Review Yarrah Bio Natvoer

Yarrah NatvoerYarrah Bio heeft het Beter Leven Keurmerk. Door biologisch vlees te gebruiken – een van de weinig diervoeders die dit doet – zetten ze zichzelf als beter voor alle dieren in de markt. Ook gebruiken ze geen chemische of gemodificeerde ingrediënten.

 

Yarrah Paté in blik Kip

Ingrediënten: 52% vlees* en dierlijke bijproducten* (23% kip*), groenten (erwten)*, plantaardige bijproducten*, mineralen en algen* (0,6% van gedroogd zeewier*, 0,1% van gedroogd spirulina*)

Toevoegingen: Vitamine D3 110IE, Vitamine E 10mg, taurine 190mg, biotine 65mcg, Jodium 0,4mg, Mangaan 1,2mg, Zink 2,9mg

 

Analyse

Vocht 81% DM ME
Eiwit 9% 47,4% 38%
Vet 5% 26,3% 52%
NFE1 2,4% 12,6% 10%
Vezels 0,6%
Ruwe as 2% Kcal: 823

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

Yarrah Bio Paté Kip

De eiwitten

Yarrah gebruikt biologisch vlees, wat zeker een groot pluspunt is. Wat jammer is, is dat ze dit dan niet specificeren. “Vlees en dierlijke bijproducten” is voor een kwaliteitsmerk te makkelijk. Ik zie dit graag gespecificeerd: Welk dier? Spier of orgaan?

 

In deze smaak is de hoeveelheid eiwitten wel redelijk. Normaliter houdt ik aan dat voor gecastreerde katten er 40%ME eiwitten in moet zitten. Yarrah komt hier nét niet aan, maar mogelijk dat het biologische vlees beter opneembaar is. Wanneer je het combineert met andere varianten die wel wat hoger zijn in eiwitten, is dit ook niet direct een probleem.

 

De vetten

Het vlees zal een groot gedeelte van de vetten leveren, aangezien in deze variant geen oliën of vetten zijn toegevoegd. Omdat ik behalve de 23% kip geen andere informatie heb, is er ook weinig te zeggen over de verhoudingen in vetzuren. Omdat er geen vis is toegevoegd, vermoed ik dat het vrij hoog is in omega-6 vetzuren, die een ontsteking bevorderende invloed kunnen hebben wanneer ze niet in balans zijn met omega-3 vetzuren.

 

Tevens is de totale hoeveelheid ook vrij hoog. Waarschijnlijk hebben ze minder eiwitrijke en meer vetrijke delen van dieren gebruikt. In het wild eten katten ongeveer 46% van hun calorieën uit vet. De 52%ME hier is dus behoorlijk hoog.

 

De koolhydraten

De groenten (erwten) en plantaardige bijproducten leveren de bulk van de koolhydraten. Wat er precies in de ‘plantaardige bijproducten’ wordt gedaan, weet ik helaas niet. Dit kunnen ook vezels zijn, alhoewel dat aan het vezelgehalte te zien onlogisch is.

 

In totaal komen de koolhydraten echter niet erg hoog uit, slechts 10%ME. Wilde katten eten ongeveer 2% uit koolhydraten (zoals kleine beetjes maaginhoud, maar vooral glucose uit spieren en lever). Wanneer katten zelf mochten kiezen, kwam dit uit op ongeveer 12%ME. De hoeveelheid in deze voeding is daarom prima.

 

Andere ingrediënten

Zeewier – Rijk aan diverse mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium.

 

Spirulina – Een blauw-groen algsoort. Rijk aan onder andere ijzer, natrium, mangaan, kalium, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2).

 

Conclusie

Deze paté van Yarrah is biologisch. Een minpunt is dat de diersoorten niet gespecificeerd worden. Het bevat wel redelijk veel eiwitten, wat een pluspunt is. Het is vrij hoog in vetten, maar laag in koolhydraten.

 

Al met al, mede door de biologische kenmerken, raad ik dit product aan.

 

Yarrah blik paté Vis: Deze is qua analyse exact gelijk. Hier worden ook vlees en dierlijke bijproducten gebruikt (kip, rund en varken) en vis en bijproducten (haring). Hierbij heb ik dezelfde bezwaren als bij de kip variant, maar beveel ik net als de kip paté wel aan.

 

Yarrah Chunks in blik Kip met Rund

Ingrediënten: 35% vlees* en dierlijke bijproducten* (25% kip*, 5% rund*), granen* (6% tarwe*), mineralen en plantaardige bijproducten* (0,2% brandnetel*, 0,2% tomaat*)

Toevoegingen: (Per kg) Vitamine A 1.100IE, Vitamine D3 140IE, Vitamine E 15mg, taurine 450mg, biotine 20mcg, Mangaan 2,5mg, Zink 10mg

 

Analyse

Vocht 81% DM ME
Eiwit 8% 42,1% 34%
Vet 5% 26,3% 51%
NFE1 3,6% 18,9% 15%
Vezels 0,4%
Ruwe as 2% Kcal: 833

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De beoordeling

De eiwitten – Ook hier weer vlees een dierlijke bijproducten die bestaan uit kip en rund, maar ook nog iets wat niet gespecificeerd wordt. Helaas zijn de vleestoevoegingen een lager dan bij de paté, wat weer terug te zien is in de hoeveelheid calorieën uit eiwitten. Persoonlijk vind ik 34%ME aan de lage kant, maar het zou nog kunnen wanneer het gecombineerd wordt met eentje die veel hoger is.

 

De vetten – Waarschijnlijk uit het vlees, waarbij ook weer vettere stukken gebruikt zijn. De 51%ME uit vetten vind ik vrij hoog.

 

Koolhydraten – De ‘chunks’ zijn niet graanvrij zoals de paté. Er wordt tarwe gebruikt en alhoewel biologisch, het blijft tarwe. Dit zal de bulk van de koolhydraten leveren, die ook gelijk wat hoger liggen dan bij de paté met 15%ME. Nog onder de koolhydratenplafond, maar niet per se laag te noemen.

 

Conclusie – Persoonlijk vind ik de eiwitten te laag en de vetten te hoog. Ik zie het liever andersom. Desalniettemin blijft het biologisch, wat een pluspunt is. Als ik de prijs ook nog meeneem in de vergelijking, is het te overwegen.

 

Andere smaken

De ‘kip met rund’ smaak is de beste van de drie chunks in blik. ‘Kip’ en ‘Kip en kalkoen’ zijn aanzienlijk vetter, maar nog minder eiwitten (28%ME allebei). De koolhydraten zijn 14%ME. Op basis daarvan raad ik deze twee smaken niet aan.

 

Yarrah Paté Kuipjes Kip en kalkoen

Ingrediënten: 56% vlees* en dierlijke bijproducten* (32% kip*, 14% rund*, 10% kalkoen*), plantaardige bijproducten* (1,5% van gedroogde aloë vera*), mineralen, oliën* en vetten* (zonnebloemolie*).

Toevoegingen: (per kg) Vitamine B1 5mg, vitamine B2 3,9mg, vitamine b6 3,9mg, vitamine b12 19,6mg, vitamine D3 250IE, vitamine E 30mg, Taurine 450mg, Biotine 100mg, Jodium 0,5mg, mangaan 6mg, Koper 1mg, Zink 20mg


Blog advertentie Via Natura

 

Analyse

Vocht 80,5% DM ME
Eiwit 10% 51,3% 38%
Vet 6,5% 33,3% 60%
NFE1 0,6% 3,1% 2%
Vezels 0,4%
Ruwe as 2% Kcal: 923

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

Yarrah Paté Kuipje kip en kalkoen

De beoordeling

De eiwitten – Redelijk gespecificeerd naar diersoort, alhoewel helaas niet beschreven wordt welke bijproducten gebruikt zijn. Het maakt nogal verschil of dit organen zijn (rijk aan vitaminen en mineralen) of slechts de veren en hoeven. De totale eiwitten gaan wel weer omhoog naar 38%ME, wat redelijk is.

 

De vetten – Waarschijnlijk mede door de toevoeging van “oliën en vetten (zonnebloemolie)” schrikbarend hoog. Ik had liever wat minder vet en wat meer eiwit gezien.

 

De koolhydraten – Netjes laag, zeker geschikt voor suikerkatten. Wel op basis van plantaardige bijproducten, waarbij je geen idee hebt wat dit precies inhoudt.

 

Conclusie – Zeker voor een biologische variant die redelijk betaalbaar is op dagelijkse basis het overwegen waard.

 

Andere smaken

Ook verkrijgbaar in de smaken ‘zalm’ en ‘kip met rund’.

 

Zalm – De zalm bevat wat minder eiwitten (36%ME) en nóg meer vet (64%ME). Het is erg jammer dat de eiwitten voornamelijk kip is, dan rund, en dan nog 4% zalm. Het had beter ‘kip’ kunnen heten in dat opzicht. Er zou 0%ME koolhydraten inzitten, wat mogelijk is door het gebrek aan plantaardige toevoegingen behalve de algen.

 

Kip met rund – De eiwitten zijn met 38%ME oké. Het is iets minder vet dan de ‘kip en kalkoen’ maar is met 56%ME nog steeds best hoog. Het bevat iets meer koolhydraten, maar met slechts 6%ME is dat niet echt problematisch.

 

Yarrah Chunks in kuipjes Vis

Ingrediënten: 44% vlees* en dierlijke bijproducten* (44% kip*), vis en -bijproducten (8% van gedroogde wilde MSC¹ haring), plantaardige bijproducten*, mineralen en algen* (1% van gedroogde spirulina*).

Toevoegingen: (per kg) Vitamine B1 5mg, vitamine B2 3,9mg, vitamine b6 3,9mg, vitamine b12 19,6mg, vitamine D3 250IE, vitamine E 30mg, Taurine 450mg, Biotine 100mg, Jodium 0,5mg, mangaan 6mg, Koper 1mg, Zink 20mg

 

Analyse

Vocht 78% DM ME
Eiwit 10% 45,5% 34%
Vet 7% 31,8% 59%
NFE1 2% 9,1% 7%
Vezels 0,5%
Ruwe as 2,5% Kcal: 1023

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De beoordeling

De eiwitten – Alhoewel dit ‘vis’ heet, komt het meeste van kip. Slechts 8% komt van haring. Ook dalen de eiwitten weer.

 

De vetten – Net zoals bij de vorige met name uit het vlees en hier ook uit de vis. Dit natvoer is wel erg vet.

 

De koolhydraten – Net als bij de vorige plantaardige bijproducten. Het is wel redelijk laag met 7%ME, wat ook te overwegen is voor suikerkatten.

 

Conclusie – Behoorlijk vet en relatief laag in eiwitten. Net zoals de chunks in blik, is het te overwegen als je de prijs voor een biologisch product meeneemt.

 

Andere smaken

Kip en kalkoen – Iets vetter en slechts 5%ME koolhydraten.

 

Kip en rund – De analyse is exact gelijk aan de vis smaak. Hier is echter geen vis toegevoegd; de eiwitten bestaan uit kip en rund.

 

Beide opties zijn net als de vissmaak het overwegen waard door de biologische component.

 

Waar zijn Yarrah natvoer te koop en hoeveel kost het?

Zowel de blikken als kuipjes in alle smaken zijn te koop bij Zooplus. Opmerkelijk genoeg zijn zij goedkoper dan de Yarrah Shop zelf, doordat ze bulkvoordeel bieden.

 

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een zak van 2,4kg. De dagprijzen zijn voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.

Blikken Kuipjes
Per kilo €4,56 €7,48
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal) €0,84 €1,15
Kat 4 kilo (190kcal) €1,02 €1,40
Kat 5 kilo (220kcal) €1,19 €1,62

 

Conclusie: Biologisch natvoer, wat vet maar oké

Yarrah is een van de weinige merken die biologisch is. De ingrediënten zijn helaas weinig gespecificeerd. Immers ‘dierlijke bijproducten’ kunnen zowel de organen zijn die erg voedzaam zijn als de minder voedzame delen als hoeven en veren.

 

Desalniettemin zien de ingrediënten er redelijk uit en de analyses ook, vooral van de paté. De analyse laat zien dat het wel behoorlijk vet is, waardoor het mogelijk bij katten met overgewicht minder geschikt is. Daarentegen is het wel een redelijke optie voor suikerkatten, zeker als je iets biologisch wil.

 

Al met al, een redelijk goede optie voor katten, zeker met de prijs per dag in het achterhoofd en het feit dat dit biologisch is.

Pootje PurrfectCat

*Alle ingrediënten met een * zijn biologisch. De visingrediënten met een 1 zijn van MSC visboerderijen. Voor meer over MSC gecertificeerde visboerderijen, zie hier meer informatie.

 

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *