Voer review Wild Freedom Natvoer
Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Review Wild Freedom: natvoer voor katten

2 min

Altijd speurend naar nieuwe goede merken natvoer, kwam ik Wild Freedom tegen. Hun filosofie van de kat als ‘besnorde jagers die echte vleesetertjes zijn’ beloven ze een hoog vleesaandeel in hun voer.


Dat wekt gelijk mijn interesse, dus ben ik er eens verder ingedoken.


Wild Freedom natvoer

Wild Freedom is van Matina (Zooplus huismerk) en heeft de volgende smaken:

  • Wide Country - Pure Kip
  • Deep Forest - Wild & Kip
  • Golden Valley - Konijn & Kip
  • Green Lands - Lam & Kip
  • Cold River - Zeezalm & Kip


Wild Freedom natvoer voor katten


Wild Freedom heeft ook brokjes, mijn review vind je hier.


Wild Freedom natvoer: Golden Valley (Konijn en kip)

Wild Freedom Golden Valley Kip en Konijn Natvoer

Ingrediënten: 53% kippenvlees, -lever en -bouillon; 45% konijnenvlees, -hart, -nieren, -lever en -bouillon; 2% mineraalstoffen.

Toevoegingen: Vitamine D3 (200 IE), vitamine E [als all-rac-alfa-tocoferylacetaat] (25 mg), taurine (1000 mg), zink [als zinksulfaat, monohydraat] (15 mg), mangaan [als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat] (3 mg), jodium [als kaliumjodide] (0,5 mg).


Analyse

Vocht81%DMME
Eiwit10,7%56,3%42%
Vet6%31,6%57%
NFE10,3%1,6%1%
Vezels0,3%
Ruwe as1,7%Kcal: 89,52

NFE (Nitrogen Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
Per 100 gram, op basis van modified Atwater. Wild Freedom geeft geen waarden.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

De eiwitten zijn op basis van kip en konijn. Er wordt zowel vlees en orgaan gebruikt. Organen leveren diverse voedingsstoffen, waardoor minder toevoegingen nodig zijn. Zo is hart goed voor taurine en lever bevat veel vitamine A.


Voor katten die gecastreerd zijn houdt ik 40%ME als minimum aan. Dit is voldoende voor goed spier, orgaan en huid onderhoud. Bij intacte katten, die meer mogen eten, is 30% voldoende.


De vetten komen uit het vlees. Het totale vetpercentage is ietwat hoog vergeleken met wat katten in het wild eten: 57% in dit voer versus 46% in het wild.


Er zijn geen plantaardige toevoegingen gedaan. Lever en spiervlees kan nog wel glucose leveren, waardoor de NFE op 1%ME uitkomt. Dit is voor suikerkatten geschikt.


Andere smaken Wild Freedom

De andere smaken lijken hier heel erg. Elk bakje bevat 98% vlees en geen plantaardige toevoegingen. Hieronder zie je alle smaken en het energieprofiel:

SmaakEiwittenVettenNFE
Wide Country - Pure Kip41%57%2%
Deep Forest - Wild & Kip40%59%1%
Golden Valley - Konijn & Kip42%57%1%
Green Lands - Lam & Kip43%55%3%
Cold River - Zeezalm & Kip41%58%1%


Elke smaak is hoog genoeg in eiwitten voor gecastreerde katten. De koolhydraten (NFE) zijn laag genoeg voor katten met diabetes.


Het enige nadeel vind ik dat er overal kip in verwerkt zit. Hierdoor is afwisseling in eiwitbronnen minder makkelijk. Bovendien sluit dit het merk uit wanneer je kat niet tegen kip kan (en kip staat in de top 3 van allergenen).


Waar kun je Wild Freedom kopen en hoeveel kost het?

Wild Freedom is van Matina en kun je kopen bij Zooplus, zowel het natvoer als droogvoer. Het natvoer is verkrijgbaar in 200 en 400 grams blikken.


Hoeveel kost Wild Freedom?

Deze cijfers zijn op basis van een gecastreerde kat. Intacte katten mogen meer eten en zullen per dag dus duurder zijn. Voor het natvoer ben ik uitgegaan van een kiloprijs voor de 200 grams blikken.

Natvoer
Per kilo€7,49
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal)€1,29
4 kilo (190kcal)€1,57
5 kilo (220kcal)€1,82


Het natvoer is in vergelijking met andere voeding aan de goedkope kant.  Voor de hoeveelheid vlees denk ik dat dit een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding is.


Conclusie: Wild Freedom natvoer aangeraden

Door de hoeveelheid vlees, de duidelijke ingrediëntenlijst en de goede verhouding van analyse lijkt mij dit een zeer geschikte natvoer om op te nemen in de rotatie.


Alles bevat wel kip, dus ik raad aan dit af te wisselen met een merk dat geen kip bevat.