De voedingstabel uitgelegd &… Hoe bereken je de koolhydraten in kattenvoer?

Hoe bereken je de koolhydraten

Als je wel eens naar de voedingstabel hebt gekeken van mensenvoeding, zie je daarin allerlei gegevens. Eiwitten, vetten, koolhydraten, suikers en soms ook nog informatie over mineralen.

Maar bij kattenvoer is deze informatie juist heel miniem. Bovendien vraag je jezelf misschien af: Wat is ‘ruwe celstof’? Of wat is ‘ruwe as’? Misschien is het je zelfs opgevallen dat koolhydraten nooit worden weergegeven. Deze moet je zelf berekenen.

Om iets meer duidelijkheid te krijgen over de voedingstabel van het kattenvoer label. Ook vertel ik je hoe je zelf de koolhydraten kunt berekenen en wat deze cijfers betekenen.

De voedingstabel op kattenvoer: De analyse

De voedingstabel op het kattenvoerlabel vertelt je hoe de verhoudingen tussen eiwitten, vetten en koolhydraten is. Deze percentages zijn op basis van natte stof (of ‘as fed’). (Lees hier meer over de aanbevelingen).

Eiwiten (proteïne)

Eiwitten, bestaande uit aminozuren, kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Een voorbeeld van een aminozuur dat je kat nodig heeft in zijn voeding is taurine. Dierlijke eiwitten zijn beter voor je kat – controleer daarom zo goed mogelijk op de hoeveelheid dierlijke en plantaardige producten in de ingrediëntenlijst.

Vetten

Daarnaast zitten er vetten in. Denk bijvoorbeeld aan omega-3 en omega-6 vetten. Vet maakt het eten smakelijker en zorgt voor energie. Voorbeelden van ingrediënten die vetten leveren zijn gevogeltevet, rundvet, eieren, zalmolie, plantaardige oliën (zoals lijnzaadolie en zonnebloemolie).

Ruwe celstof (vezels)

Dit wordt ook wel voedingsvezels of in het kort ‘vezels’ genoemd. Dit zijn vezels uit plantaardig materiaal. Deze zijn niet verteerbaar. Bij mensen hebben ze wel degelijk een functie: het helpt de darmflora.

Onze katten zijn echter de vezels die in commerciële kattenvoer vaak wordt toegevoegd (cellulose, bietenpulp) maar in heel beperkte mate nodig (minder dan 3%).

Een natuurlijke vorm voor katten van vezels zijn dierlijk: de pels, pezen, collageen, ligamenten en kraakbeen uit hun prooi (feline-nutrition.org).

Ruwe as

Dit klinkt een beetje raar en vies, maar het is een laboratorium term. Dit is het gevolg van verbranding, alhoewel het niet letterlijk as is. Het bestaat voornamelijk uit mineralen (bijvoorbeeld calcium en fosfor). Het wordt synthetisch toegevoegd (bijvoorbeeld calciumcarbonaat) of komt uit bot of andere ingrediënten. De mineralen hierin zijn noodzakelijk voor de gezondheid van je kat.

Vocht

Vocht is noodzakelijk voor je kat. Het is echter alleen verplicht om het vochtgehalte op het voer te zetten wanneer die meer dan 14% is. Daarom ontbreekt het vaak op brokjes.

In droogvoer zit meestal ergens tussen de 5 en 10% vocht (maximaal 14%). In semi-natvoer zit tussen de 14 en 60%. Bij natvoer is dit meer dan 60%, maar meestal tussen de 75 en 85%. Een prooidier van de kat bestaat uit 70% of meer vocht. Onze huiskatten kunnen eigenlijk niet zonder vochtrijk dieet.

Zie je een natvoer zonder vochtgehalte? Dan moet je de fabrikant mailen om dit te achterhalen.

Koolhydraten

Deze worden eigenlijk nooit weergegeven, want dit is niet verplicht bij kattenvoer. Gek eigenlijk, want bij mensenvoeding moet het wel. Maar fabrikanten houden dit waarschijnlijk liever zo, want bij brokjes schrik je je anders rot.

Koolhydraten bestaan uit suiker, zetmeel en voedingsvezels. Van nature eten katten dit bijna niet. Alleen als het al voorverteerd in de maag van hun prooi zit, eten ze dit af en toe op. Aangezien hun prooidieren klein zijn, zoals een muis, kun je je voorstellen dat het om maar hele kleine hoeveelheden gaat.

Vezels krijgen ze wel binnen, maar in de ‘dierlijke’ vorm. Dit zijn bijvoorbeeld de botjes, huid en haar. De onderdelen die minder goed verteerbaar zijn, net zoals plantaardige vezels.

Hoe bereken je de koolhydraten in kattenvoer?

De hoeveelheid eiwitten, vet, ruwe as en vocht samen met de koolhydraten vormen 100%. Officieel zijn de vezels onderdeel van de koolhydraten.

Zonder de vezels bereken je echter de koolhydraten die energie leveren, wat NFE (Nitrogen Free Extract) genoemd wordt. Eventueel andere gegevens kun je negeren, omdat de meeste mineralen opgenomen zijn in de ruwe as en de rest zo klein is dat het amper verschil maakt.

Koolhydraten uitrekenen

Dus:

100% – eiwit – vet – ruwe celstof – ruwe as – vocht = % NFE.

NFE = Nitrogen Free Extract, de koolhydraten die energie leveren.

Let op: Alhoewel ik vezels hier eraf haal, moet je er wel op blijven letten. Veel vezels kunnen zorgen voor darmirritaties, maar ook voor energie wanneer die worden omgezet naar vetzuren door darmbacteriën.

Voorbeeld 1: Droogvoer

Voor een willekeurig merk kattenvoer is dit de voedingstabel:

Ruw eiwit27%
Ruw vet13%
Ruwe vezel4%
Ruwe as7%
Vocht5,5%

Deze percentages opgeteld is: 27% + 13%  + 7% + 4% + 5,5% = 56,5%

Het aantal koolhydraten is dus: 100% – 56,5% = 43,5%

Voorbeeld 2: Natvoer

Is het percentage anders in natvoer?

Ruw eiwit7,5%
Ruw vet4%
Ruwe vezel0,1%
Ruwe as2%
Vocht81%

De hoeveelheid koolhydraten is hier: 100% – 94,6% = 5,4%

Wat zegt de voedingstabel?

Op het eerste gezicht lijkt het er dus op dat het natvoer veel minder koolhydraten bevat dan het natvoer. Maar ook de eiwitten en vetten lijken veel minder. Dit komt door het hogere vochtgehalte (natte stof basis). Hierdoor kun je dit niet zomaar vergelijken.

Om verschillende soorten kattenvoer met elkaar te vergelijken, moet je het omrekenen naar de droge stof basis (dry matter – DM). Hoe dit moet, vertel ik in het volgende artikel.

kattenpootje

Bronnen

 1. Voedingscentrum: Koolhydraten

Berekeningswijze: Feline Nutrition: Figuring out the carbs in canned food

10 reacties:

 1. Hoi! Op het voer van hills z/d staat zowel vetgehalte(14.9) benoemt als essentiële vetzuren (4.2%) moet je deze allebei meerekenen om de koolhydraten te berekenen? Of gaat het alleen om het vetgehalte?

  Groeten, Ilse

  • Enkel vetgehalte. Hou er wel rekening mee dat Hill’s niet altijd de waarden ook als as fed geeft, maar enkel op droge basis, waardoor de berekening anders gedaan moet worden.

 2. Hi, ik kan nergens vocht % vinden ( Royal Canin Gastrointestinal Kitten brokken )
  Er staat wel ergens Moisture max 70 , maar dan kom ik met de berekening in de minus, en 70% vocht lijkt me niet mogelijk voor een brok?
  Mn kittens hebben Giardia en heb sterk mn twijfels of dit voer goed is daar Giardia gek is op koolhydraten en ik ben bang dat in deze brokken, zoals de meeste brokken, veel te veel koolhydraten zitten.
  ( heb trouwens via jou links diverse natvoer gekocht, dat tabel van jou heeft super geholpen , dank je !!!)
  Groet, Odette

 3. Jitske van den Bor

  Ik ben zelf ook een beetje aan het inlezen. Maar ik heb wel een vraag je hebt nu de NFe berekend maar niet de werkelijke Koolhydraten % droge stof. Je moet dan toch nog de NFe delen door de dry matter?
  Dankzij koolhydraat arm kattenvoer is een oude straatkat die ik opgevangen heb in remissie van haar diabetes! Dus het is inderdaad zo erg belangrijk wat we ze voeren.

  Ps Ik kijk zelf ook altijd of het voer ook een compleet voer is. Vind ik zelf heel belangrijk.

 4. abraham schildkamp

  Mijn leverancier van droge brokken zegt dat zijn product 3.9% koolhydraten bevat. Het is natuurlijk niet op de verpakking terug te vinden. Dat is dom want het zou een geweldig verkoopargument zijn. Volgens uw berekening van ruw eiwit, ruw vet enz. kom ik op 33%. zijn reactie daarop is:
  “”ik vind het lastig om hier over in discussie te gaan. Er wordt niet gepraat over restproduct uit humane consumptie ( wat voor 80% het geval is ) En daar zit veel zout en suiker in.
  Onze voeding is echt niet te vergelijken met de gebruikelijke voeding. “”
  en daar moet ik het weer mee doen.

  • Fabrikanten zijn niet verplicht het koolhydratengehalte te vermelden, maar ze mogen het wel doen.
   Zoals je zegt zou 3,9% KH, zeker in een brok, een goed verkoopargument zijn.

   Zijn uitleg vind ik nogal vaag en zijn uitleg ontgaat me waarom er zo’n groot verschil zit tussen de 3,9% van de fabrikant en de 33% van je eigen berekening. Als er restproduct van humane consumptie wordt gebruikt, waarin suiker en zout zit, zit dat nu in het kattenvoer en kan het me eerlijk gezegd weinig schelen waar het in eerste instantie vandaan kwam. Te hoog (33%KH) is te hoog.

   Zonder naam van de brok en meer uitleg kan ik hier helaas weinig licht op schijnen. Misschien kun je er nog een mailtje achter sturen met wat de fabrikant bedoelt.

   • Beste Marylin, bedankt voor deze duidelijke uitleg.
    Nu kom ik op Facebook steeds reclame tegen voor vitakraft poezie. Waarbij ze zeggen “hoog vleesgehalt”. Dus ik dacht laat ik ook eens gaan rekenen. Ik begon bij de variant poesie creations kip en kalkoen. 100-83-9.5-5.0-0.3-2.0= 2.0
    Dit leek mij mooi laag. Maar nu de variant koolvis en pasta en tomaat in saus: 100-83-10-5-0.3-2.0= – 0.5
    Maar dit kan dan toch niet? Er zit pasta in. Hoe kan de uitkomst dan negatief zijn? Kan ik er dan vanuit gaan dat we de getallen die ze zelf geven niet betrouwbaar zijn?
    Mvg Helen

   • Marilyn [Catmoneo]

    Het zijn afrondingsverschillen van een niet-gelijke samenstelling (heterogeen noem je dat). Daardoor ontstaan kleine afwijkingen die in zijn geheel doorwerken.
    Je zou Poésie kunnen aanschrijven om naar de precieze cijfers te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.