Goed kattenvoer of het beste kattenvoer? [Column]

Kattenvoer RauwToen ik op zoek ging naar wat het beste kattenvoer is, ging er een wereld voor me open.

 

Ik dacht er altijd simpel over na: koop wat brokjes, misschien af en toe wat blikvoer (‘vlees’) en je katje krijgt wat hij nodig heeft. Ik wilde gewoon het goedkoopste – als het in de winkel ligt zal het wel oké zijn toch? Betalen voor een merk vind ik maar onzin, dus Aldi en Lidl supermarkt kattenvoer werd het. Goedkoop is even goed als duur, toch?

 

En nu ik zoveel research heb gedaan, ben ik verbaasd dat ik hier nog nooit verder over nagedacht heb.

 

Carnivoor

Zo had ik nog nooit over de vraag nagedacht: “wat eet een kat normaal eigenlijk?”. Ik ontdekte dat de kat een verplichte carnivoor is. Dit betekent dat zijn hele gestel ingericht is om een prooi te vangen, te verscheuren en te verteren. En een prooi bestaat voornamelijk uit vlees, niet uit granen. Guess what, brokjes hebben een schrikbarend hoge hoeveelheid granen (tarwe, mais, soja, rijst, aardappelen).

 

Het beste kattenvoer of winst?

Marketing heeft gewoonweg een grotere impact dan je denkt – des te meer als je denkt er ongevoelig voor te zijn. Kattenvoeding wordt neergezet als een volledige voeding en het plaatje (label) doet vermoeden dat het boordevol vlees zit. Niet dus – de ingrediëntenlijst en voedingstabel onthullen dat er veel te weinig dierlijke eiwitten en veel te veel koolhydraten inzitten. Daarentegen zie je wel veel granen en dierlijke bijproducten; niet dat dat laatste per se slecht is, maar het is ook niet het beste.

 

Ik vind dit schrikbarend. Ondanks dat ik al een tijdje bezig ben met mijn eigen voedsel (er zit tegenwoordig suiker in bijna alles!), heb ik 1 en 1 niet opgeteld dat bij kattenvoer ditzelfde gebeurt. Alhoewel het lijkt dat er geen slecht kattenvoer op de Nederlandse markt verkocht wordt, staat toch niet ‘het beste voor je kat’ voorop, maar winstgevendheid.

 

Ondersteund door ‘onderzoek wijst uit’ kunnen ze van alles verkopen, terwijl dat onderzoek soms maar uit maar een paar katten bestaat  of uitgevoerd wordt door een onderzoeker die betaalt wordt door de pet food industrie. Rekenen op het toezichthoudende orgaan hoef je ook niet, aangezien de Fediaf de 650+ Europese diervoedingsbedrijven vertegenwoordigt.


Blog advertentie Via Natura

 

Beter voer voor je kat?

Maar bestaat er dan nog wel goed kattenvoer? Ik denk het wel, maar je moet weten waar je op moet letten. Rauw voeren is waarschijnlijk het beste, maar (commercieel) natvoer komt in de buurt, omdat het beter aansluit bij de vijf speerpunten van kattenvoeding. Alleen maar droge brokjes voeren is het slechtste idee, omdat hier veel meer medische problemen aan gerelateerd zijn. Het idee dat brokjes goed voor de tanden zou zijn is ook niet waar.

 

Voor mij kwam alles wat ik dacht te weten over kattenvoer op losse schroeven te staan. En alhoewel ik nog steeds een beetje twijfel – “Ze kunnen toch geen slecht eten verkopen, zij houden toch ook van dieren, dat is niet ethisch, etc.” – vind ik het argument om vlees/blikvoer te voeren overtuigender dan om brokjes te voeren.

 

Debatten

Ik weet dat dit onderwerp veel debatten uitlokt onder katteneigenaren. Discussies die fel gevoerd worden – want wat als je kat het al járen prima doet op droge brokjes? Of als je kat zijn neus ophaalt voor natvoer? Is dit niet het zoveelste marketing trucje om je duurder eten te laten kopen? En er is toch regelgeving die ervoor zorgt dat er alleen gezond en goed kattenvoer op de markt is? Wordt het niet allemaal een beetje overdreven?

 

Het lastige is dat dierenartsen, onderzoekers en andere experts elkaar tegen spreken over wat het beste voor je kat is. De een noemt brokjes een volledige voeding, de ander noemt het (bijna) puur vergif. Wie moet je dan nog geloven? Hoe dan ook maakt dat het er niet gemakkelijker op om een uitsluitend antwoord te geven.

 

Mijn doel is om je aan het denken te zetten. Hopelijk ben je geïnteresseerd genoeg om iets meer te lezen over de voeding van je kat. In dit artikel heb ik al verschillende links geplaatst naar een aantal blogs.

Misschien lees je dit alles en denk je, ‘ja, ja, het zal wel.’ Of misschien denk je ‘zo had ik er nooit over nagedacht’. Either way, happy to have you here en misschien kunnen we elkaar wat leren!

 

Verder lezen over Beter Voeren: Beter droogvoer of natvoer?

Pootje PurrfectCat

PhotoCredit: The3Cats

Eén reactie:

  1. Al heel veel geleerd van je site! Zeer duidelijker, overzichtelijke info. Een groot gemak in het kiezen voor de geschikte voeding van mijn katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *