De top 5 beste kattensnoepjes (en welke snacks liever niet)

Slikkende Kat

We verwennen onze katten graag met een lekkere traktatie. Liefde gaat door de maag, toch? De marketing speelt hier maar al te graag op in door allerlei soorten kattensnacks aan te bieden, de ene nog mooier gemaakt dan de andere.

 

Ook Lapje houdt van haar Whiskas Temtations en eet graag een stukje rauwe kip. Ik vroeg me af of de kattensnoepjes gezond voor haar zijn. Welke kattensnoepjes zijn gezond en verantwoord?

 

De beste kattensnoepjes

Het beste kattensnoepje is een combinatie tussen gezond en lekker. Dit heeft te maken met de ingrediënten (en analyse). Je kat bepaald uiteindelijk wat ‘lekker’ is: of hij duikt erop af, of hij haalt zijn neus ervoor op.

 

Ingrediënten – Wat gezond is verschilt niet zoveel per kat. Zoek naar de ingrediënten en kijk of het uit vlees of uit planten bestaat. Maar al te vaak staan ongespecificeerde dierlijke bijproducten, granen en zelfs suiker op de ingrediëntenlijst. Als de snoepjes een kleurtje hebben, dan zijn er kleurstoffen gebruikt.

 

Gezondheidsvoordelen? – Sommige snoepjes claimen goed te zijn voor het immuunsysteem, de tanden, de gewrichten, haarballen of blaasgruis. Echter geloofd ik niet dat een gezonde kat deze supplementen nodig heeft. Voor katten die wel iets hebben zijn diverse opties, maar controleer de ingrediënten goed!

 

Welke snacks zijn wel goed?

 1. Catnip (kattenkruid)
 2. Rauw vlees of vis
 3. Prooidieren (eendagskuikens)
 4. Gedroogd vlees
 5. Kattengras
 6. Alleen voor heel soms: groenten en fruit

 

Catnip (Kattenkruid)

Catnip, ook wel kattenkruid of kattenmint genoemd, bevat weinig calorieën en is veilig. Veel katten zijn hier dol op en worden er ook een beetje gek van: sommige worden zelfs een beetje stoned. Anderen worden kalmer, aanhankelijker of speelser. Sommigen vinden het lekker om het op te eten.

 

Er zijn veel verschillende varianten. Je kunt het ze geven in een speelgoedje, zoals deze muis van Kong, of gewoon een los pakje. En laat ze dan maar losgaan.

Catnip Muis (Kong)

Niet elke kat reageert overigens op catnip. Je kunt dan eens valeriaan of matatabi proberen. Hier vind je een hele reeks speeltjes met catnip, valeriaan of matatabi.

 

Hoeveel mag je geven?

Min of meer onbeperkt. Het kan wel zijn dat de reactie minder is als je het vaker geeft. Daarom is het handig dit maximaal eens per 1 of 2 week aan te bieden.

Als je merkt dat je kat er agressief van wordt (soms bij mannetjes het geval) kun je beter stoppen met het geven.

 

Vlees of vis, zoals rauwe kip

Katten zijn echte vleeseters. Die ene keer dat Lapje het biefstukje van het aanrecht pikte heeft ze er echt van genoten. Er was voldoende knaagwerk te doen en de kaken kregen een echte work-out.

 

Als een biefstukje een beetje te duur is (mij wel) zijn er genoeg alternatieven. Gewoon een stukje kipfilet of kippenhartjes zijn redelijk makkelijker voor je kat. Een kippennek bevat ook bot en is daardoor geschikter voor de gevorderde knager.


Blog advertentie Via Natura

 

Ook een stukje vis (van de visboer) of tonijn op water uit blik vinden ze vaak lekker. Let op dat er geen olie of kruiden bij vis uit blik zitten en let ook op graten.

 

Je kunt dit gewoon rauw geven. Katten kunnen hier prima tegen. Koken zorgt er juist voor dat voor dat veel voedingsstoffen verloren gaan. Als je het wel wil verhitten, doe dan alleen de buitenkant (en nooit met bot!). Voor jezelf moet je natuurlijk wel hygiëneregels handhaven, zoals je ook doet als je voor jezelf kookt.

 

Hoeveel mag je geven?

Denk in kattenporties, niet in mensenporties. Voor een jonge kat geef je maximaal 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Een volwassen kat mag maximaal 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat met nierproblemen heeft, mag maar 5 gram per kilo lichaamsgewicht!

 

Eendagskuiken en prooien

Eendagskuikens, maar ook muizen en kwartels, zijn prooidieren met goede verhoudingen voor de kat. Een prooidier geeft ze wat meer te knagen.

 

De eendagskuiken (een ‘afvalproduct’ uit de kippenindustrie) wordt het meeste gegeven. Als je op zoek bent naar naar andere bevleesde botten, kun je hier kijken. Deze zijn erg goed voor mentale stimulatie en heeft ook een poetseffect op de tanden.

 

Eendagskuikens kun je krijgen in sommige dierenwinkels of online bij Animal Food Express.

Kuikens

  

 Hoeveel mag je geven?

Kuikens worden meestal maximaal 1 keer per week gegeven. Sommige katten willen er eerst mee spelen. De eierdooier die in de kuiken zit kan troep geven wanneer ze gaan knagen. Houd hier dus rekening mee voor de plek waar je het geeft.

 

Gevriesdroogd vlees

Ben je niet zo van het rauwe vlees, dan kun je ook gaan voor gevriesdroogde kattensnacks. Dit is vaak letterlijk vlees dat gedroogd is. Daardoor bevat het meestal ook geen ingrediënten als granen of suikers. Een stuk gezonder dus!

 

Er zijn diverse merken die gevriesdroogde snacks voor katten hebben, waar alleen vlees in zit zonder andere toevoegingen. Sommige van deze kunnen ook geschikt zijn voor katten die bijvoorbeeld een allergie hebben voor kip of rund.

 

Cosma – In de smaken kip, eend, rund, tonijn of zalm.
Orijen – Original (kip/kalkoen) en Red Regional (wild zwijn/lam/angus rund)
Thrive – In de smaken kip of tonijn
Carnis – Diverse vis (sardines, haring, witvis, schol, spiering, kabeljauw, zalm, tonijn) en vlees (lam, schaap, paard, rund)

Cosma Snackies OriginalOrijen kattensnack originalOrijen Kattensnack RegionalThrive Vriesgedroogde kattensnackSpiering (gedroogd)Lam Sticks (Carnis)

 

Hoeveel mag je geven?

Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid calorieën per stukje. Je kat zou niet meer dan 10% van zijn calorieën uit snoepjes moeten krijgen. Bij een buitenkat van 4 kilo is dat ongeveer 25 kcal uit snoepjes. Persoonlijk raad ik veel minder aan – 1 à 2 stukjes per dag zijn meer dan genoeg wat mij betreft.

 

Kattengras

Kattengras is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een kattensnack. In gras zit foliumzuur, wat rijk is aan B6 en hemaglobine aanmaakt om de zuurstof in het lichaam te vervoeren. Ook zitten er vezels in die een voldaan gevoel geven.

 

Maar een kat eet ook gras om te kunnen overgeven. He, gedverderie, waarom zou je het dan geven? Omdat het de kat een opgelucht gevoel geeft. Bovendien helpt het om haarballen uit te spugen, die een gezondheidsrisico vormen als ze te groot worden. (Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze dagelijks gaan overgeven).

 

Als je gras haalt van buiten en in een potje zet, zorg er dan voor dat je zeker weet dat dit gras niet besproeid is met een of ander chemisch goedje. Een alternatief is kattengras in de winkel kopen.

Kattengras
Schaal van Keramiek voor kattengras
Catit Design Senses Gras GardenSchaal Van Keramiek Voor Kattengras

 

Hoeveel mag je geven?

Katten weten vaak zelf hoeveel ze nodig hebben. Daarom kun je het onbeperkt laten staan. Als je kat echter schrokt of er echt niet vanaf kan blijven, is wegzetten waarschijnlijk beter. Geef het dan alleen wanneer je er bij bent voor een korte periode.

 

Lees hier meer over de veiligheid van kattengras en welke soort je moet nemen.

 

Alternatief: Een kattentuintje is ook leuk! Hierin staan ideeën voor planten die katten zonder problemen op kunnen knabbelen of kunnen eten.

 

Heel soms: Groente en fruit, zoals meloen

Geloof het of niet, sommige katten zijn er dol op. Een stukje meloen, banaan of appel, jammie! Of misschien liever bloemkool, broccoli of courgette? Het kan allemaal en fijne is dat het niet direct dik maakt. Let wel op wát je geeft, want sommige dingen zijn niet goed of zelfs giftig voor je kat.

Galia

 

Hoeveel mag je geven?

Ook hier: denk ik kattenporties, niet in mensenporties. Bovendien bevat fruit een redelijk hoeveelheid suiker, iets wat minder goed is voor je kat. Beperk dus de hoeveelheid die je geeft tot een heel klein stukje per dag.

 

Welke kattensnoepjes kun je beter vermijden?

Sommige snoepjes hebben een hoog caloriegehalte zonder toegevoegde voedingswaarde te zijn. Helaas kan zo’n ‘klein’ snoepje voor je kat een behoorlijk hap zijn en daardoor geef je al snel te veel. Zeker als je kat ook nog een ‘normale’ portie kattenvoer krijgt, is de kans op overgewicht groot.

 

Supermarkt kattensnoepjes en staafjes

In allerlei verschillende vormen en maten zijn ze er. De kattensnoepjes liggen in de supermarkten en de grote merken zijn ook online te koop. Een voorbeeld zijn de Whiskas snoepjes.

Whiskas Temtations

Houd er rekening mee dat de ingrediënten van deze snoepjes niet erg goed zijn. Vaak zitten er veel granen en suiker in en maar een hele kleine portie vlees. Veel van deze snoepjes hebben granen op de eerste plek in de ingrediëntenlijst staan. Als je geluk hebt, staat vlees en dierlijke bijproducten op de tweede plek. Echter wordt dit niet gespecificeerd, dus ik kan er alleen maar vanuit gaan dat dit de laatste afvalrestjes zoals kippenpoten zijn.

 

Een beter alternatief

Een goedkoper en beter alternatief hierop is een goede merk kattenbrok kopen – als je kat nu brokjes krijgt een ander merk. Geef de brokjes vervolgens als snoepje. Omdat hij dit normaal niet krijgt, kan hij er echt van smullen.

Goede opties zijn de brokjes van Acana, Applaws, Feringa, Orijen, Porta 21 of Thrive.

 

Kattenmelk

Je ziet het in zoveel reclames en misschien ook wel thuis: de kat lebbert tevreden aan een schoteltje melk.

Kitten drinkt melk

Belangrijk om te weten is dat katten niet goed tegen lactose (melksuiker) kunnen. Sommige katten, zeker oudere katten, kunnen lactose vaak slecht verteren en dat heeft diarree, overgeven en maagproblemen tot gevolg.

 

Lactose zit in gewone koeienmelk – en is niet weg te krijgen door het met water te verdunnen! Het zit ook in koffiemelk, kaas en andere zuivelproducten.

 

Whiskas kattenmelk

En daar komt kattenmelk in het plaatje, alhoewel ook kattenmelk niet lactosevrij is. Whiskas bijvoorbeeld zegt ‘minder melksuiker’ (lactose) te hebben, maar dat is dus niet ‘vrij van’. Als je echt helemaal lactose vrij wil, blijft alleen de lactosevrije melk over dat voor mensen gemaakt wordt.

 

Maar let op! (Katten)melk bevat heel veel calorieën. Voor een kat van 5 kilo is een kopje melk in calorieën gelijk aan 4,5 hamburgers voor een mens!

 

Als je dus kattenmelk geeft, zorg dat dat je maar een heel klein beetje geeft (ga veel lager zitten dan de hoeveelheid die de producent voorschrijft) en nooit ter vervanging van water.

 

Conclusie: Gezonde kattensnoepjes, geniet met mate

De beste kattensnoepjes zijn laag in calorieën en/of van vlees of vis. Deze zijn gezond en lekker voor je kat. De supermarktsnoepjes en zeker de kattenmelk kun je beter laten staan.

 

Hopelijk staat er in deze lijst iets waar jouw kat gek op is. Net zoals met alle lekkere dingen geldt ook voor de gezonde kattensnack: Geniet, maar geef met mate.

kattenpootje

PhotoCredit: Pixabay (BonBon, ChristopherPluta)

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

5 reacties:

 1. hallo wat ben ik blij met beste natvoer mac,s freedom mijn katten vinden dit heerlijk voer eten echt alles op hoop dat je dit blijf doen ook voor kittens

 2. Ik geef nog wel eens een miniscuul gedroogd valeriaanwortelstukje. ( daar zet ik soms thee van). Alleen één van onze katten reageert hier juist agressief op. Als ze het ruikt wordt ze heel fel.

  Zijn de kattenvleessnoepjes van Yarrah ‘goed’ voor een kat met blaasgruis? Ik heb nog staan voordat hij gruis kreeg. Een andere poes lust ze ook erg graag.

  Ik ben pas recent een ervaring rijker (blaasgruis kater) en ben erg geschrokken. Hij zit nog op blaasgruis en gewichtreducerend voer. Ik ben nu zijn natvoer aan het mengen met goede merken natvoer. Een heel gepuzzel ondanks jullie mooie blogs hierover. Vers is nog een paar stappen te ver. Daar moet ik mij goed over in lezen.

  • Sommige katten reageren niet of ze reageren agressief op catnip of valeriaan. Het is dan uiteraard niet aan te bevelen dit te geven.

   De Minisnacks van Yarrah zijn ‘niet slecht’ maar ik heb wel beter gezien. Gedroogd vlees bevat geen extra toevoegingen zoals kippenmeel,lijnzaad (dit wordt toegevoegd voor de omega-3 vetten, maar dit is met name ALA en katten kunnen dat amper/niet omzetten naar de gewilde EPA en DHA) en zout. Kijk eens naar Cosma Snackies, ik hoor van vele baasjes dat ze de katten dit lekker vinden.

   Heb je wat betreft blaasgruis de artikelen serie hierover al gelezen? Je kunt ze hier vinden.

 3. Fijn artikel! Goed uitgelegd zonder oordeel. Ik mengde dus melk met water maar ik ga dit niet meer doen. Ik zal de lactosevrije melk gaan kopen en dit met mate af en toe geven. Thx 🙂

  • Melk wordt voorgedaan in reclames als ‘natuurlijk voor de kat’, maar dat is het eigenlijk niet. Het is echt een snack, die net als cola voor ons, veel energie levert maar weinig voedingswaarde. Fijn om te zien dat je dit meeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *