Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk Review Concept for Life: natvoer en droogvoer

3 min
Concept for Life All Cats in GeleiConcept for Life is een nieuw merk op Zooplus. Ze hebben een aantal verschillende nat- en droogvoer voor de volwassen kat, maar ook voor de kitten en senior. Ook hebben ze speciaal voer voor de gesteriliseerde kat, voor gevoelige darmen, voor bepaalde rassen en light voer. Een divers aanbod dus, maar voor dit review kijk ik alleen naar het voer bedoeld voor de volwassen kat.

Concept for Life

Concept for Life heeft 2 varianten natvoer voor de volwassen gezonde kat en 3 droogvoeren. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=60 responsive=scroll /]

Natvoer van Concept for Life

De All Cats natvoer in saus en gelei zijn qua inhoud en analyse gelijk: Ingrediënten: Vlees en dierlijke nevenproducten, plantaardige nevenproducten (0,4 % inuline, 0,2 % vlozaad), mineraalstoffen. Toevoegingen: Vitamine D3 200 IE, vitamine E 100 mg, biotine 100 mcg, taurine 100 mg, L-carnitine 200 mg, DL-methionine 200 mg, mangaan (als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat) 3 mg, zink (als zinksulfaat, monohydraat) 20 mg.   Analyse:
Vocht81,5%Droge Basis
Eiwit18,5%43%
Vet4,5%24%
KH4,5%24,3%
Vezels0,4%2,2%
Ruwe as1,5%nvt
  Persoonlijk vind ik dit nogal teleurstellend. De hoeveelheid koolhydraten is verbazingwekkend hoog voor een natvoer. Bovendien zijn de eiwitten gebaseerd op ‘vlees en dierlijke bijproducten’, welke ik nooit kan terug traceren naar soort dier of welke delen gebruikt zijn. Voor €1,87 per dag (kat van 4 kilo) verwacht ik toch meer.   Een ingrediënt dat ik er graag uit wil lichten is DL-methionine. Dit is een stof die zorgt voor een zuurdere urine. In regulier voer wordt dit gebruikt ter voorkoming van struviet (blaasgruis). Helaas is er ook een andere kant van de medaille: bij een te zure urine is de kans op oxalaat stenen/gruis groter. Deze stenen moeten altijd operatief verwijderd worden, terwijl struviet in veel gevallen opgelost kan worden met een dieet. Daarom ben ik hier geen fan van.

Concept for Life Droogvoer

Ik ben geen voorstander van brokjes, omdat het water ontbreekt en de koolhydraten vaak heel hoog zijn. Toch kijk ik vaak even, omdat ik nog altijd op zoek ben naar een droogvoer met minder koolhydraten en zo goed mogelijke ingrediënten voor de brokjes verslaafde katten.   Helaas voldoet dit hier niet aan.   Alle drie (All Cats, Indoor en Outdoor) bevatten allen gehydrolyseerde gevogelte eiwitten. Wat mij betreft is dit op gelijke hoogte met plantaardige eiwitten. Het is zo (chemisch) stuk gekookt, dat er geen voedingsstof meer in zit.   Bovendien is het tweede ingrediënt rijst. Verderop staat bietenpulp en rijstmeel. En dat zie je dan ook terug aan de hoeveelheid koolhydraten in dit droogvoer. All Cats bevat 35%, Indoor 40% (!!) en Outdoor 30% (alles op droge basis).   Verder wordt ook hierin DL-methiodine toegevoegd. In de Indoor variant is wat mij betreft het vet gehalte te laag en het vezel gehalte te hoog. In alle drie vind het ruwe as gehalte ook behoorlijk hoog, wat erop kan duiden dat het vlees ook veel bot bevat.

Positieve punten

  • Specificering van mineralen zoals fosfor, calcium en taurine.
  • Soja en suiker vrij
  • Voldoende eiwitten; helaas niet per se de beste soort eiwitten.

Negatieve punten

  • In droogvoer gehydrolyseerde eiwitten en rijst als tweede ingrediënt
  • Vlees en dierlijke bijproducten is erg vaag en veranderlijk. Het is onmogelijk te traceren van welk dier het komt of welke delen gebruikt worden. Zonder specificatie neem ik aan dat het niet de beste onderdelen zijn.
  • Er wordt DL-methiodine toegevoegd, een urine verzurende stof. Hiermee wordt struviet voorkomen. Echter kan het in sommige katten ook leiden tot een te zure urine en een verhoogd risico op oxalaat stenen (in blaas of nieren) en andere risico's, zoals bloedverzuring, botontkalking en nierfalen.
  • Ik geloof niet in de indoor/outdoor varianten van merken. Alhoewel “couch potatoes” (binnenkatten) minder energie nodig hebben dan hun actievere broertjes (buitenkatten) zijn ze nog steeds beiden carnivoor. Alhoewel de ingrediënten niet zoveel verschillen, verschilt het wel in analyse.
  • Het natvoer is behoorlijk duur (€1,87 per dag voor een kat van 4 kilo) ten opzichte van de kwaliteit. Voor die prijs verwacht ik geen vage ‘vlees en dierlijke bijproducten’.

Conclusie: Niet aangeraden

Voor deze prijs verwacht ik geen ‘vlees en dierlijke bijproducten’ maar (op zijn minst) gespecificeerd vlees of vleesmeel. Bovendien zitten er veel te veel koolhydraten in, welke kunnen leiden tot obesitas en suikerziekte. De prijs/kwaliteit verhouding is slecht.   Voor een kleinere prijs zijn er betere kattenvoer te koop, die je hier kunt vinden. Pootje PurrfectCat