Merk review Terra Faelis Natvoer

Terra Faelis natvoer RundTerra Faelis heeft alleen natvoer voor katten, wat ik persoonlijk positief vind. Ze hebben in totaal vier smaken: konijn, kip, kalkoen en rundvlees. Ze werken met 100% human grade voedsel kwaliteit, gebruiken 90% vlees en geen granen. Dit is een goed begin voor een kattenvoer!

 

Terra Faelis: Rund, wortel en waterkers

Ingrediënten: Runderhart (32%), spiervlees van rund (28%), runderlong (20%), runderlever (10%), wortel (5%), kokosmeel (2%), lijnzaadolie, zoete venkel, waterkers (0,3%), zeealg (0,3%), bio-eierschalenpulver (0,2%), mineraalbodem (0,1%).

Toevoegingen: Taurine (1.500 mg/kg).

 

Analyse

Vocht 82,1% DM ME
Eiwit 10,2% 56% 43%
Vet 4,8% 26,4% 50%
NFE1 1,6% 8,8% 7%
Vezels 0,6%
Ruwe as 1% Kcal: 82,12

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Terra Faelis zelf meldt 98kcal/100gr.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten komen van spiervlees en organen, zoals hart, long en lever. Deze combinatie levert een tal van mineralen en vitaminen, waardoor er minder synthetische toevoegingen gebruikt hoeven te worden. Totaal heeft dit blikje 90% vlees, zoals ook beloofd wordt.

 

In totaal komen 43% van de calorieën uit eiwitten, wat een goede hoeveelheid is. Een gecastreerde kat heeft een voeding nodig met minimaal 40% van de calorieën uit eiwitten; voor een intacte kat kan dit 30% zijn, omdat zij meer mogen eten. Voldoende eiwitten in de voeding zorgen voor gezonde spieren, organen en huid.

 

Single Protein

Deze voeding heeft alleen rundeiwitten. Dit kan mogelijk geschikt zijn bij allergieën of intoleranties. Let er echter wel op dat rund één van de 3 top allergenen zijn (stoffen waarop een reactie op plaatsvindt). Daarom is het misschien niet handig met deze voeding te beginnen wanneer je een eliminatiedieet probeert.

 

De vetten

Vlees bevat vetten en tevens zijn er toevoegingen van lijnzaadolie en zalmolie. Lijnzaadolie bevat veel omega-3 vetten, alhoewel dit grotendeels alleen de essentiële ALA is, maar bijna geen EPA en DHA. Dit is een mooie aanvulling op de vleesvetten, die hoger in omega-6 vetten zijn.

 

In totaal leveren de vetten 50% van de energie. Dit is aan de hoge kant. Katten in het wild krijgen ongeveer 46% van hun energie uit vetten; wanneer katten zelf mochten kiezen was dit rond de 36%.  Op zich is dit geen probleem, katten kunnen vetten prima verteren. Echter, wanneer je bezig bent met een afvalprogramma voor je kat, heb je liever wat minder vet (en meer eiwitten).

 

De koolhydraten

De wortel en kokosmeel zijn de hoofdbronnen voor de koolhydraten. Deze zijn met mate toegevoegd, mogelijk om bepaalde voedingsstoffen en/of als zetmeel bron voor energie. Gelukkig komen er weinig calorieën van koolhydraten, slechts 7%. Katten in het wild eten slechts 2% van hun calorieën uit koolhydraten, als katten zelf mogen kiezen is dit rond de 12%.

 

Suikerziekte

Door de lage hoeveelheid koolhydraten, is deze voeding ook geschikt voor katten met suikerziekte. Let op dat wanneer je van een voeding met een hogere hoeveelheid koolhydraten komt, je mogelijk de hoeveelheid insuline moet verminderen.

 

Overige ingrediënten

Bio-eierschalenpulver – Een manier om calcium toe te voegen aan de voeding.


Blog advertentie Via Natura

 

Mineraalbodem (‘mineral earth’) –  Na contact met de fabrikant werd het duidelijk dat dit een medicinale klei is waarin veel spoorelementen zitten, zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, ijzer, koper, mangaan, zink en essentiële aminozuren.

 

Gespecificeerde ingrediënten – Wat prettig is, is dat de ingrediënten gespecificeerd zijn. Bovendien hebben de meeste ingrediënten een percentage erachter dat aangeeft hoeveel er in zit. Hierdoor kun je een betere inschatting maken van de opbouw van Terra Faelis natvoer.

Terra Faelis natvoer Rund

De andere smaken

Alle andere smaken zijn vergelijkbaar in samenstelling. Ze bevatten alleen 90% vlees en alleen de vleesbron die genoemd wordt in de smaak. Dus niet de 4% die zo gewoon is in supermarkt natvoer!

 

Energieprofiel

Eiwit Vet NFE
Konijn 49% 44% 7%
Kip 33% 66% 1%
Kalkoen 34% 66% 0%*
Zalm 35% 61% 4%

*Bij berekening komt deze op natte basis uit op -0,3%. Deze heb ik op 0% gezet, maar eigenlijk is dat gek gezien de toevoegingen van courgette en kokosmeel.

 

Konijn

Zoals je ziet aan het energieprofiel van de konijn-smaak zie je dat deze meer eiwit bevat en wat minder vet dan de rund-smaak. De konijn-smaak bevat overigens niet alleen konijn, maar ook kalkoen. Ondanks dat het een duo-proteine is, kan het nog steeds interessant zijn bij allergieën en intoleranties, omdat deze eiwitten minder voorkomen in kattenvoer.

 • Eiwitten: Konijn spiervlees, kalkoen lever
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Broccoli, kokosmeel

Terra Faelis natvoer konijn Textuur

Kip en Kalkoen

De kip-smaal en kalkoen-smaak zijn aanzienlijk vetter en bevatten minder eiwitten (te weinig wat mij betreft voor een gecastreerde kat). Ook is het koolhydratengehalte heel erg laag, wat best gek is gezien de toevoegingen van pompoen en courgette respectievelijk. Ik twijfel daarom een beetje aan de correctheid van deze cijfers.

 

Kip

 • Eiwitten: kip (hartjes, maag, lever) — single protein
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Pompoen, kokosmeel

Kalkoen

 • Eiwitten: Kalkoen (hartjes, maag, lever) — single protein
 • Vetten: Vlees, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Courgette, kokosbloem

Terra Faelis natvoer kip Textuur

Zalm

De zalm bestaat ui 90% zalmfilets, iets wat je niet vaak ziet bij! Wel is deze smaak behoorlijk vet, en is wat mij betreft te laag in eiwitten. De koolhydraten zijn laag genoeg om bij suikerziekte te kunnen gebruiken.

 • Eiwitten: zalm — single protein
 • Vetten: zalm, lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Pompoen

 

Waar is Terra Faelis natvoer te koop en wat is de prijs?

 

Terra Faelis is te koop bij Zooplus en Zoobio.

Zooplus is iets goedkoper per kilo, maar heeft alleen rund, kip en konijn. Zoobio heeft ook kalkoen en zalm, in blikken van 100 en 200 gram. De zalm variant is overigens bijna twee keer zo duur per kilo.

 

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten, en zullen per dag dus duurder zijn.

Gemiddelde
Per kilo €13,93
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal) €2,39
Kat 4 kilo (190kcal) €2,90
Kat 5 kilo (220kcal) €3,37

 

Voor de hoeveelheid vlees die in deze blikjes zit, is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed.

Toch kan bijna drie euro per dag best veel geld zijn voor sommigen (gecastreerde kat van 4 kilo).

Voor alternatieven in verschillende prijsklassen kun je ook kijken in mijn lijstje met andere goede natvoeren.

 

Conclusie: Positief verrast

Terra Faelis was voor mij een onbekend merk en ze hebben me positief verrast. Het gebruik van vlees geschikt voor menselijke consumptie, 90% vleesaandeel, ingrediënten die gebruikt worden om hun voedingswaarde in plaats van vulwaarde en het lage koolhydraten gehalte zorgen ervoor dat ik dit natvoer aanraad. Je kunt dit zeker opnemen in je rotatie met meerdere voedingen (goedkoop of duurder).

Terra Faelis is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat

Website: Terra Faelis

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *