Het beste caloriearm kattenvoer: Light voer voor katten op dieet

Het beste caloriearm kattenvoer: Light voer voor katten op dieet

Light voer voor katten

Heb jij een te dikke of obese kat? Dan heeft je dierenarts misschien light kattenvoer, of caloriearm kattenvoer aanbevolen. Door dit dieetvoer is de bedoeling dat je kat afvalt tot een voor hem ideaal gewicht.

Maar je hebt verschillende keuzes in caloriearme kattenvoedingen met diverse namen als “light”, “metabolic” en “weight reduction”. Hoe weet je welke je moet kiezen?

In dit artikel ga ik kort in op de ideeën achter dieetvoer voor katten om af te vallen en geef ik een aanbevelingen voor specifieke voedingen.

Wat is caloriearme of light kattenvoer?

Volgens het FEDIAF moet light voeding voor katten minstens 15% lager zijn in calorieën dan een vergelijkbare gemiddelde adult voeding.[1]

Daarnaast zijn er richtlijnen om het afvallen te bewerkstelligen. Daarvoor zijn grofweg twee methoden:

  1. Calorie reductie: Minder vet en meer vezels, zodat de calorieën per gram aanzienlijk verminderd worden.
  2. Metabolic Control: Meer eiwitten en minder koolhydraten, gericht op het metabolische aspect van afvallen.

Aanbevelingen voor beide diëten zien er als volgt uit:[2]

NutriëntCalorie ReductieMetabolic Control
Eiwitten> 35%> 47%
Vetten
Koolhydraten
Vezels15 – 20%> 5%
L-carnitine> 500 mg/kg> 500 mg/kg

Alle percentages zijn op droge basis (DM)

Alhoewel voor beide methoden bewijsmateriaal is dat het werkt, denk ik dat op lange termijn de metabolic control aanpak beter werkt. Hierbij blijven spieren namelijk beter behouden, wordt de bloedsuikerspiegel beter onder controle gehouden en zijn er minder lichamelijke ongemakken door gasvorming van vezels. Hierbij gaat mijn voorkeur uit naar een natvoer, omdat vocht leidt tot minder voedselinname.

Lees meer: Light kattenvoer voor afvallen: wat is belangrijk?
In dit artikel vind je een diepere onderbouwing inclusief bronnen voor bovenstaande statements.

Je kat verantwoord laten afvallen: Niet zonder dit!

Voordat ik verder ga met de aanbevelingen voor calorie arme voeding voor katten die op dieet moeten, zijn deze 3 dingen erg belangrijk om je kat verantwoord te laten afvallen.

1. Nooit, nooit, nóóit een crashdieet

Het is zéér belangrijk dat je kat gecontroleerd afvalt. Daarvoor wordt 1% per week aangehouden. Dit is beter voor het behoud van zijn spiermassa[3]. Daarnaast kan sneller dan 2% per week afvallen leiden tot leververvetting, wat zonder snelle behandeling kan leiden tot de dood. Minder snel afvallen dan 1% per week is geen probleem, maar kan frustrerend zijn voor jou als baasje.

2. Meten is weten

Vanwege regel 1 is het belangrijk om je kat elke week te wegen. Dan weet je direct: gaat het afvallen goed, te snel of te langzaam? Op basis hiervan kun je de hoeveelheden die je voert aanpassen.

Adler Babyweegschaal
Deze babyweegschaal van Adler is stabiel en kan tot 20kg aan.

3. Meet de porties af

Wil je dat je kat afvalt, dan is het afmeten van de hoeveelheden die je geeft noodzakelijk. Onbeperkt voer (brokjes) neerzetten is géén optie meer. Een heel enkele kat kan dit misschien, maar de meeste katten zullen zich alsnog overeten, waardoor afvallen onhaalbaar wordt.

Beste light natvoer voor katten

Onderstaande natvoer met marketing voor afvallen voldoen aan de eisen voor eiwitten, vetten en koolhydraten. Vezels zijn vaker lager bij natvoeding en is minder van belang, omdat vocht hier dezelfde rol speelt voor verzadiging en calorie verdunning.

Deze heb ik gekozen omdat ze qua analyse voldoen. Tevens zijn de ingrediënten gespecificeerd, zodat je beter weet wat erin zit. Onder de tabel heb ik de ingrediënten geplaatst.

Voedingen die onder NFE een * hebben zijn geschikt voor katten die diabetes hebben. In deze voedingen is de NFE onder de 12% van de calorieën. Het kan hierdoor zijn dat je kat minder insuline nodig heeft en zelfs in remissie gaat.

[table id=31 /]

€/dag: De prijs per dag voor een gecastreerde kat met een ideaal gewicht van 4 kilo.
DM = dry matter (droge basis), NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten)
*Geschikte voedingen bij katten die naast overgewicht ook diabetes hebben. De NFE zitten onder 12%ME. Zie voor meer informatie dit artikel.

Ingrediënten

Organic Vet Low Calorie: 65% gevogelte, 2% rijst, tarwezemelen, bietenvezels, 1% mineralen, 0,1% zalmolie.

Concept for Life Weight Control: 34 % kip bestaande uit kippenmagen, kippenvlees, kippenhalzen, kippenvet, 31,3 % bouillon, 30 % bestaande uit kalkoenharten, kalkoenlever, 3 % cellulose, 1 % mineralen, 0,3 % lijnzaadolie, 0,1 % mannan-oligosacchariden, 0,1 % fructo-oligosacchariden, calciumcarbonaat, 0,09 % glucosamine, 0,03 % chondroïtinesulfaat.

Prins Weight Reduction & Diabetic: Kippenhart, kippenmaag, kippenlever, runderhart, rundervlees, cellulose, tarwezemelen, calciumcarbonaat.

De volgende varianten voldoen qua analyse, maar de ingrediënten zijn niet gespecificeerd en sommige ingrediënten zijn minder prettig (zoals de toegevoegde suikers).

Kattovit Diabetes / Gewicht: Vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige bijproducten (cellulose), oliën en vetten, mineralen, granen.

Purina OM Obesity Management: Vlees en dierlijke bijproducten, mineralen, granen, plantaardige bijproducten, verschillende suikers.

Royal Canin Obesity Management: Vlees en dierlijke bijproducten, granen, ei en ei bijproducten, plantaardige bijproducten, mineralen, schaal- en weekdieren, suiker

Eukanuba Restricted Calorie: Kippenlever, kabeljauw, gevogeltelever, gevogelte-eiwit, gerst, bietenpulp, zonnebloemolie, biergist, gedroogde hele eieren, cellulose in poedervorm, fructo-oligosachariden, lijnzaadolie.

  • Deze natvoer bevat een gespecificeerde ingrediëntenlijst, maar is behoorlijk leverrijk.

Light natvoer die ik niet aanbeveel

Hills Digestive / Weight Management W/D, Weight Reduction RD en Metabolic Weight Management (kip) beveel ik allerdrie niet aan, omdat het eiwit niet boven de 40%DM uitkomt. Daarnaast zijn ze erg hoog in koolhydraten: 24%, 31% en 32% respectievelijk.

De Hills Diabetes / Weight Management M/D is te overwegen wat betreft analyse (voldoet aan alle eisen), maar gebruikt soja eiwitten.

Specific Weight Reduction beveel ik niet aan, vanwege het hoge NFE gehalte (22,9%DM), maar vooral vanwege de enorme hoeveelheid vezels (18,7%DM). Katten kunnen hierop extreem winderig worden, last krijgen van hun darmen en in de diarree komen.

Sanimed Weight Reduction beveel ik niet aan, omdat de eiwitten onder de 40%DM zitten, de NFE (27%) en vezels (15,2%) naar mijn smaak veel te hoog zijn.

OrganicVet Diabetic & Weight is het overwegen waard, maar bevat meer vet dan aanbevolen (28,6%DM). Hierdoor kan het afvallen lastiger zijn.

Beste light droogvoer voor katten

Bij brokken is het een stuk lastiger om geschikte varianten te vinden. Dit komt mede omdat er koolhydraten (zetmeel) nodig zijn om de brok te maken. Daardoor is dit gelijk een stuk hoger.

Om eerlijk te zijn spreken alle bekeken varianten me niet echt aan. Toch geef ik je een paar opties die in ieder geval hoog genoeg zijn in eiwitten voor spierbehoud. De vetten van al deze varianten zijn onder de 25%DM. De NFE zijn hoger, maar hier vind je de laagste varianten.  Onder de tabel staan de ingrediënten met mijn toelichting.

[table id=32 /]

€/dag: De prijs per dag voor een gecastreerde kat met een ideaal gewicht van 4 kilo.
DM = dry matter (droge basis), NFE = Nitrogen free extract (koolhydraten)
*Geen van deze voedingen zijn geschikt bij diabetes. Allen zitten nog wel onder het koolhydraatplafond van 25% van de energie (ME).

Ingrediënten en toelichting

Hills M/D Diabetes / Weight Management: Maïsglutenmeel, kip- (32%) en kalkoenmeel, erwteneiwitconcentraat, tarwe, dierlijk vet, cellulose, mineralen, eiwithydrolysaat, gedroogde bietenpulp, L-carnitine, taurine, vitaminen, sporenelementen en bèta-caroteen.

  • De eiwitten bestaan hier grotendeels uit maisglutenmeel. Ook de erwteneiwitconcentraat zal hier een groot deel van uitmaken. De eiwitten zijn dus (groten)deels plantaardig en dus van mindere kwaliteit. De koolhydraten zijn voor een brok aan de redelijke kant (15,3% op energiebasis).

Kattovit Diabetes / Gewicht: vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, granen, plantaardige bijproducten, cellulose, bietenvezels.

Koolhydraatbronnen: rijst, maïs. Bron van vetzuren: vet van pluimvee, zalmolie.

  • De ingrediëntenlijst is ongespecificeerd, waardoor de eiwitbron niet te achterhalen is. Het lijkt wel dierlijk, dus dat is een pluspunt. Op energiebasis bevat het 15,7% koolhydraten. Zou dit een van laag glycemische index koolhydraat komen, dan is het nog te overwegen voor diabetes, maar rijst en mais zijn hoog glycemische index koolhydraatbronnen. Daardoor stijgt de bloedsuiker meer en harder.

Calibra Diabetes / Obesity: kip, maïs (18%), aardappeleiwit, gerst (7%), kalkoen, zalmolie, cellulosevezels, kippenvet, gedroogde appels, biergist, gehydrolyseerde kippenlever, natriumchloride, glucosaminesulfaat (290 mg / kg ), chondroïtinesulfaat (190 mg / kg), mannan-oligosachariden (150 mg / kg), fructo-oligosachariden (100 mg / kg), yucca schidigera-extract (100 mg / kg).

  • Dit is de enige die enige specificatie heeft. Helaas zijn de eiwitten naast de kip ook van de aardappeleiwit. Het koolhydratengehalte is hierin ook hoger.

Purina OM Obesity Management: Maïsglutenmeel, tarweglutenmeel, sojameel, gedehydrateerd gevogelte-eiwit, tarwebloem, erwtenvezel, digest, mineralen, dierlijk vet, visolie, gist.

  • Net als bij Hills bestaan de eiwitten uit maisglutenmeel. Hier wordt het ook nog eens aangevuld met tarweglutenmeel. De eiwitten zijn van plantaardige afkomst. De koolhydraten zijn hoger, maar nog wel onder het koolhydratenplafond.

Virbac W2 Weight loss and control: Gedehydreerd eiwit (varken en gevogelte), aardappelzetmeel*,  gehydrolyseerde dierlijke eiwitten (varken en gevogelte), bonenpeulen, hele erwten, dierlijke vetten, lignocellulose, minerale zouten, lijnzaad, bietenpulp, rijst*, psylliumvezel, fructo-oligo-sacchardien, chitosan, artisjokbladeren,  gepasteuriseerde Lactobacillus acidophilus (*koolhydraatbron)

  • Het gebruik van gehydrolyseerde eiwitten juich ik niet toe vanwege de bewerking die hieraan te pas komt. De aardappelzetmeel is een geconcentreerde manier voor het leveren van de koolhydraten. Deze blijven nog wel onder het koolhydratenplafond.

Light brokken die ik niet aanbeveel

Eukanuba Restricted calorie: Deze is aan de lage kant voor eiwitten (minder dan 45%DM) en erg hoog in koolhydraten (37,6% van de energie). Er wordt ook mais als koolhydraatbron gebruikt, welke de bloedsuiker meer laat stijgen. Gezien katten met overgewicht al een verhoogde kans hebben op overgewicht, vind ik dit geen goed idee.

Hills Weight Reduction R/D, Digestive / Weight Management W/D, Perfect Weight en Metabolic Weight Mangement kip bevatten onvoldoende eiwitten en teveel koolhydraten (> 28% op energiebasis). Dit gecombineerd met ingrediënten van mais en rijst beveel ik de voeding niet aan voor katten met overgewicht.

Prins Weight Reduction & Diabetic bevat te weinig eiwit en teveel koolhydraten. Ook vind de eiwitkwaliteit matig, die komt van voornamelijk dierlijke eiwitextract.

Royal Canin Satiety Weight Management en Obesity Management bevatten beiden erg veel koolhydraten. De Satiety zit ook te laag in eiwitten en erg hoog in vezels (14,7%DM).

Sanimed Weight Reduction bevat te weinig eiwit en teveel koolhydraten. Daarnaast is het ook nog eens erg hoog in vezels (16,3%DM).

Specific Weight Reduction zit nog lager in eiwitten dan de Sanimed en hoger in koolhydraten. De vezels zijn ongeveer net zo hoog (15,1%DM).

Trovet WRD Weight and Diabetic zit aan de lage kant voor eiwitten. Verder is het heel hoog in koolhydraten. Ondanks dat de naam ‘diabetic’ aangeeft, is het daarvoor in mijn optiek niet geschikt.

Virbac W1 Weight loss and Diabetic zit qua eiwitten goed en qua koolhydraten ongeveer net zo hoog als Virbac W2 (zie tabel). Echter bevat het meer vezels, waardoor ik hem niet meeneem in de aanbevolen voedingen

Conclusie: Let goed op welke light voeding je voor je kat koopt

Moet jouw kat afvallen, let dan goed op welke voeding je koopt. Niet alle voedingen zijn hoog genoeg in eiwitten om de spiermassa te onderhouden. Ook zijn ze niet altijd laag genoeg in koolhydraten om de bloedsuiker onder (pre) diabetische waarden te houden.

Let ook heel goed op hoeveel voeding je mag geven. Je kunt hier lezen hoe je dat kunt uitrekenen. Zeker bij brokken kan dit drastisch verschillen.

Pootje Catmoneo

Alle varianten die ik heb bekeken, vind je terug in de bovenstaande tekst. Kun je die van jou niet vinden? Laat dan gerust een comment achter.

Bronnen

[1] Fediaf (2018) Code of Good Labelling Practice for Pet Food. Te downloaden via hun website hier.

[2] Small Animal Clinical Nutrition, 5de editie, hoofdstuk 27

[3] Laflamme en Hannah (2005) Increased dietary protein promotes fat loss end reduces loss of lean body mass during weight loss in cats.