Merk Review Concept for Life: natvoer en droogvoer

Concept for Life All Cats in GeleiConcept for Life is een nieuw merk op Zooplus. Ze hebben een aantal verschillende nat- en droogvoer voor de volwassen kat, maar ook voor de kitten en senior.  Ook hebben ze speciaal voer voor de gesteriliseerde kat, voor gevoelige darmen, voor bepaalde rassen en light voer. Een divers aanbod dus, maar voor dit review kijk ik alleen naar het voer bedoeld voor de volwassen kat.

 

Concept for Life

Concept for Life heeft 2 varianten natvoer voor de volwassen gezonde kat en 3 droogvoeren.
(Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit)

 

Natvoer van Concept for Life

De All Cats natvoer in saus en gelei zijn qua inhoud en analyse gelijk:

Ingrediënten: Vlees en dierlijke nevenproducten, plantaardige nevenproducten (0,4 % inuline, 0,2 % vlozaad), mineraalstoffen.

Toevoegingen: Vitamine D3 200 IE, vitamine E 100 mg, biotine 100 mcg, taurine 100 mg, L-carnitine 200 mg, DL-methionine 200 mg, mangaan (als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat) 3 mg, zink (als zinksulfaat, monohydraat) 20 mg.

 

Analyse:

Vocht 81,5% Droge Basis
Eiwit 18,5% 43%
Vet 4,5% 24%
KH 4,5% 24,3%
Vezels 0,4% 2,2%
Ruwe as 1,5% nvt

 

Persoonlijk vind ik dit nogal teleurstellend. De hoeveelheid koolhydraten is verbazingwekkend hoog voor een natvoer. Bovendien zijn de eiwitten gebaseerd op ‘vlees en dierlijke bijproducten’, welke ik nooit kan terug traceren naar soort dier of welke delen gebruikt zijn. Voor €1,87 per dag (kat van 4 kilo) verwacht ik toch meer.

 

Een ingrediënt dat ik er graag uit wil lichten is DL-methionine. Dit is een stof die zorgt voor een zuurdere urine. In regulier voer wordt dit gebruikt ter voorkoming van struviet (blaasgruis). Helaas is er ook een andere kant van de medaille: bij een te zure urine is de kans op oxalaat stenen/gruis groter. Deze stenen moeten altijd operatief verwijderd worden, terwijl struviet in veel gevallen opgelost kan worden met een dieet. Daarom ben ik hier geen fan van.

 

Concept for Life Droogvoer

Ik ben geen voorstander van brokjes, omdat het water ontbreekt en de koolhydraten vaak heel hoog zijn. Toch kijk ik vaak even, omdat ik nog altijd op zoek ben naar een droogvoer met minder koolhydraten en zo goed mogelijke ingrediënten voor de brokjes verslaafde katten.

 

Helaas voldoet dit hier niet aan.

 

Alle drie (All Cats, Indoor en Outdoor) bevatten allen gehydrolyseerde gevogelte eiwitten. Wat mij betreft is dit op gelijke hoogte met plantaardige eiwitten. Het is zo (chemisch) stuk gekookt, dat er geen voedingsstof meer in zit.

 

Bovendien is het tweede ingrediënt rijst. Verderop staat bietenpulp en rijstmeel. En dat zie je dan ook terug aan de hoeveelheid koolhydraten in dit droogvoer. All Cats bevat 35%, Indoor 40% (!!) en Outdoor 30% (alles op droge basis).

 

Verder wordt ook hierin DL-methiodine toegevoegd. In de Indoor variant is wat mij betreft het vet gehalte te laag en het vezel gehalte te hoog. In alle drie vind het ruwe as gehalte ook behoorlijk hoog, wat erop kan duiden dat het vlees ook veel bot bevat.

 

Positieve punten

 • Specificering van mineralen zoals fosfor, calcium en taurine.
 • Soja en suiker vrij
 • Voldoende eiwitten; helaas niet per se de beste soort eiwitten.

 

Negatieve punten

 • In droogvoer gehydrolyseerde eiwitten en rijst als tweede ingrediënt
 • Vlees en dierlijke bijproducten is erg vaag en veranderlijk. Het is onmogelijk te traceren van welk dier het komt of welke delen gebruikt worden. Zonder specificatie neem ik aan dat het niet de beste onderdelen zijn.
 • Er wordt DL-methiodine toegevoegd, een urine verzurende stof. Hiermee wordt struviet voorkomen. Echter kan het in sommige katten ook leiden tot een te zure urine en een verhoogd risico op oxalaat stenen (in blaas of nieren) en andere risico’s, zoals bloedverzuring, botontkalking en nierfalen.
 • Ik geloof niet in de indoor/outdoor varianten van merken. Alhoewel “couch potatoes” (binnenkatten) minder energie nodig hebben dan hun actievere broertjes (buitenkatten) zijn ze nog steeds beiden carnivoor. Alhoewel de ingrediënten niet zoveel verschillen, verschilt het wel in analyse.
 • Het natvoer is behoorlijk duur (€1,87 per dag voor een kat van 4 kilo) ten opzichte van de kwaliteit. Voor die prijs verwacht ik geen vage ‘vlees en dierlijke bijproducten’.

 

Conclusie: Niet aangeraden

Voor deze prijs verwacht ik geen ‘vlees en dierlijke bijproducten’ maar (op zijn minst) gespecificeerd vlees of vleesmeel. Bovendien zitten er veel te veel koolhydraten in, welke kunnen leiden tot obesitas en suikerziekte. De prijs/kwaliteit verhouding is slecht.

 

Voor een kleinere prijs zijn er betere kattenvoer te koop, die je hier kunt vinden.

Pootje PurrfectCat

14 reacties:

 1. Ik heb wat voor mn allergische kater besteld. Paardenvlees. Hieronder de specificaties:

  Samenstelling:
  67 % bestaat uit paardenvlees, paardenhart, paardenlever, 31,6 % bouillon, 1 % mineralen, 0,4 % lijnzaadolie.

  Gekozen eiwitbron: paardenvlees

  Toevoegingsmiddelen per kg: nutritionele toevoegingsmiddelen:
  vitamine D3 300 IE, vitamine E 20 IE, zink (als zinksulfaat, monohydraat) 25 mg, mangaan (als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat) 1,4 mg, koper (als koper(II)-sulfaat, pentahydraat) 0,5 mg, jodium (als calciumjodaat, anhydrisch) 0,75 mg, taurine 1.500 mg.

  Zit hier dan geen DL-methionine in?
  en hier staat het vlees wel gespecificeerd.

  • Zoals het hier staat zit dat er inderdaad niet in.
   Maar er zal wel methionine zitten vanuit het vlees. Dat is de natuurlijke vorm van dit aminozuur.

 2. Hoi, ik ben benieuwd wat je dan van de Sensitive optie vind.
  Bij de beschrijving staat dit: “Voor voedingssensibele katten vanaf 1 jaar met een gevoelige spijsvertering, speciale samenstelling voor de hoogste verteringszekerheid, slechts 1 dierlijke eiwitbron, bevordert een gezonde darmflora.
  Concept for Life Sensitive Cats bevat gevogelte als enige dierlijke eiwitbron in combinatie met goed verteerbaar rijst, wat vooral voor voedingssensibele katten geschikt is. Door de toevoeging van darmregulerende vezels evenals prebiotisch cichorei-inuline wordt bovendien een gezonde darmflora bevorderd.”

  Groeten,
  Chantal

  • Hij staat op mijn to-do lijstje, maar die is best lang dus dat kan nog wel even duren voordat deze in het review wordt opgenomen.
   Als je sneller een antwoord wilt, kun je hem indienen voor een voedingsanalyse.

 3. Kunt u trouwens ook de website voerwijzer van Meike?? Er staan ook een lijst over brokken met een hoge vlees eiwit gehalte op. Zoals Thrive, Nutrivet en Purizon?

  • Jazeker, Voerwijzer is een zeer informatieve website! Die raad ik zeker aan om meer informatie op te doen over goede voeding.

   Over die drie merken komt nog een uitgebreider review op Purrfect Cat ter zijner tijd. Ik moet wel zeggen dat ik geen fan ben van brokken, al is het maar vanwege het ontbreken van vocht. Dit is veel essentiëler dan velen denken, voor de algehele gezondheid en specifiek (oa) de blaas, urinewegen en nieren.

   • Zo blij met een website, die je leuk opgebouwd hebt. Sorry voor de late reactie. Ik heb je artikel over Thrive gelezen. En zag het verhaal over dl methionine. Helaas zit dat ook in de andere 2 merken die ik destijds melde. Als deze brokken op zijn, ga ik overstappen naar Power of Nature Meadowlands mix

   • Deze review = WOW!!! Topper (y) Hele handige duidelijke informatie, dank je wel

 4. Wat een onzin. Mijn beide Maine Coon katten doen het hier supergoed op. Ze hebben een super mooie vacht. Ook verschillende catterys gebruiken dit merk. Mijn Coons vinden dit erg lekker en ze moeten goed kauwen op de brokjes wat ook nog eens goed is voor de tanden. Heb altijd Royal Canin gegeven maar ben al een tijdje over op concept for life Maine Coon. Ik vind dit zeer zeker aan te raden!

  • Ik ben blij dat jouw katten het hier goed op doen! Per kat-individu kan dit verschillen.

   Ik kijk echter alleen naar de samenstelling en moet dan toch tot de conclusie komen dat het qua transparantie van ingrediënten en analyse (vooral de hoge koolhydraten) tegenvallen. Helemaal voor de prijs die je ervoor betaalt. Er zijn merken met meer vlees, meer transparantie in ingrediënten en een betere analyse voor minder geld.

   Het is heel lastig met kattenvoer wat goed is. Dat een cattery (of dierenarts, consumentenprogramma, professor, etc) het aanraadt/goed vindt/gebruikt, speelt bij mij geen rol. Ik kan alleen maar afgaan op wat ik weet en dat vertel ik op mijn blog.
   Groetjes,
   Marilyn

   • Hai Marilyn, ik snap jouw conclusie. En wat je zegt, het is ook lastig. Mijn dierenarts in Utrecht zweert bij Royal Canin terwijl toen ik overging op concept for life mijn katten zichtbaar mooiere vacht kregen en nooit spugen. Daarnaast zijn de Maine Coon brokken extra groot waardoor ze gedwongen zijn om te kauwen op te brokken( bij kleinere brokken gaan ze schrokken en dus spugen). Ook de ontlasting is prima terwijl bij andere brokken soms wat tot diarree kan lijden.
    En fijn dat je normaal reageert want het is geen aanval alleen een mening en mijn 25 jaar ervaring dat ik katten heb. Groetjes en succes met je studie en blog.

  • Suzanna van der Voort

   @CatJess: Er zijn mensen die roken, drinken en regelmatig naar de Mcdonalds gaan en toch 100 jaar worden met hun ongezonde levensstijl. Zo zijn er ook katten die op de een of andere manier weten te overleven op ongezonde brok en natvoer, zowel de supermarkt brok als de dure DA-brok. Jammer genoeg is het aantal katten met voedings-gerelateerde ziektes groter. Je mag van geluk spreken, dat jouw katten “het goed doen”, maar wat gebeurt er op de lange termijn in dat katten-lijfje….?

   Als jij je meer zou verdiepen en echt interesse zou tonen in gezonde diervoeding, dan zou je tot een andere conclusie komen, maar ja, dit betekent uren research van droge leesstof.
   De diervoeding is een miljarden business met vele loze beloftes, gouden leugens en jammer en helaas óók verteld door mensen met een paar titels voor hun naam.

   Ik ben dankbaar voor mensen zoals Marilyn, die zo veel tijd en onderzoek willen besteden en gratis ter beschikking stellen voor kattenverzorgers, die hun dieren gezond willen laten leven i.p.v. hun katten te dwingen in een overlevingsmodus met alle mogelijke gezondheidsproblemen op de lange termijn.

   Groetjes
   HSuzanna

   • Beste Suzanna, dit betreft een High premium voeding en echt geen troep. Zit in dezelfde categorie als Royal Canin. Ik geef alleen dat ik het onzin vindt en mijn ervaring tussen de verschillende brokken. En om dit te vergelijken met roken en drinken ?! Sorry, vind ik echt geen vergelijking.

   • Ik denk wat Suzanna bedoelt is dat individuele aanleg een rol speelt. Sommige mensen kunnen roken en drinken en toch niet ziek worden, ondanks dat we weten dat deze twee dingen aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid. Hetzelfde geldt voor voeding. Waar de ene persoon dag in, dag uit ongezond kan eten zonder een gram aan te komen, komen de problemen bij de ander bij 1x ongezond eten.

    Bij katten zal dat neem ik aan net zo werken: Bij sommige katten zie je tijdenlang niets, totdat het mis gaat. Bij andere zie je het per direct (diarree, spugen, etc). Daarom is niet alleen de kwaliteit van het voer belangrijk, maar ook hoe je kat er op reageert. Als een product hoog wordt aangeschreven, maar je kat eet eet het niet of wordt er ziek van, dan past het dus niet bij die kat.

    Desalniettemin kunnen we wel proberen vast te stellen wat goed voer is voor de gezondheid en wat minder goed voer is. Royal Canin en Concept for Life horen daar wat mij betreft niet onder, met name vanwege de kwaliteit van de eiwitten en verdere ingrediënten. Zo bevat RC bijvoorbeeld BHT, een mogelijk kankerverwekkende stof die in mensenvoeding niet meer gebruikt mag worden. DL-methionine is een ander voorbeeld: het verzuurd de urine ter preventie van struviet, maar kan bij gezonde katten tot diverse ernstige problemen leiden. Nogmaals, de ene kat zal hier sneller op reageren dan de andere, maar dit roulette spel speel ik liever niet.

Reageren is niet mogelijk