Merkreview Bozita Nat en droogvoer

Bozita Nat (blik)Bozita is een Zweedse diervoedingsproducent. De fabriek staat daar en vleesingrediënten worden hier ook weggehaald. Volgens hun eigen website staat de Zweedse vleesindustrie onder strengere regels, waardoor hormonen, antibiotica en synthetische middelen hier niet inzitten. Een goed begin, maar hoe ziet het kattenvoer er verder uit?

 

Bozita Kattenvoer voor volwassen katten

Bozita heeft verschillende soorten kattenvoer. Een aantal daarvan zijn voor ziekten (zoals een nierdieet). Degene hier onder review zijn de volgende, geschikt voor elke kat:

(Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

 

Natvoer van Bozita

Het natvoer van Bozita is min of meer gelijk. Allemaal bevatten ze kip en varken. In veel gevallen zit er ook nog rund in. Hun ‘smaken’ (met X) zit er maar voor 4-7% in. Een voorbeeld:

 

Ingrediënten: Bozita Stukjes in Saus met Eland: Kip, Eland (4% aan het stuk), rundvlees, varkensvlees, calciumcarbonaat, gist (1,3 / 1,6-glucan 0,01%).

Toevoegingen: Vitamine A (2000 IU), vitamine D3 (200 IU), vitamine E (12 mg), taurine (700 mg), koper [koper (II) sulfaat pentahydraat] (7,5 mg), mangaan [Mn II & -III oxide] (2 mg), zink [zinksulfaat monohydraat] (36 mg), jood [Calciumjodaat, watervrij] (1 mg).

 

Analyse: Van elke variant is de analyse gelijk – en ze lijken ook allemaal op elkaar qua ingrediënten (behalve dus de ‘smaak’). De voedingstabel is als volgt:

Vocht 83% Droge Basis
Eiwitten 8,5% 50%
Vet 4,5% 26,5%
KH 1,7% 10%
Vezels 0,5% 2,9%
Ruwe as 2,3% nvt

 

Ik vind het jammer dat Bozita alleen kip, varken en rund als hoofdbron van eiwitten gebruikt. Kip en rund staan in de top 3 allergenen voor katten. Varken kan gevaarlijk zijn in verband met de ziekte van Aujezsky. Bovendien is wisselen van smaak weinig zinvol als je variatie wil aanbrengen in het dieet van je kat.

 

Wat wel fijn is dat alle varianten vrij zijn van granen, soja, rijst, aardappel, groenten – kortweg: planten. Het enige wat ik aantrof was dille.

 

Bovendien zijn de verhoudingen tussen de eiwitten, vetten en koolhydraten oké. Ook geven ze inzicht in de calcium (0,35%), fosfor (0,3%) en magnesium (0,02%). Als je kat bijvoorbeeld blaasgruis heeft is dit interessant.

 

Droogvoer van Bozita

Bozita heeft een aantal varianten aan droogvoer. Sommige daarvan is ‘speciaal’ voer voor een kat met een aandoening. De varianten die ik heb meegenomen zijn meer voor de gezonde volwassen kat.

 

Ingrediënten: Feline Outdoor & Active: gedehydreerde kip, tarwemeel, maismeel, dierlijk vet, vleesmeel, Zweeds eland (5,2%), rijst, kippenbouillon, maisgluten, gedehydreerde IJszeevis, eipoeder van compleet ei, melassegist, bietenvezels, dicalciumfosfaat, kaliumchloride, rozenbottels (0,25%), gist (ß-1,3/1,6-glucaan, 0,05%).

 

Analyse: De voedingstabel is als volgt:

Vocht 10% Droge Basis
Eiwitten 30% 33,3%
vet 20% 22,2%
KH 32,5% 36,1%
Vezels 1,2% 1,3%
Ruwe as 7,5% nvt

 

Het indoor & sterilised lijkt hier veel op met slechts minieme verschillen. Het is jammer dat tarwe- en maismeel in de top 5 staan. Dit is de droge versie van de plant en daardoor veel geconcentreerder. Dit betekent dat er zowel veel eiwit als koolhydraten hiervan komen.

 

De ruwe as is met 7,5% wel erg hoog. Dit bestaat uit onder andere 1,2% calcium, 1% fosfor en 0,09% magnesium. Dat betekent dat 5,21% uit andere mineralen bestaat.


Blog advertentie Via Natura

 

Verder zitten er nog rijst in die de koolhydraten opdrijft. Kippenbouillon kan MSG bevatten. Maisgluten zijn de eiwitten van mais. Vis (ijszeevis) bevat hogere levels van gifstoffen. Ook is ‘dierlijk vet’ een vage benaming.

 

Conclusie: alhoewel de cijfers (percentages) goed lijken, vind ik het geen goed voer. De eiwit zijn 50/50 dierlijk en plantaardig. Dit kan voor verteringsproblemen zorgen. Het vetgehalte is goed, maar niet gespecificeerd in de ingrediënten. De koolhydraten zijn gewoonweg veel te hoog. Bovendien, zoals altijd, bevatten brokjes amper vocht.

 

Positieve punten

 • Het vlees lijkt van goede kwaliteit: geen antibiotica en hormonen.
 • Natvoer is plantvrij (geen granen, rijst, soja, erwten, etc).
 • Natvoer bevat een goede verhouding eiwitten, vetten en weinig koolhydraten.
 • Voor het natvoer betaal je minder dan €1 per dag (bij een kat van 4 kilo).

 

Negatieve punten

 • Elke smaak natvoer bestaat voornamelijk uit kip, rund en varken (eenzijdige eiwitbron).
 • Droogvoer bevat veel plantaardig eiwitten, waardoor de verteerbaarheid omlaag gaat.
 • ‘Indoor en Sterilised’ en ‘Outdoor en Active’ zijn in mijn ogen marketingtrucjes (persoonlijk irriteer ik me daaraan, want alle katten hebben nog steeds dierlijke proteïne nodig).

 

Conclusie: Natvoer is oké

Alhoewel de eiwitbron eenzijdig is, is het verder wel oké. Ik zou dit natvoer aanraden, mits het afgewisseld wordt met andere merken. Zo voorkom je dat je kat 1) alleen nog maar dit wil eten wat vervelend kan zijn als je moet wisselen vanwege ziekte 2) omdat continu hetzelfde eten kan leiden tot allergieën.

 

Het droogvoer (indoor en outdoor) raad ik niet aan vanwege de plantaardige eiwitten. Het graanvrije Single Protein kun je proberen als je kat een allergie heeft. Wees je er echter van bewust dat dit op basis van kip is, een top 3 allergeen.

Pootje PurrfectCat

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

2 reacties:

 1. Mary-Ann Vermeulen

  Blij dat ik jouw site ontdekt heb. Vooral de reviews over kattenvoer vind ik erg handig. Dank je wel.

  Groetjes,
  Mary-Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *