Review Purizon Adult kattenbrokken

Purizon Sterilised Kip en vis brokjes (zak)Purizon is onderdeel van Matina, het voedingsmerk dat uitsluitend via Zooplus verkoopt. Volgens de verkooptekst staat het natuurlijke voer van de vleesetende kat centraal bij de ontwikkeling van Purizon droogvoer.

 

Bij die belofte was ik nieuwsgierig naar de ingrediënten en analyse. In dit review vind je mijn bevindingen voor de

 

Purizon kattenbrokken

Er zijn vijf varianten voor volwassen katten, waarvan eentje speciaal voor de gecastreerde kat. De vier Adult smaken zijn er in:

 • Kip en vis
 • Lam en vis
 • Vis
 • Wild zwijn en kip

 

De beste Purizon variant: Sterilised kip met vis

Purizon Sterilised Kip en vis brokjes (zak)

Ingrediënten: 30 % vers kippenvlees, 28% kippenvlees (gedroogd), aardappels, 5 % kipenvet, 2 % ei (gedroogd), 1,5 % verse botvrije haring, 1,5 % haring (gedroogd), 1 % visolie (100 % haringolie), 1 % gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, erwtenvezels, wortels (gedroogd), luzerne (gedroogd), inuline, fructo-oligosacchariden, mannan-oligosacchariden, granaatappel (gedroogd), appel (gedroogd), spinazie (gedroogd), 0,3 % psyllium, zwarte bes (gedroogd), sinaasappel (gedroogd), blauwe bosbes (gedroogd), natriumchloride, biergist (gedroogd), 0,2 % kurkuma wortels, 0,12 % glucosamine, 0,09 % chondroïtinesulfaat, goudsbloemextract, aloë vera-extract, groene thee-extract, rozemarijn extract.

 

Analyse

Vocht 10%1 DB ME
Eiwit 46% 51,1% 50%
Vet 11% 12,2% 29%
KH2 19% 21,1% 21%
Vezels 5,1%
Ruwe as 8,9% Kcal/100gram: 3213

1Niet vermeld op de website, dan is 10% de standaard aanname.
2Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels ; de koolhydraten die energie leveren.
3Op basis van modified Atwater (dit beïnvloedt ook het energieprofiel).

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten bestaan uit vers en gedroogd kippenvlees. Daarnaast komt er nog een klein gedeeld uit het ei, de verse en gedroogde haring en de gehydrolyseerde dierlijke eiwitten.

 

Alleen de gehydrolyseerde dierlijke eiwitten vind ik helemaal niets. Dit zijn chemisch bewerkte eiwitten die MSG bevatten, een smaakversterker die niet vrij is van bijwerkingen (zie ook: wat zijn gehydroliseerde eiwitten?). Gelukkig is dit slechts 1% en bij lange na niet het merendeel van de eiwitten.

 

De Purizon sterilised is één van de zeer weinige brokken die veel eiwit bevat. Op basis van het energie profiel is dit maar liefst 50%, wat betekent dat 50% van de calorieën uit eiwitten komen.

 

Voor katten is dit heel belangrijk. Het absolute minimum wordt bepaald door hun stikstofbalans, maar hun optimale minimum wordt bepaalde door het onderhoud dat nodig is voor spieren, organen en huid (‘lean body mass’, letterlijk vertaald: vetvrije massa).

 

Bij intacte katten moet minimaal 30% van de energie uit eiwit komen voor dit onderhoud. Omdat gecastreerde katten minder mogen eten, ligt dit minimum bij hun op minstens 40%+. Deze brok gaat daar ruimschoots overeen.

 

De vetten

Vetzuren

De vetten komen uit grotendeel uit het kippenvlees en kippenvet. Deze bestaan voor 70% uit verzadigde vetten en enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze leveren energie, maar geen essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je kat zelf niet kan aanmaken.

 

De essentiële vetzuren komen uit de meervoudige onverzadigde vetzuren (MOV), en zijn de bekende omega 3 en 6. Niet alleen de hoeveelheid is van belang, maar ook de ratio. De maximale ratio is 10:1, idealiter richting de 5:1 of lager. Hogere verhoudingen kunnen zorgen voor constante ontstekingen.

 

Volgens de analyse zit in Sterilised 0,45% omega 3 vetzuren in en 2% omega 6. Dit is een ratio van 1:4,4 – erg goed dus.

 

EPA en DHA

Omega 3 bevat drie essentiële vetzuren, namelijk ALA, EPA en DHA. Meestal is ALA wel aanwezig, maar EPA en DHA in mindere mate.

 

Kippenvet bijvoorbeeld heeft een verhouding van omega 3:6 van 19,5:1. Niet erg goed dus. Helaas zit hier ook amper EPA en DHA in.

 

De visolie uit haring levert ook een gedeelte van de vetzuren. In tegenstelling tot de kip, is haringolie veel rijker aan MOV en bevat de gewilde EPA en DHA omega 3 vetzuren. Echter schiet hier de ratio met omega 6 weer de andere kant op met 1:0,14. Dat hoeft ook weer niet.

Omega 3 en 6 in haringolie

 

Om zelf een inschatting te maken van de verhouding van omega 3 en 6, heb ik deze uit het kippenvet en de haringolie gehaald. Als je kijkt naar deze verhouding, is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 behoorlijk goed met een ratio van 1:6,2.

 

Vergelijking omega 3 en 6 (in grammen), per 100 gram voer

Omega 3 EPA DHA Omega 6 Ratio n3:n6
Kippenvet (5%) 0,05 0,00 0,00 0,98 1:19,5
Haringolie (1%) 0,11 0,13 0,18 0,01 7,3:1
Totaal 0,16 0,13 0,18 0,99 1:6,2

 

Het kippenvlees zal nog bijdragen aan de hoeveelheid omega 6 en de haring zal toevoegen aan omega 3. Helaas heb ik geen gegevens over hoog verhit vlees en vis. Als je kijkt naar de analyse die de fabrikant geeft, valt het wel positief uit.

 

Totale vetten

De totaal aantal vetten zijn relatief laag. Slechts 29% van de calorieën komt uit vet. Een wilde kat eet gemiddeld 46% calorieën uit vet en een gedomesticeerde kat die zelf mag kiezen 36%. De 29% in dit voer is dus relatief aan de lage kant.

 

Dat gezegd hebbende, dit is normaal voor Sterilised voeding. Dit wordt gedaan om de totaal aantal calorieën naar beneden te brengen, zodat je een normale portie kan blijven geven. Deze zijn deels vervangen door eiwitten en deels door koolhydraten (in tegenstelling tot vele andere sterilised varianten, die de vet vervangen door koolhydraten alleen).

 

De koolhydraten

De koolhydraten bestaan voornamelijk uit aardappels. Aardappels worden vaak gebruikt ter vervanging van graan. Daardoor is dit voer graanvrij en glutenvrij. Desalniettemin maakt het voor de kat weinig uit of er graan of aardappel gebruikt wordt. Beiden zijn slechts energieleveranciers en bevatten weinig tot geen essentiële voedingsstoffen.

 

Wat belangrijker is, is de hoeveelheid koolhydraten. Evolutionair zijn katten niet ontwikkelt om koolhydraten als energiebron te gebruiken, alhoewel ze het tot op zekere hoogte wel kunnen. Er zijn al onderzoeken die aantonen dat katten een koolhydratenplafond hebben, waarnaar ze stoppen met eten.

 

In deze voeding is 21% van de calorieën uit koolhydraten. Dat is vrij veel en komt mede omdat het vet zo laag is. Toch zit het nog onder het koolhydratenplafond van 3 gram per kilo lichaamsgewicht. Als de kat verder geen klachten heeft van de koolhydraten (diarree of overgeven) is dit nog niet rampzalig.

 

De toevoegingen

De toevoegingen bestaan uit een vrij lange lijst. Dit vertelt dat er veel voedingsstoffen uit de verse en gedroogde toevoegingen verloren zijn gegaan. Deze moesten synthetisch worden toegevoegd om het voer compleet te maken. In deze premix zitten onder andere vitaminen en mineralen.

 

De mineralen zink, mangaan, ijzer en koper zijn toegevoegd als chelaat, waardoor het beter opneembaar is. Dit is tevens ook een duurdere manier.

 

DL-Methionine

Eentje die ik eruit wil lichten is DL-methionine. Methionine is een essentieel aminozuur (voedingsstof uit eiwit) die verloren gaat door verhitting. DL-methionine is de synthetische variant hiervan.

 

Echter wordt het ook vaak gebruikt om de urine te verzuren, ter preventie van blaasgruis (struviet). Helaas wordt vaak niet getest in hoeverre voer verzuurt en welke pH waarde dit oplevert.

 

Wel wordt vaak de marketing gebruikt dat het goed is voor de urinewegen en dat het blaasstenen voorkomt – en dat is bij deze variant niet anders.

 

Wat me specifiek opvalt is dat hier maar liefst 5.000mg per kilo wordt gebruikt. Bij vele andere voedingen is dit 1.500mg/kilo. Urinary voedingen zitten vaker op 1,5% (15.000mg/kg). Purizon gebruikt dus behoorlijk veel.

 

Het nadeel van DL-methionine is dat het kan leiden tot overgeven en diarree. Ernstigere bijwerkingen zijn bloedverzuring en botontkalking, bloedarmoede en nierfalen. Ook calcium-oxalaat blaasstenen is een bijwerking en het voorkómen van deze stenen stijgt en daalt met de hoeveelheid DL-methionine die in regulier kattenvoer wordt toegevoegd.

 

Lees meer: Het gevaar van DL-methionine

 

De calorieën

Omdat er minder vet in zit dan normaal, is de brok ook minder caloriedicht dan de gemiddelde brok. Het bevat 321kcal per 100 gram. Op basis hiervan kun je berekenen hoeveel je kat van de brok mag hebben.

 

Zo mag een gecastreerde kat van 4 kilo 190kcal per dag. Dat betekent dat hij van Purizon Sterilised 59 gram per dag mag. Dit is een richtlijn en kan per individuele kat altijd verschillen.

 

Lees meer: Hoeveel eten mag mijn kat per dag?

 

Purizon Adult varianten: diverse smaken

Naast de Sterilised heeft Purizon nog diverse Adult varianten in 4 verschillende smaken. Deze zal ik hieronder iets korter behandelen.

 

Energieprofiel

In deze tabel kun je zien hoeveel energie eiwitten, vetten en koolhydraten leveren. Eiwitten moeten boven de 40% uitkomen en koolhydraten liever niet boven de 25%.

 

Smaak Kcal1 Gram2 Eiwit Vet KH
Kip met vis 379 50 41% 45% 15%
Lam met vis 378 50 39% 45% 16%
Vis 379 50 41% 45% 15%
Zwijn en kip 378 50 41% 45% 14%

1Per 100 gram; gebaseerd op modified Atwater
2Gram per dag voor een gecastreerde kat van 4 kilo, gebaseerd op 190kcal per dag.

 

Eiwitten

Kip met vis: Deze bestaat uit voornamelijk kip en daarnaast nog een klein beetje haring (1,5% vers en 1,5% gedroogd). Ook hierin zitten gehydrolyseerde dierlijke eiwitten (GDE) (<1,5%).

 

Lam met vis: Hierin zit voornamelijk lam, zowel vers (28%) toegevoegd als gedroogd (26%). Tevens bevat het kleine hoeveelheden haring en GDE (<1,5%).

 

Vis: Deze brok bestaat voornamelijk uit haring. Dit wordt minder vaak gebruikt in brokken en kan bij voedselgevoeligheden mogelijk helpen. Er zit wel ei in waarvan de bron onbekend is (waarschijnlijk kippenei) welke bij een zware allergie wel problemen kan opleveren. Ook bevat het weer GDE (<2%).

 

Wild zwijn en kip: Deze smaak naam doet eer aan zijn naam door ook daadwerkelijk veel verse (25%) en gedroogde (23%) wilde zwijn te bevatten. Daarnaast zit er nog een kleinere hoeveelheid kip in (vers 6% en gedroogd 6%). Verder zit er nog minder dan 1% ei, haring en GDE in.

 

Conclusie: De smaken zijn ook een eerlijke weergave van de eiwitbronnen. De verse bronnen zijn niet vooraf bewerkt, maar bevatten per 100 gram wel minder eiwit dan gedroogde vlees toevoegingen. GDE zie ik liever niet, maar gelukkig zijn dit kleine hoeveelheden.

 

Elke brok bevat voor een gecastreerde kat (4 kilo) net iets te weinig eiwit (~39-41%). Het vertaalt zich naar ongeveer 21 tot 22 gram eiwit per dag, waar 22,1 gram al het minimum is. Voor een senior kat (12+) zou ik liever meer eiwit zien om spierafbraak te voorkomen.

Purizon Adult Vis (zak)

Vetten

Kip met vis & Wild zwijn en kip: Beiden zijn net als de Sterilised op basis van kippenvet en haringolie.

 

Lam met vis: Hierin zit dierlijk vet en haringolie. Haringolie is rijk aan omega 3, maar van dierlijk vet kan ik helaas niets zeggen. Dat is precies de reden waarom je vage beschrijvingen als deze liever vermijd.

 

Vis: Haringolie is de enige toegevoegde vet. Dit is erg rijk aan omega 3 vetten, maar bevat weinig omega 6 vetzuren. Sowieso zou ik niet dagelijks een visbrok geven, maar door de omega 3 vetzuren kun je deze wel mooi gebruiken ter afwisseling met één van de andere varianten of een ander merk dat hoog in omega 6 vetzuren is.

 

Omega 3:6 vetzuren

Omega 3 Omega 6 Ratio
Kip met vis 0,90% 3,30% 3,7
Lam met vis 0,90% 3,40% 3,8
Vis 1,40% 3,10% 2,2
Zwijn met kip 0,90% 3,40% 3,8

 

Koolhydraten

Alle smaken bevatten aardappel als grootste bron van koolhydraten, net zoals de Sterilised.

 

Alhoewel ik streef naar minder dan 10%, maximaal 12% van de calorieën uit koolhydraten, is tussen de 14 en 16% niet slecht. Zeker in het brokken segment is dit aan de lage kant, want positief is.

 

Andere ingrediënten en toevoegingen

Inuline, fructo oligosacchariden en mono oligosachariden: Vaak worden deze gebruikt als pre-biotica, oftewel voeding voor de darmbacteriën.

 

Glucosamine en chondroïtine: Dit zit in kraakbeen en dit wordt ingezet ter ondersteuning van gewrichten. Of het werkelijk helpt is onduidelijk. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid, en vaak lijkt die te laag om werkelijk effect te hebben.

 

Mineralen als chelaten: Zink, mangaan, ijzer en koper is toegevoegd als gelaat. Daardoor zijn ze gebonden aan bijvoorbeeld een aminozuur en zijn ze beter opneembaar.

 

DL-methionine: Net als in de Sterilised zit ook in de Adult varianten DL-methionine. De hoeveelheid verschilt tussen 4.000 en 5.000mg per kilo voer. Dit is nog steeds veel ten opzichte van vele andere kattenbrokken.

 

De brokjes:

Purizon Adult vis brok

 

Waar kun je Purizon kopen en hoeveel kost Purizon?

Waar te koop?

Purizon kun je kopen bij Zooplus.

 

Prijs

Purizon Kip met Vis kost €10 per kilo; de andere varianten zijn €10,80 per kilo.

 

Prijzen per dag: Sterilised Kip met vis Rest
Kat 3 kilo (157kcal) € 0,53 € 0,41 € 0,45
Kat 4 kilo (190kcal) € 0,64 € 0,50 € 0,54
Kat 5 kilo (220kcal) € 0,74 € 0,58 € 0,63

 

 

De prijs kwaliteit verhouding is erg goed. Purizon is iets duurder dan de gemiddelde brok. Deze kost per kilo €9,09. Voor een gecastreerde kat (4 kilo) is de gemiddelde dagprijs €0,47.

 

Positief

 • In de Sterilised meer dan voldoende eiwitten, wat ook geschikt is bij overgewicht wanneer je minder dan normaal voert.
 • In de Adult varianten net niet genoeg eiwit. Indien gecombineerd met een voer hoger in eiwit kunnen katten dit zelf reguleren.
 • Koolhydraten zijn laag genoeg voor gezonde katten. Voor katten met diabetes is dit een tussenoptie: het is lager in KH dan vele andere brokken, maar liever zie ik dit nog lager (minder dan 5% van de calorieën).

 

Nadelen

De DL-methionine vind ik het grootste nadeel van deze brok. Hiervan wordt ook veel toegevoegd ten opzichte van andere brokken.

 

Dit gezegd hebbende, voor katten met een hoge urine pH of katten met aanleg (een geschiedenis van terugkerende struviet) is dit mogelijk een goede optie.

 

Gaat je kat overgeven of aan de diarree naast wat verwacht mag worden bij wisseling van brokken, dan raad ik aan een ander merk te zoeken.

Test af en toe de urine pH met strips van Combur om te controleren of de urine pH niet te hoog wordt (idealiter tussen de 6 en 6,5 ; maar niet structureel boven de 7).

 

Conclusie: Purizon kattenbrokken aanbevolen

De ingrediënten en analyse spreken mij erg aan. Ook zijn er maar weinig brokken die voldoende eiwitten bevatten voor het onderhoud van spieren, organen en huid – en deze brokken horen hier bij. Je kunt ze kopen bij Zooplus.

 

Het enige nadeel is de DL-methionine, welke wel erg handig kan zijn bij katten met een geschiedenis van struviet (bekijk dit per individuele kat!). Als dit het geval is, raad ik altijd aan zelf de urine pH te meten om te controleren hoe het effect is bij jouw kat.

Pootje PurrfectCat

Pssst. Toch nieuwsgierig naar andere brokken? Hier vind je mijn overzicht van goede kattenbrokken.

28 reacties:

 1. Beste Marilyn,
  Dankjewel dat je je uitgebreide uitzoekwerk met kattenliefhebbers deelt!
  Onze nieuwe poes woont sinds 9 dagen bij ons. Ze kreeg bij haar vorige baasje voer van minder kwaliteit, dus ik ben me gaan verdiepen kattenvoeding.
  Bij ons krijgt ze nu dagelijks 2 porties nat voer van Edgard&Cooper of Lily’s Kitchen, deze zijn voor ons goed verkrijgbaar.
  We waren voor de brokjes ook een overstap aan het maken naar E&C, maar ik ben er nu achter dat dat eigenlijk geen geschikte brokjes zijn. Ze krijgt nu 1/2 E&C en half Purina.
  Nu wil ik haar graag een brokje aanbieden voor naast het nat voer. Ik overweeg Purizon Adult Sterilized en Feringa kip koudgeperst. Eventueel een mix hiervan om te compenseren voor de hoge dosis DL-methionine in de Purizon brokjes.
  Onze poes is bijna 9 maanden oud, gezond gewicht (2,8kg) en gesteriliseerd. We hebben nu dus nog geen stabiele uitgangssituatie wat betreft brokjes. Wat zou je aanraden: nu al overstappen naar weer een andere brokjes mix? En is Purizon Sterilized + Feringa koudgeperst dan een goed idee?

 2. Ik geef mijn kittens nu de Carnilove Kitten brokken, maar aangezien ze bijna volwassen zijn, ben ik op zoek naar een goede adult brok, en denk ik aan Purizon. Nu zie ik op uw site bij Purizon dat Sterilised kip met vis de beste variant is, maar als ik in uw tabel kijk scoort deze een 2, terwijl er ook adult varianten zijn die een 1 scoren en volgens de tabel dus beter zouden zijn. Dit spreekt elkaar mijn inziens een beetje tegen! Welke Purizon brok is het beste voor twee gesteriliseerde poezen van 1 jaar oud?

  • De tabel is de meest recente versie, waardoor bij tegenstrijdigheden, deze het best aangehouden kan worden. Het kost erg veel tijd om ook alle reviews up to date te houden, waardoor de informatie soms af kan wijken.

 3. Tot begin dit jaar deden alle 6 de dames het goed op Purizon,
  maar ondanks dat de fabrikant blijft aangeven dat er niets veranderd is; merkte ik wel degelijk verschil…
  1 dame kreeg allergische reactie met hotspot tot gevolg waar ik sinds april al mee aan het sukkelen ben. Erg hardnekkig om het laatste stapje genezing waar jeuk door korstjes voor terugval zorgen. Ook kreeg zij ineens huidschilfers (geen mijten etc) dat ze nog nooit in haar 4 jaar gehad heeft.
  De andere dames kregen problemen met óf regelmatig overgeven of ontlasting die dunner werd & allemaal problemen om door de vachtwissel heen te komen. Doffe vachten, schilfers, moeite met dode vacht te lossen waardoor ze de typische ‘wolken’/’schapen’ vachten hadden etc…
  Overigens heb ik véél klachten gelezen van mensen die ook sinds begin 2021 problemen bij hun katten zagen waar ze het voorheen wel goed deden op Purizon..

  Doodzonde en bij meerdere varianten deze problemen gehad,waar ze voordien al paar jaar probleemloos op Purizon stonden..
  De overstap voorzichtig gemaakt naar Nutrivet Inne kat; ook goede samenstelling maar de brokjes zijn erg klein & al meermaals via zp gehad dat de zakken onderaan niet dusdanig afgesloten waren waardoor ze niet luchtdicht waren.
  De ontlasting van 1 dame is weer dunner & de drollen stinken aanzienlijk meer dan bij de Purizon..

  De zoektocht naar goede samenstelling, gevoelige darmen & betaalbaarheid gaat door, al loop ik daar nu wat mee vast…

  • Er is inderdaad wat veranderd in de samenstelling. Net weer een nieuwe zak Adult Eend Vis gekocht.
   Een zak van 6,5 kilo, ze ruiken eraan en eten er totaal niets meer van….

  • ook mijn katten ineens beide dunne ontlasting na het geven van brokjes uit een nieuwe zak. ik gaf de large brokken van purizon omdat daar de D_methionine niet in zit. nu heb ik ze op power of nature brokjes overgezet maar mijn jongste vind deze dus echt niet lekker. gezien zij aan de magere kant is gaat de zoektocht verder.. heel vervelend!

 4. Zou je ook eens willen kijken naar de nieuwe sterilised variant kalkoen & kip:

  https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/purizon/purizonadult/985684

  De brokjes zijn groter dan andere varianten.

 5. Klopt het dat de Large Adult kip en vis variant geen DL-methionine bevat? Is dit dan een betere optie?

  • Er zijn inderdaad enkele varianten zonder DL-methionine (de review staat op de lijst voor een update), waaronder de Large. Het energieprofiel is vergelijkbaar met de “gewone” adult varianten, wat betekent dat de eiwitten net iets hoger mogen zijn.

 6. Hoi Marilyn,

  Ik twijfel om Purizon Sterilised te geven of Power of Nature Meadowland. Mijn gevoel zegt Power of Nature, maar ik vind het een groot nadeel dat dat Power of Nature niet in Nederland verkrijgbaar is en vandaar dat ik neig om Purizon te kopen. Ons huidig Britje (20 weken) eet nu (nog) Orijen Cat en Kitten, maar na zijn castratie, wil ik graag overstappen.

  Wat geniet jouw voorkeur? Mocht Power of Nature er met kop en schouders bovenuit steken, hoor ik dat graag!

  Groetjes,
  Marleen

  • PoN is aanzienlijk eiwitrijker. Niet alle katjes kunnen daartegen. Bovendien is het inderdaad lastig dat het altijd uit Duitsland moet komen.
   Purizon zit ook hoog genoeg qua eiwitten, maar bevat ook dl-methionine in best hoge mate.

   misschien kun je als alternatief Wellness Core Kitten brokjes of Orijen Cat en Kitten overwegen. Zijn beter verkrijgbaar en vind ik ook goede brokken.
   (en natuurlijk liefst aangevuld met natvoer, zodat ze dit leren eten en meer vocht binnen krijgen).

 7. Goedemiddag,

  Purizon heeft nu ook een rund & kip variant.
  Zouden jullie hier ook eens naar kunnen kijken?
  Of zie ik deze review over het hoofd?
  Mijn katten (gecastreerde Maine Coons) van 1 jaar zijn erg kieskeurig, maar vinden deze brokjes wel lekker en ze zijn ook groter dan de gemiddelde brok.
  Nog een pluspunt volgens mij zit er geen, zoals bij de andere varianten, DL-methionine in deze brok.
  Naast de brokken krijgen ze Terra Faelis konijn.
  Ik probeer regelmatig andere goede merken, maar daar trekken ze ook hun neus voor op..
  Hoor graag jullie mening!
  Alvast bedankt!

  • Je bedoelt dat waarschijnlijk deze Purizon?

   Die zit er ook goed uit. Niet te veel koolhydraten, voldoende eiwitten, niet te vet. Ingrediënten zien er ook best oké uit. Zeker voor een brok het overwegen waard.
   Ik zal hem tzt ook opnemen in het review!

   • Dat is inderdaad de betreffende brok.
    Fijn, bedankt!
    Ik kijk uit naar het review!

 8. Zou de Sterilized ook een goede optie zijn voor katten die NIET gecastreerd zijn,maar wel aardig op gewicht zijn?
  Ik dacht eerst van wel ivm hoger eiwit en lager vetgehalte; maar het vet hebben ze ook nodig…

  Het zijn 6 Britten, waarvan de oudste 11 jaar, de jongste 10 maanden.
  De oudste is netjes op gewicht, haar dochter & kleindochter zijn toch wat te zwaar.
  De andere 2 dames (8 & 3 jaar ) zitten nog op een normaal gewicht,
  De jongste van 10 maanden is ook aardig op gewicht..

  Ze krijgen nu Purizon Lam/Vis & de Kip/Vis XL-brok gemengd, maar dus twijfels of ik door die 2 ook niet de Sterilized moet gaan mengen?

  Daarnaast krijgen ze ‘s ochtends met zijn allen 100gram Animonda Carny natvoer met flink wat extra water erdoor.

  Afmeten is helaas niet te doen met 6 dames & mijn werk, dus beetje zoekende of er iets is wat ik anders kan doen, voor vooral de 2 zwaarste dames en de jonge dame die aardig aan het formaat is…

  • Even aanvulling:
   Uiteraard is de oudste van bijna 11 WEL gecastreerd, en 1 dame van bijna 8 word ook gecastreerd binnenkort.
   Maar die 2 zijn prima op gewicht; het zijn de andere dames die richting ‘gevarenzone’ gaan of er al in zitten

  • Sterilised brok is vaak minder vet en vezelrijker, zodat de kcal per gram verminderen.
   Dat kan helpen bij katjes die neigen naar overgewicht of al aan de zware kant zijn.
   Meer natvoeding zou hetzelfde effect hebben, en waarschijnlijk zelfs beter, zeker als afwegen echt niet gaat lukken.
   Je kunt bijvoorbeeld overwegen richting de 50-100 gram Carny te gaan *per kat* per dag (ipv nu 100 gram voor 6 katten, als ik dat goed begrijp?)

   • Dat zou evt een optie zijn, echter zijn er een paar bij die slechts mondjesmaat natvoer willen eten.
    En juist de 2 dikste dames lopen elk bordje af als ze sochtends hun natvoer krijgen. De dikste dame heeft totdat ze een maand of 9 oud was, mij voor de gek gehouden dat ze niets van de brokken at, tot ik haar steeds vaker begon te betrappen dat ze ze tóch at.
    verder moet zij sowieso niets van een snoepje hebben; zelfs geen Cosma snoepjes; wat ik nog nooit een kat heb zien weigeren…
    het is juist in de winter dat zij aardig bijgekomen is (21-11-2019 woog ze 5,03kg, nu 5,76kg); toen had ik een nestje kittens en kregen de volwassenen savonds vaak ook nog wat natvoer erbij…
    Wellicht omdat ze nog in de groei zit met haar 1,5jaar, maar hoop dat het zich gaat reguleren want anders gaat ze echt naar té zwaar.
    Het is een Brits Korthaar dame, een Shaded-kleur, die normaliter al wat kleiner zijn; maar de lijn waar ze uit komt, geeft al zwaardere kittens door wat bij haar ook goed terug te zien is 😉

   • Ik zou bij haar toch proberen dan voor haar te gaan reguleren.
    Proberen te voorkomen dat ze bij de andere meer eten te pakken krijgt.
    Misschien wel lastig, maar voor haar lange termijn gezondheid noodzakelijk.

 9. Goedendag!
  Dankjewel voor alle duidelijke uitleg op jouw site. Na een lange zoektocht heb ik besloten om van FoodLoverGold over te stappen naar Purizon met daarnaast natvoer van Animonda.
  Wat mij opvalt is dat zij bijna alle smaken gecombineerd hebben met vis.
  Terwijl elke dag vis niet wordt aangeraden.
  Mijn katten vinden tot nu toe lam met vis erg lekker. Het wilde zwijn met kip nog niet. De andere heb ik ze nog niet laten proeven, maar zijn ook gecombineerd met vis.
  Is dit nu een grote ramp?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  • Je hebt het dan denk ik over de Purizon?
   Ligt er even aan hoeveel het van het totaal uitmaakt.
   Bovendien is Purizon niet alleen maar vis, wat ook alweer scheelt.

   • Hoi Marilyn,
    Klopt Purizon heeft veel verschillend voedsel, maar wel allemaal mét vis. Je hebt inderdaad gelijk Purizon heeft vis & ….
    Dus dan is het al een ander verhaal?
    Oké, dan hou ik het bij dit merk! Voor nu, aangezien ik ook heb gelezen in een van jouw blogs af en toe afwisselen met een ander (bijv. per semester). Daar ga ik later weer een studie van maken, welk merk dat dan ernaast wordt ;).

    Ik geef +/- 1 keer in de drie dagen natvoer. Maar ik ben het nog aan het uitzoeken wat werkt. Maar ik merk dat ik over 200 g 2 dagen kan doen. (het liefst eten ze meer van van het natte voedsel!)

    Wanneer ik natvoer geef, geef ik minder brok.
    En wanneer het alleen brok is +/- 50 gram per dag.

    Dank voor je reactie!

   • Hoi Hanna,

    Purizon bevat maar heel weinig vis, en is niet alleen maar vis. Zeker als je het per semester afwisselt met iets anders zou ik me daar niet te druk over maken.

    Goed dat je ook in de gaten houdt hoe de verhoudingen tussen brok/natvoer zijn wanneer je het beiden geeft.
    Ken je trouwens de Voedingstool al? Daarmee kun je die dingen super makkelijk uitrekenen.

    Groetjes,
    Mariyn

 10. Ik heb 8 ras katten en geef ze allemaal Purizon brokken, hun favoriten zijn kip met vis en Zwijn met kip. Ik vind het heel jammer dat er geen zakken van 10 -12 kilo zijn, net als bij andere merken. Ik laat de hele dag brokken staan met vers water. Mijn katten krijgen ook cosma nat voer en witte vers vis en kip filet, en 1 keer in de 2 weken vers mackreel.

  • Het is best om kleinere verpakkingen te gebruiken. Veel van de vitamines gaat weg door de lucht/licht, meerdere reacties gebeuren ook tussen de aminozuren en de stoffen in de voer. De vetten (unsaturated meestal waar vallen ook de omegas) oxidize door de oxygen en oxidizende vetten zijn bekend cancerogens (lijden tot cancer). Dat is ook een nadeel om altijd voer te laten staan in de open lucht/uv.
   Excuus voor mijn Nederlands.

   • In principe heb je gelijk: Je moet brokjes niet te lang open laten staan, zie ook mijn artikel over houdbaarheid.

    Echter in dit geval, met 8 katten, moet je ook kijken hoe snel het opgaat. Stel dat elke kat 30 gram Purizon per dag krijgt (= 114 kcal), dan is dat 8x 30 gram = 240 gram per dag.
    Bij een zak van 10 kilo (10.000 gram) zou dat in 10.000/240 = 41 dagen op gaan, oftewel 6 weken. Precies binnen de voorgeschreven tijd dus. In dit geval zou een 10 kilo zak dus best kunnen.

    Daarom kijk je altijd naar 1) hoeveel je kat eet, en 2) hoeveel katten ervan eten. Alleen op die manier kun je bepalen of in bulk kopen zinvol is tegenover de houdbaarheid van voedingsstoffen.

Reageren is niet mogelijk