6 vragen: Hoe voer je je kitten?

6 dingen die je moet weten over je kitten voeren

Kittens zijn de schattigheid zelve. Ze zijn moeilijk te weerstaan. Wanneer kittens bij ons komen vanaf het nest met 12 weken of ouder[1], dan is het jouw zorg. Jij moet bepalen wat hij te eten krijgt, wanneer, hoeveel en hoe vaak.

In dit stuk bespreek ik de belangrijkste vragen rondom voer voor kittens.

*Belangrijk: Dit geldt alleen voor kittens vanaf ongeveer 7 à 8 week die al vaste voeding eten. Het is beter als de kitten pas na ±12 weken het nest verlaat, omdat dit ze nog allerlei levenslessen meegeeft waar zowel jij als je kat nog veel plezier van hebben.

Welke voeding is geschikt voor je kitten?

In het wild zorgt mama voor de kittens. Zij verzorgt halflevende of dode prooien die de kittens kunnen opjagen en opeten. In dat opzicht eten kittens in het wild niet anders dan de mamapoes.

Je kunt je daarom afvragen of kitten voeding nodig is.

Onze commerciële voedingen worden gemaakt met inbreng van de mens. Het FEDIAF, het Europees overzichtsorgaan, houdt rekening met twee levensfasen: kitten en adult. Er zijn dus specifieke regels voor kittenvoeding en voor adultvoeding.

Daardoor verschillen die voeding in principe ook. Kittenvoedingen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan adult voer, zodat de groei ondersteunt wordt. Ook wordt er vaak wat omega-3 DHA toegevoegd voor een betere oog- en brein ontwikkeling.

Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen”.

Let er ook op dat het een “complete voeding” is en géén “supplement voeding” (in het Engels: “Complementary” – lijkt zo erg op “compleet” dat je je misschien vergist). Het eerste bevat alle stoffen die je opgroeiende kitten nodig heeft, terwijl het tweede meer een snack is dan een volwaardige voeding.

Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Katten zijn zéér inefficiënte drinkers, dus zij moeten hun vocht uit hun voeding krijgen.

Moet je kittenvoer variëren?

Jong geleerd is oud gedaan.

Dit geldt bij katten extra: Ze leren van hun moeder wat eten is. Hiervoor hebben ze vaak een voorkeur, ook op latere leeftijd. Als het even kan, vraag de fokker dan een variatie aan voeding te geven in plaats van slechts 1 merk.

Maar in het hele eerste jaar heb je de mogelijkheid om je kitten met nieuwe voedingen in aanraking te laten komen. Ook daarna is dit mogelijk (mijn kat van bijna 16 bewijst dat), maar is het vaak lastiger.

De variatie die je kunt aanbieden kan zijn in smaken, maar vooral ook in texturen. Texturen zijn bijvoorbeeld die van brok, en de verschillende texturen die natvoer te bieden heeft: vleesreepjes, mousse, paté, grovere malingen. Ook af en toe wat rauwe voeding (voorlopig alleen als snack) kan het palet uitbreiden.

Met name op latere leeftijd van je kat ga je hier profijt van hebben op het moment dat er sprake is van ziekte. Maar denk ook aan veranderingen in samenstellingen van voedingen, of als een merk plots stopt met het maken van een bepaalde voeding. Dan is het fijn dat je kat meerdere dingen al lust.

Hoe leer je je kitten brokjes eten?

Als mamapoes brokjes at, dan doen kittens dit vaak uit zichzelf ook. Anders kun je de brokjes weken in wat water zodat ze zachter worden. Door steeds iets minder water toe te voegen, kom je steeds dichter in de buurt van de droge brok textuur.

Let op: Wanneer je water toevoegt mag de brok maximaal 30 minuten blijven staan in verband met opbouw van schimmels en bacteriën.

Aan de andere kant is het niet per se nodig dat je kitten brokjes eet. In vochtrijke voeding (zoals natvoer) zit in kittenvarianten ook alles wat ze nodig hebben, en eigenlijk zelfs meer: vocht!

Kittens hebben meer vocht nodig dan adult katten, dus vochtrijke voeding is extra belangrijk.

Als jouw kitten dus voldoende vochtrijke voeding eet en hij alle brokjes weigert, maak je dan niet teveel zorgen.

Hoeveel gram mag je kitten eten?

Hoeveel je kitten per dag mag eten is afhankelijk van zijn leeftijd, activiteit, of hij al gecastreerd is, maar ook van de voeding die je geeft.

Brokjes zijn veel caloriedichter dan natvoeding, dus van natvoer mag je kitten zo’n 3 tot 4 keer zoveel per dag dan van brok. Ook daalt de energiebehoefte vanaf 4 maand en nog eens vanaf ongeveer 9 maand.

Zolang de kitten ongecastreerd is, kunnen ze redelijk goed zelf inschatten hoeveel voeding ze nodig hebben. Hun eetrem werkt namelijk nog goed.

Onbeperkt voeding is dan nog mogelijk (let op: er staat ‘mogelijk’, niet ‘aanbevolen’).

Toch raad ik aan de voeding op zijn minst af te wegen, zodat je ook weet hoeveel er opgegeten wordt.

Tevens is het belangrijk dat je kitten niet te dik wordt, en dat je de ribben kunt blijven voelen met hele lichte druk. De Body Condition Score geeft daarin meer aanknopingspunten. Overgewicht in de kittentijd is namelijk een enorm risicofactor voor overgewicht in de adult jaren. Voorkomen is beter dan genezen.

Body Condition Score Kat

Daarom is enige calorie beperking toch belangrijk (let op: natuurlijk niet overdrijven door amper iets te voeren!). Dit op zichzelf blijkt de levensduur zelfs te kunnen verlengen.

Dit geldt dubbel en dwars nadat je kitten gecastreerd wordt. Door hormonale veranderingen neemt dan de eetlust toe, terwijl de caloriebehoefte afneemt. Vanaf die tijd raad ik sowieso maaltijden aan die je afweegt, zodat je hem niet onbewust te veel voert (of te weinig).

Vind je het moeilijk te bepalen hoeveel voeding je kitten mag? Met de Voedingstool bereken je het in een handomdraai.

Hoe vaak moet je je kitten eten geven?

Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de maag. Maar toch hebben kittens veel meer voer nodig dan bijvoorbeeld een adult. De uitdaging is dus: Hoe krijg je er voldoende voeding in elke dag?

Door meerdere maaltijden per dag te voeren, zeker 5 keer – liever vaker.

Per keer zijn dan de maaltijden kleiner. Zeker als je alleen vochtrijke voeding geeft is dit essentieel. Kittens mogen soms wel 400 gram natvoer per dag eten, zeker in hun jonge maanden, en dit opeten in 1 of 2 maaltijden is ondoenlijk voor ze.

Zorg dus dat je de porties verdeelt over de dag, zodat de maag tijd heeft alles te verwerken en nieuwe voeding aan te kunnen.

Bereken hoeveel je kitten per dag mag, en deel dat door 30 gram of maximaal 50 gram per keer. Dit zijn het aantal maaltijden per dag.

Dus bij 400 gram natvoer / 40 gram per keer = 10 keer voeren.

Bij 100 gram brok / 20 gram per keer = 5 keer voeren.

Lastig om dat voor elkaar te krijgen wanneer je werkt? Een voerautomaat is een oplossing.

Wanneer mag je kitten over op volwassen voeding?

Kittens groeien tot grofweg 1 jaar. Grote raskatten vaak nog wat langer. Tot die tijd hebben ze dus die extra’s nodig van de kittenvoeding. Met kitten natvoer is dat prima te doen.

Vanaf een maand of 10 kun je af en toe eens wat adult voeding geven. Gewoon om te proberen en kennis te laten maken. Vanaf ongeveer 12 maand ga je dan over naar adult natvoer.

Met brokjes is het soms wat lastig. Kitten brokjes zijn namelijk in de regel calorierijker, want kittens hebben veel energie nodig. Maar na castratie (meestal rond de 6 maand) willen ze meer eten, maar kan het lichaam minder calorieën aan zonder dik te worden. Daarom kan het voor de brokjes handig zijn eentje te kiezen die iets minder calorierijk is. Liefst nog wel steeds een kitten brok.

Als je maar heel weinig brok geeft (bijvoorbeeld alleen als snack, of alleen af en toe op de dagen als dat praktisch handiger uit komt), dan kun je eventueel al eens kijken naar een adult voeding. Maar onthoud: je kitten is nog steeds in de groei! Ze hebben dus nog steeds voldoende energie en voedingsstoffen nodig.

Pootje Catmoneo

Bronnen en opmerkingen

[1] Alhoewel wettelijk kittens vanaf 7 weken het nest mogen verlaten, raad ik aan dit pas vanaf 12 weken te doen. Zo kunnen ze ook de tweede socialisatie periode bij hun moeder en nestgenootjes meemaken. Hier lees je meer.

65 reacties:

 1. hallo,

  bij de kittenbrokken die ik al opgezocht heb, staat nooit het vochtgehalte. kan je deze berekenen? overigens bevatten degene die ik reeds bekeek allemaal erwten en de meesten hebben ook DL-methionine op de label staan.
  De volwassen dieren staan hier momenteel op greenwoods, maar ga ik overzetten op porta21 feline finest sensible en van natvoer blijf ik bij animonda carny. de kittens kregen voorheen royal canin. ik had nu voor de toekomstige kittens al carnilove kitten (droogvoer) besteld, maar twijfel nu enorm over deze brok. Daar ik graag alles gewoon verder zou bestellen via zooplus, vroeg ik mij nu af waar daar een goede kittenbrok is, om samen met de animonda kitten natvoer te geven. Ik dacht purizon ofwel applaws? wat is jou mening?

  mvg melissa

 2. Beste Marilyn,

  Sinds 4 weken heb ik twee kittens in huis. Ze hadden in het begin dunne, stinkende ontlasting. De dierenarts vond geen afwijkingen, de testen op giardia waren negatief. Ik heb vezels gekregen en moest ze alleen gekookte witvis geven. Dit maakte het alleen erger. Ik ben gestart met de brok Orijen Cat en Kitten. Ook hierbij hadden ze slechte ontlasting. Nu krijgen ze sinds twee weken de brok van Applaws Kitten en hun ontlasting gaat er steeds beter uit zien en minder stinken. Echter, zodra ik natvoer geef, is het probleem direct terug. Ik heb drie merken uitgeprobeerd: GranataPet, Animonda en MjamMjam, alledrie de kittenvariant. Ze kregen het twee keer per dag een heel klein beetje, om er langzaam aan te wennen, maar hun ontlasting was iedere keer zo slecht dat ik er helemaal mee gestopt ben.

  Heb jij een idee wat ik nog kan proberen? Ik wil ze liever niet alleen een brok geven.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Goed dat je direct de dierenarts hebt gevraagd en ontlasting onderzoek hebt laten doen!
   Eerst even minstens 8 weken alleen de brok. Hun darmen hebben even tijd nodig om te wennen.
   Misschien is nog iets langer nodig, kijk naar je kittens.
   Pas daarna hele kleine beetjes proberen. Echt theelepel voor een dag, en dan even aankijken.
   Vanaf daar kun je hopelijk heel voorzichtig opbouwen.

 3. Hoi Marilyn,

  Wj hebben kater van 10 jaar en krijgt merendeels natvoer en brokken van Orijen. Ik heb het idee dat de brokken iets te zwaar zijn omdat hij daarna soms gaat kokhalzen. Hij is een Sibeer, welke brok zou ik nog meer kunnen proberen die ook goed is?

 4. Hoi!
  Wij hebben 3 katers. 1 maine coon van 4 maanden (2,5 kilo), 1 maine coon van 9 maanden (bijna 7 kilo) en een boerderij katje van 11 weken die ik vanaf 1 week heb groot gebracht met de hand.
  Allemaal nog niet volwassen dus. Ze kregen tot nu royal canin kitten voor main coons ( kregen ze ook bij hun moeders). En de jongste eet sinds een week pas brokjes mee. Die krijgt nu nog 1-2 keer per dag zijn kittenmelk uit zijn flesje, en meerdere keren per dag royale canin kitten natvoer in combinatie met royale canin first age brokjes. Daarnaast eet hij tussendoor de brokjes van zijn grote broers mee.

  Nu wil ik van de royale canin af. Ze waren laatst ook allemaal aan de diarree ( mee naar de dierenarts geweest. Het is nu een stuk beter) maar nog steeds vindt ik dat ze erg veel poepen en het stinkt ook nog eens heel erg. En dit nemen ze door het hele huis mee door hun lange haren. Dus toen ben ik op de voeding ingedoken en kwam ik er achter dat royale canin helemaal niet goed is en zit ik te kijken naar een aantal andere brokken. Ook zat ik te kijken naar (deels) kvv, maar wil ze eerst op een betere brok zetten.

  Ik zit te kijken naar Orijen, power of nature of Celtic connection.
  Ik zou ze namelijk graag een brok voeren die beter past bij de behoeftes en verteringsstelsel van een kat.
  Welke zou jij aanraden? Of misschien een andere brok?
  Ze zijn natuurlijk nog niet volwassen en maine coons groeien ook heel erg lang door.
  Ik vind het erg lastig om te bepalen welke nou het beste voor ze zou zijn.
  Ik hoor het graag!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ze kunnen alle drie.
   Maar ik zou beginnen met 1 en dan een klein zakje.
   Dan kun je testen of ze het lusten, en dan langzaam mixen.
   Als dat goed gaat, kun je ook een andere voeding introduceren.

   Met de diarree, is er toen ook getest op parasieten?
   Anders gaat geen enkele voeding helpen – vandaar dat ik nog even vraag.

 5. Amber ten Berge

  Hoe lang kan je met een zak Welness core van 1,75 kilogram voor een kitten? Ik kwam uit op 8 dagen. Vind zelf 22 euro voor 8 dagen wel erg weinig. Weet iemand een goedkopere maar toch kwalitatieve brok?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat ligt eraan hoeveel je kat ervan mag eten per dag.
   Dit kan de Voedingstool voor je berekenen.

   Stel, dit is rond de 75 gram.
   Dan kun je met 1750 gram dus 23 dagen doen = net iets meer dan 3 weken doen.

   Stel, het is rond de 100 gram = 17,5 dag (2,5 week).

 6. Amber ten Berge

  Hallo
  Is power of nature kattenvoer goed voor kittens?
  Hij heeft nu voer van de aldi en dat gaat prima, maar denk dat hij toch wat voedingsstoffen mist.

  Groetjes

  • Marilyn [Catmoneo]

   Power of Nature is “voor alle levensfasen”, dus kan ook voor kittens.

   Tip: maak de overgang langzaamaan. Neem een 2 tot 4 week hiervoor om maag/darmproblemen te voorkomen of minimaliseren.

 7. Wat is een goede brok voor (gecastreerde) kittens die relatief laag in calorieën is?

 8. Beste Marylin,

  Allereerst mijn comlimenten voor je website en de hoeveelheid informatie die hier te vinden is. Heb al 40 jaar katten maar leer ontzettend veel. En jouw visie met betrekking tot voer ga ik helemaal in mee. Hartelijk dank daarvoor. Vorig jaar is mijn laatste kat helaas overleden, 16 jaar is ze geworden. Eigenlijk was het besluit geen huisdieren meer te nemen maar het hebben van het “kattenvirus” blijft nu eenmaal bestaan. Volgende week komen 2 schildpadpoesjes ons leven verrijken.

  Vooral het koolhydraatverhaal was mij niet goed bekend. Mijn laatste kat was glutenintolerant dus gaven we sowieso al tarwevrij voer.

  Met de kittens willen we het nog beter aanpakken. Ze krijgen nu Iams for Vitality. Ik wil geleidelijk overstappen naar Applaws kitten en/of Purizon kitten. Ze bevatten resp. 80% en 70% vlees/kip. Applaws 15% koolhydraten en Purizon 10% aardappel.
  Voor de variatie wil ik ze beide gaan geven. Ben geen volleerd lezer ingredienten maar deze 2 leken mij een goede optie,
  Voor natvoer heb ik Almo nature en Schesir, beide complementary, Animonda Carny, Prins Nature Care en Canagan.
  Voor snacks denk ik aan Cosma en Thrive.
  Als ze volwassen zijn wil ik aan de brokjes nog Thrive toevoegen.
  Ik wil zo gevarieerd mogelijk gaan voeren. We hebben hierin wel wat uitdagingen gehad.
  Uit de lijst wil ik eigenlijk alleen voer uit de categorie 1 en 2 geven. Hoe mooi is het als je diervriendjes oud worden.

  Wat denk je van bovenstaande, zit ik op de goede weg voor onze nieuwe huisgenoten Luna en Secca?

  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  Conny en mijn toekomstige viervoetertjes

  • Marilyn [Catmoneo]

   Bij Kittens is het belangrijk dat ze voedingen krijgen voor kittens of “voor alle levensfasen”. Deze laatste vind je in de beste kattenbrokken lijst onder het kopje “ALS” in de tabel.
   Met Applaws kitten en Purizon kitten zit je prima denk ik. Overweeg evt ook Wellness Core Kitten en/of Orijen cat en kitten.

   Kijk bij het natvoer goed of ze compleet zijn, zoals je bij Almo en Schesir al benoemd. Dit zijn alleen snacks, geen volwaardig natvoer. Zeker niet voor de opgreoeiende kitten.
   Animonda Carny kitten prima. Canagan & Prins nature care twijfel ik even of dat een kitten variant is, dus controleer dat.

   Snacks Cosma en Thrive zijn prima.

   Goed bezig Conny 🙂

   • Dank je wel, Marilyn.
    Ze gaan super goed tot nu toe. Wissel veel af met natvoer. En de overstap met brokjes geleidelijk aan. Denk dat ik dan nog Wellness ga toevoegen.
    Vanaf wanneer kan ik KVV gaan proberen. 1 kitten groeit wel erg hard en heeft volgens DA al wat buikvet.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Je kunt KVV momenteel gaan toevoegen als snack. Dus gewoon 2-3x per week een 10-15 gram bijvoorbeeld.
    Tip: Met een ijsblokjes maker kun je makkelijk kleine porties invriezen.

    Als je kat al wat buikvet heeft, krijgt ie mogelijk te veel eten.
    Dan kan de Voedingstool eventueel helpen.

 9. Ik kan morgen mijn kitten ophalen en zit er over na te denken om zowel nat als droogvoer aan te bieden, kunnen kittens ook bijv. gourmet hartige torentjes eten of moet het natvoer ook echt voor kittens zijn?

  Groetjes Jaimy

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kittens zouden tot en met zeker 6 maand, maar liever tot en met 12 maand voer moeten krijgen dat geschikt is voor kittens of “voor alle levensfasen”.
   Ze zijn namelijk nog in de groei en kunnen die extra voedingsstoffen goed gebruiken.

 10. Hoi Marilyn,
  Iedere x weer als er een vraag omhoog komt in mn hoofd check ik op jouw website! Super wat er allemaal aan informatie is verzameld!
  Nu heb ik een vraag. Ik heb twee kittens beide nu 8 maanden. Ze zijn gesteriliseerd. Ik heb heel veel kwa voer uitgeprobeerd. Royal canin (gelijk mee gestopt) orijen kitten, purizon kitten heb nu edgar cooper staan, maar heb het idee dat daarvan hun ontlasting stinkt! Ik wil ook daarmee stoppen, want lees daar weer ook geen goeie dingen over. Nu las ik in jouw stukje dat ik na het steriliseren ook kan overstappen op volwassen voer. Ik gebruik brokjes en geef ze als aanvulling 70 gram kippenborst van Almo nature, gewoon als lekker hapje tussendoor en dat vinden ze echt heerlijk. Welk merk adviseer je als droge brokjes als ik overstap naar volwassen voeding, of zal ik toch op kittenvoer blijven? Ik las ook dat wellness core kitten goed is? Ik zou graag wat advies van je willen.
  Bedankt alvast!
  Groetjes,
  Hilal

  • Na meer onderzoek en nieuwe inzichten ben ik toch van mening dat kitten voeding beter tot 12 maand gegeven kan worden. Ook brokjes. Bij brokjes kan het alleen beter zijn eentje te kiezen die lager is in calorieën wanneer castratie heeft plaatsgevonden en de kitten begint te “vreten”.
   Wellness core kitten is inderdaad een goede brok.
   Almo nature kippenborst is waarschijnlijk niet compleet, dus je kunt beter voor een complete kitten natvoer gaan. Feringa Kitten is hierin een goede optie.

 11. Hoi Marilyn,

  Wat een enorm fijne website. Wij hebben twee korte Brits haartjes van 4,5 maanden oud in huis en zij kregen bij de cattery altijd Smolke droogvoer. Nu willen wij graag overstappen naar Wild Freedom Kitten droogvoer. Wat is jouw ervaring hiermee?

  Ze krijgen momenteel naast Smolke droogvoer ook natvoer van Animonda kitten en soms voor de afwisseling Felix junior.

  • Ik zou dan liever kiezen voor Purizon kitten, Wellness Core Kitten of Orijen Cat en Kitten als brok.
   Voor natvoer is Animonda Kitten en Feringa kitten prima.

 12. Hallo Marilyn,

  sinds een aantal weken weer een poezel in huis, na een paar jaar poesvrij te zijn geweest. Voor mijn gevoel is er de afgelopen jaren heel wat veranderd in kattenvoer land! Gelukkig zijn er sites als deze die al het aanbod ruim analyseren!

  Op dit moment krijgt de kleine man Royal Canin Maine Coon kitten broekjes. Wat ik uit jouw analyses opmaak is RC niet de rolls royce onder de brokjes. Wat ik er wel fijn aan vind, is dat het een stuk grotere brokjes zijn dan de gewone RC kitten variant. Heb jij nog een suggestie wat ik in deze kittenfase kan geven wat ook een grote brok heeft? denk dat hij bij 1x niezen zo zijn bakje leegeniest omdat het anders zo klein is voor hem 😉 Hij is met 4maanden al ruim 3,5kg. Oh, en het is dus een Maine Coon. Nog niet gecastreerd. Na castratie wil ik overgaan op Purizon Large Adult. RC kreeg hij ook bij de fokker.

  Ik wil erbij natvoer gaan geven. Ben net met introductie begonnen, almo nature kitten varianten.

  Dank en groet!

  • Purizon Large scoort qua redelijk.
   Helaas is het moeilijk een grote brok te vinden die ook echt goed is.
   Zijn misschien voerspellen een optie? Dan wordt hij gedwongen langzamer de brokjes te eten – lees: 1 voor 1.

 13. Hoi Marilyn,

  Ik kom er niet meer echt uit.. mijn kitten van bijna 4 maanden krijgt nu Hills kitten brokken maar dit blijkt niet echt goed te zijn.
  Nu heb ik Purizon brokken staan gemend om te wennen maar die lust hij niet en laat het staan.
  Natvoer heb ik almo nature maar ook dit blijkt niet goed elke dag te geven!
  Graag jou hulp!! Wat raad je me aan te geven aan onze kitten.
  Ik wil graag 1 soort brokvoer en het liefst 2 verschillende merken natvoer om af te wisselen.

  Dank!!!

 14. Beste Marilyn,

  Sedert begin september heb ik een kittenkatertje (Europese Korthaar), dat ongeveer met 13 weken gecastreerd is. Hij komt van het dierenasiel (waar ik ook als vrijwilliger werk) en is momenteel 22 weken oud. Ik voed hem zowel natvoer (100 gram per dag/ Feringa kitten of Animonda Carny kitten) als droogvoer (50 gram per dag Sam’s Field kitten en binnenkort ga ik over op Orijen kat en kitten), maar vraag mezelf af of hij wel genoeg calorieën binnenkrijgt. Hij is geobsedeerd door eten en springt de gehele dag op het aanrecht of op de tafel en komt aangerend als hij iets hoort ritselen). Hij kan goed eten en heeft geen last van braken, indien hij snel of veel eet. Verder is het een extreem actieve kitten, die het liefst de gehele dag op en neer rent en speelt. Bij aanschaf (14 weken) woog hij 1,9 kilo, momenteel (22 weken) 3 kilo. Kun je me s.v.p. een advies geven over hoeveelheid nat- en droogvoer per dag.

 15. Hi Marilyn,

  Bedankt voor alle informatie op je site! Wij krijgen binnenkort een kitten alleen vind ik het nog erg lastig om te bepalen wat de verhouding natvoer/droogvoer moet zijn. Ikzelf zou graag met name droogvoer geven (Prins Vitalcare kitten) en dit aanvullen met natvoer. Hoeveel zou ik dan minimaal moeten aanvullen, en welke raad je aan, wil het een gunstig effect hebben?

  Groet,
  Romy

  • Wij adviseren om minstens 50% van de calorieën uit vochtrijke voeding te laten komen, net andersom dus. Nu is het bij kittens misschien wat lastig bepalen, omdat je daarbij de brokjes nog onbeperkt hebt staan, maar ik zou toch zeker 4x per dag een ruime portie natvoer aanbieden.

 16. Hoi marilyn,
  Ik hoop dat je me wat advies kunt geven. Ik heb twee katjes van 5,5 maand, broer en zus. De kater is ongeveer 4 weken geleden gecastreerd en zijn zusje wordt as maandag geholpen. Nu zit er een groot verschil bij hen in gewicht en grootte, de kater (Mees) is al rond de 4 kg, het poesje (Truus) nu 2,5 kg. Ze krijgen nu nog natvoer feringa kitten afgewisseld met natvoer animonda carny kitten, daarnaast feringa kitten brokjes. Nu is Mees gek op het natvoer en schrokt nogal. Momenteel laat Truus meestal na een paar hapjes natvoer de rest staan en dan wil ze brokjes. Vervolgens gaat de kater de rest opeten. Nu wil ik voorkomen dat Mees te dik gaat worden, maar ik weet niet hoe ik het moet regelen… Moet ik ze helemaal apart eten geven? En welke soorten natvoer en brokjes zou ik dan het beste kunnen geven?

  • Hoi Regine,

   Het beste is inderdaad om ze apart eten te gaan geven, anders heb je kans dat Mees inderdaad teveel eet en met de tijd te dik wordt.
   Een surefeed voerautomaat op chip is een manier dat ze niet bij elkaars voer kunnen (kan voor brok en natvoer).
   Voor Mees is een slowfeeder bowl voor zijn natvoer mogelijk ook handig.
   Ik weet niet of ze naast elkaar eten krijgen, maar anders kun je dit beter niet meer doen: zo dicht bij elkaar eten kan ertoe leiden dat Mees zich opgejaagd voelt en gaat schrokken. Een aparte kamer of dat ze elkaar niet zien kan helpen voor rust.

   Voor Mees zou ik aanraden om voldoende natvoer te blijven geven, omdat dit meer vult / verzadigend is. Eventueel aangevuld met een brok die laag in calorieën is.

   Groetjes,
   Marilyn

  • Beste Regine, als het helpt, wat dacht je van bij het voeden van de katten te blijven observeren, zodat je bij kunt sturen en Mees niet van Truus haar eten laat eten. Dat doe ik altijd, met 2 poezen. Ik heb 2 kittens van 10 weken en de kleinste van de 2 eet eerst een paar hapjes uit eigen bakje, die staat 50 cm op afstand van haar broertje, met de droogvoer/water bakjes er tussenin. Dan gaat de kleinste snel naar die van zijn grote broer om daar van te peuzelen. Grote broer gaat meteen aan de kant en laat dat toe. Dus corrigeer ik dat nu. Kleine broer gaat dan gehoorzaam het eigen bakje leeg eten. Gelukkig geef ik ze 25 gram natvoer per keer, dus lang duurt het niet. Is dat een idee?

 17. Hi, wauw ik had jullie site eerder moeten ontdekken. Voor mijn oude Diabetis kat heb ik alles zelf berekent :-).
  Nu krijgen wij 2 Sibirische boskatten van 18 weken (gecastreerd). Wat kan ik ze het beste geven. Kitten of al adult voer. En heeft de Sibir specifieke eisen?

  • Qua voeding raad ik aan om sowieso vochtrijke voeding te geven (eventueel naast de brokken als je die geeft). De voeding moet geschikt zijn voor kittens of “alle levensfasen”, dus geen “adult” voer (dat kan de groei waarschijnlijk niet optimaal ondersteunen). Mogelijk dat een Sibeer meer energie nodig heeft.

 18. Hallo Marilyn,
  Hartelijk voor alle nuttige informatie!
  Mijn kitten krijgt vlees van Feringa en Animonda Carny (beide voor kittens). Nu zag ik dat Granata Pet ook kitten voer heeft. Het volwassen voer heeft van jou een goede beoordeling gehad, weet je misschien hoe het kittenvoer is van dit merk?

  Groet, Kim

 19. Hoi Marilyn,

  ik ben de weg een beetje kwijt in het voerland 🙂 🙂

  Even uitgebreid zodat je de achtergrond begrijpt. Ik krijg twee kittens die gedumpt zijn met 4 dagen in de sloot. Ze zijn dus zonder moeder opgegroeid, wel met wat ooms en tantes in een gastgezin. Eten kunnen ze al prima, ze zijn alles gewend. Maar wat zal ik ze gaan geven? Ik overweeg Porta 21 Feline Finest voor kittens omdat dat voor mij redelijk betaalbaar is.. (corona werkloos) of Purizon Kitten (al gaat die mijn budget eigenlijk net te boven op dit moment) en dan natvoer van Animonda als extra erbij. Kun jij je daar in vinden?

  • Zeker, zolang de voedingen compleet zijn (staat op de verpakking, het alternatief is “supplementvoer” wat meer een snack is) en voor kittens kom je een heel eind. Purizon kitten brokjes en Animonda Carny natvoer zijn prima. Van Porta 21 moet je even extra controleren of het compleet is.

 20. Vanessa Jacobs

  Beste

  Sinds vorige week, maakt Misty (brits korthaar – nu 4 maanden) deel uit van ons gezin. Ik heb op deze site al zeer veel info kunnen terugvinden. Een echte openbaring.

  In de cattery kreeg mijn kitten royal canin kitten droogvoer te eten. Ik ben hiermee verder gegaan en ben nu aan het overschakelen op celtic connection kip en de eend voor alle levensfases. Nu twijfel ik of dit wel goed voedsel is voor een kitten? Ik zou op termijn ook 50% natvoer willen geven. Ik denk aan feringa kitten? Maar natvoer kiezen is precies nog moeilijker dan droogvoer.

  Groetjes
  Vanessa

  • Een voeding die “voor alle levensfasen” is, kan ook voor kittens.
   Voor natvoer zijn er ook varianten geschikt voor kittens, bijvoorbeeld Feringa kitten,en Animonda kitten.

 21. Hoi Marilyn,
  Allereerst wil ik zeggen hoe fijn ik het vind om al jouw reviews en tips te lezen, dus bedankt daarvoor!
  Ik krijg over anderhalve week mijn kitten (het is een vrouwtje en geen raskat) en ben me druk aan het verdiepen in voeding.
  Het valt nog niet mee met al die keuzes.
  Ik ben zelf vegetariër, dus biologisch/ecologisch voer spreekt me het meest aan maar goed ik kan mijn dieet natuurlijk niet op de kat projecteren dus wil ik vooral goed voer.
  Heb jij een tip qua natvoer en droogvoer voor een kitten wat vooral goed is? (en een beetje betaalbaar) Ik heb nu zo veel merken gezien dat het een beetje begint de duizelen.
  Alvast bedankt!
  Groetjes Bertine

  • Orijen Cat en Kitten brokjes zijn fijn.

   Qua natvoer kijk eens naar Feringa Kitten of Animonda Kitten.

   Veel plezier met de kitten 🙂

 22. Ik wil even zeggen dat ik heel blij ben met alle uitgebreide informatie die hier te vinden is! Over twee weekjes mag ik mijn twee kittens ophalen. Dit zijn mijn eerste kittens.
  Het zijn twee britse kortharen.
  Ik vind het zelf erg lastig om een keuze te maken met welk merk voeding ik het beste kan beginnen.

  Ik zat zelf te denken aan purizon kitten brokken en daarnaast almo nature of animonda natvoer. Is dit een beetje een goede combinatie om mee te beginnen? Of zou je om te beginnen een ander merk aanraden? Wat zou nog meer een goed alternatief zijn om te beginnen.

  Groetjes Aline

  • Hoi Aline,

   Wat leuk! Purizon kitten brokjes zijn prima, Animonda Carny kitten natvoer ook. Almo Nature is niet compleet (bevat niet alle voedingstoffen) dus dat is alleen een snack voor soms.
   Feringa Kitten natvoer is ook een goede, en voor brokjes is een mooi alternatief Orijen Cat en Kitten.
   Daar kun je eens mee starten.
   Wanneer je ze krijgt, krijg je waarschijnlijk nog wat voer van de fokker mee. De nieuwe voedingen kun je langzaam introduceren (eventueel mengen met het oude) nadat ze een beetje bij je gewend zijn.

   Groetjes,
   Marilyn

 23. Hoi, de eigenaar van de dierenspeciaalzaak vertelde mij dat “kitten brokken” vaak een marketing verhaal is en dat als je een hoogwaardige graanvrije brok geeft het niet uit maakt of je de kitten versie of de adult versie geeft. Daarnaast ook een hoogwaardig natvoer natuurlijk.

  • Spijtig te zeggen dat diegene dan mis zit.

   Kittens zitten in de groeifase. Speciale kittenvoedingen of voeding waar op staat “voor alle levensfasen” zijn geschikt om die groeifase goed te doorlopen.
   Adults daarentegen hebben die stoffen in mindere mate nodig. Voedingen waar dus “adult” op staat zijn daarop ingericht. Adult hebben bv minder eiwit nodig, dus vele adult voedingen maken daar gebruik van (= goedkoper).
   Nu kán het zijn dat een adult voeding toch voldoende stoffen bevat om de groeifase van kittens te ondersteunen, maar op basis van het etiket is dat niet te zeggen. Ik zou dat risico niet willen lopen, want de groeifase is een kritieke fase en kleine afwijkingen in voedingsstoffen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

   Dan geldt ook dan dat een graanvrije brok ook niet zaligmakend is. Als iets een marketingshype is, dan vind ik dat graanvrij dat is. Hier mijn visie daarop.

 24. Hoi Marilyn,

  Aanstaande zaterdag krijgen wij ons kitten van dan 13 weken oud.
  Hij eet bij de fokker nu Concept for Life kittenbrokjes.
  Is dit wel goed? Zo nee welke brok en natvoer kunnen wij het beste geven?.
  Otis is een kruising Sphynx/Ragdoll katertje.

  Met vriendelijke groet,
  Brenda Post

  • Concept for Life vind ik in het algemeen niet het beste merk, alhoewel ik de kittenvariant specifiek nog niet bekeken heb dus daarover kan ik nog niets zeggen.

   Wat betreft brokjes voor kittens vind ik de Orijen Cat en Kitten een goede. Purizon Kitten kun je ook ovewegen, net zoals Wellness Core Kitten (2 varianten).
   Qua natvoer heb je veel meer keuzes. Animonda Carny Kitten, Canagan, Carnilove, Feringa, Grau, Mac’s… veel keuzes 🙂

   • Hee!

    Wat een top site. Heel erg blij met al deze informatie. Wij hebben een Britse korthaar kitten van momenteel 16 weken. Zijn brokjes eet hij vanaf het begin al weinig. Dit is opzich niet zo’n probleem, maar hij kreeg daarnaast de RC mousse. Eigenlijk wil ik hier vanaf. Ik kwam de Canagan chicken variant tegen. Wat is jou ervaring hiermee? / Hoe kijk je hier tegen aan? Oja, onze kitten krijgt van jongs af aan al BIBI tussendoor. Ik kan hier op het internet weinig over vinden. Heb jij hier ervaring mee?

   • Over Bibi KVV hoor ik wel verhalen dat katten het goed accepteren maar qua analyse heb ik nog niets gedaan. Volgens mij is het niet geschikt voor kittens overigens, omdat het niet alle voedingsstoffen bevat.

    Kittens hebben echt voeding voor kittens nodig, zeker op die jonge leeftijd. Die zijn namelijk geoptimaliseerd voor hun groei.

 25. Hey Marilyn,

  Hier in België worden de kittens gecastreerd voor ze mee naar huis mogen, dit is dus voor 13 weken.
  Mag een kitten vanaf dan ook al over op volwassen eten of raad je aan om tot 6 maanden kitten eten te geven?

  Groetjes
  Sanne

  • Tot een maand of 6 het liefst wel kittenvoeding of voeding die geschikt is ‘voor alle levensfasen’.
   Bij commerciële voeding worden bepaalde voedingsstoffen extra toegevoegd voor een goede groei.
   Je moet alleen goed opletten dat je niet te veel voert. Dat kan het beste door goed te letten op het lichaam: hij moet niet in de breedte gaan groeien.
   Het gewicht (wekelijks) bijhouden kan interessant zijn om de groei bij te houden.

 26. Hi Marilyn, ik heb een kitten (nu 16 weken oud). De laatste dagen spuugt hij zijn brokjes steeds weer uit. Geef ik dan teveel? ik vul zijn bakje gemiddeld 3 keer per dag.

  • Spuugt ie ze uit terwijl ie ze eet? Dus in het bekkie nemen en dan eruit gooien?
   Of bedoel je echt overgeven?

   • Hoi Marilyn,
    Ik zou even zeggen hoe fijn ik het vind om al jouw reviews en tips te lezen, ik heb er al heel wat tips uit gehaald. Zo drink onze poes nu uit haar drinkfontein altijd vers water. Nu heb ik een probleem haar ontlasting stinkt enorm. Ze krijgt carnilove kitten verdeeld over 3 x per dag 35/40 gram. Wat is een top voeding voor kittens.
    Mvg angelique

   • Hoi Angelique,

    Fijn te horen dat je veel aan de site hebt 🙂

    Is de kitten goed ontwormt? Ook dat kan tot stinkende ontlasting leiden.
    Andere voedingen zijn bv Wellness Core Kitten, Purizon Kitten, Orijen Cat en Kitten (brokjes) of aan natvoer Feringa Kitten.
    Zorg dat je nieuwe voeding rustig introduceert over een week of 2, om te voorkomen dat je kitten diarree krijgt door te snelle wisseling.

  • Hoi Marilyn,
   Ik merk dat die 35/40 gram per dag wat op de verpakking staat veelste weinig is. Ze miauwd van de honger. Ik geeft haar nu wat extra brokken, wat kittenmelk en soms wat gekookte kipfilet erbij.
   Wat vind u van de carnilove kitten brokken? Is er iets beters dan hoor ik dat heel graag van u.

   • Carnilove Kitten brokjes zijn best oké, scoort redelijk goed voor brokjes.
    Andere opties: purizon kitten, Orijen Cat en Kitten of Wellness Core kitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *