Voedselverrijking: Natvoer voerpuzzels en slow feeders voor katten

Catit DiggerEen voerpuzzel is een vorm van voedselverrijking voor je kat. Het daagt je kat uit moeite te doen voor zijn voer in plaats van het makkelijk uit zijn bakje te eten. Zeker intelligente en/of verveelde katten kunnen hier veel plezier aan beleven.

 

Maar het is niet alleen leuk, het zorgt er ook bijvoorbeeld voor dat ze minder kunnen schrokken. Daardoor wordt de kans op overgeven vermindert. Ook vermindert het stress, gaat het verveling tegen, er is meer mentale uitdaging en ze kunnen hun eten meer verzamelen (natuurlijk gedrag).

 

Verder kan het een goed hulpmiddel zijn voor een kat met overgewicht. Hij moet namelijk meer bewegen voor zijn voedsel dan met een saai bakje. Tevens vertraagt het eten, waardoor de kat meer verzadigd raakt.

 

Veel voerpuzzels zijn alleen geschikt voor droogvoer, aangezien niet alle puzzels tegen vocht kunnen (of makkelijk af te wassen zijn!). Gelukkig zijn er met wat goed zoeken ook voerpuzzels die je kunt gebruiken met natvoer!

 

Hoe introduceer je een voerpuzzel?

Begin niet te moeilijk. Dat betekent in dit geval dat het voer zichtbaar is en makkelijk te ruiken. Tevens moet het niet te moeilijk uit de puzzel te krijgen zijn. Slow feeders hebben vaak leuke vormen die niet al te lastig zijn waarmee je kunt beginnen.

 

Wanneer je de eerste puzzel hebt, begin dan met iets wat je kat erg lekker vind. Voor de voedsel geobsedeerde katten kan dit gewoon hun dagelijkse maaltijd zijn, maar andere katten moet je verleiden met hun lekkerste snack. Zorg dat je kat ziet wat je doet en leg dit in de voerpuzzel (een paar stukjes is voldoende). Zo leert je kat dat hij met een klein beetje moeite iets lekkers krijgt.

 

Vervolgens leg je dit op een steeds moeilijkere plek. Vervolgens kun je de allerlekkerste snack vervangen door steeds meer van zijn dagelijkse maaltijd.

 

Sommige katten hebben wat aanmoediging nodig. Tik bijvoorbeeld met je vingers zachtjes op de plek waar het lekkers ligt, geef hem een extra snoepje wanneer hij zijn poot gebruikt om het bolletje eraf te tikken of beloon hem met een aai. Bij andere katten moet je ze gewoon hun gang laten gaan. Let dus goed op het gedrag van je kat welke methode beter werkt.

 

Hoe meer hij het begrijpt (zonder gefrustreerd te raken), hoe moeilijker je het kunt maken. De plekjes kunnen moeilijker worden (bijvoorbeeld onder een bolletje of tussen plankjes waar hij met zijn bekkie niet bij kan) of je kunt de puzzel vullen zonder dat je kat het ziet.

 

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je kat blijft eten. Vervang daarom niet direct het voerbakje voor de voerpuzzel. Bouw dit langzaam op. Het is makkelijker je kat te verleiden de voerpuzzel te proberen wanneer je in maaltijden voert (dus niet onbeperkt brokken hebt staan, waarom zou je kat moeite doen voor zijn eten als daar verderop een buffet staat?).

 

Zijn voerpuzzels voor elke kat geschikt?

Jong, oud, gezond of ziek; katten kunnen zich vermaken met voerpuzzels. Dat betekent niet dat het voor élke kat geschikt is. Sommige katten vinden er gewoon niets aan of begrijpen zelfs de simpelste voerbakken niet. Probeer een week of 2 geregeld de voerbak aan te bieden, observeer hoe jouw kat hierop reageert en speel daar op in.

 

Slow Feeders (anti-schrok voerbakjes)

Slow Feeders zijn voerbakjes met patronen erin. Sommige zijn vrij simpel: deze bestaan uit slechts 2 of 3 opzetstukjes die vrij ver uit elkaar staan. Anderen zijn erg complex. Deze hebben compelexe figuren die dichter op elkaar staan, waar het neusje er niet meer tussen past. De kat moet zijn pootje gebruiken om zijn voer eruit te krijgen.

 

Deze simpele Karlie Flamingo is een van de opties. Deze is 27 bij 23 centimeter en 8 cm hoog (wat hoger dan de meeste andere slow feeders). Door het opstaande randje loopt vocht van natvoer er niet uit. Door de 37 siliconen spikes (variërend in hoogte) kan je kat minder snel eten. Daardoor is het verzadigingsgevoel sneller bereikt en wordt er minder gekotst.

Karlie Flamingo Northmate Catch

Hieronder zie je slow feeders (of anti-schrokbakken) met diverse figuurtjes. Ik heb geprobeerd dit enigszins in te delen op makkelijk naar moeilijk, maar dit ligt uiteraard ook aan je kat.
(De tabel kun je van links naar rechts swipen op je mobiel en tablet).

Antischrok bak RVS
RVS
Ø22,5 of Ø29 cm
Savic Anti Schrok bak
Savic
Ø18 cm
Adori Anti Schrok bak 400ml
Adori
Ø14, Ø17,5 of Ø22 cm
Outward Hound light green mini
Outward Hound Tiny
Ø13,5 cm
HF anti schrok bak
HF
Ø20 cm
Petstages Fun Feeder Notch
Petstage
Ø21 of Ø28 cm
Tarhong Cirkel

Tarhong Cirkel

Ø31,4 cm
Tarhong Medallion
Tarhong Medaillion
Ø17,8 cm
Eat Slow Feeder pink
Eat Slow Feeder
Ø20 en Ø28 cm
Outward Hound orange
Outward Hound
Ø21 of Ø28
Outward Hound Pink
Slo Bowl
Ø21 of Ø28
Tarhong Poot anti schrok
Tarhong
Ø24,5 cm
HAC Eat slow live longer Star
HAC Star
20x20 of 29,5x29,5 cm
Buster Dog Maze Mini
Buster
32x27 cm
Outward Hound green
Outward Hound
29x29cm

 

Voedsel doolhof

Naast de slow feeders voor katten heb je ook nog meer grotere doolhofachtige voerpuzzels. Deze zijn nog wat ingewikkelder dan de anti-schrok bakjes.

 

Savic Enigma

Savic Enigma Savic Enigma GroenSavic Enigma Dark Pink

 

All For Paws Interactive Maze

All for Paws Interactive Maze

 

Trixie Cat Activity Snack Box

Met een kunststof bodem en een afneembare kap met drie openingen zorgt deze snackbox dat je kat het voer eruit moet hengelen. Door dit design is het makkelijk te vullen en schoon te maken. Het is vaatwasser bestendig.

 

Zeer geschikt voor rustige katten – drukke, actieve katten stoppen hun snuitje erin en gooien alles om.Trixie Cat Activity Snack Box Kattenspeelgoed

 

Stimulo Voerbak – Hengelen voor je eten

Deze slimme voerbak bestaat uit uitneembare pijpjes van 4 of 7 centimeter hoog. Daardoor moet je kat met zijn pootje het voer eruit vissen. Onderop zitten anti-slip noppen, maar aangeraden wordt om hem op een anti-slip matje te zetten. Het is een stevige puzzel, dus je kat gooit hem niet zomaar om. Hij is vaatwasser bestendig.

Stimulo Voerbak

Catit Digger

Een iets makkelijkere versie van deze voerpuzzel is de Catit.

Catit Digger

 

Natvoer voerpuzzels voor de gevorderde kat

Trixie Cat Activity Fun Board

Deze Fun Board bestaat uit verschillende modules. Elke module biedt weer een nieuwe uitdaging voor je kat. De meeste katten begrijpen alles vrij snel, maar de bolletjes vereisen van de meesten wat meer nadenkwerk. De kunststof base is 30 x 40 centimeter. Hij mag ook in de vaatwasser.Trixie Cat Activity Fun Board

Trixie Poker Box

Eigenlijk voor honden, maar ook prima voor katten. Hij heeft vier vakjes die op verschillende manieren geopend moeten worden. Daarnaast kun je elke keer de boxjes verzetten, zodat ze niet steeds op dezelfde plek zitten.

Trixie Poker Box

Trixie Activity Brain Mover

De te schuiven en hengeltjes over te halen kan je kat bij het voer. Deze plaat is L 25 x B 19,5 x H 7 cm en kan in de vaatwasser (alhoewel 1 review meldt dat dat niet helemaal lekker werkt). Je kunt het je kat wat makkelijker maken door schuiven half of helemaal open te zetten.

Trixie Cat Activity Brain Mover

 

DIY voedselpuzzel

Je kunt ook zelf een natvoerpuzzel maken. Hiervoor heb je een stuk of 6 bakjes nodig. Oude boterbakjes, glazen crème brûlée bakjes, wasbolletjes – als het maar af te wassen is. Vervolgens knip je gaten in een grote schoenendoos waar de verschillende bakjes  inpassen. Vervolgens kan je kat het er zelf uit lepelen met zijn pootje. Hiermee kun je zo creatief zijn als je zelf wilt uiteraard!

Een slimme manier die ik op Facebook tegenkwam is het verzamelen van servies bij de kringloop: kleine bakjes met speciale vormen. Zet deze op een ovenschaal of deksel van een opbergdoos en je hebt elke dag een andere voerpuzzel die makkelijk in en uit elkaar te halen is.

DIY natvoer voerpuzzel

Bron: iCatCare

 

Voerverrijking voor natvoer kan ook!

Het is even een uitdaging een voerpuzzel te vinden voor natvoer, maar met wat research zijn ze zeker te ontdekken. Echter kan een voerpuzzel een goede oplossing zijn voor de schrokkende kat, de dikke kat en de verveelde kat.

 

Heb jij een andere voerpuzzel geschikt voor natvoer? Laat het weten in de reacties!

Pootje PurrfectCat

2 reacties:

 1. Mijn poes van 12 jaar, vind ik een slechte eter. Zij eet kleine hoeveelheden. savonds krijgt zij voor de nacht een half tot een heel blikje (80 gram) nat voer. Verder staat er de hele dag droogvoer klaar
  waar ze weinig van eet. Ik heb haar nu 4 weken in mijn bezit en weet niet of ik haar nu meerdere keren per dag nat voer moet geven wat ze lekker vind maar ook niet veel van eet.
  Een pasklare oplossing zal er wel niet zijn, maar wel een advies?
  Dank voor de aandacht.
  Hannie Blanken.

  • Hoi Hannie,
   Het ligt er een beetje aan hoeveel ze eet. Brokjes zijn vrij calorie dicht en van sommige soorten is zelfs 30 tot 40 gram al genoeg voor een hele dag. De verpakking kan je een indicatie geven, maar ik raad altijd aan om zelf te berekenen hoeveel voer je moet geven.

   Als er de hele dag brokjes staan, is het wat lastiger te meten hoeveel ze eet. Wat je zou kunnen doen is een hoeveelheid afmeten (bijvoorbeeld de helft van de grammen die ze zou mogen) en kijken hoeveel ze eet. Dan krijg je een gerichter idee. Het natvoer kun je gewoon blijven geven, want dit is erg belangrijk voor het vocht. Je kunt ook wat meer natvoer gaan geven en de brokjes verminderen, mits de natvoer die je geeft compleet is.

   Heb je ook het idee dat ze afvalt? Hoe scoort ze op deze schaal:
   Body Condition Score Kat
   Zit ze op de onderste twee, dan is ze aan de dunne kant.

   Heb je het idee dat ze misschien pijn heeft? Dit kan lastig te zien zijn, want katten verbergen hun pijn goed en je hebt haar nog maar 4 weekjes, waardoor je misschien haar ‘normale’ gedrag niet kent. Als je eerder katten hebt gehad, valt het misschien op dat ze meer slaapt dan andere katten, zich meer terug trekt.

   Als je twijfelt, is een bezoekje aan de dierenarts verstandig. Een senior gezondheidscheck wordt eenmaal per jaar aangeraden waarbij ze gelijk kunnen kijken naar de tandjes en nieren, twee veelvoorkomende problemen bij katten, zeker katten op leeftijd.

   Ik hoop dat dit helpt.
   Laat je weten hoe het met je katje gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *