Het beste blaasgruis voer: een dieet tegen struviet

Kattenkoppie

Blaasproblemen komen veel voor bij katten. Struviet is in ongeveer 15 tot 30% van de gevallen het probleem. Dit kan zorgen voor een geïrriteerde blaas, moeite met plassen of zelfs een verstopte plasbuis. Katers lopen extra risico door hun smallere en langere plasbuis.

Een juist dieet kan helpen voorkomen dat je kat struviet krijgt. Als hij het al heeft, kan het ook helpen in de behandeling ervan. Indien succesvol kun je hiermee een dure operatie voorkomen.

Wat is het beste kattenvoer bij blaasgruis als behandeling?

Diagnose van struviet: wat je dierenarts moet doen

Om de juiste behandeling te kiezen, is het belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Er zijn namelijk twee veelvoorkomende stenen, struviet en calcium-oxalaat, maar deze vereisen een heel ander dieet.

Daarom moet je dierenarts twee dingen doen voor de diagnose (deze behandel ik hier uitgebreider).

Is er een infectie? Zo ja, welke?

Allereerst moet hij uitzoeken of er sprake is van een infectie door middel van een urinekweekje. Dit urine monster moet direct uit de blaas komen door middel van een blaaspunctie. Vervolgens kan het lab uitzoeken of er een bacterie is en zo ja, welke.

Is er sprake van kristallen en zo ja, welke?

Ten tweede moet gekeken worden naar het soort kristal/steen. Dit kan door middel van een microscopisch onderzoek, maar dit geeft geen garantie dat de steen volledig van struviet is. Met optische kristallografie kan zowel de binnen- als buitenkant bekeken worden.

Door middel van een röntgenfoto kan het beste gekeken worden of er sprake is van stenen. Soms wordt hiervoor echografie gebruikt, maar hiermee worden stenen nog wel eens gemist. In sommige gevallen is het beter om de struviet stenen operatief te verwijderen, bijvoorbeeld als ze erg groot zijn.

Belangrijk

Dring aan op verder onderzoek als je dierenarts dit niet zelf voorstelt. Zorg dat je weet of er sprake is van stenen (radiografie), welke stenen/kristallen dit zijn (optische kalligrafie) en of er sprake is van infectie.

 

Dit kost misschien eerst meer, maar geeft een beter ziektebeeld en welke behandeling de juiste / beste is.

 

Laat je niet zomaar naar huis sturen met antibiotica! Dit heeft geen zin als er géén sprake is van een bacterie (slechts in 2 tot 5% van de gevallen). Dit kost ook geld, de antibitioca heeft een aanslag op het immuunsysteem van je kat en leidt tot antibiotica resistente superbugs.[1]

 

Als het wel gaat om een bacterie, is ook beter te bepalen welke antibiotica het beste helpt in plaats van een algemeen middel en/of een trial-and-error methode toe te passen.

 

Let op: Hiermee bedoel ik niet ‘voorkom antibiotica ten alle tijden’, maar wel ‘wees kristisch op wat voorgeschreven wordt’.

 

Meer lezen: De werking van antibiotica, hoe probiotica kan helpen en alternatieven.

 

Urinary Diet: Hoe werkt blaasgruis voer?

Blaasgruis voer, ook wel urinary genoemd, probeert op verschillende manieren de struviet op te lossen. Deze bestaat als brokjes en als natvoer in de commerciële sector.

De urine pH verlagen

Door middel van DL-methionine (en soms ammonium chloride) wordt de urine synthetisch verzuurt. Soms wordt in het voer ook maisgluten gebruikt naast de synthetische verzuurder. De methionine die hierin zit werkt ook verzurend. De bedoeling is om de urine pH terug te brengen tussen de 6,3 en 6,5 (alhoewel van lang niet alle urinary voeding bekend is wat het effect is op de pH).

pH schaal de zuurgraad waarin kristallen zich ontwikkelen

Lees meer: Blaasgruis en urine pH, hoe zit dat eigenlijk?

De vochtinname verhogen

In brokjes wordt heel vaak extra zout toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je kat meer gaat drinken. Echter is het onduidelijk of dit drinken voldoende is voor de dagelijkse inname en wat de lange termijn gevolgen zijn van meer zout.

Laag in magnesium en fosfor

Fosfor kan worden omgezet in fosfaat bij hogere pH waarden. Omdat magnesium en fosfaat bouwstenen zijn van struviet, wordt gesteld dat het voer laag in deze twee stoffen moeten zijn.

Echter blijkt uit meerdere onderzoeken dat dit achterhaalt is, omdat de pH meer van belang is. Als de pH hoog is, zal struviet vormen, ondanks weinig magnesium in het voer. Als de pH daalt, zal ook de hoeveelheid fosfaat dalen, waardoor struviet oplost. Toch wordt dit nog volop in de marketing gebruikt.

Laag in eiwitten

Als eiwitten worden gebruikt door de spieren, is ammonium een van de afbraakstoffen. Ook dit is een bouwsteen van struviet. Daarom wordt gesteld dat deze niet hoger moet zijn dan 42%DM (dry matter). Urinary brokjes komen niet boven de 39%DM uit. Echter is ook dit achterhaald en wordt er gesteld dat juist een hoger eiwitdieet (55%+) dieet beter werkt.

Lees meer over magnesium, fosfor en ammonium: Specific Gravity, vocht en mineralen

Andere toevoegingen

 • Glycosaminoglycanen (GAG’s, zoals glucosamine): om de blaaswand weer gezond te maken
 • L-tryptofaan en Melkeiwithydrolysaat: Om stress te reduceren
 • Cranberries: Om ongewenste bacteriën te verminderen en urine te verzuren

Of deze stoffen ook daadwerkelijk iets doen, daar is de wetenschap nog niet over uit. Met name van GAG’s (waaronder glucosamine) zijn zo divers, dat er meer onderzoek nodig is om hier duidelijke uitspraken over te kunnen doen.

Het blaasgruis dieet: Vier opties tegen struviet

Om struviet te bestrijden zijn twee dingen het allerbelangrijkste: de urine pH en vocht. Allereerst moet de urine pH dalen tot tussen de 6,3 en 6,5. Onder de 6,6 lost struviet namelijk op, maar onder 6,3 wordt de kans op calcium oxalaat groter.

Ten tweede is het belangrijk dat je kat meer vocht krijgt. Dit is voor een gezonde kat al belangrijk, maar voor je blaasgruis kat van levensbelang. De meest effectieve manier is door hem meer natvoer te geven. Onderzoek toont aan dat voer met minimaal 75% vocht zorgt voor meer vochtopname.[2],[3] Hieronder zie je dat katten met een 73,3% vochtdieet in totaal significant meer vocht binnenkregen dan katten op een lager vochtdieet:

Effect van vocht in voer op waterinname katten
Let op!

Waarschuwing: Zorg dat je zeker weet dat je kat struviet heeft. Voer je urinary voer terwijl hij oxalaat of een ander soort kristal heeft, dan vererger je het probleem slechts! Ook kan te lang doorvoeren van een anti-struviet dieet leiden tot een te zure urine en oxalaat stenen in de hand werken. Let op aanwijzingen van de fabrikant over hoe lang je het product mag gebruiken.

Optie 1: Urinary brokjes

De eerste en meest gebruikte optie is urinary brokjes. De grote merken Royal Canin, Hills en Purina hebben allen een variant die blaasgruis oplost, maar er zijn ook minder grote merken zoals Advance Veterinary Diets, Cat Chow Adult, Eukanuba, Forza10, Kattovit, Sanabelle, Sanimed, Smilla, Specific en Ultima. Bij Zooplus kun je de meeste merken kopen.

De synthetische verzuurders zorgen voor een zure urine en binnen 4-6 week is de struviet meestal zo goed als verdwenen.[4] Vaak is 1,5% DL-methionine genoeg om de pH te laten dalen tot 6,4.[5]

Helaas moeten vele katten hun hele leven op dit voer blijven, is er alsnog een deel dat struviet houdt ondanks een lage urine pH en heeft DL-methionine ernstige bijwerkingen (waaronder nierfalen!). Daarnaast zijn de ingrediënten niet de beste voor een carnivoor en brokjes bevatten per definitie te weinig vocht, zeker voor een blaasgruis kat.

Om deze redenen maakt het weinig uit welk merk je neemt, alhoewel sommigen zweren bij Royal Canin S/O of Hills S/D. Persoonlijk ben ik geen voorstander van urinary brokjes en zou ik liever gaan voor urinary natvoer.

Royal Canin SO

Optie 2: Urinary natvoer

Urinary natvoer is al iets beter dan urinary brokjes. Deze bevat van nature het vocht (75%+) dat je kat nodig heeft.

Ook zijn de ingrediënten ietsjes beter dan bij het droogvoer: er worden meer dierlijke eiwitten in plaats van plantaardige eiwitten gebruikt. Ook is het eiwitgehalte hoger en zijn de koolhydraten lager (gemiddelden op droge basis):

Natvoer

(23 varianten)

Brok

(25 varianten)

Eiwit44,4%35,1%
Vet24,2%17,8%
KH19,9%36,5%

Desalniettemin wordt ook hierin nog steeds DL-methionine gebruikt om de urine te verzuren. Het nare daarvan is ook dat je dit niet kunt afstemmen op wat jouw kat nodig heeft.

Een aantal die ik nog redelijke oké vind zijn op basis van ingrediënten (alhoewel bijna overal bijproducten worden vermeld en geen een specifieke ingrediënten heeft):

Merk€/dagE-V-KHFosforNatrium
Kattovit Urinary Struvite Profylaxe
(tonijn en kalsvlees)
Kattovit Urinary Struvite Profylaxe
€1,5650 - 29,5 - 11,4%~1,05%~0,55%
Kattovit Urinary Struvite
Kattovit Urinary Struvite
€1,0450 - 29,5 - 11,4%0,91%0,55%
Trovet Urinary Struvite
(rund en kip)
Trovet Urinary Struvite
€2,54~50 - 28 - 11,5%0,91%0,59%
Almo Nature Urinary Support
Almo Nature Urinary Support
Onbekend50 - 20,6 - 7,1%OnbekendOnbekend
Eukanuba Urinary Struvite Formula
Momenteel alleen droogvoer
Eukanuba Urinary Struvite Formula
€2,8245,7 - 26,1 - 21,1%0,65%0,43%
Specific Chrystal Prevention (FCW)
Specific Chrystal Prevention (FCW)
€1,7640,9 - 33,1 - 190,67%1,41%

€/dag: op basis van een kat van 4 kilo (gemiddelde kat)
E – V – KH: Eiwit, Vet, Koolhydraten. Alle percentages zijn op droge basis.
Na contact met Almo Nature blijken zij geen informatie te hebben over de mineralen.

Kortdurend gebruik voor snelle verzuring

Dr. Pierson van CatInfo.org geeft aan soms Hill’s S/D Urinary te gebruiken, omdat dit voer de urine sterk verzuurd. In sommige gevallen grijpt deze dierenarts hiernaar om de struviet stenen sneller te kunnen oplossen (met name bij katers, omdat hun plasbuis dunner en langer is en dus een risico op obstructie bestaat). Dit is alleen voor korte termijn gebruik (~2-4 weken).

Hills Urinary SD natvoer

Optie 3: Natvoer met een hoog vleespercentage

Dierlijke eiwitten werken meer verzurend dan planteiwitten. Een natvoer met een hoog vleespercentage (veel dierlijke eiwitten) kan zodoende helpen de urine te verzuren naar het gewenste niveau. Deze betere soorten natvoeren bevatten geen/minder discutabele ingrediënten en hebben een lager koolhydraten percentage (<10%DM).

Het mooie van deze methode is dat álle katten dit voer mogen hebben. Je hoeft dus niet je blaasgruis kat af te zonderen van de anderen. Bij urinary voer (zowel droog als nat) is het beter dat je gezonde katten dit niet eten, want de verzurende stoffen kunnen bij hun juist voor problemen zorgen.

Ik verzamel goede natvoeren hier. Deze hebben een hoog vleespercentage:

 €/dagE-V-KHVlees%
Feringa
Feringa Menu Duo
€1,51+51% - 31% - 6%70-95%
Power of Nature
(Natural Cat)
Power of Nature - Natural Cat - Konijn (natvoer)
€2,3144% - 37% - 11%95%
Terra Faelis
Terra Faelis natvoer Rund
€2,5055% - 33% - 1,4%90%
GranataPet
Delicatessen

GranataPet Delicatessen Eend en Gevolgelte (natvoer)
€1,0652% - 31% - 6%
72%
Leonardo's
Finest Selection

Leonardo Finest Selection Pouch
€2,7155% - 27% - 7%70%
Animonda Carny
Animonda Carny Adult Kattenvoer
€0,7555% - 31% - 6%65%

Optie 4: Rauw voeren

Een nadeel van natvoer is de verhitting van het voer. Daardoor gaan de verzurende aminozuren methionine en cysteïne (deels) verloren. Door rauw te voeren voorkom je dit.

Hierin heb je grofweg twee opties. De eerste is KVV, wat gemalen rauw vlees is. De beste merken zijn Bandit, Carnivoer en Haaksbarf [6], maar er zijn ook nog genoeg andere goede merken. Bandit heeft ook een speciale blaasgruis KVV. Je kunt anders het beste een KVV zonder premix (mineralen en vitaminen) nemen, omdat deze de verzurende werking van het vlees in de weg lijken te staan en soms struvietbevorderend lijken te werken. Voldoende afwisselen van diersoorten is wel een must.

De tweede optie is BARF, wat staat voor Bones And Raw Food. Dit zijn meer stukken vlees, inclusief eetbare botten. Voorbeelden om mee te beginnen zijn kippennekken, kippenhartjes of (een door midden gehakte) kuiken. Hier zie je een kat een kippennek eten:

Belangrijk

Als je nu een brok verslaafde kat hebt, is het heel belangrijk de overstap naar natvoer langzaam te maken en daarna eventueel rauw. Trek hier gerust een 6 tot 12 maanden voor uit. Hier vind je meer tips voor de transitie.

 

Als je rauw wil gaan voeren, is het belangrijk je goed in te lezen. Het is niet moeilijk, maar elke dag een kipfilet is niet gevarieerd genoeg om voldoende en diverse voedingsstoffen in je kat te krijgen. Ook is het belangrijk hygiënisch te werken, net zoals met je eigen vlees. Het boek ‘voer voor carnivoren‘ van dierenarts Tannetje Koning is een goed begin, of struin rond op internet.

Extra verzuren

Bij niet alle katten is het voldoende om over te gaan naar een betere natvoer of rauw voeren. Omdat de urine pH niet automatisch of niet snel genoeg terugzakt moet er extra verzuurd worden. Een middel dat je kunt proberen is Urologist, waarin geen chemische toevoegingen zitten.

Urologist

Vaak wordt ook (troebele) appelciderazijn (ACA) aangeraden, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit werkelijk verzuurt. De PRAL waarde is -2,3, wat aangeeft dat het juist alkaliserend zou werken – ondanks dat ACA van zichzelf zuur is. Ook kan ik geen anekdotische verhalen vinden waarbij alléén appelazijn succesvol gebruikt werd voor het verzuren. Daarentegen heeft het mogelijk wel antibacteriële eigenschappen en kan het voor die reden gebruikt worden.

Een agressieve variant met het synthetische DL-methionine is Vetoquinol Care. Soms is het nodig om agressief te verzuren, zeker bij katers door hun langere en nauwere plasbuis. Dit zou ik als laatste optie gebruiken en alleen kortdurend, omdat de ingrediënten niet al te best zijn voor je kat.

Vétoquinol
Let op; Extra verzuren als je een urinary droog- of natvoer gebruikt is niet verstandig, omdat hierin al verzuurders zitten. Hierdoor kan onder andere metabole acidose (bloedverzuring) ontstaan, wat ernstige gezondheidsgevolgen heeft.

Ondersteunend voor de blaas

Ter ondersteuing van de blaas kun je Puur Urogeni geven. Het zou een goed milieu in de blaas- en urinewegen stimuleren. Er zitten natuurlijke ingrediënten in, die allen gewenste effecten hebben bij blaasontstekingen en struviet.

 • Diuretica (verhogen van urinevolume): Asperge, berk, guldenroede, kattensnor, zuurbes
 • Tegen stenen: Beredruif
 • Ontstekkingsremmend: Beredruif, gulderoede, kattensnor
 • Ondersteuning immuunsysteem: Canadese geelwortel, kattenklauw
 • Pijnstillend: Guldenroede, kattensnor
Puur Urogeni

Voor meer informatie over de verschillende bestandsdelen, kun je het beste op de site van PUUR (NML Health) zoeken naar het ingrediënt.

Vaker voeren: minimaal 3 maaltijden per dag

Uit onderzoek blijkt dat katten die grotere maaltijden krijgen, over het algemeen een meer basische urine van 0,5 tot 1,5 pH punt hoger hebben.[7],[8] Maaltijden moeten niet groter zijn dan 60 à 70 gram om de urine pH onder de 6,5 te houden.[9]

Effect van voeding inname op urine pH waarde

Sommige onderzoeken stellen daarom dat je moet vrij voeren [7],[9], maar daar ben ik het niet mee eens. Alhoewel katten in het wild 10-20 kleine maaltijden per dag eten, hebben ze niet de hele dag eten tot hun beschikking. Door continu eten beschikbaar te hebben, verstoor je het natuurlijke patroon, wat kan leiden tot verveling en stress.[10] Dit kan juist de blaasproblemen verergeren.

Mijn aanbeveling is om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over minstens 3 maaltijden (meer is beter) om de pH lager te houden.

Hoeveel je kat per dag mag, is afhankelijk van zijn ideale gewicht en het soort voer – reken dit altijd zelf uit. Van natvoer ligt dit meestal ergens tussen de 150 en 300 gram. Bij een maaltijd van 65 gram, geef je 3 tot 5 maaltijden per dag. Hoe groter je kat, hoe meer het dagelijks limiet is en hoe meer maaltijden je moet voeren. Een voederbak op timer, zoals de PetSafe Eatwell, kan hierin ook een uitkomst zijn.

Petsafe Eatwell 5

Meer vocht voor je kat

Naast natvoer blijft het belangrijk vers water te hebben staan. Let wel, dit zijn aanvullende maatregelen, geen vervanging voor natvoer. Katten zijn geen drinkers door hun lage dorstreflex en inefficiënte manier van drinken. Hoeveel vocht je kat per dag nodig heeft hangt af van zijn gewicht: 44-66 ml per kilo lichaamsgewicht is de gehanteerde norm.

Je kunt het drinken stimuleren door:

 • Plaats het waterbakje minstens een halve meter weg bij het etensbakje.
 • Plaats meerdere drinkbakken, het liefste op de looproutes van je kat.
 • Gebruik brede waterbakjes, zodat de snorharen de rand niet raken.
 • Gebruik glas, keramiek of RVS in plaats van plastic. Plastic kan vreemde geurtjes aan het water geven.
 • Maak regelmatig de waterbakjes schoon (eens per dag) om bacterie opbouw te voorkomen.
 • Voeg wat tonijnwater of bottenbouillon toe in het drinkbakje om het aantrekkelijker te maken.
 • Een waterfontein met stromend water is voor veel katten onweerstaanbaar.
Cat Mate Drinkfontein
Een drinkfontein kan het drinken stimuleren.

Zelf de urine pH meten voor monitoring

Voor welke optie je ook kiest als blaasgruis dieet, het is belangrijk te meten of de urine pH ook naar beneden gaat.

Soms werkt een voer, zelfs speciaal urinary voer, niet voor je kat óf het werkt te goed. Dan wordt de urine pH zo laag dat de kans op calcium-oxalaat toeneemt. Het kan dan zelfs zo zijn dat je eindigt met zowel oxalaat als struviet.

Urine opvangen

Om de pH te meten, moet je urine opvangen. Dit is even een uitdaging en vereist wat training. Je kat moet wennen dat je erbij bent als hij plast en vervolgens dat je een bakje/soeplepel onder hem houdt terwijl hij plast. Dit wordt ook wel lepeltraining genoemd.

Een andere optie is de kattenbak vullen met speciale katkor korrels. Hierop blijft de plas min of meer liggen, waardoor je het met een pipetje kun opzuigen. Als je meerdere katten hebt, zal je de kat wel even tijdelijk alleen moeten opsluiten, zodat je zeker weet van wie de plas is.

pH strips

Vervolgens gebruik je de stripjes om de pH te meten. Alhoewel deze ongeveer 0,5 kunnen afwijken, geven ze een goede indicatie van de pH om te bepalen of meer of minder verzuring in het voer nodig is. Degene die ik aanraad zijn B.Nagel strips (~€015 per strip; meten per 0,3). Als je ook wil meten of er bloed aanwezig is, is Combur 10 (~€0,30 per strip) een goede optie, maar deze zijn minder precies met de pH meten.

B.Nagel urinestrips

Er zijn wel goedkopere strips, maar let dan goed op dat ze minimaal per 0,5 pH waarde meten. Twee andere merken dan Combur zijn Machery Nagel en Simplex (~€0,15 per strip).

BewaartipLicht kan zorgen voor verkleuring en vocht maakt ze onbruikbaar. In beide gevallen kun je ze weggooien, dus berg je strips op in de plastic container en bewaar ze het liefst op een donkere plaats.

Moet het blaasgruis dieet voor altijd?

Je kat is er bij gebaat dat de struviet en stenen, en daarmee de pijn, zo snel mogelijk weg zijn. De pijn leidt vaak tot stress en dit kan het probleem verergeren. Soms is hierbij een operatie de beste keuze, zeker bij grotere stenen. Zeker bij katers, waarbij de kans op een blokkade groter is, moet dit overwogen worden.

Bij kleinere struviet stenen kan beter worden gekozen voor een verzurend dieet boven een stressvolle operatie.

Urinary voer moet ongeveer 1 tot 3 maanden worden gegeven voor de oplossing van de struviet kristallen/stenen. Vaak wordt een extra maand aangehouden voor de zekerheid. Sommige agressievere urinary voedingen mogen maximaal 6 maanden gegeven worden (wettelijk vastgelegd) – let hier goed op of vraag het voor de zekerheid na bij de fabrikant.

Uit onderzoek is gebleken dat 39% van de katten op brokken een terugval heeft. Deze katten moeten vaker langere tijd, soms hun hele leven, op urinary brokjes blijven.

Bij natvoer is dit terugval percentage veel kleiner: slechts 11%. Daarom verdient het de voorkeur om je kat op natvoer over te krijgen. Eventueel kan hierbij extra verzuurd worden naar de individuele behoefte van de kat, in plaats van wat de producent heeft bepaald voor alle katten. (Let op: niet extra verzuren als je commercieel urinary voer geeft!).

Ook lijkt bij rauw voeren het terugvalpercentage klein, alhoewel dit alleen gebaseerd is op anekdotische verhalen. Katten die zijn overgegaan op rauw, lijken na 1 à 2 jaar vrij te zijn van struviet en zonder verzurende stoffen verder te kunnen op hun rauwe dieet. Zij lijken ook veel minder vaak een terugval te krijgen.

Persoonlijk denk ik dus niet dat je kat voor altijd op een speciaal blaasgruis voer nodig heeft. Zelf het heft in eigen handen nemen vereist moed en doorzettingsvermogen, vaak omdat dierenartsen je tegenspreken en het eng lijkt, maar het kan zeker lonen voor de gezondheid van je kat.

Het heft in eigen handen nemen deed Kim voor haar kater Amon. In twee delen beschrijft ze hoe research naar voeding haar ertoe deed besluiten Amon over te zetten op rauw. Deel 1 vind je hier.

Pootje PurrfectCat
Meer over blaasgruis
Bronnen

[1] Er zijn al meerdere bacteriën resistent, wat een ernstige ontwikkeling is voor onze (toekomstige) gezondheid en bacterie bestrijding.

[2] Effect of dietary water intake on urinary output, specific gravity and relative supersaturation for calcium oxalate and struvite in the cat (2011 – abstract)

[3] The effect of diet on lower urinary tract diseases in cats (1998 – PDF)

[4] Medical dissolution of feline struvite urocystoliths (1990 – abstract*)

[5] The effect of chronic acidification using ammonium chloride on acid base and mineral metabolism in the adult cat (1989 – abstract)

[6] Voerwijzer: De beste KVV

[7] Long-Term Safety of Urine Acidifying Diets for Cats (Purina, 1995 – PDF)

[8] Influence of diet on urine pH and the Feline urological syndrome (1991 – abstract)

[9] Effect of food intake on urine pH in cats (1992 – abstract)

[10] Environmental enrichment for indoor cats (2010 – PDF)

79 reacties:

 1. Kan urinary hoge bloeddruk bij katten veroorzaken?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zout heeft dat effect wel voor mensen, maar bij katten minder.
   Zij kunnen ook meer zout hebben in hun voeding.
   Ik heb zo nog geen bewijs dat urinary voer een hoge bloeddruk veroorzaken.

 2. Beste Marilyn,

  Onze poes van 16 jaar heeft alweer 2 1/2 jaar suikerziekte, sinds die tijd krijgt ze kvv voer en daar doet ze het erg goed op. Sinds vorige week heeft ze blaasgruis. De dierenarts wilde in eerste instantie (Gelukkig) niet van voer veranderen. Ze wilde een verzuurder geven, maar helaas is deze niet leverbaar.Nu adviseerde ze om een echo te laten maken en dan over te gaan op dieetvoer voor de urinewegen. De suiker zal daardoor weer van slag gaan. Ik ben totaal niet blij met het veranderen van voer. De poes eet verschillende merken kvv , Bandit wildmix ,Darf wild, Darf Natuurvoer,Darf Emi,Darf pens haring eend,Aldorado puur haring en Tammenga katmix. Kan u mij een advies geven?

  • Marilyn [Catmoneo]

   KVV zou prima kunnen met verzuurder inderdaad.
   Vetoquinol DL-methionine is daarvoor een optie – wel op voorwaarde dat het om struviet gaat met een hoge urine pH waarde.
   En extra vocht door de KVV helpt ook.

 3. Hoi, ik had even een vraag. Mijn kat heeft een aantal jaren terug steeds aanvallen gehad. En nu zit ze al die tijd op brokken van urinary (royal canin). Maar ze eet het opeens niet meer zoveel. Ze laat het vaak staan en eet kleine beetjes soms. Ik vroeg mij af of ze weer gewone brokken mocht? Maar zo ja.. Welke? Mij is verteld dat als ze weer normale brokken krijgt het terug kan komen. En ook bij gewoon nat voer? Wat mag ik haar nou geven? Groetjes, Linda

  • Ze drinkt trouwens wel goed op die brokken en ze vond ze heerlijk.. Nieuwe zak.. En opeens niet meer.. Ze heeft trouwens blaasstenen gehad..

  • Marilyn [Catmoneo]

   Als er plots zo iets veranderd, dan eerst naar de dierenarts. Bloed laten trekken, urine onderzoek, etc.
   Het kan heel goed zijn dat ze ergens pijn heeft en daardoor minder gaat eten. Belangrijk om dat eerst uit te sluiten.

 4. Hi Marilyn,

  Wat een interessant artikel! Bij onze kater van 1,5 is helaas blaasgruis geconstateerd. In oktober katheter gehad omdat er nog maar een paar druppels uit kwamen. Erg sneu allemaal.

  Na een kleine zoektocht krijgt hij nu smorgens en savonds (voor het slapen) een schepje pate van Pro Plan Urinary (turkey) van Purina en bij het avondeten een half zakje van Royal Canin Urinary morsels in gravy. Verder staan er wat brokjes van Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie waar hij tussendoor wat van eet.

  Hij plast vaker en gewoon goede hoeveelheid dus het lijkt te werken. Is deze voeding oke zo of raad jij iets anders aan. En moet hij dit altijd blijven eten?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Jessica

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik raad aan zelf de urine pH te controleren om te kijken hoe het gaat.
   Na een half jaar de urine laten testen bij de dierenarts op gruis.
   Voor nu lijkt dit oké, en als hij weer gezond verklaart is kan hij mogelijk over naar reguliere NATVOER (ivm vocht).
   Zie ook dit hoofdstuk in het artikel: Moet het blaasgruis dieet voor altijd?

 5. Hoii,
  Waarom mag natvoer voor blaasgruis, of struviet stenen maar tijdelijk gebruikt worden?
  Is dit ook als ze brokken ernaast krijgen.

 6. Wat een super artikel.
  Mijn kat van 5 jaar oud heeft nu voor de 2e keer in 2 jaar tijd een blaas ontsteking. Hij heeft blaas gruis. 2 jaar geleden was ik er te laat bij en kon hij niet meer plassen. Dat kon hij deze keer gelukkig nog wel.
  Ik heb totaal 3 katten en volgens de dierenarts kon ik ze alle 3 op het dieet zetten. Ik geef de brokken van hills. Prins willen ze niet.
  Maar nu lees ik in dit artikel dat ik die andere 2 er beter niet op kan zetten.
  Mijn jongste van 1 jaar oud gooit eerst de brokken met zijn pootje uit de voerbak voordat hij gaat eten.
  Ik heb 2 voerbakken op chip in huis, maar net als de vorige keer toen hij nog een kitten was kwamen de brokjes tussen de voerbak en dat klepje te zitten. Dan gaat de bak stuk. Ik werk overdag.
  Kan het echt kwaad als die 2 gezonde zeg maar ook de dieet brokken krijgen en kan ik gewoon urinary brokken kopen of moet het echt hills zijn.
  Ik vind het maar een lastige situatie.
  Oja en natvoer wil hij niet.
  Heb alle merken al geprobeerd. Van mousse tot stukjes.

 7. Hoi Marilyn,

  Klopt het dat uroligist ook verzurend werkt?

  Groetjes Relinde

  • Marilyn [Catmoneo]

   Van de huisdierendokter is dat?
   volgens mij werkt dat vooral ondersteunend voor de blaas.
   Of het verzurend werkt kun je het beste aan hun vragen.

   • Urologist van Sensipharm. Dacht in dit artikel te begrijpen dat, dat verzurend werkt? Of toch verkeerd gelezen? Vroeg me ook af of je het naast dieeet voeding voor de urine wegen kunt geven. Of kan.ik dat beter aan een dierenarts vragen?

   • Marilyn [Catmoneo]

    ja die werkt verzurend, maar dat is dus niet zo’n goed idee om samen te geven met een dieet dat ook al verzurend werkt (zoals urinary voedingen).

   • Wil.nog even toevoegen dat mijn kat nu gedeeltelijk op cd voeding staat. Voornamelijk natvoeding met een klein beetje brok en daarnaast 2 dagen wild freedom en 1 keer granapet krijgt naast zijn dieeet voeding.

   • Laatste toevoeging. (Kan mijn berichten helaas niet aanpassen dus excuus als het onoverzichtelijk is. Mijn voorlopige doel over de loop van een paar maanden is om mijn kat op het volgende schema te krijgen. Met 4 kleinere maaltijden per dag:
    Ma en Di
    1/4 wild freedom
    10 gram cd
    1/4 Wild freedom
    1/2 stew cd
    Woe en Vr
    1/4 Fine catsfood
    10 gram cd
    1/4 Fine catsfood
    Zakje cd
    Do en Zo
    1/2 granapet en 10 gram cd
    10 gram cd
    1/2 granapet
    Zakje cd
    Za
    Vers vlees
    10 gram cd
    Half cd stew
    Half cd stew
    Ik ben nu nog niet zover, maar hij had van de week al wel een ph van 6,5. Wat opzich goed is, maar ik wilde kijken of ik hem hiernaast veilig sensipharm kan geven als hij voor een deel van zijn dieeet voeding of is. Aangezien ik niet wil dat zijn ph nog hoger wordt. Hoop dat mijn vraag zo een beetje duidelijk is. Sorry voor het lange verhaal.

    Groetjes Relinde

   • Marilyn [Catmoneo]

    Een persoonlijk advies zou beter zijn: Voeding Advies: Welke voeding is goed voor jouw kat?

 8. Hallo marilyn,
  Mijn kat heeft laat van struvit en staat daarom al jaren op cd voeding. Hij kreeg eerst vooral brok, maar krijgt nu elke dag cd natvoer. Hij krijgt ook 3 ochtenden in de week wild freedom en 1 keer rauwvoeding naast zijn 3 andere maaltijden van die dag. Mijn doel is om hem elke ochtend 1 soort natvoer van jou lijst te geven naast zijn 3 maaltijden cd voeding. Zijn urine ph was echter vandaag al 6.5 wat opzich goed is, maar get moet volgens mij niet hoger worden. Zou ik urologist in zijn wild freedom natvier kunnen geven? Ik begreep dat dit ook helpt met verzuren?
  Groetjes Relinde

 9. Hoi Marilyn,

  Mijn kater van 10 maanden oud heeft met vandaag meegeteld de afgelopen 2 maanden voor de 3de keer buiten de kattenbak geplast. Het was echt plassen, want het was veel en hij deed het gehurkt. Hij is niet gecastreerd en hij is de laatste tijd toch op zoek naar een partner. Vandaag heb ik hem betrapt met zijn broertje, hij probeerde hem te dekken. Mijn kater doet ook veel aan de vloer krabben. Komt dit plas gedrag omdat hij geslachtsrijp is of heeft hij toch een medische aandoening. Sproeien heb ik hem nooit op betrapt hij weegt 6 kilo, is wel minder bewegelijk ook. Hij krijgt Animonda natvoer en Power of Nature droogvoer. Voeding zou in principe goed moeten zijn. Vandaag ook voor het plassen zag ik dat hij met de voorpootjes aan het krabben was op de plek waardat hij heeft geplast.

  Is het probleem opgelost met het castreren of wat kan ik het beste doen? Eventueel laten afvallen is 6 kilo veel voor een BKH van bijna 10 maanden?

  Dankjewel!

  • Wanneer een kat buiten de bak plast, ga je eerst een medische oorzaak uit laten sluiten, ook al is het in een situatie als deze niet ongewoon dat het ook door de hormonen kan komen. Ik zou het dus in ieder geval met de dierenarts bespreken en dan ook gelijk de castratie aankaarten.

   Het gewicht beoordelen doe je op basis van de Body Condition Score, niet het gewicht, omdat elke kat een andere bouw heeft en de verschillen daartussen te groot zijn om algemene uitspraken over te doen. Hier kun je meer lezen over gewicht en de Body Condition Score.

 10. Hoi,

  Ik heb namens mijn moeder toch nog even wat vragen. Ze wil van mij niks aannemen dus ik hoop dat ik een berichtje van jou met persoonlijk advies naar haar kan doorsturen.

  Mijn moeder heeft onlangs 3 katten uit het asiel gehaald. 2 gezonde dames van 10 en een oudere dame van 16 jaar die kristallen in haar urine had.

  Ze heeft nu alle 3 de katten op hills urinary staan en om de dag krijgen ze een beetje natvoer van mac’s, wild freedom of animonda.

  Het is lastig om de katten apart te voeren en eigenlijk wil ze niet volledig op natvoer.
  Heb jij advies voor mijn moeder wat ze de katten het beste kan voeren?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Hoi Kim,

   Blaasgruis voeding voor katten die geen blaasgruis hebben raad ik af. Zie ook: Blaasgruisvoeding preventief geven aan je kat, een goed idee?

   Voor de volwassen gezonde kat is natvoer al van belang voor een goede vochthuishouding, voor een senior is dat nog meer van belang. Zij verliezen namelijk meestal nog niet iets meer vocht. Voor katten met blaasproblemen is het essentieel als je de kans op herhaling zo klein mogelijk wil maken.

   Mijn advies zou dus zijn meer mac’s, wild freedom en/of animonda. Zeker elke dag een portie, liever 2x (ochtend+avond is voor de meesten toch nog wel te doen praktisch gezien).
   Een Surefeed op chip kan helpen te zorgen dat alleen de blaasgruis kat bij de urinary voeding kan. Ook hierin, het liefste natvoer, maar anders eventueel brokjes.
   Een 2de surefeed kan dan gevuld worden met ‘normale’ brokjes. Een surefeed kan voor meerdere katten gebruikt worden, dus de 2 van 10 jaar kunnen dan daaruit eten, bv Orijen Cat en Kitten).

   Succes 🙂
   Groetjes,
   Marilyn

 11. Deborah Rappange

  Hoi Marilyn,
  Wat fijn al de informatie die je hebt uitgezocht. Eerlijk gezegd duizelt het me nog wel een beetje. Mijn poes ( net 5 jaar) heeft al drie jaar blaasproblemen. Volgens mijn dierenarts had ze FIC dus blaasontsteking door stress. Ze plast steeds kleine plasjes met bloed op de kattenbak, op de bank en op de vloer. Veel geprobeerd om de stress te reduceren zonder resultaat. Nu naar een andere dierenarts geweest en blijkt ze blaasstenen te hebben. Ze is geopereerd en het waren calciumoxalaat stenen. Ze moet nu op speciaal voer. Het probleem is dat ik nog twee poezen heb en niet de mogelijkheid om ze apart te voeren. Ik voer mijn katten normaal brokjes en vers vlees van onder andere naturis en blikvoer van Smilla. Volgens de dierenarts mag ze echt alleen maar het speciale voer van Royal Canin eten en absoluut geen vers vlees meer. Ik weet nu echt niet wat ik moet doen ook gezien mijn andere katten.

  Met vriendelijke groet,
  Deborah

  • Misschien kun je de Surefeed voerbak op chip aanschaffen. Prijzig, maar dan kan je kat niet meer bij de andere voeding.
   Overigens mag je kat nog steeds wel vers vlees, alleen moet je wel even opletten met de samenstelling. Als ze al gevoelig is voor calcium-oxalaat stenen zou ik daar rekening mee houden.
   Bovendien zou ik bij blaasproblemen altijd vochtrijke voeding aanbevelen, om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. Dus dan liever natvoer dan brok.

 12. Hoi Marilyn

  Sinds december 2019 tot nu, heeft onze 3-jarige kater blaasgruisproblemen.
  Er was een verstopping van de penis door kristalvorming, de eerste penissonde/blaaskathether was toen een feit. Door de eerste dierenarts werd aangeraden om hem speciaal droogvoer te geven (maar er werd niet gesproken over een combinatie met natvoer). De eerste maand zouden we hem Hill’s S/O droogvoer moeten geven, helaas lustte hij dit niet en probeerden we Hill’s C/D urinary multicare en Hill’s C/D Urinary stress, maar daarvan at hij ook niets. Uiteindelijk zijn we overgeschakeld op Sanimed anti-struvite droogvoer en moesten we hem ook dagelijks Cystease geven. Daarna heeft hij nog 3-maal een penissonde/blaaskatheter gekregen aangezien de penis telkens terug verstopt raakte en er werd zelfs gezegd dat hij de volgende keer een operatie zou moeten ondergaan waarbij de penis geamputeerd zou worden.

  En ja hoor, opnieuw was er een verstopping… Gelukkig kwamen we bij een andere dierenarts terecht die ons aanraadde om natvoer te proberen en gedurende 2 weken 3x per dag Vétoquinal care blaasgruis te geven en ook dagelijks Cystease te blijven geven. We kregen enkele zakjes/doosjes mee om te testen:
  – Hill’s Urinary stress C/D met kip natvoer,
  – Hill’s Urinary muticare C/D,
  – Hill’s Urinary Stress C/D met zalm natvoer,
  – Hill’s Urinary care C/D ragout met kip,
  – Hill’s Prescription Diet c/d Urinary Stress Ragout met Kip.

  We hebben uiteindelijk Hill’s Urinary Stress C/D met kip natvoer en Hill’s Urinary Stress C/D met zalm natvoer bijgekocht, aangezien hij dit in het begin heel lekker vond. Jammer genoeg wil hij de zakjes met zalm niet meer eten, dus enkel nog de zakjes met kip waarbij we nog wat extra water tevoegen (je moet het natvoer trouwens echt voor z’n neus zetten en moeite doen om hem er van te doen eten) in combinatie met Sanimed droogvoer en 2x per week Vétoquinol care blaasgruis en dagelijks cystease. Ook hebben we een waterfonteintje gekocht, heel af en toe drinkt hij er van.

  Bij controle 2 weken na de laatste verstopping, waren alle kristallen opgelost. Helaas moet hij over 2 maand terug op controle, aangezien zijn nierwaarden niet zo goed waren (14, terwijl het maximum 14 mag zijn).

  Het droogvoer van Sanimed en cystease zouden we standaard blijven geven, maar het is zeker belangrijk dat hij genoeg vocht binnen krijgt; dus bij voorkeur zou hij meer van het natvoer moeten eten. Het is altijd een hele opgave om hem natvoer te doen eten en daarom zouden we graag nog een ander merk proberen. Welk alternatief natvoer zou je ons kunnen aanraden? Bij voorkeur zakjes met veel saus, kleine brokjes vlees – of toch niet groter dan de huidige (aangezien ik het nu soms moet “prakken”)?

  Vriendelijke groet
  James

  • Hoi James,

   Wat naar dat je kat hier last van heeft.
   Zeker nu hij al 2x verstopt heeft gezeten.
   Is er wel goed onderzocht wat voor gruis hij heeft in de blaas? Bijvoorbeeld struviet los je op met deze voedingen, maar als het een ander soort steen is, maak je het mogelijk erger. Dit kun je even checken bij je dierenarts.

   Mocht het puur struviet zijn, en je wilt urinary voedingen, dan zou je Royal Canin urinary eens kunnen proberen. Ik geloof dat zij ook brokjes in saus hebben, al weet ik dat niet 100% zeker.

   Nog een tip: voor extra vocht kun je ook nog eens proberen of hij het accepteert als je wat extra water door de natvoeding heen mengt. Krikt het vochtgehalte nog meer op.

   Groetjes,
   Marilyn

 13. Hoi,

  Mijn mannen (Frank & Frey) krijgen nu al een tijdje voer tegen struviet vorming en ik heb een heel onderzoek gedaan in het begin.
  Ik kwam uit bij droogvoer van Virbac (https://www.virbac.nl/Veterinary-HPM/Kat/Dieetvoeding/Cat-Urology).

  Qua natvoer heb ik 2 klieren in huis en moet ik heel veel afwisselen anders eten ze maar heel weinig. Verschillende soorten structuur lijken erg belangrijk in deze afwisseling.
  Inmiddels bestaat de collectie uit 29 smaken van 9 merken:

  – Kattovit zakjes in 3 smaken: kip, kalf, zalm
  – Kattovit blikjes: tonijn, kalf en soep
  – Purina zakjes in 2 smaken: kip en zalm
  – Purina blik: kalkoen (via omnipet.be)
  – Almo nature zakjes in 2 smaken: vis en kip (volgens mij inmiddels veranderd, maar nog niet uitgeprobeerd)
  – Hill’s C/D (geel) zakjes in 2 smaken: zalm en kip
  – Hill’s C/D (rood) zakjes in 3 smaken: zalm, kip, kip reduced calorie
  – Hill’s metabolic+urinary zakjes in 1 smaak: kip
  – Hill’s blikjes: C/D, S/D, stoofpotje C/D in 2 smaken
  – Specific FSW kuipjes
  – Clinic blikjes in 2 smaken: kip en rund
  – Trovet blikjes: kip
  – Royal Canin zakjes in 3 smaken: kip, rund, moderate calorie –> Oude variant! Nieuwe lusten ze niet
  – Royal Canin S/O blik –> oude variant, niet meer verkrijgbaar

  Natvoer vind ik erg belangrijk omdat Frey uit zichzelf best weinig drinkt. Ik doe dan ook bij alle blikjes wat warm water er bij. Ik weet dat er soorten tussen zitten die wellicht niet veel doen of juist veel, maar ik heb liever dat ze goed natvoer eten dan altijd de goede kwaliteit. Beter inconsequent goed dan consequent fout.
  BARF heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar de heren vinden dit allebei niks..

  In het bovenstaand artikel mis ik best wat soorten, met name Virbac is denk ik een goede aanvulling.
  Ook de FeliGum Struvite (te koop bij medpets) snoepjes verzuren erg. Niet geschikt voor langer gebruik volgens mij, maar wellicht ook het uitzoeken waard 🙂
  Ik heb dit bericht trouwens geplaatst om mensen de laten zien welke soorten er allemaal zijn, zeker niet om iets te adviseren!! Hoop dat iemand er wat aan heeft 🙂
  Frank & Frey gaan nu gelukkig al een tijd goed.

  Groeten,

  Larissa Berkamp

 14. Hoi, een van mijn katten heeft kleine blaasstenen. Ze krijgt nu Metacam. De dierenarts stelde een dieetvoer voor en hoewel ze zeker niet het slechtste dieetvoer verkoopt werd ik niet blij van de samenstelling (oa gehydroliseerde eiwitten) en heb ik mijn kat sinds een paar dagen volledig op Wildcat Etosha Adult gezet. Geen officieel dieetvoer maar zeer goede ingredienten en tevens Methionine er in (wat ik niet aan een gezonde kat zou geven). Ook vaker per dag kleine beetjes voer ipv grotere maaltijden. Twee dagen geleden was haar PH 7. Ik hoop dat deze snel zakt. Helaas wil deze poes geen natvoer eten. Ik zag op jouw website Puur Urigeni, dat heb ik aangeschaft als ondersteuning om het milieu in de blaas te verbeteren. Weet jij of ik dat probleemloos samen kan geven met de Metacam? Met vriendelijke groet!

  • Hoi Zirta

   Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Interactie is altijd mogelijk.
   Je kunt dit het beste navragen bij de maker van het product, NML health.

   Groetjes,
   Marilyn

   • Beste Marylin, bij een van mijn katten is de afgelopen maand een blaasontsteking geconstateerd. De e colie bacterie werd aangetroffen en deze is inmiddels door een antibiotica kuur verdwenen. Echter heeft hij ook blaasgruis. Het gaat om calciumoxalaat. Verschillende dierenartsen hebben hills cd / hills sd of royal canin so voorgeschreven. Op mijn vraag of dat wel de juiste voeding is bij dit soort kristal, wordt altijd bevestigend beantwoord. Niet voor het oplossen ervan, want oxalaat is niet op te lossen door dieetvoeding, maar het zou wel geschikt zijn om vorming van nieuwe kristallen te voorkomen. Dit staat ook op de verpakkingen.
    Ik lees in deze blaasserie artikelen en in het algemeen op internet dat urinary voeding averechts kan werken bij oxalaat. Hoe kan het dat de informatie hierover zo tegenstrijdig is? Ik raak hier heel erg van in de war.

   • Ik adviseer bij oxalaat over het algemeen een nierdieet, maar hoe en wat precies is te uitgebreid om hier op in te gaan. Helaas wordt er vanuit de fabrikant aangegeven dat de blaasdiëten ook geschikt zijn voor oxalaat preventie.

    Er valt enigszins wat te zeggen voor de bevestiging ervan, maar ook mijn persoonlijke ervaring is dat nierdiëten vaak beter werken (wanneer je bij een therapeutisch dieet wil blijven).

 15. Geweldig artikel! Wat ik mij wel afvraag (en niet echt op internet kan vinden). Stel je hebt 2 of meer katten, maar slechts 1 daarvan heeft gruis en dus urinary brokjes nodig. Mag je dan voor alle katten volledig overgaan op urinary brokjes? Dus alleen nog maar deze brokjes voeren.

  Of kan dat kwaad voor de andere 2 katten?

 16. Hoi!
  Onze poes Lana (britse korthaar) is inmiddels bijna 8, en is vorig jaar geopereerd omdat ze grote blaasstenen bleek te hebben. Het ging na onderzoek om struviet.
  Sindsdien is Lana op dieet, Royal Canin SO (90% natvoer en een paar brokjes, ik voeg ook water toe aan het natvoer want Lana drinkt nooit).
  Volgens de dierenarts moet Lana de rest van haar leven op het dieet blijven anders kunnen de struvietstenen terug komen.
  Echter lees ik hier en op de verpakking dat ze dit voer eigenlijk max 6 maanden mag eten..

  Ik heb tot nu toe de Royal Canin afgewisseld met Hills c/d (met het idee dat ze niet elke dag hetzelfde hoeft te eten), maar nu las ik ergens dat verschillende merken elkaar tegen kunnen werken?

  Ik heb Lana’s plasje vandaag laten checken en de ph blijkt toch hoog (8), vorige check 4 maanden terug was deze 7. Ik ben nu van plan met de Hills te stoppen zodat de merken elkaar niet tegen kunnen werken.

  Heeft u hier ideeën / tips over?

  • Hoi Karlijn,

   Bij speciale voeding kun je inderdaad vaak beter niet combineren. Wat ik wel aanbeveel is over te gaan naar urinary natvoer (Royal Canin heeft daar ook voeding van). Hierdoor komt er meer vocht binnen en wordt er meer geplast, waardoor mineralen (gruis) eerder verdwijnt.

   Tevens raad ik je aan kleine maaltijden (minder dan 60 gram per keer) te geven, zodat de pH minder stijgt na de maaltijd (“post prandial tide” heet dat).
   Hiervoor kun je eventueel gebruik maken van een automatische voederbak, zoals de PetSafe Eatwell.

   Als de kat overgewicht heeft, dan is afvallen noodzakelijk om de kans op herhaling van gruis te verminderen.

   • Hallo Marilyn,
    Dank voor alle muttige informatie!
    Ik heb een poesje met struviet (en krijgt hier ook speciaalvoer voor) en een kater op gewoon voer. Voor de kater wissel ik diverse merken natvoer af (uit jouw top 5) om hem een compleet mogelijk dieet te geven (daar heb jij ook eens een blog over geschreven). Bij het poesje deed dat ik dat ook eigenlijk altijd, maar nu hoorde ik dat verschillende merken juist tegen elkaar kunnen werken. Ik was sceptisch omdat een dierenvoedsel fabrikant dit vertelde en alleen eigen voer adviseerde (gaf mij een ‘wij van wc eend adviseren wc eend’ gevoel), maar jij schrijft het hierboven ook. Weet jij hier meer van, of weet je waar ik meer informatie kan inwinnen? De dierenarts adviseert één merk, maar die staat niet in jouw struviet lijst. En de dierenarts zei enkel dat combineren niet nodig is, niet dat het de werking van het voer kan tegengaan. Ik wil graag weten wat ik en niet moet doen voor mijn poesje met struviet. Heel hartelijk dank alvast!
    Groet, Kim

   • Marilyn [Catmoneo]

    Even heel vereenvoudigd:
    De eerste 6 maand liefst urinary natvoer van 1 merk. Dan kan dat optimaal zijn werk doen.

    Dan herevaluatie: Is urinary voeding nog nodig? Hoe is de urine pH? Is er nog gruis aanwezig? Hoe gaat het plassen?

    Op basis daarvan is het misschien mogelijk om een reguliere voeding te nemen (maar dan wel volledig natvoer met voldoende eiwit).

    Wil je dit persoonlijk met mij bespreken vraag dan een voedingstraject aan: Voeding Advies: Welke voeding is goed voor jouw kat?

 17. Hallo,

  1 van mijn 3 katers had twee weken geleden een blaasontsteking. Hij werd op RC gezet door de dierenarts. Ik mocht dit volgens haar ook aan mijn 2 andere katten voeren.
  Nu dat het op is, ging ik kijken of er een iets goedkoper voer was, maar wel voor de urinewegen.
  Een dame die afgestudeerd is in voeding voor dieren adviseerde me eigenlijk Prins maar Bio food was voor alle 3 ook wel goed.
  Ze vinden het alle 3 niet lekker!
  Wat zou jij adviseren? Ik geef ze uiteraard ook alle drie natvoer. Nu is dat op het moment Almo Nature.
  Bedankt alvast.

  • Hoi,

   Als je graag de urinewegen wilt blijven ondersteunen, raad ik aan meer natvoer te geven. Almo Nature is daarvoor niet geschikt, omdat dit aanvullend voer is (voor af en toe overigens prima). Ik heb hier een topselectie gemaakt van de natvoeren die ik goed vind. Als je naar minimaal 50% natvoer gaat (liever meer), dan help je je katten al een hoop (zowel de gezonde als de blaasgruiskat).

   Voor de blaasgruis kat: Hoe is zijn pH momenteel?
   Dit kun je ook thuis meten met bijvoorbeeld Combur urine strips. Hierdoor weet je beter of je kat weer over kan op reguliere voeding (meer lezen over de pH kan hier). Dan nog zou ik sterk aanraden om een goede natvoer te nemen. Eventueel kun je die ook zelf aanzuren indien nodig (alleen als je zelf de pH wil meten!).

   Als je per se een brok wil, kun je eens kijken bij mijn beste brokken artikel. Hierin heb ik 250+ varianten geanalyseerd, waarvan een tiental varianten er goed uitkomen. Dit is echter wel reguliere voeding en niet speciaal geschikt wanneer de kat nog een verhoogde pH heeft of ter ondersteuning van de blaas.

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt,

   Groetjes,
   Marilyn

   • Heel erg bedankt Marilyn, ik ga er mee aan de slag. Ik moet over ongeveer 3 weken zijn urine weer laten checken.
    De biofood raken ze nog steeds niet graag aan helaas.
    Dan maar even wat extra natvoer geven totdat ik een grote bestelling goed natvoer en brok ga doen.

    Groetjes,

    Mirelle

 18. In zomer van dit jaar had ik gemerkt wat te lang op de kattenbak was naar dierenarts gegaan dezelfde dag
  Hij had blaasgruist en Ph te hoog
  In eind juli terug dierenarst alles goed.
  De dierenarst heeft ons : hill’s prescription diet c/d urinary stress aangeraden .
  Was vergeten nieuwe voer te kopen
  De voer normaal hebben ze niet in dierenwinkel
  We hebben voor purisna one urinary care gekozen.
  De vraag is welke voer is het beste als zo iets gebeurt?
  Dierenwinkels hebben veel keuzen en veel prijzen

  • Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar in ieder geval natvoer. Het vocht in de voeding zorgt voor meer doorspoeling, waardoor de mineralen die de struviet maken, vaker uitgeplast worden. Een andere optie is rauw, maar dan moet je wel bereid zijn je in te lezen.

   Je kunt kiezen voor urinary natvoer. Je kunt ook kiezen voor een ‘normale’ natvoer en zelf verzurende stoffen toevoegen. In beide gevallen raad ik aan de urine pH thuis te meten, als indicator of de pH daalt en dat deze niet te ver daalt.

   Als je per se brokken wilt, maakt het weinig uit welke je neemt. Ze moeten allemaal verzurend werken. Kijk naar wat je kat lust. Ook hier raad ik aan de urine pH bij te horen. Let wel: het lijkt er sterk op dat herhaling van gruis groter is op brok dan op natvoer.

 19. Beste Marilyn,

  Ten eerste ben ook ik super blij met deze website en alle informatie! Toen ik een kleine anderhalf jaar geleden mijn eerste kat kreeg en geen idee had wat ik moest voeren, heb ik hier veel geleerd.

  Mijn kater kreeg enkele maanden geleden opeens blaasgruis. Hij had een pH van 9 (!!!) en erg veel struviet. Na een tijdje struviet-oplossende brokjes was de struviet zo verdwenen. Ik heb er toen voor gekozen hem gedurende 1 zak RC Urinary te geven om de vorming van nieuwe struviet tegen te gaan. Dit vulde ik aan met elke ochtend en avond natvoer (Gourmet Perle of Mon Petit. Helaas het enige dat hij lust, en ik geef het vooral om het vocht). In de tussentijd ging ik zoeken naar een betere oplossing, omdat ik toch ook geen fan ben van RC of van teveel brokjes. Maar helaas: meneer kreeg ondanks de Urinary brokjes toch weer last van zijn blaas.

  Nu wil ik liever niet weer aan die rommelbrokjes van RC. Alleen natvoer of KVV geven gaat waarschijnlijk niet lukken, want mijn kat is super kieskeurig en weigert gewoon te eten. Mijn idee is nu het volgende: brokjes gaan geven met een laag koolhydraat-gehalte en hoog proteine gehalte. Hierbij kijk ik dan minder naar fosfor of magnesium omdat dat minder belangrijk zou zijn. Ik neig naar Natural Cat Meadowland Mix. Ik wil dit aan blijven vullen met natvoer voor het vocht. Omdat Gourmet het enige is wat hij eet hoop ik dat te kunnen blijven geven. Verder wil ik zijn urine zelf in de gaten houden met pH strips. Wanneer hij dan toch weer een uitschieter heeft, hoop ik dit te kunnen verhelpen met Urologist of appelazijn.

  Kan jij me vertellen of dit een goede oplossing zou kunnen zijn? Klopt het dat de proteine en koolhydraten belangrijker zijn bij het tegengaan van struviet dan de fosfor-waarde? Help!

  • Hoi Demi,

   Ik denk dat je plan van aanpak goed klinkt. PoN Meadowland is een goede brok met veel eiwit. Deze werken ook verzurend. Gourmet natvoer voorlopig is ook prima, het gaat om het vocht.

   Als je het enigszins voor elkaar kunt krijgen, raad ik wel aan naar een betere natvoer te gaan. Gourmet bestaat uit veel plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke, en sommige varianten zijn ook hoog in koolhydraten. Die laatste werken juist alkaliserend, iets wat je niet wilt. Voor mijn topselectie natvoer kun je dit artikel raadplegen. Ik weet dat dit soms moeilijk kan zijn en ik heb hier meer tips verzameld om hem toch ander natvoer te laten eten.

   Het is goed om de urine pH zelf te meten en dit bij te houden in een schriftje of op de computer (excel bijvoorbeeld). Zo houdt je een mooi overzicht bij. Ook kun je hierin dingen bijhouden als wat hij heeft gegeten en hoeveel. Ook mogelijke stressgerelateerde gebeurtenissen kun je bijhouden. Zo kun je soms beter verbanden leggen wat voor hem een trigger is.

   Bijverzuren kan soms alle dagen nodig zijn. Kim heeft haar kater Amon ook door middel van zelf verzuren kunnen helpen en gebruikte ook appelazijn. Haar verhaal kun je hier lezen: Amon deel 1 en Amon deel 2. Misschien vind je dat interessant.

   Groetjes,
   Marilyn

 20. Onze jongens eten nu de ‘onderhouds’brokjes van Royal Canin en vinden dat allebei goed weg te happen 😉 Alleen het natvoer blijft een probleem.. Senna eet alles, maar Max (die dus die blaassteen had) vindt al het natvoer niet te eten 🙁 Hij houdt gewoon niet van mouse en patè en zo!! Voorheen kregen ze Vibrisse en dat bestaat uit stukjes kip en tonijn en dergelijke; beiden vinden dat heerlijk!! Weet je of er wellicht voer is dat er zo uitziet, maar wel geschikt is voor mijn harige vriendje met zijn struviet-probleem?

  • Je zou Thrive Complete eens kunnen proberen, dit is compleet voer.
   Een aantal supplement voer (wat niet compleet is en je dus niet te vaak kunt geven) zijn Almo Nature, Applaws, Cosma en Porta 21. Die hebben het gestoomede kip idee.

   Anders kun je ook eens proberen Vibrisse een beetje door een andere natvoer te mengen, of leg er steeds een klein beetje ander natvoer naast zodat hij kan wennen aan de geur. Voor meer tips over je kat aan het natvoer krijgen, kun je ook “Hoe krijg ik mijn kat aan het natvoer?” lezen.

 21. Ik heb een kater met struviet.
  Hij krijgt gewoon voer met een losse verzuurder (urical) omdat hij van de RC zwaar geconstipeerd raakt en het ook eigenlijk niet wil eten. Bovendien begrijp ik niet hoe je brokken voert bij gruis en dan met zoveel graan, maar dat terzijde. Hij krijgt wel wat brok naast zijn zachtvoer omdat hij erg ziek is geweest van vaccinatie en metacam en hij moet aansterken. Zacht voer is wel lekker, maar brokken zijn overheerlijk, vindt ie.
  Ik let erop dat ie genoeg vocht binnen krijgt. Daarnaast krijgt hij Eurologist ((huisdierendokter)
  Vanwege gebitsproblemen (vandaar de metacam) krijgt hij oa ook nog colostrum.
  De eerste weken werd de ph langzaam aan lager en ik kwam uiteindelijk, net boven de 6 uit. Dat moet niet lager. Ik controleer de urine met ph-strips. Mooi dacht ik. Een week later is de ph ineens weer 7 en nu, nog een week later 7,5. Ik begrijp er niets van. Ik moet mijn best doen met extra vocht vanwege de eindeloze hitte, maar ik dacht dat het goed ging. Ik snap niet hoe de ph zo hoog kan zijn terwijl hij een verzuurder krijgt.
  Heb jij nog suggesties .

  • Een reactie van Kim:

   Dag Gerda,

   Ik zal heel eerlijk zijn dat je bericht vooral veel vragen bij me oproept. De Urical kende ik bijvoorbeeld nog niet, maar vind ik bij nader inspecteren eigenlijk vooral erg twijfelachtig. De claim dat het vooral werkzaam is bij calciumfosfaat en uraat gecombineerd met “brengt de pH van de urine beneden de 6,5” vind ik een beetje apart.

   Voor ik allerlei dingen wil gaan opperen, is het denk ik verstandig om eerst orde in de chaos te scheppen door middel van een voedsel/urine dagboek. Hierin noteer je niet alleen wat je voert (hoofdvoeding, snacks, medicatie, supplementatie, echt alles), maar ook hoeveel je geeft en op welke tijdstippen. Dit leg je vervolgens naast de urinetesten. Is er een verband te vinden?

   Verder ben ik benieuwd naar de strips die je gebruikt, hoe je deze opslaat en of je altijd dezelfde urine gebruikt ten opzichte van de maaltijden (nuchter, juist kort na de maaltijd of wisselend).
   Op basis hiervan kan ik misschien een inschatting maken wat betreft de (nog) betrouwbaarheid van de strips en/of de waarden.

   Wat is overigens de link tussen Colostrum en gebitsproblematiek? Wat is de problematiek precies of waar verwachten ze dat het vandaan komt?

   • Dag Kim. Bedankt voor je antwoord.
    Ik ben op zoek gegaan naar een losse verzuurder en heb dit gekozen vanwege de goede recensies. Ik weet het verder ook niet. De dierenarts komt niet verder dan royal canin hd.
    Wat betreft het weer om hoog gaan van de ph: Het enige wat er anders is geweest is dat ik zelf erg ziek ben geweest. Hij ligt dan dag en nacht bij me te waken. Dat doet hij ook als de andere kat ziek is. Het kan dus stress gerelateerd zijn. Het is een katje dat uit een extreme kattenverzamelaarhuis komt met alle gevolgen van dien. Duidelijk tekort gekomen. In alle opzichten. Daarom krijgt hij oa colostrum om te kijken of ik hem wat sterker kan krijgen. Ik weet dat er allerlei meningen zijn over het gebruik van colostrum. Sommige keuzes maak ik puur gevoelsmatig omdat dat soms het enige is waar ik op kan varen. ik heb erg met hem getobd. Hij heeft na de vaccinatie een flinke entreactie gehad, voor zijn tandvlees kreeg hij vervolgens ab en metacam wat er in resulteerde dat hij stopte met eten. Dan blijkt hij ook weer blaasgruis te hebben en moet ik zien dat ik de boel bij mekaar krijg. Ik heb te maken met een heel gevoelig katje, waar de balans soms moeilijk te vinden is. En wat het niet erg goed doet met sommige medicatie.
    Ik observeer en probeer het zo goed mogelijk te doen. Ik ben ondertussen overgestapt op enkel natvoer (puur vlees) en heb zelf ook zo mijn bedenkingen wat betreft de verzuurder. Maar ik ben sowieso geen fan van verzuurders. Maar wat moet je met een kater met gruis ?
    Ik gebruik lakmoes papier voor de ph meting maar zal op zoek gaan naar de strips die je adviseert.

   • Kims antwoord:

    Dag Gerda,

    Heb je toevallig de volgende blogs ook gelezen: Amon en Amon op rauw (mijn gastblogs over mijn kat)? Hierin bespreek ik de stappen die ik heb ondernomen om het bij mijn kater uit te zoeken en stabiel te krijgen. Nu ben ik zelf uiteindelijk overgestapt op KVV, maar ik weet zeker dat het met een goed natvoer en de juiste ondersteuning ook haalbaar is.

    Ik ben zelf geen fan van kunstmatige verzuurder, zit toch altijd wel weer iets bij wat me tegenspreekt. Ik heb zelf mooie resultaten geboekt met troebele appelciderazijn (niet bewezen effectief) en vreemd genoeg een goede visolie. Deze bevindingen kun je in die blogs ook terugvinden.

    Wat de entreactie betreft: Zorgt dit ervoor dat je helemaal niet meer wil vaccineren of ben je wat dat betreft mogelijk ook op zoek naar alternatieven? In het laatste geval zou je de blog over titeren eens kunnen lezen (Titeren en vaccineren). Dan vaccineer je niet meer jaarlijks, maar heb je toch het gevoel van bescherming wat je soms aan het twijfelen kan brengen.

  • Hoi Kim. Bedankt voor je antwoord. Blaasgruis, vooral bij katers, het is me wat 🙁
   Mijn focus lag in eerste instantie vooral op het gruis wegkrijgen om verstopping te voorkomen. Maar echt lekker ging het dus niet. Maar er was ook zoveel aan de hand.
   Ik heb hier nu van alles omgegooid. Spannend maar het werkt voor hem. Hij is niet perse een fan van natvoer maar na alle soorten uit te proberen (zucht) blijkt ie barf2go echt overheerlijk te vinden. Prima, krijg je dat. Rauw wil ik wel gaan proberen maar ik moet daar voor op pad en ben door ziekte niet mobiel. Dit is wellicht een goed alternatief.
   Hij krijgt nu vit c om te verzuren, gecombineerd met kumis kucing. De vit c moet ik goed in de gaten houden qua dosering, anders krijgen we weer andere problemen. Maar goed, dat geldt voor alle verzuurders. Kumis moet je niet te lang geven maar dan schakel ik over op solidago of een solidago complex. Ph is nu weer goed (yeah). Een grote zorg minder. Ik heb de door jullie aanbevolen strips gekocht. Die zijn idd makkelijk af te lezen. Stress is naar beneden en hij eet super. Voor de stress heb ik hem op wat Bach bloesems gezet. Dat is fijn voor katjes. Hij is weer superondeugend en tevreden.
   Wat betreft het enten. Ik heb mijn vroegere katten altijd maar eens in de zoveel jaar ge-ent. En op hun oude dag niet meer. Ben zeker niet tegen enten maar ook geen voorstander van zomaar enten. Mijn oude dierenarts vond dat eindeloze enten ook belachelijk maar zoveel dierenartsen zoveel meningen. Deze praktijk wil je alle jaren zien. Mijn vorig jaar overleden kater kreeg als jong dier zulke heftige entreacties dat ie het maar net heeft overleefd. Die heb ik dus nooit meer laten enten. Hij had een slecht hart, geen goed idee. Ik heb vorig jaar een gesprek gehad over titeren met mijn dierenarts. Prima gesprek overigens. Hij zei dat de titerbepalingen voor katten nog niet erg betrouwbaar zijn. Ik heb nu afgesproken dat deze katjes nu nog een keer volledig geënt zouden worden en dan 4 jaar niet. En dat we tegen die tijd nog eens praten over titeren. Met deze mooie jongen met zijn entreactie moet ik het goed in de gaten houden. (Dit was zijn eerste enting hier.) Met zijn reacties op medicatie dus sowieso, want dat verloopt ook niet bepaald vlekkeloos.
   Het is altijd per kat weer opnieuw het wiel uitvinden.
   Sites als deze zijn fijn. Bedankt. 🙂
   Ik ga nog even jullie verhaal over titeren lezen.

  • Oh ja vraagje nog. Ik geef nu vit c. Dat werkt supergoed maar ik lees er wisselende ideeen over. Sommigen zweren erbij, anderen vinden het riskant. Lees ik bij jou ook. Kun je daar wat meer over uitleggen ? Appelciderazijn heb ik wel over nagedacht maar na eindeloos tobben met eten na de vaccinatie en metacamperikelen sta ik nog niet echt te trappelen, want dat is hartstikke vies en hij eet eindelijk weer normaal. Ik hoop nog uiteindelijk een soort van uit te komen op natvoer met eurologist en verder niets. Of zoiets. Voor veel dieren werkt dat.
   Jij hebt met jouw kat wel gruweldrama’s gehad. Brrr… Hier 1 keer blaasontsteking. Maar verder geen onzindelijk gedrag of verstopping. Ondanks een beter voer toch weer Ph van 7 met gruis. Geen stenen. En nu geen ontsteking. Maar dus niet goed. Weg met die brokken dus. Van dat eindeloos in de bak staren of ie goed geplast heeft word je een beetje vreemd na een tijdje. Ik ben wel blij dat ie weer zo lekker in zijn vel zit. Maar nu zien dat ik een stabiele situatie krijg.

   • Kim:

    Dag Gerda,

    Wat de vitamine C betreft.. In theorie zouden er geen problemen moeten komen, wanneer niet wordt overgedoseerd. Wat ik bij vitamine C vaak zie, is dat dat advies er vaak zonder moeite achteraan gegooid wordt en dat vind ik zelf twijfelachtig.
    Daarbij ben ik fan van “kuren”. Ik geef supplementen voor 6 weken en las dan een stopweek in. Het geeft het lichaam de kans om overtollige stoffen kwijt te raken en het verlaagt de gewenning (waardoor je hoger zou moeten gaan doseren met sommige dingen).

    Vitamine C is twijfelachtig om de nadelige stoffen in cranberries (vaak wordt vitamine C in de vorm van cranberriepoeder gegeven) en er is nog wat twijfel over de invloed op de lichaamseigen aanmaak van vitamine C, waardoor dit mogelijk een blijvend supplement kan worden. Ik zeg dus niet dat het zo is, er is helaas maar weinig (duidelijk) onderzoek over.

    Ik snap dat je uiteindelijk met zo min mogelijk een stabiele omgeving wil creëren, dat snap ik, maar daar moet je nu je focus nog niet op leggen. Met een gevoelige kater kan dat maanden tot jaren duren. Maar misschien geeft het hoop dat ik momenteel al weer even geen appelciderazijn meer geef?

    Mocht je na het lezen van het artikel over titeren nog vragen hebben, stel ze gerust (al dan niet onder dat artikel om de verhalen gescheiden te houden als je dat prettig vindt). Ik bespreek daar ook de (hoge!) betrouwbaarheid van de testen en de misvatting die helaas door vele dierenartsen wordt gemaakt.

   • Bedankt voor al je uitgebreide antwoorden! Stel ik enorm op prijs.

 22. Dag Marilyn,

  Wat fijn deze site! Ik ben blij wat meer wetenschappelijke informatie te vinden.

  Mijn lieve kater van nog maar net 1 jaar heeft in februari een blaasontsteking gekregen door struviet. Gelukkig waren we er vroeg bij. Hij kreeg Hills s/d van de dierenarts mee en na 14 dagen was het blaasgruis al verdwenen en de ph waarde netjes op 6.5. Daarna mocht ik overstappen op Hills c/d en hooguit 1 keer per week ander eten geven en soms een snoepje. De ph-waarde was daarna 7 en nu moet ik het weer laten checken deze week. Hij krijgt van mij altijd natvoer Hills c/d (3 kleine maaltijden per dag) gemengd met een paar brokjes Hills c/d voor zijn tandjes. Ook krijgt hij af en toe een snoepje tussendoor (bv. Cosma snackies, Bogadent tandenchips).

  Mijn kat was gewend vanaf kitten rauwvoer te eten en vindt brokjes absoluut niet lekker, behalve door natvoer gemengd. Vanaf november ben ik begonnen hem ‘s ochtends wat brokjes van Orijen te geven gemengd met een beetje natvoer (Almo Nature of Applaws) en ook een beetje ‘s middags. (Overigens hooguit 20 gram natvoer per dag). ‘s Avonds kreeg hij dan rauwvoer van Carnibest of Bandit of stukjes hart.
  Ik zit nu steeds te denken of die verandering van helemaal rauwvoer naar deels rauwvoer het struviet heeft veroorzaakt.

  Gevoelsmatig vind ik het niet prettig dat hij nu zijn hele leven Hills c/d krijgt (of vergelijkbaar merk), juist omdat ik altijd zo goed bezig was met ingrediënten en goede voeding (dacht ik). Mijn kat eet ook steeds minder van het voer omdat hij het niet lekker vindt. Hij eet steeds een klein beetje en laat het vaak staan. Dus iets zit mij nog steeds niet lekker in de hele situatie.

  Ik wil dus nu een balans gaan vinden door weer wat meer rauwvoer te geven (de dierenarts is niet voor rauw, maar meer vanwege gezondheidsredenen voor de mens). Daarnaast wil ik zelf regelmatig zijn urine checken (toevalllig was ik zelf al op zoek naar de strips) en soms ook bij de huisarts.
  Waterfontein en overal drinkbakjes heb ik. De eerste werkt enigszins. Verder doe ik ook altijd extra water bij het voer, maar dat accepteert hij niet altijd.

  Wat vind jij van dit plan? Weet je welk vlees het meest verzurend werkt? Hij vindt hart en konijn heel lekker en ook de vleesmix van Carnibest.

  Wat mijn kat bijvoorbeeld ook heel lekker vindt is een lepeltje magere yoghurt of amandelmelk(!). Dat geef ik hem nu natuurlijk niet meer. Ik kreeg daarom van iemand de tip om Viyo drankjes (soort kattenmelk) te geven en die te mengen met water. Vind jij dat een goed product? Ik vraag me nu bij alles af of zijn ph-waarde ervan omhoog gaat.

  Verder vroeg ik me af of Urologist erbij een optie is en of dat zomaar gegeven kan worden? Moet dat afgestemd worden met een homeopaat of een dierenarts?

  Sorry voor het lange verhaal!! Maar ik zit al dagen op internet te speuren:)

  Hartelijke groet,
  Sas

  • Dag Sas,

   Allereerst: bedankt voor de complimenten! Ik denk dat je al een goed plan hebt door meer rauw te gaan voeren en zelf de urine pH thuis te gaan testen. Op basis daarvan kun je eventueel extra gaan verzuren. Voor iets meer achtergrond, heb ik ook even mijn mede-blogger Kim gevraagd te reageren – zij heeft haar blaasgruiskat Amon door onder andere rauw vlees geholpen.

   Kim:
   Blaasgruis kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Buiten voeding, spelen ook stress en aanleg een grote rol. Helaas kan het dus ook voorkomen dat een kat op rauwe voeding blaasgruis krijgt (en dan met name struviet). Dit betekent niet dat je dus een verkeerde keuze hebt gemaakt qua voeding, wel dat er een of meerdere aanpassingen nodig kunnen zijn.

   Zelf heb ik heel veel problemen gehad met blaasgruis bij mijn kater, zowel struviet als oxalaat. Hierbij de kanttekening: de problemen verdwenen niet bij het speciale dierenartsdieet. Sterker nog, dit maakte het voor hem alleen maar erger. Dit heeft mij juist gedreven naar de keuze om rauw te gaan voeren. (Hoe dit tot stand is gekomen kun je hier lezen.)

   Ondanks dat de rauwe voeding alleen al een wereld van verschil was, merkte ik dat het voor hem niet genoeg was. Zijn pH was vaak heel hoog en dat maakte het risico op terugkerende struviet hoger. Ik ben dus gaan lezen over wat ik er dan tegen zou kunnen doen en ben in mijn zoektocht verschillende factoren tegengekomen die meespelen bij een goede balans.

   Even heel kort door de bocht gezegd (het lange verhaal kun je hier vinden): vermijd KVV merken die een premix toevoegen, zoals Carnibest, en voeg supplementen toe ter verzuring van de urine en ondersteuning van de blaas. Urologist hoor en lees ik erg goede verhalen over, hier heb ik zelf geen ervaring mee.

   Wat verzurende vleessoorten betreft zijn er inderdaad diersoorten die meer verzuren, maar dit moet je dan wel los zien van KVV, omdat hierin samenstellingen wel weer anders zijn dan in bijvoorbeeld een stukje spiervlees. Het is wel zo dat al het vlees verzuurd en daarom alleen al vind ik KVV een veel betere keuze dan een gemiddelde brok.

   Ik heb eens gekeken naar Viyo, ik kan hier niet veel over vinden, behalve dat het een probiotische drank is en dat deze bij veel sites uit het assortiment is/gaat. Zelf raad ik alleen zulke dingen aan als er daadwerkelijk problemen zijn die er baat bij kunnen hebben. Ondanks dat het lekker is, er zijn genoeg alternatieven natuurlijk.

 23. Hallo,

  Mijn jongste kat van 1,5 jaar oud heeft sinds december last gehad van blaasgruis (struviet). Gelukkig is dit inmiddels verholpen door het dieetvoer Royal Canin urinary s/o high dilution. Hij heeft dit zeker 3 maanden gehad en ben nu op een punt dat ik hem langzaam mag terugzetten op zijn vorige brok (Optimanova Adult zalm). Na alle informatie hierboven te hebben gelezen heb ik mijn twijfels bij dit voer. Ook de dierenarts vertelde dat de klachten zo weer terug kunnen keren dus het liefst stap ik, deels, over naar natvoer. Ik zou het liefst ‘s ochtends brokken willen combineren met avond natvoer. Dit omdat ik twee katten in huis heb en de oudste graag het bakje van de jongste ook leeg eet. Als ze dezelfde brokken krijgen gebeurt dit minder snel en kan ik overdag de brokjes laten staan en ‘s avonds heb ik er zicht op. En daarbij is het allemaal net wat betaalbaarder dan volledig natvoer 2x per dag voor 2 katten. Nu vraag ik me af of de Optimanova Kip variant misschien een betere optie is of is dit hele voer niet zo geschikt? En kun je zomaar elke brok combineren met een van bovenstaande complete natvoer? Of krijgen ze dan weer teveel van bepaalde voedingstoffen binnen? Kvv heb ik overigens ook naar gekeken maar zonder diepvries wordt dat al snel een lastig verhaal.

  • Hoi Gerard,

   Wat fijn dat ondertussen de struviet verdwenen is! Dat is al goed nieuws.
   Het is waar dat de struviet weer terug kan komen. Zeker op brok is de kans zelfs vrij groot: uit onderzoek bleek dat 39% van de katten op brok een terugval had tegenover 11% van de katten op natvoer.

   Wat betreft de Optimanova Zalm en Kip zag ik dat deze ongeveer 36% (=39,6% droge basis) koolhydraten bevatten, dus in dat opzicht maakt het weinig uit. Ook bevatten ze beiden DL-methionine, een urineverzurende stof, alhoewel hierin mogelijk te weinig zit om werkelijk iets uit te halen, maar voor onderhoudsbasis misschien genoeg is (voor je gezonde kat is dit echter niet zo handig ivm bijwerkingen, zie de link). Bij de kip variant zit ook nog maïsgluten welke ook urine verzurend werken.

   Verder is het een redelijke brok met veel vlees, maar de koolhydraten zitten me wel wat dwars. Misschien kun je beter overstappen naar Thrive Kip. Deze bevat minder koolhydraten (12,9% op droge basis) (let op: dit wijkt af van wat Zooplus zegt, maar dit cijfer komt direct van de fabrikant zelf). Ook hierin zit de verzurende stof DL-methionine, welke kan dienen als onderhoudsbasis, maar waarmee je dus bij je gezonde kat een beetje moet oppassen.
   Een andere optie is Power of Nature brok Meadowland of Fees Favorite. Deze heeft goede ingrediënten, geen DL-methionine, weinig koolhydraten, veel vlees en eiwitten. Het enige nadeel is dat deze via Duitsland moet bestellen (cats-country.de).

   Brok en natvoer kun je in principe gewoon combineren. ‘Compleet’ zoals op de verpakking staat mag je met een korreltje zout nemen. Als je alle kattenvoer zou vergelijken, valt het op dat ze niet allemaal precies dezelfde samenstellingen hebben. De een heeft wat meer van A, de ander wat meer van B en weer een ander heeft C meer. Daarom raad ik altijd aan om te roteren met voer. Op die manier voorkom je zoveel mogelijk zowel tekorten als overschotten en maak je het door afwisseling ‘compleet’. Dit geldt voor vers voeren (KVV, BARF), maar wat mij betreft ook met brok en natvoer.

   Heb je er ook over nagedacht om urine pH strips te kopen? Op die manier kun je toch een objectiever oogje in het zeil houden op de urine pH en eventueel extra bijverzuren in het gewone natvoer indien nodig. Door dit in de gaten te houden, kun je ernstige problemen voor zoveel mogelijk voor zijn. Je kunt hier meer lezen over de urine pH.

   Probeer ook zijn drinken te stimuleren als je op brok wil blijven. Meerdere waterbakjes, een waterfontein als je je die kan veroorloven, vers water, een extra eetlepel (lauw) water over het natvoer – het helpt allemaal om de waterinname te vergroten. Dit is erg belangrijk om het plassen te stimuleren en de specific gravity te verlagen.

   Ik hoop dat dit helpt en dat je katje vrij blijft van de struviet.

 24. Mijn kat heeft drie jaar geleden last met plassen ook wat bloed erbij snel naar dieren arts gegaan geef nu drie jaar brokjes en natvoer van clinic tegen blaasgruis nu heeft hij last van jeuk heeft geen vlooien durf niet zomaar over te stappen op ander voer wat kan ik het beste doen

  • Hoi Joke,
   Wat vervelend zeg! Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, dus mijn eerste tip is om bij de dierenarts langs te gaan om de oorzaak te achterhalen.
   Hij kan bijvoorbeeld een vlooienallergie en schimmelinfecties uitsluiten. Het kan ook atopie zijn, zoals bij mensen (allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen, alhoewel dit laatste door de winter nu onlogischer lijkt). Een voedselallergie is ook mogelijk. Er kan iets in het voer zitten waar hij over loop van tijd niet meer tegen kan.

   Is dit de Clinic die je bedoeld?
   De ingrediënten: Granen, vlees en dierlijke bijproducten, oliën en vetten, vis en visbijproducten, mineralen, plantaardige bijproducten, gist, ei en eiproducten, optimale verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren.
   Ook bevat het 38,1% koolhydraten (41% op droge basis), wat echt heel veel is. Al met al is dit voer niet goed – en als het om een voedselallergie gaat is door de vage ingrediëntenlijst amper een idee te krijgen van waardoor.

   Om je katje te helpen moet je denk ik toch wat moed verzamelen om te gaan experimenteren met voer. Is het niet om de voedselallergie, dan wel voor zijn verdere gezondheid en blaasgruis. Ik weet dat dit eng is, zeker omdat je katje al wat heeft. Toch zou ik het doen. Een goede natvoer met veel vlees is beter voor de blaasgruis door het vocht en omdat het vlees de urine verzuurd. Met urinestrips kun je zelf de pH waarde meten, zodat je op tijd actie kunt ondernemen mocht deze te hoog of te laag worden.

   Mijn advies mbt de blaasgruis zou zijn: een goede natvoer (zie de tips in dit artikel), testen met eigen urinestrips om de pH in de gaten te houden en eventueel de urine verzuren met een dl-methionine pasta, cranberry poeder en/of zure appelazijn. Dat is zelf experimenteren terwijl brokjes je dé belofte doen dat het allemaal goed komt, maar die belofte geloof ik voor geen meter. Aan de andere kant moet je dit ook durven en dit is (uiteraard) aan jou.

   Kennis is macht, dus lees je vooral goed in, zodat je een beter idee krijgt wat er nu precies gaande is met je katje. Zo kun je hem denk ik het beste helpen.

   Groetjes,
   Marilyn

 25. Weet iemand welke droogvoer merken tegen struviet het beste werkt voor een jonge kater(1,5jaar) die veel om eten zeurt en aanleg heeft om dik te worden?

  Bij mijn DA raden ze Specific Crystal Prevention aan.
  (Hij krijgt nu +/- 6 weken Specific struvite dissolution.

  Waarom droogvoer? Omdat mijn kat genoeg drink en dit goed is voor het gebit. Af en toe verwen ik hem met natvoer.

  • Hoi Melanie,

   Als je kat zeurt om eten, is natvoer juist een goed idee. Hierin zit vaak meer vlees (dierlijk eiwit) die op celniveau meer verzadigd. Ook mogen ze hiervan meer volume, waardoor hun maag letterlijk voller zit. Bovendien bevat natvoer over het algemeen minder koolhydraten – koolhydraten zorgen er makkelijk voor dat je kat dik wordt. Dit komt omdat de bloedsuiker harder stijgt dan de insuline het in de cellen kan krijgen, waardoor het lichaam het omzet in vet. Meer tips over je kat laten afvallen (die ook goed gebruikt kunnen worden om je kat op gewicht te houden) vind je hier.

   Nu, brokjes – allereerst wil ik toch zeggen dat brokjes niet beter zijn voor de tanden dan natvoer. In dit artikel vind je mijn uitleg daarover. Ook wil ik graag aangeven dat ondanks dat je kat voldoende lijkt te drinken, het is lastig voor katten om daadwerkelijk voldoende te drinken. Hoeveel je kat nodig heeft, vind je hier. Natvoer krijgt dit makkelijker voor elkaar en bij blaasgruis is dat extra belangrijk.

   Dan wat betreft brokjes. De Specific Crystal Prevention heb ik bekeken. Het eerste ingrediënt is graan. Wist je dat plantaardige ingrediënten de urine pH kunnen verhogen, waardoor de kans op struviet toeneemt? Verder ben ik ook niet enthousiast over het voer wat betreft eiwitkwaliteit, ingrediënten en analyse. Vooral heel veel koolhydraten (34% op droge basis).

   Dat gezegd hebbende, alle blaasgruis diëten lijken op elkaar qua samenstelling en analyse. Er zitten veel koolhydraten, te weinig vet (voor een kat) en minderwaardige eiwitten (met name van planten en/of gehydrolyseerd) in. In elke variant zit een stof die de urine zou moeten verzuren, zodat struviet minder kans krijgt. Dit is mede nodig omdat de planten die veelvuldig in dit soort voer aanwezig zijn juist de urine minder zuur maken, dus of het werkelijk helpt… Bovendien heeft de stof die het vaakst gebruikt wordt, DL-methionine, bijwerkingen als overgeven, diarree, bloedarmoede, nierfalen, acidose en oxalaat blaasstenen.

   Dit allemaal bij elkaar, maakt het dus maar weinig uit wat je kiest als je per se brokjes wil geven. Drie opties met ietsje pietsje betere eiwitbronnen zijn (ik wil dit nog steeds niet ‘goed voer’ noemen, alhoewel sommige katten het hier vast fantastisch op doen):
   Advance Veterinary Diets Urinary Diets
   Cat Chow Adult
   Trovet Urinary Calm UCD

   Ik denk dat dit niet het antwoord is waarop je hoopte, maar toch hoop ik dat je er wat aan hebt.

   • Bedankt voor je antwoord.

    Nu ik ook lees over de tanden moet ik toch maar echt gaan beginnen met poetsen.. dat word wat.

    Ik lees in jou test dat kattovit urinary struvite een betaalbare optie is en ook Céline porta 21 of kattovit urinary struvite profylaxe. Welke van deze vind je het best? En is dit voer wat ik zijn hele leven kan geven? Of raad je dan gewone goede kwaliteit nat oer aan? Zo je welke? En wat vind je van droogvoer en natvoer combineren?

   • Hoi Melanie,
    Ten opzichte van andere blaasgruis voer komt kattovit inderdaad als een van de besten uit de bus. Echter heeft ook deze nog nadelen, zoals een vage ingrediëntenlijst en toch nog iets te hoge koolhydraten. Hetzelfde geldt voor kattovit struvite profylaxe. Feline Porta 21 heeft een veel betere verhouding, maar is wel aanvullend (geen compleet voer) zag ik onlangs. Dat maakt het helaas iets minder geschikt dan ik in eerste instantie dacht.

    Onlangs ben ik nog eens dieper in blaasgruis voer gedoken en ben tot de volgende conclusie gekomen. Een betere natvoer (zie hier voor tips) is de basis (vers voeren zou nog beter zijn, maar dat wil niet iedereen).
    Daarnaast kun je het beste de urine op pH waarden testen, bijvoorbeeld deze van Bonusan. Struviet vormt zich boven een pH boven de 6,9. Een goede urine pH waarde ligt op ongeveer 6,4-6,5 , dan heeft struviet bijna geen kans meer te ontstaan. Let op; het moet niet veel lager dan 6,4 want dan krijgen oxalaat stenen juist weer meer kans.
    Als het nu hoger ligt, kun je de urine verzuren met een DL-methionine pasta of cranberry poeder of natuurlijke stoffen zoals zure appelazijn. Zodra de urine pH goed is, kun je het middel afbouwen of zelfs helemaal stoppen, tijdelijk of misschien wel voor altijd.
    DL-methionine is een synthetische stof die urineverzurend werkt. Dit zit ook vaak in blaasgruisdiëten. Maar het heeft ook nadelige bijwerkingen, zoals overgeven, diarree tot zelfs bloedverzuring (acidose), nierfalen en oxalaat stenen. (Zie hier meer info). Dit zou ik daarom nooit levenslang en in ongecontroleerde dosis willen geven.

    Voor de tanden kun je ook af en toe een kuiken geven. Deze kun je bestellen op bijvoorbeeld prooidier.nl. Hierdoor hebben de kaken wat te doen en omdat hierbij de tanden wel geschuurd worden, helpt het de tanden schoner te houden. Tandenpoetsen kun je dan daarnaast doen. Dentisept is trouwens ook een optie. Dit smeer je wat meer op de tanden en de tong smeert het verder uit.

    Brokjes en natvoer combineren kan. Natvoer zou naar mijn mening nog steeds de hoofdmaaltijd moeten zijn. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje brokjes (een stuk of 10-20) kunnen geven voor de kaken (als je geen kuikens wil geven bijvoorbeeld). Doe dit dan het liefst in een spel: gooi ze 1 voor 1 weg zodat ie moet ‘jagen’ of gebruik een voerpuzzel (puzzels is ook voor natvoer een goed idee bij een snel dikker wordende kat!). Thrive kip (let op: deze bevat ook DL-methionine, wat in een blaasgruis kat een voordeel kan zijn) of Meadowland hebben brokjes die heel weinig koolhydraten bevatten (~5%, dat is minder dan 10% op droge basis).
    Combineren kan dus wel, maar toch zou ik dan brokjes maar heel weinig geven en alleen in een spel.

    Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt!

 26. Hallo Marilyn,

  Heb een kater van 5 jaar ( gewicht 6 kg)’die door recidiverende plasproblemen door struviet een urethrostomie heeft gehad toen hij 1 jaar was. Daarna alleen nog maar blaasgruis dieetvoer gehad. Tevens heeft hij last van idiopatische blaasontstekingen, geconcludeerd na uitvoerig ( lab) onderzoek.
  Nu ben ik op zoek naar voer wat ik onze kieskeurige kater kan geven. Het moeten brokken zijn, natvoer eet hij niet. Ik weet dat ik m.n. Moet letten op het magnesium en fosfor gehalte in het voer. Omdat ik zie dat jij je hier uitgebreid mee bezig houdt kun jij me mss de min/ max normaalwaarden aangeven waarop ik moet letten bij aankoop van een nieuw merk brokken. Heb de varianten van Royal Canin s/o, Hill’s cd urinary stress en metabolic, trovet urinary stress, kattovit en Specific, allemaal antistress/blaasgruis al gevoerd. Is Royal Canin neuterd satiety balance met s/o index mss een optie. Zie bij deze variant geen magnesium gehalte vermeld en fosfor gehalte van 1,21% lijkt me ook erg veel. Weet jij dit toevallig of heb je een suggestie.
  Alvast bedankt voor je reactie

  • Hoi,

   Op 1 jaar al, dat is vroeg 🙁 Waarschijnlijk heeft ie dan een aanleg voor dit soort problemen. Goed dat je er zo mee bezig bent om hem zo gezond mogelijk te houden.

   Wat betreft blaasgruis (struviet) is de belangrijkste factor de pH waarde van de urine. Als deze boven de 6,9 komt (een niet-zure of ‘alkalische’ zuurtegraad), dan stijgt de kans op de vorming van struviet aanzienlijk. Een normale pH urine waarde van de kat is ~6,4. Als het te zuur wordt (pH waarde daalt), dan stijgt de kans op oxalaat stenen weer heel erg.
   Als je de pH waarde van de urine onder controle kunt krijgen, kan het maar zo zijn dat de struviet verdwijnt en nooit weer terug komt. Zelfs als de mineralen (fosfor, calcium, natrium, magnesium) niet helemaal optimaal zouden zijn. Zo toont onderzoek aan dat bij een urine pH waarde van 7,4+ struviet vormt, ook al is het dieet laag in magnesium.

   Uiteraard: Makkelijker gezegd dan gedaan. Hier mijn tips:

   1. Je zegt dat hij geen natvoer eet. Dit bedoel ik niet lullig of beschuldigend, maar heb je het écht geprobeerd? Zeker als katten al vanaf kitten zijnde op brokken staat, is de overgang soms heel erg moeilijk. Ze herkennen het natvoer niet meer als voer en zijn daarom ‘kieskeurig’. Het kan makkelijker 6-12 maanden duren voordat je hem over hebt. Doorzetten en blijven volhouden is erg belangrijk.
   Ik begin hier alleen over omdat ik echt denk dat natvoer het beste voer voor hem is, vanwege de vocht in het voer. Bovendien zitten hier (over het algemeen) geen/veel minder planten in (planten maken de zuurtegraad van de urine hoger en vergroten zo het risico op struviet). Nogmaals proberen is daarom naar mijn mening een goed idee. Zelfs als je hem 50/50 overkrijgt heb je al winst. Hier vind je tips voor de overgang naar natvoer (let op: enige diarree is normaal voor de eerste paar dagen van de overgang).

   2. Heb je al op de kop gestaan om hem op natvoer te krijgen en niets werkt probeer dan een waterfontein. De meeste katten gaan hier meer door drinken, wat superbelangrijk is bij blaasproblemen.

   3. De Royal Canin Neutered Satiety Balance, is het deze die je bedoelt? Hierbij staat een magnesium van 0,08% en er zit 5,5% vocht in, dus op droge basis is de magenesium: 0,084%. Echter is de verhouding tussen calcium-fosfor-magnesium belangrijker dan de content op zichzelf. Bij dit RC voer is dit Ca 1,3 – Fosfor 1,2 – magnesium 0,08 — wat redelijk oke is (ideaal is C1,3-F1-Mag0,06).

   Desalniettemin vind ik een hoop andere problemen met dit voer. Dit zijn de ingrediënten:
   Gedehydreerde gevogelte-eiwitten, maïs, plantaardige vezels, tarwe, maïsgluten, tarwegluten*, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, dierlijke vetten, mineralen, cichoreipulp, psylliumschillen en -zaden, visolie, tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne)

   – De eiwitten zijn van de laagste kwaliteit: gehydreerde gevogelte eiwitten (= redelijk, in elk geval vlees maar wel bewerkt), maïsgluten en tarwegluten (=plantaardige eiwitten), hydrolysaat van dierlijke eiwitten (=niet gespecificeerd én chemisch).
   – De koolhydraten zijn erg hoog: 100% – 35% eiwit – 10% vet – 9,2 ruwe as – 5,5% vocht = 40,3% koolhydraten (droge basis: 42,6%). Dit is op basis van maïs, tarwe en cichoreipulp. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de pH waarde van de urine omhoog schiet en daardoor de kans aanzienlijk vergroot op struviet.

   (Deze tegenwerpingen gelden overigens niet alleen voor deze van RC, maar voor bijna alle anti-struviet brokjes).

   Wat ik een beter plan zou vinden is het liefst een goede natvoer, maar eventueel een goede droogvoer (bijvoorbeeld Thrive kip, liever niet de zalm ivm magnesium, alhoewel denk ik nog steeds beter is dan dat van Royal Canin of Hills). ‘Voordeel’ van deze droogvoer van Thrive in dit geval is de DL-methionine. Dit is een urineverzurende stof waarbij een kat met struviet gebaat is.).
   Je kunt namelijk zelf ook DL-methionine, cranberrie poeder of appelazijn geven om de urine te verzuren gecombineerd met een goede natvoer (/brok). Door zelf de urine te monitoren, heb je meer zelf in de hand in plaats van dat je afhankelijk bent van de standaard hoeveelheid die de fabrikant toevoegt. (Let wel op als je een voer geeft waarin al een urine verzurende stof inzit, want te veel is ook niet goed!).

   Wat ik sowieso zou gaan doen is zelf de pH van de urine meten. Dit kan met speciale urine sticks die online te koop zijn (sommige dierenartsen verkopen ze ook). Hiermee kun je zien of de urine waarde te hoog of te laag zijn. Zo kun je de urineverzurende stoffen verminderen of stoppen indien nodig óf sneller ingrijpen als de pH waarde veel te hoog wordt.

   Ik hoop dat je hieraan wat hebt!
   Groetjes,
   Marilyn

 27. Hallo, bij mijn poes is 7 jaar geleden blaasgruis geconstateerd, in vrij ernstige mate. Sindsdien zit zij op struvietbrokken. Verschillende soorten geprobeerd. Uiteindelijk koos ik voor sanabelle, maar die brokken zijn vrij vet en ze werd er heel dik van! Nu al een aantal jaar op Smilla struvietvoer, droge brokken. En nog steeds is de poes behoorlijk aan de stevige kant. Wat is uw kennis en ervaring met Smilla struviet?

  • Smilla Urinary (dit voer?) ben ik niet zo enthousiast over.

   Eiwit: 24% (27%DM)
   Vet: 21% (23%DM)
   Koolhydraten: 37,5% (42%DM)

   De eiwitten zijn laag, het vet wel oké, maar de koolhydraten zijn schrikbarend hoog. Dan kijk ik naar de ingrediëntenlijst:

   Mais, 14% gevogeltevleesmeel, 5% kanen, rundervet, gevogeltevet, rijst (gedroogd en fijn vermalen), 5% vismeel, leverhydrolysaat, suikerbietenpulp, drooglever, 1% appelpulp (gedroogd), lijnzaad, melkproductpulver, natriumchloride, gist (gedroogd), kaliumchloride, 0,06% gerst (gefermenteerd), 0,05% zee-algen (gedroogd), gist (extraheert), 0,04% chicoreiwortel.

   Mais is het eerste ingrediënt en is meer dan die 14% gevogeltevlees! Planten zorgen voor een minder zure urine en daarmee een verhoogde kans op struviet. Dan staat op nummer 3 ook nog kanen en even verderop rijst – en ‘gedroogd’ betekent ‘geconcentreerd’ oftewel het koolhydraten gehalte zal hierin vrij hoog zijn.
   Tot zover de planten. Nu even het vlees. Gevogeltevleesmeel, alhoewel jammer dat het niet het eerste ingrediënt is, is voor brokjes oké. Helaas zie ik verderop vismeel staan, iets wat 1) vaag is en 2) vis bevat vaak veel gifstoffen en dus zou ik dit liever niet op dagelijkse basis geven. Ook zie ik leverhydrolysaat staan. Hydrolysaat is een chemische bewerking en de eiwitten hiervan zie ik op gelijke hoogte (zo niet slechter) dan plantaardige eiwitten (zie ook: kwaliteit van eiwitten).

   In de toevoegingen staat onder andere: DL-Methionine 2.100 mg. DL-methoinine maakt de urine zuurder als een soort medicijn. Dit kan er echter ook voor zorgen dat de urine zo zuur wordt dat er juist oxalaat stenen vormen. Om die reden ben ik geen fan van deze toevoeging, alhoewel het voor korte termijn mogelijk helpt de struviet op de lossen.

   Mijn conclusie: Nee, ik zou dit niet voeren. En eigenlijk geldt dat voor bijna elke urinary brok.

   Heb je er al eens over nagedacht om natvoer te geven? Als je kat nu vrij is van struviet, zou natvoer een goede oplossing zijn.
   1) Het bevat vaak meer vlees (en dus ook dierlijke eiwitten) en houdt daardoor de urine zuurder dan op een meer plantaardig gebaseerde samenstelling zoals in brokjes
   2) Het bevat meer vocht waardoor kristallen (van alle soorten) eerder worden afgevoerd en minder kans hebben om steentjes of gruis te vormen
   3) Je kunt hier in grammen meer van geven omdat het minder caloriedicht is, waardoor de maag meer gevuld is
   4) Het bevat minder koolhydraten. Kijk ook eens bij mijn artikel tips om je kat te laten afvallen.

   Merken die ik goed vind zijn Animonda Carny, Granatapet, Bozita, Catz Finefood (Ik ben bezig kattenvoer te vergelijken, dus mijn rijtje is nog niet af, maar dit zijn de eerste conclusies).

   Ik hoop dat dit helpt!

 28. Ik heb Prins urinary. Mijn kat kon niet tegen royal Canin. Zou u daar eens naar kunnen kijken?
  Is toch ook een goed merk.

  • Hoi Kristel,
   Ik vond deze varianten dieetvoer voor blaasproblemen van Prins: VitalCare Struvite & Calciumoxalate – droogvoer en natvoer. Is dit wat jij hebt?

   Ingrediënten droogvoer: Dierlijke vetten (gevogelte, rund), dierlijk eiwitextract, gerst, rijst, maïs, aardappelzetmeel, maïsgluten, erwten, aardappeleiwit, gedroogde appel, mineralen, gedehydreerd gevogelte, gehydrolyseerde kippenlever, gist, zalmolie, plantaardig vet, gedehydreerd hemoglobine, Manno- Oligo-Saccharide (MOS).

   Hier wordt ik niet wild enthousiast van. Dierlijke eiwitextracten lijken op gehydrolyseerde eiwitten. Verder zie ik met name planten: gerst, rijst, mais… Deze verhogen allemaal de koolhydraten aanzienlijk: op droge basis is dit maar liefst 41,3%! Omdat planten juist de urine minder zuur maken, kan dit averechts werken voor een kat met struviet.

   Ingrediënte natvoer: Kippenlever, kippenvlees, kippenmaag, runderlong, kippenvet, rijst, natriumchloride, calciumcarbonaat, cranberries (3%), zalmolie.

   De ingrediënten hier zijn iets beter. Helaas beginnen ze met kippenlever, iets waar veel vitamine A inzit. Mogelijk wordt dit helemaal stuk gekookt tijdens het productieproces; anders zit er (te)veel vitamine A in. Opmerkelijk is dat dat alhoewel het droogvoer en natvoer voor hetzelfde doeleinde is, de eiwitten in het natvoer hoger ligt (droogvoer 26,6% op droge basis, natvoer 38,5%) en de koolhydraten meer dan gehalveerd worden (droogvoer 41,3% op droge basis, natvoer 16,5%). Meer dan 10% koolhydraten is eigenlijk te veel.

   In vergelijking met andere ‘urinary’ lijnen is het natvoer oké. Ingrediënten zijn min of meer hetzelfde als welke ik heb opgenomen. Het droogvoer zou ik niet geven.

   Ik hoop dat dit je helpt!

 29. Hallo, mijn kater van 6 heeft bloed in zijn urine. Alle foto’s en echo’s van nieren, blaas zijn goed. Er zit geen bacteriën. Of gruis in urine. Wel kristallen. Het gaat op en neer ,paar dagen goed dan weer ziek. Hij heeft nu weer speciaal dieet. Royaal canin urinary high dilution. Hij eet het niet Ook van ander merk geprobeerd . Urinary eet hij redelijk en ik doe er nu ook natvoer van urinary bij met beetje water. Eet hij beter.alleen zie ik nog weinig resultaat. Ben nu 4 weken bezig. Heeft u nog suggesties? Bvd gerda de wit

  • Hoi Gerda,
   Oei, dat is lastig zeg! Ik ben geen dierenarts, dus over het bloed in de urine kan ik weinig zeggen. Ik weet dat het wel even kan duren voordat kristallen zijn opgelost. Weet je ook wat voor kristallen het zijn? Als het oxalaat is in plaats van struviet, dan maakt urinary het probleem juist erger (het verzuurd namelijk de urine, wat juist oxalaat in de hand werkt). Er kan overigens ook sprake zijn van een blaasontsteking zonder bacteriën (dit komt zelfs meer voor dan met bacteriën) en hierover zou je dierenarts je meer moeten kunnen vertellen.

   Het is voor mij lastig verder iets specifieks te zeggen over jouw situatie, ik kan helaas alleen meer algemenere uitspraken doen.

   Qua overstappen van voer raad ik aan om dit langzaam te doen. Zeker bij kieskeurige katten die al lang op hetzelfde voer staan, kan dit een uitdaging zijn. Je kunt proberen nieuw en oud voer te mixen, maar dan langzamer dan normaal: eerst 10-90, dan 20-80, etc. Neem hier gerust de tijd voor, 2-4 week bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk dat je kat blijft eten, dus dit vereist wel nauwe observatie van jouw kant.

   Vocht is erg belangrijk om de kristallen door te voeren. Natvoer is hiervoor het makkelijkst, omdat ze dan veel vocht met hun eten binnenkrijgen. Natvoer kun je prima elke dag geven (en stoppen met brokjes) in mijn optiek. Als je kat nu graag uit de kraan drinkt kun je een waterfonteintje proberen voor extra drinken.

   Als je vermoedt dat je kat nu pijn heeft, zijn pijnstillers misschien slim. Pijn kan er namelijk ook voor zorgen dat je kat slecht eet. Of dit iets is, zul je ook moeten overleggen met je dierenarts.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat je kater snel weer de oude is!
   Groetjes,
   Marilyn

 30. Hoe zit het met Sanabelle Urinary? Ben er best benieuwd naar. Alvast bedankt.

  Groet,

  Regina Grosse

  • Hoi Regina,

   Van Sanabelle Urinary kon ik alleen droogvoer vinden op Zooplus. Ik was ik niet enthousiast over.

   Ingrediënten: rijst, dierlijk vet (rund, gevogelte), maïs, dierlijk eiwitextract, gerst, aardappelzetmeel, maïsgluten, tarwe, aardappeleiwit, gedehydreerd lam, gedehydreerd gevogelte, gist, mineralen, gehydrolyseerde kippenlever, visolie (zalmolie), cellulose, plantaardig vet, gedehydreerd hemoglobine.

   Voor een carnivoer als eerste rijst en als derde maïs? Dat is niet zo best. De eiwitten bestaan uit dierlijke eiwitextract (wat waarschijnlijk gehydrolyseerd is), maisgluten, aardappeleiwit, gehydreerd gevogelte en gehydrolyseerde kippenlever. Een groot gedeelte is dus plantaardig en de rest gehydrolyseerd – niet de beste eiwitten.

   Als jij een natvoer hebt gevonden, kun je me een linkje (of foto van de ingrediënten en analyse) sturen, dan kan ik daar naar kijken.

   Groetjes,
   Marilyn

  • Ik heb dit mijn katten ook een tijd gegeven maar ze werden er heel erg dik van! Zijn vrij vette brokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.