Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk Review Porta 21 natvoer

3 min
Porta 21 (blik, 400gr)In het kader van natvoer reviews is deze keer Porta 21 aan de beurt. Van anderen heb ik al positieve verhalen gehoord en het daarom duik ik dieper in op de ingrediënten en analyse. Is Porta 21 natvoer goed voer?  

Porta 21 natvoer

(De tabel kun je swipen) [table id=75 /]  

Porta 21 Holistic – Rund met kip

Ingrediënten: Kippenvlees 24 %, rundvlees 18 %, garnalen, wortel, erwten, zonnebloemolie, vossenbessen, aloe vera, appel, gemalen vis, kaliumchloride, tricalciumfosfaat, fructooligosaccharide, Glucose (0,15%) Toevoegingen: vitamine A (7.500 IE/kg), vitamine E (100 mg/kg), vitamine D3 (1.700 IE/kg), vitamine K3 (0,2 mg/kg), vitamine B1 [Thiamine] (21 mg/kg), vitamine B2 [Riboflavine] (2,4 mg/kg), vitamine B3 [Niacine] (19 mg/kg), vitamine B5 [Phantothenaat] (15 mg/kg), vitamine B6 [Pyridoxine] (2,5 mg/kg), vitamine B12 [Cobalamine] (20 mcg/kg), Choline Chloride (389 mg/kg), foliumzuur (1,6 mg/kg), taurine (400 mg/kg), jodium [als kaliumjodide] (8 mg/kg), ijzer [als ijzer-II-sulfaat, monohydraat] (4 mg/kg), zink [als zinksulfaat, Heptahydraat] (60 mg/kg), koper [als koper-II-sulfaat, Pentahydraat] (0,8 mg/kg), mangaan [als mangaan-II-sulfaat, monohydraat] (8 mg/kg).   Analyse
Vocht 83% Droge basis
Eiwit 11% 65%
Vet 3,5% 21%
KH 0,7% 4%
Vezels 0,2% nvt
Ruwe as 1,8% nvt
Calcium 0,14% 0,82%
Fosfor 0,12% 0,71%
Magnesium 0,02% 0,12%
  De andere twee smaken, Tonijn met Kip en Tonijn met Garnalen, zijn qua ingrediënten ongeveer hetzelfde (op de vleesbron na) en qua analyse precies hetzelfde.  

Eiwit

Het eiwit in deze voeding lijkt voornamelijk te bestaan uit kip, rund en garnalen. Verderop staat nog ‘gemalen vis’, wat een bijdrage kan leveren. Ten opzichte van sommige andere merken bevat het niet veel vlees: 42%. He totaal aantal eiwitten is met 65% wel prima.   Let op: in sommige gevallen kunnen erwten flink bijdragen aan het eiwitpercentage. Gedroogd bevat dit ongeveer net zoveel eiwit per 100 gram als kip en rund. Een gekookte erwt daarentegen zit veel lager: 20gram versus 6 gram per 100 gram. In dit product denk ik dat er weinig erwt in zit, anders weren de koolhydraten waarschijnlijk hoger. Desalniettemin ben ik nog steeds geen fan van erwten in het voer, vanwege dezelfde redenen dat ik tegen soja ben.  

Koolhydraten

Het twee waar ik naar kijk zijn de hoeveelheid koolhydraten. Wortelen, erwten, vossenbessen en appel zullen hieraan bijdragen. Het percentage 4% hierin is heel netjes. Dit is zo laag, dat het ook geschikt is voor suikerkatten.  

Calcium, fosfor en magnesium

Heel vaak worden deze mineraal gegevens niet gegeven (soms kun je ze opvragen via de mail). Een verhouding die vaak wordt aangehouden voor calcium : fosfor is 1:1 of 2:1. Er mag dus maximaal 2 keer zoveel calcium inzitten als fosfor. In dit voer is de verhouding 1,15. Er zit dus 1,15 zoveel calcium als fosfor in, wat dus goed is.   Magnesium is belangrijk voor iedereen die een kat met blaasgruis (struviet) heeft. Deze ligt idealiter tussen de 0,04% en maximaal 1% voor blaasgruispatiënten. Dit voer heeft 0,12% en is dus ‘laag in magnesium’ (zie voor meer informatie: Het beste blaasgruisdieet).  

Opmerkelijk: Glucose

Helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat ‘glucose (0,15%)’. Glucose is suiker onder een andere naam. Waarom dit wordt toegevoegd weet ik niet goed (misschien voor de houdbaarheid?). Voor de kat is het in ieder geval onnodig.  

Prijs

Voor een kat van 4 kilo betaal je per dag maar liefst €3,46. Dit zit aan de bovenkant van de prijsklasse. Alhoewel het voer goed is, zijn er vergelijkbare voedingen voor minder geld te krijgen.  

Aanvullend voer

Porta 21 heeft ook aanvullend natvoer in blik en pouch. Deze zijn bijna allemaal op basis van tonijn. Slechts twee zijn op basis van kip.   De blikken bevatten 84% vocht. Het droge eiwitgehalte komt daarmee op 75%, droge vetpercentage op 3% en het droge koolhydratengehalte op 9%. Het magnesiumgehalte is laag genoeg (0,25%) voor een blaasgruiskat.   De pouches vallen iets anders uit door een lager vochtpercentage (82%). Hierdoor zijn de droge percentages iets anders: eiwit 67%, vet 3% en koolhydraten 20%. Vanwege de koolhydraten, afkomstig van tapiocameel, raad ik dit voer af.   Let overigens op met tonijn en vis in het algemeen. Niet alleen is dit een overbeviste diersoort, tevens bevat vis veel gifstoffen (plastic, nucleair afval, olie). Bovendien kan je kat er makkelijk verslaafd aan raken.  

Positief

  • Dierlijke eiwitbron met een hoog eiwitpercentage
  • Holistic: een goede verhouding tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten
  • Holistic is ook geschikt voor katten met blaasgruis of suikerziekte.
 

Negatief

  • Het veelvoudig gebruik van tonijn
  • Erwten zie ik liever niet in kattenvoer
  • Het is erg prijzig.
 

Conclusie: Holistic is geschikt voor dagelijks gebruik

Ik ben altijd op zoek naar goede natvoer die compleet is. Holistic voldoet wat mij betreft hieraan. Bovendien is het fijn dat het ook geschikt is voor katten met suikerziekte, vanwege het lage koolhydratenpercentage. Door de gegevens over magnesium, kan ik ook stellen dat het laag in magnesium is en daarmee een optie voor blaasgruis katten.   Het aanvullende voer ben ik minder fan van, met name door de tonijn en bij de pouches door de hoge koolhydraten.

Porta 21 is verkrijgbaar bij Zooplus

  Pootje PurrfectCat