Review Wild Freedom: natvoer voor katten

Altijd speurend naar nieuwe goede merken natvoer, kwam ik Wild Freedom tegen. Hun filosofie van de kat als ‘besnorde jagers die echte vleesetertjes zijn’ beloven ze een hoog vleesaandeel in hun voer.

Dat wekt gelijk mijn interesse, dus ben ik er eens verder ingedoken.

Wild Freedom natvoer

Wild Freedom is van Matina (Zooplus huismerk) en heeft de volgende smaken:

 • Wide Country – Pure Kip
 • Deep Forest – Wild & Kip
 • Golden Valley – Konijn & Kip
 • Green Lands – Lam & Kip
 • Cold River – Zeezalm & Kip
Wild Freedom Natvoer

Wild Freedom heeft ook brokjes, mijn review vind je hier.

Wild Freedom natvoer: Golden Valley (Konijn en kip)

Wild Freedom Golden Valley Kip en Konijn Natvoer

Ingrediënten: 53% kippenvlees, -lever en -bouillon; 45% konijnenvlees, -hart, -nieren, -lever en -bouillon; 2% mineraalstoffen.

Toevoegingen: Vitamine D3 (200 IE), vitamine E [als all-rac-alfa-tocoferylacetaat] (25 mg), taurine (1000 mg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg), mangaan [als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg), jodium [als kaliumjodide] (0,5 mg).

Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit10,7%56,3%42%
Vet6%31,6%57%
NFE10,3%1,6%1%
Vezels0,3%  
Ruwe as1,7% Kcal: 89,52

1 NFE (Nitrogen Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft geen waarden.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De beoordeling

De eiwitten zijn op basis van kip en konijn. Er wordt zowel vlees en orgaan gebruikt. Organen leveren diverse voedingsstoffen, waardoor minder toevoegingen nodig zijn. Zo is hart goed voor taurine en lever bevat veel vitamine A.


Blog advertentie Via Natura

Voor katten die gecastreerd zijn houdt ik 40%ME als minimum aan. Dit is voldoende voor goed spier, orgaan en huid onderhoud. Bij intacte katten, die meer mogen eten, is 30% voldoende.

De vetten komen uit het vlees. Het totale vetpercentage is ietwat hoog vergeleken met wat katten in het wild eten: 57% in dit voer versus 46% in het wild.

Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan. Lever en spiervlees kan nog wel glucose leveren, waardoor de NFE op 1%ME uitkomt. Dit is voor suikerkatten geschikt.

Andere smaken Wild Freedom

De andere smaken lijken hier heel erg. Elk bakje bevat 98% vlees en geen plantaardige toevoegingen. Hieronder zie je alle smaken en het energieprofiel:

SmaakEiwittenVettenNFE
Wide Country – Pure Kip41%57%2%
Deep Forest – Wild & Kip40%59%1%
Golden Valley – Konijn & Kip42%57%1%
Green Lands – Lam & Kip43%55%3%
Cold River – Zeezalm & Kip41%58%1%

Elke smaak is hoog genoeg in eiwitten voor gecastreerde katten. De koolhydraten (NFE) zijn laag genoeg voor katten met diabetes.

Het enige nadeel vind ik dat er overal kip in verwerkt zit. Hierdoor is afwisseling in eiwitbronnen minder makkelijk. Bovendien sluit dit het merk uit wanneer je kat niet tegen kip kan (en kip staat in de top 3 van allergenen).

Waar kun je Wild Freedom kopen en hoeveel kost het?

Wild Freedom is van Matina en kun je kopen bij Zooplus, zowel het natvoer als droogvoer. Het natvoer is verkrijgbaar in 200 en 400 grams blikken.

Hoeveel kost Wild Freedom?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Voor het natvoer ben ik uitgegaan van een kiloprijs voor de 200 grams blikken.

 Natvoer
Per kilo€7,49
Prijzen per dag: 
3 kilo (157kcal)€1,29
4 kilo (190kcal)€1,57
5 kilo (220kcal)€1,82

Het natvoer is in vergelijking met andere voeding aan de goedkope kant.  Voor de hoeveelheid vlees denk ik dat dit een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding is.

Conclusie: Wild Freedom natvoer aangeraden

Door de hoeveelheid vlees, de duidelijke ingrediëntenlijst en de goede verhouding van analyse lijkt mij dit een zeer geschikte natvoer om op te nemen in de rotatie.

Alles bevat wel kip, dus ik raad aan dit af te wisselen met een merk dat geen kip bevat.

Pootje PurrfectCat

15 reacties:

 1. Kan ik voor mijn gecastreerde kitten van 8 maanden, Wild Freedom natvoer geven?
  Zie vaak wel geschikt voor kitten, maar weet niet of het ook geschikt is voor gecastreerde kittens
  Ik denk ook aan o.a. Bozito en Cardigan natvoer.
  Wil daarbij ook gezonde brokjes gaan geven.
  Wat raden jullie aan?
  Dank alvast!

  • Marilyn [Catmoneo]

   In natvoer is “sterilised” en de “gewone” variant meestal niet denderend verschillend.
   Zolang het voor kittens is kan dat.

 2. Hallo ik wacht met smart op een review van Wild Freedom Instinctive
  Ik ben zelf namelijk heel enthousiast over alle variaties en mijn kat ook dus ik ben benieuwd naar jouw mening
  Alvast bedankt!

  • Wild Freedom Instinctive is een aanvullende voeding, en daarom niet meegenomen in de beoordelingen. Het wijkt niet gruwelijk af van andere merken die een “vlees in bouillon” variant hebben. Als extraatje dus prima, maar niet meer dan 10% van de kcal geven.

   • Hallo,

    Ik heb per ongeluk instinctive gekocht, dacht dat het complete voeding was. Onze kater is gecastreerd en 9 maanden. We wegen zijn voer nauwkeurig af. Hij zit op voor 50% op brokjes (Celtic connection) en 50% op natvoer (wild freedom compleet voer). Instinct heeft doseringen van 70 gram per portie. Wat kan ik hem geven zonder dat hij te snel kilo’s aankomt?

   • Marilyn [Catmoneo]

    De makkelijkste manier om te zorgen dat je kat niet superhard aankomt is portie controle.
    Dus weten hoeveel je kat mag eten.
    De Voedingstool is daarvoor perfect, in een handomdraai weet je hoeveel je kat mag.
    Zie: Voedingstool: De voercalculator voor katten

 3. Ik heb per ongeluk de normale versie gekocht van hun Golden Valley ipv de kitten-versie. Het is voor een kat van 12 weken oud.
  2 vragen:
  – Kan ik die adult versie geven, of is dat dom/ongezond?
  – Waarom maakt men eigenlijk kitten versies?

  • Als het gaat om 1 blikje valt het wel mee, maar ik zou dit niet iedere dag geven als hoofdmaaltijd.

   Een kitten heeft een hogere voedingsbehoefte van bepaalde voedingsstoffen. Kittenvarianten bevatten die en ondersteunen zo de groei en ontwikkeling.

 4. Dag Marilyn,

  Ik ben zelf aan het tellen geslagen met de Wild&Kip, omdat ik die wou kopen voor onze katten, en mijn uitkomst wijkt toch wat af van de jouwe (voor mij dusdanig dat ik twijfel om deze variant te kopen, omwille van het hoge vetgehalte).

  Op basis van modified Atwater kom ik uit op 40.25 % eiwitten, 58.65% vet en 1.10% NFE (totaal van 95.65 kcal/100g, ingedeeld in 38.5 kcal aan eiwitten, 56.1 aan vet en 1.05 aan NFE). Dat scheelt toch wat met de 42% eiwitten en 55% vetten in jouw lijstje.

  Heb ik mij ergens misteld of is de samenstelling ondertussen veranderd? Ik heb mij gebaseerd op de lijst ingrediënten op zooplus.

  Bedankt!

  • Dag Ilse,

   Ik heb zelf ook even de cijfers vanuit Zooplus erbij genomen en het lijkt er inderdaad op dat de analyse gewijzigd is. Het komt dan inderdaad neer op 40,3% uit eiwitten, 58,7% uit vetten en 1,1% uit NFE.

   Het is lastig om de artikelen up to date te houden, omdat we natuurlijk geen signaal krijgen bij gewijzigde samenstellingen, dus bedankt voor de heads-up!

 5. Hallo Marilyn
  er bestaat in natvoer ook type farmlands rund en kip

 6. Mike Holtackers

  Topspul dit, vind ik toch.
  Wij wisselen voor onze Snoke en Qi’ra af tussen:
  -Feringa Duo
  -Aninonda Carni
  -Mac’s Cat
  -Bozita
  -Wild Freedom
  -Catz finefood

 7. alweer niet scharrel of biologisch. dat telt bij mij zwaar. worden die fabrikanten nooit wakker?

  • Het antwoord van Kim:

   Dag Maria,

   Ben je op zoek naar een droogvoer of natvoer (of beide)? Voor beide zijn wel een aantal opties te verzinnen namelijk die mogelijk aansluiten bij je voorkeuren wat herkomst van ingrediënten betreft.

   De merken die vallen onder Champion Petfood Benelux gebruiken de term “Biologically Appropriate”. Dit houdt even heel kort in: Scharrel, wild of duurzaam (vis). Voor droogvoer zijn dit merken als Orijen, Acana, Applaws, Ziwi. Natvoer geeft Herrmann’s (die is als ik me niet vergis zelfs biologisch) of ook Applaws (aanvullend).

   Canagan is een merk dat gebruik maakt van wild en vrije uitloop. Het natvoer hiervan is wel aanvullend.

   Hét biologische merk is natuurlijk Yarrah. Persoonlijk vind ik dat ook het enige goede aan Yarrah (zowel droog- als natvoer).
   Schesir heeft ook een biologische lijn, maar ook die vind ik erg matig.

   Renske heeft een biologische lijn natvoer en zegt het volgende over de normale lijn: “Onze andere producten zijn niet biologisch, maar we houden uiteraard wel rekening met het welzijn van de dieren die onze voeding verwerkt worden. De dieren leven onder natuurlijke omstandigheden, in de directe omgeving van de fabriek in England. De kippen hebben de mogelijkheid naar om buiten te gaan, worden volwassen en zijn aan de leg geweest. Lammeren komen uit de omgeving van Dartmoor, de vis is oceaanvis en de zalm komt hoofdzakelijk uit Schotland. Alle dieren groeien zonder antibiotica op.” Ik vermoed dat je daar mogelijk een specifieker antwoord op kunt krijgen als je hier naar vraagt.
   Nu vind ik het droogvoer van Renske wel erg matig, het natvoer van de reguliere lijn is erg vet, maar de biologische lijn vind ik niet verkeerd (alleen erg beperkt met enkel kip of rund).

   DARF heeft Vol Bites, ook biologisch, maar ook die vind ik eigenlijk erg matig (en dat terwijl hun KVV juist erg goed schijnt te zijn).

   Ik geloof dat er nog wel meer mogelijkheden zijn, maar dan moet ik even heel diep gaan graven.
   —-
   We hopen dat je hier al iets mee kan!

Reageren is niet mogelijk