Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Merk Review Feringa: natvoer en droogvoer voor katten

4 min
Feringa Menu DuoFeringa was voor mij een nieuw merk. Een eerste blik op de ingrediëntenlijst maakt me in ieder geval enthousiast: 70% vlees. Geen graan, geen soja en geen rijst – wauw. Wel hebben ze creatieve toevoegingen zoals paardenbloem, maar nooit veel. Tijd om hier wat dieper in te duiken: Is Feringa goed kattenvoer?  

Varianten van Feringa Natvoer

Voor dit review heb ik alleen gekeken naar het voer voor volwassen katten. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=62 responsive=scroll /]  

Voorbeeld: Menu Duo - Eend & Kalf met Broccoli & Paardenbloem

Ingrediënten: 50% bestaande uit kalfshart, kalfsvlees, kalfslever, kalfslong, 26,9% bouillon, 20% bestaande uit eendenhart, eendennek, 2% broccoli, 1% mineralen, 0,1% paardenbloem. Toevoegingen: voedingsfysiologische additieven: vitamine D3 200 IU, vitamine E (alle rac-a-tocoferylacetaat) 30 mg, zink (als zinksulfaat monohydraat) 15 mg, mangaan (als mangaan (II) sulfaat-monohydraat) 3 mg jodium (als calciumjodaat, watervrij) 0,75 mg, selenium (als natrium seleniet) 0,03 mg, taurine 1500 mg. Technologische additieven: Cassia Gum 1000 mg.   Voedingstabel
Vocht 80% Droge Basis
Eiwit 10,2% 51%
Vet 6,4% 32%
KH 0,9% 4,5%
Vezels 0,4% 0,5%
Ruwe as 2,5% nvt
  Tevens worden de calcium (0,24%) en fosfor (0,2%) genoemd. Dit is belangrijk als je een kat met blaasgruis hebt. Dit is respectievelijk 1,2% en 1% op droge basis, wat volgens Dr. Pierson oké is voor een kat met blaasgruis.   Deze varianten bevat twee soorten vlees, namelijk kalf en eend. Het totaal komt uit op 70% vlees, wat erg hoog is. Wat jammer is, is dat het grotendeels organen zijn en weinig (spier)vlees:
  • Alhoewel hart een goede bron is voor taurine, bevat het ook relatief veel zout (1).
  • Het teveel voeren van nekken, slokdarm of luchtpijp kan leiden tot een overactieve schildklier bij een rauw dieet (2).
  • Lever (en hart) is een goede bron van vitamine A, maar teveel hiervan kan leiden tot leverstenen.
Deze samenstelling is de regel voor de natvoer varianten.   Dit is niet per se iets om je druk over te maken. Persoonlijk zie ik liever dit dan plantaardige en gehydrolyseerde eiwitten. Desalniettemin is het een puntje van aandacht en zou ik dit niet dag in, dag uit geven. Rotatie met andere merken en varianten is goed.   Verder worden er kleine hoeveelheden planten gebruikt, meestal niet meer dan 5%. Dit zijn uiteenlopende zaken, zoals paardenbloem, cranberries, peterselie, aardappel. De koolhydraten komen niet uit boven de 5% DM en daarom maak ik me hier niet zo druk over.   Het vetgehalte ligt bij alle natvoeren (Menu Duo, Vlees menu en Pouches) tussen de 20% en 32,5%. Dit is goed voor een kat: hij haalt zijn energie deels uit vetten.  

Cassiagum: een probleem?

Nog een puntje van kritiek is de cassia gum in de Duo menu. Dit wordt gebruikt als geleer- en verdikkingsmiddel. Alhoewel Feringa ver onder de toegestane hoeveelheid blijft, is er een mogelijkheid dat het giftig is of op zijn minst irriterend (zie ook mijn Felix review).  

Voorbeeld: Feringa Adult droogvoer – Kalkoen

Ingrediënten: 37% kalkoenvlees (gedroogd en fijngemalen), aardappelvlokken (ontsloten), 10% gevogeltevet, 5% pompoen, lignocellulose, 2% zalmolie, 2% ei (gedroogd en fijngemalen), mineralen, 0,5% gedroogde cranberries, 0, 5% kattenkruid, fructo-oligosacchariden (FOS), 0,25% gedroogde bosbessen. Toevoegingen: vitamine A 25.000 IE, vitamine D3 1.500 IE, vitamine E (RRRalpha- tocoferylacetaat) 180 mg, taurine 1.500 mg, selenium (als natriumseleniet) 0,3 mg, koper (als koper(II)-sulfaat, pentahydraat) 8 mg, zink (als zinkoxide) 100 mg, jodium (als calciumjodaat, watervrij) 2 mg.   Voedingstabel
Vocht 10%* Droge Basis
Eiwit 32% 35,6%
Vet 18% 20%
KH 32,1% 35,7%
Vezels 3,3% 3,7%
Ruwe as 7,9% nvt
*Het vochtgehalte werd niet vermeld, dus heb ik 10% aangenomen.   Ook hier wordt het calcium en fosfor gehalte genoemd: 2,5% en 1,5%. Op droge basis is dit 2,8% en 1,7%. Dit is te hoog voor katten met blaasgruis.   Hierin zit zo’n 37% vlees, voornamelijk gedroogd en fijngemalen – oftewel melen. Dit is niet per se erg. Waar namelijk vers vlees zijn vocht verliest tijdens de productie, is een meel al droog. Daardoor is de eiwitconcentratie hoger in de meel dan in het verse vlees. In de Lam en Kip versie zit ook aardappeleiwit, een plantaardige eiwitconcentratie die niet in de andere varianten voorkomt.   Het vetgehalte ligt tussen de 18% en 20% bij de droogvoer varianten. Dit is aan de lage kant. Het bestaat met name uit gevogeltevet en zalmolie.   De koolhydraten zijn echter het grootste probleem: Deze ligt veel te hoog. De aanbeveling is onder de 10% en dit droogvoer komt niet onder de 35% uit. Dit kan leiden tot een onverzadigd gevoel en overeten met tot gevolg overgewicht.  

Positieve punten

  • Een gespecificeerde ingrediëntenlijst.
  • Een goede verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten bij het natvoer.
  • De vleesmenu variant bevat slechts één soort eiwit (kip, konijn), waardoor het ook geschikt is voor katten met een eiwitallergie.
  • Er wordt alleen vers vlees gebruikt (voornamelijk orgaanvlees) en geen slachtafval of dier- en bottenmeel. In het droogvoer zitten wel melen.
  • Het natvoer bevat 70% aan vlees.
  • Het is graanvrij, sojavrij en rijstvrij. Aardappel zit wel in sommige varianten.
  • Ze hebben ook cijfers over de calcium en fosfor gehalten. Dit is handig als je kat struviet heeft. Het natvoer is geschikt, maar het droogvoer niet.
 

Negatieve punten

  • De hoeveelheid lever en hart in het natvoer kan zorgen voor veel vitamine A.
  • Het gebruik van cassia gum (E499 of E427) in Duo Menu.
  • De koolhydraten in het droogvoer zijn veel te hoog.
  • Aardappeleiwit in de ‘lam en kip’ droogvoer variant.
  • Er zitten plantaardige producten in, sommige ‘creatief’ (zoals broccoli en duindoorn), maar niet heel veel. Het nut ervan ontgaat me enigszins.
 

Conclusie: Goed voer voor afwisseling

Alhoewel ik geen fan ben van droogvoer door het gebrek aan vocht, ben ik toch altijd op zoek naar een variant dat in ieder geval de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten goed heeft. Helaas behoort deze daar niet bij door de hoge koolhydraten, maar de ingrediënten zijn best oké.   Het natvoer ben ik wel enthousiast over. Ik denk niet dat je het dag in, dag uit moet voeren, maar in het totale voerplan van je kat is dit een mooie afwisseling. Het bevat voldoende eiwit uit vleesbronnen, voldoende vetten en weinig koolhydraten. Pootje PurrfectCat Bronnen
  1. Feline Nutrition: How much heart is to much?
  2. The raw feeding community: Can raw diets cause hyperthyroidism?