Het beste caloriearm kattenvoer: Light voer voor katten op dieet

Light voer voor katten

Heb jij een te dikke of obese kat? Dan heeft je dierenarts misschien light kattenvoer, of caloriearm kattenvoer aanbevolen. Door dit dieetvoer is de bedoeling dat je kat afvalt tot een voor hem ideaal gewicht.

Maar je hebt verschillende keuzes in caloriearme kattenvoedingen met diverse namen als “light”, “metabolic” en “weight reduction”. Hoe weet je welke je moet kiezen?

In dit artikel ga ik kort in op de ideeën achter dieetvoer voor katten om af te vallen en geef ik een aanbevelingen voor specifieke voedingen.

Wat is caloriearme of light kattenvoer?

Volgens het FEDIAF moet light voeding voor katten minstens 15% lager zijn in calorieën dan een vergelijkbare gemiddelde adult voeding.[1]

Daarnaast zijn er richtlijnen om het afvallen te bewerkstelligen. Daarvoor zijn grofweg twee methoden:

 1. Calorie reductie: Minder vet en meer vezels, zodat de calorieën per gram aanzienlijk verminderd worden.
 2. Metabolic Control: Meer eiwitten en minder koolhydraten, gericht op het metabolische aspect van afvallen.

Aanbevelingen voor beide diëten zien er als volgt uit:[2]

Nutriënt Calorie Reductie Metabolic Control
Eiwitten > 35% > 47%
Vetten < 10% < 25%
Koolhydraten < 35% < 20%
Vezels 15 – 20% > 5%
L-carnitine > 500 mg/kg > 500 mg/kg

Alle percentages zijn op droge basis (DM)

Alhoewel voor beide methoden bewijsmateriaal is dat het werkt, denk ik dat op lange termijn de metabolic control aanpak beter werkt. Hierbij blijven spieren namelijk beter behouden, wordt de bloedsuikerspiegel beter onder controle gehouden en zijn er minder lichamelijke ongemakken door gasvorming van vezels. Hierbij gaat mijn voorkeur uit naar een natvoer, omdat vocht leidt tot minder voedselinname.

Lees meer: Light kattenvoer voor afvallen: wat is belangrijk?
In dit artikel vind je een diepere onderbouwing inclusief bronnen voor bovenstaande statements.

Je kat verantwoord laten afvallen: Niet zonder dit!

Voordat ik verder ga met de aanbevelingen voor calorie arme voeding voor katten die op dieet moeten, zijn deze 3 dingen erg belangrijk om je kat verantwoord te laten afvallen.

1. Nooit, nooit, nóóit een crashdieet

Het is zéér belangrijk dat je kat gecontroleerd afvalt. Daarvoor wordt 1% per week aangehouden. Dit is beter voor het behoud van zijn spiermassa[3]. Daarnaast kan sneller dan 2% per week afvallen leiden tot leververvetting, wat zonder snelle behandeling kan leiden tot de dood. Minder snel afvallen dan 1% per week is geen probleem, maar kan frustrerend zijn voor jou als baasje.

2. Meten is weten

Vanwege regel 1 is het belangrijk om je kat elke week te wegen. Dan weet je direct: gaat het afvallen goed, te snel of te langzaam? Op basis hiervan kun je de hoeveelheden die je voert aanpassen.

Adler Babyweegschaal
Deze babyweegschaal van Adler is stabiel en kan tot 20kg aan.

3. Meet de porties af

Wil je dat je kat afvalt, dan is het afmeten van de hoeveelheden die je geeft noodzakelijk. Onbeperkt voer (brokjes) neerzetten is géén optie meer. Een heel enkele kat kan dit misschien, maar de meeste katten zullen zich alsnog overeten, waardoor afvallen onhaalbaar wordt.

Beste light natvoer voor katten

Onderstaande natvoer met marketing voor afvallen voldoen aan de eisen voor eiwitten, vetten en koolhydraten. Vezels zijn vaker lager bij natvoeding en is minder van belang, omdat vocht hier dezelfde rol speelt voor verzadiging en calorie verdunning.

Deze heb ik gekozen omdat ze qua analyse voldoen. Tevens zijn de ingrediënten gespecificeerd, zodat je beter weet wat erin zit. Onder de tabel heb ik de ingrediënten geplaatst.

Voedingen die onder NFE een * hebben zijn geschikt voor katten die diabetes hebben. In deze voedingen is de NFE onder de 12% van de calorieën. Het kan hierdoor zijn dat je kat minder insuline nodig heeft en zelfs in remissie gaat.

Merk€/dagkcal/100 grEiwit (DM)Vet (DM)NFE (DM)Vezels (DM)
OrganicVet
Low Calorie

Organic Vet Low Calorie (blik)
€1,838055%19,5%12%*1,5%
Concept for Life
Weight Control

Concept for Life Weight Management 200 gram blik
€1,918352,4%19%13,8%*3,3%
Prins
Weight Reduction
& Diabetic

Prins NatureCare Diet Weight Reduction and Diabetic
€3,607349%12,9%18,6%7,1%
Te overwegen
Voldoen in analyse,
maar hebben een
ongespecificeerde ingrediëntenlijst
Kattovit
Diabetes / Overgewicht

Kattovit Diabetes Natvoer
€1,319054,5%22,7%6,8%*6,8%
Purina
OM Obesity Mangement

Purina Veterinary Diets OM Obesity Management
€2,218152,4%15,6%12,4%*6,7%
Royal Canin
Obesity Management

Royal Canin Veterinary Diet Obesity Management
€3,895446,9%12,5%19,4%9,4%
Eukanuba
Restricted Calorie

Eukanuba Veterinary Diets Restricted Calorie
€3,548156%10,8%17,7%5,2%

€/dag: De prijs per dag voor een gecastreerde kat met een ideaal gewicht van 4 kilo.
DM = dry matter (droge basis), NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten)
*Geschikte voedingen bij katten die naast overgewicht ook diabetes hebben. De NFE zitten onder 12%ME. Zie voor meer informatie dit artikel.

Ingrediënten

Organic Vet Low Calorie: 65% gevogelte, 2% rijst, tarwezemelen, bietenvezels, 1% mineralen, 0,1% zalmolie.

Concept for Life Weight Control: 34 % kip bestaande uit kippenmagen, kippenvlees, kippenhalzen, kippenvet, 31,3 % bouillon, 30 % bestaande uit kalkoenharten, kalkoenlever, 3 % cellulose, 1 % mineralen, 0,3 % lijnzaadolie, 0,1 % mannan-oligosacchariden, 0,1 % fructo-oligosacchariden, calciumcarbonaat, 0,09 % glucosamine, 0,03 % chondroïtinesulfaat.

Prins Weight Reduction & Diabetic: Kippenhart, kippenmaag, kippenlever, runderhart, rundervlees, cellulose, tarwezemelen, calciumcarbonaat. 

De volgende varianten voldoen qua analyse, maar de ingrediënten zijn niet gespecificeerd en sommige ingrediënten zijn minder prettig (zoals de toegevoegde suikers).

Kattovit Diabetes / Gewicht: Vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige bijproducten (cellulose), oliën en vetten, mineralen, granen.

Purina OM Obesity Management: Vlees en dierlijke bijproducten, mineralen, granen, plantaardige bijproducten, verschillende suikers.

Royal Canin Obesity Management: Vlees en dierlijke bijproducten, granen, ei en ei bijproducten, plantaardige bijproducten, mineralen, schaal- en weekdieren, suiker

Eukanuba Restricted Calorie: Kippenlever, kabeljauw, gevogeltelever, gevogelte-eiwit, gerst, bietenpulp, zonnebloemolie, biergist, gedroogde hele eieren, cellulose in poedervorm, fructo-oligosachariden, lijnzaadolie.

 • Deze natvoer bevat een gespecificeerde ingrediëntenlijst, maar is behoorlijk leverrijk.

Light natvoer die ik niet aanbeveel

Hills Digestive / Weight Management W/D, Weight Reduction RD en Metabolic Weight Management (kip) beveel ik allerdrie niet aan, omdat het eiwit niet boven de 40%DM uitkomt. Daarnaast zijn ze erg hoog in koolhydraten: 24%, 31% en 32% respectievelijk.

De Hills Diabetes / Weight Management M/D is te overwegen wat betreft analyse (voldoet aan alle eisen), maar gebruikt soja eiwitten.

Specific Weight Reduction beveel ik niet aan, vanwege het hoge NFE gehalte (22,9%DM), maar vooral vanwege de enorme hoeveelheid vezels (18,7%DM). Katten kunnen hierop extreem winderig worden, last krijgen van hun darmen en in de diarree komen.

Sanimed Weight Reduction beveel ik niet aan, omdat de eiwitten onder de 40%DM zitten, de NFE (27%) en vezels (15,2%) naar mijn smaak veel te hoog zijn.

OrganicVet Diabetic & Weight is het overwegen waard, maar bevat meer vet dan aanbevolen (28,6%DM). Hierdoor kan het afvallen lastiger zijn.

Beste light droogvoer voor katten

Bij brokken is het een stuk lastiger om geschikte varianten te vinden. Dit komt mede omdat er koolhydraten (zetmeel) nodig zijn om de brok te maken. Daardoor is dit gelijk een stuk hoger.

Om eerlijk te zijn spreken alle bekeken varianten me niet echt aan. Toch geef ik je een paar opties die in ieder geval hoog genoeg zijn in eiwitten voor spierbehoud. De vetten van al deze varianten zijn onder de 25%DM. De NFE zijn hoger, maar hier vind je de laagste varianten.  Onder de tabel staan de ingrediënten met mijn toelichting.

MerkPrijsKcal/100grEiwitVettenNFE*Vezels
Hills
Diabetes /
Weight Management M/D

Hills Prescription Diet MD Diabetes Weight Management
€0,5639550,7%21,0%18,3%3,8%
Kattovit
Diabetes / Gewicht

Kattovit Diabetes Gewicht
€0,3238047,8%22,2%18,9%4,4%
Calibra
Diabetes / Obesity

Calibra Diabetes Obesity brok
€0,7733648,9%15,6%20,0%7,2%
Purina
OM Obesity Management

Purina Veterinary Diets OM Obesity Management brok
€0,5430153,3%8,9%20,6%8,3%
Virbac
W2 Weight loss and control

Virbac W2 Weight loss and control
€0,6534046,6%13,8%22,8%8,5%

€/dag: De prijs per dag voor een gecastreerde kat met een ideaal gewicht van 4 kilo.
DM = dry matter (droge basis), NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten)
*Geen van deze voedingen zijn geschikt bij diabetes. Allen zitten nog wel onder het koolhydraatplafond van 25% van de energie (ME).

Ingrediënten en toelichting

Hills M/D Diabetes / Weight Management: Maïsglutenmeel, kip- (32%) en kalkoenmeel, erwteneiwitconcentraat, tarwe, dierlijk vet, cellulose, mineralen, eiwithydrolysaat, gedroogde bietenpulp, L-carnitine, taurine, vitaminen, sporenelementen en bèta-caroteen.

 • De eiwitten bestaan hier grotendeels uit maisglutenmeel. Ook de erwteneiwitconcentraat zal hier een groot deel van uitmaken. De eiwitten zijn dus (groten)deels plantaardig en dus van mindere kwaliteit. De koolhydraten zijn voor een brok aan de redelijke kant (15,3% op energiebasis).

Kattovit Diabetes / Gewicht: vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, granen, plantaardige bijproducten, cellulose, bietenvezels.

Koolhydraatbronnen: rijst, maïs. Bron van vetzuren: vet van pluimvee, zalmolie.

 • De ingrediëntenlijst is ongespecificeerd, waardoor de eiwitbron niet te achterhalen is. Het lijkt wel dierlijk, dus dat is een pluspunt. Op energiebasis bevat het 15,7% koolhydraten. Zou dit een van laag glycemische index koolhydraat komen, dan is het nog te overwegen voor diabetes, maar rijst en mais zijn hoog glycemische index koolhydraatbronnen. Daardoor stijgt de bloedsuiker meer en harder.

Calibra Diabetes / Obesity: kip, maïs (18%), aardappeleiwit, gerst (7%), kalkoen, zalmolie, cellulosevezels, kippenvet, gedroogde appels, biergist, gehydrolyseerde kippenlever, natriumchloride, glucosaminesulfaat (290 mg / kg ), chondroïtinesulfaat (190 mg / kg), mannan-oligosachariden (150 mg / kg), fructo-oligosachariden (100 mg / kg), yucca schidigera-extract (100 mg / kg).

 • Dit is de enige die enige specificatie heeft. Helaas zijn de eiwitten naast de kip ook van de aardappeleiwit. Het koolhydratengehalte is hierin ook hoger.

Purina OM Obesity Management: Maïsglutenmeel, tarweglutenmeel, sojameel, gedehydrateerd gevogelte-eiwit, tarwebloem, erwtenvezel, digest, mineralen, dierlijk vet, visolie, gist.

 • Net als bij Hills bestaan de eiwitten uit maisglutenmeel. Hier wordt het ook nog eens aangevuld met tarweglutenmeel. De eiwitten zijn van plantaardige afkomst. De koolhydraten zijn hoger, maar nog wel onder het koolhydratenplafond.

Virbac W2 Weight loss and control: Gedehydreerd eiwit (varken en gevogelte), aardappelzetmeel*,  gehydrolyseerde dierlijke eiwitten (varken en gevogelte), bonenpeulen, hele erwten, dierlijke vetten, lignocellulose, minerale zouten, lijnzaad, bietenpulp, rijst*, psylliumvezel, fructo-oligo-sacchardien, chitosan, artisjokbladeren,  gepasteuriseerde Lactobacillus acidophilus (*koolhydraatbron)

 • Het gebruik van gehydrolyseerde eiwitten juich ik niet toe vanwege de bewerking die hieraan te pas komt. De aardappelzetmeel is een geconcentreerde manier voor het leveren van de koolhydraten. Deze blijven nog wel onder het koolhydratenplafond.

Light brokken die ik niet aanbeveel

Eukanuba Restricted calorie: Deze is aan de lage kant voor eiwitten (minder dan 45%DM) en erg hoog in koolhydraten (37,6% van de energie). Er wordt ook mais als koolhydraatbron gebruikt, welke de bloedsuiker meer laat stijgen. Gezien katten met overgewicht al een verhoogde kans hebben op overgewicht, vind ik dit geen goed idee.

Hills Weight Reduction R/D, Digestive / Weight Management W/D, Perfect Weight en Metabolic Weight Mangement kip bevatten onvoldoende eiwitten en teveel koolhydraten (> 28% op energiebasis). Dit gecombineerd met ingrediënten van mais en rijst beveel ik de voeding niet aan voor katten met overgewicht.

Prins Weight Reduction & Diabetic bevat te weinig eiwit en teveel koolhydraten. Ook vind de eiwitkwaliteit matig, die komt van voornamelijk dierlijke eiwitextract.

Royal Canin Satiety Weight Management en Obesity Management bevatten beiden erg veel koolhydraten. De Satiety zit ook te laag in eiwitten en erg hoog in vezels (14,7%DM).

Sanimed Weight Reduction bevat te weinig eiwit en teveel koolhydraten. Daarnaast is het ook nog eens erg hoog in vezels (16,3%DM).

Specific Weight Reduction zit nog lager in eiwitten dan de Sanimed en hoger in koolhydraten. De vezels zijn ongeveer net zo hoog (15,1%DM).

Trovet WRD Weight and Diabetic zit aan de lage kant voor eiwitten. Verder is het heel hoog in koolhydraten. Ondanks dat de naam ‘diabetic’ aangeeft, is het daarvoor in mijn optiek niet geschikt.

Virbac W1 Weight loss and Diabetic zit qua eiwitten goed en qua koolhydraten ongeveer net zo hoog als Virbac W2 (zie tabel). Echter bevat het meer vezels, waardoor ik hem niet meeneem in de aanbevolen voedingen.

Tip!

Zoek je per se een brok voor je kat die moet afvallen omdat hij écht niet anders wil eten? Kijk dan eens naar Power of Nature Fees Favorite (review) of Wildcat Ethosha (review). Deze zijn beiden erg hoog in eiwitten en superlaag in koolhydraten.

Conclusie: Let goed op welke light voeding je voor je kat koopt

Moet jouw kat afvallen, let dan goed op welke voeding je koopt. Niet alle voedingen zijn hoog genoeg in eiwitten om de spiermassa te onderhouden. Ook zijn ze niet altijd laag genoeg in koolhydraten om de bloedsuiker onder (pre) diabetische waarden te houden.

Let ook heel goed op hoeveel voeding je mag geven. Je kunt hier lezen hoe je dat kunt uitrekenen. Zeker bij brokken kan dit drastisch verschillen.

Pootje Catmoneo

Alle varianten die ik heb bekeken, vind je terug in de bovenstaande tekst. Kun je die van jou niet vinden? Laat dan gerust een comment achter.

Bronnen

[1] Fediaf (2018) Code of Good Labelling Practice for Pet Food. Te downloaden via hun website hier.

[2] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 27

[3] Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss end reduces loss of lean body mass during weight loss in cats.

28 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Ik heb een Maine coon van 12 jaar die nu 7.1 kilo weegt en volgens de dierenarts moet afvallen. Ik heb nat en droogvoer van Kattovit gehaald maar kom er niet uit hoeveel ze mag hebben per dag en hoeveel eetmomenten ik moet plannen. Het is een binnenkat.

  Met vriendelijke groet,
  Cora

  • Marilyn [Catmoneo]

   Voor het bepalen van de hoeveelheden raad ik de Voedingstool aan.

   Bij afvallen is mijn advies om minstens 4x per dag een portie te geven, en het liefst dat de meeste voeding van het dieet natvoer is geschikt voor afvallen (dat kan ook een reguliere voeding zijn die past binnen de voorwaarden).

   Ik geef ook een masterclass Overgewicht, waarin je nog veel meer tips krijgt.
   De eerst volgende datum vind je hier: MasterClass: “Overgewicht bij katten: Een VET probleem”

 2. Beste Marilyn,

  Onze huiskamertijger Slash weegt momenteel 8,6kg en heeft echt last van zijn overgewicht. (snurken!)
  Hij krijgt al een tijdje Kattovit brokjes aangevuld met 1 zakje Wiskas, smilla…per dag
  maar hij komt bij in gewicht ipv af te vallen.
  Nu heb ik hier je artikels eens doorgelezen en zie ik dat het misschien toch beter is om hem enkel natvoer te geven.
  Zou dit dan een goede keuze zijn?
  – KATTOVIT DIABETES gevogelte/zalm
  -SMILLA VETERINARY DIET DIABETES
  -ANIMONDA INTEGRA PROTECT ADULT DIABETES gevogelte/rund blik

  Hoeveel moet ik hem dan geven per dag?

  Groetjes,
  Sophie

  • Voor specifieke merkaanbevelingen raad ik je aan een persoonlijk advies aan te vragen. De merken die je noemt zijn eigenlijk te laag in eiwit voor een afvaltraject (alhoewel ik het beter vind dan menig brok, zeker bij afvallen).
   We kunnen dan ook samen kijken naar geschikte hoeveelheden, zodat hij voldoende te eten krijgt zonder het bedelgedrag (want dat is funest!).
   Voor meer info zie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 3. Ga ik zeker doen, heel erg bedankt!

 4. Vraag> zijn de zakjes natvoer van kattovit net zo goed als de blikjes? Mijn katten houden niet zo van blikjes maar wel van zkajes, ik denk omdat er dan meer gekei in zit?

 5. Dag Marilyn,
  Ik heb een poes met veel overgewicht , zij staat al 2 jaar op dieet via de dierenarts.
  Het spijtige is dat zij als maar dikker wordt , ik weeg haar porties netjes af maar geen enkel dieet helpt.
  Het is 5 voor 12 want mijn lieve meid weegt 8 kg 200 en moet naar de 6 kg gaan.
  Ik geef haar nu Power of Nature brokken gemengd met het royal canin dieet (tot deze op zijn).

  Ik had gehoopt dat haar extreme eetlust zou minderen maar helaas blijft haar obsessie voor eten te groot.
  De PoW brokjes vind zij ook net iets te lekker.
  Heb ik hier goed aan gedaan om voor deze brok te kiezen? Ze krijgt Fee’s favourite.

  Natvoer meng ik ook nog dus de RC met Thrive en porta 21.
  Ik weet niet of er nog iets anders qua merk is dat beter is voor heel dikke poezen?
  Ik zou haar graag in de toekomst volledig op natvoer krijgen omdat ze amper drinkt maar dit is een hele klus..
  Als ik thrive of porta 21 apart aanbied dan weigerd ze dit te eten maar vanaf er RC tussen zit dan eet ze alles op.
  Ik ben ten einde raad.

  Alvast bedankt voor de tips.

  Groetjes

  • Voor afvallen heb je 2 keuzes:
   1. Een dieet laag in vet en hoog in vezels (meestal wat de dierenarts aanbeveelt, en is meestal in brok vorm)
   2. Een dieet hoog in eiwit en laag in koolhydraten (wat volgens onderzoek bij meer dieren werkt (maar niet per se bij alle), en wat je 10x makkelijker vind bij natvoer).

   Je gebruikt nu echter een mix en match van verschillende strategieën, en ik weet niet of dat nu de handigste aanpak is.
   Kies 1 weg, en ga daar voor zeker 6-12 maanden eens voor.
   Dat kan soms moeizaam gaan vanwege wat ze wel/niet eet. Kies daarin voor iets wat ze prima wil eten, wat ze lekker vind, want dat kun je veel meer gebruiken als beloning bij spelletjes etc.

   Ga qua hoeveelheden voer niet direct van de hoeveelheid voor 8kg naar 6kg, maar neem een tussenstapje van eerst naar 7kg. Zo voorkom je dat je een hongerdieet gebruikt, waardoor de metabolisme snelheid daalt en je alleen maar minder mag geven om je kat te laten afvallen (dat wordt voor niemand leuk, omdat je kat dan waarschijnlijk afschuwelijk gaat bedelen, wat jij weer moet weerstaan, wat moeilijk is… en wat dus weer eerder leidt tot toegeven met iets meer voer of een snoepje).

   Daarnaast is beweging echt heel belangrijk, alles wat je mee kan pakken, elke minuut. Achter een brokje aanlopen, haar op 2 opstapjes laten gaan op moment dat ze haar eten krijgt, voerpuzzels, spelen met de hengel, hele kleine porties eten op 5 verschillende plekken ‘verstoppen’, spelen met een catnip speeltje, etc. Omdat overgewicht pijnlijk kan zijn, moet je hier creatief mee zijn, zodat het niet te intensief, te lang of te gek wordt. Maar daarin zijn zeker wel mogelijkheden.

   Blijf zoeken en volhouden.

 6. Joske krijgt nu 160 ckal per dag. Verdeeld over 50% natvoer (carny, feringa, macs cat, terra faelis, grnatapet) afgewisseld, hij verdraagt die afwisseling goed. ,het ene natvoer is wat vetter dan het andere, ook een reden voor mijn afwisselen. Hij krijgt ongeveer 45 a 50 gram nat.
  Dan 10 gram Power of Nature en 10 gram orijen fit.
  Nu valt hij niks af en komt nog bij.
  De portoes zijn nu al zo klein, dat het gewoon zielig is.

  Als ik,op een van deze natvoeren zou overschakelen, welke adviseer je?
  En moet ik daar dan ook maar 50 gram van geven per keer of iets meer.
  Het is zo erg dat hij niet afvalt.
  En ik wil niet terug Hilss letabolic brok gaan geven, rotzooi, maar daar bleef hij wel op gewicht en was ook afgevallen.
  Help.

  • Deze natvoeren zijn vergelijkbaar. Ik weet niet hoe zwaar Joske nu is, maar ik denk dat hij nu wel heel weinig krijgt. Kun je het natvoer nog wat verder opschrijven en de brok wat terug?
   Nog minder voer raad ik niet aan – vanwege tekorten en door het hele strenge dieet kan hij ook in “overlevingsmodus” gaan waardoor de stofwisseling vertraagt wordt.
   Misschien kun je de porties van het natvoer per keer naar 30 gram sturen, en dan 3x per dag 30 gram geven. Meerdere voermomenten verhogen ook de stofwisseling.
   Verder veel spelen zodat zijn spiermassa verhoogd wordt.

   Onthoud ook dat het afvallen veel tijd kost. Bv: van 6,5 kilo naar 5 kilo kan wel een half jaar duren bij 1% gewichtsverlies per week zonder stagnatie. Hou vol.

 7. Ik heb 2 katers van 12 en 13 jaar. Eentje is te licht, 2 kg en de ander veel te zwaar namelijk 10 kilo. Wat kan ik dan het beste doen?

  • Om te beginnen ze apart eten geven. Als je maaltijden geeft kan dat in aparte kamers; een surefeed kan ook helpen. Dat is een voerautomaat op chip. Zeker voor de te lichte kat is dat handig.

   Voor de te dunne kat kun je kiezen voor een vettere, en daarmee energierijkere, voeding. Als er echt sprake is van ondergewicht, kan brok in dit geval uitkomst bieden. Eventueel aangevuld met porties natvoer voor het vocht.
   Voor de te dikke kat zou ik kiezen voor een eiwitrijke natvoeding. Op de website staan nog meer artikelen over overgewicht en het afvalproces.

 8. Ik ben benieuwd wat u aanraadt. Mijn kat is te zwaar, zij kreeg hier altijd taste of the wild brokjes en natvoer van oa almo nature, Porta en applaws. Nu is ze op aanraden van de dierenarts over op de Hill’s metabolic brokjes, wij geven haar ook 1 zakje natvoer van hill’s metabolic. Nu valt ze langzaam iets af, maar ik heb soms het idee dat ze honger heeft. Nu heb sanimed bekeken, als ook, calibra cat veterinary diets en eukanuba restricted calorie formula. Ik vind het behoorlijk lastig. Misschien kunt u mij helpen?

  • Ervan uitgaande dat de kat verder gezond is, kan je gewichtsverlies in theorie bereiken op elke voeding. Caloriebeperking is dan de sleutel.
   Het wennen aan minder voeding kan leiden tot hongergedrag. In light voer worden vaak minder vetten toegevoegd en minder vezels; deze laatste zouden zorgen voor meer verzadiging maar ik heb hierbij mijn twijfels. Vocht kan hetzelfde doen zonder bijwerkingen voor de darmen. Meer natvoer is dus zeker een optie – je kunt in mijn beste natvoer artikel opties vinden. Kies eentje die minder vet is, zoals Wildcat heeft een paar en Thrive Complete natvoer.

 9. Ik geef me kat Orijen kitten ik lees dat ‘t 1 van de betere brok is, maar te veel vet en koolhydraten als ik je uitleg goed begrijp. Ook geef ik almo nature blik van 70gram en schrijf je ook positief.
  Ik vraag me alleen af welke brok is dan beter om te voeden. Ik vind vlees belangrijk niet de toevoegingen toch t zijn toch vleeseters. Me kat kan hele dag wel eten. Dus of ze dan verzadigt is ik wee t niet. Omdat je daar ook wat over schrijft. En taurine zit ook niet echt in de brok en blikje toegevoegd wat ik niet snap. Maar er is zoveel soorten. Zie door de bomen ‘t bos niet meer. Van almo eet ze vooral vissoorten.

  • Orijen Cat en Kitten is een behoorlijk goede brok. Het vlees is van vrije uitloop en wildvangst. Het zit redelijk hoog in eiwitten ten opzichte van vele andere brokken (zeker light brokken!). Tevens zit het ook hoger in vet. De koolhydraten zijn hoger dan ik zou wensen (10% op energie basis), maar nog wel laag genoeg dat het kan (<25% op energiebasis). Met brokken zijn koolhydraten (zetmeel) nodig om de brok te maken; daarom is het zo lastig om een brok te vinden die echt laag is in KH. Power of Nature "meadowland mix" en "fees favorite" en Wildcat "Etosha" zijn de enige 3 varianten waarvan ik weet. Voor meer opties kun je in mijn beste brokken lijst kijken.

   Almo is een goede natvoer, omdat het mooie stukjes vlees bevat (meestal kip of tonijn). Veel katten vinden dat lekker. Het probleem is wel dat het niet compleet is, wat betekent dat je het slechts af en toe als maaltijdvervanger kan geven om tekorten te voorkomen. Zolang je af en toe de vissoorten geeft, is het oké, maar weet dat vis niet natuurlijk is voor katten en verslavend kan zijn. Lees hier meer over waarom ik vis als hoofdmaaltijd niet aanbeveel.

   Als je het hebt over verzadiging van de kat, dan zijn eiwitten en vocht heel erg belangrijk. Daarom raad ik voor katten met overgewicht eigenlijk altijd natvoer aan (maar dat moet dus wel compleet natvoer zijn om tekorten te voorkomen).

   Taurine komt overigens voor in dierlijk weefsel, vooral in hart, brein en ogen, maar ook in spiervlees. Dat je geen taurine op de ingrediëntenlijst ziet staan, betekent dat het niet synthetisch is toegevoegd, maar dan zit er waarschijnlijk een natuurlijke vorm in (ik zeg waarschijnlijk, omdat het uiteraard niet mijn product is, maar het is wel één van de eisen die het FEDIAF stelt). Voor meer informatie over taurine kun je hier mijn artikel lezen.

 10. Sylvia van Troost

  Hoi,

  Wat is je mening over Prins ‘NatureCare Diet Weight Reduction & Diabetic’?
  Het gaat mij met name om het stukje weight reduction (ivm overgewicht van mijn gecastreerde kater).
  Hier een link met afbeelding plus samenstelling/percentages van het voer.
  https://www.prinspetfoods.nl/kat/prins-dieetvoedingen-kat/prins-naturecare-diet-cat-weight-reduction-diabetic

  Ik hoor het heel graag van je.

  Gr. Sylvia

  • Hoi Sylvia,
   Het is redelijk hoog in eiwit en erg laag in vet. De koolhydraten zijn wel wat hoog (18%+ op droge basis), maar dat is vaak de wisselwerking wanneer vet verlaagd wordt.
   De ingrediënten zien er wel goed uit, met veel organen en wat spiervlees.

   Zo even op het eerste oog is dit mogelijk een goede optie voor een kat met overgewicht.

   Groetjes,
   Marilyn

 11. Hoi Marilyn, zou je eens willen kijken in hoeverre Purizon droogvoer en Thrive droogvoer geschikt zouden zijn in een caloriebeperkt dieet ? Purizon’s energiegehalte is ongeveer hetzelfde als van de Porta 21 die je aanraadt, en de eiwit/vet/KH waardes zouden zo op het oog geschat zelfs beter kunnen uitpakken dan Porta. Er zijn wel aanzienlijke verschillen tussen de aardappelgehaltes van de 3 smaken Purizon. Ik ben benieuwd op wat voor KH percentage dat zou uitkomen. Thrive droogvoer lijkt me vanwege de samenstelling ook een kandidaat, maar daar kan ik geen energiegehalte van vinden, heb jij die info wel misschien ?

  • Hoi Judith,

   Thrive
   Voor de Thrive brokjes kun je het beste even mijn review lezen, die vind je hier. De kip is op zich oké, alhoewel de KH iets te hoog uitkomt en er ook DL-methionine in zit. De kip zit wel laag in vet en hoog in eiwit, dus het zou eventueel kunnen voor light voer. De zalm raad ik in het algemeen af.
   Volgens Thrive zelf zit er in de kipsmaak 391,75 kcal per 100 gram, en de zalm smaak 363,25kcal per 100 gram.

   Purizon droogvoer
   Er zijn verschillende smaken van Purizon, 3 met vis en een nieuwe met zwijn met kip (zie hier) – naar die 4 smaken heb ik nu gekeken.
   Allereerst, overal zit vis in. Ik ben niet zo’n fan van vis als standaard eiwitbron, vanwege gifstoffen in vis tegenwoordig (hier lees je meer).
   Wat wel oké is, is de combinatie van gedroogd en vers toegevoegd vlees (lam, haring, kip – afhankelijk van de smaak). Echter zie ik verderop dan wel weer ‘gehydrolyseerde dierlijke eiwitten’ – wat mij betreft de slechtste eiwitbron die ze kunnen toevoegen vanwege de chemische bewerking.
   Ook zie ik inderdaad dat wel aardappel gebruiken. Ze mogen dan wel ‘graanvrij’ zijn, maar dat is dan wat mij betreft vooral marketing – het gaat niet om graanvrij, maar om koolhydraatarm (wat ik definieer als <10% op droge basis).
   Ook zie ik DL-methionine staan, een stof die nare bijwerkingen kan hebben.

   KH per soort (vocht wordt niet vermeld, dus ik houdt 10% aan).
   Kip met Vis: 17,5% (19,4%DM)
   Lam en Vis: 19,1% (21,2%)
   Vis: 17,5% (19,4%DM)
   Zwijn met Kip: 17,3% (19,2%DM)

   De koolhydraten zijn wat mij betreft dus nog steeds te gaan (mede door de aardappelen, maar ook door de fruit en groente die gebruikt wordt). Daarbij wil ik ook zeggen dat voor een brok het vrij laag is.

   Kcal per 100 gram (op basis van deze calculator)
   Kip met Vis: 380 kcal/100 gram
   Lam met Vis: 376,5 kcal/100 gram
   Vis: 380 kcal/100 gram
   Zwijn met Kip: 380 kcal/100 gram

   Conclusie
   Moest ik per se tussen deze twee kiezen met betrekking tot light voer, zou ik denk ik toch kiezen voor de Thrive Kip – die heeft net iets betere ingrediënten en een lager KH gehalte. Maar heel veel scheelt het mekaar niet. Beiden bevatten ook L-carnitine, wat mogelijk bevorderend is voor het afvallen. Eiwit zorgt ook voor een iets hoger energie gebruik in ruststand, waardoor Thrive er ook beter uitkomt. Ook zijn beiden niet al te vet, waardoor de kcal/100 gram lager uitvalt. Dit betekent dat je minder miniscule maaltijden hoeft te voeren.

   Waar ik me wel echt zorgen over maak is de DL-methionine. Dit is een stof die gebruikt wordt bij struviet (blaasgruis) om de urine te verzuren. Echter kan dit ook leiden tot oververzuring, zeker bij een kat zonder blaasgruis. Ook kan het leiden tot bloedverzuring en daardoor tot botontkalking, maar ook nierfalen.

   Een ander alternatief is Power of Nature Natural Cat (zie hier mijn review). Deze is net zo laag in KH en bevat geen gekke ingrediënten.

   Of, wat ik eigenlijk nog beter vind, is natvoer of vers vlees bij het afvalproces. Door het vocht krijgen ze dit gelijk ook binnen (waardoor dorst minder verward wordt met honger). Tevens lijkt het erop dat natvoer bij kan dragen aan minder calorie inname (dit ben ik momenteel aan het onderzoeken).

   Ik hoop dat je hiermee iets kan. Houd de site in de gaten, want ik ben bezig met onderzoek naar katten laten afvallen en zal hier dit jaar meer artikelen over plaatsen.

   Groetjes,
   Marilyn

 12. Wat vindt je van het droogvoer van het merk Integra: Protect Adipositas?

  • Hoi,

   Ik kan deze alleen op de Duitse Zooplus vinden, met de volgende ingrediënten:
   Aardappelen (gedroogd), vlees van pluimvee, bietenpulp, vleesmeel van pluimvee (lage as), aardappeleiwit, cellulose, zalmolie, lever van pluimvee, natriumchloride, oligofructose, kraakbeenhydrolysaat.

   Vocht: 8%

   Eiwit: 30,6% (= 33,3%DM)
   Eiwitten komen van pluimvee, pluimvee meel en aardappeleiwit. Ik vind het gehalte te laag en de kwaliteit is niet het beste. Ze specificeren niet welk vlees van pluimvee, een vleesmeel is bewerkt en aardappeleiwit is plantaardig.

   Koolhydraten: 100% – 30,6% (E) – 7,4% (vet) – 5,8% (ruwe as) – 8% (vocht) = 48,2%
   Droge basis: 52,4%
   Dit is echt ontzettend hoog in koolhydraten. Dit komt omdat ze het vet naar beneden hebben gebracht (7,4% = 8%DM, wat echt veel te laag is), omdat vet meer kcal bevat per gram dan eiwit en koolhydraten. In plaats van dat ze extra eiwitten toevoegen (= duur) vervangen ze dit door koolhydraten (= goedkoop).

   Ik vind dit geen goed voer, ondanks dat het graanvrij is. Er zit ook nog kraakbeenhydrolysaat is, wat een zeer sterk bewerkt product is. Ik zou dit droogvoer niet aanraden.

   Als per se brokjes wil voeren, kijk dan eens naar Power of Nature. Hun droogvoer bevat minder dan 10%DM koolhydraten, veel meer eiwitten en vet. Reken vervolgens zelf uit hoeveel jou kat mag eten voor het ideale gewicht (als dit ver afwijkt van het huidige gewicht, moet je tussenstapjes nemen) en voer die hoeveelheid.

   Nog beter zou meer natvoer zijn. Dit is minder caloriedicht (door het water), waardoor je kat meer grammen mag eten per dag. Het blijkt ook uit onderzoek dat katten op natvoer vrijwillig hun calorie-inname verminderen (lees: minder eten) op natvoer ten opzichte van droogvoer. Bijkomend voordeel is dat hij hierdoor ook meer vocht binnenkrijgt en de kans op nier- en blaasproblemen vermindert.

 13. Ik vraag me af of je wel eens gehoord hebt van Orijen Fit and Trim.
  Dit zijn brokjes voor katten met overgewicht. Naar mijn mening zijn dit misschien wel een van de beste brokjes.
  Ik hoor graag van je!!

  • Hoi Kelly,
   Zijn dit de Orijen Fit en Trim? Ik had er nog niet van gehoord, dus heb ik ze ter plekke onder de loep gelegd.

   Het bevat veel vlees van een verse bron (geen vleesmelen). Het fruit en groente lijkt bedoeld te zijn voor het zetmeel dat nodig is om het brokje te maken en om voedingsstoffen erin te krijgen. De eiwithoeveelheid is 44% (52% droge basis) wat prima is.

   Het vet gehalte is laag (15% = 17% droge basis). Dit is vaak zo bij caloriearme brokjes zo omdat vet meer calorieën per gram bevat dan eiwit en koolhydraat.
   Desalniettemin lijkt het vet niet vervangen te zijn door koolhydraten, maar met eiwit. Dat juich ik dan wel toe.

   Het bestaat uit 21% (=23% op droge basis) aan koolhydraten. Nu, dit is laag voor brokjes. Veel vaker is dit 30-40-50%. Dus in dat opzicht, yeey!

   Echter heb ik wel alsnog 3 kanttekeningen.
   1. De koolhydraten zijn alsnog hoog voor een kat. Het doel is minder dan 10% op droge basis, nog liever minder dan 5%. Dit heeft ermee te maken dat de verwerking van suikers lang niet zo optimaal is. De hoeveelheden die hierin zitten zorgen voor een constant verhoogde bloedsuiker. Dit zorgt ervoor a) dit overtollige bloedsuiker omgezet wordt in vet (overgewicht, b) de insuline receptoren overvraagt worden wat kan leiden tot insuline resistentie c) de bètacellen in alvleesklier die insuline aanmaken overvraagd worden én vergiftigd worden door de hoge bloedsuiker en d) als de insuline geen suiker meer kan vinden (bijv. omdat het al in vet verandert is) houdt je kat het honger gevoel. [Dit artikel van Feline Nutrition is erg interessant daarover]

   2. Het is nog steeds droog voer. Dat betekent dat je kat behoorlijk wat bij moet drinken om dit goed te maken en verreweg de meeste katten doen dat niet. Daardoor leven ze in een constant milde uitdrogingstaat. Dit heeft gevolgen voor het hele lichaam, maar meestal als eerste te merken aan de nieren, blaas en urinewegen.

   3. Van een brok mag je relatief weinig voeren, waardoor de maag niet echt vol zit. Vergelijk het met een snicker (of een reep chocola) voor ons: boordevol calorieën, maar voordat je je écht vol voelt heb je zomaar 10 repen weggesnoept. Daardoor kun je ook een chagrijnige kat krijgen die steeds blijft vragen om voedsel.

   Dus alhoewel het een van de betere brokken is, blijft het een brok.

   • Dag Marilyn,

    Net zoals de meeste mensen met een kat die moet afvallen, heb ik het moeilijk met de meest gepaste dieetvoeding te vinden.

    Mijn kattin is 13,5 jaar, ze weegt rond de 5,2 kg (ze was 6,5 op haar zwaarst) en ik denk dat ze toch nog 1 kg kwijt zou moeten. Zeker omdat ze niet meer zo jong is, heeft het enkel maar voordelen qua levensduur en soepelheid van de gewrichten, als ze nog wat extra zou afvallen. Ik heb tot nu toe dieetvoeding gegeven die zowel in droog- en natvoer bestaat zodat ik een combinatie kan geven. Het gaat hierbij om Hills prescription diet Metabolic weight management en Hills prescription diet weight reduction r/d (ik las al dat je hier geen fan van bent). Mijn plan was om het droogvoer tot een minimum te beperken en vooral de variant natvoer ervan te geven, aangezien je hiervan meer mag geven in verhouding en ze op die manier zeker geen honger zou lijden. Probleem is dat ze geen enkel natvoer van die 2 soorten Hills lust (niet de gewone blikvoeding, noch de stoofpotjes of de zakjes), en zelfs in het verleden toen ze nog niet op dieet stond was ze ook kieskeurig. Ze likt namelijk enkel de jus op, maar de stukjes vlees laat ze liggen, en het pureren zodat het een pap wordt heeft ook geen zin want ze zal het niet eten als ze het niet lust. Een mousseline (zoals de mousselines van Purina gourmet gold) of terrine van Sheba is het enige van vlees dat ze volledig opeet. Momenteel krijgt ze dus enkel nog de brok van Hills r/d en een half blikje mousseline gourmet gold (omdat ik haar toch iets van vlees wil geven dat ze lust, hoewel het geen natvoer is om af te vallen), de hoeveelheid is afgestemd op het streefgewicht van 5kg en komt neer op 52,5g brokjes en 42,5g mousseline per dag, verdeeld over 2 maaltijden. Dit is meestal ten laatste tegen 19u op, en zou al veel eerder op zijn als ik het voedsel niet verdeelde… Ze valt nu niet meer af en ik kan haar dus niet minder geven momenteel. Is er een bepaald natvoer om af te vallen dat wel bij haar in de smaak zou kunnen vallen? Dan zou ik haar in verhouding weer meer voeding (vlees dus) kunnen geven zodat ze verzadigd is en de brokjes beperken of zelfs volledig weglaten. Als je een goede combi weet van vooral vlees aangevuld met brokjes in mindere mate, dan mag je dit ook zeker laten weten.
    Misschien ook goed om te weten: ze beweegt eigenlijk behoorlijk veel. Ze heeft een loopwiel dat ze echt continu gebruikt en anders loopt ze ook gewoon veel rond in huis, het is geen kat die vooral slaapt overdag.

    Alvast bedankt voor je raad!
    Carolina

   • Misschien dat Terra Faelis natvoer (konijn bevat de meeste eiwit) iets is. Is ook heel zacht, bijna mousse achtig.

    Qua brokjes zou ik kiezen voor iets wat hoger is in eiwit dan Hills. Bijvoorbeeld Orijen Fit en Trim. Deze kun je ook in een klein zakje kopen, dus perfect om eens te proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.