Hoe weeg je je kat? En waarom dit belangrijk is!

Het regelmatig wegen van je kat is leuk, makkelijk en noodzakelijk. Wanneer je weet hoe je je kat weegt heb je dat straks in no-time wekelijks of maandelijks voor elkaar. Kijk de video maar hoe ik Lapje weeg:

Waarom weeg je je kat regelmatig?

Het gewicht (samen met de Body Condition Score) geeft een indicatie over de gezondheid van je kat. Je wilt niet dat ze te licht zijn, maar zeker ook niet te zwaar.

Voor de senior Lapje is 3,5 tot 3,7 kilo prima. Ze is klein van stuk en een vrouwtje.

#1 Het gewicht bepaalt mede hoeveel voer je geeft

Wist jij dat? De hoeveelheid voer wordt mede bepaald door het gewicht. Hoe preciezer je dat weet, hoe preciezer je de berekening ook kan maken. Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren, zoals castratie en activiteit. Hoe je berekent hoeveel voer je kat mag, lees je hier.

#2 Gewichtsveranderingen opmerken = sneller aanpassingen maken

De weegschaal geeft me duidelijkheid of ze aankomt of afvalt. Dit is prachtige feitelijke feedback om te bepalen of ik haar genoeg eten geef.

Valt ze wat af, dan geef ik iets meer eten. Komt ze wat bij, dan geef ik ietsjes minder. Hierdoor kan ik elke week kleine aanpassingen maken om beter voor haar te kunnen zorgen.

#3 Gewicht is een symptoom van ziekte

Een veranderd gewicht is heel vaak ook een symptoom van ziekte, vooral als het continu 1 kant opgaat (omlaag of omhoog).

Bij een te traag werkende schildklier eet je kat normaal of zelfs weinig, maar komt hij toch vrij snel aan.

Bij nierfalen is juist afvallen een symptoom, zelfs als hij genoeg eet. Dat kan zelfs al tot 2 à 3 jaar voordat het erg wordt optreden.

Bij overgewicht vliegen de kilo’s er vaak niet zomaar aan, maar dit gaat geleidelijk over een aantal jaar. Totdat je je opeens afvraagt of je kat niet dikker is geworden, en dan heb je het al over een kilo of meer. Dat klinkt weinig, maar in mensentaal heb je het al snel over meer dan 15 kilo!

Valt je kat dus rap af of komt hij plots aan, dan is er misschien iets meer aan de hand. Hoe eerder je een afspraak hebt bij de dierenarts voor wat onderzoek, hoe beter. Vaak zijn prognoses ook beter wanneer je er eerder bij bent.

Welke weegschaal gebruik ik om mijn kat te wegen?

Ik gebruik de Adler babyweegschaal. Deze kan tot 20kg aan, dus geschikt voor zelfs de grotere raskatten. Verder is hij super stabiel. Daardoor schrikt Lapje niet van een wiebelig ding en krijg ik haar er makkelijk op. Ze gaat er zelfs vanuit zichzelf al op zitten!


Blog advertentie Via Natura

Is jouw kat een beetje bang?

Laat de weegschaal dan staan in de woonkamer of de plek waar je kat veel komt. Dat kan ook met een kleedje erop, of een doosje met 10-15 cm hoge randen. Zo kan je kat wennen aan de ‘gekke ding’ en voelt hij zich veiliger. Met een beetje training en een lekker snoepje lukt het vast om je kat erop te krijgen.

Adler Babyweegschaal

Mag je je kat wegen met een mensenweegschaal?

Een mensenweegschaal wordt ook vaak geopperd. Dat kan wel, maar ik vind het niet een heel tof idee.

Waarom niet?

Allereerst zijn deze weegschalen minder precies voor het lagere gewicht van katten. Daarin wil je toch wel graag tot 2 decimalen achter de komma informatie hebben. Bijvoorbeeld, stel dat je mensenweegschaal zegt, je kat ging van 4,1 naar 4,2 kilo. Dat is 100 gram verschil. Een babyweegschaal maakt dat preciezer: je kat ging van 4,14 naar 4,21 kilo. Dat is 70 gram. Het geeft je net iets meer informatie.

Ten tweede is de tactiek vaak om eerst zelf en dan met je kat op de weegschaal te gaan staan. Het verschil is het gewicht van je kat. Dit betekent echter dat je je kat moet optillen – en naast dat niet elke kat dat wil, kan het ook heel onprettig zijn voor je kat. Zeker bij overgewicht kan het zelfs pijnlijk worden.

Moet jouw kat afvallen en vraag je jezelf af hoeveel hij per week mag afvallen? Lees dan hier verder.

Hoe zwaar is jouw kat? En hoe weeg jij je kat?

Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Pootje Catmoneo

24 reacties:

 1. Ik heb een Alecto babyweegschaal in mijn leefruimte op de vloer staan. Mijn eigen katjes, zowel als de opvangkittens, lopen er rond en over. Ze zijn er helemaal aan gewoon. Wil ik ze wegen lok ik ze met een hengeltje op de weegschaal. Erna een snoepje omdat ze flink waren. Mijn volwassen poezen worden wekelijks gewogen. De kittens afhankelijk van de leeftijd verschilt ook de soort weegschaal. Babykittens worden voor en na elke voeding gewonen op een precisieweegschaaltje. Vanaf 2 à 3 weken op een keukenweegschaal, na elke maaltijd. Dit tot ze een 5-tal weken oud zijn. Daarna mogen ze dagelijks rond hetzelfde tijdstip op de babyweegschaal.
  Dus ja, katten en kittens wegen staat hier centraal. Omdat het een heel goede observatiemethode is om snel gezondheidsproblemen te kunnen opsporen.

 2. Anne-Marie Toonen

  Ik heb ook de Adler weegschaal gekocht. Yuki is nu vanaf 10 april bij mij, maar nog steeds erg verlegen. Ik kan haar ook nog niet echt aaien of optillen. Snoepjes reageert ze ook nauwelijks op. Ik heb al van alles geprobeerd, De weegschaal staat nu standaard op de plek waar ze ook eet. Haar bakjes zet ik hierop, zodat ze er aan kan wennen. Af en toe probeer ik of ze op de weegschaal wil gaan zitten om te eten. Ik scherm dan alle zijkanten af, zodat ze er niet omheen kan lopen om bij haar eten te komen. Even dacht ik dat het ging lukken, maar helaas, ze bleef één pootje buiten de weegschaal houden. 😄 ik hoop binnenkort haar toch te kunnen wegen, dan kan ik haar gerichter eten geven. Is er nog een andere manier om haar te “dwingen” om op de weegschaal te gaan staan.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik denk dat je zo heel goed bezig bent. Ze is al verlegen, dus geef haar gewoon tijd het op haar manier te doen. Komt vanzelf als ze meer op haar gemak wordt. Blijf proberen en volhouden!

   • Ziva is bijna 4 maanden nu en super speels. Dus haar op een platte weegschaal zetten lukte me niet lang genoeg. Nu vind ze het altijd erg leuk om in bv een boodschappentas te zitten wat me op het idee bracht een emmer te gebruiken. Die kan ik makkelijk op de weegschaal zetten en ze vind het leuk om er in te zitten.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Top!
    Toen ik je eerste regels las, dacht ik direct: misschien een doosje gebruiken.
    Maar een emmer werkt ook perfect!
    Goede tip, bedankt voor het delen 🙂

 3. Wij hebben inmiddels ook een Adler babyweegschaal en met motivatie van een snoepje is het wegen een koud kunstje. Ik vindt het eerlijk gezegd heel fijn om het gewicht nu goed in de gaten te kunnen houden!

 4. Ik weeg onze kat 1x per maand op een personen weegschaal. Ik zet de weegschaal aan, vraag de kat om erop te gaan. Als hij er volledig opstaat zeg ik blijf en wachten totdat de weegschaal klaar is. Werkt voor ons prima. Ik denk dat we deze manier toch een indicatie kunnen hebben hoe het mijn zijn gewicht gaat.

 5. Wij hebben een kitten van 4,5 maanden die volgens mijn weeg methode al 3 kilo weegt… Ik weeg hem samen met mij op de weegschaal. Ik heb nu de Adler weegschaal besteld en hoop dat hij minder weegt 🙂

  • Top! Dat is wel accurater. Weeg de komende tijd elke week op een vast tijdstip (bv zaterdagochtend voor hun ontbijt). Dan krijg je een goed idee van het gewicht.

 6. Mijn senior kat Minousch valt af en ik wil dit beter in de gaten houden nu we starten met een speciaal eliminatie dieet. Aangezien ze niet opgepakt wil worden, heb ik de weegschaal ook besteld. Het ziet er bij Lapje heel eenvoudig uit, dus ben benieuwd of dit bij Minousch ook zo gaat lukken (snoepjes mag ze helaas niet in die periode).

  • Geef Minousch voldoende de tijd om de weegschaal ( “dat gekke ding” ) rustig te laten snuffelen.
   Doe er eventueel een kleedje over zodat het wat vertrouwd ruikt.
   Met een beetje voeding van haar dieet kun je haar ‘lokken’.
   Mogelijk heeft dat wel wat tijd nodig, dus neem die tijd ook gewoon. Bouw het echt op en beloon haar als ze er bij zit, eraan ruikt, erop gaat zitten etc.
   Succes!

 7. Goeminne neigt naar overgewicht. Ik weeg haar maandelijks samen met mij .
  Ik zet de personenweegschaal naast de koelkast.
  Ze komt dan snel aangelopen over de keukenkastjes op armhoogte en hup , ik weeg ons?. Vaker doe ik ‘t liever niet, want dan ga ik me fixeren op enkele grammen
  waardoor ik de voeding stressvol maak.

  • Gosh, nou lees ík dus dat je de weegschaal IN de koelkast zet, dat is een gekke plek dacht ik… hahaha. Moest even nog eens lezen.
   Maandelijks kan ook prima hoor, super dat je weegt! Fijn dat het ook een mooi ritueel is zo voor jullie 🙂

 8. Toen mijn kittens nog baby’tjes waren woog ik hen twee keer per week.Sinds ze volwassen zijn weeg ik hen maandelijks.Ik gebruik hiervoor een mensenweegschaal.Poezen zijn het hier gewend om opgepakt te worden hiervoor.Vertel hen dan ook altijd rustig dat het is om te controleren of ze gezond blijven.En lijkt wel of ze dit verstaan.Werkt hier prima.De katinnen wegen 3.1 3.2 3.2 en 3.6 kilo en m’n katertje weeg 4.5 kg:blijft mooi stabiel

 9. Beste,

  Ik weeg mijn katten ook regelmatig. Dit doe ik door een kartonnen doos op een keukenweegschaal te zetten en dan het gewicht terug op 0 te zetten met de tarra functie. Vervolgens plaats ik de kat in de doos. Meestal vindt die dat zo leuk, dat hij of zij er gewoon in gaat liggen.

  Ik dacht dat het wel interessant was om deze tip even te delen, voor bij wie het niet werkt met snoepjes. Misschien werkt dit dan wel?

 10. Hoi Marilyn,
  Ik weeg mijn katten (moeder Jet en dochter Jip, 6,5 en 2,5 jaar) ook elke week met dezelfde babyweegschaal. Dit in opdracht van de tandheelkundig dierenarts omdat mijn oudste kat Jet stomatitis heeft en ik zo kan controleren of ze niet afvalt. Haar kiezen zijn verwijderd en ze heeft een interferonkuurtje gehad, maar helaas heeft dit nog (nog) niet tot volledige genezing geleid. Omdat het enigszins stabiel was hebben we afgesproken om haar voorlopig wekelijks te wegen en in te grijpen als ze gewicht gaat verliezen. Het probleem is dat ze een erg slechte eter is en maar weinig binnenkrijgt. Ik voer ‘s ochtends natvoer van wisselende merken en ‘s avonds KVV (voornamelijk beefmix van cat’s nature omdat ze deze het lekkerst vinden) en voor de nacht vaak nog wat natvoer. Toch blijft er vaak voer staan. Om die reden zet ik toch maar weer Purizon brokjes klaar, hoewel ze daar ook maar weinig van eten. Nu mijn vraag: Is het verstandig is om Jet kittenvoer te geven omdat daar meer in zit als ze dat lust tenminste? Jet en Jip zijn Siberische katten en wegen resp. 4,1 en 4,6 kg.

  • Je zou kunnen kiezen voor een vetrijkere voeding zodat ze minder hoeft te eten en toch dezelfde kcal binnen krijgt.
   Bij natvoer kun je dan letten op minstens 7%+ vet op het etiket. Macs’ Cat kalf en kalkoen is wat vetter.
   Voor de kittenvoeding zou ik specifiek moeten gaan kijken – want net als adult varianten zijn die niet over 1 kam te scheren.
   Een voedingsanalyse kun je hier aanvragen.

 11. Ik weeg mijn Micado ook regelmatig. Zij vindt dit geen succes en zodra ze de weegschaal ziet blijft ze buiten handbereik. Na gezien te hebben hoe makkelijk jij Lapje op de baby weegschaal kan lokken, heb ik er ook maar zo een besteld. Ben benieuwd.

 12. Momenteel weeg ik mijn Maine coon kitten dagelijks. Ze is 12 weken oud en herstellende van een heftige giardia infectie en loopt qua gewicht nu zo’n 600 gram achter. Ik maak ook gebruik van een baby weegschaal en heb haar getraind hierop te komen zitten. Dat gaat heel erg goed. Zodra ze weer op gewicht is weeg ik haar ook wekelijks, om de reden die je in het artikel beschreef

 13. Ik weeg mijn katten elke maand door zelf op de weegschaal te staan en dan met één van mijn katten. Helaas is mijn kater te zwaar en ben hard bezig om hem te laten afvallen. Door de komt van een kitten die toestaat dat de kater gezellig mee eet is hij dikker geworden.

 14. Ik weeg mijn Bob ook elke week. Ik til hem op en weeg hem samen met mezelf; hij vindt dat helemaal niet vervelend. Hij is 1 jaar en 8 maanden, gecastreerd, en heeft nu een stabiel gewicht van rond de 5 kilo. Een heel verschil met de 340 gram die hij woog toen hij bij me kwam als zwervertje van pas 5 weken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *