Het ideale gewicht van katten: Is jouw kat te dik?

Dikke katEen recent onderzoek (2018) geeft aan dat maar liefst 45% van de katten te dik zijn.[1] Dit is zeer problematisch, want net zoals bij mensen zorgt overgewicht tot een rits aan gezondheidsrisico’s, zoals blaasproblemen, diabetes, ademhalingsproblemen, huidproblemen, artritis…

 

Aangezien iedereen graag het beste voor zijn kat wil en hem zo lang mogelijk bij zich wil houden, is het dus van belang dat je weet hoe een gezond lichaamsgewicht er voor katten uitziet.

 

Maar dit herkennen is niet altijd makkelijk.

 

Als de dierenarts het eens tegen je heeft gezegd, is dit op zijn minst een heads up en zeker een waarschuwing om zelf dit eens te bekijken. Hiervoor zijn twee richtlijnen die je als katteneigenaar kunt gebruiken: het gewicht en de body condition score.

 

Zorg dat je zelf de vraag kunt beantwoorden: Is jouw kat te dik?

 

Het gewicht

De eerste indicatie die eenvoudig te meten is, is het gewicht van je kat. Door wekelijks te meten (of minstens maandelijks) heb je een goed idee of jouw kat op gewicht blijft, of juist aankomt of afvalt. Dit is ook een indicator voor ziekten, dus zeer handige informatie.

 

Voor een grove meting kun je een ‘mensenweegschaal’ gebruiken. Ga er zelf opstaan, dan met je kat, en het verschil is het gewicht van je kat. Voor een preciezere meting is een babyweegschaal het makkelijkst, het liefst eentje waar je kat zelf op kan lopen zonder dat het gaat wiebelen. Met een snoepje is het veel katten aan te leren hier even op te blijven staan. Deze van Grundig is een voorbeeld:

Babyweegschaal Grundig

 

 

Het ideale gewicht voor je kat

Net zoals bij mensen, loopt het gewicht van katten uiteen. Dit is afhankelijk van het ras, bouw en geslacht.

 

Ras – Een Maine Coon en Noorse Boskat zijn erg grote katten. Deze zijn daarom een stuk zwaarder dan de kleinere gebouwde Siamees of Munchkin.

Bouw – Net zoals bij mensen worden sommige katten groter dan anderen. Uiteraard heeft lengte van de kop naar de staartafzet invloed op het gewicht.

Geslacht – Omdat mannetjes over het algemeen groter zijn dan vrouwtjes, zijn zij ook zwaarder.

 

Huis-Tuin-en-Keuken katten

HTK katten komen het meeste voor. De vraag is: hoe zwaar mogen onze huiskatten zijn?

 

Volwassen HTK katten mogen gemiddeld grofweg 4 kilo wegen, met een bandbreedte tussen de 3,5 tot 4,5 kilo. In een wetenschappelijk review werd een gezond gewicht voor katten aangeduid tussen de 3 en 5,5 kilo; een iets bredere brandbreedte dus.[2]

 

Poezen en tengere katjes zullen aan de onderkant van deze schaal zitten, terwijl katers en groter gebouwde katten aan de bovenkant van deze schaal zitten.


Blog advertentie Via Natura

 

HTK kruising met een ras

Wanneer je kat een kruising is met een van de grotere rassoorten (bijvoorbeeld een Maine Coon), zal hij mogelijk groter worden dan de gemiddelde HTK kat. Ze zullen dan ook zwaarder worden dan de gemiddelde HTK kat en mogelijk niet binnen de bandbreedte vallen.

 

Raskatten

Voor raskatten zijn helaas veel minder richtlijnen qua gewicht. Dat gezegd hebbende, veel raskatten zijn qua grootte gelijk aan HTK katten, waardoor voor velen dit een vergelijkbare richtlijn is. Sommigen zijn iets zwaarder door hun bouw. Een goed geïnformeerde fokker kan ook meer informatie verstrekken over het specifieke ras.

 

Grote raskatten – De grotere raskatten, zoals Maine Coons en Noorse boskatten, zijn over het algemeen zwaarder. Zo kan een Noorse Boskat wel 10 kilo worden.

Middelgrote raskatten – Andere raskatten lijken qua grootte op de HTK kat, maar zijn door hun bouw toch iets zwaarder dan de HTK kat. De Britse Korthaar bijvoorbeeld is gemiddeld 4,5 kilo.

 

In de onderstaande tabel kun je een indicatie vinden van verschillende raskatten en hun gewicht. Onthoud dat dit slechts een indicatie is (Bron: PetPresciption)

RasGewicht (kg)Tussen (kg)
Abessijn32,0 – 4,0
Bengaal43,0 – 5,5
Birmaan4,54,0 – 5,0
Britse korthaar4,53,5 – 6,0
Burmees43,5 – 4,5
Maine Coon65,0 – 7,0
Noorse Boskat86,0 – 11,0
Pers54,5 – 5,5
Ragdoll43,5 – 4,5
Siamees43,5 – 5,0
Tonkinees43,5 – 5,0

 

Wat zegt gewicht van je kat?

Gewicht is een fijne meetmaat, omdat het zo objectief is. De weegschaal geeft de kilo’s en grammen aan, en that’s it. Er is geen discussie over mogelijk.

 

Maar de vraag blijft: Is dit ook een gezond gewicht?

 

De richtlijnen die ik hierboven aangaf over het gemiddelde gewicht geeft een idee. Als jouw HTK kat 6 kilo weegt, is de kans erg groot dat hij te zwaar is. Toch zegt gewicht niet alles, vooral niet binnen de bandbreedte. Als je HTK kat bijvoorbeeld 4,5 kilo is, kan hij zowel te zwaar als te licht zijn.

 

Bij mensen pakken we daarom de BMI erbij: we vergelijken lengte met gewicht en op basis daarvan bepalen we of je in het ideale gewicht zit, overgewicht hebt of ondergewicht hebt.

Voor katten is de Body Condition Score de makkelijkste methode om iets vergelijkbaar te doen. Op basis van het lichaam wordt bepaald of een kat aan de dikke of dunne kant is, of op ideaal gewicht zit.

 

Tip: Ben je benieuwd of jouw kat een gezond gewicht heeft?

Vraag dit dan alsjeblieft niet op Facebook of ergens anders online. Helaas weten veel kattenbaasjes niet wat een gezond gewicht is plus in sommige gevallen wordt overgewicht als ‘schattig’ en ‘niet erg’ beschouwd. Zeker in combinatie van gewicht met foto’s ben ik ervan overtuigd dat veel van deze katten wel degelijk te dik zijn met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Als je graag advies wilt, vraag dan je dierenarts. Eventueel aan de hand van foto’s van bovenaf en opzij, gecombineerd met het huidige gewicht en je observaties over zijn lijf.

 

Body Condition Score: Hoe ziet je kat eruit?

De Body Condition Score is een 9 puntsschaal (soms ook 5) die kijkt naar het figuur (lichaam) van je kat om te bepalen of hij te dik is. Belangrijk aspecten zijn:

 

Ribben – Zijn de ribben zichtbaar (ondergewicht) of helemaal niet te voelen (overgewicht)? De ribben moeten voelbaar zijn bij zeer lichte druk voor een ideaal gewicht.

Taille – Is er een hele smalle taille (ondergewicht) of is de taille niet meer zichtbaar (overgewicht)? De taille is smaller dan vaak gedacht wordt.

Buik – Is de buik hoog opgetrokken (ondergewicht) of is er veel buikvet (overgewicht)? Dit kan zich vertalen in een ‘hangbuik’ die zowel naar beneden als naar de zijkanten bolt. (Let op: Dit is wat anders dan overtollig vel wat na castratie vrij gebruikelijk is en het verschil is duidelijk te voelen!).

 

Bij een kat met het ideale gewicht zijn de ribben (bijna) niet zichtbaar, maar wel duidelijk voelbaar. Daarnaast is zijn taille te onderscheiden, maar niet overdreven aanwezig. Er kan een beetje buikvet zijn, maar niet te veel.

 

Deze dingen kun je observeren als je kat op zijn buikje ligt, maar vooral als je van bovenaf kijkt en als je vanaf de zijkant kijkt. Ook kun je de ribben proberen te voelen, en bij een hangbuik voelen of het vel (flexibeler, als een soort flapje) of vet is (niet heen en weer te ‘schudden’). Vooral bij langharige katten kan dit best lastig zijn, omdat al dat haar het werkelijke beeld verstoort.

 

Let op: een hangbuikje na castratie is vrij gewoon en bestaat uit vel. Het verschil met vet is duidelijk zichtbaar en voelbaar. Een hangbuik zwabbert heen en weer tijdens het lopen, en voelt dun aan als je beide kanten vastpakt.

 

Hieronder vind je de 9-puntsschaal om jouw kat mee te vergelijken. Als je de ribben niet met lichte druk kunt voelen, moet je actie ondernemen omwille van de gezondheid van je kat.

Body Condition Score Kat

 

Wat zegt de Body Condition Score?

Het voordeel van gewicht is de objectiviteit, maar gewicht houdt geen rekening met individuele verschillen in grootte en bouw. Dat doet de Body Condition Score wel, waardoor een kat niet simpelweg op een gemiddelde wordt afgerekend.

 

Bij een 9 punts schaal is 5 het ideale gewicht. Ook dit zegt iets over het gewicht. Voor elke punt omhoog, heeft de kat zo’n 10 tot 15% teveel gewicht voor zijn ideale gewicht.

 

Opmerkelijk feitje – Uit onderzoek blijkt dat dierenarts op basis van een 9 punts schaal 45% van de katten indeelt als te zwaar, terwijl slechts 22% van de baasjes zijn kat categoriseert als te zwaar (op een 5 punts schaal, dus ook iets minder accuraat op zichzelf).

Mijn conclusie hieruit is dat kattenbaasjes regelmatig onderschatten hoe dik hun kat eigenlijk is. Probeer hier op verdacht te zijn wanneer je je eigen kat beoordeelt en als je het niet zeker weet, vraag dan je dierenarts.

 

Van kat naar mens

Soms is het moeilijk voor te stellen wat overgewicht bij katten betekent. Daarom het volgende voorbeeld.

Stel dat jouw kat 4 kilo mag wegen, maar hij weegt nu 6 kilo. Dat is dus 2 kilo te zwaar. Dat lijkt niet zoveel, toch? Maar het komt neer op 50% te zwaar.

Stel dat jij als mens 80 kilo mag wegen. Met 50% te zwaar, ben je nu 120 kilo. Dát is wat het extra gewicht voor je kat betekent.

 

Te dik en toch te dun

Sommige katten ogen tegelijkertijd te dik en te dun. Als je ooit zo’n kat hebt gezien, dan weet je wat ik bedoel: de taille is ingevallen, de ruggengraat (te) goed voelbaar en tussen de schouderbladen zit een holte. Vaak is de vacht ook dof, en soms ‘sprieterig’ (het staat wat in plukjes van elkaar af). Aan de andere kant is de buik te dik, zowel opzij als naar beneden, je ziet een vetmassa.

 

Dit is een eiwit tekort gecombineerd met een calorie overschot. Door het eiwittekort kunnen spieren en huid niet goed onderhouden worden, maar ook intern aan de organen is dit tekort te zien als je door je kat heen zou kunnen kijken. Echter zorgen de extra calorieën, uit vet of koolhydraten, ervoor dat er wel steeds een overschot is aan energie die wordt opgeslagen in vet.

 

Als dit klinkt als jouw kat, dan raad ik aan zo snel mogelijk over te stappen naar een eiwitrijk voer (met uitzondering als er nierproblemen zijn). In natvoer heb je meer dan voldoende keuze (mijn topselectie vind je hier); bij brokken een stuk minder (mijn analyse vind je hier).

 

Is mijn kat dik of zwanger?

Pasgeboren kittensDit is zeker een belangrijke vraag. Je wilt een zwangere kat zeker niet op een dieet zetten – integendeel zelfs, je wilt haar juist meer geven om de extra energie die een zwangerschap kost te ondersteunen.

 

Een belangrijk verschil is dat een te dikke kat dat over zijn hele lijf is, terwijl een zwangere kat alleen een dikkere buik krijgt. Vaak is deze buik meer naar de zijkanten. Bij een dikke kat is het meer een hangbuik.

 

Daarnaast is ze vooraf krols geweest, waarbij ze miauwt en opeens erg aanhankelijk naar andere katten is (alhoewel ik uit ervaring weet dat het niet altijd zo opzichtig is!). Het gedrag van een dikke kat verandert meestal niet, behalve misschien in de zin dat hij slomer, slaperiger en minder actief wordt.

 

Vanaf ongeveer 20 dagen kan de dierenarts door middel van een zwangerschapstest of door te voelen (‘abdominale palpatie’) vaststellen of je kat inderdaad zwanger is.[3] (Probeer niet zelf te voelen of je kat zwanger is, hiermee kun je een miskraam veroorzaken).

 

Waarom wordt je kat dikker?

Heel simpelweg is de balans tussen energie in en energie uit de belangrijkste reden dat je kat dikker wordt. Maar ook het lichaam (hormonen, organen zoals de schildklier) hebben hier invloed op.

 

Castratie – Castratie is één van de belangrijkste redenen waarom onze katten ineens aankomen. Door hormonale veranderingen treedt in veel gevallen hyperphagia op (heel veel eten, nooit genoeg lijken te hebben), met aan de andere kant dat een gecastreerde kat minder mag eten voor gewichtsbehoud. Zeker als je onbeperkt voert, leidt dit al snel tot overgewicht.

Medisch – Er zijn ziekten waardoor overgewicht optreedt, zoals een te langzaam werkende schildklier (hypothyroïdisme). Tevens kan de poes zwanger zijn. Als jouw kat om (voor jou) onverklaarbare reden ineens dikker wordt, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Brokken – Brokken zijn extreem calorie dicht. Gecombineerd met castratie en onbeperkt voeren is dit een risicofactor voor katten om te dik te worden.[1] Alhoewel het niet veel lijkt als een kat bijvoorbeeld 10 gram per dag te veel eet, komt dit al snel neer op 40kcal per dag. Voor een kat van 4 kilo (gecastreerd) is dit maar liefst 21% (of 1/5) van zijn dagelijkse maximum!

 

Is jouw kat te dik? Zorg voor verantwoord afvallen

Als je hebt geconstateerd dat jouw kat te dik is (of aan de dikke kant), is de eerste actie uitsluiten dat er iets medisch aan de hand is. Als dat gedaan is, kan gekeken worden naar een manier om je kat te laten afvallen. Dit moet op een verantwoorde manier en langzaam gebeuren, aangezien te snel afvallen bij katten kan leiden tot leververvetting (een potentieel dodelijke aandoening).

 

Om je kat te laten afvallen zijn afgemeten porties voer het allerbelangrijkste. De voeding moet voldoende eiwit bevatten om ervoor te zorgen dat je kat vetmassa verliest in plaats van spiermassa. Hierdoor vallen veel brokken af, zelfs light weight brokken.

Daarnaast kun je spelen met je kat. Dit zorgt voor iets meer energiegebruik (alhoewel minimaal), maar vooral ook onderhoud van spieren. Spieren zijn energievreters, en hoe beter en meer je kat heeft, hoe meer energie er in ruststand verbruikt wordt.

 

Verder lezen over overgewicht: Tips om je kat te laten afvallen

Pootje PurrfectCat

 

Bronnen

[1] Overweight in adult cats: A cross sectional study (2018)

[2] Energy requirement of adult cats (2010)

[3] Dierenarts Van Kessel: Fokadvies katten: Dracht

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

4 reacties:

 1. Beste Marilyn,
  Wat een fijne website is dit, en zo compleet!! Top.
  Maar uit de keuze voor het juiste voer weet ik het nog steeds niet.
  We hebben sinds januari een poes in huis, die nogal wat problemen heeft.
  Mimi is nu rond de 7 jaar (geschat) in we hebben haar vanuit een asiel gekregen.
  Ze is in januari 2018 gesteriliseerd, na een nestje kittens grootgebracht te hebben in een pleeggezin.
  Van de eerste 6 levensjaren weten we dus niks.

  Mimi heeft 2 problemen:
  1.Ze heeft constant oorontsteking,
  en verliest heeeel erg veel haar de hele tijd, met plukken tegelijk ondanks het borstelen vd vacht om de andere dag. Vindt ze heerlijk.
  Volgens de DA zou het een (voedsel)allergie zijn.
  2. Ze is nu 1,2 kilo te zwaar.

  Dit hebben we op advies van de DA gedaan:
  Van febr tm april de Royal Canin light brokjes gegeven . Daar deed ze het voor wat betreft het gewicht heel goed op, ze is toen terug naar 3,6 kg gegaan, een goed gewicht volgens de DA.
  Echter kregen we de oorontsteking niet weg na een aantal behandelingen.
  DA dacht dat het met de voeding te maken zou kunnen hebben.
  Advies was om over te stappen op hypoallergeen voer. Royal Canin hypoallergenic zijn we toen gaan geven vanaf april. Dit helpt helemaal niets tegen de oorontstekingen en de haaruitval.
  We geven 45/50 gram per dag, en verder helemaal niets anders. Maar dat helpt ook niks, en ze wordt er dus veel te dik van. En oren en vacht zijn niet goed.
  Dat is het dus ook niet.
  Ook heeft Mimi een obsessie voor eten, blijft bedelen en loopt de hele tijd naar het bakje, en erhoeft maar iets of wat te ritseken, of ik loop naar de keuken staat ze weer naast je te miauwen.
  Maar ze krijgt echt niks dan de 4 x per dag 10 gr brokjes, in een voerpuzzel. Dat helpt tegen het schrokken.
  Nu wil ik overstappen naar natvoer omdat dat beter is.
  Maar heeft het zin om hypoallergeen voer te proberen? Of kan ik beter naar de calorieen kijken?

  Heb je een advies voor Mimi, want zo kan het niet.

  Er is zoveel keuze. En ze kan ook nog ergens anders allergisch voor zijn natuurlijk.
  Ook denk ik aan acupunctuur voor Mimi.
  Ik wil eigenlijk niet dat ze pillen of zo moet nemen voor de oren.
  Sorry voor het lange verhaal.
  En dank je wel alvast ook namens mimi.
  Groet
  Petra.

 2. Ik wist niet dat als de ribben niet te voelen zijn, de kat overgewicht is! Ik heb een kat, en het lijkt erop dat hij te dik is. Nu ben ik op zoek naar een kattenpension voor hem omdat ik op een zakenreis ga, maar zodra ik terug kom, zet ik hem op een dieet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *