Merk review Yarrah kattenbrokjes: Biologisch, maar ook goed?

Yarrah BrokjesEr zijn niet veel biologische kattenmerken op de markt, maar Yarrah is daar een van. Leveranciers worden zelfs persoonlijke bezocht om de kwaliteit te controleren. Zo wordt gewaarborgd dat alle dieren een beter leven hebben waardoor ze ook het “Beter Leven Keurmerk” hebben gekregen. Ook voegen ze geen smaak en geur stoffen toe. Dit klinkt erg goed en dus ben ik hun brokjes eens verder gaan bekijken.

 

Yarrah kattenbrokjes

Yarrah heeft:

  • Twee graanvrije soorten – eentje voor vanaf 12 weken leeftijd en eentje voor gesteriliseerde katten.
  • Twee adult soorten – ‘kip’ en ‘vis’

 

Yarrah Graanvrij

Ingrediënten: 26% gedroogde kip*, groene erwten*, gele erwten*, tapioca*, kippenvet*, zonnebloempitschilfers*, 4% gedroogde wilde MSC¹ haring, mineralen, biergist, gedroogd zeewier* en gedroogde brandnetel*

(* = biologisch; ¹Uit een MSC gecertifceerde duurzame visserij)

Toevoegingen per kg: Vitamine A 15.600IE, vitamine B1 10,4mg, vitamine B2 20,7mg, vitamine B6 11,6mg, vitamine b12 0,1mcg, vitamine d3 1160IE, vitamine E 180mg, taurine 525mg, biotine 415mcg, iodine 1,5mg, mangaan 31mg, ijzer 50mg, koper 5mg, zink 63mg, selenium 0,2mg

 

Analyse

Vocht 8% DM ME
Eiwit 29% 31,5% 29%
Vet 13% 14,1% 32%
NFE1 39,5% 42,9% 39%
Vezels 3%    
Ruwe as 7,5%   Kcal: 3503

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.

2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.

DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

Yarrah Biologisch Graanvrij

De eiwitten

De eiwitten komen uit de gedroogde kip en haring. Een deel zal ook uit de erwten komen, aangezien deze relatief hoog in eiwitten zijn ten opzichte van veel andere planten.

 

Helaas is het toevoegde vleesaandeel erg weinig (26% kip plus 4% haring). Dit komt mogelijk omdat biologisch duurder is dan ‘gewoon’ vlees.

 

Helaas leidt dit er ook toe dat de hoeveelheid eiwitten flink tegen vallen. Slechts 29% op natte basis wat zich vertaalt naar 29% van de calorieën. Voor intacte katten die een normale porties mogen eten is dit eigenlijk al te weinig, laat staan voor gecastreerde katten.

 

Bijvoorbeeld, een gecastreerde kat van 4 kilo mag ongeveer 54 gram van deze voeding. Daarvan is 15,7 gram eiwit. Echter, voor optimaal onderhoud van spieren, organen en huid heeft deze kat minimaal 21,1 gram per dag nodig hebben.

Alhoewel Yarrah dus het minimum wel haalt wat voorgeschreven wordt door de nutritionele waarden van het FEDIAF, komt het niet aan een optimale hoeveelheid.

 

De vetten

De kippenvet en haring leveren het gros van de vetten. Kippenvet is rijk aan omega-6 vetzuren, terwijl haring juist rijk is aan omega-3 vetzuren. Het is jammer dat Yarrah hierover geen cijfers op de website deelt.

 

De koolhydraten

De koolhydraten bestaan grotendeels uit groene en gele erwten en daarnaast topioca. Het is moeilijk inschatten hoeveel hiervan is toegevoegd, maar gezien de koolhydraten moet dit behoorlijk veel zijn. Maar liefst 39% van de energie komt van koolhydraten.

 

Uit onderzoek blijkt dat katten op ongeveer 25%ME een plafond hebben zitten wat betreft koolhydraten. Voor de gecastreerde kat van 4 kilo komt dat neer op ongeveer 12 gram per dag. Dit kan leiden tot 2 scenario’s:

 

Scenario 1: De kat krijgt onvoldoende eiwitten

Wanneer de koolhydratenplafond is bereikt, zal de kat stoppen met eten. Bij dit specifieke voer zal dit betekenen dat je kat veel minder eiwitten binnen zal krijgen.

 

Scenario 2: Je kat eet veel te veel kcal om de eiwitten te krijgen

Wanneer jouw kat een hoger koolhydratenplafond heeft (of geen), dan kan hij blijven eten totdat hij de beoogde hoeveelheid eiwitten binnen heeft. Daardoor krijg hij aanzienlijk meer calorieën binnen uit de vetten en koolhydraten.

 

 

Zoals je doorhebt, zijn beide scenario’s niet wenselijk. Bij het ene krijgt hij te weinig  calorieën binnen en bij de andere juist veel te veel.

 

Andere ingrediënten

Zonnebloempitschilfers – Rijk aan vitamine B en E, en aan onverzadigde vetzuren (met name omega 6)

 

Zeewier – Rijk aan diverse mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium.

 

Brandnetel – Volgens NML health kan de grote brandnetel (Urtica dioica) helpen bij huidaandoeningen, een ondersteuning voor het immuunsysteem en urineafdrijvend.

 

Conclusie

Alhoewel deze brok biologisch is en ook nog graanvrij, raad ik deze brok niet aan. De eiwitten zijn te laag, de vetten zijn aan de lage kant (en zoals het lijkt veel omega-6) en de koolhydraten erg hoog.

 

Yarrah Graanvrij Sterilised

Ingrediënten: 21% gedroogde kip*, groene erwten*, gele erwten*, tapioca*, zonnebloempitschilfers*, plantaardig eiwit*, baobab*, kippenvet*, 3.8% gedroogde wilde MSC¹ haring, biergist, mineralen, gedroogd zeewier* en gedroogde brandnetel*

Toevoegingen: Min of meer gelijk aan hierboven; dit laat ik voor de leesbaarheid weg.


Blog advertentie Via Natura

 

Analyse

Vocht 8% DM ME
Eiwit 32% 34,8% 33%
Vet 13,5% 14,7% 33%
NFE1 33,5% 36,4% 34%
Vezels 5%    
Ruwe as 8%   Kcal: 3443

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.

2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.

DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten – Uit de gedroogde kip en haring, waarschijnlijk een deel uit de erwten en er is plantaardig eiwit toegevoegd. Ook al is dit biologisch, ik zie liever vlees voor de kat. Hierdoor is het totaal aantal eiwitten wel iets hoger dan in de normale variant. Echter, dit zou speciaal voor gesteriliseerde katten zijn (die dus minder mogen eten) en dan is 34%ME uit eiwit erg laag (dit zou minstens 40% moeten zijn voor optimaal onderhoud).

 

De vetten – Uit de kippenvet en deels uit de haring, net zoals bij de andere Graanvrij van Yarrah.

 

De koolhydraten – Naast de gele en groene erwten zit hierin ook tapioca. In totaal komt dit uit op maar liefst 34%ME. Alhoewel wordt gezegd dat erwten lager op de gycemische index staan, moet je oppassen hieruit conclusies te trekken: zodra het verwerkt is ín de voeding, kan het er heel anders voorstaan. Alle zetmeelbronnen hebben hun eigen nadelen, en wanneer de totale koolhydraten gehalte te hoog wordt, is het bij mij een no-go.

 

Conclusie – Ondanks dat vele ingrediënten biologisch zijn en dat dit graanvrij is, zou ik hier niet snel voor kiezen.

 

Yarrah Adult Vis

Yarrah Adult visIngrediënten: 25% gedroogde kip*, volkoren tarwe*, groene erwten*, gele mais*, kippenvet*, 4% gedroogde wilde MSC¹ haring, zonnebloempitschilfers*, biergist, sojaschilfers*, mineralen en gedroogde brandnetel*

Toevoegingen: Min of meer gelijk aan hierboven; dit laat ik voor de leesbaarheid weg.

 

Analyse

Vocht 8% DM ME
Eiwit 29% 31,5% 29%
Vet 13% 14,1% 32%
NFE1 39% 32,4% 39%
Vezels 3%    
Ruwe as 8%   Kcal: 3443

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.

2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. Gelijk aan wat Yarrah zegt.

DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten – Alhoewel deze smaak ‘vis’ heet, zit er amper vis in. ‘Kip’ was een betere beschrijving geweest. Met 29%ME te laag voor zowel intacte als gecastreerde katten.

 

De vetten – Uit kippenvet en een deel uit de haring. De 32% vindt ik aan de lage kant, aangezien katten in het wild 46% uit vet calorieën halen. Tevens vermoed ik dat deze voeding vrij hoog in omega-6 vetten zit, welke ontstekingsbevorderend kunnen werken (helaas zijn hierover geen cijfers bekend op de website).

 

De koolhydraten – Deze versie is niet graanvrij en bevat tarwe. Daarnaast zijn ook groene erwten en gele mais toegevoegd. In totaal komt dit uit op 39%ME uit koolhydraten, iets wat mij betreft ver over het limiet heen is.

 

ConclusieOok deze variant beveel ik niet aan.

 

Yarrah Adult Kip

Deze variant lijkt erg veel op de Adult vis variant. Het bevat 2,9% meer gedroogde kip en geen haring. De totale eiwitten in deze variant zijn met 36% ME het hoogste van alle Yarrah kattenbrokken. Helaas zijn de koolhydraten met 38%ME erg hoog.

 

Energieprofiel

Eiwit Vet NFE
Adult Kip 36% 26% 38%

 

Waar zijn Yarrah kattenbrokken te koop en hoeveel kost het?

Yarrah kattenbrokken zijn te koop bij Zooplus. Zij zijn de per kilo de goedkoopste. Helaas hebben ze alleen verpakkingen van 2,4kg en 10kg; en ze hebben niet alle smaken.

 

Voor kleinere verpakkingen (700 of 800 gram) kun je terecht bij de Yarrah Shop zelf of bij PetsPlace ; wat mogelijk geschikter is als je het eerst wil proberen. Yarrah is ietsjes goedkoper (€0,10 per kilo ongeveer) (maar daar kun je uiteraard geen andere dingen bestellen mocht je dat willen).

 

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op een zak van 2,4kg. De dagprijzen zijn voor gecastreerde katten die ongeveer 25% minder mogen eten dan gecastreerde katten.

  Gemiddeld
Per kilo (2,4kg) €8,66
Prijzen per dag:  
Kat 3 kilo (157kcal) €0,40
Kat 4 kilo (190kcal) €0,48
Kat 5 kilo (220kcal) €0,56

 

De gemiddelde kiloprijs over 250+ brokken is €9,15, wat uitkomt op €0,46 voor een gecastreerde kat van 4 kilo. Yarrah brokken zitten per kilo onder het gemiddelde, maar voor de dagprijs er iets boven. Dat betekent dat je relatief meer moet voeren.

 

Voor een biologisch merk is het niet duur. Ik denk dat dat komt omdat ze niet zoveel vlees toevoegen (de eiwitten zijn laag). Zo heb je wel het label ‘biologisch’ en blijf je betaalbaar.

 

Conclusie: Yarrah biologische kattenbrokjes niet aangeraden

In de afzonderlijke conclusies gaf ik het eigenlijk al aan: deze brokken bevatten te weinig eiwitten en teveel koolhydraten. Het mag dan biologisch zijn, maar ik vind het deze trade-off niet waard.

 

Heel jammer, want hun filosofie is goed en de ingrediënten ook wel, alleen de verhoudingen dus niet.

Pootje PurrfectCat

 

Voor meer over MSC gecertificeerde visboerderijen, zie hier meer informatie.

Nieuwsgierig wat goede voeding is voor je kat?In deze mini voedingsgids vertel ik je er meer over!

Vind jij een goede voeding voor je kat kiezen ook zo moeilijk?!

Uren - nee, wéken - heb ik erover gedaan om te kiezen uit de overvloed.

In deze mini voedingsgids geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten én geef ik je een aantal merken.

Zo wordt kiezen voor een betere kattenvoeding een stuk makkelijker!

Eén reactie:

  1. Ik was blij dat je aandacht had voor de Yarrah brokken. Je research is “af” zoals steeds maar eigenlijk hoef je enkel het etiket te lezen om te weten dat dit verre van een “degelijke” kattebrok is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *