Merk Review Porta 21 natvoer

Porta 21 (blik, 400gr)In het kader van natvoer reviews is deze keer Porta 21 aan de beurt. Van anderen heb ik al positieve verhalen gehoord en het daarom duik ik dieper in op de ingrediënten en analyse. Is Porta 21 natvoer goed voer?

 

Porta 21 natvoer

(De tabel kun je swipen)

Porta 21 HolisticPorta 21 (blik, 400gr)Porta 21 (pouch, 100gr)
HolisticBlik, 400gr (Aanvullend)Pouch, 100 gr (Aanvullend)

 

Porta 21 Holistic – Rund met kip

Ingrediënten: Kippenvlees 24 %, rundvlees 18 %, garnalen, wortel, erwten, zonnebloemolie, vossenbessen, aloe vera, appel, gemalen vis, kaliumchloride, tricalciumfosfaat, fructooligosaccharide, Glucose (0,15%)

Toevoegingen: vitamine A (7.500 IE/kg), vitamine E (100 mg/kg), vitamine D3 (1.700 IE/kg), vitamine K3 (0,2 mg/kg), vitamine B1 [Thiamine] (21 mg/kg), vitamine B2 [Riboflavine] (2,4 mg/kg), vitamine B3 [Niacine] (19 mg/kg), vitamine B5 [Phantothenaat] (15 mg/kg), vitamine B6 [Pyridoxine] (2,5 mg/kg), vitamine B12 [Cobalamine] (20 mcg/kg), Choline Chloride (389 mg/kg), foliumzuur (1,6 mg/kg), taurine (400 mg/kg), jodium [als kaliumjodide] (8 mg/kg), ijzer [als ijzer-II-sulfaat, monohydraat] (4 mg/kg), zink [als zinksulfaat, Heptahydraat] (60 mg/kg), koper [als koper-II-sulfaat, Pentahydraat] (0,8 mg/kg), mangaan [als mangaan-II-sulfaat, monohydraat] (8 mg/kg).

 

Analyse


Blog advertentie Via Natura
Vocht 83% Droge basis
Eiwit 11% 65%
Vet 3,5% 21%
KH 0,7% 4%
Vezels 0,2% nvt
Ruwe as 1,8% nvt
Calcium 0,14% 0,82%
Fosfor 0,12% 0,71%
Magnesium 0,02% 0,12%

 

De andere twee smaken, Tonijn met Kip en Tonijn met Garnalen, zijn qua ingrediënten ongeveer hetzelfde (op de vleesbron na) en qua analyse precies hetzelfde.

 

Eiwit

Het eiwit in deze voeding lijkt voornamelijk te bestaan uit kip, rund en garnalen. Verderop staat nog ‘gemalen vis’, wat een bijdrage kan leveren. Ten opzichte van sommige andere merken bevat het niet veel vlees: 42%. He totaal aantal eiwitten is met 65% wel prima.

 

Let op: in sommige gevallen kunnen erwten flink bijdragen aan het eiwitpercentage. Gedroogd bevat dit ongeveer net zoveel eiwit per 100 gram als kip en rund. Een gekookte erwt daarentegen zit veel lager: 20gram versus 6 gram per 100 gram. In dit product denk ik dat er weinig erwt in zit, anders weren de koolhydraten waarschijnlijk hoger. Desalniettemin ben ik nog steeds geen fan van erwten in het voer, vanwege dezelfde redenen dat ik tegen soja ben.

 

Koolhydraten

Het twee waar ik naar kijk zijn de hoeveelheid koolhydraten. Wortelen, erwten, vossenbessen en appel zullen hieraan bijdragen. Het percentage 4% hierin is heel netjes. Dit is zo laag, dat het ook geschikt is voor suikerkatten.

 

Calcium, fosfor en magnesium

Heel vaak worden deze mineraal gegevens niet gegeven (soms kun je ze opvragen via de mail). Een verhouding die vaak wordt aangehouden voor calcium : fosfor is 1:1 of 2:1. Er mag dus maximaal 2 keer zoveel calcium inzitten als fosfor. In dit voer is de verhouding 1,15. Er zit dus 1,15 zoveel calcium als fosfor in, wat dus goed is.

 

Magnesium is belangrijk voor iedereen die een kat met blaasgruis (struviet) heeft. Deze ligt idealiter tussen de 0,04% en maximaal 1% voor blaasgruispatiënten. Dit voer heeft 0,12% en is dus ‘laag in magnesium’ (zie voor meer informatie: Het beste blaasgruisdieet).

 

Opmerkelijk: Glucose

Helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat ‘glucose (0,15%)’. Glucose is suiker onder een andere naam. Waarom dit wordt toegevoegd weet ik niet goed (misschien voor de houdbaarheid?). Voor de kat is het in ieder geval onnodig.

 

Prijs

Voor een kat van 4 kilo betaal je per dag maar liefst €3,46. Dit zit aan de bovenkant van de prijsklasse. Alhoewel het voer goed is, zijn er vergelijkbare voedingen voor minder geld te krijgen.

 

Aanvullend voer

Porta 21 heeft ook aanvullend natvoer in blik en pouch. Deze zijn bijna allemaal op basis van tonijn. Slechts twee zijn op basis van kip.

 

De blikken bevatten 84% vocht. Het droge eiwitgehalte komt daarmee op 75%, droge vetpercentage op 3% en het droge koolhydratengehalte op 9%. Het magnesiumgehalte is laag genoeg (0,25%) voor een blaasgruiskat.

 

De pouches vallen iets anders uit door een lager vochtpercentage (82%). Hierdoor zijn de droge percentages iets anders: eiwit 67%, vet 3% en koolhydraten 20%. Vanwege de koolhydraten, afkomstig van tapiocameel, raad ik dit voer af.

 

Let overigens op met tonijn en vis in het algemeen. Niet alleen is dit een overbeviste diersoort, tevens bevat vis veel gifstoffen (plastic, nucleair afval, olie). Bovendien kan je kat er makkelijk verslaafd aan raken.

 

Positief

 • Dierlijke eiwitbron met een hoog eiwitpercentage
 • Holistic: een goede verhouding tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten
 • Holistic is ook geschikt voor katten met blaasgruis of suikerziekte.

 

Negatief

 • Het veelvoudig gebruik van tonijn
 • Erwten zie ik liever niet in kattenvoer
 • Het is erg prijzig.

 

Conclusie: Holistic is geschikt voor dagelijks gebruik

Ik ben altijd op zoek naar goede natvoer die compleet is. Holistic voldoet wat mij betreft hieraan. Bovendien is het fijn dat het ook geschikt is voor katten met suikerziekte, vanwege het lage koolhydratenpercentage. Door de gegevens over magnesium, kan ik ook stellen dat het laag in magnesium is en daarmee een optie voor blaasgruis katten.

 

Het aanvullende voer ben ik minder fan van, met name door de tonijn en bij de pouches door de hoge koolhydraten.

Porta 21 is verkrijgbaar bij Zooplus

 

Pootje PurrfectCat

4 reacties:

 1. Heel erg bedankt voor je antwoord! Ik wist nog niet van de DL-methionine. Wat is zijn wel goede brokken?

 2. Hoi, ik ben heel benieuwd naar je mening over het droogvoer van porta 21. De holistic kip en rijst en de cats heaven variant.

  • Hoi José,

   Cats Heaven
   Analyse:
   – Vocht: 7%
   – Eiwit: 38% ==> 40,9%DM
   – Vet: 20% ==> 21,5%DM
   – KH: 25,1% ==> 27%DM
   – Vezels: 2%
   – Ruwe as: 9,9%

   Aan de lage kant qua eiwit en vet. Koolhydraten zijn te hoog voor een kat, maar relatief laag tegenover veel andere brokken (meestal rond de 35%DM).

   Ingrediënten:
   gemalen kippevlees (41%), kippevlees (20,53%), aardappel, kipvet, gedroogde biergist, bietendroogsnijdsel (suikervrij), mineraalstoffen, cellulose, MOS (Mannan-OligoSaccharide), FOS (Fructo-OligoSaccharide), vossebessen (0,04%), groene thee extract (0,01%), glucosamine, chondroitinesulfaat.

   De eiwitten lijken op basis van vlees in plaats van planten, dus dat is een grote plus. De aardappel zorgt samen met de bietendroogsnijdsel voor de koolhydraten. MOS en FOS zijn prebiotica (voedsel voor de darmbacteriën), dus dat lijkt me goed. Glucosamine en chondroitine zou ondersteunen bij gezonde gewrichten, maar de hoeveelheden verwerkt in voer zijn vaak te weinig voor werkelijk effect. Mogelijk dat verhitting ook een rol speelt in de werkzaamheid ervan.

   In de toevoegingen staat ook nog dat er DL-methionine is toegevoegd. Dit is een urine verzurende stof die in regulier voer wordt ter preventie van struviet (blaasgruis). Helaas kan het bij gezonde katten leiden tot oververzuring, waardoor onder andere de kans op calcium-oxalaat blaasstenen toeneemt – iets wat de afgelopen jaren dan ook is gebeurd.

   Afgezien van de DL-methionine is dit een redelijke brok.

   Holistic Cat: Kip & Rijst
   Analyse:
   – Vocht: 7%
   – Eiwit: 32% ==> 34,4%DM
   – Vet: 20% ==> 21,5%DM
   – KH: 31,5% ==> 33,9%DM
   – Vezels: 3%
   – Ruwe as: 9,5%

   De eiwitten vind ik hier wel erg weinig worden. Je ziet dat daardoor de koolhydraten ook stijgen.

   Ingrediënten
   Kippenvlees (35,5%), Biorijst (26,9%), Kippenvet, Haver, gemalen Vis, Lijnzaad, Gedroogd ei, gedroogde Tomaten, gedroogde Wortel (0,9%), Zalmolie, Erwten, Bietenpulp (Suiker onttrokken), gedroogde Luzerne, gemalen Zeewier, gedroogde Vossebessen, Kruidenmix (Tijm, Marjolein, Oregano, Petersilie, Salie) (0,09%), gedroogde Appel (0,05%), MOS (Mannaan-Oligosaccharide), FOS (Fructo-oligosacharide), Glukosamine, Chondroitinsulfaat.

   In de ingrediëntenlijst valt op waarom de eiwitten gedaald zijn: hierin zit alleen kippenvlees en geen gemalen kippenvlees meer (in de vorige zit totaal zo’n 60% kip, hierin maar 35,5%!). Later zie je ook nog gemalen vis en gedroogd ei, maar in hoeverre dit bijdraagt aan de eiwitten is onbekend.
   Op de tweede plek staat nu biorijst, ik neem aan voor ‘biologisch’. Biologisch of niet, rijst zijn koolhydraten en niet geschikt voor de carnivoor. Verder zie je in de rest een hoop andere koolhydraten: Haver, tomaten, wortel, erwten, bietenpulp, luzerne… Jammer en onnodig wat mij betreft.

   Ook hierin zit overigens DL-methionine toegevoegd.

   Ik vind dit een iets beter dan gemiddelde brok: de ingrediënten zijn verser (minder bewerkt), maar de analyse en DL-methionine zijn niet goed.

   Conclusie
   Als ik moet kiezen tussen deze twee, zou ik gaan voor de Cats Heaven. Desalniettemin is voor mij de DL-methionine wel enigszins een dealbreaker, aangezien dit echt nare gevolgen kan hebben.

   Wat me trouwens ook nog opvalt is dat ze een enorme hoeveelheid voer voor een kat van 4 kilo adviseren: ~97 gram per dag. Als ik zelf uitreken hoeveel calorieën erin zitten, kom ik uit op 66 gram (ongecastreerd) of 50 gram (gecastreerd) bij Cats Heaven. Dit is wel iets om mee te nemen met het voeren.

   [DM=Dry matter (droge basis)]

Reageren is niet mogelijk