Hoe voer je je kitten?
Kattenvoeding
Marilyn [Catmoneo]
Kattenvoeding
5 min

6 vragen: Hoe voer je je kitten?

5 min

Kittens zijn de schattigheid zelve. Ze zijn moeilijk te weerstaan. Wanneer kittens bij ons komen vanaf het nest met 12 weken of ouder*, dan is het jouw zorg. Jij moet bepalen wat hij te eten krijgt, wanneer, hoeveel en hoe vaak.


In dit stuk bespreek ik de belangrijkste vragen rondom voer voor kittens.


*Belangrijk: Dit geldt alleen voor kittens vanaf ongeveer 7 à 8 week die al vaste voeding eten. Het is beter als de kitten pas na ±12 weken het nest verlaat, omdat dit ze nog allerlei levenslessen meegeeft waar zowel jij als je kat nog veel plezier van hebben.


Welke voeding is geschikt voor je kitten?

In het wild zorgt mama voor de kittens. Zij verzorgt halflevende of dode prooien die de kittens kunnen opjagen en opeten. In dat opzicht eten kittens in het wild niet anders dan de mamapoes.


Je kunt je daarom afvragen of kitten voeding nodig is.


Onze commerciële voedingen worden gemaakt met inbreng van de mens. Het FEDIAF, het Europees overzichtsorgaan, houdt rekening met twee levensfasen: kitten en adult. Er zijn dus specifieke regels voor kittenvoeding en voor adultvoeding.


Daardoor verschillen die voeding in principe ook. Kittenvoedingen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan adult voer, zodat de groei ondersteunt wordt. Ook wordt er vaak wat omega-3 DHA toegevoegd voor een betere oog- en brein ontwikkeling.


Ben je op zoek naar een voeding geschikt voor je kitten? Let er dan dus op dat dit “voor kittens” is of “voor alle levensfasen”.


Let er ook op dat het een “complete voeding” is en géén “supplement voeding” (in het Engels: "Complementary" - lijkt zo erg op "compleet" dat je je misschien vergist). Het eerste bevat alle stoffen die je opgroeiende kitten nodig heeft, terwijl het tweede meer een snack is dan een volwaardige voeding.


Verder ben ik, net zoals voor adult katten, voor een vochtrijke voeding (zoals natvoer). Katten zijn zéér inefficiënte drinkers, dus zij moeten hun vocht uit hun voeding krijgen.


Moet je kittenvoer variëren?

Jong geleerd is oud gedaan.

Dit geldt bij katten extra: Ze leren van hun moeder wat eten is. Hiervoor hebben ze vaak een voorkeur, ook op latere leeftijd. Als het even kan, vraag de fokker dan een variatie aan voeding te geven in plaats van slechts 1 merk.


Maar in het hele eerste jaar heb je de mogelijkheid om je kitten met nieuwe voedingen in aanraking te laten komen. Ook daarna is dit mogelijk (mijn kat van bijna 16 bewijst dat), maar is het vaak lastiger.


De variatie die je kunt aanbieden kan zijn in smaken, maar vooral ook in texturen. Texturen zijn bijvoorbeeld die van brok, en de verschillende texturen die natvoer te bieden heeft: vleesreepjes, mousse, paté, grovere malingen. Ook af en toe wat rauwe voeding (voorlopig alleen als snack) kan het palet uitbreiden.


Met name op latere leeftijd van je kat ga je hier profijt van hebben op het moment dat er sprake is van ziekte. Maar denk ook aan veranderingen in samenstellingen van voedingen, of als een merk plots stopt met het maken van een bepaalde voeding. Dan is het fijn dat je kat meerdere dingen al lust.


Hoe leer je je kitten brokjes eten?

Als mamapoes brokjes at, dan doen kittens dit vaak uit zichzelf ook. Anders kun je de brokjes weken in wat water zodat ze zachter worden. Door steeds iets minder water toe te voegen, kom je steeds dichter in de buurt van de droge brok textuur.


Let op: Wanneer je water toevoegt mag de brok maximaal 30 minuten blijven staan in verband met opbouw van schimmels en bacteriën.


Aan de andere kant is het niet per se nodig dat je kitten brokjes eet. In vochtrijke voeding (zoals natvoer) zit in kittenvarianten ook alles wat ze nodig hebben, en eigenlijk zelfs meer: vocht!


Kittens hebben meer vocht nodig dan adult katten, dus vochtrijke voeding is extra belangrijk.


Als jouw kitten dus voldoende vochtrijke voeding eet en hij alle brokjes weigert, maak je dan niet teveel zorgen.


Hoeveel gram mag je kitten eten?

Hoeveel je kitten per dag mag eten is afhankelijk van zijn leeftijd, activiteit, of hij al gecastreerd is, maar ook van de voeding die je geeft.


Brokjes zijn veel caloriedichter dan natvoeding, dus van natvoer mag je kitten zo’n 3 tot 4 keer zoveel per dag dan van brok. Ook daalt de energiebehoefte vanaf 4 maand en nog eens vanaf ongeveer 9 maand.


Zolang de kitten ongecastreerd is, kunnen ze redelijk goed zelf inschatten hoeveel voeding ze nodig hebben. Hun eetrem werkt namelijk nog goed.

Onbeperkt voeding is dan nog mogelijk (let op: er staat 'mogelijk', niet 'aanbevolen').


Toch raad ik aan de voeding op zijn minst af te wegen, zodat je ook weet hoeveel er opgegeten wordt.


Tevens is het belangrijk dat je kitten niet te dik wordt, en dat je de ribben kunt blijven voelen met hele lichte druk. De Body Condition Score geeft daarin meer aanknopingspunten. Overgewicht in de kittentijd is namelijk een enorm risicofactor voor overgewicht in de adult jaren. Voorkomen is beter dan genezen.


Body Condition Score Kat


Daarom is enige calorie beperking toch belangrijk (let op: natuurlijk niet overdrijven door amper iets te voeren!). Dit op zichzelf blijkt de levensduur zelfs te kunnen verlengen.


Dit geldt dubbel en dwars nadat je kitten gecastreerd wordt. Door hormonale veranderingen neemt dan de eetlust toe, terwijl de caloriebehoefte afneemt. Vanaf die tijd raad ik sowieso maaltijden aan die je afweegt, zodat je hem niet onbewust te veel voert (of te weinig).


Vind je het moeilijk te bepalen hoeveel voeding je kitten mag? Met de Voedingstool bereken je het in een handomdraai.


Hoe vaak moet je je kitten eten geven?

Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de maag. Maar toch hebben kittens veel meer voer nodig dan bijvoorbeeld een adult. De uitdaging is dus: Hoe krijg je er voldoende voeding in elke dag?


Door meerdere maaltijden per dag te voeren, zeker 5 keer – liever vaker.


Per keer zijn dan de maaltijden kleiner. Zeker als je alleen vochtrijke voeding geeft is dit essentieel. Kittens mogen soms wel 400 gram natvoer per dag eten, zeker in hun jonge maanden, en dit opeten in 1 of 2 maaltijden is ondoenlijk voor ze.


Zorg dus dat je de porties verdeelt over de dag, zodat de maag tijd heeft alles te verwerken en nieuwe voeding aan te kunnen.


Bereken hoeveel je kitten per dag mag, en deel dat door 30 gram of maximaal 50 gram per keer. Dit zijn het aantal maaltijden per dag.


Dus bij 400 gram natvoer / 40 gram per keer = 10 keer voeren.

Bij 100 gram brok / 20 gram per keer = 5 keer voeren.


Lastig om dat voor elkaar te krijgen wanneer je werkt? Een voerautomaat is een oplossing.


Wanneer mag je kitten over op volwassen voeding?

Kittens groeien tot grofweg 1 jaar. Grote raskatten vaak nog wat langer. Tot die tijd hebben ze dus die extra's nodig van de kittenvoeding. Met kitten natvoer is dat prima te doen.


Vanaf een maand of 10 kun je af en toe eens wat adult voeding geven. Gewoon om te proberen en kennis te laten maken. Vanaf ongeveer 12 maand ga je dan over naar adult natvoer.


Met brokjes is het soms wat lastig. Kitten brokjes zijn namelijk in de regel calorierijker, want kittens hebben veel energie nodig. Maar na castratie (meestal rond de 6 maand) willen ze meer eten, maar kan het lichaam minder calorieën aan zonder dik te worden. Daarom kan het voor de brokjes handig zijn eentje te kiezen die iets minder calorierijk is. Liefst nog wel steeds een kitten brok.


Als je maar heel weinig brok geeft (bijvoorbeeld alleen als snack, of alleen af en toe op de dagen als dat praktisch handiger uit komt), dan kun je eventueel al eens kijken naar een adult voeding. Maar onthoud: je kitten is nog steeds in de groei! Ze hebben dus nog steeds voldoende energie en voedingsstoffen nodig.


Wil je graag weten welke voeding goed is voor je kitten?

In de Kleine Kitten Cursus zit een mooie voerlijst met alle goede opties. Je vindt hem hier.



*Alhoewel wettelijk kittens vanaf 7 weken het nest mogen verlaten, raad ik aan dit pas vanaf 12 weken te doen. Zo kunnen ze ook de tweede socialisatie periode bij hun moeder en nestgenootjes meemaken. Hier lees je meer.