Merk review Smilla natvoer

Smilla SmulpannetjeSmilla is een graanvrij merk. Ze zijn onderdeeel van Matina, een van de grotere merken die alleen aan Zooplus levert. Ze bieden verschillende soorten aan die volgens hun voor iedere kat wat wils biedt.

 

Ik ben altijd benieuwd naar de ingrediënten en analyse. In dit review over Smilla duik ik daar dieper op in.

 

Smilla Natvoer

Swipe de tabel als je op een kleiner scherm zit.

Smilla SmulpannetjeSmilla Hapjes in SausSmilla Hapjes in GeleiSmilla SterilisedSmilla Gevogelte en Vispannetje
SmulpannetjeHapjes in SausHapjes in GeleiSterilisedGevogelte-
en Vispannetje

 

Voorbeeld: Smulpannetje – Kalkoen

Ingrediënten: vlees en dierlijke bijproducten (15 % kalkoen), mineraalstoffen

Toevoegingen:  vitamine A 2.000 IE, vitamine D3 200 IE, vitamine E (all rac-alpha-tocopherylacetaat) 12 mg, koper (koper(II)-sulfaat, pentahydraat) 2 mg, mangaan (mangaan(II)- en mangaan(III)-oxide) 0,1 mg, taurine 300 mg. Technologische additieven: Cassia Gum 3.675 mg

 

Analyse:

Vocht 81% Droge basis
Eiwit 9% 47,4%
Vet 6% 31,6%
Koolhydraten 2,2% 11,6%
Vezels 0,5% 2,6%
Ruwe as 1,8% 9,5%
Calcium 0,3% 1,58%
Fosfor 0,3% 1,58%

 

Eiwitten

Alhoewel vlees en dierlijke bijproducten heel vaag is en er slechts 15% verklaard wordt door kalkoen, zijn het in ieder geval geen plantaardige eiwitten. Het zijn niet de beste eiwitten, maar ook niet de slechtste. Met 47,4% is dit oké.

 

Vet

Het vetgehalte is ietwat hoog voor de richtlijnen die ik normaal aanhoud (20-30%), maar niets om je echt druk over te maken.

 

Koolhydraten

Ondanks dat er in de ingrediënten niets staat wat de koolhydraten verklaard, is deze toch 11,6% op droge basis. Dit is opmerkelijk. Mogelijk wordt er maag gebruikt waarin nog plantresten zit.

 

Calcium : Fosfor

Deze mag 1:1 zijn, maximaal 2:1. Deze is hierin dus goed voor de gezonde kat.

 

Prijs

Smilla is erg goedkoop met €2,50 per kilo. De aanbeveling voor een kat van 4 kilo is 370 gram. Dit is vrij veel voor een natvoer (wat suggereert dat het minder voedzaam is). Echter komt de prijs dan nog steeds maar op €0,93 per dag.

 

Hapjes in saus en in gelei: Voorbeeld ‘in saus – kip’

Smilla Hapjes in SausIngrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten, vis- en visbijproducten (30% kip), mineraalstoffen.

Toevoegingen: Vitamine A (1.700 IE), vitamine D3 (170 IE), vitamine E (10 IE), taurine (500 mg), koper [als koper-(II)-sulfaat, pentahydraat] (14,5 mg), mangaan [mangaan-II- & -III-oxide] (4,2 mg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (71,5 mg), jodium [calciumjodaat, watervrij] (1,8 mg).

 

Analyse:

Vocht 83% Droge basis
Eiwit 7,5% 44,1%
Vet 5% 29,4%
Koolhydraten 2,5% 14,7%
Vezels 0,2% 1,2%
Ruwe as 2% 11,8%

 

Eiwitten

Ook hier geldt dat vlees / vis en bijproducten lang niet het beste eiwit is, maar nog altijd beter dan plantaardige eiwitten. Het is jammer dat slechts 30% van de eiwitten wordt verklaard door de smaak, in dit geval kip.

 

Vet

Het vet is ietwat laag, maar zou nog kunnen.

 

Koolhydraten

De koolhydraten zijn met 14,7% te hoog. Liever zie ik deze onder de 10%DM.

 

Prijs

Van deze variant hoef je maar 200 gram per dag te voeren. Het kost €2,70 per kilo, waardoor de dagprijs op €0,54 uitkomt. Heb je een kleine portemonnee, dan is Smilla Hapjes in saus of gelei het overwegen waard als natvoer.

 

Sterilised

Wat betreft ingrediënten lijkt Sterilised weer heel erg op de voorgaande, dus ik zal dit niet weer herhalen. Het eiwitgehalte ligt wel iets hoger (50,5%DM) en het koolhydratengehalte iets lager (9%DM). Dit is juist goed.

 

Een groot nadeel aan Sterilised is de toevoeging van DL-methionine. Dit is een urine verzurende stof om struviet (blaasgruis) te voorkomen, maar de stof zelf brengt allerlei risico’s met zich mee die nog ernstiger zijn. Bovendien is het niet nodig om de urine te verzuren als je kat gezond is.

 

Lees ook: Is ‘sterilised’ nodig?

 

Gevogelte en vispannetje

Ook hier lijken de ingrediëntenlijsten weer als een bijna exacte kopie van de voorgaande. Het vispannetje is wel gebaseerd op tonijn. Vis geef ik liever niet dagelijks, omdat het verslavend kan zijn en gifstoffen bevat.

 

Een groot nadeel is echter de analyse, waarbij de koolhydraten onder de 0% uitkomen. Daardoor vertrouw ik de analyse niet (die wegkomt van Zooplus UK) en kan ik hier maar weinig over zeggen.

 

Conclusie: Graanvrij, Goedkoop en Redelijk

Het moge duidelijk zijn dat de eiwitten niet van de beste bron zijn. Ondanks dat in smulpannetje het koolhydratengehalte net iets te hoog is, kan ik deze variant wel aanraden voor mensen met een kleine portemonnee. Ook de Hapjes in saus en gelei zijn iets te hoog in koolhydraten, maar als je weinig te besteden hebt zou ik deze overwegen.

 

De Sterilised zou ik laten staan, omdat de DL-methionine op lange termijn meer schade kan doen dat goed. Het gevogelte en vispannetje kun je eens proberen, maar over de analyse kan ik verder niets zeggen.

 

Smilla is voor iedereen die niet veel te besteden heeft een interessante optie ; heb je echter meer in de portemonnee, dan zou ik voor een betere natvoer gaan.

Pootje PurrfectCat

4 reacties:

 1. Smilla heeft een nieuwe variant: #zooplus https://zooplus.page.link/peWh39auqqyB32k98.

  Is de Fine Menu variant beter qua samenstelling?

  • Als de informatie van Zooplus correct is, dan ziet het er qua cijfers oké uit. Het is ietwat vet.
   De ingrediënten zijn nog steeds “vlees en dierlijke bijproducten”, wat waarschijnlijk niet de beste kwaliteit is.
   Voor een uitgebreidere analyse zet ik hem op mijn lijstje voor een later review.
   Wil je graag eerder een diepgaandere analyse, dan kun je die hier aanvragen.

 2. Mijn diabeteskat krijgt Smilla gevogeltepannetje en doet het hier goed op. Ook op het diabeteskatten forum wordt dit veel gebruikt en aangeraden omdat het geen koolhydraten bevat! er staat inderdaad niet specifiek op van waar het vlees komt dus dat vind ik zelf wel een minpuntje. Maar aangezien mijn kat per 24u 6 maaltijden van telkens 45 gram krijgt is het wel fijn dat het niet zo duur is! Ik wissel soms wel eens af met beter voer zoals lily’s kitchen en na jullie review van granatapet ga ik dat ook eens proberen!

Reageren is niet mogelijk