6 belangrijke vragen over voer voor kittens

Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.
Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.
Ik ga ermee akkoord dat je me email stuurt.

Kittens zijn de schattigheid zelve. Ze zijn moeilijk te weerstaan. Wanneer kittens bij ons komen vanaf het nest met 12 weken of ouder[1], dan is het jouw zorg. Jij moet bepalen wat hij te eten krijgt, wanneer, hoeveel en hoe vaak.

In dit stuk bespreek ik de belangrijkste vragen rondom voer voor kittens.

*Belangrijk: Dit geldt alleen voor kittens vanaf ongeveer 7 à 8 week die al vaste voeding eten.

Welke voeding is geschikt voor je kitten?

In het wild zorgt mama voor de kittens. Zij verzorgt halflevende of dode prooien die de kittens kunnen opeten. In dat opzicht eten kittens in het wild niet anders dan de mamapoes.

Je kunt je daarom afvragen of kitten voeding nodig is.

Onze commerciële voedingen worden gemaakt met inbreng van de mens. Het FEDIAF, het Europees overzichtsorgaan, houdt rekening met twee levensfasen: kitten en adult. Er zijn dus specifieke regels voor kittenvoeding en voor adultvoeding.

Daardoor verschillen die voeding in principe ook. Kittensvoedingen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan adult voer, zodat de groei ondersteunt wordt. Ook wordt er vaak wat omega-3 DHA toegevoegd voor een betere oog- en brein ontwikkeling.

Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen”.

Let er ook op dat het een “complete voeding” is en géén “supplement voeding”. Het eerste bevat alle stoffen die je opgroeiende kitten nodig heeft, terwijl het tweede meer een snack is dan een volwaardige voeding.

Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Katten zijn zéér inefficiënte drinkers, dus zij moeten hun vocht uit hun voeding krijgen.

Moet je kittenvoer variëren?

Jong geleerd is oud gedaan.

Dit geldt bij katten extra: Ze leren van hun moeder wat eten is. Hiervoor hebben ze vaak een voorkeur, ook op latere leeftijd.

Maar in het hele eerste jaar heb je de mogelijkheid om je kitten met nieuwe voedingen in aanraking te laten komen. Ook daarna is dit mogelijk (mijn kat van bijna 16 bewijst dat), maar is het vaak lastiger.

De variatie die je kunt aanbieden kan zijn in smaken, maar vooral ook in texturen. Texturen zijn bijvoorbeeld die van brok, en de verschillende texturen die natvoer te bieden heeft: vleesreepjes, mousse, paté, grovere malingen. Ook af en toe wat rauwe voeding (voorlopig alleen als snack) kan het palet uitbreiden.

Met name op latere leeftijd van je kat ga je hier profijt van hebben op het moment dat er sprake is van ziekte. Maar denk ook aan veranderingen in samenstellingen van voedingen. Dan is het fijn dat je kat meerdere dingen al lust.

Hoe leer je je kitten brokjes eten?

Als mamapoes brokjes at, dan doen kittens dit vaak uit zichzelf ook. Anders kun je de brokjes weken in wat water zodat ze zachter worden. Door steeds iets minder water toe te voegen, kom je steeds dichter in de buurt van de droge brok textuur.

Let op: Wanneer je water toevoegt mag de brok maximaal 30 minuten blijven staan in verband met opbouw van schimmels en bacteriën.

Aan de andere kant is het niet per se nodig dat je kitten brokjes eet. In vochtrijke voeding (zoals natvoer) zit in kittenvarianten ook alles wat ze nodig hebben, en eigenlijk zelfs meer: vocht!

Kittens hebben meer vocht nodig dan adult katten, dus vochtrijke voeding is extra belangrijk.

Als jouw kitten dus voldoende vochtrijke voeding eet en hij alle brokjes weigert, maak je dan niet teveel zorgen.


Blog advertentie Via Natura

Hoeveel gram mag je kitten eten?

Hoeveel je kitten per dag mag eten is afhankelijk van zijn leeftijd, activiteit, of hij al gecastreerd is, maar ook van de voeding die je geeft.


Blog advertentie Via Natura

Blog advertentie Via Natura

Brokjes zijn veel caloriedichter dan natvoeding, dus van natvoer mag je kitten zo’n 3 tot 4 keer zoveel per dag dan van brok. Ook daalt de energiebehoefte vanaf 4 maand en nog eens vanaf ongeveer 9 maand.

Zolang de kitten ongecastreerd is, kunnen ze redelijk goed zelf inschatten hoeveel voeding ze nodig hebben. Hun eetrem werkt namelijk nog goed.

Onbeperkt voeding is dan nog mogelijk (let op: er staat ‘mogelijk’, niet ‘aanbevolen’).

Toch raad ik aan de voeding op zijn minst af te wegen, zodat je ook weet hoeveel er opgegeten wordt.

Tevens is het belangrijk dat je kitten niet te dik wordt, en dat je de ribben kunt blijven voelen met hele lichte druk. De Body Condition Score geeft daarin meer aanknopingspunten. Overgewicht in de kittentijd is namelijk een enorm risicofactor voor overgewicht in de adult jaren. Voorkomen is beter dan genezen.

Daarom is calorie beperking toch belangrijk. Dit op zichzelf blijkt de levensduur zelfs te kunnen verlengen!

Dit geldt dubbel en dwars nadat je kitten gecastreerd wordt. Door hormonale veranderingen neemt dan de eetlust toe, terwijl de caloriebehoefte afneemt. Vanaf die tijd raad ik sowieso maaltijden aan die je afweegt, zodat je hem niet onbewust te veel voert (of te weinig).

Hoe vaak moet je je kitten eten geven?

Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de maag. Maar toch hebben kittens veel meer voer nodig dan bijvoorbeeld een adult. De uitdaging is dus: Hoe krijg je er voldoende voeding in elke dag?

Door meerdere maaltijden per dag te voeren, zeker 5 keer – liever vaker.

Per keer zijn dan de maaltijden kleiner. Zeker als je alleen vochtrijke voeding geeft is dit essentieel. Kittens mogen soms wel 400 gram natvoer per dag eten, zeker in hun jonge jaren, en dit opeten in 1 of 2 maaltijden is ondoenlijk voor ze.

Zorg dus dat je de porties uitspreidt, zodat de maag tijd heeft alles te verwerken en nieuwe voeding aan te kunnen.

Bereken hier hoeveel je kitten per dag mag, en deel dat door 30 gram of maximaal 50 gram per keer. Dit zijn het aantal maaltijden per dag.

Dus bij 400 gram natvoer / 40 gram per keer = 10 keer voeren.

Bij 100 gram brok / 20 gram per keer = 5 keer voeren.

Lastig om dat voor elkaar te krijgen wanneer je werkt? Een voerautomaat is een oplossing.

Wanneer mag je kitten over op volwassen voeding?

In principe groeit je kitten tot ongeveer 1 jaar (raskatten vaak nog wat langer). Tot die tijd hebben ze kittenvoeding nodig.

Maar.

Na castratie kan de kittenvoeding soms te energierijk zijn. Als de castratie vanaf 6 maanden of later gebeurd (vat dit losjes op), dan kun je ook vanaf dan over gaan naar een volwassen voeding.

Pootje Catmoneo

Bronnen en opmerkingen

[1] Alhoewel wettelijk kittens vanaf 7 weken het nest mogen verlaten, raad ik aan dit pas vanaf 12 weken te doen. Zo kunnen ze ook de tweede socialisatie periode bij hun moeder en nestgenootjes meemaken. Hier lees je meer.

32 reacties:

 1. Beste Marilyn,

  Sedert begin september heb ik een kittenkatertje (Europese Korthaar), dat ongeveer met 13 weken gecastreerd is. Hij komt van het dierenasiel (waar ik ook als vrijwilliger werk) en is momenteel 22 weken oud. Ik voed hem zowel natvoer (100 gram per dag/ Feringa kitten of Animonda Carny kitten) als droogvoer (50 gram per dag Sam’s Field kitten en binnenkort ga ik over op Orijen kat en kitten), maar vraag mezelf af of hij wel genoeg calorieën binnenkrijgt. Hij is geobsedeerd door eten en springt de gehele dag op het aanrecht of op de tafel en komt aangerend als hij iets hoort ritselen). Hij kan goed eten en heeft geen last van braken, indien hij snel of veel eet. Verder is het een extreem actieve kitten, die het liefst de gehele dag op en neer rent en speelt. Bij aanschaf (14 weken) woog hij 1,9 kilo, momenteel (22 weken) 3 kilo. Kun je me s.v.p. een advies geven over hoeveelheid nat- en droogvoer per dag.

 2. Hi Marilyn,

  Bedankt voor alle informatie op je site! Wij krijgen binnenkort een kitten alleen vind ik het nog erg lastig om te bepalen wat de verhouding natvoer/droogvoer moet zijn. Ikzelf zou graag met name droogvoer geven (Prins Vitalcare kitten) en dit aanvullen met natvoer. Hoeveel zou ik dan minimaal moeten aanvullen, en welke raad je aan, wil het een gunstig effect hebben?

  Groet,
  Romy

  • Wij adviseren om minstens 50% van de calorieën uit vochtrijke voeding te laten komen, net andersom dus. Nu is het bij kittens misschien wat lastig bepalen, omdat je daarbij de brokjes nog onbeperkt hebt staan, maar ik zou toch zeker 4x per dag een ruime portie natvoer aanbieden.

 3. Hoi marilyn,
  Ik hoop dat je me wat advies kunt geven. Ik heb twee katjes van 5,5 maand, broer en zus. De kater is ongeveer 4 weken geleden gecastreerd en zijn zusje wordt as maandag geholpen. Nu zit er een groot verschil bij hen in gewicht en grootte, de kater (Mees) is al rond de 4 kg, het poesje (Truus) nu 2,5 kg. Ze krijgen nu nog natvoer feringa kitten afgewisseld met natvoer animonda carny kitten, daarnaast feringa kitten brokjes. Nu is Mees gek op het natvoer en schrokt nogal. Momenteel laat Truus meestal na een paar hapjes natvoer de rest staan en dan wil ze brokjes. Vervolgens gaat de kater de rest opeten. Nu wil ik voorkomen dat Mees te dik gaat worden, maar ik weet niet hoe ik het moet regelen… Moet ik ze helemaal apart eten geven? En welke soorten natvoer en brokjes zou ik dan het beste kunnen geven?

  • Hoi Regine,

   Het beste is inderdaad om ze apart eten te gaan geven, anders heb je kans dat Mees inderdaad teveel eet en met de tijd te dik wordt.
   Een surefeed voerautomaat op chip is een manier dat ze niet bij elkaars voer kunnen (kan voor brok en natvoer).
   Voor Mees is een slowfeeder bowl voor zijn natvoer mogelijk ook handig.
   Ik weet niet of ze naast elkaar eten krijgen, maar anders kun je dit beter niet meer doen: zo dicht bij elkaar eten kan ertoe leiden dat Mees zich opgejaagd voelt en gaat schrokken. Een aparte kamer of dat ze elkaar niet zien kan helpen voor rust.

   Voor Mees zou ik aanraden om voldoende natvoer te blijven geven, omdat dit meer vult / verzadigend is. Eventueel aangevuld met een brok die laag in calorieën is.

   Groetjes,
   Marilyn

 4. Hi, wauw ik had jullie site eerder moeten ontdekken. Voor mijn oude Diabetis kat heb ik alles zelf berekent :-).
  Nu krijgen wij 2 Sibirische boskatten van 18 weken (gecastreerd). Wat kan ik ze het beste geven. Kitten of al adult voer. En heeft de Sibir specifieke eisen?

  • Qua voeding raad ik aan om sowieso vochtrijke voeding te geven (eventueel naast de brokken als je die geeft). De voeding moet geschikt zijn voor kittens of “alle levensfasen”, dus geen “adult” voer (dat kan de groei waarschijnlijk niet optimaal ondersteunen). Mogelijk dat een Sibeer meer energie nodig heeft.

 5. Hallo Marilyn,
  Hartelijk voor alle nuttige informatie!
  Mijn kitten krijgt vlees van Feringa en Animonda Carny (beide voor kittens). Nu zag ik dat Granata Pet ook kitten voer heeft. Het volwassen voer heeft van jou een goede beoordeling gehad, weet je misschien hoe het kittenvoer is van dit merk?

  Groet, Kim

 6. Hoi Marilyn,

  ik ben de weg een beetje kwijt in het voerland 🙂 🙂

  Even uitgebreid zodat je de achtergrond begrijpt. Ik krijg twee kittens die gedumpt zijn met 4 dagen in de sloot. Ze zijn dus zonder moeder opgegroeid, wel met wat ooms en tantes in een gastgezin. Eten kunnen ze al prima, ze zijn alles gewend. Maar wat zal ik ze gaan geven? Ik overweeg Porta 21 Feline Finest voor kittens omdat dat voor mij redelijk betaalbaar is.. (corona werkloos) of Purizon Kitten (al gaat die mijn budget eigenlijk net te boven op dit moment) en dan natvoer van Animonda als extra erbij. Kun jij je daar in vinden?

  • Zeker, zolang de voedingen compleet zijn (staat op de verpakking, het alternatief is “supplementvoer” wat meer een snack is) en voor kittens kom je een heel eind. Purizon kitten brokjes en Animonda Carny natvoer zijn prima. Van Porta 21 moet je even extra controleren of het compleet is.

 7. Beste

  Sinds vorige week, maakt Misty (brits korthaar – nu 4 maanden) deel uit van ons gezin. Ik heb op deze site al zeer veel info kunnen terugvinden. Een echte openbaring.

  In de cattery kreeg mijn kitten royal canin kitten droogvoer te eten. Ik ben hiermee verder gegaan en ben nu aan het overschakelen op celtic connection kip en de eend voor alle levensfases. Nu twijfel ik of dit wel goed voedsel is voor een kitten? Ik zou op termijn ook 50% natvoer willen geven. Ik denk aan feringa kitten? Maar natvoer kiezen is precies nog moeilijker dan droogvoer.

  Groetjes
  Vanessa

  • Een voeding die “voor alle levensfasen” is, kan ook voor kittens.
   Voor natvoer zijn er ook varianten geschikt voor kittens, bijvoorbeeld Feringa kitten,en Animonda kitten.

 8. Hoi Marilyn,
  Allereerst wil ik zeggen hoe fijn ik het vind om al jouw reviews en tips te lezen, dus bedankt daarvoor!
  Ik krijg over anderhalve week mijn kitten (het is een vrouwtje en geen raskat) en ben me druk aan het verdiepen in voeding.
  Het valt nog niet mee met al die keuzes.
  Ik ben zelf vegetariër, dus biologisch/ecologisch voer spreekt me het meest aan maar goed ik kan mijn dieet natuurlijk niet op de kat projecteren dus wil ik vooral goed voer.
  Heb jij een tip qua natvoer en droogvoer voor een kitten wat vooral goed is? (en een beetje betaalbaar) Ik heb nu zo veel merken gezien dat het een beetje begint de duizelen.
  Alvast bedankt!
  Groetjes Bertine

 9. Ik wil even zeggen dat ik heel blij ben met alle uitgebreide informatie die hier te vinden is! Over twee weekjes mag ik mijn twee kittens ophalen. Dit zijn mijn eerste kittens.
  Het zijn twee britse kortharen.
  Ik vind het zelf erg lastig om een keuze te maken met welk merk voeding ik het beste kan beginnen.

  Ik zat zelf te denken aan purizon kitten brokken en daarnaast almo nature of animonda natvoer. Is dit een beetje een goede combinatie om mee te beginnen? Of zou je om te beginnen een ander merk aanraden? Wat zou nog meer een goed alternatief zijn om te beginnen.

  Groetjes Aline

  • Hoi Aline,

   Wat leuk! Purizon kitten brokjes zijn prima, Animonda Carny kitten natvoer ook. Almo Nature is niet compleet (bevat niet alle voedingstoffen) dus dat is alleen een snack voor soms.
   Feringa Kitten natvoer is ook een goede, en voor brokjes is een mooi alternatief Orijen Cat en Kitten.
   Daar kun je eens mee starten.
   Wanneer je ze krijgt, krijg je waarschijnlijk nog wat voer van de fokker mee. De nieuwe voedingen kun je langzaam introduceren (eventueel mengen met het oude) nadat ze een beetje bij je gewend zijn.

   Groetjes,
   Marilyn

 10. Hoi, de eigenaar van de dierenspeciaalzaak vertelde mij dat “kitten brokken” vaak een marketing verhaal is en dat als je een hoogwaardige graanvrije brok geeft het niet uit maakt of je de kitten versie of de adult versie geeft. Daarnaast ook een hoogwaardig natvoer natuurlijk.

  • Spijtig te zeggen dat diegene dan mis zit.

   Kittens zitten in de groeifase. Speciale kittenvoedingen of voeding waar op staat “voor alle levensfasen” zijn geschikt om die groeifase goed te doorlopen.
   Adults daarentegen hebben die stoffen in mindere mate nodig. Voedingen waar dus “adult” op staat zijn daarop ingericht. Adult hebben bv minder eiwit nodig, dus vele adult voedingen maken daar gebruik van (= goedkoper).
   Nu kán het zijn dat een adult voeding toch voldoende stoffen bevat om de groeifase van kittens te ondersteunen, maar op basis van het etiket is dat niet te zeggen. Ik zou dat risico niet willen lopen, want de groeifase is een kritieke fase en kleine afwijkingen in voedingsstoffen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

   Dan geldt ook dan dat een graanvrije brok ook niet zaligmakend is. Als iets een marketingshype is, dan vind ik dat graanvrij dat is. Hier mijn visie daarop.

 11. Hoi Marilyn,

  Aanstaande zaterdag krijgen wij ons kitten van dan 13 weken oud.
  Hij eet bij de fokker nu Concept for Life kittenbrokjes.
  Is dit wel goed? Zo nee welke brok en natvoer kunnen wij het beste geven?.
  Otis is een kruising Sphynx/Ragdoll katertje.

  Met vriendelijke groet,
  Brenda Post

  • Concept for Life vind ik in het algemeen niet het beste merk, alhoewel ik de kittenvariant specifiek nog niet bekeken heb dus daarover kan ik nog niets zeggen.

   Wat betreft brokjes voor kittens vind ik de Orijen Cat en Kitten een goede. Purizon Kitten kun je ook ovewegen, net zoals Wellness Core Kitten (2 varianten).
   Qua natvoer heb je veel meer keuzes. Animonda Carny Kitten, Canagan, Carnilove, Feringa, Grau, Mac’s… veel keuzes 🙂

   • Hee!

    Wat een top site. Heel erg blij met al deze informatie. Wij hebben een Britse korthaar kitten van momenteel 16 weken. Zijn brokjes eet hij vanaf het begin al weinig. Dit is opzich niet zo’n probleem, maar hij kreeg daarnaast de RC mousse. Eigenlijk wil ik hier vanaf. Ik kwam de Canagan chicken variant tegen. Wat is jou ervaring hiermee? / Hoe kijk je hier tegen aan? Oja, onze kitten krijgt van jongs af aan al BIBI tussendoor. Ik kan hier op het internet weinig over vinden. Heb jij hier ervaring mee?

   • Over Bibi KVV hoor ik wel verhalen dat katten het goed accepteren maar qua analyse heb ik nog niets gedaan. Volgens mij is het niet geschikt voor kittens overigens, omdat het niet alle voedingsstoffen bevat.

    Kittens hebben echt voeding voor kittens nodig, zeker op die jonge leeftijd. Die zijn namelijk geoptimaliseerd voor hun groei.

 12. Hey Marilyn,

  Hier in België worden de kittens gecastreerd voor ze mee naar huis mogen, dit is dus voor 13 weken.
  Mag een kitten vanaf dan ook al over op volwassen eten of raad je aan om tot 6 maanden kitten eten te geven?

  Groetjes
  Sanne

  • Tot een maand of 6 het liefst wel kittenvoeding of voeding die geschikt is ‘voor alle levensfasen’.
   Bij commerciële voeding worden bepaalde voedingsstoffen extra toegevoegd voor een goede groei.
   Je moet alleen goed opletten dat je niet te veel voert. Dat kan het beste door goed te letten op het lichaam: hij moet niet in de breedte gaan groeien.
   Het gewicht (wekelijks) bijhouden kan interessant zijn om de groei bij te houden.

 13. Hi Marilyn, ik heb een kitten (nu 16 weken oud). De laatste dagen spuugt hij zijn brokjes steeds weer uit. Geef ik dan teveel? ik vul zijn bakje gemiddeld 3 keer per dag.

  • Spuugt ie ze uit terwijl ie ze eet? Dus in het bekkie nemen en dan eruit gooien?
   Of bedoel je echt overgeven?

   • Hoi Marilyn,
    Ik zou even zeggen hoe fijn ik het vind om al jouw reviews en tips te lezen, ik heb er al heel wat tips uit gehaald. Zo drink onze poes nu uit haar drinkfontein altijd vers water. Nu heb ik een probleem haar ontlasting stinkt enorm. Ze krijgt carnilove kitten verdeeld over 3 x per dag 35/40 gram. Wat is een top voeding voor kittens.
    Mvg angelique

   • Hoi Angelique,

    Fijn te horen dat je veel aan de site hebt 🙂

    Is de kitten goed ontwormt? Ook dat kan tot stinkende ontlasting leiden.
    Andere voedingen zijn bv Wellness Core Kitten, Purizon Kitten, Orijen Cat en Kitten (brokjes) of aan natvoer Feringa Kitten.
    Zorg dat je nieuwe voeding rustig introduceert over een week of 2, om te voorkomen dat je kitten diarree krijgt door te snelle wisseling.

  • Hoi Marilyn,
   Ik merk dat die 35/40 gram per dag wat op de verpakking staat veelste weinig is. Ze miauwd van de honger. Ik geeft haar nu wat extra brokken, wat kittenmelk en soms wat gekookte kipfilet erbij.
   Wat vind u van de carnilove kitten brokken? Is er iets beters dan hoor ik dat heel graag van u.

   • Carnilove Kitten brokjes zijn best oké, scoort redelijk goed voor brokjes.
    Andere opties: purizon kitten, Orijen Cat en Kitten of Wellness Core kitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *