Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop

Natvoer is wat mij betreft essentieel voor je kat, omdat hierin het vocht zit wat je kat nodig heeft. Dit zorgt voor een betere hydratatie van je kat, die van nature een slechte drinker is.

Dat betekent echter niet dat elk blikvoer voor katten ook kwalitatief natvoer is. De hoeveelheid eiwitten en de bron is belangrijk, net zoals de hoeveelheid vetten en koolhydraten, maar ook of er no-go ingrediënten inzitten.

Met zoveel varianten is het een klus om alles uit te zoeken en misschien vraag je je af: Wat is het beste natvoer voor mijn kat? Welk natvoer is goedkoop én goed?

Om al die merken, varianten en smaken te analyseren, ben je weken (of zoals ik maanden) bezig met analyseren en vergelijken. Daarom dus deze blog: dat maakt het een stuk makkelijker voor jou, want ik heb de beste natvoer verzameld.

Als je niet de hele inleiding wil lezen, kun je hier klikken om direct naar het overzicht te gaan.


Mijn eisen: Wat is kwalitatief natvoer voor een carnivoor?

Een kat is een carnivoor. In het wild eten ze rauwe prooidieren om hun al hun voedingsbehoeften te voorzien, zoals muizen, ratten en konijntjes. Over miljoenen jaren hebben ze zich hier helemaal op aangepast. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen, vind ik een aantal dingen erg belangrijk:

 1. Veel eiwit, voor het onderhoud van spieren, organen en huid
 2. Weinig koolhydraten, omdat te veel voor darmirritaties kunnen zorgen
 3. Gespecificeerde ingrediënten van een zo’n goed mogelijke kwaliteit
 4. Vocht in de voeding, want katten zijn slechte drinkers

Vocht in voeding

Prooidieren bevatten zo’n 65 tot 75% vocht. Alhoewel rauwe voeding hier het beste bij in de buurt komt, is natvoer een goede tweede optie. Natvoer bevat ongeveer 75 tot 85% vocht, wat zorgt voor een betere hydratatie van je kat dan alleen vocht door drinken naast brokjes.

Lees meer:

Eiwitten

Voor het aantal eiwitten ga ik uit van 40%ME (metaboliseerbare energie) voor een gecastreerde kat. Bij intacte katten kan dit rond de 30%ME liggen omdat zij meer mogen eten.

Verder zie ik graag vleeseiwitten, met bonuspunten voor specificatie van dier en deel (orgaan of spiervlees) en wanneer het biologisch is. Dierlijke bijproducten mag bij de goedkopere varianten, maar bij dure merken verwacht ik een specificatie.

Vetten

Natvoer is over het algemeen vetter dan brokjes. Dat is niet per se erg, want het water zorgt er wel voor dat het alsnog minder caloriedicht is. Verwar vet in voeding niet met lichaamsvet – dit is wat anders. In het wild eten katten ongeveer 46%ME van hun calorieën uit vet; wanneer ze zelf mochten kiezen werd dit ongeveer 36%ME. In natvoer zit gemiddeld zo'n 55%ME vet, dus wel iets vetter dan normaal. (Dit betekent echter niet dat ze hier ook dik van worden!)

Wanneer de omega 3 en 6 vetten vernoemd worden is dat een pluspunt, zeker wanneer ze binnen de ideale verhoudingen (n3:6 van 1:5 tot 1:10) zitten.

Koolhydraten

Katten in het wild eten slechts 2%ME uit koolhydraten; wanneer ze zelf mochten kiezen uit brok en natvoer verhoogde dit naar ongeveer 12%ME. Hun plafond voor koolhydraten lijkt te liggen op 25%ME en alhoewel sommige katten daar mogelijk overheen kunnen, houd ik dit als vrij streng maximum aan. Het streven is echter rond de 12%ME en voor katten met suikerziekte nog minder.

Graanvrij of niet maakt voor mij weinig uit, aangezien granen vaak vervangen worden door glutenvrije granen (mais en rijst), aardappelen of erwten. Deze hebben allemaal hun nadelen. Dat gezegd hebbende, je kat kan wel een voorkeur hebben waar je rekening mee wilt/moet houden. De belangrijkste eis is dat er niet te veel van in zit, wat in natvoer redelijk makkelijk te vinden is. Toch zijn er wel uitzonderingen, dus het blijft opletten!

Lees meer: Kattenvoer voor beginners: Gezonde voeding voor carnivoren


Overzicht: De beste natvoer voor katten

Hieronder vind je de varianten van merken die ik (tot nu toe) het beste vind. Deze zijn eiwitrijk en zijn meestal gespecificeerd naar dier en deel (spier- of orgaanvlees). Bij goedkopere merken zie ik dit soms wel door de vingers en mogen 'vlees en dierlijke producten' ook.

Alle varianten zijn compleet, wat betekent dat je ze voor 100% van het dieet kunt geven.

Toch raad ik aan 2 tot 4 merken (bv: Mac's cat en Feringa) én eiwitbronnen (bv: eend, rund, kip) af te wisselen. Dat is om 2 redenen handig:

 1. Als "jouw" merk ooit stopt of verandert van productie, heb je nog voldoende achter de hand.
 2. Voeding is ingewikkeld. Variatie zorgt voor meer balans in voedingsstoffen.

Prijs en ‘mijn kat vind het lekker’ zijn niet meegenomen in de beoordeling.

Het eerste niet, omdat iedereen een verschillende portemonnee heeft. Het tweede niet, omdat elke kat iets anders lekker vind én omdat katten een voorkeur hebben voor dat wat ze kennen.


In de tabel vind je:

 • Het merk + lijn + smaak
 • “Cat.” van categorie (1 t/m 4, zie hieronder voor de betekenis)
 • “ALS” van All Life Stages. Een J (Ja) kan ook voor kittens. Een N (nee) is alleen voor Adults.
 • €/dag = de prijs per dag voor een gecastreerde kat van 4kg (meestal bij 6x200 grams blikken)
 • Shop: de plek waar je dit kan kopen (zie disclaimer onderaan)


De lijst is ingedeeld in 4 categorieën:

 1. Aanbevolen: Wijken niet of minimaal af van de eisen
 2. Te overwegen: Wijkt iets sterker af van optimaal, maar binnen de grenzen
 3. Niet aanbevolen: Wijkt verder af, net binnen/over de acceptabel grenzen
 4. Afgeraden: Voeding die echt afwijkt van de eisen.


De Voerlijsten zijn niet langer gratis beschikbaar, omdat dit met updates van 600+ natvoer en toevoegingen onhaalbaar werd. Wel kun je toegang krijgen door ze te kopen. Je vindt de natvoer voerlijst hier.


Ben je op zoek naar kittenvoedingen?

Die vind je hieronder. Dit is een combinatie van een korte cursus + een lijst met brokjes en natvoedingen die perfect zijn voor groeiende kittens. Zo kun je hun de beste start geven die ze verdienen 💕

Ik wil mijn kat op natvoer zetten, wat kies ik het beste?

Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt aanpakken.

Lees hiervoor ook: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

Iets wat jou het beste lijkt

Enigszins willekeurig kies je een voeding die je geschikt lijkt en schotel je kat het voor. Haal de brokjes tijdelijk (= maximaal 1 dag) weg en observeer. Blijf volhouden, want makkelijk gaat het vaak niet!

Kies een eiwitbron die hij nu ook krijgt

Krijgt nu brokjes op basis van kip, probeer dan een natvoer te kiezen op basis van kip. Bonuspunten als je ook de koolhydraat bron hetzelfde hebt.

Op basis van een textuur van natvoer die hij al kreeg

Sommigen geven al natvoer, maar een variant die niet compleet is. Bijvoorbeeld Almo Nature en Cosma Nature hebben een vleesreepjes structuur. Alhoewel fijner, zijn er wel natvoeren die lijken op die structuur, namelijk GranataPet Filets, Catz FineFood Fillets, Thrive Complete, Canagan en Carnilove. Je kunt proberen die te gebruiken je kat meer natvoer te laten eten zonder bang te zijn voor tekorten.


GranataPet Filet a la carte Eend en Kip Textuur


Een goede "brokjes in saus" variant zijn een aantal smaakjes van Sam's Field pouches.

Sam's Field Turkey
De structuur van Sam's Field: "Brokjes in saus" textuur

Mijn kat is ziek, welke voeding moet ik kiezen?

Omdat het soms lastig kan zijn iets te kiezen, hier nog een paar aanwijzingen.

Gezonde katten – Alle varianten die ik bespreek zijn complete voedingen die geschikt zijn voor gezonde katten. Door af te wisselen kunnen katten over het verloop van een paar dagen zelf kiezen welke voedingsstoffen ze meer of minder nodig hebben.

Overgewicht – Heeft je kat overgewicht en moet hij afvallen, dan is natvoer een goede keuze. Om te voorkomen dat je kat spiermassa in plaats van vetmassa verliest, is het belangrijk dat er wat meer eiwitten dan normaal in zitten en vaak is wat minder vet geen overbodige luxe. In mijn training "Verantwoord Afvallen voor de Kat" zit een lijst met voedingen (brok + natvoer) die perfect zijn bij afvallen + alles wat je moet weten over het afvalproces bij de kat.

Diabetes – Heeft jouw kat suikerziekte, zoek dan naar een variant met minder dan 10%ME koolhydraten (NFE) (bijna alle varianten die ik noem voldoen daaraan). Let erop dat wanneer je dit doet, het mogelijk kan zijn dat je de hoeveelheid insuline moet verlagen. Thuis de bloedsuiker meten raad ik sterk aan.

Allergieën en intoleranties – Dit is altijd erg lastig. Meestal zijn de eiwitten het probleem waarbij de top 3 allergenen rund, kip en vis zijn. Deze zou ik beginnen te vermijden. Echter kunnen ook andere stoffen problematisch zijn en reacties uitlokken.

Voor een eliminatiedieet kun je Catz Finefood Purrr of Herrmann Ree/Paard/Gans eens bekijken; zij hebben single-protein smaken die heel weinig tot niet gebruikt worden.

Blaasproblemen – Natvoer verhoogt de inname van vocht aanzienlijk en is dus een goede keuze voor katten met blaasproblemen, zoals struviet en blaasontsteking. Alle voedingen die ik hier bespreek zijn geschikt om de vochtinname te verhogen.

Eventueel kun je die extra verzuren wanneer er sprake is van struviet (hier kun je meer lezen). Bij calcium-oxalaat kan de vochtrijke voeding soms op zichzelf helpen herhaling te voorkomen, maar dit ligt mede aan de pH waarde. LET OP: Bij calcium-oxalaat niet extra verzuren, daarmee vererger je de problemen!

Nierproblemen – Vocht is ontzettend belangrijk bij nierfalen, net als bij blaasproblemen. Alhoewel gedacht werd dat eiwitten het probleem verergerden, lijkt dit juist het fosforgehalte te zijn. Ipakitine (een fosforbinder) kan helpen. Helaas heb ik hiervoor momenteel nog geen specifieke aanbevelingen.


Heb je hulp nodig? Schroom niet om een voeradvies afspraak te maken. Dat kan hier: Voer advies voor Katten

Is er ook biologische natvoer voor katten?

Er is niet veel keuze in biologisch natvoer voor katten. Toch zijn er een paar opties het overwegen waard, mocht je dit graag willen. Op volgorde van mijn voorkeur zijn dit:

 1. Bandit
 2. Yarrah Bio (Paté, niet de chunks)
 3. Renske Bio
 4. Catz FineFood Bio (ecologisch)

Ziwi Peak gebruikt free-range en gras gevoerde dieren. Ik vind Ziwi Peak voor de hoeveelheid eiwitten niet erg goed (allen


Nieuwsgierig naar brokjes?

Ik raad aan minstens 50% van het dieet natvoer te maken, meer als dat lukt. Maar mocht je nu zoeken naar een goede brok (ter aanvulling): Hier heb ik een topselectie gemaakt van diverse kattenbrokken.Genoeg goede & goedkope natvoer voor katten

Hopelijk heb je hiertussen iets kunnen vinden wat bij jouw budget past en iets dat je kat lust. Dat laatste is vaak experimenteren en proberen. Begin je net met nieuwe, betere voedingen - doe dan niet alles tegelijk. Geef elke voeding 1 tot 2 week zodat je weet waar problemen vandaan komen mochten die ontstaan.


Wil je brokjes combineren met natvoer, maar weet je niet hoeveel je dan moet voeren van ieder? Of neigt jouw kat naar overgewicht door te veel voeding?

Met de Voedingstool bereken je in 5 minuten hoeveel voeding jouw kat mag per dag van brokjes, natvoer en/of rauwe vleesvoeding (KVV). Ideaal om de berekening goed te maken, zonder dat je werkelijk hoeft te rekenen ;)De Voerlijsten zijn niet langer gratis beschikbaar, omdat dit met updates van 600+ natvoer en toevoegingen onhaalbaar werd. Wel kun je toegang krijgen door ze te kopen. Je vindt de natvoer voerlijst hier.