9 Tips om het kattenvoer label te lezen (+marketingtrucs!)

kattenvoer blikHet label op kattenvoer vertelt je verschillende dingen. Sommige dingen neem je aan door associatie. Dit is precies waar de marketing op hoopt.

 

Andere dingen zijn gewoonweg vaag en/of moeilijk te begrijpen. Zoals dierlijke bijproducten of de percentages eiwitten op het label.

 

Waar moet je nu eigenlijk op letten? Wat is belangrijk? Hieronder vind je 9 aspecten van het label die belangrijk zijn voor jouw keuze.

 

1 Complete of aanvullende voeding?

Op het etiket moet vermeld staan of een ‘complete/volledige’ of ‘aanvullende’ voeding is. Een complete voeding bevat alle bouwstoffen zoals opgesteld door de Fediaf en is daarmee goedgekeurd voor dagelijks gebruik.

 

Aanvullende voeding (‘complementary’) bevat een hogere substantie van bepaalde bouwstoffen en is moet in combinatie met andere voeding gebruikt worden.

 

Voor het gemak kun je beter een volledige voeding kiezen, zodat je zeker weet dat (volgens de Fediaf normen) alle voedingsstoffen erin zitten. Toch raad ik nog steeds aan af te wisselen tussen voer. Ondanks dat er ‘compleet’ op staat, verschilt de samenstelling toch. Door te roteren krijg je de meeste balans in voedingsstoffen.

 

2 Het ‘smaakje’: wat betekent dat?

Whiskas met RundHet label mag niet misleidend zijn. Alles wat is afgebeeld in woorden, afbeeldingen en/of grafieken moeten ook op de ingrediëntenlijst staan. Hiermee worden associaties opgewekt, waardoor je dingen aanneemt die maar half waar zijn.

 

Een goed voorbeeld daarvan is de claim op de verpakking over een ‘smaakje’. Als je ziet dat het ‘met rund’ is, denk je: “Top, een bakje gevuld met vlees.”

 

Maar niets is minder waar.

 

Hoe het op de verpakking staat bepaalt de regels. Een ingrediënt vermeld op het label staat ook altijd in de ingrediëntenlijst, dus daar kun je het controleren (1).

Met X smaak (‘flavoured with X’) Minder dan 4% van X
Met X (‘with X’) Minimaal 4% X
Rijk aan X (‘Rich in X’) Minimaal 14% X
X Maaltijd (‘X dinner’) Minimaal 26% X

 

Vol met vlees?

Meestal zie je de tweede variant: ‘met X’. Misschien denk je nu 4% van het blik. Helaas. Het gaat om 4% van de vleesinhoud. Dit kun je deels aflezen aan het eiwitpercentage, alhoewel dit zowel de dierlijke als plantaardige eiwitten zijn.

 

Gourmet Gold met rund: “Rund: vlees en dierlijke nevenproducten (waarvan min. 4% rund), […]”

 

Bij Gourmet Gold met rund gaat het om 11% eiwit – oftewel 4% van (waarschijnlijk minder dan) 11% is rund – met een rekensommetje dus op zijn meest 0,44% van het blik.

 

Twee verschillende labels, dezelfde inhoud

Als er 4% kip en 4% rund gebruikt is, kan de fabrikant twee labels maken: een met ‘met kip’ en de ander met ‘met rund’. De inhoud is precies hetzelfde, maar toch kunnen ze het marketen als ‘andere smaak’. Als ze echt lui zijn, passen ze zelfs het label niet eens aan: “Rund: vlees en dierlijke nevenproducten (waarvan min. 4% rund en min. 4% kip), […]”

 

3 Organisch / biologisch

Yarrah Bio Organic Cat FoodAlle woorden van deze strekking, zoals bio, bio-organic, ecologisch, eco, horen hieronder. Het Fediaf heeft hiervoor nog geen regels. Tot die tijd gelden de Nederlandse wetten. Zo mag bij ‘biologisch’ bijvoorbeeld geen geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen worden gebruikt (2, 3). Een voorbeeld hiervan is het merk Yarrah en Herrmann’s Bio.

 

Dit spreekt aan: organisch of biologisch zal wel beter zijn toch?

 

Ja en nee. Ja, biologische producten bevatten geen toegevoegde stoffen voor smaak, geur, kleur en houdbaarheid. Dit scheelt uiteraard al een hoop chemische stoffen.

 

Maar laat je niet misleiden. Vlees zou nog steeds het hoofdbestanddeel moeten zijn van het katteneten. Als het voedsel bestaat uit veel biologisch plantmateriaal, schiet natuurlijk niet op. Blijf daarom altijd de ingrediëntenlijst lezen en ga niet blind af op de woorden aan de voorkant.

 

Andere woorden

Ook andere woorden (en woorden in die strekking) hebben bepaalde betekenissen (1):

 • Natuurlijk”: Componenten waaraan niets is toegevoegd en alleen blootgesteld zijn aan het verwerkingsproces (vriezen, concentreren, extractie, drogen, pasteurisatie of roken) zolang ze hun natuurlijke compositie houden.
 • Authentiek”, “Echte” en “Puur”: Alleen als het de karakteristieken heeft van de plek van herkomst, de manier van maken of waar de echtheid van het product een bepaald voordeel oplevert.
 • Vers”: Alleen voor componenten waar niets mee gebeurt is behalve invriezen.

 

4 De ingrediëntenlijst: Van hoog naar laag

De volgorde van de ingrediëntenlijst is op gewicht van hoog naar laag (weergegeven in percentages). Van het eerste ingrediënt zit dus het meeste in en het laatste ingrediënt het minste. De ingrediënten kunnen worden weergegeven in Europees vastgelegde categorieën of per ingrediënt. Mineralen worden altijd als categorie weergegeven.

 

Twee voorbeelden (beiden van Royal Canin):

 • Per categorie: vlees en dierlijke nevenproducten, graan, eieren en ei-producten, plantaardige nevenproducten, mineraalstoffen, suiker
 • Per ingrediënt: Maïs, gevogelteproteïne (gedroogd), rijst, plantenproteïne-isolaat, tarwe, dierlijk vet, dierlijk eiwit (gehydrolyseerd), lignocellulose, mineralen, gedroogde bietenpulp, sojaolie, fructo-oligosaccharide, gist, visolie.

 

Hoe gespecificeerder de ingrediëntenlijst, hoe beter. Dan is het namelijk beter te achterhalen wat er nu precies inzit. De categorieën daarentegen vertellen je erg weinig. Bovendien kunnen ze de samenstelling dan per batch veranderen, afhankelijk van welke producten ze op dat moment goedkoop kunnen krijgen. Als de samenstelling plots verandert, kan jouw kat besluiten het niet langer te eten.


Blog advertentie Via Natura

 

Let bij gespecificeerde ingrediënten wel op de ‘ingredient splitting rule’ – hierover zo meer.

 

5 De voedingstabel: Eerst omrekenen

De voedingstabel laat de verhouding zien tussen ruwe eiwitten (proteïne), ruwe vetten, ruwe vezels (of ruwe celstof), ruwe as. Deze vier zijn verplicht.

 

Daarnaast wordt vaak het vochtgehalte weergegeven – bij droogvoer grofweg 10% en bij natvoer grofweg 70%. De koolhydraten worden in de meeste gevallen weggelaten.

 

Het moeilijke is het vergelijken van kattenvoer. Omdat het vochtgehalte verschilt (zeker tussen nat- en droogvoer) kun je niet zomaar zeggen dat het ene meer of minder eiwit, vet of koolhydraten heeft dan het ander.

 

De percentages die je in de tabel ziet, zijn op basis van natte stof. Om goed te kunnen vergelijken moet je het omrekenen naar het droge stof gehalte. Dit doe je door: % component / (100%-vochtpercentage).

 

Mijn aanbevelingen op basis van het FNAE zijn (4):

Eiwitten Vetten Koolhydraten
Percentage op droge basis 45-55%

Meer dan 45%

20-30%

Minder dan 50%

8-15%

Minder dan 10%

 

6 Eerste ingrediënt: Gespecificeerd vlees

Purina ONE Adult Cat FoodLaat ik nu verdergaan met een voorbeeld om een aantal dingen verder toe te lichten. Hieronder zie je de ingrediëntenlijst van de brokken van Purina ONE Adult Kip & Volkorenrijst Kattenvoer:

 

Kip (17%), volkorentarwe (17%), gedehydreerd gevogelteproteïne, mais, maisglutenmeel, dierlijk vet, maisgries, gedroogde cichoreiwortel (2%), tarweglutenmeel, mineraalstoffen, autolysaat, gist (1%), visolie. (Bron: Zooplus)

 

Je ziet dat ‘kip’ het eerste ingrediënt is. Dit een gespecificeerde vleessoort, dus dat is goed.

 

Wat niet goed is, is dat het gewicht hiervan is berekend inclusief het vochtgehalte van het vlees. Daardoor is het veel zwaarder dan nadat het verwerkt is. Daardoor lijkt het alsof hiervan het meeste inzit, maar eigenlijk is de tarwe het hoofdbestandsdeel.

 

Wat je liever ziet is dit van Applaws Kip en Zalm:

 Gedroogde kip (50%), gedroogde zalm (13%), kip gehakt (13%), aardappelen, verse zalm (6%), […]

 

Een goed eerste ingrediënt is dus:

 • Een gespecificeerde vleessoort (met organen)
 • Gedroogd weergegeven in de ingrediëntenlijst (‘gedroogd’ op ‘meel’)

 

7 Ingrediënt 2-5 en de ‘splitting rule’

Maar kijk ook verder dan alleen het eerste ingrediënt. Soms is het eerste ingrediënt een gedroogde, gespecificeerde vleessoort is, maar de rest is allemaal graansoorten en groenten. Raad maar wat dan het hoofdbestandsdeel is.

 

Bij het voorbeeld van Purina, zie je veel graansoorten:

kip (17%), volkorentarwe (17%), gedehydreerd gevogelteproteïne, mais, maisglutenmeel, dierlijk vet, maisgries, gedroogde cichoreiwortel (2%), tarweglutenmeel, mineraalstoffen, autolysaat, gist (1%), visolie.

 

Dit wordt ook wel de ‘splitting rule’ genoemd. Met dit marketingstrucje worden de ingrediënten los weergegeven, waardoor het lijkt alsof vlees het hoofdbestandsdeel is. Maar in de eerste 5 ingrediënten staan drie graansoorten: volkorentarwe, mais en maisglutenmeel. Dit is ongetwijfeld meer dan de kip die erin zit.

 

8 Ongedefinieerde producten

Op heel veel ingrediëntenlijsten van kattenvoer zie je staan ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Dit is wat ik bedoel met ongedefinieerd. Wat voor vlees? Welke dierlijke bijproducten? Het is een nietszeggende omschrijving.

 

Andere vage omschrijvingen zijn bijvoorbeeld:

 • Dierlijk vet
 • Granen
 • Proteïne (bijvoorbeeld: dierlijke proteïne, plantaardige proteïne)

 

Je hebt geen idee waar het vandaan komt of wat er precies in verwerkt is. Alhoewel je dit – zeker met een kleinere portemonnee – niet helemaal hoeft te vermijden, vind ik het slim om hier wel twee keer over na te denken.

 

9 Bijproducten / nevenproducten

De meest voorkomende is ‘dierlijke bijproducten’. Een vrije vertaling van het Fediaf “Code for good labelling: Practice for Pet Food” document (1a, 1b) leert dat het gaat om:

 

Alle vleselijke onderdelen van geslachte, warmbloedige dieren – vers of goedgehouden – en alle bijproducten van de verwerking van (delen van) het karkas die niet voor menselijke consumptie zijn bedoeld, inclusief eicellen, embryo’s en sperma.

 

Dit kan dus van alles zijn. Misschien organen, zoals hart en lever (in beperkte mate erg goed), maar ook hoeven, snavels en veren (geen toegevoegde voedingswaarde). Eet smakelijk, lief katje…

 

Soms worden deze dierlijke bijproducten gespecificeerd met ‘vis nevenproducten’ of ‘kip nevenproducten’. Dit is iets beter, maar zegt nog steeds niets over welk deel dan gebruikt wordt. Ook zie ik soms plantaardige nevenproducten staan. Dit zou ik per definitie proberen te vermijden.

 

Bij ongespecificeerde nevenproducten gaat het in de regel om ‘de niet zulke goede restjes’. Nadat het beste gebruikt is (vaak voor menselijke consumptie) worden de overgebleven stukjes verwerkt in bijproducten.

 

Tot zover…

Het label lezen is lang niet altijd makkelijk. Ik hoop dat je met deze inzichten en tips weer iets verder bent.

Lees hier meer over de kwaliteit van eiwitten in kattenvoer.

kattenpootje

Bronnen

 1. FEDIAF: Code of Good Labelling: Practice for Pet Food (PDF, 20 oktober 2011).
  1. Pagina 60 (hoofdstuk 6.2)
  2. Pagina 4 (hoofdstuk 2)
 2. Voedingscentrum: Biologisch
 3. Rijksoverheid: Wat moet er op het etiket van voedingsmiddelen staan?
 4. Feline Nutrition: Commercial Food

Algemeen: Dr. Becker: Your Pets Food – Exposing Manufacturers’ Dirty Tricks

Photo Credit: KeystonePetPlace

6 reacties:

 1. Ik probeer ook het beste voer voor mijn kat te vinden omdat mijn kat in het verleden overgewicht heeft gehad en snel aankomt. Goed om te weten dat het goed is om verschillende soorten voer af te wisselen van elkaar. Ook ga ik morgen even contact opnemen met de dierenspeciaalzaak in mijn buurt.

 2. Dag Marilyn,

  Allereerst hartelijk dank voor uw geweldige blog/site met de goed onderbouwde tips. Ik heb al diverse malen catmoneo.nl doorgestuurd naar de nieuwe eigenaren van mijn kittens. En naar mijn favoriete dierenspeciaalzaak het Molentje in Elst stuurde ik de plek waar zij eventueel kunnen adverteren. Hoop dat zij dit doen zodat er voor u ook inkomsten uitkomen. De eigenaresse en haar vaste kern zijn leergierig en geven goed gepast advies met een persoonlijke benadering.

  Uren heb ik ‘u’ gelezen. En ik zal nog vele uren doorbrengen op uw site. Nooit eerder kwam ik zulk goed en helder beschreven uitzoek-werk tegen. Een heel dik compliment voor u.

  Dit eten mijn Maine Coon katten..
  Mijn kittens eten Carnis kittenbrokjes en de volwassen katten eten Carnis XL Het is Premium voer. Beide soorten staan altijd tot hun beschikking. Daarnaast eten zij elke dag met z’n allen 1 kg vers vlees van Carnibest – witte diepvriesrollen – weg. Zij vinden dit alleen de laatste tijd minder lekker. Dus ik wil sowieso al op zoek naar een alternatief natvoer/versvlees voor de afwisseling of permanent als u dit aanraadt. Als snack krijgen zij af en toe gedroogde lamsticks van Carnis. Water drinken zij uit een keramische fontein van de Miaustore, 8 drinkniveaus en grote waterinhoud.
  Ik denk wel dat ik goed bezig ben. Maar het zal vast nog beter of anders kunnen.
  Door het lezen van uw artikelen ben ik heel benieuwd wat u uw katten op een dag geeft, er vanuit gaande dat u deze heeft. Gewoon uw persoonlijke keuze. Want als ik dit zal volgen weet ik zéker dat zij de allerbeste voeding krijgen. Mag ik u daarom vragen naar de droge brok (merk en smaken) en het natvlees of vers vlees welke u geeft? Dat het 50% droog en 50% nat zal zijn zal duidelijk zijn gezien uw tips;)
  Alvast mijn hartelijke dank.

  • Hoi Lies,

   Dank je voor je complimenten en je doorverwijzingen. Dat vind ik echt superleuk om te horen 😀

   Zelf geef ik momenteel mijn kat een bijna 100% natvoer dieet. Ze krijgt een mix van Animonda Carny, Bandit, Terra Faelis, Wild Freedom en soms GranataPet fillets (allemaal vleesvarianten; vis krijgt ze af en toe). Af en toe probeer ik ook nieuwe voedingen die ik op de site behandel (momenteel Almo Nature, CarniLoveen Herrmanns). Ik geef afgemeten porties van ongeveer 30 gram per keer, en dat 5 keer per dag. Als supplement gebruik ik ’s ochtends een omega-3 capsule die ik opensnijd en over het natvoer verdeel. Ze krijgt dan ‘kattensoep’: 30 gram natvoer + ong. 30 ml water en de omega-3.

   Ze krijgt 2-3 keer per week 10 gram Orijen Six Fish in een voerpuzzel (catit voerpuzzel en een maak-het-zelf wc-rolletje met gaatjes). Dit is eigenlijk alleen voor de momenten dat ik langer weg ben van huis.

   Ik ben bezig met me meer inlezen in rauwe voeding en hiervoor leveranciers te vinden.

   Nu weet ik dat dit ritme niet voor iedereen haalbaar is, noch dat het voor elk kattenhuishouden handig is. Ik heb 1 katje van 15 jaar – als je bijv. kittens hebt of een grotere groep katten moet je soms creatieve oplossingen vinden voor het voeren. Houdt dat dus wel in je achterhoofd.

   Liefs,
   Marilyn

 3. Heel fijn artikel! Heb je misschien ook suggesties voor bepaalde merken met betrekking tot de aanbevelingen die je onder punt 5 doet? Ik wil goed voer voor mijn actieve kat (2 jaar oud) en ik heb je artikel met veel belangstelling gelezen, alleen nu zie ik door de bomen het bos niet meer…
  Alvast bedankt!

 4. Ha Marilyn,
  Super, deze informatie.
  Onze kat had een te hoog suikergehalte in zijn bloed. Bij de dierenarts kocht ik brokjes diabetenvoedsel van Royal Canin. Wist ik veel.
  Gelukkig vond ik jouw informatie.
  We zijn nu overgeschakeld op nat voedsel en vers vlees ( wat ik af en toe al deed.)
  Royal Canin moet nog heel veel leren en veranderen. En met hen ook vele andere dierenvoeder- producenten.
  Onze kat is weer vrolijk, drinkt niet meer sloten water, is rustiger.

  Heel veel dank voor jouw goede speurwerk.
  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *