Je kat op een simpele manier wegen doe je zo
Overgewicht
Marilyn [Catmoneo]
Overgewicht
2 min
24

Hoe weeg je je kat? En waarom dit belangrijk is!

2 min
24

Het regelmatig wegen van je kat is leuk, makkelijk en noodzakelijk. Wanneer je weet hoe je je kat weegt heb je dat straks in no-time wekelijks of maandelijks voor elkaar. Kijk de video maar hoe ik Lapje weeg:


Waarom weeg je je kat regelmatig?

Het gewicht (samen met de Body Condition Score) geeft een indicatie over de gezondheid van je kat. Je wilt niet dat ze te licht zijn, maar zeker ook niet te zwaar.


Voor de senior Lapje is 3,5 tot 3,7 kilo prima. Ze is klein van stuk en een vrouwtje.


#1 Het gewicht bepaalt mede hoeveel voer je geeft

Wist jij dat? De hoeveelheid voer wordt mede bepaald door het gewicht. Hoe preciezer je dat weet, hoe preciezer je de berekening ook kan maken. Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren, zoals castratie en activiteit. Hoe je berekent hoeveel voer je kat mag, lees je hier.


#2 Gewichtsveranderingen opmerken = sneller aanpassingen maken

De weegschaal geeft me duidelijkheid of ze aankomt of afvalt. Dit is prachtige feitelijke feedback om te bepalen of ik haar genoeg eten geef.


Valt ze wat af, dan geef ik iets meer eten. Komt ze wat bij, dan geef ik ietsjes minder. Hierdoor kan ik elke week kleine aanpassingen maken om beter voor haar te kunnen zorgen.


#3 Gewicht is een symptoom van ziekte

Een veranderd gewicht is heel vaak ook een symptoom van ziekte, vooral als het continu 1 kant opgaat (omlaag of omhoog).


Bij een te traag werkende schildklier eet je kat normaal of zelfs weinig, maar komt hij toch vrij snel aan.


Bij nierfalen is juist afvallen een symptoom, zelfs als hij genoeg eet. Dat kan zelfs al tot 2 à 3 jaar voordat het erg wordt optreden.


Bij overgewicht vliegen de kilo's er vaak niet zomaar aan, maar dit gaat geleidelijk over een aantal jaar. Totdat je je opeens afvraagt of je kat niet dikker is geworden, en dan heb je het al over een kilo of meer. Dat klinkt weinig, maar in mensentaal heb je het al snel over meer dan 17 kilo!


Valt je kat dus rap af of komt hij plots aan, dan is er misschien iets meer aan de hand. Hoe eerder je een afspraak hebt bij de dierenarts voor wat onderzoek, hoe beter. Vaak zijn prognoses ook beter wanneer je er eerder bij bent.


Welke weegschaal gebruik ik om mijn kat te wegen?

Ik gebruik de Adler babyweegschaal. Deze kan tot 20kg aan, dus geschikt voor zelfs de grotere raskatten. Verder is hij super stabiel. Daardoor schrikt Lapje niet van een wiebelig ding en krijg ik haar er makkelijk op. Ze gaat er zelfs vanuit zichzelf al op zitten!


Is jouw kat een beetje bang?


Laat de weegschaal dan staan in de woonkamer of de plek waar je kat veel komt. Dat kan ook met een kleedje erop, of een doosje met 10-15 cm hoge randen. Zo kan je kat wennen aan de 'gekke ding' en voelt hij zich veiliger. Met een beetje training en een lekker snoepje lukt het vast om je kat erop te krijgen.

Adler Babyweegschaal


Mag je je kat wegen met een mensenweegschaal?

Een mensenweegschaal wordt ook vaak geopperd. Dat kan wel, maar ik vind het niet een heel tof idee.


Waarom niet?


Allereerst zijn deze weegschalen minder precies voor het lagere gewicht van katten. Daarin wil je toch wel graag tot 2 decimalen achter de komma informatie hebben. Bijvoorbeeld, stel dat je mensenweegschaal zegt, je kat ging van 4,1 naar 4,2 kilo. Dat is 100 gram verschil. Een babyweegschaal maakt dat preciezer: je kat ging van 4,14 naar 4,21 kilo. Dat is 70 gram. Het geeft je net iets meer informatie.


Ten tweede is de tactiek vaak om eerst zelf en dan met je kat op de weegschaal te gaan staan. Het verschil is het gewicht van je kat. Dit betekent echter dat je je kat moet optillen - en naast dat niet elke kat dat wil, kan het ook heel onprettig zijn voor je kat. Zeker bij overgewicht kan het zelfs pijnlijk worden.


Vraag jij je af of je kat misschien te dik is? Lees dan hier verder.