Voer review Husse Natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk review Husse natvoer voor katten

3 min

Husse is een veel aangevraagd merk voor een review, dus bij deze een analyse. In dit review ga ik dieper in op de complete natvoeren die Husse aanbied. Deze zijn in blikken in paté en brokken, als ook in kuipjes. Husse is een Zweeds merk.


Husse natvoer smaken voor adults

  • Adult paté Rund
  • Paté Sterilised
  • Adult brokken Rund
  • Brokken Sterilised Konijn
  • Gourmet Fish
  • Gourmet Wild Game


Adult Paté Rund

Husse Adult Rund

Ingrediënten: 80% vlees en dierlijke bijproducten (rundvlees 10%), mineralen.

Toevoegingen: Vitamine A (retinyl acetate 2400 iu/kg, vitamine D3 220 IU/kg, vitamine E (all rac-alpha-tocopheryl acetate) 20 mg/kg, taurine 400 mg/kg


Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit7,8%41,1%33%
Vet5,2%27,4%54%
Koolhydraten3,1%16,3%13%
Vezels0,3%
Ruwe as2,6%Kcal: 82

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.


De eiwitten

De eiwitten komen van vlees en dierlijke bijproducten. Hiervan is 10% rundvlees en de rest is onbekend. Hierdoor kun je niet beoordelen van welke andere dieren en/of organen dit vleesaandeel is. De kwaliteit is daardoor ook onbekend.


De hoeveelheid is naar mijn mening ook laag, zeker voor een natvoer. Voor mij is richting of over de 40% van de energie (ME) uit eiwitten goed, zodat katten hun spiermassa goed kunnen onderhouden. Met 33% is het mogelijk dat er spierverlies optreedt.


De vetten

Ook deze komen uit het vlees en dierlijke bijproducten. Helaas kan ik niets zeggen over eventuele vetzuren, gezien er verder niets bekend is. De hoeveelheid vet is voor een natvoer redelijk gemiddeld.


De koolhydraten

Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan voor zover de ingrediëntenlijst laat zien. Toch is het koolhydraten gehalte 13%ME. Mogelijk komt dit doordat de eiwitten en/of vetten in werkelijkheid hoger uitvallen, en dus de koolhydraten lager. Voor gezonde katten is 13%ME uit koolhydraten prima en zou niet tot verhoogde bloedsuiker moeten leiden.


De beoordeling

Wat mij betreft zijn de eiwitten aan de lage kant. Daarnaast vind ik het erg jammer dat het vleesaandeel niet gespecificeerd wordt. Daardoor is het compleet ongeschikt voor intoleranties of allergieën. De prijs is niet heel erg hoog: Je betaalt ongeveer €1 tot €1,15 per dag voor een kat van 4 kilo.


Alhoewel ik het ongespecificeerde vlees tegenover deze prijs nog door de vingers kan zien, ben ik minder vergevingsgezind tegenover het lage aandeel eiwit. Daarom beveel ik deze voeding niet aan als hoofdvoeding.


De andere 400 grams blikken van Husse

Deze zijn vergelijkbaar qua ingrediënten en analyse aan de paté rund. De Sterilised Konijn is met 35%ME eiwit het hoogste, maar hierin wordt niet eens gespecificeerd of er konijn is toegevoegd.


Percentages op energiebasis (ME)

EiwitVetKH
Sterilised Paté34%45%21%
Adult Brokken Runrd33%53%14%
Brokken Sterilised Konijn35%47%18%


Ook hier geldt dat ik het ongespecificeerde vlees nog kan accepteren, maar de lage eiwitgehalte en in het geval van de Sterilised versies de hogere koolhydraten niet zozeer.


Gourmet Wild Game

Ingrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten (wild game 5%), mineralen.

Toevoegingen: vitamine A 1200 IU/kg, vitamine D3 160 IU/kg, vitamine E (all-rac-alpha-tocopheryl acetate) 5 mg/kg. Andere toevoegingen: verdikkingsmiddel (Cassia gum 3300 mg/kg).


Analyse

Vocht80%DMME
Eiwit9,6%48,0%42%
Vet4,3%21,5%45%
Koolhydraten3,0%15,0%13%
Vezels0,8%
Ruwe as2,3%Kcal: 81

DM = droge basis; ME = energiebasis
Kcal: op basis van modified Atwater per 100 gram.


De beoordeling

Ook hier komen de eiwitten en vetten uit het vlees en dierlijke bijproducten. Helaas is hiervan slechts 5% de genoemde smaak (wild game), waardoor de smaakbeschrijving aan kracht verliest.


Hierin is de hoeveelheid eiwit wel hoger (boven 40%ME), waardoor de kat beter zijn spiermassa kan ondersteunen. Het vet is gelijker aan het dieet in het wild (46%ME vet). Bij katten die moeten afvallen kan dit handig zijn. Ook is hier het koolhydratengehalte prima voor een gezonde kat.


Tegenover de prijs van €2,35 per dag voor een kat van 4 kilo vind ik het wel erg jammer dat de vleesingrediënten niet gespecificeerd zijn. Voor die prijs zijn er opties die dat wel doen (zie hier mijn lijst). Alhoewel deze variant dus niet zozeer slechts is, beveel ik hem toch niet aan omdat er in deze prijscategorie beter gespecificeerde merken zijn.


Je kunt natvoer van Husse via hun eigen website kopen.


Conclusie Husse Natvoer: Niet heel bijzonder

Ondanks dat het veel aanbevolen wordt door fokkers – mogelijk door het gesponsorde fokkersprogramma van Husse – vind ik deze natvoer niet opmerkelijk goed. De eiwitten zijn aan de lage kant en het is zonde dat het vlees niet gespecificeerd wordt. In deze prijscategorie zijn er betere varianten vindbaar naar mijn mening.


Ben je nieuwsgierig naar andere natvoeding, kijk dan hier.