Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
3 min

Merk Review Pro Plan natvoer

3 min
Pro Plan DelicatePro Plan is een van de merken van Purina. Op de website van Pro Plan beloven ze de ingrediënten zorgvuldig te selecteren van top kwaliteit en makkelijk te verteren ingrediënten. Hier ben ik eens dieper op ingedoken.   Afkorting: DM = Droge basis.

Drie soorten natvoer Pro Plan

De tabel kun je swipen. [table id=76 /]

Pro Plan Delicate

Ingrediënten: Vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwit extract, vis en visbijproducten (waarvan 4% oceaanvis), oliën en vetten, plantaardige bijproducten, mineralen, diverse suikers. Toevoegingen: Niet vermeld.   Analyse
Vocht78%Droge basis
Eiwit12,6%57%
Vet3,8%17%
KH3%14%
Vezels0,3%nvt
Ruwe as2,6%*nvt
Calcium0,3%1,36%
Fosfor0,3%1,36%
Magnesium0,02%0,09%
  *Dit percentage werd door Purina niet vermeld. Daarentegen werden de koolhydraten wel vermeld. Daarom heb ik de ruwe as zelf berekend. Omdat de Nederlandse Purina Pro Plan site de natvoeren niet vermeld, ben ik uitgeweken naar de Engelse site. De ingrediënten zijn vertaald. Toevoegingen werden hier niet vermeld.   De eiwitten zijn op basis van ‘vlees en dierlijke bijproducten’, plantaardige eiwitextracten en vis. Dit is geen goed teken, omdat ik vind dat plantaardige eiwitten niet in kattenvoer thuishoren. Een extract is ook nog verkregen door middel van een hydrolyse, waar ik helemaal niet blij van wordt.   Tevens wordt de smaak oceaanvis vermeld, maar dit is dus maar 4% van de vis en visbijproducten! Dat betekent dat als je dit zou bekijken ten opzichte van alle eiwitten, er amper nog iets overblijft. Dit zou wat mij betreft niet het label ‘oceaanvis’ mogen hebben.   Het eiwitpercentage ligt op 57%, maar kwalitatief is dit niet. Tevens is het vetgehalte te laag met 17%. Liever zie ik dit tussen de 20 en 30%.   Het koolhydraatgehalte is te hoog met 14%. Dit is op basis van de plantaardige bijproducten en ‘diverse suikers’. Koolhydraten zijn voor een kat overbodig, laat staan toegevoegde suikers.   Op basis van de (ongespecificeerde!) ingrediënten en analyse, stel ik dat dit voer niet heel goed is. De prijs is echter wel behoorlijk hoog: maar liefst €3,25 per dag voor een kat van 4 kilo!

Pro Plan Sterilised en Housecat

Qua ingrediënten zijn beiden bijna gelijk aan de Delicate. Ook wat betreft eiwitgehalte en kwaliteit zijn ze gelijk aan elkaar. In beiden zit ook weer toegevoegde suiker.

Sterilised

Het vetgehalte in Sterilised ligt lager, op 15%DM. Dit wordt gedaan, omdat vet meer calorieën per gram bevat dan eiwit en koolhydraten. Op die manier wordt het voer ‘light’ gemaakt met als doel dat je kat niet te dik wordt.   Wat ik liever zou zien is een goed voer met voldoende eiwit en vet, weinig koolhydraten (deze bevat 15%, wat te hoog is), zodat je kat op celniveau gevoed is. Door portiecontrole houdt je het gewicht onder controle.   Lees meer: Is ‘sterilised’ voer nodig?

Housecat

Min of meer hetzelfde gebeurd in Housecat. Dit voer is gemaakt voor de binnenkat, die minder voer nodig heeft. Het vet zit hier op 19%DM, wat in ieder geval in de buurt komt. Gelukkig zit er maar 7%DM koolhydraten in.   Waar het wat mij betreft misgaat, is het vezel gehalte: 5,24%DM. Deze komen van planten en worden toegevoegd om je kat een vol gevoel te geven. Vezels zetten immers uit in de maag. Echter kunnen deze bij katten voor een geïrriteerde darm zorgen door de bacteriegroei.

Positief

  • Housecat bevat minder dan 10%DM koolhydraten.
  • Goede verhoudingen tussen calcium en fosfor (1:1, maximaal 2:1)
  • Laag in magensium (belangrijk bij struviet katten) (minder dan 1%DM)

Negatief

  • Eiwitten deels op basis van planten.
  • Toevoeging van suikers.
  • Koolhydraten te hoog in Delicate en Sterilised.
  • Te veel vezels in Housecat
  • Ongespecificeerde ingrediëntenlijst die ook nog eens moeilijk te vinden is.
  • Vetgehalte te laag.
  • De ‘smaak’ is in zo’n kleine mate toegevoegd dat het eigenlijk dit label niet zou mogen hebben.

Conclusie: Niet aangeraden

Sommige katten zullen het hier vast fantastisch op doen en dat is mooi. Als ik echter kijk naar de ingrediënten en analyse, kan ik dit voer op geen enkele manier aanraden. Ondanks dat het magnesium gehalte laag genoeg is voor blaasgruis katten, raad ik dit voer nog niet aan door de slechte ingrediënten. Bovendien is het ook nog eens duur. Er zijn veel betere natvoeren te verkrijgen met dierlijke eiwitten voor minder geld. Pootje PurrfectCat