Brokjes of blikvoer: Geef je je kat droogvoer of natvoer?

Kat eet NatvoerEen antwoord geven op de vraag: “Is het beter om droogvoer of natvoer te geven aan je kat?” is een verhitte discussie, zeker op het internet.

 

Droogvoer is makkelijk, houdbaar en goedkoper. Velen katten krijgen niets anders en er zijn genoeg die de 15+ jaar halen. Aan de andere kant past dit niet bij het natuurlijk dieet van de kat van prooidieren. Er zitten producten in die de kat nooit zelf zou eten, zoals tarwe en bietenpulp. Bovendien ontbreekt het aan water, iets wat kat normaal uit hun voeding halen. Dit heeft natvoer wel, maar dit is wel duurder dan brokjes.

 

Dit is een ingewikkeld vraagstuk: Geef je je kat droogvoer of natvoer?

 

Natvoer is beter dan droogvoer

Na al het onderzoek dat ik heb gedaan voor purrfect cat, ben ik tot de conclusie gekomen dat een kat 1) vlees nodig heeft en 2) vocht uit zijn voeding. Deze twee dingen zijn meer aanwezig in natvoer.

 

Ik zal er ook bij zeggen dat commercieel natvoer waarschijnlijk ook niet optimaal is. Allereerst bestaan er goede en slechtere merken. Daarnaast heb je nog steeds niet alles in de hand. Bij rauw voeren heb je dat wel, maar dit vereist ook meer onderzoek. Natvoer is een goede (eventueel tijdelijke) oplossing, zolang je geen kennis heb van een gebalanceerde zelfgemaakte kattenvoeding.

 

Wist je dat vers voeren niet alleen bestaat uit vlees, maar ook uit botten, organen en voedingssupplementen? Lees je goed in voordat je hiermee begint, want ongebalanceerde thuisgemaakte maaltijden is nog erger dan supermarkt brokjes!

 

Helaas wordt natvoer vaak gezien als ‘lekkernij’, misschien omdat katten er zo van smullen. Daarom denken velen dat natvoer minder goed is, maar dat is naar mijn mening niet waar! Je kunt elke dag natvoer schuldvrij voeren.

 

Vocht

Een kat is zeker geen waterdrinker. Dat betekent dat ze hun vocht voor het grootste deel uit hun voeding krijgen. Als jager is dat geen probleem: Vlees bestaat uit zo’n 70% vocht en zodoende krijgen ze genoeg vocht. Op brokjes drinken ze wel meer, maar vaak niet genoeg om het water binnen te krijgen wat ze nodig hebben.

 

Drinkende Kat

Katten drinken niet genoeg.

 

Carnivoor

Daarnaast is een kat een obligaat carnivoor. Dat betekent dat hij vlees eet. Zijn hele lichaam is ingesteld op vlees: zijn tanden, zijn darmen en zijn metabolisme. Dat betekent dat dierlijke eiwitten heel belangrijk voor hem zijn voor voedingsstoffen en energie. Over het algemeen gesproken bevat natvoer meer dierlijke eiwitten (vlees) dan droogvoer.

 

Droogvoer daarentegen moet zetmeel in de vorm van planten bevatten. Zonder zetmeel valt het brokje uit elkaar. Dat betekent dat hierin ook veel koolhydraten zitten. Vaak is dit in de vorm van granen, maar ook aardappel, rijst, soja en groenten worden vaker en vaker gebruikt. Helaas kan een kat koolhydraten niet zo goed verwerken: zijn lichaam is hier niet goed op ingesteld. Alhoewel écht kleine hoeveelheden geen probleem zijn, zijn de hoeveelheden die in brokjes (en ook sommige natvoer!) veel te hoog.

 

Meer voordelen van natvoer

Maar naast dit heeft het nog meer voordelen. Zo kun je van natvoer meer volume voeren, omdat het lang niet zo calorie dicht is als droogvoer. Van droogvoer ligt dit tussen de 30 en 70 gram, maar van natvoer zit je makkelijk op 300-400 gram. Dit betekent meer volume in de maag, waardoor je kat zich ook lichamelijk voller voelt. Dit kan helpen tegen bijvoorbeeld schooien.

 

Daarnaast is inblikken een manier van conserveren. Daardoor zit in blikvoer vaak minder conserveringsmiddelen en antioxidanten. Dat kan een hoop schelen in giftige stoffen zoals BHA en BHT.

 

“Ja maar, droogvoer is…”

Ondanks dit alles denk ik zeker dat ook brokjes ‘compleet’ zijn. Een kat kan het hier prima meerdere jaren op redden. Ze bevatten de benodigde bouwstoffen. Toch denk ik dat natvoer de betere keuze is, vanwege het vocht, de dierlijke eiwitten en minder koolhydraten. Toch zijn er bezwaren:

 

… beter voor de tanden!

Er bestaan best wat aannames over het droogvoer of natvoer debat. Vooral van droogvoer wordt het gedacht beter te zijn. Bijvoorbeeld voor de tanden. Terwijl ondertussen al gebleken is dat de meeste brokjes te zacht en te klein zijn om hier verschil in te maken. Sterker nog, het blijkt dat alleen tandenpoetsen écht helpt tegen tandproblemen zoals tandplak.

 

… een lekkernij!

Daarnaast wordt natvoer vaak gezien als de lekkernij. Waarom weet ik eigenlijk niet. Want eigenlijk zijn brokjes de fast food onder de diervoeding: Het ziet vol met koolhydraten die je kat makkelijk dik maken. Zeker in combinatie met het vrij voeren van brokjes overeten de meeste katten zich zonder dat jij het doorhebt. Bedenk dat zelfs 5 gram per dag extra brokjes voor een kat over langere termijn kan zorgen voor overgewicht. Daarentegen heeft 5 gram natvoer een veel minder grote impact.

 

… iets wat mijn kat echt niet eet!

Ook zeggen velen ‘mijn kat eet geen natvoer, hij wil alleen maar brokjes eten’. Dit kan te maken hebben met een paar zaken. Allereerst is de overgang vaak te abrupt, zeker voor katten die al jaren droogvoer eten. Het wisselen van voer moet dan rustig en geleidelijk gebeuren. Bovendien zijn brokjes zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt door middel van geur- en smaakstoffen of op zijn minst een lekker vettig laagje dat erop gesprayd wordt.

 

… veel goedkoper!

En dan nog het kostenverhaal: natvoer kost nu eenmaal meer dan droogvoer. Dat maakt het moeilijk om voor het duurdere natvoer te gaan, want je voelt je bijna een dief van je eigen portemonnee. Het is immers zó moeilijk om te achterhalen wat nu écht goed is. Zou het echt zoveel uitmaken?, vraag je jezelf misschien af. Ik zeg van wel. Bedenk dat brokjes samenhangt met allerlei ziekten, zoals urineweg problemen (nierstenen, blaasgruis) en suikerziekte. Dat betekent dure dierenartsrekeningen en misschien zelfs een verkorte levensduur. Hoeveel is dat waard?

 

Onderzoek naar ‘Beter droogvoer of natvoer’ leidt tot verwarring

Het moeilijke is dat er zoveel tegensprekende berichten rondgaan. Nu weten we dat we niet alles hoeven te geloven wat op internet staat en we weten ook wel dat de fabrikanten adviezen geven te bevordering van de verkoop. Wie moet je dan vragen?

 

Het beste voer volgens de dierenarts?

Dus vraag je het aan de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Maar weten zij het eigenlijk wel? Krijgen zij voldoende opleiding in de effecten van voeding? En is dat een opleiding die alle kanten belicht als de diervoedingsindustrie dit sponsort? Dierenartsen hebben het beste met je kat voor, maar zijn medische specialisten en (helaas) geen voedingsspecialisten (maar de witte jas overtuigd ons ongemerkt van zijn deskundigheid).

Lees meer: Waarom dierenartsen Hills en Royal Canin aanraden.

 

Of misschien de regelgeving?

Gelukkig hebben we nog de regelgeving. Het Fediaf is het orgaan dat de regels opstelt voor dierenvoeding. Maar het Fediaf is niet vrij van belangenverstrengeling, aangezien zij de “views and interest of 650 European petfood producing companies” vertegenwoordigen.

 

Wetenschappelijk onderzoek dan?

Zelf op zoek gaan naar wetenschappelijk onderzoek is ook een hele kluif. Je moet weten hoe en waar je moet zoeken, de wetenschappelijke (vaak Engelse) taal begrijpen, de resultaten snappen en de (soms grote) beperkingen zien. Als het onderzoek uit 6 katten bestaat, kun je dan werkelijk iets zeggen over alle katten? Als de onderzoeker verbonden is aan de pet food industrie, zijn de resultaten dan nog wel betrouwbaar?

 

Of jezelf?

Uiteindelijk moet je jezelf overtuigen. Lees alle voors- en tegen en beslis voor jezelf wat je denkt dat goed is. Daarbij kun je best gebruik maken van allerlei bronnen, maar blijf openstaan voor verandering en neem niet zomaar alles voor waar aan. Uiteindelijk speelt ook mee dat je kat eet en hoe hij erop reageert.

 

Conclusie: Ik ga voor natvoer

Het moeilijkste is om eenduidige antwoorden te krijgen. Soms lijkt het erop dat de kattenvoer industrie het zelf ook niet helemaal weet (of wil zeggen!), maar wel graag geld wil verdienen.

 

Dat alle varianten kattenvoer compleet zijn qua voedingsstoffen betekent in mijn opzicht niet dat dit het beste voer is. En persoonlijk denk ik dat je katje het op korte en lange termijn beter doet op voer dat rijk is aan vocht en dierlijke eiwitten en juist niet op koolhydraten.

 

De keuze is aan jou.

 

Verder lezen over Beter Voeren: Commercieel kattenvoer beoordelen op kwaliteit

Pootje PurrfectCat

Photo Credit: Didgeman, Gordon

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

4 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Wat fijn dat je eea onderzoekt. Ik geef mijn 2 poezen elke dag een blok koolvis uit de diepvries, ze krijgen elk de helft en ik doe er een handje water bij. Verder onbeperkt graanvrij voer van Acana, maar door jouw artikel leer ik nu dus dat er dan weer erwten e.d. in worden gedaan als goedkoop vulmiddel, dus dat schiet ook weinig op. De katten zijn wel gek op de koolvis maar ze zijn nu al 10 jaar gewend aan droogvoer erbij, dus wil ze dit dan ook weer niet ontnemen. Wat zou jij aanraden? Sinds deze week weer ik dat 1 poes blaasstenen heeft waar ze aan geopereerd gaat worden, de vraag is dan nog of ze dieetvoer moet krijgen. Dat bepalen we adv de samenstelling vd stenen natuurlijk. Is koolvis overigens ook n volwaardige voeding denk je?

  Groet Esther

  • Hoi Esther,

   In brokken moet altijd een variant van zetmeel zitten om het tot een brok te maken – anders wordt het slechts gruis. “Graanvrij” betekent overigens meestal “tarwevrij”, vervanging als rijst en mais komen nog vaker voor dan erwten. Wat mij betreft zijn deze allemaal gelijk aan elkaar: ze verschillen wat qua nadelen, maar ze zijn er toch.

   Je kunt je katten meer natvoer gaan geven (ik heb hier mijn topselectie verzameld). Dit zorgt voor een betere vochtopname; je kunt er zelfs nog een eetlepel water extra aan toevoegen zolang ze het eten. Dit is goed voor de doorspoeling in de blaas en nieren. Zeker bij oudere katten en een kat die al blaasstenen heeft, is dit belangrijk.

   Een voorbeeld wat je kunt doen is in de ochtend natvoer, ’s middags tussen 4 en 6 wat brokjes in een voerpuzzel en dan vlak voordat je naar bed gaat nog een portie natvoer. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar je eigen schema zodat er minstens 3 voermomenten inpassen.

   Verse toevoegingen zijn altijd een mooie aanvulling. Met vis moet je echter niet overdrijven (katten eten in het wild amper vis, wist je dat?). Je kunt het eens afwisselen met kippenhartjes, niertjes of probeer eens een kuiken. Een beetje rauw rundergehakt kan ook (geen varken!). Dit is uiteraard dan puur als aanvullende snack bedoelt en moet over een week gezien uiteraard niet de hoofdmoot worden.

   Groetjes,
   Marilyn

 2. Hallo Marilyn,
  Ik begrijp dat natvoer van Power of nature van ‘goede’ kwaliteit is.
  Waar kan ik dit kopen?

  • Hoi Gaby,

   Ik weet van 3 webshops zo; eentje is uit NL maar die heeft helaas niet alles, de andere 2 uit Duitsland. Heimsfutter is wat goedkoper, maar heeft ook niet alles. Cats-country.de is de officiële site.

   Onderaan mijn review van PoN kun je de linkjes vinden, hier kun je het review vinden.

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *