Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?

Houdbaarheid Hoe lang kun je kattenbrokjes bewaren?

In de schappen en online vind je diverse grootten van kattenvoer. Vooral bij brokken heb je diverse keuzes: de kleine zakken van 400 tot 500 gram, de middelmaat van 1,5 tot 2 kilo en de mega zakken van 5 kilo en meer.

Waarschijnlijk is het je al wel opgevallen dat hoe groter de zak is die je koopt, hoe lager de kiloprijs wordt. Soms scheelt dat wel 50% op de kiloprijs, zeker als je de kleine zakken met de mega zakken vergelijkt.

Maar is het ook verstandig om zulke grote zakken te kopen?

Houdbaarheidsdatum versus houdbaarheid

Op elke verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Deze zijn wettelijk verplicht. Maar wat makkelijk vergeten wordt, is dat die houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking dicht is. Zodra je hem opent, zegt de houdbaarheidsdatum eigenlijk weinig meer.

De speciale zak die om kattenbrokken heen zitten, zorgen ervoor dat er geen of zo weinig mogelijk zuurstof bij komt. Zodra je de zak opent gebeurd dat uiteraard wel. De zuurstof zorgt ervoor dat voedingsstoffen zoals vitaminen en vetten hun voedingswaarde verliezen. Hoe langer de voeding is blootgesteld aan zuurstof, hoe minder de voedingswaarde wordt. Dit heet oxideren.

Vergelijk het met een groentepotje of een pak houdbare melk. Ook al kun je die dicht tot soms wel een jaar bewaren, zodra je het opent moet het binnen een paar dagen op. Zelfs als je het potje groente weer stevig dichtdraait!

Hoe lang zijn kattenbrokjes houdbaar na het openen van de zak?

Dit verschilt per merk, omdat het er mede aan ligt welke conserveermiddelen gebruikt worden.

De synthetische conserveringsmiddelen, zoals BHA en BHT, houden het langer goed dan meer natuurlijke varianten zoals vitamine E.[1]

Ook ligt het aan de ingrediënten. Poly-onverzadigde vetten, waar omega-3 en omega-6 onder horen, oxideren sneller door zuurstof dan verzadigde vetten. In visolie zit veel omega-3 en als dit is toegevoegd, moet je er dus rekening mee houden dat dat niet lang zijn voedingswaarde behoud na openen.

Bewaartips

Over het algemeen wordt gesteld dat je kattenbrokjes het best maximaal 6 weken na opening bewaart, op een temperatuur van maximaal 21 graden en 15% vochtgehalte.

Bewaar het ín de zak van de fabrikant, en knijp zoveel mogelijk lucht eruit. Zet eventueel de zak in een ton om de zuurstoftoevoer nog verder af te snijden.


Blog advertentie Via Natura

Gebruik voor het dagelijkse voeren en kleinere container, zodat de verpakking niet steeds open en dicht gaat. Zo minimaliseer je de zuurstof toevoer naar het voer.

Nieuwsgierig naar blikvoer?

Inblikken is ook een manier van conserveren. Er komt zolang het blik dicht zit geen zuurstof bij. Daarom is het lang houdbaar. Na opening kun je het nog ongeveer 3 dagen in de koelkast goed houden.

Wat kan het gevolg zijn van langer bewaren?

Langer bewaren kan leiden tot zodanige afname van de voedingswaarde, dat deze in te lage hoeveelheden in het lichaam opgenomen wat zeker op lange termijn gezondheidsgevolgen kan hebben.

Verder kan het zorgen voor een verminderde smakelijkheid, schimmel, microtoxins en bacteriële groei. De eerste kan zorgen voor (onverklaard) minder eten van je kat, terwijl de laatste drie je kat goed ziek kunnen maken.

Hoe groot is de zak die je kunt kopen?

De gemiddelde huis-tuin-en-keuken kat is grofweg 4 kilo en na castratie mogen ze gemiddeld (!) 50 gram brok eten per dag.[2] In 6 weken tijd gebruik je dus 2100 gram, oftewel 2,1 kilo.

Een zak van 10 kilo zou voor 1 kat dus niet erg logisch zijn, gezien je hier bijna 5 keer zo lang mee doet. Hierdoor haal je niet de optimale voedingswaarde uit de zak en kan het zelfs tot ondervoeding van essentiële voedingsstoffen leiden.

In het voorbeeld ga ik uit van enkel brokken; iets wat ik afraad voor katten gezien het vochtgehalte. Zou je 50/50 brok en natvoer (of kvv) doen, dan geef je in 6 weken tijd ongeveer 1 kilo aan voer, en moeten de zakken kleiner worden.

Het is misschien iets duurder, maar het is voor de optimale voedingswaarde zeker beter voor je kat.

Pootje PurrfectCat

Opmerkingen

[1] Let op: Ook deze vitamine E (tocopherols) worden in het lab gemaakt, net zoals rozemarijn olie en vitamine C (ascorinezuur). Ook deze zijn dus synthetisch, maar worden over het algemeen als minder controversieel gezien en daarom soms gebruikt om een meer natuurlijke look te geven aan het product.

[2] Let op: Dit is een gemiddelde. Hoeveel dit echt is hangt af van de caloriedichtheid en verteerbaarheid van de voeding zelf, als ook van individuele factoren van je kat (zoals de snelheid van de stofwisseling).

14 reacties:

 1. Dag Marilyn. Allereerst heel hartelijk dank voor alle adviezen!
  Wat betreft de brokjes. Onze Max lust alleen brokjes waar de lucht niet sterk meer van is. Dus halen wij een portie voor twee dagen uit de zak en laten dat eerst een dag in een pot zonder deksel ” uitwasemen”. Zo te lezen in jouw advies dus niet verstandig maar anders laat hij het staan.
  Hij krijgt brokken tegen blaasgruis. Eet ze het liefst van Royal Canin Urinary.

  • Nee dat is inderdaad niet zo verstandig. Zo in de open lucht gaat de oxidatie nog veel sneller dan in de zak. Wel moeilijk te zeggen of 2 dagen direct problematisch wordt.

   Heb je al eens een anders soort urinary voer geprobeerd dan RC?
   Misschien is natvoer ook een optie voor je kat. Natvoer is wel heel erg aan te raden bij blaasproblematiek.

 2. Wij hebben 1 dame. Ziva 4 jaar, intact. Verder 4 gecastreerde jongens. Spook,7 jaar, Nozem 3 jaar, Smoky 1 jaar en Simba 1 jaar. Ziva en Nozem zijn de ouders van de kleintjes.
  Ziva is een kleintje van zo’n 4 kilo, Spook en Nozem rond 8 kilo en de tweeling rond 5 kg.
  Ik voer 2x per dag een handje Purizon brokjes en 1x per dag krijgen ze Alexis natvoer met extra water voor het vochtgehalte. Ze verharen (en dus krabben/likken) veel maar dat is ook het jaargetijde naar (geen haarballen) Ik kan dus niet zeggen of het aan het voer ligt. We kopen het online in de grootste verpakking van 6,5 kg en dat is met 4 tot 6 weken toch echt wel op. Ik bewaar het in een grote voerton en een portie voor ong. 3 dagen in een kleine ton. De eerste brok zijn ze net zo enthousiast over als bij de laatste brok dus voor ons is dit wel een goed formaat zak. Met 5 grote katten gaat het hard! Met 1 kat zou ik wel kleinere zakken bestellen of in porties verdelen en met een sealer apparaat sluiten zodat het langer vers blijft

 3. Ik kocht in het begin 2 kg zakken(purizon) voor mijn twee katten, maar merkte al snel dat ze erg enthousiast werden van een verse zak. Tegenwoordig alleen nog maar 400 grams zakjes, waar ze een paar weken over doen. Dan maar wat duurder, ze eten wel meer met smaak nu. Overigens merk ik dat ze bij natvoer ook het liefst vers geopende zakjes en blikjes lusten, daarna hoeven ze het amper meer.

 4. Renée Muller-Schuthof

  Hoi Marilyn, dat was even schrikken! – Eind vorig jaar maar liefst tegelijk 4 zakken à 2 kg Fee’s Favourite brokjes bij HeimfutterService besteld: vanwege de bestelkosten èn omdat die brokjes eens lang op zich lieten wachten, wegens niet verkrijgbaar. Ludwig en Siep moeten 3 x daags achter een stuk of wat van die dingen aanjagen en nu kan ik me wel voor m’n kop slaan dat ik me alleen op de UHD richtte. De laatste, reeds aangebroken zak ligt weliswaar goed dichtgevouwen in een afgesloten bak en zo’n plastic koffiebus zit vol met de brokjes voor gebruik nu. Doen we zeker wel 2 weken mee. Absoluut niet ideaal, help jij me realiseren. Heb daarnet 1 zak à 2 kg Fee’s Favourite (door jou als prima brokjes beoordeeld) besteld, mag blij zijn als die er binnen 1 week is, ga op deze manier verder. De halfvolle bus gaat in de Kliko, er komt een “verse” bodem voor in de plaats zolang het duurt en ik dank je weer zeer voor deze eye-opener. Hele vriendelijke groet, vooral ook van Ludwig en Siep; Renée

 5. Ik koop alleen maar kleine zakjes tussen de 350 en 500 gram voor mijn twee mannetjes. Ze hebben dagelijks de keus uit 2 soorten brokjes. Ik zet geen hele volle bakjes neer en na een dag gooi ik weg wat er nog in de bakjes zit en krijgen ze nieuwe brokjes. Ik vergelijk het maar als ik zelf een rol koekjes in huis heb .. het laatste koekje is nooit zo vers en krokant als de 1e was 😉 Ook krijgen ze dagelijks natvoer. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit uit financieel oogpunt kan doen, maar ik heb daar gelukkig de ruimte voor.

 6. Ik koop altijd 1,5 tot 2 kilo zakken, omdat meestal bij grotere zakken met brokken, de poezen de brokken niet meer graag eten. De brokken worden meestal in zak in blik of ton bewaard.

 7. Hoi, ik heb 7 katten, 2 op hypoallergeen. Voor de andere 5 koop ik Purizon 6 kg zak. Ze krijgen natvoer 1x en 3x 10 gram brokjes. Ik merk dat op het laatst ze de brokjes niet zo graag meer willen. De open zak gaat in een ton en elke week haal ik een hoeveelheid eruit voor 1 week. Het blikvoer animonda of feringa 800 gram verdeel ik door 3.De 3e dag eten ze met lange tanden. Onze Maine coon wil het dan helemaal niet meer. Ik merk dat ze zakjes almo nature alternative of Husse blikjes 70 gram wel willen. Overigens ook niet als ze een dag open hebben gestaan. Zijn ze verwend of oxidatie. Met 7 katten is het te kostbaar om een goede kwaliteit in 70 of 55 gram verpakking te kopen..

 8. Wij zijn van plan om een grote zak in kleinere (week)porties te verdelen en dan al die kleine zakjes vacuum te zuigen (met een vacuum sealer).

  Ook al zijn de brokken dan wel 1x in contact met zuurstof gekomen, nadat de zakjes terug vacuum zijn zou dit toch opnieuw beperkt moeten blijven (hopen wij althans).

  Denk je dat dit een positief effect op de houdbaarheid heeft?

 9. Wij hebben een grote zak van 5 kg droogvoer en halen hier porties van 1 kg uit. Daarna nemen we enkel voer uit de zak van 1 kg. Blijft die zak van 5 kg dan niet lang goed, aangezien die zak eigenlijk nooit open en dicht gaat, of is de houdbaarheid zowiezo maar beperkt van het moment je de zak hebt geopend?

  • Hoi Inge,

   Zodra de zak opent, gaat de integriteit van de zak verloren. Daardoor komt er hoe dan ook altijd zuurstof bij en begint de voedingswaarde af te nemen. Een voorbeeldje: vitamine A neemt met 30% per maand af bij opslag (NRC, 2006). Dus ondanks dat de bak met die rest van de 5kg niet steeds open en dicht gaat, vermindert de voedingswaarde wel. Hoe snel dat precies gaat is lastig te voorspellen, en ligt ook aan de gebruikte anti-oxidanten, maar ik gok zo dat 2 maanden wel het maximale is, heel misschien 3 maanden als er synthetische conserveringsmiddelen zoals BHA en BHT zijn gebruikt (vraag de fabrikant daarvoor).

   groetjes,
   Marilyn

 10. Hoi ! Ik heb een vraag. Ik haal voor een week brokjes uit de zak, en bewaar die in een doos. De rest laat ik in de zak. en stop ik in de vriezeer. Heeft dit een positief effect op de houdbaarheid, of juist niet ?Groetjes Rebecca

  • Daarover zou ik nog verder onderzoek moeten doen. Aan de ene kant zou het bacteriegroei stoppen en dan hoef je je daar minder druk over te maken. Aan de andere kant kan ik me voorstellen als je die brok dan ontdooit dat er extra vocht op zit, waar de brok zompig wordt en de vochtrijkere omgeving de bacteriegroei juist stimuleert. Tevens leerde ik uit een cursus dat de ijskristallen die zich vormen bij het bevriezen mogelijk de verbinding van onverzadigde meervoudige vetten (zoals omega 3 en 6) kunnen verbreken waardoor je ook voedingswaarde verliest.

   Al met al vraag ik me af of die strategie dan beter is dan gewoon een kleinere zak kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *