Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
2 min

Merkreview: Almo Nature voor volwassen katten

2 min
Almo Nature HFC 280grIn mijn research naar vlees ingrediënten kwam ik op de Almo Nature site terecht. Zij leggen uit wat het verschil is tussen HFC (Human Food Chain) en PFC (Pet food chain). Dit vond ik interessant voor de kwaliteit van de ingrediënten.   Ook heb ik hun merken al een paar keer teruggezien in de webshop van Zooplus. Tijd om een merkreviews van Almo Nature te maken.   Ik heb gekeken naar het voer dat het geschikt is voor de gezonde volwassen kat (Gesteriliseerd, Kitten, Haarballen, et cetera heb ik buiten beschouwing gelaten voor nu).  

Almo Nature Kattenvoer

Almo heeft drie varianten natvoer: Classic, Daily Menu en Legend (HFC). Het droogvoer is Adult Holistic. Er zijn veel verschillende smaken waaruit je kunt kiezen. De meesten hebben een korte en krachtige ingrediëntenlijst met vers (HFC) vlees als ingrediënt. (Swipe naar rechts als je op een tablet/mobiel zit) [table id=55 responsive=scroll /]

Mijn eerste indruk

De website van Almo Nature ziet er goed uit. De homepage laat gelijk een kat zien met de tekst ‘Ik ben een carnivoor. Een echte vriend kent mijn natuurlijke voorkeur’. Ook lijken ze te begrijpen dat natvoer een belangrijk onderdeel is van de voeding, zodat je kat voldoende vocht binnen krijgt.  
Ik ben een carnivoor. Een echte vriend kent mijn natuurlijke voorkeur. - Almo Nature
  Ook als ik naar de ingrediëntenlijst kijk ziet het er goed uit. Vlees zit in de meeste varianten volop en de lijst is kort.  

Mijn analyse van Almo Nature

Aanvullend voer

Helaas wordt ik op het tweede gezicht iets minder blij. Op de Daily Menu (85 gram) is geen enkele voer compleet. Dit betekent dat je dit moet aanvullen met (hun) droogvoer. Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt zijn er twee problemen.   De eerste is vrij duidelijk, als je weet waar je naar moet kijken. Taurine komt in principe voor in alle lichaamsweefsel, maar spieren (vooral de hartspier) bevat hier veel van. Dit is lastig terug te vinden in de ingrediëntenlijst en in de analyse wordt dit niet weergegeven. (Over de taurine heb ik een mail gestuurd naar Almo Nature, ik wacht nog op een antwoord).   Maar ook andere stoffen kunnen een probleem zijn. Omdat het lijkt dat er alleen spiervlees wordt gebruikt (zonder bot en orgaan) kunnen er te weinig vitaminen en mineralen inzitten.  

Hoeveelheid

Almo Nature raad aan om hun natvoer af te wisselen met hun droogvoer. Op Zooplus staat een verhouding van 110 of 140 gram natvoer (afhankelijk van het soort) met 35 gram droogvoer. Op hun eigen website wordt een 60% natvoer en 40% droogvoer aangeraden. Persoonlijk vind ik dit erg vaag. Een aanvullende voer is toch geen 60% van het dieet? En als 60% van het dagelijkse dieet te weinig voedingsstoffen bevat, wat voor gezondheidseffecten heeft dit op lange termijn?   Bovendien vertelt die 60-40 verhouding niets over hoeveel dit is. Dit vereist wel wat rekenwerk als je de verhoudingen wat betreft calorieën goed wil hebben. Begrijp me niet verkeerd, dat kan prima (en ik raad zelfs aan dit zelf te berekenen), maar dan nog is het lastig erop te vertrouwen dat met 60% Almo Nature mijn kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt.  

Voedingsanalyse: De eiwitten, vetten en koolhydraten

Ook kijk ik altijd naar de verhouding tussen eiwit, vet en koolhydraten. Het liefst komt dit in de buurt van het natuurlijk dieet van de kat. Veel eiwitten (45%+), een gematigde hoeveelheid vet (20-30%) en weinig koolhydraten (De eiwitbron De eiwitbron is vaak een vers vlees bron. Bij de Legend, Classic en HFC variant is dit vlees geschikt voor menselijke consumptie (human food chain).   Echter voor een merk dat zo duidelijk in zijn filosofie is over de waarde van vers, verbaas ik me over het gebruik van dierlijke bijproducten. Niet dat dit op zichzelf verkeerd is, maar het wordt totaal niet gespecificeerd.   Eigenlijk vind ik dat ze daar gewoon tekortschieten. Bovendien wordt hier ook de ‘smaakregel’ toegepast: “vlees en nevenproducten (waarvan konijn 4%)” doet je afvragen wat er dan nog meer inzit. Van een supermarkt merk verwacht ik dit, maar niet van een merk dat zich als high end presenteert.  

Positieve punten

  • Alle varianten bevatten voldoende eiwitten.
  • Het vlees dat gebruikt wordt is bij Classic, Legend en HFC van hoge kwaliteit.
  • Het natvoer bevat geen granen, aardappel of soja. Rijst wordt wel gebruikt.
  • Goed om te zien dat de filosofie van Almo Nature rekening houdt met de natuur van een kat als carnivoor.
  • De prijs per dag voor het natvoer valt op zich wel mee. Het goedkoopst is Daily Menu 400 gram waarbij je voor 140 gram per dag €0,35 kwijt bent. Het duurste is Classic Light met voor 110 gram per dag voor €1,76. De gemiddelde prijs voor het natvoer is €1,27. Aangevuld met 35 gram van hun natvoer, waarvoor je ongeveer €0,21 betaald, kom je dus niet boven de €2 per dag uit.
 

Negatieve punten

  • De ‘vlees en nevenproducten’ in de Daily Menu 85 gram en pouch, valt me tegen voor een bedrijf dat claimt de beste vlees ingrediënten te gebruiken. Jammer dat ze het niet specificeren.
  • Het is een aanvullend voer dat 60% zou uitmaken van het dagelijkse dieet. Echter zet ik vraagtekens bij de volledigheid van de bouwstoffen, met name taurine.
  • Geen fan van hun droogvoer (holistic) dat ~42% koolhydraten (droge basis) bevat. Ook zitten hierin granen en plantaardige eiwitten.
  • De hoeveelheid koolhydraten is in sommige smaken wel erg hoog. Bijvoorbeeld Legend –kippenborst-, -tonijn, kip en kaas-, en -zalm met wortel-.
  • De acceptatie lijkt wisselvallig: sommige katten vinden het lekker, anderen raken het amper aan. Reviews van Zooplus en op KattenEnzo geven meer inzicht.
 

Conclusie: Als extraatje, niet als hoofdvoer

Hun filosofie klinkt goed en de ingrediënten is bij de meeste varianten goed. Toch heb ik mijn bedenkingen bij het volledig voeren van Almo Nature.   Het is me onduidelijk hoeveel je nu eigenlijk moet voeren. Bovendien maak ik me zorgen over de compleetheid van bouwstoffen, zelfs als je het aanvult met (almo nuture) droogvoer.   Toch denk ik dat je best 2-3 keer per week Almo Nature kunt gebruiken als afwisseling. Ik ben voorstander van rotatie van merken en smaken (eiwitbronnen) en Almo Nature natvoer kun je daarin prima opnemen. Als je dit wilt doen zou ik kiezen voor de Legend, HFC of Daily Menu 85 gram mousse varianten of Daily Menu 170 gram.

Almo Nature is te koop bij Zooplus

Pootje PurrfectCat