Merk review Lily’s Kitchen Adult kattenvoer

Lily's Kitchen Adult Cat

Bij het lezen van Lily’s Kitchen website werd ik gelijk enthousiast. Ze promoten natvoer als hoofdmenu en droogvoer als aanvulling, wat ik al een dikke plus vind

Verder worden er natuurlijke ingrediënten gebruikt in plaats van synthetische toevoegingen. Ook letten ze met het verkrijgen van de ingrediënten op het milieu. Bovenop dit alles hebben ze ook nog een organisch menu.

Ik had al positieve verhalen over dit merk gehoord en het is tijd om dat zelf eens te analyseren.

Lily’s Kitchen kattenvoer

Lily's Kitchen Organic Dinner Adult CatLily's Kitchen Adult CatLily's Kitchen droogvoer (vis)
Organic DinnerAdult CatDroogvoer

Natvoer: Organic Dinner en Adult Cat

De twee soorten natvoer van Lily’s Kitchen zijn niet heel erg verschillend, behalve dat de Organic Dinner organische ingrediënten bevat. Ze bevatten tussen de 50 en 65% vlees/vis van verschillende eiwitbronnen. Kip en varken zijn hier vaak een gedeelte van naast de smaak.

Een voorbeeld: Organic Dinner Chicken

Ingrediënten: Bio-kip (30%), bio-varkensvlees (12%), bio-rundvlees (10%), bio-vis (4%), bio-wortel, chelaat-mineralen.

Toevoegingen: Vitamine A (100 IE/kg), zinkchelaat van aminozuurhydraat (40 mg/kg), koperchelaat van aminozuurhydraat (2 mg/kg), mangaanchelaat van aminozuurhydraat (1,6 mg/kg), calciumjodaat watervrij (2 mg/kg). Technologische toevoegingen: Carrageen (0,51 mg/kg).

Analyse


Blog advertentie Via Natura
Vocht82%Droge basis
Eiwit9,5%53%
Vet6%33%
KH0,3%1,67%
Vezels0,3%nvt
Ruwe as2,2%nvt

Net zoals in alle varianten is vlees het hoofdingrediënt. Het enige wat ik hier jammer aan vind is dat overal kip en/of varken is toegevoegd. Dit kan een probleem zijn als je kat allergisch is voor kip en bij varken zet ik mijn vraagtekens door de ziekte van Aujezski.

Er zijn geen graan of andere plantaardige toevoegingen. De koolhydraten tellen 1,67%! Dat is een van de weinigen die dit zo laag voor elkaar krijgt. Dit is perfect voor de suikerkat.

Een nadeel is de prijs. De kiloprijs is al best hoog (€9 & €12). Bij 3 blikjes à 85 gram voer je per dag 255 gram. Dit komt neer op een dagprijs tussen de €2,37 en €3,16. Dit is vrij prijzig, maar de kwaliteit lijkt ook erg goed!

Droogvoer van Lily’s Kitchen

Ik was zo enthousiast over de visie van dit merk en hun natvoer, dat ik heel nieuwsgierig was naar hun droogvoer. Zou dit dan een droogvoer zijn met weinig koolhydraten? Dit is helaas niet zo. Persoonlijk vind ik dat erg jammer en een gemiste kans.

Adult Cat dry food – Vis

Ingrediënten: Vers bereide vis (70%): (witvis 60%, forel 5%, zalm 5%), aardappel, gedroogd ei, zonnenbloemolie, zalmolie (1,1%), zalm gravy, plantenvezels, vis gravy, vitaminen en gechelateerde mineralen, lijnzaad, fructooligosaccharide (2,5 g/kg), kaas, zeewier, wortel, bosbes, cranberry (0,02%), peterselie (0,02%), anijs (0,01%), fenegriek (0,01%)

Toevoegingen: Vitamine A (19.677 IE/kg), vitamine D3 (1.573 IE/kg), vitamine E (289 IE/kg), aminozuur-zinkchelaat hydraat (583 mg/kg), aminozuur-ijzerchelaat hydraat (437 mg/kg), aminozuur-mangaanchelaat hydraat (175 mg/kg), organisch selenium S.cerevisiae CNCM I-3060 (114 mg/kg), taurine (90 mg/kg), aminozuur-koperchelaat hydraat (44 mg/kg).

Analyse

Vocht7%Droge basis
Eiwit29%31%
Vet15%16%
KH43%46,2%
Vezels2,5%nvt
Ruwe as6%nvt

Alhoewel er 70% vlees in zit, valt me de analyse heel erg tegen. Deze zegt dat er slechts 31% eiwitten op droge basis in zitten. Alhoewel deze waarschijnlijk van goede dierlijke kwaliteit zijn, is het wel weinig.

Daarentegen zijn de koolhydraten heel erg hoog en het vetgehalte juist te laag.

Persoonlijk vind ik dit erg jammer, want qua ingrediënten lijkt het vrij goed. Helemaal voor brokjes. Natuurlijke producten en een hoog vleesgehalte zie je niet vaak bij droogvoer.

Gelukkig raden ze dan wel weer aan om in elk geval 1 kuipje natvoer naast 20-40gram brokjes te geven (afhankelijk van binnen of buitenkat) of 2 kuipjes met 22 gram droogvoer. Brokjes zijn in hun filosofie dus niet de hoofdmaaltijd, dat is het natvoer.

Positieve punten

 • De visie van Lily’s Kitchen om natvoer als hoofdmaaltijd te geven.
 • Natvoer bevat 50% vlees en kwalitatieve en op droge basis voldoende eiwitten.
 • Een kattenvoer met organische ingrediënten.
 • Natvoer is plantvrij: geen granen, soja, aardappel of rijst.
 • Het droogvoer heeft goede (en natuurlijke) ingrediënten.

Negatieve punten

 • Het natvoer is best duur (meer dan €2 per dag).
 • Het gebruik van kip en varken in bijna elke variant.
 • In het droogvoer is het eiwitgehalte aan de lage kant, het vet veel te laag en de koolhydraten heel erg hoog.
 • Het gebruik van carrageenan

Conclusie: Natvoer duur, maar kwalitatief

Het natvoer verbaasde me in positieve zin. Naast Herrmanns Bio is dit een variant die ook rekening houdt met de manier waarop de ingrediënten worden gekweekt (biologisch, organisch).

Desalniettemin is Lily’s Kitchen een goede variant om in de rotatie van je voerrooster op te nemen, maar vanwege de prijs misschien iets minder vaak dan anderen.

Je kunt Lily’s Kitchen kopen bij de Albert Heijn.

Pootje PurrfectCat

*Let op: In de reacties hieronder is mij ter ore gekomen dat carrageen wat Lily’s Kitchen gebruikt mogelijk negatieve gezondheidsgevolgen heeft. Daardoor ben ik minder enthousiast over Lily’s Kitchen en heb ik het ook uit mijn ‘beste natvoer‘ lijst gehaald.

20 reacties:

 1. Welk alternatief zou je mij aanraden? Mijn kat van 5,5 kg (1,5 jaar oud) kreeg eerst granata pet, maar vind hardere moussevarianten niet fijn. Ik kwam toen Lily’s kitchen tegen. Ik geef zowel brokjes als natvoer tweemaal per dag. Ik geef de tasty cuts. Ik heb namelijk gemerkt dat hij stukjes in gravy het lekkerst vind. Het is zoals je aangeeft wel prijzig. Heb je een alternatief voor mij dat qua eiwitten, koolhydraten en vetten goed zit, maar niet zo duur is? Ik lees je artikelen vaak, maar weet het nu even niet meer.

  Alvast bedankt

 2. Lily s kitchen gaf in een email aan dat: “only the natural recipes contain carrageenan, the organic ones don’t”
  Op mijn organic vis kuipje staat ook geen carrageenan vermeld

 3. Hoi Marilyn,
  Is de samenstelling van de organic dinners veranderd?
  Ik heb hier de organic fish dinner en er staat bij de ingredienten geen carrageenan vermeld op het kuipje. Ook op de website van Lily’s kitchen staat geen carrageenan vermeld bij de ‘organic dinner’ kuipjes. In de adult dinner kuipjes staat carrageenan wel vermeld als ingredient op kun website.
  Groetjes
  Jolanda

 4. Lily’s kitchen is niet meer te koop bij Zooplus. Dus dat zinnetje moet je even weghalen. Het is wel te koop bij AH.

 5. Kan dat de oorzaak zijn van diarree?

 6. Helaas zitten er in Lily’s natvoer steentjes. Tot nu toe in elk bakje wat ik open heb gemaakt. Ik prak het natvoer nu eerst heel goed om alle steentjes er uit te halen.

  In eerste instantie had ik het niet door. Tot een van m’n katten er bijna in gestikt was. Het is dat het voer zo prijzig is, anders had ik het allemaal weggegooid. Nu eerst inspectie op steentjes voordat mijn katten het krijgen. Hierna koop ik het nooit meer.

  • Hoi Marinke,

   Goed dat je dit meldt. Wat voor soort steentjes zijn dit? Heb je er misschien een foto van die ik kan plaatsen?

   Groetjes,
   Marilyn

  • Dit is de foto van Marinke:
   Steentje in Lily's Kitchen

   Na het krijgen van een nieuwe batch, bleken hierin geen steentjes te zitten. Het lijkt dus gewoon om een eenmalige slechte batch te gaan, die ze ook netjes hebben vervangen.

 7. Suzanna van der Voort

  Hi,

  Deze waarschuwing voor het gebruik van Carrageen geldt ook voor mensen.
  Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in toetjes, pudding en ander etenswaar.

  Voor al diegenen die Alpro soja producten gebruiken: carrageen zit in veel producten van hen en ze leggen al de kritiek over carrageen naast hun neer, zeggen dat het veilig is.

  Cassiagum (E427 en E499), Xanthaangom (E415)) , Guargom (E412) kom ik ook regelmatig tegen in natvoer voor de kat en de informatie over de veiligheid is voor mij nog zeer onduidelijk.
  http://vindal.jouwweb.nl/e-nummers-per-groep/e400-499
  Wat zit er in ons eten

  http://catinfo.org/making-cat-food/#Constipation
  Making Cat Food
  Lisa A. Pierson, DVM

  Naar beneden scrollen, onder “CONSTIPATION”:

  • Soluble fiber such as *GUAR GUM*: Start with 1/16 tsp once or twice-daily (use one half of a 1/8 tsp measuring spoon) – add extra water (1-2 tablespoons) to the meal or an amount just short of your cat refusing to eat the food. Fiber absorbs water like a sponge and then swells thereby adding bulk to the feces. Therefore, we want to add extra water to the food.

  Zij gebruikt guar gum om dit op te lossen, maar waarschuwt ook dat katten een té veel aan vezels niet aan kunnen, omdat zij obligate carnivoren zijn (pure vleeseters)!

  “Keep in mind that cats are not designed to handle a lot of fiber in their intestinal tract. The diet of a wild cat is very low in fiber. Horses and cows, on the other hand, are designed to eat very high fiber diets.

  It is ok to add a little fiber to your cat’s food but we don’t want his poop looking like it came out of a St. Bernard!

  There is one drawback to using fiber….you will no longer be able to brag that your cat’s poop does not have any odor. The feces of a cat fed the recipe discussed on this webpage (without fiber) has very little odor but soluble fiber is fermented into some pretty stinky gases by the bacteria in the colon.”

  Mijn gevoel zegt me, dat ik deze verdikkingsmiddelen niet elke dag aan mijn lieveling wil voorzetten.
  Maar ja, het perfecte veilige voer heb ik nog niet gevonden….het is allemaal “behelpen” met het meest gezond lijkend voer.

  Mocht ik meer informatie hebben, dan stuur ik het meteen door.

  Naast een gezond en gelukkig nieuw jaar, wens ik je ook veel dankbaarheid en respect toe van al je lezers voor al de moeite die je doet om katten vooral een gezond leven te geven…en dit is best een behoorlijke klus!

  Groetjes,

  • Over cassia gum (en soortgelijken) wil ik nog een stuk schrijven, maar er staat nog zoveel op het programma. Ik heb wel een stukje hierover geschreven in mijn Felix review (zij gebruiken cassia gum). Blijkt dat het een irriterende stof is voor huid en ogen, en mogelijk voor de darm, maar de vastgestelde norm (1-1,5% op droge basis) wordt niet overgeschreden. Is het dan veilig? Met zekerheid durf ik het niet te zeggen. Als je katje last heeft van dit soort symptomen, is het misschien toch waard daar eens naar te kijken.

   Bedankt weer voor je aanvulling 🙂

 8. Suzanna van der Voort

  Hallo Marilyn,

  Er is veel negatiefs te lezen over de toevoeging van Carrageen in diervoeding van ernstige darmproblemen tot aan medeoorzaak van kanker. Het zit in natvoeding zoals Welness Core en in Lily’s Kitchen en ik vermijd deze toevoeging zo veel mogelijk.
  Ter informatie:
  http://truthaboutpetfood.com/why-carrageenan-can-be-dangerous-to-your-pet/
  Why Carrageenan Can Be Dangerous to your Pet

  https://consciouscat.net/2012/06/08/carrageenan-should-it-be-in-your-cats-food/
  Carrageenan: Should It Be In Your Cat’s Food?

  http://www.littlebigcat.com/nutrition/carrageenan-a-common-pet-food-additive/
  NUTRITION
  Carrageenan: a Controversial Pet Food Additive

  http://www.dogsnaturallymagazine.com/carrageenan-just-dont-do-it/
  Carrageenan Just Don’t Do It

  http://www.thehealthyhomeeconomist.com/pet-food-ingredients-to-avoid/
  Carrageenan Present in Most Pet Food
  ….If you are feeding your cats or dogs primarily canned pet food with carrageenan in it, they will be consuming amounts known to cause inflammation of the gastrointestinal tract!…

  http://www.rodalewellness.com/living-well/carrageenan-in-pet-food
  Is This Sneaky Ingredient Sickening Your Pet?

  Met heel mijn hart wil ik je bedanken voor ál die uren van moeite om ons te helpen om de juiste keuzes te maken voor onze innig geliefde huisdieren! ????

  • Hoi Suzanna,
   Super bedankt voor je aanvulling, dit wist ik nog niet. Nieuw voer voor een artikel!
   Voor nu alvast een interessant stukje uit een van de artikelen:

   “Dr. Joanne Tobacman […] remains convinced that the inflammatory and carcinogenic effects of carrageenan are caused by both native (food grade) and degraded (poligeenan) forms. She has been shown that it increases free radicals, directly causes intestinal inflammation, and disrupts insulin metabolism (potentially leading to diabetes); and there is increasing evidence for its role in the development of cancer.” – LittleBigCat

   Vrij vertaald: Dr. Joanne Tobacman blijft overtuigd dat de inflammatoire en kankerverwekkende effecten van carrageen veroorzaakt worden door beiden soorten. Ze heeft laten zien dat het de vrije radicalen verhoogd, darmontstekingen veroorzaakt, de insuline metabolisme verstoord (mogelijk leidend tot diabetes) en er is steeds meer bewijs voor de rol die het speelt in de ontwikkeling van kanker.

Reageren is niet mogelijk