Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop

Natvoer is wat mij betreft essentieel voor je kat, omdat hierin het vocht zit wat je kat nodig heeft. Dit zorgt voor een betere hydratatie van je kat, die van nature een slechte drinker is.

Dat betekent echter niet dat elk blikvoer voor katten ook kwalitatief natvoer is. De hoeveelheid eiwitten en de bron is belangrijk, net zoals de hoeveelheid vetten en koolhydraten, maar ook of er no-go ingrediënten inzitten.

Met zoveel varianten is het een klus om alles uit te zoeken en misschien vraag je je af: Wat is het beste natvoer voor mijn kat? Welk natvoer is goedkoop én goed?

Om al die merken, varianten en smaken te analyseren, ben je weken (of zoals ik maanden) bezig met analyseren en vergelijken. Daarom dus deze blog: dat maakt het een stuk makkelijker voor jou, want ik heb de beste natvoer verzameld.

Als je niet de hele inleiding wil lezen, kun je hier klikken om direct naar het overzicht te gaan.

Mijn eisen: Wat is kwalitatief natvoer voor een carnivoor?

Een kat is een carnivoor. In het wild eten ze rauwe prooidieren om hun al hun voedingsbehoeften te voorzien, zoals muizen, ratten en konijntjes. Over miljoenen jaren hebben ze zich hier helemaal op aangepast. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen, vind ik een aantal dingen erg belangrijk:

 1. Veel eiwit, voor het onderhoud van spieren, organen en huid
 2. Weinig koolhydraten, omdat te veel voor darmirritaties kunnen zorgen
 3. Gespecificeerde ingrediënten van een zo’n goed mogelijke kwaliteit
 4. Vocht in de voeding, want katten zijn slechte drinkers

Vocht in voeding

Prooidieren bevatten zo’n 65 tot 75% vocht. Alhoewel rauwe voeding hier het beste bij in de buurt komt, is natvoer een goede tweede optie. Natvoer bevat ongeveer 75 tot 85% vocht, wat zorgt voor een betere hydratatie van je kat dan alleen vocht door drinken naast brokjes.

Lees meer:

Eiwitten

Voor het aantal eiwitten ga ik uit van 40%ME (metaboliseerbare energie) voor een gecastreerde kat. Bij intacte katten kan dit rond de 30%ME liggen omdat zij meer mogen eten.

Verder zie ik graag vleeseiwitten, met bonuspunten voor specificatie van dier en deel (orgaan of spiervlees) en wanneer het biologisch is. Dierlijke bijproducten mag bij de goedkopere varianten, maar bij dure merken verwacht ik een specificatie.

Vetten

Natvoer is over het algemeen vetter dan brokjes. Dat is niet per se erg, want het water zorgt er wel voor dat het alsnog minder caloriedicht is. Verwar vet in voeding niet met lichaamsvet – dit is wat anders. In het wild eten katten ongeveer 46%ME van hun calorieën uit vet; wanneer ze zelf mochten kiezen werd dit ongeveer 36%ME. In natvoer zit gemiddeld zo’n 55%ME vet, dus wel iets vetter dan normaal. (Dit betekent echter niet dat ze hier ook dik van worden!)

Wanneer de omega 3 en 6 vetten vernoemd worden is dat een pluspunt, zeker wanneer ze binnen de ideale verhoudingen (n3:6 van 1:5 tot 1:10) zitten.

Koolhydraten

Katten in het wild eten slechts 2%ME uit koolhydraten; wanneer ze zelf mochten kiezen uit brok en natvoer verhoogde dit naar ongeveer 12%ME. Hun plafond voor koolhydraten lijkt te liggen op 25%ME en alhoewel sommige katten daar mogelijk overheen kunnen, houd ik dit als vrij streng maximum aan. Het streven is echter rond de 12%ME en voor katten met suikerziekte nog minder.

Graanvrij of niet maakt voor mij weinig uit, aangezien granen vaak vervangen worden door glutenvrije granen (mais en rijst), aardappelen of erwten. Deze hebben allemaal hun nadelen. Dat gezegd hebbende, je kat kan wel een voorkeur hebben waar je rekening mee wilt/moet houden. De belangrijkste eis is dat er niet te veel van in zit, wat in natvoer redelijk makkelijk te vinden is. Toch zijn er wel uitzonderingen, dus het blijft opletten!

Lees meer: Kattenvoer voor beginners: Gezonde voeding voor carnivoren

Ik wil mijn kat op natvoer zetten, wat kies ik het beste?

Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt aanpakken.

Iets wat jou het beste lijkt

Enigszins willekeurig kies je een voeding die je geschikt lijkt en schotel je kat het voor. Haal de brokjes tijdelijk (= maximaal 1 dag) weg en observeer. Blijf volhouden, want makkelijk gaat het vaak niet!

Kies een eiwitbron die hij nu ook krijgt

Krijgt nu brokjes op basis van kip, probeer dan een natvoer te kiezen op basis van kip. Bonuspunten als je ook de koolhydraat bron hetzelfde hebt.

Op basis van een textuur van natvoer die hij al kreeg

Sommigen geven al natvoer, maar een variant die niet compleet is. Bijvoorbeeld Almo Nature en Cosma Nature hebben een vleesreepjes structuur. Alhoewel fijner, zijn er wel natvoeren die lijken op die structuur, namelijk GranataPet Filets, Catz FineFood Fillets, Thrive Complete, Canagan en Carnilove. Je kunt proberen die te gebruiken je kat meer natvoer te laten eten zonder bang te zijn voor tekorten.

GranataPet Filet a la carte Eend en Kip Textuur

Een goede “brokjes in saus” variant zijn een aantal smaakjes van Sam’s Field pouches. Of probeer eens de mousse achtige structuur van Terra Faelis.

Lees meer: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

Sam's Field Turkey
De structuur van Sam’s Field: “Brokjes in saus” textuur

Mijn kat is ziek, welke voeding moet ik kiezen?

Omdat het soms lastig kan zijn iets te kiezen, hier nog een paar aanwijzingen.

Gezonde katten – Alle varianten die ik bespreek zijn complete voedingen die geschikt zijn voor gezonde katten. Door af te wisselen kunnen katten over het verloop van een paar dagen zelf kiezen welke voedingsstoffen ze meer of minder nodig hebben.

Overgewicht – Heeft je kat overgewicht en moet hij afvallen, dan is natvoer een goede keuze. Om te voorkomen dat je kat spiermassa in plaats van vetmassa verliest, is het belangrijk dat er wat meer eiwitten dan normaal in zitten (42%ME+). Een minder vetrijke voeding (<45%ME bij natvoer is onder het gemiddelde) maakt het minder caloriedicht en kan ook helpen.

Diabetes – Heeft jouw kat suikerziekte, zoek dan naar een variant met minder dan 10%ME koolhydraten (NFE) (bijna alle varianten die ik noem voldoen daaraan). Let erop dat wanneer je dit doet, het mogelijk kan zijn dat je de hoeveelheid insuline moet verlagen. Thuis de bloedsuiker meten raad ik sterk aan.

Allergieën en intoleranties – Dit is altijd erg lastig. Meestal zijn de eiwitten het probleem waarbij de top 3 allergenen rund, kip en vis zijn. Deze zou ik beginnen te vermijden. Echter kunnen ook andere stoffen problematisch zijn en reacties uitlokken.

Voor een eliminatiedieet kun je Catz Finefood Purrr of Herrmann Ree/Paard/Gans eens bekijken; zij hebben single-protein smaken die heel weinig tot niet gebruikt worden.

Blaasproblemen – Natvoer verhoogt de inname van vocht aanzienlijk en is dus een goede keuze voor katten met blaasproblemen, zoals struviet en blaasontsteking. Alle voedingen die ik hier bespreek zijn geschikt om de vochtinname te verhogen.

Eventueel kun je die extra verzuren wanneer er sprake is van struviet (hier kun je meer lezen). Bij calcium-oxalaat kan de vochtrijke voeding soms op zichzelf helpen herhaling te voorkomen, maar dit ligt mede aan de pH waarde. LET OP: Bij calcium-oxalaat niet extra verzuren, daarmee vererger je de problemen!

Nierproblemen – Vocht is ontzettend belangrijk bij nierfalen, net als bij blaasproblemen. Alhoewel gedacht werd dat eiwitten het probleem verergerden, lijkt dit juist het fosforgehalte te zijn. Ipakitine (een fosforbinder) kan helpen. Helaas heb ik hiervoor momenteel nog geen specifieke aanbevelingen.

Ik wil graag biologische natvoer voor katten, welke keuze heb ik?

Er is niet veel keuze in biologisch natvoer voor katten. Toch zijn er een paar opties het overwegen waard, mocht je dit graag willen. Op volgorde van mijn voorkeur zijn dit:

 1. Bandit
 2. Herrmanns (specifiek Ree, Konijn)
 3. Yarrah Bio (Paté, niet de chunks)
 4. Renske Bio
 5. Catz FineFood Bio (ecologisch)

Ziwi Peak gebruikt free-range en gras gevoerde dieren. Ik vind Ziwi Peak voor de hoeveelheid eiwitten niet erg goed (allen <35%ME met uitzondering van de konijn/lam), maar het is wel heel erg duur (€4,50+ per dag).

Overzicht: De beste natvoer voor katten

Hieronder vind je de varianten van merken die ik (tot nu toe) het beste vind. Deze zijn eiwitrijk en zijn meestal gespecificeerd naar dier en deel (spier- of orgaanvlees). Bij goedkopere merken zie ik dit soms wel door de vingers en mogen ‘vlees en dierlijke producten’ ook.

Alle varianten zijn compleet, wat betekent dat je ze voor 100% van het dieet kunt geven. Desalniettemin raad ik aan 2 tot 4 merken (bv: Mac’s cat en Feringa) én eiwitbronnen (bv: eend, rund, kip) af te wisselen, omdat voeding nu eenmaal ingewikkeld is en variatie zorgt voor balans in voedingsstoffen. (Lees ook: Moet je voeding afwisselen?).

Prijs en ‘mijn kat vind het lekker’ zijn niet meegenomen in de beoordeling. Het eerste niet, omdat iedereen een verschillende portemonnee heeft. Het tweede niet, omdat elke kat iets anders lekker vind én omdat katten een voorkeur hebben voor dat wat ze kennen.

In de tabel vind je:

 • Het merk + lijn + smaak
 • “Cat.” van categorie (1 t/m 4, zie hieronder voor de betekenis)
 • “ALS” van All Life Stages. Een J (Ja) kan ook voor kittens. Een N (nee) is alleen voor Adults.
 • €/dag = de prijs per dag voor een gecastreerde kat van 4kg (meestal bij 6×200 grams blikken)
 • Shop: de plek waar je dit kan kopen (zie disclaimer onderaan)

De lijst is ingedeeld in 4 categorieën:

 1. Aanbevolen: Wijken niet of minimaal af van de eisen
 2. Te overwegen: Wijkt iets sterker af van optimaal, maar binnen de grenzen
 3. Niet aanbevolen: Wijkt verder af, net binnen/over de acceptabel grenzen
 4. Afgeraden: Voeding die echt afwijkt van de eisen.

Tip! Je kunt de tabel sorteren door op een van de koppen te drukken. Handig:

 • Als je eerst op “Cat” drukt en dan op “ALS” zie je direct alle goede natvoer voor alle leeftijden
 • Als je eerst op prijs drukt (laagste prijs eerst) en dan op “Cat”, krijg je de goedkopere maar nog goede opties eerst

Je kunt ook zoeken op trefwoord, bijvoorbeeld een merknaam (“Thrive”) of smaak (“Kip”).

MerkLijnSmaakCat.ALS€/dagShop
Alsa NatureAdultEend1N€ 1,65Alsa Nature
Alsa NatureAdultLam2N€ 1,41Alsa Nature
Alsa NatureAdultRendier1N€ 1,49Alsa Nature
Alsa NatureAdultRund2N€ 1,37Alsa Nature
Alsa NatureAdultWild2N€ 1,53Alsa Nature
Alsa NatureAdultZeevis1N€ 1,63Alsa Nature
AnimondaCarny - Single proteinKalkoen puur1N€ 1,32Zooplus
AnimondaCarny - Single proteinKip puur1N€ 1,36Zooplus
AnimondaCarny - Single proteinRund puur3N€ 0,97Zooplus
AnimondaCarny [Blik]Alle smaken1N€ 1,19Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Multivlees cocktail2N€ 1,05Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Rund + kangoeroe1N€ 1,17Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Rund + kip2N€ 1,05Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Rund + parelhoen1N€ 1,17Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Rund + struisvogel1N€ 1,17Zooplus
AnimondaCarny [Pouch]Rund, kalkoen + garnalen2N€ 1,05Zooplus
AnimondaRafinéAlle smaken4N€ 1,54Zooplus
AnimondaVom FeinstenAlle smaken1N€ 2,01Zooplus
AnimondaVom Feinsten - GraanvrijAlle smaken2N€ 2,20Zooplus
AnimondaVom Feinsten - MilkiesAlle smaken2N€ 1,66Zooplus
AnimondaVom Feinsten - SchlemmerkernAlle smaken1N€ 1,75Zooplus
AnimondaVom Feinsten - SterilisedAlle smaken1N€ 1,88Zooplus
BanditBioKip1N€ 2,63HondjeKoek
BozitaChunks in jelly [pack]Alle smaken3N€ 0,79Zooplus
BozitaChunks in jelly [pouch]Alle smaken2N€ 2,91Zooplus
BozitaChunks in sauce [pack]Alle smaken3N€ 0,79Zooplus
BozitaChunks in sauce [pouch]Alle smaken2N€ 2,91Zooplus
BozitaFeline functionAlle smaken3N€ 1,28Zooplus
CanaganBlikAlle smaken1J€ 4,09Huisdierenbazaar
CanaganPouchAlle smaken1N€ 3,14Huisdierenbazaar
CarniloveBlikAlle smaken1N€ 2,99Poezenparadijs
CarniloveWild Origin FilletsDuck with catnip1N€ 3,83Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
CarniloveWild Origin FilletsPheasant with raspberry2N€ 3,74Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
CarniloveWild Origin FilletsTrout with echinacea2N€ 3,92Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
CarniloveWild Origin FilletsTurkey with valerian1N€ 4,02Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
CarniloveWild Origin FilletsWild boar with chamomile1N€ 3,96Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
CarniloveWild Origin Fillets - SterilizedQuail with dandelion1N€ 4,02Dierenwinkel XL
Poezenparadijs
Cat Lovers GoldKip - Lam - Zalm2N€ 1,13HondjeKoek
Catz FinefoodBioEend2N€ 1,80Amazon
Catz FinefoodBioKalkoen4N€ 1,72Amazon
Catz FinefoodBioKip2N€ 1,87Amazon
Catz FinefoodBioRund4N€ 1,67Amazon
Catz FinefoodBioVarken2N€ 1,65Amazon
Catz FinefoodBioZalm4N€ 1,56Amazon
Catz FinefoodClassicGevogelte1N€ 1,58Zooplus
Catz FinefoodClassicGevogelte & garnalen1N€ 1,56Pets Nature*
Catz FinefoodClassicHaring & krab1N€ 1,44Amazon
Catz FinefoodClassicKalf1N€ 1,50Zooplus
Catz FinefoodClassicKip & fazant1N€ 1,57Zooplus
Catz FinefoodClassicKip & tonijn1N€ 1,53Zooplus
Catz FinefoodClassicLam & konijn1N€ 1,58Zooplus
Catz FinefoodClassicLam & paard1N€ 1,58Zooplus
Catz FinefoodClassicRund & eend1N€ 1,51Amazon
Catz FinefoodClassicWild2N€ 1,47Zooplus
Catz FinefoodClassicWild & roodbaars1N€ 1,50Amazon
Catz FinefoodClassicZalm & gevogelte1N€ 1,54Zooplus
Catz FinefoodFilletsAlle smaken1N€ 3,92Zooplus
Catz FinefoodPurrrrAlle smaken1N€ 2,04Amazon
Celtic ConnectionRegularChicken with Duck & Turkey1J€ 3,92HondjeKoek
Celtic ConnectionRegularDuck with Quail & Pheasant1J€ 4,03HondjeKoek
Celtic ConnectionRegularSalmon with Herring & Trout2J€ 4,19HondjeKoek
EdenHolisticAlle smaken1N€ 1,82HondjeKoek
Edgard CooperAdultAlle smaken1N€ 2,69PetsPlace
Edgard CooperBioAlle smaken1N€ 3,21Medpets
FarminaN&D OceanAlle smaken1N€ 4,92Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - AdultKip & granaatappel1N€ 4,64Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - AdultLam & bosbessen2N€ 4,01Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - AdultWild zwijn & appel1N€ 4,45Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultEend & pompoen2N€ 4,69Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultHert & pompoen1N€ 4,78Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultKip, pompoen & granaatappel2N€ 4,69Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultKwartel & pompoen2N€ 4,67Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultLam, pompoen & bosbessen2N€ 4,24Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultWild zwijn, pompoen & appel1N€ 4,50Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Quinoa - DigestionLam2N€ 4,90Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Quinoa - Skin & CoatAlle smaken1N€ 4,51Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Quinoa - UrinaryEend1N€ 4,47Farmina
Poezenparadijs
FarminaN&D Quinoa - Weight ManagementLam2N€ 5,35Farmina
Poezenparadijs
FeringaDuoEend & kalf1N€ 1,20Zooplus
FeringaDuoForel & kip1N€ 1,22Zooplus
FeringaDuoGevogelte1N€ 1,20Zooplus
FeringaDuoKonijn & kalkoen1N€ 1,20Zooplus
FeringaDuoLam & konijn1N€ 1,20Zooplus
FeringaDuoRund & gevogelte1N€ 1,21Zooplus
FeringaDuoWild2N€ 1,19Zooplus
FeringaDuoZalm & kalkoen1N€ 1,22Zooplus
FeringaPure MeatEend4N€ 1,40Zooplus
FeringaPure MeatKalf2N€ 1,45Zooplus
FeringaPure MeatKip1N€ 1,78Zooplus
FeringaPure MeatKonijn1N€ 1,84Zooplus
FeringaPure MeatLam1N€ 1,64Zooplus
FeringaPure MeatZalm4N€ 1,42Zooplus
GranataPetDeliCATessenEend & gevogelte1N€ 1,65Zooplus
GranataPetDeliCATessenFazant & konijn1N€ 1,64Amazon
GranataPetDeliCATessenKalf & konijn2N€ 1,32Amazon
GranataPetDeliCATessenKalf puur3N€ 1,27Zooplus
GranataPetDeliCATessenKalkoen & fazant1N€ 1,64Zooplus
GranataPetDeliCATessenKalkoen & garnalen1N€ 1,56Amazon
GranataPetDeliCATessenKip puur1N€ 1,63Zooplus
GranataPetDeliCATessenLam & kalkoen1N€ 1,41Zooplus
GranataPetDeliCATessenTonijn & eend1N€ 1,61Amazon
GranataPetDeliCATessenWild & tonijn1N€ 1,48Amazon
GranataPetDeliCATessenWild puur2N€ 1,39?
GranataPetDeliCATessenZalm & kalkoen1N€ 1,57Zooplus
GranataPetDeliCATessenZalm & zeevruchten1N€ 1,62Zooplus
GranataPetDeliCATessenZalm puur2N€ 1,35Amazon
GranataPetFilet á la carteAlle smaken1N€ 2,85Zooplus
GranataPetSymphonieNo.1 Rund & gevogelte2N€ 1,87Amazon
GranataPetSymphonieNo.2 Garnalen & kalkoen1N€ 2,18?
GranataPetSymphonieNo.3 Wild & kip1N€ 2,07Zooplus
GranataPetSymphonieNo.4 Zalm & kalkoen1N€ 2,17Zooplus
GranataPetSymphonieNo.5 Kip puur1N€ 2,15Zooplus
GranataPetSymphonieNo.6 Kalf & gevogelte2N€ 1,84Zooplus
GranataPetSymphonieNo.7 Kip & vis1N€ 1,95?
GranataPetSymphonieNo.8 Fazant & eend met kip1N€ 2,00?
HusseBlik chunksRund3N€ 1,04Husse
HusseBlik chunksSterilised (konijn)3N€ 1,10Husse
HusseBlik patéRund3N€ 0,97Husse
HusseBlik patéSterilised (kalkoen)4N€ 1,08Husse
HusseGourmetAlle smaken2N€ 2,36Husse
Lily's KitchenOrganicAlle smaken1N€ 3,35Albert Heijn
Lily's KitchenRegularAlle smaken1N€ 2,79Albert Heijn
Lily's KitchenShredded FilletsAlle smaken1N€ 5,31Albert Heijn
Lily's KitchenSuppursAlle smaken1N€ 3,94Albert Heijn
Lily's KitchenTasty CutsAlle smaken1N€ 3,20Albert Heijn
MAC'sBlikEend, kalkoen & kip1N€ 1,29Zooplus
MAC'sBlikEend, konijn & rund1N€ 1,21Bol.com
MAC'sBlikGevogelte & veenbessen2N€ 1,16Zooplus
MAC'sBlikHart & lever2N€ 1,08Bol.com
MAC'sBlikKalf & kalkoen2N€ 1,15Zooplus
MAC'sBlikKalkoen & bosbessen2N€ 1,16Bol.com
MAC'sBlikKip met hele gevogelte harten1N€ 1,35Bol.com
MAC'sBlikLam & kalkoen2N€ 1,17Bol.com
MAC'sBlikRund3N€ 1,07Zooplus
MAC'sBlikRund & kippenharten2N€ 1,14Bol.com
MAC'sBlikZalm & kip1N€ 1,21Zooplus
MAC'sFijnproevers MenuEend & konijn1N€ 2,25Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuGevogelte & zalm1N€ 2,22Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuKalf & gevogelte2N€ 1,96Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuKalkoen & forel1N€ 2,25Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuKip & makreel1N€ 2,27Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuLam & gevogelte2N€ 2,10Mac's Shop*
MAC'sFijnproevers MenuRund & konijn1N€ 2,16Mac's Shop*
MAC'sKuipjeAlle smaken1N€ 2,20Zooplus
MAC'sMonoPaard1N€ 2,17Bol.com
MAC'sPouchAlle smaken1N€ 2,25Zooplus
NatureCat FoodAlle smaken1N€ 2,03HondjeKoek
NaturoMousseKalkoen2N€ 1,45Albert Heijn
NaturoMousseKip2N€ 1,43Albert Heijn
NaturoMousseTonijn4N€ 1,31Albert Heijn
NaturoMousseZalm4N€ 1,31Albert Heijn
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreGrain Free Chicken Pâté with Turken + Duck Recipe1J€ 4,01Upets*
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreGrain Free Minced Lamb with Wild Boar Recipe2J€ 3,32Upets*
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreGrain Free Salmon Pâté with Cod Recipe1J€ 4,52Upets*
Petcurean - Go! SolutionsSensitivities - Limited ingredientGrain Free Lamb Pâté2J€ 3,01Upets*
Petcurean - Go! SolutionsSensitivities - Limited ingredientGrain Free Turkey Pâté1J€ 4,01Upets*
Petcurean - Go! SolutionsSkin + coat careAlle smaken1J€ 4,30Upets*
Power of NatureMinkas Meat on MondayAlle smaken2N€ 2,55Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureNatural CatKip2N€ 1,56Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureNatural CatKonijn2N€ 1,86Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureNatural CatLam2N€ 1,69Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureNatural CatRund4N€ 1,43Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureTessa's Sunday specialForel met rivierkreeftstaarten2N€ 3,12Cats-Country*
Power of NatureTessa's Sunday specialKalkoen met eendenfilet1N€ 3,16Cats-Country*
Power of NatureTessa's Sunday specialKip met pompoen en courgette1N€ 3,16Cats-Country*
Power of NatureTessa's Sunday specialZalm met courgette en pastinaak1N€ 2,91Cats-Country*
PrinsNatureCareAlle smaken2J€ 1,95Pets Place
RenskeBioAlle smaken1J€ 3,37Pets Place
Medpets
RenskeMousseEend4N€ 3,29Brekz
RenskeMousseKip2N€ 3,12Pets Place
RenskeMousseKip met kalkoen2N€ 3,72Brekz
RenskeMousseZalm4N€ 2,76Brekz
Rosie's FarmRegularAlle smaken1N€ 1,59Zooplus
Sam's FieldTrue Meat FilletsChicken with Pumpkin1N€ 3,47PetsPlace
Sam's FieldTrue Meat FilletsDuck & Jerusalem Artichoke1N€ 3,36PetsPlace
Sam's FieldTrue Meat FilletsTurkey & Carrot2N€ 3,16PetsPlace
Sam's FieldTrue Meat FilletsWhite Fish & Green Peas1N€ 3,58PetsPlace
Sam's FieldTrue Meat Fillets - SterilisedBeef & Beetroot1N€ 3,67PetsPlace
Terra FaelisRegularKalkoen4N€ 2,42Medpets
Terra FaelisRegularKip4N€ 2,44Medpets
Terra FaelisRegularKonijn1N€ 3,17Zooplus
Terra FaelisRegularRund1N€ 2,91Medpets
Terra FaelisRegularZalm4N€ 1,69Zoomalia
ThriveCompleteBeef with Vegetables2N€ 4,74Zooplus
ThriveCompleteChicken & Liver with Vegetable2N€ 4,17?
ThriveCompleteChicken Breast1N€ 3,76Zooplus
ThriveCompleteChicken Breast & Chicken Liver1N€ 3,76Zooplus
ThriveCompleteChicken Breast & Turkey1N€ 4,04Zooplus
ThriveCompleteChicken with Vegetable2N€ 4,17Zooplus
ThriveCompleteOcean Fish1N€ 4,33Zooplus
ThriveCompleteSardine with Mackerel1N€ 3,63Zooplus
ThriveCompleteTuna & Salmon1N€ 4,04Zooplus
ThriveCompleteTuna Fillet1N€ 3,76Zooplus
ThriveCompleteTuna with Shrimp & Squid1N€ 3,88Zooplus
ThriveCompleteTuna with Vegetable1N€ 3,76?
True InstinctHigh Meat - FilletsWith free-range chicken1N€ 4,52Tims
True InstinctHigh Meat - FilletsWith grass-fed beef1N€ 4,47Tims
True InstinctHigh Meat - FilletsWith Scandinavian salmon2N€ 4,59Tims
True InstinctHigh Meat - FilletsWith tender turkey2N€ 4,63Tims
True InstinctNo Grain - PâtéAlle smaken1N€ 3,71Tims
Wellness CORESavoury DUOsAlle smaken4N€ 3,48PetsPlace
Wellness CORESignature Selects - Chunky EntréeAlle smaken4N€ 3,52PetsPlace
Wellness CORESignature Selects - Flaked EntréeAlle smaken1N€ 3,68PetsPlace
Wellness CORESignature Selects - Schredded EntréeAlle smaken4N€ 3,46PetsPlace
Wellness CORETender Cuts in GravyAlle smaken4N€ 3,14PetsPlace
Wild FreedomAdultCold River1N€ 1,59Zooplus
Wild FreedomAdultDeep Forest1N€ 1,49Zooplus
Wild FreedomAdultFarmlands2N€ 1,46Zooplus
Wild FreedomAdultGolden Valley1N€ 1,59Zooplus
Wild FreedomAdultGreen Lands1N€ 1,53Zooplus
Wild FreedomAdultWide Country1N€ 1,59Zooplus
WildcatAdultAndhra2N€ 2,73NV
WildcatAdultBhadra1N€ 1,96NV
WildcatAdultCheetah1N€ 1,86Medpets
WildcatAdultEtosha2N€ 1,93NV
WildcatAdultHamra3N€ 1,96NV
WildcatAdultKaroo3N€ 1,96NV
WildcatAdultRani2N€ 1,81NV
WildcatAdultSerengeti2N€ 1,93NV
WildcatAdultTanganika2N€ 2,58NV
WildcatChickeriaAlle smaken1N€ 2,63Medpets
YarrahBlik chunksAlle smaken4N€ 1,54PetsPlace
YarrahBlik patéAlle smaken2N€ 1,55PetsPlace
YarrahKuipje chunksAlle smaken2N€ 3,02PetsPlace
YarrahKuipje patéKip en kalkoen3N€ 2,37PetsPlace
YarrahKuipje patéRund en kip2N€ 2,39PetsPlace
YarrahKuipje patéZalm3N€ 1,73PetsPlace
ZIWI PeakOriginalsBeef2J€ 2,69HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsChicken2J€ 2,46HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsHoki1J€ 3,18HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsLamb3J€ 2,46HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsMackerel1J€ 3,11HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsMackerel & Lamb1J€ 2,82HondjeKoek
ZIWI PeakOriginalsRabbit & Lamb1J€ 2,96?
ZIWI PeakOriginalsVenison1J€ 2,82HondjeKoek
MerkLijnSmaakCat.ALS€/dagShop

*Buitenlandse shops. Let op verzendkosten.

Om de tabel goed te begrijpen: Lees de tekst erboven aub goed door.

De tabel is een update geplaatst op 09-04-2021. Deze is dus het meest actueel.
Nog niet alle merken die hieronder vermeld staan zijn opnieuw bekeken. Ik heb deze laten staan zodat je dit voorlopig nog wel kunt lezen. Bij de meeste varianten hebben kleine of geen veranderingen plaatsgevonden.


Het beste natvoer onder €1 per dag

 • Animonda Carny Adult
 • Bozita Blik
 • Mac’s Cat Adult (blik)
 • Cat Lovers Gold – Sinds de nieuwe versie ben ik niet meer enthousiast. Je kunt hier het review lezen.

Animonda Carny Adult

Animonda Carny Adult Kattenvoer

Animonda Carny Adult bevat 65% vlees. Het hoofdbestandsdeel is steeds rund en soms kip, aangevuld met andere diersoorten. Variatie binnen dit merk heeft daardoor minder zin om echt eiwitbronnen af te wisselen.

Ze gebruiken wel organen zoals long, hart, nier, uier, maag, lever en nek. Hart levert taurine en lever vitamine A. Maag vinden katten niet altijd lekker. Nek is een twijfelpuntje, omdat dit nog schildklierhormoon kan bevatten. Dit kun je makkelijk vermijden, want niet alle smaken hebben nek erin volgens de ingrediëntenlijst.

Verder had ik liever een natuurlijke bron van calcium gezien (bot) dan calciumcarbonaat, maar op deze manier blijft het wel goedkoper.

In Carny zijn amper tot geen planten toegevoegd. Hierdoor zijn de koolhydraten erg laag met slechts 4%ME. Dat maakt het zeer geschikt voor katten met diabetes.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Grotendeels rund of kip
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: Soms cranberries of kruiden

Prijs: €0,82 per dag
Review: Animonda

Animonda Exotic

Animonda Carny Exotic

Animonda heeft ook nog een Exotic variant. Deze is op basis van rund (48%) en daarnaast struisvogel, kangoeroe of buffel (20%). Dit is ook een geschikte voeding voor alle katten, maar duurder met €2 per dag. Omdat het niet echt verschilt van de Carny, vind ik dit de prijs niet helemaal waard, maar het is wel een prima natvoer.

Prijs: €2 per dag

Bozita Blik

Bozita Nat (blik)

Bozita is op basis van dierlijke eiwitten. Met name kip, rund en varken wordt hierin toegevoegd en daarnaast heeft het 4 tot 7% van de smaak, zoals lam, eend of eland. Het pluspunt is dat het op basis van dierlijke eiwitten is, het minpunt is dat ze net zo goed geen smaak hadden kunnen noemen. Het maakt echt weinig uit welke je neemt.

Dat gezegd hebbende, het bevat wel voldoende eiwitten (41%ME) en weinig koolhydraten (6%ME). Daarom heb ik het toch opgenomen in de lijst, omdat het samen met de prijs het overwegen waard is.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Kip, rund en varken, en 4 tot 7% van de smaak
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: –

Prijs: €0,85 per dag
Te koop: Bij Zooplus, maar staat niet op Bozita’s website en is daarom niet in de tabel opgenomen.
Review: Bozita

Mac’s Cat Adult (blik)

Mac's Cat blik

Mac’s Cat was voor mij een onbekend merk, maar ik ben positief verrast. Ze gebruiken 70% spiervlees en organen (hart, lever, maag, pens, long [in de Lam/kalkoen zit ook nek]). Bovendien is dit ook daadwerkelijk van de smaak die op de verpakking staat, in plaats van een klein beetje. Wel zit in alle varianten kip of rund.

Er worden amper plantaardige toevoegingen gedaan (wortel, banaan of bosbes) en de koolhydraten komen niet boven de 2%ME uit (de ‘Eend, kalkoen en rund’ is de enige uitzondering met 6%ME, mogelijk door de lever die glucose bevat).

Snel overzicht

 • Eiwitten: Een deel is rund of kip, aangevuld met vis (zalm), kalkoen, lam, eend en/of konijn.
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: Een paar hebben wortel, banaan of bosbes

Prijs: Tussen €0,82 en €1,14 per dag
Review: Mac’s Cat


Het beste natvoer van €1 tot €2 per dag

 • Yarrah Bio Paté
 • Leonardo All Meat
 • Mac’s Sensitive
 • GranataPet Delicatessen
 • Wild Freedom
 • Catz FineFineFood Classic

Yarrah Bio Paté (blik en kuipjes)

Yarrah Bio Dinner Paté (blik)

Yarrah is biologisch. Dat is een pluspunt ten opzichte van vele andere varianten. De paté is er in blikjes en in kuipjes, die wel iets van elkaar verschillen, maar niet veel. Het vleesgehalte is niet heel hoog en wordt niet helemaal gespecificeerd, maar voor de prijs (en biologisch) ben ik bereid dat door de vingers te zien.

De koolhydraten zijn iets hoger in de blikjes, maar nog laag genoeg voor katten. De kuipjes daarentegen zijn wat vetter, maar juist lager in koolhydraten.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Vlees en dierlijke bijproducten, waarvan een gedeelte kip, soms aangevuld met rund, daarnaast de smaak (kalkoen, haring) en een deel onbekend.
 • Vetten: Uit het vlees en in de kuipjes ook ongespecificeerde ‘oliën en vetten’.
 • Koolhydraten: Plantaardige bijproducten (ongespecificeerd) en in de blikjes ook groenten.

Prijs: Blikjes: €1,06 ; Kuipjes: Tussen de €1,12 en €1,56
Review: Yarrah

Opmerking over de Yarrah Chunks

Yarrah heeft ook chunks (blik en kuipjes), maar hierover ben ik niet enthousiast door de hoeveelheid eiwitten (<35%ME). Daarom heb ik die hier niet opgenomen.

Leonardo’s All Meat

Leonardo All Meat

In Leonardo’s All Meat zit 65% vlees. Dit is een gedeelte niet gespecificeerde ‘vlees en dierlijke bijproducten’ en daarnaast een gedeelte van de smaak (gevogelte, eend, konijn, lever, rund, zeevis). Hij is ietsjes te laag dan gewenst in eiwitten, maar voor deze prijs kan ik dat nog door de vingers zien.

Het is iets minder vet dan de gemiddelde natvoer en kan om die reden mogelijk handig zijn bij overgewicht. De koolhydraten (11%ME) zijn wat hoger dan gemiddeld, maar katten die zelf mochten kiezen aten ook rond de 12%ME, dus hierover maak ik me niet druk.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Vlees en dierlijke bijproducten, waarvan een gedeelte afkomstig van de smaak.
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: Geen plantaardige toevoegingen.

Prijs: Tussen €1,18
Review: Leonardo

Opmerking: Zooplus heeft niet alle smaken en ik kon helaas geen andere goede webwinkel vinden.

Mac’s Cat Sensitive

Macs Sensitive

Mac’s heeft ook nog Mac’s Sensitive variant. Dit is single protein bestaande uit lam of kalkoen. Dit is zowel vlees als dierlijke bijproducten die gespecificeerd zijn (pens, maag, lever, hart).

De lam bevat 37%ME eiwit, de kalkoen zit op 41%ME eiwit. De vetten zitten rond de 60%ME en de koolhydraten onder de 2%ME. Er zit dan ook maar een heel klein beetje wortel in. Verder is het graanvrij, dus ook dat zou geen reactie moeten uitlokken.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Lam of Kalkoen
 • Vetten: Teunisbloemolie of distelolie
 • Koolhydraten: Wortel

Prijs: €1,20 per dag
Te Koop: Bij Zooplus. Staat nog niet in de tabel.
Review: Mac’s Cat

GranataPet Delicatessen

GranataPet Delicatessen Eend en Gevolgelte (natvoer)

GranataPet Delicatessen bevat 72% vlees uit spier- en orgaanvlees van duo protein bronnen. Aan organen gebruiken ze hart, lever, longen en maag. Dit laatste vinden niet alle katten lekker, maar het zit niet in alle smaken.

De varianten die boven de 40%ME eiwit zitten zijn: Zalm/zeevruchten, Kalf/konijn, Rund/kip, Kip/gans, Lam/kalkoen, Kip puur en Kalkoen puur.

Ook zitten er weinig plantaardige toevoegingen in en komen de koolhydraten niet boven de 6%ME uit. Daardoor zijn ze ook geschikt voor diabetes katten. Granaatappelpitjes zijn hun ‘ding’ om toe te voegen.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Diverse varianten met kip of vis (zalm, tonijn), maar altijd alleen de smaak.
 • Vetten: Zalmolie
 • Koolhydraten: Granaatappelpitjes

Prijs: Tussen €1,32 en €1,42 per dag
Review: GranataPet

GrantaPet Symphonie

GranataPet Symfonie

Symphonie heeft in alle varianten kip en daarnaast de smaken. Het bevat maar liefst 97% vlees, dus meer dan in Delicatessen. Daardoor vallen de eiwitten ook hoger uit. Het is daardoor ook duurder.

Tip: Deze heeft een hele fijne vleesreepjes structuur wat je kat mogelijk kan waarderen. Zeker het proberen waard!

Prijs: Tussen €2,36 en €2,46 per dag

Wild Freedom

Wild Freedom Golden Valley Kip en Konijn Natvoer

Wild Freedom bevat 98% vlees, waarvan een gedeelte bouillon is (vermoedelijk is dit zo’n 25-30% net zoals vele andere natvoer). Dit bestaat ook gedeeltelijk uit organen (meestal lever en hart, soms aangevuld met maag en/of nieren).

Het is grotendeels kip (53%) aangevuld met 45% lam, wild, konijn of zalm. Het bevat meer dan 40%ME eiwitten en weinig koolhydraten. Er zijn dan ook geen plantaardige toevoegingen gedaan. De hoeveelheid vet is redelijk gemiddeld voor natvoer.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Kip aangevuld met lam, wild, konijn of zalm.
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: –

Prijs: €1,57 per dag
Review: Wild Freedom

Feringa Vlees Menu

Feringa Vlees Menu

Het Vlees Menu van Feringa bevat maar liefst 95% vlees (waarvan 75% gespecificeerd). Hierbij worden ook organen gebruikt, waaronder hart en lever. Als je geen nek wilt in je kattenvoer, dan moet je de kip laten staan. De eiwitten zijn hoger dan 40%ME, prima geschikt voor gecastreerde katten.

De koolhydraten zijn slechts een kleine toevoeging. In de kip is dit 3%ME, bij de konijn 13%ME. Beiden zijn nog prima voor gezonde katten.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Uit kip of konijn, inclusief organen.
 • Vetten: Uit het vlees.
 • Koolhydraten: Pompoen of pastinaak.

Prijs: Voor de kip €1,78 en de konijn €1,84 per dag.
Review: Feringa

Feringa Duo Menu (blik of pouch)

Feringa Menu Duo

Feringa Duo Menu kun je krijgen in blik of pouch. Het bevat minder eiwitten dan de Vlees Menu, maar is ook iets goedkoper. Als je het wil gebruiken samen met andere (eiwitrijkere) voeding kan dit prima.

Prijs: Tussen €1,19 en €1,23
(Dit is voor de blikken, de pouches zijn duurder)

Catz FineFood Classic

Catz Finefood Blik

Catz FineFood heeft diverse natvoeren die compleet zijn. Classic heeft de breedste variatie aan eiwitbronnen. Het bevat 70% vlees bestaande uit vlees en organen (hart, lever, longen en nier). Alle varianten zijn boven de 40%ME eiwitten, behalve de venison (hert) (38%ME).

Doordat sommige varianten slechts 2 eiwitbronnen hebben die nieuw zijn voor de meeste katten, kunnen die ook gebruikt worden bij voedselintolerantie of allergieën.

Verder zijn de koolhydraten mooi laag door weinig plantaardige toevoegingen. Deze zijn zelfs zo laag dat het bij diabetes een optie is.

Helaas heeft Zooplus niet alle smaken, maar Amazon heeft ook een redelijke variatie.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Uit gevogelte, vis, rund, lam, paard, venison (gespecificeerd en met organen)
 • Vetten: Divers (oa. zonnebloem-, zalm-, canola- en lijnzaad olie).
 • Koolhydraten: Divers (oa. Cranberrie, pompoen, aardappel, bosbes, abrikoos)

Prijs: Tussen €1,13 en €1,51 per dag (200 grams blikken, de pouches zijn aanzienlijk duurder).
Review: Catz Finefood

Catz FineFood Purrrr

Catz Finefood Puur Blik

De Purrrr (‘Puur’) variant zijn 6 smaken die allemaal single-protein zijn. Daardoor zijn ze zeker geschikt voor katten met allergieën. De kangoeroe kan bij een eliminatiedieet gebruikt worden. Het bevat net voldoende eiwit (39%+ME).

Prijs: Tussen de €1,55 en €2,09 per dag

Catz FineFood Bio

Catz FineFood Bio (Pouch, Eend)

FineFood Bio is een ecologische variant welke ik toejuich. Het is wel jammer dat deze lager is in eiwitten (rond de 30%ME). Daarom raad ik het niet aan voor alle dagen, maar kan zeker nu en dan gegeven worden als meer kwalitatievere vleesbron of in combinatie met andere biologische merken (zo kun je de prijs ietsjes drukken).

Prijs: Tussen €1,41 en €1,64 per dag (via Amazon te krijgen).


Het beste natvoer van €2 tot €3 per dag

 • Herrmanns Bio Selection
 • Wildcat Adult
 • Bandit (blik)
 • Terra Faelis

Herrmanns Bio Selection

Herrmanns Bio Menu

Herrmanns Bio Selection is een van de weinige natvoeren die biologisch is én single protein. Het bevat 96% vlees en orgaan, waaronder een aantal eiwitbronnen die niet vaak gebruikt worden, zoals ree en paard.

Ik vind echter niet alle smaken goed; eigenlijk alleen de Venison (hert) en Konijn beveel ik aan. Deze bevatten (bijna) voldoende eiwitten voor een gecastreerde kat. Ook de Vis doet het redelijk, maar ik raad vis niet aan voor alledaags.

De andere smaken (Eend, Kip, Rund, Gans, Zalm/kip, Paard) vind ik minder geschikt wat betreft analyse, maar kunnen eventueel een optie zijn bij allergieën. Dit is mede de reden dat ik Herrmanns Bio heb opgenomen.

Voor koolhydraten voegen ze meestal wortel en kokos toe samen met een derde groente of pseudo-graan (kamut of quinoa). Op energie basis ligt dit tussen de 0% en 17%ME, maar de kip, venison (hert) en konijn zitten onder de 12%ME en de vis, zalm/kip en paard zelfs onder de 5%ME.

Snel overzicht

 • Eiwitten: Van de genoemde smaak – Single protein in de meeste gevallen.
 • Vetten: Uit het vlees
 • Koolhydraten: Kleine toevoegingen van diverse groenten (soms pseudo-graan)

Prijs: Tussen de €1,62 en €3,33 per dag
Een aantal smaken zijn bij Zooplus te koop. HondjeKoek heeft alles in zijn assortiment.
Review: Herrmanns Bio
Momenteel nog niet opgenomen in de tabel.

Nature Cat Food

Natures Cat Food met Lapje

Nature Cat Food is een wat onbekendere voeding, maar na analyse ziet ie er goed uit! Voldoende eiwitten, redelijk laag in koolhydraten en met een variatie aan vlees. Het is bedoelt voor volwassen katten.

Er zijn 3 smaken:

 • kip, kalkoen en kruiden
 • Rund, eend en kruiden
 • Zalm, kip en kruiden

Prijs: Tussen €1,99 en €2,09 per dag.
Review: Nature Cat Food

Wildcat Adult

Wildcat Natvoer Bhadra

Wildcat heeft diverse smaken die single-protein zijn, waaronder paard en forel die beiden een optie kunnen zijn bij allergieën. Ze variëren wel in analyse, waarbij de ene hoger is in eiwitten dan de ander. Daarom raad ik specifieke varianten aan (zie hieronder).

Andrha: Lekker veel eiwitten (56%ME), maar wel op basis van vis. Iets minder vet (26%ME) en wat meer koolhydraten (18%ME). Hierdoor geschikt voor gezonde katten en bij overgewicht.

Bhadra: Gebaseerd op paard met voldoende eiwitten (44%ME). Vetter dan de Andrha met 52%ME vet, maar daardoor minder koolhydraten (4%ME). Een interessante optie om te proberen als eliminatiedieet bij allergieën.

Tanganika: Op basis van forel. Normaal ben ik geen fan van vis, maar forel wordt niet veel gebruikt en kan een optie zijn bij allergieën. Het bevat voldoende eiwit (60%ME), weinig vet (24%ME) en een oké percentage koolhydraten (14%ME).

Te overwegen; Cheetah en Ethosha. Cheetah is op basis van diverse soorten vlees en Ethosha is puur kip. Qua eiwitten zitten ze wat lager dan ik wens (40% en 38%ME). Ze zijn redelijk vet (53% en 55%ME) maar bevatten niet veel koolhydraten (7% en 8%ME). Voor gezonde katten is dit te overwegen.

Alle varianten bevatten DL-methionine. Dit kan bij blaasgruis (struviet) handig zijn, maar bij gezonde katten vind ik dit minder. Het kan echter wel handig zijn als er al sprake is een verhoogd risico op struviet.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Divers (meestal de genoemde smaak)
 • Vetten: Divers (soms paardenolie of omega-3 olie)
 • Koolhydraten: Zoete aardappel, aardappel en diverse groenten en fruit.

Prijs: Tussen €1,87 en €2,82 per dag (helaas momenteel heel slecht verkrijgbaar).
Review: Wildcat

Wildcat Chickeria

Wildcat Chickeria (kip puur)

Het eiwitgehalte van Chickeria is net onder de grens van 40%ME, maar wel netjes laag in koolhydraten (9%ME). Deze koolhydraten zijn niet de normale bronnen zoals rijst of aardappel, maar aardpeer en diverse fruitsoorten. Alle smaken bevatten kip. Deze variant is prima voor gezonde katten.

Prijs: €2,68 per dag

Bandit blikvoeding

Bandit Natvoer Kip

In biologische kattenvoeding heb je niet veel keuze, maar Bandit is er een van. Met een combinatie van spiervlees, lever en hartjes van kip is dit blikje gevuld met maar liefst 70% vlees. De eiwitten zijn hoog genoeg voor gecastreerde katten en de koolhydraten zijn laag door het gebrek aan plantaardige toevoegingen.

Bandit is ontwikkelt door dierenarts Tannetje Koning en voedingsexpert Huub van de Lang. Zij geloven beiden in een rauw dieet voor carnivoren, maar weten ook dat dit niet altijd haalbaar is. Het is jammer dat ze nog niet meer smaken hebben ontwikkelt.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Kip (spiervlees en organen)
 • Vetten: Zonnebloemolie
 • Koolhydraten: –

Prijs: €2,63 per dag
Te koop: Bij HondjeKoek
Review: Bandit

Terra Faelis

Terra Faelis natvoer Rund

Terra Faelis bestaat uit 90% vlees uit spiervlees en organen en zonder granen. Niet alle smaken komen even hoog in eiwitten helaas en daarom beveel ik met name de twee smaken Konijn en Rundvlees aan. Deze zijn hoog genoeg in eiwitten om ook voor gecastreerde katten te voldoen.

Ook is dit tot nu toe het enige merk dat ik heb gevonden dat uitsluitend natvoer voor volwassen katten heeft (daar brokjes gewoonweg te weinig vocht bevatten voor een kat, vind ik dit te kennen geven dat ze echt begrepen hebben wat katten nodig hebben).

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Divers (single- en duo proteïne)
 • Vetten: Lijnzaadolie
 • Koolhydraten: Divers (oa. Broccoli, pompoen, courgette of wortel).

Specifiek aanbevolen: De smaak Konijn en de smaak Rundvlees.
Prijs: Tussen €2,34 en €3,75 per dag
Review: Terra Faelis


Het beste natvoer duurder dan €3 per dag

 • Renske Bio
 • Thrive Complete
 • Meadowfield
 • Catz FineFood Fillets
 • GranataPet Filet a la Carte

Renske Bio

Renske Biologisch Kip

Als je op zoek bent naar een biologische natvoer voor katten, dan is Renske Bio één van de keuzes. Helaas zijn er maar twee smaken, kip/kalkoen en rund. Er wordt maar liefst 91% vers vlees en orgaan gebruikt. In de kipvariant zit ook nek. Totaal komt het eiwitgehalte op 40%ME uit, welke op basis van grammen net iets te laag is, maar vanwege het biologische vlees vind ik het nog oké.

Omdat er geen planten zijn toegevoegd, blijven de koolhydraten mooi laag: 3%ME. Hierdoor zou het zelfs voor suikerkatten nog een geschikte optie zijn.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Kip/kalkoen of rund (inclusief organen)
 • Vetten: Lijnzaad
 • Koolhydraten: –

Prijs: €3,37 per dag
Review: Renske

Thrive Complete

Thrive Complete natvoer Kippenborst

Thrive Complete is een van de weinige varianten die een textuur van vleesreepjes heeft die ook erg hoog in eiwitten is (bijna 75%ME).

Katten die de textuur van vleesreepjes fijn vinden (zoals Cosma Nature die iets grover van structuur lijkt) kunnen op Thrive Complete mogelijk overgezet worden naar een meer of volledig natvoer dieet.

De hoge eiwitten zijn uitermate geschikt voor katten met overgewicht, zodat spieren onderhouden blijven en ze vet verliezen.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Meestal uit kip of een gespecificeerde vissoort
 • Vetten: Uit het vlees en soms is er zonnebloemolie toegevoegd
 • Koolhydraten: –

Prijs: Tussen €3,40 tot €3,92per dag
Let op: De visvarianten raad ik niet aan voor dagelijks gebruik (waarom niet lees je hier). Als snack is het prima.
Review: Thrive

Thrive Adult wet Complete

Thrive Adult Wet Complete

De Adult Wet lijkt heel erg op de gewone Complete, maar is iets duurder. In plaats van de vlees structuur lijkt het meer gelei te zijn. Sommige varianten bevatten ook groenten en zijn daarom hoger in koolhydraten en wat lager in eiwitten. Nog steeds zijn ook deze prima geschikt voor gezonde katten en katten met overgewicht. Wel is deze duurder per dag.

Prijs: Tussen €3,38 en €4,47 per dag

Meadowfield

Meadowfield natvoer kip en kalkoen

Meadowfield bestaat uit 70% vlees, 29% bouillon en 1% mineralen. Van het vlees is 50% van kip (vlees, hart, lever en maag). Bij de kip smaak is overigens alles van kip, bij de andere smaken is de laatste 20% kalkoen (hart, vlees, lever en nek) of 20% zalm.

De analyse ziet er goed uit met voldoende eiwitten en zeer laag in koolhydraten. Er zitten ook geen plantaardige toevoegingen in.

Het enige waar je niet van moet schrikken is de prijs, die meer dan €3,50 per dag is! Dat is dan wel weer aan de prijzige kant, zeker ten opzichte van alle voorgenoemde zeer goede natvoeren.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Kip met daarnaast kalkoen of zalm.
 • Vetten: Uit het vlees.
 • Koolhydraten: –

Prijs: Tussen €3,56 tot €3,69 per dag
Review: Meadowfield

Catz FineFood Fillets

Catz FineFood Fillets (Kalkoen, kip en zalm)

Als je kat vleesreepjes lekker vind, kunnen de Fillets van Catz FineFood een goede optie zijn. Dit zijn fijne vleesreepjes in gelei. Er is een variatie aan eiwitbronnen, waarbij 3 van de 6 smaken kip bevatten en de andere 3 kip-vrij zijn. De kalkoen/lam kan zelfs bij allergieën mogelijk een optie zijn. De eiwitten zijn met 40%ME ook hoog genoeg om iedere dag te voeren.

Voor de vetten is er kippenvet toegevoegd samen met een plantaardige olie, zoals teunisbloemolie of distelolie. Toch is deze voeding minder vet dan de gemiddelde natvoer. Er zijn geen zetmeel bronnen toegevoegd, waardoor de koolhydraten laag blijven met maximaal 6%ME en sommigen zelfs maar 1%ME.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Kip, vis en/of rund gecombineerd met konijn, kalkoen en/of lam
 • Vetten: Kippenvet plus een plantaardige olie
 • Koolhydraten: –

Prijs: Tussen de €2,95 tot €3,33 per dag.
Review: Catz Finefood

GranataPet Filet à la carte

GranataPet Filet a la carte Eend en Kip

Filet a la carte is interessant voor iedereen die katten heeft die reepjes vlees lekker vinden (zoals de textuur van Cosma, maar dan wat fijner). Deze bestaat uit kip en/of tonijn gecombineerd met eend, kalkoen of konijn. Het is hoog genoeg in eiwitten.

Aan de andere kant is het laag in koolhydraten. Er zijn dan ook alleen wat granaatappelpitjes toegevoegd (hier staat GranataPet om bekend). Wel is het vrij prijzig.

Snel overzicht:

 • Eiwitten: Kip of Tonijn gecombineerd met eend, kalkoen of konijn
 • Vetten: Kippenvet en zalmolie
 • Koolhydraten: Granaatappelpitjes

Prijs: Tussen de €4,02 en €4,29 per dag
Review: GranataPet


Mijn Favoriete Natvoer

Omdat ik soms deze vraag krijg, hierbij mijn favorieten op volgorde van prijs:

 • Animonda Carny Adult
 • Feringa
 • Granatapet Symphonie
 • Wild Freedom
 • Bandit
 • Terra Fealis (specifiek Konijn, Rundvlees)
 • Thrive Complete

Deze zijn allemaal geschikt voor gezonde katten en complete voeding. Het liefst bied je een variatie van deze merken aan.


Nieuwsgierig naar brokjes? Ik raad aan minstens 50% van het dieet natvoer te maken, meer als dat lukt. Maar mocht je nu zoeken naar een goede brok (ter aanvulling): Hier heb ik een topselectie gemaakt van diverse kattenbrokken.


Genoeg goede & goedkope natvoer voor katten

Hopelijk heb je hiertussen iets kunnen vinden wat bij jouw budget past en iets dat je kat lust. Dat laatste is vaak experimenteren en proberen. Begin je net met nieuwe, betere voedingen – doe dan niet alles tegelijk. Geef elke voeding 1 tot 2 week zodat je weet waar problemen vandaan komen mochten die ontstaan.

Wil je brokjes combineren met natvoer, maar weet je niet hoeveel je dan moet voeren van ieder? Of neigt jouw kat naar overgewicht door te veel voeding?

Met de Voedingstool bereken je in 5 minuten hoeveel voeding jouw kat mag per dag van brokjes, natvoer en/of rauwe vleesvoeding (KVV). Ideaal om de berekening goed te maken, zonder dat je werkelijk hoeft te rekenen 😉

Pootje PurrfectCat

Deze lijst is opgesteld in samenwerking met Kim, oprichter van de Facebook groep “Katten Weetjes“.

— Disclaimer: In de tabel zitten links naar diverse webshops. Met velen hiervan heb ik een “partnerverband”. Dat betekent dat als je via deze link je aankoop bij die webshop doet, ik een kleine percentage krijg (zie ook in de footer). Daar betaal je niks extra’s voor, maar je steunt Catmoneo om deze lijsten up-to-date te houden en uit te breiden. Ik waardeer het heel erg als je deze moeite wilt nemen! —

220 reacties:

 1. Hallo Marilyn/ Kim,

  Ik heb een vraag. Ben kattengedragstherapeut en ben laatst geroepen bij een Pica katje. Het viel mij op dat zij, bij het laten zien van verschillende kattengrit soorten, erg geïnteresseerd was in silica korrels. Dit wordt gemaakt van mineralen. Dus misschien is er een mineralen tekort? Kunnen jullie aangeven wat goed voer is (droog en nat) ivm mineralen balans en ruwe vezels? Het gaat om een gesteriliseerde poes van anderhalf jaar. Alvast hartelijk dank!

  • De voedingen die wij hebben opgenomen in de voerlijsten, zijn complete voedingen en bevatten dus de benodigde vitaminen en mineralen voor die levensfase. Uiteraard kunnen we hierbij geen rekening houden met bepaalde medische aandoeningen, omdat dit teveel verschilt per ziektebeeld.

   Bij Pica en het eten van silicaat merk ik persoonlijk vaak dat het meer de crunch-factor is dan een mineralen tekort, of gewoon een kauw obsessie. Kauwgedrag kun je omleiden naar verschillende bijtspeeltjes (die zijn er ook speciaal voor katten), en natuurlijk is het belangrijk dat er wordt gekeken naar kattengrit dat niet schadelijk is bij inname.

 2. Misschien ook enig idee wat je het beste kan doen bij een kat die een voedselaversie voor natvoer heeft ontwikkeld?
  Ik heb 2 katjes van 5 jaar oud, ik heb ze nu voor iets meer dan 4 jaar, de eerste 3 jaar at mijn voedselaversie kat alles zonder problemen, ze is zelfs enorm voedsel gemotiveerd, ze geeft high five’s voor een brokje en kan enorm lang zeuren om eten.
  Droogvoer is dus geen probleem (ik geef power of nature afgewisseld met porta21), maar natvoer is een steeds groter probleem geworden.
  Het begon met spugen halverwege of na een maaltijd waardoor ze vervolgens niets meer moest hebben van die smaak voer. Na een aantal weken lustte ze het dan wel weer. Maar dit is steeds erger en erger geworden, waardoor ze vaak direct al niets moet hebben van een bepaald voer, ook al heeft ze het een tijd niet gegeten. En ze heeft het ook eerder bij voer met vis of garnalen.
  Het is raar om te zien, eerst een enorm gezeur, dan met hele lange tanden een beetje te eten om vervolgens te stoppen en naar haar bakje voer te staren. Ze wil eten, maar weet niet hoe..
  Ik heb inmiddels een enorme hoeveelheid aan blikken natvoer staan (granatapet, mac’s, feringa, wild freedom, animonda adult). Ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen, maar heb wel de 400gr blikken, die ik in bakjes verdeel en bewaar in de diepvries. Ik heb dan 3a4 merken voer in de diepvries.
  Om nog meer af te wisselen en omdat dit voer er beter in gaat heb ik ook kuipjes van animonda fom feinsten, dit voer gaat dan meestal met grote schokken en vaak gegrom naar binnen. En als ze een keertje iets van sheba/gourmet krijgt dan is het helemaal feest.
  Moet ik voor haar dan maar nog meer ‘minder goed voer’ in huis halen.. ik weet het niet meer..
  Gelukkig eet mijn andere kat alles en zonder problemen, dus zo kom ik uiteindelijk wel door al die blikken heen.
  Sorry voor het lange bericht! En ik wil je verder enorm bedanken voor het maken van deze geweldige site!!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kun je de voedingen mengen?
   Voor Lapje doe ik wel eens 20 gram “minder lekker” + 10 gram “superlekker”.
   Dat helpt hier wel.

   Misschien is het ook goed om eens proberen na te gaan of er iets gebeurd waardoor natvoer de voorkeur niet meer heeft.
   Een incident, een andere kat?
   (Normaal bij slechter eten is een tanden-controle ook een goed idee, alhoewel ik daar minder aan denk omdat ze de brok wel goed eet. But.. you never know).

   • Bedankt voor de snelle reactie! Misschien is mengen wel een idee ja, maar ik ben een beetje bang dat de geur van het niet lekkere voer een probleem zal blijven.
    Het is begonnen met het overgeven, verder geen andere dingen. Het zijn binnenkatjes, er is niets raars gebeurd, geen veranderingen en geen andere huisdieren. Ze eet sommige voeren (in eerste instantie) wel normaal, dus ik denk toch niet haar tanden. Het is een katje met karakter, aan de ene kant de grootste knuffel maar ook eentje met een gebruiksaanwijzing 🙂

   • Marilyn [Catmoneo]

    Niet geschoten… is altijd mis 😉
    Hopelijk lukt het 🙂

 3. Hoi!

  Ik ben zelf erg benieuwd naar de nieuwe lijn van Feringa: Organic & Pure Meat (kittens) wat vind je van deze?

  • Marilyn [Catmoneo]

   De Pure Meat kittens ziet er goed uit. Voldoende eiwit, laag in koolhydraten. Fosfor is ook goed, zou zelfs voor een senior wel kunnen (met name de Kip variant voor de senior).

   Maar de Organic varianten zijn erg vet en laag in eiwit. Voor de (gecastreerde) adult 1+ zou ik dat niet aanraden. De kitten Organic kan evt. wel tot 1 jaar.

 4. Hi! Super bedankt voor je mega fijne website heb er super veel aan!
  We hebben 2 Siberische katers, 18 weken en 15 weken. Brokjes geven we wellness core kitten gemengd met orijen cat en kitten. Dit staat er de hele dag dus kunnen ze altijd eten. We geven nu savonds als we uit werk komen allebei een half blikje natvoer canagan. Nadat ik weer even verder ben gaan lezen op je website denk ik dat ze meer nat voer nodig hebben, wat zou je adviseren? We zijn van 9 tot 6 aan het werk dus is het lastig ze overdag meer nat voer te geven, maar moet ik dan in de ochtend en avond allebei een heel blikje doen?
  Ik hoop dat je tips hebt alvast super bedankt!

  *** even deze aanvulling hier toegevoegd ***
  Ohja vergeet te melden! 1 is al gecastreerd en eet graag alles op

  • Marilyn [Catmoneo]

   Diverse merken (kitten varianten) : Feringa, Granatapet, Animonda Carny, Grau.

   Het is verstandig om even goed uit te rekenen hoeveel ze mogen eten per dag.
   Dan kun je je plan maken. De Voedingstool kan je daar bij helpen.
   Ik gebruik trouwens zelf een voerautomaat waarin op z’n laatst om 4 uur nog een natvoer maaltijd zit.
   Gaat al een dikke 2 jaar zonder problemen. Dus dat kun je ook nog eens proberen.

 5. Hoi Marilyn,

  Onze oudere kat gaven wij verschillende smaken van de Natures Menu Country Hunter lijn. Wij krijgen nu twee poezen van 6 maanden en ben mij in het voer aan het verdiepen.

  Vind je analyses super interessant maar zag dit merk er (nog) niet tussen staan. Ben benieuwd wat jij van dit natvoer vindt. Ook hoor ik graag of jij dit wel/niet aan kittens van 6maanden zou geven.

  https://www.naturesmenu.co.uk/chcpdp-duck-and-pheasant en
  https://www.naturesmenu.co.uk/chcpch-free-range-chicken waren favoriet :-).

  Groetjes,
  Kelly

  • Marilyn [Catmoneo]

   Deze 2 van natures menu zijn ietwat laag in eiwit. Dat kun je op zich nog wel opvangen door het te mengen met een eiwitrijkere voeding.
   Hetzelfde geldt voor vezels: deze zijn wat laag (niet heel uitzonderlijk voor natvoer overigens), maar niet alle katten reageren daar goed op qua ontlasting.
   Deze 2 zijn ook allebei voor volwassen katten, dus voor kittens zou ik het sowieso niet doen.

 6. Hartstikke bedankt voor deze geweldige site! Ik ben superblij dat ik dankzij jouw site meer te weten ben gekomen over echt goede voeding.

  Ik gaf mijn 2 katten van 6 jaar droogvoer Royal Canin Indoor 27 en afentoe Carnibest maar helaas schijnt 1 kat van dat laatste snel tandsteen te krijgen.

  Mijn kater heeft sinds 2 jaar epilepsie, aangeboren volgens dierenarts na bloedonderzoek dat in orde was. Ik ga nu ook zijn voer veranderen, sowieso graanvrij en rijstvrij, wellicht is hij allergisch? Hij krijgt nu Hills Metabolic ivm overgewicht. Hij eet eigenlijk alle kattenvoer dat ik hem geef dus ik heb er alle vertrouwen in. De andere kat is enorm kieskeurig dus dat wordt nog wat maar ook dat komt vast goed!

 7. Hoi
  Ik ben een betaalbaardere optie tegengekomen voor die ‘vleesreepjes structuur’. Tigeria pulled meat, zie link. Dit merk kwam niet in je lijst voor. Voor mij ook nog onbekend merk, maar op het eerste gezicht lijkt het me wel wat om te proberen. Een second opinion is echter wel fijn. Wat denk jij ervan als je het zo ziet?
  http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_blik/tigeria/1114058

 8. Ik kijk al heel lang op je website, vraag , Ken jij het merk Aniforte? Deze kan ik niet op je site terug vinden, ben benieuwd wat je van het merk vindt.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zegt me zo eerst niets, heb je een link naar de website van de fabrikant?
   (Liever geen webshops, die maken te vaak fouten in hun info).

 9. Hallo, ik zag dat Zooplus een nieuwe variant heeft natvoer voor de kat Zooplus BIO, ik vroeg me af of jij die al geanalyseerd had, ik heb 4 katten en allemaal verschillende klachten dus ik heb veel baat bij jouw website.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Deze heb ik eens geprobeerd.
   Hij is erg vet.
   En Lapje vond het 3x niks (terwijl ze echt veel lust).
   Ik vind hem dus niet om aan te bevelen.

 10. Ik heb wat donaties gekregen van natvoet waaronder
  – premiere meat menu
  – multifit paté en multifit chicken mix zakjes
  – food print kip en haring

  Heb jij hierover enkele aanbevelingen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 11. Om te beginnen alvast bedankt voor de leerrijke website!

  Ik heb 2 Heilige Birmanen die 2 weken geleden 1 jaar oud zijn geworden. In de cattery en bij mij hebben ze enkel RC nat- en droogvoer gegeten. Rond hun 11 maanden oud ben ik beginnen overschakelen naar betere (adult) voeding, omdat ik deze site had ontdekt.

  Droogvoer is redelijk vlot gegaan, want ze aten direct Purizon, Natural Health Carnivore en Wellness Core zonder problemen. Natvoer gaat voor Cooper redelijk goed, want hij lust bijna alles wat ik al geprobeerd heb, maar wel het ene liever als het andere. Desondanks laat hij wel altijd een beetje liggen, terwijl hij maar een 85g blikje in 2 keer (per dag) krijgt, tenzij ik nog Vitakraft liquid over de restjes doe, dan kan het niet snel genoeg op zijn. Vooral Almo Daily (en andere Almo, hoewel die niet compleet zijn) lijkt hij wel graag te eten. Edgard & Cooper had hij liever niet. Rosie’s Farm en Wild Freedom laat hij te veel van liggen, dus voor de Catz Finefood die ik nog heb liggen, heb ik ook niet zo veel hoop en dat zijn ook allemaal grotere blikken, dus dat is wel redelijk lastig (ik ken wel de diepvriezer optie, maar toch…).
  Nu denk je: met 2 katten zouden die blikken toch gemakkelijk snel leeg moeten geraken?

  Voor Burton daarentegen, lijkt er niets te bestaan dat hij lust.
  Hij is degene die het hardste zaagt om natvoer te krijgen.
  Om al te beginnen: hij eet werkelijk NIETS van vlees dat we eventueel van ons bord zouden geven. You name it, hij lust het niet.
  Mijn vriendin laat wel eens bv. ijs of speculoos tiramisu aflekken en daar lijken ze beide zot van te zijn, maar dat heb ik uiteraard niet graag.
  Zolang Burton RC kitten (brokjes in saus) kreeg, heeft hij dat natvoer gegeten, tot ongeveer zijn eerste verjaardag. Cooper at intussen al een hele tijd betere voeding, maar elke nieuwe voeding die ik aan Cooper gaf, moest Burton absoluut niet hebben. Geen enkel merk, geen enkele smaak, of het nu mousse of brokjes in saus of gelei is. Hij komt ruiken en binnen de 2 seconde is hij weg. Deed ik een beetje onder zijn RC, dan haalde hij de geur er wel uit en liet zelfs dat enige dat hij lust staan.
  Hij doet zelfs moeilijk als ik die Vitakraft liquid in het lege kommetje doe, waar ander natvoer in heeft gelegen. Als ik het gewoon op een bordje doe, lijkt het zijn favoriete snack (enkel zalm en eend, maar soms ineens ook niet meer en dan terug wel…). Merken die voor zijn neus hebben gestaan zijn dus onder andere Almo (allerlei), Rosie’s Farm, Wild Freedom, Schesir, Real Nature Wilderness, Edgard & Cooper en dan vergeet ik misschien nog eentje. In een tevergeefse poging heeft mijn vriendin dan eens RC adult gekocht, namelijk de indoor sterilised variant, want die gaat hij ongetwijfeld wel lusten… Dacht het niet! Hij ruikt er eens aan en gaat lopen!
  Nu stelde zij voor om hem gewoon enkel Vitakraft liquid snack elke dag te geven, maar dit lijkt me toch helemaal geen goed idee en dat is ook nog eens dubbel zo duur als RC (en een snack i.p.v complete voeding), terwijl er gezonde voeding is voor zowat de helft van de prijs van RC! Feringa natvoer en MAC’s wil ik trouwens ook nog een kans geven.

  Qua snacks is hij trouwens ook een ramp. Enkel die liquid, maar niet de sticks (1 keer wel de zalm dacht ik, maar dan ineens niet meer – is Vitakraft eigenlijk wel goed?) en dan snoepjes die we ergens gratis bij kregen ofzo, wilt hij ook niet. Catisfactions (wil ik vermijden) at hij wel en de Feringa Milky kittensnack ook. Eerst lustte hij de Purizon gevriesdroogde snacks niet, maar dan nadien at hij toch de lam en vissmaak, maar nu blijkt dat hij daar van moet overgeven! Ugh, net de betere snacks, toch? Misschien eens de niet-kitten snacks van Feringa proberen?

  Zou het zo erg zijn dat hij alleen maar droogvoer moet eten?
  Waarom lijkt hij dan zo hard om z’n natvoer te zagen en is dit dan enkel voor die specifieke RC kitten?! Elke dag liquid gaat hij van mij toch niet krijgen en zelfs nadien is hij vaak nog niet tevreden (zal de maag niet vullen zeker).

  Wat is jouw mening na dit alles gelezen te hebben?
  Ik geef het stilaan op…

  Groetjes, Dries

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik lees je frustratie met alle pogingen die je al gedaan hebt.
   Dus allereerst wil ik zeggen: Je bent goed bezig. Dat Burton niet helemaal mee wil.. tsja. Katten!

   Wat eerst in me opkwam:
   Staan er onbeperkt brokjes?
   Zo ja, dan zal dat eerst moeten veranderen. Met die brokjes is er 0 incentive (lees: trek) om eens die natvoer te proberen.

   Ten tweede: De liquid snack is geen goed idee als vervanger voor natvoer. Ben ik helemaal met je eens. Het is geen complete voeding.

   Ik zou het volgende proberen:
   Terug naar de RC kitten natvoer, en eerst alleen dat.
   Dan, als ie het weer “vertrouwd” als zijnde “zijn” maaltje (neem een week of 2-3? meer? ligt aan Burton), dan ga je een theelepeltje andere voeding erbij doen.
   Misschien zelfs een halve theelepel.

   Ik verwijs je ook even naar mijn blog voor kieskeurige katten en tips daar: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

   Als ze maaltijden niet helemaal opeten in 1x, kun je kleinere maaltijden geven.
   30 gram natvoer is ongeveer gelijk aan een muis. Dus neem dat als richtlijn.

   Succes!

 12. Ha Marilyn,
  Ik heb heel veel gehad aan je artikelen en ik denk echt dat ik mijn katten nu gezonder voer. Ik bestel vanaf nu steeds via jouw link bij Zooplus!
  Ik had nog 1 vraag; je zegt dat je Feringa goed voer vindt, maar ik zie daar combinaties met broccoli, paardenbloem en allerlei andere groenten en planten. Dit hoort toch niet in een normaal dieet van een kat?! Wat vind je daar van?
  Groet, Kim

  • Marilyn [Catmoneo]

   Super, dank je 🙂

   Deze toevoegingen hebben bepaalde voordelen. Bv broccoli bevat vezels, calcium, ijzer, vitamine C.
   Dus zolang dit soort ingrediënten niet de hoofdmoot worden, maar in kleine hoeveelheden worden toegevoegd, heb ik er geen problemen mee.

 13. Hallo,

  Ik wil mijn kat over laten gaan op alleen compleet natvoer. Nu las ik op internet dat een kat van 4 kilo 210 gram natvoer moet hebben per dag. Is dit niet erg veel? En komen ze daar niet makkelijk van aan? Ze is iets boven de 5 kilo. Ik zou graag zien dat ze ook wat afvalt namelijk. Ik heb Thrive complete besteld.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Het verschilt per kat en per voeding hoeveel ze mogen eten.
   Gewicht, activiteit, castratie spelen daarin allemaal een rol.
   Dus hierover kan ik niets zeggen voor een specifieke kat.

   In het algemeen: 200 gram *natvoer* voor een kat van 4 kg is een redelijk goede richtlijn/startpunt.

   Ik raad je aan voor dit proces van afvallen in ieder geval de Voedingstool aan te schaffen ( zie hier: Voedingstool: Hoeveel eten mag je kat per dag?).
   Hiermee bereken je in een handomdraai hoeveel jouw kat mag eten (en hoeveel ze moet afvallen!).

   Daarnaast vind je mijn masterclass Overgewicht mogelijk interessant: MasterClass – Overgewicht bij Katten: Een Verantwoord Afvalplan.
   Daarin geef ik je in 2-3 uurtjes ALLE tips en tricks die je nodig hebt om je kat verantwoord te laten afvallen.

 14. Hoi! Wat een leuke site met interessante artikelen:). Ik heb een kitten van 16 weken oud. Het is echt een vuilnisbak qua eten, ze eet namelijk alles (ook wat ze niet mag eten, het lijkt wel een hond), maar ik merk wel dat ze der voorkeuren heeft. Zo houdt ze heel erg van nat voer. Ik wil der zelf liever brokken geven (ze krijgt Naturea Cat & Kitten Zalm) en ik doe nu in de ochtend wat nat voer erdoorheen. Dan eet ze het meteen allemaal op! Gedurende de dag vul ik haar bakje aan met alleen brokjes. Dit eet ze ook wel, maar is ze minder happig op dus het duurt wat langer voordat het op is.

  Mijn vraag is. Welk soort nat voer kan ik het beste gebruiken om door de brokjes heen te doen. Om het dus net wat lekkerder te maken voor haar en het wel gezond te houden.

  Alvast bedankt!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Is ze wel gezond?
   Ik zou dat als eerste laten controleren bij de dierenarts.
   Want het “alles” eten kan duiden op een medisch probleem.

   Complete natvoer is trouwens helemaal prima.
   Zie ook: Waarom katten niet zonder vochtrijke voeding kunnen.
   Dus overweeg nog eens of meer natvoer niet gewoon prima en mogelijk is.

   Qua kitten natvoeding ben ik fan van Feringa kitten en GranataPet kitten.

   • Ojee.. Ze is nu twee keer gecontroleerd (voor der eerste en tweede prikje) en vanuit daar heeft de dierenarts niks opgemerkt. Ik dacht gewoon, o het is een makkelijke eter, maar dat is dus niet normaal bij katten? Ze doet het voor de rest ook gewoon goed. Groeit lekker, speelt veel maar slaapt ook veel. Merk niks geks aan der.. Moet ik me nu zorgen maken?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Je zegt “Het is echt een vuilnisbak qua eten, ze eet namelijk alles (ook wat ze niet mag eten , het lijkt wel een hond)”
    Sommige katten eten bijvoorbeeld ook wol. Dat valt onder Pica, en is een aandoening.
    Andere kitten knagen overal op omdat ze tandjes aan het wisselen zijn.
    Dus het ligt er even aan waar ze dan precies eet. Maar op basis van die zin vraag ik: is ze verder gezond?
    Maar als ze gewoon alle KATTENvoeding eet, ja, dan is ze gewoon een lekker makkelijke eter, en hoef je je niet druk te maken.

 15. Hoi!
  Allereerst ben ik super blij met al je info! Heb mij de afgelopen weken flink kunnen inlezen super bedankt!
  Wij krijgen 2 Siberische mannen kittens, ik ben uit gekomen op droog voer wellness core kitten mengen met orijen kat en kitten, dit had ik ergens gelezen als tip van jou! Nu wil ik natuurlijk ook natvoer, ik dacht aan de canagan blikvoer, deze kunnen ook voor kittens begreep ik. Nu is mijn vraag, hoe veel zou jij geven per dag per kitten? Ik hoor het graag! 🙂 alvast super bedankt

 16. Yvette Verhoeven

  Goede avond,

  Ik ben zo op zoek (geweest) naar graanvrij natvoer met zoveel
  Mogelijk dierlijk eiwitten. Heb al zoveel geprobeerd maar het meeste eten mijn Brits kortharen niet. Ik heb nu Mjammjam uit Duitsland. Wat vind je van dit blikvoer? Ik wil het beste voor mijn schatjes maar ze zijn zoooo kieskeurig jammer genoeg😇
  Alvast bedankt!
  Liefs Yvette

 17. Hallo!

  Ik wil graag even zeggen dat ik ENORM blij ben met jouw site. Wij hebben, tot 6 jaar geleden, 15 jaar katten gehad, en mogen over 2 weekjes weer een snoes verwelkomen.

  Ik zag even, qua eten, de bomen door het bos niet meer, tot ik bij jouw site kwam. Ik heb een tijdlang alles gelezen en bestudeerd en heb nu een mooi pakket samengesteld voor de uk, natuurlijk via jouw linken. 😉

  Ik wil je bedanken voor je vele werk en inzet. Het is echt een hele waardevolle site waar ik met veel vertrouwen kom en wat een berg zorgen wegneemt.

  Bedankt!

 18. Allereerst mijn complimenten voor deze geweldige site.
  Zoveel nuttige informatie.

  Ik heb thuis een blaasgruis kater die vanuit het asiel royal canin s/o heeft meegekregen. Ze zeiden dat hij opzich wel normaal vlees en snoepjes mag naast dit voer. Maar de brokken levenslang zou moeten eten. Nu krijgt hij naast royal canin s/o in de avond altijd een klein beetje vlees van almo of cosma nature. En hier doet hij het goed op. Onlangs urine laten checken en dat was allemaal prima.
  Wel braakt hij regelmatig slijm en begin na verschillende dingen over royal canin gelezen te hebben toch af te vragen of dat ook niet door het voer zou komen.

  Maar gisteren kreeg ik te horen dat mijn andere poes ook blaasgruis heeft. (Hoeveel pech kan je hebben? Beidde hebben struiven). Zij heeft een ph waarde van 8.
  En moet nu ook over op de brokjes van m’n kater.

  Maar toch zit het voer van royal canin mij al lang niet lekker.
  En wil ik zodra de poes stabiel is ze eigenlijk over zetten op alleen hoogwaardig natvoer.
  Of een goede brok met eventueel toch DL-methionine. (Hoewel dit wel dubbel voelt)
  Ik dacht aan deze twee opties:
  Purizon brokjes (vanwege de DL-methionine) met hoogwaardig vlees van Canaghan
  Of alleen Canaghan vlees (maar is dit voldoende om de urine te verzuren?)

  Hopelijk kan jij me een beetje op weg helpen om door de bomen het bos weer te zien. 🙂

 19. Door je huidige lijst heb ik voor mijn kat Purina – One gekocht. Opeens eet hij zijn vorige natvoer niet meer op. Hier valt hij echt op aan met gemiauw. Nog niet eerder heb ik hem zo los zien gaan op eten. Ik ben blij dat hij nu weer wat natvoer eet. Ik doe water er bij en hij slurpt het water echt op.

  Mijn vraag over de ingredienten van Purina – One is dat ik zie dat er suiker in zit? Zoals in je artikelen koop ik alleen dingen waarin precies staat welke dierlijke producten ze gebruiken Purina doet dat niet. Hoe komt het dat ze toch een 1 krijgen? En de 2 smaken die je aanraad is bij de kip het de versie met wortel of sperziebonen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik heb purina one er tijdelijk uitgehaald omdat hier mogelijk een fout in is geslopen.
   Sorry hiervoor!

   Mijn advies zou zijn om weer een andere natvoer te nemen, en die evt eerst te mengen met purina one.

 20. Hi hi even een klein vraagje…
  Ik heb een scottish fold overgenomen welke gedumpt is door mijn buurvrouw..
  Helaas blijkt deze lieverd last te hebben van Osteochondrodysplasia, nou geef ik haar een extra supplement Glucosamine, MSM en chondroïtine.
  Ze eet voornamelijk brokjes Orijen cat en kitten, en krijgt animonda carny als natvoer. Bij de natvoer likt ze de vocht op maar laat ze helaas de vleesstukjes liggen omdat ze niet wilt kauwen op de grote vleesstukje.
  Ik lees overal dat natvoer beter is dan droogvoer en vraag me af welke natvoer je zou aanraden in ons geval. Hoor het graag van je.
  Groeten

  • Marilyn [Catmoneo]

   Heb je al geprobeerd om 10 ml water toe te voegen en dan het natvoer erdoor heen te prakken? Dan kan ze het zo oplikken.

 21. Jeetje?! Hard gewerkt aan een nieuwe update, zeg?! Complimenten! Klein puntje; ik mis nu een beetje de waardes (eiwitten, koolhydraten en vetten) die voorheen nog zichtbaar waren. Ik begrijp uiteraard dat je geen mega-spreadsheet kunt publiceren, maar ik was wat verrast om ‘goede’ merken als bv Terra Faelis en Catz Finefood Bio onder categorie 4 te vinden – ik vermoed dat het hierbij om de veel te hoge vetpercentages van de betreffende smaken gaat, klopt dat?
  Succes verder, heel blij met alle info, ook namens ‘mijn jongens’ 🙂

  • Klopt,
   die cijfers zijn voorlopig weg voor een duidelijker beeld (en helaas werd er misbruik van gemaakt door copy-cats).
   Ben wel aan het werk om hier iets voor te maken ter vervanging 🙂

 22. Goedenavond,

  Wij hebben 2 katers van bijna 8 jaar. Een daarvan moet echt afvallen de ander zou wat grammetjes kwijt kunnen. Wij zijn afgelopen weekend overgestapt op droogvoer van Celtic Connection. En ook overgestapt van Thrive en Terra Faelis natvoer naar Wild Freedom. De ene kater was echt verzot op de pathe tonijn van Gourmet Gold. Terra Faelis ging er nog wel bij in omdat dat een beetje dezelfde structuur heeft. Maar nu we natvoer van Wild Freedom hebben, daar moet hij niks van weten. Is er nog een ander alternatief voor Terra Faelis aangezien dat aardig aan de prijzige kant is.

  • Helaas heb ik nog niets gevonden wat lijkt op de textuur van Terra Faelis zover.

   Mogelijk kun je de Gourmet gebruiken om de Wild Freedom aantrekkelijker te maken.

 23. Jammer dat de bekende en commerciele merken zoals Whiskas, Felix, Gourmet, Royal Canin etc. Niet in de tabel worden benoemd.

 24. Hallo, ik heb je lijstje intussen al een keer of tien gelezen, maar ik weet niet wat ik best doe. Ik heb twee katten, eentje met wat problemen, overgewicht en we denken een allergie. Ik wil voor zijn allergie (als we juist zitten) kijken of het aan het eten ligt. Ze krijgen beide nu afwisselend Thrive brokken en Power of nature. Vroeger aten ze mac’s natvoer, maar daar zijn ze ineens mee gestopt, weigerden ze nog te eten.
  Wat kan ik nu best geven (aan beide?) qua natvoer voor én overgewicht en (misschien) allergie?

  • Bij een vermoeden van een allergie is stap 1) zijn er vlooien? en stap 2) is er iets in de omgeving, bv planten, die het probleem kunnen veroorzaken?
   Zo niet, dan is voeding de 3de optie.
   Je zult dan voor 6 tot 8 weken een single eiwit moeten voeren van iets wat je kat nog niet eerder heeft gehad. Denk bv aan paard, gans, geit, kangoeroe. Geen kip, rund of vis (tonijn/zalm).
   PoN en Thrive zijn daarvoor dus niet heel geschikt.

   Als je hulp nodig hebt kan dat in een persoonlijk advies.

 25. Hoi! Bedankt voor de duidelijke informatie die je geeft!
  Ik heb een vraagje over mijn kater. Hij is nu 6 maanden, gecastreerd en komt net uit de opvang vanuit Roemenie. Hij heeft de laatste tijd Royal Canin Indoor gekregen wat ik hem nu ook onbeperkt geef omdat ik dit heb meegekregen van de opvang. Maar ik wil graag over gaan op betere brokken / natvoer omdat zijn ontlasting licht gekleurd is en het ook een beetje zurig stinkt. Ik begin nu eerst met minstens 50% procent natvoer en misschien dat ik dan later helemaal over ga op natvoer. Mijn vraag is nu alleen of ik nu nog kitten voeding moet geven of dat ik de adult variant moet nemen? Ik zit zelf te denken aan natvoer van Animonda Carny en brokken van celtic connection of power of nature. En kan ik het beste eerst beginnen met de brokken te vervangen/mengen en dan later pas het natvoer introduceren of kan dat teglijk? Of zeg je laat de brokken zitten en ga over op 100% natvoer? Ik ben benieuwd naar jouw mening! Groetjes Caitlin!

  • Ik zou het liefst tot en met 12 mnd kittenvoeding blijven geven.
   100% natvoer heeft mijn absolute voorkeur als je kat daar akkoord mee is (en je portemonnee ook). Eventueel kun je wel een klein zakje brokjes nemen die je gebruikt als snack, bij training en af en toe een spelletje.

 26. Ik vernam net dat mijn zoon Real Nature Wilderness natvoer aan zijn Maine Coon geeft. Vond er niet direct iets van terug in de lijst of blog. Keek even het lijstje op het blikje na en vond deze gegevens:
  40% kip (hart, lever, vlees, nek), 28,7% zalm (visfilet), 28% kippenbouillon, 2% veenbessen, 1% mineralen, 0,1% zalmolie, 0,1% kattenkruid.
  Eiwit: 10,9%
  Vetgehalte: 6,2%
  Ruwe as: 2,5%
  Ruwe celstof: 0,5%
  Vochtbalans: 79%
  Calcium: 0,24%
  Fosfor: 0,21%
  + Toevoegingsmiddelen

  Het eiwit aan 10,9%, is dit de waarde die je liever boven de 40% ziet? Is deze waarde zo veel onder het gewenste, of moet deze waarde eigenlijk nog omgerekend worden? Of is dit de reden waarom het hier niet in de lijst staat? Zou compleet natvoer zijn, en ziet er anders nog zo slecht niet uit?
  (https://www.real-nature.com/nl-be/producten/p/real-nature-real-nature-wilderness-true-country-adult-kip-und-zalm-blik-katten-natvoer?p=Katze&ft=5)

  • Deze cijfers moeten inderdaad eerst nog omgerekend.
   Dat gedaan hebbende, ziet het er goed uit.

   Dat het er nog niet bij staat, wil vooral zeggen dat ik er geen tijd voor heb gehad. Er zijn zoveel voedingen te analyseren!

 27. Hoi! Ik heb al een paar natvoermerken geprobeerd, ze zijn tot nu toe weg van de animonda en de bozita. Maar ik wil graag nog wat andere soorten proberen, en kwam laatst in een dierenwinkel waar ze merken hadden die ik niet ken. Ik zag ze niet op de lijst staan hier, dus ik vroeg mij af of jullie er bekend mee zijn:
  – Sam’s Field
  – Stuzzy
  – Naturea

  Zijn deze goed? En Naturea en Stuzzy kon ik ook geen review vinden over de brokken, zijn die het waard om in de mix op te nemen?

  • Sam’s Field natvoer pouches de eend variant en de rund variant vind ik wel goed.

   Stuzzy is volgens mij aanvullende natvoeding.

   Naturea kan ik zo niets over zeggen. Maar ik neem hem op in mn to-do lijstje.

   • Hoi!
    Bedankt voor het antwoord! Ik heb even een paar zakjes gekocht om te kijken wat erop staat, en volgens de verpakking is Stuzzy een volledige diervoeding (de monoproteine dan! De andere varianten zagen er niet goed uit, en hadden vooral dierlijke en plantaardige bijproducten). Als je interesse hebt, ik heb even de analyses overgetypt van alle smaken die ik heb (en ik heb van de kitten een foto genomen omdat ik volwassen katten heb en geen kittens):
    – kitten:
    • Eiwit: 10,5%, vet 5,5%, ruwe as 2,6%, ruwe celstof 0,5%, vocht 80%, calcium 0,31%
    • Verse kip* 70%, Veal broth 28,6%, minerals 1%, salmon oil 0,2%, sunflower oil 0,2%
    – Rund:
    • Eiwit: 10,8%, vet 8,4%, ruwe as 2,1%, ruwe celstof 0,2%, vocht 77%
    • Fresh beef* 70%, beef broth 28,9%, minerals 1%, linseed oil 0,1%
    – kalkoen:
    • Eiwit: 10,6%, vet 6,9%, ruwe as 2,1%, ruwe celstof 0,2%, vocht 79%
    • turkey* 70%, turkey broth 28,9%, minerals 1%, linseed oil 0,1%
    – Kalf:
    • Eiwit: 10,5%, vet 7,2%, ruwe as 2,1%, ruwe celstof 0,2%, vocht 79%
    • Fresh veal* 70%, veal broth 28,9%, minerals 1%, linseed oil 0,1%
    – Varken:
    • Eiwit: 10,9%, vet 6,1%, ruwe as 2,1%, ruwe celstof 0,2%, vocht 78%
    • Fresh pork 70%, pork broth 28,9%, minerals 1%, linseed oil 0,1%
    – Kip
    • Eiwit: 10,2%, vet 5,6%, ruwe as 2,1%, ruwe celstof 0,2%, vocht 79%
    • Fresh chicken* 70%, chicken broth 28,9%, minerals 1%, linseed oil 0,1%

    Ik heb ook een paar blikjes naturea gekocht, maar kwam er achter dat wat er op hun verpakking staat niet klopt met wat zij als analyse op hun website hebben staan… Dus ik heb ze gemaild of ze dit willen veranderen, en of ik de verpakking of de site aan moet houden voor de juiste informatie. Hopelijk krijg ik daar snel antwoord op.
    En ik ga eens de eens en rund proberen van SF, kijken of ze dat ook lekker vinden dan 🙂

    Heel erg bedankt!

   • Bedankt!

 28. Hoi,

  Om uit te sluiten of mijn kat een voedselallergie heeft ben ik op zoek naar welk merk met single protein ik het best kan bestellen. Nu kwam ik op zooplus ook van Carny een single protein variant tegen, maar die staat helaas niet op het lijstje. Is dit voer geschikt voor mijn gecastreerde kater? Ik zat dan met name te denken aan de variant met kalkoen.
  Alvast bedankt!

  Groet,
  Marjolein

 29. Beste Marilyn

  Ik heb 2 Ragdolls en het zijn zeer kieskeurige eters…
  Ze krijgen van brok Purizon en Celic Connection.
  Natvoer is echt een probleem, ik heb al heel veel geprobeerd, maar telkens had dat een dankbare dierenbescherming tot resultaat.
  Mijn Fleurtje, gesteriliseerde kattin van 2, wil alleen tonijn eten; wat ik ze wekelijks een 2 keer geef. Heel heel soms gaat er ook iets minder kwalitatiefs met saus in.
  Ik geef haar wel dagelijks kattensoep bij van KATOVIT om genoeg vocht binnen te krijgen, dat zou de nierfunctie ondersteunen.
  Is dat in principe ok of moet ze echt nog andere dingen binnenkrijgen?

  Mijn Quito, 2 jarige gecastreerde kater, eet brokken, kleine portie rauw rundvlees ( quasi dagelijks) en kleine portie Cosma Thai ( dagelijks) maar Cosma is bijvoer.

  Ik zou graag een kwalitatief natvoer met saus, geen pate ( eten ze niet) proberen geven dat volledig voer is, misschien gaat dat er bij Fleurtje ook in…
  Kan jij lekker compleet natvoer met saus aanraden, want ik zie hier vooral patee staan.

  Met dank voor het antwoord.

  Leen

 30. Dag,

  Ik had een vraagje. Ik wil graag van een merk natvoer weten of dit een goed natvoer is. Is kan geen review vinden hier op je website bij de categorie natvoer.
  Het merk is Alsa Nature. Het gaat dan om de blik menu’s.
  Ik hoop dat ik een review kan krijgen.

 31. Goedemiddag!

  Hoe zit het met de voedingswaarde van Animonda Single Protein?

 32. Hallo Marilyn,
  Heb al een hoop verschillend natvoer geprobeerd maar onze kitten van 4 maanden eet (tot nu toe) alleen de mousse/paté versie van natvoer. Welke soort zou ik daarvan dan het beste kunnen kiezen? Dit is mijn eerste kat en er is zóveel keuze!

  Groetjes Mandy

 33. Hoi Marilyn,

  Wat een geweldige site is dit, dank je wel voor alle informatie. Maar toch een vraagje, want over speciaal voer voor seniorkatten kan ik weinig vinden.

  Ik heb een lapjespoes van 16+ waarbij de nierwaarden en fosfaat verhoogd zijn (al is het nog binnen de grenzen, nierdieet nog niet nodig) Ze eet slecht en is wat afgevallen, dus wil graag dat datgene wat ze eet in ieder geval hoogwaardig voer is wat tevens helpt voor haar nierwaarden. Ze drinkt veel en krijgt zowel zacht- als droogvoer. (we zijn nog met de medische kant bezig)

  Wat zou jij aanbevelen voor zowel zachtvoer als brokjes voor de seniorkat 16+ met verhoogde nierwaarden ?

  • In dit geval ga je goed kijken naar het fosfor gehalte. Bij het eerste stadium (of net daarvoor) zou die maximaal 250mg/100kcal moeten zijn.
   Deze natvoedingen kun je dan proberen:

   Voedingen die hieraan voldoen:
   – Feringa Kitten (195-225)
   – Feringe Pure Meat (160-220)
   – GranataPet Symphonie (210-220) [Misschien wat aan de hoge kant, zou nu nog kunnen]
   – Terra Faelis Konijn / Rund (210/185)
   – Wild Freedom Kitten (205)
   – Wild Freedom [m.u.v. Golden Valley] (205-230)

   Voor brokjes hebben we helaas nog geen lijst opgesteld.

   • Heel erg bedankt Marilyn, ik ga eens op zoek naar deze merken. De Wild Freedom blikjes vindt ze helaas niet lekker, maar hopelijk heb ik meer geluk met de andere varianten.

 34. Hoi Marilyn,

  Ik ga je alweer complimenteren met al je geweldige werk! Wat ben ik blij met zoveel goed advies als het over gezonde voeding voor mijn twee katertjes Morris en Jagger gaat.

  Zij zijn echte alleseters, vinden al het voer dat ik hen voorschotel lekker. Op dit moment krijgen zij als natvoer (blik) verschillende merken aangeboden, oa
  Animonda Carny Adult
  Granatapet Delicatessen
  Wild Freedom
  Thrive Complete
  Feringa

  Daarnaast krijgen zij wat brokjes, op dit moment
  Power of Natur Meadowland Mix en Thrive kip.

  Oh ja en als snack vinden zij de Cosma gevriesdroogde stukjes kip en tonijn helemaal geweldig!

  Je snapt wel, dat vooral zij heel blij en gelukkig zijn met jouw goede adviezen!! Namens Morris en Jagger: Thanks!!!

 35. Leerrijke website!
  Ik heb de voerreviews gebruikt om de keuze te maken voor het beste natvoer voor mijn katten.
  Ik heb wel nog een vraagje: in de analyses staan wel de eiwitten en koolhydraten (interessant voor suikerkatten) vermeld.
  Het zou echter nog completer zijn met de vermelding van fosfor (voor nierkatten.

 36. Hoi Marilyn,

  Allereerst ontzettend bedankt voor je harde werk om dit allemaal uit te zoeken. Ik heb een vraag. Mijn kat van vijf is super kieskeurig als het om natvoer gaat. Ze eet het liefst alleen brokjes. Ik heb haar geadopteerd toen ze een jaar was en ik vermoed dat ze geen natvoer gewend was. Ik heb bijna alle goede natvoer merken geprobeerd. Ze eet alleen brokjes in saus. Geen paté, geen mousse, geen gelei. En zelfs als ze het lekker vindt, laat ze meestal nog de helft staan. Daarbovenop heb ik inmiddels ook een beperkt budget. Ze eet purizon brokken met smaak. Almo nature holistic als natvoer eet ze nu redelijk. Er staat op dat het compleet is. Ik weet niet wat ik nu nog kan doen om haar meer natvoer te laten eten. Verder heeft ze een drinkfontein en ze drinkt veel, wat niet zo’n best teken is. Vroeger heeft ze een paar keer blaasontsteking gehad toen ze royal Canin kreeg. Sinds ze purizon eet, niet meer. Toch maak ik mij constant zorgen omdat ik haar het liefst helemaal op natvoer wil of zelfs rauw. Na vier jaar proberen ben ik bang dat het niet meer gaat lukken. Als je nog een tip hebt, heel graag.

  • Almo Daily heeft ook een paar brokjes in saus die een optie zijn.
   Probeer ook nog eens BARFmenu rauwe vleesvoeding (relatief goedkoper dan natvoer en redelijk makkelijk verkrijgbaar offline).

   Geef porties natvoer niet meer dan 30 gram tegelijk, want een muisje is ook ongeveer 30 gram.

   Je kunt ook nog bij de portie natvoer zo’n 20-30ml water toevoegen en de natvoeding erdoor prakken. Zo geef je toch een enorme boost aan de vochtinname.

 37. Ik wil echt het beste natvoer voor mijn katten.
  Maar ik zie power of nature er niet bij staan.
  Hoe kan dit?
  Is handig bijv beter dan power of nature?

  • Welk merk bedoel je met “handig”?

   Power of Nature natvoer (reguliere lijn) is helaas erg laag in eiwitten, waardoor het onze lijst van beste natvoer niet haalt.

   Ze hebben wel een nieuwe lijn: “Tessa’s Sunday Special”, deze zijn erg hoog in eiwitten, maar wel vrij laag in vet en de vissmaken hoog in koolhydraten. Deze kunnen eventueel wel meegenomen worden in de rotatie.

   Wanneer je beide lijnen zou combineren, kom je gemiddeld wel netjes uit (al zou ik dan de vissmaken nog steeds minimaal houden).

 38. Hoi Marylin,

  Mijn kitten van 10 maanden heeft een gevoelig gebit, maar wil alleen natvoer van whiskas in saus. Ze eet hiernaast ook brokjes. Ik wil haar graag iets beters geven zonder suiker. Ik heb eigenlijk alles wel geprobeerd. Vanochtend Almo nature daily. Heb je nog meer tips voor voer dat ze ook lekker zou kunnen vinden?

  Groetjes,
  Rose-Marijn

  • Als ze met saus lekker vind, kun je eens kijken naar Herrmanns. Mogelijk zit daar iets tussen wat meer van gading is.
   Als je iets nieuws gaat proberen, kun je ook eens proberen om het eerst te mixen.

   • Ze eet nu wel Almo nature daily! Ik heb het eerst gemengd met whiskas en nu vindt ze het heel erg lekker.

 39. Hoi Marilyn,
  Ook mijn dank voor de fantastische website en informatie! Het is zelf niet te doen om uit te zoeken welke voeding echt goed is. En idd veel DA blijven RC adviseren én vooral brok + een béétje natvoer. Jouw hulp is van zeer grote waarde. Ik geef mijn Brits Korthaar kitten van 10 maanden nu:

  Purizon brok 10-15 Gr in voedingslabyrint + Purizon snacks, een paar als beloning ( in puzzels)
  Animonda Carny (pouches)
  Feringa (kuipje)
  Almo Alternative (pouches)
  Terra Falis konijn en kip
  ± 2x p. Week gestoomde zalm en kabeljauw

  De Terra Falis is veruit favoriet en eet hij het meeste (jammer dat Zooplus niet alle smaken heeft).
  Nu 120-130 gr. natvoer p. dag.

  Ik wil de wild freedom nog proberen en Renske bio (is echter moeilijk aan te komen).
  Hij is 2 weken geleden gecastreerd en nu 4.8 kg. Super actief, zijn vacht is fluweel. Nu is het nog zaak ervoor te zorgen dat hij geen overgewicht krijgt. Met jouw hulp zal dat zeker gaan lukken!

 40. Hallo, mijn kat is 15 en heeft een overactieve schildklier waarvoor hij medicatie krijgt. Hierdoor is zijn eetlust sterk verminderd. Droogvoer wil hij niet meer. Momenteel geef ik hem natvoer uit de supermarkt, Sheba, Gourmet, Felix… om hem toch maar te doen eten. Nu zie ik geen van deze merken in de lijst staan. Wil dat zeggen dat ze niet goed zijn? Welke uit de lijst zou ik kunnen proberen, rekening houdend met zijn eetlustverlies en kieskeurigheid? Als de stukjes te groot zijn en er is saus bij likt hij enkel de saus op. De mousse van Gourmet eet hij dan weer helemaal op. De dierenarts zegt dat het niet uit maakt wat hij eet, als hij maar eet. Toch wil ik hem iets voedzaam geven want hij is sterk vermagerd, nu nog wel 4 kg maar komt van 6,3. Dat was wel overgewicht maar ik wil nu niet het tegenovergestelde.

  • Hoi,

   Lastig. De dierenarts heeft wel gelijk: Het maakt niet uit wat hij eet, als hij maar eet. Dat is altijd stap 1.
   Eentje die je kunt proberen is Terra Faelis konijn. Dit is echt heel zacht (bijna mousse achtig) maar rijk aan eiwitten. Zeker bij een overactieve schildklier is dat belangrijk, omdat eiwitten dan nog sneller verbrand worden.
   Deze is te koop bij Zooplus.

   Succes.

 41. Recent ving mijn kat een kleine groene springkhaan, ze was door ‘t dolle heen en
  gaat nu dagelijks(tevergeefs?) op dit plekje zoeken.
  Zou ik gedroogde sprinkhanen of krekels of meelwormen als snackje mogen
  geven? Lijken me toch mini eiwitbommetjes?
  Carina

 42. Onwijze mooie en uitgebreide lijst! Ik heb wel een vraag, ik heb namelijk twee kittens van 3 maanden oud en ze krijgen voeding van het merk hills. Ik zag deze er niet bij staan, en vroeg mij af of deze ook goed is? Het gaat in mijn geval om de science plan lijn voor kittens, de brokjes en het natvoer (vis en vlees versie) en ik ben uiteindelijk ook van plan om de normale versie te geven als ze geen kitten zijn. Hopelijk kun je mijn vraag beantwoorden. Daarnaast wil ik graag meer soorten natvoer, echter hoe weet ik of ze ook voor kittens geschikt zijn? Alvast bedankt!

  • Hills ben ik niet echt fan van, zeker niet de brokjes. Veel koolhydraten, minimum aan eiwitten, veel plantaardige ingrediënten.
   Bovendien hebben ze op hun website alle percentages op droge basis geplaatst, zonder vochtpercentages, waardoor ik helemaal niets meer met hun cijfers kan zonder steeds te moeten vragen om de “as fed” percentages. –> in simpele taal: ze zorgen ervoor dat ik geen beoordeling kan maken met hun cijfers.

   Geschikte voeding voor kittens is als er “voor kittens” op staat of “voor alle levensfasen”. Zorg dat de natvoer compleet is (en niet aanvullend of supplement voeding), zodat het alles voedingsstoffen bevat die je kittens nodig hebben. Kijk eens naar Animonda Carny Kitten natvoer of Feringa Kitten natvoer als een mooi begin.

 43. Hoi Marilyn, Hoe zijn de proteïne en vet percentages berekend in het natvoer uit de overzichtstabel voor natvoer?

 44. Tamara Lisens

  Mijn kattin van 1,5 moet geopereerd worden aan oxalaatstenen.
  Uiteraard moet ze daarna aangepaste voeding.
  De dierenarts heeft “vlees” van royal canin besteld, maar uiteraard ben ik op zoek naar een ander alternatief, al was het maar voor de afwisseling.
  Wat raadt u nog aan?

  Alvast bedankt voor de moeite en info

  Tamara

  • Bij blaasproblemen altijd zo veel mogelijk natvoer. Het vocht helpt al deels.
   Daarnaast letten op de hoeveelheid calcium en oxalaat in de voeding, alhoewel dit laatste eigenlijk nooit vermeld wordt.
   Je kunt ook thuis de urine pH gaan bijhouden om bij te houden hoeveel die daalt (onder 6 verhoogt de kans op ca-ox stenen).

 45. Hoi Marilyn,

  Ik voer mijn kat sinds 4 jaar natvoer uit de koolhydraatarme lijsten op Diabeteskatten.nl omdat hij diabetes had, hij is nu alweer 4 jaar in remissie en ik wil dat graag zo houden..
  Na zijn jaarlijkse controle adviseerde de da me om hem alleen senior eten te geven vanwege een hoog urea gehalte in bloed?
  Wat is een goede voeding voor oude kat? Ik dacht Animonda adult? vind hij lekker maar niet elke dag..
  DA is erg fan van Royal Canin maar ik wil dat niet geven..
  Alvast bedankt voor je reactie
  XxxLydia

  • Heeft hij alleen gekeken naar de urea? Of ook naar de creatinine en evt SDMA?
   Is er sprake van nierfalen?

   Voor senior voeding zijn geen regels opgesteld, dus elke voeding kan weer verschillen.
   Als er sprake is van (beginnend) nierfalen kan het slim zijn om de fosfor te beperken.
   Later kan het nodig zijn om de eiwitten te beperken áls er sprake is van proteïnurie (eiwit in de urine).

 46. Hallo als ik onze poezen die carny of mac’s geef bvb heb ik precies de indruk dat dat te rijk is voor sommige… wat stoelgang daar dan uitkomt ? en het ruikt net hetzelfde als dat het uit het blik komt…hoe kan dat? Is dat dan wel ok?

  • Wanneer katjes andere voeding krijgen moeten ze vaak even wennen. Voor de darmen om zich aan te passen houd ik meestal 2 maand aan ongeveer.
   Poep ruikt natuurlijk nooit fris, maar als het echt heel erg stinkt (en blijft stinken) valt deze voeding mogelijk niet goed voor jouw kat.
   Dan kun je een andere proberen.

 47. Beste Marilyn,

  Ik krijg binnenkort kittens, en ben van plan hen Power of Nature brokken te geven. Nu vroeg ik mij af of het dan verstandig is om juist iets als Almo Nature te geven als natvoer elke avond, of juist een compleet natvoer zoals die Animonda Carny? (uiteraard niet alleen als ze kitten zijn, maar ook als ze volwassen zijn)

  Bedankt voor het geweldige artikel btw, heb er super veel van geleerd !

  Groetjes,
  Maya

  • Ik zou het liefste kiezen voor een complete natvoer zoals die van Animonda.
   Almo Daily is wel compleet en kun je ook doen (even checken of dat ook voor kittens oké is).

   Supplement voeding kán wel, maar dan af en toe.

   • Super bedankt voor het antwoord! Dan ga ik zeker kiezen voor animonda en een paar van de andere van jouw lijst, en af en toe dan afwisselen met Almo als extraatje.
    En ik had nog 1 vraagje; hoeveel zou je voor de algemene standaard volwassen kat ongeveer geven aan natvoer/droogvoer per dag? Zeg een standaard kat van 4 kilo, hoeveel gram zou die ongeveer aan brokjes mogen eten, en zou je daar dan een heel blikje natvoer bij doen? Dit zijn mijn eerste katten, en ik snap dat het per kat verschilt, maar ik zou graag een soort richtlijn hebben waar ik daarna op kan baseren of het voor hen genoeg of teveel is. Ben heel bang dat ik ze snel te veel zou geven.

   • Dat ligt niet alleen aan de kat zijn gewicht, maar castratie en activiteit telt ook mee. En daarnaast verschillen voedingen ook nog wel eens.

    Ik kan je mijn Voedingstool van harte aanbevelen. Die berekent alles voor je en dan heb je in 5 à 10 minuten een supergoede richtlijn die je vervolgens kunt aanpassen op jouw katjes.

 48. Wat een geweldig uitgebreide tekst over welk natvoer we onze katten het beste kunnen geven. Ik had even een vraag, wij hebben bijna twee weken geleden een kat uit het asiel gehaald. Hij heeft helaas last van hele dunne diarree, hij heeft daar in het asiel nog een kuur voor gehad maar dat heeft dus helaas niks geholpen. Hij heeft een zak voer van Royal Canin mee gekregen, de hypoallergenic, maar dat heeft het dus niet beter gemaakt. Hij kwam het asiel binnen zonder diarree, dus ik vraag me daarom ook af of het wel een allergie is. Ik wil hem graag op goed natvoer zetten, om even te kijken hoe hij daar op reageert. Welke kun jij mij aanraden?

  • Zonder verdere achtergrond info en onduidelijk waar hij op reageert, is dat erg lastig.

   Is hij goed ontwormt? Ook dat kan voor vreselijke diarree zorgen. Hij kan ook wat in het asiel hebben opgelopen. Ontlasting onderzoek kan je daar meer over vertellen als je niet onnodig wil ontwormen.

   Verder kan de wisseling van voeding (van wat hij voor het asiel kreeg naar wat hij in het asiel kreeg) voor dunne ontlasting zorgen. Normaliter zou dat na 6-8 week opgelost moeten zijn, mits hij niet allergisch/intolerant is voor de voeding.

   Wat je kunt proberen is natvoeding introduceren met een single eiwit (bv Catz FineFood Venison, Hermanns Paard of Mac’s Cat lam) en daar psyllium vezels van PUUR aan toevoegen.
   Maar het belangrijkste is de oorzaak achterhalen, dus daar zou ik echt achtergaan.

   Als de diarree water dun wordt of langere tijd aanblijft zonder echt vaste contouren te laten zien raad ik aan bij de dierenarts aan de bel te trekken. Je wilt ook niet dat hij uitdroogt en daardoor ziek wordt.

 49. Wij hebben een kitten van 10 weken oud, ze doet het op zich wel goed voor een poes met 1,3 kg nu, maar haar ontlasting stinkt enorm met animonda carny kitten natvoer. Ze krijgt ook wel applaws brokjes maar 3/4 is natvoer.
  Welke natvoeren raad u raad voor onze htk poes? Bovenstaande lijst is erg behulpzaam maar niet specifiek voor kittens. Bedankt alvast

 50. Sandra van Wonderen

  Hallo Marilyn, bedankt voor het uitgebreide verslag. Ik ga ermee aan de slag.
  Onze poes heeft nu harde brokjes van Orije en het natvoer is van Natures Menu, de pouches voor kitten. Ook geef ik voor de variatie haar wel eens in de paar dagen een zakje voor adult katten van hetzelfde merk maar dan met vis, de andere soorten die het merk heeft vind ze niks. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je deze wel eens hebt bekeken, ik kon het namelijk niet vinden op je site. Onze Miki is er erg gek op. Ik maak het altijd aan met nog een klein beetje extra warm water. Het lijkt me voor haar wel zo fijn om meer keus te hebben dus ik ga kijken wat ik nog meer voor haar kan vinden en wat ze lekker vind want dat is nog wel een dingetje. In ieder geval hartelijk dank voor je mooie uitgebreide site!

  • Natures Menu staat nog op het to-do lijstje, maar die is nogal lang.

   Als ik zo even naar deze variant kijk (zie link)
   dan valt me op dat er weinig ingrediënten inzitten. Toch is het compleet volgens de fabrikant, dus dan neem ik dat aan.
   Het is wel redelijk vet met 65,8% van de energie uit vet. De koolhydraten zijn extreem laag (niet gek gezien er geen plantaardige toevoegingen en ook geen orgaan gebruikt lijkt te worden). De eiwitten zijn voldoende, maar had ik liever hoger gezien.

   Wil je een andere voeding geanalyseerd zien worden op kortere termijn, dan kun je hem indienen voor een voedingsanalyse.

 51. Hoi Marilyn,
  Wat heb ik toch veel aan alle info op jouw website, zo compleet, echt… wat een werk zit daar in! Respect dat je dat allemaal doet en publiceert!!

  Ik voer mijn twee kater-broertjes als volgt:

  Mix van Brokken en Natvoer van de volgende merken:
  De katten krijgen 2x daags 50 gr natvoer en hebben op 2 plaatsen zowel brokken als water tot hun beschikking. Ze drinken naar mijn idee regelmatig en best veel.

  Brokken:

  Cat’s Country
  Power of Nature
  Natural Cat
  Meadow Land Mix

  Porta 21 Pet Food
  Feline Finest
  Cat’s Heaven

  Natural Food
  Wildcat Etosha Adult
  Chicken

  Natvoer:

  Cat’s Country
  Power of Nature
  Natural Cat
  diverse smaken

  Animondo Petcare
  Carny
  diverse smaken

  Pro Pet Koller
  Mac’s
  diverse smaken

  Nu zie ik in jouw nieuwe overzicht dat de Cat’s Country niet meer vernoemd wordt, terwijl die eerder heel hoog in de lijst genoteerd stond. Kun je voor mij ophelderen wat daar de reden van is? Heeft dat te maken met de samenstelling, de verkrijgbaarheid of een andere reden? Ik ben wel heel benieuwd, omdat ik zowel nat- als droogvoer varianten aan mijn katten voer van dit merk.

  Groetjes en keep up the good work!!
  Diana Kievit

  • Ik denk dat je het dan hebt over de Power of Nature natvoeding.
   Door voortschrijdend inzicht heb ik de Natural Cat eruit gehaald, omdat ik me realiseerde dat deze behoorlijk vet is, en wat lager dan ik graag zou zien in eiwitten (tussen de 27% en 33% op energiebasis, ik zie liever meer dan 40%).
   Wanneer je superactieve katjes hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Ook als ze het nu goed doen op de voeding, kan het prima.
   Merk je echter dat ze bijvoorbeeld dikker worden en wat last hebben van dunnere poep, dan kan dat mogelijk te maken hebben met het vetgehalte hierin. Dan is het beter om over te stappen naar iets wat minder vetrijk is.
   Let wel op, gezien je meerdere voedingen geeft (wat ik toejuich!) is het wel lastig te bepalen of alleen de PoN natvoer eventuele symptomen veroorzaakt.

 52. Beste Marilyn,
  Al enkele jaren lees ik met grote interesse je degelijke adviezen. Je maakt er echt werk van en pluist het allemaal goed uit. Dank je wel.
  Onze gecastreerde kater, bijna 6 jaar oud (nu al 7kg) krijgt al vele jaren aangepaste voeding om zijn gewicht lager te krijgen. 5 x een kleine portie/dag, altijd vers water en af en toe Cat Milk van Whiskas, (voordien geitenmelk aangelengd met water, maar daar ben ik al enige tijd mee gestopt).
  Trive complete chicken breast en chicken lever / Feringa vlees menu / Granadapet Filet à la carte / concept for life weight control. Deze soorten wissel ik af.
  Droogvoer tot recent Calibra Obesity via de D.arts. Ken jij dit ? Is dit aan te raden?
  Heb nu Power of Nature Fee’s Favorite & Meadowland Mix aangekocht. Ook deze smaken zijn geen probleem. (Droogvoer is max 30gr/dag bij zijn natvoer, omdat natvoer toch beter is hé.
  (2 jaar terug hebben wij ontdekt dat hij ook bij de buren eten kreeg!! We vermoeden dat ze het nu niet meer doen. Hebben daarop toch aangedrongen).
  Volgens onze dierenarts zou hij 2kg moeten afvallen. Hij is vrij groot in lengte en stevig voor een gewone huiskat.
  Kan/wil je de Calibra Obesity droogvoer en concept for life weight control natvoer ook eens nakijken?
  Bedankt voor al je inspanningen.
  Groetjes

  • De calibra Obesity heb ik onlangs eens bekeken. Dat zag er best goed uit, zeker voor een brok.
   Hetzelfde geldt voor de concept for life weight control natvoer – zeker het proberen waard.
   Als nog even een tip: richt je op ongeveer 1% gewichtsverlies per week, voor optimaal behoud van de spiermassa. Wekelijks wegen is daarom heel handig 🙂

 53. Hoi Marilyn,

  Wat een informatief artikel weer! Ik zit alleen nog met een vraag. Mijn twee maine coons eten brokjes en natvoer gecombineerd. Zij houden erg van de sausvarianten en halen hun neus op voor de kwalitatief betere natvoeren (met vaak veel minder tot geen saus). Ze eten van jongs af aan al Gourmet Mon Petit, denk beide zo’n 1,5-2 zakjes per dag. Ze drinken goed uit een waterfonteintje. Kun je ook wat natvoer aanraden met een goede saus structuur? Ik ben sinds ik eind vorig jaar jouw website heb bekeken met brokken overgestapt op een betere variant, nu het natvoer nog!

  Dankjewel Joekie

  • Hoi Joekie,

   Misschien kun je eens kijken naar de Almo Nature Daily lijn. Deze heeft meen ik brokjes in saus, in ieder geval sommige varianten.

   Groetjes,
   Marilyn

 54. emmeline schoonbroodt

  Beste,

  Een heel interessante website! Ik heb al vele uren leesplezier gehad.
  Mijn gecastreerde kater van 10 jaar is gevoelig voor struviet en hij eet nu al een hele tijd voeding van Hill’s urinary C/D. Vooral droogvoer omdat hij de natvoer varian niet meer lust, was ook heel beperkt van smaken. Zijn urinezuur is wel in balans ( wel nog af en toe een ontstekingsreactie van de lage urinewegen omdat hij vroeger ook een penisamputatie heeft ondergaan) . Maar nu ik zo veel lees over voedingsstoffen en wat belangrijk is vind ik de voeding van Hill’s urinary C/D niet erg gezond. En ik wil gezonde voeding geven zodat hij gezond oud wordt..Ik zou andere merken willen uitproberen die met een goede balans van eiwitten- vet – weinig koolhydraten ook geschikt zijn voor katten met neiging voor blaasgruis. Dan denk ik aan natvoer Thrive complete bvb en droogvoer van Power of nature. Het DL-metonine schrikt me wat af omdat ik las dit niet goed zou zijn voor de nieren. Of geef ik een mix van merken waarbij sommige merken DL metonine bevatten en sommige niet? Alvast heel erg bedankt!

  • Vocht is heel belangrijk bij deze problemen. Daardoor worden zowel de mineralen die de gruis vormen vaker doorgespoeld als ook de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Thrive Complete is een prima keuze daarin. PoN bevat geen DL-methionine, dus die kun je proberen. Houd wel thuis de urine pH in de gaten, zodat je indicatie hebt hoe het ervoor staat en of er weer risico op gruis is. Thrive met DL-methionine kan eventueel helpen om de urine zuur genoeg te houden, dat zul je moeten testen voor jouw katje.

   Wil je echt een diepgaand advies met merken etc, dan verwijs ik je door voor een persoonlijk advies.

 55. Wat denkt u over mera natvoer ?
  En is het een een complete voeding.

 56. Hi Marilyn, het is leuk om tijdens een zoektocht naar goede voeding op zo’n site als dit te komen. Heel nuttige informatie!
  Door het lezen van de stukken over biologisch natvoer, kwam ik terecht bij de “Jarrah Bio Paté Beef & CHicken”. Qua prijs-kwaliteit én bio viel deze mij op. Nu ging ik dat vergelijken met de huidige “AH Biologische Paté Kip” en dat lijkt qua waarden heel veel op elkaar. Bij de AH-variant is het vocht gelijk, eiwit gelijk, vet 1% lager, celstof 0,1% lager en ruwe as gelijk. Voor zover ik kan zien is het grootste verschil de 26% vlees ipv 56% bij Yarrah Bio.
  Kan ik daaruit opmaken dat deze eigen-merk biologische paté qua voedingswaarden een goed alternatief is, en er enkel meer biologische dierlijke bijproducten in zitten ipv vlees?

  Bron Yarrah: https://www.yarrah.com/wp-content/uploads/2019/11/Analytical-values-cat-wet-food-alu-dish_newpackshots.pdf
  Bron AH: Pakje uit de koelkast

  • Qua analyse zijn ze inderdaad heel erg gelijk (38% van de energie uit eiwit, 56% van de energie uit vet en 6% uit koolhydraten).
   Er wordt bij Yarrah meer gespecificeerd van het vlees.
   Als ik kijk naar de ingrediëntenlijst bestaat ook de AH uit ongeveer evenveel vlees, maar minder gespecificeerd. Dus mogelijk meer bijproducten.
   Het lijkt inderdaad best een goed alternatief als je de ongespecificeerde vleesingrediënten voor lief neemt.
   Is je katje gezond en niet te kieskeurig, en past dit beter bij je portemonnee, dan is dat zeker het overwegen waard!

   AH biologische kip paté

 57. Hi,

  Ik krijg over 3 maanden 3 kittens ?
  Dan zijn ze 16 weken.
  Nu wil ik biologisch en graanvrij eten gaan geven. Nat en brokken. Alleen ik zie bij Yarrah dat er 5,0% celstof in zit. Maar staat er in de tekst: “Speciaal ontwikkeld voor katten die wat moeite hebben met het verteren van granen“
  Volgens mij hebben alle katten moeite met verteren van granen toch? plus dan is 5,0% toch redelijk hoog? Of moet dat juist hoger zijn?
  Ik hoor graag. Groetjes Ingrid

  • Rauwe planten (denk aan granen, aardappel, bataat, etc) kunnen katten slecht verteren, maar iets van 40% ervan.
   Wanneer het verhit wordt, wordt dit een stuk beter, en kunnen ze 70-90%+ verteren. Dit is afhankelijk van het soort plant en de bewerkingsmethode.
   Dus ook graan kunnen katten verteren en het is niet per definitie nodig dit te vermijden.

   Wat je wel beter kunt vermijden zijn hoge hoeveelheden koolhydraten, van welke bron dan ook.

   De ruwe celstof waar jij het over hebt, zijn de vezels in de voeding. 5% is inderdaad redelijk hoog voor een kat. Alleen in geval van maag-darm problemen kan het soms handig zijn.
   Voor jonge kittens, waarbij ik uitga van gezondheid, vind ik dat onnodig.

   Je kunt eens kijken naar Orijen Cat en Kitten voor de brok – deze vind ik persoonlijk heel geschikt.
   Qua natvoer heb je meer keuzes, en wat variatie hierin qua merk en textuur laat je kittens wennen aan diverse voedingen.
   Dat is alleen maar handig met het oog op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke ziekten, maar ook zo simpel als: opeens stopt het merk of ze veranderen de samenstelling.

 58. Iris en Ragdoll poes Euvie (Gesteriliseerd, nu 8 maand oud)

  Allereerst, mijn uiterste waardering en full of respect voor jou onwijs vele werk en specifieke uitleg!!! Daarvoor alvast bedankt!

  Toch weet ik het niet helemaal, wij hebben een Ragdoll poes, Euvie ✨ Euvie is reeds een maandje +- geleden gesteriliseerd. Ze is nu 8 maanden, ze krijgt dagelijks droog én natvoer van Royal Canin, deze hebben wij na haar ingreepje veranderd in type sterrelised brokken met daarbij qua natvoer de instinctive, we zijn niet van merk veranderd, uiteraard staan wij hier wel voor open, ze eet het natvoer echt niet, 2 hapjes en ze laat het staan terwijl ze normaliter door het huis rent om haar natvoer te eten, de brokjes eet ze wel. Ik weet niet goed wat nu de beste keus is, heb jij adviezen? Ook gezien dat ze wel vocht moet halen uit haar natvoer ook. Het advies mag gerust een ander merk zijn hoor, ook betreft het droogvoer, ze komt natuurlijk niet buiten, enkel op een ruim, met de luxe dat we deze helemaal kunnen sluiten met ramen. Maar ze gaat dus niet ‘het wild’ in zeg ik maar.
  Ik ben benieuwd !!!

  • Ik hoor dat vaker, dat katjes op RC maar moeilijk andere soorten natvoer eten.
   Je zult dus waarschijnlijk wat meer uit de kast moeten halen om haar over te krijgen naar een beter merk.
   Heb je mengen al geprobeerd? Eerst een klein beetje, wachten totdat ze dat écht goed eet, voordat je er meer door mengt?
   Anders kun je het eens vanaf je vinger proberen te voeren, zeker als ze jou vertrouwt met wat je aanbiedt aan eten.
   Dit kan echt wel even duren, 2-3 weken minimaal gok ik wel als ik je verhaal hoor. Maar blijft doorzetten en aanbieden.
   Katten zijn echte gewoontediertjes, dus ze heeft waarschijnlijk wat meer tijd nodig om te leren dat ook dit “nieuwe spul” eten is.
   Succes 🙂

 59. Welk natvoer kan ik het beste aan mijn kitten van 7 maanden oud geven? Op het moment krijgt hij brokken, maar ik zou hem graag op natvoer willen zetten. Alvast bedankt!

  • Wanneer hij al gecastreerd is en met deze leeftijd, kun je ook overwegen een adult voeding te nemen.
   Voor kittenvoedingen plaats ik deze maanden meer online, dus houd de website in de gaten 🙂

 60. Natascha van der stockt

  hoi,

  Dank voor dit complete overzicht.
  Ik vind het een moeilijke zoektocht. Ik heb twee maine coon kittens van 7 en 8 maand.
  Beiden hebben moeilijkheden met spijsvertering en er werd mij aangeraden om Hill’s i/d droogvoer te geven. Jaxx heeft vaak slappere stoelgang, er is zetmeel en spierweefsel in gevonden dus slechte vertering. Noxx geeft heel vaak over. Met almo nature kip doet hij het wel prima, alleen is dit geen compleet voer .. Bovendien zijn ze ook heel kieskeurig. Ik zoek nu een natvoer die geschikt is voor hen (liefst compleet), omdat ze echt geen fan zijn van de Hill’s i/d brokken. Ik heb de almo nature holistic geprobeerd. Ze zijn er niet wild van, maar eten het wel, maar ik vind het totaal niet de kwaliteit die ik van almo zou verwachten ..
  Kan jij soms advies geven? Ik dacht Mac’s sensitive te proberen, alsook animonda integra of concept for life gastro variant?

  Dank alvast,
  groet,
  Natascha

  • Je zoekt dan een natvoeding?
   Qua structuur kun je eens kijken naar Thrive Complete of GranataPet fillets. Die hebben wel wat van die Almo vleesreepjes structuur, en mogelijk accepteren ze dat.

   Een uitgebreid advies kun je hier aanvragen. Daarvoor is echt meer achtergrond informatie nodig, zodat ik echt rekening kan houden met hun problematiek en voorkeuren.

 61. Dag Marilyn,
  Bedankt voor alle info alvast! Ik heb er veel aan.
  Het enige waar ik een beetje mee zit.. Mijn kat eet ontzettend graag natvoer met saus. En als ik het zo wat bekijk staan er vooral patéetjes hier op het menu. Welk merk kan ik kiezen die nog redelijk goed zijn maar met saus? Ik zou dat dan miss 1x per week als toetje geven.
  Groetje,
  Evelyn

  • Heb je een voeding met saus in gedachten?
   Als je het slechts 1x per week geeft, zou ik me niet te druk maken. De meeste natvoeding is hoger in eiwit en lager in koolhydraat dan gemiddelde brok.
   Wil je graag over gaan naar meer natvoer per week, dan kun je eens kijken of mengen voor hem werkt of als je 1-2 eetlepeltjes water toevoegt aan een betere natvoer (“kattensoep”).

   • Bedankt voor je reactie Marilyn!
    Momenteel geef ik hem een zakje natvoer (animonda carny exotic of feringa menu duo) per dag en 25-30 gram brokjes (nutrivet inne). Hij eet bv. heel graag de zakjes met saus van gourmet. Misschien kan het dan inderdaad niet zo veel kwaad als ik hem dat 1x in de week geef?

    Wat ik mij ook afvroeg, omdat hij wat overgewicht heeft zou ik evt. proberen overstappen van animonda en feringa menu duo naar feringa vlees menu, maar in je review staat te lezen dat je het niet zou aanraden voor elke dag omdat er zoveel orgaanvlees instaat? Hoevaak zou ik het dan mogen geven?

    Bedankt!

   • Feringa zou ik 2-3x per week geven, dan nog een maaltijd met gourmet en dan heb je nog 3-4 keer per week over om Animonda Carny te gebruiken. Lijkt mij een mooie mix van natvoeding als je het 1x per dag geeft.

 62. Hoi ik ben blij dat ik deze website heb gevonden met goede informatie.
  Ik dacht dat ik goed bezig was en gaf mijn katten brokjes van Naturea 0 granen.
  In begin kochten ik Barf menu dat lusten ze niet, blik vlees uit de supermarkt ook
  niet.
  Via keuringsdienst kwam ik achter dat de katten voeding in de super markt niet goed was.
  Dus kocht ik kipfilet en rundertartaar dat gaf ik tussen door dat lusten ze wel.
  Toen las ik op internet dat het niet goed was ben er mee gestopt.
  Na dit lezen ben ik gestopt met de brokjes Naturea en kocht blikvlees wat in dit rijtje staat.
  Heb er al een paar uit geprobeerd om te kijken wat ze lusten.
  Zonder dat ze bijwerkingen krijgen.
  De katten waren gewend dat er een bordje brokjes staan.
  En elke dag kregen ze snoepjes en katten pudding .
  Nu ze dat ze het niet meer krijgen eten ze stap voor stap meer vlees.
  Cosmo snacks aten 2 ervan de andere niet.
  Ga ook de katten snacks uit proberen van Carnis.
  Ik wil mijn katten gezond maken en houden .
  Mijn vorige Siamees kater is overleden aan nierfalen dat wens ik geen enkel dier toe.
  Dieren worden ziek door verkeerde voeding , medicijnen ,elk jaar vaccinatie .
  Als mijn kat ziek is koop is bij de huisdierendokter.nl chinesekruiden dat werkt super goed.
  Dat is een website die de meest positieve reacties heeft op heel internet.
  Omdat er veel zieke dieren zijn is het handig om dit te weten.
  Erg bedankt voor deze informatie mijn katten zijn mijn kindjes ze zijn alles voor mij een geschenk uit de hemel.

 63. Deze site is echt super helpvol
  Na zoeken van het beste droog en natvoer kwam ik hier terecht,
  Ik geef mijn kitten ook carny natvoer,
  Alleen ik moet de 2 volwassenen nog laten wennen, ze nemen nog wel is een likje van het schaaltje als de kleine klaar is met eten, aangezien felix troep is wil ik daarvan af…
  Als droogvoer krijgen ze proplan sterilised en de kleine krijgt proplan kitten, wil dit mengen met porta 21 voor de 2 grote katten

 64. Hoi Marilyn
  Dit weekend mogen wij ons nieuw Brits korthaar katertje gaan halen van 13 weken.
  Bij de cattery krijgt hij op dit moment RC brokken maar ik wil graag overschakelen.
  Welke brok en natvoer raad je aan?

  Alvast bedankt!

  • Dag Katja,

   In bovenstaande lijst kun je mijn beoordeling vinden van kwalitatieve natvoeren.

   Ook voor brokken heb ik zo’n lijst, deze kun je hier vinden

   • En deze kan ik ook allemaal voor een kitten gebruiken of kijk ik voor de kittenvariant?

   • Als er op de voeding “alle leeftijden” staat kun je het ook voor kittens gebruiken. Als er “adult” op staat is dat beter van niet, want het is mogelijk dat die wat minder geconcentreerd zijn in bepaalde voedingsstoffen. Dan neem je liever de “kitten” variant. Een officiële kittenanalyse moet ik nog doen.

 65. Hoi Marilyn!

  Ik geef mijn gesteriliseerde poezen nu Porta 21 Feline Finest Sensible n.a.v. jouw fantastische blog over droogvoer, maar ik wil toch graag de helft natvoer geven. Welk natvoer zou goed samengaan met die Porta 21?
  Alvast dank voor je antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia

  • Dat is moeilijk vooraf te zeggen en ligt heel erg aan je kat. Zijn de katjes gezond? Dan kan in principe alle natvoeding prima met porta 21. Het is een kwestie van uitproberen wat ze lekker vinden/lusten. Heb je wel eens eerder natvoer gegeven? Dan kun je iets nemen wat qua textuur (paté, gelei zachter/harder, vleesreepjes) hierop lijkt. Animonda is wat goedkoper als je eens ergens wil beginnen en die textuur is vrij algemeen voor natvoer. Feringa en Wild Freedom is wat zachter, Granatepet wat harder/droger.

   • Hoi Marilyn,

    Dank je voor het antwoord! Één van de poezen heeft net wat struviet kristallen gehad voor het eerst, maar dat ging samen met een verhuizing naar Duitsland. Vrij veel stress voor haar. Ze krijgt nu speciale brokjes daarvoor zodat de kristallen oplossen (Hill’s Pet Urinary Care). Is die situatie nog iets om rekening mee te houden met de brokjes/natvoer? De ander is helemaal gezond.

   • Stress kan tot blaasproblemen leiden. Zorgen dat stress gereduceerd wordt is dus van belang. Denk daarbij aan schuilplekjes, routines, voldoende ‘resources’ (zoals slaapplekjes, eten, krabben, spelen, kattenbakken etc).
    Daarnaast kun je bij blaasproblemen natvoer gaan geven. Er is ook urinary natvoer (bijv. van Royal Canin) die erop gericht is om struviet gruis op te lossen. Hier kun je meer lezen over voeding voor katten met struviet.
    Een gezonde kat zou ik liever geen urinary voeding geven – lees hier waarom niet.

 66. angela van Hanegem

  Goedemiddag,
  Wat een uitgebreid overzicht! Bedankt daarvoor!
  Ik wil echt graag weten welk natvoer ik kan geven aan mijn kater met chronische diarree. Onderzoeken hebben behalve een parasiet (waarvoor hij een ab-kuur gekregen heeft) verder geen bijzonderheden opgeleverd. Hij heeft ook een buikecho, uitgebreid bloedonderzoek en ontlastingonderzoek gehad en heeft ondertussen al 4 ab-kuren gehad samen met Prednison.
  De diarree is nu aardig onder controle met Prednoral. Ik wil hem graag goed natvoer geven omdat hij geen brokjes meer eet sinds zijn kiezen zijn getrokken. Hij krijgt nu RC Gastro Intestinal en Sensitive maar raakt daarop uitgekeken.
  Welk natvoer kan ik hem het beste geven zodat hij toch alle voedingsstoffen binnen krijgt? Hij valt namelijk af en toe toch af. Het volgende probleem is dat hij al 1 jaar bijna niet meer op de kattenbak gaat voor zijn ontlasting ook al heb ik intussen 3 kattenbakken staan verspreid door het huis. Maar dat is een ander probleem. 🙂

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Angela

  • Hoi Angela,

   Ik raad je aan om eerst te zorgen dat de parasiet weg is, zeker als het om Giardia gaat.
   Voor daarna kun je een natvoer nemen die wat vetter is, bijvoorbeeld Mac’s Cat Sensitive.
   Het is ook belangrijk dat je weet hoeveel je mag voeren, en als hij echt afvalt, dat hij dan echt meer mag eten.
   Eventueel kun je hem ook nog een beetje brokjes blijven geven; ook daarvan heb ik een lijst (zie hier).

   Voor het kattenbak probleem kun je misschien eens een gedragsdeskundige vragen.

   Groetjes,
   Marilyn

 67. Beste,
  Heb juist een vlootje yarrah zalm gekocht voor mijn kat. Hier staan de percentages van de analytische bestanddelen op, slechts 13% eiwitten. Op de blikken totaal geen analytische bestanddelen te vinden, dus wat dit merk betreft heb ik toch mijn twijfels.
  M.vr.gr.

  • Aangezien je het hebt over een blik, vermoed ik dat dit een vochtrijke voeding is. De cijfers die op de verpakking staan, zijn “as fed”, dus inclusief het vocht. Daardoor krijg je – zeker tussen brok en natvoer – een heel vertekenend beeld over de eiwitten etc. Reken je ze om naar de droge basis (zie dit artikel) dan kun je ze wel vergelijken, omdat je het vocht uit de percentages haalt.

   Bij 13% eiwit in een vochtrijke voeding, is de voeding juist heel eiwitrijk (gemiddelde natvoer zit op 10 – 11%).

 68. Bedankt voor deze superheldere blog!

 69. Hoi Marilyn,

  Ten eerste hartstikke bedankt voor alle informatie, super fijn! Ik zie voornamelijk veel vragen voorbij komen van katten die af moeten vallen, maar ik wil graag dat mijn katten wat meer aankomen. Momenteel krijgen ze brokken van Taste of the wild. Nu merk ik dat ze wat meer beginnen te krabben en wellicht allergisch zijn voor de brokken. Hierdoor heb ik door jouw artikel gekozen voor Donnas Duck om te kijken hoe ze daarop reageren. Deze heb ik nog niet ontvangen. Ook wil ik erbij vermelden dat ik een eigen cattery heb en dat het hier dus niet om gecastreerde katten gaat. Wat zou ik kunnen doen om ze mooi op gewicht te krijgen en te houden?

  Alvast bedankt!
  – Roy

  • Als het gaat om zwangere moederpoezen, dan zou ik de brokjes onbeperkt laten staan en liefst minstens 2x per dag een natvoer aanbieden voor het vocht. Een mousse is meestal vetter, en hiervan hoeven ze dus minder te eten om toch de calorieën binnen te krijgen. Ook tijdens lacatatie is er veel energie nodig en is deze voermethode een optie.

   Ook kun je aan de hand van dit artikel berekenen hoeveel kcal een zwangere en zogende poes mag eten. Dit kan een richtlijn zijn om je te helpen bepalen hoeveel voeding nodig is. Dit pas je aan op je individuele kat, dus observeren en aanpassen is noodzakelijk.

 70. Allereerst dank voor alle waardevolle informatie!

  Wij hebben 2 Maine Coon kittens van bijna 6 maanden en die krijgen Orijen Cat & Kitten brokken. Daarnaast ben ik ook Power of nature Meadowland mix brokken door de Orijen aan het mixen.
  Ze zijn nog niet dol op de Power of Nature maar ik wil ook in de brokken graag kunnen afwisselen.

  Daarnaast krijgen ze 2x per dag natvoer, ze delen per keer een blikje of zakje en we variëren met deze verschillende merken: Schesir kitten, Thrive complete, Almo Nature en Applaws.

  Ik vroeg me af wat specifiek het verschil is tussen het natvoer van Schesir voor kittens en volwassenen? Kun jij daar iets over zeggen?

  Groetjes,
  Laura

  • Ik heb even gekeken naar de adult en kitten tonijn met aloë.
   – In de adult zit zonnebloemolie en iets minder rijst.
   – In de kittenvariant zitten meer toevoegingen (meer vit. A en E en taurine, en daarnaast extra toegevoegde supplementen)
   – De kittenvariant is vetter en caloriedichter (bevat meer calorieën per 100 gram). Voor groeiende kittens (zeker als ze nog niet gecastreerd zijn) kan dit nog handig zijn. Na castratie moet je goed opletten dat ze niet te dik worden.

   De adult variant is een supplementvoeding; van de kittenvoeding vermoed ik dat ook. Beter dus om dit niet te vaak te geven om tekorten te voorkomen.

 71. Hoi

  Ik zie dat power of nature ook nat voer heeft.
  Is dit al getest? Op de website staat dat alle smaken uit 95% vlees bestaat.

  • Ik heb een review geschreven die je hier kunt terugvinden: Review Power of Nature Natvoer voor katten

   • Mijn kat hoeft geen natvoer.. Ik heb al diverse merken en smaken geprobeerd. Hoe kan ik haar toch zover krijgen dat ze het gaat eten?

   • Je kunt beginnen met dit artikel over je kat overzetten naar natvoer te lezen.

    Tips zijn:
    – Eens per dag een schepje natvoer neerzetten (eventueel naast de brokjes, zodat ze de associatie met eten gaat snappen)
    – Het natvoer met een topper aanbieden (zoals wat brokjes gruis, een snoepje, iets wat ze super lekker vind)
    – Diverse natvoeren uitproberen. Sommige katten vinden de vleesreepjes structuur van almo of cosma wel lekker. Daar kun je mee beginnen. Dit is wel supplementvoer, dus vervolgens kun je dit gebruiken om naar een complete voeding te gaan met dezelfde structuur (bv Thrive) of dit gebruiken om over te gaan naar meer een gemalen natvoer (die je ook vind ik dit artikel over het beste natvoer).

 72. Hoi Linda,

  Wist je overigens dat power of nature ook natvoer heeft? Zo ja, heb je dat al getest?

  Aangezien hun droogvoer 1 van de beste is, vroeg ik mij af hoe het natvoer is

  Ik heb een link in het bericht geplaatst

 73. Beste Marilyn,

  wat waanzinnig veel interessante informatie, ik verbaas me enigszins over de kanttekeningen bij Hill’s en Royal Canin. Waarom blijven dierenartsen dit voorschrijven terwijl de kennis vandaag de dag toch hun advies ondermijnt? Heeft dit te maken met de winst die ze ermee kunnen krijgen?

  Ik heb toch een vraagje mbt mijn kat, ik hoop dat je me hiermee wat verder wilt helpen:
  – Poes
  – +/- 13 jaar
  – 5,39kg
  – Moet een halve kilo afvallen (om mee te beginnen zoals de da zei)
  – Krijgt 15-20 gram Hill’s JD, dit wordt feitelijk onbeperkt aangeboden gezien de hoeveelheid die ze eet prima lijkt.
  – Heeft dus artrose in 1 voorpoot (vandaar de JD)
  – Krijgt 1 blikje gourmet mousse natvoer per dag.
  – Krijgt daarnaast ook nog voor 4 kg meloxidyl pijnstilling.

  Nu was mijn plan om het droogvoer hetzelfde te houden en het gourmet ben ik inmiddels gaan halveren (door water toe te voegen).

  Alleen aan de hand van de informatie hier ben ik nogal de weg kwijt. Soraya zit inmiddels al 10 jaar aan de Hill’s + gourmet (door de jaren van Hills adult naar mature naar light naar JD gegaan).

  Wat is nu echt aan te raden voor een kat met zowel artrose als medicijnen en overgewicht? Ik wil graag een combinatie van brok en natvoer in ongeveer dezelfde hoeveelheden aan blijven bieden (dus sowieso de droogvoer, want het is niet te doen om haar geen onbeperkt droogvoer aan te bieden (iets met veel gemauw, gedraal gedurende de dag en als springkussen dienen en nachtlampen op mijn hoofd gedurende de nacht).

  Ze is niet heel actief, eigenlijk een beetje lui, is moeilijk te activeren in spel, en zeikt liever aan mijn hoofd voor eten dan dat ze een complexe voerbal uitzoekt. Niet dat ze het niet snapt, maar ze heeft er gewoon geen zin in, maar zit gemiddeld per dag wel 3 tot 6 uur buiten te genieten. Beetje rustig rondkijken, af en toe een muisje, maar een echte ambush hunter, niet eentje die echt actief in de benen is.

  Eventueel natvoer: Mousse heeft de voorkeur, maar iets dat tot mousse te vormen is door te prakken en wat water toe te voegen is ook prima!

  Ze is overigens echt geen visliefhebber en rauw vlees of gekookt vlees maak ik haar ook niet gelukkig mee.

  Wat zou je aanraden?

  Ontzettend bedankt!

  (Excuses voor de dubbelpost bij Gourmet, had hier gepost moeten worden)

 74. Hallo Linda,

  Wij zitten met een kater van 9 jaar (of ouder, lang geleden komen aanlopen), nogal een moeilijke eter.Hij krijgt momenteel nog Tom&co (huismerk) senior zakjes, dit gaat er vrij goed in, maar het laat op kwalitatief vlak waarschijnlijk te wensen over. iams senior zakjes (zou meer vlees in zitten) gaat er enkel in als dit gemengd wordt met de Tom&co, evenals de Animonda Vom Feinsten blikjes. We hebben de indruk dat hij vooral de saus belangrijk vindt, zo eet hij een ‘oudere’ portie enkel op als er verse saus uit het zakje overheen wordt gedaan. Daarentegen, Almo Nature blikjes hebben we hem in het verleden ook al eens voorgeschoteld, maar daar is hij niet enthousiast over. Varianten in patévorm of met gelei hebben we ook ooit geprobeerd, maar deze laat hij links liggen. We zouden hem graag een kwalitatief beter merk geven, aangepast aan zijn vermoedelijke leeftijd (dus senior variant?). Wat zou je ons aanraden?

  • Sommige senior katten kunnen minder goed eiwitten, vetten en calorieën opnemen in de darmen. Dit betekent dat zij hiervan dus extra nodig hebben. Helaas is de term “senior” niet gedefinieerd of wordt er gespecificeerd door het FEDIAF wat een senior dan nodig zou hebben (in tegenstelling tot voor volwassen katten en kittens). Voeding met de term “senior” loopt daardoor vreselijk uiteen qua samenstelling en analyse, en daardoor betekent het label niets.

   Dat gezegd hebbende, volwassen voeding met een hogere eiwitgehalte is handig voor de senior voor het onderhoud van zijn spiermassa. Langzame introductie is belangrijk, omdat hij waarschijnlijk al lange tijd hetzelfde eet. Daarvoor kun je best de Tom&co gebruiken. Misschien dat GranataPet of Feringa iets voor hem is. Eventueel kun je dit iets verwarmen om het aantrekkelijker te maken. Blijf het proberen en aanbieden, soms duurt het ook even voordat een kat beseft dat iets wat je voorschotelt ook daadwerkelijk eten is. Succes!

 75. Hallo,

  Als eerst wat een interessante website met veel informatie.
  Ik krijg binnenkort een (ras)kitten (Neva Masquerade).

  Nu gebruikt de Cattery Almo Nature en Feline Porta with rice voor de kittens.
  En Feline Porta voor de volwassen katten.

  Wat is jouw analyse over deze merken?

  • Helaas heb ik momenteel nog geen analyses van kittenvoer, maar ik ben hier wel mee bezig. Ik probeer dit zsm online te zetten, maar dit kan nog wel een maand of 2-3 duren, vanwege de vele analyses die dit vereist. Nog even geduld gevraagd dus 🙂

 76. Hi, leuke artikel! Heb alleen een vraagje. Geef mijn kat brokken en elke dag blikje gourmet als extraatje. Nou zag ik een ander artikel van jou dat de ingrediënten niet zo heel erg tiptop zijn. Dus ik vroeg mij af, wat is een goede vervaning. Wat ook qua hoeveelheid inhoud en prijs ongeveer op hetzelfde neerkomt, maar wel met de juiste voedingswaarden uiteraard.

  • Alle natvoeren in deze lijst zijn goed. Qua prijs per kilo die overeenkomt met Gourmet (~€5) kun je denken aan Animonda Carny en Mac’s Cats (iets goedkoper), of als je ietsjes meer kan betalen GranataPet of Feringa. De prijzen per dag staan ook in de tabel, dat is op basis dat je je kat volledig natvoer geeft, dus daarvan kun je ook afleiden welke goedkoper is.

 77. Hi, ivm financiële overwegen blijf ik toch bij de brokken… Dat gezegd hebbende geef ik wel Power of Nature Flee’s Favorite. En daar gaat ze echt super goed op! Wel wil ik eigenlijk af en toe natvoer geven maar dan hoeft het niet de volledige voeding te zijn maar meer voor erbij… Heb je daar misschien tips voor? Dank!

  • Cosma Nature en het natvoer van Almo Nature vinden vele katten lekker (dit zijn beiden supplement voedingen, met een textuur van vleesreepjes). Ook niet te duur is Animonda Carny of Mac’s Cat (dit is wel compleet voer en is meer vleesbrokjes/gelei achtig).

  • Dag Marilyn,
   Wat geweldig dat je dit allemaal uitgezocht en gedeeld hebt!
   Ik geef mijn kat natvoeding van terra-pura en bandit. Terra pura vind ik niet in je overzicht. Ken je het merk of kun je zeggen wat je ervan vindt?
   Bedankt voor je moeite,
   Met vriendelijke groet, Marian

   • Als je een specifieke voeding hebt (graag met link), kan ik daar naar kijken. Als het je om alle varianten gaat binnen dit merk, dan zul je moeten wachten tot het review, gezien daar te veel werk in zit voor een simpele reactie.

 78. Wij hebben afgelopen zaterdag een kat van 12 jaar uit het asiel gehaald, met darmproblemen, en advies gekregen om 1 zakje natvoer per dag te geven en verder aan te vullen met brokjes van royal canin fibre. Ik geef 45 gram brokjes per dag (de kat woog 5,8 kg bij vertrek uit het asiel en 45 gram is 3/4 deel van de aanbevolen dagportie wat vermeldt staat op de verpakking). Hij krijgt dus per dag 1/4 natvoer en 3/4 fibre-brokjes. Welk type natvoer is het meest geschikt voor onze kat?

  • Wat het meest geschikt is, ligt er ook aan wat voor darmproblemen hij heeft. Krijg hij snel diarree of juist obstipatie? Heeft hij nog andere problemen, zoals bijvoorbeeld een slechte huid of andere gezondheidsproblemen?

 79. Beste, wij hebben een oudere kat van 12 jaar die al jaren op aanraden van de dierenarts op Royal Canin veterinary diet urinary s/o staat wegens blaasgeruis en ook om de nieren niet extra te belasten. Hij doet het hier goed op en onze andere kat van 7 jaar (bij hem zit CIN in de genen) eet hiervan ook mee maar nu lees ik dat natvoer een beter alternatief is. Welke voeding zou dan het beste zijn? En zouden we dan droogvoer volledig kunnen weglaten? Alvast bedankt!

  • Natvoer zorgt voor een betere vochtopname. Daardoor moeten ze meer plassen, waardoor zowel bacteriën als mineralen minder kans krijgen te blijven hangen.

   In principe is elke natvoer goed voor de vochtrijke voeding. Hoog in eiwitten (specifiek methionine en cysteïne, maar dat wordt eigenlijk nooit vermeld) heeft ook een verzurend effect op de blaas. Koolhydraten liever zo laag mogelijk, omdat die juist alkaliserend werken. De merken die ik in dit artikel aanbeveel voldoen daaraan.

   Daarbij wel een opmerking; Afhankelijk van de urine pH van je kat, moet je mogelijk toch een verzurend middel gebruiken om deze goed te houden. Tevens raad ik aan de urine thuis te testen op de ontwikkel (bijv. met Combur urine strips). Hierdoor heb je oog op de reacties van jouw kat en geeft het een indicatie of het goed gaat, of juist niet. Op basis daarvan moet je mogelijk andere aanpassingen doen.

   Ik raad je aan mijn serie over blaasgruis eens te lezen, deze kun je hier vinden. Hier vind je artikelen over de pH waarde, de SG waarde als ook tips voor de voeding en ondersteuning voor de blaas.

 80. N.a.v. Power of Nature: bestellen via de doggy-webshop of de Duitse Cats-country website. Misschien interessant voor lezers.
  Ik heb nu een bestelling lopen via Cats-country, want in mijn vergelijking bleek dat per blikje natvoer Cats-country ca. 20 eurocent goedkoper was dan de doggy-webshop. Op een zak droogvoer van 2 kg was dat verschil maar liefst zo’n 4 euro. Maar ook de doggy-webshop hanteert relatief hoge leveringskosten (6,95), alhoewel een paar euro lager dan Cats-country (9 euro op dit moment).
  Beiden eigenlijk alleen interessant als je grote hoeveelheden bestelt (in mijn geval: 3 katten hebben, werkt wat dat betreft mee).
  Heb de bestelling nog niet ontvangen, dus kan daar geen verdere ervaring over meegeven.

 81. Beste Marilyn,
  Via Zooplus Macs, feringa en granatapet symphonie besteld. Helaas geen van allen een succes tot nu toe. Hij snuffelt eraan, neemt 2 hapjes en dat was het dan weer. Zet ik het nog een keer voor dan hoeft hij het helemaal niet meer. Wat ik persoonlijk zo jammer vindt aan deze soorten voer is dat ze helemaal kapotgekookt zijn en allemaal hetzelfde ruiken ! Er zit totaal geen bite meer in. gewoon smurrie. Dan kan het wel goed zijn, maar zo ziet het er niet uit en zo ruikt het ook niet. Ben bang dat ik alles weg kan gooien…. of heb jij nog tips zodat hij het begint te eten. Normaal was hij qua natvoer nooit kieskeurig.

  • Hoi Claudia,

   Als hij wel andere soorten natvoer wil eten, kun je dit het beste eerst eens mengen. 90% oud voer met 10% van het nieuwe. Als ie dit goed eet, kun je iets meer nieuw voer en iets minder oud voer doen. Voor nog meer tips, kun je ook eens kijken in mijn artikel ‘hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet‘.

   Je kunt trouwens ook eens kijken naar (af en toe) rauw vlees. Misschien dat dit jouw kat beter bevalt.

   Groetjes,
   Marilyn

 82. Sylvia van Troost

  Hoi Marilyn,
  In het overzicht voor de beste natvoer schreef je; “er zijn ook een aantal varianten wat hoog in vet (>30%DM). Heeft je kat overgewicht, dan kun je deze beter laten liggen, want vetten zijn calorie rijker dan eiwitten (en koolhydraten). Neem dan liever eentje die meer richting de 20%DM vet gaat.”
  Ik heb in de lijst (van de beste natvoeren) zitten zoeken naar eentje die meer richting de 20%DM vet gaat (ivm overgewicht kat) maar heb wat moeite om de getallen te interpreteren. Kun je mij op weg helpen welke natvoeren uit het overzicht daar het meest bij in de buurt komen?

  • In deze lijst staan geen natvoeren die bij de 20% vet in de buurt komen (deze opmerking is meer bedoeld in het algemeen, voor het uitzoeken van een natvoer bij overgewicht). In de lijst staan wel een aantal die onder de 30% vet zitten – Feringa Vleesmenu, Granatapet Symphonie, Bandit, Leonardo. Deze zijn ook allemaal hoog in eiwitten, wat er mede voor kan zorgen dat je kat zijn spiermassa wel blijft behouden.

 83. Kittens van 3 maanden oud, moet die “speciaal” kitten natvoer krijgen of mag je ook gewoon adult geven.

  Op dit moment krijgen ze Animondo en Almo Nature speciaal voor kittens. Magnum eet alles, maar Muppet eet eigenlijk alleen Almo Nature. Ik wil nu wild freedom gaan proberen maar die hebben geen kitten variant.

  Zijn overigens 2 ragdolls.

  • Veel kitten en adult varianten zijn min of meer hetzelfde in ingrediënten en analyse. Kittens hebben wel meer eiwit nodig, maar Wild Freedom natvoer is redelijk hoog in eiwitten. Ook hebben kittens meerdere kleine porties nodig, omdat hun maagje nog maar klein is, maar ze wel veel voeding nodig hebben. Ragdolls zijn groter dan de gewone HTK, dus als je kijkt naar de hoeveelheden die ik noem voor kittens, moet je er mogelijk nog wat extra bijgeven.

 84. beste Marilyn,
  sinds 3 weken hebben we een kitten in huis, aan prachtig ragdoll kater van nu al 12 weken oud.
  sindsdien ben ik op zoek naar het beste en helaas betaalbaar merk voer voor ons kitten.
  de info op uw website vind ik erg belangrijk maar ik zie voornamelijk adult versies die zijn helaas nog niet geschikt voor ons kitten.
  na weken zoeken heb ik brokken van applaws voor kitten chicken versie en blikvoer van animonda carny kitten rund en kip varianten aangeschaft, maar nog steeds heb ik de twijfel of het kwalitatief goed voer is en of er misschien iets beters in hetzelfde prijsklasse is dat ik nog niet tegen ben gekomen.
  is de voer dat ons kitten krijgt goed of kan ik beter overgaan naar iets anders in hetzelfde prijsklasse.
  ik hoop dat u me wilt helpen
  alvast bedankt
  met vriendelijke groet,
  Mari

  • Applaws brok en Animonda natvoer zijn van redelijke kwaliteit (goed voor die prijsklasse).

   Je kunt ook meer adult natvoer gaan geven – die in dit lijstje zijn hoog in eiwitten. Ik raad altijd aan om minstens 50% natvoer te geven, vanwege het vocht.

   Voor brokken kun je eens kijken naar mijn brokkenlijst (die zijn voor adults, maar ook te gebruiken voor kittens). Power of Nature Natural Cat zit in dezelfde prijsklasse als Applaws brokken (rond de €7,50 per kilo) maar geef je wat minder van, dus per dag goedkoper. Thrive kip en Purizon zijn ietsjes duurder (€10p/kg), Porta 21 Feline Sensible is goedkoper (€5p/kg). Hopelijk kun je daar verder mee.

  • Ik wilde ook de Applaws brokken en Animonda Carny natvoer proberen maar heb toch iets anders besteld omdat er in Applaws kippenjus zit. Daar zouden vrije glutomaten in zitten?
   Ik probeer nu Cat Lovers Gold grain free en het natvoer .
   De kittens stonden op Whiskas toen wij ze kregen.
   Het liefst wil ik droogvoer en natvoer geven met hele ingrediënten. Morgen komt het nieuwe voer dus het is even afwachten hoe het gaat. Ben blij met de uitleg over calciumcarbonaat, dacht al dat dat niet zo goed is. Hoorde ook dat de binnenkant van pouches giftige stoffen voor dieren kunnen bevatten. Daarom koop ik ze nooit.

   • Het is mogelijk dat er in kippenjus MSG (vrije glutamaat) zit, maar dat hoeft niet. Om het zeker(der) te weten, zul je daarover de fabrikant moeten contacteren.

   • Ik heb ergens gelezen dat de binnenkant van een blik, ook giftige stoffen bevat.

   • Mogelijk bedoel je Bisfenol A (BPA), welke inderdaad in de coating van de blik gebruikt wordt. Het ligt er wel aan in hoeverre dit in de voeding lekt of het schadelijk is (wat wel kan). Ik weet dat er ook BPA vrije blikken worden gemaakt, maar durf zo niet te zeggen of dat in de kattenvoeding ook zo is. Dat zul je bij de fabrikant moeten navragen.

    Helaas worden in sommige brokken ook conserveringsmiddelen gebruikt (zoals BHT en BHA) die mogelijk kankerverwekkend zijn, dus daarmee ben je niet per se beter af.

    Als je dit wil helemaal vermijden zul je zelf moeten gaan samen stellen.

 85. Welke natvoer is het beste van alles hier boven beschreven als geld geen rol speelt?

  • Dan zou ik denk ik kiezen voor Wild Freedom, Terra Faelis, Bandit (biologische variant) en Renske Bio.

   • Hoi Marilyn,

    Eergisteren werd bij mijn kattekind suikerziekte ontdekt 🙁
    Ik ben al 2 dagen alle sites en info aan het afschuimen om de juiste voeding te vinden. Sara is zo gesteld op korrels dat ik geen echte oplossing vind…
    blijkbaar is natvoeding beter. Tja en dan… welk merk?
    Geld is niet belangrijk… de gezondheid van Sara heeft prioriteit!
    enige tips?

    vele miauwkes,

    Inge en Sara.

   • Hoi Inge en Sara,

    Suikerziekte is gelukkig redelijk goed te managen met insuline, en in veel gevallen zelfs om te keren met de juiste voeding.

    De ‘juiste voeding’ is in dit geval zo laag mogelijk in koolhydraten. In de tabel hierboven heb ik al een aantal opties aangegeven die laag genoeg in KH zijn hiervoor die je kunt overwegen.

    Over het algemeen zul je de brok moeten laten staan – brokken hebben altijd een vorm van zetmeel nodig en zijn zodoende vaak te hoog in koolhydraten. Dat gezegd hebbende, soms kun je niet anders (bijvoorbeeld door een brok-verslaafde kat) of in de transitieperiode. Power of Nature Natural Cat (‘Fees Favorite’ en ‘Meadowland Mix’) en Wildcat ‘Ethosha’ zijn 3 varianten brokken die wel heel laag zitten.

    Let op dat wanneer je voeding gaat geven dat laag is in KH, de insuline hoeveelheden mogelijk moeten worden aangepast. Daarom is het handig de glucose te meten voordat je insuline spuit, zodat je weet hoeveel je moet spuiten.

    Groetjes,
    Marilyn

 86. Helaas heb ik een hele lastige eetster bijna al deze merken eet ze 1 of 2 keer en daarna weigerd ze het. Het enige natvoer wat ze redelijk eet is gourmet. ..is niet echt goed maar ja ze moet natvoer eten (ook ivm medicijnen die ze moet hebben )over de dag verdeeld staan er wel goede harde brokken

  • Hoi Nanda,

   Gourmet is al een begin. Het bevat al meer eiwit en minder KH dan menig brok. Dit betekent ook dat ze vaak moeten wennen aan een natvoer dat nog hoger is in eiwit en lager in KH. Mengen helpt daarin al: afhankelijk van hoe kieskeurig je kat is, eerst een theelepeltje tot een eetlepel nieuw voer met de rest Goutmet en wanneer ze dat goed eet, steeds iets meer nieuw voer. Wanneer ze de voeding de eerste keer wel goed eet, kun je ook verschillende merken afwisselen per dag. Alhoewel niet overal mogelijk, kun je bij Zooplus wel losse blikjes kopen.

   Groetjes,
   Marilyn

 87. Hallo Marilyn,

  Hops lust geen natvoer, wat ik haar ook voorzet. Omdat ze nierpatiënt is zou dat wel beter voor haar zijn. Ook verse vis of kip gaat er niet in. Ze is 15 jaar en heeft naast nierproblemen ook pancreatitis of triaditis – verschil is niet te zien op de echo – en spondylose. Heb je misschien een tip voor mij?

  Groeten,

  Carina

  • Dat zijn een hoop problemen helaas. Alhoewel natvoer beter zou zijn, ben ik bang dat het kan leiden tot een neerwaartse spiraal in eetlust als je het haar opdringt, zeker door de combinatie van nieren, pancreatitis én haar leeftijd. Daarnaast vragen zowel de nierproblemen als pancreatitis/triaditis hun individuele aanpak. Eventueel zou je haar brokjes in water kunnen weken om de vocht opname te vergroten, zolang ze dit eet uiteraard.
   Verder zou je eens kunnen kijken bij mijn tips over katten natvoer te laten eten. Als ze een favoriete snack heeft, kun je die eens erover sprinkelen om haar extra te verleiden.

 88. Hoi Marilyn en medelezers,

  Ik wilde een kleine toevoeging maken op jouw uitgebreide overzicht van kwaliteitsvoer voor onze katten. Het valt me op dat sommige voeren (als voorbeeld de Wild Freedom, maar ook andere merken) in hun ingrediëntendeclaratie het volgende zetten:

  ‘55% kippenvlees, -lever en -bouillon; 43% zeezalm en visbouillon; 2% mineraalstoffen’.

  Dit betekent dus niet dat er 98% vleesaandeel in het voer zit, aangezien hierin ook bouillon wordt meegerekend. Bouillon is niets meer dan water met een flinke lading zout. Zout leidt tot een hoge bloeddruk en daardoor op de lange duur tot nierfalen. Ik zorg er zelf daarom altijd voor dat er op de ingrediëntendeclaratie vermeld staat dat er ‘drinkwater’ gebruikt wordt, in plaats van bouillon. Als voorbeeld geef ik de Catz Finefood (maar ook sommige andere merken zijn hier transparant in) :

  ‘Wild: Wild * 70% (bestaande uit spiervlees, hart en lever), drinkwater 23,6%, aardappel 3%, veenbessen 2%, mineralen 1%, rozemarijn 0,2%, tarwekiemolie 0,2%.
  * Wild aandeel: spiervlees en hart samen ongeveer 50% (waarvan 2/3 vlees en 1/3 hart), lever ongeveer 30%

  Wellicht hebben andere kattenliefhebbers ook iets aan deze informatie.

  • Dit klopt zeker en belangrijk om hierop te letten als je naar het vleespercentage kijkt.
   Onderaan de tabel geef ik ook aan met een * dat het bouillon gedeelte van het totale vleesgedeelte is afgetrokken.
   In je voorbeeld van Catz Finefood is het vleesaandeel 70%.

 89. Hallo!

  Allereerste bedankt voor de schat aan informatie! Ik heb sinds een paar dagen een zwart katertje van 13 weken en ik kan de keren dat ik naar deze website gesurfd ben in de afgelopen maanden niet meer tellen!

  Ik vroeg me bij dit artikel af of het voer ook geschikt zou zijn voor Lucifer. Er bestaat natvoer voor kittens, maar wat ik ervan kan zien is het meeste daarvan rommel. (Bevatten vaak ‘vlees en dierlijke bijproducten’). Hij krijgt nu het huismerk van de AH en bij zijn vorige thuis kreeg hij ‘wat de pot schafte’ uit donaties, maar ik vind zijn vacht heel dof.

  Hij is dus ongeveer 13 weken oud (gedumpt katje, dus geboortedatum is niet volledig zeker) en ik vroeg me af of ik hem bijvoorbeeld Mac’s Cat kan voeren. En zo nee, wat zou je aanraden voor een jong kitten?

  Groetjes en alvast bedankt,
  Jenny

  • Hoi Jenny,

   Je kunt Lucifer prima de Mac’s Cat geven. In het wild eten kittens ook niet anders dan mama poes. Echter hebben kittens wel meer energie nodig dan volwassen katten, omdat ze nog groeien (en veel spelen). Omdat ze ook een kleine maag hebben, is het belangrijk dat ze voldoende voeding tot zich kunnen nemen over de dag. Dit zijn vaak kleine porties. Dat betekent zeker met natvoer (dat minder calorie dicht is dan brok) dat je het geregeld moet aanbieden. Het alternatief is om het wat langer te laten staan, wat best kan zolang je geen vliegen hebt.

   Hopelijk heb je hier wat aan.
   Marilyn

   • Dag Marilyn,

    Bedankt voor je snelle en grondige antwoord!

    Ik heb net een paar blikken besteld, hopelijk vindt hij het lekker. Lucifer is niet kieskeurig voor zover ik al gemerkt heb, gelukkig.
    Ik laat zijn eten inderdaad langere tijd staan, omdat ik merk dat hij niet alles in één keer opeet, maar op latere tijdstippen nog eens terugkeert om nog een beetje te eten.

    Groetjes,
    Jenny

 90. Hallo Marilyn,
  mijn kat heeft sinds een jaar alvleesklierontsteking. de DA kon niets meer voor hem doen. ik ben toen naar een DA acupunctuur gegaan en het ging steeds beter. het spugen bleef hij wel doen. nu gaat hij steeds slechter eten en t spugen blijft. nu is t niet meer belangrijk wat hij eet maar dat hij eet. heb jij hierin advies. hij krijgt gekookte kip met de bouillion. deze drinkt hij wel en soms een piepbeetje kip. kattenvlees v almo nature eet hij inmiddels niet meer. brokjes bekijkt hij ook niet meer. dus hij eet zo goed als niet. heeft hij opeens een bui om te eten dan komt t er weer uit. hij heeft beslist wel eetlust want bij t avondeten wil hij graag mee eten maar das dan zo slecht dat ik weet dat hij gaat spugen en weer ziek hiervan wordt. welk natvoer adviiseer je mij zodat mijn kat toch weer wil gaan eten.

  • Het spijt me om dit te zeggen, maar helaas heb ik geen opties voor je. Ik weet ook nog niet zoveel van pancreatitis, alleen dat vet de reactie extra triggert. Op het moment dat ze niets wil eten, en dat wat ze eet er weer uitgooit wordt het erg moeilijk. Lijkt ze verder nog wel oké? Anders wordt het helaas misschien tijd om haar te laten gaan…

   • Hoi! Mijn poes had ook pancreatitis en naast de medicatie die ze daarvoor kreeg, goede ik haar al langere tijd Royal Canin Gastro Intestinal. Die heb je in gewone variant en moderate calorie. Zowel als droge brok en als zakje natvoer. Is niet goedkoop, maar wel werkzaam.

    Sterkte met je kat!

    Groetjes Joyce

   • Ik ben geen fan van RC, maar met pancreatitis heb je soms echt geen keuze. Als dit is wat ze dan eten, so be it. Het is te proberen als je kat met deze problemen rondloopt.

   • Mijn 8 jarige kat krijgt sinds hij pancreatitis heeft Orijen Fit &Trim + Hermans bio pouches.Hij reageert hier goed op.Ik giet hier een beetje heet water op en geef z’n dag portie in 5 a 6 keer.De periodes dat hij niet wil eten krijgt hij prednison.Heb voor Fit&Trim gekozen na een lange speurtocht,het is hoog in eiwit en heel belangrijk laag in koolhydraten en vet. Vet kan evt aangevuld met cocosolie,als de kat het lust.Cocos olie is niet belastend voor de pancreas.In Amerika wordt rauw aanbevolen maar mij kat lust het niet.

 91. Hoi Marilyn.. Wat ik ook probeer wil mijn kat niet eten wat ik haar het liefste geef. Het is een 8 maanden oud scottish fold. Met droogvoer heb ik absoluut geen problemen dat eet ze gelukkig wel. Ik heb haar toen ze wat kleiner was Kitten natvoer van de Jumbo gegeven dat at ze zonder moeite. Vervolgens heb ik MAC geprobeerd, Animonda, Feringa allemaal tevergeefs. Nu geef ik haar Sheba natvoer maar dat wil ik niet meer doen omdat daar suiker in zit. Heb je advies voor mij. Het lijkt erop dat ze natvoer wat in brokjes geleverd wordt gewoon niet lust.

  • Hoi Suley,

   Sheba, Gourmet, supermarkt merken – als ze dit natvoer wel goed eet, is dat al een begin. Zelfs als er suiker inzit, zijn ze over het algemeen nog steeds lager in koolhydraten dan menig brok.

   Dat gezegd hebbende, is het doel naar een nog beter natvoer. Wat je kunt doen is mengen: 90% Sheba en 10% nieuw voer. Als ze dat goed eet, 80% Sheba en 20% nieuw voer. Net zolang tot ze 100% van het nieuwe voer eet.

   Als je brokken de hele dag hebt staan, moet dat veranderen. Ze hebben dan nooit trek en er is geen reden iets nieuwe te proberen. Voor meer tips kun je ook dit artikel lezen.

   Groetjes,
   Marilyn

 92. Ria van Laar

  Bedankt voor jullie website: mijn ogen zijn open gegaan. Wat een schat aan info geven jullie!
  Ik heb 3 katten van elk 12 jaar en ze beginnen nu min of meer wat te mankeren (1 met blaasgruis, 1 waarvan beginnende suikerziekte vermoed werd -gelukkig niet aan de hand nu- en 1, waarvan het vermoeden is dat iets rond de nieren niet klopt).
  Ik heb een studie van jullie website gemaakt -wat heet!- en ik ben een paar weken geleden gestart met het geven van ander (lees: veel beter) kattenvoer.
  Met als gevolg dat de vacht van mijn katten mooier is (was al mooi) en het lijkt alsof ze (nog) veel meer tevreden zijn. Mijn kater bijv. zeurt niet meer uren voordat hij natvoer krijgt (ik geef het nu 3x per dag en totaal geen harde brokken meer). En 1 van mijn poesjes, die altijd heel nuffig met eten was, eet nu alles graag.
  Toen ze nog piep waren heb ik geprobeerd ze zelf vers vlees te voeren, maar dat lukte bij die ene meid helemaal niet. Misschien heb ik dat toen niet goed aangepakt; leven is leren.

  Ik koop mijn katteneten bij Zooplus (op zich een heel goed adres) en ben bezig voor mezelf een aantal merken met varianten in een spreadsheet te zetten. Ik wil zo een beetje snel een keuze kunnen maken wat ik de katten op welk moment geef.
  Wat me echter o.a. bij Animonda Carny opviel was dat van de 10 variaties de analytische bestanddelen steeds precies hetzelfde waren. Dat lijkt mij onmogelijk. Op mijn reactie heb ik van Zooplus het antwoord gekregen dat het gewoon klopte.
  Zo heb ik wel wat meer mankementen op de website gezien: bij Catz finefood Puur bijv. ‘Gevogelte en zalm’ kwam ik voor het begin van de berekening van de DM aan koolhydraten uit op een percentage van 100,2%. Dat moet een fout zijn.
  Maar goed, Zooplus neemt mij op het ogenblik nog niet helemaal serieus. Ik denk dat ik als ik wat meer tijd heb, eerst de fabrikant van Animonda Carny ga benaderen.

  Maar nogmaals dank, van mij en mijn katten!

  • Beste Ria,

   wat ben je gaan voeren, als ik vragen mag? Ik wil voor mijn katten ook graag volledig over op natvoer, aangezien ze beide 14 jaar zijn en eentje meer is gaan drinken en plassen…

   • Welk natvoer je eerst probeert, is min of meer om het even. Gourmet of een van de goedkope merken kan soms een goede natvoer zijn om ze te laten wennen aan de textuur en smaak. Daarna kun je dan wisselen. Zie voor meer tips ook het artikel: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

    Als ze meer zijn gaan drinken en plassen, kan dat een voorbode zijn voor ziekte, zoals diabetes. Ik raad je aan dit, zeker omdat ze al 14 jaar zijn, toch even te laten checken bij de DA.

 93. Hoi marilyn..ik heb zojuist de bestelling geplaatst via de link van zooplus op deze pagina..ik hoop dat ze granatapet en mac lusten? fijn weekend..ga me zeker nog meer verdiepen in t natvoer en de kleine kess goed im de gaten houden met haar gewicht..t is idd een htk poes en ook gesteriseerd maar nu nog een slank postuur..hopen dat t met haar gewicht op peil houden beter gaat dan met mees
  Fijn weekend!

 94. Ik heb t even uitgerekend. Mees weegt 6 kg en moet naar 5 kg dus mag ze 220 kcal p dg. Met applaws brokjes is dat 60 gr p dag. Maar ze eet ook 50 gr natvoer a 45 kcal dus nog maar 175 kcal van haar brokjes en dat is 45 gram. Dan zou ze dus af moeten vallen. Ze eet op t moment maar iets van 40 gram max aan brokjes maar ze valt niet af. Mss is t natvoer wat ze krijgt ( reaktie hierboven) toch te vet voor haar dan. Ik weet ook niet meer waarom ze niet afvalt maar ik hou vol..bewegen gaat redelijk elke dag..vaak gooi ik wat brokjes door de kamer 2 x p dag..dan wil ze nog wel gaan rennen..voor de rest is ze liever lui dan moe helaas

  • Hoi Linda,

   Zoals ik al zei, het aantal calorieën is belangrijker dan het vetgehalte. Wist je dat een dieet van een verwilderde kat bestaat uit maar liefst 52% eiwit, 46% vet en slechts 2% koolhydraat (op droge basis)? Dat is een stuk vetter dan de natvoer die je hier vindt, maar toch zijn deze wilde katten nooit te dik. Dat heeft met portiecontrole en beweging te maken, niet met de hoeveelheid vet in de voeding.

   Je berekening gaat de goede kant op, maar waar je rekening mee moet houden is dat niet alle voeren evenveel calorieën bevatten.
   Zo zijn Cosma en Miamor aanvullende voeren en zeer laag in vet. Daardoor is de hoeveelheid calorieën ook lager per 100 gram dan bij Animonda Carny.

   Ik heb even de volgende zaken uitgezocht:
   Animonda Carny: 99 kcal per 100 gram
   Miamor FIjne filets nature: 64,5 kcal per 100 gram
   Cosma Nature (kipvarianten): 74,25 kcal per 100 gram
   Applaws kip: 378kcal per 100 gram.

   Ik zou voor het afvallen overstappen naar een compleet natvoer, zodat je deze voor ongeveer 70% van de calorieën kunt geven. Daardoor vallen Miamor en Cosma af, want hierin zitten niet alle voedingsstoffen die ze nodig heeft.

   Stel dat je dit doet, bij 220kcal is 70% 154kcal uit natvoer.
   Van animonda carny is dat 156 gram natvoer.
   Aangevuld met wat brokjes van Applaws (kip), komt er nog voor 66kcal bij. Dat is 17 gram.

   Voor Mees zul je dit strak moeten afwegen, vooral de brokjes! De brokjes zijn namelijk zo calorie dicht, dat zelfs 5 gram extra een behoorlijke ‘caloriebom’ is (maar liefst 19 kcal, oftewel 8,6% van de 220kcal dagelijkse calorieën!).
   Dit voer je in maaltijden (liefst minimaal 3x per dag), zodat je zeker weet wat ze eet en hoeveel ze eet. Laat ze wat staan, dan haal je het weg. Eventueel kun je het later nog eens aanbieden, maar op = op.
   Waarom ik zeg, ga voor meer natvoer, is omdat dit meer het maagje vult. Daardoor is honger minder snel aanwezig dan alleen op brokjes. Bovendien reguleren katten op voeding met meer vocht beter hun calorie inname, zo blijkt uit onderzoek.

   Ook raad ik aan een babyweegschaal te kopen als je die nog niet hebt. Deze is stabiel en precies genoeg om te wegen. Met een brokje kun je hem erop lokken en belonen als hij goed blijft staan. Door dit bij te houden in een excel bestand, of gewoon met pen en papier, kun je direct zien of en hoeveel hij afvalt (of bijkomt).
   Soms is het nodig om de hoeveelheid voer naar beneden bij te stellen of juist iets omhoog als het afvallen te snel gaat. Dat kun je echter alleen vaststellen als je consequent zijn gewicht bij houdt.

   Het bewegen is erg goed, het brokjes gooien werkt perfect. Onthoud ook dat rennen niet de enige activiteit is. Gewoon wat lopen is ook goed. Zo kun je bijvoorbeeld met wat plankjes aan de muur en/of speeltunnels op de vloer een ‘parcour’ maken, waarover je Mees lokt met wat brokjes, of beter nog, een speeltje. Hij hoeft niet erover heen te sjeesen, lopen is prima. Dit vereist wel elke dag oefenen, maar is ook tegelijkertijd een manier om jullie relatie te versterken.
   Onthoud ook dat het overgewicht de gewrichten pijnlijk kan maken, waardoor het bewegen niet erg leuk meer is. Overdrijf het spelen dus ook niet, als hij op zijn zij gaat liggen, gaat wassen of wegloopt is het genoeg. Probeer elke dag te spelen, consistentie is belangrijk.

   Als je dan nog geen enkele beweging ziet in afvallen na een week of 1-2, is het handig toch de dierenarts even te raadplegen. Misschien is er sprake van ziekte, zoals een te traag werkende schildklier.

   Ik weet dat het lastig is, omdat Kess wel gewoon haar normale hoeveelheid voer moet eten. Maar het is het handigst als ook zij in maaltijden gevoerd wordt (die alleen voor haar zijn), zodat het voer weg is en Mees niet stiekem nog een hapje kan pikken als je even niet kijkt. Maar het belangrijkste is dat Mees dat overtollige gewicht verliest, zodat de kansen op allerlei ziekten weer verkleint in plaats van vergroot.

   Blijf volhouden zoals je zegt, het is een lange adem, maar het zeker waard!

   • hoi Marilyn

    djw voor je uitleg, ik heb mn lijst met bestelling even aangepast, zijn dit dan wel de goede merken natvoer?
    Thrive compleet, granatapet delicatessen, macs kattenvoer en animonda carny. Of heb je nog andere merken die goed voor ze zijn. ik heb ze van je vergelijkingslijst genomen omdat ze een hoog cijfer hadden

    Nog een vraag, kess eet dezelfde hoeveelheid brokjes als mees, ze is nu bijna 11 maanden en komt nog steeds aan, is dat omdat ze nog in de groei is en moet ik haar meer eten geven dan mees? Ze is vandaag gewogen (elke donderdag op een babyweegschaal) en ze weegt nu 3650..toch 120 gram aangekomen afgelopen week..

    tnxs….alweer 😉
    groetjes linda

   • Hoi Linda,

    Deze natvoer zijn compleet en wat mij betreft goede. Als ik meer goede natvoeren heb, update ik altijd dit specifieke artikel om het overzichtelijk bij elkaar te houden. Uiteraard heb ik nog lang niet alle merken bekeken, dus het kan zijn dat er anderen zijn die ik nog niet geanalyseerd heb die wel goed zijn.

    Kess is nog in de groei, dus daarom zal ze ook aankomen. Aangenomen dat het een huis-tuin-en-keuken kat is, is ze op ongeveer 1 jarige leeftijd min of meer uitgegroeid. Daarom zou ik voor haar de calorieën gaan berekenen. In het artikel “hoeveel mag een kitten eten per dag” ga ik hier meer op in.
    Houdt er rekening mee dat wanneer ze gecastreerd is, ze waarschijnlijk minder nodig is. Daarvoor kun je het beste op haar postuur letten. Begint ze uit te dijen op haar flanken (beste zichtbaar vanaf bovenaanzicht), dan ga je minder geven. Begint ze te vermageren, dan juist wat meer. Omdat hier meer factoren spelen, zoals groei en castratie, is dit ‘op het oog voeren’ belangrijk, omdat de richtlijn hierin zo kan verschillen per kat.

    Ik hoop dat je hiermee weer verder kan.
    Marilyn

   • Helemaal over op natvoer gaat niet lukken met mees..toch wil ik beide blijven voeren dus een goed natvoer samen met afgewogen brokjes..jij had berekend een verhouding van 70/30..natvoer/brokjes…ze krijgen hier smorgens 50 gr natvoer p kat (50 kcal) en daarbij dus maar voor 170 kcal aan brokjes (voor mees dan) wat neer komt volgens de berekening op ong 40 gr brokjes applaws kip met zalm. Mss ooit in de toekomst meer natvoer maar op sit moment lust mees niet meer en financieel is t ook beter haalbaar helaas..mss ooit gaat dat wel lukken

 95. Hoi..welk natvoer is t meest geschikt voor poes mrt overgewicht. Ik moet dus letten op t vetpercentage maar ze zitten allemaal rond de 30 pr in de lijst hierboven

  • Hoi Linda,

   Het belangrijkste voor het afvallen van je kat is het aantal calorieën die hij krijgt. Daarbij maakt het in wezen niet uit of die komen van eiwitten, vetten of koolhydraten. Dit wel is wat de marketing je doet geloven van light voer, waarin ze vetten (9kcal per gram) vervangen door koolhydraten (4 kcal per gram). Daardoor mag je kat meer eten van het voer, want het bevat wat minder calorieën, maar ook dan kan hij nog steeds aankomen als hij te veel eet!

   De belangrijkste factor bij afvallen is portiecontrole. Hij moet minder calorieën binnen krijgen dan hij gebruikt.

   Hoeveel hij nodig heeft hangt af van zijn huidige gewicht en zijn ideale gewicht. Als dit niet al te veel scheelt (maximaal 1 kilo) kun je voeren voor het ideale gewicht. Als het wel veel verschilt, kun je beter tussenstapjes nemen, om te voorkomen dat je kat te snel afvalt. Een indicatie hoeveel je kat nodig heeft in calorieën en hoe je dit omrekent naar grammen, kun je in mijn artikel ‘hoeveel voer heeft een volwassen kat nodig per dag‘ lezen.

   Als je graag meer natvoeren wil bekijken, kun je ook eens kijken in mijn tabel waarin ik natvoer vergelijk. Hierin kun je ook de (gemiddelde) vetpercentages weervinden. Bijvoorbeeld Thrive Complete is hierin heel laag. Dat wil overigens niet zeggen dat dit per se het beste natvoer is voor een kat met overgewicht, maar even om je een idee te geven van verschillende vetpercentages in diverse kattenvoer.

   Ik raad je ook aan het artikel te lezen met tips over afvallen. Daarin kun je lezen wat je nog meer kunt doen om het afvallen te bevorderen en dit op een verantwoorde manier te doen.

   • Tnxs voor je reaktie..ze krijgen beide een half blikje natvoer(animonda carny/ cosma/miamor) p dag en voor de rest ong 70 gram brokjes (applaws) voor beide in puzzels. Mees heeft 1.5 kg overgewicht maar kess is nu bijna 11 maanden en zit op een prima gewicht van 3.5 kg. Het moeilijkste is dat kess niet af mag gaan vallen maar mees juist wel. Daarom zijn voerpuzzels ideaal maar als t natvoer te vet is of te hoog in kh is dan schiet t nog niet op wat duidelijk hier t geval is..geen gram afgevallen sinds dec met de invoering van voerpuzzels. Ik ga t eens vergelijken..moet gewoon een natvoer hebben wat geschikt is voor poezen met overgewicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Webinar inschrijving Hoe kies je de juiste kattenvoeding voor jouw kat FB