Is graanvrij kattenvoer beter?

Is graanvrij kattenvoer beter

Een kat is een vleeseter. Een obligaat carnivoor. In het wild eet hij prooidieren, zoals muisjes en konijnen. Alhoewel die beestjes soms wat graan in de maag/darmen hebben, zit de kat niet aan de tarwestengels te knabbelen.

Daarom kwam er een sterke vraag naar graanvrij kattenvoer. Dat betekent dat er geen tarwe, mais of rijst gebruikt wordt. Diervoeders wilden daar maar al te graag aan voldoen, tegen een premium prijs uiteraard.

Maar is dit ook zinvol voor je kat?

Wat is graanvrije kattenvoer?

Graanvrije voedingen bevatten geen granen. Wat veel gebruikt wordt in kattenvoeding is tarwe, mais en rijst. Soms zie je ook rogge, gerst of haver. Ook heb ik al kamut gezien.

Sommige varianten daarvan zijn glutenvrij, zoals rijst, quinoa, gierst en teff.

Bij mensen die coeliakie hebben zijn gluten een no-go. Eigenlijk gaat het specifiek om gliadine. Zij krijgen hier zeer veel maag/darm problemen van. Voor katten is hiervoor geen bewijs.

Mais en rijst bevatten ook gluten, maar dat is niet de gliadine. Mensen met Coeliakie kunnen die dus meestal wel gewoon eten.

Er zijn ook mensen die last hebben van glutensensitiviteit. Zij zijn gevoelig voor gluten en kunnen er beter niet te veel van eten. Aangenomen wordt dat dit voor katten mogelijk ook geldt. Ook hiervoor is tot op heden nog geen bewijs.

Waarom is graanvrij voer beter?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen graanvrij kattenvoer willen geven.

Het is natuurlijk

Omdat katten vleeseters zijn en geen planteneters, moet het graan verwijderd worden. Dit is eigenlijk een denkfout. “Natuurlijk” staat niet gelijk aan “gezonder” of “beter”. Bedenk dat Salmonella natuurlijk is. Als je daar flink ziek van wordt neem je een niet-zo-natuurlijk middel: antibiotica!

Katten kunnen geen graan verteren

Voor rauwe graan klopt dat redelijk: katten kunnen die slecht verteren.

Maar voor de granen zoals bewerkt in brokjes of natvoer?

Geen probleem! Mais werd voor 78,5% verteerd en rijst voor 83,2%.[1]

Katten zijn allergisch voor graan

Voedselallergieën komen echt weinig voor. En als het al zo is, dan is het meestal voor een vleeseiwit van kip, rund of vis. Natuurlijk kan het zijn dat jouw katje niet lekker reageert op granen of misschien op de hoeveelheid die erin zit. Dan kun je daar altijd mee gaan experimenteren.

Is graanvrij eigenlijk wel beter?

Eigenlijk zijn de redenen om graanvrij te geven niet wetenschappelijk onderbouwd. Het lijkt vooral een marketingsstrategie te zijn. Eentje die erg goed werkt, want 1 van de meest gelezen tips op social media voor ‘goede kattenvoeding’ is: “neem graanvrij!”.

Graanvrij is niet hetzelfde als koolhydraatarm kattenvoer

Een brokje heeft iets van zetmeel nodig om een brokje te worden. Anders wordt het vooral gruis en poeder. Niet echt een aantrekkelijke textuur.

Eerder werd daarvoor dus graan gebruikt. Maar wat als je geen graan wilt gebruiken in je product?

Dan vervang je die door aardappel, erwten, tapioca, of weer iets anders.

Dan krijgen we het volgende probleem: Als we graan gaan vervangen door andere planten, hoe zit dat dan met de koolhydraten in die voeding?

Nou, dat gaat niet áltijd goed. Dat een voeding graanvrij is, wil nog niet zeggen dat het ook koolhydraatarm is.

Nu is die term niet goed gedefinieerd. Het is nogal vaag. Wat is “koolhydraatarm kattenvoer”?

In een muisje zit ook wat plantresten in de maag en darmen. Die eten katten soms op. Maar weet je? Dat is maar 2% van alle energie die je krijgt van koolhydraten.[2]

De gemiddelde brok daarentegen bevat maar liefst 28% van de energie uit koolhydraten. Van natvoer is dat maar 8% van de energie. Dat is een enorm verschil.

Verder laat onderzoek zien dat katjes best iets meer voorbewerkte koolhydraten werken. Die glucose is voor sommige organen en vooral het brein veel makkelijker toegankelijk. Dan komt het uit op 12%.[3]

Graanvrij, koolhydraatarm en niet-graanvrij voedingen

Makers van kattenvoer hebben verschillende opties als ze de granen willen verminderen. Natuurlijk moet een deel vervangen worden door andere zetmeel bronnen.

Soms zie je daardoor dat de hoeveelheid energie uit koolhydraten daardoor in een graanvrije voeding hoger ligt dan bij een met-graan voeding. Zoals bijvoorbeeld hieronder, bij een vergelijk tussen Yarrah en Purina. De eiwitten zijn wel ongeveer gelijk. De vetten daarentegen zijn bij Purina hoger dan bij Yarrah.

  EiwitVetKH
Yarrah Bio Graanvrij SterilizedGraanvrij35,8%26,3%37,9%
Purina Beyond Rijk aan kip met volkoren gerstGerst35,0%37,8%27,2%
*Percentages op basis van de energie die ze leveren, omgerekend vanaf het etiket.

Wat fabrikanten ook kunnen doen, is een deel van de koolhydraten vervangen door vet. Applaws is lager in koolhydraten, iets hoger in eiwit, maar vooral behoorlijk hoger in vetten. Niet voor alle katjes is dat altijd even handig. Daarmee stijgt vaak (niet altijd) ook de calorieën per gram in de voeding. Voor katten die makkelijker dik worden of al te dik zijn, is dit niet altijd de beste keuze.

  EiwitVetKH
Applaws Adult chickenGraanvrij35,9%45,8%18,3%
Royal Canin Adult Fit 32Rijst, mais32,1%36,6%31,3%
*Percentages op basis van de energie die ze leveren, omgerekend vanaf het etiket.

Ook is graanvrije of glutenvrije voeding niet per se rijk genoeg in eiwitten. Zo komt Acana nog enigszins in de buurt, maar de Porta 21 variant en James Wellbeloved hier tikt nog nét het minimum van het minimum aan dat een volwassen kat nodig heeft.

  EiwitVetKH
Acana Indoor EntreeGraanvrij38,9%35,8%25,3%
Porta 21 Holistic Eend & rijstRijst29,3%44,5%26,1%
James Wellbeloved Adult Kalkoen en rijstRijst28,8%45,2%26,0%
*Percentages op basis van de energie die ze leveren, omgerekend vanaf het etiket.

Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden uit de vele soorten kattenvoeding die beschikbaar zijn. Wat ik je hier vooral wil meegeven: Alleen omdat iets graanvrij is, wil nog niet zeggen dat het beter is voor je kat. Daarvoor moet je echt naar het hele plaatje kijken!

Pootje Catmoneo

Opmerking: Deze analyses zijn gemaakt in februari 2022. Producten kunnen met de tijd wijzigen. Het punt dat ik wil maken blijft echter hetzelfde: Maak je eigen analyses en berekeningen, en laat je niet (alleen) leiden door een “graanvrij” marketing label.

Bronnen

[1] De-Oliveira, L. D., Carciofi, A. C., Oliveira, M. C. C., Vasconcellos, R. S., Bazolli, R. S., Pereira, G. T., & Prada, F. (2008). Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats. Journal of Animal Science86(9), 2237-2246.

[2] Eisert, R. (2011). Hypercarnivory and the brain: protein requirements of cats reconsidered. Journal of Comparative Physiology B181(1), 1-17.

[3] Hewson-Hughes, A. K., Hewson-Hughes, V. L., Miller, A. T., Hall, S. R., Simpson, S. J., & Raubenheimer, D. (2011). Geometric analysis of macronutrient selection in the adult domestic cat, Felis catus. Journal of Experimental Biology214(6), 1039-1051.

31 reacties:

 1. Beste Marylin,

  Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb veel artikelen van je gelezen, maar het is inmiddels chaos in mijn hoofd hihi.

  Ik geef sinds onze kitten bij ons is RC op aanraden van een dierenarts. Sinds ze vorige maand gesteriliseerd is, de sterilised kitten variant. Ze poept sindsdien veel meer, heeft de hele tijd honger dus ik denk dat er te weinig voedingsstoffen in zitten. Na het lezen van allerlei artikelen op je website, ben ik al tot de conclusie gekomen dat RC ook niet echt goede voeding is.

  Helaas zou ik onze kat het beste van het beste geven, maar budget technisch is dat niet haalbaar. Gaan een koolhydraatarme en betaalbare brok samen? Ik weet niet meer welke ik moet gaan geven. Kun je me advies geven over welk merk?

 2. Hallo,
  Wat een informatief artikel heb jij geschreven. Zeer intressant!
  Ik vraag me af of jij ons advies kan geven gezien onze huidige situatie?
  Mijn kat jack is een maine coon en wij geven hem van kleins af aan royal canin maine coon, specifiek voor grote katten dus met een grote brok (hij is nu meer dan 2 jaar)
  Vorige week begon hij grote wonden op zijn hoofd te krijgen en blijkt dat hij een allergie ontwikkeld heeft voor (waarschijnlijk) kip maar dit kunnen even goed granen zijn of iets anders zijn, bij allergiën blijft het gissen
  We hebben hypoallergeen eten van royal canin meegekregen van de dierenarts en het lijkt hier wel beter met te gaan maar deze brokken zijn zo klein, hij moet niet eens kauwen.. en wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt denk ik dat het toch niet zó gezond is
  Kan u ons advies geven voor geschikte voeding voor de grotere kat?
  Alvast bedankt
  Groeten, jill

  • *om nog iets toe te voegen aan vorig bericht : Online webshops die ik dezelfde vraag heb gesteld raden o.a eden cat country cousine aan maar ik zie door het bos de bomen niet meer. Natvoeder als aanvulling op brokken is hier ook zeker een optie
   Alvast bedankt!

  • Ik zou beginnen met kip, rund en vis te mijden. Gezien er maar weinig large brokjes zijn, valt denk ik alles al weg als het gaat om de grotere brokken.
   Natvoer zou een stuk makkelijker zijn voor het vinden van een single eiwit voeding.

   Ik kan je helpen met een persoonlijk advies, zie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 3. Wij hebben 2 poesjes uit Athene geadopteerd waren kittens van 5 maanden nu inmiddels 1 jaar, gesteriliseerd en op aanraden van dierenarts Hills Science Plan young adult, 1 Wil wel de hele dag brokjes eten de ander eet wanneer wij wil houden de bakjes apart, die altijd wil eten krijgt 3 x per dag maar wij vinden haar dik, geven ook natvoer 2 x per week, lees dat jij Hills echt vreselijk product vindt, maar wat zouden wij dan moeten kopen? Lees zoveel merken die wij niet kennen, hopelijk kan jij ons helpen, groetjes Lia

  • Voor een kitten:
   Brokjes: Orijen Cat en Kitten (bol.com of via-natura.nl), Purizon Kitten (Zooplus)
   Natvoer: Animonda Kitten, Feringa Kitten, GranataPet kitten (allemaal bij Zooplus verkrijgbaar).

   Voor later als ze over gaan naar adult voer, neem eens een kijkje bij mijn beste natvoer lijst (hier) en beste brokken lijst. Daar staan ook links waar je het product kunt kopen.

 4. Jack Poortinga

  Hoi hoi,

  Wat een fijne informatieve site, complimenten!
  Ik heb een vraag over het huidige voer voor onze 2 poezebeestjes. We hebben een Tonkanees meisje van 3,2kg en een Bengaalse jongeman van 5,3kg.
  Ze krijgen dagelijks brokken van Royal Canin Indoor 27 (ze blijven binnen of in de afgezette tuin) en natvoer van Sheba selection in sauce als extraatje. Schema voor beide katten samen:
  – ochtend/middag 50 gram RC
  – eind vd middag 85 gram Sheba
  – avond/nacht 50 gram RC

  In het begin wilde ik barf/kvv proberen. Echt te veel gedoe. Als kitten begonnen ze met Oryen droogvoer en Bozita natvoer als extra. Sinds dat Zooplus geen Oryen meer verkoopt, overgestapt op RC Indoor 27. En om een of andere reden later ook van Bozita naar Sheba. Aanbiedingen van 120 zakjes voor nog geen 50 euro (4,70e/kg).

  Ze hadden tot een paar maanden geleden nog een metgezel. Die is helaas overleden. Daarom krijgen we binnenkort weer uitbreiding. Een mooie Savannah katertje gaat deel uitmaken van ons gezin. Half augustus halen. Rover, zo heet ie, is dan 16 weken. Daarom weer op zoek naar “het beste voor onze katten”. Maar wel voor een betaalbare prijs.

  Ik bedacht me om weer over te stappen op graanvrij voer, maar dan Purizon in combinatie met Animonda Carny Adult vlees. Aan kittenvoer heb ik nog nooit gedaan.

  Na het lezen van een gedeelte van je site, vraag ik me 3 dingen af:
  – Wat vind je van de huidige combi (RC en Sheba)
  – Hoe denk je over de nieuwe combi
  – Is het te doen om weer over te stappen naar graanvrij voer? Maag/darmkanaal is nu al 4 jaar gewend aan voor met graan (RC).

  We stellen je mening/aanbeveling erg op prijs! Alvast dank daarvoor.

  Warme groet, ook van onze poezels!

  • Ik ben geen fan van RC. Dat gaat me niet per se om het graan, maar meer om de gebruikte eiwitbronnen, de hoeveelheid eiwit in de voeding en ook de hoeveelheid koolhydraten in de voeding.
   Sheba is volgens mijn op basis van vlees en dierlijke bijproducten. Op zich niet verkeerd, maar dit zegt weinig over de daadwerkelijke inhoudt. Orgaantjes zoals hart, nieren en lever zijn super; maar als het alleen bestaat uit koeienuier en kippenpoten wat minder.

   Purizon en Animonda vind ik een goede keuze. Met de kitten zou ik dan wel gaan voor de kitten variant en niet voor de adult. Die bevat namelijk meet voedingsstoffen die echt de groei ondersteunen.

   Je kunt weer overstappen naar andere voeding. Neem daarvoor altijd de tijd (2-3 week). Meng de voedingen en ga pas het nieuwe voer verhogen wanneer er geen sprake is van diarree. Let ook op de eetlust van alle katten. Met 6-8 week zijn de darmen min of meer gewend aan de nieuwe voeding.

 5. Beste,
  Is celtic connection dan een goede voeding???
  Er zit 80 procent vlees in.

  Groetjes laura

 6. Ik lees dat het het beste is om kattenvoer te geven waar zoveel mogelijk vlees in zit en zo weinig mogelijk andere producten. Dat zijn allemaal vreselijk dure brokjes. Dan kun je toch beter kippenvlees kopen in de supermarkt, dat koken en aan je kat geven ?

  • Brokken zijn gemaakt om een totaalvoeding te kunnen bieden voor de kat zonder dat de eigenaar zich druk hoeft te maken over tekorten van belangrijke voedingsstoffen. Wanneer je enkel kipfilet zou geven, is de voeding te eenzijdig en mis je een hoop van deze voedingsstoffen. Als je deze kip dan ook nog gaat koken, nog meer.
   Een brok met enkel vlees is niet mogelijk, omdat er dan geen structuur behoud is en de brokjes niet mooi in hun vorm blijven. Daar is een plantaardig bindmiddel voor nodig.

   Wanneer je wil gaan voor een dieet bestaand uit alleen vlees, moet je goed opletten dat je hiervoor de juiste dingen met elkaar combineert om aan alle voedingsstoffen te komen. Hiervoor voer je dan dus ook niet enkel vlees, maar ook orgaan en bot. Je kookt dit ook niet, zodat de voedingsstoffen niet verloren gaan en het bot ook niet verhardt en gaat splinteren hierdoor.

   Nu is dit vrij lastig om als beginner te doen, maar daar is een makkelijkere oplossing voor: KVV. Dit is een gemalen mix van vlees, orgaan en bot waarbij de verhoudingen al voor je zijn bedacht. Bij sommige merken zijn zelfs vitaminen en mineralen toegevoegd, zodat zelfs daar niet aan gedacht hoeft te worden. In dit artikel kun je hier meer over lezen: KVV voor beginners.

   Wanneer dit een stap te ver is, kun je ook kijken naar een kwalitatief natvoer. Deze hebben vaak geen of weinig plantaardige ingrediënten en zijn er ook in complete vorm, zodat ook hierbij niet zomaar problemen zullen ontstaan met tekorten. Voor een selectie van goede natvoeren kun je hier kijken.

   Kim & Marilyn

 7. Goed artikel , ik voer Purizon kip en vis maar zie dat de koolhydraten erg hoog zijn , nadeel is ik heb zeven katten waarvan er twee juist niet mogen afvallen want die zijn veel te licht geweest en komen nu met deze brokken super bij , eentje is juist te dik die zou deze brok eigenlijk niet mogen hebben , maar onmogelijk apart te voeren , er staan hier namelijk heel de dag brokken , ik ben bang als ik over ga op brokken met minder koolhydraten de twee die te licht waren weer te licht worden , had ook gehoord van de brok meadowfield die het laagste is in koolhydraten , maar wil dat dan ook zeggen dat de katten gaan afvallen , zoals wij als we koolhydraten minderem

  Vriendelijke groet Loes

  • Hoi Loes,

   Koolhydraten an sich maken een kat niet dik, voor wat ik tot zover heb kunnen vinden in wetenschappelijke literatuur. Wat wel risicofactoren zijn voor dikker worden zijn calorie geconcentreerde voeding (brokjes) en onbeperkt voeren. Deze twee dingen kun je dus bij ondergewicht zeker in je voordeel gebruiken.

   Bij de dikke kat raad ik natvoeding aan (ook voor de andere katten overigens, in verband met vocht). Dit is wat makkelijker te verdelen in kleinere porties. Omdat porties verkleint worden, moet de concentratie eiwit nóg hoger zijn zodat je kat niet zijn spiermassa verliest.

   Echter, zolang er brokken vrij beschikbaar zijn, gaat het afvallen erg moeilijk worden. Vanwege de verschillende behoeften, kun je kiezen voor apart voeren in kamers of een surefeed op chip (helaas wel prijzig). Dit is extra moeite, dat begrijp ik zeker, maar helaas zie ik geen andere oplossing dan dat.

   Groetjes,
   Marilyn

 8. Ik informeerde bij mijn dierenarts voor een goede voeding.
  Wij hebben 1 mau die overgewicht had en nu op 1jaar tijd toch al 1,5 KG kwijt is geraakt. Hills weight reduction, brokjes.
  Is dit OK of adviseer je andere dieetvoeding?

  Verder hebben we nu ons 4de poesje in huis. Op termijn willen we haar mee op de voeding zetten van de andere 2 die nu orijen red eten. Ik kreeg echter een artikel binnen over een schandaal betreffende Orijen en daarom vroeg ik raad aan onze nieuwe dierenarts. Zij raadt heel erg vegetarische voeding aan maar ik stel me daar toch vraagtekens bij. AMicat stelt ze voor.

  Een kat is carnivoor dus ik zou denken = vlees

  • Hoi Iris,

   Persoonlijk vind ik Hills helemaal geen goed merk. De Weight reduction specifiek bevat wat mij betreft te veel kooolhydraat en te laag in koolhydraat. Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar overgewicht en een interessant (voorlopige) conclusie is dat katten streven naar een bepaalde hoeveelheid eiwitten, maar als ze hun koolhydratenplafond hebben gehaald, dan eten ze niet verder. Als ze hun streven naar eiwit niet halen, kan dit leiden tot spierafbraak, omdat katten nu eenmaal een constante, hoge mate van eiwitverwerking hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat voeding met hoge eiwit beter is om spierafbraak te voorkomen.
   (Houdt de site de komende maanden in de gaten, want ik ben druk aan het researchen en schrijven over dit onderwerp! Tot die tijd helpt dit artikel nog: Tips bij het afvallen).

   Wat zou ik dan aanraden? Een natvoer, hoog in dierlijk eiwit (mijn selectie vind je hier). Het liefste kies je eentje die laag in KH is (<10% op droge basis) en voor het afvallen liever ook niet te hoog in vet (<30% DM). Toegegeven, dit kan best lastig zijn te vinden en ik ben nog steeds bezig diverse merken te analyseren.

   Orijen
   Wat ik denk dat je bedoelt met betrekking tot Orijen is dat er gifstoffen gevonden zouden zijn? Ik denk dat het om de Clean Label Project gaat. Daarin kwam naar voren dat er een aantal stoffen te veel in het voer zou zitten. Echter is dit minder dan de maxima van de NRC (orgaan dat aanbevelingen doet over kattenvoer in de US). Het is dan ook een rechtszaak en geen recall van het voer.
   Bovendien is dit van de fabrieken in de US, en hier in Europa gelden andere regels (en komen uit de fabrieken uit Canada). Persoonlijk maak ik me hier niet te druk over.

   Vegetarische voeding
   In principe is dierenwelzijn alle dieren en in ethische zin ben ik het hiermee eens. Wat er in slachthuizen gebeurd is heel erg. Aan de andere kant heb ik er ook moeite mee om een een carnivoor op een vegan dieet te zetten. Ik denk dat een vleesdieet met dierlijke eiwitten het beste is. Dit is een persoonlijke overweging die je moet maken.

   (Als ik bij Amicat met dezelfde bril bekijk als ander voer, zullen ze er niet goed vanaf komen, aangezien ze plantaardige ingrediënten gebruiken. Omdat dit echt als vegetarisch voer bedoelt is, lijkt me dit oneerlijk, maar dit betekent tevens dat ik er weinig zinnigs over kan zeggen helaas).

   Ik hoop dat je hier iets mee kan.

   Groetjes,
   Marilyn

 9. Wij hebben speciaal dieetvoer van de dierenarts. Dit, omdat mijn kat anders weer blaasgruis krijgt. Hoe zit het met dat voeding?

  Met vriendelijke groet,

  Mandy

  • Hoi Mandy,

   Voeding heeft een belangrijke invloed op invloed op het ontstaan van blaasgruis. Zo is brok droog en vol met koolhydraten, waardoor 1. de urine geconcentreerder wordt waardoor mineralen sneller samen klonteren en 2. de ph (zuurtegraad) wordt hoger waardoor struviet eerder ontstaat.

   Als je graag hierover meer wilt weten, raad ik je aan mijn blaasgruis serie te lezen.
   Het overzicht van de serie artikelen vind je hier: Hierin vertel ik ook meer over de symptomen, de diagnose bij de DA, wat je aan operaties en medicijnen van de DA kunt verwachten, maar ook meer achtergrond ver onder andere de pH waarde en SG waarden bij blaasgruis.
   Specifiek over voeding, de werking daarvan en de keuzes vind je hier: Als je wilt beginnen met de voeding en de rest van de serie niet wilt lezen direct. In dit artikel leg ik uit wat de werking van blaasgruisvoeding is (tenminste, wat de bedoeling is, want het werkt niet altijd) en welke alternatieven je hebt. Ook geef ik nog wat meer tips over het voeren zelf en wat je aan supplementen eventueel kan toevoegen.

   Als je dan specifieke vragen hebt, kun je die ook onder die artikelen kwijt 🙂

   Groetjes,
   Marilyn

 10. Beste Marilyn,

  Bedankt voor je heldere artikel. Ik heb sinds 5 dagen een kitten in huis en dat is super gezellig. Nu wil ik natuurlijk meteen het beste voer voor haar. En de zoektocht naar wat nu goed is is lastig omdat iedereen weer wat anders zegt. Nu begreep ik dat het voor kittens belangrijk is om brokjes te eten voor de tanden. Ben jij het als pro natvoer iemand het hier wel mee eens? Belangrijk voor een kitten is natuurlijk dat het voer compleet is. Ik was begonnen met het voeren van brokjes van van core wellness grain Free. Maar ze at dit niet en ik begon met zorgen te maken. ( nu na het lezen van jouw artikel zie ik ook wel wat aardappel bij de ingrediënten staan) bij haar oude thuis kreeg ze Felix, wat natuurlijk helemaal niet goed is. ik heb nu Iams gekocht en dat eet ze wel. Maar ik zie nu dat dit voer helemaal niet graan vrij is met mais en tarwe op de ingrediëntenlijst. Ik wil haar zo graag de juiste voeding geven. Zonder 100 merken te proberen. Dat is voor haar ook niet fijn. Heb je nog tips voor het voeren van kittens? Natvoer en droogvoer? Ze drinkt gelukkig wel veel, uit de water fontein.

  Groetjes Jessica

  • Hoi Jessica,
   Bedankt en wat goed dat je bezig bent met goede voeding voor je kat!

   Het is inderdaad lastig om te weten wie je moet geloven met zoveel tegenstrijdige berichten, daar heb ik ook last van. Ik ga daarom af op meerdere (in mijn ogen betrouwbare) bronnen. Samen met kritisch nadenken kom ik tot mijn conclusies. Dit is het enige wat ik je basis daarvan kan aanraden: Lees, beoordeel alles zo goed mogelijk, en trek je eigen conclusies. Laat je niet gek maken door marketing, mooie plaatjes en de individuele ervaring van anderen, maar duik in de inhoud.

   Ook voor kittens zie ik niet in waarom ze brokjes moeten eten. Naast dat het niet biologisch geschikt is door gebrek aan vocht en vaak veel te hoog in koolhydraten, is het ondertussen ook bewezen dat brokjes geen tandplak verwijderen/voorkomen. Vastgesteld is dat aanleg voor dit soort gebitsproblemen een veel grotere rol speelt dan voeding bij de vorming van tandplak/tandsteen/gebitsproblemen. Als je hier voor openstaat, kun je wel prooidieren geven. Dit is bijvoorbeeld een hele muis of kuiken (wel al dood). Hierop kunnen ze lekker kluiven en hierbij wordt wél de volledige tand gebruikt. Nogmaals, aanleg is meer de bepalende factor, maar dit helpt meer dan brokjes (en geeft ook wat meer uitdaging in het voer, plus is een gezonde maaltijdvervanger).

   Wat betreft aanbevelingen voor je kat: ik zou voor een natvoer voer voor kittens gaan. Aangezien kittens in de groei zijn hebben ze meer eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen nodig (mineralen, vitaminen). Speciaal kittenvoer is daarop afgestemd volgens regels (alhoewel ook hier weer verschil in zit en rotatie is daarom een goed idee). Let er goed op dat het compleet/enkel voer is en geen supplement/aanvullend voer. Alleen dan kun je dit alleen geven. Hier vind je tips over hoe je kattenvoer beoordeelt.

   Ik ben nog niet heel diep in kittenvoer gedoken. Merken die je kunt proberen (die mij zo op het eerste oog goed lijken), zijn:
   Feringa Kitten: Voldoende en kwalitatieve eiwitten, weinig koolhydraten (0,9% = 4,3% op droge basis)
   Animonda Kitten: Voldoende en dierlijke eiwitten, laag in koolhydraten (1,3% = 6,5% op droge basis). Twee minpuntjes: alles bevat rund en calciumcarbonaat is toegevoegd zout.
   Lily’s Kitchen Kitten: Een goede hoeveelheid eiwitten op basis van 65% vlees. Weinig koolhydraten (0,5% = 2,6% op droge basis). Minpuntje: Varken als ingrediënt.

   Let op dat je zodra je overstapt op alleen maar natvoer, ze een beetje in de diarree kan raken. Dit is normaal door het extra vocht – zolang het uiteraard geen water wordt of maar blijft aanhouden. Biedt meerdere keren per dag porties aan, kittens moeten minstens 3-4 keer per dag kunnen eten. Een schema dat je kunt aanhouden is ‘s ochtends, ‘s middags zodra je thuiskomt en ‘s avonds voor het slapengaan.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
   Marilyn

 11. Hallo, ik heb een vraag. Geeft u dan uw kat alleen natvoer en helemaal geen droogvoer? ,En zo ja hoeveel keer per dag moet je dan geven?

  Groeten monica

  • Hoi Monica,
   Ja. Waar je wel op moet letten is dat het natvoer ‘compleet’ is. Dit betekent dat het alle voedingsstoffen bevat die je kat nodig heeft. Het tegenovergestelde is ‘supplementvoer’ of ‘aanvullend voer’ (oa. Applaws, Cosma, Greenwoods, sommigen van Almo Nature). Dit kun je niet alleen geven, want dat leidt tot tekorten. Echter zijn er meer dan genoeg natvoeren die wel compleet zijn, zie hier een lijst met beoordelingen.

   Hoeveel je per dag mag geven hangt af van (het gewicht van) je kat. De meeste huis-tuin-en-keuken kat waarbij een ideaal gewicht ongeveer 4 kilo is, mag hij rond de 250 kcal voor een buitenkat en 200 kcal voor een binnen- of gecastreeerde kat. Hoeveel gram dat is hangt weer af van het voer: hoeveel kcal zit er in het voer per gram? Meestal komt het neer op ergens tussen de 200 en 300 gram. Meer informatie vind je in mijn artikel ‘hoeveel mag een volwassen kat eten per dag?‘.

   Hoe vaak je geeft hangt een beetje van je situatie af. Ik raad in ieder geval 3x aan: ‘s ochtends, ‘s middags rond een uur of 5 als je thuiskomt en ‘s avonds voordat je naar bed gaat. Als je vaker kunt voeren, is dat beter. Hiervoor kun je gebruik maken van een automatische voeder die op een timer het voer vrijgeeft.

   Groetjes,
   Marilyn

   • Henk Weijerstrass

    Hoi Kim en Marylin,

    Verleden week woensdag ben ik met 1 van de 3 musketiers naar de dierenkliniek geweest om naar Snorrie haar gebit te laten kijken.
    Tijdens de enting afgelopen oktober, kreeg ik te horen dat zij FORL heeft en dat zij eigenlijk op tandreinigende brokken over moest stappen.
    De 3 Musketiers zijn 3 onafscheidelijke cyperse zusjes met wie ik sinds 11 augustus 2018 mijn leven deel.
    Ik ben dus gaan zoeken op internet en kwam op jullie supergoeie en super informatieve site terecht.
    Ik heb net de mini gids voeding besteld, maar als ik toch besluit om het bij brokken te houden, welke zijn dan goed tegen tandsteen en voor reiniging van het gebit?

    Wat betreft koolhydraten (granen) heb ik ook nog ervaring die ik graag met jullie deel.
    Ik ben nu single, maar heb een tijd samengewoond; in die tijd hadden wij 2 cyperse poezen die bijna 20 en 21 jaar oud zijn geworden.
    De eerste (Maukie) van bijna 20 was een tijd te zwaar en had suikerziekte ontwikkeld.
    Haar bloedsuikerwaarden schoten zo heen en weer, dat een behandeling met insuline bijna onmogelijk was.
    Mijn vriendin is toen (net als jullie) naar de ingrediënten gaan kijken en zag dat het percentage ‘granen’ in de brokkem vrij hoog was; zij is toen gaan kijken naar andere merken en vond een merk met veel minder granen.
    Met die brokken was Maukie niet alleen binnen no time stabiel, maar is zij ook geheel van de suikerziekte afgekomen!
    Zij blij (geen prikje in haar hoor meer) en wij blij!
    Alvast bedankt voor jullie antwoord.
    Nogmaals een fantastische, duidelijke en goed in elkaar (informatief) zittende site!

    Vriendelijke groeten,
    Henk Weijerstrass

   • Als je het echt bij brokjes wil houden, dan is er maar heel weinig keuze wat ook bewezen plaqua en tartar opbouw tegengaat.
    De VOHC (vohc.org) bekijkt de gedane testen en heeft daarvoor een lijstje.
    Dan kom je uit bij Hills Oral Care voor katten die je bij de dierenwinkel zelf kan kopen (anders moet het via de dierenarts).
    Maar om eerlijk te zijn begin ik spontaan te huilen bij de ingrediënten en analyse van dit product.

    Goed om te horen dat Maukie zo snel stabiel was en zelfs in regressie is gegaan! Een pluim, dat zal niet makkelijk zijn geweest!

 12. Hallo, ik heb nu weer een kat die gewoon geen natvoer wil eten. Ze eet alleen brokjes. We hebben een water fontein staan waar ze veel uit drinkt.
  Wat kun je dan het beste geven als droog voer ?

  • Hoi,
   Niet beledigend bedoeld, maar heb je het écht geprobeerd? Het kan makkelijk 3 maanden en soms wel 6 tot 12 maanden duren voordat je een kat over hebt van voer. Helemaal als ze nog nooit iets anders hebben gehad dan brokjes. Tips voor het overstappen vind je hier.
   Het is wel heel goed dat je een fontein hebt neergezet, dit kan het drinken zeker stimuleren. Houd echter wel in je achterhoofd dat katten van nature hun vocht via hun voer binnenkrijgen.
   Wat betreft droogvoer heb ik niet zoveel aanbevelingen voor je. Ik heb hier en daar wat droogvoer bekeken, maar ze voldoen allemaal niet aan mijn eisen. Laatst kwam ik langs Thrive (kip en zalm&haring) die er goed uit ziet. De eiwitten zijn dierlijk en hoog genoeg, de koolhydraten zijn laag. Er zijn twee puntjes waar ik minder over te spreken ben en dat zijn 1) natriumseleniet (alhoewel dit ver onder de aangeraden hoeveelheid zit) en 2) DL-methionine, een urine verzurende stof tegen struviet maar wat oxalaat stenen in de hand kan werken.

   • Hallo,

    Ook ik heb een kat die absoluut géén natvoer wil eten.
    Ze is inmiddels 1 jaar en 8 maanden en ben al 15 maanden bezig haar aan het natvoer te krijgen maar ze kijkt in het bakje en vervolgens gaat ze erom heen krabben en loopt met hoog opgeheven staart weg.
    En geloof me, ik heb inmiddels alle merken geprobeert,
    Ook vers vlees hoeft de dame niet.
    Ze wil alleen brokjes en dan het liefst die van Oorijen.
    Daar eet ze voldoende van.
    Andere merken eet ze maar een paar happen.
    En aangezien ze een Noorse Boskat is en ze dus nog volop in de groei zit geef ik haar toch maar de brokken waarvan ze goed groeit en haar gewicht in een mooie lijn stijgt.
    Ze is nu 20 maanden en weegt 4.7 kilo.
    Mijn andere boskat dame is 23 maanden en weegt 4.6 kilo.
    Mijn boskat heer is 18 maanden en weegt 5.6 kilo maar is nog een open kater dus iets lichter door de hormonen.

    Welke brokken kan ik volgens jou wel geven aan mijn kieskeurige dame?

   • Hoi,
    Brokken zijn heel lastig. Orijen zijn voor zover ik weet wel (ik heb nog niet zoveel brokjes geanalyseerd helaas) een van de betere brokken, maar nog steeds bevat het geen vocht en teveel koolhydraten (ergens tussen de 20-25%). Dit is lager dan in de meeste brokken, maar nog steeds te hoog (het streven is beneden de 10%, nog liever onder de 5% – op droge basis). Maar als je dan toch (voorlopig) brokken blijft voeren, dan is dit ‘best oké’.

    Wat heb je al geprobeerd om je kat over te zetten? De meeste jonge katten gaan meestal makkelijker over, dus het verbaasd me enigszins dat ze het niet wil eten. Hier zijn misschien nog wat tips:
    – Mijn artikel: wisselen van kattenvoer
    – Feline Nutrition: Transitioning to raw (maar heeft ook tips voor droogvoer verslaafde katten) – Engels
    – Catinfo.org: Transitioning dry food addicts to canned (zie pagana 2, net onder de ~~~ lijn) – Engels

    Samengevat:
    – Stap over op een graanvrije, redelijke brok (Orijen is prima hiervoor)
    – Begin met voeren in maaltijden – bijv. 3x per dag, eens om 7 uur, eens om 5 uur en eens om 10 uur (of 3 tijden die beter in jouw chema passen)
    – Zodra ze gewend zijn aan de vaste tijden, vervang je de brokjes door het natvoer. Begin met een natvoer dat qua eiwit gelijk is aan wat je nu voert (waarschijnlijk kip?). Om het eerst aantrekkelijk te maken, kun je het een beetje opwarmen (geur komt meer vrij) of een beetje brokjes kruimels over het natvoer strooien. Eten ze na 20 minuten niet, haal het weg. Eventueel kun je het een uurtje later nog eens aanbieden (mits je thuis bent of door middel van een time feeder).
    – Maak gebruik van hun honger. In het wild hebben ze soms ook 12 uur geen maaltijd, dit kan prima. Zelfs tot 1,5 dag is oké. Hebben ze dan nog niets gegeten, geef dan een klein beetje brokjes. Zet er naast wat natvoer om te verleiden hier door te eten. Dan kun je weer een dagje droogvoer geven (ze is immers nog in de groei) om vervolgens het proces weer te herhalen.

    O, wat je eventueel ook kan proberen is het natvoer op een plat bord. Sommigen vinden het zeer onprettig als hun snorharen het bakje raken en zijn mede daarom zo kieskeurig.

    Ik hoop dat dit toch iets helpt. Ik vind het wel heel knap dat je al 15 maand bezig bent met het proberen overzetten. Doorzettingsvermogen heb je sowieso al!

 13. Beste Marylin,

  Met veel plezier heb ik je artikel gelezen, alles is tenminste nu duidelijk. Het is zo moeilijk om goed voer te vinden. Ik heb 6 katten en veel soorten voer geprobeerd. Nu heb ik het merk Feringa, welke ook graanvrij is. Nu kan ik alleen niet vinden hoeveel koolhydraten er hier in zitten.
  Heb je voor mij nog suggesties van goede merken droogvoer (graanvrij) die ik kan geven aan mijn katten?

  Vriendelijke groeten,

  Fabienne

  • Hoi Fabienne,

   Ik ben blij dat mijn artikel wat opheldering geeft! Het is altijd erg lastig om de marketing van de waarheid te onderscheiden helaas.
   Wat ik merk, vooral bij graanvrije brokjes, is dat er bijna áltijd veel koolhydraten inzitten omdat het graan gewoonweg vervangen wordt door een andere plant.

   Omdat ik pro natvoer ben, heb ik voornamelijk daar naar gekeken (zelfs als al het andere gelijk is qua ingrediënten en analyse bevat natvoer meer vocht, wat goed is voor je kat, vooral om urinewegproblemen te voorkomen/behandelen). Voorlopig kan ik alleen daarover aanbevelingen doen. Kijk bijvoorbeeld eens op beste natvoer, dan zie je bijvoorbeeld dat Animonda Carny, Granatapet, Bozita, Feringa en Catz Finefood wat mij betreft goed scoren. In individuele reviews kijk ik soms ook naar het droogvoer van het merk, maar tot nu toe ben ik helaas nog niets tegengekomen (graanvrij of niet) wat enigszins aanvaardbare analyses had (zoals granatapet natvoer vind ik top, maar het droogvoer not so much).

   Binnenkort wil ik wel een analyse gaan maken van graanvrij varianten, dus houd de blog even in de gaten.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.