Voer Review Purizon adult brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
6 min

Review Purizon Adult kattenbrokken

6 min

Purizon is onderdeel van Matina, het voedingsmerk dat uitsluitend via Zooplus verkoopt. Volgens de verkooptekst staat het natuurlijke voer van de vleesetende kat centraal bij de ontwikkeling van Purizon droogvoer.   Bij die belofte was ik nieuwsgierig naar de ingrediënten en analyse. In dit review vind je mijn bevindingen voor onze katten.


Purizon kattenbrokken

Er zijn vijf varianten voor volwassen katten, waarvan eentje speciaal voor de gecastreerde kat. De vier Adult smaken zijn er in:

  • Kip en vis
  • Lam en vis
  • Vis
  • Wild zwijn en kip

De beste Purizon variant: Sterilised kip met vis

Purizon Sterilised Kip en vis brokjes (zak)Ingrediënten: 30 % vers kippenvlees, 28% kippenvlees (gedroogd), aardappels, 5 % kipenvet, 2 % ei (gedroogd), 1,5 % verse botvrije haring, 1,5 % haring (gedroogd), 1 % visolie (100 % haringolie), 1 % gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, erwtenvezels, wortels (gedroogd), luzerne (gedroogd), inuline, fructo-oligosacchariden, mannan-oligosacchariden, granaatappel (gedroogd), appel (gedroogd), spinazie (gedroogd), 0,3 % psyllium, zwarte bes (gedroogd), sinaasappel (gedroogd), blauwe bosbes (gedroogd), natriumchloride, biergist (gedroogd), 0,2 % kurkuma wortels, 0,12 % glucosamine, 0,09 % chondroïtinesulfaat, goudsbloemextract, aloë vera-extract, groene thee-extract, rozemarijn extract.


Analyse

Vocht10%1DBME
Eiwit46%51,1%50%
Vet11%12,2%29%
KH219%21,1%21%
Vezels5,1%

Ruwe as8,9%
Kcal/100gram: 3213

1Niet vermeld op de website, dan is 10% de standaard aanname.

2Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract) = 100% - vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels ; de koolhydraten die energie leveren.

3Op basis van modified Atwater (dit beïnvloedt ook het energieprofiel). DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten bestaan uit vers en gedroogd kippenvlees. Daarnaast komt er nog een klein gedeeld uit het ei, de verse en gedroogde haring en de gehydrolyseerde dierlijke eiwitten.


Alleen de gehydrolyseerde dierlijke eiwitten vind ik helemaal niets. Dit zijn chemisch bewerkte eiwitten die MSG bevatten, een smaakversterker die niet vrij is van bijwerkingen (zie ook: wat zijn gehydroliseerde eiwitten?). Gelukkig is dit slechts 1% en bij lange na niet het merendeel van de eiwitten.


De Purizon sterilised is één van de zeer weinige brokken die veel eiwit bevat. Op basis van het energie profiel is dit maar liefst 50%, wat betekent dat 50% van de calorieën uit eiwitten komen.


Voor katten is dit heel belangrijk. Het absolute minimum wordt bepaald door hun stikstofbalans, maar hun optimale minimum wordt bepaalde door het onderhoud dat nodig is voor spieren, organen en huid (‘lean body mass’, letterlijk vertaald: vetvrije massa).


Bij intacte katten moet minimaal 30% van de energie uit eiwit komen voor dit onderhoud. Omdat gecastreerde katten minder mogen eten, ligt dit minimum bij hun op minstens 40%+. Deze brok gaat daar ruimschoots overeen.


De vetten

Vetzuren

De vetten komen uit grotendeel uit het kippenvlees en kippenvet. Deze bestaan voor 70% uit verzadigde vetten en enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze leveren energie, maar geen essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je kat zelf niet kan aanmaken.


De essentiële vetzuren komen uit de meervoudige onverzadigde vetzuren (MOV), en zijn de bekende omega 3 en 6. Niet alleen de hoeveelheid is van belang, maar ook de ratio. De maximale ratio is 10:1, idealiter richting de 5:1 of lager. Hogere verhoudingen kunnen zorgen voor constante ontstekingen.


Volgens de analyse zit in Sterilised 0,45% omega 3 vetzuren in en 2% omega 6. Dit is een ratio van 1:4,4 – erg goed dus.


EPA en DHA

Omega 3 bevat drie essentiële vetzuren, namelijk ALA, EPA en DHA. Meestal is ALA wel aanwezig, maar EPA en DHA in mindere mate.


Kippenvet bijvoorbeeld heeft een verhouding van omega 3:6 van 19,5:1. Niet erg goed dus. Helaas zit hier ook amper EPA en DHA in.


De visolie uit haring levert ook een gedeelte van de vetzuren. In tegenstelling tot de kip, is haringolie veel rijker aan MOV en bevat de gewilde EPA en DHA omega 3 vetzuren. Echter schiet hier de ratio met omega 6 weer de andere kant op met 1:0,14. Dat hoeft ook weer niet.


Omega 3 en 6 in haringolie


Om zelf een inschatting te maken van de verhouding van omega 3 en 6, heb ik deze uit het kippenvet en de haringolie gehaald. Als je kijkt naar deze verhouding, is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 behoorlijk goed met een ratio van 1:6,2.


 Vergelijking omega 3 en 6 (in grammen), per 100 gram voer


Omega 3EPADHAOmega 6Ratio n3:n6
Kippenvet (5%)0,050,000,000,981:19,5
Haringolie (1%)0,110,130,180,017,3:1
Totaal0,160,130,180,991:6,2


Het kippenvlees zal nog bijdragen aan de hoeveelheid omega 6 en de haring zal toevoegen aan omega 3. Helaas heb ik geen gegevens over hoog verhit vlees en vis. Als je kijkt naar de analyse die de fabrikant geeft, valt het wel positief uit.


Totale vetten

De totaal aantal vetten zijn relatief laag. Slechts 29% van de calorieën komt uit vet. Een wilde kat eet gemiddeld 46% calorieën uit vet en een gedomesticeerde kat die zelf mag kiezen 36%. De 29% in dit voer is dus relatief aan de lage kant.


Dat gezegd hebbende, dit is normaal voor Sterilised voeding. Dit wordt gedaan om de totaal aantal calorieën naar beneden te brengen, zodat je een normale portie kan blijven geven. Deze zijn deels vervangen door eiwitten en deels door koolhydraten (in tegenstelling tot vele andere sterilised varianten, die de vet vervangen door koolhydraten alleen).


De koolhydraten

De koolhydraten bestaan voornamelijk uit aardappels. Aardappels worden vaak gebruikt ter vervanging van graan. Daardoor is dit voer graanvrij en glutenvrij. Desalniettemin maakt het voor de kat weinig uit of er graan of aardappel gebruikt wordt. Beiden zijn slechts energieleveranciers en bevatten weinig tot geen essentiële voedingsstoffen.


Wat belangrijker is, is de hoeveelheid koolhydraten. Evolutionair zijn katten niet ontwikkelt om koolhydraten als energiebron te gebruiken, alhoewel ze het tot op zekere hoogte wel kunnen. Er zijn al onderzoeken die aantonen dat katten een koolhydratenplafond hebben, waarnaar ze stoppen met eten.


In deze voeding is 21% van de calorieën uit koolhydraten. Dat is vrij veel en komt mede omdat het vet zo laag is. Toch zit het nog onder het koolhydratenplafond van 3 gram per kilo lichaamsgewicht. Als de kat verder geen klachten heeft van de koolhydraten (diarree of overgeven) is dit nog niet rampzalig.


De toevoegingen

De toevoegingen bestaan uit een vrij lange lijst. Dit vertelt dat er veel voedingsstoffen uit de verse en gedroogde toevoegingen verloren zijn gegaan. Deze moesten synthetisch worden toegevoegd om het voer compleet te maken. In deze premix zitten onder andere vitaminen en mineralen.   De mineralen zink, mangaan, ijzer en koper zijn toegevoegd als chelaat, waardoor het beter opneembaar is. Dit is tevens ook een duurdere manier.


DL-Methionine

Eentje die ik eruit wil lichten is DL-methionine. Methionine is een essentieel aminozuur (voedingsstof uit eiwit) die verloren gaat door verhitting. DL-methionine is de synthetische variant hiervan.


Echter wordt het ook vaak gebruikt om de urine te verzuren, ter preventie van blaasgruis (struviet). Helaas wordt vaak niet getest in hoeverre voer verzuurt en welke pH waarde dit oplevert.


Wel wordt vaak de marketing gebruikt dat het goed is voor de urinewegen en dat het blaasstenen voorkomt – en dat is bij deze variant niet anders.


Wat me specifiek opvalt is dat hier maar liefst 5.000mg per kilo wordt gebruikt. Bij vele andere voedingen is dit 1.500mg/kilo. Urinary voedingen zitten vaker op 1,5% (15.000mg/kg). Purizon gebruikt dus behoorlijk veel.

Volgens het National Research Council is dit overigens niet té veel, en zit het nog ver onder het maximum dat schadelijk is.


Het nadeel van DL-methionine is dat het kan leiden tot overgeven en diarree. Ernstigere bijwerkingen zijn bloedverzuring en botontkalking, bloedarmoede en nierfalen. Ook calcium-oxalaat blaasstenen is een bijwerking en het voorkómen van deze stenen stijgt en daalt met de hoeveelheid DL-methionine die in regulier kattenvoer wordt toegevoegd.


Lees meer: Het gevaar van DL-methionine


De calorieën

Omdat er minder vet in zit dan normaal, is de brok ook minder caloriedicht dan de gemiddelde brok. Het bevat 321kcal per 100 gram. Op basis hiervan kun je berekenen hoeveel je kat van de brok mag hebben.


Zo mag een gecastreerde kat van 4 kilo 190kcal per dag. Dat betekent dat hij van Purizon Sterilised 59 gram per dag mag. Dit is een richtlijn en kan per individuele kat altijd verschillen.


Lees meer: Hoeveel eten mag mijn kat per dag?


Purizon Adult varianten: diverse smaken

Naast de Sterilised heeft Purizon nog diverse Adult varianten in 4 verschillende smaken. Deze zal ik hieronder iets korter behandelen.


Energieprofiel

In deze tabel kun je zien hoeveel energie eiwitten, vetten en koolhydraten leveren. Eiwitten moeten boven de 40% uitkomen en koolhydraten liever niet boven de 25%.

SmaakKcal1Gram2EiwitVetKH
Kip met vis3795041%45%15%
Lam met vis3785039%45%16%
Vis3795041%45%15%
Zwijn en kip3785041%45%14%

1Per 100 gram; gebaseerd op modified Atwater 2Gram per dag voor een gecastreerde kat van 4 kilo, gebaseerd op 190kcal per dag.


Eiwitten

Kip met vis: Deze bestaat uit voornamelijk kip en daarnaast nog een klein beetje haring (1,5% vers en 1,5% gedroogd). Ook hierin zitten gehydrolyseerde dierlijke eiwitten (GDE) (


Lam met vis: Hierin zit voornamelijk lam, zowel vers (28%) toegevoegd als gedroogd (26%). Tevens bevat het kleine hoeveelheden haring en GDE (


Vis: Deze brok bestaat voornamelijk uit haring. Dit wordt minder vaak gebruikt in brokken en kan bij voedselgevoeligheden mogelijk helpen. Er zit wel ei in waarvan de bron onbekend is (waarschijnlijk kippenei) welke bij een zware allergie wel problemen kan opleveren. Ook bevat het weer GDE (


Wild zwijn en kip: Deze smaak naam doet eer aan zijn naam door ook daadwerkelijk veel verse (25%) en gedroogde (23%) wilde zwijn te bevatten. Daarnaast zit er nog een kleinere hoeveelheid kip in (vers 6% en gedroogd 6%). Verder zit er nog minder dan 1% ei, haring en GDE in.


ConclusieDe smaken zijn ook een eerlijke weergave van de eiwitbronnen. De verse bronnen zijn niet vooraf bewerkt, maar bevatten per 100 gram wel minder eiwit dan gedroogde vlees toevoegingen. GDE zie ik liever niet, maar gelukkig zijn dit kleine hoeveelheden.

Elke brok bevat voor een gecastreerde kat (4 kilo) net iets te weinig eiwit (~39-41%). Het vertaalt zich naar ongeveer 21 tot 22 gram eiwit per dag, waar 22,1 gram al het minimum is. Voor een senior kat (12+) zou ik liever meer eiwit zien om spierafbraak te voorkomen. Purizon Adult Vis (zak)


Vetten

Kip met vis & Wild zwijn en kip: Beiden zijn net als de Sterilised op basis van kippenvet en haringolie.


Lam met vis: Hierin zit dierlijk vet en haringolie. Haringolie is rijk aan omega 3, maar van dierlijk vet kan ik helaas niets zeggen. Dat is precies de reden waarom je vage beschrijvingen als deze liever vermijd.


Vis: Haringolie is de enige toegevoegde vet. Dit is erg rijk aan omega 3 vetten, maar bevat weinig omega 6 vetzuren. Sowieso zou ik niet dagelijks een visbrok geven, maar door de omega 3 vetzuren kun je deze wel mooi gebruiken ter afwisseling met één van de andere varianten of een ander merk dat hoog in omega 6 vetzuren is.


Omega 3:6 vetzuren


Omega 3Omega 6Ratio
Kip met vis0,90%3,30%3,7
Lam met vis0,90%3,40%3,8
Vis1,40%3,10%2,2
Zwijn met kip0,90%3,40%3,8

Koolhydraten

Alle smaken bevatten aardappel als grootste bron van koolhydraten, net zoals de Sterilised.


Alhoewel ik streef naar minder dan 10%, maximaal 12% van de calorieën uit koolhydraten, is tussen de 14 en 16% niet slecht. Zeker in het brokken segment is dit aan de lage kant, want positief is.


Andere ingrediënten en toevoegingen

Inuline, fructo oligosacchariden en mono oligosachariden: Vaak worden deze gebruikt als pre-biotica, oftewel voeding voor de darmbacteriën.


Glucosamine en chondroïtine: Dit zit in kraakbeen en dit wordt ingezet ter ondersteuning van gewrichten. Of het werkelijk helpt is onduidelijk. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid, en vaak lijkt die te laag om werkelijk effect te hebben.


Mineralen als chelaten: Zink, mangaan, ijzer en koper is toegevoegd als gelaat. Daardoor zijn ze gebonden aan bijvoorbeeld een aminozuur en zijn ze beter opneembaar.


DL-methionine: Net als in de Sterilised zit ook in de Adult varianten DL-methionine. De hoeveelheid verschilt tussen 4.000 en 5.000mg per kilo voer. Dit is nog steeds veel ten opzichte van vele andere kattenbrokken.


De brokjesPurizon Adult vis brok


Waar kun je Purizon kopen en hoeveel kost Purizon?

Waar te koop? Purizon kun je kopen bij Zooplus.   Prijs  Purizon Kip met Vis kost €10 per kilo; de andere varianten zijn €10,80 per kilo.


Prijzen per dag:SterilisedKip met visRest
Kat 3 kilo (157kcal)€ 0,53€ 0,41€ 0,45
Kat 4 kilo (190kcal)€ 0,64€ 0,50€ 0,54
Kat 5 kilo (220kcal)€ 0,74€ 0,58€ 0,63


De prijs kwaliteit verhouding is erg goed. Purizon is iets duurder dan de gemiddelde brok. Deze kost per kilo €9,09. Voor een gecastreerde kat (4 kilo) is de gemiddelde dagprijs €0,47.


Positief

  • In de Sterilised meer dan voldoende eiwitten, wat ook geschikt is bij overgewicht wanneer je minder dan normaal voert.
  • In de Adult varianten net niet genoeg eiwit. Indien gecombineerd met een voer hoger in eiwit kunnen katten dit zelf reguleren.
  • Koolhydraten zijn laag genoeg voor gezonde katten. Voor katten met diabetes is dit een tussenoptie: het is lager in KH dan vele andere brokken, maar liever zie ik dit nog lager (minder dan 5% van de calorieën).

Nadelen

De DL-methionine vind ik het grootste nadeel van deze brok. Hiervan wordt ook veel toegevoegd ten opzichte van andere brokken. Het zit nog onder het maximum, maar misschien zie je bij jouw kat toch problemen. Probeer dan zeker eens een andere brok. Ik heb overigens zelf nog geen problemen met Purizon ondervonden bij Lapje.


Dit gezegd hebbende, voor katten met een hoge urine pH of katten met aanleg (een geschiedenis van terugkerende struviet) is dit mogelijk een goede optie.


Conclusie: Purizon kattenbrokken aanbevolen

De ingrediënten en analyse spreken mij erg aan. Ook zijn er maar weinig brokken die voldoende eiwitten bevatten voor het onderhoud van spieren, organen en huid – en deze brokken horen hier bij. Je kunt ze kopen bij Zooplus.


Pssst. Toch nieuwsgierig naar andere brokken? Hier vind je mijn overzicht van goede kattenbrokken.