Hoeveel mag een volwassen kat eten per dag?

Hoeveel voer mag een volwassen kat per dag

Voor velen is het lastig te bepalen hoeveel voeding je geeft aan je kat. De meeste mensen gaan uit van een ‘niet te weinig’ principe waarbij het bakje altijd gevuld is. Maar ook teveel is niet goed. Zoals altijd is balans de essentie van het verhaal.

Maar hoe bepaal je hoeveel voeding jouw kat mag? Dit is immers van vele factoren afhankelijk, zoals zijn leeftijd, castratie, gewicht, mate van activiteit, metabolisme (stofwisseling), omgevingstemperatuur en omstandigheden (denk aan zwangerschap, lactatie en ziekten).

Dit artikel gaat dieper in op deze aspecten en hoe je kunt bepalen wat jouw kat aan voer nodig heeft elke dag. Want – hoe ongemakkelijk ook – er is geen one-size-fits-all in de hoeveelheid voeding!

Hoeveel voer heeft je kat nodig?

Let op: In dit artikel heb ik het over huis-tuin-en-keuken katjes, tenzij er een ras gespecificeerd wordt. Sommige rassen zijn (aanzienlijk) groter dan deze niet-raskatten en hiervoor gelden mogelijk andere (hogere) richtlijnen.

Hoe bepaal je hoeveel voer je kat mag?

Velen denken uit een principe van het minimum: “Als ie maar niet te weinig krijgt”. Alhoewel dit uiteraard belangrijk is voor de gezondheid van je kat, zijn we tegenwoordig doorgeslagen naar de andere kant. Soms wordt er gevoerd zonder limiet, wat tot overgewicht kan leiden – de nummer 1 aandoening die al 25 tot 45% van de katten heeft.

Deze aandoening van overgewicht is niet mis. Het leidt tot pijnlijke gewrichten en verhoogt de kans – net als bij mensen – op allerlei ziekten, waaronder suikerziekte. Maar ook op zichzelf kan overgewicht leiden tot een verkorte levensduur, zo blijkt bij zowel mensen als honden.[1]

“Overdaad schaadt. Wil jij je liefste katje zo’n goed mogelijk leven geven? Dan mag hij niet te weinig, maar zéker ook niet te veel voeding krijgen”.

Er zijn een aantal methoden om te bepalen hoeveel voeding je kat per dag mag:

 1. Onbeperkt voeren (“ad libitum”)
 2. Volgens de verpakking
 3. Berekening van kcal

Ad libitum (“ad lib”) – Ook wel onbeperkt voeren genoemd waarbij de kat zelf mag bepalen hoeveel hij eet. Juist na castratie kan dit makkelijk leiden tot overgewicht, gezien de toename in eetlust maar de afname aan calorie behoefte.

Volgens de verpakking – Als je geluk hebt houdt de fabrikant rekening met verschillen in gewicht (een Munchkin eet niet dezelfde hoeveelheid als een Maine Coon), en heel soms houden ze ook rekening met castratie. Echter zitten ze vaak aan de bovenkant van hoeveelheden (dat levert immers meer verkopen op), maar dit kan flink bedrieglijk zijn en leiden tot overgewicht bij je kat.

Berekening van kcal – Misschien zie je hem al aankomen, maar ad lib en de verpakking volgen vind ik beiden geen goed idee. Alhoewel een berekening nooit een precieze hoeveelheid geeft, kunnen we wel een schatting doen.

Welke factoren spelen mee bij de calorie behoefte van de kat?

Uiteraard zijn er een hoop zaken die een rol spelen in het bepalen van hoeveel calorieën je kat mag. Sommige factoren zijn makkelijker mee te nemen in een berekening dan anderen.

Leeftijd

Een kitten in de groei heeft meer nodig dan een volwassen kat die uitgegroeid is. Meestal wordt vanaf 1 jaar gezegd dat ze zijn uitgegroeid en hoeveelheden voor volwassen katten kunnen volgen.

Tussen 2 en 7 jaar blijft de caloriebehoefte redelijk stabiel. Na 7 jaar lijkt het bij sommige katten iets toe te nemen, terwijl het bij anderen juist iets afneemt.[2] Vanaf ongeveer 11 à 13 jaar verminderd de verteerbaarheid van vetten en eiwitten, en neemt de calorie behoefte vaker toe. [3]

Gewicht

Even uitgaande van gezond gewicht, is het normaal dat een grote kat zoals een Maine Coon meer eet dan een kleinere Munchkin, of dat een grote kater meer nodig heeft dan een kleine poes.

Katten boven de 5,5 kilo lijken per kilo lichaamsgewicht zo’n 25 tot 35% minder calorieën nodig te hebben dan katten onder de 5,5 kilo.[4]

Let op: hierbij gaat het of HTK katten; bij grote raskatten zoals Maine Coons en Noorse Boskatten is dit mogelijk anders!

Lees meer: Wat is een ideaal gewicht voor jouw kat? [Body Condition Score]

Castratie

Dit leidt tot tussen de 10 en 30% (meestal rond de 25%) calorie reductie ten opzichte van intacte katten. Na leeftijd en gewicht heeft dit mogelijk de meeste invloed op de caloriebehoefte.

Lees verder (inclusief bronnen): Heeft een gecastreerde kat minder energie nodig?

Geslacht

Bij mensen mogen mannen meer eten dan vrouwen (grofweg 2500 kcal versus 2000 kcal). In de kattenwereld is hierover geen consensus. Bermingham en anderen (2010) [4] benoemen dat het geslacht mogelijk een invloed heeft, maar dat onderzoek hierover onduidelijk is: Soms hebben katers meer nodig, en soms juist de poezen.

Activiteit

Aangezien bewegen energie kost, zorgt een actievere levensstijl voor een hogere caloriebehoefte dan een bankhang-levensstijl. Grofweg kun je zeggen dat een buitenkat actiever is dan een binnenkat.

Onthoud echter wel dat dit niet tot grote toenames leidt en dat het eten van calorieën vele malen sneller kan dan het verbranden tijdens beweging.

Metabolisme

Het metabolisme, ook wel de stofwisseling genoemd, bepaald hoe snel calorieën gebruikt worden.

Wanneer er lange tijd geen voeding beschikbaar is, zoals bij zwerfkatten of een (te) streng dieet, kan het metabolisme zodanig vertragen dat er meer energie uit de voeding gehaald wordt. Gewichtstoename ligt daardoor weer op de loer.

Aan de andere kant kan een lichaam met een goede spier : vet verhouding het metabolisme juist verhogen. Dan wordt energie juist sneller verbrand.

Het jammerlijke is: deze factor is heel lastig mee te nemen als consument.

Externe factoren

Er zijn nog andere factoren die meespelen. De seizoenen, de omgevingstemperatuur in huis, maar ook meer voortplanting (zwangerschap, lactatie) en eventueel ziekten spelen een rol. De eerste twee zijn zeer individualistisch waar ik zo op terugkom. De laatste twee ga ik in dit artikel niet op in.

Hoe bereken je hoeveel calorieën je kat per dag mag?

Omdat élke formule altijd een schatting is, maakt het relatief weinig uit welke formule je neemt. Er is geen one-size-fits-all methode en individuele aanpassingen zijn altijd nodig. Daarover zo meer.

 Hieronder noem ik een drietal.

De uitkomsten zijn uiteenlopend: Waar het Fediaf [5] en Bermingham [4] nog maar grofweg 10 tot 15 calorieën verschillen (alhoewel dit steeds groter wordt), komt de berekening van de Small Animal Clinical Nutrition (SACN) tot wel 25% hoger uit dan het Fediaf.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Fediaf formule, maar beiden kun je als uitgangspunt gebruiken. Onthoud wel dat de SACN methode aanzienlijk hoger uitkomt en mogelijk moet je hier dus goed opletten dat je kat niet teveel eten krijgt.

Hoe gebruik je de Fediaf calorie formule voor jouw kat?

Met een rekenmachine op een Windows computer kun je dit makkelijk uitrekenen:

 • Zet de rekenmachine op “wetenschappelijk”
 • Toest “4” (dit is het lichaamsgewicht als voorbeeld), dan xy en vervolgens “0,67”
 • Druk op “=”, dan op *75 en weer op “=”
 • Uit het onderstaande voorbeeld komt 189,863 – wat afgerond 190 calorieën is.
Door op het plaatje te klikken krijg je een vergrootte weergave.

Belangrijke kanttekeningen bij de formule !!

 • Deze formule geldt alleen voor gezonde katten vanaf 1 jaar

Hier vind je meer informatie voor kittens en lacterende poezen.

 • Inactieve katten die gecastreerd zijn mogen mogelijk nog minder calorieën (zie tabel met formules onder ‘inactief’)
 • Let op dat dikkere katten (vanaf 5,5 kilo) mogelijk iets minder per kilo lichaamsgewicht nodig hebben
 • Oudere katten vanaf ongeveer 11 jaar hebben mogelijk meer calorieën nodig

Vind jij reken maar lastig en is het niet echt je ding?
Kijk dan eens naar de Voedingstool. Die neemt je al het rekenwerk en gedoe uit handen. Je hoeft het alleen maar in te vullen. Een kijkje achter de schermen vind je hier.

Hoeveel gram voer eet je kat per dag?

Nu je weet hoeveel calorieën je kat per dag mag, wordt het tijd om te berekenen hoeveel gram voer hij dan mag.

Daarvoor moet je weten hoeveel metaboliseerbare energie (ME) er per gram voer in het voer zit. Voor droogvoer is dat meestal tussen de 3 en 4 kcal per gram; bij natvoer ergens tussen de 0,7 en 1,2 kcal per gram.

Waar haal je de cijfers over ME vandaan?

 • Van de fabrikant: Soms vermelden ze deze al, soms mailen ze het als je erom vraagt.
 • Het zelf berekenen door middel van ‘modified Atwater’
 • Het berekenen met de calculator van de PFMA die je hier kunt vinden (gebruik een punt . in plaats van komma , anders werkt de calculator niet).

Voedingstesten van de fabrikant zijn hierbij meestal het meest nauwkeurig. Helaas worden die niet altijd gedaan of de gegevens worden niet verstrekt, of ze berekenen het zelf ook.

De modified Atwater methode, waarbij eiwitten en koolhydraten gelden voor 3,5 kcal per gram en vetten voor 8,5 kcal per gram is de simpelste methode. Echter, als de voeding beter verteerbaar is kan dit wel een onderschatting geven van de werkelijk calorieën per gram.

De PFMA calculator is gebaseerd op de methode van de NRC (2006). Deze wijkt iets af van de modified Atwater methode en schat de kcal/gram iets hoger in. Voor beter verteerbare voedingen is dit waarschijnlijk een betere schatting.

Tevens kun je met deze calculator de grammen uitrekenen die je kat mag van de voeding op basis van de “DER” (daily energy requirements) die van de SACN komt.

Omdat een berekening altijd een benadering is van de werkelijke waarde, en ik op meerdere manieren reken met de waarden van Atwater, kies ik daarvoor. Beiden (Atwater en de calculator) geven echter allebei een redelijke richtlijn.

Lees meer [verdiepend artikel]: Metaboliseerbare energie

Hoe bereken je hoeveel gram voeding je kat mag?

Kcal die je kat mag / kcal per gram = aantal gram dat je kat mag

Op basis hiervan zal ik een paar voorbeeld laten zien op basis van een kat van 4 kilo. Uiteraard kun je de formule toepassen voor elk gewicht, maar dan moet je uit rekenen hoeveel kcal bij dat gewicht hoort met de formules die ik hierboven heb uitgelegd.

Hoeveel gram natvoer mag je kat?

Animonda Carny Adult Kattenvoer

Een gemiddelde HTK kat ergens tussen de 200 en 300 gram natvoer. Soms loopt dit op tot bijna 400 gram, wanneer bijvoorbeeld je kat groter is dan gemiddeld en/of de voeding minder caloriedicht is. Hieronder zie je het voorbeeld voor Animonda Carny:

 • Gecastreerde kat: 190 / 0,95 = 200 gram
 • Intacte kat: 253 / 0,95 = 267 gram
 • Zwangere kat: 354 / 0,95 = 273 gram

Hoeveel gram brok mag je kat?

Granatapet DeliCatessen Eend (droogvoer)

Van brokken mogen katten tussen de 40 en 70 gram, maar onthoud dat dit een brede inschatting is. Brokken zijn veel caloriedichter dan natvoer. Een grove stelregel is dat 1 gram brokjes gelijk staat aan ongeveer 3 tot 4 gram natvoer. Vergelijk onderstaande rekenvoorbeelden maar eens met het natvoer. Als voorbeeld neem ik hier GranataPet Adult Gevogelte brokjes.

 • Gecastreerde kat: 190 / 3,82 = 50 gram
 • Intacte kat: 253 / 3,82 = 66 gram
 • Zwangere kat: 354 / 3,82 = 92 gram

Hier zie je ook direct de aanbevelingen aan het werk. GranataPet zelf 65 gram aan per dag. Alhoewel dat goed is voor een intacte kat, is het 15 gram teveel voor een gecastreerde kat. Dat komt neer op 57,3 kcal, oftewel 30% van de dagelijkse hoeveelheid!

Het vervelende eraan vind ik dat je dénkt dat je het goed doet door de aanbevelingen te volgen, maar eigenlijk voer je je kat te veel.

Hoeveel gram KVV mag je kat?

Naast natvoer en brokken bestaat er ook KVV: rauw vlees in een rol. Wat betreft calorieën per gram zit dit een beetje tusen brokken en natvoer in. Vaak kom je uit op zo’n 80 tot 130 gram voor je kat.

KVV Beefmix Kat

Als voorbeeld neem ik deze Beefmix Kat. Rauw is overigens beter verteerbaar dan brok en natvoer. Daarom gebruik ik hiervoor de ‘traditionele Atwater’ waarbij eiwit en koolhydraten 4 kcal/gram zijn en vetten 9kcal per gram. Op basis van 15% eiwit, 17% vet, 1% vezels, 3% ruwe as en 62% vocht zit er 2,21 kcal per gram in.

 • Gecastreerde kat: 190 / 2,21 = 86 gram
 • Intacte kat: 253 / 2,21 = 115 gram
 • Zwangere kat: 354 / 2,21 = 160 gram

Bij KVV zie je dus aanzienlijk minder aantal grammen dan bij natvoer, maar wel meer dan bij brokken.

Mix & Match: Wat als je deels brok en deels natvoer wilt geven?

Je kunt ook een mix and match strategie toepassen: een deel natvoer en een deel droogvoer. Of vervang een van twee door KVV. Dan wil je graag weten hoeveel je van het ene voer en van het andere moet geven. Daarvoor kun je het volgende stappenplan gebruiken.

 • Hoeveel calorieën mag je kat per dag?
 • Welke verhoudingen wil je aanhouden? (bijv 50%/50% brok/natvoer of 100 gram natvoer aangevuld met brok)
 • Hoeveel calorieën beslaan dan de natvoer en hoeveel komt van de van brok?
 • Hoeveel gram mag je dan geven?

Een voorbeeld 1

Stel dat je kat Applaws kip brokjes krijgt en Animonda Carny. Je hebt een gecastreerde kater van 4 kilo, die dus 190 kcal per dag mag. Stel dat je kiest 70% natvoer en 30% brok. Dit is een verdeling van 133 kcal uit natvoer (70% van 190kcal)en 57 kcal uit brok (30% van 190kcal).

  Kcal / gram Voeren
Animonda Carny 0,99 133 / 0,99 = 134 gram
Applaws 3,78 57 / 3,78 = 15 gram

Als je diverse voeding geeft zijn vaak de kcal / gram anders (zeker bij brokken!) en zal je opnieuw de berekening moeten maken. Onthoud ook dat brokken veel caloriedichter zijn dan natvoer, waardoor 5 gram extra brok tot wel 15 tot 20+ gram minder natvoer kan betekenen.

Voorbeeld 2

Stel je wilt 100 gram Feringa Vleesmenu Konijn natvoer geven aangevuld met dezelfde Applaws brokken van hierboven. Hoeveel moet je dan aan brok nog voeren?

 • Je gecastreerde kat van 4 kilo mag nog steeds 190kcal per dag.
 • Feringa Natvoer Vleesmenu Konijn bevat 0,86kcal/gram, oftewel 86kcal per 100 gram.
 • Er is dus nog 190 – 86 = 104 kcal dat uit brokken moet komen
 • Voor de Applaws brokken blijft dan nog 104 / 3,78 = 27,5 gram over.

In dit voorbeeld geef je dan dus 100 gram natvoer aangevuld met 27,5 gram brok.

Aanpassen aan de individuele calorie behoefte van je kat

Zoals ik aan het begin al zei: er is géén one-size-fits-all (ik herhaal dit steeds, want het is echt heel belangrijk!). Elke kat is weer net iets anders. Hij neemt de voeding wat anders op, hij is actiever of juist niet, de stofwisseling is anders dan van zijn maatje, enzovoort.

Daarom is het van uiterst belang dat je na je berekening gaat opletten of je kat het goed doet op de hoeveelheid die je geeft. Daarvoor kun je letten op:

Het gewicht – Met een stabiele babyweegschaal kun je elke maand objectief meten hoe het ervoor staat. In het begin wil je misschien zelfs elke week meten, voor een nauwkeuriger beeld. Hiermee zie je snel en accuraat wat het gewicht doet en of het richting/op het bedoelde gewicht gaat/blijft.

Body Condition Score (BCS) – Deze schaal van 1 tot 9 kan je helpen te bepalen hoe ideaal het gewicht van jouw kat is, aangezien dit mede afhangt van bouw en grootte. Voor katers kan 4,5 kilo aan de lichte kant zijn, terwijl dat voor een poes al aan de zware kant is. Je probeert te voeren voor een ideaal lichaamsgewicht, wat bij gecastreerde katten op ongeveer 4/9 ligt en bij intacte katten rond de 5/9.

Body Condition Score Kat

Hoeveelheid gegeten – Wanneer je kat standaard 10% laat liggen, kun je wat minder gaan voeren. Eet hij juist steeds alles op en krijg je het idee dat ie wel iets meer kan gebruiken (mede op basis van gewicht en de BCS)? Dan kun je eerst 5% meer gaan geven voor de opvolgende week.

Experimenteer!

Op basis van deze gegevens zal je aan het begin moeten experimenteren met hoeveelheden. Per dag mag het best een klein beetje variëren, en ook per seizoen kan het wat schommelen. Dit is helemaal niet gek.

Juist omdat je hier mee bezig bent, kun je snel ingrijpen. Ook zie je sneller als je kat minder of juist veel meer gaat eten gepaard met eventueel veranderingen in het gewicht. Beiden kunnen duiden op ziekten, zoals pijn in het gebit bij het eerste of juist hyperthyroïdie[6] bij het laatste.

Conclusie: Bereken zelf hoeveel je kat eet

Hoe meer je zelf in de hand houdt, hoe beter. De producent zit er echt niet altijd naast, maar de aanbevolen hoeveelheden zijn vaak wel te hoog, zeker voor binnenkatten en gecastreerde katten. Zorg dat je een indicatie hebt van hoeveel voer jouw kat zou moeten krijgen.

Houdt je kat in de gaten en pas de hoeveelheden eventueel aan. Zo voorkom je al een groot deel van overgewicht, wat helaas bij onze katten maar al te veel voorkomt.

Ga er in geen geval vanuit dat er een ‘one-size-fits-all’ methode is.

Kom je er toch niet helemaal uit? De Voedingstool kan al het werk voor je doen. Dan heb je in 5 minuten een hoeveelheid voor jouw kat, zonder dat je hoeft te rekenen. Slechts invullen, en go!

Pootje Catmoneo

Bronnen

[1] Bij Labradors (n = 48) werd een onderzoek uitgevoerd van 8 weken tot de dood, waarbij groep A onbeperkt mocht eten en groep daarvan 75% kreeg. Hierdoor was de mediaan levensverwachting (waarbij 50% van de groep nog in leven was) van groep B bijna 2 jaar hoger dan bij groep A (13 jaar versus 11,2 jaar). Ook het moment dat er nog 90% van de honden in leven waren verschilde (14 jaar versus 12,9 jaar), maar dit was niet significant (significant = ‘meer dan toeval’; bij een kleine steekproef is dit moeilijk aan te tonen).

Bron: Kealy et al (2002) Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs.

[2] Voor gecastreerde katten wordt 1,2 tot 1,4 RER* aangehouden. Bij katten van 7 tot 11 is dit 1,1 tot 1,4 en vanaf 11 jaar wordt een factor van 1,1 tot 1,6 aangehouden. (*RER = Resting Energy Requirement, berekent door 30 x kilo lichaamsgewicht +70).

Bron: Small Animal Clinical Nutrition (2010), 5de editie, hoofdstuk 1. Gratis te downloaden op MMI bookstore.

[3] Laflame (2004) Nutrition for ageing cats and dogs and the importance of body condition.

[4] Bermingham et al (2010) Energy Requirements of adult cats

[5] Fediaf Nutritional Guidelines (augustus 2018).

Het onderzoek van Mutsuhashi en anderen (2011) “Maintenance energy requirements determination of cats after spaying” komt op dezelfde formule uit.

[6] Een te snel werkende schildklier, waarbij excessief drinken vaak ook een symptoom is.

39 reacties:

 1. Hoi!
  Ik ben opnieuw aan het berekenen wat mijn kater mag eten. Maar ik vraag me af of het klopt. Vorige berekening was op basis van kitten zijn…inmiddels is hij gesteriliseerd en 1 jaar geweest…maar hij zou dan ineens zeker de helft minder voer krijgen…dat kan toch niet kloppen??
  hartelijke groet,
  Damaris

 2. Will weegt 3,5 kg , gecastereerd.
  Ik heb de verpakking van het natvoer , natvoer brokjes gevolgd en via de energie calculator berekend.
  Zowel voor Will als Grace, Grace weegt 2,7 kg, poes, gesteriliseerd.
  Ik kom dan uit op :
  175 kcal voor Will en 139 kckal voor Grace.
  Omgerekend dus :
  Will 2 zakjes ( 85 gram ) per 24 uur plus 15 gram droge brokjes.
  Grace 1 1/2 zakje ( 85 gram ) plus 15 gram droge brokjes.
  2 zakjes natvoer zijn dus 148 kckal
  per zakje 85 gram 79 kckal.
  Krijgen de prins en prinses hiermee voldoende te eten ?

 3. Hoi Marilyn,

  Sinds kort lees ik je blog en ben op je aanraden overgestapt van purina one naar power of nature brokken en natvoer van animonda carny en mac’s cat. Ik voerde altijd alleen brokken maar wil nu overgaan op 50% natvoer en 50% brokken maar ik vind het nog steeds heel lastig. Ik heb twee katten. Een kat weegt 6.5 kilo en de andere rond de 5 kilo. Ik hoop dat je kunt helpen!

  groet Eva

 4. Hoi Marilyn,
  Bedankt voor dit uitgebreide overzicht! Inmiddels heb ik voor elk soort voer dat ik geef, berekend hoeveel Kcal dit bevat per gr. Nu zit ik met het volgende: ik kan uitrekenen hoeveel Kcal mijn katten mogen bij hun huidige (over)gewicht. Als ik het goed begrijp, zouden ze min of meer stabiel qua gewicht blijven als ik ze de hoeveelheid Kcal geef die bij dit gewicht horen.
  Hoe kan ik nu berekenen hoeveel ik ze mag geven om af te laten vallen? Bv een van mijn britten weegt nu 5,4 kg (7 jaar oude poes en gesteriliseerd, kan goed spelen, maar kan ook de hele middag op de bank slapen). Streefgewicht weet ik niet goed, maar ik denk zeker niet zwaarder dan 4,5 kg. Moet ik dan berekenen hoeveel de kat mag hebben voor dit streefgewicht van 4,5 kg? Of is dan het verschil met wat ze mag bij haar huidige gewicht te groot, waardoor ze mogelijk te snel gaat afvallen?

 5. Als je kat gaat zeuren om eten en het is nog geen etenstijd, geef daar absoluut niet aan toe! Op die manier leert hij dat hij door bedelen altijd eten krijgt. Het is beter om je kat op zo’n moment positieve aandacht te geven met een paar minuutjes spelen.

 6. Hey Marilyn,

  Heel blij met deze uitgebreide informatie! Ik heb twee britse kortharen van bijna 7 maanden oud. Ik heb een mannetje en een vrouwtje. Nu is het mannetje al gecastreerd alleen het vrouwtje is nog niet geholpen. Het zijn binnenkatten.
  Wij willen eigenlijk nu gaan overstappen op volwassen voer dus ik was nu druk bezig met het kijken naar de hoeveelheid calorieën die ze mogen.

  Alleen nu heb ik daar toch nog even een vraagje over:
  Het mannetje weegt nu 4,5 kg is dus gecastreerd. Nu zou hij dus in totaal 205 calorieën mogen op een dag. Alleen moet ik hierbij dan ook rekening houden dat het een binnenkat is? Zou je dan adviseren om hem minder calorieën te geven per dag?

  Het vrouwtje weegt nu 3,7 kg is nog niet gesteriliseerd. Nu zou zij volgens de berekening 240 calorieën mogen op een dag. Alleen vraag ik me ook bij haar af of ik hierbij dan ook rekening moet houden dat het een binnenkat is en ze hierdoor dus minder actief zijn.

  Ik vind ze de laatste tijd ook erg groeien dus ik wil ze niet teveel calorieën per dag geven.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Aline

  • Hoi Aline,

   Dat kun je doen. De berekening nu van 75 x lichaamsgewicht^0,67 is op basis van een actievere kat. Bij een inactieve kat wordt vaker uitgegaan van 52 ipv 75.
   Je kunt daar ook iets tussen in nemen. Dat doe ik zelf wel bij de voedingstool (daar verdeel ik het in buitenkat, speelse binnenkat en bankhanger).

   Weeg je katjes ook regelmatig, dan zie je wat hun gewichtstoename is. Natuurlijk zullen ze met 7 maanden nog aankomen ivm de groei, maar dit moet niet in de breedte zijn uiteraard.

   groetjes,
   Marilyn

 7. Hoi Marilyn,

  2 maanden geleden hebben we een poes geadopteerd en ze heeft wat overgewicht. Ze is gecastreerd en komt niet buiten maar we spelen ongeveer een uur per dag met haar. Ze weegt 5,2 kg en de dierenarts zei dat ze zo’n 4,5 kg hoort te wegen. Ik heb met de formules hierboven uitgerekend dat een kat van 4,5 kg zo’n 205kcal (inactief SACN en gecastreerd Fediaf) mag eten op een dag, wat ongeveer 54 gram van haar brokjes is. Moet ik haar nog minder geven omdat ze moet afvallen of moet ik dit aanhouden? Hoeveel minder zou ze mogen zonder dat ze leververvetting krijgt?

  • Hoi Jasmijn,

   Ik zou eerst beginnen met de 54 gram.

   Weeg haar elke week (liefst met een babyweegschaal die stabiel is, zoals de Adler of Grundig – bij Bol.com te koop). Het beste is dat ze maximaal 1% van haar gewicht verliest per week. Minder mag, bij meer verliest ze ook meer spiermassa. Bij meer dan 2% per week gaat het te hard en wordt de kans op leververvetting groter. Tip: Houdt de gewichten bij in een dagboekje (of Excel).

   Hoe snel ze afvalt geeft je een richtlijn of je de hoeveelheid voer moet minderen of niet.

   Mocht het met brok niet lukken, denk dan er eens over na om natvoer te gaan voeren.

   Succes!
   Groetjes,
   Marilyn

 8. Hoi Marilyn,

  Omdat ik onze kat gecastreerd van 12,5 aan de stevige kant vind, ben ik je artikel gaan lezen, hoeveel voer geef ik mijn kat. Hij is nu 6 jaar bij ons en kreeg sinds die tijd altijd onbeperkt brokjes van Porta 21 finest-sensible en af en toe 70g blik (als hij dit kwam “vragen”) van 1 van de merken die jij op je site gespecificeerd hebt. Onlangs ben ik van brok over gestapt naar Nutrivet Inne Cat Sterilised voor de afwisseling. Nu wil ik hem meer natvoer gaan geven 50/50 en misschien uiteindelijk alleen natvoer, dan alleen in de vakantie brok, omdat dat voor de oppas veel makkelijker is. Nu is brok goed uit te rekenen, omdat ik deze bijna niet wissel, maar natvoer varieer ik. Om niet iedere keer uit te hoeven rekenen ga ik van ‘t gemiddelde uit en kom ik op 28g brok en 100g blik per dag. Nu is onze kat echt ‘n luie donder, maar ‘n muis vangt hij zo nu en dan graag. Omdat men niet weet hoeveel en hoe vaak ‘n kat dit eet, lijkt mij dat de berekeningen niet echt kloppen, omdat dit niet mee genomen kan worden. Toch ben ik blij met je richtlijn en ga ik me aan de schatting houden. Iedere week ga ik hem wegen en zie dan uiteraard of hij afvalt en kan de hoeveelheid evt. bijsturen.

  Wat ik graag wil weten is hoeveel hij max. per week mag afvallen. Heb hem langgeleden wel ‘ns gewogen en woog toen 4,4 kg en vond dat hij er toen goed uit zag. Hij weegt nu 4,8 en ik denk dat ‘n halve kilo minder goed voor hem is. In welk tempo is dit gezond om dit te bereiken?

  Vr. Renée

  • Hoi Renée,

   Het is inderdaad lastig dat als een kat buiten komt, je geen rekening kan houden met gevangen prooien (als ook lekkers wat hij misschien bij de buren krijgt).
   Wat je wel kunt doen, is op basis van het gewicht bepalen of hij te veel krijgt of niet.

   Voor een kat raad ik aan dat hij maximaal 1% per week afvalt. Het risico op leververvetting neemt vanaf 2-3% aanzienlijk toe, maar boven 1% lijkt het erop dat ze ook meer spiermassa verliezen. Die spiermassa wil je juist behouden, omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel energie hij verbruikt als hij de hele dag op de bank zou liggen. Het helpt ook om die spiermassa te behouden door een eiwitrijke voeding te nemen én om de spieren te gebruiken (lekker spelen en bewegen dus).

   Ga je van 4,8 naar 4,4 kilo – dan moet hij 400 gram afvallen. Hij mag 48 gram per week afvallen dus dan zou je zeker 8,5 week bezig zijn. Reken op ietsjes meer omdat het lichaam zich ook gaat aanpassen.

   Succes!

   Groetjes,
   Marilyn

 9. Hoi Marilyn,

  Bedankt voor deze fijne tool. Ik ga door de kat te wegen kijken of het bij mijn geadopteerde kat werkt. Ze moet een beetje aankomen, maar daarna natuurlijk niet te dik worden. De tips over bedelen in de reacties zijn ook erg zinvol! Ze kwam ondervoed aan in de opvang, dus nu moet ik mn best doen om haar te negeren omdat ze veel wilt eten.

  Ik vroeg me alleen twee dingen af.
  Bij carny kwam ik in een ander artikel van je 105kc per 100 gram tegen
  https://www.catmoneo.nl/review-animonda/
  Heb jij enig idee of het nou 99 of 105 kc per 100 gram is?

  Verder las ik op je website dat oude katten misschien juist iets meer kc moeten eten omdat ze het minder goed opnemen, maar ook dat inactieve katten minder moeten eten. Zit je dan weer op een normale hoeveelheid op basis van deze twee aannames?

  Groetjes Vicky

  • Hoi Vicky,

   Welke smaak wil je weten? Het kan namelijk per smaak verschillen.
   Wat in het artikel beschreven staat is 98 via de berekening van Atwater, en 105 op basis van wat Animonda zelf aangeeft.
   Als een merk dit aangeeft, is het vaak beter daarmee te starten omdat deze vaker door middel van een voedingstrial tot stand is gekomen.

   Met die twee aannames (iets meer eten als 12+ kat en iets minder als inactieve kat) kun je zeggen dat je weer op ‘normaal’ komt. Het is slim om haar wekelijks even te wegen en te kijken wat haar gewicht doet. Als ze langzaamaan aankomt geef je voldoende in dit geval. Komt ze niet aan of valt ze zelfs af, dan geef je iets meer. Komt ze richting haar ideale gewicht, dan minder je de voeding iets, zodat ze op dat gewicht blijft. Onthoud dat de berekening altijd slechts een gecalculeerde richtlijn is en je deze daarna nog afstemt op wat werkt voor je eigen katje.

   Succes
   Groetjes
   Marilyn

 10. Hoi,
  Ik heb een gecastreerde brits korthaar van 10 maanden. Bijna 4 kg en heeft sinds hij gecastreerd is meer eetlust. Ik ga hem altijd 2x daags nat voer. Sheba kipfilet: ‘s ochtends 40 gr en ‘s avonds 80 gram en heel de dag door brokjes (Shesir voor gecastreerde katten) omdat we vaak weg zijn. Volgens mij is dit veel te veel omdat hij wel ‘groeit’. Hij komt niet buiten en ja dus niet heel actief. Ik hoor graag of het nat voer ook goede voeding is of dat ik beter over kan gaan op iets anders en in welke hoeveelheden ik moet gaan voeren.

  • Het is lastig zeggen of de Sheba die jij gebruikt enigszins oké is. Daarvoor heb ik meer info nodig.
   Wat betreft hoeveel je moet voeren, neem eens een kijkje hier: Voedingstool: Hoeveel mag je kat eten per dag?
   Deze tool hoef je alleen maar in te vullen en dan krijg je een richtlijn hoeveel je mag voeren. Je kunt zelfs tot 4 voedingen combineren, nat én droog! Scheelt je een hoop tijd en hoofdpijn om alles zelf te doen 😉

 11. Is de calorie behoefte van een Savannah x Britse korthaar groter als de gemiddelde kat?
  Wij hebben haar sinds kort, ze is nu 10 maanden, gesteriliseerd. Ze krijgt grotendeels natvoer en wat brokjes. Maar ze vraagt steeds om eten. Als ze de kans krijgt maakt ze de pot brokjes open, paar keer gelukt. Ze lijkt echt niet genoeg te hebben. Alles ik haar wat meer geef, stopt ze een tijd met vragen.
  Ze woog recent 3 kilo. Ze krijgt nu 3x 37 gram animonda Carny gevogelte en 1x 29 gram nutrivet brokjes. Ze is best actief buiten, maar ook regelmatig binnen slapen.

  • Een Savannah is actiever, dus dat is wel mogelijk.
   Als je haar deze hoeveelheden geeft, wat is dan het effect op haar gewicht? Het is handig dit wekelijks of toch minimaal maandelijks bij te houden voor een goed overzicht.
   Valt ze af, dan mag ze meer hebben – zeker als ze nog maar 10 maandjes is. Omdat ze nog maar 10 maandjes is, is ze nog wat in de groei en is aankomen normaal. Hierbij mag ze niet vet worden, waarbij de buikomvang groeit.

   Als ze ouder is (lees: uitgegroeid) kun je haar ideale gewicht beredeneren op basis van de body condition score ( een 4 is ideaal voor gecastreerde katten, een 5 kan ook nog net). Vervolgens voer je haar zodat ze haar gewicht behoud.

 12. Goedemiddag,

  wat fijn om deze calaculator te gebruiken en te berekenen wat mijn kat nodig heeft per dag.
  Als ik jouw voorbeeld gebruik bij de calaculator komen er wel andere uitslagen uit; droogvoer van GranataPet Delicatessen Kalf Puur staat hierboven in het plaatje 933.5 kcal. Als ik dezelfde waardes invul in de calculator kom ik uit op 971,03. Ook geeft die calculator aan dat mijn kat met zijn 4,5 kilo en binnenkat en gecastreerd te zijn 232 kcal per dag mag terwijl bovenstaand schema 205 aangeeft. Waar moet ik nu vanuit gaan want het zijn toch aardig wat kcal verschil

  • Ik weet dat de calculator onlangs vernieuwd is naar een nieuwe bereken methode. Dit maakt het er niet per se makkelijker op om te kiezen wat je moet aanhouden. Onthoud sowieso dat elke berekening een richtlijn is, die je aanpast op basis van jouw kat kijkend naar het gewicht en Body Condition Score. Als je kat wat actiever is kun je met het hogere beginnen, als hij juist echt een luie bankhanger is, dan het lage. Of je kunt beginnen met een gemiddelde. Het gaat erom dat je een richtlijn hebt waar je mee werkt, en die je aanpast naarmate de tijd vordert. Helaas dus geen zwart/wit antwoord, maar met wat experimenteren kom je er zeker.

 13. Hoi,

  ik probeer uit te rekenen hoeveel mijn katten kunnen eten. De website die jij hierboven hebt opgeschreven (https://www.pfma.org.uk/cat-calorie-calculator) doet het niet. Of althans, de rekenmachine niet.

  Ik weet niet zo goed hoe ik het nu kan uitrekenen. Ik heb twee katten, beide 4.5 kilo. Ze zijn beide gecastreerd en binnenkatten.

  We willen graag 70/30 natvoer – droogvoer geven. Natvoer Carny adult en droogvoer porta 21.

  Alvast bedankt voor je hulp.

  Groeten Suzanne

  • Hoi Suzanne,

   In deze calculator moet je een punt (.) gebruiken in plaats van komma (,) – dat is de Amerikaanse manier.

   Op 4,5 kilo mogen ze ongeveer 205kcal per dag. Mogelijk minder als ze erg inactief zijn, mogelijk wat meer als ze juist veel donderjagen.
   Dat betekent 143,5kcal uit natvoer en 61,5kcal uit droogvoer.

   Animonda Carny: 98kcal/100gr
   143,5 / 98 *100 = 146 gram

   Porta 21 verschilt een klein beetje per soort, maar is ongeveer 383kcal/gram
   61,5 / 383 *100 = 16 gram

   Hoop dat je hier verder mee kunt.
   Groetjes,
   Marilyn

 14. Hoi! Ik vind het zo lastig om uit te vogelen wat nu de beste manier van voeren is voor mijn kat ???
  Dierenarts raadt me aan alleen brokken te voeren van RC en af en toe natvoer als extra, ik ben het hier zelf niet mee eens.
  Onze binnenkat is een Britse korthaar kater van bijna 4 maanden (2,8 kg) en veel voedingsadviezen lijken me voor een grote (ras) kat weer niet geschikt
  Hoeveel natvoer zou ideaal zijn?
  Brokjes mag hij onbeperkt eten en hij drinkt goed uit zijn waterfontein, maar de verhoudingen van natvoer of vers vlees per dag zou ik graag willen weten, (brokjes meer als bijvoer ipv hoofdmenu)
  Ik heb verschillende merken natvoer gekocht en de kittenbrokken die hij nu krijgt zijn wel van RC maar wil graag over naar een wat beter merk…

  • Hoi,

   Persoonlijk vind ik maaltijd voeren de beste manier. Je hebt dan meer oog op hoeveel je kat eet en ziet het sneller wanneer hij plots minder eet.
   Onbeperkt brokjes neerzetten kan nu nog wel, maar wanneer hij gecastreerd is, raad ik dat met klem af. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat katten na castratie hun rem op voedselinname verliezen en veel meer gaan eten. Dit kan leiden tot makkelijker 15 tot 30% gewichtstoename, wat heel ongezond is. Een Britse Korthaar heeft al aanleg voor overgewicht, dus let hier goed op.

   Als je brok en natvoer wil combineren is dat prima mogelijk en je kunt dit verdelen over meerdere maaltijden.
   Geef je bijvoorbeeld 5 maaltijden, dan kunnen 3 hiervan natvoer zijn en 2 brok. Ik raad altijd aan minimaal 50% van het dieet natvoer te maken.
   Hoeveel je dan geeft per maaltijd is afhankelijk van het voer dat je wilt geven. De hoeveelheid calorieën verschilt namelijk per voer, en zonder de exacte merk + variant kan ik dus geen uitspraken doen over hoeveel je daarvan zou moeten geven.

   Qua calorieën voor een kitten kun je het beste dit artikel erbij pakken: . Alvast het rekenwerk voor je gedaan, bij een kat van 2,8 kilo van 4 maand mag ongeveer tussen de 350kcal en 400kcal per dag.
   Voor hoeveel je kunt voeren zou ik beginnen met 375kcal, en dan elke week de BCS scoren (zie ook: Is mijn kat te dik?). Wordt hij lichamelijk dikker (dus niet zozeer de groei, maar echt vet naar de zijkant), dan geef je wat minder, wordt hij ieler, dan geef je wat minder.

   Zodra ik weet welke merken je geeft/ wilt geven, dan kan ik het omrekenen voor je naar grammen verdeelt over maaltijden.

   Groetjes,
   Marilyn

   • De brokjes die ik nu heb gekocht zijn de Orijen cat&kitten en die vindt hij lekker, ik wil hierop over gaan ipv de RC kitten brokjes
    Fokker en dierenartsen raden dit af omdat de RC belangrijke (?) voedingsstoffen bevat wat goed voor hem is
    Alleen niemand kan benoemen wat dat dan precies is… ?

    Qua natvoer geef ik hem nu ‘ s ochtends en ‘s avonds een beetje van ong 30 gram gok ik per keer
    Ik heb verschillende merken want hij lust eigenlijk alles ??
    Applaws kitten
    Leonardo kitten en vleesmenu
    Meadowfield puur kip
    Granatapet verschillende (nu de pouches vanwege minder inhoud)

   • Hoi,

    Persoonlijk zou ik de fokker en dierenarts in dit geval negeren en het mooi houden bij de Orijen Cat en Kitten.

    Stel dat je 75% natvoer wil geven en 25% droogvoer.
    Voor een kat van 4 maanden en 2,8 kilo ga ik even uit van een gemiddelde van 375kcal per dag. (Let op, dit zal met de tijd minder worden, zeker na de castratie).

    Orijen Cat en Kitten zou dan ~94 kcal zijn. Dit is 23 gram brokken.

    Dan het natvoer (even aangenomen dat je op 1 dag 1 soort natvoer geeft, wat in totaal dus 375 – 94 = 281kcal is) (linkjes ingevoegd zodat je weet welke ik als VB heb genomen).
    – Applaws kitten (kippenborst ~69,5kcal/100gram) = 404 gram
    – Leonardo kitten (~90kcal/100gram bij 80% vocht) = 312 gram
    – Meadowfield puur kip (90kcal per 100 gram) = 312gram
    – Granatapet pouches (95kcal/100gram) = 296 gram.

    Applaws bevat weinig vet, waardoor de calorieën per 100 gram veel lager uitkomen dan de andere 3. Dat heeft weer enorme invloed op wat je voert.

    Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

    Groetjes,
    Marilyn

   • Super bedankt voor de reactie!
    Ik geef idd wel 1 merk per keer/ per aantal dagen als het een blik is met meer inhoud. 🙂
    Ik lees veel goeds over de brokken van Orijen alleen het hoge gehalte fosfor geeft nogal eens problemen met de blaas bij vooral katers,
    Ik meng voor nu wat extra water door het natvoer en hij drinkt verder goed dus hopelijk geeft dit zo geen problemen!

    Maakt het wat uit dat het speciaal kitten natvoer is of is dit gewoon wat fijner gemalen? (Of marketing?)

   • Hoi,

    Cat & Kitten zit op 1,2% calcium en 1% fosfor. Dit is niet hoog, en vergelijkbaar met vele andere brokken. Bovendien zijn ze goed in verhouding, dus ik zou me hier niet druk over maken.

    Water mengen is goed, maar als hij zijn natvoer goed eet en verder ook nog drinkt is een eetlepel wel voldoende. Te veel water is ook niet goed namelijk.

    Ik denk dat kittenvoer vooral marketing is. Ze hebben meer energie nodig en daarom is het soms vetter, en ze hebben meer eiwit nodig en daarom is het soms proteïne rijker. Echter als ik naar menig kittenvoer kijk, zie je daar weinig van terug. En in het wild eten ze ook wat moeders brengt, en die brengt brengt geen ‘speciaal kittenmaaltje’.

    Groetjes,
    Marilyn

 15. Hallo,

  Ik kom er even niet uit. Ivm suikerziekte heb ik mijn maine coon kater overgezet van senior brokken naar koolhydraat arm natvoer. We zijn inmiddels bezig met insuline spuiten. Ik ben nog aan het klooien met hoeveel natvoer ik nou moet gaan geven per dag.
  Gewicht kater 8,6 kilo, niet actieve senior van bijna 12 jaar.
  Natvoer animonda carny adult.
  Hoeveel heeft hij nou per dag nodig?
  Hopelijk kun je me op weg helpen met de formules want ik kom steeds op iets anders uit
  In een berekening kwam ik rond de 275 gram per dag uit maar hij beldeld nog steeds. ( hij is nog niet goed ingesteld met zijn suiker)
  Groeten
  Es

  • Hoi Es,

   Voor een Maine Coon van 8,6 kilo die neem ik aan gecastreerd is, is het 75kcal x 8,6^0,68 = 324kcal per dag. (^ betekent ‘tot de macht’)
   In Animonda Carny zit 99kcal per 100 gram.
   324 / 99 * 100 = 327 gram voor gewichtsbehoud.
   (Let op dat bij een ander natvoer het totaal aantal grammen anders kan zijn!)

   Let wel op dat dit de richtlijn is. Een inactieve kat heeft misschien nog iets minder nodig qua calorieën. Ook kunnen er minder zichtbare dingen spelen, zoals de snelheid van het metabolisme. Daarom is wekelijks wegen verstandig en zijn postuur bestuderen handig (houd een dagboekje bij!) – op basis daarvan kun je meer of minder geven.

   Overgewicht?
   Dit is aangenomen dat 8,6 kilo voor hem een passend gewicht is, waarvoor je het beste kunt kijken naar zijn lichaamsbouw. Kun je zijn ribben voelen zonder hard te drukken? Heeft hij een gezond postuur (zie de Body Condition Score plaatjes)? Zo ja, dan is het prima.
   Ik merk dit even op omdat overgewicht (vetcellen) een enorme factor zijn in suikerziekte. Echter omdat het een Maine Coon is en ook nog een kater, kan de 6 kilo die gemiddeld wordt gegeven bij jouw kat aan de lage kant zijn, en dit kan jij/je dierenarts het beste inschatten. Is wel sprake van overgewicht dan is afvallen noodzakelijk, en geef je ook minder voer waarschijnlijk.

   Bedelen
   Het bedelen is lastig. Bij insuline resistentie heeft het lichaam moeite om de glucose in het bloed op te nemen in de cellen. Daarom wordt extra insuline gespoten, zodat dit alsnog gebeurt. Aangezien je zegt dat dit nog niet goed in afgestemd, kan het zijn dat hij onvoldoende glucose in de cellen kan opnemen, waardoor hij honger ervaart. In theorie zou door het voer wat je nu gekozen hebt (hoog in proteïne, laag in KH) de insuline behoefte dalen (dus hoef je ook minder bij te spuiten, thuis meten is hierin essentieel!) en wordt de proteïne weer gebruikt voor energie (ipv koolhydraten). Dit zou ook het hongergevoel moeten stoppen, maar dit zal wel wat tijd in beslag nemen.

   Het kan ook zijn dat het bedelen aangeleerd gedrag is. In dat geval sta je voor de taak dit hem af te leren. Het compleet negeren wanneer hij dit doet is dan belangrijk (niet aankijken, niet praten tegen hem). Ook kun je hem eten geven net voordat je zelf gaat eten.

   Beweging
   Je zegt dat het een inactieve kat is. Misschien kun je hem verleiden tot bewegen. Een parcours door de kamer (over wandplanken, de bank, een kast, krukjes, stoelen, tunnels – alles wat je maar kunt bedenken) zou goed zijn. Ook spelen met een hengel, laser of iets anders helpt.
   Bewegen is sowieso al belangrijk, maar bij katten met diabetes helemaal. Dan wordt namelijk de glucose naar de spieren gestuurd voor gebruik in plaats van dat er insuline nodig is om het in de cellen op te nemen. Ook lijkt het erop dat beweging de insuline resistentie verbetert (oftewel: de cellen reageren weer beter op insuline).

   Bovendien kan beweging hem afleiden van het bedelen – zeker als je speeltjes aanschaft waarmee hij ook zelf kan spelen zonder jou bijzijn.

   Voerpuzzels
   Tot slot nog even over voerpuzzels, die er ook zijn voor natvoer (incl DIY projecten!) (zie mijn artikel hier). Hierdoor 1) moet je kat bewegen, 2) is hij langer met zijn eten bezig (= minder tijd om te bedelen bij jou en meer mentale uitdaging tegen verveling die voedselobsessie kunnen veroorzaken) en 3) kan hij minder snel eten. Bij mensen is minder snel eten gelinkt aan minder calorie inname en een meer verzadigd gevoel. Meer verzadigd zou ook weer moeten helpen tegen het bedelen.

   Ik hoop dat je hier weer verder mee kan.

   Nog een laatste dingetje, als je kat meer gaat bewegen en minder koolhydraten krijgt, daalt de insuline behoefte rap. Zorg dat je leert thuis te testen, zodat je weet hoeveel nodig is. Met deze methode kan het zelfs zo zijn dat hij helemaal geen insuline meer nodig is. Heb je behoefte aan meer sociale support mbt diabetes katten, kijk dan eens op dit forum.

   Groetjes,
   Marilyn

 16. Mijn kat is 8.5 kg en wil die op dieet zetten . Ze krijgt nu alleen nog brokjes licht. Maar heb nog 2 andere katten . Hoe kan ik weten wat ze eet .

  • Maaltijden voeren werkt dan het beste (liever niet vrij voeren). Verdeel daarvoor het maximum dat elke kat per dag mag over minimaal 3 maaltijden (of meer als dat je lukt).

   Je kunt dan je te dikke kat even alleen zetten om te eten. Zo kunnen ze alle drie rustig hun eten op eten. Na een bepaalde tijd (bijv. 15 of 30 minuten) haal je het eten weer weg en kun je je katten weer vrij laten lopen. Aangezien katten tijdens het eten zich het kwetsbaarste voelen, vinden ze het vaak juist prettig om alleen te eten. Het is dus niet zielig voor je ene kat om even opgesloten te worden.

   Nog even belangrijk: Je kat mag niet te snel afvallen. De richtlijn is 1-2% van het lichaamsgewicht per week. Anders kan er leververvetting optreden. Om dit preciezer te zien kun je het beste een (baby)weegschaal gebruiken.

   Ik heb hier trouwens nog een artikel met tips over afvallen bij katten geschreven, voor onder andere hoe je je kat kunt wegen, voerpuzzels en natvoer als hulpmiddel om je kat te laten afvallen, misschien heb je er iets aan.

   Succes met je katjes.

 17. Hallo,
  Is volgend dieet goed/voldoende voor een zogende kat (3,5kg) met 6 zogende kittens van 4 weken oud, doch die zelf reeds natvoer tot zich nemen :

  -onbeperkte toegang tot droogvoer (Felix Junior Sensations) en water
  – schoteltje melk (50ml)
  – 200 gram natvoer

  Dank voor repliek

  • Hoi!
   In het artikel hoeveel mag een zogende poes eten ga ik hier wat dieper op in. Voor een kat van 3,5 kilo met 6 zogende kittens mag ze zo’n 670kcal per dag. Dat is behoorlijk wat eten. Onbeperkt toegang tot water is uiteraard heel belangrijk.

   Omdat ze zoveel mag eten, zou ik ook vrij voeren zodat ze altijd toegang heeft tot het eten. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van droogvoer, maar droogvoer is wel caloriedicht. Hierdoor kunnen ze makkelijker de benodigde energie binnenkrijgen. Felix vind ik niet zo’n goed merk (veel planten en toegevoegde suikers). Alhoewel ik er nog niet zelf heel diep ingedoken ben, is bijvoorbeeld Orijen een betere keuze.

   Een schoteltje melk geeft ook veel energie, maar bevat maar weinig andere voedingsstoffen. Dit zou dus sowieso niet te veel moeten zijn. 50ml. is wel oké, zolang het uiteraard maar niet het water vervangt (en je er nadat de kittens weg zijn minder/geen meer geeft).

   200 gram natvoer zou je ook best wat kunnen opvoeren en dan wat minder brokjes geven. Ik weet niet wat voor natvoer je geeft, maar hierin zitten nog best verschillen. Over het algemeen geldt: hoe meer vlees, hoe beter het vult en hoe minder je nodig bent. Animonda Carny, Bozita, Catz Finefood, Granatapet vind ik allemaal goede natvoeren – zie hier een vergelijking van natvoer.

   Ik denk dat je prima op weg bent. De enige tip die ik je zou geven is let even op de ingrediënten die het voer heeft. Wil je zelf kattenvoer beoordelen, dan heb ik hier nog wat tips.

   • Ik heb twee volwassen brits langharen, beide gecastreerde vrouwtjes. Ik free-feed nu brokjes van Purizon Sterilised, maar wil daarbij natvoer van Granatpet (kalkoen & fazant) geven. Het free-feed systeem heeft voor ons altijd goed gewerkt vanwege onregelmatig werken en ze overeten zichzelf niet. Hoeveel brokjes mag ik voorschotelen en hoeveel natvoer?

   • Hiervoor kun je de formule gebruiken, of je kunt eens mijn Voedingstool kopen (zie hier). Hiermee hoef je zelf niet te rekenen, maar kun je alles zo invoeren. Als dit niet lukt, kun je even persoonlijk contact opnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.