Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?

Houdbaarheid Hoe lang kun je kattenbrokjes bewaren?

In de schappen en online vind je diverse grootten van kattenvoer. Vooral bij brokken heb je diverse keuzes: de kleine zakken van 400 tot 500 gram, de middelmaat van 1,5 tot 2 kilo en de mega zakken van 5 kilo en meer.

Waarschijnlijk is het je al wel opgevallen dat hoe groter de zak is die je koopt, hoe lager de kiloprijs wordt. Soms scheelt dat wel 50% op de kiloprijs, zeker als je de kleine zakken met de mega zakken vergelijkt.

Maar is het ook verstandig om zulke grote zakken te kopen?

Houdbaarheid of vers?

Op elke verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Deze zijn wettelijk verplicht. Maar wat makkelijk vergeten wordt, is dat die houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking dicht is. Zodra je hem opent, zegt de houdbaarheidsdatum eigenlijk weinig meer.

De speciale zak die om kattenbrokken heen zitten, zorgt ervoor dat er geen of zo weinig mogelijk zuurstof bij komt. Zodra je de zak opent gebeurd dat uiteraard wel. De zuurstof zorgt ervoor dat voedingsstoffen zoals vitaminen en vetten hun voedingswaarde verliezen. Hoe langer de voeding is blootgesteld aan zuurstof, hoe minder de voedingswaarde wordt. Dit heet oxideren.

Vergelijk het met een groentepotje of een pak houdbare melk. Ook al kun je die dicht tot soms wel een jaar bewaren, zodra je het opent moet het binnen een paar dagen op. Zelfs als je het potje groente weer stevig dichtdraait!

Hoe lang zijn kattenbrokjes houdbaar na het openen van de zak?

Dit verschilt per merk, omdat het er mede aan ligt welke conserveermiddelen gebruikt worden.

De synthetische conserveringsmiddelen, zoals BHA en BHT, houden het langer goed dan meer natuurlijke varianten zoals vitamine E of rozemarijnolie.[1]

Ook ligt het aan de ingrediënten. Meervoudige onverzadigde vetten, waar omega-3 en omega-6 onder horen, oxideren sneller door zuurstof dan verzadigde vetten. In visolie zit veel omega-3 en als dit is toegevoegd, moet je er dus rekening mee houden dat dat niet lang zijn voedingswaarde behoud na openen.

Bewaartips

Over het algemeen wordt gesteld dat je kattenbrokjes het best maximaal 6 weken na opening bewaart, op een temperatuur van maximaal 21 graden en 15% vochtgehalte.

Bewaar het ín de zak van de fabrikant, en knijp zoveel mogelijk lucht eruit. Zet eventueel de zak in een ton om de zuurstoftoevoer nog verder af te snijden.

Belangrijk: Dus NIET de brokjes leeggooien in zo’n ton, want 1) dan komt de zuurstof er alsnog bij en 2) de vetten trekken in het plastic en oxidatie blijft plaatsvinden, ook al is het voer op en doe je er een nieuwe batch in!

Gebruik voor het dagelijkse voeren een kleinere container, zodat de verpakking niet steeds open en dicht gaat. Zo minimaliseer je de zuurstof toevoer naar het voer.

Glas heeft daarin de voorkeur over een plastic container. Een oud spaghettipotje is prima.

Hoe lang kun je blikvoer goed houden voor je kat?

Inblikken is ook een manier van conserveren. Er komt zolang het blik dicht zit geen zuurstof bij. Daarom is het lang houdbaar. Na opening kun je het nog ongeveer 3 dagen in de koelkast goed houden.

Bedenk dat je zelf ook liever niet nog kliekjes van 5 dagen geleden eet!

Wat kan het gevolg zijn van langer bewaren?

Langer bewaren kan leiden tot enorme afname van de voedingswaarde. Zo veel zelfs dat deze in te lage hoeveelheden in het lichaam opgenomen worden. Op lange termijn kan dat zeker gezondheidsgevolgen hebben.

Verder kan het zorgen voor een verminderde smakelijkheid, schimmel, microtoxins en bacteriële groei. De eerste kan zorgen voor (onverklaard) minder eten van je kat, terwijl de laatste drie je kat goed ziek kunnen maken.

Hoe groot is de zak die je kunt kopen?

De gemiddelde huis-tuin-en-keuken kat is grofweg 4 kilo en na castratie mogen ze gemiddeld (!) 50 gram brok eten per dag.[2] (Tip: Met de Voedingstool kun je précies berekenen hoeveel JOUW kat mag!). In 6 weken tijd gebruik je dus 2100 gram, oftewel 2,1 kilo.

Een zak van 10 kilo zou voor 1 kat dus niet erg logisch zijn, gezien je hier bijna 5 keer zo lang mee doet. Hierdoor haal je niet de optimale voedingswaarde uit de zak en kan het zelfs tot ondervoeding van essentiële voedingsstoffen leiden.

In het voorbeeld ga ik uit van enkel brokken; iets wat ik afraad voor katten gezien het vochtgehalte. Zou je 50/50 brok en natvoer (of kvv) doen, dan geef je in 6 weken tijd ongeveer 1 kilo aan voer, en moeten de zakken kleiner worden.

Het is misschien iets duurder, maar het is voor de optimale voedingswaarde zeker beter voor je kat.

Pootje PurrfectCat

Opmerkingen

[1] Let op: Ook deze vitamine E (tocopherols) worden in het lab gemaakt, net zoals rozemarijn olie en vitamine C (ascorinezuur). Ook deze zijn dus synthetisch, maar worden over het algemeen als minder controversieel gezien en daarom soms gebruikt om een meer natuurlijke look te geven aan het product.

[2] Let op: Dit is een gemiddelde. Hoeveel dit echt is hangt af van de caloriedichtheid en verteerbaarheid van de voeding zelf, als ook van individuele factoren van je kat (zoals de snelheid van de stofwisseling). De Voedingstool kan je precies vertellen hoeveel jouw kat mag van elke combi brok/natvoer.

42 reacties:

 1. Hoi, vandaag heb ik Purizon kitten brokjes ontvangen van Zooplus, waarvan de zak een klein sneetje heeft en dus open was. Ik heb uiteraard een klacht ingediend. Weet iemand of ik nu alle brokjes moet weggooien of het eventueel wel nu kan gebruiken tot ik een nieuwe ontvang? Ik vind het echt zonde om alles weg te gooien.

  Groetjes, Denise

  • Marilyn [Catmoneo]

   Oei, lastig te zeggen, want je weet niet hoe lang het al zo open is.
   Als het net een dag is, zie ik geen probleem.
   Maar als het al meer dan 3 maanden is, zou ik het laten staan.
   Probleem is; je weet het niet.

   Is dit het enige voer dat je geeft?
   Dan zou ik het denk ik niet wagen.
   Als het slecht een zeer klein deel is, een beetje als snack, dan kan het mogelijk nog wel.
   Houdt wel de reactie van je katten in de gaten.

 2. Hoi,

  Onze kat is erg kieskeurig. We kopen zakjes van 400 gram. De eerste dagen vindt ze de brokjes heerlijk en gaat de bak in de ochtend direct leeg. Maar na anderhalve week haalt mevrouw haar neus op voor de brokjes in haar bakje. Ik verves het voer iedere ochtend.
  Als de zak op is en we maken een nieuwe zak open smikkelt ze er weer van alsof ze nog nooit zoiets lekkers heeft gehad.
  Ik bewaar de brokjes in de originele zak en sluit deze af met een klem. Vervolgens gaat het nog eens, met zak en al in een blikken bus.
  Geen idee hoe het beter kan. Zijn er nog kleinere zakken? Kan ik het op een andere manier bewaren. Zijn er brokjes die nog langer vers en aantrekkelijk blijven.
  Ze eet nu Royal canin. Maar ik heb ook andere merken geprobeerd en bij ieder merk loop ik tegen hetzelfde probleem aan.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Je zou kunnen proberen om de zak in 2 delen te splitsen.
   Een deel doe je dan in een volledig afgesloten bak of pot die dus ook niet weer opengaat totdat je hem nodig hebt.
   Veel kleinere zakjes dan 400 gram bestaan volgens mij niet voor de standaard verkoop.

 3. Ik ben op zoek naar informatie hoe vaak ik de brokjes die ik aan mijn katten geef moet verversen. De brokjes staan hier 24 uur per dag tot hun beschikking. Daarnaast geef ik 2 keer per dag natvoer van Ziwi Peak en daarbij worden de bakjes helemaal leeg gelikt. Brokjes worden wel gegeten maar gaan eigenlijk bijna nooit helemaal op. Dus geef ik teveel. Maar aangezien ik nog 2 kittens heb, wil ik toch dat er altijd brokjes beschikbaar staan. Mijn vraag is: moet ik die brokjes elke ochtend vervangen voor verse brokjes uit de zak? Of kun je de brokjes langer laten staan (en hoe lang dan)? Bedankt! Fijne site heb je.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik zou ernaar streven om de brokjes dan in 48 maximaal op te hebben.
   Mogelijk kun je 2 bakjes hebben, 1tje met de verste brokjes en 1te met een dag oude brokjes.
   Bij die laatste kun je er dan voor kiezen het weg te doen wanneer het na 48 uur nog niet is opgegeten.

 4. Hobby first kattenbrokken staan niet in het overzicht, hoe zouden die beoordeeld worden qua categorie? Ze zijn vrij nieuw begreep ik.

 5. Heb je misschien aanbevelingen van merken die kleine (<1 kg) zakjes verkopen? Ik heb maar 1 kat en ze krijgt ook 50% natvoer.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat verschilt per merk heel erg. Alleen kan ik die zo niet opnoemen.
   Het makkelijkste is kijken naar de beste brokken lijst, en dan zelf even kijken of daar een klein zakje van te krijgen is. De meeste goede merken hebben dat wel denk ik.

 6. Oh wat erg! Ik krijg je mail..net nadat ik een 10kg zak dieetvoer heb besteld/aangebroken. Waarvan ik 5kg in een voerton doe en hier 2x20gr brokjes uitgeef. En de andere helft van 5kg in de zak laat zitten die ik dichtplak met ductape.
  Het scheelt bizar veel geld. Maar hier heb ik dus nooit bij nagedacht. Ik doe dus een jaar met een zak, reken ik nu uit …..
  Oh voel mij nu opeens heel schuldig. Maar retour kan ook niet meer. Wat erg zeg. Ga mij beraden over een oplossing. Toch maar goed, deze bewustwording..via de mail!

  • Ik heb hetzelfde schuldgevoel. Dat zou eigenlijk op de verpakking moeten staan dat het maar 6 weken goed blijft na openen van het pak.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Geen schuldgevoel hebben.
    Je kunt jezelf niet kwalijk nemen wat je niets wist, toch?

    Nu weet je meer, en kun je het beter doen. Dat is alles wat telt 🙂

 7. Hoi, misschien een tip voor het bewaren van brokken bij grote verpakking je zou er een gedeelte uit kun halen wat je bv nodig zou hebben voor een week en dan de rest in “strijkzakken “ kunnen doen die zijn grote zakken die je dicht kunt strijken met een strijkijzer of styletang als je hem open heb gemaakt zijn lucht geur en licht dicht , je kunt de zak na gebruik de zuurstof eruit drukken en weer dicht strijken werkt perfect en de brokken blijven goed verpakt

  • Marilyn [Catmoneo]

   Slim!
   (De brokjes worden hierdoor niet heet toch?)

  • Zou dit bijvoorbeeld ook kunnen met vacuüm zakken?
   Dus een grote zak in kleine portie verdelen in plastic zakken.
   En die vacuüm dichtmaken?

   Heb we z’n machine namelijk, en zo blijft de kilo prijs voor veel merken een stuk beter te betalen voor mij

   • Marilyn [Catmoneo]

    Dat lijkt me wel, omdat je dan ook de zuurstof verwijderd.
    Maar ook dan zou ik het niet langer dan 3/4 maand gaan bewaren.

 8. Goeiemiddag,
  Ik ga binnekort beginnen met natvoer geven icm brokjes. Ik heb 1 kat en heb blikjes/kuipjes natvoer in huis gehaald van 85/100 gram (heb al het eea berekend met de voedingstool!)
  Ben ze van plan in 2x te geven, want in 1x is denk ik teveel. Maar als ik het in de ochtend open en de helft geef, en eind vd middag de andere helft, hoe kan ik het dan het beste bewaren in de tussentijd? Kan het in een luchtdicht bakje in de koelkast, en dan optijd eruit halen zodat het op kamer temperatuur kan komen?

  Groetjes,

 9. Marja Houtman

  Dag Marilyn,

  Sinds ik jouw website heb ontdekt leer ik steeds meer over kattenvoeding en hoe te bewaren. Ik koop nu alleen maar kleine zakjes en bewaar de brokjes ook in deze zakjes, Ik sluit ze heel goed af en bewaar ze met dit warme weer in de koelkast. Ik gebruikte eerder een tonnetje die je kreeg bij Purina Plan in de supermarkt. Deze ga ik voor heel wat anders gebruiken, weet nog niet wat, maar in ieder geval doe ik er geen voeding meer in. Alleen het afwegen is wat meer werk. Elke keer dat ik ze eten geef, weeg ik het af, totdat ze voor die dag genoeg hebben gehad, ook in combinatie met natvoer.

 10. Dag Marilyn. Allereerst heel hartelijk dank voor alle adviezen!
  Wat betreft de brokjes. Onze Max lust alleen brokjes waar de lucht niet sterk meer van is. Dus halen wij een portie voor twee dagen uit de zak en laten dat eerst een dag in een pot zonder deksel ” uitwasemen”. Zo te lezen in jouw advies dus niet verstandig maar anders laat hij het staan.
  Hij krijgt brokken tegen blaasgruis. Eet ze het liefst van Royal Canin Urinary.

  • Nee dat is inderdaad niet zo verstandig. Zo in de open lucht gaat de oxidatie nog veel sneller dan in de zak. Wel moeilijk te zeggen of 2 dagen direct problematisch wordt.

   Heb je al eens een anders soort urinary voer geprobeerd dan RC?
   Misschien is natvoer ook een optie voor je kat. Natvoer is wel heel erg aan te raden bij blaasproblematiek.

 11. Wij hebben 1 dame. Ziva 4 jaar, intact. Verder 4 gecastreerde jongens. Spook,7 jaar, Nozem 3 jaar, Smoky 1 jaar en Simba 1 jaar. Ziva en Nozem zijn de ouders van de kleintjes.
  Ziva is een kleintje van zo’n 4 kilo, Spook en Nozem rond 8 kilo en de tweeling rond 5 kg.
  Ik voer 2x per dag een handje Purizon brokjes en 1x per dag krijgen ze Alexis natvoer met extra water voor het vochtgehalte. Ze verharen (en dus krabben/likken) veel maar dat is ook het jaargetijde naar (geen haarballen) Ik kan dus niet zeggen of het aan het voer ligt. We kopen het online in de grootste verpakking van 6,5 kg en dat is met 4 tot 6 weken toch echt wel op. Ik bewaar het in een grote voerton en een portie voor ong. 3 dagen in een kleine ton. De eerste brok zijn ze net zo enthousiast over als bij de laatste brok dus voor ons is dit wel een goed formaat zak. Met 5 grote katten gaat het hard! Met 1 kat zou ik wel kleinere zakken bestellen of in porties verdelen en met een sealer apparaat sluiten zodat het langer vers blijft

 12. Wil Raterman

  Ik kocht in het begin 2 kg zakken(purizon) voor mijn twee katten, maar merkte al snel dat ze erg enthousiast werden van een verse zak. Tegenwoordig alleen nog maar 400 grams zakjes, waar ze een paar weken over doen. Dan maar wat duurder, ze eten wel meer met smaak nu. Overigens merk ik dat ze bij natvoer ook het liefst vers geopende zakjes en blikjes lusten, daarna hoeven ze het amper meer.

 13. Renée Muller-Schuthof

  Hoi Marilyn, dat was even schrikken! – Eind vorig jaar maar liefst tegelijk 4 zakken à 2 kg Fee’s Favourite brokjes bij HeimfutterService besteld: vanwege de bestelkosten èn omdat die brokjes eens lang op zich lieten wachten, wegens niet verkrijgbaar. Ludwig en Siep moeten 3 x daags achter een stuk of wat van die dingen aanjagen en nu kan ik me wel voor m’n kop slaan dat ik me alleen op de UHD richtte. De laatste, reeds aangebroken zak ligt weliswaar goed dichtgevouwen in een afgesloten bak en zo’n plastic koffiebus zit vol met de brokjes voor gebruik nu. Doen we zeker wel 2 weken mee. Absoluut niet ideaal, help jij me realiseren. Heb daarnet 1 zak à 2 kg Fee’s Favourite (door jou als prima brokjes beoordeeld) besteld, mag blij zijn als die er binnen 1 week is, ga op deze manier verder. De halfvolle bus gaat in de Kliko, er komt een “verse” bodem voor in de plaats zolang het duurt en ik dank je weer zeer voor deze eye-opener. Hele vriendelijke groet, vooral ook van Ludwig en Siep; Renée

 14. Ik koop alleen maar kleine zakjes tussen de 350 en 500 gram voor mijn twee mannetjes. Ze hebben dagelijks de keus uit 2 soorten brokjes. Ik zet geen hele volle bakjes neer en na een dag gooi ik weg wat er nog in de bakjes zit en krijgen ze nieuwe brokjes. Ik vergelijk het maar als ik zelf een rol koekjes in huis heb .. het laatste koekje is nooit zo vers en krokant als de 1e was 😉 Ook krijgen ze dagelijks natvoer. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit uit financieel oogpunt kan doen, maar ik heb daar gelukkig de ruimte voor.

 15. Ik koop altijd 1,5 tot 2 kilo zakken, omdat meestal bij grotere zakken met brokken, de poezen de brokken niet meer graag eten. De brokken worden meestal in zak in blik of ton bewaard.

 16. Hoi, ik heb 7 katten, 2 op hypoallergeen. Voor de andere 5 koop ik Purizon 6 kg zak. Ze krijgen natvoer 1x en 3x 10 gram brokjes. Ik merk dat op het laatst ze de brokjes niet zo graag meer willen. De open zak gaat in een ton en elke week haal ik een hoeveelheid eruit voor 1 week. Het blikvoer animonda of feringa 800 gram verdeel ik door 3.De 3e dag eten ze met lange tanden. Onze Maine coon wil het dan helemaal niet meer. Ik merk dat ze zakjes almo nature alternative of Husse blikjes 70 gram wel willen. Overigens ook niet als ze een dag open hebben gestaan. Zijn ze verwend of oxidatie. Met 7 katten is het te kostbaar om een goede kwaliteit in 70 of 55 gram verpakking te kopen..

 17. Wij zijn van plan om een grote zak in kleinere (week)porties te verdelen en dan al die kleine zakjes vacuum te zuigen (met een vacuum sealer).

  Ook al zijn de brokken dan wel 1x in contact met zuurstof gekomen, nadat de zakjes terug vacuum zijn zou dit toch opnieuw beperkt moeten blijven (hopen wij althans).

  Denk je dat dit een positief effect op de houdbaarheid heeft?

 18. Wij hebben een grote zak van 5 kg droogvoer en halen hier porties van 1 kg uit. Daarna nemen we enkel voer uit de zak van 1 kg. Blijft die zak van 5 kg dan niet lang goed, aangezien die zak eigenlijk nooit open en dicht gaat, of is de houdbaarheid zowiezo maar beperkt van het moment je de zak hebt geopend?

  • Hoi Inge,

   Zodra de zak opent, gaat de integriteit van de zak verloren. Daardoor komt er hoe dan ook altijd zuurstof bij en begint de voedingswaarde af te nemen. Een voorbeeldje: vitamine A neemt met 30% per maand af bij opslag (NRC, 2006). Dus ondanks dat de bak met die rest van de 5kg niet steeds open en dicht gaat, vermindert de voedingswaarde wel. Hoe snel dat precies gaat is lastig te voorspellen, en ligt ook aan de gebruikte anti-oxidanten, maar ik gok zo dat 2 maanden wel het maximale is, heel misschien 3 maanden als er synthetische conserveringsmiddelen zoals BHA en BHT zijn gebruikt (vraag de fabrikant daarvoor).

   groetjes,
   Marilyn

 19. Hoi ! Ik heb een vraag. Ik haal voor een week brokjes uit de zak, en bewaar die in een doos. De rest laat ik in de zak. en stop ik in de vriezeer. Heeft dit een positief effect op de houdbaarheid, of juist niet ?Groetjes Rebecca

  • Daarover zou ik nog verder onderzoek moeten doen. Aan de ene kant zou het bacteriegroei stoppen en dan hoef je je daar minder druk over te maken. Aan de andere kant kan ik me voorstellen als je die brok dan ontdooit dat er extra vocht op zit, waar de brok zompig wordt en de vochtrijkere omgeving de bacteriegroei juist stimuleert. Tevens leerde ik uit een cursus dat de ijskristallen die zich vormen bij het bevriezen mogelijk de verbinding van onverzadigde meervoudige vetten (zoals omega 3 en 6) kunnen verbreken waardoor je ook voedingswaarde verliest.

   Al met al vraag ik me af of die strategie dan beter is dan gewoon een kleinere zak kopen.

  • Hoi, tot nu kocht ik een zak van 2 kg, waarna ik een glazen bokaal vul voor dagelijks gebruik. Deze beiden bewaar ik in de koelkast. Wat denk je, goed idee of toch beter
   Zakjes van 300g? Dit laatste heeft zeker als voordeel dat als Mevrouw de brokjes
   plots weigert, ik niet met een pasgeopende 2kg zak blijf zitten, alsof ze ‘t ruikt.?
   Bedankt voor de tip!
   Carina

   • Als ze alleen maar brokjes zou eten zou het misschien kunnen. Dan krijg je het redelijk binnen de 6 weken op.
    Maar als ze ook natvoer krijgt (ik raad minstens 50% natvoer aan, liever meer), dan zijn de kleinere zakjes een beter idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.