Kattenvoeding
Marilyn [Catmoneo]
Kattenvoeding
7 min

10 Vragen over je kat voeren: het hoe, wat, waar van kattenvoer

7 min
JachtJe bent het vast met me eens als ik zeg:   Je kat voeren is nog best ingewikkeld.   Wat is eigenlijk het beste voer? Hoeveel kattenvoer moet je geven? Zijn kattensnoepjes prima? Waar geef je het eten?   Alhoewel hier verschillende antwoorden op zijn en niet elke kat hetzelfde is, geef ik je hieronder tips over de aanpak van je kat voeren.  

Wat is het beste voer voor je kat?

Alhoewel veel mensen droogvoer geven, is dit niet het beste voer voor je kat. Zeker, het is makkelijk en houdbaar. Maar het is ook droog, bevat vaak veel koolhydraten en brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee.   De kat is een verplichte carnivoor. In het wild vangt hij kleine prooidieren. Goed voer lijkt hier zoveel mogelijk op:
 1. 70% of meer vocht, want katten halen hun water uit de prooi.
 2. Dierlijke eiwitten (45%+), omdat deze de veel bruikbare bouwstoffen bevat.
 3. Weinig koolhydraten, want katten eten geen graansoorten behalve uit de maaginhoud.
  Hieruit volgt dat je het beste een gebalanceerde rauwe voeding kunt geven. Deze kun je zelf maken of je kunt een commercieel merk (KVV) zoals Bandit kopen. Als dit je te ver gaat kun je ook een goed merk natvoer kopen (en daaronder versta ik Royal Canin en Hill’s niet!).   Tafelrestjes zijn een no go. Ja, ze likken graag je bord schoon. Echter is ons vettige eten niet goed voor ze. Bovendien kunnen uien en knoflook dodelijk zijn voor katten, zijn sausjes gewoonweg slecht voor ze en kunnen gekookte botjes splinteren met alle gevolgen van dien.  

Kan ik droogvoer niet gewoon in water zetten?

Nee! Er zitten behoorlijk wat schimmels in droogvoer, onder andere mycotoxins. Deze floreren in vochtige omgevingen. Voeg je water toe aan droogvoer, dan activeer je die schimmels. Daardoor kunnen ze dodelijk worden.   Ik raad niet aan om die gok te nemen. Als je het wel doet, laat het dan maximaal 20-30 minuten staan en gooi het dan weg. (Disclaimer: PurrfectCat is niet aansprakelijk voor het gebruiken van informatie).  

Hoeveel moet je je kat voeren?

Droogvoer katDe hoeveelheid voer die je je kat geeft kun je beter laten afhangen van het aantal calorieën dan van het aantal gram. Verschillend voer geeft namelijk andere hoeveelheden energie.   Het aantal kcal (calorieën) dat je kat nodig heeft, hangt af van zijn activiteit, sterilisatie, zwanger of zogend. Bovendien hebben kittens meer nodig omdat ze groeien.   Het Fediaf (1a) heeft een formule. Per kilo lichaamsgewicht0,67 ('tot de macht 0,67'):
 • Outdoor, actieve kat: 100kcal (bij 4kg: 253kcal)
 • Indoor en/of gesteriliseerde kat: 75kcal (bij 4kg: 190kcal)
 • Zwangere kat: 140 kcal. (bij 4 kg: 354kcal)
  Door te kijken hoeveel kcal er in het voer zit, kun je berekenen hoeveel gram (of pouches of blikjes) je kat nodig heeft. (Lees meer over de metaboliseerbare energie en hoeveel je je kat moet voeren).   Natuurlijk is het mede afhankelijk van de kwaliteit van het voer. Bovendien is het geen precieze wetenschap. Blijf daarom altijd je kat in de gaten houden. Wordt hij dunner of juist dikker? Pas daar de hoeveelheid op aan.  

Zijn kattensnoepjes goed om te geven?

KattengrasKattensnoepjes worden in het schap vaak aangeprezen als aanvulling op de voeding. Dat zijn ze meestal NIET. Gewoon kattenvoer is compleetvoer (Fediaf (1)). Bovendien zitten er behoorlijk wat calorieën in een kattensnack.   Daarentegen is het wel leuk om je kat een snoepje te geven!   Wil je iets geven, geef dan iets minder voer die dag. Aangeraden wordt maximaal 10% van de calorieën te geven in snoepjes. In het geval van die 4 kilo zware outdoor kat kun je dus 25,3kcal aan snoepjes geven.   Persoonlijk vind ik dit aan de hoge kant. Bij bijvoorbeeld Whiskas Tempations zou je dan 12 snoepjes per dag geven! Ik denk dat 1 en bij uitzondering 2 snoepjes per dag wel genoeg is. Het is een lekkernijtje, een verrassing, niet een ‘dit doen we elke dag’.   Wil je betere kattensnoepjes geven, denk dan eens aan catnip, een stukje vlees of gevriesdroogde snacks. Maar ook daarvoor geldt: het is géén vervanging voor het normale eten.  

Hoe vaak kun je het beste voeren?

Idealiter kan een kat eten wanneer hij honger heeft. In het wild eet hij 8 tot 10 kleine maaltijden (2).   Alhoewel ik droogvoer niet aanraad, is het wel makkelijk: het bederft bijna niet. Maar bij free feeding overeet de kat zich vaak. Goed zorgen voor je kat betekent ook zorgen dat hij niet te zwaar wordt!   Idealiter voer je je kat minimaal 3-4 keer per dag afmeten hoeveelheden natvoer. Je kunt ook natvoer ook een langere tijd laten staan. Voor ons ziet het er minder appetijtelijk uit, maar een prooi wordt ook niet altijd direct opgegeten en ziet er na 8 uur ook niet lekker uit voor ons!  
“Once the cat has transitioned to canned food, I prefer to either free-feed them (if they are not too fat) or to put out a meal 3-4 times per day. Small cats in the wild eat 8-10 small meals per day. I do not worry about leaving canned food out for up to 12 hours at a time. Keep in mind that a lion is not going to eat his entire prey immediately.” – Dr. Pierson
  Is dit niet praktisch voor je, bijvoorbeeld door werk of bijvoorbeeld in de zomer (vliegen en stinken!) dan kun je ook twee keer per dag voeren. Een timer-bakje is ook een optie.  

Hoe vaak moet je kittens voeren?

Kitten Melk gevenEen kitten heeft nog maar een kleine maag en kan niet te grote maaltijden in één keer opeten. Daarom moet je vaker dan twee keer per dag voeren:
 • 8-12 weken: 4 maaltijden
 • 12-24 weken: 3 maaltijden
 • >24 weken: 2 maaltijden
 

Waar kun je het beste je kat voeren?

Rustig kunnen eten is voor je kat belangrijk. Zet daarom de voerbak niet naast een looppad, de dreunende droger of piepende wasmachine. Je kat kan erg schrikken van al die geluiden en weigeren te eten.   Zet het eten ook niet naast de kattenbak. Katten zijn erg hygiënisch en een kattenbak stinkt. Jij eet je maaltijd ook niet op de WC, toch?   Sommige katten vinden het niet erg dat hun waterbakje naast het voer staat. Anderen kunnen kieskeurig zijn en weigeren te eten of drinken. Je kunt dan twee aparte plekjes zoeken voor beide bakjes.   Wil je het jaaginstinct van je kat stimuleren, dan kun je kiezen voor voedselverrijking. Deze voerpuzzels kunnen je (verveelde) kat aanmoedigen 'op jacht' te gaan naar zijn eten. Door het op verschillende plekjes te zetten, wordt het schrokken (hopelijk) ook minder. Er zijn ook natvoer voerpuzzels beschikbaar.  

Hoe voer ik meerdere katten?

Heb je meerdere katten, dan kan voeren een uitdaging zijn. Sommige katten tolereren elkaar absoluut niet naast hen tijdens het eten. Ze schrokken het eten naar binnen, zijn bang om rustig te eten en kijken steeds met een schuin oog naar de ander. Niet echt ideaal, want de stress kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden.   Je kunt ze dan het beste in aparte hoeken of zelfs afgesloten ruimten zetten. Zo hebben ze de tijd en rust om hun voer normaal op te eten.   Let ook dat elke kat voldoende eten binnenkrijgt, maar ook niet te veel. Zeker als je een zorgkatje hebt is voeren van één groot bord niet handig: je ziet welke kat hoeveel eet. Aparte bordjes maken dat makkelijker. Houd in de gaten of ze niet stiekem het voer van je andere poezels opeten!  

Hoe geef je een andere variant voer?

Variatie van voer is goed. Als je wil overstappen van voer, moet je dat rustig aan doen. Katten zijn kieskeurig en gewoontegevoelig. Stap je radicaal over van voer, dan kan het maar zo zijn dat ze hun neus ervoor ophalen of zwaar in de diarree/verstopping komen. De ene kat heeft dat sterker dan de andere.   Wil je wisselen, meng dan wat voer door elkaar. Doe steeds iets meer nieuwe voer door het oude heen (let wel op de hoeveelheden!). Bij echt koppige katten kan dit dagen tot weken duren (2). Geduld is een schone zaak, zeg maar.   Hanteer niet de ‘dit is wat je krijgt, anders eet je maar niet’ methode. Geef echter ook niet te snel op.
 • Geef niet direct het oude voer.
 • Ga je van droog naar blikvoer, stop het droogvoer dan in een luchtdichte container. Dan ruiken ze het niet meer.
 • Doe een klein beetje tonijn, kip of kruimeltjes oude brokjes over het nieuwe voer. Verleid ze om een hapje te nemen.
 • Maak gebruik van hun honger gevoel. Laat het eten staan of bied het later nog eens aan.
  Houd er tevens rekening mee dat de eerste paar dagen symptomen, zoals dunnere ontlasting, kunnen ontstaan.   Blijf echter niet doorzetten als je kat al 2 dagen niets gegeten heeft. Katten kunnen erg koppig zijn, met medische gevolgen (zoals leververvetting) binnen een paar dagen van het niet eten.  

Waarom eet mijn kat plotseling meer?

Dikke katAls je kat naar buiten gaat, eet hij meer dan als hij binnen blijft. Ook eten ze meer als het koud is. Daarnaast kan je kat zwanger zijn. Als ze zogend zijn, eten ze ook meer dan normaal. Zorg er dan ook voor dat hierop de hoeveelheden worden afgestemd. Let op dat ze niet (veel) dikker worden.   Als je kat plotseling meer eet zonder dat ze aankomt, kan dat wijzen op verhoogde schildklierwerking, iets wat veel voorkomt bij katten. Neem contact op met je dierenarts als je het niet vertrouwt.  

Wat moet ik doen als mijn kat niet eet?

Als je kat een keer een maaltijd overslaat of minder eet dan normaal, hoef je nog niet te schrikken. Blijft dit echter aanhouden, dan moet je aan de bel trekken.   Is er iets verandert in het voer? Probeer dan of hij het oude voer wel eet.   Is er stress in huis door bijvoorbeeld een verhuizing, verbouwing of een nieuw kat? Probeer te zorgen dat je kat nog steeds een rustig plekje heeft om te eten.   Houdt het niet-eten langer dan 1,5-2 dagen aan, neem dan contact op met je dierenarts. Er kan dan iets medisch aan de hand zijn.   Heb jij nog meer vragen over je kat voeren? Laat een reactie achter! Pootje PurrfectCat   Bronnen
 1. Fediaf (juli 2016): Nutrional Guidelines for Cats and Dogs
  1. pagina 63 (hoofdstuk 2.4.2)
 2. Pierson: Transitioning Dry Food Addicts to Canned Food
Photo Credits: Rihaij, CrepesSuzette, 1970LincolnContinental, Almi