Merk review: Taste of the Wild


šŸ˜ø Nieuw: Hoe krijg je een gezonde en fitte kat met de juiste voeding? Na 1.5 week zie je al het verschil (betere vacht en meer energie). šŸˆ


Welke voeding is goed en welke kun je beter laten staan?
Dit en meer in de Live Webinar op 12 & 13 mei.
Taste of the Wild Canyon RiverTaste of the Wild richt zich op het DNA profiel van de voorouders van je kat. En dat beloven ze dus ook in hun voer mee te nemen: een ‘wild’ dieet, zonder granen. In dit artikel ga ik dieper in op de ingrediĆ«nten en analyses van Taste of the Wild.

 

Taste of the Wild ā€“ Canyon River natvoer

IngrediĆ«nten & toevoegingen (vrij vertaald van deĀ website): Zalm, visbouillon, kippenbouillon, kippenlever, kip, gedroogde ei-wit [wit van het ei], aardappelzetmeel, erwtenmeel, gerookte zalm, geroosterde hert, erwten, oceaanvis, guar gum, natuurlijke smaken, zonnebloem olie, natriumfosfaat, zout, kalium chloride, inuline, tomaten, bosbessen, frambozen, taurine, DL-methionine, choline chloride, ijzer chelaat, zink chelaat, thiamine mononitraten, yucca schidigera, vitamine E, koper chelaat, mangaan chelaten, natriumseleniet, niacine, d-calcium pantothenaat, pyridoxine hydrochloride, riboflavin, vitamine A, Ā biotine, kalium jodide, vitamine D3, vitamine B12, foliumzuur.

 

Analyse

Vocht 82% Droge basis
Eiwit 8% 44,4%
Vet 3% 16,7%
Koolhydraten 6,8% Ā 37,7%
Vezels 1,5% NVT
Ruwe as 0,22%* NVT

*Het ruwe as gehalte wordt op hun website niet vermeld, omdat dit van de AAFCO niet hoeft. Dit heb ik via de mail opgevraagd.

 

Het koolhydraten gehalte is extreem hoog voor een natvoer, zelfs supermarkt merken als Felix en Gourmet natvoer halen dit niet. Waarschijnlijk is dit zo hoog door de aardappelzetmeel en erwtenmeel. Voor een merk dat zich neerzet als ‘voer voor carnivoren’ begrijp ik dit niet zo goed (en ik heb de berekening 5 keer gecontroleerd, maar het blijft hetzelfde). Van al het natvoer dat ik geanalyseerd heb tot nu toe (zo’n 75+ varianten), bevat deze veruit de meeste koolhydraten.

 

Het eiwitgehalte vind ik helaas ook aan de lage kant met 44%. De eiwitten lijken wel allemaal van dierlijke afkomst te zijn: Zalm, kippenlever, kip en gedroogd ei-wit, gerookte zalm, geroosterde hert en oceaanvis. Wat ik wel weer jammer vind, is het grootschalige gebruik van vis. Dit geldt extra voor zalm, vanwege de duurzaamheid en kwaliteit van deze vissoort.

 

Ook lijkt er DL-methionine in te zitten. Dit is een stof om de urine te verzuren. Bij struviet kan dit een handig hulpmiddel zijn, maar in regulier voer ben ik hier geen voorstander van. Gezonde katten hebben dit niet nodig. Bovendien kan oververzuring zorgen voor diverse problemen.

 

Lees meer: Het gevaar van DL-methionine.

 

Daarnaast vind ik ook dat je veel moet geven per dag, waardoor dit voer erg prijzig wordt. Voor een kat van 4 kilo wordt ongeveer 280 gram aangeraden, waardoor je op maar liefst ā‚¬3,60 per dag uitkomt.

 

Taste of the Wild is te koop bij Zooplus.

 

Canyon River Droogvoer

Taste of the Wild Canyon River droogvoerIngrediĆ«nten en toevoegingen: Forel, oceaanvismeel, zoete aardappelen, aardappelen, erwtenproteĆÆne, canola olie, gerookte zalm, natuurlijke smaken, choline chloride, DL-methionine, taurine, gedroogde cichoreiwortel, tomaten, bosbessen, frambozen, yucca schidigera extract, gedroogde Lactobacillus acidophilus fermentatieproduct, gedroogd Bifidobacterium animalis fermentatieproduct, zinkproteĆÆnaat, vitamine E-supplement, niacine, mangaan-eiwit, koper-eiwit, zinksulfaat, mangaansulfaat, kopersulfaat, thiamine mononitraat (vitamine B1), vitamine A-supplement, biotine, kaliumjodide, calciumpantothenaat, riboflavine (vitamine B2), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), vitamine B12-supplement, mangaanoxide, natriumseleniet, vitamine D-supplement, foliumzuur.

 

Analyse

Vocht 10% Droge basis
Eiwit 32% 35,6%
Vet 16% 17,8%
Koolhydraten 41% 45,4%
Vezels 3% NVT
Ruwe as 1,1%* NVT

*Ook hier de ruwe as via email verkregen.

 

De hoeveelheid koolhydraten vind ik erg veel voor een voer dat voor carnivoren bedoeld is. De zoete aardappelen, aardappelen en diverse andere planten spelen hier een grote rol in. Het is hoger dan menig brok van de grote merken, zoals Hills en Royal Canin, die ik overigens ook niet erg hoog aanschrijf.

 

Ook het eiwitgehalte vind ik erg laag voor een carnivoor. Bovendien is deze gebaseerd op forel (goed), oceaanvismeel (minder goed), erwtenproteĆÆne (niet goed) en gerookte zalm (redelijk). Al met al schat ik de kwaliteit van de eiwitten niet heel hoog in door de erwtenproteĆÆne.

 

Ook hierin zit DL-methionine.

 

Rocky Mountain brokjes

De Rocky Mountain brokjes zijn wel hoger in eiwitten en lager in koolhydraten, wat goed is.

 

Helaas zijn dit de eerste ingrediƫnten:

Kippenmeel, erwten, zoete aardappelen, kippenvet, erwten proteĆÆne, aardappel proteĆÆne, [ā€¦]

 

Niet echt de beste ingrediƫnten dus.

 

TOTW droogvoer is te koop bij Zooplus.

 

Positieve punten

 • De eiwitten in het natvoer lijken grotendeels van dierlijke afkomst te zijn.

 

Negatieve punten

 • Er worden veel planten gebruikt en het KH gehalte is extreem hoog.
 • DL-methionine
 • Natriumseleniet
 • Missende informatie over de ruwe as, waardoor de KH niet uit te rekenen zijn (alleen op te vragen via de mail)
 • Er wordt veel vis gebruikt in de producten.
 • Bouillon en ā€˜natuurlijk smakenā€™ bevat mogelijk MSG
 • Doordat je veel moet voeren (280 gram ā€“ kat van 4 kilo), wordt dit product behoorlijk duur (ā‚¬3,60 per dag).

 

Conclusie: Minder goed dan gehoopt

Omdat Taste of the Wild als een goed merk bekend staat, was ik verrast toen ik naar de ingrediƫnten en analyse keek. Er worden veel planten gebruikt en de koolhydraten zijn behoorlijk hoog. Ook zijn ze niet transparant over hun analyse.

 

In het natvoer worden wel dierlijke eiwitten gebruikt, wat goed is. Helaas is het vetpercentage heel laag, wat voor je kat de energie leverancier is. Hierdoor moet je kat er dus ook meer van eten, omdat vet meer energie per gram bevat dan koolhydraten en eiwitten.

 

Dit maakt het voer tevens erg duur, terwijl de ingrediƫnten me niet kunnen overtuigen dat die prijs het waard is. Door de prijs en hoge koolhydraten raad ik dit voer niet aan.

 

Meer kattenvoer vergelijkingen vind je hier.

Pootje PurrfectCat

Bron: Taste of the Wild voedingen

2 reacties:

 1. ruw eiwit 32.0 %
  Dit is wat ik op Zooplus vindt aan analyse van Canyon River:

  ruw vet 16.0 %
  ruwe vezel 3.0 %
  ruwe as 8.0 %
  vocht 10.0 %
  omega-3-vetzuren 0.3 %
  omega-6-vetzuren 2.4 %

  Dan zou je komen op 31% KH…

  • Ik heb hun cijfers van de website gehaald van TOTW zelf, en via de mail gevraagd om hun ruwe as gegevens.
   Zooplus en ook andere webshops hebben nog wel eens foutjes staan in hun gegevens, dus ik houd liever de gegevens die de fabrikant zelf verstrekt aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *