De beste kattenbrokken 2020: Hoog in eiwitten, laag in koolhydraten

Vele mensen voeren brokken aan hun kat. Soms gewoon wat de moederpoes ook kreeg, soms wat het meest voordelig is in de winkel, en waarschijnlijkst het vaakst omdat je kat het lekker lijkt te vinden.

Maar ook in kattenbrokken zijn kwaliteitsverschillen. Als je wel eens de ingrediënten hebt gelezen, heb je je misschien ook wel eens afgevraagd wat graan of rijst in kattenvoer doet. Wanneer je je al wat verder hebt verdiept, heb je misschien wel eens nagedacht over wat kwalitatieve eiwitten zijn en of er wel voldoende eiwit in de voeding zit.

Als je mijn website al vaker hebt bezocht, heb je misschien doorgekregen dat ik voor vochtrijke voeding (natvoer en rauw vlees) ben. Ik denk dat bijna alle natvoeren bijna alle droogvoeren verslaan als het gaat om kwalitatieve hoeveelheden eiwit (en het vocht is zó belangrijk voor je kat!).

Echter ben ik ook praktisch. Soms kan het niet anders om financiële redenen, darmproblemen, ziekten of een ‘zeer kieskeurige kat’.

Gelukkig zijn er ook betere merken die nadenken over wat de kat nodig heeft en hun ingrediënten daarop afstemmen.

Wat zijn hoogwaardige kattenbrokken?

De Koning Kat

Een kat is een carnivoor. Zijn natuurlijk dieet bestaat voornamelijk uit vlees – zoogdieren zoals muizen en konijntjes. Zijn hele lichaam is daar op ingericht in de loop van miljoenen jaren. Daarom zijn wat mij betreft een aantal dingen erg belangrijk in het dieet van je kat:

 1. Veel eiwit, voor spierbehoud, organen, huid en energie
 2. Weinig koolhydraten, omdat deze voor darmirritatie kunnen zorgen
 3. Gespecificeerde ingrediënten van zo’n goed mogelijke kwaliteit
 4. Vocht in het voer

Voor de percentages ga ik uit van het energieprofiel of metaboliseerbare energie (ME). Hierbij bereken ik hoeveel energie van elke macronutriënt (eiwit, vet en koolhydraat) komt. Deze cijfers zijn het makkelijkste te vergelijken met wat er ook in wetenschappelijke onderzoeken wordt gevonden.

Eiwitten

Kat en muis

Een hoogwaardige kattenbrok bestaat uit voldoende eiwitten. Aangezien katten normaliter vlees eten, hebben ze een hoge omzetting van eiwit naar aminozuren en energie. Ze hebben daarom veel eiwit nodig.

Wetenschappelijk is hier onlangs een interessant onderzoek voor uitgevoerd. Ze keken naar het minimum en de optimale hoeveelheid eiwitten die katten nodig hebben. Het verschil hierin is dat wat katten continue omzetten zonder stikstof verliezen versus dat wat nodig is voor gezonde spieren, organen en huid.

Het verschil komt neer op 2,1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75 versus 5,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75. Een groot verschil dus! De optimale hoeveelheid komt uit op grofweg 40%+ ME voor een gecastreerde kat en 30%+ ME voor een intacte kat.

Ook de kwaliteit van de eiwitten is van belang. Daarom check ik de ingrediënten, waarin ik het liefst een combinatie zie tussen vers toegevoegd en gedroogd. Een vleesmeel is ook oké. Hydrolysaat zie ik liever niet, evenals plantaardige eiwitten. Voor meer hierover verwijs ik je naar mijn artikel over eiwit kwaliteit.

Koolhydraten

Koolhydraten worden niet weergegeven op het etiket van kattenvoer (je zou je rot schrikken…!). Je kunt het echter wel zelf uitrekenen door 100% – vocht – eiwit – vet – vezels – ruwe as. Dit zijn de koolhydraten die energie leveren, oftewel “Nitrogen Free Extract” (NFE).

In het wild eten katten amper koolhydraten. Zelfs minder dan 2% van hun dagelijkse calorieën. In onderzoeken waarbij katten zelf mochten selecteren, kwamen ze niet hoger dan 12%ME uit.

In een zak brokjes zit echter veel meer. Gemiddeld over de 264 brokken die ik analyseerde is dit 28% ME of 32% op droge basis. Soms gaat het echter zo hoog als 45%!

Dit kan leiden tot fermentatie van de koolhydraten, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, scheten en soms diarree. In sommige gevallen leidt het ook tot een geïrriteerde darm. Bovendien lijken katten een koolhydratenplafond te hebben, waardoor ze bij sommige voedingen onvoldoende eiwitten kunnen eten.

Daarom wil ik dat het voer zo laag mogelijk in koolhydraten is. De voorkeur heeft dat dit onder de 10% op droge basis is. Echter is dit in kattenbrokken heel moeilijk te vinden. Daarom heb ik dit opgerekt naar 20 à 25%.

Waar de koolhydraten vandaan komen – graan, rijst, mais, enzovoort – maakt voor mij weinig verschil. In de juiste bereidingswijze zijn ze misschien (deels) te gebruiken voor energie, maar koolhydraten zijn desalniettemin niet de voorkeursweg voor de kat. Lees ook mijn artikel over waarom graanvrij slechts marketing is.

Goede ingrediënten

Kattenvoer Rauw

Natuurlijk wil ik ook dat de ingrediënten van kwaliteit zijn. Hoe specifieker de ingrediëntenlijst, hoe beter je dit kunt beoordelen. Daarom kijk ik of diersoorten gespecificeerd zijn, of er organen genoemd zijn, of ze percentages noemen en de bereidingswijze.

Ook zijn er ingrediënten die ik liever vermijd. Voor gezonde katten zie ik liever geen visbrok (bij een allergie kan dit soms wel een uitkomst zijn). Vis kan namelijk erg verslavend zijn, en behoort ook niet tot het normale dieet van de kat. Ook vermijd ik het liefst soja en erwten, vanwege de anti-nutriënten die deze planten beschikken. DL-methionine zie ik liever ook niet in regulier kattenvoer, omdat dit vervelende gevolgen kan hebben als je kat geen blaasproblemen heeft.

Vocht in het voer

Dit is het enige wat ontbreekt in kattenbrokken waar ik niet om heen kan. Dit is ook direct de reden dat ik aanraadt om minimaal 50% van het dieet van je kat uit natvoer te laten staan – liever meer dan 50%.

Katten zijn namelijk slechte drinkers. Dat is ook niet nodig: ze krijgen hun vocht uit hun prooi, die uit 65%-75% uit vocht bestaat. Brokken hebben slechts 7-10% vocht. Hierop drinken ze vaak wel meer, maar wanneer je het vocht uit voer en vocht uit drinken optelt, krijgen ze op brok toch aanzienlijk minder vocht binnen. Al met al zijn katten op alleen brok mild uitgedroogd, en lopen een verhoogd risico op blaas- en nierproblemen.

Je kunt hier meer lezen over hoeveel vocht je kat nodig heeft en hoe je je kat kunt helpen.

Kattenbrokken met een hoog vleespercentage?

Heel vaak wordt aangeraden om een brok met een hoog vleespercentage te nemen. Helaas is dit te kort door de bocht en kan tot een enorm vertekend beeld leiden als je uitsluitend hier naar kijkt, want afhankelijk van de manier van toevoegen verschilt de hoeveelheid eiwit.

Zeker bij kattenbrokken wordt er gebruik gemaakt van verse toevoegingen, gedroogde/gedehydreerde toevoegingen, vleesmeel en gehydrolyseerde eiwitten. Deze hebben allemaal een verschillend effect op het eiwitpercentage:

Vers vlees: Vers vlees bevat de minst bewerkte eiwitten en daarmee de beste eiwitten. Echter zit hierin ook nog water, waardoor op droge basis er maar weinig over blijft van de totaal aantal eiwitten.

Gedroogd vlees en vleesmeel: Gedroogd vlees ondergaat minder bewerking dan een vleesmeel. Op droge basis bevatten deze meer eiwitten dan vers toegevoegd vlees, omdat het water is verwijderd. Het is daardoor dus geconcentreerder in eiwit.

Gehydrolyseerde eiwitten: Deze zijn sterk chemisch bewerkt waarbij de eiwitten in stukjes zijn geknipt. In speciaal allergie voer kom je dit volop tegen, maar ook in regulier voer komt het regelmatig voer. Door de chemische bewerking probeer ik deze zoveel mogelijk te vermijden.

Belangrijk: Ziekte en andere brokken

Onthoud dat als je net met veel moeite je kat op een ander voer hebt vanwege een ziekte – zoals problemen met de alvleesklier of allergieën – en je kat doet het goed op het voer, dan is dat het allerbelangrijkste. Gezonde katten kunnen switchen naar een beter voer, maar bij zieke katjes is stabiliteit in veel gevallen belangrijker.

De beste kattenbrokken: De merken

De beste merken onder de kattenbrokken zijn (alfabetisch) (dik gedrukt mijn favorieten):

Acana (specifiek: “Ranchland” en “Grassland”), Brit Care, Canagan, Carnilove, Celctic Connection, Nutrivet Inne, Orijen, Porta 21 (specifiek: “Cats Heaven” en “Sensible Graanvrij”), Power of Nature (specifiek: “Fees Favorite” en “Meadowland Mix”), Purizon, Thrive (specifiek: kip), Wellness Core, WildCat (specifiek: “Etosha”), ZiwiPeak.

Kattenbrokken vergelijken: 250+ varianten

Hieronder vind je de tabel met diverse varianten brokken. Onder “Cat.” (categorie) vind je mijn beoordeling.

 1. Ja
 2. Ja, met verruimde eisen
 3. Misschien (zie beoordeling)
 4. Nee
 5. Hell No.

Hoe kun je de tabel gebruiken: Met het zoekveld kun je een merk opzoeken. Door op een titel (bijvoorbeeld ‘eiwit’) te klikken sorteert de tabel daarop, je kunt het aantal resultaten aanpassen zodat je meer ziet. Zit je op een (kleiner) touchscreen, dan kun je naar links en rechts schuiven, of als je geen touchscreen hebt, kun je onderaan de balk heen en weer schuiven.

De cijfers: De percentages zijn op basis van hoeveel energie de macronutriënten leveren (eiwit, vet en KH). Dit heet ‘metaboliseerbare energie’, of ME. Deze cijfers kun je onderling met elkaar vergelijken om te kijken wat beter uitkomt voor jouw kat, maar ook met wetenschappelijke literatuur. (de cijfers die je op het etiket vind van de brokjes zijn hiervoor de basis, maar die kun je niet zomaar van 2 brokken vergelijken).

(Links* verwijzen zoveel mogelijk naar de goedkoopste, betrouwbare webwinkels en zakken van ongeveer 2 kilo).

MerkCat.EiwitVetKHkcal€/dag
Power of Nature
Fees Favorite
149%50%1%372€0,40
Power of Nature
Meadowland Mix
150%48%2%379€0,39
Celtic Connection
Kip
140%50%10%394€0,67
Celtic Connection
Eend
138%46%17%373€0,65
Celtic Connection
Zalm
142%46%12%373€0,71
Orijen
Six Fish
139%46%15%373€0,85
Orijen
Fit en Trim
146%38%16%334€0,95
Orijen
Cat en Kitten
137%45%18%377€0,78
Ziwi Peak
Makreel en lam
139%57%3%444€1,76
Ziwi Peak
Venison
141%56%3%439€2,81
Wildcat
Etosha
147%52%1%395€0,57
Wildcat
Karoo
142%43%16%360€0,61
Acana
Ranchland
235%46%20%373€0,71
Acana
Grassland
235%45%20%375€0,70
Thrive
Kip
243%48%9%392€0,48
Porta 21
Feline Finest
Cats Heaven (Graanvrij)
235%44%21%384€0,25
Porta 21
Feline Finest
Sensible Graanvrij
242%47%10%388€0,24
Purizon
Adult Kip met Vis
241%45%15%379€0,50
Purizon
Adult Lam en Vis
239%45%16%378€0,54
Purizon
Adult Vis
241%45%15%379€0,54
Purizon
Adult
Wild Zwijn en Kip
241%45%14%378€0,54
Purizon
Sterilised Kip en Vis
250%29%21%321€0,64
Orijen
Regional Red
238%46%16%371€0,99
Orijen
Tundra
238%46%17%373€1,34
Nutrivet Inne Cat
Adult Fish
241%41%18%374€0,41
Nutrivet Inne Cat
Sterilised
244%37%18%364€0,42
CarniLove GrainFree
Lamb & Wild Boar
Adult Sterilised
240%35%26%344€0,52
CarniLove Grain Free
Reindeer
Adult Outdoor
238%42%20%382€0,47
Wellness Core Grain Free
Cat Sterilised
Kip en Kalkoen
240%33%28%336€0,61
Wellness Core Grain Free
Cat Original
Kalkoen&Kip
245%40%16%344€0,60
Wellness Core Grain Free
Cat Ocean
Zalm&Tonijn
245%39%16%346€0,63
Brit Care
Cocco
(kieskeurige katten)
237%43%20%376€0,42
Wildcat
Andrha
239%47%14%363€0,68
Wildcat
Cheetah
240%41%18%372€0,60
Go
Graanvrij
Kip, kalkoen en eend
243%43%14%383€0,50
Go
Sensitive + Shine
Vis
245%40%15%386€0,62
Power of Nature
Cookies Choice
330%52%17%405€0,36
Power of Nature
Farm Mix
333%49%18%395€0,38
Acana
Wild Prairie
334%45%21%380€0,64
Acana
Pacific
334%45%21%378€0,70
Applaws
Adult Kip
335%46%19%370€0,40
Applaws
Adult Kip en Eend
336%46%18%371€0,38
Applaws
Adult Kip en Zalm
335%46%19%370€0,39
Essential Foods
The Jaguar
337%44%19%384€0,48
Nutrivet Inne Cat
Adult Chicken
338%44%17%384€0,33
Thrive
Zalm & Haring
338%40%23%363€0,52
Canagan
Grain Free Chicken
333%44%23%391€0,65
Canagan
Grain Free Scottish Salmon
333%44%23%387€0,72
CarniLove Grain Free
Duck & Pheasant
Adult Hairball
335%42%23%367€0,49
CarniLove Grain Free
Duck & Turkey
Adult Large Breed
335%42%23%368€0,49
CarniLove Grain Free
Salmon Adult
Sensitive & Long Hair
335%40%25%362€0,50
Wellness Core Grain Free
Cat Sterilised
Zalm
340%33%26%331€0,66
Ziwi Peak
Rund
330%68%2%465€1,66
Ziwi Peak
Lam
329%68%4%489€1,58
Brit Care
Daisy
(tegen overgewicht)
343%26%30%324€0,48
Brit Care
Missy
(Sterilised)
338%31%32%334€0,47
Natural Health
(carnivore)
Adult Graanvrij
342%44%14%386€0,54
Natural Health
(carnivore)
Large Bite
342%44%14%386€0,51
Wildcat
Bhadra
332%38%30%349€0,64
Wildcat
Rani
331%38%30%345€0,65
Eden Holistic
Country Cuisine
334%48%18%388€0,75
Eden Holistic
Original Cuisine
338%49%13%397€0,61
Darf
Darf Bites
434%31%35%339€0,49
Cat Lovers Gold
Original Formula
430%41%29%375€0,34
Cat Lovers Gold
Passion Ocean Fish
431%42%27%365€0,40
Almo Nature
Holistic Kip
430%35%35%364€0,33
Almo Nature
Holistic Kalkoen
429%36%35%359€0,33
Almo Nature
Holistic Rund
430%35%35%364€0,33
Almo Nature
Holistic Sterilised
Zalm
431%35%34%360€0,32
Almo Nature
Holistic Sterilised
Rund
431%39%30%366€0,31
Almo Nature
Orange Label
Rund
432%31%38%353€0,50
Almo Nature
Orange Label
Kip
431%34%35%360€0,49
Almo Nature
Orange Label
Sardientjes
435%29%35%353€0,50
Applaws
Adult Kip met lam
437%41%22%353€0,40
Applaws
Adult Zeevis met Zalm
436%38%26%334€0,47
Bozita
Feline Indoor & Sterilised
432%34%33%347€0,36
Go
Daily Defence Kip
429%44%27%398€0,58
Lily's Kitchen
Fabulous Fish
427%34%38%371€0,77
Lily's Kitchen
Delicious Chicken
428%34%37%371€0,77
Now Fresh
Graanvrij Adult
429%43%28%394€0,48
Renske
Super Premium
Kip
430%32%38%347€0,73
Renske
Super Premium
Eend
431%32%37%343€0,74
Renske
Super Premium
Zalm
430%32%38%349€0,72
Renske
Maxibrok
Oceaanvis en zalm
430%41%29%372€0,68
Taste of the wild
Rocky Mountain
438%39%23%390€0,44
Granatapet
Gevogelte
430%42%27%380€0,45
Granatapet
Eend
429%43%29%379€0,45
Granatapet
Zalm
428%36%36%355€0,48
Granatapet
Garnalen
428%41%30%370€0,46
James Wellbeloved
Adult Vis
432%41%27%362€0,33
James Wellbeloved
Adult Kalkoen
429%45%26%376€0,44
James Wellbeloved
Adult Housecat Eend
431%35%34%353€0,36
James Wellbeloved
Adult Graanvrij Kalkoen
429%47%24%376€0,47
Porta 21
Feline Finest
Adult Cat
429%47%24%383€0,25
Porta 21
Holistic Cat
Kip en rijst
429%45%26%382€0,32
Porta 21
Holistic Cat
Eend en Rijst
429%45%26%382€0,32
Wild Freedom
Green Lands (Lam)
430%41%28%369€0,51
Wild Freedom
Cold River (zalm)
430%41%29%371€0,51
Wild Freedom
Wild Hills (Eend)
430%41%28%370€0,51
Wild Freedom
Wide Country (gevogelte)
430%41%29%371€0,51
Leonardo
Maxi Grainfree
431%42%28%367€0,55
Leonardo
Zalm Grainfree
430%45%25%376€0,53
Leonardo
Gevogelte Grainfree
431%42%28%367€0,55
Leonardo
Adult Lam
430%45%25%377€0,45
Leonardo
Adult Eend
429%44%26%382€0,45
Leonardo
Adult Vis
430%45%25%377€0,45
Leonardo
Adult Complete 32/16
431%37%32%363€0,39
Canagan
Grain Free
Country Game
437%36%27%352€0,90
Carnis
XL
429%43%28%358€0,50
Carnis
Zalm
431%46%23%367€0,49
Brit Premium
Kip
434%36%30%359€0,24
Brit Premium
Sterilised
434%36%30%358€0,24
Animonda
Vom Feinsten
Kip
427%40%33%384€0,17
Animonda
Rafiné Cross
Eend, kalkoen en kip
433%28%39%337€0,13
Animonda
Rafiné Cross
Kip, zalm en garnalen
433%28%39%337€0,12
Beyond
Kip & volkoren gerst
435%38%27%360€0,30
Beyond
Zalm & volkoren gerst
435%38%27%360€0,30
Beyond
Rund & volkoren gerst
435%38%27%360€0,30
Eukanuba
Top Condition 1+
431%47%22%394€0,30
Eukanuba
Healthy Digestion
431%47%22%394€0,30
Eukanuba
Sterilised / Weight Control
433%31%36%348€0,36
Feringa
Kalkoen
431%42%28%366€0,39
Feringa
Eend
430%40%30%362€0,39
Feringa
Vis
431%41%28%366€0,39
Feringa
Lam & Kip
430%40%30%363€0,39
Feringa
Kip & Forel
430%42%28%374€0,38
Feringa
Sterilised Gevogelte
436%30%34%342€0,42
Schesir
Maintenance BIO
Kip
430%33%37%356€0,75
Schesir
Sterilized BIO
434%26%39%325€0,82
Natural Trainer
Ideal Weight
440%26%34%332€0,57
Prins
Sterilised
437%31%32%328€0,44
Happy Cat
Light
438%23%39%321€0,49
Happy Cat
Minkas Sterilised
440%27%33%327€0,37
Skogens
Kip en rijst
431%42%28%378€0,27
Skogens
Lam en rijst
429%41%30%375€0,27
Skogens
Vis en kip
430%41%29%374€0,29
Skogens
Grainfree
431%37%32%365€0,29
Skogens
Maine Coon
429%40%30%381€0,28
Natural Health
(carnivore)
Adult Basic
431%45%24%380€0,52
Natural Health
(carnivore)
Adult Kip
426%41%33%372€0,51
Natural Health
(carnivore)
Reduced Calorie
426%30%45%342€0,53
Royal Canin
Maine Coon
428%44%28%387€0,49
Royal Canin
British Shorthair
431%42%27%383€0,50
Royal Canin
Persian
426%47%27%401€0,47
Royal Canin
Siamees
435%36%29%380€0,40
Royal Canin
Sphynx
429%48%23%404€0,52
Royal Canin
Norwegian Forest
429%37%34%366€0,52
Royal Canin
Ragdoll
430%42%28%368€0,52
Royal Canin
Fit 32
431%35%34%364€0,39
Royal Canin
Sensible 33
428%46%26%409€0,37
Royal Canin
Exigent 35/30 Savour Sensation
431%36%33%375€0,41
Royal Canin
Exigent 33 Aromatic Attraction
432%35%34%366€0,44
Royal Canin
Exigent 42 Protein Preference
439%35%26%364€0,44
Royal Canin
Sterilised 37
438%30%32%340€0,50
Royal Canin
Sterilised Appetite Control
436%31%33%331€0,52
Royal Canin
Indoor 27
427%31%42%356€0,43
Royal Canin
Indoor Long Hair
429%35%36%363€0,42
Royal Canin
Indoor Appetite Control
430%30%40%340€0,40
Royal Canin
Oral Care
430%36%34%354€0,46
Royal Canin
Light Weight Care
443%26%32%329€0,52
Royal Canin
Hair and Skin Care
429%47%25%401€0,45
Royal Canin
Digestive Care
436%34%30%372€0,49
Royal Canin
Hairball Care
433%36%31%357€0,50
Royal Canin
Mother and babycat
428%50%22%426€0,42
Royal Canin
Outdoor 30
427%43%30%395€0,42
Jachtinstinct
Kip
431%42%27%365€0,65
Jachtinstinct
Zalm
430%41%28%369€0,64
Jachtinstinct
Lam
431%42%28%367€0,65
Josera
Léger
438%27%35%320€0,36
Profine
Sterilised
Chicken and Rice
434%43%23%379€0,37
Profine
Original Adult
Chicken and Rice
433%35%31%359€0,40
Profine
Adult
Lamb and Rice

434%32%33%345€0,41
Profine
Derma Adult
Salmon and Rice
432%41%27%374€0,38
Profine
Light
Turkey, Chicken and Rice
439%26%35%325€0,44
Sanabelle
No Grain
430%38%32%362€0,37
Sanabelle
Light
433%26%42%312€0,37
Sanabelle
Sterilised
432%25%43%319€0,45
Sanabelle
Dental
431%38%32%349€0,41
Sanabelle
Grande
429%44%28%380€0,40
Sanabelle
Sensitive met gevogelte
429%48%23%395€0,29
Sanabelle
Sensitive met Lam
429%48%23%396€0,29
Sanabelle
Adult Gevogelte
430%38%32%362€0,31
Sanabelle
Adult Forel
430%38%33%362€0,31
Sanabelle
Adult Struisvogel
430%38%33%362€0,31
Sanabelle
Delicious
Ree en Aardappel
434%39%27%371€0,56
Sanabelle
Delicious
Rundvlees en aardappel
433%44%23%386€0,54
Sanabelle
Delicious
Zalm en Zoete aardappel
430%42%27%381€0,55
Smolke
Adult Vis en Rijst
Daily Balance
430%36%34%378€0,24
Smolke
Adult Kip en Rijst
Daily Balance
430%36%34%378€0,23
Smolke
Adult Graanvrij
Daily Balance
436%39%24%388€0,31
Smolke
Sterilised
433%32%34%345€0,30
Smolke
Sensitive
430%42%29%367€0,38
Bozita Feline
Outdoor & Active
527%44%28%385€0,32
Bozita
Single Protein
Graanvrij
531%36%33%352€0,49
Taste of the wild
Canyon River
529%36%35%381€0,50
Concept for Life
All Cats
529%45%26%380€0,30
Concept for Life
Indoor cats
531%32%37%336€0,34
Concept for Life
Outdoor cat
530%48%22%392€0,32
Granatapet
Rund en Garnalen
531%37%32%367€0,47
Carnis
Mix
529%30%41%345€0,22
Carocroc
Super Premium
Kip
531%42%28%378€0,28
Carocroc
Super Premium
Lam
529%41%30%375€0,29
Carocroc
Super Premium
Vis
529%41%30%376€0,29
Carocroc
3-mix
529%30%41%345€0,18
Carocroc
Indoor
530%33%37%344€0,50
Burgess
Kip en Eend
530%29%41%349€0,34
Burgess
Zalm
530%29%41%348€0,34
Brit Premium
Zalm
531%36%33%359€0,24
Animonda
Vom Feinsten
Gecastreerd
534%29%37%349€0,31
Animonda
Vom Feinsten
Grandis
527%42%31%387€0,19
Animonda
Vom Feinsten
Forel
527%40%33%384€0,17
Animonda
Vom Feinsten
Graanvrij
527%40%33%384€0,19
Brekkies
Rund
533%30%38%343€0,14
Brekkies
Sterilised
537%24%39%322€0,18
Brekkies
Delicious
Kip, Kalkoen en Kwartel
534%26%40%328€0,17
Brekkies
Vis
533%28%39%338€0,14
Cat Chow
Kip & Kalkoen
533%28%39%335€0,19
Cat Chow
Sterilised
(Special Care)
538%24%38%322€0,28
Cat Chow
Eend
533%28%39%335€0,21
Cat Chow
Sensitive
(Special Care)
533%28%39%335€0,21
Smilla
Adult Sterilised
535%30%35%342€0,25
Smilla
Adult Sensible
529%32%39%345€0,25
Smilla
Light
532%25%44%329€0,26
Smilla
Gevogelte
(XXL brok)
530%43%27%377€0,23
Smilla
Gevogelte
531%36%33%357€0,24
Smilla
Indoor
531%32%37%345€0,25
Smilla
Rund
531%36%33%357€0,24
Smilla
Vis
531%36%33%357€0,24
Natural Trainer
Kip
530%40%30%382€0,41
Natural Trainer
Tonijn
530%40%30%381€0,42
Natural Trainer
Rund
531%39%30%382€0,41
Natural Trainer
Zalm (Sterilised)
534%32%34%357€0,44
Natural Trainer
Sensitive
528%35%37%364€0,52
Jarco
Indoor
529%30%41%345€0,42
Jarco
Active
531%42%28%378€0,38
Jarco
Sensitive
532%26%42%327€0,49
Prins
Adult
529%44%27%389€0,45
Prins
Maxi Deluxe
529%44%27%389€0,49
Prins
Sensible
529%44%27%385€0,49
Prins
Indoor
531%36%34%355€0,53
Happy Cat
Grainfree Sensitive
Konijn
532%34%34%352€0,41
Happy Cat
Grainfree Sensitive
Rendier
532%34%34%348€0,60
Happy Cat
Grainfree Sensitive
Eend
528%41%31%372€0,56
Happy Cat
Grainfree Sensitive
Gevogelte
528%41%31%372€0,57
Happy Cat
Grainfree Sensitive
Zeevis
532%42%26%368€0,57
Happy Cat
Adult
Atlantische zalm
532%41%27%372€0,28
Happy Cat
Adult
Rund
530%41%29%374€0,45
Happy Cat
Adult
Lam
530%41%28%370€0,45
Happy Cat
Indoor
Zalm
532%34%34%352€0,48
Happy Cat
Indoor
Rund
531%30%40%344€0,35
Happy Cat
Indoor
Lam
532%34%34%350€0,34
Happy Cat
Large Breed
531%38%31%362€0,43
Optimanova
Sterilised
539%29%32%328€0,46
Optimanova
Zalm
530%38%32%369€0,32
Optimanova
Kip
531%37%32%364€0,31
Optimanova
Light
533%26%41%327€ 0,35
Optimanova
Exquisite
532%36%32%359€0,32
Josera
Nature Cat
530%45%25%381€0,30
Josera
Culinesse
531%33%36%348€0,27
Josera
Minette
532%44%24%384€0,30
Josera
Catelux
530%46%24%370€0,31
Josera
Marinesse
529%36%35%358€0,32
Josera
SensiCat
531%41%28%372€0,31
Josera
Carismo
524%44%32%388€0,29

€/dag = kosten per dag op basis van een gecastreerde kat van 4 kilo (190kcal). Is jouw kat groter/zwaarder, dan heeft hij mogelijk meer nodig en stijgen de kosten.

(Voor de categorieën kijk ik uitsluitend naar de bovengenoemde eisen. Prijs en ‘mijn kat vind het lekker’ zijn daarin niet meegenomen. Het eerste niet, omdat iedereen een verschillende portemonnee heeft.
Het tweede niet, omdat elke kat iets anders lekker vind én omdat katten een voorkeur hebben voor dat wat ze kennen.)

Ja

Power of Nature “Fees Favorite” & “Meadowland Mix”

Positief: Weinig KH, hoog eiwit, nette ingrediënten, prebiotica (MOS, FOS), selenium uit gist, % bij ingrediënten

Celtic Connection “Kip”, “Eend” & “Zalm”

Positief: Selenium van organische gist, kleine prooidieren, voldoende eiwit, weinig KH
Opmerking: “Zalm” is een vissmaak, welke ik niet geschikt acht voor alledaags, maar het kan wel een optie zijn bij allergieën.

Orijen “Six Fish”, “Fit en Trim” & “Cat en Kitten”

Positief: Probiotica (Enterococcus faecium), cijfers over omega 3 (DHA en EPA) en 6, percentages bij (vlees)ingrediënten, gebruik van orgaan
Opmerking: “Six Fish” is een vissmaak, welke ik niet geschikt acht voor alledaags, maar het kan wel een optie zijn bij allergieën.

Ziwi Peak “Makreel en lam” & “Venison”

Positief: Lucht gedroogd (beste verwerkingsmethode), kwaliteit ingrediënten, gebruik spiervlees en organen, voldoende eiwit en weinig koolhydraten.
Negatief: De prijs
Opmerking: “Venison” kun je proberen als je kat last heeft van allergieën door de enkelvoudige eiwitbron.

Wildcat “Etosha” en “Karoo”

Positief: Voldoende eiwitten, gedroogde vleesingrediënten, Etosha heeft slechts 1% koolhydraten, goede ingrediënten.

Negatief: Bevat DL-methionine.

Met verruimde eisen

De ingrediënten zijn vaak goed, alhoewel DL-methionine soms wordt toegevoegd. Sommigen zijn iets lager dan 40%ME eiwitten. Deze zou ik combineren met een voeding dat meer eiwitten bevat, zodat je kat zelf kan selecteren.

Acana “Ranchland” & “Grassland”

Positief: Combinatie vers vlees en vleesmeel, diverse organen (nier, lever, hart), percentage bij (vlees)ingrediënten, probiotica (enterococcus faecium), koolhydraat is laag genoeg, goede ingrediënten
Negatief: Eiwit is aan de lagere kant, ondanks dat dit een goed aangeschreven brok is.

Thrive “Kip”

Positief: Laag KH, hoog eiwit uit een combinatie van gedroogd en vers kippenvlees.
Negatief: DL-methionine, natriumseleniet
Opmerking: Een optie als je kat enigszins last heeft van een verhoogde pH urine waarde

Porta 21 Feline Finest “Cats Heaven (Graanvrij)” & “Sensible Graanvrij”

Positief: Prebiotica (FOS, MOS), goede ingrediënten
Negatief: DL-methionine, natriumseleniet
Opmerking: Sensible bevat meer eiwit dan Cats Heaven, en is een goede optie voor oudere katten.

Purizon Adult “Kip met vis”, “Lam en vis”, “Vis”, “Wild Zwijn en kip” & “Sterilised Kip en vis”

Positief: Prebiotica (FOS, MOS), goede ingrediënten, voldoende eiwit en weinig koolhydraten.
Negatief: DL-methionine
Opmerking: Alle varianten bevatten minder dan 2% gehydrolyseerde dierlijke eiwitten.

Orijen “Regional Red” & “Tundra”

Positief: Probiotica (Enterococcus faecium), cijfers over omega 3 (DHA en EPA) en 6, percentages bij (vlees)ingrediënten, orgaan (lever, nier, hart), goede ingrediënten, koolhydraten zijn laag genoeg
Negatief: Eiwit is aan de lagere kant, ondanks dat dit een goed aangeschreven brok is.

Nutrivet Inne Cat “Adult Chicken”, “Adult Fish” & “Sterilised”

Positief: Probiotica (Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium), Prebiotica (MOS, FOS), combinatie van verse en gedroogde ingrediënten.
Negatief: DL-methionine
Opmerking: De “Fish” is een optie bij allergieën ; de sterilised bij afvallen.

CarniLove Grain Free “Lamb & Wild Boar Adult Sterilised” & “Reindeer Adult Outdoor”

Positief: Omega 3&6 vermeld, prebiotica (MOS en FOS), goede ingrediënten, eiwitten ook daadwerkelijk uit de genoemde smaak.
Negatief: De Wild Boar is eigenlijk net iets te hoog in koolhydraat, de Reindeer net iets te laag in eiwit.
Opmerking: Alhoewel de “Reindeer” kippenlever en kippenvet bevat, is het mogelijk behulpzaam bij allergie.

Wellness Core Grain Free Cat “Sterilised Kip & Kalkoen”, “Original Kalkoen & Kip” & “Ocean Zalm & Tonijn”

Positief: Voldoende tot hoog eiwit, Probiotica (Enteococcus faecium), goede ingrediënten
Negatief: De Sterilised is wat hoog in KH, de andere 2 bevatten aardappeleiwit.

Brit Care “Cocco (kieskeurige katten)”

Positief: Bijna voldoende eiwitten, weinig koolhydraten, gedroogde eend en kip als eiwitbron.
Negatief: 4% gehydrolyseerde zalmeiwit

WildCat “Andrha”, “Cheetah”

Positief: Redelijk laag in koolhydraten, goede ingrediënten
Negatief: Net iets te laag in eiwitten (maar prima te combineren met eentje die wat hoger in eiwitten is), bevat DL-methionine

Go “Graanvrij Kip”, “Sensitive + Shine Vis”

Positief: Voldoende eiwitten en laag in KH, goede ingrediënten
Negatief: erwten

Misschien

Vaak zijn deze merken goed tot uitstekend in ingrediënten kwaliteit, maar vind ik het eiwitgehalte te laag (30-40%ME) en/of het koolhydraten gehalte is vrij hoog (25-30%DM). Je kunt deze brokken vaak wel goed combineren met een natvoer dat hoger is in eiwit (in brok is dit niet te vinden).

Power of Nature “Cookies Choice” & “Farm Mix”

Positief: Prebiotica (MOS, FOS), Selenium van gist, percentages bij ingrediënten, weinig koolhydraat.
Negatief: Cookies Choice bevat aanzienlijk te weinig eiwit (<40%DM), Farm Mix zit er ook onder.
Opmerking: Omdat beiden wel laag zijn in koolhydraat is het mogelijk het te combineren met een voer hoger in eiwit.

Acana “Wild Prairie” & “Pacific”

Positief: Combinatie vers vlees en vleesmeel, diverse organen (nier, lever, hart), % bij (vlees)ingrediënten, probiotica (enterococcus faecium), kleine prooidieren (bij ‘Wild Prairie’).
Negatief: Eiwit aan de lage kant.
Opmerking: “Pacific” kun je ook proberen bij allergieën.

Applaws Adult “Kip”, “Kip en Eend” & “Kip en Zalm”

Positief: Probiotica (Enterococcus faecium), hoog gedroogd vleespercentage, koolhydraten laag genoeg
Negatief: Eiwit aan de lage kant, DL-methionine, natriumseleniet

Essential Foods “The Jaguar”

Positief: Goede ingrediënten, geen granen.
Negatief: Aan de lage kant aan eiwitten, koolhydraten niet over het plafond maar had lager gemogen

Thrive “Zalm & Haring”

Positief: Goede ingrediënten, eiwitten uit gedroogde zalm & haring en verse zalm
Negatief: Iets te hoog in koolhydraat
Opmerking: Mogelijke optie bij allergie

Canagan Grain Free “Chicken”, “Scottish Salmon” & “Light/Senior/Sterilised”

Positief: Omega 3&6 vermeld, goede ingrediënten
Negatief: Natriumseleniet, laag in eiwit, redelijk hoog in koolhydraat
Opmerking: Er is ook nog een variant “Country Game” die ik door de plantaardige eiwitten in categorie 4 heb ingedeeld.

CarniLove Grain Free “Duck & Pheasant Adult Hairball”, “Duck & Turkey Adult Large Breed” & “Salmon Adult Sensitive & Long Hair”

Positief: Omega 3&6 vermeld, prebiotica (MOS en FOS), goede ingrediënten
Negatief: Aan de lage kant qua eiwitten en aan de hoge kant met koolhydraten

Wellness Core Grain Free Cat “Sterilised Zalm”

Positief: Voldoende eiwit, probiotica (Enteococcus faecium)
Negatief: Plantaardige eiwitten, redelijk hoog in koolhydraten

Ziwi Peak “Rund” & “Lam”

Positief: Lucht gedroogd (beste verwerkingsmethode), kwaliteit ingrediënten, gebruik spiervlees en organen, weinig koolhydraten.
Negatief: Onder de 40%DM eiwit, de prijs
Opmerking: Door de kwaliteit van de ingrediënten versus de prijs, goed te gebruiken als snack

Brit Care “Daisy (tegen overgewicht)” & “Brit Care Missy (Sterilised)”

Positief: Redelijk hoog in eiwitten van gedroogde kip en kalkoen, goede ingrediënten
Negatief: Koolhydraten vrij hoog

Natural Health (Carnivore) “Adult Graanvrij”, “Large Bite”

Positief: Voldoende eiwit, redelijk laag in KH
Negatief: Gehydrolyseerde haring

Wildcat “Bhadra”, “Rani”

Positief: Goede ingrediënten
Negatief: Aan de lage kant met eiwitten en redelijk hoog in koolhydraten, bevat DL-methionine
Opmerking: Bhadra is volledig op basis van paard; Rani gebruikt kalkoen en eend. Bij gevoeligheden is dit mogelijk een uitkomst. Liefst wel gebruiken in combinatie met een voeding hoger in eiwitten.

Eden “Original Cuisine”, “Country Cuisine”

Positief: Goede ingrediënten, Original Cuisine op 38%ME eiwit, koolhydraten onder het plafond (had lager gemogen)
Negatief: Country Cuisine maar 34%ME eiwit

“Nee” en “Hell No”

Bij deze twee categorieën ga ik niet bij elke brok uitleggen waarom niet, omdat dit verreweg de meeste brokken zijn (en dit dan een heel lang artikel van herhaling wordt). Over het algemeen geldt dat kattenbrokken in deze categorieën een combinatie hebben van de volgende dingen:

 • Te weinig eiwit (minder dan ±40% op droge basis) van weinig kwaliteit
 • Plantaardige en/of (veel) gehydrolyseerde eiwitten
 • Te veel koolhydraten (meer dan ±30% op droge basis)
 • Mindere ingrediënten: Soja, erwt, natriumseleniet, DL-methionine, BHT
 • Gesloten ingrediëntenlijst: groepsgewijze weergave in plaats van per ingrediënt
 • De smaak die ze adverteren is maar zo weinig als 4% (marketingmisleiding)

De volgende merken horen hieronder (op merk alfabetische volgorde, elke variant begint met een hoofdletter na de komma):

In categorie 4 “Nee”:
 • Animonda Rafiné Cross: Eend, kalkoen en kip ; Kip, zalm en garnalen
 • Animonda Vom Feinsten Kip
 • Almo Nature Holistic: Kip, Kalkoen, Rund, Sterilised Zalm, Sterilised Rund
 • Almo Nature Orange Label: Rund, Kip, Sardientjes
 • Applaws Adult: Kip met lam, Zeevis met zalm
 • Beyond: Kip, Zalm, Rund
 • Bozita Feline Indoor & sterilised
 • Brit Premium: Kip, Sterilised
 • Canagan: Grain Free Country Game
 • Carnis: XL, Zalm
 • Cat Lovers Gold: Original Formula, Passion Ocean Fish
 • Darf: Darf Bites
 • Eukanuba: Top condition 1+, Healthy digerstion, Sterilised/weight control
 • Feringa: Kalkoen, Eend, Vis, Lam en kip, Kip en forel, Sterilised gevogelte
 • Go: Daily defence kip
 • Granatapet: Gevogelte, Eend, Zalm, Garnalen
 • Happy Cat: Light, Sterilised
 • Jachtinstinct: Kip, Zalm, Lam
 • James Wellbeloved Adult: Vis, Kalkoen, Housecat eend, Graanvrij kalkoen
 • Josera: Léger
 • Leonardo: Maxi grainfree, Zalm grainfree, Gevogelte grainfree, Adult lam, Adult eend, Adult Vis, Adult complete 32/16
 • Lily’s Kitchen: Fabulous fish, Delicious Chicken
 • Natural Health (carnivore): Adult basic, Adult kip, Reduced calorie
 • Natural Trainer: Ideal Weight
 • Now Fresh: Graanvrij adult
 • Porta 21: Feline finest adult cat, Holistic cat kip en rijst, Holistic cat eend en rijst
 • Power of Nature: Senior Cat
 • Prins: Sterilised
 • Profine: Sterilised chicken and rice, Original adult chicken and rice, Adult lamb and rice, Derma adult salmon and rice, Light turkey chicken and rice
 • Renske Super Premium: Kip, Eend, Zalm ; Maxibrok oceaanvis en zalm
 • Royal Canin: Maine coon, British shorthair, Persian, Siamees, Sphynx, Norwegian forest, Ragdoll, Fit 32, Sensible 33, Exigent 35/30 Savour Sensation, Exigent 33 Aromatic Attraction, Exigent 42 Protein Preference, Sterilised 37, Sterilised Appetite Control, Indoor 27, Indoor Long Hair, Indoor Appetite Control, Oral Care, Light Weight Care, Hair and Skin Care, Digestive Care, Hairball Care, Mother and babycat, Outdoor 30
 • Sanabelle: No grain, Light, Sterilised, Dental, Grande, Sensitive met gevogelte, Sensitive met Lam, Adult gevogelte, Adult forel, Adult struisvogel, Delicious ree en aardappel, Delicious rundvlees en aardappel, Delicious zalm en zoete aardappel
 • Schesir: Maintenance BIO, Sterilised BIO
 • Skogens: Kip en rijst, Lam en rijst, Vis en kip, Grainfree, Maine Coon
 • Smolke: Adult vis en rijst daily balance, Adult kip en rijst daily balance, Adult graanvrij daily balance, Sterilised, Sensitive
 • Taste of the wild: Rocky Mountain
 • Wild Freedom: Green lands (lam), Cold river (zalm), Wild hills (eend), Wild Country (gevogelte)
Kat in doos
In categorie 5 “Hell No”
 • Animnda Vom Feinsten: Gecastreerd (sterilised), Grandis, Forel, Graanvrij
 • Bozita Feline: Outdoor & active ; Single protein graanvrij
 • Brekkies: Rund, Sterilised, Delicious kip, kalkoen en kwartal, Vis
 • Brit Premium: Zalm
 • Burgess: Kip en eend, Zalm, Senior kalkoen en cranberry
 • Carnis: Mix
 • Carocroc: Senior, Premium kip, Premium Lam, Premium Vis, 3-Mix, Indoor
 • Cat Chow: Kip en kalkoen, Sterilised (special care), Eend, Sensitive (special care)
 • Concept for Life: All cats, Indoor cats, Outdoor cat
 • Granatapet: Rund en garnalen
 • Happy Cat: Grainfree sensitive (smaken: Konijn, Rendier, Eend, Gevogelte, Zeevis), Adult (smaken: Atlantische zalm, Rund, Lam), Indoor (smaken: Zalm, Rund, Lam), Large breed
 • Jarco: Indoor, Active, Sensitive
 • Josera: Nature cat, Culinesse, Minette, Catelux, Marinesse, SensiCat, Carismo
 • Natural Trainer: Kip, Tonijn, Rund, Zalm (sterilised), Sensitive
 • Optimanova: Zalm, Kip, Light, Exquisite
 • Prins: Adult, Maxi Deluxe, Sensible, Indoor, Senior (7+)
 • Smilla: Adult sterilised, Adult sensible, Light, Gevogelte (xxl brok), Gevogelte, Indoor, Rund, Vis
 • Taste of the wild: Canyon River

Van vele varianten kun je ook een individueel review vinden op de site. Met de zoekbalk in het menu kun je die het makkelijkste vinden.


Hierin staan nog lang niet álle brokken verwerkt.

— Op de wachtrij staan: Lara, Iams, Hills, Husse, Purina, Yarrah, Fokker, Farmina, Real Nature Wilderness, Greenheart, Biofood, Primordial, Vigor & Sage, Ecostule, Crave, Virbac, Arden Grange, Leonardo, Carocroc, supermarktbrokjes —

Wil je niet wachten tot het review uitkomst (soms langer dan 6 maand), dan kun je hier een individuele voedingsanalyse aanvragen.

*Zoals ook in mijn footer staat vermeld, is Catmoneo onderdeel van verschillende partnerprogramma’s waarmee je een financiële bijdrage kunt doen zonder extra voor je aanschaf te betalen. Hierdoor kan deze site blijven bestaan en worden uitgebreid.


Natvoer
Ondertussen ook nieuwsgierig geworden naar een goede natvoer? In natvoer is het veel makkelijker iets te vinden wat voldoet aan de eiwit- en koolhydraat eisen en zelfs het ‘slechtste’ natvoer is daarin beter dan vele de brokken. Zeker voor het vocht, raad ik aan om minimaal 50% natvoer te geven van het totale dieet. Mijn selectie van goede natvoeren vind je hier (ook goedkopere varianten!).

Welke kattenbrok kies jij?

Hopelijk heb je iets kunnen vinden in de lijst wat bij jouw kat en portemonnee past. Voor je overstapt nog twee tips:

 • Meng de brokken eerst. Neem 1-2 weken om de nieuwe voeding rustig op te bouwen. Maag en darmen kunnen dan beter wennen.
 • Breng 1 verandering tegelijk aan. Gaat er dan iets mis (zoals overgeven of diarree), dan weet je beter waar het aan ligt.

Wil je brokjes combineren met natvoer, maar weet je niet hoeveel je dan moet voeren van ieder? Of neigt jouw kat naar overgewicht door te veel voeding?

Met de Voedingstool bereken je in 5 minuten hoeveel voeding jouw kat mag per dag van brokjes, natvoer en/of rauwe vleesvoeding (KVV).

Pootje PurrfectCat

281 reacties:

 1. Beste Marilyn,
  Ten eerste wat een informatieve site is dit, super!
  Nu mijn vraag, ik ben een week of zes geleden langzaam over gestapt op Power of Nature, fees favorite (naar aanleiding van jouw analyses), nu valt mij op dat, sinds ik ben overgestapt, één van mijn drie katten wel drie of vier keer per week moet overgeven, op de vorige brokken (Smilla de “hell no” brok) was dit niet het geval, zijn ontlasting is verder in orde, zou dit aan het hoge eiwitgehalte kunnen liggen, en welke brok zou dan geschikt kunnen zijn?

  • Dat is mogelijk. Het kan ook liggen aan een te snelle overschakeling of te snel eten.
   Een andere goede brok die iets lager is in eiwit is bv Orijen Cat en Kitten of Orijen Fit en Trim.

 2. Beste,

  Een nieuwe honden en kattenzaak bij ons in de buurt verkoopt Red Mills voer zowel voor katten als honden. Ik geef mijn katten momenteel een mengeling van Purizon (welke goed is) en Josera nature cat (welke ik mss wil veranderen). Het is zo dat 1 heel vaste stoelgang heeft en de andere een beetje platter. Ik vroeg mij af of u al van red Mills gehoord heeft? Of heeft u een aanrader bij purizon wild zijn & kip?

  Groetjes,

  Bo

 3. Hoi met Peter,
  Allereerst een top site mooi! En het helpt me wel om een juiste keuze te maken voor Pino een Ragdoll van nu 5maanden.
  Ik gebruik nu Orijen en daar doet hij het goed op. Later wil ik meer evt na castratie op meer eiwitrijkere brokken Orijen fit en andere eiwitrijke brokken.

  Ik krijg er bijna geen natvoer in. Ik heb van alles geprobeerd. Hij drinkt redelijk.

  Bij de dierenzaak verkopen ze ook Vigor en Sage en ik was benieuwd wat je van dit merk vind. Het is een single eiwit brok met een specifieke toevoeging.

  Ik ben benieuwd naar je mening en of je inmiddels al een analyse gemaakt heb. Tot die tijd blijf ik Orijen gebruiken en zal ik hem misschien met één van je andere favorieten combineren.

  Ik hoor het graag.

  Groetjes Peter

 4. Dag. Staat deze review er al tussen? Kom via Google op uw site uit maarvind niet direct een reactie?

  Real nature wilderness true country kitten

 5. Mijn katten krijgen Royal Canin Urinary omdat een van de 4 een (geopereerde) plaskater is. Ik zou graag overstappen op een voer met meer vleeswaarde, maar ben zo bang dat het kwa urinewegen dan weer fout gaat. Met de RC Urinary gaat het inmiddels alweer 4 jaar goed.
  Wat is wijsheid?

  • Allereerst: ik noch je dierenarts kan beloven dat het nooit meer fout gaat.
   Maar mijn kennis zegt wel dat het met natvoer er minder vaak herhaling optreedt dan brok. Je schrijft niet of je van RC urinary de brok of het natvoer geeft. Als eerste stap kun je proberen om meer urinary natvoer (evt van RC) toe te voegen. Voor meer tips over voeding bij struviet raad ik aan dit artikel eens te lezen: Het beste blaasgruis voer: een dieet tegen struviet

 6. Dag Marilyn,

  Ik heb al enkele avonden besteed aan het lezen van je website en het vergelijken van brokken. Mooi werk! en zeer informatief!
  Nu een lastige vraag, omdat er ergens een compromis gesloten moet worden.

  Ik krijg in november een Ragdoll Kitten van 13 weken en ben op zoek naar droogvoer. Natvoer wil ik geven door 2-3 keer per week Almo Daily te geven en door 1x per dag de brokjes tot pap te maken met een beetje water.

  Maar de keuze voor en goede droogvoerbrok blijf ik lastig vinden, om een brok te zoeken die qua prijs en kwaliteit goed ligt.

  Ik ben nu inmiddels gekomen tot Power of Nature (laag in KH). En als alternatief Porta 21 Feline finest (teveel, 25% KH) of Schesir Kitten (28% KH) maar die zijn eigenlijk te hoog in KH. Maar werden wel zeer aanbevolen door een dierenzaak specialist.

  . Maar ik bemerk dat dit kattenvoer voor mijn portemonnee toch redelijk aan de prijs is. Wat zou je adviseren?
  Welk merk is wat jou betreft dan een ideale compromis tussen kwaliteit en prijs?

  • Puur gekeken naar prijs/kwaliteit is Purizon mogelijk een optie. De Porta 21 (specifiek: “Cats Heaven” en “Sensible Graanvrij”) zijn ook ok.
   Maar dan neem ik de behoeften van je kat dus totaal niet mee.

 7. Wat een ontzettend fijne site! Je informatie heeft me veel geholpen bij het uitzoeken van de beste voeding voor de kittens die ik binnenkort krijg!

  Degene van wie ik mijn kittens overneem geeft ze nu brokjes van Grandorf (Kitten, lam & bruine rijst). Ik ben erg benieuwd wat je hiervan vind (https://grandorf.eu/nl/product/lamb-brown-rice-kitten/).
  34% eiwitten lijkt me echt te laag eigenlijk.

 8. Dankjewel voor dit artikel, ik gebruik deze informatie als begeleiding naar nieuw en beter voer voor mijn 2 katten. Het is namelijk nogal een zoektocht…..
  Ik ben zelf op Purizon uitgekomen, hij stond bij je favorieten en hij is betaalbaar en goed beschikbaar.
  In het stukje favorieten merken staat deze dikgedrukt omdat het merk bij jou onder meest favoriet valt, maar bij de ‘Ja’ categorie staat hij niet beschreven, wel bij de ‘met verruimende eisen’ met een beschrijving dat er toch dingen in zitten die niet helemaal wenselijk zijn. Kan je me dit uitleggen waarom het merk dan toch een van je favorieten is?
  Ik heb probeerpakketten gekocht en ik hoop dat ze in de smaak vallen, ik hoop dat ik de brokken zonder zorgen kan geven als gezond voer voor mijn beestjes
  Ik hoor graag reactie! 🙂

  • Met name om de DL-methionine en gehydrolyseerde eiwitten.
   Echter moet ik er ook bij zeggen dat de lijst ondertussen aan een update toe is waar ik aan werk!

   • Goede avond
    We hebben 2 sphinx poezen beide gesteraliseerd
    Met 1 vd 2 hebben we al lang problemen namelijk constant diaree heel soms een hard drolleke maar niet wat t moet zijn we hebben al vanalles geprobeerd hils macs etc etc geven nu al geruime tijd rc intestinal gastro nat en droge vorm niks lijkt te helpen ook probiotica geeft geen effect
    Onlangs nogmaals laten testen op giardia maar negatief
    Kunt u mij advies geven wat ik kan proberen sls alternatief voor royal canin ??
    Bvd

   • Mogelijk kampt je kat met geïrriteerde darmen / IBD.
    Iets met wat meer vezels helpt mogelijk.
    Als je graag een persoonlijk advies wil, kun je dat hier aanvragen: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 9. Fijne analyse, dit is tenminste in redelijk normale mensentaal zodat ook de gewone kattenliefhebber weet waarop de keuze voor voeding gebaseerd wordt.

  Mijn kat heeft een vrij gevoelig maag-darmstelsel, dus ingrediënten zijn wat mij betreft enorm belangrijk. Zelf ben ik op zoek gegaan naar een goede brok als aanvulling op KVV en kwam op Acana, Orijen en Carnilove uit (eenvoudig bij ons in de dierenzaak te koop). Orijen (ongeacht de smaak) vond hij niet lekker, van Acana (Grasslands) krijgt hij enorm diarree ook al vindt hij het helemaal geweldig.

  Uiteindelijk bleef alleen Carnilove over ( Grain Free Duck & Pheasant Adult Hairball). De Duck & Turkey Adult Large Breed krijgt hij als snoepje. Daar reageert hij goed op. Sinds ik jouw site heb gelezen, geef ik hem ook Wildcat Etosha en Karoo, om te kijken of hij ook daar goed tegen kan. De voortekenen zijn goed, dus dat wil ik even doorzetten. Ik vraag me nu wel een beetje af of hij daarmee weer niet té veel eiwitten binnenkrijgt. Ik wissel in elk geval tussen de smaken en merken brokjes, zodat dit niet te eenzijdig wordt.

  Ik zorg er daarbij wel voor dat er bij zijn KVV extra water zit: ik meng het er gewoon door tot het een soort dikke soep is (deed ik sowieso al). Buiten drinkt hij ook water uit een bakje, iets wat hij binnen niet doet.

 10. Wauw, wat een fijn artikel. Precies waar ik naar opzoek was! Ik vond het gisteravond, en ben vanmorgen meteen naar ViaNatura gereden om de Celtic Kip te kopen.
  Mijn gezonde kat zet ik nu over van Cat Lovers Gold naar Celtic. En mijn kat met struviet/IBD van Hills C/D naar Celtic.
  Ik ben al sinds februari bezig met ander voer omdat ik meer natvoer wil geven, het liefst volledig maar in de praktijk niet haalbaar. Ik heb van alles geprobeerd; barfmenu, carnibest, allerlei soorten pate, carnilove, carny ocean, carny, almo nature, bandit, renske, supermarktmeuk. Maar qua natvoer kom ik steeds weer uit op almo nature. Ze willen niets wat lijkt op paté. Nu las ik in een andere blog dat je niet zo fan bent van almo..ik schrok ervan. Ik dacht dat dit kwalitatief nog oke was. Ze krijgen hier 2 blikjes per dag van in alle smaken+ aangevuld met wat brokjes. Ik las in je reactie dat almo daily compleet is, dus dan kan ik als mijn voorraadje op is beter daar op over stappen.
  Mijn ene kat was in februari opgegeven door de dierenarts, door Tannetje Koning + wat supplementen, het geven van natvoer (almo dus) haar weer op de rails gekregen. Nu dus perfectioneren en helemaal af van die dierenartsmeuk (hills). Meet iedere 2 weken de PH van de urine, en dit gaat ondanks dat de DA zegt ‘absoluut geen natvoer geven’, juist hartstikke goed! Hopelijk blijft dit met de overstap naar Celtic + almo daily ook goed gaan.

 11. Hallo, onze mc kater van 1.5 jaar oud loopt nu ongeveer 3 maanden met blaasproblemen. Hij heeft blaasgruis gehad, dit is inmiddels verholpen. Alleen hij blijft onrustig en bij zijn urine kweken blijft er steeds een onsteking zitten, ondanks hij meerdere malen nu antibiotica heeft gehad. We hebben vanuit de dierenarts Royal Canin s/o voer gekregen en zij adviseren ons om op dit voer te blijven. Hier zitten wij zelf niet op te wachten omdat het vele male kleinere brokjes zijn (waardoor zijn tandvlees rood wordt). Heb jij tips voor ons? We willen graag stoppen met antibiotica geven omdat dit niet goed is om zovaak te geven.. We zijn een beetje ten einde raad..

  • Bij alle blaasproblemen raad ik aan om natvoer te geven, zoveel als mogelijk is, liefst 100% van het dieet. Eventueel urinary, of als de blaasproblemen weg zijn een gewone. Eventueel kun je dan een klein deel (10%) brokjes geven van welke soort dan ook die iets groter zijn, bv Carnilove Large Breed. Als je echt een specifiek advies wil over voeding, kun je een persoonlijk advies aanvragen.

   Is er een kweek gemaakt van de urine om te kijken of er een bacterie is die de ontsteking veroorzaakt? Dit zou namelijk voor de antibiotica kuur kunnen helpen een specifiekere soort te kiezen ipv een algemene antibiotica.

   Verder kun je kijken naar stressfactoren in de omgeving die leiden tot blaasproblemen. Het boek van Anneleen Bru (I love Happy Cats) is super om hiervoor te lezen.

 12. Hoi,

  Na het lezen van je site besloten om Power of nature brokken Fee’s Favorite te geven. De katten vinden het heerlijk maar hun ontlasting stinkt best wel, daar had ik bij de Carocroc en Royall Canin geen last mee. Maar goed gezien Power of Nature beter uit je test kwam en in verhouding niet duurder is besloot ik over te stappen.
  Ik heb ca 5 tot 6 weken gemengd RC met PON gegeven. Sinds een week of 1 -2 eten ze nu volledig PON.
  Op internet lees ik dat stank van ontlasting kan komen door verkeerde eiwitten. Dus nu twijfel ik of PON wel zo goed is voor mijn katten.

  • Het kan zijn dat jouw katten dit minder goed kunnen hebben. Dan kun je beter iets minderen in eiwitten. Bijvoorbeeld Orijen Fit en Trim of Orijen Cat en Kitten kan daarin voldoen.
   Soms hebben de darmen ook nog wat tijd nodig voor de aanpassing.

  • Zelfde ervaring en dezelfde twijfels. Onze kat eet ook rauwvoer en dan is er geen stank maar bij de PON is het vreselijk

 13. Goedendag een tijdje geleden ben ik me gaan verdiepen in de kattenvoer,ik heb in het verleden altijd Royal canin geven omdat ik altijd heb gedacht dat dat goede brokken waren,uiteindelijk kwam ik op deze zeer mooie site,ik heb hier veel van geleerd,ik geef mijn 3 katten nu Power of nature meadowmix,ik heb dat langszaam gemengd met de RC,en dat gaat prima,nu heb ik een kitten erbij nu 10 weken , ik geef hem nu rc kitten,ik wil nu gaan overstappen op Pon,ik haal mijn Pon bij ‘eerlijkdierenvoer.nl,zij gaf mij aan dat alleen de pon active geschikt is voor kitten en bij heimfutterservice gaven zij dat ook aan,de fee en meadowmix waren niet geschikt voor kittens,echter hier vertel jij dat alle varianten Pon geschikt zijn voor kittens,ik ben een beetje in de war nu,welke variant Pon kan ik mijn kitten gaan geven

  • De voedingen van PoN zijn “voor alle levensfasen”. Dat betekent dat ze gemaakt zijn voor de levensfase die de hoogste voedingseisen nodig zijn, oftewel kittens.
   (Uitzondering is de voeding van PoN voor senioren).

 14. Wat fijn dat er onderzoek is gedaan! Ik heb vanuit een winkel het advies gekregen van Carocroc, omdat deze weinig rotzooi zou bevatten en erg natuurlijk zou zijn. Ik schrik daarom erg van de klasse 5-beoordeling. Ook ben ik verbaasd te lezen dat Royal Canin zo slecht scoort, terwijl zo ongeveer elke dierenarts hem aanbeveelt. Hoe zit dat precies? Je zou verwachten dat zij hier kritisch naar kijken. Mijn belangrijkste vraag is voor nu: welke brokken kan ik het beste aanschaffen binnen dezelfde prijsklasse als Carocroc voor onze twee kittens van nu 11 maanden oud. Ze krijgen op dit moment Indoor voeding, omdat ze al zijn behandeld.

 15. Hoi,

  Ik heb een kitten van 12 weken oud en die kreeg bij de fokker Royal canin.
  Ik wil overstappen op andere brokken icm natvoer. Ik twijfel erg tussen Orijen kitten en vigor en sage kitten.
  Kan iemand mij adviseren of ervaringen delen.
  Groetjes

 16. Hi,

  Ik ben heel blij dat ik deze blog heb gevonden! Zeer goede informatie met uitgebreide omschrijvingen.

  Ik heb een kitten (Toyger) van 6 maanden. Dierenarts raad Royal Canin (kitten en gesteriliseerd) aan en heeft hij ook altijd gehad. Ik ben sinds kort naar Edgar & Cooper kitten brokjes veranderd (gedurende 10 dagen lang elke keer een beetje bij) maar hij heeft nu 2 weken lang hele zachte poep en nu dat hij alleen Edgar & Cooper krijgt eet hij ook aanzienlijk minder.

  Ik overweeg om dus weer terug te gaan naar Royal Canin (tijdelijk) voordat ik naar Orijen brokjes overstap door zijn gevoeligheid. Ik zou dan ook s’avonds voor Jarrah pate gaan. Ik heb voor die twee gekozen omdat ze die bij petsplace naast mijn huis verkopen.

  Vindt jij dit een goede overstapping? Eerst terug naar royal canin, en dan de andere twee uitproberen?

  Dank!
  Isabelle

  • Klinkt goed. Neem de tijd, geef hem 6-8 weken eerst terug op RC indien mogelijk. Probeer daarna de nieuwe voedingen rustig te introduceren over 2 à 3 week. Begin met de Orijen brokjes en als dat goed blijft gaan, introduceer dan ook de Yarrah natvoeding. Het is beter dit niet tegelijk te doen, want mocht er dan iets mis gaan (diarree bijv) dan weet je niet welke van de voeding de boosdoener is. Succes!

 17. Hallo Marilyn,

  Allereerst bedankt, jouw site is voor mij zo ongeveer ‘the holy grail’ geworden voor kattenvoeding 😉
  Toch nog een vraag. Op een site over voeding las ik het volgende : ‘Oudere katten breken eiwitten echter moeilijker af en daarom zien we in senior kattenvoer vaak plantaardige eiwitten die gehydrolyseerd zijn. Simpel gezegd houdt dat in dat de eiwitten verhit worden, zodat uw kat ze makkelijker kan verteren’.
  Klopt dit ? Ik geef mijn gesteriliseerde kater van 15 jaar nu Purizon .
  Natvoer héél veel merken geprobeerd ( het asiel is er blij mee, mijn portemonnee niet ) en het droogvoer wat jij aanraadt, bijv fee’s favorit etc. lust mijnheer niet. Nu geef ik hem Purizon wat hij graag heeft. Is dit goed voor hem? Hij is gezond is alleen wel een heel gevoelige kat en heeft pas blaasontsteking gehad.
  Dank je wel !

  • 2 op de 5 senioren van 14 jaar krijgen inderdaad meer moeite met eiwitten verteren.
   Dit valt met de tijd vaak op door spiermassa verlies.

   Hydrolyse is overigens een chemisch bewerkingsproces, niet alleen verhitting. De aminozuren van de eiwitten worden dan al wat uit elkaar getrokken voor een makkelijkere vertering.
   Ik raad gehydrolyseerde eiwitten voor katten af – zeker plantaardig – wanneer ze verder gezond zijn.

   Kijk dus naar jouw katje. Hoe doet hij het op Purizon? Eetlust, ontlasting, lichamelijk? Indien goed, dan prima. Zeker als hij ook nog een moeilijke eter is.
   Blaasontsteking is vervelend. Meer vocht kan helpen, maar natvoer is het probleem. Je kunt eens wat brokjes aanlengen met water, kijken of hij dat wil eten. Kijk ook of er stress in huis is voor je kat, dat kan ook grote gevolgen hebben.

   • Dag Marilyn,

    Dank voor je reactie!
    Het gaat goed met hem op Purizon. Ontlasting wel wat hard.
    Ik voeg nu water toe bij de brokken en geef hem 2 keer per dag 1 theelepel sheba ( ik weet het maar hij lust niets anders 😉 ) met veel water.

    Ik moest zijn medicatie voor zijn blaasontsteking in nat oer te verwerken ( met vijzel tot poeder) en na héél veel soorten natvoer geprobeerd te hebben ben ik bij Orijen cat&kitten uitgekomen.
    Paar brokjes, water en pilletje erbij en het wordt helemaal opgegeten! Dat is een uitzondering bij hem.
    Nu wil ik hem Purizon én Orijen gaan geven. Is het goed om 2 soorten voer te geven en welke orijen is de beste voor een senior kat? Volgens de website van Orijen is hun voer voor alle leeftijden geschikt.

    Sinds zijn broertje is overleden is hij heel stress gevoelig geworden. Hij is de maanden daarna s nachts en als ik de kamer verlaat gaan ‘huilen’ . Dit is nu ruim een half jaar geleden. Nu hij een kuur voor zijn blaasontsteking krijgt is het huilen gestopt.

   • Je kunt Orijen Cat en Kitten + Purizon wel mixen, mits je kat daar goed op reageert natuurlijk.
    Van Orijen zou ik dan kiezen voor de Fit en Trim voor de senior.

 18. Goedenavond,

  Allereerst wat een nuttige informatie allemaal! Daar ben ik heel blij mee vooral omdat ik volgende week mijn eerste twee kittens krijg. Volgende week krijg ik twee britse kortharen. Ik ben alleen echt in dubio met welk merk voer ik moet starten.
  Ik zat te denken om met de brokken van purizon of power of nature te beginnen en netvoer van het merk aminoda/almo nature of porta 21. Nu zijn dit wel de wat duurdere merken.

  Bij de fokker krijgen ze dit nu: Vooral KVV en het wordt afgewisseld met kittenmousse van royal canon, mother and babycat en Cosma.

  Heeft u hierin misschien advies voor mij?

  • Ik denk dat je een mooie keuze hebt gemaakt. Let wel even op dat je bij de natvoeding voor de kitten varianten kiest en niet de adult.
   KVV kun je af en toe blijven geven als je dat wilt, is qua textuur wel prettig.

 19. Goedemidddag, Wat een toffe website met veel informatie! Hier had ik eerder moeten zijn. Laatste tijd kreeg de kat Carocroc met de overtuiging dat dit een heel goed product was. Maar nu blijkt dat dit niet zo’n goede optie is.

  Nu was ik al op zoek naar iets anders omdat ik me kan voorstellen dat hij wel toe is aan een andere smaak. Uitgekomen bij Wellness core, hoewel hier dus blijkbaar aardappeleiwit in zit. Hoe kwalijk is dit? Volgens mij al een flinke stap vooruit ten opzichte van Carocroc. Ik wil graag bij pets place of zooplus kopen. De beste merken die je aanbeveelt, kan ik niet kopen bij deze aanbieders.

  Eens per week krijgen ze nog een blikje Almo nature. Hier kon ik nog geen review van vinden. Wat is je mening hierover? Zijn we op de goede weg?

  Ik ga nog is verder neuzen op deze website!

 20. Mijn katje heeft een voedselallergie. Waaraan precies weet ik (nog) niet. Ze heeft 3 maand een eliminatiedieet gevolgd en sinds een paar weken voeg ik natvoer met 1 eiwit toe. Tot nu toe lijkt ze het heel goed te doen met paard en eend. Kip, rund en zalm ga ik even uit de weg omdat dat de grootste allergenen zouden zijn. Ik bestelde bijna Wildcat Bhadra (paard) en dan toch weer niet omdat daar 1% kipjus inzit. Waarom, waarom toch, vraag ik me dan af?  Dat kan toch geen noodzakelijk ingrediënt zijn? Kan dat niet gewoon wég, En je kan je product toch niet verkopen als ‘single eiwit’ als daar dan toch een beetje kip inzit? Zelfde met ‘kippenvet’, dat ben ik ook al een paar keer tegengekomen. Het gaat om vet, geen eiwit dus de kans dat het niets uitmaakt bestaat zeker. Maar om het nu uit te testen? Dat wil ik mijn katje liever niet aandoen.

  • Lastig. De jus of vet zou in principe geen reactie moeten uitlokken, maar ja, je weet maar nooit. En ik snap heel goed dat je je katje dat niet wil aandoen.

   Kijk nog eens naar Herrmanns natvoer. Zooplus heeft daarvan een testpakket met diverse smaken en bij Eko4Pets kun je alle smaken ook los kopen.
   Die heeft diverse single eiwit (paard, ree, gans, etc) met volgens mij altijd/meestal plantaardige vetten.

   • Dank, Marilyn! Ondertussen heb ik alweer bijgeleerd, denk ik. Ik zag dat er in deze brokken kippenlever zit: https://www.via-natura.nl/Natuurvoeding-kat/Brokjes-kat/KATTENVOER-BROKJES-CARNILOVE-INTO-THE-WILD/CARNILOVE-INTO-THE-WILD-REINDEER-FOR-ADULT-CATS-ENERGY-and-OUTDOOR-400-GRAM/
    Maar ondertussen had ik gelezen over MSG in brokken (https://www.voerwijzer.com/msg-in-brokken/) en denk nu dat die kippenlever er vooral is als smaakmaker en dat het om gehydroliseerd eiwit gaat? Klopt dan volgende redenering: als mij kat allergisch is aan kip, dan kan die lever geen kwaad want gehydroliseerd. Tenzij ze een MSG-allergie heeft, want dat kan die gehydroliseerde lever dan weer triggeren.
    Of is het zo simpel niet?

   • Als je kat allergisch is voor kip, dan zou kippenlever dat ook kunnen triggeren.
    Hydrolyse betekent dat de eiwitten al in meer of mindere mate zijn afgebroken, en is de kans kleiner dat je kat dan nog reageert (ondanks dat het dus dezelfde diersoort is waar ze allergisch voor is, kip dus).

    Maar het kan zijn natuurlijk dat ze óók slecht reageert op andere ingrediënten. MSG kan op de darmen werken, maar ook diverse koolhydraatbronnen. Dat maakt het best wel lastig als er sprake is van allergiën/intoleranties (of combi’s), zeker met brok.

   • Waarom je kat niet gewoon dat vlees geven, rauw natuurlijk, wat hij hoort te krijgen? kippehartjes, kalkoenvlees, kippevlees, vis…zo nu en dan een beetje kalk (gemalen eierschalen) erdoor, of eens een paar drupjes levertraan…je kunt veel zelf doen. Paard, ree of rund bijvoorbeeld…denk je dat een kat, zelfs een wilde kat, ooit paardevlees krijgt?

   • Omdat rauw vlees ook niet zaligmakend is. Begrijp me niet verkeerd: ik geef zelf ook deels rauw en ben hier voorstander voor.
    Maar het vereist ook inlezen en kennis van voeding. En nee, in het wild krijgen ze geen grote hoefdieren. Betekent nog niet dat deze geen onderdeel kunnen uitmaken van de voeding. Het gaat erom welke voedingsstoffen ze bevatten uiteindelijk.

 21. Hoi!

  Eerst en vooral bedankt voor jouw interessante emails. Ik ben sinds kort op zoek naar beter eten voor mijn Siberische Boskat kater (in augustus 16 jaar) en onze Europese Korthaar kattin (net 9 geworden).

  Ze kregen altijd Hills en Wild Freedom. Nu leken ze dit niet meer zo te lusten en ging ik op zoek naar een alternatief.

  Ik ben mama van 2 kleine kindjes dus heb me nog niet zo kunnen inlezen ivm vers vlees maar vandaag is wel het 1e zakje Orijen Six Fish toegekomen! Thibault (siberische) is er meteen aan begonnen, Amy jammer genoeg is er niet gek van.

  We zullen even afwachten 😉 maar ik denk dat ik al wel goed bezig ben!
  Bedankt ook voor de kattensoep-tip! Thibault slaapt veel en drinkt daarom te weinig.

 22. Ik wil
  Graag power of nature geven als we ons katje krijgen maar welke brokjes kies ik dan voor een kitten?

  • Power of nature is geschikt voor alle levensfasen (met uitzondering van de Golden Years die voor seniors gepromoot wordt). Dus je kitten kun je die gewoon geven 🙂

 23. Hallo Marilyn,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe brok voor mijn kat, omdat ik merk dat ze de huidige brokken zat zijn. Ik kwam daarom op jouw site terecht, nu kunnen mijn katten soms nogal schrokken. En wil ik dus een grote brok, ook omdat ik merk dat ze dit zelf fijner vinden dan een kleine brok. Nu wilde ik gaan voor de Power Of Nature, maar weet jij of dat dit wel een grote brok is?(vanaf 1 cm vinden ze het goed)

  Groetjes

  Kimberly

 24. Hallo ,
  Een van mijn katten die allergisch reageerde op zijn broeken heb ik op een eliminatie dieet moeten zetten, na een paar proteinebronnen een voor een getest te hebben leek kip wel goed te werken. Dus ben ik recent overgegaan naar power of nature natural fee’s. Ik heb maar 1 dag de tijd gehad om zijn nieuwe voer met de oude te mixen omdat zijn oude voer op was bijna. Maar nu kotst hij al een week elke 2-3 dagen. Het begint met hikken endan kotst hij een geelachtig slijm uit , en vandaag was het papachtig. Ik heb twee katten , bij de een is er geen probleem met het nieuwe voer maar de andere kat die dus allergisch was reageert op deze manier. Wat zou u mij aanraden om te doen.

  • Naar de dierenarts.
   Dit is niet normaal en moet verder onderzocht worden.

   • Er is een uitgebreidde bloedonderzoek gedaan en alles was prima. hij heeft twee injecties gekregen voor maagirritatie en bescherming. Heb het daarna weer geprobeerd en precies het zelfde is gebeurt. Nu krijgt hij weer zijn oude voer en het gaat goed al een paar dagen. Mijn vraag is eigenlijk omdat u veel kennis heeft over voeding of de hoge proteinegehalte te zwaar kan zijn voor een kat waardoor hij zo reageert of omdat hij intollerantie heeft tegen iets dat erin zit.

    Want ik heb vaak genoeg mijn dierenarts dit horen aangeven alleen vond ik dat niet echt geloofwaardig. “Katten leven niet meer in het wild en bewegen ook niet meer zo veel als vroeger , dus wanneer wij katten voeding geven met hoge eiwitgehaltes kunnen sommigen daar niet goed tegen..

    Alvast bedankt

   • Ik zal dit even ontleden: “Katten leven niet meer in het wild en bewegen ook niet meer zo veel als vroeger , dus wanneer wij katten voeding geven met hoge eiwitgehaltes kunnen sommigen daar niet goed tegen..”

    Ze leven niet meer in het wild, klopt. Ze leven bij ons in huis.
    Ze bewegen niet meer zoveel als vroeger, klopt. Ze bewegen binnenshuis veel minder, ze hoeven niet op jacht naar eten.

    Conclusie hieruit is: ze hebben minder calorieën nodig dan voorheen.
    De conclusie dat ze daarom minder eiwit nodig hebben ben ik het niet mee eens.

    Waar ik het dan wel weer mee eens ben is dat sommige katten inderdaad slecht tegen meer eiwit kunnen.
    Het lastige is of je niet weet of hij slecht reageert op de hoeveelheid eiwitten of de soort eiwit (of misschien iets anders in de voeding, zoals aardappel).

    Ik weet niet wat je nu geeft, maar een alternatief voor PoN maar met minder eiwit is Orijen Cat en Kitten. Misschien kun je die eens een kans geven.

 25. Hallo,

  Ik heb al vaak op je site gekeken en geef nu Wellness Core, nu wilde ik overgaan stappen naar Orijen en klikte dus op de link in je schema, dan kom je op de website van Zoous uit, echter Zooplus heeft geen Orijen meer in hun assortiment. Dacht dat je het misschien wel wilde weten. Ik ga nu op zoek naar een andere webwinkel. Groetjes Wilma

 26. hallo Marilyn,

  ik vroeg me af wat je van het de kitten brokken van wild freedom vind, die heb ik opgezocht omdat je in eerdere reacties naar het nat voer van dit merk verwijst
  ik vond het niet in de lijst en zelf lijkt het goed voer te zijn maar ik zou graag jouw mening willen hebben.
  dit zijn de ingrediënten
  41% vers gevogelte vlees, 24% gevogelte-eiwit (gedroogd), aardappelzetmeel, erwtenmeel, gevogeltevet, gedroogde zeevis, gevogeltelever (gehydrolyseerd), 2,5 % biergist (gedroogd, bron van mannaan-oligosacchariden en ß-glucanen), gedroogd ei, johannesbroodschroot (gedroogd), dicalciumfosfaat, 1,13 % lijnzaad, kaliumchloride; natriumchloride, 0,1 % kruiden, gedroogd (kamille, brandnetel, venkel, braambesbladeren, komijn)

  • Hiervoor heb ik ook even de analyse nodig – hoeveel eiwitten, vetten, etc er in zit.
   Mijn vermoeden is echter dat het behoorlijk wat koolhydraten bevat als ik kijk naar de ingrediënten: aardappelzetmeel én erwtenmeel. Maar zonder de analyse is dat slechts een gok.

 27. Hoi Marilyn,
  Nog steeds erg blij met je site en de voedingstool. Al veel inzicht gekregen.
  Twee kleine vragen:
  Is de lijst van brokken op volgorde? Dus bovenaan de nummer 1, P of N?
  Mijn tweede vraag is: waarom heb je zelf gekozen voor Orijen ipv P of N?
  Succes met catmoneo en ga vooral zo door!
  Groetjes Tessa

  • De volgorde is gebaseerd op wanneer ik ze geanalyseerd heb. PoN was een van de eerst die ik heb bekeken als brok.

   Ik heb gekozen voor Orijen omdat deze veel makkelijker beschikbaar is, en omdat zij kleinere verpakkingen hebben (340 gram ipv 2kg). Ik geef maar maximaal 20-30 gram brok per week in voerpuzzeltjes. Nu staat de verpakking me eigenlijk al te lang open, laat staan als ik een 2kg pak heb. Dus vandaar =)

 28. Hallo Marilyn,

  Ben je ook bekend met Riverwood? Dit is wat wij nu geven maar de ontlasting blijft diaree net weer een paar dagen aan de metrobactin medicijnen gehad en dan hebben ze beiden meteen mooie ontlasting nog niet zo droog zoals het hoort maar iig wat vaster. Nu las ik je stukje over de koolhydraten en dacht ik zou het daar aan liggen. Maar er wordt gezegd dat riverwood al heel goed voer is….

  • Riverwood ken ik wel, maar heb ik nog niet geanalyseerd. Als ik even snel kijk naar bijvoorbeeld de Indoor, dan ziet dat er wel redelijk goed uit. Koolhydraten zijn 22,7% op energiebasis, wat hoger is dan ik graag zou zien, maar vergeleken met de gemiddelde brok (28% van de energie uit KH) dan valt het best mee.

   Maar ook al is een brok theoretisch hartstikke mooi, dat betekent nog niet per se dat het ook voor jouw kat werkt. Misschien zit er iets in waar jouw kat heel slecht tegen kan.

   Mijn eerste vraag is dan, is hij getest op wormen? Wormen kunnen namelijk ook voor diarree zorgen.

   Is dat niet het probleem, dan is voeding aan de beurt.
   Heb je onlangs gewisseld van voer? Geef je naast de Riverwood brokken ook nog iets anders wat de oorzaak kan zijn? Kan hij naar buiten en krijgt hij van de buren iets? Is er iemand in je huishouden die extraatjes geeft?
   Voedselintolerantie kan ook meespelen (bv dat hij niet zo goed tegen kip kan, ik noem maar iets).

   Een goede analyse van je situatie is echt nodig om meer te weten te komen.
   Áls je kiest om andere voeding te gaan proberen, doe dit dan heel langzaam (neem zeker 2-3 week voor de overstap) en geef de nieuwe voeding dan voor 6-8 weken uitsluitend. Dan hebben de darmen tijd zich aan te passen en tot rust te komen, en kun je betere conclusies trekken. Wat ik echt afraad in deze situaties, is elke week van voeding wisselen – dit helpt de darmen echt niet en het steeds wisselen van voer kan het probleem alleen maar erger maken. Rust en geduld dus.

   Hopelijk kun je hier iets mee.

 29. Goedemiddag!
  Helaas is één van onze nog jonge katten net overleden. Speciaal voor hem gebruikten we Sanimed Atopy/Sensitive en daar aten de anderen vrolijk van mee.
  We willen nu eigenlijk weer naar een meer “normaal” voer. Onze senior in huis (13 jaar) heeft calcium oxylaat stenen gehad en daar moeten we met het voer wel rekening mee houden. Welke uit het lijstje zou dan het meest geschikt zijn?

 30. Beste,

  Ik heb 2 katers waarvan 1 blaasgruis heeft.
  Inmiddels doet deze het erg goed op RC s/o en hierbij 1x per dag een zakje natvoer van RC s/o of hilss cd.
  Mijn andere kater eet geen natvoer dus die krijg RC sterilised 37.
  Ik vraag mij af wat er aan deze twee soorten van RC qua ingrediënten minder goed is?

  Met vriendelijke groet,

  Donna.

 31. Ik zag dit merk en deze lijkt wellicht een goede aanvulling op je lijst. Het zier er goed uit qua soorten eiwit, percentages, geen DL https://welby.nl/product/katten-en-poezenbrok-graanvrij-kalkoen/

  • Ik zet hem bij mijn lijstje voor een review.
   Ik zie wel direct dat het bijna 32% van de energie uit koolhydraten komt, dus dat is niet zo positief vind ik.

 32. Waarom zijn Jarco en CaroCroc zo verkeerd?

  • Jarco:
   Met name hoog in koolhydraten. De Indoor en de Sensitive bevatten meer dan 40% van de energie uit koolhydraten. Katjes in het wild verkrijgen maar 2% van de energie uit koolhydraten, en als ze zelf mogen kiezen is dat rond de 12%.
   Verder zou ik liever meer eiwit zien. Jarco komt niet boven de 32% op energie basis uit. Dat is voldoende voor de stikstofbalans, maar er zijn twijfels of ze daarmee hun spieren ook kunnen onderhouden. Ze bestaan ook nog eens deels uit maisgluten en dierlijke eiwitextract, welke niet als kwalitatief beschouw voor een kat.

   Carocroc:
   Vrij hoog in koolhydraten, alhoewel lager dan de Jarco. Meestal rond de 30% op energiebasis, waarbij de 3-mix een uitschieter is dan maar liefst 41% van de energie.
   Ook hier zijn de eiwitten mogelijk te laag voor spieronderhoud, met maximaal 31% op energiebasis. Ook hier weer een gebruik van maisgluten en dierlijke eiwitextract als eiwitbron.

 33. Kelly de Vries

  Ik wil graag Power of Nature “Fees Favorite” & “Meadowland Mix” kopen. Maar is deze brok ook geschikt voor een kitten? In Juni krijgen wij een 13 weken oud kitten er bij.

  • Deze brokken zijn voor alle levensfasen, dus kunnen ook voor kittens.

   • Kelly de Vries

    Marilyn, bedankt. Dan ga ik binnenkort dit brok bestellen, nog even kijken welke.. We hebben een Ragdoll x Mainecoon poes die elke keer op de bank plaste, geen ontstekingen gevonden alleen witte bloedcellen.. Zit nu op speciaal voer, Hill´s Prescription Diet C/D Urinary Stress, maar geen verschil. En na het lezen over het stukje DL-methionine wil ik dit ook niet meer voeren! Ze lust helaas geen natvoer.. Dus proberen met deze brok!

   • Is er naast ontstekingen ook gekeken naar gruis in de blaas?
    Voor het plassen kun je ook nog eens een gedragstherapeut raadplegen.

 34. Hoi Marilyn,

  Ik kijk vaker op blogs van je website en heb er tot nu toe veel aan gehad: daarvoor dank! Mijn vraag is of Meadowland Mix van Power of Nature ook goed is voor een kater met (momenteel voor in behandeling blaasgruis) voor na het dieet zoals geadviseerd door de dierenarts. We hebben onlangs de fee’s favourite gekocht; wellicht is dit een slechte optie i.v.m. verhoogde fosfor gehalte? Ik ben een beetje zoekende. Ben benieuwd naar advies!
  We hebben naast onze kater ook een gesteriliseerde poes die wel wat dikker is (nog niet te dik, maar we moeten zeker letten op de voeding). We zoeken daarom een goede brok voor beide – in afwisseling met KKV en natvoer als Feringa. Ben benieuwd!

  • Bij blaasgruis (struviet) is de pH waarde van de urine heel belangrijk.
   PoN bevat veel eiwitten die dat kunnen bewerkstelligen, alhoewel je altijd naar jouw kat moet kijken.
   Eigenlijk zou mijn advies zijn om hem een 100% vochtrijk dieet te geven. Onderzoek wijst uit dat dat de kans op herhaling van het gruis drastisch vermindert (tov brok).

 35. Hoi,

  Ik geef mijn katten momenteel Brit Care – Daisy (eentje zou eigenlijk moeten afvallen en de ander heeft een prima gewicht) en daarnaast geef ik ze 1 keer per dag natvoer.

  Ik vraag me nu toch af of het niet beter is om ze Brit Care – Cocco te geven omdat die in jouw lijst beter wordt beoordeeld. Daarnaast zou ik ook graag Wellness Core willen gaan proberen maar weet niet of het beter is om ze Wellness Core Sterilised Kip & Kalkoen te geven of Original Kip & Kalkoen. In jouw lijst geef je aan dat de Sterilized een wat hoger koolhydraat gehalte heeft maar dat de Original aardappeleiwit gebruikt. Welke zou ik dan beter kunnen nemen?

  • Voor een kat die moet afvallen is eiwit heel belangrijk. Dan verliezen ze minder spiermassa. Bijvoorbeeld Orijen Fit en Trim is dan een goede optie. Natvoer is sowieso handig, gezien de hogere hoeveelheid eiwit en vocht.

   Voor een specifiekere aanbeveling raad ik je aan een persoonlijk advies aan te vragen; dan kan ik echt kijken naar jouw persoonlijk situatie en kat.

 36. Hoi! Dankjewel voor het uitgebreide overzicht!
  Ik heb via jouw link van de Celtic connection eend, de kip-variant gekocht, omdat de eigen link daarvan was naar bol.com, maar daar staat bij dat het niet leverbaar is. Ik weet niet of dit tijdelijk is, maar misschien handiger om het ook naar via-natura te veranderen, het duurde even voor ik me bedacht daar te zoeken naar de andere versie namelijk haha. Nog eens bedankt! Ik had eerst Edgard Cooper en dacht goed bezig te zijn, maar weet nu beter dankzij jou.

  • Graag gedaan, ik ben blij dat het je geholpen heeft!

   (De lijst met links heeft inderdaad een opschoning nodig, dit staat wel op de planning, maar vanwege de enorme tijdsinvestering duurt het nog even).

 37. Wwat ik niet snap is dat Purizon in categorie 2 komt terwijl de DL-Methionine torenhoog is in dit voer

  • Dat is een afweging van voors- en tegens. Het bevat DL-methionine, maar meer eiwitten dan de gemiddelde brok. De prijs is ook niet slecht.
   Met brok heb je dat eigenlijk altijd, dat je ergens op moet inleveren.
   Maar daarom staat de DL-methionine er wel bij als nadeel.

 38. Ik heb mijn kat met triaditis overgezet op Hills Digestive Care en ben nu op zoek naar mogelijk een andere vervanger voor mijn 2 andere senior katten. Ze krijgen momenteel Fokker Sensi-Fit
  (https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/fokker_kattenvoer/fokker_speciaalvoer/677773)
  Maar ik twijfel of deze brok wel goed is. Ga je hier nog een keer een review over geven toevallig? Ik ben namelijk erg benieuwd hoe je deze zou beoordelen. 🙂 Bedankt voor deze uitgebreide informatie!

 39. Hoi Marilyn, ik geef mijn katten Prins senior, maar jij zegt hell no. Waarom eigenlijk? Een van mijn katten heeft epilepsie (foute toevoegingen dus liever niet). Wat raad jij dan aan voor een bijna 10 jaar oude kat? Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Grietje

  • De prins senior bevat extra weinig eiwitten, maar die eiwitten zijn ook nog eens plantaardig en gehydrolyseerd (van mindere kwaliteit dus).
   Verder zijn de koolhydraten behoorlijk hoog (38% van de energie, terwijl 25% van de energie mijn maximum is op basis van wetenschappelijk onderzoek.

   Dat gezegd hebbende kan het in jouw geval voor jouw kat wel de beste keuze zijn, vanwege de epilepsie. Dan wil je mogelijk veranderingen zoveel mogelijk minimaliseren, omdat veranderingen stress kunnen uitlokken en misschien een aanval.

   Mocht je toch in gesprek willen gaan, dan kun je hier een advies aanvragen.

 40. Hoi, ben benieuwd wat je vindt van Stuzzy als kattenvoer.
  Was op zoek naar goed voer en deze werd mij aangeraden in de dierenwinkel vanwege het hoge vlees gehalte.
  Onze kat stinkt een uur in de wind met “supermarktvoer” en plek voor een kattenluik is er niet.

  Groetjes, anneke

 41. Hoi Marilyn,

  Ik kijk zo vaak op je site voor informatie! Toen mijn kater suikerziekte had was jouw site een hele steun!
  Mijn andere kater van 14 jaar, gesteriliseerd is van jongs af aan een moeilijke eter ( helaas is natvoer niet zijn favoriet) en heeft wat gevoelige spijsvertering. Wisselen van voer gaat héél langzaam.
  Hij vindt Purizon het lekkerste dus dat krijgt hij nu en soms power of nature. Dit zijn geen senior brokken. Een vraagje over de leeftijd ivm brokken.
  Is senior voer onzin of toch beter om te geven ?

  Dank je wel en groetjes
  Emmy

  • Senior katten hebben een paar aanpassingen ten opzichte van adult katten nodig. Daarin speelt ook het individu mee. Zo neemt de vet- en eiwitverteerbaarheid (dat wat ze hiervan kunnen opnemen) langzaam af met de leeftijd. Zolang er geen sprake is van ziekte, moeten die dus omhoog in de voeding.

   Maar de term “senior” op de verpakking is niet gestandaardiseerd. Dat betekent dat de fabrikant er zelf een invulling van mag geven, en die is nog steeds meestal: Een senior kat heeft verminderde nierfunctie, dus moet de eiwit naar beneden. Niet per se waar, en niet per se goed voor de (gezonde) senior dus!

   Dus alhoewel ik wel bepaalde voedingsstoffen voor een senior adviseer, ga je die niet per se vinden in senior kattenvoeding.

   • Dag Marilyn,

    Dank je wel voor je reactie. Voor een gezonde senior is Purizon ( toch heel hoog in eiwitten?) goede voeding ?

    Groetjes
    Emmy

   • Qua eiwitten wel, maar qua fosfor is het wat hoger. Het ligt dan even aan de leeftijd en gezondheid van de kat of je dat wilt doen. Als er bijvoorbeeld al sprake is van een hogere leeftijd (pakweg 15+) en/of (licht) nierfalen, dan wil je dat liever lager zien. Ik ben bezig met analyses te verwerken tot een senior overzicht. Nog heel even geduld daarvoor 🙂

   • Dank voor de duidelijke uitleg! Ik hoop dat ik deze reactie op een goede plek plaats: Ben heel benieuwd naar het senior overzicht! Mijn kat word op Koningsdag 15 jaar. Geen nierproblemen, maar wel spieren en gewrichten. Hij eet nu reeds een half jaar brokjes van ECOstyle spieren + gewrichten, voor zijn spieren en gewrichten lijkt het daadwerkelijk te werken. Niet meer stijf op staan, veel minder pootjes ‘wassen’ tijdens het Spelen, maar is er niet heel dol op en nu een behoorlijk slanke den. Andere opties zou ik wel uit willen proberen.

   • Ik hoop het senior overzicht dit jaar uit te brengen (helaas al lang uitgesteld doordat gegevens moeilijk te verkrijgen waren).
    Dus blijf de site in de gaten houden 🙂

 42. Hallo,

  Ik mis in de lijst Casa Fera sensitive. Mijn 3 katten, 2 ragdolls van 2 en 5 en een htk van 17 doen het bijzonder goed op deze grote brokken. Onze 17 jarige oude besje had ontzettend last van tandplak en was daardoor erg vermagerd. Ze moest na een gebitsreiniging helaas 4 kiezen en een hoektand missen. Nu ze deze grote brok krijgt moet ze beslist kauwen en heeft ze weinig plak meer. Ook ze is goed aangekomen en ziet er weer topfit uit voor haar leeftijd. ook onze 2 ragdolls hebben een glanzende vacht en zitten dik in het haar. Ook deze 2 heb ik redelijk vermagerd gekregen destijds maar zijn levendig en zien er gezond uit na 2 maanden Casa Fera sensitive brokken. Ontlasting ruik je nauwelijks. Ze krijgen geen natvoer, hooguit vers vlees bij uitzondering.

 43. Hoi Marilyn,
  Jeetje wat een uitgebreid artikel! Ik zit al een poos erg te dubben om onze Maine coon dames van net 3 jaar over te zetten van RC Maine coon voer naar iets anders. Lees regelmatig dat dit in kwaliteit niet hele fraaie brokken zijn.. Je lijst is erg informatief, alleen mis ik info over “grotere” brokken. Eén is nogal een schrokker met soms braken tot gevolg, dus dat is voor mij wel een vereiste. Ze zijn nu prima op gewicht (iets meer dan 6kg) dus dat zou ik ook wel willen houden. Heb jij tips voor een kwalitatief beter merk met grotere brokken? RC heeft nu een diameter van 10mm dacht ik. Dank alvast!

  Pieter

  • De grotere brokken die ik geanalyseerd heb vond ik niet al te best.
   Als je zelf eentje vind, mag je die gerust doorgeven via een voedingsanalyse (zie hier), dan bekijk ik hem voor je.

   Een optie tegen schrokken kan ook het eten vertragen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een voerpuzzel. Dus kun je ook zelf maken uit een wc-rolletje, of wees creatief met karton. Laat ze werken voor hun eten. Dan schrokken ze niet alleen minder, maar dan hebben ze ook mentale uitdaging.

 44. En de prins resist en prins kitten probiotica ??
  Wat voor cijfers krijgt deze?

  Want even ter aanvulling mij 11 katten doen het op beide weg goed! Vachten glimmen en eten de brok onbeperkt en heb bij geen 1 overgewicht .
  Leeftijd is uitlopend tussen de 18 maanden en 5 jaar en dus nu een kitten van 12 weken en nu van de prins resist over op de prins kitten probiotica.
  Maar ook wegens de kruiden erg fijn !
  Maar wil over op de purizon kitten daar er een hogere eiwit en vlees gehalte inzit..
  Maar twijfel …

  Alvast bedankt.

 45. Hoi Marilyn,

  Blij verrast ben ik met jouw site en onderzoek.
  Ik heb een 5 jaar oude poes, Maan, die een paar maanden geleden haar kniekruisbanden heeft gescheurd omdat er teveel ruimte in haar knie zit, eigenlijk in beide knietjes. Ze is een kruising Maine Coon en Ragdoll. Na weken van pijnstillers en ontstekingsremmer gaat het nu iets beter, maar zal altijd wel een probleem blijven.
  Ze woog 6,2 kg wat teveel is voor haar, met haar ‘probleemknietjes’ zeker. Dus aan de lijn. De eerste 8 weken is ze 120 gram afgevallen, maar de laatste controle bij de dierenarts was een teleurstelling; Ze was niets afgevallen. Ze was toen 2 weken niet gewogen. ze kreeg 4 x 12 gram Metabollic en 1 brokje flexadine (voor sterkere spieren en botten). Nu heeft de dierenarts haar op 3 x 12 gram gezet (+ 1 flexadine). Ze komt niet buiten, vanwege de knietjes, maar ik speel wel met haar om haar toch te laten bewegen.
  Na het lezen van jouw artikel en alle vragen en antwoorden heb ik (na veel gereken) Purizon Adult Sterilized kip/vis gekocht. Omdat daar meer eiwit en minder koolhydraten in zitten. Gelukkig vindt ze het lekker. Ik meng het de eerste 2weken met Metabollic.
  Nu heb ik van beide de callorien berekend.
  Purizon = 3.451 kcal/gr
  Metabollic = 3.462 kcal/gr
  Dat ontloopt elkaar dus niet veel.
  Wat kan ik nou het best geven. Ze moet van 6,2 kg naar (het liefst) 5 kg. En ik weet dat dat niet zo snel mag gaan…
  Dank alvast voor je moeite..!

  • Purizon is iets lager in KH en veel hoger in eiwit. Dus die zou ik verkiezen boven de hills metabolic.
   Ik moet wel zeggen dat ik dank dat 3×12 gram wel errug weinig is! Voor een gecastreerde kat van 5kg als ideaalgewicht, zou purizon uitkomen op 65 gram. Tenzij ze ook nog iets anders krijgt, zoals natvoer?
   Daarom raad ik je aan een babyweegschaal te kopen, zoals van Adler. Als je elke week meet en bijhoudt, kun je zien hoe snel het gaat.
   Aangeraden gewichtsverlies is 1% per week. Vanaf 6200 gram (6,2 kilo) is dat dus 62 gram per week. Ze moet 1200 gram (1,2 kilo) afvallen, dus houdt er rekening mee dat het zeker 19 week (4,5 maand) in beslag neemt. Geduld dus 🙂

   • Dankjewel, Marilyn!
    Maan krijgt, buiten de 3×12 gram niets meer extra. Ik vind het ook weinig; vandaar dat ik ben gaan kijken naar alternatieven. Ik ga over op de Purizon én een babyweegschaaltje kopen. 😊

 46. Hoi,

  Wij hebben sinds kort een poes geadopteerd. Ze wordt anderhalf jaar oud geschat en er werd ons verteld dat ze wel wat gevoelig was aan haar darmen, maar dit met droogvoer perfect op te lossen valt.
  We kozen, na advies van de opvangmoeder, voor perfect fit sensitive als voer.
  https://www.bitiba.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/perfect_fit/398431
  Ik maak nu elke dag de kattenbak schoon (soms gaat er zelfs minder dan 24u overheen) en ik merk dat er per 24u gemiddeld 3x ontlasting in ligt, wat mij veel lijkt. De geur is ook echt verschrikkelijk (gebruik cat’s best kattenbakvulling en deze absorbeert de geuren normaal heel goed) en de o
  De zak Perfect Fit is ook bijna leeg (1.4kg op 14d) en als we het uitrekenen, eet ze dubbel zoveel als er op de zak staat. Dus het lijkt wel of het eten erin en gelijk weer terug eruit gaat.
  Ik ben aan het denken om over te schakelen naar Purizon. Zou dit beter zijn?

  • Hoi Caroline,

   Op brokjes met veel vezels is het mogelijk dat er meer ontlasting is. Bij drie keer per dag ligt het er ook even aan hoe groot de drol is.
   Maar dat ze bijna 2 keer zo veel eet als aangegeven op de zak is zeker opmerkelijk. Heb je haar gewicht bijgehouden? Is ze ook aangekomen in de periode? Dat zou je immers wel verwachten.

   Heb je enig idee waarvoor ze gevoelig is? Is het graan, aardappel, een eiwit? Dan is het makkelijker een voeding te kiezen die bij haar past.
   Je kunt Purizon proberen. Doe dit absoluut extra langzaam en meng de voeding eerst.
   Mocht dit geen verbetering brengen, dan zou ik aanraden om toch even een check-up te doen bij de dierenarts (zeker als ze zoveel blijft eten zonder aan te komen).

   • Caroline Storms

    Hoi!
    We zijn in januari naar de DA gemoeten. Ontlasting werd problematisch. Zat zelfs bloed bij met momenten. DA heeft onze poes direct op Royal Canin Gastro Intestinal gezet en de ontlasting is pakken beter. Heel vast en stinkt veel minder.
    Ze blijft een enorm hongerige poes :)! Ik geef ze 2x per dag eten, nu met de lockdown probeer ik het zelfs te spreiden over 3x, maar ze heeft altijd honger.
    Ik lees hier ook dat Royal Canin niet echt veel voedzame bestanddelen bevat.. ik ben nu al een paar dagen haar ’s morgens Royal Canin aan het geven en ’s avonds iets anders.. Ik heb een weekje Schesir gegeven ’s avonds en nu is het Grandorf dat ze ’s avonds krijgt en dit lijkt ze wel te kunnen verdragen..
    Ik moet nieuwe brokken bestellen en ik ga nu opnieuw Royal Canin bestellen en Purizon als extra. Eens kijken hoe ze hierop reageert..
    Maar het is beter om beide brokjes te mengen in haar kommetje dan dat ik de ene brok ’s morgens geef en de andere ’s avonds? Misschien heeft ze dan ook de hele dag een iets beter gevuld gevoel?
    groetjes, staysafe!
    Caroline

   • Als er bloed in ontlasting zit, zou ik het eerst even laten rusten.
    Geef haar zeker 6-8 week alleen maar RC (en de schesir eventueel), maar ga even niet allerlei nieuwe voedingen introduceren.
    Op dit moment is stabiliteit belangrijker dan wat ze eet. De darmen hebben rust nodig.

    Qua hongergevoel kun je meerdere kleine maaltijden per dag gaan geven – richt je op 4-5 keer per dag. Eventueel kan een voerautomaat uitkomst bieden.
    Bijvoorbeeld de Trixie TX2. Hierin kun je 2 maaltijden doen die op gezette tijden opengaat.
    Eventueel kun je die aan de muur hangen, met daaronder een voerpuzzel.
    Doordat ze moeite moet doen voor haar voer en niet vreet-vreet-vreet uit haar bakje kan doen, is ze mogelijk ook meer verzadigd.
    Wel eerst de voerpuzzels oefenen, zodat je zeker weet dat ze begrijpt wat ze moet doen om haar voer te krijgen.

 47. Hallo, bedankt voor de waardevolle informatie.
  Ik vroeg mij af waarom Taste of the wild: Rocky Mountain op de ”Nee lijst’ staat. Op de site https://www.voerwijzer.com/kattenbrokken-vergelijken/ wordt dit merk juist geadviseerd. Op basis van hiervan hebben wij ook recentelijk de keuze gemaakt om over te stappen naar dit merk.

  Groetjes,
  Sandy

  • Dag Sandy,

   De review van Taste of the Wild kun je hier vinden.

   • Super, dank je wel! Ik geef mijn kat alleen kattenbrokjes, zij drinkt en plast verder goed. Is het dan nog noodzakelijk om haar natvoer te geven?
    De kattenbrokjes van Taste of the wild hebben meer eiwitten dan koolhydraten, maar ik begreep uit de review dat de rest van de ingrediënten niet goed zijn. Welk ander product in deze prijsklasse zou ik beter kunnen kopen? Ik zie namelijk dat elk product iets negatiefs heeft op de lijst. Ik heb geen idee wat de gevolgen zijn van deze ingrediënten. Ik heb een kitten van 9 maanden, zij is gesteriliseerd. Voorheen gebruikte ik Royal Canin gesteriliseerde kitten, maar omdat ik op de site van Voerwijzer. com las dat dit niet goed is, ben ik op zoek naar een goed merk voor onze poes.

   • Ik adviseer absoluut om een groot deel van het dieet uit vochtrijke voeding te laten bestaan. Katten lijken soms veel (of in ieder geval genoeg) te drinken, maar de realiteit valt vaak vies tegen.

    De tabel in dit artikel kun je sorteren op dagprijs. Zo kun je zelf zoeken naar iets wat in dezelfde prijsklasse valt.

   • Hallo, bedankt voor het advies. Ik heb zojuist Yarrah natvoer gekocht. Nu zou ik het willen combineren met Yarrah droogvoer. Op uw site kon ik geen informatie hierover vinden. Is dit een goede combinatie?

   • De review voor Yarrah brokjes kun je hier vinden en voor het natvoer hier.

 48. Hoi, bedankt voor de informatie. Heel erg fijn! Ik zat alleen te kijken naar één van persoonlijke favorieten, Arcana (Grassland) en deze bevatten hele erwten? Dat is toch juist af te raden? Het stond ook niet bij negatieve punten. Dit product wel of niet doen?

  • Erwten (peulvruchten in het algemeen) kunnen voor sommige katten niet lekker vallen.
   Ook kan het mogelijk de verteerbaarheid van de algehele voeding iets verminderen.
   Echter bij Acana zijn deze hoeveelheden gelukkig niet extreem hoog.
   Het ligt er ook nog aan of je het combineert met iets anders, zoals natvoer.
   Ik raad Acana wel aan.

 49. Hallo Marilyn

  Onze kitten krijgt nu ongeveer sinds 5 weken (inclusief 2 weken mengen met de oude brok RC) Wildcat Karoo kitten.
  Maar ik merk dat zijn ontlasting zacht/plat is. Kan dit aan de brokken liggen? Eiwitten te hoog? Welke brok kan ik hem best geven?

  Alvast bedankt!

  • Hoi,

   Het kan aan de brokken liggen. Mogelijk zit er iets in waar je kitten minder goed tegen kan, of zijn darmpjes hebben wat meer tijd nodig om te wennen.
   Denk ook aan andere dingen die hij misschien krijgt, zoals snoepjes.
   Hopelijk gaat het ondertussen al beter.

   • Hallo Marilyn,

    Bedankt voor de reactie.
    Voor de rest krijgt hij niks omdat zijn stoelgang niet ok was maar ik ben ondertussen overgeschakeld op Wellness core kitten omdat zijn stoelgang plat bleef. Ben geleidelijk aan overgeschakeld en hier doet hij het super goed op, de drolletjes zijn terug normaal.
    Is dit een ok brok? Vond enkel een beoordeling voor de volwassenbrokken en heb mij daar een beetje op gebaseerd.

   • Dag Katja,

    De Wellness Core Kitten is vrijwel identiek aan de Original, dus wat dat betreft gewoon een prima brok.

    Fijn dat de ontlasting hier beter op is!

 50. Als student animal nutrition vind ik het echt een mooie lijst. Had ik moeten zien voor ik zelf op onderzoek was uitgegaan wat ik na de kittenbrok wilde voeren (hills kittenbrok aangezien ze dat al kregen en het niet al te slecht was kwa samenstelling en ik ze niet gelijk wilde wisselen.) Ik ga hierna over op purizon steralized mooi hoog in eiwit en laag in vet mooie samenstelling en een van de weinige met een echt laag percentage erwten (ik ben geen fan van peulvruchten in katten voer ivm met hoog percentage ANFs) Het enige nadeel voor mij zijn de aardappelen (ivm maillard reaction en acrylamide) ik heb liever rijst of granen.

 51. Beste Marilyn,

  Allereerst bedankt voor alle nuttige informatie op deze site!
  We zijn trotse bezitters van 2 Britten van 2,5 jaar. Echter stinken ze behoorlijk uit hun bekje en hebben ze volgens de DA aanleg voor ontstoken tandvlees/is het al licht ontstoken. Zijn advies was grotere dental brokken te voeren en hebben deze van RC meegekregen. Ik heb hier al gelezen dat het enkel een remmend effect kan hebben. Verder zie ik dat deze brokken ook niet echt goed voor ze zijn. We voeren deze brok nu gemengd met Nutrivet Inne Chicken, echter laten ze deze door de RC brok nu het liefste liggen. Kortom, we zijn op zoek naar nieuw voer wat wel zou kunnen helpen (zover dat gaat) bij ontstoken tandvlees, maar ook gezond is. Heb jij een idee wat we nog zouden kunnen overwegen en het liefst ook nog redelijk betaalbaar? Alvast bedankt voor je reactie! Groeten, Martin

  • Dag Martin,

   Persoonlijk zou ik de oplossing dus niet zoeken in andere voeding. Zeker bij katten met aanleg zal dit niet voldoende gaan helpen.

   De beste manier om tandplak tegen te gaan, blijft tandenpoetsen. Hier kun je meer vinden over hoe je dit aan kunt pakken.

  • Hoi Martin,
   Ik heb een Sibeer van 5 jaar met tandvleesproblemen.
   De problemen zijn geconstateerd door de dierenarts met 6 maanden.
   Op een gegeven moment zei de dierarts zelfs: een aantal tanden trekken.
   Ik heb het voer toen wat aangepast en nu gaat het echt stukken beter, het is niet over, maar op sommige plaatsen waar tanden moesten worden getrokken zelfs weg.
   Ik geef hem een paar keer per week als hij er om vraagt een paar TD brokken van Hills (3x per week een brok of 8). Verder zorg ik er voor dat hij niet te heel erg plakkerige pate krijgt.
   Het is een heel kieskeurige eter en ik wissel eten af nu: canagan blikjes (stukjes vlees die niet aan tandvlees plakken), Almo Nature holistic natvoer zakjes (dat zijn soort kussentjes vlees in jus), Bubeck blikjes en een mini beetje Orijen en Applaws brokjes.

  • Hoi hoe denk je over natural greatness? Droogvoer

   • Hij staat op mijn lijstje voor analyse maar helaas gaat dit nog even duren vanwege drukte.
    Wil je graag sneller een antwoord, dan kun je hem doorgeven voor een voedingsanalyse.

 52. Helaas staat Applaws zeevis met zalm in de categorie “Nee”. Ik was op zoek naar brokjes zonder maïs, aardappel en kip.
  Mijn kat krijgt darmklachten van brokjes waar deze ingrediënten in zitten. Ik begreep dat erwten (o.a in Applaws zeevis en kip) geen goede keus is als vervanging van maïs en aardappelen. Maar met Applaws zeevis en zalm zijn de darmklachten verdwenen. Welke opties zijn er nog meer als een kat deze koolhydraten niet (goed) kan verdragen? Over kip als allergiebron twijfel ik nog. Ik zoek brokjes tot dezelfde prijsklasse als Applaws (€15 voor 1.8 kg).

  • Misschien is Acana iets – Ranchland, Grassland of Pacific. Deze bevatten geen kip, mais of aardappel. Rond de €15 per kilo.
   Een andere optie is Power of Nature Donna’s Duck. Rond de €9 per kilo (excl. verzenden).

 53. Ik heb van de week en reactie gestuurd, maar die zie ik helemaal niet staan?

  • Alle reacties worden handmatig gemodereerd om spam buiten de deur te houden. Daarom zie je je reactie niet direct. Ik doe mijn best alle vragen te beantwoorden, maar soms duurt het langer omdat ik er behoorlijk veel krijg. Bedankt voor je geduld.

 54. Ik heb een volwassen maine coon en 2 maine coon kittens. Die hebben grotere brokken nodig dan de normale kat. Dus veel keuze is er niet en zie de gebruikelijke bij nee en hell no staan. Dus wat adviseer je mij dan voor m’n maine coons?

  • Wat maakt dat je denkt dat Maine Coons grotere brokken nodig hebben? Voor de tanden misschien? Dan wil je ik je graag verwijzen naar dit artikel.

   Voor Maine Coons raad ik niet andere brokjes aan dan voor HTK’s.

  • Hallo Miranda,
   Mijn volwassen Maine Coons en kittens krijgen bij mij de Carnis brokken. XL brokken van Carnis voor de volwassen katten en de kittens eten de Carnis kittenbrokjes. Daarnaast krijgt ieder elke dag vers vlees van Carnibest. De witte rol uit de diepvries. Ik koop hiervan alleen de kittenvariant. Eén volwassen kater krijgt alleen dit vlees maar voor hem wissel ik kitten af met rund. Hij heeft namelijk een allergie ontwikkeld voor eiwitten die in de granen zitten van Royal Canin Maine Coon adult. Op vlees doet hij het veel beter. Van brokjes gaat hij aan de diarree. Nu heb ik vanavond een bestelling geplaatst voor Almo Nature holistic rund. En nu zag ik deze in de ‘nee’ lijst staan. Net iets te laat gelezen. Ik wil afwisselen met vers vlees dus misschien hef ik het ‘nee’ dan een beetje op.

   Jammer dat alleen Carnis mix brokjes hier behandelt zijn. Ik ben namelijk benieuwd naar de mening over Carnis kitten en Carnis XL. Beide hebben een hoog vleesgehalte; ik las al dat er meer bij komt kijken dan het hoge vleesgehalte. Dus hopelijk worden deze brokjes nog onder de loep genomen. Ik kan wel vast melden dat de vw MC’s en kittens het uitstekend doen op dit voer en dit was niet het geval bij RC Maine Coon kitten en Maine Coon adult. Ik raad kittenkopers van mij dan ook de premium Carnis aan.
   Succes op uw zoektocht naar de juiste brok en natvoer/versvoer. En hoop dat u iets aan mijn stukje heeft gehad.

 55. Hoi,

  Ik zag in een reactie op een reactie van iemand anders dat je geen fan bent van Hill’s vanwege te weinig eiwitten en te veel koolhydraten, geldt dit ook voor hun dieetvoedsel “Hill´s Prescription Diet Feline Z/D Food Sensitivities Kattenvoer”?

  Ik geef dit momenteel aan mijn twee Birmaantjes op aanraden van de dierenarts, maar twijfel of ik bijvoorbeeld niet beter over kan stappen op Ziwi Venison bijvoorbeeld.

  Raad je het dieetvoedsel van Hill’s ook af?

  Met vriendelijke groet,

  Sander

  • Stuur me even een mail met een foto met de ingrediënten en analyse – helaas is de website van Hills zonder vochtpercentages en dan kan ik er niets mee.
   Overigens raad ik wel het meeste van Hills af – inclusief hun dieetvoeding -, maar dat is meer een algemeen antwoord.

   • Ik heb een foto gemaakt en zo snel even geupload: https://imgur.com/a/IAzdxtJ

    Overigens viel me op dat er in Ziwi Peak Venison DL-Methionine zit, maar dit niet wordt aangegeven in je review als nadeel, terwijl dit bij andere merken wel wordt gedaan, die dan in de categorie “Met verruimde eisen” staan.

    Mvg,

    Sander

   • Hills z/d brok:

    Ingrediënten: Granen, vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, mineralen, producten van plantaardige oorsprong.
    Koolhydraatbron: Brouwersrijst
    Eiwitbron: kippenleverhydrolysaat, rijsteiwitconcentraat

    Analytsiche bestandsdelen:
    Eiwit: 32,4%
    Vet: 14,9%
    Vezels: 3,1%
    Ruwe as: 5,6%
    Aangenomen vochtpercentage: 10%

    Conclusie: De ingrediënten loop ik al niet warm voor, maar rijst is wel lichtverteerbaar. Voor hydrolysaat geldt hetzelfde, want hierbij zijn de eiwitten al voorbewerkt tot kleinere stukjes (de verbindingen tussen aminozuren zijn in meer of mindere mate al doorgeknipt, dus dat hoeft het lichaam niet meer zelf te doen).
    De analyse berekent dat er 34% koolhydraten inzitten, wat neerkomt op 33,1% van de energie. Dat is erg hoog; en zeker in combinatie met rijst vermoed ik dat dit de bloedsuiker tot pre-diabetische waarden zal laten stijgen. Bij overgewicht kan dit een extra risicofactor zijn met het oog op het ontstaan van diabetes. Verder komen de eiwitten uit op 31,6% van de energie. Dat is laag voor een gecastreerde kat, waardoor hij mogelijk spiermassa verliest.

    Dus voor de gemiddelde kat zou ik dit pas doen als daar een goede reden voor is, en je al veel andere dingen hebt geprobeerd zonder succes.

    Wat betreft de vermelding van DL-methionine in Ziwi Peak; we zijn bezig met een update van deze hele lijst, maar daar zit ongelooflijk veel werk in. We zijn er dus mee bezig.

 56. Hallo,

  AJB help! Ik lees echt al jouw blogs en volg je advies op, maar ik kom er niet meer uit…

  Momenteel heb ik een Britse korthaar kitten van 4 maanden oud en ben ik al vanaf het begin opzoek naar het juiste droog en natvoer. Ik was begonnen met Royal Canin Baby & Mothercat, maar omdat ik er veel slechte dingen over las, ben ik overgestapt naar ander voer. Ik begon met Purizon Kitten en mixte dit met haar oude voer van RC, maar ze kreeg direct diarree. Daarna heb ik Nutrivet Inne Kitten gebruikt, maar ook dit hielp niet. Ik heb toen Zoolac besteld. Het ging een aantal dagen beter, maar daarna kreeg ze ook weer diarree. Toen kreeg ze medicijnen van de DA en ondertussen gaf ik haar de RC Nutrition Kitten brokjes, omdat ik dacht ze het op dat merk het beste deed, maar ook dit mocht weer niet baten. Ik gaf haar ondertussen wel eens de natvoer van Wild Freedom Wide Country Kitten (met kip). Ik denk niet dat het aan het natvoer lag/ligt. Vervolgens heeft ze het droogvoer van Jarco Kip Kitten gekregen, omdat de mevrouw in de dierenwinkel er zo op hamerde dat RC niet goed was en dit wel heel goed voer was. Toen heb ik onderzoek gedaan en las ik reacties, waardoor ik het niet meer wilde geven. Ik heb toen Acana Grasslands gekocht. Opzich ging het best goed met haar ontlasting en was het niet echt meer diarree, maar gewoon zacht. Ik las dat deze té weinig Taurine bevatte en toen schrok ik dat ik wéér op onderzoek uitging. Ik kwam uit bij Celtic Connection (deze zag ik eerder al, maar wist niet dat deze ook voor de kittens geschikt was, totdat ik op de website bij de beschrijving van de hoeveelheid brokken per kg kittens zag staan). Ik nu de CC Chicken, Duck. Ze heeft ondertussen de tweede kuur van de DA gekregen en ook weer Zoolac. Nu heeft ze elke keer diarree en moet ik echt met een doekje er achteraan als ze op de kattenbak is geweest. Ik lees nergens dat CC ooit diarree heeft veroorzaakt en gezien de ingrediënten lijkt het me sterk. Ik voer haar soms Animonda Carny Kitten natvoer. Ik wil eigenlijk 50/50 droogvoer/natvoer aan mijn Kitten geven. Ik weet niet of zij kip intolerantie heeft of welk droogvoer en natvoer ik het beste kan voeren.

  Ik weet dat het niet goed is om telkens over te stappen naar ander voer, maar ik kom er niet meer wijs uit! Ik heb zoveel research gedaan, maar het is elke keer wat anders wat niet goed aan het voer zou zijn. Ik heb wel geprobeerd om elke keer het nieuwe voer met het oude voer te mixen en zo geleidelijk over te stappen naar het nieuwe voer.

  Ik zou het enorm waarderen als je mij voor mijn kitten zou kunnen adviseren qua voer. Ik zou je echt dankbaar zijn! Bij mijn DA verkopen ze voornamelijk alleen RC en raden ze alleen droogvoer aan…

  Liefs,

  Een kattenfan

  • Dag Kattenfan,

   Ik wil je eigenlijk vooral op het hart drukken om te stoppen met het continue wisselen van het voer. De kitten is 4 maanden oud en is juist gebaat bij stabiliteit. Je hebt nu al zeker 7 soorten brokjes geprobeerd en dat is echt veel en veel te veel. Je geeft aan dat je geleidelijk bent overgestapt steeds, maar in zo’n korte periode is dat helaas niet geleidelijk. Dan spreken we eerder over een tijdsbestek van weken in plaats van dagen.

   Wat je zegt over Acana klopt niet helemaal. Ik denk dat je iets hebt gelezen over voedingsgerelateerde DCM in honden en een mogelijke oorzaak in graanvrije voeding (waarbij onder andere Acana wordt genoemd), maar dit ligt niet zo simpel als: De voeding bevat te weinig taurine.

   Allereerst: Hondenvoeding en kattenvoeding verschillen dusdanig van elkaar dat er moet worden voldaan aan de specifieke behoeften van de diersoort. Een hond kan bijvoorbeeld zelf taurine aanmaken, een kat niet, waardoor katten andere eisen hebben voor taurine in voeding. De tijden dat hierin tekorten zijn door simpelweg te weinig kennis liggen gelukkig al ver achter ons.

   Buiten dat zijn er nog factoren als Amerika vs Europa (andere wetgeving, andere fabrieken, etc.) en het überhaupt nog niet weten waar de oorzaak ligt. Wat onze kattenvoeding betreft zou ik me hier dus niet te veel zorgen om maken.

   Ik zou voor nu een voer kiezen en hier toch minstens een paar weken bij blijven. Je kan de Zoolac ter ondersteuning geven, je zou dit eventueel aan kunnen vullen met psylliumvezels. Geef haar echt de tijd om te wennen aan het voer.

   Wat de medicatie betreft: Gaat dit om antibiotica? Want daarbij kan ik me goed voorstellen dat ze aan de diarree blijft.

   Groetjes,
   Kim

   • Hi Kim,

    Bedankt voor jouw snelle reactie! Moet ik hieruit begrijpen dat ik dan gewoon CC kan/moet blijven geven? Ze heeft bij de DA Finidiar gekregen, twee keer per daags een half tabletje. Verder eet ze goed en is ze energiekvol en speels. Ze drinkt ook gewoon. Het is echt alleen de diarree.

    Raad je ook aan om 50 procent natvoer te geven of nu alleen droogvoer?

    Groetjes,

    Een kattenfan

   • Als ze echt zo heftig reageert op de CC (echt waterdun), dan is dit misschien niet de brok om dat een aantal weken op vol te houden. Uit je verhaal begrijp ik dat Acana redelijk goed ging, dus als CC echt een drama is, misschien die eens voor langere tijd aanhouden.

    Zachte ontlasting kán getriggered worden door bepaalde natvoeren. Ikzelf heb bijvoorbeeld de ervaring met Animonda Carny dat het toch vaak niet ideaal is. Misschien toch even tijdelijk stoppen om te kijken of dat voor nu even verschil geeft. Zodra je dan wat meer stabiliteit hebt gecreëerd, kun je dat weer terug introduceren. Dan weet je in ieder geval zeker dat dat geen meespelende factor is.

    Je kan dat overigens ook omdraaien: Enkel natvoer aanbieden en de brokken weghalen, maar dat is voor nu misschien nog wat minder praktisch?

    Groetjes,
    Kim

 57. hoihoi, intressante lijst, maar zou je hem bij willen werken aub?
  in cat 2 zitten meerdere merknamen die niet meer zichtbaar zijn (link denk ik dood).
  ben erg benieuwd naar de namen hiervan en waar deze anders gekocht kunnen worden.

  • Dag Silvia,

   Bedankt voor de heads up!

   Het duurde even, maar helaas zat dit probleem niet enkel in categorie 2.

   Er lijken wat problemen te zijn met de links, waardoor ze voor de een wel zichtbaar zijn en voor de ander niet. We hebben de namen zichtbaar gemaakt, terwijl we op zoek gaan naar een oplossing.

 58. Mag ik afwisselen tussen brok en vlees, bv twee dagen brok en drie dagen vlees? Of is het beter om in 1 dag te wisselen?

  • Dag Annick,

   Het zal natuurlijk altijd afhangen van de specifieke kat, maar er is geen aanleiding om aan te nemen dat brok en vlees niet gewisseld of gecombineerd zouden mogen worden.

   Ik ben er zelf wel een voorstander van om dagelijks een vochtrijke voeding aan te bieden, dus in dat geval zou ik het dus meer “combineren” of in ieder geval op dezelfde dag aanbieden.

   Groetjes,
   Kim

 59. Henneke Wateringen, vd

  Power of nature wel jammer dat je dit alleen in Duitsland kunt kopen en 9 euro verzendkosten moet betalen???? is dit niet nog ergens anders te verkrijgen ?

 60. Ik ben zo benieuwd of iams sterilised goed voer is er zit namelijk 84% dierlijke proteine in, heb geprobeerd mijn katten op natvoer te zetten met een hoog vlees aandeel maar ze vonden het lekker voor 1 x, en ook is iams goedkoper dan wat ik nu geef, heb 3 katten namelijk.

  Groetjes Angela

 61. Beste Marlin, wat een goede en fijne lijst. Ik heb net een kat van twee jaar oud overgenomen van iemand die er niet meer voor kon zorgen. De kat krijgt 50% Animonda carny natvoer en 50% Yarrah adult brokken. Ik ben erg benieuwd wat jouw conclusies zijn over de Yarrah brokken. Ik heb trouwens nu ook Orijen cat and kitten na jouw aanbeveling gekocht en die vind ze ook heerlijk. Graag zou ik haar twee of meer merken brokken aanbieden, Succes met deze goede site. Marc.

  • Van de Yarrah brokken vind je hier een review.
   Als je graag een aanvulling wilt, kun je eens kijken naar Acana of Celtic Connection.

  • Mijn ,,petite,, kater is het afgelopen jaar al een stuk beter gaan eten en drinken; ik zet sinds afgelopen zomer zijn natvoer met een half blikje onderwater en dat werkt top. Nu zoek ik nog een soort droge/hoogwaardige brokjes voor ernaast en meneer heeft duidelijk een voorkeur voor medium tot grote brokken ipv die kleine.kan iemand me iets vertellen over hoogwaardig voedsel in medium/large size brokken?

 62. Ik geef mijn beide katten van 12j Wellness zalm maar 1 van de 2 blijkt hier niet zo gek van te zijn.
  Is Nutro een evenwaardig alternatief?
  https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/nutro_kattenvoer/wild_frontier/686124?gclid=EAIaIQobChMI9aHszoC15AIV1OFRCh2qPAr6EAQYASABEgLlv_D_BwE

  • Uitgaande dat de informatie van Zooplus klopt, is deze brok een beetje lager in eiwitten dan ik zou willen. Dit bestaat uit kip, kalkoen en erwteneiwit. Voor een senior kat van 12+ zou ik dat liever wat hoger zien (mits geen kwaaltjes). Ook is het redelijk vet. Dat kan handig zijn voor senior katten als ze aan de dunne kant zijn. Zijn ze aan de (te) dikke kant, dan is een vetarmere brok handiger. Qua koolhydraten zit de brok redelijk goed.

   Een alternatief als je het budget er voor hebt zou Orijen Trim en Fit zijn. Bevat voldoende eiwitten voor een senior, iets minder vet maar voldoende (handiger als ze aan de dikkere kant zijn) en laag genoeg in KH.

 63. Dag Marilyn,

  Nadat mijn kat een diabetes kat werd heb ik heel veel onderzoek gedaan naar wat nu de beste voeding is voor hem. De meeste tijd doorgebracht op jouw site en deze ook doorgespeeld naar de dierenarts, complimenten !
  Ook mij kat die geen diabetes heeft eet nu fee’s Favorite maar begint het beu te raken en eet slecht ( ze zijn afwisseling gewend). Nu zag ik dat etosha ook laag in koolhydraten is maar bij deze voeding is zout toegevoegd , dat lijkt me toch niet zo goed?
  Groetjes

  • Zout is niet per se slecht en is zelfs essentieel voor een gezond lichaam. Bij katten werkt zout ook anders dan bij mensen. Zo leidt zout minder snel tot een verhoogde bloeddruk.
   Het kan wel zijn dat het niet past bij jouw kat vanwege andere gezondheidszaken. Een algeheel bloedbeeld kan dit mogelijk uitwijzen. Dan wil je misschien kiezen voor iets wat lager in zout is.

 64. Goeden middag,

  Mooi lijstje! Ik hoop wel dat dit niet op de info van Zooplus gebaseerd is daar ik als dierenwinkel houder weet dat hun de ingrediënten met regelmaat foutief vermelden.

  Ik mis de merken Renske, Edgard Cooper, Naturea o.a. in de lijst. Is daar een rede voor?

  • Renske staat in de categorie “nee” vanwege het hoge KH gehalte.
   Edgar Cooper ga ik nog mee bezig, en andere supermarktmerken staan ook nog op het lijstje voor reviews.

 65. Hallo Marilyn,
  Eerst en vooral wil ik mijn complimenten geven voor je artikels op je website. Respect: zo veel goede informatie en de energie die je erin steekt.
  Binnenkort komt er bij onze 2 volwassen katten van 7 jaar nog een Blauw Rusje ( 3 maanden) bij.
  Hij is dan al gechipt en gecastreerd. Het advies voor voeding van de fokster is: Royal Canin Kitten sterilised als hoofdvoeding en zelf gekookt eten ( 1 eetlepel) als bijvoeding.
  Zelf koken voor de katten zie ik niet zitten maar ben wel van plan om goede voeding te geven.
  Zoals je al in je artikel vermeldde dat er best 50% droog en 50% natvoer gegeven kan worden, was ik dit ook van plan.
  Als natvoer van redelijke prijs was je advies o.a. Mac`s Cat en Animonda.
  Ik kan dan overschakelen voor onze volwassen katten naar senior Mac s of Animonda en voorlopig de kitten en de grote katten apart zetten met eten.
  Maar hoe zit het met de brokjes? De brokjes die je aanraad zijn hoofdzakelijk voor volwassen katten en is het erg dat de kitten daar ook van eet?
  Bij sommige mensen merk ik op dat er vaak aan kittens en aan volwassen katten hetzelfde voer gegeven wordt.
  Onze volwassen katten zijn ook gecastreerd en eentje heeft overgewicht. Hij is wel groot en zou rond de 6 – 6.5 kg moeten wegen. Nu weegt hij 8.9 kg. En inderdaad, zoals je al in je artikel schreef, onze dierenarts raad enkel Hills Metabolic brokjes aan. Ik geef er wel natvoer bij ( Felix) wat kennelijk volgens jou veel zout bevat. Nu is hij sinds hij de Hill s brokken eet 200 gram ( voorheen gaf ik Whiskas brokken) aangekomen. Heel erg frustrerend…volgens onze dierenarts gaat hij nog ergens anders eten, wat ik niet geloof. Nu ga ik me maar eens verdiepen in je artikels over katten met overgewicht. Wat ik ook opmerk is, dat hij van de Whiskas brokken veel sneller verzadigd was. Als ik de Hills geef wil hij er van blijven eten…heel raar.
  Nu heb ik wat vraagjes.
  Welke brokken kan ik het beste aan de gecastreerde kitten geven?Ik zag in je lijst Orijen kitten. Maar moet ik nu speciaal brokjes voor gecastreerde kittens?
  Wat als de volwassen katten van het kittenvoer eten en andersom?
  Als ik overstap op andere voeding, zowel voor de kitten als ook voor onze volwassen katten, eerst mengen met de voeding die ze gewend zijn? Of direct overstappen?
  Welke brokjes kan ik het beste geven aan onze kater met overgewicht? Moet dat specifiek Metabolic zijn of is het voldoende dat ik de aantal calorieën in de gaten houd?

  • Het is niet zo gek hoor, dat hij van Whiskas sneller verzadigd is dan van Hills Metabolic. De calorie inhoud is namelijk heel anders. Even als schatting denk ik dat Whiskas rond de 3,8 kcal per gram zit, terwijl Hills Metabolic op 3,5 kcal/gram. Dat verschil merk je ook in hoeveel brokjes je mag geven. Verder kunnen er ook nog andere zaken spelen die de verzadiging bepalen.

   Vraag 1: Welke brokken kan ik het beste aan de gecastreerde kitten geven?Ik zag in je lijst Orijen kitten. Maar moet ik nu speciaal brokjes voor gecastreerde kittens?
   Brokken waar “kitten” op staat óf “voor alle levensfasen” zijn geschikt voor kittens. Orijen Cat en Kitten vind ik goed, maar andere specifieke kittenvoedingen heb ik nog niet beoordeelt (ik hoop eind dit jaar). Zodra je kitten gecastreerd zijn, moet je gaan opletten op het gewicht en het lichaam. Deze zal toenemen door het groeien, maar dit moet uiteraard niet in de breedte worden. Neem eens een kijkje bij het artikel “is mijn kat te dik?” voor aanwijzingen waarop je kunt letten. Als het een schransertje wordt – wat mogelijk is, zeker direct na castratie – is het handig hem hierin iets te beperken door de voeding strakker af te meten.

   Vraag 2: Wat als de volwassen katten van het kittenvoer eten en andersom?
   Afhankelijk van het voer is dit een probleem. Als het echt Adult voer is, zit hier waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen in om het kitten in groei te ondersteunen. Als de voeding voor alle levensfasen is, is dat minder/niet aan de orde.
   Kittenvoeding is wel caloriedichter en eiwitrijker. Voor katten met overgewicht of die daarna neigen, is dat niet handig. Voor senioren vanaf 12 jaar kan het extra eiwitgehalte wel handig zijn. Het ligt dus aan je kat.

   Vraag 3: Als ik overstap op andere voeding, zowel voor de kitten als ook voor onze volwassen katten, eerst mengen met de voeding die ze gewend zijn? Of direct overstappen?
   Bij overstappen altijd eerst mengen. Als je al weet hoe gevoelig ze zijn, omdat je eerder bent overgestapt, kun je dit rustiger of sneller doen. Heb je geen idee, begin dan met een klein beetje nieuwe voeding (bv 1/5 nieuw en 4/5 oud). Eten ze dit goed, krijgen ze geen diarree of overgeven voor minstens 3-4 dagen, dan kun je iets meer gaan geven. Zo vervang je het oude door het nieuwe in 2 tot 3 week. Als ze heel gevoelig zijn, dan doe je dit rustiger.

   Vraag 4: Welke brokjes kan ik het beste geven aan onze kater met overgewicht? Moet dat specifiek Metabolic zijn of is het voldoende dat ik de aantal calorieën in de gaten houd?
   Een kat met overgewicht mag maximaal 1% per week van zijn lichaamsgewicht verliezen. Voordat deze kat dus van 8,9 naar 6,5 kg is, ben je minstens een half jaar verder. Dat even voor het verwachtingspatroon. Wegen elke week is dus heel belangrijk om zijn voortgang bij te houden.
   Qua voeding is veel eiwitten belangrijk, minstens 47% op droge basis. Hierdoor blijven spieren beter behouden. Een paar ideeën voor brokjes: Orijen Fit en Trim, Power of Nature Fees Favorite, Wildcat Etosha, Thrive Kip en kalkoen of kip, Purizon Sterilised kip/vis. Hierbij is het van belang dat je weet hoeveel je mag voeren voor zijn ideale gewicht, eventueel eerst met een tussenstapje van 7 kilo. Ik heb daarvoor hier een artikel.

 66. Wat een geweldige site!!
  Ik geef mijn 4 katten verschillende soorten voer, mede doordat ze verschillende kwalen hebben, waaronder nierfalen en darmgevoeligheid.
  Ik heb dit goed onder controle, maar ik ben niet tevreden met het voer waarmee ik dit bereikt heb, Hill’s en Royal Canin. Als goed voer gaf ik er altijd Purizon bij, waar ze dol op waren. Ik las recent een artikel over DL-methionine, wat misselijkheid zou kunnen geven bij de kat. Een van mijn katten gaf vaak zijn 1e maaltijd van de dag over, en ik heb heel veel geprobeerd om te ontdekken wat dit zou kunnen zijn. Toen ik dit artikel las, zag ik dat Purizon heel hoog in DL-methionine zit. Ik ben gestopt dit te geven en voor het eerst in heel lange tijd, geeft hij niet meer over. Nu ben ik dus op zoek naar ander goed voer, wat 3 van de 4 allemaal lusten. Dit is een zoektocht, want in veel zit DL-METHIONINE en dat wil ik dus niet meer. Nu hebben ze bij Zooplus tegenwoordig Crave. Dit lijkt mij een goede brok. Wat is jouw mening hier over?
  Alvast bedankt,

  Groet, Karin

  • Als je een specifieke voeding hebt (met link het liefste), kan ik daar zo even naar kijken. Als het je gaat om alle voedingen in dit merk, dan zul je moeten wachten tot het review aangezien daar te veel werk in zit om zo even in een reactie te zetten.

 67. Hoi!

  Ik ben dankzij de informatie op deze website overgeschakeld van RC brokken naar Purizon. Mijn katten doen het er heel goed op! Nu vroeg ik me af of het bij brokken nodig is om af te wisselen tussen verschillende merken? Of verschillende smaken van hetzelfde merk?
  Ik geef naast brok ook dagelijks nat voer, ook door alle info overgeschakeld naar andere merken.

  Wij hebben 5 katten dus hier gaat heel wat voer doorheen, daarom koop ik graag grote zakken om de prijs per kilo zo laag mogelijk te houden. Als het voor de katten beter is om af te wisselen tussen brokken kan ik hier rekening mee houden.

  Groetjes!

  • Ook bij brok kun je afwisselen. Het is alleen niet handig om brokken lang open te hebben, dus wat je kunt doen als je nog voer A voor een week is, is dan die week mixen met merk B. Vervolgens als merk B bijna op is, meng je het met merk C. Je kunt nog een vierde toevoegen of het houden bij 3 merken.

   Merken afwisselen raad ik juist aan, omdat binnen merken (smaken) vaak dezelfde premix (mineralen en vitaminen) worden gebruikt. Juist door 3-4 merken te wisselen – mits je katten daar tegen kunnen uiteraard – heb je wat meer afwisseling in de premix.

 68. Hallo!

  ik heb een vraag. Ik heb een kat die obstipeert (tot ziekenhuisopnames aan toe) na operatie. Op de RC fibre lijkt het nu redelijk goed te gaan. psyllium toevoegingen door natvoer worden geweigerd. Wat zou je aanraden want van de RC word ik zelf niet blij. De arts adviseerde vooral op de vezels te letten om de ontlasting in ieder geval soepel te houden.

  Groet,

  Nienke

  • Momenteel kan ik hiervoor helaas nog geen aanbeveling doen. De voedingen hier beschreven zijn allemaal lager in vezels dan jouw kat waarschijnlijk nodig heeft. Wat heb je tot dusver al geprobeerd? Ook dat is van belang. Een voeding met meer dan 5% oplosbare vezels (cellulose of pinda hulzen bijvoorbeeld) kan helpen bij het soepel houden van de ontlasting voor katten die last hebben van obstipatie. Ook vocht is erg belangrijk, dus blijf ook natvoer aanbieden.

   • Wat een enorm handige lijst! Geweldig! Ik ga gauw ook de rest lezen. Ik had al heel veel gelezen, ook boeken van experts, en mijn idee was om mijn kat carnibest te gaan voeren. Helaas wordt dat financieel onmogelijk, dus ben ik nu aan het kijken voor een goede combi droog/nat met af en toe een extraatje gevriesdroogd vlees of vers als dat lukt. (Omdat ik zelf ernstig ziek ben, moet ik er rekening mee houden dat ik in de ochtend niet altijd goed kan opstaan, dus moet er altijd een stukje droogvoer in blijven).

    De fokker had hem op Royal Canin – waarom toch altijd? – en daar wilde ik hem zsm vanaf. Meneer wilde dat volgens mij ook, want hij at amper hier en ik merkte direct dat dat niet lag aan onzekerheid of angst of depressiviteit, want hij werd gek van de cosma snackies en at opeens 3x meer toen ik begon met bijmengen met Applaws kip (ik doe het bijmengen iets langzamer omdat hij eerst amper 10gr voer at van de aanbevolen 65gr RC en ik wil niet dat hij gaat schrokken. Zit nu op 50/50 en hij bijna op normale grammen )

    Applaws is het beste dat ik hier in de buurt en via goede webshops kan krijgen voor redelijke prijs, al ga ik nog eens met je “ja” lijst spieken (meeste had ik nog nooit van gehoord), want ik wil het beste voor mijn kleintje – binnen mijn budget. Helaas is niet alles op je JA lijst geschikt voor kittens – of hebben deze merken geen apart kitten voer? – en hij is pas 13,5wk.

    Natvoer is Feringa 200gr blikjes paté. Ik heb nog niet gekeken hoe je natvoer lijst is. Hopelijk staat deze op Cat1 of 2. Ik heb nog 6 blikken, hij vindt het heerlijk… ook hier at hij RC mousse zelden, terwijl hij van de Feringa paté met kattenmunt extra porties wil :)!

    PS1. Hoe denk jij over Carnibest en Primordial? Dat zijn twee merken die mij werden aangeraden. Nogmaals bedankt voor je onderzoek.
    PS2. Ik begreep alleen niet helemaal of je nu vindt dat je om de zoveel weken of maanden moet overzetten op ander voer of zelfs per dag iets moet bijmengen vanwege smaakuitbreiding?

   • Carnibest is rauw en daar moet je – zeker bij kittens – een beetje mee oppassen. Als er tekorten krijgen, heeft dat extra veel effect voor de groei. Een keer als snack kan prima, maar ik zou dat niet meer dan 10% van het dieet maken op dit moment. Bij volwassen katten kan dat mogelijk wel, maar dan moet je meer lezen over rauwe voeding voor katten en hoe je zorgt dat dit compleet is (alle voedingsstoffen bevat).

    Bij kittens raad ik aan om inderdaad redelijk wat verschillende texturen en smaken te proberen. Zo breid je hun smaakpalet uit en er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat ze dan als volwassen kat ook makkelijker zijn in soorten voedingen.
    Wat je kunt doen met natvoer is een aantal merken afwisselen. Dat kan per 1-2 dagen. Zo heb ik zelf 400 grams blikken voor Lapje, en daar doe ik 2 tot 3 dagen mee. Ik wissel merken zoals Wild Freedom, Catz Finefood en Feringa samen met nog wat merken af.
    Met brokjes is variëren iets lastiger. Daarvoor raad ik aan om 2 of 3 merken te roteren, maar dan wel eerst de zak opmaken. Dan heb je bijvoorbeeld Applaws voor 1 maand, dan mix je 2 weken Applaws en bijvoorbeeld Orijen Cat en Kitten, dan heb je een maand Orijen, dan mix je 2 weken met een 3de voer, en vervolgens begin je weer met Applaws. Slechts een voorbeeld, pas het aan naar wat wil in jouw situatie.

 69. Wauw! Ten eerste complimenten. Wat een uitgebreide site en wat een werk! Complimenten.

  Ik ben op zoek goed voer (droog en nat?) voor kittens. Ik wilde zelf starten met een analyse die jij voor volwassen voer hebt gemaakt. Maar ik vroeg me af of ik er misschien overheen kijk of jij ook voor kittens (junior) een aanbeveling kan/wil geven.

  Ik ben ook benieuwd naar de analyse van IAMS en Hills.

  Ik hoor het graag van je.
  Dankjewel 🙂

  • Hoi Anouk,

   Momenteel heb ik deze analyse van kittenvoer nog niet gemaakt, alhoewel het voor dit jaar op de planning staat.
   Als natvoer iets is, kun je eens beginnen met Feringa en GranataPet.

   Groetjes,
   Marilyn

 70. Hoi Marilyn,

  Sinds kort hebben wij twee kittens uit hetzelfde nestje. Ze kwamen bij ons met ernstig ondergewicht en zitten momenteel op de ondergrens van gewicht. Het gaat gelukkig stukken beter. Momenteel geven wij RC Mother & Babycat en gewoon normaal netvoer. Ze zijn nu bijna 9 weken oud. Ik ben aan het oriënteren wat betreft voer. Heb jij misschien tips voor mij?

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Lisa

  • Met ondervoeding zou ik geen risico nemen en het op RC mother en babycat houden en dat in onbeperkte mate geven. Hoe doen ze het momenteel? Zijn ze goed bijgekomen?

 71. I have read your post, very carefully. I have a female cat 12 years old neutered.
  Now I am feeding her Royal Canin Senior Ageing Sterilised 12+. She is 5,5 Kgr and its a classic European breed, in house only habitat.I have a big balcony(erd floor) where she goes out when she wants.
  She does not have any medical condition.
  The only thing is that she is not eating as she would. For example the royal Canin says she should it 63gr per day but she eats only about 40gr. I only feed her with dry food)

  I have seen the Fees Favorite from Power of nature with a good % in protein etc. Do you think its good to go for it? Or maybe should I mix Fees Favorite with Golden years (for senior cats)?
  Waiting for your answer as soon as possible.

  • Hi,

   Packages are often wrong in their recommended amount of food. Usually it is too much.
   A good way to see if see gets enough, is to measure her body weight regularly (weekly). Especially in older cats, losing weight can be the first sign of illness. A yearly check up at the vet can be a good idea with cats over 10 years. Check her teeth, maybe they are painful and that is why she is eating less.

   For food; I am not really a fan of de Golden Years of Fees Favorite, but you can try a combination of Donna’s Duck and Fees Favorite. Also, Celtic Connection is a good choice. I also would recommend some wet diet – to start with any kind is fine. Later you can mix diets so you can give a better one.

   Hope this helps.

   • Thanks for your answer. So I have already bought Fess Favorite. I give her 45gr per day. She likes it. Later I will try to mix it with Donna’s Duck.

    As I already told you my cat is neutered, all the above food does not say for neutered cats. Should I be worried?

   • No, not at all. Just keep an eye on her weight. I recommend weighing your cat weekly or at least monthly. Based on that and her Body Condition Score (see this article here) you can adjust the amount of food so she won’t get fat or too skinny.

 72. Hoi Marilyn, ik koop veel bij Zooplus maar zie de door jou geadviseerde merken daarniet staan? Ik heb een witte, niet dove ,gecastreerde kater van ongeveer 6 jaar die heel veel binnen ligt, lui is dus 😉 welke kan ik gaan proberen? Hij zit nu op Royal Canin Calm omdat hij heel gestressed is en op Purina urinary omdat hij alleen die 2 lust. Hij is zeer kieskeurig en een echte tonijnkat! visliefhebber dus :0

  • Je hebt een combinatie van problemen: stress, overgewicht en mogelijk ook blaasproblemen (gebaseerd op de stress en urinary voeding).
   Voor overgewicht en blaasproblemen is natvoer een goede oplossing. Dit kan mogelijk best lastig zijn, maar begin eens met een willekeurig natvoer – misschien zelfs Whiskas, Sheba, oid voor de overbrugging. Gaat het goed, dan kun je wat meer variatie proberen aan te brengen. Kieskeurigheid is ook deels aangeboren (angst voor nieuwigheid want het kan je dood betekenen in het wild) en aangeleerd (lange tijd hetzelfde voer). Probeer dus verschillende dingen.

   Voor de stress kun je beter een gedragstherapeut of holistisch dierenarts raadplegen. Mogelijk hebben zij tips voor je in de zin van gedragszaken die je kunt doen, of therapieën (bijv bachs bloesem) of iets voor door de voeding wat je zelf kunt doseren.

  • er staat genoeg bij zooplus ik heb mac genomen en mijn sphynx doen het prima bij

 73. Hi Marilyn, alleerst wat fijn dat je dit allemaal uitzoekt! Maar even een vraagje over FOS. Bij mens en dier kan die het Leaky gut syndroom geven omdat het een kunstmatig veel is. Houd je daar met je beoordeling ook rekening mee? Gr. Madje

  • Je hebt het nu over 2 dingen: FOS en de hoeveelheid daarvan dat wordt toegevoegd. Zoals ik tot nu toe begrepen heb kan FOS bij mensen leiden tot een groei van Bifidobacteriën in de darm – dit zijn de goede darmen. Bij katten zijn er nog weinig onderzoeken naar prebiotica in het algemeen sowieso, dus dat is altijd lastig. Daardoor is het ook lastig om te zeggen welke prebiotica (waaronder FOS) en welke hoeveelheden nadelige effecten hebben op korte of lange termijn. Ik ben bezig met een diepgaander onderzoek hiernaar.

   • Dank je wel voor je antwoord!

   • FOS wordt in een artikel van gezondr.nl beschreven en meerdere artikelen dat het toch niet zo’n goede nepvezel is voor de mens (en ik verwacht ook voor het dier)dus ik ben blij dat je het gaat onderzoeken.

   • Hi! Ik ben van plan over te stappen naar beter voer en ben daarom echt heel erg blij dat ik dit artikel heb gevonden!!!
    Echter ben ik (dacht ik) 2 jaar terug al overgestapt op “beter” voer ivm een toen der tijd mogelijke voedselallergie, de dierenarts had het over kip, maar ik kwam er in mijn research naar voer achter dat mn kat al 2 jaar gewoon weer brokken met kip eet en er is niks aan de hand haha. Nou was ik toch wel erg benieuwd of dit voer wat ik nu voer nou echt wel zo goed is als ik toen de tijd dacht!
    Het gaat om: “Langhout’s Superpremium Catfood Sensitive”.
    https://www.langhoutdieren.nl/a-50368480/langhout-s-superpremium-catfood/superpremium-catfood-sensitive/

    Bedankt alvast!
    Groetjes, rachelle

   • Deze voeding beveel ik niet aan. Het is te laag in eiwitten en te hoog in koolhydraten. De eerste twee ingrediënten zijn rijst en mais. Het eiwitmeel (gevogelte, lam, vis) is oké. Echter zit er ook behoorlijk wat vezel in voor een kat, wat zinvol kan zijn bij darmproblemen, maar niet per se bij allergieën.

 74. Beste Marilyn,

  Ik heb een kater van 6 jaar. 2 jaar geleden ging het mis, door het oog van de naald gekropen. Diagnose plaskater met blaasgruis (struviet). Is goed gekomen en kater op dieetvoer. Waarschijnlijk niet het beste voer (achteraf gezien). Nu zit hij thuis met katheter de komende dagen weer afwachten. Weer verstopping met struviet. Advies van de dierenarts toch ander voer te zoeken.

  Nu vraag ik me af, welke droge brok kan ik hem het beste voeren? Ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Danielle

  • Hoi Danielle,

   Is er bij hem urine onderzoek gedaan naar zowel bacteriën als het soort steen? Oftewel: Is de urine onder de microscoop bekeken en is het 100% zeker dat het écht struviet is? Dit is echt heel belangrijk voor voedingsadviezen.

   Is het zeker dat het struviet is, dan is de vraag: wat is de urine pH? Waarschijnlijk moet je die verzuring. Dat kun je zelf doen met supplementen óf met een voeding zoals urinary.
   Daarnaast is vocht superbelangrijk: dat betekent natvoer! Uit onderzoek blijkt dat daardoor de kans dat het terugkomt aanzienlijk daalt. Er zijn ook urinary natvoer mocht je niet zelf willen supplementeren.

   Neem ook hier eens een kijkje bij alle artikelen over blaasgruis [struviet]; daar staan ook voedingstips bij.

 75. Hallo,
  Ik geef mijn binnenkatten allebei (Europese korthaar) kat 1 jaar & mijn poes van 2 jaar allebei Renske droogvoer kip, maar ik las op je website dat je dit merk niet adviseerde… Mijn katten zijn allebei gezond. Poes gesteriliseerd en kat intact en niet gecastreerd. (Ook niet van plan).

  Maar Power Of Nature is dus 100% het beste droogvoer wat er is? Ik wil graag overstappen naar het beste wat er te koop is, en als dit het geval is wat voor natvoer/vlees zou ik ze er dan bij moeten geven aangezien je 50% droogvoer & 50% natvoer adviseerd als ik het goed heb begrepen.
  Ik wil graag dat ze allebei sterk en robuust worden als echte jagers! En ik heb het gevoel dat dit niet zo is omdat ik ze nauwelijks natvoer of vlees geef.
  De prijs maakt me in principe niet uit, zo lang het maar onder de 100 euro per maand blijft.

  Mvg,
  Boy

  • Met €100 per maand kun je ver komen en goede voedingen kopen. Ik adviseer *minstens* 50% natvoer, liever meer. In mijn artikel over het beste natvoer kun je varianten vinden die ik goed vind. Een combi van bijvoorbeeld Mac’s Cat, Bandit, Wild Freedom, Terra Faelis en Catz FineFood geeft al een mooie variatie aan eiwitten en merken. Qua brokjes vind ik Power of Nature (Fees Favorite, Donna’s Duck en/of Meadowland Mix) een van de beste.

   Dit alles is uiteraard altijd met de kanttekening dat 1) je kat het moet lusten en 2) dat deze voeding ook werkt voor jouw katten.

   Daarom is allereerst een rustige introductie nodig. Van brok naar brok zou ik minstens 7 dagen nemen. Van 100% naar meer/100% natvoer zou ik echt meerdere weken nemen, zodat hun darmen hier rustig aan kunnen wennen en zich over verloop van tijd kunnen aanpassen aan meer vocht en eiwit.


   Nog even iets anders: Waarom wordt de kater niet gecastreerd?
   Misschien heb je een medische/goede reden. Ik ben alleen maar bang dat ie ontsnapt op een krolse dag met alle gevolgen van dien. Niet belerend bedoeld, alleen nieuwsgierig en informerend.

 76. Beste Marilyn,

  Porta 21 spreekt me erg aan omdat deze brok niet al te duur is. Echter, de reviews vind ik niet al te positief. Ik krijg binnenkort een kitten, kruising ragdoll en blauwe rus en zie door de bomen het bos niet meer. Bij Purizon lees ik echter dat de ontlasting erg gaat stinken.

  Purizon, Applaws, Porta 21? of toch wat anders?

  • Of ontlasting gaat stinken of niet hangt deels ook af van het diertje. Uitproberen dus. Naast de merken die je al noemt zijn Orijen Cat en Kitten of Power of Nature Fees Favorite mogelijk geschikt.

   • Hi Marilyn,
    Bedankt voor de nuttige info!
    Ik vraag me af of purizon adult ook geschikt is voor kittens?
    Ik lees nml op diverse sites dat mensen deze ook aan hun kittens geven.

   • Nee in principe niet, zeker niet voor kittens jonger dan 6 maand. Zij zijn nog echt in de groei. In voeding speciaal voor kittens zit een hogere concentratie van bepaalde voedingsstoffen waarvan niet zeker is of die in Adult varianten ook zit. Dus ik raad aan om kittens echt een voeding te geven die bedoelt is voor kittens of die zegt “voor alle levensfasen” te zijn.

 77. Hoi! Ik heb dit een tijd geleden aandachtig gelezen en had toen besloten van Royal Canin Indoor 27 over te stappen naar een eiwit rijkere brok. Eerst naar Porta21 maar dat werd een groot braakfestijn (en die brokjes stinken verschrikkelijk). Vervolgens naar Nutrivet Inne chat, dit vonden ze heerlijk! Alleen mijn kattenbak begon ineens extreem te stinken. Met een tweekamer appartement moet ik de bak wel in de woonkamer zetten en dat is geen doen. Dus ik ga nu langzaam helaas toch maar weer terug naar Royal Canin. Ik wil wel weer iets anders proberen (dat in dezelfde prijsrange zit) maar ik heb het idee dat bij eiwitrijk voedsel de ontlasting veel meer gaat stinken dan bij de RC, die ook geur verminderend werkt. Ik zoek dus eigenlijk een “betere” brok die net zo min stinkt als deze. Iemand ervaringen?

 78. Hallo,
  Ik vroeg me af in welke categorie Donnas Duck van power of nature valt, en wat de overige eigenschappen (eiwit, vet en prijs per dag) zijn?
  Alvast bedankt.

 79. Hoi Marilyn,
  Sinds twee weken lees ik met grote interesse de info op de site en ervoor gekozen over te stappen van Concept for Live Maine Coon naar Nutrivet Inne. Daarnaast een pakket Wild Freedom besteld.
  Na 3 dagen voorzichtig mengen blijven de Nutrivet brokjes toch wel liggen en vind 1 van onze twee Maine Coons het natvoer beter te nassen dan de ander. Het valt mij op dat de brokjes erg klein zijn en vraag me af of dit problemen geeft. Kan je mij aangeven of er een merk graanvrij is uit de juiste merken waarbij de brok groter is en daardoor beter geschikt voor de Maine Coon? Merk wel dat het eten wat tegenvalt en ze wellicht wat meer honger krijgen. Nu even volhouden? Alvast dank voor je advies

  • Helaas heb ik momenteel geen inzicht in de grootte van de brokken van alle merken. De brokken waarvan ik weet dat ze wat groter zijn ( de ‘XXL’ brokken) vind ik weer minder van kwaliteit. In principe is het niet-kauwen niet echt een probleem, daar brokken sowieso al weinig doen voor tandhygiëne.

   Wel kan het zijn dat ze van andere voeding meer (of minder) mogen. Om een richtlijn te berekenen van hoeveel voeding ze mogen, kun je hier eens kijken. Kijk daarbij ook vooral naar het lichaam (“Body Condition Score”) en pas daar je hoeveelheden op af. Meerdere keren per dag voeren (3-4x minimaal) kan ook helpen bij het hongergevoel. Verder kan natvoer een meer voldaan gevoel geven.

   Hopelijk heb je hier wat aan.

 80. Beste Marilyn,

  Tot augustus ‘17 hadden wij 1 kat, Kitty, welke 13 jaar oud is. Kitty begint echter echt ‘oud’ te worden want zo langzaamaan doet ze het slecht op voeding: van al het natvoer moet ze braken (tenzij echt een HEEL klein beetje gegeven word, wat natuurlijk niet genoeg is). Dus zij leeft grotendeels van brokken. Ook hier gaat het lastig.. bij veel brokken moet ze ook braken of ze gaat ervan aan de diarree.
  Uiteindelijk zijn we uitgekomen op Prins Senior.. waar ze niet van hoeft te braken en ook geen diarree heeft.

  Ze is overigens al nagekeken, maar het is echt ouderdom!

  In augustus ‘17 besloten wij er echter een kitten bij te nemen. Deze kreeg in eerste instantie kittenbrokken en kitten nat voer van Purizon en dit gaat prima. Nu sinds hij volwassen is is hij overgestapt op Purizon voor volwassenen.

  Kitty rook echter de heerlijke geur van Purizon en ging zijn eten op eten. Ik dacht ‘waarom niet’ en we zijn tijdelijk even overgestapt. Na 10 weken zit Kitty door het Purizon voer nog steeds aan de diarree. Ik wilde haar dus weer terugzetten op Prins Senior, maar sinds zij Purizon kent, accepteert ze dit niet meer.

  Ik vroeg mij af of je een kattenbrok weet, vergelijkbaar met Purizon, die wellicht wat meer geschikt is voor moeilijke darmen?

  Ik ben bang dat er niet veel verschil in zit, want volgens mij is al het voer nummer 1 en 2 al licht verteerbaar, maar ik dacht ik vraag het toch voor de zekerheid!

  • Hoi Monique,

   Overgeven en diarree kunnen een reactie zijn op bepaalde elementen in de voeding. Het kan echter ook medisch zijn en omdat Kitty ook al op leeftijd is, raad ik aan haar sowieso eens voor een check-up mee te nemen naar de dierenarts.

   Omdat ze het op Prins Senior goed deed, lijkt het erop dat gevogelte en maisgluten als eiwitbron en mais en rijst als koolhydraatbron geen probleem is. Je definieert helaas niet welke Purizon Adult je gebruikt (er zijn meerdere smaken), maar in sommige zit vis of lam, en in allen zit aardappel. Mogelijk dat aardappel het probleem is, alhoewel dat alleen door proberen uit te vinden is.

   Nadat de dierenarts medische oorzaken heeft uitgesloten, kun je het eens proberen met Power of Nature (Donna’s Duck, Meadowland Mix of Fees Favorite), Orijen of Acana. Hierbij raad ik aan alleen die voeding te geven voor 6-8 weken, zodat de darmen de tijd hebben zich aan te passen en tot rust te komen.

   Groetjes,
   Marilyn

 81. Hallo, vraagje… Wat vinden jullie van deze brokken? Deze zijn net nieuw op de markt gekomen.

  Kitten variant
  https://nl.edgardcooper.com/products/cat-dry-food-chicken-duck-fish

  Volwassen varianten
  https://nl.edgardcooper.com/products/cat-dry-food-chicken

  https://nl.edgardcooper.com/products/cat-dry-food-fish

  Wij hebben 2 maine coon kittens van bijna 9 maand. Vrouwtje is 3,2 kilo en mannetje gaat richting de 7 kilo (echt grote kat) hoeveel moeten ze eigenlijk eten aangezien ze groter zijn dan de normale kat? Mannetje kan niet tegen power of nature. Ze krijgen nu royal canin kitten en royal canin gastro intestinal, omdat het mannetje een maand terug erge buikpijn had en niet van de poep af kon komen.

  • Deze brok staat op het lijstje om geanalyseerd te worden, maar het lijstje is lang en dit kan dus wel even duren.

   Je kunt berekenen hoeveel een kat ongeveer mag eten, zie dit artikel: Hoeveel mag een volwassen kat eten? en voor kittens hier: Hoeveel mag een kitten eten?. Houdt hierbij rekening dat een Maine Coon mogelijk langer groeit en dus langer meer voeding heeft dan een HTK (die ong op 1 jaar minder voeding krijgt).

   Mocht je gaan wisselen van voeding, doe het dan extra langzaam voor het mannetje, zodat de darmen geen opdonder krijgen maar langzaam kunnen wennen.

 82. jammer dat supermarktmerken zoals prevital, en tompoes enz er niet bij staan

  • Dit jaar ga ik proberen meer supermarktmerken mee te nemen, maar helaas kost dat nog meer tijd dan de online op te zoeken merken. Nog even geduld dus 🙂

 83. Hi Marilyn, wat fijn dit overzicht. Door de bomen zie ik onderhand een bos niet meer. Wat vind je van deze brok? Die staat nieuw op Zooplus.

  https://www.zooplus.nl/shop/specials_huisdieren/andere_acties/nieuw_producten/kattenvoer/713402

  • Hoi,

   Even afgaande dat Zooplus het juiste vermeld. Het staat er als een visbrok (zalm met witvis), maar dat zit er maar weinig in. Er zit ook kipeiwit, rundeiwit en erwteneiwit in, wat mogelijk gehydrolyseerd is (sterk bewerkt) en van mindere kwaliteit. Mocht je kat hier slecht tegen kunnen, is dit dus geen goede optie. De totale eiwitten leveren 38% van de energie, wat best redelijk is.

   Ondanks de erwten- en tapiocazetmeel vallen de totale koolhydraten nog mee: ze leveren 21% van de energie. Katten zelf lijken te kiezen voor ongeveer 10-15% KH, waarbij hun plafond op ongeveer 25% lijkt te liggen.

   Op basis van de analyse is het best redelijk, maar op basis van de ingrediënten twijfel ik aan de kwaliteit. Daarom zou ik deze voeding niet aanraden.

 84. Pascale Bierhuizen

  Wauw wat een hoeveelheid aan informatie hahaha ik zit te duizelen van het lezen en ben compleet flabbergasted van alles.
  Ik heb jarenlang honden gehad. Vroeger toen ik nog thuis woonde leefde we met meer dan 40 katten, beetje overdaad aan katten gehad waardoor ik de hondenkant voor 21 jaar lang heb gekozen. Maar inmiddels 2 jaar zonder honden begon ik de aanwezigheid van huisdieren te missen. In overleg met mijn huisgenoot gekozen een kattenhuisgenoot erbij te nemen om hier weer dierenleven in de brouwerij te krijgen. Al vrij snel liep ik tegen onze Bowser aan. Een onwijs mooie grijze kitten, die ons beider hartje direct sneller deed kloppen. We wilde alles meteen goed doen. Beste eten beste kattenbak beste kattenbakkorrels beste alles. Zorgverzekering voor hem afgesloten. Met dierenarts overlegd wat is beste voer om te geven. Dus uitgekomen op Royal Canin voor kitten. Want wat veel eten en varianten heb je vandaag de dag. Ik werd er wanhopig van, wilde alleen het beste voor onze kleine nieuwe vriend. Vroeger bij mijn ouders kregen de katten geweld hondenvoer met een aantal blikken Tom Poes erdoorheen. Ik wilde beter veel beter. Onze kleine Bowser mag niets te kort komen. In december kregen wij een bericht te zien over een poezenkitten uit asiel en hadden zoiets voor Bowser wel goed Een katje erbij (Bowser nam ons iets te veel als zijn speelgoed en bewerkte ons hierdoor dusdanig met nagels en tanden, sinds kleine Peach bij ons Is is dit niet meer het geval dus voor ons allemaal juiste keuze.) Ook een Verzekering voor deze jonge dame, haar mocht ook aan niets ontbreken in haar nieuwe leventje. Zij zat op Prins brokken, wat ik mee kreeg uit het asiel. Ik dacht oké asiel geeft het dus zal ook kwalitatief goed voer zijn. (Bedoel zij willen toch ook het beste voor de diertjes denk ik dan) Ik ben dit wel snel gaan mengen met Royal Canin en na een week zagen en voelde we haar vacht zichtbaar veranderen. Zachter en veel meer glans. Dus dan moet die Royal Canin toch goed doen. Mijn huisgenoot zijn vrienden hebben 6 katten en geven aan elke kat een ander voer, naar zijn of haar wensen en behoefte. Dus kreeg ik van hun Carny kitten mee. Ik dacht nee ik zit nu op het beste voer dus waarom switchen. Ja is beter zei hij ik zei echt niet. Maar om zijn twijfel weg te nemen had ik beloofd toch eens heel goed in het eten van onze katten te duiken. En zo kwam ik op deze site. Wat een informatie. Uiteraard dank je wel hiervoor. Met zoveel uitzoek werk en info denk ik dan dit is belangrijk om te lezen hier zit heel veel werk achter en dus zoveel liefde voor onze huisgenootjes de kat. Maar nu ben ik helemaal het spoor bijster hahaha. Er is op het internet zoveel tegenstrijdigheid. Vele sites die zeggen brokken is het beste te voeren. Zit veel meer in dan natvoer dit wat merendeels uit water bestaat en dus te weinig voedingswaarde bevat. Kortom ik ben echt even van mijn padje maar wil het zo graag goed voor ze doen.

  Omdat Bowser heel hard groeit maar heel slank tot bijna mager blijft wil ik hem niet alleen maar natvoer aanbieden. Hij heeft body nodig.
  Maar Bowser weet kennelijk van jongs af aan wat goed voor hem is. Hij vertikt het sowieso brokken te eten. Wat heet hij veegt zijn pootjes bij het bakje alsof hij zijn drollie staat te begraven. Omdat ik hem toch een zeer, misschien wel naar mijn idee overcompleet voer wil geven, meng ik nu zijn 45 gram brokjes (Royal Canin kitten) met zijn natvoer ( ook Royal Canin kitten zakjes) en verdeel dit over 3 maaltijden per dag. Peach die echt een katje van de straat is krijgt dit ook maar vind alles best. Daarnaast heb ik voor haar ook nog brokken de hele dag staan. Ze hebben een drinkfontijn en drinken hier vaak uit. Ook water drinken uit de gootsteen is favoriet hier dus om hun vocht maak ik me zeker niet druk dat krijgen ze genoeg.
  Ik had zelf als uitgangspunt als ze een jaar zijn geweest 2 maal daags natvoer en de rest brokken die voor ze klaar staan de hele dag.

  Maar ik wil ze zo compleet mogelijk en goed mogelijk voeren. En dan lees ik hier over voeding en ben ik het draadje een beetje kwijt.

  Waar kunnen jullie me nu mee helpen?
  Ik begrijp dat je dus als je brokken wilt geven 50/50 moet doen en nog liever 70/30.
  Dus eigenlijk word hun natvoer dan de hoofdvoeding en hun brokken er naast.
  Daar wil ik dan ook naar toe gaan werken.

  Bowser is nu 5 maanden en zal eind februari gecastreerd gaan worden. Hij is mij iets te iel maar groeit echt mega hard dus zal zijn iel zijn ook aan te wijten zijn. Het is niet dat hij onwijs honger heeft en van zijn 3 maaltijden per dag eet hij niet alles meteen in een keer op.

  Peach is een poesje van 4 maanden en zal in Maart 6 maanden worden en ook geholpen worden. Zij eet haar eten ook niet direct in een keer op. Maar meestal een uur na eten geven, zijn beide bakjes leeg. Peach pakt tussendoor ook haar brokjes. Niet in overdaad maar meer als ze trek heeft een paar.

  Ik wil naar een goed voer wat uiteraard ook een mooie prijs heeft, want de Royal Canin is best aan de prijzige kant. Zeker als je straks naar het voer over moet stappen voor gecastreerde katten.

  Wat raden jullie mij aan.
  Welk natvoer en brok is een goed uitgebalanceerde combinatie om te geven en hoeveel blikjes en droogvoer per dag?

  Vrienden van ons geven ook rodi en dan voornamelijk de lams. Mijn huisgenoot wil dat ik dat ook ga doen, omdat ze volgens zijn zeggen ook rauw vlees nodig hebben.
  Is dit slim of is het beter dat ik, net als voor mijn hondjes vroeger hart kook en er naast ga voeren?

  Sorry voor het lange verhaal maar ik wil echt het beste voor mijn kindjes en hoop zo op deze manier het perfecte uitgebalanceerde voeding voor ze te kunnen samen stellen.

  Alvast ontzettend bedankt en een fijne dag.

  Met vriendelijke groet Pascale.

  • Dat het lastig is met al die adviezen ben ik het zeker met je eens. Het maakt het er ook niet makkelijker op wat te geloven. Daarom probeer ik op mijn site alles te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek, net zoals waarom ik hier uitleg waarom ik bepaalde voedingen indeel in bepaalde categorieën.

   Alle voedingen die ik aanbeveel in dit artikel over brokken en in mijn lijst over natvoer zijn complete voedingen. Dat betekent dat ze elke dag gegeven kunnen worden zonder dat er tekorten ontstaan. Je kunt dus elke willekeurige combinatie maken die je zou willen van deze voedingen, waarbij een uitgebalanceerde maaltijd ontstaat.

   Dat gezegd hebbende ben ik wel voor rotatie van 2-4 merken, omdat per merk het kan verschillen welk soort toevoegingen ze doen (mineralen en vitaminen, oftewel “premix”), in welke hoeveelheden en de verhoudingen hiertussen.

   Wat betreft het voeren van natvoer en de tegenargumenten heb ik hier eens onder de loep genomen. Vooral het idee dat het “alleen maar water” is, wordt vaker aangehaald, maar dat is onzin. Het bevat alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft zoals beschreven in de voedingsgids van het FEDIAF (overzichtsorganisatie), net zoals brokken. Het is alleen minder voedingsstof dicht en caloriedicht door het water, waardoor ze in grammen er meer van eten. Maar reken je het om naar de droge stof (zonder het water), dan is het gelijk.

   Rauw vlees kun je ook toevoegen en rauwe (kippen)hartjes zijn een mooie aanvulling. Er zijn ook rollen gemalen vlees te koop (“KVV”). Als dit echter meer dan een snack wordt en regelmatig hele maaltijden gaat vervangen, raad ik aan om je hier wel verder op in te lezen, zodat je beter weet wat compleet is en wat niet. Je kunt beginnen met dit artikel.

   Wanneer je katten straks gecastreerd zijn, mogen ze ook minder voeding hebben. Vaak kunnen intacte katten zichzelf goed reguleren qua voeding, maar door castratie verandert de hormoonhuishouding en gaan vele katten schransen. Door dit overeten ligt overgewicht op de loer. Weten hoeveel voeding ze hebben en stoppen met onbeperkt aanbieden van brokjes is in vele gevallen noodzakelijk om overgewicht te voorkomen. Zie ook:
   Hoeveel mag je kat per dag eten?
   Castratie en overgewicht voorkomen
   Vrij voeren

   Hopelijk kun je hier al verder mee. Blijf lezen en jezelf ontwikkelen, en pas toe wat je nu weet. Zoals Maya Angelou zei: “Do the best you can until you know better, then when you know better, do better.”

 85. Hallo,

  Complimenten voor deze website!
  Ik had een vraag over healthy cat, is dit goed voer?
  Onze Maine Coon Saartje krijgt nu royal canin maar omdat dit voer slecht aangeschreven staat wil ik graag overschakelen op ander voer.
  Welk ander voer zouden jullie aanbevelen qua prijs vergelijkbaar met royal canin?
  Zit zelf te denken aan de purizon.

  Met vriendelijke groet, Bea.

  • Healthy Cat bevat een combinatie van verse en gedroogde eiwitten (kip of zalm), wat goed is. Helaas wordt niet erg veel toegevoegd, waardoor er maar 31% van de energie uit eiwitten komt. Voor gecastreerde katten zie ik dat liever op 40%, zodat ze voldoende binnen krijgen voor spieronderhoud. In hun ‘verkooppraatje’ zeggen ze geen granen en aardappelen toe te voegen, maar vervangen dit door zoete aardappel (bataat) en erwt, waardoor de koolhydraten alsnog 27% (kip) en 28% (zalm) van de energie levert. Aangezien onderzoek aantoont dat katten zelf rond de 10-15% kiezen en hun plafond op ongeveer 25% ligt, vind ik dit wel aan de hoge kant. De ingrediënten over het algemeen vind ik overigens wel iets beter dan de gemiddelde brok. Mijn conclusie is dat het niet de beste brok is, maar ook niet de slechtste.

   Royal Canin brok zit meestal rond de €10 per kilo, en vele brokken die ik hierin noem zitten ook rond die prijscategorie. Purizon Sterilised is een goede optie en zit ook rond die prijs.
   Drie andere opties in dezelfde prijsrange: Power Of Nature, Wildcat Etosha, Thrive Kip.

 86. Hoi,
  Heb me al flink verdiept in het natvoer en nu met de brokken aan de gang :).
  Nu heb ik een vraag:
  Bij de categorie: NEE geef je duidelijk aan dat erwten als ingredient niet je voorkeur hebben en dat dit een van de ingredienten is die brokken in de NEE-lijst doen terechtkomen.
  Als ik echter de ingredientenljst van Orijen fit en trim ( een brok uit de favorietenlijst) doorneem staat er dit in: Linzenvezels, hele rode linzen, hele groene linzen, hele groene erwten, hele kikkererwten, hele pintobonen, hele witte bonen.
  Kun je me uitleggen hoe dit zit? Ik wil het namelijk graag begrijpen om zo m’n opgedane kennis ook te kunnen toepassen in de voerkeuzes. Avast bedankt
  Groetjes Tessa

  • Van erwten en andere peulvruchten wordt vaak gezegd dat het lastiger te verteren is. Daarom heb ik dit bij de mindere ingrediënten neergezet. Dat gezegd hebbende, het is niet de enige of een harde eis. Orijen heeft veel andere goede eigenschappen (oa vlees uit duurzamere bronnen, minder synthetische toevoegingen en een minder zware bewerking). Dus ik kijk naar het totaalplaatje.

  • Ik heb power of nature gekocht voor als ik langer weg ben en dus geen tijd hebt om meerdere keren natvoer te geven. Ze vind helaas de hillsbrokken (niet zo goede brokken) die ik bij de adoptie gekregen heb nog steeds lekkerder 😔. Volgende keer maar een ander merk proberen.

   • Probeer eens Acana of Orijen, dat ruikt sterker en vinden meer katten lekker.
    Verder: Hills wordt zo gemaakt dat het super aantrekkelijk is voor katten, dus ze hiervan af krijgen is soms een hele moeilijkheid. Blijf proberen!

 87. Dankjewel voor uw uitgebreide uitleg. Sinds kort heb ik 2 kittens, een Bengaslse kitten en Blauw Rus kitten. Ik geef nu Royal Canin voor de kittens maar ben opzoek naar wat goedkopere droge kattenvoer. Naast droge kattenvoer geef ik ook natte kattenvoer Wiskas voor de kittens. Wat kunt u aan mij adviseren.
  Bij voordat dank,
  Iryna

  • Royal Canin zit rond de €10 per kilo meen ik. De meeste brokken die ik aanbeveel zit ook rond die prijs (oa. Purizon, Power of Nature, Wildcat), of goedkoper (Porta 21 Sensible zit rond de €5 p/kg).

   Wat betreft natvoer kun je het beste even bij mijn selectie beste natvoer kijken ; daar staan diverse goede varianten, ook in de goedkopere prijsklasse.

 88. Wat fijn dat je hier alles zo goed op een rijtje hebt gezet. !! Ik ben zelf dierverzorger aan huis oftewel kattenoppas en heb al vaak mijn klanten geadviseerd over betere voeding, alleen vaak zegt de dierenarts wat anders dus het is best frustrerend soms. Ik had ook ooit het plan een site als deze te maken. Ik heb zelfs een hele database aangelegd (MSAcces) waarbij je de waarden van het etiket intikt en dan berekent de database het koolhydraatgehalte, ME, vocht etc. Als je dan ook het gewicht van de kat intikt berekent het programma hoeveel water de kat nog moet bijdrinken om voldoende vocht binnen te krijgen, hoeveel van het voer ze per dag mogen om op gewicht te blijven etc etc.
  Ook was ik bezig met fosforgehalten e.d. omdat sommige voeren niet als nierdieet worden verkocht maar op basis van het fosforgehalte wel als zodanig gebruikt zouden kunnen worden.
  Ook voor diabetes katten zijn er in de supermarkt natvoeren te koop die veel minder koolhydraten bevatten dan het m/d voer van Hill’s. Ooit heb ik een diabetes kat op Felix Junior natvoer gezet (ze lustte niks anders en het bevat(te) geen koolhydraten) omdat ik geen insulineprik kon geven (kat was te bang/agressief). Toen de klant terugkwam van vakantie had de kat geen insuline meer nodig, zo sterk was de bloedsuiker gedaald op dit voer!

  Maar het project is een beetje gestrand want ik weet ook niet hoe je zo een database moet omzetten zodat hij voor het web geschikt is.
  Maar mocht dit voor jou interessant zijn om te bekijken of verder te ontwikkelen, laat maar even weten….

 89. Ben erg blij dat ik deze site gevonden heb. Het geeft antwoord op veel van mijn vragen en zeker bij het analyseren van het voer loop ik geregeld “ vast”.
  Nu voer ik op dit moment: Natural greatness wild instinct 86% vlees.
  Als ik goed gelezen heb zit deze brok nog niet in jullie analyses. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening hierover.
  Alvast bedankt!

  • Ik schrijf deze bij het lijstje! Wordt waarschijnlijk 2019 🙂

   • Hallo!

    Ook ik ben groot fan van deze site, vooral de zeer uitgebreide specificatie en toelichtingen! Helaas krijgen van van mijn kindjes darm problemen met Purizon (zoals je ook aangaf als eventuele bijwerking) dus ben ik ook op zoek. Mijn oog viel inderdaad op Natural Greatness wild instinct. Ik zie hem nog niet in je lijst, klopt dat?

    Groetjes Irma

   • Dat kan kloppen!
    Ik zet hem sowieso op mijn analyse lijstje voor een review later.
    Mocht je sneller een analyse willen, dan kun je het indienen voor een voedingsanalyse hier.

 90. Mijn complimenten voor deze blog met nuttige blogs voor wat betreft kattenvoer. Ik heb al veel gehad aan de aanbevelingen en informatie. Mijn 3 katten voer ik al enige tijd Nutrivet Inne, wat heel erg goed bevalt. De katten eten dit het best, na een aantal merken geprobeerd te hebben. Daarnaast krijgen ze elke dag een portie natvoer, meestal van de Aldi, en ze blaken van gezondheid. Zelf denk je ook aan je gezondheid voor wat betreft voeding, dus hetzelfde geldt voor je katten. Mijn budget is wat beperkt, maar daarbinnen streef ik naar het best mogelijke voor mijn lievelingen. Nu ben ik benieuwd naar een analyze van een merk die ik in dit overzicht mis, namelijk het merk Fokker. Onlangs kreeg ik van iemand kortingsbonnen met 10 euro retour op een zak van 7kg en ik heb het erop gewaagd om het eens te proberen. Ik heb de graanvrije variant +Fresh Meat gekozen. Graag zou ik hiervan en eventueel van de andere varianten een analyze zien. De katten lijken het erg lekker te vinden. Ze zijn normaal erg gevoelig voor diarree en overgeven als ik een ander merk probeer, maar hierbij gaat het nog steeds goed. Na eerst een tijdje gemengd te hebben, eten ze dit nu volledig en tot nu toe nog geen problemen. Ik ben heel benieuwd wat je mening is over dit merk.

  • Fijn te horen dat de website je veel biedt 🙂
   Ik zal Fokker bij het lijstje van te analyseren brokken schrijven. Deze is al wel vrij lang, dus het kan even duren.

 91. Voor mijn twee senior katten was ik op zoek naar een nieuw merk brokken. Naast brokken krijgen de katten ook natvoer, dus het was bedoeld als aanvulling. Na de positieve berichten over Power of Nature heb ik hiervan een zak besteld. Helaas vielen zowel het product als de klantenservice van de producent mij erg tegen.

  In eerste instantie leek alles in orde en vonden de katten de brokken lekker. Maar na een week of twee werd duidelijk dat ze de brokken niet goed konden verdragen: ik vond elke dag braaksel in huis. Eerst dacht ik dat 1 van de katten ziek was. Uiteindelijk heb ik beide katten zien overgeven, dit heeft mij aan het denken gezet. Omdat de brokken van Power of Nature de enige verandering in de situatie van de katten was, leek het mij goed om daar als test mee te stoppen. Dat bleek de juiste keuze, want hierna heb ik geen braaksel meer gevonden.

  Ik heb vervolgens de producent ingelicht over mijn ervaringen met zijn product en gekeken of wij tot een oplossing konden komen. Dit bleek helaas mogelijk. Bovendien hebben zij direct een advocaat ingeschakeld, omdat ik aangaf mijn ervaringen online te willen delen. Ik vond dat een erg overdreven reactie.

  Ondanks dat wil ik toch delen welk effect de brokken van Power of Nature op mijn katten hebben gehad. Er zijn ongetwijfeld katten die het goed doen op dit voer, maar ik (en mijn katten) zijn er niet blij mee.

  • Wat jammer dat je deze nare ervaring hebt gehad – zowel met je katjes die ervan overgeven als de klantenservice.
   Bedankt dat je je ervaring hier gedeeld hebt.

  • Ik ben echt aan het zoeken naar goede brok zonder granen naast het blikvoer ( helaas uit supermarkt anders willen ze niet )en één eet ook elke dag wat rauw vlees. Ik dacht ik ga ook power of nature bestellen ze zullen het best eten , ook hier geen succes roken eraan en wilde het niet eten ! waarom niet geen idee. Daar zat ik met 2 zakken ook nog verschillende smaken maar wilden ze geen van beide. De zwerfkat buiten at de brokken ook niet maar de egels hebben er van gesmuld . Helaas weggegooid geld want het is een dure brok!

   • Dat is jammer.
    Katten hebben vaak wel een tijdje nodig om aan een nieuwe voeding te wennen, zeker als ze al lange tijd hetzelfde krijgen.
    Gelukkig heeft de egeltjes ervan kunnen genieten.

 92. Hoi,
  Wij hebben thuis een gecastreerde britse korthaar van 8 maanden oud en de voeding die hij nu krijgt zijn de brokken van Royal Canin appetite controle sterilised maar ik zie dat deze niet zo goed uit de test komen,wat kan je aanbevelen in functie van het ras en de gezondheid van onze poes Boris?

  • Wanneer Boris verder gezond is, raad ik altijd natvoer aan. Mijn topselectie daarvan kun je hier vinden. Het vocht zorgt voor betere hydratatie en eerder stoppen met eten (sneller verzadigd). Als je graag brokken wil, dan één uit de lijst hierboven die wel beter scoort, bijvoorbeeld Power of Nature, Celtic Connection, Purizon Sterilised (qua prijs vergelijkbaar met Royal Canin) of Orijen (iets duurder). Een goedkopere variant is Porta 21 Sensible, mocht je qua financiën niet zo breed zitten.

   • Kan ik ook kiezen voor een mix van droog en natvoer en zijn de voedingseisen afhankelijk van het ras?

   • Ja, je kunt ook kiezen voor een mix. Het liefst zie ik wel minstens 50% van het dieet uit natvoer bestaan (of meer) en brok slechts als aanvulling.
    Er zijn bij mij geen bekende voedingseisen die alleen gelden voor een bepaald ras. Katten zijn obligate carnivoren en daaraan zal eerst aan voldaan moeten worden. Voeding “speciaal voor ras X” zoals die nu op de markt is zie ik dan ook niet als zinvol (lees hier mijn review over de rasvoedingen van Royal Canin voor meer info).

 93. Bedankt voor dit hele uitgebreide artikel. Het heeft mij erg veel geleerd over voeding en heb gisteren dan ook een zak Power of nature besteld. Nu afwachten of ze het lekker vinden.

  • Onze katten vonden de brok absoluut niet lekker en vlogen direct terug naar hun bakje met Purina One. Dus voor onze katten, die toch ook rauw vlees krijgen, was deze brok een Hell No helaas.

   • Dat is jammer om te horen. Misschien is er een andere brok die ze wel lekker vinden.

   • Ik ga denk ik weer terug naar Sam’s field. Ik heb deze brokken zelf geproefd en ze waren niet zout zoals de meeste andere brokken wel zijn. Ik ben al 3 katten verloren aan nierfalen dus ik proef echt elke brok die ik mijn kinderen geef. Verder vonden ze de Sam’s field wel lekker en het zal altijd beter zijn dan Purina one.

   • Let op dat zout niet het enige is wat er toe doet. Daarnaast, als ik kijk naar het natrium gehalte, is de sterilised versie van hun met 0,9% hoger dan de veel anderen waarvan ik cijfers heb over het natrium gehalte (0,3 tot 0,5%).

    Sam’s Field heb ik eens bekeken, en ik zie dat het de Sterilised nog redelijk qua hoeveelheid eiwitten zit (39% ME), maar ook hoger dan gemiddeld in koolhydraten (30%ME). Dit komt omdat er zowel rijst als aardappelen in verwerkt zitten. Het is relatief vetarm (28%ME), zoals de meeste sterilised brokken. Al met al niet de slechtste brok, maar ook niet de beste.

    Voor de Adult zijn dit de ME gegevens (eiwit, vet, KH):
    – Adult Kip: 34% / 35% / 30%
    – Adult Vis: 37% / 28% / 36%
    – Adult Wild: 32% / 42% / 27%

    Alleen de vis komt qua eiwitten dus in de buurt van 40%ME, maar vis raad ik niet aan voor elke dag.
    De ingrediënten zijn overigens niet slecht, alhoewel wel wat veel koolhydraten (rijst en aardappel).

    Misschien dat je hier nog iets mee kan.

    [ME = metaboliseerbare energie, oftewel de hoeveelheid calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten.]

 94. Hoi Marilyn,

  Ik ben toch wel heel benieuwd waarom ze dit zeggen:
  https://www.ecostyle.nl/kat/over-voeding/granen-waarom-wel
  En dan vooral dit stukje:

  Eiwitten bestaan uit aminozuren. In de darm worden eiwitten afgebroken tot aminozuren, die vervolgens via de darm in de bloedbaan worden opgenomen. Een deel van deze aminozuren zal, bij gebrek aan koolhydraten, worden gebruikt voor de energievoorziening. In de lever worden deze aminozuren afgebroken. Bij deze afbraak van aminozuren tot energie komt als nevenproduct het giftige ammoniak vrij, dat door de lever direct wordt omgezet in het minder giftige ureum.

  Dit betekent dat bij katten die eiwitrijke voeding krijgen, de lever meer ammoniak produceert dan bij katten op een dieet met tevens granen en dat dit moet worden omgezet in ureum. Ureum moet vervolgens door de nieren, samen met de urine, worden uitgescheiden.

  Ik had vroeger katten op wiskas (toen was er nog geen internet!!) Nu begon ik met graanvrije brok en ze hadden blaasgruis terwijl die op wiskas nergens last van hadden. Nu ben ik zowat over op PON en nu lees ik dit.

  Ben echt heel benieuwd wat hiervan waarheid is?

  Alvast hartstikke bedankt voor je reactie

  • Het verhaal van hoe de eiwitten worden afgebroken klopt wel. Er komt inderdaad ureum en ammoniak vrij dat de nieren afvoeren.

   Nu is de vraag: Is dat ook schadelijk of zijn de nieren daarvoor gebouwd?

   Immers, in het wild eten ze aanzienlijk meer eiwitten dan wat er in menig brok zit. Tevens blijkt dat katten voor optimaal onderhoud van de spieren ook meer nodig hebben dan wat er gemiddeld in brok zit.

   De eiwitten worden gebruikt voor zowel energie als bouwblokken voor allerlei processen in het lichaam, terwijl koolhydraten voor een kat bijna alleen maar energie betekent.

   Bovendien zit er een verschil kwaliteit van eiwitten (rauw versus sterk bewerkt) waarover veel debat is welke invloed dit heeft op het proces.

   Dus alhoewel ze hier best gelijk hebben in hoe eiwitten worden afgebroken, is het maar de vraag in hoeverre dat schadelijk is voor de kat zoals zij hier impliceren maar niet letterlijk zeggen.

 95. Hoi,

  Ik had een vraagje. Sinds ik mijn 5 katten brokken geef zonder granen en hoog in eiwit (nutrivet en brit care) hebben 4 van de 5 een openstaande vacht gekregen. Zou dit door het voer kunnen komen??

  Groeten Linda

  • Dat durf ik zo niet te zeggen, aangezien ik je katten verder niet ken.
   Eiwitten werken wel vochtafdrijvend, dus het kan ook zijn dat ze meer moeten drinken.
   Probeer eens meer natvoer, een waterfontein en/of meerdere drinkplekjes op verschillende plekjes.

 96. Ik heb 1 katje met nierfalen. Omdat er bij mij altijd bakjes staan met verschillend voer voor mijn 4 katten, moet ik het voer van de anderen ook vermengen met nierdieet.
  Nu heb ik heel veel gezocht naar speciaal voor voor nieren, maar bij allemaal heb ik mijn bedenkingen. Welk voer zou U adviseren?

  Groet, Karin

  • Voor nierkatten is meer vocht nog eens extra belangrijk, dus brokken raad ik dan sowieso af. Er zijn nierdiëten in natvoer variant.
   Als je het aandurft meer zelf in de hand te nemen, kun je ook een reguliere natvoer nemen die lager is in fosfor en met kwalitatieve eiwitten. Ipakitine is een fosforbinder die hierbij ook kan helpen. Helaas heb ik momenteel nog niet specifiek gekeken naar welke merken goed zouden zijn voor nierpatiëntjes en daardoor kan ik nog geen specifieke aanbevelingen doen.

 97. Dag Marilyn,

  Ik wil graag brok met meer eiwit en minder khd geven, maar mijn kat krijgt hier diaree van.
  Komt dat door het eiwit?
  Verder wil ik graag een brok tegen tandsteen, nou weet ik dat je beter vers vlees kan geven, maar dat eet hij echt niet. Hij krijgt snoepjes met algen en dat lijkt te werken. Hij krijgt ook rauwe vis en natvoer. Hij eet het liefst vissmaken.

  Groetjes Petra

  • Hoi Petra,

   Een voerwisseling op zichzelf kan zorgen voor diarree, omdat het lichaam zich moet aanpassen. Zeker als het gaat om van brok naar natvoer. Meestal is dit met een week of 1-2 over en moet de ontlasting weer goed zijn. Dit is ook de reden dat directe wisseling wordt afgeraden; je kunt het beter langzaam wisselen van voer (over een week of 2, soms langer afhankelijk van de kat).

   Voor de tanden kun je ook eens Dentisept proberen. Dit smeer je in het bekkie en de tong verspreid het over de tanden. Het doodt de bacteriën. Als je nog een stapje verder wil, kun je ook aan de slag gaan met tandenpoetsen. Hier lees je meer om daarmee te beginnen.

 98. Hoi,

  We hebben 2 ragdoll kittens en we zijn op zoek naar goed voer voor hen. Op dit moment voeren we ze Wellness core kitten omdat we het liefst voeren zonder graan en met zo min mogelijk extra toevoegingen dan nodig is..

  Volgens een medewerker van een dierenwinkel was Sam’s Field ook goed voer maar daar heb ik geen ervaring mee.

  Wat kunt u mij adviseren?
  Heeft u ook een lijst met beste kittenbrokken?

  • Hoi,

   Voor kittens wordt een hoop op de markt gebracht, niet allemaal per se echt onderscheidend van de adult variant. Bedenk ook dat in het wild ze geen andere voeding krijgen dan de mamapoes eet. Daarom raad ik een voeding aan met voldoende eiwitten, die voldoende in deze lijst staan. Ik raad ook aan zo vroeg mogelijk met natvoer te beginnen, zodat ze de textuur leren kennen.

   Wat betreft kittenvoeding: dit staat nog op mijn To Do lijstje. Sam’s Field heb ik bij de lijst gezet die ik later zal analyseren.

   Groetjes,
   Marilyn

   • Bedankt voor het advies voor onze kittens, op basis van jouw advies om brok met vis niet dagelijks te geven zijn wij niet doorgegaan met de brok die wij gaven waar vis inzat. Een site die ik af en toe raadpleeg is Clean Label Project petfood. Het merk Go hond is getest op de aanwezigheid van giftige stoffen. Het gehele merk krijgt een erg lage score, iets van 1,5. Ik wilde Go voor de kittens proberen maar twijfel nu erg. Zij testen ook katvoer op de aanwezigheid van giftige stoffen. Een merk kan geweldige ingrediënten hebben, maar als het positief test op giftige stoffen kan het een erg lage score krijgen. Petcurean grain free Now Fresh kitten Turkey, Salmon and Duck krijgt vijf sterren, 3 sterren voor ingrediënten qualiteit maar omdat het schoon is is de eindscore hoog. Helemaal ideaal lijkt het mij niet omdat er ook zalm inzit, heeft misschien invloed op de inname van vitamine B?
    Purina Beyond Simply White meat and Whole Oat dry Cat Food krijgt ook vijf sterren, ingrediënten qualiteit 2 sterren meen ik, maar omdat het vrij van gif is deze hoge score. Veel andere merken waaronder Wellness en Orijen scoren op enkele geteste varianten erg laag. Power of Nature vind ik inderdaad wat lastig met bestellen, maar wat valt dat tegen dat zoveel merken zo slecht scoren bij de Clean label Project test. Zij testen op zware metalen en barbituraten . Zij ontkennen niet dat de merken een goede samenstelling hebben, maar stellen vast dat zij erg vaak giftige stoffen aantreffen.

   • De achterliggende gedachte van Clean Label Project is mooi: onderzoeken of er giftige stoffen in diervoeding zitten. Helaas is hun uitvoering minder mooi te noemen en is op internet veel kritiek te vinden.

    Zo rankschikken ze de voeding op basis van het gemiddelde van diervoeding, niet in vergelijking van met wat mogelijk ziekmakend is. Dat zegt daardoor eigenlijk weinig, behalve dat merk X dus meer dan gemiddeld van stof Y bevat in vergelijking met andere diervoeders.
    Vis is sowieso vaak hoger in bepaalde stoffen, zoals kwik, mede door de vervuiling van de oceanen (dit is mede een reden dat ik geen vis op dagelijkse basis aanraad, zie ook hier).

    Ondertussen heeft Champion Pet Foods (van Acana en Orijen) een rechtszaak aangespannen, omdat zij hun voeding regelmatig testen en niet tot dezelfde conclusies komen als CLP. Zij zeggen dat de hoeveelheden die in hun voeding zitten onder het maximum voorgeschreven hoeveelheden blijven.

    Verder zijn vele merken niet in de EU te krijgen. De merken die hier wel te krijgen zijn (oa Acana en Orijen) komen niet uit de Amerikaanse fabrieken die Clean Label getest heeft. Zo komt Acana en Orijen uit de Canadese fabrieken. Hierdoor is al een verschil en bovendien heeft de EU strengere regels dan de VS.

    CLP wil ook de ruwe data niet vrijgeven (tenzij je betaalt en een non-disclosure tekent). Dit is erg verdacht: Waarom willen ze hun gegevens niet vrijgeven ter analyse of dit publiceren in een peer reviewed journal?
    Zeker dit laatste zou de meer informatie vrijgeven over hun methode (hoe ze het onderzocht hebben) en is daardoor zeker interessant (maar dit zou zeer kritische blikken betekenen).

    Tevens zijn er speculaties over hun eigen belangen, waarbij vragen worden gesteld over hun funding, hoe ze aan de onderzoeksgegevens zijn gekomen (deze komen van een lab Ellipse Analytics, maar het blijkt dat de directeur daarvan en van CLP dezelfde dame is, en dus mogelijk niet zo ‘onafhankelijk’ is als ze beweren) en over de affiliaties die hun eigen onderzoekers hebben (eentje die werkte bij een hondervoer diervoeder).

    Zelf trek ik me om al deze redenen weinig aan van Clean Label Project en hun bevindingen. Pas als ze hun gegevens gaan vrijgeven wordt het interessanter.

    Zie ook:
    – Voerwijzer: Onderzoek naar gifstoffen in honden- en kattenvoer
    – The raw feeding community: Why won’t clean label project listen to concerned pet owners?

 99. Beste ,

  Ik ga nu van Purizon over op Power of nature , ik heb twee keer per jaar een nestje en had hier gelezen dat de stof DL-methionine teveel zit in Purizon en dit geeft dus problemen bij het fokken wat ik niet wist , mijn vraag is is Power of nature dan wel volwaarddig voer voor zwangere en zogende poezen omdat die meer nodig hebben in die periode

  • Hoi Loes,

   Je kunt Power of Nature ook gebruiken voor zwangere poezen. Ze heeft wel meer voeding nodig uiteraard, maar PoN is vrij van toegevoegde DL-methionine.

   Groetjes,
   Marilyn

   • Hallo, van Power of Nature is Active Cat geschikt voor Kittens, is dit een goede brok Marilyn? Ze zijn nu rond de vijf maanden. Ze eten op dit moment droogvoer het beste, als ik bijv natvoer geef van gold lovers gold eten ze het best als ik een eetlepel per kitten geef. Whiskas pouches eten ze beter want die kregen ze in het asiel. Weet niet welke smaak. Ik begrijp nu dat vis weinig gegeven moet worden.
    Kreeg voor mijn hond gister het advies om ook zelf voor hem te koken.
    Vlees wat hij nog niet kent met aardappel en Rapsol en multivitamine van de apotheek, de olie 1 eetlepel en dat afwisselen met een compleet gebalanceerd merk. Mijn hond is waarschijnlijk allergisch geworden door brok met dierlijke bijproducten, voor eiwitten, of Milben van kip.
    Ik vind deze site erg informatief. Leuk dat je ook de informatie van Karen Becker op de site zet. Ik heb ook geïnformeerd naar de Power of Nature brokken die een 1 hebben, maar is mij niet duidelijk of die ok zijn voor kittens. Kan ik dan beter de active proberen?

   • Als je Power of Nature wil geven, zou ik liever kiezen voor de Fees Favorite of Meadowland Mix (Natural Cat lijn). Die zijn eiwitrijker dan de Active smaken. Deze zijn ook prima voor kittens.

    Qua natvoer is mengen handig. Als ze Whiskas eten, mix het dan eens met de Cat Lovers Gold of andere merken die je wil proberen. Steeds iets minder Whiskas, steeds iet smeer nieuw merk als ze het goed eten. Zie voor meer tips dit artikel.

  • Beste Marilyn,

   Wat een fijn blog is dit.

   Toch ben ik benieuwd en heb ik wat vragen.

   Wij hebben twee 13 week oude maine coons in huis lopen en zijn toch op zoek naar wat nu het beste voer is voor die kleine donderstenen. Wij hebben de hele dag door Iams Vitality kitten brok staan. Daarnaast krijgen ze 1 keer per dag natvoer van whiskas met brokjes er doorheen gemengd.
   Wat is jouw advies mbt kitten voeding? Welke brokjes zijn goed en horen we de brokjes met natvoer te mengen? Moeten we het voer afwegen of kunnen we het de hele dag laten staan?

   Groetjes Suzanne

   • Hoi Suzanne,

    Wat leuk dat je 2 Maine Coons hebt!

    Ik ben niet echt fan van Iams of Whiskas.

    Voor kittens natvoer kijk eens naar de merken Animonda, Feringa, Mac’s Cat EN wild Freedom.
    Voor droogvoer kijk eens naar Purizon Kitten, Wellness Core Kitten of Wildcat Karoo kitten.

    Je kunt brok in natvoer mengen, vooral als ze brokjes slecht eten. Ik zou het dan niet te lang laten staan (30 minuten) ivm bacteriegroei in de brokken gemengd met vocht.

    Voor kittens die nog niet gecastreerd zijn, kun je nog eten laten staan. Zij kunnen zichzelf redelijk goed reguleren.
    Zodra ze gecastreerd worden moet je opletten en zou ik het afwegen. Castratie zorgt voor hormonale veranderingen waardoor de eetrem in ieder geval tijdelijk slecht werkt (tot zeker 10 weken na castratie, maar daarna ook nog).
    Lees ook meer over de 6 belangrijkste vragen omtrent kittens & voeding hier.

    Groetjes,
    Marilyn

 100. Stephania Bobeldijk

  Hoi,

  Ik zag nog niet op de lijst van de kattenbrokken het merk Yarrah. Ben wel heel benieuwd over de uitkomt van een review over dit merk alsmede die van Iams die al op de lijst staat.

  Wij hebben net een 1 jarige kat en nog zoekende naar goed eten voor hem. We willen graag zo natuurlijk en/of bio of in elk geval met zo weinig mogelijk toevoegingen vandaar dan ook interesse in het merk yarrah en Iams. Op dit moment geven we Iams brokken.

 101. Wat een fijne site! Ik heb 3 katten, 2 van 12 en 1 van 11. 1 kater van 12 is nog ontzettend actief en is veel buiten, hij jaagt ook nog veel en peuzelt geregeld een vers gevangen muisje op. De andere van 12 is een dame en je merkt dat ze wat ouder wordt. Ze heeft al een tijdje wat last van de gewrichten. Sinds januari dit jaar krijgt ze vloeibare glucosamine en ik merk echt een positief verschil met eerst! De kleine van 11 hangt ontzettend aan de dame van 12, als het oudje niet naar buiten gaat, nou die van 11 dan ook niet. Ze zijn beide ook iets aan de stevigere kant. Het oude dametje heeft gisteren een bloedonderzoek gehad maar er zijn gelukkiggeen afwijkingen gevonden, ze heeft wel een vrij gevoelige maag. Ze krijgen nu IAMS Senior.

  Ik heb al veel doorgenomen op de website en mijn 1e voorkeur gaat nu uit naar Power of Nature Fees Favorite, vanwege de ingrediënten, jouw review en de prijs. Ik las dat er ook een Senior variant is, (Golden Years), maar daar voegen ze ineens granen aan toe…. Kan ik de volwassen versie ook niet gewoon gaan geven? sZe krijgen natuurlijk dagelijks een afgemeten hoeveelheid + nog wat natvlees (vanwege de glucosamine binnen te krijgen).

  • Ik ben niet zo’n fan van de PoN senior versie. Helaas bevatten veel senior versie minder eiwitten dan adult versies, in de veronderstelling dat eiwitten zorgen voor nierfalen in oudere katten. Ondertussen is dit onderuit gehaald: zolang de nieren goed zijn, kunnen ze grote hoeveelheden eiwitten gewoon aan. Sterker nog, 1 op de 5 katten lijkt een verminderde opname te hebben van eiwitten, en heeft dus zelfs méér nodig dan een adult kat. Daarom zou ik liever voor de Fees Favorite kiezen naast de natvoer.

 102. Heeft er iemand ervaring met BIOFOOD control? Ik heb er 1 die heeft blaasgruis gehad en 1 met overgewicht dus dit klinkt wel ideaal. Maar die kom ik in deze lijst niet tegen dus ben wel benieuwd.

  • Biofood Control:

   De gedroogde kip en rund zijn een plus, maar wat daarna komt minder (erwten, cellulose, gevogeltevet, gerst*, maïs*). HIerdoor krijg ik het vermoeden dat het hoog is in koolhydraten, en als ik ze bereken blijkt dit op 32,7% uit te komen (36,3% op droge basis). Dat is erg veel voor een kat (ik stel het uiterste plafond toch wel rond de 25%). De KH zijn mede zo hoog, omdat dit de vervanging is voor de vetten, die in dit product erg laag zijn (12% – op droge basis 13,3%). De eiwitten zijn wel redelijk hoog (36% = 40% op droge basis), wat dan weer een plus is (en ze lijken tevens grotendeels van dierlijke bronnen te komen, wat ook een plus is).

   Persoonlijk zou ik liever toch iets meer vet zien en minder koolhydraten, omdat die koolhydraten voor darm problemen kunnen zorgen op termijn.

   • Super bedankt voor je reactie 🙂 Ik geef nu Sanabella urinary en als ik dat optel dan komt dat op iets van 45% koolhydraten 🙁 Doe ik dat goed?
    ruw eiwit 24.5 %
    ruw vet 21.5 %
    ruwe vezel 4.5 %
    ruwe as 4.4 %
    Dat is echt veel ook dan! Ze zijn allebei te zwaar dus ik wil wat anders gaan voeren. Ze krijgen onbeperkt eten en zijn binnenkatten. Het vrouwtje heeft blaasgruis gehad 4 jaar geleden maar ik had toen ook net gewisseld met de kattenbakkorrels dus daar kan het ook aan gelegen hebben.
    Denk dat ik toch maar Power of Nature Meadowland ga proberen.

    Ze krijgen natvoer maar de enige die ze lekker vinden is almo legend met tonijn en dat is weer niet goed! Kip lusten ze niet. Heb echt alles geprobeerd oa Wild Freedom Adult, GranataPet Symphonie ,Feringa maar daar halen ze hun neus voor op helaas 🙁

   • Hoi Sandy,

    Bijna, voor de koolhydraten moet je het vocht er ook nog aftrekken. Bij brokken staat dit vaak niet vermeld, maar dan kun je 10% als standaard aanhouden. Dan houdt je dus 35% koolhydraten (zetmeel) over op natte basis. Dat is 39% op droge basis, wat wel erg veel is.

    Met het oog op zowel (mogelijk terugkerende) blaasgruis en overgewicht, raad ik meer natvoer aan. Dit is hoger in eiwitten (werkt verzadigend en verzurend voor de urine) en bevat het vocht wat nodig is (ook verzadigend effect en zorgt voor een betere vochtopname en dus urine doorloop).

    Almo is van hele andere structuur – dat kan mogelijk het probleem zijn. Je kunt eens Thrive Complete proberen, die is ook meer van de kipreepjes (en deze variant is compleet dus kun je vaker geven dan Almo). Wanneer ze dat goed lusten, kun je proberen eens te mixen. Echt een heel klein beetje nieuw voer (een theelepeltje) en dan wanneer ze het goed eten dit opvoeren naar meer. Voor nog wat tips kun je ook mijn artikel hierover lezen.

    Power of Nature Meadowland is trouwens wel een van de beste brokken qua hoeveelheid eiwitten, dus dat is zeker een goed begin in mijn optiek.

 103. Ik geef op het moment aan mijn katten Hills senior 11 plus.
  Ze doen het er perfect op behalve een poes met blaasgruis en nierstenen. Zij krijgt vanaf nu rc urinary o/c high ik denk dat dit goed is zo naar de ingrediënten te zien, maar heb liever toch een tweede mening.
  De twee gezonde honden krijgen RC cavelier king charles en de andere met suikerziekte RC low fat omdat die ook een pancreas heeft die slecht werkt, graag uw mening over dit.

  • De kat met blaasgruis en de nierstenen heeft nog maar ondekt en de da zegt dat haar zuurtegraad van de urine nog steeds goed staat maar dat alleen haar eiwitten hoog staan en ook plast ze een beetje bloed in de urine.

   • Eiwitten in de urine via een simpele test zegt nog weinig. Dit kan bijvoorbeeld doordat de urine heel erg geconcentreerd is, waardoor de eiwitten hoger uitvallen. Of er is toch sprake van een urineweg infectie, of de nieren werken minder goed. Hoe dan ook, je DA zou hiervoor meer testen moeten doen om dit goed uit te zoeken. (je kunt ook dit nog eens lezen als je Engels kunt: Why was Protein Found in My cats Urine?

  • Hoi,

   Ik ben geen van van Hills – het bevat te weinig eiwit en te veel koolhydraten. Juist een senior kat heeft meer eiwit nodig, alhoewel er nog steeds verkondigt wordt dat dit leidt tot nierfalen. Als er echter al sprake is van nierfalen, dan moet de fosforgehalte beperkt worden.

   Voor de gezonde katten kun je eens kijken in mijn lijst met beste brokken. Voor de kat met blaasgruis en nierstenen is meer informatie nodig en kan ik niet zomaar een aanbeveling doen.

   Ook heb ik geen kennis over hondenvoeding en kan ik je daarover niet informeren. Ik weet wel dat bij katten met suikerziekte de koolhydraten zo laag mogelijk moeten zijn om de insuline aanmaak zoveel mogelijk te ontzien en dat dit zelfs kan leiden tot ommekeer van suikerziekte type 2 (maar ook bij type 1 voordelig kan zijn). Dit kun je mogelijk als uitgangspunt gebruiken voor je verdere zoektocht (tip: kijk eens op voerwijzer.com).

   Groetjes,
   Marilyn

  • Hallo Marilyn bedankt voor je advies.
   Ik ga voor de gezonde poezen als natvoer wild freedom proberen als ze het lusten en als droogvoer power of nature droge brokken.
   Of is het beter als ik dan alles neem van power of nature zowel de droge als de natte voeding.
   De poes met nier en blaasstenen die heeft inderdaad dus op echo en op foto’s gezien dat ze steentjes heeft die staat dus op speciale voeding en plast nu geen bloed meer en plast ook veel meer ook geef ik ze elke dag een zakje natvoer van die speciale voeding.
   Dan heb ik nog een sphinx kat die krijgt op het moment het voer van rc spinkx of zou ik die ook op dezelfde voeding zetten als de gezonde katten hebben nogal een gevoelige maag en geven gemakkelijk over dat heeft ze met dit voer dat ik nu geef niet.

   • Hoi,

    Je kunt gewoon de brokjes van Power of Nature nemen met het natvoer van Wild Freedom. Je hoeft niet per se het natvoer van Power of Nature te nemen, alhoewel af en toe afwisselen van merken wel goed is.

    Voor de Sphinx kun je hier ook naar over. Dit kun je langzaam proberen, over misschien wel een week of 4-6, waarin je steeds iets meer PoN brokjes doet en minder RC. Als het goed gaat prima, als het een grote overgeef festijn wordt, dan moet je misschien toch kiezen om haar op RC te houden.

    Groetjes,
    Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *