Voer review Yarrah brokjes
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
7 min

Merk review Yarrah kattenbrokjes: Biologisch, maar ook goed?

7 min

Er zijn niet veel biologische kattenmerken op de markt, maar Yarrah is daar een van. Leveranciers worden zelfs persoonlijke bezocht om de kwaliteit te controleren. Zo wordt gewaarborgd dat alle dieren een beter leven hebben waardoor ze ook het “Beter Leven Keurmerk” hebben gekregen. Ook voegen ze geen smaak en geur stoffen toe. Dit klinkt erg goed en dus ben ik hun brokjes eens verder gaan bekijken.


Yarrah kattenbrokjes

Yarrah heeft:

  • Twee graanvrije soorten – eentje voor vanaf 12 weken leeftijd en eentje voor gesteriliseerde katten.
  • Twee adult soorten – ‘kip’ en ‘vis’


Yarrah Graanvrij ("Original")

Yarrah Biologisch Graanvrij

Ingrediënten: 26% gedroogde kip*, groene erwten*, gele erwten*, tapioca*, kippenvet*, zonnebloempitschilfers*, 4% gedroogde wilde MSC¹ haring, mineralen, biergist, gedroogd zeewier* en gedroogde brandnetel*

Toevoegingen per kg: Vitamine A 15.200IE, vitamine B1 10,4mg, vitamine B2 20,7mg, vitamine B6 11,6mg, vitamine B12 0,1mcg, vitamine D3 1130IE, vitamine E 175mg, taurine 510mg, biotine 390mcg, iodine 1,5mg, mangaan 30mg, ijzer 48mg, koper 5mg, zink 61mg, selenium 0,21mg


Analyse

Vocht8%DMME
Eiwit32%34,8%33%
Vet13,5%14,7%33%
NFE133,5%36,4%34%
Vezels5%5,4%
Ruwe as8%8,7%Kcal: 3442

NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten komen uit de gedroogde kip en haring. Een deel zal ook uit de erwten komen, aangezien deze relatief hoog in eiwitten zijn ten opzichte van veel andere planten.


Helaas is het toevoegde vleesaandeel erg weinig (26% kip plus 4% haring). Dit komt mogelijk omdat biologisch duurder is dan ‘gewoon’ vlees.


Helaas leidt dit er ook toe dat de hoeveelheid eiwitten flink tegen vallen. Slechts 32% op natte basis wat zich vertaalt naar 33% van de calorieën.


Een gecastreerde kat van 4 kilo mag ongeveer 55 gram van deze voeding. Daarvan is 17,7 gram eiwit. Dat is voldoende volgens de Fediaf richtlijnen (2018, p. 58) (15,8 gram).


Echter zijn er ook indicaties om te geloven dat voor optimaal onderhoud van spieren, organen en huid deze kat minimaal 22,1 gram per dag nodig heeft. Dan zit Yarrah voor een gecastreerde kat te laag.


Voor een intacte kat zou er wel meer dan die 22,1 gram worden gevoerd, op basis van 73,6 gram voer is namelijk 23,5 gram eiwit.


De vetten

De kippenvet en haring leveren het gros van de vetten. Kippenvet is rijk aan omega-6 vetzuren, terwijl haring juist rijk is aan omega-3 vetzuren. Hoe de verhouding precies is weet ik niet, want deze cijfers worden helaas niet gedeeld op de website.


De NRC geeft aan dat er alleen een aanbevolen hoeveelheid vet is voor katten van 9%DM. Met bijna 15%DM gaat Yarrah hier overheen.


Fediaf (2018, p. 58) geeft aan dat een kat 2,25 gram per kilo lichaamsgewicht^0,67 nodig heeft. Dat is voor een kat van 4 kilo dus 5,7 gram per dag. De gecastreerde kat zou 7,5 gram vet binnen krijgen per dag, dat is dus voldoende.


Wel is Yarrah lager in vet dan de meeste brokjes. Dat kan positief zijn als je kat neigt naar overgewicht.


De koolhydraten

De koolhydraten bestaan grotendeels uit groene en gele erwten en daarnaast topioca. Het is moeilijk inschatten hoeveel hiervan is toegevoegd, maar gezien de koolhydraten moet dit behoorlijk veel zijn. Maar liefst 34% van de energie komt van koolhydraten.


Katten in het wild krijgen maar 2% van hun energie uit koolhydraten. Katjes kunnen wel iets mer koolhydraten gebruiken. Zo laat Eisert (2011) zien dat zo'n 6-7%ME voor de hersenen nodig is (in het wild krijgen ze dat door eiwitten om te zetten, maar dat kan dus ook met koolhydraten).


Uit ander onderzoek komt de indicatie dat katten een plafond hebben op ongeveer 25%ME wat betreft koolhydraten. Dit kan natuurlijk verschillen per individuele kat.


Andere ingrediënten

Zonnebloempitschilfers – Rijk aan vitamine B en E, en aan onverzadigde vetzuren (met name omega 6)


Zeewier – Rijk aan diverse mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium.


Brandnetel – Volgens NML health kan de grote brandnetel (Urtica dioica) helpen bij huidaandoeningen, een ondersteuning voor het immuunsysteem en urine-afdrijvend.


Conclusie

Het positieve aan Yarrah is dat het een biologische brok is. Graanvrij kan voor sommigen ook een positieve rol spelen. Helaas vind ik het wel erg koolhydraatrijk voor een kat, die van nature lang niet zo veel koolhydraten binnen krijgt. Verder is het voor de gecastreerde kat wat mij betreft te laag in eiwitten, maar voor de intacte kat kan dat wel. Al met al zou ik dit zelf niet voeren, met name gezien de hoge hoeveelheid koolhydraten.


Yarrah Graanvrij Sterilised

Yarrah Graanvrij Sterilised brokjes

Ingrediënten: 21% gedroogde kip*, groene erwten*, gele erwten*, tapioca*, zonnebloempitschilfers*, plantaardig eiwit*, baobab*, kippenvet*, 3.8% gedroogde wilde MSC¹ haring, biergist, mineralen, gedroogd zeewier* en gedroogde brandnetel*

Toevoegingen: Min of meer gelijk aan hierboven; dit laat ik voor de leesbaarheid weg.


Analyse

Vocht8%DMME
Eiwit33%35,9%36%
Vet10%10,9%26%
NFE135%38,0%38%
Vezels6% 6,5%
Ruwe as8% 8,7%Kcal: 3232

NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten – Uit de gedroogde kip en haring, waarschijnlijk een deel uit de erwten en er is plantaardig eiwit toegevoegd. Ook al is dit biologisch, ik zie liever vlees voor de kat.

Hierdoor is het totaal aantal eiwitten wel iets hoger dan in de normale graanvrij variant. Op basis van de NRC richtlijnen is dit voldoende voor de gecastreerde kat.

Kijk je echter naar het onderzoek van LaFlamme voor spieronderhoud, dan is het te laag. Van deze Yarrah variant mag de gecastreerde kat van 4 kg 72 gram, waarvan 19,4 gram eiwit is. Volgens dit onderzoek zou de kat minstens 22,1 gram moeten hebben.


De vetten – Uit de kippenvet en deels uit de haring, net zoals bij de andere Graanvrij van Yarrah. De hoeveelheid is extreem laag, en zul je niet snel in een andere brok vinden.

Het positieve daarvan is dat deze brok minder energierijk is. Helaas zitten er hierdoor nóg meer koolhydraten in.


De koolhydraten – Naast de gele en groene erwten zit hierin ook tapioca. In totaal komt dit uit op maar liefst 38%ME. Alhoewel wordt gezegd dat erwten lager op de gycemische index staan, moet je oppassen hieruit conclusies te trekken: rauwe ingrediënten hebben andere effecten dan verhitte ingrediënten (deze laatste worden vaak sneller en beter opgenomen in de bloedbaan).

Alle zetmeelbronnen hebben hun eigen nadelen, en wanneer de totale koolhydraten gehalte te hoog wordt, is het bij mij een no-go - en 38%ME is wat mij betreft véél te hoog.


Conclusie – Ondanks dat vele ingrediënten biologisch zijn en dat dit graanvrij is, zou ik hier niet snel voor kiezen. Het bevat onvoldoende eiwitten (alhoewel nog niet supergek voor een brok) kijkend naar de spiermassa, maar vooral veel koolhydraten.


Yarrah Adult Vis


Ingrediënten: 25% gedroogde kip*, volkoren tarwe*, groene erwten*, gele mais*, kippenvet*, 4% gedroogde wilde MSC¹ haring, zonnebloempitschilfers*, biergist, sojaschilfers*, mineralen en gedroogde brandnetel*

Toevoegingen: Min of meer gelijk aan hierboven; dit laat ik voor de leesbaarheid weg.


Analyse

Vocht8%DMME
Eiwit29%31,5%29,0%
Vet13%14,1%31,5%
NFE139,5%42,9%39,5%
Vezels3% 3,3%
Ruwe as7,5% 8,2%Kcal: 3502

NFE: Nitrogen Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten – Alhoewel deze smaak ‘vis’ heet, zit er amper vis in. ‘Kip’ was een betere beschrijving geweest.

Voor de intacte kat, die hiervan 72,3 gram mag, is dat 21 gram eiwit. Dat is voldoende op basis van de Fediaf richtlijnen (15,8 gram). Volgens het onderzoek naar spieronderhoud is dit ook te weinig.

Voor de gecastreerde kat die 54,2 gram mag die maar 15,7 gram binnenkrijgt is dit dus te laag volgens Fediaf richtlijnen.


De vetten – Uit kippenvet en een deel uit de haring. De 31,5% vind ik aan de lage kant, aangezien katten in het wild 46% van hun energie uit vet halen. Dit kan echter wel positief zijn voor katten die naar overgewicht neigen.


De koolhydraten – Deze versie is niet graanvrij en bevat tarwe. Daarnaast zijn ook groene erwten en gele mais toegevoegd. In totaal komt dit uit op 39,5%ME uit koolhydraten, iets wat mij betreft ver over het limiet heen is.


Conclusie – Deze variant vind ik te hoog in koolhydraten om aan te bevelen. Verder is hij niet geschikt voor gecastreerde katten wat betreft eiwitten.


Yarrah Adult Kip

Deze variant lijkt erg veel op de Adult vis variant. Het bevat 2,9% meer gedroogde kip en geen haring.

Het energieprofiel komt redelijk overeen met de vis-variant.


Energieprofiel

EiwitVetNFE
Adult Kip29,1%31,7%39,2%


Mijn conclusie hiervoor is hetzelfde als voor de visvariant: ik vind hem te koolhydraatrijk. Voor gecastreerde katten is ie te laag in eiwitten.


Waar zijn Yarrah kattenbrokken te koop en hoeveel kost het?

Yarrah kattenbrokken zijn te koop bij Zooplus. Zij zijn de per kilo de goedkoopste. Helaas hebben ze alleen verpakkingen van 2,4kg en 10kg.


Voor kleinere verpakkingen (700 of 800 gram) kun je terecht bij de Yarrah Shop zelf of bij PetsPlace ; wat mogelijk geschikter is als je het eerst wil proberen. Yarrah is ietsjes goedkoper (€0,10 per kilo ongeveer) (maar daar kun je uiteraard geen andere dingen bestellen mocht je dat willen).


Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een zak van 2,4kg. De dagprijzen zijn voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.


Bio Adult
'Vis' en 'Kip'
Graanvrij
'Original'
Graanvrij
Sterilised
Per kilo (2,4kg)€7,50€9,16€10,99
Prijs per dag (kat 4kg) €0,41€0,51€0,64


Wat betreft prijs is Yarrah vrij gemiddeld: Niet de goedkoopste en niet de duurste. Voor een biologisch merk is het niet duur.


Conclusie: Yarrah biologische kattenbrokjes hoog in koolhydraten

Het is super dat Yarrah biologisch is. Dat is qua ingrediënten zeker een pluspunt. Helaas zijn ze wel redelijk koolhydraatrijk, en wat mij betreft hoort een kat dat niet te eten. Hierdoor zijn ze wel minder vetrijk, wat positief kan uitpakken voor katten die bijvoorbeeld neigen naar overgewicht. De eiwitten vind ik persoonlijk aan de lage kant, gekeken naar hun wilde dieet en de indicaties voor spieronderhoud.


Voor meer over MSC gecertificeerde visboerderijen, zie hier meer informatie.


Bronnen

  • Fediaf (2018) Nutritional Guidelines
  • National Research Council (2018) Nutrient requirements for dogs and cats
  • Hewson-Hughes (2011) Geometric analysis of macronutrient selection in the adult domestic cat, Felis Catus
  • Eisert (2011) Hypercarnivory and the brain: protein requirements of cats reconsidered
  • Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats (LaFlamme en Hannah, 2013)