Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk review Lily’s Kitchen Adult kattenvoer

3 min
Lily's Kitchen Adult Cat

Bij het lezen van Lily’s Kitchen website werd ik gelijk enthousiast. Ze promoten natvoer als hoofdmenu en droogvoer als aanvulling, wat ik al een dikke plus vind

Verder worden er natuurlijke ingrediënten gebruikt in plaats van synthetische toevoegingen. Ook letten ze met het verkrijgen van de ingrediënten op het milieu. Bovenop dit alles hebben ze ook nog een organisch menu.

Ik had al positieve verhalen over dit merk gehoord en het is tijd om dat zelf eens te analyseren.

Lily’s Kitchen kattenvoer

[table id=71 /]

Natvoer: Organic Dinner en Adult Cat

De twee soorten natvoer van Lily’s Kitchen zijn niet heel erg verschillend, behalve dat de Organic Dinner organische ingrediënten bevat. Ze bevatten tussen de 50 en 65% vlees/vis van verschillende eiwitbronnen. Kip en varken zijn hier vaak een gedeelte van naast de smaak.

Een voorbeeld: Organic Dinner Chicken

Ingrediënten: Bio-kip (30%), bio-varkensvlees (12%), bio-rundvlees (10%), bio-vis (4%), bio-wortel, chelaat-mineralen.

Toevoegingen: Vitamine A (100 IE/kg), zinkchelaat van aminozuurhydraat (40 mg/kg), koperchelaat van aminozuurhydraat (2 mg/kg), mangaanchelaat van aminozuurhydraat (1,6 mg/kg), calciumjodaat watervrij (2 mg/kg). Technologische toevoegingen: Carrageen (0,51 mg/kg).

Analyse

Vocht82%Droge basis
Eiwit9,5%53%
Vet6%33%
KH0,3%1,67%
Vezels0,3%nvt
Ruwe as2,2%nvt

Net zoals in alle varianten is vlees het hoofdingrediënt. Het enige wat ik hier jammer aan vind is dat overal kip en/of varken is toegevoegd. Dit kan een probleem zijn als je kat allergisch is voor kip en bij varken zet ik mijn vraagtekens door de ziekte van Aujezski.

Er zijn geen graan of andere plantaardige toevoegingen. De koolhydraten tellen 1,67%! Dat is een van de weinigen die dit zo laag voor elkaar krijgt. Dit is perfect voor de suikerkat.

Een nadeel is de prijs. De kiloprijs is al best hoog (€9 & €12). Bij 3 blikjes à 85 gram voer je per dag 255 gram. Dit komt neer op een dagprijs tussen de €2,37 en €3,16. Dit is vrij prijzig, maar de kwaliteit lijkt ook erg goed!

Droogvoer van Lily’s Kitchen

Ik was zo enthousiast over de visie van dit merk en hun natvoer, dat ik heel nieuwsgierig was naar hun droogvoer. Zou dit dan een droogvoer zijn met weinig koolhydraten? Dit is helaas niet zo. Persoonlijk vind ik dat erg jammer en een gemiste kans.

Adult Cat dry food - Vis

Ingrediënten: Vers bereide vis (70%): (witvis 60%, forel 5%, zalm 5%), aardappel, gedroogd ei, zonnenbloemolie, zalmolie (1,1%), zalm gravy, plantenvezels, vis gravy, vitaminen en gechelateerde mineralen, lijnzaad, fructooligosaccharide (2,5 g/kg), kaas, zeewier, wortel, bosbes, cranberry (0,02%), peterselie (0,02%), anijs (0,01%), fenegriek (0,01%)

Toevoegingen: Vitamine A (19.677 IE/kg), vitamine D3 (1.573 IE/kg), vitamine E (289 IE/kg), aminozuur-zinkchelaat hydraat (583 mg/kg), aminozuur-ijzerchelaat hydraat (437 mg/kg), aminozuur-mangaanchelaat hydraat (175 mg/kg), organisch selenium S.cerevisiae CNCM I-3060 (114 mg/kg), taurine (90 mg/kg), aminozuur-koperchelaat hydraat (44 mg/kg).

Analyse

Vocht7%Droge basis
Eiwit29%31%
Vet15%16%
KH43%46,2%
Vezels2,5%nvt
Ruwe as6%nvt

Alhoewel er 70% vlees in zit, valt me de analyse heel erg tegen. Deze zegt dat er slechts 31% eiwitten op droge basis in zitten. Alhoewel deze waarschijnlijk van goede dierlijke kwaliteit zijn, is het wel weinig.

Daarentegen zijn de koolhydraten heel erg hoog en het vetgehalte juist te laag.

Persoonlijk vind ik dit erg jammer, want qua ingrediënten lijkt het vrij goed. Helemaal voor brokjes. Natuurlijke producten en een hoog vleesgehalte zie je niet vaak bij droogvoer.

Gelukkig raden ze dan wel weer aan om in elk geval 1 kuipje natvoer naast 20-40gram brokjes te geven (afhankelijk van binnen of buitenkat) of 2 kuipjes met 22 gram droogvoer. Brokjes zijn in hun filosofie dus niet de hoofdmaaltijd, dat is het natvoer.

Positieve punten

  • De visie van Lily’s Kitchen om natvoer als hoofdmaaltijd te geven.
  • Natvoer bevat 50% vlees en kwalitatieve en op droge basis voldoende eiwitten.
  • Een kattenvoer met organische ingrediënten.
  • Natvoer is plantvrij: geen granen, soja, aardappel of rijst.
  • Het droogvoer heeft goede (en natuurlijke) ingrediënten.

Negatieve punten

  • Het natvoer is best duur (meer dan €2 per dag).
  • Het gebruik van kip en varken in bijna elke variant.
  • In het droogvoer is het eiwitgehalte aan de lage kant, het vet veel te laag en de koolhydraten heel erg hoog.
  • Het gebruik van carrageenan

Conclusie: Natvoer duur, maar kwalitatief

Het natvoer verbaasde me in positieve zin. Naast Herrmanns Bio is dit een variant die ook rekening houdt met de manier waarop de ingrediënten worden gekweekt (biologisch, organisch).

Desalniettemin is Lily’s Kitchen een goede variant om in de rotatie van je voerrooster op te nemen, maar vanwege de prijs misschien iets minder vaak dan anderen.

Je kunt Lily's Kitchen kopen bij de Albert Heijn.

Pootje PurrfectCat

*Let op: In de reacties hieronder is mij ter ore gekomen dat carrageen wat Lily's Kitchen gebruikt mogelijk negatieve gezondheidsgevolgen heeft. Daardoor ben ik minder enthousiast over Lily's Kitchen en heb ik het ook uit mijn 'beste natvoer' lijst gehaald.