Kattenvoer voor beginners: Wat is gezonde en goede kattenvoeding?

Wat is gezonde kattenvoeding

Een goede en gezonde kattenvoer vinden voor jouw kat kan een hele opgave zijn. Er gaan verschillende verhalen over internet over vooral kattenbrokjes en rauwe voeding voor katten. Merken worden over en weer uitgewisseld en als je nog iets verder klinkt, krijg je nog een aantal termen om je oren geslingerd.

Zo voelde ik me toen ik net begon met kattenvoer onderzoeken: nogal verloren in de enorme hoop met informatie waaruit je dan maar wijs moet worden.

Een goede kattenvoer kan een enorme uitdaging zijn. In dit artikel ga ik dieper in op wat katten aan voeding nodig hebben, oftewel: Aan welke eisen moet goed kattenvoer voldoen? En waarom?

De kat is een carnivoor: Natuurlijk kattenvoeding

In mijn eerdere artikel legde ik al uit waarom een kat een verplichte carnivoor is. In het wild eten ze vooral kleine zoogdieren, zoals muizen, ratten en konijnen. Soms vangen ze ook een vogel, reptielen of spinnen. Vis eten ze eigenlijk bijna nooit.[1]

Alhoewel al deze prooidieren verschillen hebben, komen ze op een aantal vlakken ook overeen:

 1. Ze bevatten 65 tot 75% vocht
 2. Ze bevatten veel eiwitten en vetten
 3. Ze bevatten amper koolhydraten

Vocht in voeding

Katten zijn geëvolueerd met vocht uit hun voeding. Ze ervaren niet snel dorst. En als ze water drinken, krijgen ze dit slechts met een paar druppels tegelijk binnen. Katten zijn hele inefficiënte drinkers.

Wanneer we de prooi vergelijken met beschikbare commerciële voeding valt iets belangrijks op. Een prooi bevat 65 tot 75% vocht. Brokjes bevatten slechts 5 tot 10% vocht. Natvoer zit meestal tussen de 75 en 85% vocht. Rauwe voeding is meestal gelijk aan prooien.

Katten op brokjes gaan meer drinken. Uit een onderzoek bleek dat ze maar liefst zes keer meer gingen drinken dan katten met een vochtrijk dieet.[2] Toch kregen de katten op het vochtarme dieet veel minder vocht binnen in totaal. De katten op natvoer kregen bijna 2 keer zoveel vocht binnen. En dat alleen maar omdat het vocht ín het eten zit.

Dit is mede een reden dat katten op een volledig brokdieet milde uitdrogingsverschijnselen kunnen laten zien. Als er nog meer risicofactoren samenkomen, kan het mis gaan. Denk bijvoorbeeld aan de genen die jouw katje hier kwetsbaar voor maakt. Problemen met zijn blaas- en nierproblemen zijn niet ver weg.

Lees meer: Hoeveel water hebben katten nodig?

Eiwitten zijn belangrijk voor de gezondheid

In prooien zit amper koolhydraten en dus zijn katten geëvolueerd om eiwitten om te zetten in energie. Dit heet gluco-neo-genesis. ‘Gluco’ staat voor glucose (suiker), ‘neo’ voor nieuw en ‘genesis’ voor het proces.

Hoeveel eiwitten heeft je kat nodig?

Een interessant onderzoek bekeek het verschil tussen het minimum en het optimale dat katten nodig hebben. Het verschil komt neer op 2,1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75 versus 5,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75.[3]

Eiwitten zijn belangrijk bouwstoffen. Een kat gebruikt ze niet alleen voor energie, maar ook voor het onderhoud van spieren, organen en de huid. Er zijn echter ook aanwijzingen dat meer dan het minimum aan eiwitten goed is voor een sterker immuunsysteem bij mensen. Ik ga ervan uit dat dat ook voor katjes geldt.

Energie

In het wild krijgen katten ongeveer 52% van hun energie uit eiwitten.[1] Zelfs als ze zelf mochten kiezen tussen brokjes en natvoer, verlaagden ze dit niet.[4]

De 5,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht kun je ook omrekenen naar een energie percentage. Voor gecastreerde katten is dit ongeveer 40% metaboliseerbare energie (ME). Voor intacte katten, die meer mag eten, moet dit minimaal 30% zijn.

Deze waarden houdt ik aan wanneer ik een voer beoordeel.

Wat is de kwaliteit van de eiwitten?

Alhoewel er een compleet aminozuurprofiel te maken is door diverse plantaardige eiwitten samen te voegen, ben ik hier geen voorstander van. Hier is namelijk meer bewerking voor nodig. Hoe ironisch is het dat we voor mensen vers aanraden, maar bij huisdieren sturen op bewerkte voeding? Dus probeer ik zo dicht mogelijk bij de basis te blijven.

Daarom kies ik liever voor verse of gedroogde vleestoevoegingen en eventueel een vleesmeel. Organen zijn welkom, want die bevatten veel voedingsstoffen. Taurine bijvoorbeeld zit in hart, ogen en hersenen. Lever bevat vitamine A.

Vlees een dierlijke bijproducten kunnen deze goede organen bevatten, maar ze kunnen ook bestaan uit de restjes van veren, hoeven en snavels. Mede afhankelijk van de prijs beoordeel ik dit: Een goedkoper merk kan hier nog mee wegkomen, maar zodra de prijs stijgt vind ik dit kwalijker. Ik betaal niet zoveel om vervolgens nog niet de kwaliteit te krijgen die ik graag wil.

Lees meer: De kwaliteit van eiwitten en over dierlijke bijproducten

Hoe zit het met de eiwitten in brok en natvoer?

Nu de hamvraag: Moet je kiezen voor brok of natvoer?

Wat betreft voldoende eiwitten zit je over het algemeen veiliger met een natvoer. Hier zit vaak meer vlees in wat resulteert in een hoger eiwitgehalte. Ja, zelfs als we het over supermarktmerken hebben! Wel is het belangrijk dat je bij natvoer controleert dat het ‘compleet’ of ‘volledig’ is. Dat staat op het etiket.

Over het algemeen bevatten brokken vaker plantaardige of gehydrolyseerde eiwitten. Deze beschouw ik als het minst geschikt voor je kat. Daarentegen hebben goedkopere natvoeren vaker ‘dierlijke bijproducten’. Ook hier heb je met natvoer meer kans dat je een betere kwaliteit eiwit krijgt, alhoewel je goed moet blijven opletten.

De vetten als energiebron

Naast eiwitten bestaan prooidieren uit vet. Vet heeft diverse voordelen voor je kat en sommige vetzuren zijn ook noodzakelijk om te overleven.

Smakelijkheid: Naast eiwit is vet volgens je kat lekker. Daarentegen kunnen ze koolhydraten niet proeven, omdat ze de smaakpapillen voor zoet missen op de tong. Ook verbetert vet de textuur.

Energie: Vet bevat 9 kcal per gram, terwijl eiwit en koolhydraat maar 4 kcal/gram bevatten. Dat betekent dat ze daarvan meer dan 2 keer zoveel moeten eten. Vet is dus een efficiënte caloriebron die energie levert voor metabolische processen, beweging, regulatie van lichaamstemperatuur, groeien en voortplanting.

Vitaminen: Sommige vitaminen zijn oplosbaar in vet, zoals vitamine A en D. Vet is nodig in het metabolische proces om deze vitaminen te verwerken en op te nemen.

Vacht en huid: Vetten leveren voedingsstoffen voor een gezonde en glanzende vacht en huid van katten.

Opbouw van celmembraan: Om elke celkern (nucleus) zit een membraan. Deze bestaat onder andere uit vetten die de celkern beschermen tegen invloeden van buitenaf.


Blog advertentie Via Natura

Essentiële vetzuren: Sommige vetzuren kan je kat niet zelf aanmaken, zoals de omega-6 vetten linolzuur en arichidonzuur. Daarom moeten deze in de voeding zitten. Alhoewel omega-3 vetzuren niet als essentieel gezien worden, is de verhouding wel belangrijk. In prooidieren is deze omega 3:6 ongeveer 1:2, maar 1:5 tot 1:10 wordt ook als acceptabel gezien. Helaas ontbreekt deze informatie vaak op het etiket.

Hoeveel vet heeft je kat nodig?

In het wild verkrijgen katten ongeveer 46% van hun energie uit vetten.[1] In een experiment waarin ze zelf mochten kiezen, verlaagden ze dit naar 36%, waarbij ze kozen voor iets meer koolhydraten dan katten in het wild.[4]

Voor de beoordeling van voeding houdt ik de 36% ME aan als goed. Een voeding die minder vet bevat kan handig zijn voor katten met overgewicht, omdat dit vaak minder caloriedicht is. Omgekeerd kan een vetrijke voeding handig zijn voor katten met ondergewicht.

Hoe zit het met vetten in brok en natvoer?

Over het algemeen is natvoer vetter dan brok. Echter, omdat natvoer al dat vocht bevat, is het alsnog een stuk minder caloriedicht dan brokken.

Zo zitten brokken tussen de 350 tot 400kcal per 100 gram, terwijl natvoer meestal tussen den 70 en 110kcal per 100 gram zit. Ondanks dus dat het vetter is, wil dat niet direct zeggen dat je kat daar vet van wordt!

Sterilised voeding voor katten

In voeding voor gecastreerde katten worden in veel gevallen de vetten drastisch verminderd. Meestal gaat het om brokken, waardoor deze minder calorie dicht worden. Echter worden de vetten vaak vervangen door koolhydraten wat geen goed idee is.

Lees meer: Is sterilised nodig?

Heel weinig koolhydraten

Katten in het wild eten weinig plantaardig materiaal. Soms eten ze wat gras (meestal alleen de jonge sprietjes) of ze eten de gefermenteerde maaginhoud (alhoewel ze van grotere prooidieren dat soms laten liggen).

In het wild krijgen katten slechts 2% van hun energie uit koolhydraten. Planten (koolhydraten) hebben dan ook geen voedingsstoffen die je kat niet uit prooien kan krijgen.[1]

In het experiment waar katten zelf mochten kiezen, kozen katten voor ongeveer 12%ME koolhydraten.[4] Uit ditzelfde onderzoek bleek ook dat ze een koolhydratenplafond hadden die op ongeveer 25%ME lag. Daarna stopten veel katten uit zichzelf met eten, ondanks dat ze niet altijd hun eiwitdoel hadden gehaald.

Alhoewel sommige katten hier mogelijk wel overeen kunnen, raad ik dat niet aan en houdt ik de 25%ME als een vrij strenge grens aan. Zeker als het eiwitgehalte in een voeding ook nog onder de 40%ME duikt, ben ik hierin streng.

Lees meer: Koolhydraten voor katten

Graanvrij?

Velen kiezen graag voor graanvrij. Immers, graan hoort niet in het dieet van katten. Helaas worden deze granen vaak vervangen door glutenvrije granen (mais en rijst – en ja, dan heet het vaak alsnog ‘graanvrij!’) of aardappel en erwten.

Vaak wordt de vergissing gemaakt dat graanvrij ook koolhydraatarm betekent. Dat doet het niet. Sterker nog, sommige graanvrij varianten bevatten juist meer koolhydraten.

Mijn belangrijkste doel is om de koolhydraten zo laag mogelijk te houden. Verder maakt het mij weinig uit welke koolhydraatbron ze gebruiken, want ze hebben allemaal hun eigen nadelen. Dat gezegd hebbende, jouw kat heeft mogelijk wel een voorkeur waar je rekening mee wil houden.

Hoe zit het met koolhydraten in brokjes en natvoer?

Brokjes hebben altijd een zetmeelbron nodig om een brok te worden in plaats van gruis. De meeste brokken zijn daardoor vrij hoog in koolhydraten. Dit drukt ook de prijs: planten zijn nu eenmaal goedkoper dan vlees.

Dit betekent ook dat veel minder brokken door mijn eisen heen komen dan natvoeding. Natvoer bevat over het algemeen minder koolhydraten dan de meeste brokken (er zijn een paar uitzonderingen, dus ook hier geldt: blijf opletten!).

Trouwens, dat koolhydraten niet vermeld worden op het etiket, wil niet zeggen dat het er niet in zit. Gelukkig kun je dit zelf berekenen.

Ingrediënten: Wat zit er in kattenvoer?

Naast de specifieke ingrediënten voor eiwitten, vetten en koolhydraten, kijk ik ook naar de rest van de ingrediënten. In reviews benoem ik die soms ook, zoals yucca schidigera of natriumseleniet. Naast specifieke ingrediënten, kun je kijken naar:

De volgorde – De volgorde van de ingrediëntenlijst is van hoog naar laag in percentages. Van het eerste ingrediënt zit dus het meeste in en het laatste ingrediënt het minste in gewicht. Denk erom dat dit vóór verwerking is en vocht een vertekend beeld kan geven.

Specifieke vleessoorten – Het liefste wil je als eerste, maar beter nog de eerste vijf, gespecificeerde vleessoorten zien. Dus geen ‘vlees en dierlijke bijproducten’, maar ‘kip’ of ‘kalkoen’.

Ingrediënt Splitting Rule – Om het gewicht te verdelen, worden soms ingrediënten opgesplitst. Een voorbeeld is ‘maisgluten’ en ‘maismeel’. Zo kunnen ze vlees op nummer 1 zetten (dit wordt vaak als stelregel gebruikt). Als je gesplitste ingrediënten op zou tellen, kan het zomaar zijn dat dit meer is dan het vlees op nummer 1.

Suikers

Let daarnaast ook op toegevoegde suikers. Vaak genoeg zie je dit letterlijk als ‘suiker’ staan, maar soms wordt het ook anders genoemd: sucrose, dextrose, xylose, glucose, molasse, caramel[5], fructose. Dit zie je vaker bij natvoer dan bij droogvoer.

Het natuurlijke dieet van de kat als voorbeeld

Ik gebruik het natuurlijke dieet van de kat als voorbeeld om te bepalen welke voeding hieraan voldoet. Op basis daarvan denk ik dat rauwe voeding of een kwalitatieve natvoer de beste keuze zijn voor katten. Deze zijn over het algemeen rijk aan eiwitten en vetten, arm aan koolhydraten en zijn vochtrijke voedingen.

Vaak krijg ik het argument dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat rauw of natvoer beter is dan brok. Echter, er bestaat ook geen onderzoek waarvan ik weet dat op lange termijn aantoont dat brok beter is dan natvoer of rauw. Wel weet ik dat brok voor diverse ziekten een risicofactor is, waaronder blaasproblemen.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen wat achtergrond informatie te krijgen over het kiezen van een goede kattenvoer. Natuurlijk kun je hieraan ook je eigen voorkeuren aan toevoegen, zoals prijs en of je kat het lekker vind. Met de hoeveelheid keuzes die er zijn, kun je vast iets vinden.

kattenpootje
Bronnen

[1] Plantinga ea (2011) Estimation of the dietary nutrient profile of free-roamng feral cats: Possible implications for nutrition of domestic cats

[2] Buckley en anderen (2011) Effect of dietary water intake on urinary output, specific gravity and relative supersaturation for calcium oxalate and struvite in the cat

[3] Laflamme en Hannah (2013) Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats

[4] Hewson-Hughes ea (2011) Geometric analysis of macronutrient selection in the domestic adult cat, Felis Catus

[5] Treat of Life: Van natvoer wordt je kat dik en andere sprookjes

22 reacties:

 1. Kan je mij vertellen, waarom Hills, Royal canin etc niet goed zijn? Ik zie overal aangeraden door dierenartsen etc. Mijn dierenarts raadt ook hill science plan aan. Sommige voeding uit je schema bijvoorbeeld van amazon hebben dat een cat 1 maar zijn redelijk goedkoop ( kan bijna niet goed zijn zo’n gevoel krijg ik erbij )

  • Marilyn [Catmoneo]

   RC en Hills hebben beiden de opvatting dat koolhydraten een prima energie vervanger zijn voor eiwitten.
   Ik vind dat niet – op basis van wetenschappelijke literatuur.
   Katten zijn vleeseters, en alhoewel enige koolhydraten oké zijn, zou dat niet de basis moeten zijn.
   Bovendien ontbreekt het veel van hun voedingen aan eiwit in mijn optiek, zeker voor de gecastreerde kat.
   En daardoor komen ze al snel lager in de ranking.

 2. Hoi,

  Ik heb sinds kort een (herplaatser) Bengaal poes van 1,5
  Tot nu toe heb ik mijn katten altijd brokjes gegeven. Ook eigenlijk nooit verder over nagedacht.
  Maar met Taima in huis ben ik meer na gaan denken over anders voeren.
  Nu heb ik alleen écht geen idee hoe en wat.
  Zijn er misschien recepten, en kan dit dan ook voor mijn 2 andere poezen?
  Mijn lapje Spikey is 10 en tijgertje Yuna is 1,5. Ze zijn overigens alle drie gesteriliseerd.

  Hopelijk kun je me helpen 😻

 3. Goeiemiddag.
  Ik ben nu orijen aan het geven en ik ben zowat aan het rondkijken naar andere voeding nu heb ik just Russel ontdekt en ik zou graag willen weten of dit een waardige vervanger is 🙂

  Vriendelijke groetjes ☺

 4. Goedemiddag,

  Ik krijg over een week 2 htk kittens, zij zullen beginnen met brokjes van felix (krijgen ze nu ook) en ga dan vrij snel over op wiskas, evenals het natvoer zal ik direct beginnen met wiskas.

  Het zijn mijn 1e kittens, maar wat zou ik ze het beste kunnen geven? (Ik wil wel graag een combi van droog en minimaal 2x per week natvoer)

  Ik hoor het graag.

 5. Ik heb verschillende soorten goede merken natvoer geprobeerd, ook met de methoden om mijn kat de laten wennen aan het nieuwe voer. Maar het enige wat ze gulzig naar binnen werkt is Sheba Délices du Jour. Ze is 15 jaar en eet dus niet meer alles helaas. Ik weet dat dit niet de beste voeding is maar hoe staat dit in verhouding dit ander voer? En ken je misschien voer dat qua smaak en structuur lijkt op Sheba?Misschien dat mijn poes daar wel op wil overstappen. Alvast bedankt!

  • Je kunt me het beste dan even de ingrediënten + analyse sturen. Dan kan ik je beter helpen.
   Sheba is een merk waarvan de informatie online moeilijk(er) te vinden is.

 6. Antoinette koot

  Mijn oosterse korthaar krijgt rauwe rosbief of biefstuk uit de vriezer of gekookte vis en ras gerelateerd voer van royal canin .ik heb het idee dat hij het er top op doet.ook geef ik hem af en toe gourmet natvoer

 7. Hallo,

  Ik heb op aanraden van de fokker een brok gekocht, een goede brok: Freitags Best Meal. Alleen had ik het idee dat onze kat er niet zat genoeg aan werd. Op den duur begon ze ook meer uit te haren, we hebben een Britse Korthaar.
  Kort geleden ben ik over gegaan naar Royal Canin Britse Korthaar voeding. Zie nu dat er nog wat brokjes in haar bakje blijven liggen, geven haar net zo veel als voorheen. Mijn gevoel zegt dat ze nu voller is aan deze brok.
  Nu is ze 2 week aan het logeren geweest, maar nu haart ze nog veel meer uit dan voorheen. Ik denk ook door stress.?
  Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen met wat voor voer ik haar zal geven. Heb het beste met haar voor.
  Hebben al eerder katten gehad, alleen nog nooit een raskat.

  Groet, Renata

  • Met name bij brokken kan de caloriedichtheid erg verschillen. Een vetrijke en vezelarme brok is veel caloriedichter dan een vetarme en vezelrijke brok – van de eerste mag je veel minder geven dan van de tweede. Hierover heb ik hier een artikel.

   Wordt ze veel geborsteld en zo ja, waarmee? Sommige borstels, waaronder de furminator, kunnen de vachtcyclus aantasten, waardoor het uitharen heel erg wordt. Mocht dit het geval zijn, dan kun je eens een katten trimmer om hulp vragen.

 8. Het is best lastig om (in de supermarkt tenminste) natvoer te vinden zonder toegevoegd suiker. Waarom toch wordt dat er ingestopt?

  • Mijn beste gok is om het natvoer te conserveren.
   Alsnog opmerkelijk, want het inblikken op zichzelf doet dat ook.
   Suiker lijkt dus een zeer onnodige toevoeging.

   Misschien is Animonda Carny iets voor je?
   Dat is een goede natvoer.

 9. Laura Moesbergen

  Ik heb Purina One Beyond kip gekregen om te testen. De smaaktest van de katten (als tussendoortje) is het doorgekomen, maar ik besloot aan de hand van jouw verhaal nog iets kritischer te kijken. Vooral omdat ze het promoten als “natuurlijk”, zonder kunstmatige toevoegingen, geen tarwe, kortom gezond.
  Er zit inderdaad geen tarwe in, maar wel rijst, gerst, erwt, haver en bieten…. Behoorlijk plantaardig dus. Eiwit is 36%, dus net aan genoeg, vet 16% ook net het minimale, koolhydraten 38% wanneer ik reken met een vocht percentage van 10% (is namelijk onbekend), wat gewoonweg teveel is en met minder vocht in de brokken dan mijn gok, wordt het nog meer. Maar inderdaad geen kunstmatige toevoegingen. Voor een goedkope supermarkt brok is het niet slecht, maar het komt niet in de buurt van de kwaliteitsbrokken.
  Dank je voor alle info waarmee ik heb geleerd hoe ik de ingrediëntenlijst moet lezen.

 10. Ik kan niet terug vinden of rauw voer of natvoer beter is. Je gooit ze op een hoop geloof ik?
  Welke is beter voor de kat? Ik zie goede brokjes als iets wat de tanden schoon houdt. Mijn vorige kat had steeds tandsteen, omdat ze geen brokjes lustte, maar dronk naast natvoer heel veel! Gezonde nieren!

  • Rauw en natvoer hebben beiden gedeelde voordelen, zoals het vochtgehalte en een hoger eiwitgehalte. Rauw heeft als extra voordeel dat het onbewerkt is, en daardoor vaak beter verteerbaar dan natvoer. Ook is rauw vaak goedkoper dan natvoer. Het nadeel van rauw is dat je meer kennis nodig hebt om dit ook over lange termijn goed te doen, zodat je kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is het voordeel van natvoer: Zolang je complete voedingen neemt hoef je je hier niet/minder druk over te maken.

   Brokken helpen overigens niet om de tanden schoon te houden, zie ook dit artikel.

 11. Honoré Reuling

  Ik heb een kat die allergisch is voor eiwitten van gevogelte. wat is dan het beste bij rauw vlees voor hem?

  • Onder gevogelte valt vrij veel: kip, eend, gans, duif – met name kip is vaak een probleem, omdat dit overmatig aanwezig is in standaard kattenvoer. In sommige gevallen zijn dingen als fazant, parelhoen of kwartel wel oké. Dat zou je moeten testen.

   Je zou kunnen kijken naar wat exotischere dieren: bizon, paard, lam, vis, ree, hert, haas, konijn. Rund is ook mogelijk, alhoewel dit ook in de top 3 allergenen staat.

   Wat het beste is, ligt in dit geval aan je kat.
   Heb je al een eliminatiedieet gedaan om te kijken wat hem goed valt?

   Denk er wel om dat als je rauw wilt voeren (en er zit geen premix in de KVV) dat je dan diersoorten moet afwisselen om het een compleet dieet te maken. Dat kan soms een uitdaging zijn als er sprake is van allergieën.

   Aanvulling van Kim: Bij elimineren is een premix vaak niet handig, omdat dit ook reacties kan triggeren. Je weet dan niet of het komt van de diersoort of van wat er in de premix zit. Let bij KVV’s goed op enkelvoudige malingen, waarbij één diersoort zit. Voorbeelden zijn Alroda Puur of Oervoer Zuiver. Grote diersoorten bevatten vaak een andere diersoort voor bot, een supplement of zijn niet compleet. Hier moet je dus goed op letten.

   Ik hoop dat dit helpt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.