Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Merkreview Catessy: Natvoer voor katten

2 min
Catessy Hapjes in GeleiCatessy is een voor mij onbekend merk. Met een aantal natvoer varianten was ik benieuwd hoe goed dit voer is. De prijs is in elke geval niet hoog. Maar hoe zit het met de kwaliteit van dit katten natvoer?

Catessy Natvoer voor katten

(Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=58 responsive=scroll /]

Voorbeeld: Catessy Hapjes in saus – Kalf en kip

Ingrediënten: vlees en dierlijke bijproducten (min. 5% kalf, min. 5% kip), graan, mineralen, suiker. Toevoegingen: vitamine D3 (250 IE / kg), vitamine E, zoals α-tocoferol (15 mg / kg), koper als koper (II) sulfaatpentahydraat (1 mg / kg). Zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen.   Analyse: De voedingstabel is als volgt:
Vocht81%Droge Basis
Eiwitten7%37%
Vet4,5%24%
KH5%26,3%
Vezels0,3%1,6%
Ruwe as2%nvt
  Wat mijn aandacht trok is de korte ingrediëntenlijst. Helaas wordt het minder goed als je de lijst gaat lezen. Vlees en dierlijke bijproducten is nogal vaag. Bij elke batch kan de samenstelling anders zijn. Van de ‘smaak’ kalf en kip bevat het bijna zo weinig als de regelgeving toelaat (4%).   Graan en suiker zijn gewoonweg onnodig en laten de koolhydraten ook duidelijk spiken. Voor een natvoer is 26,3% erg hoog.   Een plusje is dat het voor geconserveerd wordt door middel van vitamine E.

Hapjes in gelei en Fijne Paté

De hapjes in gelei komen iets beter uit de test. Hierin is geen suiker toegevoegd en ook bevatten deze varianten geen graan. Toch is ook hier de koolhydraten met 15,8% hoog. Bovendien worden hier de eiwitten ‘vlees en dierlijke bijproducten’ ook niet gespecificeerd, behalve de 5% van de ‘smaak’. De fijne paté lijkt hier erg op qua samenstelling en analyse.

Positieve punten

  • Het voer is niet duur. Voor de hapjes kost het ~€0,57 per dag (bij een kat van 4 kilo)
  • Er zitten geen kleur- en conserveringsstoffen in.
  • Het is een complete maaltijd (volgens Catessy).
  • In de 'Hapjes in Saus' en 'Fijne Paté' geen granen of toegevoegde suiker.

Negatieve punten

  • Vlees en dierlijke bijproducten worden niet gespecificeerd. Hierdoor kan ik alleen maar aannemen dat dit de afvalresten zijn van de vleesindustrie.
  • Suiker en graan horen gewoonweg niet in kattenvoer.
  • De koolhydraten zijn veel te hoog (Fijne Pate: 15,8%, in gelei: 15,8%, in saus: 26,3%)

Conclusie: Niet het slechtste, maar ook niet het beste

Catessy bestaat uit redelijk wat eiwitten. Deze lijken voornamelijk van dierlijke afkomst te zijn. Dit is goed. Een groot nadeel is de hoeveelheid koolhydraten door de granen en suikers. Zelfs waar dit niet is toegevoegd, is het gehalte koolhydraten nog boven de 10%.   Als ik zou moeten kiezen, zou ik de hapjes in gelei kiezen, omdat deze geen granen, suikers of conserveringsstoffen bevat. Omdat het niet duur is, is dit een optie als je portemonnee minder groot is. Pootje PurrfectCat