Voer review GranataPet Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
7 min

Merk review GranataPet Droogvoer

7 min

GranataPet Natvoer is een van de merken die ik heb opgenomen in mijn lijst met beste natvoeren. Ik was onder de indruk van de ingrediënten en analyse. Daarom ben ik ook verder ingedoken op het droogvoer van GranataPet: Is dit een goede kattenbrok?


GranataPet kattenbrokken

GranataPet heeft drie varianten brokken voor katten in diverse smaken:

  • Delicatessen (5 smaken)
  • Sterilised (1 smaak)
  • Symphonie (3 smaken)


  Voor GranataPet natvoer kun je hier kijken.


GranataPet Delicatessen Eend

Ingrediënten: Eendenvlees (44%, gedroogd en fijn gemalen), aardappelvlokken, aardappelzetmeel (fijngemalen), gevogeltevet, granaatappelpitten (5%), cellulosepoeder, zalmolie (2%), mineraalstoffen, alfalfa 0,5% (kattengras), kattenkruid bladeren 0,4% (fijngemalen), F.O.S. (Fructooligosaccharide), Yucca schidigera.


Toevoegingen: Vitamine A (20.000 IE/kg), vitamine D3 (1.000 IE/kg), vitamine E (120 mg/kg), L-carnitine (500 mg/kg), taurine (2.000 mg/kg), koper [als koper-(II)-sulfaat pentahydraat] (15 mg/kg), zink [als zinkoxide] (113 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, hexahydraat] (1,9 mg/kg), mangaan [als mangaanoxide] (9,9 mg/kg).


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit31%34,4%29%
Vet19%21,1%43%
NFE229,2%32,4%27%
Vezels4%
Ruwe as6,8%Kcal: 3723

Niet weergegeven op de website, dan is 10% de standaard aanname.

NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren. 3 Per 100 gram.

Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat GranataPet zegt. DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 Granatapet DeliCatessen Eend (droogvoer)


De eiwitten

Gedroogd eendenvlees is de bron voor de eiwitten. Dit betekent dat de smaak ook echt de eiwitten zijn, iets wat bij andere merken niet altijd zo is. Echter hebben ze helaas niet zoveel toegevoegd, waardoor de totale hoeveelheid eiwitten blijft hangen op 31% op natte basis.


Omgerekend is dit 29% van de calorieën uit eiwit. Uit onderzoek blijkt dat voor de optimale hoeveelheid deze voor intacte katten op 30%ME en voor gecastreerde katten op 40%ME moet liggen. Alhoewel deze voeding dus voorziet in het minimum, vind ik het te weinig voor het optimale.


De vetten

Het gevogeltevet en de zalmolie zal het merendeel van de vetten leveren. Gevogeltevet levert veel omega-6 vetzuren. Zalmolie zorgt voor de balans door belangrijk omega-3 vetzuren EPA en DHA.


De totale hoeveelheid vet op energiebasis is vrij redelijk. In het wild verkrijgen katten rond de 46% van hun calorieën uit vetten; wanneer katten zelf mochten kiezen in een experiment was dit ongeveer 36%ME.


De koolhydraten

De koolhydraten komen voornamelijk uit de aardappelvlokken en aardappelzetmeel. Met 27% op energiebasis is dit nog niet heel hoog (het gemiddelde over 250+ brokken gemeten is 28%ME), maar vergeleken met het koolhydratenplafond van 25% is het wel té veel.


Andere ingrediënten

Alfalfa – Een bron van calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B6, B12, C, D, E en K.[1]Verhitting zorgt wel voor vermindering van deze stoffen. (Teveel alfalfa is echter niet goed, vanwege fyto-oestregenen die het hormonale stelsel kunnen verwarren.[2])


FOS – Vezels die vaak als prebiotica ingezet wordt, oftewel voeding voor de darmbacteriën.


Yucca Schidigera - Kan zowel luchtjes in de kattenbak verminderen, maar bevat ook voedingsstoffen. Dierenarts Jean Hofve heeft hier een artikel over geschreven (klik hier).


Conclusie

Het belangrijkste minpunt is voor mij dat de eiwitten zo laag zijn. Voordeel is wel dat de smaak ook echt de eiwitbron is, wat ook bij de andere smaken het geval is.


Verder is het graanvrij, wat belangrijk kan zijn als je kat geen graan kan verdragen. Let er wel op dat deze voeding dus een voorbeeld is van ‘graanvrij, maar niet koolhydraatarm’.


Wat mij betreft zijn de koolhydraten in deze voeding te hoog; mijn absolute toppunt ligt op 25% ME en eigenlijk is dat al aan de hoge kant. Ik richt liever op 12%ME, maar helaas zijn er weinig brokken die aan dat criteria voldoen.


De andere smaken

Delicatessen is ook in de smaken ‘Gevogelte’, ‘Zalm’, ‘Rund en garnalen’ en ‘Garnalen’ verkrijgbaar.


Qua samenstelling zijn alle brokken van de Delicatessen lijn redelijk gelijk, behalve uiteraard de eiwitbron. Alleen de variant met rundvlees bevat naast rund en garnalen ook gevogelte wat niet overeenkomt met de smaak.


Energieprofiel

SmaakEiwitVetNFE
Delicatessen Gevogelte31%43%26%
Delicatessen Eend29%43%27%
Delicatessen Zalm28%37%35%
Delicatessen Rund en Garnalen31%38%31%
Delicatessen Garnalen29%42%29%


  Uit het energieprofiel van alle smaken blijkt dat ze allemaal vrij laag in eiwitten zitten. De koolhydraten daarentegen zijn juist hoog, vooral in de zalm variant. Bij alle smaken gelden de opmerkingen die ik hierboven maakte over de Eend variant.


Allergieën en intoleranties

De Eend, Zalm en Garnalen zijn single protein en daardoor het overwegen waard bij voedselgevoeligheden. Met name eend en garnalen komen in meerdere mate voor in kattenvoeding en kan daardoor eventueel gebruikt worden als nieuwe eiwitbron.


(Let op: alhoewel meestal eiwitten het probleem zijn bij allergieën, kunnen de andere ingrediënten ook reacties ontlokken).


GranataPet Sterilised

Ingrediënten: Gevogeltevlees (43%, gedroogd en fijngemalen), aardappelvlokken (open), granaatappelpitjes (4,5%), gevogeltevet (4%), cellulosepoeder, erwten, zalmolie (2%), cranberries, kattenkruid bladeren (fijn gemalen), fructo-oligosachariden (FOS)


Toevoegingen: vitamine A (20.000 IE/kg), vitamine D3 (1.000 IE/kg), vitamine E (120 mg/kg), taurine (2.500 mg/kg), koper [als koper-(II)-sulfaat pentahydraat] (11 mg/kg), zink [als zinkoxide] (90 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, hexahydraat] (2,2 mg/kg), selenium (als natriumseleniet) 0,07mg


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit37%41,1%38%
Vet12%13,3%30%
NFE230,5%33,9%32%
Vezels4,5%
Ruwe as6%Kcal: 3383

Niet weergegeven op de website, dan is 10% de standaard aanname.

NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren. 3 Per 100 gram.

Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat GranataPet zegt. DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


GranataPet Sterilised droogvoerDe beoordeling

De eiwitten – Uit gevogeltevlees, waar vaak ook kip in verwerkt zit. De eiwitten hierin zijn een stuk hoger dan bij de Delicatessen en gaat meer richting de 40%. Met mijn berekeningen krijgt de kat nu 20,8 gram eiwit binnen waarbij 22,1 gram of meer beter is. Nog steeds wat te laag dus.


De vetten – Net zoals bij de Delicatessen lijn uit gevogeltevet en zalmolie. Zoals in veel Sterilised varianten wordt de hoeveelheid drastisch verminderd, zodat de brok minder caloriedicht wordt. Immers, eiwitten en koolhydraten bevatten ongeveer 3,5kcal/gram, terwijl vet rond de 8,5kcal/gram zit. De bedoeling is dat je je kat hierdoor nog steeds evenveel brokjes kunt blijven geven, zonder dat hij te veel calorieën binnen krijgt.


De koolhydraten – Het jammerlijke van Sterilised is vaak dat ze de vetten vervangen door koolhydraten. Deze zitten hier op 32%ME, iets wat ik veel te hoog vind. Door het koolhydratenplafond kan het zijn dat je kat minder eet dan noodzakelijk, waardoor hij ook minder eiwitten binnen krijgt.


Cranberries – Zouden de urine mogelijk verzuren. Dit lijkt echter bij lang niet alle katten te werken.


Natriumseleniet – De synthetische variant van selenium. Sommigen hebben liever de natuurlijke variant, omdat overdosering hiermee minder waarschijnlijk lijkt. Je kunt meer lezen in mijn artikel hierover.


Conclusie – Alhoewel de eiwitten flink omhoog schieten, zijn ze nog steeds aan de lage kant (juist omdat het speciaal voer is voor gecastreerde katten). De vetten zijn extreem laag, terwijl katten normaliter hier hun energie uit halen. De koolhydraten daarentegen worden opgeschroefd, wat in sommige gevallen kan leiden tot problemen. Om deze redenen raad ik deze Sterilised niet aan.


GranataPet Symphonie Struisvogel

Ingrediënten: Gevogeltevlees (22%, gedroogd en fijngemalen), struisvogelvlees (12%, gedroogd en fijngemalen), gevogeltevet, aardappelzetmeel (fijn gemalen), zoete aardappel (open), erwten, granaatappelpitjes (5%), zalmolie (2%), cellulosepoeder, kattenkruid bladeren (0,5%, fijn gemalen), alfalfa (0,%, kattengras), bosbessen (0,5%)


Toevoegingen: Vitamine A (20.000 IE/kg), vitamine D3 (1.000 IE/kg), vitamine E (120 mg/kg), taurine (2.500 mg/kg), koper [als koper-(II)-sulfaat pentahydraat] (6,5 mg/kg), zink [als zinkoxide] (100 mg/kg), jodium [als calciumjodaat, hexahydraat] (1,4 mg/kg), selenium (als natriumseleniet) 0,08mg


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit32%35,6%30%
Vet20%22,2%45%
NFE226,5%29,4%25%
Vezels4%
Ruwe as7,5%Kcal: 3753

Niet weergegeven op de website, dan is 10% de standaard aanname.

NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.

3 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat GranataPet zegt. DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


GrantaPet Symphonie Struisvogel droogvoerDe beoordeling

De eiwitten – Grotendeels uit gevogeltevlees en daarnaast in mindere mate uit struisvogel. Hierbij geldt dus niet dat de geadverteerde smaak ook de enige of grootste bron van eiwitten is. Met 30%ME ook aan de lage kant.


De vetten – Net zoals de vorige uit gevogelte vet en zalmolie. Niet wonderbaarlijk hoog of lage hoeveelheden ten opzichte van andere brokken.


De koolhydraten – Uit aardappelzetmeel, zoete aardappel en erwten en daarmee graanvrij. De hoeveelheid is hierin ook wat lager.


Conclusie – De eiwitten zijn net zoals in de Delicatessen erg laag, zeker voor gecastreerde katten. De koolhydraten zijn weer redelijk hoog, alhoewel nog wel op het koolhydratenplafond. Als je graag brok wil voeren, zijn er naar mijn mening betere op de markt.


De andere smaken

Symphonie is verkrijgbaar is de smaken ‘Struisvogel’, ‘Tonijn’ en ‘Zalm’. In allen is gevogelte toegevoegd (waarin hoogstwaarschijnlijk kip zit), alhoewel in de visvarianten de tonijn of zalm wel het meest is toegevoegd.


Energieprofiel

SmaakEiwitVetNFE
Symphonie Struisvogel30%45%25%
Symphonie Tonijn29%46%25%
Symphonie Zalm30%45%25%


  De analyse van alle varianten komt vrijwel overeen. Hierbij gelden dezelfde opmerkingen als ik maakte bij de Struisvogel variant.


Waar kun je Granatapet brok kopen en hoeveel kost het?

GranataPet Delicatessen kun je het goedkoopste krijgen bij Zooplus. Zij hebben deze in alle smaken in verpakkingen van 400 gram, 2 kilo of 10 kilo.

Zoobio heeft Symphonie te koop in verpakkingen van 400 gram, 2 kilo en 4 kilo.   Sterilised is alleen te koop via de GranataPet shop zelf, waar uiteraard ook alle andere varianten verkrijgbaar zijn. (Met Google Vertalen kun je ver komen).


Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een zak van 2kg. De dagprijzen zijn voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.


DelicatessenSterilisedSymphonie
Per kilo€9,00€11,00€14,04
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€0,39€0,51€0,59
Kat 4 kilo (190kcal)€0,47€0,62€0,71
Kat 5 kilo (220kcal)€0,55€0,73€0,83


Over meer dan 250 gemeten kosten brokken gemiddeld €9,21 en de dagprijs is gemiddeld €0,38 voor een gecastreerde kat van 4 kilo. Alhoewel Delicatessen goedkoper is per kilo, kost het per dag meer. Dat betekent dat je relatief veel moet voeren.


Al met al vind ik de prijs-kwaliteit voor alle brokken matig, daar de eiwitten overal vrij laag zijn. Alleen de Sterilised variant doet het ietsjes beter, maar is weer erg hoog in koolhydraten.


Conclusie: De GranataPet brokjes liever laten staan

Alhoewel ik het geen ronduit slechte brok vind (die minder fijne ingrediënten hebben en hoger in koolhydraten), is het ook zeker geen goede brok. Vooral de lage hoeveelheden eiwitten is voor mij een breekpunt. Daartegenover staat ook nog dat de koolhydraten vrij hoog uitkomen.   Al met al zou ik deze brok laten staan en voor een andere optie kiezen. In mijn lijst met geanalyseerde brokken kun je betere kattenbrokken vinden.


Bronnen

[1] Melody McKinnon: Alfalfa as a Natural Ingredient or Supplement for Pets (artikel) [2] Dr. Karen Becker: Alfalfa: 3 Reasons to Avoid This Plant Protein in Your Pet’s Food (artikel)