Hoe en waarom ik Lapje elke week weeg

Het gewicht van je kat zegt een hoop, maar zonder weegschaal heb je geen idee wát. In deze video laat ik je zien hoe en waarom ik Lapje elke week weeg.

Waarom ik Lapje elke week op de weegschaal zet

Het gewicht (samen met de Body Condition Score) geeft een indicatie over de gezondheid van je kat. Je wilt niet dat ze te licht zijn, maar zeker ook niet te zwaar.

Voor de 15 jaar oude Lapje is 3,5 tot 3,7 kilo prima. Ze is klein van stuk en een vrouwtje.

De weegschaal geeft me duidelijkheid of ze aankomt of afvalt. Dit is prachtige feitelijke feedback om te bepalen of ik haar genoeg eten geef. Valt ze wat af, dan geef ik iets meer eten. Komt ze wat bij, dan geef ik ietsjes minder. Hierdoor kan ik elke week kleine aanpassingen maken om beter voor haar te kunnen zorgen.

Een tweede reden is dat gewicht een factor is in ziekte. Bij een te traag werkende schildklier is aankomen, ondanks weinig eten, een symptoom. Bij nierfalen is juist afvallen ondanks genoeg eten een symptoom. Dat kan zelfs al tot 2 à 3 jaar voordat het erg wordt optreden. Valt je kat dus rap af, dan is er misschien iets meer aan de hand dan alleen te weinig eten. Hoe eerder je een afspraak hebt bij de dierenarts voor wat onderzoek, hoe beter.

Welke weegschaal gebruik ik?

Ik gebruik de Adler babyweegschaal. Deze kan tot 20kg aan, dus geschikt voor zelfs de grotere raskatten. Verder is hij super stabiel. Daardoor schrikt Lapje niet van een wiebelig ding en krijg ik haar er makkelijk op.


Blog advertentie Via Natura
Adler Babyweegschaal

Een mensenweegschaal wordt ook vaak geopperd. Dat kan wel, maar ik vind het niet een heel tof idee.

Waarom niet?

Een aantal redenen. Allereerst zijn deze weegschalen minder accuraat voor het lagere gewicht van katten.

Ten tweede is de tactiek vaak om eerst zelf en dan met je kat op de weegschaal te gaan staan. Het verschil is het gewicht van je kat. Dit betekent echter dat je je kat moet optillen – en naast dat niet elke kat dat wil, kan het ook heel onprettig zijn voor je kat. Zeker bij overgewicht kan het zelfs pijnlijk worden.

Hoe ben jij bezig met het gewicht van je kat?

Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Pootje Catmoneo

9 reacties:

 1. Beste,

  Ik weeg mijn katten ook regelmatig. Dit doe ik door een kartonnen doos op een keukenweegschaal te zetten en dan het gewicht terug op 0 te zetten met de tarra functie. Vervolgens plaats ik de kat in de doos. Meestal vindt die dat zo leuk, dat hij of zij er gewoon in gaat liggen.

  Ik dacht dat het wel interessant was om deze tip even te delen, voor bij wie het niet werkt met snoepjes. Misschien werkt dit dan wel?

 2. Hoi Marilyn,
  Ik weeg mijn katten (moeder Jet en dochter Jip, 6,5 en 2,5 jaar) ook elke week met dezelfde babyweegschaal. Dit in opdracht van de tandheelkundig dierenarts omdat mijn oudste kat Jet stomatitis heeft en ik zo kan controleren of ze niet afvalt. Haar kiezen zijn verwijderd en ze heeft een interferonkuurtje gehad, maar helaas heeft dit nog (nog) niet tot volledige genezing geleid. Omdat het enigszins stabiel was hebben we afgesproken om haar voorlopig wekelijks te wegen en in te grijpen als ze gewicht gaat verliezen. Het probleem is dat ze een erg slechte eter is en maar weinig binnenkrijgt. Ik voer ‘s ochtends natvoer van wisselende merken en ‘s avonds KVV (voornamelijk beefmix van cat’s nature omdat ze deze het lekkerst vinden) en voor de nacht vaak nog wat natvoer. Toch blijft er vaak voer staan. Om die reden zet ik toch maar weer Purizon brokjes klaar, hoewel ze daar ook maar weinig van eten. Nu mijn vraag: Is het verstandig is om Jet kittenvoer te geven omdat daar meer in zit als ze dat lust tenminste? Jet en Jip zijn Siberische katten en wegen resp. 4,1 en 4,6 kg.

  • Je zou kunnen kiezen voor een vetrijkere voeding zodat ze minder hoeft te eten en toch dezelfde kcal binnen krijgt.
   Bij natvoer kun je dan letten op minstens 7%+ vet op het etiket. Macs’ Cat kalf en kalkoen is wat vetter.
   Voor de kittenvoeding zou ik specifiek moeten gaan kijken – want net als adult varianten zijn die niet over 1 kam te scheren.
   Een voedingsanalyse kun je hier aanvragen.

 3. Ik weeg mijn Micado ook regelmatig. Zij vindt dit geen succes en zodra ze de weegschaal ziet blijft ze buiten handbereik. Na gezien te hebben hoe makkelijk jij Lapje op de baby weegschaal kan lokken, heb ik er ook maar zo een besteld. Ben benieuwd.

 4. Momenteel weeg ik mijn Maine coon kitten dagelijks. Ze is 12 weken oud en herstellende van een heftige giardia infectie en loopt qua gewicht nu zo’n 600 gram achter. Ik maak ook gebruik van een baby weegschaal en heb haar getraind hierop te komen zitten. Dat gaat heel erg goed. Zodra ze weer op gewicht is weeg ik haar ook wekelijks, om de reden die je in het artikel beschreef

 5. Ik weeg mijn katten elke maand door zelf op de weegschaal te staan en dan met één van mijn katten. Helaas is mijn kater te zwaar en ben hard bezig om hem te laten afvallen. Door de komt van een kitten die toestaat dat de kater gezellig mee eet is hij dikker geworden.

 6. Ik weeg mijn Bob ook elke week. Ik til hem op en weeg hem samen met mezelf; hij vindt dat helemaal niet vervelend. Hij is 1 jaar en 8 maanden, gecastreerd, en heeft nu een stabiel gewicht van rond de 5 kilo. Een heel verschil met de 340 gram die hij woog toen hij bij me kwam als zwervertje van pas 5 weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *