Merkreview Bozita Nat en droogvoer

Bozita Nat (blik)Bozita is een Zweedse diervoedingsproducent. De fabriek staat daar en vleesingrediënten worden hier ook weggehaald. Volgens hun eigen website staat de Zweedse vleesindustrie onder strengere regels, waardoor hormonen, antibiotica en synthetische middelen hier niet inzitten. Een goed begin, maar hoe ziet het kattenvoer er verder uit?

 

Bozita Kattenvoer voor volwassen katten

Bozita heeft verschillende soorten kattenvoer. Een aantal daarvan zijn voor ziekten (zoals een nierdieet). Degene hier onder review zijn de volgende, geschikt voor elke kat:

(Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

 

Natvoer van Bozita

Het natvoer van Bozita is min of meer gelijk. Allemaal bevatten ze kip en varken. In veel gevallen zit er ook nog rund in. Hun ‘smaken’ (met X) zit er maar voor 4-7% in. Een voorbeeld:

 

Ingrediënten: Bozita Stukjes in Saus met Eland: Kip, Eland (4% aan het stuk), rundvlees, varkensvlees, calciumcarbonaat, gist (1,3 / 1,6-glucan 0,01%).

Toevoegingen: Vitamine A (2000 IU), vitamine D3 (200 IU), vitamine E (12 mg), taurine (700 mg), koper [koper (II) sulfaat pentahydraat] (7,5 mg), mangaan [Mn II & -III oxide] (2 mg), zink [zinksulfaat monohydraat] (36 mg), jood [Calciumjodaat, watervrij] (1 mg).

 

Analyse: Van elke variant is de analyse gelijk – en ze lijken ook allemaal op elkaar qua ingrediënten (behalve dus de ‘smaak’). De voedingstabel is als volgt:

Vocht 83% Droge Basis
Eiwitten 8,5% 50%
Vet 4,5% 26,5%
KH 1,7% 10%
Vezels 0,5% 2,9%
Ruwe as 2,3% nvt

 

Ik vind het jammer dat Bozita alleen kip, varken en rund als hoofdbron van eiwitten gebruikt. Kip en rund staan in de top 3 allergenen voor katten. Varken kan gevaarlijk zijn in verband met de ziekte van Aujezsky. Bovendien is wisselen van smaak weinig zinvol als je variatie wil aanbrengen in het dieet van je kat.

 

Wat wel fijn is dat alle varianten vrij zijn van granen, soja, rijst, aardappel, groenten – kortweg: planten. Het enige wat ik aantrof was dille.

 

Bovendien zijn de verhoudingen tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten oké. Ook geven ze inzicht in de calcium (0,35%), fosfor (0,3%) en magnesium (0,02%). Als je kat bijvoorbeeld blaasgruis heeft is dit interessant.

 

Droogvoer van Bozita

Bozita heeft een aantal varianten aan droogvoer. Sommige daarvan is ‘speciaal’ voer voor een kat met een aandoening. De varianten die ik heb meegenomen zijn meer voor de gezonde volwassen kat.

 

Ingrediënten: Feline Outdoor & Active: gedehydreerde kip, tarwemeel, maismeel, dierlijk vet, vleesmeel, Zweeds eland (5,2%), rijst, kippenbouillon, maisgluten, gedehydreerde IJszeevis, eipoeder van compleet ei, melassegist, bietenvezels, dicalciumfosfaat, kaliumchloride, rozenbottels (0,25%), gist (ß-1,3/1,6-glucaan, 0,05%).

 

Analyse: De voedingstabel is als volgt:

Vocht 10% Droge Basis
Eiwitten 30% 33,3%
vet 20% 22,2%
KH 32,5% 36,1%
Vezels 1,2% 1,3%
Ruwe as 7,5% nvt

 

Het indoor & sterilised lijkt hier veel op met slechts minieme verschillen. Het is jammer dat tarwe- en maismeel in de top 5 staan. Dit is de droge versie van de plant en daardoor veel geconcentreerder. Dit betekent dat er zowel veel eiwit als koolhydraten hiervan komen.

 

De ruwe as is met 7,5% wel erg hoog. Dit bestaat uit onder andere 1,2% calcium, 1% fosfor en 0,09% magnesium. Dat betekent dat 5,21% uit andere mineralen bestaat.

 

Verder zitten er nog rijst in die de koolhydraten opdrijft. Kippenbouillon kan MSG bevatten. Maisgluten zijn de eiwitten van mais. Vis (ijszeevis) bevat hogere levels van gifstoffen. Ook is ‘dierlijk vet’ een vage benaming.

 

Conclusie: alhoewel de cijfers (percentages) goed lijken, vind ik het geen goed voer. De eiwit zijn 50/50 dierlijk en plantaardig. Dit kan voor verteringsproblemen zorgen. Het vetgehalte is goed, maar niet gespecificeerd in de ingrediënten. De koolhydraten zijn gewoonweg veel te hoog. Bovendien, zoals altijd, bevatten brokjes amper vocht.

 

Positieve punten

 • Het vlees lijkt van goede kwaliteit: geen antibiotica en hormonen.
 • Natvoer is plantvrij (geen granen, rijst, soja, erwten, etc).
 • Natvoer bevat een goede verhouding eiwitten, vetten en weinig koolhydraten.
 • Voor het natvoer betaal je minder dan €1 per dag (bij een kat van 4 kilo).

 

Negatieve punten

 • Elke smaak natvoer bestaat voornamelijk uit kip, rund en varken (eenzijdige eiwitbron).
 • Droogvoer bevat veel plantaardig eiwitten, waardoor de verteerbaarheid omlaag gaat.
 • ‘Indoor en Sterilised’ en ‘Outdoor en Active’ zijn in mijn ogen marketingtrucjes (persoonlijk irriteer ik me daaraan, want alle katten hebben nog steeds dierlijke proteïne nodig).

 

Conclusie: Natvoer is oké

Alhoewel de eiwitbron eenzijdig is, is het verder wel oké. Ik zou dit natvoer aanraden, mits het afgewisseld wordt met andere merken. Zo voorkom je dat je kat 1) alleen nog maar dit wil eten wat vervelend kan zijn als je moet wisselen vanwege ziekte 2) omdat continu hetzelfde eten kan leiden tot allergieën.

 

Het droogvoer (indoor en outdoor) raad ik niet aan vanwege de plantaardige eiwitten. Het graanvrije Single Protein kun je proberen als je kat een allergie heeft. Wees je er echter van bewust dat dit op basis van kip is, een top 3 allergeen.

Pootje PurrfectCat

10 reacties:

 1. Allereerst wil ik even zeggen dat ik het super vind wat je doet. Er is zoveel niet zo duidelijk als je zou willen. Het volgende begrijp ik bijvoorbeeld ook niet.bozita heeft saus en gelei maar hoe worden deze gebonden? Ik vind niks terug op de pakjes maar weet dat ook bij menselijke voeding soms ingrediënten niet eens vermeld hoeven te worden als ze onder een bepaalde grens liggen. Carnilove heb ik verschillende berichten gestuurd naar zij geven geen enkele respons. Weet jij hoe dit zit? Dankjewel vast

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zolang ze niet reageren, blijft het moeilijk.
   Kan 1 van de e-nummers zijn, carrageenan, tapiocazetmeel..
   Helaas kan ik je hier niet direct duidelijkheid over geven.

 2. Zoek het beste voer voor mijn katten (savannah) ze krijgen nu royal canin waar ik na het lezen van jou artikel niet blij meer mee bent.wat raad je me aan?

 3. Ben al een tijdje aan het rondkijken op de site – nuttige informatie!
  (Ik probeer ook steeds mijn Bol-aankopen via jouw link te doen 😉

  Kan je misschien eens iets zeggen over de hoeveelheid jodium in (nat) kattenvoer?

  Steeds meer merken lijken een grote hoeveelheid toe te voegen (nog bovenop de jodium die al in het vlees zit, wat niet gemeten wordt; als er bv kippennekken in verwerkt wordt, kan dat flink hoog zijn!).
  Er zijn aanwijzingen dat dit kan leiden tot schildklierproblemen – soms op latere leeftijd, maar steeds vaker ook bij jonge katten.

  • Dank je wel 🙂 Dat waardeer ik zeer!

   Qua jodium worden cijfers niet vaak vrijgegeven, dus dat zal je bij de fabrikant moeten navragen.
   Denk je dat jodium te hoog is in (nat)voer in het algemeen, of verdenk je een specifieke voeding?

   • Sorry, had niet gezien dat je gereageerd had….

    Bij het grootste deel van het (kwaliteits-) blikvoer is het jodiumgehalte 0.75 mg per kg; zo te zien gebruiken de meeste fabrikanten exact dezelfde premix.
    Als je een beetje gaat graven, is dat *erg* hoog; bovendien is dat alleen nog maar de *toegevoegde* jodium, het totale gehalte in het voedsel is waarschijnlijk nog veel hoger, aangezien er meestal kippennekken (inclusief schildklier) in verwerkt is.

    De laatste tijd zijn er steeds meer katten die op jonge tot zeer jonge leeftijd al een overactieve schildklier krijgen; er zijn daarvoor meerdere oorzaken mogelijk, maar een te hoge dosis jodium is een waarschijnlijke.
    Er zijn een paar Duitse merken die aanzienlijk minder jodium toevoegen (Mjammjam, Leonardo, Thrive) en ook bij KKV (zoals Darf; niet te verwarren met het merk Barf) kan het soms minder.

    Een tekort aan jodium is natuurlijk ook niet goed, maar als je bovenop de schildklieren die toch al in het voedsel verwerkt worden, nog extra (grote hoeveelheden) jodium toevoegd, ben ik bang dat dat ook vragen om moeilijkheden is

   • De hoeveelheid die ze toevoegen (0,75mg/kg) + de jodium uit ingrediënten vertelt niet het hele verhaal. Het gaat er ook om hoeveel de kat eet van de voeding om te bepalen hoeveel hij binnen krijgt.
    Volgens de NRC is er momenteel nog geen Safe Upper Limit (SUL), alhoewel 13,8mg/kg mogelijk wel schildklier afwijkingen veroorzaakt. Maar daar zitten deze voedingen dan nog lang niet aan.

    Ik ben wel benieuwd naar je bron voor deze uitspraken. Zou je die willen delen?

 4. Mary-Ann Vermeulen

  Blij dat ik jouw site ontdekt heb. Vooral de reviews over kattenvoer vind ik erg handig. Dank je wel.

  Groetjes,
  Mary-Ann

  • Dank je Mary Ann! Ik ben blij dat het je helpt 🙂 En ik ben hard bezig om de reviews per merk uit te breiden, so stay tuned!

Reageren is niet mogelijk