Review Yarrah Bio Natvoer blik

Voer review Yarrah natvoer blik

Yarrah Bio heeft het Beter Leven Keurmerk. Door biologisch vlees te gebruiken – een van de weinig diervoeders die dit doet – zetten ze zichzelf als beter voor alle dieren in de markt. Ook gebruiken ze geen chemische of gemodificeerde ingrediënten.

Yarrah heeft een varatie in blikjes en kuipjes, in chunks en paté. Allen hebben hun eigen samenstelling en analyse. Alle ingrediënten met een * zijn biologisch.

Het review van Yarrah brokjes vind je hier, en van de natvoer kuipjes hier.

Yarrah Paté in blik Kip

Yarrah Bio Paté Kip

Ingrediënten: 52% vlees* en dierlijke bijproducten* (23% kip*), groenten (erwten)*, plantaardige bijproducten*, mineralen en algen* (0,6% van gedroogd zeewier*, 0,1% van gedroogd spirulina*)

Toevoegingen: Vitamine D3 110IE, vitamine E 10mg, taurine 190mg, biotine 65mcg, jodium 0,4mg, mangaan 1,2mg, zink 2,9mg

Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit9%47,4%38%
Vet5%26,3%52%
NFE12,4%12,6%10%
Vezels0,6% 3,2% 
Ruwe as2,0% 10,5%Kcal: 82,42

1 NFE: Nitrogen Free Extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Yarrah zegt 82,0 kcal/100 gram.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

Yarrah gebruikt biologisch vlees, wat zeker een groot pluspunt is. Wat jammer is, is dat ze dit dan niet specificeren. “Vlees en dierlijke bijproducten” is voor een kwaliteitsmerk te makkelijk. Ik zie dit graag gespecificeerd: Welk dier? Spier of orgaan?

In deze smaak is de hoeveelheid eiwitten wel redelijk. Normaliter houdt ik aan dat voor gecastreerde katten er 40%ME eiwitten in moet zitten. Yarrah komt hier nét niet aan, maar mogelijk dat het biologische vlees beter opneembaar is. Wanneer je het combineert met andere varianten die wel wat hoger zijn in eiwitten, is dit ook niet direct een probleem.

De vetten

Het vlees zal een groot gedeelte van de vetten leveren, aangezien in deze variant geen oliën of vetten zijn toegevoegd. Omdat ik behalve de 23% kip geen andere informatie heb, is er ook weinig te zeggen over de verhoudingen in vetzuren.

Omdat er geen vis is toegevoegd, vermoed ik dat het vrij hoog is in omega-6 vetzuren, die een ontsteking bevorderende invloed kunnen hebben wanneer ze niet in balans zijn met omega-3 vetzuren.

Tevens is de totale hoeveelheid ook vrij hoog. Waarschijnlijk hebben ze minder eiwitrijke en meer vetrijke delen van dieren gebruikt. In het wild eten katten ongeveer 46% van hun calorieën uit vet. De 52%ME hier is dus behoorlijk hoog.

De koolhydraten

De groenten (erwten) en plantaardige bijproducten leveren de bulk van de koolhydraten. Wat er precies in de ‘plantaardige bijproducten’ wordt gedaan, weet ik helaas niet. Dit kunnen ook vezels zijn, alhoewel dat aan het vezelgehalte te zien niet waarschijnlijk is.

In totaal komen de koolhydraten echter niet erg hoog uit, slechts 10%ME. Wilde katten eten ongeveer 2% uit koolhydraten (zoals kleine beetjes maaginhoud, maar vooral glucose uit spieren en lever). Wanneer katten zelf mochten kiezen, kwam dit uit op ongeveer 12%ME. De hoeveelheid in deze voeding is daarom prima.

Andere ingrediënten

Zeewier – Rijk aan diverse mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium.

Spirulina – Een blauw-groen algsoort. Rijk aan onder andere ijzer, natrium, mangaan, kalium, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2).

Conclusie

Deze paté van Yarrah is biologisch. Een minpunt is dat de diersoorten niet gespecificeerd worden. Het bevat wel redelijk veel eiwitten, wat een pluspunt is. Het is vrij hoog in vetten, maar laag in koolhydraten.

Al met al, mede door de biologische kenmerken, raad ik dit product aan.

Yarrah blik paté Vis: Deze is qua analyse exact gelijk. Hier worden ook vlees en dierlijke bijproducten gebruikt (kip, rund en varken) en vis en bijproducten (haring). Alhoewel het qua analyse en ingrediënten er redelijk goed uitziet, raad ik niet aan vis iedere dag te geven. Eens per 3-4 dagen kan uiteraard prima.

Textuur van de blik paté (bron: Yarrah)

Yarrah Chunks in blik Kip met Rund

Yarrah blik chunks kip met rund

Ingrediënten: 35% vlees* en dierlijke bijproducten* (25% kip*, 5% rund*), granen* (6% tarwe*), mineralen en plantaardige bijproducten* (0,2% brandnetel*, 0,2% tomaat*)

Toevoegingen: (Per kg) Vitamine A 1.100IE, vitamine D3 140IE, vitamine E 15mg, taurine 450mg, biotine 20mcg, mangaan 2,5mg, zink 10mg

Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit8%42,1%34%
Vet5%26,3%51%
NFE13,6%18,9%15%
Vezels0,4% 2,1% 
Ruwe as2% 10,5%Kcal: 832

1 NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De beoordeling

De eiwitten – Ook hier weer vlees een dierlijke bijproducten die bestaan uit kip en rund, maar ook nog iets wat niet gespecificeerd wordt. Helaas zijn de vleestoevoegingen een lager dan bij de paté, wat weer terug te zien is in de hoeveelheid calorieën uit eiwitten. Persoonlijk vind ik 34%ME aan de lage kant, maar het zou nog kunnen wanneer het gecombineerd wordt met eentje die veel hoger is.

De vetten – Waarschijnlijk uit het vlees, waarbij ook weer vettere stukken gebruikt zijn. De 51%ME uit vetten vind ik vrij hoog, maar voor een natvoer is het redelijk normaal.

Koolhydraten – De ‘chunks’ zijn niet graanvrij zoals de paté. Er wordt tarwe gebruikt en alhoewel biologisch, het blijft tarwe. Dit zal de bulk van de koolhydraten leveren, die ook gelijk wat hoger liggen dan bij de paté met 15%ME. Nog onder de koolhydratenplafond, maar niet per se laag te noemen. Ik ben overigens niet per se tegen granen, maar houd wel altijd een oogje op de hoeveelheid koolhydraten.

Conclusie – Persoonlijk vind ik de eiwitten te laag en de vetten te hoog. Ik zie het liever andersom. Desalniettemin blijft het biologisch, wat een pluspunt is. Als ik de prijs ook nog meeneem in de vergelijking, is het te overwegen.

Andere smaken

Qua analyse zijn alle drie de chunks smaken (‘kip’, ‘kip en kalkoen’, ‘kip en rund’) hetzelfde (update april 2020). Qua ingrediënten komen ze ook redelijk overeen en zie ik geen ‘gekke’ dingen. Daarom beveel ik deze smaken ook aan.

(Eerder waren de andere smaken nog vetter dan de ‘kip en rund’ en kon ik ze niet aanbevelen.)

Textuur van de chunk blikjes (Bron: Yarrah)

Waar zijn Yarrah natvoer blikken te koop en hoeveel kost het?

Zowel de blikken als kuipjes in alle smaken zijn te koop bij Zooplus. Opmerkelijk genoeg zijn zij goedkoper dan de Yarrah Shop zelf, doordat ze bulkvoordeel bieden.

De dagprijzen zijn voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.

 Blik PatéBlik Chunks
Per kilo€4,58€4,52
Prijs per dag (Kat 4 kilo)€1,06€1,03

Qua prijs kwaliteit is dit nog niet slecht. Een biologische natvoer voor katten voor een euro per dag ongeveer. De paté is dan een betere keuze dan de chunks, omdat die hoger is in eiwit. Voor een gecastreerde kat is het bijna genoeg.

Conclusie: Biologisch natvoer voor katten, wat vet maar oké

Yarrah is een van de weinige merken die biologisch is. De ingrediënten zijn helaas weinig gespecificeerd. Immers ‘dierlijke bijproducten’ kunnen zowel de organen zijn die erg voedzaam zijn als de minder voedzame delen als hoeven en veren.

Desalniettemin zien de ingrediënten er redelijk uit en de analyses ook, vooral van de paté in blik.

De analyse laat zien dat het wel behoorlijk vet is, waardoor het mogelijk bij katten met overgewicht minder geschikt is. Daarentegen is het wel een redelijke optie voor suikerkatten, zeker als je iets biologisch wil.

Al met al, een redelijk goede optie voor katten, zeker met de prijs per dag in het achterhoofd en het feit dat dit biologisch is.

Pootje PurrfectCat

*Alle ingrediënten met een * zijn biologisch. De visingrediënten met een 1 zijn van MSC visboerderijen. Voor meer over MSC gecertificeerde visboerderijen, zie hier meer informatie.

4 reacties:

 1. Ik zit te twijfelen over Yarrah kattenpate, maar wil eigenlijk in verband met het afval niet de kleine kuipjes kopen. Zou het mogelijk zijn om een groot blik te kopen, in porties te verdelen en deze dan invriezen? Dan kan ik iedere dag een portie uit de vriezer halen. Of is het slecht om dergelijk voer in te vriezen

  • De blikken van Yarrah hebben een net iets andere samenstelling.
   Maar ja, je kunt wel natvoer invriezen om het zo langer te bewaren.
   Laat het dan niet te lang ingevroren zitten en probeer het binnen een paar weken op te maken.

 2. Hoi Marylin,

  Bedankt voor deze (en al je andere reviews). Wij krijgen over een paar weken een kitten en ik wil vanuit dierenwelzijn het liefst biologisch voeren. Kan ik dit natvoer ook aan een kitten geven of moet ik het dan nog combineren met speciaal kittenvoer?

  • Volgens mij maakt Yarrah onderscheid in Adult en Kitten. Wanneer op een voeding “adult” staat, is die hoogstwaarschijnlijk niet adequaat voor een kitten, gezien kittens hogere eisen hebben aan bepaalde voedingsstoffen (bv eiwitten).
   Dus als je dit wilt geven, dan moet je het wel combineren met een kittenvoeding (of een voeding geschikt voor alle leeftijden).

Reageren is niet mogelijk