Het beste kattenvoer volgens de dierenarts: Waarom ze Hills en Royal Canin aanbevelen

Het beste voer volgens de dierenarts

Als je vaker bij de dierenarts komt, dan weet je dat hij vroeg of laat begint over speciale voeding. Vaak is dit voeding van een van de grotere merken, zoals Hills of Royal Canin. In de meeste gevallen gaat het om een brok en mogelijk om een therapeutisch dieet van één van de veterinary lijnen.

Ik ben het daar niet mee-eens, maar toegegeven:

Het moeilijkste vind ik dat mijn kattenvoer adviezen lijnrecht tegenover die van (sommige) dierenartsen staan.

Mijn advies is natvoer of rauw voeren, terwijl dierenartsen* brokjes aanbevelen als zijnde ‘een premium dieet waar alles in zit wat katten nodig hebben’ oftewel: ‘echt goed voer’. Dit is niet alleen voor het dagelijkse voer, maar ook als speciaal dieet bij aandoeningen, zoals suikerziekte of blaasproblemen.

Ik was nieuwsgierig: Waarom bevelen dierenartsen de grote merken (brokken) aan als goed kattenvoer?

Hieronder vind je de vijf redenen waarom ik denk dat dierenartsen deze voeding aanraden.

Voedingslessen zijn kort…

De dierenartsopleiding is een medische opleiding, waarin studenten in slechts een paar jaar tijd diverse dingen moeten leren over diverse dieren.

Met al die verschillende vakken die belangrijk zijn, is er helaas maar weinig tijd voor lessen over goede voeding. Soms gaat het om slechts 6 uurtjes of 1-2 vakken over de hele opleiding, waarin niet alleen katten behandeld worden, maar ook een verscheidenheid van andere dieren.

Alhoewel begrijpelijk dat voeding maar een van de vele onderdelen is die de dierenarts in opleiding moet leren, is dit wel erg weinig. Zeker nu we steeds meer begrijpen dat ‘je bent wat je eet’ en daarvoor is verdieping noodzakelijk.

…en gesponsord door grote merken

Er gaan voldoende verhalen de ronde dat de grote merken de dierenarts opleidingen sponsoren. Alhoewel ik zo niet direct een geldspoor kan ontdekken, is het wel duidelijk dat gastdocenten over voeding vaak door hen worden aangeleverd.

Helaas betekent dat er veel gesproken wordt over brokjes (grootste winstmarges!). Natvoer komt veel minder aan bod. Vers voeren wordt misschien tussen neus en lippen vermeld. Helaas worden hiervan vaak alleen de risico’s vermeld en de voordelen weggelaten.

Bovendien zijn het alleen de grote merken die komen spreken. Daardoor mis je nuances die andere bedrijven kunnen geven in het hele plaatje.

Mijn conclusie: De opleiding in voeding is niet erg divers (met name gericht op brok) en niet afgestemd op de kat. Aanbevelingen zijn gestoeld op wat geleerd is en dit is de veiligste aanbeveling.

Dit zijn twee bladzijden uit een opleiding tot dierenarts assistent:

Bladzijde uit Lesboek dierenopleiding
Bladzijde uit Lesboek dierenopleiding2

De dierenarts verdient geld aan premium kattenvoer

Een veel gehoorde reden is dat de dierenarts geld verdient aan het verkopen van de grote merken kattenvoer.

Echter betwijfel ik dit ten zeerste af.

Allereerst is dit niet hun ‘core business’ en het lijkt me stug dat ze rekenen op deze inkomsten om hun bedrijf te draaien. Bovendien zijn de winstmarges klein – de werkelijke winnaar is de producent. Ook zijn webshops vaak goedkoper, waardoor ze flinke concurrentie hebben en klanten niet per se bij de dierenarts kopen.

Tuurlijk, ze zullen heus een extraatje verdienen aan het voer, maar dit zal maar in een enkele geval de hoofdreden zijn van de aanbeveling. Ik denk eerder dat een voer ‘speciaal voor aandoening X’ de motivatie is, waarbij oprecht gedacht wordt dat dit de beste of misschien zelfs enige keuze is.

Mijn conclusie: Voor het geld hoeven ze het niet te doen, alhoewel ze er vast wat extra’s mee verdienen. Ik ga hier toch maar uit van de goed bedoelende dierenarts die elk dier graag wil helpen.


Blog advertentie Via Natura

Dierenartsen denken oprecht dat dit goed kattenvoer is

Naast dat er in de opleiding maar weinig aandacht wordt besteed aan voeding voor de kat, worden dierenartsen in praktijk bedolven onder de marketing van grote merken.

Waarom?

Een dierenarts die hun voer verkoopt is de beste aanbeveling die diervoeders kunnen krijgen. De autoriteit van de dierenarts straalt af op hun product: dat moet wel goed zijn! Wie gaat de dierenarts nu tegenspreken?

Maar helaas is het ook het merk die vertelt en voorlicht over zijn product. En als je niet weet hoe je kattenvoer moet beoordelen op kwaliteit, is het makkelijker de verkoper op zijn blauwe ogen te geloven. Dierenartsen zijn ook niet immuun voor psychologische vuistregels en verkooptechnieken.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • ‘Ze hebben het wetenschappelijk onderzocht, dus het zal wel waar zijn.’
 • ‘Dit is een grote speler in de markt, een autoriteit, dus dit moet wel goed voer zijn.’
 • ‘Het voer is speciaal gemaakt voor aandoening X, dus dat moet werken.’
 • ‘Ik ben te moe om dit allemaal te onderzoeken, het zal allemaal wel.’

Dit laatste bedoel ik niet lullig. Het is niet makkelijk om (elke keer) kritisch te zijn. Zeker als je niet weet welke vragen je moet stellen. Want waaraan voldoet goede kattenvoeding eigenlijk? En bedenk dat voeding ‘speciaal gemaakt voor aandoening X’ wel supermakkelijk is! Iemand anders heeft het al voor je uitgezocht, dan hoef jij geen onderzoek meer te doen (want jeetje, dat kost een hoop tijd!!).

Bovendien stoppen de meeste met leren als ze klaar zijn met school. Dit is 1) de normale gang van zaken (niet alleen voor dierenartsen!) en 2) geen tijd hebben naast een praktijk om je te verdiepen in voeding (zeker als je hierin weinig interesse hebt). Zo gaat het leven gewoon.

Mijn conclusie: Dierenartsen zijn ook mensen die gevoelig zijn voor de verkooppraatjes van de merken die op bezoek komen. Zij hebben (of maken) niet de tijd om door te leren, te onderzoeken en kritisch te zijn. Ze bevelen aan wat zij op basis van hun kennis goed achten.

Ze zien de gevolgen van slechte en ongebalanceerde rauwe voeding

Rauwe, verse vleesvoeding kun je op veel manieren aanpakken, maar er zijn ook verkeerde manieren. Zo is het ‘all-meat’ syndrome bijvoorbeeld het gevolg van alleen maar vlees geven, zonder bot (of orgaan), waardoor ernstige tekorten ontstaan in mineralen en vitaminen.

Tevens kan bot bijvoorbeeld de maag of darm perforeren (doorboren) als je dit gekookt hebt. Of gebroken tanden, omdat het bot dat gegeven wordt veel te hard is.

Deze problemen komen bij de dierenarts terecht en die mogen het allemaal weer recht trekken. Ik kan me voorstellen dat dit vreselijk is als dierenarts en dat je dat toch brokjes gaat aanraden: daarmee zie je deze gevolgen ten minste niet.

Ook worden ze door het lesmateriaal bang gemaakt voor alles wat mis kan gaan met rauw voeren (zie de tweede bladzijde van het lesboek hierboven), maar worden voordelen (zoals bij allergieën, suikerziekte, blaasproblemen, nierproblemen) niet besproken.

Conclusie: Dierenartsen zijn medische specialisten, geen diëtisten

Ik geloof dat dierenartsen het beste voor hebben met alle dieren. Ik neem het dierenartsen niet kwalijk dat zij minder kennis hebben van voeding of specifieker: voeding voor katten; of nog specifieker: voeding voor zieke katten.

Ze hebben hun eigen specialisatie. Zodra mijn kat een gebroken pootje heeft, gecastreerd moet worden of een gebitsreiniging moet ondergaan, ga ik naar de dierenarts. Hier zijn zij in hun element en ik zal altijd aanbevelen dat je eerste stop bij deze dingen de dierenarts is.

Toch hoop ik dat ook dierenartsen zich meer willen gaan verdiepen in voeding. Het wordt steeds meer duidelijk dat voeding een enorme rol speelt in de gezondheid van mens en dier. Verdiep je in de samenstelling en analyse van voeding, maar vooral ook in andere wegen om voeding onderdeel te laten zijn van gezondheid. Ik denk dat je dan nóg meer dieren kan helpen, zowel in gezondheid als in ziekte.

Tot die tijd moet al het ‘kattenpersoneel’ zelf opletten. Het is moeilijk om tegen de aanbeveling in te gaan van de dierenarts, maar ik geloof dat doorvragen en zelf onderzoeken belangrijk is. Wees kritisch. Stel vragen. Check de argumenten en overtuigingen. Check de bronnen. Doe je eigen onderzoek.

Wil je beginnen met verdiepen? Begin met de kat als carnivoor.

Pootje PurrfectCat

*Niet alleen dierenartsen, maar ook professoren en consumentenprogramma’s (met brokjes als ‘beste uit de test’). Autoriteiten beïnvloeden ons gedrag enorm (‘hij heeft ervoor geleerd/onderzocht, dus hij zal het wel weten’). Het is marketingtechnisch geniaal dat de grote merken via de dierenarts te koop zijn.

Discussies over dit onderwerp:

54 reacties:

 1. Goedemiddag,

  Ik heb een Perzische poes met blaasgruis problemen.
  En ze krijgt nu al jaren royal canin urinary s/o maar nog gaat het wel eens mis.
  Graag zou ik haar ander voer geven maar als ik overstap op andere merken dan gaat het binnen een paar week al fout.
  Kunt u me iets aanraden ze is een moeilijke eter.. vleesjes en vis /kip likt ze alleen het vocht van op..

  • Marilyn [Catmoneo]

   De eerste stap is terug naar de dierenarts.
   Hoe is haar urine pH en is er nog struviet aanwezig?
   Natvoer (of kattensoep) helpt enorm met de vochtinname. Dit is extreem belangrijk bij blaasproblemen.

   Kijk verder ook eens naar stress. Dit kan soms ongemerkt gaan, soms helpt een paar frisse ogen. Je zou daarvoor een kattengedragscoach kunnen vragen.

 2. Ik heb altijd royal canin fibre response moeten voeren omdat bink eens een verstopping heeft gehad. Dit heeft geholpen maar ruim een jaar later heeft hij enorme jeuk last van zijn oortjes alles is onderzocht en er is niks gevonden. Ik moest dus hypoallergeen gaan voeren om uit te sluiten of hij geen allergie zou hebben. Wat ik mij eigenlijk niet kan voorstellen. Bink zit heel mooi in zijn vacht. Maar alle brokken wat ik hem geef oust hij niet. Nu heb ik sensitive brokken gevonden die hij lust. Hier zit lam in. Maar dan raakt hij verstopt. De Dierenarts assistente zegt dat ik moet volhouden.. ik heb uiteraard zijn oude en nieuwe brokken gemengd.. ook wat langer omdat hij gevoelige darmen heeft. Wat moet ik hier nu aan doen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Een moeilijk kruispunt tussen een vermoedelijke allergie en verstopping.
   Er is ook hypoallergeen natvoer of single eiwit natvoer wat je nog kunt proberen.
   Normaal zou een voeding binnen 6 tot 8 week verlichting moeten brengen als het gaat om een allergie/intolerantie.
   Als het al langer duurt dan dat, zou ik wat anders proberen en niet “nog even volhouden” ivm de darmproblemen die dat oplevert.

 3. Goedemorgen, ik heb een kat die een op de 2-3 dagen op de bak gaat en dan zie ik bloed in ontlasting.. Bloedtesten waren super , dus internistisch in orde. We hebben laxans toegevoegd en dierenarts meent dat het voedsel intolerantie kan zij. Als eerst wil die over naar Royal Canin maar daar twijfel ik zeer… na 6 weken indien het niet beter is gaan we ontlasting onderzoek doen…. enige advies? Ik lees veel over diet en voeding maar door de bomen zie ik de bos niet meer ?
  Groetjes, Justyna

  • Waarom het ontlasting onderzoek pas over 6 week? Waarom niet nu?

   Is er ook sprake van obstipatie / harde poep?
   Of harde poep afgewisseld met diarree?

   • Is alleen harde poep, nooit diarree gehad. Verder is ze gezond en actief en arts vindt dat het geen teken van worm infectie is . Dus eerst maar dieet aanpassen en laxans.

   • Begin dan eens met de huidige voeding + lactulose (in de vorm van Laxatract of Luxalon). Dan kun je kijken of de ontlasting wat zachter wordt en daarmee het bloed in de ontlasting stopt.

   • Nee nooit diarre gehad. Altijd vast en om de dag , soms twee dagen. Dus eerst voeding en laxans en dan zien we of het beter wordt. Indien geen verbeterung komt gaan we verder onderzoeken.

   • Dus ze poept eens per 2 dagen, soms 3 dagen? Dat is best weinig. Als de poep hard is dus wat Lactulose + later eventueel een voeding nemen met wat meer vezels.

   • Ja , eens per 2 soms 3 dagen. We zijn indd met laxans 2 weken geleden begonnen maar niet veel gewijzigd. nu moet ik vakergeven. Is even afwachten. En heb je een tip qua voeding met meer vezels ? Groetjes

   • Wellness Core Original kalkoen en kip is een optie voor meer vezels.

 4. Goeiemorgen,

  Ik zie door de bomen het bos niet meer…
  Wij verwachten een Britse korthaar en ik wil dit kitten een heel goede start geven. Maar neem ik nu een merk dat dierenartsen aanbevelen – bv Royal Canin of Hills of Eukanuba – of zijn deze eigenlijk alleen duurder en niet gezonder dan de andere merken?

  • Ik ben in het algemeen geen fan van deze merken door hun gebruikte ingrediënten en andere visie op wat goed is voor de kat.
   Qua brokjes kijk eens naar Purizon kitten, Wellness Core kitten of Orijen Cat en Kitten.
   Natvoer van bv Animonda Carny of Feringa Kitten zijn goede opties.

 5. Hoi,

  Wat voor natvoer en brokken raad je aan bij gevoelige darmen?

 6. Hallo Marilyn, je website heeft hele interessante artikelen. Ik heb ooit een hond gehad die graanallergie had. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar goede alternatieven en kwam op compleet vers vlees voeding (diepvries) uit. Voor de volgende hond heb ik de voeding zelf samengesteld.
  Ons vorige (oude) katje heb ik de laatste 7 jaar van haar leven op een combinatie van compleet vers vlees, aangevuld met af en toe een stukje rauw rund, hart en kip gezet. Ondanks haar schildklieraandoening waren haar bloedwaarden altijd goed (ze kwam van supermarktvoeding af).

  Ons huidige katje krijgt een mengeling van diverse merken droogvoer (carnilove, etosha), compleet vers vlees en af en toe een blikje voor ‘het lekkere’ (meestal carnilove). Op carnilove reageert hij het beste met zijn gevoelige darmen. Dit vullen we dan aan met af en toe rauw rundvlees, rauwe kip of een rauwe eierdooier (als extraatje). Het vers vlees vullen we aan met een extra lepeltje water, zodat hij altijd genoeg vocht binnen krijgt.

  Ik ben ook blij met dit artikel over de dierenartsen en voedingsleer. Toen ik op zoek was naar goede voeding voor de hond, was internet nog niet zo ‘normaal’ als nu, maar er waren toch wel wat goede websites. Een medeforummer van toen raadde me het boek Raw meaty bones aan, van ene dr. Lonsdale (Australische dierenarts). Dit boek gaat over zijn zoektocht naar goede verse voeding (voornamelijk voor de hond), en hoe hij is tegengewerkt door vakgenoten en voedingsfabrikanten. Als je dit nog niet hebt gelezen, dan is het zeker een aanrader.

 7. Bosmans Chris

  goedemiddag,
  bedankt voor de goede uitleg van iedereen die hier toe bijdraagd! Ikzelf zie door de -bomen het bos niet meer . Al 50 jaar poezen in huis en inderdaad vanaf een jaar of 7-8 problemen met tanden, urinewegen,nieren, enz. Al zoveel voeding geprobeert,maar waar doe je goed aan. De ene zegt dit, de andere staat hier lijnrecht tegenover en elke info die je vind is is gekleurd door degene die er winst aan heeft of denkt het te weten (meestal goedbedoeld hoor). pffff….

  • Voeding ís ook ingewikkeld. Zelf start ik vanuit wetenschappelijke kennis over de kat en maak vanuit daar keuzes voor de individuele kat.

 8. Wat een goeie uitleg. Idd de dierenarts zegt brokken van Royal Canin zijn goed voor mijn 2 Mainecoons, maar holistisch dierenarts zei dat ik er onmiddelijk mee moest stoppen. Brok wordt gemaakt op hoge temperatuur samengeperst en mijn katertje kreeg last van hitte van binnen. Hij lag uitgestrekt op de koude stenen vloer af te koelen in de wintertijd! Dierenarts kon niks vinden en toen naar holistisch dierenarts gegaan. Ik gaf ook 3-5x per dag nat voer van Porta 21, Animonda/Carny en nog paar wat holistisch dierenarts had aanbevolen toen ik vorrige twee katten had. Rauw vlees was nm1 alleen vinden mijn katjes het niet lekker (nee, ook niet als ik het mix met wat ze wel lekker vinden. Dan laten ze alles staan). Dankzij jou mails heb ik de assortiment van nat voer verbreid. Ik zet wel brokjes neer als ik de hele dag weg ben, hoewel holistisch dierenarts zei dat het niet nodig is, ze kunnen wel 1-2 dagen zonder voer (dit zou ik nooit doen, hou te veel van ze). Advies over brokjes was om dan merk te geven van Carnilove (vinden ze lekker), Edgar&Cooper (vinden ze niet lekker), Orijen (nog niet geprobeerd). Water drinken mijn katten altijd wel voldoende (uit de waterfontain).

  • Ben het niet eens met de dierenarts dat katjes wel 1-2 dagen zonder voeding kunnen. Een paar uur, zeker, mij Lapje moet ook wel eens iets langer wachten.
   Maar niet 24-48 uur. Dat kan gevaarlijk worden met het oog op leververvetting en misselijkheid. Dus een klein hapje voor de tijd is hartstikke prima.

  • Hugo van den Berg

   Donna, zo werkt warmte nu eenmaal niet. Zelfs als de brokken warm worden van het samenpersen, hebben ze allang de omgevingstemperatuur aangenomen als ze bij je kat in het bakje komen.

   Nu kun je terecht denken dat de hitte middenin het brokje moeilijker ontsnapt dan de hitte aan de buitenkant. Dat is ook zo. Maar als het brokje binnenin ook maar een graad warmer is dan aan de buitenkant, dan zou het materiaal van het brokje een ongelooflijk efficiënte isolator zijn. We zouden dan bijvoorbeeld huizen kunnen isoleren met een flinterdun laagje kattenvoer.

   In alle ernst: als kattenbrokjes werkelijk zulke hitte-opsluitende eigenschappen hadden, dan kon Royal Canin duizenden verdienen aan elke kilo.

   • Ik geloof niet dat dat helemaal de hitte is die Donna bedoelt, maar een uitleg laat ik aan haar over 🙂

 9. Renée Muller-Schuthof

  Ben ik net overgestapt van Power of Nature Natural Cat Fee’s Favourite voor mijn 2 katten, die daarnaast 3 x per dag natvoer krijgen (Granatapet, Catz’ Fine Food, Carny Adult), omdat die alleen verkrijgbaar is in hoeveelheden vanaf 2 kg – waardoor de kwaliteit achteruitgaat heb ik onlangs van jou geleerd, Marilyn. Haastig een zakje Orijen Fit en Trim, 380 gram, laten komen – vinden ze héérlijk, allebei. Maar Siep moet nog altijd afvallen, wat niet erg lukt. Ondanks zijn antischrokbak. Nu lees ik dat hij eigenlijk helemààl geen brokjes mag. Jemig. Ik wil het zo graag goed doen voor die 2 kattemannen, maar soms vind ik het maar moeilijk hoor.

  • Is het ook. Afvallen is een lang proces om het verantwoord te doen. En dat is zeker soms moeilijk en frustrerend. Vooral als het maar niet lijkt te lukken.

   Orijen Fit en Trim is overigens een van de brokken die ik vaker aanbeveel bij afvallen. Brok is ook niet een totale no-go, maar in sommige gevallen kan brok er echt beter uit gegooid worden en volledig vochtrijke voeding worden gegeven. Bij bepaalde katten lijkt dat gewoon veel beter te werken.

   Blijf volhouden en maak elke keer een stapje. Je kunt het!

 10. Ik heb op dit moment 4 katten. 2 die op normaal voer staan (carny natvoer met purizon brok), 1 op nierdieet (allerlei merken, voornamelijk natvoer, brok vind hij niet lekker) en 1 op blaasgruis/urinary (ook natvoer en brok).
  Het is echt heel lastig…… de nierpatient wil urinary, de blaasgruispatient wil gewoon voer en de katten die op normaal voer staan willen nier en blaasgruisvoer……
  Nu het punt bereikt dat ze geen van 4en meer echt lekker eten….
  Heb je hiervoor adviezen?
  Is het nierdieet en blaasgruisdieet echt effectief????

  • Wat het blaasgruisdieet betreft zal dit enorm afhangen per kat. Er zijn katten die na overschakelen op vrijwel alleen nog maar vochtrijke voeding geen problemen meer vertonen, maar er zijn ook katten die wat extra nodig hebben. In dit artikel kun je daar meer over lezen.

   Wat het nierdieet betreft is het absoluut belangrijk om voeding te blijven geven die geschikt is voor nierpatiënten. Deze zijn gereduceerd in fosfor en dat is echt een must. Er zijn wat merken die natvoer hebben die ook laag genoeg is voor beginstadia van nierfalen, zoals Porta21 Holistic, Catz finefood bio en enkele varianten van Terra Faelis.

   De nierpatiënt mag absoluut geen urinary hebben, maar ook voor de gezonde katten is een blaas- of nierdieet sterk af te raden. Het zal lastig worden om iets te vinden wat veilig is voor alle 4, omdat verschillende aandoeningen nu eenmaal verschillende behandeling vereisen.

 11. In navolging op mijn vorige reactie. We moeten niet vergeten dat “de kat” niet bestaat. In de basis zijn katten gelijk, maar er spelen veel complexe factoren die iedere kat uniek maken.

  Het belangrijkste is daarom mijns inziens om ons gezond verstand en ervaring te gebruiken en vooral te kijken hoe onze katten reageren op voedsel. Helaas kun je vooraf niet zien of je kat aanleg voor diabetes heeft, dus daarom ben ik voorstander van het beperken van suikers of voedingselementen die worden omgezet naar suikers. Maar wanneer is iets té?
  Ik meen gelezen te hebben dat het aantal koolhydraten bij de mens tussen de 40% en 70% hoort te liggen. Al besef ik me dat ik de term ‘koolhydraten’ te makkelijk gebruik, omdat dit een studie op zich is. Maar dat sommige brokken tussen de 40% en 50% koolhydraten bevatten, is vanuit elk oogpunt te veel.

  Ik heb de nodige wetenschappelijke artikelen gelezen over het metabolisme van katten (na castratie) en mijn conclusie is dat er nog veel meer onderzoek nodig is. De meeste artikelen zijn ronduit slecht, kleine populatie, onvoldoende onderbouwing middels resultaten, geen dubbelzijdige testen, aanhalen van slechte bronnen etc.

  • Je hebt helemaal gelijk. Ik ben onlangs in de studies gedoken die kijken naar het effect van hoeveelheid en soort koolhydraat op de bloedsuiker (zie hier). En op basis daarvan denk ik dat 15 tot 20% op energiebasis het maximale is voor katten om de bloedsuiker enigszins normaal te houden. Toch is een beetje koolhydraten geen probleem – het brein wil graag glucose en KH kunnen dat makkelijker verschaffen dan eiwitten door gluconeogenese (zie ook hier).

   Het zou super zijn als de onderzoeken groter werden, er meerdere controle studies werden gedaan die bevestigen / ontkennen wat andere studies zeggen, studies die experimenteel met de gouden standaard worden opgezet (controle groep, blind etc) – maar ik ben bang dat dat nooit gaat komen. Dus moeten we het maar doen met wat er nu beschikbaar is / komt.

 12. Webshops mogen tegenwoordig de veterinairy voeding niet meer verkopen. Ze zijn nog wel te koop, maar steeds minder. Dierenartsen worden het enige verkooppunt.
  Veel online webshops verkopen het niet meer of noemen dat het niet meer in het assortiment komt.

  Toen mijn kat last had van jeuk, kreeg ik in een mailtje te lezen dat hypoallergene brokken van RC de eerste stap was. Deze zouden alleen verkrijgbaar zijn via de dierenarts. Nog niet dus, maar straks wel. Hoppa, €38,- voor 2,5 kilo plus meteen een stempelkaart en de boodschap dat ze dit de rest van haar leven mort blijven eten. Daar dacht ik anders over en mijn kat ook. Ze at het niet en als ze dan toch wat at, kwam het er als water weer uit.

  Ik heb menig discussie gevoerd dat RC tussen de 40% en 50% koolhydraten bevat en dat dit veel te veel is. Ik ben cum laude afgestudeerd als bio-informaticus (bio-chemie plus informatica) en werk al 8 jaar bij de afdeling humane genetica van het Radboud. Dat maakt mij geen kattenexpert, maar ik weet hoe de energiehuishouding van de mens werkt. Ook ben bekend met de complexiteit van het verwerken van voedsel bij herbivoren. Vooral herbivoren, maar ook omnivoren beschikken over meer middelen om plantenmateriaal te verteren en te verwerken. Bij carnivoren is dat een ander verhaal.

  Argumenten die ik van de paraveterinair te horen kreeg waren o.a. dat katten in staat zijn om granen te verteren/verwerken en dat ratten en muizen ook plantaardig materiaal in zich hebben. Ontken ik zeker niet, maar het zijn geen realistische argumenten. De vraag is hoeveel koolhydraten gezond zijn voor een kat.

  Ikzelf gebruik Purizon Adult Sterilized voor mijn 7,5 maand oude kitten. Doet ze het prima op.
  Na haar sterilisatie begon ze meer te eten en toen ineens nauwelijks meer. Dus ik de DA gemaild, waarop de paraveterinair antwoord dat “mijn brok” teveel ingrediënten bevat die mijn kat niet kan verteren en dat het daarom er meteen weer uitkomt en ze honger heeft. Ik geef 2x25gr voor een kitten van 3,4 kg. Dat is de bovengrens voor een kat van 3,5kg. Afgezien er aan mijn werkelijke probleem voorbij gegaan werd, ziet haar ontlasting er prima uit en is ook haar groeicurve perfect.

  Ik ben van mening dat het financieel belang wel degelijk toeneemt. Merken als RC en Hills hebben een redelijke monopoliepositie als het aankomt op veterinair voedsel. Dus dierenartsen hebben ook niet veel keuze, als ze ervoor kiezen om naast een praktijk ook een (web)shop te hebben.

 13. Intressant,
  De vraag is … Hoe kies ik dan de juiste brokjes?
  Mijn kat komt terug van het pension en ik kan niet anders dan toegeven dat die royal Canin haar vacht ten goede is gekomen.
  Dus nu wil ik beter kattenvoer kopen. Maar duurder is niet altijd perse beter. Dus hoe kies ik? Ze is een hele actieve buitenkant. Verse prooien komen er niet in! Die vangt ze zelf maar. Ik heb alle soorten blikvoer geprobeerd en die wilt ze niet.
  Is het een optie om geweekte brokjes te geven?

  • Geweekte brokjes in water zijn een optie. Begin dan met een klein beetje water toevoegen, en voeg steeds iets meer toe naarmate ze het goed eet.
   Laat echter de brokjes met water niet te lang staan, want bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. Maximaal een half uurtje.

  • Hugo van den Berg

   Dat heb ik ook gezien, van het dure spul krijgt de kat inderdaad een glanzende, dikke, pluizige vacht.

   Hoe het komt weet ik niet, maar ik denk dat het de taurine is.

 14. Top stuk Marilyn,

  Dit is een mooi verwoord stuk. Wij voeren ook altijd rauw en nooit een dierenarts meer nodig, werkt voor alle kwalen.. Een te dikke kat valt af, te weinig gewicht komt vanzelf aan.. Huid of nier problemen.. Vanaf 4 a 5 weken eten de kittens mee nooit problemen gezien.. Ze eten wat ze nodig hebben. We bieden 3x rauw aan per dag en blijft ook staan, even omgooien of prakken en ze eten weer. Honden graven zelf hun karkassen in en dag later halen ze het weer op om te eten.. Het kan niet snel kwaad zeker geen vliegjes, de katten hier maken ruzie voor wie de vlieg is. Als het niet goed meer is zullen ze het niet eten!

  De brokjes zijn zeker wel commerciële handel, er zit namelijk geen eens vlees in bv kippenmeel 36% een hoop geld voor (MacDonald ) snack en dus ondervoeding.
  Spiervlees,bot,orgaan ? In worsten of karkas vis orgaan los prooidieren, zelfs een kitten rent rond met karkassen (en geen kitten brokjes) Als je wel brokjes wilt voeren zou ik Acana of Orijen nemen 85% vlees.. Als katten geen rauw (niet uit supermarkt) willen eten komt dat omdat ze aan smaakstoffen of de altijd Toegevoegde suikers gewent zijn. Rauw is 100% voeding..
  Mensen lees altijd de ingrediënten!! Geen toevoegingen.. Waarom zitten er suikers en granen in RC en Hils? En andere merken,.. Het levert geld op ! voor de gezondheid van de kat zou je het er namelijk niet instoppenen dat telt ook voor ☠?? Ook commercie
  Mogen ze van de 2merken uitleggen wat bv 36% kippenmeel voor een (voeding is) je betaalt 100% wil ik ook 100% voeding en geen toevoegingen.

  • Alhoewel ik geloof in de (anekdotisch) genoemde voordelen, zitten er ook nadelen aan rauw. Bacteriën en hygiënisch kunnen werken is daar één van. Maar nog belangrijk: de voeding moet alle voedingsstoffen bevatten. Om dat goed te doen, moet je je dus wel inlezen.

 15. Ik heb veel geluk met mijn DA. Zij schrijft een eendaagskuiken voor om de tandjes schoon te houden, en beveelt rauw of graanvrij aan. Mijn alle eerste DA van 30 jaar geleden deed dat ook, maar tussendoor niemand die dat deed.

 16. Ik wilde het artikel lezen omdat ik dacht dat dit weer pure promotie was voor de brokkenmerken en ik wilde graag mijn mening hierover geven. Wat was ik aangenaam verrast dat je mn mening gewoon deelt. Wat een fijn artikel. En heel mooi dat je eerst je eigen onderzoek hebt gedaan en daar je mening op hebt gebaseerd. Goed artikel!

 17. Al 30 jaar ben ik Kattenpersoneel 🙂 en in die periode heb ik àllés beleefd wat je op de site beschrijft: kieskeurig, diabetes, nierproblemen en ja de overschakeling naar bijhorende special voeding van zowel nat als droog. Nu wij een nieuwe adoptant hebben van 1 jaar oud, zou ik graag het advies van enkel nat voer willen volgen mààr daar heb ik één grote vraag bij: op de uren dat wij gaan werken en ook tijdens de nacht kunnen we geen natvoer zetten? Uitgedroogd en niet meer lekker voor onze Pistache. EN, niet onbelangrijk lijkt mij:ook al staat het bordje met natvoer binnen, in de zomertijd is er is altijd een kans dat “er een vlieg” op heeft gezeten :(. Tips & raad welkom!

  • Hoi Mia,

   Ervaren kattenpersoneel dus!

   Wat betreft natvoer laten staan: Als ik geen vliegen in huis heb, laat ik het rustig 12 uur staan – zelfs met 30 graden in huis. Ook als het uitdroogt eten ze er nog van. Soms doe ik er wel wat water bij en mix ik het weer, om het weer iets van vocht in te krijgen.

   Als je wel vliegen in huis hebt, of je kat is kieskeurig genoeg om zijn neus op te halen voor ietwat uitgedroogd natvoer, kun je een Surefeed halen met bewegingssensor. Zo blijft het natvoer langer vers dan in de openlucht. (Surefeed heeft ook eentje op chip, maar die is wel duurder).

   Ik hoop dat je hier iets mee kan.

   Groetjes,
   Marilyn

 18. Je kunt je beter laten informeren over wat de opleiding diergeneeskunde inhoud. Hoe kom je er toch hij dat dierenartsen 6u les krijgen over diervoeding? Wij kregen vele uren van specialisten, aan de universiteit. Afgesloten met een stevig examen. De reden dat wij Hill’s en Royal canin adviseren, is dat deze fabrikanten veel, heel veel, onderzoek doen naar de juiste samenstelling van voer en de onderzoeksmethoden en resultaten publiceren aan iedereen die het weten wil.

  Vers vlees blijkt bij onafhankelijk onderzoek veel te vaak onvoldoende uitgebalanceerd.

  Met commercie heeft dit niets te maken. De meeste mensen kopen hun goede brokken op internet. Vers vlees zou beter verkopen, maar daarvan kunnen we niet garanderen dat het goed is, dus dat doen we niet. Dierenartsen willen namelijk maar 1 ding: het beste advies geven om je kat gezond te houden.

  • Voor ik aan dit stuk begon, heb ik verschillende ervaringen gevraagd van mensen die dergelijke opleidingen hebben gevolgd, zoals dier & zorg, paraveterinair en diergeneeskunde. Zij geven allemaal aan dat ze erg weinig les krijgen over voeding, en dat de les die ze krijgen vooral zijn focus legt op brok of fysiologie.

   Ik begrijp van jou dat dit anders zit. Zou je mij een indicatie kunnen geven van de hoeveelheid les die jij kreeg?

   Specialisten als Plantinga, Overgaauw en Corbee zijn verbonden aan de universiteiten, maar hebben wel sterke banden met de grote merken. Verder zijn er verschillende artikelen te vinden waarin hun afkeer tegen bijvoorbeeld rauw sterk naar voren komt. Ik kan me niet voorstellen dat deze personen onafhankelijke colleges geven, zeker wanneer ook buiten de brokken wordt gekeken.

   Commercie
   Het punt commercie heb ik meegenomen, omdat dit een veelgenoemd argument is bij discussies hierover. Ik geef aan dat ik het mij ten zeerste afvraag of dit inderdaad een sterk meespelende factor is, aangezien dit niet hun core business is.

   Onderzoek
   Je haalt aan dat DA’s Royal Canin en Hills aanbevelen vanwege de hoeveelheid onderzoek die ze doen.

   Als je echter die onderzoeken kritisch gaat lezen, zijn sommige conclusies wel erg vreemd op basis van de resultaten, of de opzet twijfelachtig. Een voorbeeld is het onderzoek dat onlangs van Hills is gepubliceerd over eiwitten voor katten, welke ik hier bespreek.

   Daarbij moet je je afvragen of ze onderzoek doen naar de negatieve invloeden van de voeding? Of, als ze dit doen of vinden, zouden ze dan die resultaten publiceren? Dat betwijfel ik namelijk; het wordt al snel een ‘wij van wc-eend bevelen wc-eend aan’ verhaal.

   Verder dan de standaard adviezen
   Hetgeen waar ik een probleem mee heb, is dat de gebruikelijke adviezen zijn “In brok zit alles wat de kat nodig heeft”, terwijl meer nodig is dan de minima behalen om een kat te kunnen laten floreren. Wat mij betreft mag er dus wel wat kritischer naar de ingrediënten gekeken worden.

   Ik vind het dan ook lastig dat natvoer bijvoorbeeld steeds weer als een boosdoener wordt aangehaald, terwijl die qua samenstelling vaak beter aansluiten bij de behoeften van de kat.
   Een andere irritatiefactor is het advies van Urinary brokken bij katten met blaasproblematiek, terwijl juist die hydratatie zo belangrijk is en brokken dit bewezen tegengaan.
   Of kijk naar het gebruik van brokken die stiekem toch echt vol koolhydraten zitten voor katten met diabetes, terwijl bij zowel mens als dier is bewezen dat juist beperking van koolhydraten de doorslag kunnen geven naar mogelijke genezing of in ieder geval mindering van medicatie.

   Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet tégen brok, ik heb enkel een voorkeur voor natvoer of rauw.
   Er zijn altijd situaties waarin brok een uitkomst kan bieden, omdat de kat bijvoorbeeld simpelweg weigert iets anders te eten of om wat voor reden dan ook heftig reageert op een ander type voeding.

   Ik ben alleen wel van mening dat de er verder gekeken kan worden dan de standaard adviezen vanuit Royal Canin of Hill’s. En ik hoop dat dierenartsen en kattenbaasjes daar zelf ook mee bezig gaan.

   • Mooi verweer van jou kant Marilyn, hoop dat Esther nog reageert om de discussie af te ronden. Zelf heb ik twee kittens en geef beide complete rauwe voeding (broertje 1300 gram en zusje 700 gram). Het zusje is te klein en te licht geboren en is al erg aangekomen op rauwe voeding (meer dan 400 gram in 3 weken). Nu voer ik sinds kort wel extra bij met natte Hill’s voeding (vanwege caloriedichtheid) omdat ze nu meer begint te wegen en meer moet gaan eten maar dat nog niet altijd lukt. Heb je ervaring met nat voeding restorative care van Hill’s?

   • Even een globale analyse laat zien dat het wat vetter is dan normale natvoer, maar dat het wat mij betreft erg weinig eiwitten bevat op caloriebasis (slechts 32% metaboliseerbare energie uit eiwit, voor gecastreerde katten houd ik 40%ME aan). Als je iets beters wil, probeer dan eens Bandit blikvoeding. Bijna net zo vet, maar eiwitrijker (en daardoor ook koolhydraat armer) dan Hills A/d restorative Care. En ook nog biologisch, wat over het algemeen beter verteerbaar is.

   • Hoi Marilyn, wat een leerzame artikel! Ik ben echter nog steeds in de war met wat ik mijn kitten straks aan voeding moet geven. Over twee weken mag in mijn ragdoll kitten ophalen en nu lees ik zoveel verschillende merken in de reacties waar ik nog nooit eerder van heb gehoord (carnilove, acana, orinen etc.). Heb jij tips voor mij waarmee ik kan beginnen zowel nat- als droogvoer? Op dit moment krijgt de kitten waar ik haar straks mag ophalen applaws en almo nature als voeding.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Ik heb 2 mega artikelen met aanbevelingen voor brokjes en natvoer, incl. wat geschikt is voor kittens.
    Zie:
    Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop
    en
    De beste kattenbrokken 2021: Hoog in eiwitten, laag in koolhydraten

    De kittenlijst zelf laat nog even op zich wachten, hopelijk eind deze maand.

  • Dat dierenartsen het beste met de kat voor hebben betwijfelen we niet. Maar de module voeding stelt niks voor en daar moeten ze zich ook niet mee bezig houden. De kat is een obligate carnivoor. Brokjes zijn ontegenzeggelijk op een paar merken na slecht, teveel koolhydraten, de nieren van de kat staan constant in een overdrive, zodat nierfalen bij de helft van onze gedomesticeerde huiskatten rond het 8e jaar plaats vindt. Blaasgruis is daar ook een voorbeeld van. Slechte gebitten door het ontbreken van gemalen bot in de voeding.. de dierenarts moet zich alleen bezig houden met de basale gezondheidsaspecten van de kat en niet met de voeding. En kijk eens naar wie die wetenschappelijke onderbouwing van het niet voeren van vers…allemaal gesponsored door rc. Dont bite the hand that feeds you

  • Hoi ik moet zeggen dat ik het niet eens ben met Esther. Los van het feit of het nou goed of slecht voer is. Ik studeer nu Dgk en er wordt amper tijd besteed aan voer en de meeste informatie die we wel krijgen wordt gedaan door RC… Letterlijk alles wordt gesponsord door RC. Voor de grap loop eens onze faculteit binnen en ga eens tellen op hoeveel posters, info boekjes, advertenties en shirts het RC logo op staat. Je wordt ongeveer geïndoctrineerd tijdens de studie. Op ons eerste jaars weekend moesten wij een spandoek van 4 meter lang met Royal Canin in reuze letters vasthouden voor de foto…. Ik denk niet dat dierenartsen het doen voor het geld, maar RC heeft gewoon een ontzettend goed marketing team!

 19. Geweldig, eindelijk iemand die mijn mening deelt!! 🙂
  Hoe vaak ik al niet de discussie met dierenartsen ben aangegaan over de door hun aangeraden merken..
  En inderdaad ‘je bent wat je eet’. Voeding is de basis van een goede gezondheid!
  Ik ben dan ook aldoor op zoek naar een betere voeding voor onze Vachtjes, maar het is geen gemakkelijke taak om 37 katten (met gevoelige darmen en verhoogd risico op blaasgruis ivm dwarslaesie) tevreden te stellen..

  Ik ben erg blij dat ik jullie website heb gevonden. Het is duidelijk dat jullie alles tot op de bodem uitzoeken en met een kritische blik blijven kijken (en denken).
  Daarvoor ben ik jullie erg dankbaar, want dat scheelt voor mij een hele hoop uitzoekwerk!

  Groetjes Kim

  • Met zoveel katten en zoveel wensen kan het even duren voordat je een goed voer voor de individuele kat hebt gevonden denk ik. Blij dat de site je helpt! 🙂

 20. Hallo, wat van brokken adviseer jij voor poes die ong 1 kilo moet afvallen.
  Hij krijgt als nat voer wisselt schessir,wild freedom,en almo nature.
  Vrgr Anneke

  • Hoi Anneke,

   Ik adviseer eigenlijk helemaal geen brok voor een kat die moet afvallen. Brokken zijn namelijk heel erg caloriedicht en overeten hierin gebeurt zeer makkelijk. Daarom raad ik juist natvoer aan – door het vocht is dit veel minder caloriedicht (bovendien is dit vocht heel belangrijk voor de gezondheid van de kat, met name zijn blaas en nieren). Wil je echt per se brok, dan is de enige die ik oké vind tot nu toe Power of Nature Natural Cat.

   Je zegt dat de poes nu al natvoer krijgt; let wel op dat zowel schesir als almo nature geen complete voedingen zijn. Daarom kun je die niet te vaak geven, anders bouwen tekorten zich op. Voor meer complete goede natvoeren kun je eens in dit artikel kijken over mijn selectie.

   Verder biedt je verhaal weinig achtergrondinfo; is hij bijv. medisch gecheckt dat er geen problemen zijn die het overgewicht veroorzaakt of medicijnen die dit effect hebben? Hoe is zijn eetgedrag? Schrokt hij heel erg?

   Ik raad je aan ook eens naar deze artikelen te kijken:
   Tips om je kat te laten afvallen
   Hoeveel voer mag een volwassen kat per dag?
   Voerpuzzels voor natvoer

   Verder raad ik je aan om elke week te wegen, zodat je zeker weet dat hij afvalt, maar ook dat hij niet te snel afvalt. Dit kan voor een kat namelijk erg gevaarlijk zijn.

   Ik hoop dat je hier eerst weer verder mee kunt. Houd de site ook in de gaten, want ik ben bezig met een nieuwe serie over overgewicht/afvallen bij de kat.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.