Voedingstool: Hoeveel mag je kat eten per dag?

Kattenvriendjes

Overgewicht is een belangrijk probleem onder katten. Geschat wordt dat hier al zo’n 25 tot 45% van de kattenpopulatie aan leidt. Helaas kan overgewicht tot allerlei ziekten leiden, zoals suikerziekte, artritis, huid/vachtproblemen en zelfs een minder lang leven – net als bij mensen dus.

De hoeveelheid voeding die je kat eet – en dus indirect hoeveel je voert – speelt hierin een belangrijke rol. Helaas is het niet altijd makkelijk om te bepalen hoeveel voer je kat mag, aangezien dit afhangt van verschillende factoren. De belangrijkste hierin is castratie, wat ertoe kan leiden dat je kat tot wel 25% minder calorieën nodig heeft dan een intacte kat.

Voor wie is de Voedingstool bedoeld?

 • Voor iedereen die het lastig vindt te bepalen hoeveel voeding zijn volwassen kat of kitten mag.
 • Iedereen die niet wil dat zijn kat overgewicht krijgt omdat je (onbedoeld) veel te veel voer geeft.
 • Als je een inschatting wil maken hoeveel voeding je mag voor het afvallen op basis van een gezond gewicht.
 • Als je een idee wil hebben van de afbouwende hoeveelheden voeding voor kittens, zodat je dit langzaam kan toepassen.
 • Voor iedereen die spontaan scheel wordt als je alleen al denkt aan rekenen, formules en wiskunde.

Hoe werkt de Voedingstool?

De Voedingstool is is een Excel-bestand (.xlsx). Deze bestaat uit een 3 stappen om te bepalen hoeveel voeding je aan je kitten, young adult, mature adult of senior kan geven.

Je begint met het ideale gewicht in te vullen door middel van de Body Condition Score. Vervolgens volg je meer gegevens in over je kat, zoals leeftijd, castratie en activiteit. Je kunt hierin de gegevens van wel 10 katten kwijt. In het volgende tabblad kun tot maar liefst 10 voedingen tegelijk invoeren.

Vervolgens kun je in het laatste tabblad per kat 4 voedingen kiezen die je wilt voeren. Daarin kun je ook kiezen hoeveel je van elke voeding wil geven in percentages of in grammen. Bijvoorbeeld als je 50% van natvoer A wilt geven gecombineerd met 50% brokjes, of als je een zakje natvoer van 85 gram wil combineren met de rest brokjes.

Selectie Hoeveel gram mag jouw kat
Zo kun je de naam en 4 van de 10 ingevoerde voedingen selecteren.

Als bonus heb ik ook een overzicht toegevoegd dat je makkelijk naar Word kunt kopiëren en op een A4tje kunt printen. Die kun je lekker makkelijk aan je koelkast hangen voor een snelle referentie.

Hoe is dit anders dan gratis tools?

Een belangrijke vraag. Er zijn diverse gratis tools online, zoals van de PFMA, Yarrah, Merrick Petcare en de ASPCA. Deze zijn gratis, terwijl de Voedingstool geld kost. Waarom zou je toch voor deze kiezen?

 • Het is volledig in het Nederlands.
 • Ik gebruik onze meetmaten (kilo’s, grammen, kcal) in plaats van Amerikaanse meetmaten (per ‘cup’ en lbs).
 • Je kunt de gegevens van 10 katten tegelijk invullen, zonder dat je steeds opnieuw gegevens hoeft in te vullen. Bij andere calculators gaat dat slechts per dier.
 • Een onderscheid in leeftijd van kittens (3 categorieën) en volwassen katten (young adult, mature adult, senior) aangezien deze verschillende caloriebehoeften hebben.
 • Je kunt hierin álle voedingen stoppen die je maar wilt – brok, natvoer en zelfs rauwe diepvriesvoeding – tot maximaal 10 tegelijk. Bij anderen is dat alleen hun voeding en/of slechts 1 tegelijk.
 • Je kunt tot 4 voedingen combineren per kat, waarbij je direct ziet hoeveel je kunt voeren van elke voeding. Bij andere calculators is dat niet mogelijk.
 • Ál het rekenwerk wordt voor je gedaan. Je hoeft niets op te schrijven, of te onthouden.
 • Je kunt het makkelijk opslaan ter referentie. Je kunt het ook meerdere keren opslaan als je meer dan 10 katten hebt. Bij andere calculators moet je steeds alles opnieuw invoeren.
 • Een handig overzichtstabel die op een A4tje past in Word, zodat je het makkelijk kunt printen zonder zelf alles te moeten overnemen. Kopieer – Plakken is voldoende!

Samengevat — Je kunt:

 • binnen 5 tot 15 minuten een berekening hebben
 • voor 1 tot 10 katten
 • waarbij je uit 10 ingevoerde voedingen
 • 1 tot 4 voedingen kiest per kat!

Wanneer is de Voedingstool niet geschikt?

 • Uiteraard heb ik mijn uiterste best gedaan om de Voedingstool zo makkelijk mogelijk te maken met uitleg en kleurtjes. Echter vereist het nog wel wat dingen goed invullen en goed uitlezen van de resultaten. Als je hier geen zin aan hebt, dan is dit niets voor jou.
 • Voorlopig is deze tool alleen voor volwassen katten en kittens. Een berekening voor zwangere en lacterende poezen is hierin niet opgenomen.
 • Als je op geen Excel (.xlsx) kunt openen.

Wil jij graag weten hoeveel je kat of kitten mag eten per dag?

Je kunt de Voedingstool hier bestellen voor €7,99 (beschikbaar voor NL en BE betalingen, klik daarvoor is rechtsboven op de vlag en selecteer dan jouw land.):

Dit proces gaat volledig automatisch. Binnen enkele minuten zou je de mail moeten hebben (controleer ook je spam box). Gaat er om wat voor reden dan ook iets mis? Stuur me een mailtje met je gegevens en ik los het zo snel mogelijk op.

Momenteel staat versie 2.2 online. Heb jij een eerdere versie? Stuur me een mail met de naam van de rekeninghouder waarmee je betaalt hebt en je krijgt de nieuwste versie gratis toegestuurd.

Heb je hem al gebruikt? Dan hoor ik in de reacties graag wat je ervan vind!

4 reacties:

 1. Ik geef 3x per dag eten. Natvoer, brokjes en vlees. Kan ik dan ook deze tool gebruiken? Twee van de 3 katten mogen namelijk wel wat gewicht kwijt raken. Het zelf uitvogelen hoeveel nu voldoende is vind ik erg lastig en dit lijkt me heel handig.

  • Ja, dat kan. Je kunt tot 10 voedingen invullen en per kat 4 voedingen selecteren die je wilt geven aan die specifieke kat. Daarvoor maakt het niet uit of het natvoer of brok is. Met vlees bedoel je denk ik rauw vlees (KVV)? Ook dat kan meegenomen worden.

 2. Ontzettend fijne en zeer gebruiksvriendelijke tool !
  En niks ruime marge’s zoals op verpakking te vinden is ( waardoor ik nog niet wist hoeveel te geven ☺) maar doordat je specifieke gegevens invult een duidelijk aantal te geven grammen per dag krijgt. Ook als je verschillende combi’s op 1 dag geeft.
  Ik ben er erg blij mee !

 3. Goede tool waarmee je heel goed de richtlijnen kan bepalen voor diverse voedingen en combinaties hiervan.

  De tool is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. In de tool verwekte uitleg is erg duidelijk en door een ieder goed te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *