Voer review Terra Faelis Natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Merk review Terra Faelis Natvoer

4 min

Terra Faelis heeft alleen natvoer voor katten, wat ik persoonlijk positief vind. Ze hebben in totaal vier smaken: konijn, kip, kalkoen en rundvlees. Ze werken met 100% human grade voedsel kwaliteit, gebruiken 90% vlees en geen granen. Dit is een goed begin voor een kattenvoer!


Terra Faelis: Rund, wortel en waterkers

Ingrediënten: Runderhart (32%), spiervlees van rund (28%), runderlong (20%), runderlever (10%), wortel (5%), kokosmeel (2%), lijnzaadolie, zoete venkel, waterkers (0,3%), zeealg (0,3%), bio-eierschalenpulver (0,2%), mineraalbodem (0,1%).

Toevoegingen: Taurine (1.500 mg/kg).


Analyse

Vocht81,8%DMME
Eiwit10,2%56%43%
Vet4,8%26,4%50%
NFE11,6%8,8%7%
Vezels0,6%3,3%
Ruwe as1%5,5%Kcal: 82,12

NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Terra Faelis zelf meldt 98kcal/100gr.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten komen van spiervlees en organen, zoals hart, long en lever. Deze combinatie levert een tal van mineralen en vitaminen, waardoor er minder synthetische toevoegingen gebruikt hoeven te worden. Totaal heeft dit blikje 90% vlees, zoals ook beloofd wordt.


In totaal komen 43% van de calorieën uit eiwitten, wat een goede hoeveelheid is. Een gecastreerde kat heeft een voeding nodig met minimaal 40% van de calorieën uit eiwitten; voor een intacte kat kan dit 30% zijn, omdat zij meer mogen eten. Voldoende eiwitten in de voeding zorgen voor gezonde spieren, organen en huid.


Single Protein

Deze voeding heeft alleen rundeiwitten. Dit kan mogelijk geschikt zijn bij allergieën of intoleranties. Let er echter wel op dat rund één van de 3 top allergenen zijn (stoffen waarop een reactie op plaatsvindt). Daarom is het misschien niet handig met deze voeding te beginnen wanneer je een eliminatiedieet probeert.


De vetten

Vlees bevat vetten en tevens zijn er toevoegingen van lijnzaadolie en zalmolie. Lijnzaadolie bevat veel omega-3 vetten, alhoewel dit grotendeels alleen de essentiële ALA is, maar bijna geen EPA en DHA. Dit is een mooie aanvulling op de vleesvetten, die hoger in omega-6 vetten zijn.


In totaal leveren de vetten 50% van de energie. Dit is aan de hoge kant. Katten in het wild krijgen ongeveer 46% van hun energie uit vetten; wanneer katten zelf mochten kiezen was dit rond de 36%.  Op zich is dit geen probleem, katten kunnen vetten prima verteren. Echter, wanneer je bezig bent met een afvalprogramma voor je kat, heb je liever wat minder vet (en meer eiwitten).


De koolhydraten

De wortel en kokosmeel zijn de hoofdbronnen voor de koolhydraten. Deze zijn met mate toegevoegd, mogelijk om bepaalde voedingsstoffen en/of als zetmeel bron voor energie. Gelukkig komen er weinig calorieën van koolhydraten, slechts 7%. Katten in het wild eten slechts 2% van hun calorieën uit koolhydraten, als katten zelf mogen kiezen is dit rond de 12%.


Suikerziekte

Door de lage hoeveelheid koolhydraten, is deze voeding ook geschikt voor katten met suikerziekte. Let op dat wanneer je van een voeding met een hogere hoeveelheid koolhydraten komt, je mogelijk de hoeveelheid insuline moet verminderen.


Overige ingrediënten

Bio-eierschalenpulver - Een manier om calcium toe te voegen aan de voeding.


Mineraalbodem ('mineral earth') -  Na contact met de fabrikant werd het duidelijk dat dit een medicinale klei is waarin veel spoorelementen zitten, zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, ijzer, koper, mangaan, zink en essentiële aminozuren.


Gespecificeerde ingrediënten - Wat prettig is, is dat de ingrediënten gespecificeerd zijn. Bovendien hebben de meeste ingrediënten een percentage erachter dat aangeeft hoeveel er in zit. Hierdoor kun je een betere inschatting maken van de opbouw van Terra Faelis natvoer.


Terra Faelis natvoer Rund


De andere smaken

Alle andere smaken zijn vergelijkbaar in samenstelling. Ze bevatten alleen 90% vlees en alleen de vleesbron die genoemd wordt in de smaak. Dus niet de 4% die zo gewoon is in supermarkt natvoer!


Energieprofiel

EiwitVetNFE
Konijn49%44%7%
Kip33%66%1%
Kalkoen33%65%2%
Zalm26%74%0%
Rund44%50%7%


Konijn

Zoals je ziet aan het energieprofiel van de konijn-smaak zie je dat deze meer eiwit bevat en wat minder vet dan de rund-smaak. De konijn-smaak bevat overigens niet alleen konijn, maar ook kalkoen. Ondanks dat het een duo-proteine is, kan het nog steeds interessant zijn bij allergieën en intoleranties, omdat deze eiwitten minder voorkomen in kattenvoer.


 • Eiwitten: Konijn spiervlees, kalkoen lever
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Broccoli, kokosmeel
Terra Faelis natvoer konijn Textuur


Kip en Kalkoen

De kip-smaak en kalkoen-smaak zijn aanzienlijk vetter en bevatten minder eiwitten (te weinig wat mij betreft voor een gecastreerde kat). Ook is het koolhydratengehalte heel erg laag, wat best gek is gezien de toevoegingen van pompoen en courgette respectievelijk. Ik twijfel daarom een beetje aan de correctheid van deze cijfers.


Kip

 • Eiwitten: kip (hartjes, maag, lever) -- single protein
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Pompoen, kokosmeel


Kalkoen

 • Eiwitten: Kalkoen (hartjes, maag, lever) -- single protein
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Courgette, kokosbloem


Terra Faelis natvoer kip Textuur


Zalm

De zalm bestaat ui 90% zalmfilets, iets wat je niet vaak ziet bij natvoer! Wel is deze smaak héél vet, en is wat mij betreft veel te laag in eiwitten. De koolhydraten zijn laag genoeg om bij suikerziekte te kunnen gebruiken, maar de hoeveelheid vet niet (teveel vet kan ook de insuline gevoeligheid ook verminderen).


 • Eiwitten: zalm -- single protein
 • Vetten: zalm, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Pompoen


Waar is Terra Faelis natvoer te koop en wat is de prijs?

Terra Faelis is te koop bij Zooplus en Medpets.


Zooplus is iets goedkoper per kilo, maar heeft alleen kip en konijn, en alleen in 200 gram blikken.

Medpets heeft alle smaken (rund, kip, konijn en kalkoen) en in alle grootte (100 en 200 gram).


Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten, en zullen per dag dus duurder zijn.

Gemiddelde
Per kilo€12,50
Per dag (kat 4 kg)€2,42


Voor de hoeveelheid vlees die in deze blikjes zit, is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed.


Toch kan bijna €2,50 per dag best veel geld zijn voor sommigen (gecastreerde kat van 4 kilo).

Voor alternatieven in verschillende prijsklassen kun je ook kijken in mijn lijstje met andere goede natvoeren.


Conclusie: Positief verrast

Terra Faelis was voor mij een onbekend merk en ze hebben me positief verrast. Het gebruik van vlees geschikt voor menselijke consumptie, 90% vleesaandeel, ingrediënten die gebruikt worden om hun voedingswaarde in plaats van vulwaarde en het lage koolhydraten gehalte zijn prettig.


Specifiek raad ik de konijn aan (zeker voor katjes met overgewicht die moeten afvallen een goede voeding) en de rund is ook prima. De kalkoen en kip vind ik wat te vet, en de zalm zou ik sowieso laten staan om die reden.


Zelf voer ik met name de konijn variant die een hele zachte textuur heeft. Lapje vind die heerlijk. Ik roteer dat met andere voedingen (goedkoop of duurder).


Let op: dit review is verouderd. Terra Faelis heeft ondertussen de gehele lijn vernieuwd.


Website: Terra Faelis