Wat zijn de beste kattensnacks
Snacks
Marilyn [Catmoneo]
Snacks
6 min

De top 5 beste kattensnoepjes (en welke snacks liever niet)

6 min

We verwennen onze katten graag met een lekkere traktatie. Liefde gaat door de maag, toch? De marketing speelt hier maar al te graag op in door allerlei soorten kattensnacks aan te bieden, de ene nog mooier gemaakt dan de andere.

 

Ook Lapje houdt van haar Cosma Snackies en eet graag een stukje rauwe kip. Ik vroeg me af of de kattensnoepjes gezond voor haar zijn. Welke kattensnoepjes zijn gezond en verantwoord?

 

De beste kattensnoepjes

Het beste kattensnoepje is een combinatie tussen lekker en gezond. Dit heeft te maken met de ingrediënten (en analyse). Je kat bepaalt uiteindelijk wat ‘lekker’ is: of hij duikt erop af, of hij haalt zijn neus ervoor op.

 

Ingrediënten

Wat gezond is, verschilt niet zoveel per kat. Zoek naar de ingrediënten en kijk of het uit vlees of uit planten bestaat. Maar al te vaak staan ongespecificeerde dierlijke bijproducten, granen en zelfs suiker op de ingrediëntenlijst. Als de snoepjes een kleurtje hebben, dan zijn er kleurstoffen gebruikt.

 

Gezondheidsvoordelen?

Sommige snoepjes claimen goed te zijn voor het immuunsysteem, de tanden, de gewrichten, haarballen of blaasgruis. Echter geloof ik niet dat een gezonde kat deze supplementen nodig heeft, hier heb ik er meer over geschreven. Voor katten die wel iets hebben zijn diverse opties, maar controleer de ingrediënten goed!

 

Catnip (Kattenkruid)

Catnip, ook wel kattenkruid of kattenmunt genoemd, bevat weinig calorieën en is veilig. Veel katten zijn hier dol op en worden er ook een beetje gek van: sommige worden zelfs een beetje stoned. Anderen worden kalmer, aanhankelijker of speelser. Sommige vinden het lekker om het op te eten.

 

Er zijn veel verschillende varianten. Je kunt het ze geven in een speelgoedje. Maar je kunt ook een pantykousje vullen en die in een afgesloten bakje met speeltjes leggen. Daarna kunnen ze helemaal los.


Niet elke kat reageert overigens op catnip. Je kunt dan eens valeriaan of matatabi proberen. Hier vind je een hele reeks speeltjes met catnip, valeriaan of matatabi. Valeriaan stinkt trouwens heel erg, maar Lapje is er dol op :)

 

Hoeveel mag je geven?

Min of meer onbeperkt. Het kan wel zijn dat de reactie minder is als je het vaker geeft. Daarom is het handig dit maximaal eens per 1 of 2 week aan te bieden.

Als je merkt dat je kat er agressief van wordt (soms bij mannetjes het geval), kun je beter stoppen met het geven.

 

Vlees of vis, zoals rauwe kip

Katten zijn echte vleeseters. Die ene keer dat Lapje het biefstukje van het aanrecht pikte, heeft ze er echt van genoten. Er was voldoende knaagwerk te doen en de kaken kregen een flinke work-out.

 

Als een biefstukje je een beetje te duur is (mij wel), zijn er genoeg alternatieven. Gewoon een stukje kipfilet of kippenhartjes zijn redelijk makkelijk voor je kat. Een kippennek bevat ook bot en is daardoor geschikter voor de meer gevorderde knager.

 

Ook een stukje vis (van de visboer) of tonijn op water uit blik vinden ze vaak lekker. Let op dat er geen olie of kruiden bij vis uit blik zitten en let ook op graten.

 

Je kunt dit gewoon rauw geven. De meeste katten kunnen hier prima tegen. Als je het wel wil verhitten, doe dan alleen de buitenkant. En zorg dat er nooit bot in zit - bij verhitting gaat dat splinteren met mogelijke maag/darm perforaties als gevolg! Voor jezelf moet je natuurlijk wel hygiëneregels handhaven, zoals je ook doet als je voor jezelf kookt.

 

Hoeveel mag je geven?

Denk in kattenporties, niet in mensenporties. Een dobbelsteentje per dag is genoeg!

 

Eendagskuiken

Eendagskuikens, maar ook muizen en kwartels, zijn prooidieren met goede verhoudingen voor de kat. Een prooidier geeft ze wat meer te knagen.

 

Eendagskuikens worden het meeste gegeven. Deze zijn erg goed voor mentale stimulatie en het heeft ook enigszins een poetseffect op de tanden.

 

Eendagskuikens kun je krijgen in sommige dierenwinkels of online bij webshops als Animal Food Express.


Hoeveel mag je geven?

Ik raad om maximaal 1 kuiken per week te geven. Sommige katten willen er eerst mee spelen. De eierdooier die in de kuiken zit, kan troep geven wanneer ze gaan knagen. Houd hier dus rekening mee voor de plek waar je het geeft. Ik vind de badkamer of keuken het makkelijkste voor het schoonmaken naderhand.

 

Gevriesdroogd vlees

Ben je niet zo van het rauwe vlees, dan kun je ook gaan voor ge(vries)droogde kattensnacks. Dit is vaak letterlijk vlees dat gedroogd is. Daardoor bevat het *meestal* ook geen ingrediënten als granen of suikers. Een stuk gezonder dus!

 

Er zijn diverse merken die ge(vries)droogde snacks voor katten hebben, waar alleen vlees in zit zonder andere toevoegingen. Sommige van deze kunnen ook geschikt zijn voor katten die bijvoorbeeld een allergie hebben voor kip of rund.

 

Cosma - In de smaken kip, eend, rund, tonijn of zalm.
Orijen - Original (kip/kalkoen) en Red Regional (wild zwijn/lam/angus rund)
Thrive - In de smaken kip of tonijn
Carnis - Diverse vis (sardines, haring, witvis, schol, spiering, kabeljauw, zalm, tonijn) en vlees (lam, schaap, paard, rund)

Spiering (gedroogd)

 

Hoeveel mag je geven?

Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid calorieën per stukje. Je kat zou niet meer dan 10% van zijn calorieën uit snoepjes moeten krijgen. Bij een buitenkat van 4 kilo is dat ongeveer 25 kcal uit snoepjes. Persoonlijk raad ik veel minder aan – 1 à 2 stukjes per dag is meer dan genoeg wat mij betreft.


Ook leuk: gooi eens zo'n snoepje door de gang/woonkamer. Dan kan je kat ze 1 voor 1 ophalen. Bewegen + snackies = een feestje :)

 

Kattengras

Kattengras is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een kattensnack. In gras zit foliumzuur, wat rijk is aan B6 en hemoglobine aanmaakt om de zuurstof in het lichaam te vervoeren. Ook zitten er vezels in die een voldaan gevoel geven.

 

Maar een kat eet ook gras om te kunnen overgeven. He, gedverderie, waarom zou je het dan geven? Omdat het de kat een opgelucht gevoel geeft. Bovendien helpt het om haarballen uit te spugen, die een gezondheidsrisico vormen als ze te groot worden. (Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze dagelijks gaan overgeven).

 

Als je gras haalt van buiten en in een potje zet, zorg er dan voor dat je zeker weet dat dit gras niet besproeid is met een of ander chemisch goedje. Een alternatief is kattengras in de winkel kopen.


Hoeveel mag je geven?

Katten weten vaak zelf hoeveel ze nodig hebben. Daarom kun je het onbeperkt laten staan. Als je kat echter schrokt of er echt niet vanaf kan blijven, is wegzetten waarschijnlijk beter. Geef het dan alleen wanneer je er bij bent voor een korte periode.

 

Lees hier meer over de veiligheid van kattengras en welke soort je moet nemen.

 

Alternatief: pluk het zelf eens langs de kant van de weg.

 

Heel soms: Groente en fruit, zoals meloen

Geloof het of niet, sommige katten zijn er dol op. Een stukje meloen, banaan, komkommer of appel, jammie! Of misschien liever bloemkool, broccoli of courgette? Het kan allemaal en fijne is dat het niet direct dik maakt.


Let wel op wát je geeft, want sommige dingen zijn niet goed of zelfs giftig voor je kat. Check dus voordat je het geeft online of bij je dierenarts of het oké is voor je kat.

 

Hoeveel mag je geven?

Ook hier: denk ik kattenporties, niet in mensenporties. Bovendien bevat fruit een redelijk hoeveelheid suiker, iets wat minder goed is voor je kat. Beperk dus de hoeveelheid tot minder dan een dobbelsteentje per dag. Geef het liever ook niet iedere dag.

 

Welke kattensnoepjes kun je beter vermijden?

Sommige snoepjes hebben een hoog caloriegehalte zonder toegevoegde voedingswaarde te zijn. Helaas kan zo’n ‘klein’ snoepje voor je kat een behoorlijk hap zijn en daardoor geef je al snel te veel. Zeker als je kat ook nog een ‘normale’ portie kattenvoer krijgt, is de kans op overgewicht groot.

 

Supermarkt kattensnoepjes en staafjes

In allerlei verschillende vormen en maten zijn ze er. De kattensnoepjes liggen in de supermarkten en de grote merken zijn ook online te koop.


Houd er rekening mee dat de ingrediënten van deze snoepjes niet erg goed zijn. Vaak zitten er veel granen en suiker in en maar een hele kleine portie vlees. Veel van deze snoepjes hebben granen op de eerste plek in de ingrediëntenlijst staan. Als je geluk hebt, staat vlees en dierlijke bijproducten op de tweede plek. Echter wordt dit niet gespecificeerd, dus je weet eigenlijk niet precies wat er nu gebruikt wordt.

 

Een beter alternatief

Een goedkoper en beter alternatief hierop is een goed merk kattenbrok kopen – als je kat al brokjes krijgt een ander merk dan je nu geeft. Geef de brokjes vervolgens als snoepje. Omdat hij dit normaal niet krijgt, kan hij er echt van smullen.

 

Kattenmelk

Je ziet het in zoveel reclames en misschien ook wel thuis: de kat lebbert tevreden van een schoteltje melk. Ik raad af om melk te geven vanwege de lactose die voor diarree kan zorgen en de loze calorieën die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Hier kun je mijn hele uitleg lezen. Dit geldt voor melk van de koe als voor "kattenmelk".


Als je kattenmelk geeft, zorg dat dat je maar een heel klein beetje geeft. Een eetlepel is genoeg. Ga veel lager zitten dan de hoeveelheid die de producent voorschrijft. Doe dit nooit ter vervanging van water.


Conclusie: Gezonde kattensnoepjes, geniet met mate

De beste kattensnoepjes zijn laag in calorieën en/of zijn gemaakt van vlees of vis. Deze zijn gezond en lekker voor je kat. De supermarktsnoepjes en zeker de kattenmelk kun je beter laten staan.

 

Hopelijk staat er in deze lijst iets waar jouw kat gek op is. Net zoals met alle lekkere dingen geldt ook voor de gezonde kattensnack: Geniet, maar geef met mate.