Beste voederautomaat voor je kat: een voerbak op een timer

Petsafe Eatwell 5Een voederautomaat op timer zorgt ervoor dat een bakje met voer op gezette tijden open gaat. Hierdoor krijgt jouw kat eten op de gewenste momenten, zonder dat er iemand aanwezig hoeft te zijn.

 

Als je lange diensten hebt, een weekendje weg gaat of gewoon je kat meerdere keren per dag eten wil geven, is een voederautomaat een slimme optie. Bovendien worden de voermomenten in porties verdeeld, waardoor dit uitermate geschikt is voor katten die schrokken of waarbij vrij voeren gewoonweg geen optie is.

 

Wat moet je weten voordat je een voerautomaat koopt?

Ze zijn allemaal van kunststof

Voor sommige katten maakt dit niet uit, maar anderen willen gewoonweg niet uit een kunststof (plastic) bakje eten. Anderen zijn allergisch voor plastic.

 

Natvoer en droogvoer

Veel kunnen nat en droogvoer hebben, maar niet alle. Let goed op wanneer je natvoer met een timer wil geven. Je kunt beter geen natvoer hierin voeren als je het over het weekend wil doen (want dan bederft het).

 

Hoe vaak wil je kunnen voeren?

Voerautomaten op timers hebben 2 tot 5 bakjes die je op ingestelde momenten kunt geven. Let op: De Trixie TX6 heeft 6 voerbakjes, maar je kunt maar 3 momenten instellen (waarop 1 of 2 bakjes gegeven worden). De meeste bakjes hebben alleen timers voor 1 dag.

 

Ze werken op batterijen

Dit kunnen gewone AA batterijen of grote D batterijen zijn. Volgens de fabrikant gaan ze tot een jaar mee. Klanten geven aan dat het meer een half jaar is. Vaak zijn ze niet bijgeleverd, dus deze moet je zelf kopen.

 

Let op met ‘slopers’

Heb je een echte ‘sloper’ dan is het mogelijk dat hij een voerautomaat toch opentrekt en stukmaakt. De nummer 1 kritiek op alle apparaten is dat de kat het systeem toch open krijgt, met als beloning het voer. Anderen melden dat hun kat het niet open kreeg. Je zult zelf moeten inschatten in hoeverre je denkt dat jouw kat de ‘sloper’ zal

 

De beste voederautomaat: Petsafe Eatwell

Met de PetSafe Eatwell kun je tot wel 5 keer per dag een maaltijd geven. Daarvan kun je 4 timen en eentje staat direct open. Je kunt hierdoor je kat 5 maal daags voeren of 1 keer over 5 dagen. De digitale timer zorgt voor een precieze afstelling van de tijden.

 

Zoals je ziet in de video kun je de tray er makkelijk uit halen om af te wassen of voor de vaatwasser. Ook kun je hem zo makkelijk hervullen.

 

Er wordt gezegd dat het systeem geschikt is voor nat en droogvoer, maar je kunt alleen een koelelement plaatsen onder het bakje dat open staat. Je kunt het voer bevroren in het bakje doen om zo het natvoer iets langer goed te houden.

 

Het systeem is redelijk sloopbestendig. Toch zijn er sommige katten die uitvinden hoe ze het systeem moeten doordraaien, met als beloning hun voer wat voor later bedoeld was. Daarom wordt als tip gegeven de Eatwell niet bij te vullen met je kat erbij, zodat hij minder door heeft hoeveel voer erin zit.

 

Andere kleine systeem nadelen zijn het ontbreken van een ‘low battery’ indicatie en geen uit knop. Natuurlijk kun je hem uitzetten door de batterij eruit te halen, maar dan verlies je ook je instellingen.

 

Vergelijking met andere voederautomaten

Petmate (Catmate) Voerautomaat C50: De Eatwell is sloopbestendiger en nauwkeurig in zijn tijdsafstemming. Je kunt de Eatwell zo instellen dat hij elk uur doordraait, terwijl bij de C50 hier minimaal 4 uur tussen zit. Daardoor is de Eatwell geschikter om meerdere maaltijden per dag te timen.

 

Trixie voerautomaat TX6: De Eatwell geeft tot 5 keer een maaltijd, terwijl de TX6 maximaal 3 keer getimed kan worden (met 1 of 2 bakjes).

 

Le Bistro Voerautomaat: Minder precies in porties afmeten door de dispencer, kwalitatief minder materiaal en kan maar tot 3 keer getimed eten geven.

 

Alle voerbakken op timer

Allen werken op batterijen en zijn van plastic.


Blog advertentie Via Natura
Automatische voerbak op timer voor katten
(Swipe naar rechts voor alle info)
MerkTimerSoortAfmetingen (cm)SterrenPrijs**
PetSafe Eatwell

Petsafe Eatwell 5
5 x 165gramnat + droog11 x 32 x 404,4€44,98
CatMate C50
Cat Mate C50
5 x nat: 300gr of droog: 125grnat + droogø 30 cm3,7*€47,99
Trixie TX4 Plus
Trixie Call-o-Matic TX4 Plus
4x 500mlnat + droogø 32,5 x 133,7*€42,99
Trixie TX6
Trixie Voerautomaat TX6
3 x (2x240ml)nat + droog32 x 32 x 103,9*€49,99
Cat Mate C300
Cat Mate Voerautomaat C300
3x 300grnat + droogOnvermeldNieuw€39,99
Cat Mate C3000
Cat Mate Voerautomaat C3000
3 x v.a. 10grdroogOnvermeldNieuw€64,99
Le Bistro
Le Bistro Voerautomaat
3xdroog35 x 37 x 253,4*€49,99
Trixie TX2
Trixie Voerautomaat TX2
2x 300mlnat + droog30 x 7 x 243,3*€19,99
Staywell Petpod Stand
Staywell Petpod Automatische Voerbak
2 x 160mlnat + droogOnvermeld4,6€64,89
PetSafe 2 Meal Feeder
Petsafe 2 meal pet feeder
2 x 150grdroogOnvermeld4€29,99

*Meer dan 20 reviews
**Prijs slechts ter indicatie. Prijzen op de webshop zijn definitief.

 

Alternatief: Voerautomaat op chip

Deze apparaten werken niet met een chip. Ze gaan gewoon open op de geplande tijden. Wil je liever niet dat je hond bij het kattenvoer kan (of je peuter)? Heb je katten die elkaar voer niet mogen eten? Dan is de SureFeed MicroChip Voerautomaat geschikter. Hiermee kan alleen de kat met een chip de voerbak ‘open maken’ en daarna sluit het weer.

Pootje PurrfectCat

8 reacties:

 1. Ik ben op zoek naar een voederbak die én op microchip werkt én een timer heeft. Bestaat die ook?

 2. Hoi

  Is er bij de petsafe eatwell een minimale hoeveelheid brokjes die erin moeten en is dit vooral goed voor 1 kat-huishoudens? De voermomenten zijn ideaal maar als je 2 katten hebt (of meer) kan de te dikke kat nog in de verschillende bakjes gaan eten als er 1 bij is die niet zoveel eet..dan is idd die met de chip beter maar daar kan ze weer zo vaak eten als ze willen. Moeilijke keuze iig

  • Voor zover ik weet kun je elke willekeurige hoeveelheid in de Petsafe Eatwell doen.

   Als de dikke kat alles in één keer opeet is voor hem het beter om de Petsafe Eatwell te nemen. Misschien kun je voor de andere kat dan inderdaad beter de Surefeed met chip nemen. Zo kan de dunne kat eten wanneer ze wil, terwijl de dikke kat getimed eten krijgt (waaruit de andere kat ook kan mee eten maar als die toch maar een paar brokjes neemt geeft dat niet).

   Helaas is er nog steeds niet (voor zover ik weet) een katten voerbak met chip én timer helaas. Dus dan zou je naar het gedrag (schrokken, in één keer alles opeten, etc) moeten kijken naar het individuele gedrag van de kat om een juiste/zo goed mogelijke keuze te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *