Het beste caloriearm kattenvoer: Light voer voor katten op dieet

Animonda Integra Protect Adult ObesitasAls je hebt geconstateerd dat je kat te dik is, is het belangrijk actie te ondernemen. Misschien heb je wel eens gehoord van caloriearm of light kattenvoer. Dit voer bevat minder kcal per 100 gram.

 

Het wordt graag aangedragen als de oplossing voor een kat met overgewicht. Daarom heb ik 34 soorten droogvoer en 17 soorten natvoer op light basis onderzocht. Hieronder vindt je mijn bevindingen over caloriearm kattenvoer. Ook geef ik de beste opties voor light kattenvoer.

 

Calorie arm kattenvoer

Ook al is je kat te dik, hij is nog steeds een carnivoor. Dat betekent dat zijn dieet nog steeds moet bestaan uit veel proteïne, een gemiddelde hoeveelheid vet en een weinig koolhydraten.

 

Helaas wordt in weight loss voer voor katten vaak het vet vermindert. Vet bevat namelijk ongeveer 9kcal per gram, terwijl koolhydraten 4kcal per gram bevatten. Echter zijn koolhydraten ongeschikt voor een kat. Het percentage koolhydraten is hierdoor vaak zelfs hoger dan in normaal voer.

 

Bij droogvoer kwamen maar liefst 28 van de 35 geanalyseerde soorten niet onder de 30% (droge basis) uit, met als hoogste 47,9%! Maar ook bij natvoer ligt dit relatief hoog, gemiddeld op 21,3%. Vooral het voer (nat- én droog) van Hill’s sprong eruit in negatieve zin.

 

Daarbovenop zijn er 2 keer zoveel droogvoer als natvoer ontwikkelt voor het laten afvallen van je kat. Ik raad natvoer aan vanwege het vocht en de betere verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Bovendien kun je een grotere hoeveelheid voeren zonder dat de kcal omhoog schieten, wat jou zelf minder het gevoel geeft dat je je kat uithongert.

 

Naast deze zaken viel het mij op dat er drie ingrediënten vaak worden toegevoegd om het afvallen te bevorderen.

 

Glucosamine (en chrondroteïne)

Deze twee stoffen komen voor in kraakbeen. Ze worden toegevoegd ter ondersteuning van de gewrichten die het bij overgewicht vaak te verduren hebben. Echter blijkt uit onderzoek dat een placebo niet beter helpt, alhoewel het ter preventie mogelijk wel bijdraagt.

 

L-Carnitine

Het lichaam maakt deze stof aan, maar het zit ook in vlees en melkproducten. Tekorten zijn onwaarschijnlijk (1). Toch wordt dit bestandsdeel toegevoegd, omdat het helpt bij de metabolisme. In de spieren wordt vet verbrand in plaats van koolhydraten. Daarnaast wordt gedacht dat het leververvetting helpt te voorkomen (2).

Echter lijkt dit alleen te werken bij hoge innames van koolhydraten (3). Bovendien wordt overschot L-carnitine alleen maar uitgeplast. Voor katten wordt 2 x 250mg aangeraden (4), maar de hoeveelheden in het voer dat ik analyseerde zijn veel lager.

 

Vezels

Het natuurlijke dieet van katten bevat ongeveer 0,55% vezels (5). Vezels zorgen voor een vol gevoel en worden daarom toegevoegd: je kat hoeft minder te eten voor hetzelfde volle gevoel.

Echter kan het ook leiden tot diarree of verstopping. Bovendien kan het ervoor zorgen dat er minder voedingsstoffen worden opgenomen (6). Het advies is niet meer dan 3% vezels in kattenvoer – alhoewel weight loss voer gemiddeld op 4,4% zit met uitschieters over de 14%!

 

Twee belangrijke regels voor een afvalprogramma

Voordat je begint met een dieet voor je kat, is het belangrijk dat je bij de dierenarts bent geweest. In sommige gevallen wordt je kat te dik door medische oorzaken. Het is belangrijk deze eerst uit te sluiten.

 

Geen crash-dieet

Wij mensen kunnen vasten, maar een kat kan dat niet. Afvallen moet langzaam gebeuren, met maximaal 1 tot 2% van zijn huidige lichaamsgewicht per week. Anders kan er leververvetting optreden of gaat het lichaam in energie-besparingsmodus (met een jojo effect als gevolg). Daarom is het belangrijk dat je elke dag meet hoeveel hij eet en elke week hoeveel hij weegt.

 

Adler Babyweegschaal

Een goede weegschaal voor je kat

Meten is weten

Door zowel zijn gewicht als de hoeveelheid voer af te wegen, heb je de beste controle over het afvalproces. Houd dit bij in een schriftje, zodat je altijd even kan terugkijken naar de voortgang.

 

[Meer tips om je kat te laten afvallen]

Let op: heb je een kat met suikerziekte, dan zijn calorie arme voedingen niet geschikt. De hoeveelheid koolhydraten die in plaats van het vet gekomen zijn, zullen zijn bloedsuiker continu laten spiken.

 

Beste caloriearme natvoer voor katten

MerkPrijsE-V-KH-VezelsKcal/100grPlussenMinnen
Aangeraden
Animonda Integra Protect - Adult Obesitas
Animonda Integra Protect Adult Obesitas
€7,50 per kilo
€1,84 (245gr) p/d
58,8 - 17,6 - 9,4 - 4,7
67,5- De verhouding eiwit-vet-KH is goed
- Eiwit lijkt van redelijke kwaliteit
- Graanvrij
- Vage ingrediëntenlijst
- Iets te veel vezels
Almo Nature Classic Light (5 smaken)
Almo Nature Classic Light Kippenborst
€15,97 per kilo
82,4 - 2,9 - 2,4 - 0,653,2- Lage KH
- Veel eiwitten
- Vezels zoals in de natuur
- Aanvullend voer
- Te weinig vet
- Bouillon (mogelijk MSG)
Concept For Life (Saus of in Gelei)
Concept for Life Light (in Saus)
€8,33 per kilo
€1,77 (213gr) p/d
48,6 - 17,1 - 14,3 - 8,667,5- Verhouding eiwit-vet-KH redelijk
- Voldoende eiwitten
- Vage ingrediëntenlijst
- KH iets te hoog
- Vezels veel te hoog
Eukanuba Restricted Calorie Formula
Eukanuba Restricted Calorie Formula Veterinary Diets
€12,62 per kilo
€2,52 (200gr) p/d
45,7 - 19,6 - 24,3 - 2,296- Verhouding eiwit-vet-KH redelijk
- Voldoende eiwitten
- Eiwit van goede bronnen
- Vezels oké
- Graanvrij
- Redelijke ingrediëntenlijst
- KH te hoog
- Veel kcal ten opzichte van anderen

E-V-KH-Vezels = Eiwit – Vet – Koolhydraten – Vezels (allemaal op droge basis (DM) en in procenten)

 

Ingrediënten

Animonda Obesitas: Vlees en dierlijke nevenproducten (25% kip, rund), groente (aardappel), plantaardige nevenproducten, mineraalstoffen. 

Almo Nature Classic light (Kippenborst): Kippenborst 50%, kippenbouillon 47%, rijst 3%

Concept for Life (in Saus en Gelei): Vlees en dierlijke nevenproducten, plantaardige nevenproducten (0,4 % inuline, 0,2 % vlozaad), week- en kreeftdieren (0,1 % groenlipmosselpoeder), mineraalstoffen.

Eukanuba: Kip, zeevis, runderlever, kippenlever, rijst, rund-bijprodukten, vismeel, gedroogde hele eieren, kaliumchloride, calciumcarbonaat, biergist.

 

Caloriearm natvoer dat ik afraad

Hill’s Caloriearm Natvoer

Hill’s heeft divers caloriearm kattenvoer. Onder Prescription Diet hebben ze R/D Weight Reduction, Feline Metabolic, M/D Weight Loss-Diabetic en W/D. Onder Feline hebben ze Adult Light en Young Adult Sterilised (smaken Zalm en Kip). In allemaal zitten veel te veel koolhydraten (30,3% DM gemiddeld) en veel te veel vezels (9,7% DM gemiddeld – aanbevolen is <3%).

Daarnaast zijn de gebruikte ingrediënten van matige kwaliteit. Granen, maïs en tarwe zijn veelgebruikte vullers. Ook suiker als ingrediënt wordt gebruikt. Als vleesbron wordt vaak varken gebruikt. Ook worden plantaardige eiwitextracten (van maïs, soja of ongedefinieerd) of eiwithydrolysaat gebruikt.

 

Sanimed Weight Reduction

Sanimed heeft een vage ingrediëntenlijst, waardoor het moeilijk te achterhalen is of de eiwitbron (42,1%DM) wel van hoogwaardige kwaliteit is. Daarnaast is het veel te hoog in vezels (16,4%DM), wat kan leiden tot ofwel verstopping ofwel diarree. Desalniettemin zorgt het sowieso voor een verminderde opname van andere voedingsstoffen zoals proteïne.

 

Beste caloriearme droogvoer voor katten

Alhoewel ik geen fan ben van droogvoer vanwege het vochtgebrek, willen sommige katten niets anders. Ook kun je het gebruiken in een transitieperiode van droge brokjes naar natvoer. Het belangrijkste is dat je kat blijft eten en als brokjes de (tijdelijke) oplossing zijn, het zij zo.

MerkPrijsE-V-KH-VezelsKcal/100grPlussenMinnen
Aangeraden
Porta 21 Finest Cat Heaven
Porta 21 Feline Finest Cats Heaven
€4,50 per kilo
€0,46 (103gr) p/d
40,9 - 21,5 - 24,8 - 2,2380- Redelijke verhouding eiwit-vet-KH
- Redelijke hoeveelheid vlees
- Graanvrij
- Laag in vezels
- KH te hoog (laag voor droogvoer)
- Ingrediënten: MOS en FOS (suikers)
Aangeraden
Nutrivet Inne Cat Sterilised
Nutrivet Inne Cat Sterilised
€5,83 per kilo
€0,41 (70gr) p/d
51,1 - 17,8 - 21,1 - 3,3364- Redelijke verhouding eiwit-vet-KH
- Vezels niet te hoog
- Zowel 'nat' als gedroogd vlees
- Eiwitten lijken hoogwaardig te zijn (plantbasis: linzen en bonen)
- KH te hoog (laag voor droogvoer)
- Ingrediënten hydrolysaat en FOS
Kattovit Diabetes/Overgewicht
Kattovit Diabetes Gewicht
€7,19 per kilo
€0,36 (50gr) p/d
47,8 - 22,2 - 18,9 - 4,4402- Redelijke verhouding eiwit-vet-KH
- Vetgehalte is oké
- Graan als 1ste ingrediënt
- KH te hoog
- Vezels te hoog

E-V-KH-Vezels = Eiwit – Vet – Koolhydraten – Vezels (allemaal op droge basis (DM) en in procenten)

 

Ingrediënten

Porta 21: gemalen kippevlees (41%), kippevlees (20,53%), aardappel, kipvet, gedroogde biergist, bietendroogsnijdsel (suikervrij), mineraalstoffen, cellulose, MOS (Mannan-OligoSaccharide), FOS (Fructo-OligoSaccharide), vossebessen (0,04%), groene thee extract (0,01%), glucosamine, chondroitinesulfaat.

Nutrivet Inne: Kip, kalkoen, eend, parelhoen, aardappel, erwten, kippenolie en -vet, kippenlever gedroogd, compleet ei gedroogd, kip gedroogd, parelhoen gedroogd, zalm, erwteneiwit gedroogd, zalmolie, bietenpuree, sperciebonen, linzen, zoete aardappel, tomaat, appel, luzerne, spinazie, chicoreiwortel, gist, venkelblad, cranberry, granaatappel-vruchtvlees, zwarte aalbesgelei, vitaminen en mineraalstoffen, plasma-eiwit gedroogd, gevogelteleverhydrolysaat, kaliumchloride, calciumcarbonaat, rozemarijnextract, groene thee-extract, muntblad, Fucus vesiculosus (blaaswier) extract, Ascophyllum nodosum (knotswier) extract, fructo-oligosaccharide (FOS), mannan-oligosaccharide (MOS), DL-methionine, taurine, L-carnitine-tartraat, Yucca Schidigera extract, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Kattovit: Granen, vlees en dierlijke bijproducten, oliën en vetten, plantaardige eiwitextracten, plantaardige bijproducten, cellulose, bietenvezels.

ProPlan Adult Light: Kalkoen (16%), maïsglutenmeel, rijst (14%), sojameel, granenglutenmeel, mais, gedehydreerd gevogelte-eiwit, tarwe, bietenpulp, visolie, dierlijk vet, autolysaat, gist, eipoeder, mineraalstoffen.

 

Caloriearm droogvoer dat ik afraad

Hill’s caloriearm droogvoer

Onder Prescription Diet heeft Hill’s M/D weight loss – diabetes, Feline Metabolic, W/D en R/d Weight Reduction. Onder Hill’s Feline hebben ze Sterilised (Young en Mature Adult), Light Adult (kip en tonijn), Light Mature en Indoor Cat.

In allemaal zitten veel te veel koolhydraten (gemiddeld 37,1%DM), met alle Feline producten die niet onder de 40%DM uitkomen! Het vetgehalte is juist veel te laag met 11,8%DM gemiddeld. Daardoor zijn al deze producten minder biologisch geschikt voor een kat.

Ook bevatten 4 soorten maïs of rijst als eerste ingrediënt en de rest heeft dit als tweede ingrediënt. De ingrediëntenlijst schreeuwt ‘ongeschikt voor een carnivoor’. In 7 producten is het vezelsgehalte boven de 5%DM, wat over het algemeen veel te hoog is.

Het enige product wat enigszins in de buurt komt van de juiste verhouding eiwit-vet-KH is M/D weight loss – diabetes. Echter zijn daarvan de eiwitten deels gebaseerd op rijstproteïne en er zit een grote hoeveelheid maïs in. Ik schat dit in als laagwaardige ingrediënten en zou het daarom het alsnog niet kiezen.

 

Royal Canin caloriearm droogvoer

Royal Canin heeft Light Weight Care en onder de Veterinary lijn de Obesity Manegement en Satiety Weight Manegement. Helaas bevatten alle producten grote hoeveelheden maïs en/of tarwe. Daardoor is het koolhydraten gehalte rond de 29,5%DM, wat te hoog is voor een kat. Ook zitten er gehydrolyseerde dierlijke eiwitten in, wat het verslavende MSG meebrengt. Daarnaast vind ik het vetgehalte te laag (ongeveer 10%DM) en het vezelgehalte veel te hoog (respectievelijk 8,5% – 7% – 15,2%DM).

 

 

Andere soorten

Er zijn nog vele andere droogvoer. De meesten heb ik niet opgenomen vanwege hun hoge koolhydratengehalte, lage vetgehalte, hoge vezelgehalte en/of lage kwaliteit van ingrediënten. Zo bevat Eukanuba Restricted Calorie Formula meer dan 40%DM koolhydraten en veel maïs. Specific Cat FRD Weight Reduction heeft maïseiwit als eerste ingrediënt en bevat gehydrolyseerde eiwitten.

 

Conclusie: Caloriearm kattenvoer is niet altijd de oplossing

Producenten verdienen goed geld aan voer voor obese katten, maar ik vraag me af of het een goede oplossing is. Ingrediënten zijn bij velen van lage kwaliteit, er zitten ontzettend veel koolhydraten in en het vezelaandeel gaat door het dak.

 

Hierdoor is het moeilijk om te beoordelen of light kattenvoer echt goed werkt. Als je nu een kwalitatieve natvoer hebt, is het misschien beter om hier wat minder van te voeren. Er wordt gewaarschuwd dat je dan misschien te weinig voedingsstoffen voert (7). Echter als teruggaat naar de aanbevolen hoeveelheid voor het ideale gewicht, zouden hierin voldoende voedingsstoffen moeten zitten lijkt mij.

 

Hierin moet iedereen zijn eigen keuze maken. Maar of je nu gaat voor een calorie arme kattenvoer of minder voeren van je huidige voer, een kat blijft een carnivoor. Eiwitten zijn belangrijk voor hem. Check de ingrediënten en de verhoudingen, zodat je weet dat je het beste doet voor je kat – ook als hij moet afvallen.

Pootje PurrfectCat

Bronnen

 1. Foster & Smith (PetEducation): The use of Carinitine in Dogs & Cats
 2. Becker (HealthyPets): New Help for Heavy Cats: A Safer Way to Slim Down
 3. be: L-Carnitine: een nutteloos voedingssupplement
 4. Animal Welness: 3 effective supplements for weight loss
 5. Katz (Feline Nutrition): Do Cats Need Dietary Fiber?
 6. Bone & Yarn: Should I Feed my Cat High Fiber Diet Cat Food?
 7. Foster & Smith (PetEducation): Characteristics of a Good Weight Loss Diet for Cats
Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

11 reacties:

 1. Ik geef me kat Orijen kitten ik lees dat ’t 1 van de betere brok is, maar te veel vet en koolhydraten als ik je uitleg goed begrijp. Ook geef ik almo nature blik van 70gram en schrijf je ook positief.
  Ik vraag me alleen af welke brok is dan beter om te voeden. Ik vind vlees belangrijk niet de toevoegingen toch t zijn toch vleeseters. Me kat kan hele dag wel eten. Dus of ze dan verzadigt is ik wee t niet. Omdat je daar ook wat over schrijft. En taurine zit ook niet echt in de brok en blikje toegevoegd wat ik niet snap. Maar er is zoveel soorten. Zie door de bomen ’t bos niet meer. Van almo eet ze vooral vissoorten.

  • Orijen Cat en Kitten is een behoorlijk goede brok. Het vlees is van vrije uitloop en wildvangst. Het zit redelijk hoog in eiwitten ten opzichte van vele andere brokken (zeker light brokken!). Tevens zit het ook hoger in vet. De koolhydraten zijn hoger dan ik zou wensen (10% op energie basis), maar nog wel laag genoeg dat het kan (<25% op energiebasis). Met brokken zijn koolhydraten (zetmeel) nodig om de brok te maken; daarom is het zo lastig om een brok te vinden die echt laag is in KH. Power of Nature "meadowland mix" en "fees favorite" en Wildcat "Etosha" zijn de enige 3 varianten waarvan ik weet. Voor meer opties kun je in mijn beste brokken lijst kijken.

   Almo is een goede natvoer, omdat het mooie stukjes vlees bevat (meestal kip of tonijn). Veel katten vinden dat lekker. Het probleem is wel dat het niet compleet is, wat betekent dat je het slechts af en toe als maaltijdvervanger kan geven om tekorten te voorkomen. Zolang je af en toe de vissoorten geeft, is het oké, maar weet dat vis niet natuurlijk is voor katten en verslavend kan zijn. Lees hier meer over waarom ik vis als hoofdmaaltijd niet aanbeveel.

   Als je het hebt over verzadiging van de kat, dan zijn eiwitten en vocht heel erg belangrijk. Daarom raad ik voor katten met overgewicht eigenlijk altijd natvoer aan (maar dat moet dus wel compleet natvoer zijn om tekorten te voorkomen).

   Taurine komt overigens voor in dierlijk weefsel, vooral in hart, brein en ogen, maar ook in spiervlees. Dat je geen taurine op de ingrediëntenlijst ziet staan, betekent dat het niet synthetisch is toegevoegd, maar dan zit er waarschijnlijk een natuurlijke vorm in (ik zeg waarschijnlijk, omdat het uiteraard niet mijn product is, maar het is wel één van de eisen die het FEDIAF stelt). Voor meer informatie over taurine kun je hier mijn artikel lezen.

 2. Sylvia van Troost

  Hoi,

  Wat is je mening over Prins ‘NatureCare Diet Weight Reduction & Diabetic’?
  Het gaat mij met name om het stukje weight reduction (ivm overgewicht van mijn gecastreerde kater).
  Hier een link met afbeelding plus samenstelling/percentages van het voer.
  https://www.prinspetfoods.nl/kat/prins-dieetvoedingen-kat/prins-naturecare-diet-cat-weight-reduction-diabetic

  Ik hoor het heel graag van je.

  Gr. Sylvia

  • Hoi Sylvia,
   Het is redelijk hoog in eiwit en erg laag in vet. De koolhydraten zijn wel wat hoog (18%+ op droge basis), maar dat is vaak de wisselwerking wanneer vet verlaagd wordt.
   De ingrediënten zien er wel goed uit, met veel organen en wat spiervlees.

   Zo even op het eerste oog is dit mogelijk een goede optie voor een kat met overgewicht.

   Groetjes,
   Marilyn

 3. Hoi Marilyn, zou je eens willen kijken in hoeverre Purizon droogvoer en Thrive droogvoer geschikt zouden zijn in een caloriebeperkt dieet ? Purizon’s energiegehalte is ongeveer hetzelfde als van de Porta 21 die je aanraadt, en de eiwit/vet/KH waardes zouden zo op het oog geschat zelfs beter kunnen uitpakken dan Porta. Er zijn wel aanzienlijke verschillen tussen de aardappelgehaltes van de 3 smaken Purizon. Ik ben benieuwd op wat voor KH percentage dat zou uitkomen. Thrive droogvoer lijkt me vanwege de samenstelling ook een kandidaat, maar daar kan ik geen energiegehalte van vinden, heb jij die info wel misschien ?

  • Hoi Judith,

   Thrive
   Voor de Thrive brokjes kun je het beste even mijn review lezen, die vind je hier. De kip is op zich oké, alhoewel de KH iets te hoog uitkomt en er ook DL-methionine in zit. De kip zit wel laag in vet en hoog in eiwit, dus het zou eventueel kunnen voor light voer. De zalm raad ik in het algemeen af.
   Volgens Thrive zelf zit er in de kipsmaak 391,75 kcal per 100 gram, en de zalm smaak 363,25kcal per 100 gram.

   Purizon droogvoer
   Er zijn verschillende smaken van Purizon, 3 met vis en een nieuwe met zwijn met kip (zie hier) – naar die 4 smaken heb ik nu gekeken.
   Allereerst, overal zit vis in. Ik ben niet zo’n fan van vis als standaard eiwitbron, vanwege gifstoffen in vis tegenwoordig (hier lees je meer).
   Wat wel oké is, is de combinatie van gedroogd en vers toegevoegd vlees (lam, haring, kip – afhankelijk van de smaak). Echter zie ik verderop dan wel weer ‘gehydrolyseerde dierlijke eiwitten’ – wat mij betreft de slechtste eiwitbron die ze kunnen toevoegen vanwege de chemische bewerking.
   Ook zie ik inderdaad dat wel aardappel gebruiken. Ze mogen dan wel ‘graanvrij’ zijn, maar dat is dan wat mij betreft vooral marketing – het gaat niet om graanvrij, maar om koolhydraatarm (wat ik definieer als <10% op droge basis).
   Ook zie ik DL-methionine staan, een stof die nare bijwerkingen kan hebben.

   KH per soort (vocht wordt niet vermeld, dus ik houdt 10% aan).
   Kip met Vis: 17,5% (19,4%DM)
   Lam en Vis: 19,1% (21,2%)
   Vis: 17,5% (19,4%DM)
   Zwijn met Kip: 17,3% (19,2%DM)

   De koolhydraten zijn wat mij betreft dus nog steeds te gaan (mede door de aardappelen, maar ook door de fruit en groente die gebruikt wordt). Daarbij wil ik ook zeggen dat voor een brok het vrij laag is.

   Kcal per 100 gram (op basis van deze calculator)
   Kip met Vis: 380 kcal/100 gram
   Lam met Vis: 376,5 kcal/100 gram
   Vis: 380 kcal/100 gram
   Zwijn met Kip: 380 kcal/100 gram

   Conclusie
   Moest ik per se tussen deze twee kiezen met betrekking tot light voer, zou ik denk ik toch kiezen voor de Thrive Kip – die heeft net iets betere ingrediënten en een lager KH gehalte. Maar heel veel scheelt het mekaar niet. Beiden bevatten ook L-carnitine, wat mogelijk bevorderend is voor het afvallen. Eiwit zorgt ook voor een iets hoger energie gebruik in ruststand, waardoor Thrive er ook beter uitkomt. Ook zijn beiden niet al te vet, waardoor de kcal/100 gram lager uitvalt. Dit betekent dat je minder miniscule maaltijden hoeft te voeren.

   Waar ik me wel echt zorgen over maak is de DL-methionine. Dit is een stof die gebruikt wordt bij struviet (blaasgruis) om de urine te verzuren. Echter kan dit ook leiden tot oververzuring, zeker bij een kat zonder blaasgruis. Ook kan het leiden tot bloedverzuring en daardoor tot botontkalking, maar ook nierfalen.

   Een ander alternatief is Power of Nature Natural Cat (zie hier mijn review). Deze is net zo laag in KH en bevat geen gekke ingrediënten.

   Of, wat ik eigenlijk nog beter vind, is natvoer of vers vlees bij het afvalproces. Door het vocht krijgen ze dit gelijk ook binnen (waardoor dorst minder verward wordt met honger). Tevens lijkt het erop dat natvoer bij kan dragen aan minder calorie inname (dit ben ik momenteel aan het onderzoeken).

   Ik hoop dat je hiermee iets kan. Houd de site in de gaten, want ik ben bezig met onderzoek naar katten laten afvallen en zal hier dit jaar meer artikelen over plaatsen.

   Groetjes,
   Marilyn

 4. Wat vindt je van het droogvoer van het merk Integra: Protect Adipositas?

  • Hoi,

   Ik kan deze alleen op de Duitse Zooplus vinden, met de volgende ingrediënten:
   Aardappelen (gedroogd), vlees van pluimvee, bietenpulp, vleesmeel van pluimvee (lage as), aardappeleiwit, cellulose, zalmolie, lever van pluimvee, natriumchloride, oligofructose, kraakbeenhydrolysaat.

   Vocht: 8%

   Eiwit: 30,6% (= 33,3%DM)
   Eiwitten komen van pluimvee, pluimvee meel en aardappeleiwit. Ik vind het gehalte te laag en de kwaliteit is niet het beste. Ze specificeren niet welk vlees van pluimvee, een vleesmeel is bewerkt en aardappeleiwit is plantaardig.

   Koolhydraten: 100% – 30,6% (E) – 7,4% (vet) – 5,8% (ruwe as) – 8% (vocht) = 48,2%
   Droge basis: 52,4%
   Dit is echt ontzettend hoog in koolhydraten. Dit komt omdat ze het vet naar beneden hebben gebracht (7,4% = 8%DM, wat echt veel te laag is), omdat vet meer kcal bevat per gram dan eiwit en koolhydraten. In plaats van dat ze extra eiwitten toevoegen (= duur) vervangen ze dit door koolhydraten (= goedkoop).

   Ik vind dit geen goed voer, ondanks dat het graanvrij is. Er zit ook nog kraakbeenhydrolysaat is, wat een zeer sterk bewerkt product is. Ik zou dit droogvoer niet aanraden.

   Als per se brokjes wil voeren, kijk dan eens naar Power of Nature. Hun droogvoer bevat minder dan 10%DM koolhydraten, veel meer eiwitten en vet. Reken vervolgens zelf uit hoeveel jou kat mag eten voor het ideale gewicht (als dit ver afwijkt van het huidige gewicht, moet je tussenstapjes nemen) en voer die hoeveelheid.

   Nog beter zou meer natvoer zijn. Dit is minder caloriedicht (door het water), waardoor je kat meer grammen mag eten per dag. Het blijkt ook uit onderzoek dat katten op natvoer vrijwillig hun calorie-inname verminderen (lees: minder eten) op natvoer ten opzichte van droogvoer. Bijkomend voordeel is dat hij hierdoor ook meer vocht binnenkrijgt en de kans op nier- en blaasproblemen vermindert.

 5. Ik vraag me af of je wel eens gehoord hebt van Orijen Fit and Trim.
  Dit zijn brokjes voor katten met overgewicht. Naar mijn mening zijn dit misschien wel een van de beste brokjes.
  Ik hoor graag van je!!

  • Hoi Kelly,
   Zijn dit de Orijen Fit en Trim? Ik had er nog niet van gehoord, dus heb ik ze ter plekke onder de loep gelegd.

   Het bevat veel vlees van een verse bron (geen vleesmelen). Het fruit en groente lijkt bedoeld te zijn voor het zetmeel dat nodig is om het brokje te maken en om voedingsstoffen erin te krijgen. De eiwithoeveelheid is 44% (52% droge basis) wat prima is.

   Het vet gehalte is laag (15% = 17% droge basis). Dit is vaak zo bij caloriearme brokjes zo omdat vet meer calorieën per gram bevat dan eiwit en koolhydraat.
   Desalniettemin lijkt het vet niet vervangen te zijn door koolhydraten, maar met eiwit. Dat juich ik dan wel toe.

   Het bestaat uit 21% (=23% op droge basis) aan koolhydraten. Nu, dit is laag voor brokjes. Veel vaker is dit 30-40-50%. Dus in dat opzicht, yeey!

   Echter heb ik wel alsnog 3 kanttekeningen.
   1. De koolhydraten zijn alsnog hoog voor een kat. Het doel is minder dan 10% op droge basis, nog liever minder dan 5%. Dit heeft ermee te maken dat de verwerking van suikers lang niet zo optimaal is. De hoeveelheden die hierin zitten zorgen voor een constant verhoogde bloedsuiker. Dit zorgt ervoor a) dit overtollige bloedsuiker omgezet wordt in vet (overgewicht, b) de insuline receptoren overvraagt worden wat kan leiden tot insuline resistentie c) de bètacellen in alvleesklier die insuline aanmaken overvraagd worden én vergiftigd worden door de hoge bloedsuiker en d) als de insuline geen suiker meer kan vinden (bijv. omdat het al in vet verandert is) houdt je kat het honger gevoel. [Dit artikel van Feline Nutrition is erg interessant daarover]

   2. Het is nog steeds droog voer. Dat betekent dat je kat behoorlijk wat bij moet drinken om dit goed te maken en verreweg de meeste katten doen dat niet. Daardoor leven ze in een constant milde uitdrogingstaat. Dit heeft gevolgen voor het hele lichaam, maar meestal als eerste te merken aan de nieren, blaas en urinewegen.

   3. Van een brok mag je relatief weinig voeren, waardoor de maag niet echt vol zit. Vergelijk het met een snicker (of een reep chocola) voor ons: boordevol calorieën, maar voordat je je écht vol voelt heb je zomaar 10 repen weggesnoept. Daardoor kun je ook een chagrijnige kat krijgen die steeds blijft vragen om voedsel.

   Dus alhoewel het een van de betere brokken is, blijft het een brok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *