Kattenvoeding
Marilyn [Catmoneo]
Kattenvoeding
5 min

7 mythen over kattenvoer: Van "droogvoer is het beste" tot "hondenvoer voor je kat"

5 min
Griekse leeuwEr gaan veel verhalen de ronde over kattenvoer. Wat is goed, wat niet? Wat kun je geloven?   Deze 7 mythen over kattenvoer worden vaak vertelt. Zoals dat droogvoer prima is voor je kat. Of dat premium voer alleen maar duur is.   Wil jij weten welke mythen er nog meer zijn en hoeveel je ervan moet geloven? Lees dan verder!

#1 Droogvoer is goed (‘het beste’) voer voor je kat

Ik denk niet dat droogvoer voor je kat is. Na lang lezen en diep nadenken over de vraag ‘welk voer is het beste voor je kat?’ ben ik tot de conclusie gekomen dat droogvoer dat niet is. Hiervoor heb ik twee redenen: De kat is geen waterdrinker en de benodigde vocht komt uit zijn voer (prooidier). Droge brokjes zorgen ervoor dat je kat bijna continue uitgedroogd is. Zelfs als er altijd water staat, krijgt een kat op natvoer alsnog twee keer zoveel vocht binnen als een kat op droogvoer (1)! Hoeveel je kat aan vocht nodig heeft hangt mede af van zijn gewicht.   De brokjes bestaan uit veel koolhydraten, aangezien zetmeel nodig is om een brokje te maken. Als “bonus” komen daar suikers bij. Als vleeseters is de stofwisseling van een kat erop gericht om eiwitten om te zetten voor energie en bouwstoffen. Met koolhydraten kan hij maar weinig en worden met namelijk omgezet in vet. Dat betekent dat de kat op voedingsstoffenbasis ondervoed is, terwijl hij toch dikker wordt.

#2 Brokjes houden de tanden schoon

Grommende katDe brokjes schuren tegen de tanden van de kat. Daardoor wordt tandplak en slechte bacteriën verwijderd. Daardoor blijft het gebit schoner en gezonder. Deze verklaring klinkt heel logisch, totdat je er verder over nadenkt.   Allereerst, katten kauwen niet. Ze scheuren stukjes van het vlees af. Hun kaak kan geen malende beweging (opzij) maken. Als je kat ooit eens alles eruit gooit net na de maaltijd, dan zul je de stukjes erin zien zitten (sorry voor het onsmakelijke beeld).   Daarnaast kun je brokjes vergelijken met koekjes voor ons gebit. Houden koekjes ons gebit schoon? Ik denk het niet. Tandenpoetsen wel. Wil je dus meer aan de tandverzorging doen van je kat, poets dan zijn tanden (alhoewel een uitdaging, het is te doen!)   O en voordat je gaat twijfelen: natvoer maakt tandproblemen niet beter of erger (2).

#3 Er moet altijd iets te eten staan voor de kat

Katten eten meerdere maaltijden per dag. Daarom wordt gedacht dat er altijd eten voor de kat klaar moet staan. Brokjes zijn dan het handigst, want die gaan niet stinken en trekken geen vliegen aan.   Het gevolg is dat de meeste katten te veel gaan eten – uit verveling of uit verleiding. Jij hebt waarschijnlijk zelf geen idee hoeveel eigenlijk, want je vult gewoon (min of meer gedachteloos) bij. Het gevolg? Je kat wordt dik.   Beter is het om 2 tot 4 keer je kat afgemeten porties te voeren. Dit kun je enigszins aanpassen als hij toch dikker of juist dunner wordt. Die afgemeten proties kun je eventueel vrij voeren, mits je kat zichzelf kan reguleren. Natuurlijk kun je af en toe een snack geven.

#4 Premium merken zijn alleen maar duurder

[caption id="attachment_651" align="alignleft" width="171"]Royal Canin Instinctive in Saus Beter voer dan Aldi of Lidl?[/caption] Dit is deels waar. Het woord “premium” op kattenvoer is een inhoudsloos woorden, meer marketing dan waarheid. Duurder voer is niet per definitie beter.   Na analyses van Royal Canin en Hill’s, twee grote premium merken, ben ik niet overtuigd van hun kwaliteit. Toch staan zij bekend als duur en worden door velen gekocht. De prijs heeft in dit geval mede te maken door de hoeveelheid onderzoek die ze doen en hun reclamebudget.   Aan de andere kant zijn kwalitatieve producten duurder. Alleen al als je planten vervangt door vlees stijgt de prijs. Hoe meer vlees, hoe geschikter voor de kat, maar ook hoe duurder. Prijs is dus geen garantie voor goed voer of voor slecht voer.

#5 Mix geen variëteiten en wissel niet van voer

Bijna 2 op de 3 (65%) kiest kattenvoer op basis van de smaak. Rund, kip, vis zijn slechts een paar voorbeelden van de variëteit. Sommige baasjes variëren niet met voer en beweren stellig dat hun kat alleen maar die ene smaak lust.   Maar is dat ook zo? Alhoewel onze menselijke smaakpapillen gevoelig zijn, zijn die van katten dat veel minder. Katten bepalen hun voorkeuren met name op basis van geur en textuur (3). Daardoor is de textuur, vorm en grootte van het voer en vooral de aroma’s veel belangrijker.   Interessant feitje: 4% van het vleessoort is al genoeg om dit als smaak (bijvoorbeeld 'met kip') aan te merken. Zou je het dan nog echt proeven? Misschien moeten we het toch maar eens zelf proberen…   Bovendien eten ze in het wild ook verschillende dingen. Een muisje hier, een salamander daar, een lekkere spin of mug – er zit genoeg variëteit in het dieet. Juist door maar één soort voer aan te bieden voor langere tijd, kunnen tekorten en gevoeligheden zich makkelijker ontwikkelen (4). Wees dus niet bang voor een beetje mixen en matchen, maar doe het wel langzaam.

#6 Een kat kan ook wel hondenvoer eten

[caption id="attachment_796" align="alignleft" width="195"]Hondenvoer Wolf of Wilderness De inhoud lijkt hetzelfde, maar is het ook goed voor je kat?[/caption] Het is toch gewoon ingeblikt vlees, toch?! Niet helemaal. Dit kan een fatale misstap zijn. Voer voor katten bevat namelijk taurine. Dit is een bouwstof wat ze niet zelf kunnen aanmaken, maar super belangrijk is voor onder andere het hart en de ogen. Geef je je kat hondeneten, dan kan dit tot ernstige kwalen leiden zoals hartfalen en blindheid.   Ook je kat laten ‘meesnoepen’ van het hondeneten is niet verstandig. Daardoor krijgt hij calorieën binnen zonder de benodigde voedingsstoffen. Eet hij alsnog zijn eigen eten op, dan kan dit op langere termijn leiden tot overgewicht. Compenseert je kat door zijn eigen voer te laten staan, dan mist hij essentiële bouwstoffen.

#7 Natvoer is een lekkernijtje voor af en toe

De meeste katten duiken erop alsof het snoep is. Dit doet ons vermoeden dat het een lekkernijtje is dat je slechts af en toe geeft.   Maar is dat ook zo? Alleen omdat we iets lekker vinden, zou het slechts af en toe moeten? Drukken we onze stelregel ‘geniet maar met mate’ er door?   Soms wordt gedacht dat natvoer calorierijker is dan droogvoer. Dit is niet waar. Ik zou zelfs stellen dat droogvoer meer inhoudsloze calorieën brengt door de hogere hoeveelheid koolhydraten.   Het vocht in natvoer zorgt voor een betere geur- en smaakbeleving. Ondanks dat smaak- en geurstoffen ervoor zorgen dat brokjes aantrekkelijk zijn voor de kat, zorgt de doordringendere geur van natvoer ervoor dat de kat erop af duikt.   Wat geloof jij over kattenvoer en waarom? Pootje PurrfectCat Bronnen
  1. Waltham Dietary Water (Okt. 2011):Scientists discover dietary moisture window that boosts urinary tract health in cats
  2. Praktijk voor Kattengedrag (Liesbeth Puts): Is natvoer slechter dan brokken?
  3. Healthy Pets (Dr. Becker): The dangerous pets many cat owners believe
  4. Only Natural Pets (Dr. Jean): Top 10 Myths about pet food and nutrition
Photo Credit: ArtsyBee, Clickphoto