Taurine voor katten: Krijgen ze genoeg of is extra taurine nodig?

TaurusDit artikel begon allemaal met een Facebook berichtje dat in veel kattenvoer niet voldoende taurine zit. Aangezien taurine essentieel is voor katten, was mijn reactie:

 

SAAAAYYYYY WHAATTT???!!

 

Een taurine tekort kan ernstige effecten hebben, van blindheid tot abortus tot hartfalen. In de jaren ’70 zijn hier katten aan overleden. Een serieuze zaak dus. Dus was ik benieuwd hoeveel taurine katten eigenlijk nodig hebben en of er voldoende in het kattenvoer zit. Of hebben onze katten een taurine supplement nodig?

 

Wat is taurine en waar zit het in?

Taurine wordt een aminozuur genoemd, alhoewel het strict genomen een sulfonzuur is. Het zit vooral in spiervlees (met name het hart), brein en retina (netvlies). Het verschilt ook per dier hoeveel taurine aanwezig is. Zo bevat kip en vis (sea food) veel taurine. Lam, rund, hert en konijn bevatten minder taurine dan kip (1). Melk en melkproducten bevatten ook niet zoveel en het komt niet voor in plantaardige eiwitten (2). Synthetische taurine werd voor het eerst geïsoleerd uit het gal van de taurus (stier), vandaar de naam.

 

Waarom is taurine belangrijk voor katten?

Voor een kat is dit een essentieel aminozuur: ze kunnen het zelf niet aanmaken. Het speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de ogen (retina) en het centrale zenuwstelsel (2).

 

Omdat katten dit niet zelf kunnen aanmaken, moet dit in hun voer zitten. In de jaren ’70 stierven plots veel katten aan hartfalen en ze kregen oogproblemen. Pas in de jaren ’80 kwamen ze erachter dat dit kwam door een gebrek aan taurine. Dit werd destijds niet toegevoegd aan kattenvoer of de katten kregen hondenvoer waardoor ze geen taurine binnenkregen (1).

 

Taurine tekort bij katten: de symptomen

Voordat je merkt dat je kat een taurine deficiëntie heeft, kan er al wel 6 tot 24 maand voorbij zijn. Met de tijd verergeren de symptomen.

 

De ogen

Een van de effecten van taurine tekort bij katten is een achteruitgang van de retina in het oog. Dit kun je misschien niet direct zien aan het oog. Het valt echter wel op dat je kat vaker sprongen ‘mist’, tegen dingen oploopt of makkelijk van je schrikt (3).

Perzische kat ogen

Hartfalen: DCM

Verder heeft het effect op het hart. Het kan leiden tot DCM (dilaterende cardiomyopathie). Hierbij wordt de hartspier te zwak om goed te kunnen pompen. Daardoor stroomt er minder makkelijk bloed door het lichaam, wordt er vocht vastgehouden en de pompkracht wordt steeds kleiner. Benauwdheid, sloomheid en een slechte eetlust zijn zichtbare symptomen. De dierenarts kan in sommige gevallen een hartruisje horen, maar niet altijd. Let op: Dit is wat anders dan HCM (hypertrotische cardiomyopthie), een ziekte die erfelijk is, maar niet komt door een taurine tekort.

 

Zwanger en kittens

Een zwangere poes is mogelijk niet in staat om de zwangerschap te voltooien. Ook heeft taurine effect op de groei. Vooral bij kittens van een poes die een tekort heeft aan taurine kan een groeiachterstand ontstaan. Ook is hun brein kleiner bij geboorte en ook op 8 weken blijft deze achterstand bestaan (4).

 

Uiterlijk

Ook haarverlies, een slechte vacht en een achtergang van de tanden zijn symptomen, alhoewel dit kan duiden op veel problemen.

 

Gal

Taurine helpt bij de opbouw van galzouten (geel, zuur vocht) die essentieel zijn bij de vertering van vet. Een tekort aan taurine zorgt ervoor dat vet minder makkelijk verwerkt kan worden.

 

Hoeveel taurine heeft een kat nodig?

Hoeveel taurine je katje nodig heeft is lastig te vinden. Er zijn drie pijlers:

 1. Wat ze minimaal nodig hebben
 2. Wat optimaal zou zijn
 3. De invloed van het soort voer op de opname

 

Wat is het minimum?

Laten we beginnen met wat minimaal nodig is. Een onderzoek ‘The taurine requirement of the adult cat’ uit 1982 geeft aan dat het minimum ligt tussen de 35 en 56 mg per dag of 10 mg per kilo lichaamsgewicht. Het artikel ‘Adding Taurine to a Raw Meat Diet’ geeft aan dat aanbevelingen uiteenlopen van 35 tot 250mg. Een artikel van VetInfo zegt dat het tussen de 70 en 100mg per dag ligt.

 

Wat is optimaal?

Helaas zijn er geen onderzoekscijfers (wat ik kan vinden) over wat optimaal is. Fora melden cijfers uiteenlopend van 100mg, 250mg, 500mg tot 600mg. Het is lastig te bepalen in hoeverre deze cijfers uit de lucht gegrepen zijn.

 

Wel is bekend dat taurine wateroplosbaar is. Dat betekent dat een overdosis niet snel mogelijk is. Teveel taurine wordt uitgescheiden via de urine of via de gal. Toch denk ik niet dat over-the-top taurine geven handig is (ik neem toch aan dat het een tol eist van de nieren).

 

Conclusie: Minimaal is 10mg per kilo lichaamsgewicht nodig. Waarschijnlijk is iets meer beter. Mijn schatting is ergens op de 25mg per kilo (gebaseerd op 100mg per dag voor de gemiddelde kat van 4 kg).

 

De invloed van het voer op de taurine opname

Het soort voer bepaald ook deels in hoeverre taurine opgenomen kan worden. Dat heeft uiteraard weer invloed op de hoeveelheden.

 

Blikvoer bijvoorbeeld moet meer taurine bevatten dan droogvoer. Dit heeft te maken met hoe de darm de taurine opneemt. Droogvoer zou 1gr/kg nodig hebben en blikvoer tot wel 2,5gr/kg (5).

 

Ook zou je denken dat meer proteïne automatisch meer taurine betekent. Dit blijkt niet per se op te gaan voor commerciële diëten (5). Ik denk dat dit mede te maken heeft met de hoeveelheid plantaardige en gehydrolyseerde eiwitten die geen taurine bevatten. Ook kan vleesmeel veel eiwitten leveren, maar door de bewerking kan dit veel taurine zijn verloren.

 

Vezels hebben ook invloed op de opname van taurine. Omdat de vezels de darmflora veranderen, wordt taurine in mindere mate opgenomen (5). De kat heeft in dat geval dus meer taurine nodig in zijn voer. Dit kan van belang zijn als je nu een caloriearm voer geeft waarin vaak veel vezels zijn toegevoegd.

 

Ook verzurende diëten kunnen effect hebben op taurine tekorten. Omdat dit de kalium balans aantast, kan het op langere termijn zorgen dat taurine onvoldoende wordt opgenomen (5). Bij blaasgruis (struviet) diëten kan dit een punt van zorg zijn, zeker als je dit zijn hele leven voert.

 

De voorschriften: Hoeveel taurine moet er in kattenvoer zitten?

De vraag is dan: zitten deze hoeveelheden ook in het kattenvoer? In Europa heeft het Fediaf (6) hiervoor richtlijnen opgesteld.

 

Aanbevolen hoeveelheden in commercieel kattenvoer per 100gram dry matter

  Binnenkat* Buitenkat** Groei / Lactatie
Natvoer 270mg 200mg (0,2%) 250mg
Droogvoer 130mg 100mg (0,1%) 100mg
Research uit 1982 50mg (0,5%)

*Binnenkat = op basis van 75kcal per lichaamsgewicht^0,67
**Buitenkat = op basis van 100kcal per lichaamsgewicht^0,67

(De AAFCO [p.14] aanbevelingen zijn vergelijkbaar, alhoewel zij geen onderscheid maken tussen de binnen en buitenkat. Ook raden zij voor de groei en lactatie minder aan).

 

Alhoewel ik niet alle kattenvoer ben nagelopen om het te controleren, verwacht ik dat elk kattenvoer in Nederland aan deze eisen voldoet. Het minimum van 0,1% per 100gram (100mg per 100 gram op droge basis) zal altijd wel gehaald worden. Toch kan het nog wel verschillen per kat hoeveel hij dan binnenkrijgt.

 

Zit er voldoende taurine in commercieel kattenvoer? Bereken het zelf!

Als dit je duizelt, mij ook. Een beetje veel cijfertjes – en wat moet je hiermee?

 

Je kunt berekenen hoeveel taurine er in jouw voer zit, maar dit vereist wat rekenwerk. Ik zal je drie voorbeelden geven zodat je het rekenwerk na kan doen als je de cijfers hebt.

 

Hill’s Science Plan™ Feline Adult Indoor Cat Chicken

Hills Science Plan Feline Indoor Cat Adult KipPuur als voorbeeld neem ik Hill’s. Ondanks dat ik geen fan ben van hun voer, hebben zij wel hele uitgebreide analyses op hun website, waarvoor best een pluim gegeven mag worden.

 

Dit specifieke voer heeft de volgende analyse:

Taurine In het voer

1065 mg/kg

Droge stof

1170.33 mg/kg

Per 100kcal/ME

33.81 mg

 

Onthoud:

 • 1 kilo = 1000 gram
 • 1 gram = 1000 mg

 

Voldoet dit voer aan de Fediaf eisen?

Hiervoor kijk je naar de droge stof. Deze is 1170,33 mg per kilo, oftewel 117,033mg per 100 gram droge stof. Dit is dus meer dan het absolute minimum van 100mg per 100 gram.

 

Opmerkelijk vind ik wel dat dit voer wordt gemarket als ‘indoor’ en dan zou het dus te weinig bevatten!

 

Hoeveel taurine krijgt je kat binnen?

Een binnen kat van 4 kilo moet ongeveer 190 kcal per dag krijgen. In dit voer zit 315kcal per 100 gram. Dat betekent dat je 60 gram van dit voer per dag moet geven. (De aangeraden hoeveelheid hier is 55-75 gram: daarom raad ik aan altijd zelf de berekening te doen!).

 

In het voer zit 1065mg/kg, oftewel 10,65 per 10 gram. In 60 gram zit dus 63,9mg taurine. Aangezien je kat minimaal 4 kilo x 10mg taurine = 40mg taurine per dag moet krijgen, zit je hiermee dus goed. Het zit echter wel aan de lage kant.

 

GranataPet Delicatessen Eend en Gevogelte (Natvoer)

GranataPet Delicatessen Eend en Gevolgelte (natvoer)GranataPet is een voer waar ik enthousiast over ben. Een goede vleesinhoud en een klantvriendelijke service. In deze variant hebben ze 1500mg/kilo toegevoegd.

 

Voldoet dit voer aan de Fediaf eisen?

Omrekenen naar de droge basis is de eerste stap. (let goed op de eenheden).

 • 1500mg per kilo =
 • 150mg per 100gr =
 • 0,15 gram per 100 gram = op natte basis 0,15% taurine.

 

Nu berekenen je het naar de droge basis. Er zit 80% vocht in, dus de droge basis is 20%.

 • Taurine hoeveelheid / droge basis x 100%
 • 0,15% / 20% x 100% = 0,75%

 

Er zit dus 0,75 gram per 100 gram in – dat is 750mg per 100 gram. Dit is dus meer dan genoeg volgens de Fediaf voorschriften.

 

Hoeveel taurine krijgt je kat binnen?

Met behulp van deze calculator reken ik uit hoeveel kcal in dit voer zitten: 94,8kcal/100gram.

 

Een binnen kat moet 190 kcal per dag krijgen. Van dit natvoer zou je dus 200 gram voeren. De aanbeveling van GranataPet is voor een kat tussen de 3 en 5 kg 100-200 gram.

 

In het voer zit 150mg per 100 gram. Bij 200 gram voeren krijgt je kat dus 300mg binnen. Mogelijk wordt hiervan een deel gewoon uitgeplast.

 

Supermarkt voer Aldi Senior

Aldi Senior KattenvoerVoor de volledigheid wilde ik ook een supermarkt voer meenemen. Ook hier geld: ik ben er geen fan van, maar het gaat hier even om de taurine.

 

Op de verpakking staat dat er 1800mg per kilo inzit. Het bevat 8% vocht. Verder is het lang niet zo netjes weergegeven als bij Hill’s, dus moeten we wat meer rekenwerk zelf doen.

 

Voldoet dit voer aan de Fediaf eisen?

Omrekenen naar de droge basis is de eerste stap. 1800 mg per kilo is 0,18gram per 100 gram. Op natte basis is dat 0,18% taurine.

 

Op droge basis is dat bij 8% vocht: 0,18% / 92% x 100% = 0,1956%

 

Er zit dus 0,1956 gram per 100 gram in – of 195,6mg per 100 gram. Dit is dus meer dan genoeg.

(Heb je moeite met het rekenwerk, kijk dan nog even naar de stapjes bij GranataPet).

 

Hoeveel taurine krijgt je kat binnen?

Ik reken zelf weer uit hoeveel kcal in dit voer zitten: 376,5kcal/100gram.

 

Bij 190kcal komt dit neer op 50 gram brokjes. (Ook hier: de verpakking zegt 56 gram. Niet veel meer dus, maar blijf opletten).

 

In het voer zit 180mg per 100 gram. Bij 50 gram krijgt je kat dus 90mg binnen. Meer dan het dubbele minimale aanbevolen hoeveelheid, dus goed!

 

Zijn taurine supplementen nodig voor je kat?

Bij een verder gezonde kat, denk ik van niet. Het lijkt me onzinnig extra taurine te geven, terwijl er voldoende in het voer zit.

 1. De aanbeveling van de Fediaf is het minimum al 2 keer zo hoog als de aanbeveling van het onderzoek uit ’82. Ik denk niet dat producenten dit minimum snel zullen negeren, aangezien hier al katten aan gestorven zijn in de jaren ’70.
 2. Als je de high end varianten met voldoende vlees (spiervlees, organen zoals hart en lever) koopt, dan bevatten deze uit zichzelf al voldoende taurine.
 3. Veel producenten voegen zelf taurine toe voor de zekerheid. Als er ook nog vlees in zit, komt dat er nog bovenop. Zo weten ze zeker dat er voldoende inzit.

 

Je kunt nu zelf het rekenwerk doen om te controleren hoeveel er (bij benadering) in jouw kattenvoer zit. Kun je geen cijfers vinden, neem dan contact op met de producent.

 

Let op dat hondenvoer geen of veel minder taurine bevat dan kattenvoer. Een hapje kan geen kwaad, maar kattenvoer moet bijna alles van de dagelijkse inname zijn.

 

Wanneer zijn taurine supplementen wel zinvol?

Wat mij betreft is extra taurine dus niet per se nodig. Immers wordt het overtollige gewoon uitgeplast. Als je dus een goed voer hebt, zoals GranataPet, dan is extra voeren eigenlijk gewoon dure plas creëren.

 

In sommige gevallen kan het wel zinvol zijn. Overleg altijd eerst met je dierenarts of en hoeveel taurine je extra geeft.

 

Bij bepaald commercieel voer

Extra oplettendheid is geboden bij een voer dat weinig vlees bevat en veel planten. Dit is vaker het geval bij minder kwalitatieve voeren. Ook als er veel vezels in het dieet zitten (zoals bij caloriearm voer) of als je een verzurend dieet geeft (zoals bij struviet wel gebeurd), kun je met je dierenarts overleggen over extra taurine zinvol is.

 

Bij rauw voeren

Koken zorgt voor een verlies van taurine. Het verdampt als het ware met het water mee. Dit zelfde speelt bij bevriezen: Bij het ontdooien loopt het vocht eruit en dit vocht bevat een groot deel taurine. Het beste is om dit mee te serveren. Dr. Becker raadt aan om per 900 gram vlees (2 pond) 500mg taurine toe te voegen.

 

Veganistisch / vegetarisch kattenvoer

Omdat er geen dierlijke producten inzitten, is een taurine supplement onmisbaar. Deze zit echter normaliter in de brok toegevoegd (maar dubbel check dit om het zeker te weten!).

 

Bij een taurine tekort

Als je (tijdig) ontdekt dat je kat te weinig taurine krijgt, kan een supplement helpen. Dit kan blijken uit bloedonderzoek.

 

Bij een ziekte

Bij tijdige opmerking kan extra taurine helpen om DCM (deels) terug te draaien. Ook kan het ondersteunend werken bij suikerziekte (7). Mogelijk dat het ook bij nog andere ziekten een positieve invloed heeft, zoals nierproblemen of inflammatoire problemen.

 

Bij afvallen

Is je kat te dik, dan is er grote kans dat hij 1) op calorie arm voer met veel vezels staat en 2) minder voer krijgt dan ‘normaal’, anders valt hij immers niet af. Deze vezels kunnen ervoor zorgen dat er verminderde opname van taurine is. Daardoor kan hij ook te weinig taurine krijgen.

 

Meer dan het minimum

Bij Hill’s viel me op dat het niet heel veel marge heeft en bijna op het minimum zit. Als je denkt dat je kat gebaat is bij meer taurine dan dat, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, dan kan een supplement zinvol zijn.

 

Taurine supplement kopen

Taurine is online te koop in verschillende varianten bij Zooplus.

 

Felini Taurine

Een poedervorm die je in water kunt oplossen en toevoegen aan de maaltijd van je kat. Verkrijgbaar in potten van 100 en 200 gram.Felini Taurine

GimCat

Dit is een melkpoeder dat aangemaakt wordt met heet water. Het is naar voorbeeld van moedermelk en daardoor ideaal voor moederloze kittens. Echter kun je het ook gebruiken voor volwassen katten.

GimCat Cat Milk Plus Taurine

 

Beaphar Multivitamine Pasta

Een pasta vorm met 4425mg/kg taurine. Ook zijn er andere vitaminen toegevoegd. Te koop in een tube van 250 gram of een voordeelpakket van 3 stuks.Beaphar Multivitamine Pasta met Taurine

 

Natuurlijk bronnen van taurine: kippenhart

Kippenhart is een van de beste bronnen van natuurlijke taurine. Wil je het dus natuurlijk houden, dan kun je ook hiervoor kiezen. Vaak zijn ze wel te vinden in de supermarkt, bij de slager of kijk eens op de markt. Feline Nutrition geeft de aanbeveling voor maximaal 2-3 kippenharten per dag (Let op: Alleen maar kippenhartjes is geen gebalanceerde maaltijd en wanneer je een kippenhartje of iets anders geeft, is het handig de brok of natvoer iets te verminderen).

 

Er zijn nog meer natuurlijke bronnen van taurine (8).

 • Schaaldieren: mosselen, sint-jakobsschelpen, krill en garnalen
 • Vis: sardientjes, zalm
 • Natuurlijke taurine supplementen gebaseerd op gedroogde zeewier.

 

Conclusie: Extra taurine niet per se nodig

Ik denk niet dat de gemiddelde, gezonde kat extra taurine nodig heeft. De onderzoeken over de minima gecombineerd met de voorschriften van het Fediaf stellen mij voldoende gerust dat er voldoende in het voer zit. Ik heb niet meer inzichten dan zij.

 

Natuurlijk heb ik niet van alle kattenvoeren de cijfers geanalyseerd. Er zijn misschien uitzonderingen te vinden en als jij die vindt, dan hoor ik het graag in de comments, zodat iedereen van die kennis kan profiteren.

 

Toch kunnen er redenen zijn een taurine supplement te geven, zoals bij ziekte of als je rauw voert. Echter, laat je niet in de luren leggen door verkooppraatjes van taurine supplement fabrikanten!

Pootje PurrfectCat

Bronnen:

 1. Hofve (Only Natural Pet): The Importance of Taurine for Dogs and Cats
 2. Wikipedia: Taurine
 3. Pet Wave: Symptoms of Taurine Deficiency in Cats
 4. A. Sturman (1991): Dietary taurine and feline reproduction and development
 5. Feline CRF: Nutrional Requirement of CKD Cats (hfd: Taurine)
 6. Fediaf (mei 2017): Nutrional Guidelines (p. 20)
 7. Ito (en anderen, 2011): The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications
 8. All Natural Pet Care: Natural Sources of Taurine for Cats

PhotoCredit: Pixabay – RonBerg, Pratanee0

6 reacties:

 1. Hallo , onze kat Berre heeft kanker met uitzaaingen , hij is nog best vrolijk en relatief ‘gezond’ , maar heeft verminderde eetlust. Wat hij nog wel graag wil eten is tonijn, hier zou echter te weinig taurine in zitten en we hebben zowel pasta met taurine als poeder gekocht. Maar ik weet niet hoeveel ik nu eigenlijk moet bij geven?? Alvast bedankt voor het antwoord. Vriendelijke groeten, Tilly.

  • Hoeveel hij moet krijgen ligt ook aan de rest van zijn dieet, hoeveel daar in zit, hoe verteerbaar dat is, en wat voor soort het is (bv in natvoer moet meer taurine zitten dan in brok).
   Daarnaast maak ik me wel zorgen over meer dan alleen taurine als hij echt alleen tonijn krijgt (niet tonijn kattenvoer, maar echt tonijn uit blik wat wij ook zouden eten als mens).
   het voordeel is wel met taurine dat het in de urine uitgescheiden wordt en het niet snel schadelijk is. Echter weet ik niet wat voor pasta en poeder je hebt gekocht, en hier kunnen natuurlijk ook andere stoffen in zitten die wél schadelijk worden bij te veel voeren (zoals vit. A).

   Helaas kan ik je dus niet echt antwoord geven op basis van deze informatie.

 2. Hallo;
  Dierenpraktijk Steenbergen laat weten op internet dat kvv voor de kat ,uit de diepvries geen taurine bevat omdat bacterien dit door het invriezen afbreken. Is dit waar? Ik geef mijn twee katten Darf Kvv. Als dit waar is,wat moet ik dan precies toevoegen ???
  Groeten Sophia

  • Ik moest het even terugzoeken, omdat dit een argument is wat ik zelf nog niet eerder had gehoord.

   Ik ben erg benieuwd naar de onderbouwing hiervan, omdat de logica mij ontbreekt. Ja, er zijn bacteriën die taurine afbreken, dit zie je bijvoorbeeld bij “roadkill”. Dat deze bacteriën taurine af zouden breken door het invriezen, is dan weer een beetje een vreemde conclusie. Invriezen remt bacteriën namelijk af.
   Verder zijn er darmbacteriën die taurine afbreken. Mogelijk zijn deze verantwoordelijk voor de noodzaak van taurine in kattenvoeding.

   Wat wel een punt van aandacht is, is de enorm goede oplosbaarheid van taurine. Het vrijgekomen vocht bij ontdooien moet je hierom dus absoluut niet weggooien, maar mee voeren.

   Mocht je nou bang zijn voor een taurine-tekort, zou je simpelweg taurine bij kunnen voeren. Zelf gebruik ik hiervoor een poeder. We spreken hier dan wel over minimale hoeveelheden (in mijn geval 10-20mg per dag).

 3. Dag,
  Ik heb een vraag over Diabetic brokken, droogvoer Feline van Royal Canin Veterinary Diet Nergens op de zak staat dat er Taurine in zit. Hoe kan dat?

  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik naar een website moet van de fabrikant om dat na te kijken? Een poes van mij is al een lange tijd te dik en heeft nu diabetes, ze at altijd heel weinig en alleen Hills Kip brokken, ook daar staat er niet op de zak of er Taurine in zit.

  Ik denk nu dat ze dik werd van een Taurine tekort, weinig vetverbranding. Ik laat haar bloed nu nakijken (Taurine). Er zijn nog meer zakken droogvoer van Hills en Royal Canin waar niet op staat of er Taurine in zit.

  Vriendelijke groeten
  Marga Wessels

  • Hoi Marga,

   Vlees bevat uit zichzelf taurine en alhoewel hier door verhitting een gedeelte van verdwijnt, is dat de bron van taurine. Deze hoeft dus niet per se synthetisch worden toegevoegd, en dan staat het dus niet tussen de ingrediënten.

   Tevens zijn fabrikanten niet verplicht te vermelden hoeveel taurine er in de voeding zit. Daarom staat het vaak niet op het label, maar dat wil niet zeggen dat het er niet in zit. Sommige fabrikanten verschaffen die informatie wel via hun site of via email, wat je (helaas) bijna kunt zien als een ‘gunst’ aangezien ze dit wettelijk niet verplicht zijn.

   Dat taurine zou leiden tot gewichtstoename / slechtere verbranding heb ik echter nog niet eerder gehoord. Ik ben benieuwd naar je bronnen die dit aangeven.
   Het is goed dat je haar laat testen op een taurine tekort wanneer je dat vermoed. Immers kan een taurine tekort kan wel tot blindheid en hartfalen leiden en uitsluiten is beter dan afwachten.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *