Review Wild Freedom: natvoer en droogvoer voor katten

Wild Freedom Golden Valley Kip en Konijn Natvoer

Altijd speurend naar nieuwe goede merken natvoer, kwam ik Wild Freedom tegen. Hun filosofie van de kat als ‘besnorde jagers die echte vleesetertjes zijn’ beloven ze een hoog vleesaandeel in hun voer. Dat wekt gelijk mijn interesse, dus ben ik er eens verder ingedoken.

Wild Freedom natvoer

Wild Freedom is van Matina (Zooplus huismerk) en heeft de volgende smaken:

 • Wide Country – Pure Kip
 • Deep Forest – Wild & Kip
 • Golden Valley – Konijn & Kip
 • Green Lands – Lam & Kip
 • Cold River – Zeezalm & Kip

Wild Freedom Natvoer

Daarnaast hebben ze van droogvoer:

 • Green Lands (Lam)
 • Cold River (zalm)
 • Wild Hills (Eend)
 • Wide Country (gevogelte)

Wild Freedom Droovoer

Wild Freedom natvoer: Golden Valley (Konijn en kip)

Ingrediënten: 53% kippenvlees, -lever en -bouillon; 45% konijnenvlees, -hart, -nieren, -lever en -bouillon; 2% mineraalstoffen.

Toevoegingen: Vitamine D3 (200 IE), vitamine E [als all-rac-alfa-tocoferylacetaat] (25 mg), taurine (1000 mg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg), mangaan [als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg), jodium [als kaliumjodide] (0,5 mg).

 

Analyse

Vocht 81% DM ME
Eiwit 10,7% 56,3% 42%
Vet 6% 31,6% 57%
NFE1 0,3% 1,6% 1%
Vezels 0,3%
Ruwe as 1,7% Kcal: 89,52

1 NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft geen waarden.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De beoordeling

De eiwitten zijn op basis van kip en konijn. Er wordt zowel vlees en orgaan gebruikt. Organen leveren diverse voedingsstoffen, waardoor minder toevoegingen nodig zijn. Zo is hart goed voor taurine en lever bevat veel vitamine A.

Voor katten die gecastreerd zijn houdt ik 40%ME als minimum aan. Dit is voldoende voor goed spier, orgaan en huid onderhoud. Bij intacte katten, die meer mogen eten, is 30% voldoende.

De vetten komen uit het vlees. Het totale vetpercentage is ietwat hoog vergeleken met wat katten in het wild eten: 57% in dit voer versus 46% in het wild.

Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan. Lever en spiervlees kan nog wel glucose leveren, waardoor de NFE op 1%ME uitkomt. Dit is voor suikerkatten geschikt.

Andere smaken Wild Freedom

De andere smaken lijken hier heel erg. Elk bakje bevat 98% vlees en geen plantaardige toevoegingen. Hieronder zie je alle smaken en het energieprofiel:

Smaak Eiwitten Vetten NFE
Wide Country – Pure Kip 41% 57% 2%
Deep Forest – Wild & Kip 40% 59% 1%
Golden Valley – Konijn & Kip 42% 57% 1%
Green Lands – Lam & Kip 43% 55% 3%
Cold River – Zeezalm & Kip 41% 58% 1%

Elke smaak is hoog genoeg in eiwitten voor gecastreerde katten. De koolhydraten (NFE) zijn laag genoeg voor katten met diabetes.

Het enige nadeel vind ik dat er overal kip in verwerkt zit. Hierdoor is afwisseling in eiwitbronnen minder makkelijk. Bovendien sluit dit het merk uit wanneer je kat niet tegen kip kan (en kip staat in de top 3 van allergenen).

Conclusie: Natvoer aanbevolen

Al met al vind ik het natvoer van Wild Freedom erg goed. Het bevat voldoende eiwitten en is laag in koolhydraten. Bovendien is het niet duur met slechts €7,49 per kilo. Een kritiekpuntje is de kip die overal in terugkomt, maar bij gezonde dieren is dat verder geen probleem.

Wild Freedom brokjes: Green Lands (Lam)

Ingrediënten: 40% vers gevogeltevlees 19% gevogelte eiwit (gedroogd), aardappelzetmeel, erwtenmeel, 10% lam proteïne (gedroogd), vet van gevogelte; gevogelte lever (gehydrolyseerd)), 2,5% biergist (gedroogd, bron van mannan-oligosachariden en ß-glucanen), ei (gedroogd), 1,13% lijnzaden, johannesbroodmeel (gedroogd), kaliumchloride; natriumchloride, 0,1 % kruiden gedroogd (kamille, brandnetel, venkel, bramenbladeren, komijn).

(De lange lijst toevoegingen heb ik achterwege gelaten voor de leesbaarheid van het artikel.)

Analyse

Vocht 10% DM ME
Eiwit 32% 35,6% 30%
Vet 18% 20% 41%
NFE1 29,7% 33% 28%
Vezels 2%
Ruwe as 8,3% Kcal: 389 2

1 NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft 395kcal/100 gram aan.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De beoordeling

Helaas vindt ik het droogvoer lang niet zo goed als het natvoer.

De eiwitten zijn deels vers toegevoegd. Daarnaast hebben ze ook nog gedroogd gevogelte en eiwit toegevoegd, waarvan ik niet zeker ben of dit gehydrolyseerd is (daar lijkt het wel op). De gevogelte lever is dat in ieder geval wel. Ik zie dit als de minste eiwitten door de chemische bewerking ervan.

Helaas komen de eiwitten ook laag uit. Bij alle varianten is die 30%ME, wat te weinig is voor gecastreerde katten. Zij mogen minder eten en daardoor hebben ze een dichtere eiwit : calorie verhouding nodig. Bij 40%ME eiwit hebben ze genoeg voor spier, orgaan en huid onderhoud.

Alhoewel de koolhydraten gemiddeld zijn voor brokken, is het ver boven wat katten in het wild eten (2%ME), zelf kozen in een experiment (rond de 12%ME) en boven hun koolhydraten plafond (ongeveer 25%ME). Alhoewel katten kunnen leren hierboven te gaan, is het maar de vraag of dat goed is, aangezien dat vaak ten koste van de eiwitten gaat.

Conclusie droogvoer

De droogvoer vind ik een stuk minder door de lage eiwitten en de mindere kwaliteit van de eiwitten. Tevens zijn de koolhydraten me ook te hoog. Op basis van hiervan raad ik de brokjes van Wild Freedom niet aan.

Waar kun je Wild Freedom kopen en hoeveel kost het?

Wild Freedom is van Matina en kun je kopen bij Zooplus, zowel het natvoer als droogvoer.

 • Het natvoer is verkrijgbaar in 200 en 400 grams blikken.
 • Droogvoer is verkrijgbaar in zakken van 400 gram en 2 kilo.

Hoeveel kost Wild Freedom?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Voor het natvoer ben ik uitgegaan van een kiloprijs voor de 200 grams blikken; bij droogvoer probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij 2 kilo zakken te komen voor een goede vergelijking.

 

Natvoer Droogvoer
Per kilo €7,49 €10,00
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal) €1,29 €0,42
4 kilo (190kcal) €1,57 €0,51
5 kilo (220kcal) €1,82 €0,60

Het natvoer is in vergelijking met andere voeding aan de goedkope kant.  Voor de hoeveelheid vlees denk ik dat dit een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding is.

De brok is iets duurder dan gemiddeld. Echter zijn er betere brokken voor dezelfde of mindere prijs van betere kwaliteit. Mijn overzicht zie je hier.

Conclusie: Wild Freedom natvoer aangeraden

Door de hoeveelheid vlees, de duidelijke ingrediëntenlijst en de goede verhouding van analyse lijkt mij dit een zeer geschikte natvoer om op te nemen in de rotatie. Alles bevat wel kip, dus ik raad aan dit af te wisselen met een merk dat geen kip bevat.

Het droogvoer daarentegen zou ik laten staan. Het bevat minder kwalitatieve eiwitten, is ook laag in eiwitten en hoog in koolhydraten.

Pootje PurrfectCat

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

7 reacties:

 1. Dag Marilyn,

  Ik ben zelf aan het tellen geslagen met de Wild&Kip, omdat ik die wou kopen voor onze katten, en mijn uitkomst wijkt toch wat af van de jouwe (voor mij dusdanig dat ik twijfel om deze variant te kopen, omwille van het hoge vetgehalte).

  Op basis van modified Atwater kom ik uit op 40.25 % eiwitten, 58.65% vet en 1.10% NFE (totaal van 95.65 kcal/100g, ingedeeld in 38.5 kcal aan eiwitten, 56.1 aan vet en 1.05 aan NFE). Dat scheelt toch wat met de 42% eiwitten en 55% vetten in jouw lijstje.

  Heb ik mij ergens misteld of is de samenstelling ondertussen veranderd? Ik heb mij gebaseerd op de lijst ingrediënten op zooplus.

  Bedankt!

  • Dag Ilse,

   Ik heb zelf ook even de cijfers vanuit Zooplus erbij genomen en het lijkt er inderdaad op dat de analyse gewijzigd is. Het komt dan inderdaad neer op 40,3% uit eiwitten, 58,7% uit vetten en 1,1% uit NFE.

   Het is lastig om de artikelen up to date te houden, omdat we natuurlijk geen signaal krijgen bij gewijzigde samenstellingen, dus bedankt voor de heads-up!

 2. Hallo Marilyn
  er bestaat in natvoer ook type farmlands rund en kip

 3. Mike Holtackers

  Topspul dit, vind ik toch.
  Wij wisselen voor onze Snoke en Qi’ra af tussen:
  -Feringa Duo
  -Aninonda Carni
  -Mac’s Cat
  -Bozita
  -Wild Freedom
  -Catz finefood

 4. alweer niet scharrel of biologisch. dat telt bij mij zwaar. worden die fabrikanten nooit wakker?

  • Het antwoord van Kim:

   Dag Maria,

   Ben je op zoek naar een droogvoer of natvoer (of beide)? Voor beide zijn wel een aantal opties te verzinnen namelijk die mogelijk aansluiten bij je voorkeuren wat herkomst van ingrediënten betreft.

   De merken die vallen onder Champion Petfood Benelux gebruiken de term “Biologically Appropriate”. Dit houdt even heel kort in: Scharrel, wild of duurzaam (vis). Voor droogvoer zijn dit merken als Orijen, Acana, Applaws, Ziwi. Natvoer geeft Herrmann’s (die is als ik me niet vergis zelfs biologisch) of ook Applaws (aanvullend).

   Canagan is een merk dat gebruik maakt van wild en vrije uitloop. Het natvoer hiervan is wel aanvullend.

   Hét biologische merk is natuurlijk Yarrah. Persoonlijk vind ik dat ook het enige goede aan Yarrah (zowel droog- als natvoer).
   Schesir heeft ook een biologische lijn, maar ook die vind ik erg matig.

   Renske heeft een biologische lijn natvoer en zegt het volgende over de normale lijn: “Onze andere producten zijn niet biologisch, maar we houden uiteraard wel rekening met het welzijn van de dieren die onze voeding verwerkt worden. De dieren leven onder natuurlijke omstandigheden, in de directe omgeving van de fabriek in England. De kippen hebben de mogelijkheid naar om buiten te gaan, worden volwassen en zijn aan de leg geweest. Lammeren komen uit de omgeving van Dartmoor, de vis is oceaanvis en de zalm komt hoofdzakelijk uit Schotland. Alle dieren groeien zonder antibiotica op.” Ik vermoed dat je daar mogelijk een specifieker antwoord op kunt krijgen als je hier naar vraagt.
   Nu vind ik het droogvoer van Renske wel erg matig, het natvoer van de reguliere lijn is erg vet, maar de biologische lijn vind ik niet verkeerd (alleen erg beperkt met enkel kip of rund).

   DARF heeft Vol Bites, ook biologisch, maar ook die vind ik eigenlijk erg matig (en dat terwijl hun KVV juist erg goed schijnt te zijn).

   Ik geloof dat er nog wel meer mogelijkheden zijn, maar dan moet ik even heel diep gaan graven.
   —-
   We hopen dat je hier al iets mee kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *