De beste kattenbrokken 2022: Hoog in eiwitten, laag in koolhydraten

De beste kattenbrokken

Vele mensen voeren brokken aan hun kat. Soms gewoon wat de moederpoes ook kreeg, soms wat het meest voordelig is in de winkel, en waarschijnlijkst het vaakst omdat je kat het lekker lijkt te vinden.

Maar ook in kattenbrokken zijn kwaliteitsverschillen. Als je wel eens de ingrediënten hebt gelezen, heb je je misschien ook wel eens afgevraagd wat graan of rijst in kattenvoer doet. Wanneer je je al wat verder hebt verdiept, heb je misschien wel eens nagedacht over wat kwalitatieve eiwitten zijn en of er wel voldoende eiwit in de voeding zit.

Als je mijn website al vaker hebt bezocht, heb je misschien doorgekregen dat ik voor vochtrijke voeding (natvoer en rauw vlees) ben. Ik denk dat bijna alle natvoeren bijna alle droogvoeren verslaan als het gaat om kwalitatieve hoeveelheden eiwit (en het vocht is zó belangrijk voor je kat!). Zorg dus zeker ook voor een flinke dagelijkse portie natvoer (goede varianten vind je hier).

Echter ben ik ook praktisch. Soms kan het niet anders om financiële redenen, darmproblemen, ziekten of een ‘zeer kieskeurige kat’.

Gelukkig zijn er ook betere merken die nadenken over wat de kat nodig heeft en hun ingrediënten daarop afstemmen.

Wat zijn hoogwaardige kattenbrokken?

Een kat is een carnivoor. Zijn natuurlijk dieet bestaat voornamelijk uit vlees – zoogdieren zoals muizen en konijntjes. Zijn hele lichaam is daar op ingericht in de loop van miljoenen jaren. Daarom zijn wat mij betreft een aantal dingen erg belangrijk in het dieet van je kat:

 1. Veel eiwit: voor spierbehoud, organen, huid en energie
 2. Vetten: Niet te laag of hoog.
 3. Weinig koolhydraten: deze voor darmirritatie zorgen
 4. Gespecificeerde ingrediënten van zo’n goed mogelijke kwaliteit
 5. Vocht in het voer: dit kan bij brokken helaas niet
De Koning Kat

Voor de percentages ga ik uit van het energieprofiel of metaboliseerbare energie (ME). Hierbij bereken ik hoeveel energie van elke macronutriënt (eiwit, vet en koolhydraat) komt. Deze cijfers zijn het makkelijkste te vergelijken met wat er ook in wetenschappelijke onderzoeken wordt gevonden.

Eiwitten

Een hoogwaardige kattenbrok bestaat uit voldoende eiwitten. Aangezien katten normaliter vlees eten, hebben ze een hoge omzetting van eiwit naar aminozuren en energie. Ze hebben daarom veel eiwit nodig.

Wetenschappelijk is hier onlangs een interessant onderzoek voor uitgevoerd. Ze keken naar het minimum en de optimale hoeveelheid eiwitten die katten nodig hebben. Het verschil hierin is dat wat katten continue omzetten zonder stikstof verliezen versus dat wat nodig is voor gezonde spieren, organen en huid.

Kat en muis

Het verschil komt neer op 2,1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75 versus 5,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht0,75. Een groot verschil dus! De optimale hoeveelheid komt uit op grofweg 40%+ ME voor een gecastreerde kat en 30%+ ME voor een intacte kat.

Ook de kwaliteit van de eiwitten is van belang. Daarom check ik de ingrediënten, waarin ik het liefst een combinatie zie tussen vers toegevoegd en gedroogd/gedehydrateerd. Een vleesmeel is ook oké. Hydrolysaat zie ik liever niet, evenals plantaardige eiwitten. Voor meer hierover verwijs ik je naar mijn artikel over eiwit kwaliteit.

Koolhydraten

Koolhydraten worden niet weergegeven op het etiket van kattenvoer (je zou je rot schrikken…!). Je kunt het echter wel zelf uitrekenen (zie hier).

In het wild eten katten amper koolhydraten. Zelfs minder dan 2% van hun dagelijkse calorieën. In onderzoeken waarbij katten zelf mochten selecteren, kwamen ze niet hoger dan 12%ME uit.

In een zak brokjes zit echter veel meer. Gemiddeld over de 264 brokken die ik analyseerde is dit 28% ME. Soms gaat het echter zo hoog als 45%! (ik zei toch dat je zou schrikken…)

Dit kan leiden tot fermentatie van de koolhydraten, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, scheten en soms diarree. In sommige gevallen leidt het ook tot een geïrriteerde darm. Bovendien lijken katten een koolhydratenplafond te hebben, waardoor ze bij sommige voedingen onvoldoende eiwitten kunnen eten.

Daarom wil ik dat het voer zo laag mogelijk in koolhydraten is. De voorkeur heeft dat dit onder de 15% op energie basis is. Echter is dit in kattenbrokken heel moeilijk te vinden. Daarom heb ik dit opgerekt naar 20%.

Waar de koolhydraten vandaan komen – graan, rijst, mais, aardappel, erwt, enzovoort – maakt voor mij weinig verschil. In de juiste bereidingswijze zijn ze misschien (deels) te gebruiken voor energie, maar koolhydraten zijn desalniettemin niet de voorkeursweg voor de kat. Lees ook mijn artikel over waarom graanvrij slechts marketing is.

Goede ingrediënten

Natuurlijk wil ik ook dat de ingrediënten van kwaliteit zijn. Hoe specifieker de ingrediëntenlijst, hoe beter je dit kunt beoordelen. Daarom kijk ik of diersoorten gespecificeerd zijn, of er organen genoemd zijn, of ze percentages noemen en de bereidingswijze.

Kattenvoer Rauw

Ook zijn er ingrediënten die ik liever vermijd. Voor gezonde katten zie ik liever geen visbrok (bij een allergie kan dit soms wel een uitkomst zijn). Vis kan namelijk erg verslavend zijn, en behoort ook niet tot het normale dieet van de kat. Verder kijk ik naar de combinatie tussen hoeveel is toegevoegd en het soort ingrediënt.

Vocht in het voer

Dit is het enige wat ontbreekt in kattenbrokken waar ik niet om heen kan. Dit is ook direct de reden dat ik aanraadt om minimaal 50% van het dieet van je kat uit natvoer te laten staan – liever meer dan 50%.

Katten zijn namelijk slechte drinkers. Dat is ook niet nodig: ze krijgen hun vocht uit hun prooi, die uit 65%-75% uit vocht bestaat. Brokken hebben slechts 7-10% vocht. Hierop drinken ze vaak wel meer, maar wanneer je het vocht uit voer en vocht uit drinken optelt, krijgen ze op brok toch aanzienlijk minder vocht binnen. Al met al zijn katten op alleen brok mild uitgedroogd, en lopen een verhoogd risico op blaas- en nierproblemen.

Je kunt hier meer lezen over hoeveel vocht je kat nodig heeft en hoe je je kat kunt helpen.

Kattenbrokken met een hoog vleespercentage?

Heel vaak wordt aangeraden om een brok met een hoog vleespercentage te nemen. Helaas is dit te kort door de bocht en kan tot een enorm vertekend beeld leiden als je uitsluitend hier naar kijkt, want afhankelijk van de manier van toevoegen verschilt de hoeveelheid eiwit.

Zeker bij kattenbrokken wordt er gebruik gemaakt van verse toevoegingen, gedroogde/gedehydreerde toevoegingen, vleesmeel en gehydrolyseerde eiwitten. Deze hebben allemaal een verschillend effect op het eiwitpercentage:

Vers vlees: Vers vlees bevat de minst bewerkte eiwitten en daarmee de beste eiwitten. Echter zit hierin ook nog water, waardoor op droge basis er maar weinig over blijft van de totaal aantal eiwitten.

Gedroogd vlees en vleesmeel: Gedroogd vlees ondergaat minder bewerking dan een vleesmeel. Op droge basis bevatten deze meer eiwitten dan vers toegevoegd vlees, omdat het water is verwijderd. Het is daardoor dus geconcentreerder in eiwit.

Gehydrolyseerde eiwitten: Deze zijn sterk chemisch bewerkt waarbij de eiwitten in stukjes zijn geknipt. In speciaal allergie voer kom je dit volop tegen, maar ook in regulier voer komt het regelmatig voer. Door de chemische bewerking probeer ik deze zoveel mogelijk te vermijden.

Belangrijk: Ziekte en andere brokken

Onthoud dat als je net met veel moeite je kat op een ander voer hebt vanwege een ziekte – zoals problemen met de alvleesklier of allergieën – en je kat doet het goed op het voer, dan is dat het allerbelangrijkste. Gezonde katten kunnen switchen naar een beter voer, maar bij zieke katjes is stabiliteit in veel gevallen belangrijker.

De beste kattenbrokken vergelijken: 362 varianten

Hoe is de selectie tot stand gekomen?

Hieronder vind je de lijst met meer dan 350 verschillende brokjes van vele merken. Hiervoor hebben we objectieve criteria opgezet. Hierdoor ondergaat elk merk dezelfde voorwaarden voor de keuring.

De criteria gaan over de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten. Deze zijn voor allen opgedeeld in 5 categorieën, van optimaal tot onacceptabel. Daarnaast kijken we ook naar de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld in hoeverre het gespecificeerd wordt, de verhouding vlees/plant, toevoegingen, en discutabele ingrediënten. Verder hebben we ook de openheid en communicatie van het merk meegenomen.

Hierdoor kan het zijn dat verschillende varianten van een merk in verschillende categorieën vallen.

Prijs en smaak (‘mijn kat vind het lekker’) zijn niet meegenomen in de beoordeling. De prijs niet, omdat iedereen een verschillende portemonnee heeft. De smaak niet, omdat elke kat iets anders lekker vind én omdat katten een voorkeur hebben voor dat wat ze kennen. Qua smaak zal het dus experimenteren zijn.

In de tabel vind je:

 • Het merk + lijn + smaak
 • “Cat.” staat voor categorie (1 t/m 4, kijk onder de tabel voor de uitleg hierover)
 • “ALS” van All Life Stages. Een Y (Yes) kan ook voor kittens. Een leeg vakje betekenis “Nee” en is alleen voor Adults (1+).
 • €/dag = de prijs per dag voor een gecastreerde kat van 4kg
 • Shop: de plek waar je dit kan kopen. Koop je via mijn linkje, dan geeft de shop geeft mij een klein bedrag als bedankje voor het doorsturen. Jij betaalt uiteraard niets extra’s! Zo kun jij de gratis Catmoneo steunen, waarvoor mijn dank 🙂

De lijst is ingedeeld in 4 categorieën:

 1. Aanbevolen: Wijken niet of minimaal af van de eisen
 2. Te overwegen: Wijkt iets sterker af van optimaal, maar binnen de gewenste grenzen
 3. Niet aanbevolen: Wijkt verder af, net binnen/over de acceptabel grenzen
 4. Afgeraden: Voeding die echt afwijkt van de eisen.

Categorie 1 en 2 zijn dus beiden prima voor onze katten. Categorie 3 zou ik dus liever niet doen – als je iets anders kunt kiezen, doe dat dan vooral. Categorie 4 raad ik echt af, en ik raad aan sterk aan een andere keuze te maken.

Tip! Je kunt de tabel sorteren door op een van de bovenste koppen te drukken. Handig:

 • Als je eerst op “Cat” drukt en dan op “ALS” zie je direct alle goede brokjes voor alle leeftijden – makkelijk om een selectie te maken voor een kitten (let op: specifieke kitten brokken zijn we nog mee bezig).
 • Als je eerst op prijs drukt (laagste prijs eerst) en dan op “Cat.”, krijg je de goedkopere maar nog goede opties eerst
 • Je kunt ook zoeken op trefwoord, bijvoorbeeld een merknaam (“Orijen”) of smaak (“Kip”).
 • Zoek eens op “large” of “xxl” als je grote brokken zoekt

Is het kiezen moeilijk, en weet je niet zo goed wat goed past bij jouw kat?
Ik help je graag. Kijk even op: Voer advies voor Katten

MerkLijnSmaakCat.ALS€/dagShop
Acana"Kitten"First Feast3Y0,56 ZooEnzo
of Medpets
AcanaAdultBountiful Catch30,57 ZooEnzo
of Brekz
AcanaAdultHomestead Harvest30,57 ZooEnzo
of Brekz
AcanaAdultIndoor Entrée20,60 ZooEnzo
of Medpets
AcanaRegionalsGrasslands3Y0,78 ZooEnzo
of Medpets
AcanaRegionalsPacifica3Y0,78 ZooEnzo
of Medpets
AcanaRegionalsWild Prairie3Y0,78 ZooEnzo
of Medpets
AdvanceAdultKip en rijst40,43 Zooplus
of Bitiba
AdvanceAdult - SterilizedKalkoen en gerst40,53 Zooplus
of Bitiba
AdvanceHairballKalkoen en rijst40,50 Tims
AdvanceHairball - SterilizedKalkoen en gerst40,52 Zooplus
of Bitiba
AdvanceSensitiveZalm en rijst40,47 Zooplus
of Bitiba
AdvanceSensitive - SterilizedZalm en gerst40,47 Zooplus
of Bitiba
Almo NatureHolistic - Anti-HairballFresh Chicken40,36 Zooplus
Almo NatureHolistic - Anti-HairballFresh Salmon40,45 Bol.com
Almo NatureHolistic - Digestive HelpFresh Lamb40,48 Bol.com
Almo NatureHolistic - Maintenance - AdultFresh Beef40,31 Pets Place
of Zooplus
Almo NatureHolistic - Maintenance - AdultFresh Chicken40,31 Pets Place
of Zooplus
Almo NatureHolistic - Maintenance - AdultFresh Oily fish40,31 Pets Place
of Zooplus
Almo NatureHolistic - Maintenance - AdultFresh Turkey40,30 Pets Place
of Zooplus
Almo NatureHolistic - Sterilised - AdultFresh Beef40,36 Pets Place
Almo NatureHolistic - Sterilised - AdultFresh Salmon40,36 Zooplus
Almo NatureHolistic - Urinary HelpFresh Chicken40,44 Bol.com
ApplawsChicken20,45 Zooplus
of ZooEnzo
ApplawsChicken with extra Duck20,46 Zooplus
of ZooEnzo
ApplawsChicken with extra Lamb30,48 Zooplus
of ZooEnzo
ApplawsChicken with extra Salmon20,46 Zooplus
of ZooEnzo
ApplawsOcean Fish with Salmon30,56 Zooplus
of ZooEnzo
BiofoodAdult - All-round & fitChicken, fish, salmon & rice40,52 Pets Place
of Bitiba
BiofoodControl - Urinary & sterilisedChicken, beef, salmon & rice40,55 Pets Place
of Bitiba
BiofoodKat 3-mix - AdultChicken, beef and fish40,32 Pets Place
BiofoodSensitive - Coat & stomachWith fresh salmon30,55 Pets Place
BritCare - Adult - Activity supportFresh chicken & turkey30,45 Bol.com
BritCare - HaircareFresh salmon & chicken40,49 Bol.com
BritCare - Indoor - Anti-stressFresh chicken40,50 Bol.com
BritCare - Large cats - Power and vitalityFresh duck & chicken30,47 Bol.com
BritCare - Sensitive - Healthy digestion and delicate tasteFresh turkey & salmon40,47 Bol.com
BritCare - Sterilized - SensitiveFresh rabbit40,50 Bol.com
BritCare - Sterilized - Urinary healthFresh chicken40,50 Bol.com
BritCare - Sterilized - Weight controlFresh duck & turkey40,52 Bol.com
BritPremium - AdultChicken40,29 ?
BritPremium - AdultSalmon40,29 Bol.com
BritPremium - IndoorChicken40,30 Bol.com
BritPremium - LightChicken40,32 Chewies
BritPremium - SensitiveLamb40,29 Bol.com
BritPremium - SterilisedChicken40,31 Chewies
CanaganDentalFree-run Turkey3Y1,01 Huisdierenbazaar
CanaganLight / SeniorFree range Chicken30,74 Huisdierenbazaar
CanaganCountry Game3Y0,82 Huisdierenbazaar
CanaganFree-range chicken3Y0,83 Huisdierenbazaar
CanaganScottisch Salmon3Y0,99 Huisdierenbazaar
CarniloveEnergy & OutdoorReindeer30,47 ZooEnzo
of Poezenparadijs
CarniloveFresh - GourmandChicken & Rabbit30,52 Via-Natura
of Poezenparadijs
CarniloveFresh - SterilisedCarp & Trout30,56 Via-Natura
CarniloveHairball ControlDuck & Pheasant20,50 Zooplus
of Poezenparadijs
CarniloveLarge BreedDuck & Turkey30,49 Zooplus
of Poezenparadijs
CarniloveSensitive & Long HairSalmon40,50 Zooplus
of ZooEnzo
CarniloveSterilisedLamb & Wild Boar30,52 Zooplus
of Poezenparadijs
CarnisKatMix40,36 Huisdierenbazaar
CarnisKatXL40,47 Huisdierenbazaar
CarnisKatZalm40,60 Huisdierenbazaar
Cat Lovers GoldOriginalKip met rijst4Y0,35 HondjeKoek
Cat Lovers GoldPassionSalmon4Y0,42 HondjeKoek
Celtic ConnectionChicken with Duck & Turkey1Y0,60 HondjeKoek
Celtic ConnectionDuck with Quail & Pheasant2Y0,68 HondjeKoek
Celtic ConnectionSalmon with Herring & Trout1Y0,66 HondjeKoek
DARFVol bitesRund Zalm40,46 Darf
DARFVol bites - KoudgeperstRund40,49 Darf
Eden85/15Country3Y0,69 HondjeKoek
Eden85/15Original2Y0,57 HondjeKoek
Edgard CooperFree-run Chicken40,57 Pets Place
Edgard CooperMSC Whitefish40,71 Pets Place
Essential FoodsThe Jaguar3Y0,42 Cool4Pets
FarminaN&D Low Ancestral Grain - AdultKabeljauw & sinaasappel40,55 Farmina
FarminaN&D Low Ancestral Grain - AdultKip & granaatappel40,55 Farmina
FarminaN&D Low Ancestral Grain - AdultLam & bosbessen40,55 Farmina
FarminaN&D Low Ancestral Grain - NeuteredKip & granaatappel40,66 Farmina
FarminaN&D Ocean - AdultHaring & sinaasappel20,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Ocean - AdultHaring, pompoen & sinaasappel10,82 Farmina
FarminaN&D Ocean - AdultKabeljauw, spelt, haver & sinaasappel30,55 Farmina
FarminaN&D Ocean - NeuteredHaring & sinaasappel20,96 Farmina
FarminaN&D Prime - AdultKip & granaatappel10,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - AdultLam & bosbessen10,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - AdultWild zwijn & appel10,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Prime - NeuteredKip & granaatappel10,96 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultEend & meloen10,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultHaring, pompoen & sinaasappel10,82 Farmina
FarminaN&D Pumpkin - AdultHert & appel20,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultKip & granaatappel20,82 Farmina
FarminaN&D Pumpkin - AdultKwartel & granaatappel10,82 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - AdultLam, pompoen & bosbessen20,82 Farmina
FarminaN&D Pumpkin - AdultWild zwijn, pompoen & appel10,82 Farmina
FarminaN&D Pumpkin - NeuteredKwartel & granaatappel21,16 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Pumpkin - NeuteredLam, pompoen & bosbessen21,15 Farmina
of Poezenparadijs
FarminaN&D Quinoa - DigestionLam40,85 Farmina
FarminaN&D Quinoa - NeuteredEend41,06 Farmina
FarminaN&D Quinoa - Skin & CoatHaring40,93 Farmina
FarminaN&D Quinoa - Skin & CoatKwartel40,92 Farmina
FarminaN&D Quinoa - UrinaryEend40,92 Farmina
FarminaN&D Quinoa - Weight ManagementLam21,12 Farmina
FeringaKoudgeperstKalkoen10,68 Zooplus
of Bitiba
FeringaKoudgeperstKip10,63 Zooplus
of Bitiba
FeringaSterilisedGevogelte40,42 Zooplus
of Bitiba
FeringaEend40,39 Zooplus
of Bitiba
FeringaKalkoen40,39 Zooplus
of Bitiba
FeringaKip & forel40,38 Zooplus
of Bitiba
FeringaLam & kip40,39 Zooplus
of Bitiba
FeringaVis40,39 Zooplus
of Bitiba
GranataPetDeliCATessenEnte40,42 Zooplus
of Bitiba
GranataPetDeliCATessenGeflügel40,42 Zooplus
of Bitiba
GranataPetDeliCATessenKaninchen & Lamm40,44 Zooplus
of Bitiba
GranataPetDeliCATessenSeefisch & Garnelen40,44 GranataPet
GranataPetDeliCATessenShrimps40,43 Zooplus
of Bitiba
GranataPetDeliCATessenWild & Huhn40,43 Zooplus
of Bitiba
GranataPetSymphonieNo.1 Thunfisch40,68 GranataPet
GranataPetSymphonieNo.2 Lachs40,67 GranataPet
GranataPetSymphonieNo.3 Strauss40,67 GranataPet
GrandorfGesteriliseerd4 Meat & Bruine Rijst40,57 Grandorf
GrandorfGesteriliseerdKalkoen & Bruine Rijst40,55 Grandorf
GrandorfGesteriliseerdKonijn & Bruine Rijst40,53 Grandorf
GrandorfIndoor4 Meat & Bruine Rijst40,52 Grandorf
GrandorfIndoorLam & Bruine Rijst40,49 Grandorf
GrandorfIndoorWitte Vis & Bruine Rijst40,51 Grandorf
Hill'sScience Plan - AdultKip40,51 Zooplus
Hill'sScience Plan - AdultLam40,52 Zooplus
Hill'sScience Plan - AdultTonijn40,53 Zooplus
Hill'sScience Plan - Light - AdultKip40,68 Zooplus
Hill'sScience Plan - Light - AdultTonijn40,75 Zooplus
Hill'sScience Plan - Light - Mature AdultKip40,75 Zooplus
Hill'sScience Plan - Mature AdultKip40,57 Zooplus
Hill'sScience Plan - Mature AdultTonijn40,57 Zooplus
Hill'sScience Plan - No Grain - AdultKip40,59 Zooplus
Hill'sScience Plan - No Grain - Mature AdultKip40,62 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Hairball Indoor - AdultKip40,76 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Hairball Indoor - Mature AdultKip40,76 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Oral Care - AdultKip40,63 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Perfect Digestion - AdultKip40,66 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Perfect Weight - AdultKip40,75 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Senior Vitality - Mature AdultKip40,64 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Sensitive Stomach & Skin - AdultKip40,59 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Sterilised Cat - Mature AdultKip40,73 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Sterilised Cat - Young AdultEend40,72 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Sterilised Cat - Young AdultKip40,67 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Sterilised Cat - Young AdultTonijn40,65 Zooplus
Hill'sScience Plan - Speciality - Urinary Health - AdultKip40,71 Zooplus
HusseExclusiveActive40,36 Husse
HusseExclusiveDigest40,40 Husse
HusseExclusiveLight40,40 Husse
HusseExclusiveSterilised40,41 Husse
HusseGraanvrijOpus Lynx30,39 Husse
HussePremiumKip40,26 Husse
HussePremiumZalm (lax)40,26 Husse
James WellbelovedAdultFish & rice40,40 Zooplus
James WellbelovedAdultTurkey & rice40,38 Zooplus
James WellbelovedAdult - Grain FreeTurkey & veg40,48 Zooplus
James WellbelovedAdult - IndoorTurkey & rice40,52 Zooplus
James WellbelovedAdult - LightFish & rice40,44 Zooplus
KIVOAdultKip & zalm40,27 Kivo
KIVOAdultKipmix40,28 Kivo
KIVOAdult - GraanvrijVerse zalm40,35 Kivo
KIVOSenior / SterilisedKip & rijst40,30 Kivo
Lily's KitchenChicken Casserole40,77 Amazon (NL)
of Tims
Lily's KitchenWhite Fish & Salmon40,69 Amazon (NL)
of Tims
MAC'sMonoKonijn40,57 Bol.com
MAC'sMonoPaard40,59 Bol.com
MAC'sEend, kalkoen & kip30,65 Bol.com
MAC'sZalm & forel30,67 Bol.com
Markus MühleBeutenah - KoudgeperstKalkoen10,94 Bol.com
Markus MühleBeutenah - KoudgeperstKip10,82 Bol.com
Natural HealthAdult - Basic 5Kip en rijst40,52 DierenwinkelXL
Natural HealthAdult - CarnivoreFish&Beans10,57 DierenwinkelXL
Natural HealthAdult - CarnivoreKip en vis10,69 DierenwinkelXL
Natural HealthAdult - Carnivore - Large BiteKip en vis10,57 DierenwinkelXL
Natural HealthAdult - Pure & SimpleChicken40,46 DierenwinkelXL
Natural HealthAdult - Pure & Simple - Reduced CalorieChicken40,50 Thijssen
NutrivetInne - AdultKip20,33 Zooplus
of Brekz
NutrivetInne - AdultVis20,41 Zooplus
of Brekz
NutrivetInne - SterilizedKip20,42 Brekz
OrijenCat & Kitten2Y0,86 Pets Place
of ZooEnzo
OrijenFit & Trim11,06 Pets Place
of Brekz
OrijenRegional Red2Y1,14 Pets Place
of ZooEnzo
OrijenSix Fish2Y0,92 ZooEnzo
of ZooEnzo
OrijenTundra2Y1,13 Pets Place
of Brekz
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreChicken, turkey + duck2Y0,68 Zoomalia
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreFreshwater trout + salmon2Y0,64 Upets
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreLam + wild boar3Y0,75 Upets
Petcurean - Go! SolutionsCarnivoreSalmon + cod3Y0,70 Upets
Petcurean - Go! SolutionsSensitivitiesDuck4Y0,66 Upets
Petcurean - Go! SolutionsSkin + coat careChicken4Y0,55 Zoomalia
Petcurean - Go! SolutionsSkin + coat careSalmon4Y0,69 Upets
Petcurean - Now FreshAdultKalkoen40,59 Upets
Porta21Feline FinestAdult40,31 Zooplus
Porta21Feline FinestCats Heaven30,28 Zooplus
Porta21Feline FinestSensible10,37 Zooplus
Porta21HolisticEend & rijst4Y0,44 Zooplus
Porta21HolisticKip & rijst4Y0,44 Zooplus
Power of NatureActive CatCookies Choice3Y0,39 Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureActive CatDonnas Duck1Y0,41 Eerlijk Dierenvoer
of Poezenparadijs
Power of NatureActive CatFarm Mix3Y0,40 Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureGolden YearsGolden Years40,44 Eerlijk Dierenvoer
Power of NatureNatural CatFees Favorite1Y0,42 Eerlijk Dierenvoer
of Poezenparadijs
Power of NatureNatural CatMeadowland Mix1Y0,41 Eerlijk Dierenvoer
of Poezenparadijs
PrimordialAdultEend en Kalkoen40,72 Lokale dierenshop
PrimordialAdultZalm en Tonijn40,51 Zoomalia
PrimordialGesteriliseerdKalkoen en haring40,74 Lokale dierenshop
PrimordialUrinaryKalkoen en haring40,74 Lokale dierenshop
PrinsFit SelectionMix40,23 Pets Place
PrinsVitalCareAdult Fit40,50 Pets Place
PrinsVitalCareAdult Maxi40,54 Pets Place
of ZooEnzo
PrinsVitalCareHair & Skin40,54 Pets Place
PrinsVitalCareIndoor40,59 Pets Place
of ZooEnzo
PrinsVitalCareMulticat40,53 Pets Place
of ZooEnzo
PrinsVitalCareResist Calm40,54 Pets Place
PrinsVitalCareSensitive Hypoallergenic40,54 Pets Place
PrinsVitalCareSterilised40,63 Pets Place
PrinsVitalCare ProtectionAdult Fit40,58 Pets Place
PrinsVitalCare ProtectionIndoor40,69 Pets Place
of ZooEnzo
PrinsVitalCare ProtectionMaxi Deluxe40,63 Pets Place
of ZooEnzo
PrinsVitalCare ProtectionSensible Grainfree Hypoallergenic40,66 Pets Place
of ZooEnzo
PurinaBeyondRijk aan kip met volkoren gerst30,31 Zooplus
PurinaBeyondRijk aan zalm met volkoren gerst30,31 Zooplus
Purina - OneBifensis - AdultRijk aan kip40,30 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - AdultRijk aan rund40,30 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - AdultRijk aan zalm40,30 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - IndoorRijk aan kalkoen40,32 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - SensitiveRijk aan kalkoen40,30 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - SterilcatRijk aan kip30,31 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - SterilcatRijk aan rund30,31 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneBifensis - Urinary CareRijk aan kip40,30 Pets Place
of Zooplus
Purina - OneDual NatureRijk aan kip40,36 Amazon (NL)
Purina - OneDual NatureRijk aan rund40,36 Zooplus
Purina - Pro PlanExpert Care - SterilisedRijk aan kalkoen30,77 DierApotheker
Purina - Pro PlanExpert Care - SterilisedRijk aan zalm30,77 DierApotheker
Purina - Pro PlanOptinutrition - Delicate AdultRijk aan kalkoen40,51 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Elegant AdultRijk aan zalm40,54 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Light AdultRijk aan kalkoen40,58 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Original AdultRijk aan kip40,49 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Original AdultRijk aan zalm40,49 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Sterilised AdultRijk aan kip30,57 Pets Place
Purina - Pro PlanOptinutrition - Sterilised AdultRijk aan zalm30,57 Pets Place
PurizonAdultEend & vis10,54 Zooplus
PurizonAdultHert & vis20,54 Zooplus
PurizonAdultKip & vis10,54 Zooplus
PurizonAdultLam & vis20,54 Zooplus
PurizonAdultRund & kip20,54 Zooplus
PurizonAdultVis10,54 Zooplus
PurizonAdultWild zwijn & kip10,54 Zooplus
PurizonLargeKip & vis30,54 Zooplus
PurizonSterilisedKalkoen & kip30,55 Zooplus
PurizonSterilisedKip & vis20,64 Zooplus
Real NatureAdultKip met konijn4 MaxiZoo
Real NatureAdultKip met rund4 MaxiZoo
Real NatureAdultKip met tonijn4 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultBlack Earth30,56 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultDark Fjord30,56 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultFresh Water30,57 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultNorthern Turkey30,55 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultOpen Land30,57 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultPure Beef30,56 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultPure Chicken30,56 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultRanger's Forest30,56 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultTrue Country30,55 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultWide Savannah30,58 MaxiZoo
Real NatureWilderness - AdultWild Coast30,57 MaxiZoo
RenskeSuper PremiumVerse eend40,74 Pets Place
RenskeSuper PremiumVerse kip40,73 Pets Place
RenskeSuper PremiumVerse oceaanvis en zalm (maxi)40,73 Pets Place
RenskeSuper PremiumVerse zalm30,68 Pets Place
RiverwoodDermaSchotse zalm & witvis met haring40,53 ZooEnzo
RiverwoodIndoorKip & eend met zalm30,54 ZooEnzo
RiverwoodLarge breedEend & kalkoen met kip30,52 ZooEnzo
RiverwoodOutdoorEend & rendier met everzwijn40,50 ZooEnzo
RiverwoodSterilisedHert & lam met everzwijn30,55 ZooEnzo
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Bengal - Adult30,65 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - British Shorthair - Adult30,64 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Maine Coon - Adult40,63 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Norwegian Forest Cat - Adult40,67 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Persian - Adult40,61 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Ragdoll - Adult40,63 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Siamese - Adult40,64 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Breed Nutrition - Sphynx - Adult40,60 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Appetite Control40,66 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Digestive40,62 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Hairball40,58 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Hair & Skin40,65 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Light Weight40,71 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Oral40,62 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Care Nutrition - Urinary40,71 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Active Life - Outdoor40,48 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Active Life - Outdoor 7+40,49 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Feline Preference - Aroma Exigent40,51 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Feline Preference - Protein Exigent30,52 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Feline Preference - Savour Exigent40,50 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Home Life - Indoor - Appetite Control40,56 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Home Life - Indoor - Long Hair40,52 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Home Life - Indoor 2740,57 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Home Life - Indoor 7+40,55 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Regular - Fit 3240,49 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Regular - Sensible 3340,43 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Regular - Sterilised 3730,55 Zooplus
of Bitiba
Royal CaninFeline Health Nutrition - Regular - Sterilised 7+40,59 Zooplus
of Bitiba
Sam's FieldAdultChicken40,43 Pets Place
Sam's FieldAdultDelicious Wild30,46 Pets Place
Sam's FieldAdultFish30,46 Pets Place
Sam's FieldSterilisedChicken30,51 Pets Place
SanabelleAdultmet forel40,39 Zooplus
of Bitiba
SanabelleAdultmet gevogelte40,39 Zooplus
of Bitiba
SanabelleAdultmet struisvogel40,39 Zooplus
of Bitiba
SanabelleDentalmet gevogelte40,52 Zooplus
of Bitiba
SanabelleGrandemet gevogelte40,45 Zooplus
of Bitiba
SanabelleHair & Skinmet gevogelte40,45 Zooplus
of Bitiba
SanabelleHeimat - Adultmet kip40,42 ?
SanabelleHeimat - Sensitivemet kalkoen40,41 ?
SanabelleIndoormet gevogelte40,50 Zooplus
of Bitiba
SanabelleLightmet gevogelte40,46 Zooplus
of Bitiba
SanabelleNo Grainmet gevogelte40,50 Zooplus
of Bitiba
SanabelleOutdoormet gevogelte40,42 Zooplus
of Bitiba
SanabelleSensitivemet gevogelte40,37 Zooplus
of Bitiba
SanabelleSensitivemet lam40,37 Zooplus
of Bitiba
SanabelleSterilizedmet gevogelte40,56 Zooplus
of Bitiba
SanabelleUrinarymet gevogelte40,47 Zooplus
of Bitiba
Taste of the WildCanyon RiverTrout & smoked salmon4Y0,51 Zooplus
of Bitiba
Taste of the WildRocky MountainRoasted venison & smoked salmon2Y0,45 Zooplus
of Bitiba
ThrivePremiumPlusChicken1Y0,48 Zooplus
of Bitiba
ThrivePremiumPlusChicken with Turkey10,50 Amazon.de
of MaxiZoo
ThrivePremiumPlusSalmon & Herring3Y0,52 Zooplus
of Bitiba
VirbacAdult - Neutered & Entire Catwith Salmon20,64 Medpets
VirbacAdult - Neutered CatVarken en gevogelte20,68 Medpets
Wellness COREOceanSalmon with Tuna20,63 Pets Place
of ZooEnzo
Wellness COREOriginalTurkey with Chicken20,60 Pets Place
of ZooEnzo
Wellness CORESterilisedChicken with Turkey30,61 Pets Place
of ZooEnzo
Wellness CORESterilisedSalmon20,66 Pets Place
of ZooEnzo
Wild FreedomAdultCold River40,46 Zooplus
Wild FreedomAdultFarmlands40,46 Zooplus
Wild FreedomAdultGreen Lands40,46 Zooplus
Wild FreedomAdultWide Country40,46 Zooplus
Wild FreedomAdultWild Hills40,46 Zooplus
Wild FreedomAdult - SterilisedWide Country30,49 Zooplus
Wild FreedomSpirit ofAfrica40,49 Zooplus
Wild FreedomSpirit ofAmerica40,48 Zooplus
Wild FreedomSpirit ofAsia40,48 Zooplus
Wild FreedomSpirit ofEurope40,49 Zooplus
WildcatAdultAndhra20,62 Amazon (NL)
of Amazon.de
WildcatAdultBhadra40,66 Amazon (NL)
of Amazon.de
WildcatAdultCheetah10,63 Amazon.de
WildcatAdultEtosha10,57 Amazon.de
WildcatAdultHamra40,63 Amazon (NL)
WildcatAdultKaroo10,59 Amazon.de
WildcatAdultRani40,65 Amazon.de
WildcatAdultSerengeti30,65 Amazon.de
WildcatAdultTanganika40,58 Amazon.de
YarrahBio AdultKip40,50 Pets Place
YarrahBio AdultVis40,50 Pets Place
YarrahBio GraanvrijOriginal4Y0,60 Pets Place
YarrahBio GraanvrijSterilized40,74 Pets Place
ZIWI PeakOriginalsBeef2Y1,44 HondjeKoek
of Medpets
ZIWI PeakOriginalsChicken3Y1,42 HondjeKoek
of Medpets
ZIWI PeakOriginalsLamb3Y1,39 HondjeKoek
of Medpets
ZIWI PeakOriginalsMackerel & Lamb2Y1,52 HondjeKoek
of Medpets
ZIWI PeakOriginalsVenison1Y1,54 HondjeKoek
of Medpets
ZIWI PeakProvenanceEast Cape3Y ZiwiPets
ZIWI PeakProvenanceHauraki Plains3Y ZiwiPets
ZIWI PeakProvenanceOtago Valley3Y ZiwiPets
MerkLijnSmaakCat.ALS€/dagShop

Boven de tabel staat uitleg over de totstandkoming en wat wel/niet te kiezen.

Handig te weten: Power of Nature heeft soms leveringsproblemen. Daarom raad ik aan om niet alleen voor PoN te kiezen, maar zeker een mix te maken tussen 2-3 brokjes. Voor meer info over afwisselen van voeding zie dit artikel.

Aanbevolen kattenbrokken

Deze varianten scoren goed op eiwitten, vetten, koolhydraten én ingrediënten. Bij sommigen wijkt ie in 1 categorie iets af van de (sub) optimale waarden.

Te overwegen kattenbrokken

Deze voedingen wijken sterker af van het ideaal, maar ze blijven wel binnen de grenzen. In verreweg de meeste gevallen heeft het te maken met de hoeveelheid koolhydraten. Bij sommige is het eiwitpercentage iets lager, maar voor een brok nog net acceptabel. Op de ingrediënten valt ook hier en daar wat aan te merken. Daarom vallen ze in de ‘te overwegen’ groep. Zeker als je ze combineert met een variant uit de ‘aanbevolen’ categorie is dit oké.

Niet aanbevolen kattenbrokken

Deze voedingen wijken af van de gewenste waarden, maar verder dan de “te overwegen” groep. De koolhydraten zijn vaak tussen de 20% en 30% van de energie, waardoor ze al snel in deze categorie terecht komen (voor katten is het wenselijk dat dit onder de 20% blijft).. De eiwitten zijn ook vaker lager dan gewenst, wat bij de een erger is dan bij de ander. Bij de ingrediënten zijn meer aanmerkingen dan bij de “te overwegen” groep, waardoor de score verder zakt. Vandaar dat ik deze varianten in de regel niet aanbeveel. Als je wat anders kunt kiezen, doe dat dan vooral.

Afgeraden kattenbrokken

Deze lijst is langer dan je misschien hoopt. De eiwitten schieten omlaag, bij sommige zelfs minder dan 30% van de energie. Hierdoor hebben katten veel meer moeite hun (o, zo belangrijke) spiermassa te onderhouden. Ik vind dat onacceptabel.

Koolhydraten gaan vaker over de 30% van de energie heen, wat meer is dan het koolhydratenplafond. Bij gevoelige katten of katten met overgewicht kan dit de druppel richting diabetes zijn.

Ook is vaak veel aan te merken op de gebruikte ingrediënten (denk bijvoorbeeld het veelvuldig gebruik van plantaardige producten in plaats van dierlijke eiwitten). Deze redenen tezamen maakt dat ze in de “afgeraden” categorie vallen.

Kom je er zelf niet uit met je keuze, of heeft je kat iets speciaals nodig wegens ziekte?

Schroom niet om een afspraak te maken voor een voer advies. Dit kan hier: Voer advies voor Katten
Ik help je graag verder!

Overige “afgeraden” brokken

Onderstaande varianten stonden eerder al in de “afgeraden” lijst. (Deze moeten nog geüpdate worden voor de officiële lijst, maar je mag in de regel aannemen dat ze in categorie 4 vallen door teveel koolhydraten / te weinig eiwit.)

 • Animonda Rafiné Cross: Eend, kalkoen en kip ; Kip, zalm en garnalen
 • Animonda Vom Feinsten Kip, Gecastreerd (sterilised), Grandis, Forel, Graanvrij
 • Bozita Feline Indoor & sterilised, Outdoor & active ; Single protein graanvrij
 • Brekkies Rund, Sterilised, Delicious kip, kalkoen en kwartal, Vis
 • Burgess: Kip en eend, Zalm, Senior kalkoen en cranberry
 • Carocroc: Senior, Premium kip, Premium Lam, Premium Vis, 3-Mix, Indoor
 • Cat Chow: Kip en kalkoen, Sterilised (special care), Eend, Sensitive (special care)
 • Concept for Life: All cats, Indoor cats, Outdoor cat
 • Eukanuba: Top condition 1+, Healthy digerstion, Sterilised/weight control
 • Happy Cat: Light, Sterilised, Grainfree sensitive (smaken: Konijn, Rendier, Eend, Gevogelte, Zeevis), Adult (smaken: Atlantische zalm, Rund, Lam), Indoor (smaken: Zalm, Rund, Lam), Large breed
 • Jachtinstinct: Kip, Zalm, Lam
 • Jarco: Indoor, Active, Sensitive
 • Josera: Léger, Nature cat, Culinesse, Minette, Catelux, Marinesse, SensiCat, Carismo
 • Leonardo: Maxi grainfree, Zalm grainfree, Gevogelte grainfree, Adult lam, Adult eend, Adult Vis, Adult complete 32/16
 • Natural Trainer: Ideal Weight, Kip, Tonijn, Rund, Zalm (sterilised), Sensitive
 • Optimanova: Zalm, Kip, Light, Exquisite
 • Profine: Sterilised chicken and rice, Original adult chicken and rice, Adult lamb and rice, Derma adult salmon and rice, Light turkey chicken and rice
 • Schesir: Maintenance BIO, Sterilised BIO
 • Skogens: Kip en rijst, Lam en rijst, Vis en kip, Grainfree, Maine Coon
 • Smilla: Adult sterilised, Adult sensible, Light, Gevogelte (xxl brok), Gevogelte, Indoor, Rund, Vis
 • Smolke: Adult vis en rijst daily balance, Adult kip en rijst daily balance, Adult graanvrij daily balance, Sterilised, Sensitive

Hierin staan nog lang niet álle brokken verwerkt. Hier wordt hard aan gewerkt, maar dit kost ongelooflijk veel tijd. Graag je geduld dus voor verdere updates 🙂


Op zoek naar kittenvoeding?

Die vind je hier. Dit is een korte kitten cursus + lijsten met goede brokjes en natvoedingen voor kittens. Zo kun je je opgroeiende pluizenbol de beste start geven. 💕

Ook geïnteresseerd in goed natvoer?

Ondertussen ook nieuwsgierig geworden naar een goede natvoer? In natvoer is het veel makkelijker iets te vinden wat voldoet aan de eiwit- en koolhydraat eisen en zelfs het ‘slechtste’ natvoer is daarin beter dan vele de brokken. Zeker voor het vocht, raad ik aan om minimaal 50% natvoer te geven van het totale dieet.

Mijn selectie van goede natvoeren vind je hier (ook goedkopere varianten!).

Welke kattenbrok kies jij?

Hopelijk heb je iets kunnen vinden in de lijst wat bij jouw kat en portemonnee past. Handig om nog te weten: Ook al scoort de brok nog zo goed, soms is het geen goede match voor jouw kat. Daarom moet je soms wat experimenteren voordat je iets vind wat op alle vlakken aan de eisen voor jou en je kat voldoet.

Voor je overstapt nog twee tips:

 • Meng de brokken eerst. Neem 1-2 weken om de nieuwe voeding rustig op te bouwen. Maag en darmen kunnen dan beter wennen.
 • Breng 1 verandering tegelijk aan. Gaat er dan iets mis (zoals overgeven of diarree), dan weet je beter waar het aan ligt.

Wil je brokjes combineren met natvoer, maar weet je niet hoeveel je dan moet voeren van ieder? Of neigt jouw kat naar overgewicht door te veel voeding?

Met de Voedingstool bereken je in 5 minuten hoeveel voeding jouw kat mag per dag van brokjes, natvoer en/of rauwe vleesvoeding (KVV).

Pootje PurrfectCat

Deze lijst is opgesteld in samenwerking met Kim, oprichter van de Facebook groep “Katten Weetjes“. Meld je daar gerust aan, beantwoord dan zeker wel even de vragen vooraf!

Disclaimer: In de tabel zitten links naar diverse webshops. Met velen hiervan heb ik een “partnerverband”. Dat betekent dat als je via deze link je aankoop bij die webshop doet, ik een kleine percentage krijg. Daar betaal je uiteraard niks extra’s voor! Hiermee steun je Catmoneo en kunnen we deze lijsten updaten en uit te breiden. Ik waardeer het heel erg als je deze moeite wilt nemen! —

696 reacties:

 1. Hoi allemaal!
  Ik wilde toch eventjes mijn geldbesparende tip delen die desondanks niet ten kostte van de kwaliteit gaat.
  Het werd afgeraden brokken in bulk te kopen (bv, 10KG) omdat de brokjes binnen zo’n 6 a 8 weken opgemaakt moeten worden ivm verlies van de voedingsstoffen (en dat het waarschijnlijk ook iets ranzig kan worden, mn in de zomer).
  De oplossing hiervoor is vacumeren!
  En dat kan gewoon heel goedkoop voor een paar euros:
  Ga naar de plaatselijke Action, en koop daar een doosje met een set kledingzakken (diverse maten in een set) voor rond een euro of 3; let op dat je de versie neemt die je mbv een stofzuiger moet vacumeren, er zijn nl ook die je moet oprollen maar daar heb je dus niks aan.
  Je kan uiteraard heel de verpakking van 10KG of meer in zo’n zak doen, maar bv ook zelf porties in pedaalemmerzakken doen en deze bij elkaar groeperen; in beide gevallen moet je uiteraard de zakken wel iets open laten om alle lucht eruit te kunnen zuigen. Je kan zelfs een grote kledingzak voor een kleinere hoeveelheid gebruiken: Zet de brokjes rechtop aan de zijkant en vouw de zak erom heen, bij het vacumeren blijft ie naderhand deze compacte vorm houden (dus zonder een flap stijf leeg plastic).
  Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt geweldig!
  Let wel op: Het plastic is wel vrij dun (vandaar de prijs), dus berg de zak daarna wel zo op dat er geen risico op beschadiging bestaat, in een doos/container/stevige boodschappentas/etc, of een ‘veilige’ plek.
  Je voer wordt zo zelfs beter bewaard als oorspronkelijk, want compleet vacuum!
  Nou, dat was em, hopelijk heb ik iemand blij kunnen maken met deze info.
  Groetjes! 🖐

 2. Wat een fijn overzicht!
  Ik ben erachter gekomen dat één van mijn siberen overgevoelig is voor kip en vis en heeft al een lange tijd dunne ontlasting. De dierenarts heeft mij aangeraden om hypoallergeen voer van hills, purina of een ander merk te geven, maar daar ben ik geen voorstander van. Of overstappen op een brok zonder kip/vis. Zelf dacht ik eraan om Purizon Venison te proberen. Is er misschien een betere variant die ik kan proberen? Verder krijgen zij 1x per dag natvoer als “lekkernij”. Dit zou ik dan ook moeten vervangen.

 3. Hallo!
  Mijn 2 kittens van bijna 6 maand eten momenteel purizon korrels. De stoelgang is helaas wat te zacht (het is geen diarree). Nu dacht ik dat ik misschien een brok moet zoeken met geen of toch minder dl-methionine. Ik dacht zelf aan wellness core kittens, maar ik vind nergens terug hoeveel dl-methionine erin zit. Kun je me hierbij helpen?

  Alvast bedankt!

 4. Hallo! Allereerst bedankt voor de fantastische site en alle beoordelingen!
  Ik heb een Ragdoll x pers kitten die ik nu de power of nature brokjes en purizon brokjes voer. Hij wil niks weten van natvoer helaas. Maar zijn ontlasting is niet te harden qua geur. En de frequentie is tot twee keer per dag. Hij groeit wel goed. Heb jij nog speciale aanbevelingen wat betreft ontlasting? Het is ook regelmatig iets zachter.
  Hartelijke groet,
  Tessa

  • Marilyn [Catmoneo]

   Bij kittens en slechte ontlasting, zeker als het ook nog zo stinkt, denk ik direct aan parasieten.
   Is dat gecontroleerd met ontlastingonderzoek?

   Daar zou ik beginnen. 8 van de 10 keer is het raak. Ook als de kat niet buitenkomt.

 5. Hallo,

  In het verleden gaf ik onze hond platinum brokken, met zeer veel succes, ik zag dat ze nu ook katten brokken hebben, we hebben dan de sterelised variant nodig, heb jij enig idee of dit goed voer is voor onze kat?

  https://www.platinum.com/nl/Kat/Producten/Droge-voeding/MeatCrisp-Sterilised-Chicken.html

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hij is nog redelijk in eiwit voor een brok, maar de koolhydraten springen de pan uit.
   Het zou me niet verbazen als de kat hier slechte ontlasting op krijgt en misschien extra veel windjes gaat laten.

 6. Super fijn deze lijst! Ik heb ieder jaar bij de jaarlijkse enting een discussie over het voer van mijn katten, ze krijgen nu power of nature meadowlandmix en goed natvoer. Echter begon de dierenarts deze keer over seniorenvoeding ivm de leeftijd en nu begin ik toch te twijfelen of mijn katten niet toch van voer moeten wisselen door veranderende behoeftes door de leeftijd? Ze zijn nu 10 jaar, 9 jaar en 3 jaar.

  • Marilyn [Catmoneo]

   PoN is wel wat hoog in fosfor, dus daar kun je naar kijken.
   Maar of dat nu per se senior voer moet zijn… vind ik niet.
   Mijn senior van 18 krijgt nog steeds “gewone” natvoeding, alhoewel ik wel extra let op fosfor gehalte.

 7. Beste Marylin,

  Vandaag kwam ik het merk Opti Life tegen (voorheen bento kronen). Dit is de samenstelling van de kittenbrok. Ik vraag me af of het een goede brok is? Wel zie ik gehydrolyseerde eiwitten..

  Samenstelling
  Kip (gedehydreerd 49%), aardappel, dierlijk vet, erwten, plantaardige vezels (cellulose 2,5%, bietenpulp 1%), gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, zalm, zalmolie (1%), biergist, mineralen, FOS (0,5%), gedroogde hele eieren, MOS (0,1%), zeealgen (Ascophyllum nodosum), yucca (250 mg/kg), rozemarijn (14 mg/kg), groene thee (10 mg/kg)

  Analytische bestanddelen
  Eiwit 40,0% (*89,0% dierlijk eiwit op het totale eiwitgehalte), vetgehalte 20,0%, ruwe as 8,5%, ruwe celstof 2,5%, calcium 1,2%, fosfor 1,0%, magnesium 0,08%, taurine 3300 mg/kg

  • Marilyn [Catmoneo]

   Voor een kitten lijkt het best aardig.
   Voor een volwassen kat zou ik dit niet doen (te laag in eiwit).
   Die gehydrolyseerde eiwitten zijn niet het grootste deel van de eiwitten, het is meer als smaakmaker toegevoegd (in en op de brok).

   PS:
   Voor meer kitten brokken, zie de kitten cursus 🙂

 8. Ik heb een britse korthaar van 7 maanden.Welke brokken en natte voeding raad u aan voor haar?Royal canin heeft speciaal brokjes voor een britse korthaar maar ik vrees dat deze niet de goede voedingsstoffen heeft.Ik moet nog 5 maanden voor kitten geven en erna overschakelen.Ben benieuwd voor u reactie.
  Mvg

 9. Hi,
  Wat een fijn overzicht!

  Toen ik mijn kitten ophaalde kreeg hij Iams kittenbrokken. Ik wilde hem wat beters geven dus ging over op edgar en cooper maar nu blijkt dit dus helemaal niet zo goed te zijn. Ik overweeg nu om weer terug te gaan op Iams of op wat anders.

  Ik zou graag willen weten hoe jullie naar de kattenbrokken van Iams kijken.

  Alvast bedankt

 10. Hoi hoi

  Heel fijn die lijst. Ik wilde de brokjes van Purizon bestellen, maar zie geen review van de kitten brokjes. Heb je een idee hoe deze scoren? Er is alleen de variant kip – vis.

  Dank je wel!

 11. Waarom krijgen de brokken van Purimonda zo’n slechte score? M’n dierenwinkel zweert erbij en lees veel lovende woorden.

  Vriendelijke groet

  Peter van Beelen

  • In de begeleidende tekst kun je lezen waar we voedingen op beoordelen. In het geval van Purina is het over het algemeen een combinatie van erg veel koolhydraten, weinig eiwitten, en ingrediënten waar we niet per se erg positief over zijn.

   • Ehm, hij heeft het over “Purimonda”, niet “Purina”, wellicht zou je reactie herzien moeten worden?

   • Ik vermoedde een typo, aangezien het merk “Purimonda” bij mijn weten niet bestaat (en dus ook zeker niet is opgenomen in de lijst). Dan blijven Purina en Animonda over, en ook het droogvoer van Animonda is nog niet opgenomen.

   • (Helaas kan men reacties niet bewerken, darom maat eentje extra.)
    Nog even in navolging op Peter’s vraag, de reden tot lage-, afkeuring: Het zou idd fijn zijn als de voornaamste reden hiervoor (teveel kcalorien/vetten,te weinig eiwitten) zou worden aangeven. Zelf voer ik een aantal zwerfkatten (waarvan ik weet dat ze wegens verwaarlozing het buitenleven hebben gekozen -ik woon gelukkig tegenwoordig landelijk in een dorp/klein stadje, ipv ‘de grote stad’- waaronder een zusje die ik nog net bijtijds in huis heb genomen (ze heeft wel veel uitgang nodig, maar is niet verwilderd als de anderen); deze komen doorgaans 1x daags wat eten, en dus moeten ze nmm zoveel mogelijk eiwitten binnen krijgen, en maakt een hogere kcal waarde niet zoveel uit, en is dit denk(!) zelfs beter, omdat ze veel meer energie verbruiken door buiten te leven.
    Probleem is, ik heb een kleine beurs. Vaak koop ik hoogwaardige actie of kennismaking verpakkingen die ik 1:1 meng met een betere supermarktbrok (Whiskas, of Whiskas kittenbrokjes), en/of meng ik deze met animonda Carny-rund, kip, eendenharten; ik wil dat dit ene voermoment zo hoogwaardig mogelijk is…

    Als je trouwens een tip of een link voor me hebt om zelf een gelijksoortig produkt als “Felix kattensoep” te brouwen? Ik ben er naarstig naar op zoek, mn adoptiekind is er dol op als tussendoortje/kleine maaltijd, en de zwervertjes vinden het ook lekker, maarrrr: Laten we eerlijk zijn, de prijs-content verhouding is door het dak, want je betaald voornamelijk voor vocht (en dat vocht gaat het mij ook om, zodat dat binnenkrijgen, want water wordt NIET aangeraakt, [verdunde] melk ook niet). Ik dacht zelf aan zoutloze/natrium vrije bouillon misschien als alternatief? Vreemd genoeg vind de mijne ‘echt vlees’ zoals kipfilet, niks, ook kippenlever niet tenzij het via een kuipje “gourmet mousse” wordt geserveerd 🙄.
    Alle hulp/tips is welkom, ik kan me helaas geen persoonlijk consult veroorloven zonder daar iets anders kat-gerelateerds voor op te offeren (en dat is geen optie).
    Thanks, prima site, wel jammer dat er geen copy/paste mogelijk is, of “openen op een nieuwe tab” > veel typen en clicken. 🖐Gr. Beau

   • Marilyn [Catmoneo]

    Wat dacht je van zelfgemaakte kattensoep?
    Moet je kat meer water drinken? Maak kattensoep!
    Easy peasy en kost je geen cent extra dan het natvoer dat je al koopt.

  • De portia 21 sensible staat bij zooplus op de site als enkel voer. Wat moet ik er dan nog bijvoeren?

 12. Ik vind deze lijst (en de rest van de website) super handig, dankjewel! Als ik een tip mag geven voor een webshop die verschillende goede merken (oa wildcat, farmina, markus muhle) verkoopt, ook in kleine verpakkingen: cutiecat. Ik ben op geen enkele manier verbonden aan deze webshop, ik kwam deze toevallig tegen en dacht dat het misschien handig zou zijn voor anderen.

 13. Hoi Marilyn

  Een duidelijk overzichtelijke lijst waar ik makkelijk een nieuwe brok van zou kunnen kiezen. Echter eten mijn katten deze brokken niet helemaal op. Ze laten telkens stukjes liggen. Graag zou ik daarom overschakelen naar kleine brokjes. Ik heb al veel merken uit de lijst met score 1 of 2 opgezocht maar kan hierover nergens informatie vinden. Heb je een idee welke merken/varianten kleine kattenbrokjes zijn?

  Alvast bedankt.

  Groetjes

  • Marilyn [Catmoneo]

   Daar heb ik geen overzicht van.
   Maar als ze wat laten liggen, hoeveel geef je dan in 1x?
   Katten zijn maar kleine eters.
   Normaal eten ze 10-12 prooien per dag, en je ziet dat vaak ook met brokjes eten – ze eten dan 10-15 brokjes per keer.

 14. Hoi Marilyn,

  Wij hebben een kruising blauwe rus kitten dametje van bijna 18 weken oud.
  Ze krijgt nu Renske kitten brokjes en natvoer van Animonda Carny kitten.
  Saartje laat veel scheetjes en poept behoorlijk veel op 1 dag van dit voer.
  Na het lezen van jouw site ben ik erachter dat haar huidige voer niet goed is voor haar.
  We willen haar graag goed voer geven waar ze ook wat aan heeft en wat bij haar past.
  We zagen dat power of nature ook voor kittens kan, is dat dan ook geschikt voor een kitten van 18 weken oud?.

  2e vraag mbt het natvoer wat wij geven.
  Ik had hier op de site gelezen dat Animonda Carny kitten goed is, maar ik kom niet uit de uitreken tool.
  Als ik het bereken kom ik uit op meer dan 200 gram natvoer per dag.
  En hoe combineer je dat dan met de brokjes zodat ze niet te veel krijgt?.
  Saartje weegt overigens 1,7 kg.

  Groetjes Brenda

  • Marilyn [Catmoneo]

   PoN kan inderdaad ook voor kittens ouder dan 18 week.
   (muv van de PoN Golden Year variant).

   Je vraag over de Voedingstool begrijp ik niet helemaal. Waar gaat het mis?
   Je kunt er brokjes en natvoer onder elkaar in zetten, zodat je zelf een combinatie kunt maken.
   Als je er niet uitkomt, kun je me het beste mailen met screenshots, dan kijk ik met je mee.

 15. Beste Marilyn,

  Wat een goede site heb je neergezet voor ons kattenliefhebbers! Precies de informatie die wij wilden weten voor het voer van onze kitten destijds, welke nu echt “poes” kan worden genoemd. Ze is een boskat waardoor haar kaak wat groter is dan de standaard kat. We merkten dat ze toen ze 9 maanden oud was begon met het bijna dagelijks overgeven van ongekauwde voer. We kwamen erachter dat ze al het normale voer / snoepjes zonder te kauwen doorslikt. We zijn toen genoodzaakt de “kleine” brokken uit categorie 1 van jouw lijst te mixen met grotere brokken. We gebruiken daar nu Purizon Large Adult Kip & Vis voor. Ik zag dat deze in categorie 3 valt in de lijst. Heb je toevallig een ander merk kattenvoer dat je aanraadt voor katten met grotere kaken? Het zou natuurlijk helemaal perfect zijn als we alleen goede brokken van een groot formaat kunnen geven.
  We geven ook natvoer in de vorm van soep (met water gemengd), waardoor ze niet overgeeft van de kleine stukken.

  Groetjes,
  Elise

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zoek op Large of XL, dan vind je de grotere brokken.
   Helaas zijn daarvan niet veel goed.
   Je kunt ook nog eens kijken naar voerpuzzels zodat je het eten kan vertragen.
   Dat helpt mogelijk ook tegen het overgeven.

 16. Hey leuke pagina, heb er al veel van geleerd.
  Vraagje,
  Wat denk je van de Versele-Laga opti life light kattenbrokken ?
  Het is een merk dat in Belgie vrij hoog aangeschreven staat. Tis vrij duur, maar de katten vinden het heerlijk.

  Alvast bedankt.
  Gr

 17. Top!
  Is er ook iets bekend over het merk Greenwoods?
  Die zie ik er nu nog niet tussen staan.

 18. Top webpagina dit! Ik krijg dit weekend voor het eerst zelf een kat (altijd wel een kat gehad, maar dan bij mijn ouders). En wou dit toch wat professioneler aanpakken dan de goedkoopste supermarkt brokken en natvoer. Dit is toch wel de website met de meest uitgebreide informatie die ik kon vinden! Dit helpt zeker met het maken van een goede keuze voor kattenvoer.

  Toch heb ik nog wel het idee dat deze lijst met wat simpele toevoegingen meer waarde kan leveren voor het algemene publiek, want de keuze blijft met deze lijst nog steeds lastig. Ik verbaasde mij bijvoorbeeld dat Royal Canin (RC) bijna overal in categorie 4 valt. Vooral omdat ik de ervaring heb dat specifiek RC voedsel levensreddend/veranderend kan zijn voor bepaalde katten met specifieke problemen. Dus ik snap dat de ingrediënten dat matig/slecht zijn, maar dat vind ik dan te kort door de bocht.

  Wat in mijn ogen dan een goede toevoeging kan zijn is om bijvoorbeeld reviews mee te wegen van zoveel mogelijk bronnen. Want als ik bijvoorbeeld kijk op de websites die voor het grote publiek bekend zijn zoals bol.com en petsplace, maar ook zooplus, dan scoort RC hier geweldig in de reviews. En ook super veel reviews. Pak ik bijvoorbeeld een categorie 1 brok van Purizon, dan lees ik op zooplus best wel wat 1 sterren reviews en die zeggen allemaal hetzelfde: diarree en overgeven. Dus dan denk ik, ja top dat hier op papier goede ingrediënten inzitten, maar de gemiddelde kat kan hier toch niet goed tegen, of er zit meer achter deze ingrediënten. Deze ga ik dus zeker niet aanschaffen!

  Afijn, zomaar een ideetje dat ik even had. Misschien verhoogt het de kwaliteit van de lijst voor het gemiddelde publiek dan wat meer. Purizon naar categorie 2 en RC misschien naar 2/3…

  Verder top wat jullie hier aan info hebben staan!

  • Dag Nick,

   We snappen heel goed dat het soms lastig kan zijn om op basis van een geschreven beoordeling echt een conclusie te trekken over wat nu goed is voor jóúw kat. Reviews van anderen kunnen daarbij helpen, maar komen ook met een kanttekening: Een slechte review is sneller geschreven dan een goede, en als een merk een keer een slechte batch heeft gehad, betekent dit niet gelijk dat het merk per definitie ook maar een slechtere beoordeling zou moeten krijgen.

   Wij zijn enorm trots op de objectiviteit waar onze lijsten op zijn gebaseerd. Dit betekent weleens dat we merken beter of slechter hadden verwacht, maar juist om die objectiviteit te behouden, passen we dit niet aan. Dat zou de kracht van de site naar beneden halen, en dat zou jammer zijn.

   Wat Royal Canin betreft: Wij kijken in deze lijsten niet naar veterinaire voedingen. We geloven oprecht dat merken met een degelijke wetenschappelijke achtergrond het op micro-niveau prima voor elkaar hebben, maar dit geldt dus wel puur voor specifieke situaties. In die gevallen kan het levensreddend zijn, dat betekent niet dat we die lijn dan doortrekken naar reguliere voedingen.

   We snappen daarbij ook dat supermarkt voedingen absoluut een toegevoegde waarde zijn aan de lijsten. Echter, we verzamelen de gegevens allemaal in onze vrije tijd, en kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk doen. Er zijn zó ontzettend veel merken, waarvan veel merken waar we positieve beoordelingen van verwachten, dat we ergens keuzes moeten maken. En ik persoonlijk focus me dan liever op wat ik wél zou adviseren, dan op waar ik niet enthousiast over ben, zonder een alternatief te kunnen geven. Stapje voor stapje komen ze er dus wel bij, maar dit vraagt tijd. En deze tijd steken we ook graag in andere projecten, zoals mensen leren hoe ze voedingen zélf kunnen beoordelen 🙂

 19. Hoi Marilyn,

  Ik heb een Britse Korthaar kater van 6,9kg. Van de dierenarts mag er zeker 1 kg af. Nu heb ik een proefpakketje Sanimed Weight reduction brok meegekregen. Is dit een goede brok?
  Dit zijn de ingrediënten: gerst, vetkanen, cellulose, gevogeltemeel, maïsgluten, aardappelzetmeel, rijst, johannesbroodmeel, erwten, luzerne, gevogeltevet, biergist (gedroogd), gelatine (gehydrolyseerd), zalmolie, globinepoeder.

  Analytische bestanddelen: eiwit 36,5%, vetgehalte 7,0%, anorganische bestanddelen 5,4%, ruwe celstof 14,0%, vocht 8,0%, calcium 0,85%, fosfor 0,81%, natrium 0,41%.

  Toegevoegd: antioxidanten: Tocopherol extract. Vitamine A, D3, E, koper, taurine.

  En, wat zijn goede andere alternatieven voor gesteriliseerde katten/gewichtsvermindering?

  Met vriendelijke groet,
  Anne-Marije

 20. Zeer goede en uitgebreide lijst.
  Zelf zijn we fan van de Purina kattenbrokken.

 21. Mijn kat is 5 jaar oud en eet uitsluitend droogvoer. (Ondanks dat hij nog maar de helft van zijn tanden/kiezen heeft, wegens tanderosie.) De dierenarts zegt dat natvoer slecht voor hem is. Hij drinkt ontzettend veel, dus alleen droogvoer is goed. Hij eet uitsluitend Eukanuba kip, maar omdat hij enorm is gaan krabben en likken aan zijn vacht en korsten en kale plekken heeft, kreeg hij prednison van de dierenarts. Dat hielp meteen, maar ik wil dat niet blijven geven. Zij vermoedt dat hij allergisch is, dus misschien een ander voer geven? Van de buurvrouw kreeg ik Felix Sensations en hij blijkt het lekker te vinden. Hoeraaaa! Alleen … Felix staat bij jou als cat. 4 dus niet aan te raden. Is het alsnog slim om het tijdelijk wél te doen, zodat we erachter kunnen komen of hij inderdaad allergisch is voor Eukanuba?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Marilyn [Catmoneo]

   De meest voorkomende oorzaak van jeuk is nog steeds vlooien.
   Dus mijn eerste vraag is altijd: is hij juist ontvlooit en weet je 100% zeker dat er geen vlooien zijn?
   Dubbel check dit als je geen vlo ziet: pak een kammetje, kam je kat een beetje, gooi de vuiltjes op een keukenpapiertje. Spray het wat nat met een plantenspuit, en druk de vuiltje kapot. Wordt het rood? Dan zijn het vlooienpoepjes en is stap 1 vlooienbestrijding.

   Is dat niet zo?
   Kijk dan eens in huis en tuin. Zijn er planten die kunnen irriteren?

   Is dat niet zo?
   Dan komt de stress aan de beurt. Dit is zo 1-2-3 niet te bespreken in een reactie hier, maar je inlezen over kattengedrag is het eerste wat je kunt doen.

   Qua voeding denk ik dat Felix niet gaat helpen over Eukanuba om dingen uit te sluiten. De ingrediënten zijn te vaag. Als het helpt, denk ik eerder dat het toeval is dan echt de voeding.
   Dan zou je echt een eliminatiedieet moeten doen met een voeding met 1 eiwit en liefst ook 1 koolhydraatbron.
   Wat dan geschikt is kan ik zo 1-2-3 helaas ook niet zeggen, omdat je kat uniek is. Ik raad dan aan een Voeradvies Plus te boeken, zie Voer advies voor Katten

 22. Hoi,

  Bedankt voor de voerlijst en al het advies. Mijn kat reageert heftig op DL-methionine, dit heb ik gemerkt toen ik hem Applaws gaf, hoog gehalte 1500 mg/kg. Toen zijn wij met advies overgestapt naar Sanabelle, waar hij wel goed op deed totdat hij zijn brokken begon te schrokken.
  Sanabelle leek toch geen goede voeding te zijn, dus belandde ik hier en merkte dat alle goede brokken DL-methionine bevatten. Volgens uw artikel over DL-methionine kunnen katten er gewend aan raken of beter op reageren na een paar weken. Daarom had ik besloten Porta21 Sensible te proberen, goed voer en minst DL-methionine gehalte, 810 mg/kg.
  De overgang ging goed, dus de eerste week of twee, maar daarna begon mijn kat te braken. Soms wat delen van brokken, meestal geel vloeistof (maagsap?) en schuim. Daarna begon hij dun vloeistof (waarschijnlijk ook maagsap) te braken en kwam dat zonder waarschuwing zo over mijn banken en kleden. Tot slot had hij ook last van diarree.
  Ik heb het geprobeerd, met de hoop dat hij er aan zou wennen, maar hij is veel afgevallen dus ben ik gestopt. Ik geef hem nu alleen Animonda Carny natvoer. Braken is meteen gestopt. Goed voer, maar een blik per dag is duur en ik zou graag willen dat hij toch een 50/50 dieet heeft, zodat hij goed op brokken kan kauwen en een verzadigd gevoel krijgt. Verder heb ik twee zakken Porta21 liggen, niet een heel groot probleem, aangezien wij een kitten verwachten die het waarschijnlijk wel tolereert, maar dan zou ik het bakje van het kitten wel apart moeten houden van mijn kat, zodat hij er niet van eet.
  Dus kom ik tot mijn vraag… Wat is de kans dat mijn kat aan DL-methionine kan wennen? Hoe pak ik dat aan en hoe lang zou ik over de stappen moeten doen? Heeft iemand hier ervaring mee?

  TLDR: Mijn kat is gevoelig voor DL-methionine en braakt er regelmatig van. Kan ik hem laten wennen en hoe? Het plan is om een 50/50 dieet met goed natvoer te geven.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Overgeven is een symptoom van vele problemen. Daarom wil ik je eerst aanraden om toch naar de dierenarts te gaan voor een check. Just to be sure.

   Wat betreft DL-methionine; sommige katten reageren hier niet lekker op.
   En bij jouw kat lijkt dat wel heel duidelijk als hij op Animonda gelijk stopt met braken.
   Maar natvoer is wel een andere substantie dan brok, dus of het per se aan de methionine ligt kan ik nog niet zeggen.
   Het kan ook zijn dat ie niet goed met brokjes kan, dat daar iets in zit wat niet goed valt, de brok op zichzelf, of omdat hij brok meer schrokt dan natvoer.

   Qua brok zou mogelijk Orijen iets zijn. Maar voor een volledig advies raad ik je aan hier even te kijken: Voer advies voor Katten

   PS:
   De Porta 21 die je hebt is vermoedelijk voor volwassen katten. Dat is niet geschikt voor een kitten, die meer voedingsstoffen nodig heeft. Controleer je dat nog even op je verpakking voor de zekerheid? <3

 23. Hi!

  Ik geef aan mijn drie katten Orijen Cat & Kitten. Wat is de reden dat ze een 2 hebben ipv een 1? Welke ingredienten wijken precies af?

  Ik hoor het graag! Alvast bedankt!

  • Dat heeft met de analyse te maken en niet zozeer de ingrediënten. De eiwitten vallen iets te laag uit (37% ME) en de koolhydraten iets te hoog (18% ME).

 24. Hallo

  Wauw wat een super interessante website!
  Ik heb 3 katten waarvan 1 met ernstig overgewicht kampt. Ik zou dus graag brokken geven met een laag vetgehalte.
  Purizon sterilised zit in cat 2 (11% vet)
  Nutrivet inne sterilised ook in cat 2 (16% vet)
  Feringa koudgeperst in cat 1 (15,8% vet) maar erg prijzig

  Maar nu kwam ik greenwoods kip met linzen aardappel en ei tegen (16% vet). Dit is betaalbaar en lijkt me goed qua samenstelling maar ik vindt het niet terug in de lijst.
  Er is ook een zam en turkey variant maar deze hebben weer meer vetgehalte.
  Onze katten leven binnen en krijgen brokjes en savonds 25gr natvoer per dag.
  Onze 3j rosse kater zou echt 2kg moeten afvallen voor zijn eigen goed.
  Wij bestellen alles via Zooplus.

  Super bedankt voor alle informatie!

  • Marilyn [Catmoneo]

   De cijfers van het etiket moet je wel in verhouding zien met de eiwitten en koolhydraten.
   Om ze onderling te kunnen vergelijken, moet je ze eerst omrekenen naar droge basis of metaboliseerbare energie.
   Bovendien is het vetgehalte zeker niet het enige van belang in de voeding voor afvallen.
   Bijvoorbeeld voldoende eiwit is zeer belangrijk voor het behoud van de spiermassa.

   Mogelijk vind je het interessant om de Training Overgewicht: Verantwoord Afvallen voor je Kat eens te bekijken.
   Daarin krijg je alle tips, technieken en inzichten om een kat gezond te laten afvallen – van voeding tot omgeving.

 25. Peter Ravestein

  Hoi Marilyn,
  Toen ik op jouw advies een zak Eden brokken bestelde, kreeg ik een proefzakje Markus-Mühle Beutenah kip meegestuurd. Er bestaat ook Beutenah kalkoen.
  Het bijschrift ‘prooi in een zakje’ klinkt veelbelovend maar of het dat ook is laat ik graag aan jou over.

 26. Hoi Marilyn,

  Wat een heerlijk fijn lijstje dit! Zelf gebruik ik momenteel Vigor&Sage. Kwam dit weekend een nieuw concept tegen (Tommie The Cat), misschien leuk om die brokken te analyseren. Vooral omdat het een nieuw, opkomend, merk is.

 27. Hi Marilyn, fantastisch dat jij zo grondig uitzoekt wat goede voeding is voor een kat. Ben ik heel blij mee. Ik wil
  zelf mijn kat graag biologisch voer geven maar biologisch goed droogvoer (categorie 1/2) kan ik in jouw lijst niet terugvinden. Of vergis ik me? Schesir is biologisch maar die staat er niet bij. Is dat om een reden?

 28. Hoi Marilyn,

  Als eerste complimenten over je site, zoveel informatie!

  Vraagje: als je kat een allergie heeft voor natvoer en het ligt aan de hoeveelheid eiwitten, moet je daar dan ook rekening mee houden bij de brokken? Ik vroeg het me af, aangezien de beste brokken hoog in eiwitten en laag in koolhydraten zitten.
  Ze krijgt nu namelijk alleen brokjes, de Iams Naturally Zalm & Rijst; enige dat ze lust en dat gaat goed (al wil ik op den duur wel overstappen op andere brokjes na het lezen van jouw site…), maar daar zitten dus minder eiwitten in.

  Alvast dank voor je reactie!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Wat bedoel je met “een allergie voor natvoer”? Welke reactie zie je bij je kat? Diarree misschien?

   Bij een echte allergie is die meestal voor een specifieke eiwitbron. Bijvoorbeeld kip. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen dat al triggeren. Jeuk wat tot kale plekken aan toe gelikt / gekrabd wordt is dan vaak 1 van de symptomen.

   Je vraag heeft dus wat meer specificatie nodig.

   Je kunt ook een persoonlijk advies aanvragen, dan kunnen we het goed bespreken voor jouw kat.
   Zie Voer advies voor Katten

   • Jessica Rooze

    Hoi Marilyn,
    Dank voor je reactie. Ze krijgt plekjes/wondjes op haar kopje door de jeuk, dus echt een allergie.
    Ze is pas sinds kort bij mij, ik heb deze informatie van de vorige eigenaresse, dus nog niet zelf ervaren.
    Mijn vermoeden is -na het lezen van jouw site- een eiwit allergie, maar weet niet welke soort, omdat er voornamelijk kip zit in haar dagelijkse voeding (ook al is het de zalmsmaak….).

   • Marilyn [Catmoneo]

    Als er nu vooral kip in het dieet zit, is het handig te starten dat te vermijden.
    Met een persoonlijk voeradvies kunnen we samen kijken naar welke voedingen mogelijk wel werken.
    Hier vind je meer info: Voer advies voor Katten

 29. Hallo,
  Wat vind je van de brokken van Schesir, bijvoorbeeld lam, ham en kip? Ik heb zoveel merken brokken al geprobeerd en mijn 2 Heilige Birmanen willen dit alleen maar eten. Ze waren Royal Canin gewend bij de fokker. Daar heb ik ze gelijk vanaf gehaald.
  Ik kan Schesir niet terugvinden in de lijst namelijk. Is het wellicht te hoog in koolhydraten?
  Ze krijgen uiteraard natvoer erbij, over de dag verdeeld.

 30. Inge Van Colenberghe

  Hallo,

  India, mijn kattekind is een nierpatiëntje. Dankzij de cursus van Marilyn heb ik heel veel bijgeleerd over voeding. Ook de voerlijsten zijn super!
  Ondertussen maak ik de voeding van India zelf, via een gepersonaliseerd recept van Bonnie E., doch merk ik dat India ook graag tussendoor, vooral ‘s nachts, wat korrels wil eten. Momenteel wissel ik af tussen Carnilove steril. (lamb & wild boar) en Markus Mühle kip. Bij de ene is de fosfor nog ok, bij de andere zit het beter met de koolhydraten…
  Ik heb echter nog wat opzoekingswerk gedaan en vond nog 3 merken die voor nierdieet ok zijn (denk ik).
  Nu zit ik wel in twijfel welke beste en gezondste zijn voor nierpatiëntjes…
  – MARKUS MÛHLE KIP
  – CARNILOVE STERIL (LAMB 1 WILDBOAR)
  – SPECIFIC KIDNEY SUPPORT
  – HAPPY CAT RENAL
  – TROVET VISION RID

  nb de verhouding die ze krijgt is per dag verschillend naargelang India beslist… want anders eet ze gewoon niet. Ze vast nog liever dan toegeven…

  DAG A: 85% verse voeding = +- 122.57 gram + 15% korrels = +- 7.70 gram
  DAG B: 70% verse voeding = +- 100 gram + 30% korrels = +- 14.75 gram

  Hoe kies ik nu best tussen de 5 merken van de droge voeding?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Regel 1: IETS eten is belangrijk dan WAT eten. Dus met het oog op India’s wisselende eetlust zou ik kiezen voor iets dat ze ook wil eten.

   Stap 2: Een analyse maken van de 5 brokjes, waarbij je kijkt naar fosfor voor de niertjes (bij stadium 1 onder 250mg/100kcal), evt. eiwitten als er nu eiwitten in de urine zitten, en vanwege het slechtere eten zou ik ook de kcal per gram meenemen. Dan hoeft ze er minder van te eten om toch aan haar calorieën te komen. Je geeft dit ook maar een deel van het dieet, en aangenomen dat de rauwe voeding laag in koolhydraten is, zou ik me in de brok niet zo heel erg zorgen maken over de koolhydraten.

 31. Goedenmiddag,

  Is power of nature een goede brok voor kittens die gevoelige darmen hebben? Of kan ik dan beter orijen nemen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat ligt heel erg aan je kitten. Waarom heeft ie gevoelige darmen en waarvoor? Uit het zich in diarree?
   Wanneer je dit niet goed weet, is het een kwestie van testen en proberen.
   Dan zou ik beginnen met Orijen, want die is makkelijker verkrijgbaar en ook in een kleine testverpakking.

 32. Hoi Marilyn,

  Ik heb in de zomer jouw training gevolgd i.v.m. met een te zware kat (9.5kg). Het gaat heel goed en er is al meer dan een kilo af. Kat is ook veel gelukkiger.
  Ik geef sowieso natvoer maar ik vul dit nog wel aan met brokjes. Ik geef Pro Plan Veterinary Diets Feline OM – Obesity Management maar die vind ik niet meer terug in de lijst. Ik zou wel willen overschakelen naar Porta 21 of Feringa maar is dat ook goed om overgewicht tegen te gaan?

  Groetjes,
  Nathalie

  • Marilyn [Catmoneo]

   Veterinary voedingen staan niet in deze lijst, want die is voor de gezonde katjes.
   Feringa koudgeperst is wel eentje die bij overgewicht een optie is.

 33. Beste Marilyn

  Hartelijk bedankt voor de geüpdatete versie! Ik geef Orijen Fit & Trim aan mijn kater van 9 maanden. Ik krijg nu een kitten binnenkort erbij. Ik wil haar nog echt kittenvoeding geven, maar als ze per ongeluk van die Orijen eet, kan dat dus geen kwaad want ik zie in je lijst dat het voor all life stages is. Dat klopt?

  Hartelijk dank voor je reactie!!

  Groetjes

  Tony

  • Dit stond inderdaad zo in het overzicht, maar dat was een foutje die erin geslopen was. De Fit&Trim is de enige variant van Orijen die niet geschikt is voor alle levensfasen. Zolang het bij kleine hapjes blijft (minder dan 10% van de kcal), is het niet zo erg, maar anders zou ik de voeding wel onbereikbaar maken voor het kitten.

 34. Hoi Marilyn,

  Je hebt de brokkenlijst geüpdatet waarvoor hartelijk dank.
  Mooi dat je zoveel energie steekt in het gezond houden van onze huistijgers.
  Maar hoe weet ik nu wat er nieuw is?

  Ik groet je,

  Peter

  • Marilyn [Catmoneo]

   Niet. We voegen merken toe, maar ik houd niet bij wat allemaal nieuw is.
   Eigenlijk maakt het ook niet echt uit denk ik. Als je een merk zoekt, typ je die in op het zoekbalkje.
   En als je wilt weten welke merken goed zijn, sorteer dan even op categorieën, zodat alle #1 bovenaan komt.

 35. Mag ik vragen waarom je run-free chicken van Edgard cooper ‘afraadt?’

  • De droogvoedingen van Edgard & Cooper bevatten dusdanig weinig eiwitten (nog geen 30% op energiebasis) dat we ze op basis daarvan eigenlijk al direct afkeuren. Ze zijn daardoor ook erg rijk aan koolhydraten, waardoor we ze dus niet geschikt vinden voor de kat als carnivoor.

 36. Bedankt voor de nieuwe lijst!
  Mijn kat krijgt alleen natvoer en rauw, maar ik heb er me toch even in verdiept (alleen in de beste brokjes, uit nieuwsgierigheid).
  Wat mij opvalt is dat er in de meeste brokjes psylliumvezels zitten. Naar mijn weten werkt dit toch een te harde ontlasting in de hand als er niet voldoende bij gedronken wordt?
  En bovendien zitten er in veel merken van de “beste” brokjes ook nog DL- methionine in… ook niet erg gezond, denk ik.
  Groet,
  Kate

  • Marilyn [Catmoneo]

   Wij nemen een hele variëteit mee aan eisen voor de brokjes.

   Methionine is bv een essentiële aminozuur voor katjes. En 1 van de meest limiterende aminozuren. Daarom moet het soms aangevuld worden.
   Specifiek daarvoor hebben we categorieën opgesteld voor wat we als “te hoog” noteren en wat als “acceptabel” door kan.

   Bij vezels moet je kijken naar de soort EN de hoeveelheid. En dat doen we dus ook.
   Wat dan passend is bij een kat kan uiteraard verschillend zijn, maar dat is altijd zo. De een kan beter wat meer vezels hebben, de ander juist wat minder.

 37. Hi,

  Enorm bedankt voor alle goede informatie! Ik lees ik de reacties dat er elk moment ook een overzicht voor kitten brokjes aan komt. Hebben jullie enig idee wanneer dit zal zijn?

  Alvast bedankt!

 38. Hi Marilyn,

  Mijn 3 katten geef ik Royal Canin Dental (ze hadden wat rood tandvlees toen ze kitten waren, nu gaat het goed) Ik zie bijna alle royal canins op 3 of 4 uitkomen. Ik ga ervan uit dat de Dental variant niet op 1 zal uitkomen 😉 Klopt dat? En is een koudgeperste brok beter om aan een kat te geven, want dan ga ik daar op selecteren. Dankjewel alvast voor je antwoord. Groetjes Ingrid

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik vermoed niet dat de Dental ook maar iets beter uit de bus zal komen, nee.

   Koudgeperst is niet per se beter, althans: er is geen onderzoek gedaan om dat te bewijzen of te ontkrachten.

   Wel heb ik voor hondenvoer gevonden dat lysine vaker een verbinding aangaat met alanine, waardoor de lysine niet meer goed opneembaar is. (dit zijn allemaal aminozuren = de bouwstenen van eiwitten)
   Ook zouden er meer Maillaird reacties zijn waardoor er meer verlies is van aminozuren en koolhydraten.

   Ook lijken katten geperste brokjes minder vaak lekker te vinden. Mogelijk door het lagere vetgehalte en/of door de textuur ervan.

   Verder zijn er enorme verschillen te vinden. Feringa Koudgeperst en Markus Mühle komen bijvoorbeeld goed uit de bus, terwijl DARF bites niet goed scoren.

   Voorlopig kan ik dus nog niet zeggen of geperste brokjes nu echt beter zijn dan geëxtrudeerde brokjes als het gaat om de voedzaamheid. Ik zou daar dus niet per se op selecteren.

 39. Hallo, ik heb een vraag over arden grange sensitieve en Arden Grange light. Ze staan nog niet in de lijst. Zou jij aub als je tijd hebt kunnen uitzoeken of dit een goede brok is. Mvg Vera

 40. Hoi Marilyn,

  Wat heb ik al veel aan je site gehad! Bij onze Belle werd diabetes geconstateerd, ik had haar voor de zekerheid laten testen bij de gebitscontrole. Ik vond haar afgevallen en dacht dat het aan haar gebit lag, maar vond ook dat ze veel dronk. Helaas inderdaad suiker. Na de operatie ( 2 hoektanden en 3 kiezen getrokken) eerst haar voeding aangepast n.a.v. jouw adviezen. Helaas had ik toen al een zak Hills brokken van de dierenarts gekocht. Ik wilde zien wat er gebeurde bij het helemaal overgaan op natvoer, heb eerst een maand Kattovit gegeven, daarna overgestapt op Animonda diabetes, omdat ze één keer een bijna normale waarde had. Toen kreeg ze nog geen insuline. Nu krijgt ze 1,5 I.U. Prozinc. Maar omdat ik hoop dat ze in remissie zal gaan zijn ook de andere drie dames alvast overgegaan op koolhydraat arm natvoer van Thrive en MAC’s, zodat het geen kwaad kan als Belle eens per ongeluk wat van hun voer eet. Ze doen allemaal mee met het intensieve voerschema van Belle ( 5x per dag onder bewaking 🙈) Hoera voor thuiswerken!
  Nu heb ik twee vragen: kan ik de diabetes brokken aan de anderen voeren? Voorheen kregen ze onbeperkt Maine Coon brokken en het duurde even voor ze aan alleen natvoer gewend waren, maar het liefst willen ze droge brokken.
  En ik zag ergens in een lijst dat Markus-Mühle Beutenah brokken héél laag in koolhydraten zijn: KH% droge stof 4,20? Ken je dat merk en zouden de dames die (soms) kunnen eten ?

  Hoor het heel graag 🤗

  • Marilyn [Catmoneo]

   Om eerlijk te zijn zou ik de Hills brokken lekker aan het dierenasiel doneren, en ze zelf niet meer voeren.

   De Markus Muhle brokken staan in de lijst, en zijn inderdaad laag in koolhydraten. Zou kunnen voor je diabetes katjes. Alhoewel mijn voorkeur nog steeds uit zou gaan naar zoveel mogelijk natvoer, juist vanwege het vocht 🙂

   • Wat heb ik veel baat gehad aan jou lijsten. Nu heb ik wel een probleempje. Ik kwam laats de natural trainer tegen bij een dierenspeciaalzaak die alleen dit merk verkoopt. Dus ik heb gelijk 10 kilo gekocht omdat ze beweerde dat het koolhydraten arm was. Mijn katten moeten namelijk 1 kilo afvallen. Maar ik zie nu dat het bij je lijst onder nummer 4 valt. Ik zou graag willen weten waarom dit het geval is. En of ik dit voer met een voer van categorie 1 kan mixen tot dat ze op zijn?

    Echt een supper site heb je. Ik koop mijn nattevoer wel aan de hand van je categorie 1 voor nattevoer.

   • Marilyn [Catmoneo]

    In de regel komt het door te veel koolhydraten en te weinig eiwit.

    Je kunt dit mixen met een cat. 1 (zie hier meer over wisselen en mixen: Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?)

    Ik raad aan brokjes op te maken in 6 à 8 weken ivm voedzaamheid. Vaak is een 10kg zak dan niet ideaal, omdat het niet snel genoeg op gaat. Tip voor de volgende keer 🙂

   • Hi Marilyn,

    Ik heb toch je advies opgevolgd en alle dames op een strikt dieet van natvoer gezet. Belle op Animonda integra protect en de anderen op Animonda Carny country. Omdat Belle erg lastig in te stellen was ook nog met haar naar internist geweest. Uiteindelijk heeft het strenge regime geholpen, want….ze is sinds eind augustus in remissie 🥳😻 Wat goed te monitoren was met een Freestyle libre sensor.
    Sindsdien eet ze mee met de anderen en is in totaal 500 gram aangekomen. Nu vroeg ik me alleen af of ik beter kan overstappen naar een wat lager calorisch voer?? Of gewoon minderen in de hoeveelheid voer…en welk ander koolhydraatarm/ vrij voer zou dan geschikt zijn?
    Hoor graag wat jouw gedachten hierover zijn.

    Blije groeten van Léontine & Belle 🐾

   • Marilyn [Catmoneo]

    Wow Léontine, goed nieuws!!! gefeliciteerd!

    Ik kan zo niet goed inschatten of je minder voer moet geven, omdat ik daarvoor te weinig info heb over haar en het voer dat je nu geeft.
    Misschien is de Voedingstool iets voor je? Dan kun je door alleen cijfertjes invoeren zien hoeveel je moet voeren.

    Animonda Carny is laag genoeg in koolhydraten en kcal, en de winst die je hier behaalt is miniem denk ik.

 41. Goedemiddag,

  Mijn kittens zijn bijna 4 maanden oud en 2 weken bij mij. Bij de fokster kregen zij royal cannin brokken en natvoer van almo en gourmet. De ene is sinds ze hier is aan de natte poep en af en toe diaree. De ander is sinds 1 week aan de diaree. Nu heb ik tijdelijk brokjes meegekregen van de dierenarts speciaal voor hun darmen om het weer rustig te krijgen dit krijgen nu zo’n 3 dagen, hier lijken ze het beter op te doen. Nu wil ik overstappen van royal canin naar andere brokjes en zit te twijffelen tussen orijen, thrive of celtic. Ik ben alleen bang dat door het hoge eiwit gehalte ze ook aan de diaree gaan. Wat raad u aan?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Allereerst mijn vraag: is er ontlastingonderzoek naar parasieten gedaan?
   In mijn ervaring heel vaak de oorzaak van diarree bij kittens.

   De merken die je noemt zijn allemaal ok.
   Rustige overgang is extra belangrijk als voer inderdaad de oorzaak is van de diarree.

   Het analyseren van de voedingen voor jouw kat kost veel tijd, dus dat bereken ik als voeradvies.
   Meer info vind je hier: Voer advies voor Katten

   • Ja ze zijn getest op gardia. Ze zijn aan de diaree sinds ze ietjes meer natvoer hebben gekregen dan normaal. Ik wil sowieso van royal vannin af omdat ik niet zo goede verhalen hoort erover. Dan heb ik nog 1 vraag wat vind u van natvoer schesir ?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Schesir is volgens mij aanvullend, en daarom niet geschikt voor dagelijks gebruik / de hoofdmaaltijd.
    Dus controleer dat eerst even.
    En je hebt kittens, dus natvoer specifiek voor kittens is dan ook belangrijk.

    Je kunt de opbouw van het natvoer extra vertragen.
    Soms zelfs slechts 1 theelepel meer per week, zo langzaam is nodig bij sommige katten.

   • Hallo Sharon,

    Mijn kat had als kitten ook de eerste twee weken diarree en geen parasieten. Hij kreeg van begin af aan circa twaalf soorten kitten natvoer (cat.1 lijst Catmoneo alle leeftijden of kittenvarianten van het merk). Bij o.a. Feringa puur vlees konijn, kip, Rosie’s Farm, ND, Ziwi Peak, Granatapet, Sam’s Field, Wild freedom is zijn ontlasting prima en stinkt niet erbarmelijk, zoals bij Carny wel het geval is. Ook door voer met varkensvlees, vettig, kreeg mijn kitten diarree. Zorg, dat je kat voldoende vocht binnen krijgt, zeker bij diarree. Kattensoep met nog een beetje water erbij is hier een traktatie. Ook doe ik 2x per dag wat extra vocht bij het natvoer. Ook door brokken wordt zijn poep harder (ik geeft 75% natvoer en 25% brokken). Heb ook tig brokken geprobeerd en de Power of Nature brokken zijn favoriet. Wel gemerkt, dat ie daardoor meer drinkt dan bv. bij Orijen. Zorg ook, dat je meerdere kitten varianten hebt die niet allen uit kip of rund bestaan. Eend, konijn is er ook in kittenvarianten. Misschien heb je er iets aan.

 42. Hallo graag zou ik wat advies willen vragen ,wij hebben 13 katten en ik voer op dit moment carocroc lam en kip.
  Nu zou ik wel orijen willen voeren maar dat is helaas te duur met zoveel .
  Wat is een goed voer grootverpakking 15 kg en betaalbaar.
  Ik zie door de bomen het bos niet ,te veel soorten voer .
  Vr gr jantiena

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kijk even in de lijst, je kunt eerst sorteren op categorie score en dan op prijs, dan kun je al heel wat afstrepen en vanaf daar verder zoeken.

 43. Hoi Marilyn,

  Volgend maand krijg ik twee katten van 9 maanden .
  En nu wil ik droogvoer van Orijen ,Ziwipeat of Celtic connection geven .
  Het liefst blijft ik bij een van die merken . Of raad jij aan om dat af te wisselen in smaak?
  Het liefst geef ik ze meer natvoer.
  Alvast bedankt .
  Met vriendelijke groet Dagmr

  Ga zo door met je blog !

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik raad aan wel wat af te wisselen met merken, zie Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?

  • Beste Marilyn,

   Ik ben erg fan van je pagina. Vorige jaar is er bij toen onze kat Bolle suikerziekte geconstateerd. Omdat hij erg gevoelig was voor bepaalde soorten voeding zijn we over gegaan op vers vlees icm feringa koud geperst van zooplus. Zijn broer Bruno kreeg ander natvoer omdat hij al harde ontlasting heeft en met het vlees werd dit erger.Nu hebben we afgelopen augustus helaas Bolle in moeten laten slapen. En sinds eind september weer een kitten Ollie erbij. Bruno at vaak de kitten brokken op en ik had het idee dat zijn suiker af en toe daardoor ook omhoog ging. Dus over gegaan op andere brokken. Omdat Bruno hard ontlasting had tot verstopping aan toe kreeg hij royal canin erbij speciaal om de ontlasting zachter te maken. Maar Bruno’s ontlasting werd niet anders maar die van Ollie werd juist zacht. Nu krijgen Ollie en Bruno power of nature meadowland omdat Bruno toch wat zwaarder is en ik niet wil dat hij suikerziekte krijgt. Bruno doet het er goed op en Ollie op zich ook maar zij stinkt gigantische als ze naar de bak is geweest en meestal is het eerste deel van de ontlasting normaal alleen druppelt ze daarna wat zachte ontlasting na. Heb je hier tips voor? Ze krijgt sochtends en savonds 25 a 30 gram cosma (ander natvoer lust ze ook niet😅)

   • Marilyn [Catmoneo]

    Hoe lang krijgen ze nu PoN?
    Meestal duurt het ong 6-8 week voordat de darmen oké zijn met een voerwisseling.

   • 1.5 week krijgen ze dit nu. Cosma sinds ze hier is.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Dan nog even afwachten.
    Mocht het zo blijven, dan kun je nog eens een voerschakeling doen.
    ook al scoort een brok goed, dat betekent niet direct dat het ook de perfecte match is met jouw kat.
    Dus het is soms even zoeken naar wat goed werkt.

 44. Zijn de brokjes van Happy Cat aan te raden? Hierover vind ik nog niets terug op de site.
  We zouden graag eens ‘happy cat culinary adult kip’ aan onze volwassen katten willen voeren.
  We zouden dit merk ook overwegen voor onze kittens. Voor ons is het handig dat er verpakkingen van 10kg te verkrijgen zijn van bepaalde soorten voeding, dat komt veel goedkoper uit en de voeding gaat hier redelijk snel. Alvast bedankt.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hij volgt de “1/3 regel”: eiwit, vet en koolhydraten leveren allemaal zo’n 1/3 van de energie.
   Voor de kat is dat te weinig eiwit en teveel koolhydraten.
   Deze zal waarschijnlijk in categorie 4 vallen.

 45. Beste Marilyn,

  Ontzettend interessant wat je allemaal uitlegt!
  Mijn vraag is wat jouw mening is over de Coshida Adult brokken van de Lidl. Een webshop van de fabrikant kan ik helaas niet vinden. In welke van de 4 categorieën zal deze bijvoorbeeld vallen?

  Vriendelijke groet!

 46. Beste Marilyn,

  Wij hebben twee Britse kortharen die beide Husse sterilized krijgen. Eigenlijk hebben we Husse als aanbeveling meegekregen vanuit de cattery en dit overgenomen. Nu zie ik dat deze in cat 4 valt.. Zijn deze brokken echt zo slecht? Ze doen het er goed op, mooi op gewicht en een mooie vacht. Naast de brokken krijgen ze beide elke avond een half kuipje natvoer van Animonda vom Feinsten, elke dag een andere smaak.

  Zou jouw advies zijn om toch echt over te stappen?

  Alvast bedankt.

  • Wij baseren onze aanbevelingen op de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, en ingrediënten. Kijkend naar deze factoren bevelen we Husse inderdaad niet aan. De meeste varianten raden we zelfs af. Buiten dat adviseren we sowieso meer natvoer. Dat zou mijn eerste stap zijn.

 47. Ik heb laatst prins Brokjes gekocht En beginnen te geven aan mijn twee gesteriliseerde kittens van 8 maanden oud en dacht dat het wel een acceptabele brok is. Waar ligt het aan dat hij een 4 van je krijgt?

 48. Hoi,
  Ik geef momenteel power of nature fees favorite aan onze 3 katten. (2 maine coon en 1 boerderij katje) Nu zit ik nog te twijfelen of ik ga overstappen naar de meadowland mix, omdat 1 kat (maine coon) toch nog af en toe wat diaree heeft.
  Maar ik wil ze sowieso iets meer afwisseling gaan geven. Dus wat merken erbij. Nu durf ik het niet zo goed om en om af te wisselen ivm onze kat die daar snel op reageert met diarree. Dus ik dacht eraan om dan zelf een mix te maken van 2 of 3 merken en die dan standaard te geven. Eventueel af en toe een keer een wisseling maken in 1 merk. Kan dat ook? Ik wil dat sowieos merken die een 1 hebben. Voor het geval ze die ze het lekkerst vinden eruit gaan vissen. Maar moet ik hierbij ook nog opletten hoeveel ik van welk voer voer? of maakt dat niet uit. Zijn er ook merken of eiwitbronnen die ik beter niet samen kan voeren?

  Ik had ook ergens gelezen dat de kwaliteit en afkomst van de eiwitbronnen kunnen zorgen voor verminderde ontlasting. Kan dit ook het geval zijn bij de power of nature? En zit er tussen bijvoorbeeld feline finest sensible, Orijen fit en trim en ziwi peak venison een groot verschil in de kwaliteit van de eiwitbronnen? groot genoeg om verschil te maken?

  Hopelijk kan je mij wat tips geven waarmee ik weer een stukje verder kom.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Je kunt ook een mix maken ja. Zorg dan wel dat je niet te grote zakken neemt, want dan staan ze te lang open en neemt de voedzaamheid af. Zie Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?

   Qua eiwitbronnen maakt het elkaar niet zoveel, ligt meer aan het merk wat de kwaliteit is. Helaas wordt die verteerbaarheid van eiwitten niet vrijgegeven dus kan ik er verder geen uitspraken over doen. Dit is echt een kwestie van testen hoe jouw katjes erop reageren.

   • Tip (nagevraagd bij Orijen en PON om grotere hoeveelheden te kopen): ik verdeel de zak in kleinere porties en die dit in diepvries zakken. Je kunt brokken invriezen. Elke week haal ik dan een verse zak eruit. Ik bewaar het drie maanden in de vriezer.

 49. Hallo!! Ik heb een vraagje in verband met de brokjes van mijn 2 kittens. Ik heb een kitten van 9 maand en eentje van 5 maand. Beiden zijn gesteriliseerd. Momenteel krijgen zij Kitten sterilised van Royal Canin. Nu zou ik liever willen overstappen naar kwaliteitsvollere brokken.

  Nu weet ik alleen niet of ik binnen een kittenlijn moet zoeken of binnen een lijn voor gesteriliseerde katten. Brokken voor gesteriliseerde kittens zijn zo goed als nergens te vinden dus is het nogal lastig. Zeker gezien mijn oudste kitten gestopt is met groeien en de jongste nog in volle groei zit. ALS betekent dat ook dat het goed is voor gesteriliseerde kittens?

  Alvast bedankt!

  • Marilyn [Catmoneo]

   ALS betekent All Life Stages. Oftewel geschikt voor kittens, maar niet specifiek ook voor gecastreerde kittens.
   Voor kittens t/m 12 maand raad ik wel aan om een kittenvoeding te nemen ivm de groei en voedingsstoffen.
   Dan kun je tussen 11 en 14 maand rustig aan over naar adult voedingen.

 50. hoi hoi,

  ik heb wat adviezen nodig: ik heb 2 kittens van 12 weken (britse korthaar) ik wil ze graag het beste voer bieden wat er is. ongeacht de prijs.
  Wat is dan het eerste wat in je opkomt? brokken en natvoer? wil graag beide geven

  Royal canin is dus helemaal niet zo goed als ik het goed heb gelezen??

  Heeeeeel erg bedankt alvast!!!

 51. Allereerst echt heel erg fijn deze site en al jullie werk om ons zo goed mogelijk te adviseren!
  Ik heb een Britse Langhaar van nu 4,5 maand. Vanuit de Cattery kreeg ze Purizon Kitten als brok en Animonda Carny Kitten als natvoer, dit hebben wij tot nu toe overgenomen. Ik vind zelf dat haar poepjes (die er wel prima uit zien) redelijk stinken en overweeg om over te stappen op andere brokken maar zou wel graag in deze prijsklasse blijven heb je daar een tip voor? Qua natvoer hadden we een paar blikjes natvoer van Applaws Chicken & Pumpkin en die vond ze super lekker. Zodra zo’n blikje open gaat wordt ze helemaal wild dus overwegen we om met natvoer daar op over te stappen, hebben jullie daar ervaring mee?

  • Ik vermoed eerder dat de ontlasting wordt veroorzaakt door de Animonda Carny, dit zien we vaak. Overstappen op een andere brok zal waarschijnlijk dus geen verschil geven.

   Applaws is helaas geen compleet natvoer, maar er zijn wel merken met een gelijke structuur. In het natvoer overzicht kun je alvast kijken naar de merken die geschikt zijn voor alle levensfasen. Eind deze maand hopen we ook de kittenlijst te kunnen publiceren. Thrive heeft ook een kittenvariant, misschien is dat een optie.

 52. Hi Marilyn,

  Wat een ontzettend informatieve site.
  Momenteel zit ik nav diverse adviezen om mij heen met mijn 15 jarige kater op de Natural trainer chicken Urinary brok.
  Hij eet deze brokjes veel beter dan zijn oude Royal Canin.
  Nu zie ik tot mijn schik dat deze bij jou in de lijst van af te raden brokken staat. Geldt dit ook voor de Urinary variant?
  En het natvoer van Naturina?
  En zo ja waarom zijn deze af te raden en wat zou jij adviseren?

  Nb Overigens is hij aantal maanden geleden voor een Apk-tje 😉 geweest en was alles gelukkig in orde, zowel urine als bloed.

  Verneem heel graag. Alvast bedankt.

 53. Hoi Marilyn,

  Ik kwam dit tegen: https://www.yorapetfoods.com/ Het is kattenvoer gemaakt van insecten. Beter voor de planeet beweren ze, en dat geloof ik wel. En beter voor de kat, maar dat beweren ze allemaal. Is het kwalitatief vergelijkbaar met b.v. Power of Nature? Het is wel prijzig trouwens, bij een Nederlandse webshop 22,50 voor 1,5 kg.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Interessant. Eiwitten van insect, maar ook van mais. Dus geen single eiwit. Maar mogelijk goed genoeg voor sommige katten.
   Eiwitten zijn hoog genoeg, maar wel lager dan PoN hoor. Koolhydraten zijn me wat te hoog, en veel hoger dan PoN. Vet is erg laag. Calorieën per kilo zijn ook laag.
   Ik gok zo even snel dat ie in categorie 3 vanwege de koolhydraten. Zou hem denk ik alleen meepakken voor specifieke katten die echt moeite hebben met alle andere voeding.

 54. Hoi!

  Heb je site al vaker geraadpleegd in mijn zoektocht voor de beste brokjes, nu toch even een vraag. Is er misschien iets bekend over te snel werkende schildklier en dat wisselen van brokjes daar evt nog in kan helpen? Voer al een paar jaar Orijen fit&trim, daarvoor wisselde ik smaken van Orijen af. Iets zegt me toch eens iets anders te proberen, maar wat? Ik las iets over Feringa koudgeperste brokjes, die misschien eens proberen? Verder krijgt ze Gourmet mousse, gezondere merken eet ze dus gewoon niet op 🙁

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik heb me nog onvoldoende hierin verdiept om er momenteel iets over te zeggen.
   Aangepaste hoeveelheden jodium kunnen helpen, maar dit wordt 99/100x niet op de verpakking aangegeven.
   Ook wat meer eiwit helpt, juist omdat ze dit bij hyperthyreoïdie sneller verbranden.
   Dat is wat ik er tot zover over kan zeggen.

 55. Hallo, ik heb de recensie gelezen, erg leuk. Wat is het aanbevolen fosforgehalte in voedsel voor een poes van 14 jaar oud die zonder gezondheidsproblemen is gesteriliseerd? aan de veilige kant zijn? Ik ben van plan om N&D Prime Chicken & Pongranade Neutered, te kopen, wat is uw mening?

 56. Hallo, ik heb het artikel en de aanbevelingen gelezen en zou graag iets willen vragen over een senior (14 jaar) gesteriliseerde poes, zonder gezondheidsproblemen, over het voer wat volgens jou het maximale fosforgehalte in het voer zou moeten zijn?

  • Ik zie dat N&D Prime Grain Free Chicken & Pomegranate Neutered Cat misschien een goede oplossing is voor mijn kat, wat vinden jullie daarvan?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Voor nierfase 1 houden we grofweg 250mg/100kcal aan.
   Voor een senior mik ik op max 300mg/100kcal, maar helaas is onderzoek nog compleet.
   Oftewel: ze zijn nog volop onderzoek aan het doen hiernaar, dus dit is slechts een richtlijn.

 57. Hey

  Allereerst wil ik laten weten dat ik zoveel leer van deze blog/site.

  Ik heb 2 kittens (8 maanden oud). De DA heeft gezegd dat we al mogen overstappen op adult voeding omdat ze al 4,3 kg (mannetje) en 3,1 kg (vrouwtje) zijn.

  Echter wil ik ze echt graag goed eten geven wat voor allebei kan. Het zijn voltijdse binnenkatten. Momenteel geven wij ze Perfect fit Indoor 1+. Maar ik vind van dit merk niks terug in de lijst. Ik vroeg me af of dit goede brokken zijn? zo niet welke brokken raad je dan aan?
  En ook vind jij dat ik al mag overstappen naar adult voeding?

  Groetjes,
  Virginia

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik neem hem mee in de nieuwe update.

   Katjes kunnen het beste t/m 1 jaar op kittenvoeding blijven ivm voedingsstoffen. Wel kun je kijken of er iets passend is dat minder calorierijk is om te zorgen dat ze niet te dik worden.

 58. Beste Marylin,

  Bedankt voor deze super interessante en leerrijke website!
  Is het eventueel mogelijk om binnenkort een review te plaatsen over de brokken van Natura Diet Cat Sterilised?

  Alvast enorm bedankt!

  Groetjes Brechje

 59. Hallo,

  Ik vroeg mij af wat u van het merk Greenwoods als droogvoer vind voor katten. Ik had al mijn katten overgeschakeld naar dit merk op aanraden van iemand. Maar na hier op uw site wat gelezen te hebben, lijkt deze mij toch niet zo goed. Ik had graag een brok gehad waar ze een adult en kittenversie voor hebben. Greenwoods heeft helaas niets speciaals voor kitten. Orijen keek mij dan wel een goede keuze, maar helaas vrees ik dat dit financieel niet zou gaan langdurig. Hierbij een link van greenwoods bij zooplus: Check it out: #zooplus https://zooplus.page.link/GTir

  Dank u wel alvast voor al jullie moeite

  • Marilyn [Catmoneo]

   Heb de zalm en aardappel er even bijgepakt.
   Deze volgt de “1/3 regel”: eiwit, vet en koolhydraten leveren allemaal ong 1/3 van de energie.
   Voor de kat is dat te weinig uit eiwit en te veel uit koolhydraten.
   Ik vermoed dat deze in categorie 4 komt.

 60. Hi Marilyn,

  Met veel bewondering en respect lees ik graag alles wat je schrijft en uitgezocht hebt! Ik heb er al veel aan gehad.
  Ik vraag me alleen af hoe het zit met jodium in kattenbrokken. Ik kan daar online niet goed echt betrouwbare informatie over vinden.

  Dit heeft te maken met de brokken van Wild Freedom die ik mijn katten geef. Ze zijn hier dol op! ik dacht ook altijd dat dit goede brokken waren tot ik nu zie dat ze (sinds dit jaar?) op de afgeraden brokken lijst staan.
  Komt dit door het hoog jodiumgehalte ? 150mg? En wat is normaal? of nog gezond?
  En kan het zijn dat ze hierdoor extreem veel gaan drinken sinds dit voer?

  Alvast bedankt!
  Groet Anouk

  • Marilyn [Catmoneo]

   Helaas wordt het jodium gehalte zo vaak *niet* weergegeven dat ik er eigenlijk niets over kan zeggen.

  • Hoi Anouk,

   Ik weet niet zo veel van kattenvoer, maar als je goed naar de ingredientenlijst van wild freedom voer kijkt (Cold River Salmon) dan zie je het volgende:

   Samenstelling
   40% vers gevogeltevlees, 29% gevogelte eiwit (gedroogd), aardappelzetmeel, erwtenmeel, 10% zalmeiwit (gedroogd), vet van gevogelte; gevogelte lever (gehydrolyseerd), 2,5% biergist (gedroogd, bron van mannan-oligosachariden en ß-glucanen), ei (gedroogd), 1,13% lijnzaden, johannesbroodmeel (gedroogd), kaliumchloride; natriumchloride, 0,1% kruiden, gedroogd (kamille, brandnetel, venkel, bramenbladeren, komijn).

   Additieven
   Voedingsfysiologische additieven:
   Vitamine A 15.000 IE, vitamine D (vitamine D3) 1.500 IE, vitamine E (alfa-tocoferylacetaat) 150 mg, vitamine E 150 mg, vitamine B1 12 mg, vitamine B2 22 mg, vitamine B6 12 mg, vitamine B12 100 mcg, vitamine C 55 mg, taurine 1.400 mg, nicotinezuur 130 mg, Ca-D-pantothenaat 43 mg, foliumzuur 2,8 mg, biotine 1.000 mcg, cholinechloride 2.000 mg, koper (als koper (II) sulfaat, pentahydraat) 15 mg; ijzer (als ijzer (II) sulfaat, monohydraat) 200 mg; ijzer (als ijzer (III) oxide) 200 mg; mangaan (als mangaan II oxide) 50 mg; zink (als zinkoxide) 150 mg; jodium (als calciumjodaat, watervrij) 2,5 mg; selenium (als natriumseleniet) 0,15 mg.
   Technologische additieven:
   extracten die tocoferol bevatten, van natuurlijke oorsprong (=natuurlijke vitamine E)
   Energie per kg:
   ME (FEDIAF, 2016): 16,5 MJ / 3.950 kcal

   ==> Als je onderaan de lijst van voedingsfysiologische additieven kijkt, dan komt je tegen:
   ” …. zink (als zinkoxide) 150 mg; jodium (als calciumjodaat, watvervrij) 2,5 mg; …”

   Verwarrend dat bij de ingredienten lijst de hoeveelheden in percentages voor het bestandsdeel staan, en in de samenstelling de hoeveelheden er na. Het gaat dus om 2,5 mg jodium, niet om 150mg. Heb jij ook die review op Zooplus hierover geschreven? (staat er 2x)

 61. Hi Marilyn,
  Gebruik jouw site al een tijd voor meer informatie en deze blijft toch heel fijn, mede door de diepgang en gebrek aan verhulde advertising.

  Heb een vraag over droogvoer voor een ragdoll met voedselallergieën. Zijn er specifieke sensitive/food allergy brokken die je zou aanbevelen?
  Ik gebruik nu Hill’s Z/D omdat de cattery die haar ook gaf, maar zie toch soms rode plekjes ontstaan en bij beide dames soms wat slappe ontlasting. Het is helaas niet duidelijk waar de allergische reactie precies op is, al gaat gevogelte in ieder geval wel goed.

 62. Hoi,

  Ik zie dat ik op verschillende aandoeningen kan selecteren, helaas staat ons probleem er niet bij. Onze langharige kat spuugt heel makkelijk, daarom ben ik op zoek naar brokken die helpen om haren en dergelijke makkelijker te verteren. Royal Canin en hills hebben speciaal anti haarbal voet, maar die raden jullie juist af. Dus ik ben benieuwd wat je dan wel aanraad.

  Met vriendelijke groet,
  Nienke

  • Marilyn [Catmoneo]

   De vraag is even, waarom en wanneer spuugt ze?
   Haarballen, haar eten net na het eten, spuug/gal een tijd na het eten?
   Belangrijke vragen om te achterhalen waarom je kat overgeeft.
   Ben je ook al bij de dierenarts geweest om medische oorzaken uit te sluiten?

 63. Dank jullie wel voor het in kaart brengen wat goed voer is en wat je beter links kunt laten liggen. Naar zo’n overzicht ben ik al lang op zoek.

  Dankzij jullie ‘categorie 1 advies’ heb ik Feringa Koudgeperst Kalkoen besteld en inmiddels ontvangen. Nu zie ik opeens dat jullie in jullie overzicht in categorie 4 Feringa Adult Kalkoen hebben opgenomen. Dat lijkt dezelfde brok te zijn (check hyperlink). Op de zak staat ook Feringa Adult Koudgeperst Kalkoen.

  Nu ben ik in verwarring. Is het goed voer of toch af te raden voer? Ik kijk uit naar jullie antwoord, mijn katje is ziek (verdraagt veel voedingstoffen niet) en verdient zo snel mogelijk het beste voer.

 64. Hoi Marilyn,

  Ik vroeg me af of je koudgeperste en krokante brokken bij katten ook mag afwisselen en – of mengen? Ik heb begrepen dat dit bij honden afgeraden wordt, maar voor katten kan ik hier niets over vinden.

  Kun jij me hier iets over vertellen?

  Groet, Chantal

  • Ook bij honden is dit redelijk achterhaald/slecht onderbouwd. Er zullen dieren zijn die niet goed op een combinatie van verschillende typen voeding reageren, maar over het algemeen is het geen enkel probleem. Gewoon even kijken wat het beste werkt voor je kat, mengen of afwisselen, of gewoon beter bij 1 soort houden.

 65. Hoi,

  Allereerst wat een fijne blog die een hoop duidelijkheid geeft!

  Ik zit te twijfelen om porta 21 feline finest sensible voor mijn 2 katten te kopen, in de lijst komt deze als categorie 1 naar voren maar ik twijfel toch over de ingrediënten. Mijn inziens is de samenstelling namelijk veranderd te opzichte van even geleden. Er zit gehydrolyseerd pluimveemeel en eiwit in, daarnaast bevat het ook aardappel.

  Is dit een goede optie voor gesteriliseerde katten, of is de aanwezigheid van aardappel en gehydrolyseerde ingrediënten teveel aanwezig?

  Het volgende zit erin als ik het opzoek:

  Pluimvee (85,93 %) [pluimveemeel (42,66 %), pluimveemeel (gehydrolyseerd) (21,38 %), vers bereide kip (9,15 %), kippenvet (9,1 %), pluimvee-eiwit (gehydrolyseerd) (3,64 %)], Aardappel (5,12 %), biergist, gedroogde bietenpulp (ontsuikerd), mineralen, cellulose, veenbessen (gedroogd) (0,05 %), groene thee-extract, MOS (mannan-oligosacchariden), FOS (fructo-oligosacchariden).
  Additieven

  Voedingsadditieven:
  Vitamine A (23.625 IE/kg), vitamine C (42,80 mg/kg), vitamine D3 (1). 640 IE/kg), vitamine E (150 IE/kg), vitamine B1 (21,79 mg/kg), vitamine B2 (15,94 mg/kg), vitamine B6 (12,23 mg/kg), vitamine B12 (112,47 mcg/kg), niacine (163,41 mg/kg), Calcium D-pantothenaat (30,68 mg/kg), foliumzuur (3,48 mg/kg), biotine (317,21 mcg/kg), cholinechloride (230,77 mg/kg), taurine (840 mg/kg), zink [uit zinksulfaat, monohydraat & aminozuur zinkchelaat, hydraat] (153 mg/kg), ijzer [uit ijzer(II)sulfaat, monohydraat & ijzer(II)-aminozuurchelaat, hydraat] (95 mg/kg), mangaan [uit mangaan(II)sulfaat, monohydraat] (36 mg/kg), koper [uit koper(II)sulfaat, pentahydraat] (16 mg/kg), jodium [uit calciumjodaat, watervrij] (0,96 mg/kg).

  Analytische bestandsdelen

  ruw eiwit 47.0 %
  ruw vet 21.5 %
  ruwe vezel 2.5 %
  ruwe as 10.5 %
  magnesium 0.1 %
  vocht 7.0 %

  • Marilyn [Catmoneo]

   Het pluimvee eiwit hydrolysaat is bedoelt als smaakmaker.
   Porta 21 scoort laag in koolhydraten, en je ziet ook dat aardappel maar 5,12% is. Zeker vergeleken met vele andere voedingen is dat weinig!

 66. Hallo! Misschien een beetje een domme vraag maar ik wil graag Feringa Koudgeperste brokken toevoegen aan het dieet van mijn katten, maar ze krijgen normaal gesproken krokante brokken en geen geperste. Ik weet dat het bij honden afgeraden wordt die te mengen ivm kans op maagtorsie. Nu zal dat bij katten niet zo snel voorkomen, maar waar ik vooral mee zit is dat er een groot verschil is in hoe krokante brokken en geperste brokken gemaakt worden, en ik ben bang dat als ik dan dit zou wisselen met andere brokken (ze krijgen nu PoN en celtic connection) dat ze dan flink aan de diarree gaan misschien?

  Kan je zonder problemen gewoon de Feringa geperst mengen met de PoN of CC? Of is het beter om elke keer bij Feringa dan in 1x over te stappen ipv te mengen? Of is het juist beter om bij 1 ‘soort’ brok te blijven (dus of alleen krokante brokken, of alleen geperste brokken)?

  Heel erg bedankt!

  • Ook bij honden is dit redelijk achterhaald/slecht onderbouwd. Er zullen dieren zijn die niet goed op een combinatie van verschillende typen voeding reageren, maar over het algemeen is het geen enkel probleem. Gewoon even kijken wat het beste werkt voor je kat, mengen of afwisselen, of gewoon beter bij 1 soort houden.

 67. Dag Marilyn,

  Ik lees al een tijd al je blogs met plezier, ik haal er een hoop nuttige informatie uit. Dank hiervoor! Ik heb 2 bengalen (2 jaar oud, katers, gecastreed, binnenkatten. 1 van hun iets aan de zware kant) en ben al een tijd bezig om een kwalitatief goede brok te voeren. PoN en Purizon geprobeerd, beide gaf diarree (uiteraard heel langzaam en rustig gewisseld/opgebouwd) ze zijn nu weer terug op royal canin bengal, dit gaat goed.

  2 vragen aan jou:
  1. Hoe denk jij over de royal canin bengal? (Deze staat namelijk niet in de lijst ‘afgeraden brokken’)
  Analytische bestanddelen, volgens de website van royal canin: Ruw eiwit: 40% – Ruw vet: 18% – Ruwe as: 7.7% – Ruwe celstof: 3.8% – Per kg: Omega 6 vetzuren: 43.1 g – Omega 3 vetzuren: 10.1 g.
  2.Heb jij een ander optie voer voor katten met toch wel gevoelige darmen? Ik denk zelf dat juist dat het hoge percentage eiwit voor diarree zorgt.

  Ik voer overigens 3 keer per dag brokjes (afgewogen) en wat natvoer (Animonda Carny) voor het slapen gaan.

  Ik hoop van je te horen, alvast bedankt voor je tijd!

  Met vriendelijke groet,
  Denise

 68. Maaike Karamati

  Wat een fijn overzicht! Kan je mij alleen uitleggen waarom Leonardo adult salmon in de afgeraden categorie staat? Het eiwitgehalte ligt op 80% en de ingrediënten lijken goed… Ik heb een lastige eter en deze vindt ze heerlijk. Eigenlijk houdt ze alleen van vis. Maar misschien zijn hierdoor de brokjes niet goed?

 69. Erg nuttig deze site en fijn dat iemand zich er zodanig in heeft kunnen verdiepen.
  Ik ben ook voor marketing van RC gevallen nadat onze zwarte kater chronisch struviet vorming gediagnosticeerd kreeg. Toen we 3 jaar later britste korthaar erbij gekregen bleef ik maar RC loyaal omdat ik zag dat ze rasspecifiek voer maken, maar helaas is dit meer marketing dus dan wetenschap.

  Mijn plan is nu om voorzichtig en met beleid over te stappen. Ze kregen nu brokjes en 1x per week natvoer. Dit gaat 50-50 worden. ‘s ochtends nat, ‘s avonds droog.

  Voor mijn castreerde britse korthaar wil ik overstappen op Purizon sterilised omdat deze zo goed uit de test komt. Daarnaast wil ik de goede scorende animonda carny en feringa blikjes geven.

  Voor de zwarte kater met struviet wil ik compleet overgaan op kattovit brok en natvoer.

  Wat vind je van dit voedselplan? en is het voldoende om rond de 35 gram brokjes te geven ‘s avonds en ‘s ochtends ong. 100 gram natvoer?

  • Ik zie nu overigens dat Purizon kip & vis beter scoren dan purizon kip & kalkoen, is het verschil hiertussen zo drastisch? In de reacties hieronder zie ik wel dat je vaak Purizon sterilised aanbeveelt. Is het voor een gecastreerd katertje van bijna 7 maanden trouwens essentieel dat hij uitsluitend sterilised voer krijgt? Of kan ik ook normale purizon, goed afgewogen geven, gezien die onder categorie 1 vallen?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Er zitten kleine verschillen in hoeveelheid eiwit en koolhydraten. En ook wat kleine dingetjes in de ingrediënten.

    Om objectief te blijven hebben we vooraf categorieën gemaakt voor diverse eisen (bv hoeveel eiwitten).
    Als ze daar dus nét onder zitten, kan het zijn dat ze in het geheel naar categorie lager gaan.

    Een kat die gecastreerd is hoeft niet per se sterilised te krijgen.
    Er zijn ook ‘gewone’ varianten die wel lichter zijn in calorieën.
    Wil je meer weten, dan is de basiscursus handig om te volgen: Cat Talk: De Basis van Kattenvoeding

  • Marilyn [Catmoneo]

   Zullen we dit verder bespreken in een voedingstraject?
   Voeding Advies: Welke voeding is goed voor jouw kat?
   Elke kat is uniek en dan kunnen we specifiek jouw katjes bespreken.

 70. Hallo Marilyn,

  Wat een handige website!
  Op dit moment krijgen mijn 5 katten -leeftijd tussen 2 en 4jr- Ownat ‘adult prime kip/kalkoen’ en daar doen ze het echt goed op (eerst kregen ze Felix en supermarkt brokjes). Hun vacht glanst weer en de ontlasting is goed, behalve dat ze nu na bijna een jaar wat stevig worden ondanks dat ik mij aan de hoeveelheid houd en ze genoeg bewegen/buiten spelen.
  De dierenarts raadde aan om minder voer of ‘sterilised voer’ te geven. Minder voer werkt niet, want dan gaat iedereen zeuren 😉

  Nu vraag ik mij af wat je welke van de 2 het beste is? In ingrediënten zie ik wel verschil, maar qua eiwit/vet/koolhydraten lijkt het gelijk:
  https://www.zoomalia.nl/dierenwinkel/ownat-just-grain-free-sterilized-kip-p-42720.html
  https://www.zoomalia.nl/dierenwinkel/ownat-prime-grain-free-sterilised-kip-kalkoen-p-42708.html
  Of is er een ander merk/soort voer wat je zou aanraden?

  Groeten,
  Liz

 71. Ik worstel voor onze kittens nog steeds met de keuze voor goed droogvoer, ze krijgen momenteel Wellness Core kitten brokken en 2x per dag kvv (ze eten per kitten ca 100 gram per dag). Sinds de Royal Canin Kitten brokken zijn vervangen voor graanvrije brokken met hoger eiwitpercentage valt het me op dat de ontlasting plakkeriger en natter is. Niet dun, maar ik moet de vacht toch wel regelmatig wat schoonpoetsen en dat vind ik niet normaal.

  Mijn vermoeden is dat het eiwitpercentage voor hen gewoon wat lager moet, bij Royal Canin was dit 36% (kitten variant) en de Wellness Core 44% eiwit. Op papier mooi maar voor de stoelgang werkt het hier eigenlijk niet echt mee. KVV eten ze met smaak maar we willen brok blijven aanbieden omdat we soms wat langer weg zijn en we het niet prettig vinden dat ze afhankelijk zijn van ons wanneer ze kunnen eten.

  Welke brok raden jullie mij aan? Ik zoek iets dat tussen de 35%-40% eiwit uitkomt, mijn gevoel zegt dat dit beter werkt voor de stoelgang.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Het is beter te specificeren welke cijfers je nu bedoelt, bedoel je 35%-40% zoals het op het etiket staat?

   Het kan altijd zijn dat een bepaalde voedingen niet goed passen bij een kat, of dat een overgang van voeding te snel is gewisseld, dat er diarree / platte stoelgang ontstaat.
   Dat wil niet zeggen dat dit altijd door de hoeveelheid eiwit komt.

 72. Soraya Vleeshakker

  Beste Marilyn,

  Wat een fijn artikel! Heel handig dat dit bestaat. Ik heb alleen een vraag. Ik heb een mainecoon die straks over mag naar adultvoer. Nu had ik allereerst vanwege dit schema gekozen voor purzion. Alleen nu zag en las ik dat de brokjes wel erg klein zijn voor grote rassen. Op dit moment geef ik nog concept for life mainecoon kitten (gaat ze erg goed op) samen met wild freedom zachtvoer.
  Ik vroeg me af of concept for life mainecoon adult aan te raden is? Ik zie wel dat er 3 soorten van dat merk af te raden zijn, maar van de mainecoon versies is beide niks zichtbaar. Ik hoop dat u me kunt helpen.

  Met vriendelijke groet
  Soraya

  • Marilyn [Catmoneo]

   Grotere rassen of HTK katten wijken niet af in hoeveel ze heel doorslikken.
   Dus over de grootte van de brokjes zou ik me geen zorgen maken.
   Katten kauwen niet, ze kraken hooguit een brok tussen de tanden. Het meeste wordt echter gewoon heel doorgeslikt.

 73. Hoi, wij hebben 4 ragdolls in verschillende leeftijden. Een jaar of twee geleden heb ik Power of Nature geprobeerd, maar ze vonden het niet zo lekker en hadden geen stevige ontlasting meer. Een paar weken geleden wilde ik nog een poging wagen, de andere smaak van Power of Nature gekocht en heel langzaam opgebouwd. Deze smaak vinden ze erg lekker, maar drie van de vier hebben geen goede ontlasting. Nummer vier doet het er erg goed op, krijgt een mooi zacht vacht. Voor de andere drie ben ik weer teruggegaan naar hun oude voer (Royal Canin indoor), maar ik wil zo graag beter voer geven. Daarbij komt dat ze nu ineens meer braken, zonder haarballen. Geef dus nu ook extra haarbalpasta. Welk schema kan ik het beste aanhouden om over te stappen naar ander voer?
  Alvast bedankt!

 74. Hi,

  Ik had, dankzij je zeer handige tabel, bijna nieuwe brokken besteld van Purizon, om mijn katten te laten overschakelen van Royal Canin. Helaas lees ik in de reviews op Zooplus zeer slechte reacties van de laatste maanden over deze brokken. Katten die er heel slecht op reageren (diarree, braken, jeuk,…), bij meerdere smaken. Misschien het vermelden waard? Ik durf ze in ieder geval voorlopig niet te testen aangezien 1 van mijn katten al allergische reacties (jeuk) vertoont.

  Groetjes,
  Sabrina

 75. Hoi wat vind je van het merk fokker en dan de balans versie

  • Marilyn [Catmoneo]

   Voor het analyseren van een heel merk ben ik een dag bezig.
   Helaas kan ik dat zo dus niet zomaar even doen.
   Ik zet hem op het to-do lijstje voor later.

 76. Ik,zie door de hoge bomen het bos niet meer……
  Bestaan er brokjes die als aanvulling kunnen worden gegeven ?
  Mijn twee wervelwinden zitten nu op natvoer, ik wil ze als afsluiting aanvullende brokjes geven.
  Ik kom echter enkel complete brokjes variaties tegen 😔

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ha, maar dat is geen probleem heh!
   Complete brokjes zijn ook prima als “aanvulling”.
   Doe ik zelf ook: een 10 brokjes die ik met spelletjes gebruik 🙂

 77. Dag Marilyn

  dank voor deze mooie lijst en alle andere nuttige info of je website!

  Ik weet even niet zeker of het al ergens hierboven staat maar de Zooplus link die staat bij Purizon Adult Kip & vis leidt naar de verkeerde pagina, namelijk die van de Feringa brokken.

  Is dit de juiste link?
  https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/purizon/purizonadult/409792

  Ik ben namelijk geïnteresseerd in deze brokken. Ik wil deze gaan voeren aan onze kater van 9 maanden, in combinatie met natvoer, uiteraard gekozen dmv je blog over natvoer :-).

  Gisteravond trouwens je webinar gevolgd, heel interessant en leerzaam, bedankt!

  Gr.
  Maya

 78. Hi! Ook ik ben erg benieuwd naar je oordeel over de brokken van Vigor & Sage. Die onze dierenwinkel verkoopt is graanvrij en ziet er op eerste blik heel goed uit.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Vigor & Sage bestaan uit meerdere varianten en dit kost me zo een hele dag het allemaal te bekijken.
   Dus ik zet het op het to-do lijstje voor later 🙂

 79. Hoi Marilyn en Kim,
  allereerst bedankt voor jullie werk voor deze site, ben begin dit jaar via dit artikel hier op gekomen en ben erg blij met de info 🙂
  ik kreeg laatst een hele zak Hayes Brothers Farm Raised chicken indoor voor mijn twee (jong) volwassen katten – poes en kater, ± 6 jaar – van vrienden omdat hun katten dat niet lustten – de mijne vonden het wel lekker 🙂 ze kregen daarvoor (en krijgen nu weer) Purizone Wild Zwijn & Kip/Rund & Kip. het zijn binnen/buiten katten, hebben tuinen, pergola en balkonnetje tot hun beschikking, maar worden “in’t gareel” gehouden door 6-10 buurkatten 😀 😀
  omdat mijn kater behoorlijk rond wordt (daarvoor ben ik al gewaarschuwd door de vorige eigenaar ;-)) ben ik op zoek naar light voer. ze deden het volgens mij op Hayes indoor ook goed, en ik vraag me af, hoe dat voer scored kwa voedingskwaliteit – hebben jullie dat al een keer gecheckt?
  ze krijgen trouwens 1xdags nat en 1xdags brokken (dat ze niet in één keer oppeuzelen), en af en toe vers (rund)vlees.
  van het natvoer maak trouwens ik al jaaaaaaaren “soep” met warm(!) water, nadat ik ooit bij één van mijn katers moest letten op genoeg vochtopname – ze vinden het allemaal héérlijk, en lebberen het altijd gretig weg 😀 😀 <3

  groetjes,
  as (en lara en kinkie)

 80. Hallo Marilyn,

  Welk merk raadt je aan bij een 11,5 jarige gesteriliseerde maine coon met een verminderde nierfunctie? Ze krijgt van kleins af aan Freitag’s best meal, lam en rijst. Ik merk dat ze steeds meer gaat drinken.

 81. Goedemiddag,

  Wij zijn de eigenaren van 7 perzische katten, ze zijn in de leeftijd van 8-14 jaar. Wij hebben in het begin Royal Canin Persian gegeven maar hebben al vrij snel de overstap naar Orijen Cat & Kitten gemaakt. Behalve de soms slechte verkrijgbaarheid zijn we verder altijd tevreden geweest.

  Sinds een paar jaar heeft 1 van onze katten last van korstjes de mate hiervan varieert een beetje, Echter, een paar weken geleden, kreeg hij behoorlijke uitslag onder aan zijn kin. Volgens de DA mogelijk toch agv een allergische reactie op het voer.

  Om deze reden overwegen we over te stappen naar een ander voer waarbij we niet willen inleveren in kwaliteit (en misschien nog voor betere gaan). Omdat 1 van onze poezels gevoelig is voor blaas/urinewegproblemen moet hier rekening mee worden gehouden.

  Wat zou een goed alternatief voor Orijen zijn?

  Alvast dank!

  • Marilyn [Catmoneo]

   In de lijst vind je verschillende alternatieven.

   Als het puur op de kin zit – wat voor soort bakjes gebruik je?
   Soms krijgen katten dit namelijk ook van plastic bakjes of aluminium.
   Experimenteer eens met een porseleinen / keramieken bakje, mogelijk helpt dat al voldoende.

 82. Dag,

  Wij hebben twee ragdolls. De ene (poes) is 1 jaar en 2 maanden en de ander (kater) is net 17 weken. Beide katten zijn gesteriliseerd.

  Wij zijn op zoek naar een brok die voor beide katten goed zijn om te eten, zolang de ene nog een kitten is (tot 1 jaar dus :)). Momenteel hebben we Cat & Kitten van Orijen maar ik heb het idee of gaan ze er niet heel goed op, ontlasting is niet zoals het was/hoort.

  Zijn er nog andere brokken waar ik aan kan denken die goed zijn voor beide levensfasen? Voordat de kitten er was kreeg de poes purizon kitten (kitten kwam ongeveer op het moment dat de poes 1 werd) en ging daar wel goed op.

  Groetjes en hartstikke bedankt voor een advies!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Alle voedingen in de lijst waar “ALS” bij staat, zijn voor alle levensfasen geschikt en kun je proberen.

   • Dag! Wat een mooie overzichtelijke site heb je gemaakt, mijn complimenten!

    Ik heb 6 katten, ze krijgen nu allemaal RC omdat 1 van
    mijn katten geopeerd moest worden aan blaasgruis (oxylaat?) omdat ik het een heel gedoe vond om telkens apart te voeren, eten ze nu allemaal rc.

    Maar na wat research te hebben gedaan schijnt RC helemaal niet zo goed te zijn, vooral niet dieet voer voor de blaas.

    Ik wil graag overstappen naar Porta. Mag mijn kat met blaasproblemen dat ook? Ze is afgelopen mei geopeerd en sindsdien gaat het eigenlijk allemaal wel goed. Mijn dierenarts zegt dat ze dit voer voor altijd moet eten, maar als ik internet zo afstruim over dit onderwerp is het maar de bedoeling dat je het max een jaar geeft?

   • Marilyn [Catmoneo]

    Calcium-oxalaat is lastig. De meeste diëten zijn daarvoor niet geschikt. Ik zou haar geen porta geven.
    Ik raad aan om de urine opnieuw te laten testen om te kijken hoe de urine pH ervoor staat en of er nog gruis te zien is.
    Zo niet, dan zou regulier NATVOER mogelijk kunnen. Maar brok raad ik echt af bij dit probleem.
    Is het nog wel aanwezig, dan is een renal natvoer een optie – maar die raad ik af om de gezonde katten te geven.
    Het is dus misschien lastig, maar het lijkt me echt beter de katjes hun eigen voeding te geven.

 83. Hoi,

  Graag zou ik een review zien over de katten brokjes van het merk Fokker Cat +Fresh Meat en Fokker Cat +Fresh Fish.

 84. Hoi hoi! Ten eerste wat een fijn artikel om te gebruiken, helaas kom ik er zelf niet uit.. ik heb een Ragdoll met leveraandoening op advies van de dierenarts voer ik hem nu hepatic van Royal Canin, maar mijn Maine coon kat eet daar ook van. Ik ben nu op zoek naar een voer dat voor beide geschikt is. Zelf denk ik dat hij de leverproblemen heeft gekregen door Royal canin Ragdoll wat ik hem daarvoor altijd heb gevoerd. Welk voer kan ik het beste volgens jou gebruiken? Hij vind nat voer helaas niet lekker, dus ik ben op zoek naar kwaliteit brokken, waar hij ook van aankomt, hij is namelijk de helft van zijn gewicht verloren.. (ps ze zijn ontwormd) alvast bedankt. Groetjes Rian

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hoi Rian,

   Wat naar voor jou en je kat.
   Helaas heb ik momenteel nog te weinig kennis over leveraandoeningen om je hier goed bij te helpen.
   Ik weet wel dat bij leverproblemen het vaak helpt het vetgehalte niet te hoog te hebben.

  • Hoi,
   Wij hebben 4 ragdolls in verschillende leeftijden en we liepen ook tegen het probleem aan dat ze niet allemaal hetzelfde voer krijgen. We hebben uiteindelijk voerbakken gekocht die open gaan door de chip van de kat. De twee jongsten hebben samen een bak (je kunt meerdere katten uit 1 bak laten eten) en de twee oudsten hebben ieder een eigen bak. Echt ideaal! Ik denk er ook over om de kattenbakken te voorzien van een chipluikje, dan kan ik hun gezondheid beter in de gaten houden.

 85. Hey! Welke brokken raad u aan voor een kat met zwakke darmen? En wel natvoer of juist geen?
  Alvast bedankt.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Dat is heel lastig zo te zeggen.
   Een voeding met 1 eiwit, en een licht verteerbare koolhydraatbron (bv rijst) is handig.
   Natvoer kan wel, sommige katten doen het daar juist beter op en het is veel makkelijker om hier iets in te vinden als single eiwit.
   Wat ook vaak belangrijk is, is niet te veel afwisseling. Een voeding zeker 6 week proberen om de effecten te beoordelen.

   Probeer je ook probiotica? Dat kan de darmen ook helpen ondersteunen.

 86. zeer interessant artikel 🙂 de aanbevelingen hebben heel goed voor mij gewerkt, dus bedankt.

 87. Hoi Marilyn,

  Weet jij ook iets over de magnesium levels van de aanbevolen brokken? Ik vind er bij veel fabrikanten online weinig tot niets over terug, terwijl teveel magnesium en fosfor (voor zover ik begrepen heb) bij kunnen dragen aan het ontstaan van blaasgruis. Bij Royal Canin en al het speciale urinary voer wordt het altijd keurig vermeld, terwijl ik er bij bijvoorbeeld Applaws en Purizon niks over vinden kan. Ik heb Applaws al gemaild maar geen reactie gekregen, Purizon heb ik zojuist gemaild hierover en wacht ik nog op reactie.

  Hoor graag of je hier iets over te weten bent gekomen in je onderzoek naar de beste graanvrije brokken 🙂

  Groetjes,
  Leonie

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hoi Leonie,

   Fosfor wordt in (ik gok even) 1/3 gevallen ofzo benoemt.
   Magnesium nog veel minder vaak.

   Ik ga je even door verwijzen naar twee artikelen hierover mbt de mineralen en blaasgruis:
   Blaasgruis en de urine pH: Hoe zorgt voeding voor een zuurdere urine?
   Specific Gravity bij blaasgruis katten: De invloed van vocht en mineralen

   en deze misschien ook nog
   Blaasgruisvoeding preventief geven aan je kat, een goed idee?

   • Hoi Marilyn,

    Bedankt voor je informatie! Ik heb je artikelen gelezen. Mijn katten worden morgen wederom even aangeprikt voor een uitgebreid urine onderzoek in de hoop dat ik wat meer duidelijkheid heb over de behandeling. Urinary voer lijkt niet echt te helpen dus wil graag uitsluitsel over de huidige PH waarden en of om struviet of calcium oxalaat gaat en of het om één of beide katten gaat.

    Ik heb inmiddels ook antwoord van Purizon over de magnesium levels:
    Chicken & fish – 0,09 %
    Fish – 0.08%
    Wild boar & chicken – 0.08 %
    Duck & fish – 0,101 %

    Verder heb ik bij Farmina N&D en Natural Health Cat Carnivore Adult ook goede fosfor en magnesium waarden gevonden. Van Applaws heb ik nog niks mogen vernemen… Ga ik dus ook niet meer kopen.

    Groetjes,
    Leonie

   • Marilyn [Catmoneo]

    Bedankt voor het delen!

   • Dag Marilyn
    Ik had een vraagje ivm de Natural Health Cat Carnivore Adult brokjes.
    Ik zie op de sites waar ze deze brokken verkopen overal: Analytische bestanddelen:
    46% Ruw eiwit, 20% Ruw vet, 1,4% Ruwe celstof, 7% Ruw as, 1,4% Calcium, 1,1% Fosfor, 0,9gr/kg Magnesium.
    Zijn de laatste waarden,met name magnesium dan nog binnen de vooropgestelde normen of is dit te hoog?
    Alvast bedankt!

   • Marilyn [Catmoneo]

    Dat lijkt me prima.

 88. Margriet Beekman

  Ik ben groot fan van jou blog en site over kattenvoer!

  Ik geef mijn kat power of nature, en Purizon, daar waar jij een 1 voor geeft!

  Nu heeft mijn kat ernstige diarree, maagdarm infectie….

  Je raad het al…. Op advies van de dierenarts Hills ID…. Blikjes natvoer en brokjes…

  Hoe nu verder straks? Ik zit met mijn handen in het haar….

  Kan ik straks terug naar power of nature? Of heb je een ander advies?
  Ik geef van Animoda de pouche, Mac’s en Rosie’s…

  Moet ik daar ook iets aan veranderen?

  Hoop zo dat je mij kunt helpen!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Waardoor heeft ie een maagdarm infectie gekregen?
   Dat moet eerst goed uitgezocht worden.
   Dan kun je betere voerkeuzes maken obv wat uit het medische onderzoek komt.

   • Margriet Beekman

    Waarschijnlijk een virus, kat had geen koorts. Verder alles in orde. Of misschien iets verkeerds gegeten…..
    Verder onderzoek was voorlopig niet nodig, hij is nu weer helemaal oké! Ik zie helaas zijn ontlasting niet( doet alles buiten en wil ook niet ander)
    Hij drinkt en eet weer goed! Is weer op muizen en kikker jacht dat zegt genoeg😜

   • Marilyn [Catmoneo]

    Fijn dat het weer beter gaat!

   • Margriet Beekman

    Natuurlijk ben ik bij de dierenarts geweest, 2 injecties, diarree remmers en pijnstillers meegekregen.
    Geen antibiotica, lichaam zou het vanzelf weer oplossen, gezien de verdere staat van zijn gezondheid.
    Dierenarts heeft natuurlijk wel voorgesteld bij blijvende klachten verder onderzoek te doen.
    Bobbi is een jonge kat van 1 1/2 jaar.
    Hij is weer springlevend, helemaal in zijn nopjes!

   • Marilyn [Catmoneo]

    Gelukkig 🙂

 89. Hoi Marilyn,

  Allereerst wil ik even zeggen dat ik zo blij ben met je website. Het is zo handig en overzichtelijk ook! Ik geef mijn kat van 11 maanden Purizon kitten variant. Deze is bijna op en ga nu overstappen op adult brokken, ik vind het nadeel van de Purizon brokken dat deze best stinken dus overweeg over te stappen op een andere brok. Ik denk zelf aan Porta21 Feline Finest Sensible. Ik wil alleen niet achteruit gaan qua voeding, is dit een goede keus of is Purizon wel echt beter? Mijn kat krijgt 30% brokken en 70% vers vlees. Alvast bedankt 🙂

  Groet,
  Rachida

  • Marilyn [Catmoneo]

   Die twee zijn redelijk gewaagd aan elkaar.
   Porta is nog net iets hoger in eiwit, en wat lager in koolhydraten.
   Weet wel dat katjes hun voeding “voorproeven” met reuk, dus dat aspect is voor hun erg belangrijk in hun voerkeuzes.

  • Maartje Blommaert

   Beste,

   Bedankt voor dit artikel en voor deze website in het algemeen. Wij hebben onze (ondertussen senior) katten altijd Whiskas gegeven. Deze heb ik niet kunnen terugvinden in de lijst, maar ik begreep van een cattery dat dit droogvoer absoluut niet goed is voor katten. Klopt dit?

   Ik begreep dat u nog werkt aan een kittenvariant met aanbevelingen specifiek daarop gericht. Ik ga binnenkort een nieuw katje aankopen en vandaar ben ik me dus al aan het verdiepen in kattenvoer. Heeft u, ook al is uw kittenlijst mogelijk nog niet volledig/af, enkele aanbevelingen specifiek voor kittens van zowel droog- als natvoer? Wij zijn op zoek naar een zo goed mogelijk voer aan een zo betaalbaar mogelijk prijs…

   Alvast bedankt.

 90. Hey
  Zou je een review willen geven over het brok Nutrivet inne Kitten?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Die ziet er goed uit voor de kitten.
   Zou zelfs voor de volwassen kat nog op het randje kunnen.
   Wel veel variatie in eiwitbronnen, bij een gevoelig katje mogelijk minder verstandig.

 91. Hi!

  In de lijst staan maar twee brokken voor senior katten, in categorie 3 en 4. Zijn er ook goede brokken voor oudere katten?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ha ja klopt, dat komt omdat het “senior” label geen speciale regels kent volgens het Fediaf.

   Gelet op het fosfor gehalte en voor de rest dat het nog een gezonde senior kat is:
   – Real Nature Wilderness Kitten – True Country
   – Purizon Adult kip & vis
   – Natural Health Adult Carnivore (de ‘gewone’ en de ‘large’)
   – Farmina Prime Adult Wild zwijn&Appel, Kip&Granaatappel, Lam&Bosbessen (bij Poezenparadijs te koop)

   • Hallo!

    Fijne site dit. Even een vraag over het fosforgehalte in bovenstaande seniorbrokken. Is dat verlaagd? Ik heb net te horen gekregen dat 1 van mijn 7 katten beginnend nierfalen heeft en zoek nu brokken met minder eiwit en fosfor, die ik de rest ook kan geven. Ik ken nierdieet van een andere kat die het niet overleefd heeft, mede omdat ze dat gewoon weigeren te eten. De dierenarts zei dat ik in dit stadium ook seniorbrokken mag geven, maar die moeten dus wel lager in eiwit en fosfor zijn. Iedereen een andere soort blikvoer geven gaat nog wel, maar ze zijn al 10 jaar gewend dat de brokken er gewoon staan om vrij van te eten.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Hiervoor kun je beter een voedingstraject aanvragen, zie: Voeding Advies: Welke voeding is goed voor jouw kat?

 92. Ik volg je al een tijdje en heb veel gehad aan je lijst met beste brokken ,
  nu ik heel naar nieuws heb gekregen wil ik je even waarschuwen , mijn kat
  heeft de diagnose DCM gekregen , en dat komt niet veel voor bij katten
  Er word een link gelegd tussen DCM en graanvrij voer , misschien wel goed om je daar even meer in te verdiepen aangezien jouw lijst van brokken allemaal graanvrij is
  Er is nog weinig over bekend bij katten , bij hinden al veel onderzoek gedaan , het is maar een tip en misschien wil je er toch iets mee doen

 93. Hallo. Wij krijgen over 2 weken een nieuwe kitten (ragdoll). Momenteel hebben we ook een poes van 1 jaar, ook ragdoll. Deze krijgt dus een maatje!

  De poes krijgt al een poosje Purizon voor kitten, ze gaat hier erg goed op. Alleen omdat ze nu straks geen kitten meer is willen we haar ander voer geven. Probleem is dan wel dat er een kitten bij komt. Het liefste geven we ze beide hetzelfde voer (weinig gedoe :))… Heb jij daar tips voor? Kitten krijgt bij de cattery royal canin!

  Bedankt!!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Alle brokjes in de lijst met ALS (all life stages) zijn geschikt voor alle leeftijden.
   Een keuze daarvan zou goed zijn voor beiden 🙂

 94. Hallo,

  Wat vind je van Applaws chicken voor kittens?

 95. Hallo! Zou je eens een review kunnen maken over een koudgeperste brok? Ik vind hier niet zo veel info over terug en zou graag overstappen als dit de moeite is.
  Mvg

 96. Hoi! Ik geef mijn kitten Naturea, ik mis deze nog in jouw overzicht. Ik geef de zalm variant maar je hebt ook nog een kip variant. Zie hieronder de samenstellingen:

  Zalm
  Samenstelling:
  Verse zalm zonder been, nooit ingevroren, gedroogde zalm, gedroogde aardappel, kippenvet, gehydrolyseerde zalm, biergist, johannesbrood, lijnzaad, visolie, zeewier, appel, veenbessen, bosbessen, tomaat, kaliumchloride, yucca schidigera.

  Typische analyse:
  Ruw eiwit 32%
  Ruw vet 18%
  Ruwe celstof 2%
  Vocht 8%
  Koolhydraten 29%
  Ruwe as 7,5%
  Metaboliseerbare energie 4150 kcal / kg
  Calcium 1,4%
  Fosfor 1%

  Kip
  Samenstelling:
  Verse kip zonder been, nooit ingevroren, gedroogde kip, gedroogde aardappel, kippenvet, gehydrolyseerde kippenlever, biergist, johannesbrood, appel, calciumcarbonaat, gedroogd heel ei, visolie, zeewier, veenbessen, bosbessen, tomaat, kaliumchloride, yucca schidigera.

  Typische analyse:
  Ruw eiwit 32%
  Ruw vet 18%
  Ruwe celstof 2%
  Vocht 8%
  Koolhydraten 30%
  Ruwe as 7,5%
  Metaboliseerbare energie 4200 kcal / kg
  Calcium 1%
  Fosfor 0,9%

  Deze zijn zowel voor volwassen katten als kittens staat erop.

  Is dit wat?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik zou het niet doen.
   Voor de adult zijn de eiwitten te laag (29,6% van de energie).
   Voor kittens vind ik de koolhydraten veel te hoog (30% van de energie).

 97. Hi Marilyn,

  Dankzij jou ben ik me meer gaan verdiepen in het beste voer voor mijn Ragdoll van 7 maanden. Ik heb me hierin verdiept en rustig overgestapt naar Donna’s Duck van Power of Nature. Als natvoer koop ik de Animonda Carny in verschillende smaken.
  Ik ben nu ± 2 maanden volledig overgestapt op Donna’s Duck, maar merk dat de ontlasting ontzettend erg stinkt. Sinds een week is Ted ook aan de diaree en stinkt de ontlasting sinds het overstappen op ander voer veel meer.
  Heb jij een idee? Zou het aan het voer liggen of kan er iets anders aan de hand zijn? Verder voelt Ted zich prima en eet en drinkt hij goed.
  Dankje!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Kan aan de voeding liggen.
   Net als bij mensen past de ene voeding beter bij het lichaam dan de andere.
   Probeer eventueel eens Feringa Koudgeperst als alternatief.
   Er zijn trouwens ook wel meer mensen die merken dat op Animonda Carny de kattenpoep meer stinkt, dus dat kan het ook zijn.

   Onthoud: er is geen “one size fits all” als het gaat om kattenvoeding.
   Je moet dus soms experimenteren met wat goed valt en wat niet.

 98. Hallo Marilyn,

  Wat een geweldige site is dit! Wat ik me nog afvroeg is hoe lang die zakken brokken na openen houdbaar zijn. Als ik bijvoorbeeld celtic connection haal. Heb jij een idee? Ik ben van plan om af te wisselen. Maak jij meerdere zakken open of maak je eerst een zak helemaal op?

  Dankjewel alvast voor je reactie.

  Groetjes Charlotte

 99. Goeiemiddag!

  Ik heb een kat die erg verhaart; kan een gezondere brok bijdragen aan minder haarverlies?

  Wat vind je bijv. van een merk als Natural Health of Greenheart?
  Of kun je me iets anders aanraden wellicht?

  Ze krijgt nu Wellness Core, maar ik zie dat deze niet erg goed scoort helaas, ook daarom zou ik graag willen overstappen.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Er zijn een aantal van Wellness Core die wel goed scoren. Misschien kun je daar nog eens naar kijken.

   Het is natuurlijk ook de tijd voor de rui. Dus wat is “erg verharen”?
   Soms kan wat visolie helpen voor een betere vacht.

   **
   Voor het analyseren van een heel merk is heel veel tijd nodig, dus (1 voeding kost me al makkelijk 10-15 minuten):
   of je moet specifieker zijn in welke soort + een link delen naar de fabrikants website, of wachten op het algehele review.

 100. Hoi,

  Mijn katten zouden aan de urinary control moeten… Alles wat ik echter vind aan urinary brokken is ronduit deprimerend. Wat is volgens jou het de minst slechte urinary brok?

 101. Wellicht een interessante suggestie om wat meer over te weten te komen, het nieuwe allergeen-reducerende kattenvoer:

  PRO PLAN LiveClear

  Mijn partner is allergisch en ik zou heel benieuwd zijn, of dit het overwegen waard is voor mijn kater.

 102. Beste,

  Ik zie het merk Arden Grange er niet tussen staan.
  Wat vindt u van dit merk?

  Met vriendelijke groet,
  Lisa

  • Marilyn [Catmoneo]

   Deel even een link naar het product dat je bedoelt, dan kan ik je vraag beantwoorden.
   Want met 12 producten in hun kattenlijn, ben ik meer dan 3 uur bezig :O

 103. Yael Angkotta

  Goeiemiddag,

  Ik heb een gecastreerde kater van bijna 1 jaar, die alleen binnen leeft.
  Als kitten kreeg hij voer van Felix, met 5 maanden is hij gecastreerd en ben ik met 6 maanden overgestapt naar PurinaOne Indoor. Geef sinds vorige week Purina Beyond.
  Heb nu wat meer zitten verdiepen in het voer en ben erachter gekomen dat ze niet goed scoren.. Maar vind het toch echt belangrijk dat hij goed voer krijgt! Heb dit review uitgebreid gelezen en zit nog te twijfelen tussen twee merken ; Purizon en Feringa koudgeperst. Kom er nog niet zo uit welke beter is? Heb je misschien nog advies?

  En zit te denken om hem ook natvoer te gaan geven (omdat hij niet altijd even goed drinkt..), hoe kan ik dat het beste aanpakken? Kan ik bijvoorbeeld sochtends brokjes geven en rond “etenstijd” natvoer? Daarbij zit ik te denken aan Edgard&Cooper.

  Ik hoop dat je me kan helpen!

  Groetjes,
  Yael xx

  • Yael Angkotta

   Ik heb inmiddels de keuze gemaakt en ga voor Feringa koudgeperst.

   Heb me ook wat meer verdiept in het natvoer en jou reviews gelezen. Zag ook dat je het beste kan variëren in merken, toch? Heb een aantal merken gevonden die ik wil proberen;
   Feringa maaltijdzakjes, Feringa kuipjes, Animonda Carny maaltijdzakjes, Wild Freedom kuipjes en Edgard&Cooper.

   Zijn porties van 85/100 gram dan genoeg?
   Aangezien ik het in combinatie met brokjes wil gaan geven.

   En hoe kan ik dat het beste aanpakken? Aangezien hij nu alleen brokjes krijgt..

   Ben benieuwd!

   Groetjes,
   Yael.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Hoi Yael,

   Bij deze 2 keuzes zou ik gaan voor Feringa Koudgeperst.
   Maar afwisseling met Purizon kan ook hoor 😉

   Overstappen naar natvoer, daarover vind je hier meer tips: Andere voeding voor je kat: Hoe introduceer je nieuw kattenvoer?
   en: Kieskeurige kat: Hoe zorg ik dat mijn kat natvoer eet?

   Succes 🙂

   • Oke super bedankt!

    Ik begin eerst met de overgang van de brokjes. Als hij volledig van zn oude brokjes af is en alles goed gaat met de nieuwe, dan begin ik met het natvoer. Heb zo’n idee dat het wel goed zal gaan. Hij was altijd heel nieuwsgierig met nieuwe snoepjes of brokjes, en smult het dan lekker op.

    En was inderdaad van plan de voedingstool te gaan gebruiken, zo kan het niet fout gaan en dat ik teveel geef.

    Groetjes,
    Yael.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Verstandig om niet alles tegelijk te doen 🙂

    succes!

 104. Beste catmoneo,

  Na 1.5 jaar purizon kwam ik deze brok tegen:

  https://www.bitiba.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/perfect_fit/1016779

  Qua waardes is hij redelijk gelijkwaardig lijkt me.

  Één van onze katten eet niet heel erg veel brokken,maar nu we deze mengen eet hij meer.. zou graag volledig willen overstappen op deze brok, is deze brok daar goed genoeg voor ?

  Groeten, Jordi

  • Marilyn [Catmoneo]

   Qua eiwitten scoort ie goed genoeg, het is vetarm.
   Koolhydraten zijn meer dan ik wil voor een kat, maar dat is met drie kwart van de brokken zo. Het rijst in ieder geval nog niet de pan uit.
   De ingrediénten zijn redelijk. Ze beginnen wel met verse kip, maar dat zal niet het grootste gedeelte zijn van de eiwitten. Dat komt uit de gedroogde gevogelte eiwit (niet de beste bron). Daarnaast komt er ook uit het kaaneiwit en soja eiwit (ook niet de meest kwalitatieve varianten).
   Het is niet graanvrij (mocht je dat belangrijk vinden), het bevat maismeel. Verderop staat ook nog gedroogd graaneiwit, dus het is ook niet glutenvrij waarschijnlijk (afhankelijk van soort dat ze gebruiken).
   De leverhydrolysaat is een smaakmaker.

   Op zich scoort ie best aardig, ik gok zo in ofwel cat. 3 en misschien in cat. 2.

   PS: Deze beoordeling is nav een webshop info van de link. Die informatie klopt niet altijd.
   Een betere link zou van de fabrikant zijn.

 105. Hallo,

  Ik ben al een tijdje op zoek naar goede informatie/reviews over Chicopee brokvoeding en natvoer maar hier wordt ik er ook niet echt wijzer op.

  Weet u toevallig of hier een goede variant tussen zit voor mijn Britse Korthaar kater van een jaar?

  Groetjes,
  Tessa

 106. Bedankt voor de uitgebreide info! Super handig 🙂

 107. Beste catmoneo, wat vinden jullie van Specific Digestive Support FID? Ik zie deze niet in de lijst en ben benieuwd naar je mening. Gr. Dolinda

  • Marilyn [Catmoneo]

   Deze zou in categorie 4 vallen. De eiwitten zijn erg laag, het is relatief hoog in vet (vergeleken met andere brokken), de koolhydraten zijn me ook te hoog.
   De ingrediënten beginnen met “mais”. De eiwitten bestaan uit vismeel en maiseiwit – niet de beste varianten eiwit voor je kat.

   Deze beoordeling geldt voor de gezonde kat – dan zou ik deze dus niet geven.

   Heb je echter een zieke kat en heb je al vele andere opties geprobeerd, dan is dit mogelijk wel iets in de zin van: beter dat ie iets eet, dan dat ie steeds ziek en misselijk is.

   • Dankjewel voor de reactie! Mijn kat was aan de diarree een dit werd geadviseerd door die dierenarts. Hij doet het er erg goed op en was dus aan het overwegen om dit voer aan te houden, maar dan ga ik toch nog even goed in je lijst kijken. Dankjewel!

 108. Peter ten Berge

  Hallo,

  Fijne site, heel informatief. Ik heb morgen precies een week een kitten in huis. Hij is dan 11 weken oud. In jou lijst staat wel of voeding ook voor kittens mag maar ik ben neig dan toch naar het gevoel dat ‘ook voor kittens’ minder is als ‘specifiek voor kittens’. Ik heb van de verkoper 400g Royal Canin Kitten (https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/royal_canin/royal_canin_kitten/22872) en 2 blikjes Animonda Carny (https://www.zooplus.nl/shop/acties/kitten/kitten_natvoer/animonda/27048) meegekregen. In jou lijst van afgeraadde items staat een hoop Royal Canin maar niet de Kitten variant, zou je aanraden met deze combinatie door te gaan of om iets te wisselen?

  mvg,
  Peter

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ook de RC kittenvariant is niet fantastisch en zou in de afgeraden lijst komen.

   Wellness Core Kitten is een interessante brok, of Orijen Cat en Kitten.
   Voor natvoer kun je naast de Animonda Carny kitten ook eens naar Feringa Kitten kunnen kijken.

 109. Hi Marilyn,
  Complimenten voor de uitgebreide informatie op deze site!
  Voor onze 2 katten ( 1 jaar en de ander 9 maanden) hebben we altijd power of nature brokken gegeven. ( fees favorite, donna’s duck en meadowland mix).
  Omdat ik toch steeds wat problemen ondervind met bestellen ben ik op zoek naar iets wat makkelijk voorhanden is.
  Wellness core kan ik in de buurt kopen, is dit enigzins vergelijkbaar met de power of nature brokken?
  Ik heb ook voorzichtig wat proefzakjes purizon getest door de PON brokjes heen, dit ging goed echter hebben ze dit nog niet volledig op en twijfel ik daar toch wat aan de dl-methionine omdat het contrast daarvan met de PON brokjes zo groot is dan ineens.
  Groetjes en alvast bedankt,

  • Marilyn [Catmoneo]

   Er zijn maar een paar in de categorie van hoeveelheid eiwit/koolhydraten als PoN: Markus Muhle, Feringa Koudgeperst en Wildcat Etosha.
   Maar dat neemt niet weg dat andere opties in categorie 1 en 2 ook prima te proberen zijn.
   Er zijn een aantal varianten Wellness Core die daarin vallen.

 110. Hoi Marylin,

  Dank je voor je informatieve site! 🙂

  Ik heb twee siberische boskatten van 3 jaar. Bij de ene zijn net 4 tanden/kiezen getrokken, de andere moet komende week een gebitsreiniging ondergaan vanwege ontstoken tandvlees. De dierenarts geeft aan dat het het beste is als ik alleen nog brokjes geef, omdat dit het gebit reinigt. De ene vindt brokjes heel lekker, de andere houdt meer van natvoer maar eet ‘s ochtends wel brokjes.

  Qua brokjes heb ik eerder Celtic Connection gehad, nu heb ik Natural Freedom Meadowland mix.

  Zou jij mij jouw top 5 of 7 kunnen geven van droogvoer? Ik wil graag een beetje variëren met de brokjes zodat ook mijn natvoer liefhebbende kat dit lekker (blijft) vinden.

  Ik mis nu een beetje op je overzicht (wat er eerder wel stond) welke brokjes het beste zijn qua waardes en ingrediënten. Omdat alle soorten binnen categorie 1 op alfabetische volgorde staan.

  Alvast bedankt!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Alles wat in categorie 1 staat is goed qua waarden en ingrediënten.

   Maar de brokjes zullen niet veel gaan doen voor de tanden. Daarvoor zijn slechts een handjevol brokjes die min of meer wel helpen, maar die komen mijn beoordeling niet door.
   Wat je beter kunt doen is kijken of je de tandjes kunt poetsen. Dat gaat zeker met de aanleg die jouw katjes laten zien 10x meer helpen dan brokjes.

 111. Hoi hoi,
  Ik had even een vraagje ik geef mijn volwassen katten een mix van power of nature Fee’s favorite en meadowland mix. En mijn kittens vanaf 5/6 weken een mix van cookies choice en farmmix. Nu zag ik dat je die 2 zakken afraad wat kan ik dan het beste aan opgroeiende kittens geven? En welk nat voer raad jij aan? Ik geef nu Carny kittens.

  • Marilyn [Catmoneo]

   Waarom niet gewoon fees favorite en meadowland mix?
   Deze zijn voor alle leeftijden.

   Natvoer voor kittens: kijk nog eens naar feringa kitten 🙂

 112. Hi! Wat een goede site zeg, bedankt voor al je inspanningen, hier hebben we veel aan 🙂

  Wij hebben 1 kater en 1 poes, broer en zus van 1.5 jaar oud nu. De dame zit mooi op gewicht, alleen de kater is iets te zwaar.
  Wij geven nu aan beide de carnilove brokken (lamb & wild boar- sterilised). Daarnaast geven we ze om de dag natvoer van Shesir (ook de sterilised version).
  Ik zag dat de brokken van Carnilove onder categorie 3 vallen.

  Nu ben ik op zoek naar een goed alternatief, als ik switch naar bijvoorbeeld carnilove hair ball control, val ik in categorie 2. Mijn beide katten hebben zelden last van haarballen – ik vroeg mij af of dit speciaal voer hiervoor kwaad kan. En of het uit maakt dat het dus niet voor gesteriliseerde/gecastreerde katten is..

  Ik hoop dat je hierbij kan helpen!

  • Marilyn [Catmoneo]

   Voeding voor gecastreerde katten is meestal minder vet en vezelrijker, waardoor het minder calorierijker is.
   Carnilove sterilised zit op 343 kcal per 100 gram, de hairball op 360kcal/100 gram.
   Die laatste is dus calorierijker, en mag je minder van voeren.

   Is orijen fit en trim een optie voor je budgetwijs? Dan is dat een goede optie.

   Bij de schesir natvoer moet je even controleren over het een complete/volledige natvoer is, want schesir heeft ook aanvullende voedingen. Die laatste is meer een snack.
   Bij http://www.catmoneo.nl/beste-natvoer vind je een hele lijst met wel complete voedingen die goed zijn.
   Mijn advies zou zijn om meer natvoer en minder brok te geven. Zeker de iets te dikke kater gaat daar baat bij hebben.

 113. Mijn Main Coone kitten heeft vanuit zijn fokker Smilla brokken meegekregen, te koop bij Zooplus/bitiba. Onbekend merk, niet echt iets over te vinden dus ik wil graag over op een kwalitatief goede brok echter twijfel ik tussen 4. Power of nature heeft mijn voorkeur maar gezien de leveringsproblemen vind ik dat lastig. Daarnaast heb ik purizon, orijen en wellness core op “mijn lijstje” staan. Voor welke zouden jullie gaan, met het oog op dat mijn kat ook gecastreerd gaat worden?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Ik zou de Smilla Kitten lekker laten liggen.

   Je kunt een afwisseling maken tussen Purizon (kitten), Wellness Core (kitten) en de Orijen Cat en Kitten brokjes.
   Meng bijvoorbeeld 2 varianten en wissel de combinatie af. Of geef 1 soort en wissel die elke keer af.
   Je kunt beter niet te grote zakken kopen, zie ook: Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?

   En vergeet het natvoer niet 😉
   Bv Feringa Kitten natvoer is een goede.

   • Uiteindelijk voor nu toch voor power of nature gegaan aangezien fee’s favorite (2 kg) wel leverbaar was en die net zo goed staat in de lijst als de meadowland mix.
    Het zijn papieren niet hersluitbare zakken hoe bewaar ik deze het beste?

    Kun je zonder problemen afwisselen tussen meerdere soorten brokjes? Ik vind dat namelijk toch altijd een beetje spannend met darmpjes enzo.

    Natvoer vergeten we zeker niet, ik had ook al het stuk gelezen over wat goed en afgeraden werd.

    Bedankt voor de informatie!

   • Marilyn [Catmoneo]

    Zie Houdbaarheid van kattenbrokken: Hoe lang kun je brokjes bewaren?
    Het beste kun je het in de zak, in een afsluitbare ton bewaren. En dan per week de porties in een glazen potje.

    Je kunt brokjes afwisselen, dit raad ik zelfs aan: Moet je kattenvoer afwisselen of kun je beter bij 1 merk blijven?
    Voorwaarde is wel dat je katten daar tegen kunnen.
    Als ze elke keer diarree en overgeven hebben, kun je minder vaak en/of minder merken afwisselen.

 114. Hi Marilyn, Ik zag op ZooPlus in de laatste reacties dat de Thrive chicken wellicht is veranderd qua receptuur (ruikt schijnbaar ook raar). Is dat zo? https://www.zooplus.nl/feedback/shop/katten/kattenvoer_droog/thrive/573005

 115. Waarom raadt je Concept for life af? Outdoor heeft bv 44% eiwit op de ingredienten lijst staan, dus niet minder dan 30%.

  • Even de site erbij gepakt: Concept for life outdoor

   hier staat:
   – Eiwit: 34%
   – Vet: 22%
   – Vezels: 2.5%
   – Ruwe as: 7%

   Vocht niet vermeld dus neem ik aan 10%
   Dat maakt koolhydraten 24,5%

   Deze cijfers reken ik om naar hoeveel energie ze leveren:
   – Eiwit: 30,4%
   – Vet: 47,7%
   – KH: 21,9%

   Qua eiwit dus erg laag, wat betreft erg hoog (zeker voor een brok).
   Calorieën per gram: 3,92.

   Niet zo gek ook op zichzelf dat het erg energierijk is, want het is bedoelt voor “outdoor”, dus voor de zeer actieve kat.
   Dit raad ik voor de gemiddelde gecastreerde, niet-zo-actieve kat echt af.

   Nu is het altijd mogelijk dat Matina (die uitsluitend informatie verstrekt via hun webshop Zooplus) deze cijfers niet up-to-date heeft.
   Dan heb ik een foto van de verpakking nodig 🙂

 116. Beste,

  Ook ik ben opzoek naar een goed, maar vooral niet te duur droogvoer voor mijn kat (beperkt budget), dus ik koos in de tabel voor de goedkoopste variant, maar toch met het nummer 1.
  Ik kwam bij Porta21 Sensible, maar las vervolgens toch een aantal verontrustende reviews op Zooplus. Zo zouden verschillende katten ervan braken, zouden ze diarree krijgen en vaker moeten drinken en plassen.
  Ik weet niet of de lijst moet worden geupdate, maar ik wou dit maar even meegeven.
  Ik wou het maar even meegeven.

  Mvg,
  Lynn

  • De lijst is puur gebaseerd op het theoretische, dus de analyse en ingrediënten.
   Hoe lekker een kat het vind, en hoe ze erop reageren, dat verschilt per kat en kunnen we dus niet meenemen.

   Bij deze reviews van Zooplus van gebruikers is altijd de vraag: Hoe hebben ze de nieuwe voeding geïntroduceerd?
   Braken en diarree zijn veel voorkomende verschijnselen als voeding patsboem verandert wordt.

   Dat katten meer gaan drinken (en dus plassen) is mogelijk ook niet opmerkelijk afhankelijk van wat ze voor die tijd kregen.
   Was dit een voeding die lager was in zout en /of eiwitten, dan zie je mogelijk dat je kat meer gaat drinken.
   Echter, op brokken drinken de meeste katten niet genoeg. Zie ook: Waarom katten niet zonder vochtrijke voeding kunnen
   Dus of het nu erg is dat katten meer gaan drinken.

   Hoe dan ook is het advies: Bij nieuwe voeding altijd rustig aan introduceren. Neem er een week of 2 voor. Langzamer bij gevoelige katten.
   Pas als je goed weet hoe je kat reageert op voer veranderingen kun je sneller gaan.

   • Beste Marilyn,

    Bedankt voor je advies. Intussen heb ik toch een zak Porta21 gekocht. Ik ben benieuwd. 🙂

    Mvg,
    Lynn

 117. Ik twijfel tussen Orijen Cat & Kitten en Applaws Chicken with Duck, kan iemand me vertellen waarom ik welke het beste kan kiezen? Het enige verschil dat ik tot nu toe opmerk is dat Orijen bijna het dubbele kost……

  • Qua analyse en ingrediënten zijn ze best gelijk.
   Orijen Cat en Kitten is wel iets hoger in eiwit en iets lager in vet dan deze Applaws.
   Ik vermoed ook dat de ingrediënten kwaliteit van Orijen beter is.

   Je kunt natuurlijk ook een mix aanbieden van deze twee, en dan ook aanvullen met natvoer.

   • Dankjewel! Inmiddels zijn we in 3 weken tijd overgestapt van het voer van de cattery naar een mix van Applaws Kitten vs Purizon Kitten. Helaas tijdens de laatste stap, 100% nieuw voer en oud voer weggelaten, raakte ze aan de dunne ontlasting. Weliswaar geen constante diarree maar als ze op haar vaste moment (meestal in de avond) naar de bak gaat komt er eerst een goede keutel en daarna nog 1 of 2 keer dun.

    Omdat ik sowieso wat huiverig was voor Purizon ivm de grote hoeveelheid DL Methionine, heb ik besloten deze direct te stoppen. DIt leek al verandering te geven. We hebben nu Orijen Cat & Kitten besteld omdat we wel twee merken willen geven, zo heb je altijd een back up als het ene merk niet leverbaar is.

    Maar nu: wat kan ik het beste doen? Eerst even enkel op de Applaws brokjes blijven voor de rust of wel meteen starten met rustig mengen van Orijen door haar Applaws? Ze krijgt overigens 2x daags hoogwaardig natvoer waar ze onwijs van smult. Momenteel doe ik daar wat probiotica van Puur doorheen ter ondersteuning.

   • Marilyn [Catmoneo]

    Ik zou even rust gunnen, en dan met 4 week de nieuwe voeding gaan starten.
    Neem hier wat extra tijd voor om op te bouwen, bv 2 tot 4 week. Dus kleinere stapjes in de opbouw.
    Succes!

 118. Ik heb 2 maine coon katers en geef ze al jaren Royal Canin Maine Coon brokjes. De oudste is 4,5 jaar, wat te zwaar en braakt vaak onverteerde brokjes. De jongste is bijna 2 en erg speels maar blijft ook vrij klein als ik vergelijk met de oudere op dezelfde leeftijd. Hij lijkt wel mooi op gewicht, maar dus aan de kleine kant, misschien ligt dit ook aan de vroege castratie. Ze komen niet buiten en hebben ook niet erg veel ruimte en dus waarschijnlijk ook wat te weinig beweging. Ik heb met veel intresse jullie info gelezen over voedingswaarden/merken, alleen vind ik bijna geen brokken voor grote rassen hier tussen de lijst die jullie onderzochten. Ik zou wel graag bij enkel brokkenvoer willen blijven en liefst ook grote brokken. Graag jullie advies aub ? Alvast bedankt.

  Groetjes, Dominique

  • Zoek even op “large” of “XL” in de tabel. Dan kom je grotere brokken tegen.
   Ik vermeld er maar even bij dat ik totaal geen voorstander ben van alleen maar brokjes geven. Zou toch zeker eens per dag natvoer geven, en liever 50% minimaal van het dieet. Helpt voor een betere hydratatie, betere vertering, minder overgewicht.
   Vroege castratie – of eigenlijk castratie in het algemeen – zorgt eerder voor overgewicht dan ondergewicht. Dus dat lijkt me niet de oorzaak. Weet dat ook Maine Coons in diverse formaten voorkomen, groot en kleiner. Zie ook de serie over vroegcastratie: Castratieleeftijd besproken: De risico’s van vroegcastratie op lange termijn

 119. hallo,

  het valt me op dat de “normale” purizon kip met vis een 1 scoort, terwijl de large variant een 3 scoort. Zoveel verschilt de samenstelling toch niet? Waarom dan Large toch een 3?

  • Ik zal ook hier even een reactie plaatsen, omdat het ook voor andere lezers interessant kan zijn. 🙂

   De Large variant scoort net iets nadeliger op eiwitten en koolhydraten, waardoor het puur op analyse al net voldoende verschil maakt om in een andere categorie te vallen. Dan komt Large daarbij net wat nadeliger uit op basis van ingrediënten (zoals specificatie en gebruikte toevoegingen), waardoor het gat nog net wat groter wordt.

   Het lijken enorm kleine verschillen, maar dit soort kleine factoren kunnen dus het verschil al maken.

 120. Perfect Fit? (Adult 1+)

  Staat er niet bij? Ik haal altijd kip en zalm.

  Ben wel benieuwd want ik geef het haar al heel haar leven en ze is pas 2,5

 121. goedemiddag, kan het zijn dat de tabel van beste brokken inhoudelijk veranderd is? Als ik me goed herinner van vorig bezoek aan jullie site zag ik verdeling van koolhydraten en eiwitten in de tabeloverzicht en kon ik koolhydraatarme brokken eruit kiezen. Dit lukt me nu niet, klopt dat of doe ik iets verkeerd?

  • We hebben inderdaad het concept van de voerlijst aangepast (onder andere omdat er misbruik van werd gemaakt). We zijn wel bezig met ook een PDF waarbij dit wel weer mogelijk gaat zijn (al zal dit op iets andere basis zijn dan je van ons gewend bent).

   • bedankt voor de reactie. Hoor tzt graag hoe dat dan gaat met PDF want daar ben ik wel in geïnteresseerd. Met groet

 122. Wat met de DL-methionine in Purizon brokken?

 123. Goedemorgen,

  Ik voer mijn katten orijen cat&kitten maar 1 van mijn katten is er helemaal niet dol op.. die eet liever purizon… nu bevat die aardig wat DL-methionine dus wilde dat liever niet… maar het is niet anders.
  Nu zag ik dat je verschillende varianten van purizon toch op 1 had staan ondanks de DL-methionine… en de orijen cat&kitten op 2… is in jouw visie purizon (ondanks de DL-methionine) toch beter? Of zie ik dat verkeerd:)

 124. Debbie Peverelli

  Dankjewel voor deze fijne en betrouwbare informatie! Op basis van deze pagina heb ik voor mijn katten gekozen voor kitten brokjes van Purizon (mijn katten zijn +/- een half jaar oud) en natvoer van Carny. Dit leek mij voor ons de beste keuze wat betreft prijs/kwaliteit verhouding. Nu blijkt een van mijn katten gingivites/stomatitis te hebben en is mij aangeraden om een grotere brok te geven. Welke zou je dan aanraden? Belangrijk voor mij zijn prijs en verkrijgbaarheid. Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

 125. Hi!

  Na al van alles beleefd te hebben met onze hond (van vermoeden tot allergie, atopic etc..) hebben we die nu eindelijk goed op orde met KVV & groente etc.

  Nu onze 2 arme zieltjes, beide 10 jaar. Een birmaan & een mix huiskat/Britse korthaar. De laatste is al eens geopereerd aan calciumoxalaat en is echt wel iets te zwaar :(. Ze kregen al meer natvoer/pate omdat ze niet graag brokken eten. Opgegroeid op Hills (wist niet beter), poosje Virbac gehad (vanwege de oxalaat maar werd hier echt dik en dof van), nu krijgen ze nog Carnivore Wild & Boar sterilized. Maar de birmaan lijkt er geen zin meer in te hebben.

  Ik heb je website al helemaal doorgelezen, maar loop dus vast op brokken. Ik weet niet wat ik het beste kan kiezen voor 2 castraten (met 1 verleden met oxalaat). We zullen het natvoer afwisselen zoals jij aangeeft en zorgen dat het compleet vier is voorlopig. Pate zullen we afbouwen tot niets.

  Heb jij een advies qua brok?

  Je bent een held, echt een top site waar gedegen info over de kat te vinden is!

  • Ik vind Orijen altijd een heel fijn merk.
   Het is van geen enkele brok zo te zeggen of ze geschikt zijn bij calcium-oxalaat, gezien de cijfers over oxalaat nooit worden gegeven.

   Is er een reden dat je niet gewoon 100% natvoer geeft? Want dat zou mijn voorkeur hebben bij een blaasprobleem verleden.

   • Hi Marilyn,

    Dank! Goeie van het natvoer! Automatisme denk ik? En een klein beetje angst omdat we ook al veel meegemaakt hebben met onze hond denk ik.
    Ik zal alles een goed onder elkaar zetten met de cijfertjes, zijn toch bang dat we ze ergens te kort doen als we het niet goed doen met natvoer. Maar goed, doen we nu ook met brokken besef ik me nu.
    Nogmaals, je bent een held!

   • Graag gedaan =)

 126. Sinds kort deze site ontdekt en al veel nuttige info vandaan gehaald! Super bedankt daarvoor! Ik geef mijn 3 katten inmiddels orijen cat&kitten na jaren rc sterilised gegeven te hebben. (Hopeijk gaan ze nu niet te dik worden) Nu krijg ik in het najaar en maine coon erbij… kan die ook gewoon orijen cat&kitten eten? Ivm de maat van de brok? Deze is best klein…

 127. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een goede brok voor mijn 2 britse langharen.
  Een goede brok, met niet te kleine brokjes en niet te duur en wel in de winkel te kopen.
  Er zijn zoveel merken om uit te kiezen die ook niet al te duur zijn maar zijn ze ook goed, want ze staan niet in de lijst helaas…
  Kunt u iets over het merk Fokker zeggen of het merk Devotion?

  Groeten

  • Je hebt nogal wat eisen. Zoveel grotere brokjes zijn er niet helaas. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar of Carnilove of Purizon large varianten. Maar die zijn online te koop, en ik weet niet of je ze ook in een fysieke winkel vind.

   De twee merken die je noemt ken ik van naam, maar ik heb nog niet de tijd gehad er verder in te duiken. Ik zet ze bij het lange, lange to do lijstje!

 128. Beste Marilyn,

  Bedankt voor dit superhandig overzicht.
  Ik heb een kat met heel gevoelige darmen. Hij krijgt over het algemeen natvoer (Mac’s sensitive en Integra) maar we voeren ook dagelijks bij met droogvoer (na een heel lange zoektocht ook van Mac’s mono konijn).
  Onze kat reageert hier goed op. Deze komt echter slecht uit jouw test. Heb jij alternatieven voor mij om eens uit te proberen? Van Orijen, Applaws en ander goed aangeschreven droogvoer ging hij in het verleden ontzettend aan de diarree. We hebben ook een tijd Hills gegeven. Dit verdroeg hij wel goed maar wij hadden er geen goed gevoel bij. De kat is overigens ‘gezond’ maar, zoals eerder gezegd’ met een gevoelig darmstelsel. Gevoelsmatig reageert hij goed op kip en kalkoen.

  Alvast bedankt voor je moeite.

  • Hoe bedoel je “gevoelsmatig reageert hij goed op kip en kalkoen”?
   Ik zie dat even niet in combinatie met je eerste statement dat hij ook goed reageert op mac’s mono konijn.

   • Oeps, je hebt een punt. In het droogvoer zit inderdaad konijn.
    Maar daarnaast hebben we bij de zoektocht naar geschikt nat- en droogvoer gemerkt dat hij goed (of eigenlijk beter) reageert op kip, kalkoen. We zijn Mac’s droogvoer gaan proberen omdat het natvoer van dit merk goed bekend staat en hij de sensitive variant (kalkoen) goed verdraagt. Maar nu blijkt dat droogvoer toch niet zo goed te zijn………
    De verhouding natvoer – droogvoer die hij krijgt is overigens 60 – 40.

 129. Nu ben ik toch wel zo ver van mijn apropos door het lezen van deze website dat ik het maar gewoon even opschrijf.
  Ik zit met mijn handen in het haar, kat eet de brokje niet waarvan ik dacht dat ze gezond waren. De brokjes die niet voldoen aan de richtlijn die ik van de dierenarts meekreeg eet ze nu wel, maar zijn niet meer verkrijgbaar bij de dieren winkel.
  De brokjes die in deze lijst als 1 of 2 gemarkeerd staan worden niet verkocht in de winkel, en de brokjes die wel worden verkocht staan niet in de lijst….
  Ondertussen zijn de brokjes op die madam wel eet, en de brokjes die ze niet eet heb ik nog 3/4 zak vaan staan.
  Wat moet ik haar nog voorschotelen??
  Ik wil opzich over op natvoer, ik was er nooit zo van ivm ongezond. Maargoed de ontwikkelingen gaan door. Maar het hoe en wat …. ? heb ik dan weer geen idee van.

  • Stapje voor stapje. Probeer de brokjes die je nu hebt gekocht nog eens af en toe. Anders is het dierenasiel er vast blij mee.
   Er zijn ook kleinere zakjes te proberen bij diverse merken. Zo kun je diverse varianten uit proberen.

   Op Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop vind je een lijst met goede natvoeding die je eens kunt overwegen.

   • Ik heb van de dierenwinkel wat proef zakjes meegekregen, en ik kreeg nog proefzakjes van een bedrijf.
    De eerste indruk is alleen niet gunstig over Edgard Cooper kip. (Gemixt met oude brok) Ze laat de brokjes links liggen, ook de oude brokjes, en scharrelt van de vloer…(ligt niets eetbaars..)
    Vrouw in de dierenwinkel zei, ik zou de brokjes gewoon laten staan. Dat wil ik ook. Maar hoeveel dagen kan ze zonder eten voordat het ongezond word? Of is het echt een gevalletje als ze honger heeft eet ze wat de pot schaft?

   • Katten zet je nooit op een hongerdieet.
    2 dagen niet eten of over 5 dagen minimaal verhoogt de kans op leververvetting aanzienlijk.

    Waarom ga je niet over naar 100% natvoer?

   • Ik wil wel natvoer gaan proberen. Maar ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken. Die formules stijgen mij te ver boven het hoofd. Ik heb de lijst met goed natvoer bekeken, als het goed is moet ik wel aan wat merken kunnen komen die je als goed beschrijft zoals yarrah oa. Maar hoe pak ik dat aan? Hoeveel mag ze per dag? Hoeveel porties per dag? Als ik natvoer gaf als extraatje, at ze nooit grote hoeveelheden tegelijk. Ik zat te denken om te beginnen met 50/50. Maar als ze geen brok eet gaat die vlieger al niet meer op. En welk gewicht is 50/50? Ze is overigens normaal op gewicht, rond de 4 kilo. Ze is geen grote poes, wel gesteriliseerd.

   • De Voedingstool is hier echt perfect voor. Zie: Catmoneo Voedingstool + Training: Hoeveel eten mag je kat per dag voor een gezond gewicht?

    Hierin kun je diverse voedingen combineren, dus ook brok en natvoer, van welk merk je maar wilt. Dan kun je bijvoorbeeld beginnen met 10% natvoer en dat opvoeren naar 50% of meer als je dat wilt.
    Je hoeft hierbij alleen maar in te voeren, dus geen berekeningen zelf te maken. Lekker simpel dus!

    Neem er even een kijkje, er zit ook een video bij zodat je even achter de schermen kunt kijken.

    Het alternatief is dat ik het voor je bereken via een persoonlijk advies maar dat kost ook meer en ik doe dat maar een paar keer per maand, omdat het me veel tijd kost.

   • Bedankt voor je tijd en je adviezen!
    Ik ga met de website aan de slag. Hoe aanlokkelijk de tool ook klinkt, dat is mijn hele week budget waar ook andere huisdieren nog van moeten eten naast mijzelf.
    Bedankt voor je reacties.

 130. Hallo Marilyn,

  Allereerst ontzettend bedankt voor alle tijd die je elk jaar weer steekt in dit fantastische artikel. Het is en blijft toch altijd een fijn naslag werk om naar toe te grijpen wanneer je er zelf even niet meer uitkomt.
  Ik heb zelf 2 ragdolls (mannetje van bijna 2 en vrouwtje van 2,5 jaar, beiden geholpen) en ben zelf tevreden met Vigor & Sage large breed brokjes. Ik begon bij Orijen Fit & Trim. Daar kon het mannetje niet tegen (diarree) en aten ze teveel van. Daarna is mij Vigor & Sage aangeraden. Eerst gaf ik die voor gecastreerde katten (dieetvoer) maar daar bleven ze ook hongerig van, de diarree was wel opgehouden. Vervolgens ben ik overgestapt op Vigor & Sage Hairball Controll, speciaal voor large breed. Grote brokken, waarvan men zegt dat dit helpt tegen tandplak vanwege het kauwen. Sindsdien eten ze heel netjes (niet te veel), zijn ze goed op gewicht (het mannetje was eerst aan de zware kant), is hun vachtje glanzend en heerlijk zacht en zeuren ze niet meer om eten. Daarnaast geef ik ze elke avond Feringa vlees menu lam, waarvan ze 1 blikje delen.
  Gisteren kregen we van de dierenarts te horen dat het mannetje beginnend tandplak heeft en raadde aan over te stappen op Hills of Royal Canin. Toen dacht ik meteen: even catmoneo checken. Beiden komen er niet goed vanaf Daarnaast las ik jouw artikel over tandplak/-steen en las ik dat brokjes sowieso niet helpen tegen tandproblemen. Zeker bij mijn mannetje niet, want hij kauwt amper op zijn eten, waarvan ik dus in dat artikel las dat dat niet vreemd is voor katten. Het vrouwtje kauwt overigens wel altijd (zij is ook een stuk kleiner) en heeft nergens last van. Ik ga jouw advies opvolgen en beginnen met tandenpoetsen van het mannetje. Hij houdt namelijk erg van hoofd- en kaakmassages, dus ik denk dat dit relatief eenvoudig te implementeren valt.
  Toch heeft het mij aan het denken gezet over de brokjes van Vigor & Sage. Als ik jouw berekening erop gooi, komen ze ook niet zo goed uit de bus qua voedingswaarden (32% eiwit, 16% vet en 28% kh). Ik ben geen ster met cijfers, dus misschien heb ik het niet goed berekend, maar bij mij gingen er in elk geval wat alarmbellen af.
  Graag zou ik je daarom wat willen vragen:
  1. Raadt jij een bepaalde brok aan voor grote katten (grote brokken)? Of heb je hiervoor een artikel? De enige die ik nu herken als grote brok uit jouw lijst is die van Carnilove, maar die is categorie 3, dus ik denk niet dat ik er dan echt op vooruit ga vergeleken met Vigor & Sage.
  2. In 2017 raadde jij de brokken van Feringa af, nu zie ik ze in categorie 1 staan. Is de receptuur veranderd? Op de foto (van Zooplus) leek dat best een grote brok te zijn, heb jij enig idee hoe groot die in het echt zijn? Kortom: denk je dat ik die eens kan proberen?

  Heel erg bedankt alvast!

  Met vriendelijke groet,
  Lotte

  • Carnilove Large of Purizon Large zouden mijn voorkeur hebben. Die doen het beter nog dan Vigor & Sage (waarvan ik vermoed dat die in cat.4 gaat komen).

   Feringa heeft verschillende soorten brokken. De “gewone” raad ik nog steeds af. Degenen in cat 1 zijn de koudgeperste variant, deze is nieuw.

 131. Hi! Wat een behulpzame en fijne website is dit!
  Mijn vriend en ik krijgen aanstaande woensdag een kitten en wij dachten met Grandorf een goede keuze te hebben gemaakt. Ik ben in de lijst tegengekomen dat deze een 4 scoort, helaas.
  Ik heb berekeningen en vergelijkingen gemaakt maar ik twijfel nu tussen twee soorten. De Orijen Cat & Kitten en de Wellness Core Kitten Kalkoen & Kip. Als je er eentje zou mogen kiezen. Voor welke zou je dan gaan?
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Miriam

 132. Hi Marilyn,
  Ik wilde jouw advies opvolgen en deze brokjes kopen Power of Nature “Fees Favorite” & “Meadowland Mix”. Maar in NL kom ik die helemaal niet tegen. Wel in Duitsland maar dan vragen ze behoorlijke bedragen om het te verzenden. Kun je me adviseren?

  • PoN is alleen uit Duitsland verkrijgbaar helaas.
   In het review heb ik webshops opgenomen: Review Power of Nature: Brokjes voor katten

   • Beste Marilyn, Power of Nature is wel degelijk in Nederland verkrijgbaar, en al een flink aantal jaar. Voorheen was dit bij de Doggywebshop, deze is vorig jaar overgenomen door mij, Eerlijk Dierenvoer. Verzendkosten zijn helaas niet laag, dit komt omdat ik vnl. afhaalpunt ben, en naast wat snacks dus Power of Nature verstuur, maar niet genoeg om een goedkoop contract bij PostNL te krijgen. Helaas is Power of Nature om diverse redenen slecht verkrijgbaar, wellicht goed om te vermelden op je site. Op mijn site hou ik de status hiervan zo goed mogelijk bij.

   • Ah kijk, Doggy webshop staat wel in mn review, maar dat is dus nu veranderd! Goed dat je dit even meld 🙂

   • Niet helemaal, ze hebben ‘m hier: https://eerlijkdierenvoer.nl/categorie/brokken/power-of-nature-kat/ 🙂
    Onze katten doen ‘t er erg goed op alleen de leverancier die levert aan deze fijne webshop is niet altijd even snel met aanleveren dus op tijd bestellen is het devies 🙂

   • Dit is aangepast in het overzicht, bedankt voor het melden.

 133. Hoi Marilyn!
  Onze kat geven we al sinds ze bij ons is (sinds juni 2020) Orijen Cat & Kitten. In een van je andere artikelen hebben we het over zout/natriuminname. Orijen zit op ongeveer 0,4%, ik ben erg benieuwd of dit naar jouw mening oke is voor een (verder gezonde) kat, of raad je aan om altijd lager te gaan zitten? Ik ben erg benieuwd.

  • Dit zit boven het minimum dat Fediaf (p.18) stelt (0,1%DM of 25mg/100kcal voor een gecastreerde kat), maar ver onder het maximum dat momenteel onderzocht is (3,75g/1000kcal).
   Bij katten werkt natrium (zout) ook niet zo op de hogere bloeddruk als bij mensen. Dus voor de gezonde kat is dit prima.

 134. Hoi, ik heb een kitten die net gesteriliseerd is. Zij is geboren in 9 augustus 2020. Ik zoek goede voeding voor mijn kitten maar ik kan niet vinden welke merken voor alle levensfasen zijn. Ik dacht dat ik misschien Porta 21 sensible en Nutrivet Inne Adult Cat zal proberen (ik kan heel dure voer niet geven), maar ik weet niet zeker of die geschikt zijn voor kittens… Of kan ik beter droogvoer specifiek voor kittens blijven geven? Dezelfde vraag geldt ook voor natvoer, ik geef haat eigenlijk 50-50 nat- en droogvoer. En last but not least, kunnen kittens jonger dan 12 maanden oud voer voor gesteriliseerde katten beter vermijden?

  • Tot 12 maanden kun je kitten natvoer geven.
   De Porta en Nutrivet zijn beiden voor Adults bedoelt.
   Kijk eens naar Acana, die heeft een kitten variant; of Orijen Cat en Kitten als je iets meer te besteden hebt.

   Ik zou voeding voor de gecastreerde (sterilised) voor adults sowieso vermijden voor kittens.

 135. Hallo Marilyn!

  Ik geef mijn katten sinds oktober Wellness Core Grain Free Cat “Sterilised Kip & Kalkoen”. Ze zijn wat afgevallen sindsdien, maar ze kunnen het goed hebben. Ze waren “Hollands welvaren”, zoals mijn dierenarts het noemde. Maar het lijkt wel alsof ze honger blijven hebben. Ze staan steeds brutaler te bedelen als we zelf aan het eten zijn. Hun bakjes zijn dan nog gewoon gevuld met brokken, ze zijn de hele dag beschikbaar.
  Voorheen kregen ze Prins Vitalcare, maar ik wilde graag een gezondere brok voor ze. Toen ben ik overgestapt op PoN Meadowland Mix, de geur van de ontlasting was daarmee echt niet te doen. Ik heb de brokken 3 maanden geprobeerd maar het ging niet over. Vandaar nu de Wellness Core, lager in eiwitten.

  Denk je dat ze geen voldoening zullen hebben met deze Sterilised variant en dat dat anders zou zijn met de “normale”? Of iets anders waar ik nog op kan letten?

  • Je zou een brok kunnen proberen die nog iets lager is in calorieën, maar of dat afdoende gaat helpen betwijfel ik toch enigszins.
   Ik zou eerder kijken om natvoer toe te voegen aan het dieet. Door het vocht mogen ze daar veel meer van, en dan is het buikje beter gevuld. Ik heb al bij meerdere katten gezien dat dit ze minder hongerig maakt / meer verzadigd.

   • Dat heb ik inderdaad niet vermeld. Natvoer krijgen ze ook 1x per dag, daar ben ik sinds 3 weken ook wat meer van gaan geven maar dat lijkt nog niet voldoende voor ze. Nu krijgen ze Felix Countryside selectie. Dat is dus echt troep weet ik nu en heb gisteren daarom ook naar een alternatief daarvoor gekeken. Daar ga ik binnenkort eens mee starten. Mochten ze dan nog steeds zo opdringerig zijn wat betreft eten ga ik weer naar de brokken kijken.
    Dank voor je snelle antwoord!

 136. Ik voer onze gecastreerde kater met diabetes de Power of Nature meadowmix, aangevuld met natvoer Carny Adult.
  Op deze manier kan ik zijn gewicht en zijn suiker mooi stabiel houden. En hij eet heet graag. De brokjes ruiken wel sterk, maar dat komt denk ik door de grote hoeveelheid vlees en eiwitten.

 137. Hoi! Ik heb misschien een gek vraagje maar ik zag dat de Orijen kitten variant minder eiwitten bevat dan bijv de Fit & Trim of de Six Fish, maar ook de Regional Red en Tundra. Ik merk hetzelfde bij Purizon.
  Mogen kittens de varianten met meer eiwit dan ook hebben, of is het verstandig om alleen de kitten varianten van deze merken te geven? Ik weet dat het met Power of Nature bijvoorbeeld wel kan om andere varianten te geven.

  En ik vroeg mij af of de Welness Core kitten, Acana kitten en de Carnilove kitten beter zijn (of meer eiwit bevatten) dan hun volwassen varianten? Of is het hetzelfde als bij de Orijen of Purizon? En, indien de volwassen varianten beter zijn, mogen zij dan hier van wel de volwassen varianten hebben?

  • Orijen is een all life stages, dus dat werkt hetzelfde als met Power of Nature.
   Acana had dit ook, maar ze hebben hun lijnen onlangs aangepast en hebben nu een speciale kitten variant.
   Purizon, wellness core en carnilove hebben speciale kitten varianten.

   Het verschil hierbij zit niet alleen in de hoeveelheid eiwit, maar ook in andere voedingsstoffen (bv vit A). Voor kittens die nog in de groei zijn raad ik tot zeker 6 maand kitten voeding te geven om de groei goed te ondersteunen.

 138. Hallo Marilyn,

  Wat een interessant artikel!
  Ik heb een gecastreerde oudere kater in huis en ben vorig jaar overgeschakeld naar biofood control urinary/sterilised.
  Was dus zeer benieuwd naar je mening hierover, doch jammer genoeg staat het nog niet in je lijstje.
  Misschien in de toekomst?
  Groetjes
  Chantal

  • Ik ben geen fan van BioFood in het algemeen. Te weinig eiwit en te veel koolhydraten in de brokjes.
   Een uitgebreid review volgt later misschien nog.

 139. Beste Marilyn,

  Wat een super handige en interessante website!
  Ik ben sinds kort overgestapt naar purizon eerst vis en daarna kip en vis. Onze katten zijn helemaal gek op deze brokken, ze gaan er mooi van glanzen en lijken voldoening te hebben van deze brok. Waar ik toch een beetje meezit is dat er best veel DL-Methionine wordt toegevoegd aan deze brok en in een van de blogs gelezen, op deze website dat dit op kortere/ langere termijn misschien wel klachten kan veroorzaken.

  Purizon heeft een nieuwe(?) Variant rund en kip en als ik het goed heb gelezen zit hier geen DL-Methionine in. Ik vraag me af of deze brok net zo goed of misschien nog beter is dan de varianten van Purizon die in deze blog zijn genoemd.

  Groetjes Brenda

  • Helaas bevatten alle varianten van Purizon deze hoeveelheid DL-methionine. Dit wordt inderdaad niet weergeven, maar contact met de fabrikant bevestigt dit.

   Purizon krijgt sowieso nog een update, maar daar zijn we nog druk mee bezig.

 140. Hoi Marilyn!

  Wat vind je van dit Markus-Muhle kattenvoer https://cutiecat.nl/product/markus-muhle-beutenah-kalkoen/? Ik ben benieuwd naar de analyse!

 141. Helaas zijn de van Purizon niet zo gek hier. om te testen heb ik n.a.v. de vergelijker op je website een zakje Applaws Kip met Lam (graanvrij) besteld. Deze levert qua samenstelling op de Orijen wel in, ook met de toevoegingen maar qua koolhydraten valt het met 32,6% best mee. Bewust voor de Kip Lam gekozen, omdat 1 dame eigenlijk zelden echt harde normale drollen heeft. Haar moeder had daar ook altijd last van. Ze is verder kerngezond, super op gewicht en de vacht ziet er ook super uit. Het is ook zeker geen diarree ; maar zou het toch graag iets steviger zien. Helaas weigert zij als enigste poezel hier versvlees anders kon ik het met wat meer botvlees steviger krijgen.

  • Inbalance heb ik een paar keer bekeken. Op papier lijkt het een oké brok. Vervelende is wel dat op moment van kritische vragen stellen ik geen antwoord meer kreeg. Daarom ben ik niet echt fan van dit merk en raad ik het niet aan.

 142. Dag Marylin,

  Allereerst bedankt voor het artikel.
  Ik heb een Britse korthaar kitten 10 weken oud.
  Zit momenteel in Istanbul. Door de dierenarts Royal Canin aangeraden en daarmee begonnen, vervolgens van een vriendin brokjes van Felicia gekregen.
  Door de vele merken en de verschillende info’s vind ik het erg moeilijk om een goede keuze te maken.
  Ik zelf ben uitgekomen op twee merken waarvan ik hoopte het terug te vinden in dit artikel. Merk True Instinct Original for kitten en het merk Advance Kitten.
  Is het mogelijk om kort aan te geven wat ik het beste kan doen?
  Alvast bedankt.

 143. Hey!

  Wat ben ik onwijs blij met jouw website!
  Mijn kat is helaas allergisch, waardoor de keus in brokken beperkt is. Nu heb ik een paar brokken gezien die ze qua samenstelling zou mogen hebben. Echter zit er in deze brokken “wild zwijn”. Ik heb wel is begrepen dat brokken met varkensvlees of wild zwijn vermeden moesten worden door het risico op de ziekte van Aujeszky. Hoe denk jij hierover?

  Groetjes, Kim

  • Wild zwijn kan inderdaad Aujesky bevatten.
   Nu kan het zijn dat de fabrikant dit uit een Aujesky vrij gebied heeft (met varkens makkelijker dan met wilde zwijnen, waar het nog wel vaker voorkomt). Dit kun je eventueel vragen aan de fabrikant. Maar ook het verhitten ervan zorgt dat het oké is.

   Dus varkens en wild zwijn niet rauw geven, maar verwerkt in een brok (of natvoer) kan wel.

 144. Hi Marilyn,

  Allereerst super goede website. Heb hierdoor veel informatie kunnen vinden voor onze kitten en dit ook doorgespeeld naar mijn ouders en zus die ook een kitten hebben. Momenteel krijgt Koos, onze ragdoll die op 26-08-2020 geboren is Animonda Carny Kitten natvoer en Porta 21 Feline Finest brokken. Van de cattery hadden we cosma nature natvoeding meegekregen. Hij lijkt dit veel lekker te vinden, wellicht ook door de compleet andere structuur, het lijkt meer een soort pulled chicken dan het gemalen vlees van de Carny.

  Zijn er goede alternatieven voor de Carny die van dezelfde of vergelijkbare structuur als Cosma Nature zijn? En zijn de feline finest brokken van Porta 21 goed genoeg voor de kitten? Er staat namelijk op de oude verpakking die bij Zooplus te zien is ‘Adult’ maar op de nieuwe verpakking die wij hebben gekregen en ook te zien is bij Zooplus als 10 kg geen ‘Adult’ meer, zelfs de afbeelding lijkt meer een jonge kat.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Helaas is er voor zover ik weet geen vleesstructuur variant voor kittens. Wat je wel kunt doen is 1-2 theelepeltjes Cosma door/over de Carny doen, zodat dit aantrekkelijker wordt voor Koos.

   Over de Porta 21 heb ik je even gemaild voor een foto van de verpakking, want op internet wordt ik helaas niet wijzer.

   • Weet u ondertussen of de porta21 OK ook voor kittens is? Ik hen een gesteriliseerde kitten van 6 maanden ik ik wilde met die variatie van Porta 21 beginnen. Maar ik wil graag weten of het voor alle leeftijden is geschikt.

   • Ik heb hiervan onlangs de porta 21 sensible zak van geïnspecteerd, en daarop stond alleen voor Adults.
    Uitgaande dat dat voor alle porta 21 brokjes geldt, zou ik zeggen dat het niet voor kittens is.

 145. Oke overnieuw de vorige reactie ging niet goed. Ik heb helaas geen geld voor een voedingsadvies maar wil mijn katten wel het beste geven

  Vraag 1: hoe zit het met vervuilde stoffen in acana en oorijen en is dit veilig te geven

  Vraag 2: ik geef almo en schesir natvoer is dit goede voeding, mijn kat lust namelijk geen mousse of pate. Ik gaf alleen vis maar ik las dat daar veel zware metalen in zitten, is het beter om bijvoorbeeld kip,eend,rund,kalf en varken te geven?

  Vraag 3: wat vinden jullie van true instinct high meat chicken en natural greatness wild instinct?

  Ik hoop een antwoord te krijgen.

  Groetjes Melissa

  • 1. Ja, Orijen en Acana is veilig te geven. Wij krijgen onze producten uit Canada, en de hele hype hierover ging over de fabriek in Amerika (+ het is nog maar de vraag in hoeverre die uitslagen betrouwbaar zijn).

   2. Schesir is aaanvullende voeding, en de almo waarschijnlijk ook (check daarvoor even het label). Dat betekent dat het niet alle voedingsstoffen bevat. Als je dit af en toe geeft, is dat geen probleem. Anders zou ik bijvoorbeeld eens proberen of Animonda Carny gemixt met wat Schesir werkt voor ze.
   Vis bevat inderdaad best veel afvalstoffen en ik raad aan om je kat vooral vlees te geven. Echter is 1-2 keer per week vis prima.

   3. Deze voedingen staan nog op het to-do lijstje voor een analyse, maar helaas hebben we het momenteel heel druk, dus het duurt nog even voordat we daar iets over kunnen zeggen.

   • Dank je wel voor je antwoord super fijn! De animona carny is pate toch? Dat neemt hij echt niet. Ik ben nu bezig met vlees van almo en schesir naast de true instinct brokken maar hij meemt het bijna niet, gaat echt in hongerstaking en zondra ik dan met vis kom eet hij wel, dus vind dit best wel eng.

   • En als je de visvariant mengt?
    Dus eerst 90% vis + 10% vleesvariant. En dan steeds iets minder vis en iets meer vlees.

   • Ga ik proberen, inmiddels lust hij wel kip gelukkig!

    Bedankt voor het advies!

 146. Nadia Groenewald

  Hi!
  Hartelijk dank voor deze fantastische post. Volgende week krijgen wij een gesteriliseerde kater van 2 jaar uit het asiel. Daar krijgt hij virbac salmon (https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/virbac_vetcomplex/overgewicht/734130) kan je me kort je mening hierover geven? (Ik zie ook dat ie op je to do lijst staat, dus ik kan ook best wachten daarop hoor!)
  Hij krijgt het niet per se me een medische reden dus we willen graag overstappen op een andere voeding, welke raadt jij aan voor een gesteriliseerde Europese korthaar van 2 jaar? Zelf zaten we te denken aan Wellness Core sterilized kip & kalkoen.

  Hoor graag wat je vindt!

  • Ik heb even de Virbac website erbij gezocht zodat het betrouwbare cijfers geeft (zie hier). Dit wijkt iets af van wat Zooplus heeft staan.

   De ingrediénten vind ik niet heel denderend, en dan met name de gehydrolyseerde dierlijke eiwitten. Het is graanvrij als je dat belangrijk vind, en gelukkig komen de totale koolhydraten niet heel hoog uit voor een brok (onder 20% van de energie).

   Voor een groter merk vind ik dit best oke.

 147. Hoi,

  Ik geef mijn kat op dit moment Purina One Adult Kip & Volkorenrijst brokken en in de avond krijgt ze Gourmet Soup Kip & Groenten. Is dit een slechte voeding? Ik ben in ieder geval op zoek naar een betere voeding. Mijn kat houdt van kip en lust geen vis en ze heeft snel last van dunne ontlasting. Welke brokken en natvoer raadt u voor haar aan? Brokken het liefst rond de € 0,60 per dag.

 148. Dag Marilyn,

  Wat een nuttige tips! Ik heb een ragdoll en Maine coon van 7 maanden oud. Ik geef ze nu nutrivet inne (kitten variant). De maine coon heeft de neiging om te schrokken. Weet jij een goed brokkenmerk met een wat grotere brok (voor kittens denk ik)? Of heb je tips? (Misschien een anti-schrokbak o.i.d.).

  Met vriendelijke groet,

  Adinda

 149. Bedankt voor de tips over natvoer en snacks :)!

  Verder raad je dus aan om PoN MM af te wisselen met andere brokken, waarom is dit? Ik zie nu ook dat PoN elke keer besteld moet worden vanuit Duitsland. De Wellness Core Kitten brokjes die je ook noemt kan ik hier in de buurt kopen wat opzich wel mijn voorkeur heeft… Raad je ook deze aan om alleen te geven?

  Qua prijs is de Wellness Core ongeveer hetzelfde als Royal Canin zie ik. Zijn er ook soortgelijke in een iets goedkopere prijsklasse?

  Is er dan ook een specifieke natvoer die past bij de Wellness Core kitten?

  • PoN MM bevat vis, en ik ben er niet voor om alleen vis te geven. Een kat is eigenlijk geen vis-eter.
   Als je Wellness Core Kitten makkelijker kan krijgen, zou ik daarvoor gaan.
   Qua natvoeding opties voor kittens: Feringa kitten, Animonda Carny Kitten, Canagan Kitten, Mac’s Cat Kitten. Hierbij moet je echt even proberen wat jouw kitten lust en zijn ontlasting ook goed op is.

 150. Hoi Marylin,
  ik zie dat veel uit de top 10 niet verkrijgbaar is op de websites.
  Zo is Celtic Connection bijna niet verkrijgbaar via Via Natura (maar 1 soort) en staat Orijen niet meer op de site van Zooplus.
  Ziwi is voor mij niet betaalbaar.
  Ik zou graag een proefverpakking van Power of Nature kopen, weet jij waar deze verkrijgbaar zijn?

  • Volgens mij heeft PoN helaas geen proefverpakkingen.

   Orijen is trouwens ook bij bol.com te koop, ook de kleinere verpakkingen.

   • Dankjewel!
    ik heb even alle informatie rustig tot me genomen en weet niet zo goed waar te beginnen met het maken van een keuze. In de keuze top 10 staan de opties geordend op prijs, oplopend. Maar wat is nu de beste optie qua eiwitten, koolhydraten, vetten etc?

    Ik heb een ‘vuilnisbakken-Siamees red point’ van 1,5-2 jaar oud (asielpoes) die binnen leeft. Ze weegt nu ongeveer 3,8 kg en is stabiel in gewicht.
    Ze krijgt nu 40 gram brokjes Edgard&Cooper per dag en 2x per dag 1/6e kuipje natvoer van Edgard&Cooper.
    Maar ik las bij je review dat dat geen ideale optie is gezien de samenstelling.

    Ze is verder gezond, wel een wat kieskeurige eter qua brokjes.

    “Where to begin?” Heb je wellicht een tip? Dankjewel!

   • Ik raad je aan een persoonlijk advies aan te vragen Marlies.
    Dan kan ik echt diepgaand kijken naar wat past bij jouw katje. Want wat de beste brok is voor jouw kat hangt af van meerdere dingen.
    Voor meer informatie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

   • Hi Marilyn,
    Je adviseert diverse smaken van purizon. Hoe sta je tegenover de eend en kip smaak (deze zie ik niet in je aanbevelingen staan)?
    Onze kater is behoorlijk grof.. Zou je dan eerder de sterilised adviseren?
    Groet Nicol

   • Bedoel je misschien de eend & vis? Deze is qua energieprofiel vergelijkbaar met de andere “reguliere” adult varianten. Wanneer de kater wel wat gewicht mag verliezen, werkt de sterilised mogelijk beter.

 151. Hallo

  Ik zie hier nergens de kwaliteitsvoeding van Yoggies?
  Dit is nochtans beste wat er op de markt is. met 98% proteine onze katten zijn er super goed mee.
  Dit is de link
  https://www.yoggies.be/product/8595639803143/1_2_kg_Kalkoen_koudgeperste_korrels_met_probiotica__98__proteine.html

  Groeten

  • Interessant.
   een heel eiwitrijke brok, bevat nog meer dan Power Of Nature. Ook heel laag in koolhydraten.

   Wel opmerkelijk dat er én gedroogde lever is toegevoegd en er blijkbaar ook nog extra vitamine A nodig is.
   Ook ben ik wel benieuwd naar de gebruikte kruiden, die worden niet gespecificeerd.
   Toegevoegde probiotica klinkt trouwens mooi, maar onderzoek wijst uit dat die lang niet altijd ook daadwerkelijk in het product worden teruggevonden. Mogelijk mede door het bewerkingsproces. Dat is dus wel een puntje om rekening mee te houden als je het daarom speciaal zou kopen.

   Al met al ziet het er best goed uit.

  • Goedendag,

   Via Catmoneo zag ik dat u Yoggies brokjes voert. Is dit nog steeds zo?
   Zelf zoek ik een vervanging voor Power of Nature omdat de fabrikant telkens leveringsproblemen heeft en het voer niet leverbaar is. Bent u nog steeds zo tevreden over de yoggies? Het is wel bijna twee keer zo duur als Power of Nature maar wij zoeken toch een uitstekende brok voor onze twee raskatten.

 152. Harstikke mooie post, erg nuttig.

  Wij hebben vorige week 2 ragcoon (ragdoll maincoon) kittens opgehaald, nu 13 weken oud. Bij het vorige baasje kregen ze Royal cannin Kitten brokjes. Na wat onderzoek wil ik nu langzaam over gaan op PoN. Kan ik dan beter gaan voor Fees Favorite of Meadowland Mix?

  Daarnaast wil ik dan ook meer natvoer gaan geven, ik maak uit je analyses op dat dat echt wel nodig is. Welke raad je hier aan?

  Af en toe een snoepje lusten ze ook vast wel. Heb je daar ook nog tips voor?

  • Kitten natvoer: Animonda Carny Kitten, Feringa Kitten, GranataPet kitten, Canagan Kitten
   Dat zijn een paar goede.

   Qua PoN: MM is met vis en zou ik dus wat beperken. FF heeft mijn voorkeur. Echter zou ik dit afwisselen met een ander merk brokjes, bijv Orijen Cat en Kitten (kan voor kitten en adult), Wellness Core Kitten of Purizon Kitten (Purizon heeft ook een goede variant voor adults). Dan wissel je per zak. Dus als de PoN (bijna) op is, koop je een ander merk. Je mengt het tijdelijk. Dan doe je met het nieuwe merk tot die weer bijna op is, en ga je terug naar PoN.

   Voor snoepjes verwijs ik je even naar mijn artikel daarover: De top 5 beste kattensnoepjes (en welke snacks liever niet)

   Veel plezier met de ragcoons 😀

 153. Hey!

  Ik ben zelf erg benieuwd naar het merk Husse. Ik zag dat hier op de site al informatie stond over het netvoer van Husse. Nu heb ik zelf even gekeken naar de brokken van Husse in dit geval de Husse Opus Lynx. Naar mijn idee ziet de brok er goed uit qua samenstelling, maar ik ben even benieuwd wat jullie eerste gedachte is van dit merk brok.
  Ik heb hier even de samenstelling en ingrediënten bijgevoegd welke op de website van Husse stonden:

  Samenstelling:
  Kip, aardappel, dierlijk vet, erwten, gehydroliseerd dierlijk eiwit, plantaardige vezels, zalm, zalmolie, biergist, mineralen, fructo-oligosacchariden (0.3%), gedroogde hele eieren, lecithine (0.1%), yucca (125 mg/kg), Tagetes, rozemarijn, groene thee.

  Analytische bestanddelen:
  eiwit 40.0%
  vetgehalte 20.0%
  ruwe as 7.5%
  ruwe vezels 2.0%
  calcium 1.2%
  fosfor 1.0%
  magnesium 0.08%
  omega 3 vetzuren 0.3%
  omega 6 vetzuren 2.0%
  koolhydraten 23,5%

  Toevoegingen:
  Nutritionele toevoegingen:
  vitamine A 30000 IU/kg
  vitamine D3 1500 IU/kg
  vitamine E 300 mg/kg
  vitamine C 85 mg/kg
  E1 (IJzer) 133 mg/kg
  E2 (Jodium) 2.6 mg/kg
  E4 (Koper) 10 mg/kg
  E5 (Mangaan) 86 mg/kg
  E6 (Zink) 115 mg/kg
  E8 (Selenium) 0.3 mg/kg
  L-carnitine 40mg/kg
  taurine 3000 mg/kg.

  Groetjes Aline

  • Husse ziet er best goed uit.

   Een probleem is wel dat de fabrikant heel vaag is over de de samenstelling. De originele website verschilt weer met wat de NL zegt, en bij mailen wordt het niet duidelijker.
   Daardoor is mijn vertrouwen in het merk als geheel helaas sterk gedaald.

 154. Hallo Marilyn, ik heb een kat die een voedselallergie heeft en die voor het ogenblik het best is met Z/D van hills zowel de korrels als natvoer is en een kat die een paar jaar geleden nierproblemen heeft gehad door dat hij als eten blikjes tonijn kreeg maar wel diegene die mensen ook eten. Die krijgt nu K/D van hills en als natvoer krijgt hij almo nature omdat ik een beetje van alles geprobeerd heb maar laat het allemaal staan en dat almo voer eet hij wel op.
  Het probleem is dat de kat die voedselallergie heeft 5,5 kg weegt en een serieus buikje hangen heeft en die met de nierproblemen weegt 6,8 kg . Ze zijn allebei niet klein maar zien er naar mijn bedenkingen wel te dik uit.
  Het probleem is dat ik bij beiden niet zomaar kan overschakelen naar andere voeding omdat ze op dit eten wel goed reageren . Maar ze zijn eigenlijk nooit voldaan en staan een ganse dag aan mijn zeide te schooien naar eten.
  Hebt u voor mij een oplossing .
  Mvg Viviane

  • Als ze het natvoer lusten van dezelfde Hills variant, dan zou ik proberen daar eens wat meer van te voeren en minder brok.
   Dan is het buikje letterlijk voller, en hopelijk raken ze dan meer verzadigd.
   Voor een echt diepgaand advies kun je beter een persoonlijk advies aanvragen, dan kunnen we samen kijken naar hun specifieke achtergrond.
   Hier vind je meer informatie: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 155. Hoi Marilyn,
  Wat zou je aanraden voor een gezonde senior van 9 jaar? Ze heeft wel wat overgewicht en ze lust geen natvoer. Het liefst iets van niet veel duurder dan €0,50 per dag.

  • Porta 21 Sensible of Purizon Sterilised kom je dan een eind in dat budget wat voldoende eiwit bevat voor het afvallen.
   Wel zorgen dat je het afmeet, want onbeperkt brokjes gaan niet helpen – hoe goed de brok ook is.

 156. Hoi!, Ik mis biofood(kittens) als review.
  Als ik het Google zie ik alleen van de honden variant een review.

  Wat is uw mening over de kattenbrokken van biofood?

 157. Beste Marilyn,
  Super bedankt voor deze uitgebreide informatie. Wij hebben net een (gezonde) kitten (kater) in huis en geven hem Perfect Fit. De ingrediënten zien er als volgt uit:
  Eiwit: 41.0
  Vetgehalte: 17.0
  Anorganische Stof: 8.0
  Ruwe Celstof: 2.7
  Calcium: 1.0
  Fosfor: 0.88
  Additieven Per Kg:
  Antioxidanten;
  Nutritionele Additieven:
  Vitamine A: 6800 IE
  Vitamine B₁: 9.4 mg
  Vitamine B₂: 16.0 mg
  Vitamine C: 210 mg
  Vitamine D₃: 750 IE
  Vitamine E: 100 mg
  Biotine: 0.22 mg
  Taurine: 837 mg
  Koper (Koper(II)Sulfaat-Pentahydraat): 3.9 mg
  Jodium (Kaliumjodide): 0.98 mg
  Mangaan (Mangaan(II)Sulfaat-Monohydraat): 40.5 mg
  Selenium (Natriumseleniet): 0.13 mg
  Zink (Zinksulfaat-Monohydraat): 115 mg

  Ziet dit er een beetje goed uit? Na de castratie over 6 maanden moeten we volgens de DA overstappen op ander voedsel (vanaf 1 jaar). Ik zag dat de eiwitwaarde voor dit voer op 38% ligt. Is dit te laag? Ten slotte vroeg ik me af, als we de brokjes af en toe willen afwisselen met netvoer, hoe vaak we dit dan moeten doen. Is het bijv. ook al goed om dit 1 keer in de week te doen?
  Alvast super bedankt!!

  • Wat betreft deze voeding, ik zie alleen de analyse (percentages) en geen ingrediënten.
   Als ik dus puur en alleen op de analyse afga ziet het er redelijk goed uit. Had nog wel iets lager gemogen in koolhydraten, maar goed, voor deze prijs moet je ergens op inleveren.
   Het kan zijn dat de ingrediëntenlijst mijn mening verandert trouwens. Bijv als dit met name plantaardige eiwitbronnen bevat.

   Mocht je nog een alternatief zoeken dan is Porta 21 Sensible mogelijk een optie. Die ziet rond dezelfde kiloprijs als Perfect Fit.

 158. Goedemiddag kattenvrouwtjes van Catmoneo,
  Wat een super site, eindelijk een een keertje duidelijkheid. En wat een informatie, geweldig. Ben inderdaad nog niet uitgelezen maar een ding is zeker ik ga over op ander en beter voer.
  Wij hebben vier katten. Een stel is een poes en ex-kater van 5 en 6 jaar.
  Het tweede stel zijn broer en zus, ex-katertje en ex-poesje van net twee jaar.
  Wij zien ook heel duidelijk dat de poes en de kater die de hele dag buiten zijn en muizen vangen veel gezonder en mooier zijn dan die andere twee die veel meer binnen zijn en leven van brokjes( royal Canin). Ik heb ook al veel geprobeerd qua voer, want was nooit niet tevreden.
  Wat de ene kat wel lust lust de andere weer niet.
  Waar de ene ex-kater aan de zware kant dreigt te worden ( en soms zelfs overgeeft) laat de andere het voer liever staan.
  En weer een ander heeft wat moeite met haar ontlasting wat vaak wat moeite in de kattenbak komt…enz enz. Dus meestal zwerven hier meerdere merken voer in huis rond om een ieder maar een beetje tevreden te stellen en zorgen dat ze gezond blijven.
  Maar na het lezen van jullie site wil ik graag over stappen op betere brokjes en misschien ook wel helemaal over op natvoer. Hoe kan ik dit het beste aanpakken.
  Beginnen met bijvoorbeeld PoN brokjes, en of natvoer en dan mengen met wat ze nu nog krijgen?
  En raad je dan ook aan om voor de ex-katers die wel in leeftijd en gewicht verschillen hetzelfde voer te gebruiken?

  • Het klinkt alsof je 4 katten allemaal hun eigen voorkeurssmaken hebben. Daardoor kon het nog wel eens een flinke uitdaging worden om iets te vinden wat ze allemaal echt graag lusten.
   Als ze nu RC eten is het waarschijnlijk ook nog wel een uitdaging ze wat anders te laten eten. Die overgang zal dus met beleid moeten worden gemaakt, lang mengen en blijven volhouden.
   Misschien dat je Orijen eens een kans kunt geven, die heeft ook nog kleinere zakjes. Bij PoN hoor ik nog wel eens dat sommige katjes het niet zo vinden (geldt natuurlijk niet voor alle katten).
   Qua natvoer is het een kwestie van proberen. Hier vind je een grote lijst met de betere merken: Het beste natvoer voor je kat: Goed en Goedkoop

 159. Hallo Marilyn,
  Bedankt voor dit uitgebreide artikel.
  Vraagje. Mijn 18 jarige kat is dol op Karoo Kitten brokjes. Is dat erg?

  • Geef je dit als snack of als hoofdvoeding?
   Waar ben je bang voor?

   In sommige gevallen zijn kittenbrokjes voor senioren juist passender ivm het hogere eiwitgehalte.
   Aan de andere kant is het fosforgehalte mogelijk een issue bij kittenbrokjes.

 160. Beste Marilyn,
  Ten eerste wat een informatieve site is dit, super!
  Nu mijn vraag, ik ben een week of zes geleden langzaam over gestapt op Power of Nature, fees favorite (naar aanleiding van jouw analyses), nu valt mij op dat, sinds ik ben overgestapt, één van mijn drie katten wel drie of vier keer per week moet overgeven, op de vorige brokken (Smilla de “hell no” brok) was dit niet het geval, zijn ontlasting is verder in orde, zou dit aan het hoge eiwitgehalte kunnen liggen, en welke brok zou dan geschikt kunnen zijn?

  • Dat is mogelijk. Het kan ook liggen aan een te snelle overschakeling of te snel eten.
   Een andere goede brok die iets lager is in eiwit is bv Orijen Cat en Kitten of Orijen Fit en Trim.

 161. Beste,

  Een nieuwe honden en kattenzaak bij ons in de buurt verkoopt Red Mills voer zowel voor katten als honden. Ik geef mijn katten momenteel een mengeling van Purizon (welke goed is) en Josera nature cat (welke ik mss wil veranderen). Het is zo dat 1 heel vaste stoelgang heeft en de andere een beetje platter. Ik vroeg mij af of u al van red Mills gehoord heeft? Of heeft u een aanrader bij purizon wild zijn & kip?

  Groetjes,

  Bo

 162. Hoi met Peter,
  Allereerst een top site mooi! En het helpt me wel om een juiste keuze te maken voor Pino een Ragdoll van nu 5maanden.
  Ik gebruik nu Orijen en daar doet hij het goed op. Later wil ik meer evt na castratie op meer eiwitrijkere brokken Orijen fit en andere eiwitrijke brokken.

  Ik krijg er bijna geen natvoer in. Ik heb van alles geprobeerd. Hij drinkt redelijk.

  Bij de dierenzaak verkopen ze ook Vigor en Sage en ik was benieuwd wat je van dit merk vind. Het is een single eiwit brok met een specifieke toevoeging.

  Ik ben benieuwd naar je mening en of je inmiddels al een analyse gemaakt heb. Tot die tijd blijf ik Orijen gebruiken en zal ik hem misschien met één van je andere favorieten combineren.

  Ik hoor het graag.

  Groetjes Peter

 163. Dag. Staat deze review er al tussen? Kom via Google op uw site uit maarvind niet direct een reactie?

  Real nature wilderness true country kitten

 164. Mijn katten krijgen Royal Canin Urinary omdat een van de 4 een (geopereerde) plaskater is. Ik zou graag overstappen op een voer met meer vleeswaarde, maar ben zo bang dat het kwa urinewegen dan weer fout gaat. Met de RC Urinary gaat het inmiddels alweer 4 jaar goed.
  Wat is wijsheid?

  • Allereerst: ik noch je dierenarts kan beloven dat het nooit meer fout gaat.
   Maar mijn kennis zegt wel dat het met natvoer er minder vaak herhaling optreedt dan brok. Je schrijft niet of je van RC urinary de brok of het natvoer geeft. Als eerste stap kun je proberen om meer urinary natvoer (evt van RC) toe te voegen. Voor meer tips over voeding bij struviet raad ik aan dit artikel eens te lezen: Het beste blaasgruis voer: een dieet tegen struviet

 165. Dag Marilyn,

  Ik heb al enkele avonden besteed aan het lezen van je website en het vergelijken van brokken. Mooi werk! en zeer informatief!
  Nu een lastige vraag, omdat er ergens een compromis gesloten moet worden.

  Ik krijg in november een Ragdoll Kitten van 13 weken en ben op zoek naar droogvoer. Natvoer wil ik geven door 2-3 keer per week Almo Daily te geven en door 1x per dag de brokjes tot pap te maken met een beetje water.

  Maar de keuze voor en goede droogvoerbrok blijf ik lastig vinden, om een brok te zoeken die qua prijs en kwaliteit goed ligt.

  Ik ben nu inmiddels gekomen tot Power of Nature (laag in KH). En als alternatief Porta 21 Feline finest (teveel, 25% KH) of Schesir Kitten (28% KH) maar die zijn eigenlijk te hoog in KH. Maar werden wel zeer aanbevolen door een dierenzaak specialist.

  . Maar ik bemerk dat dit kattenvoer voor mijn portemonnee toch redelijk aan de prijs is. Wat zou je adviseren?
  Welk merk is wat jou betreft dan een ideale compromis tussen kwaliteit en prijs?

  • Puur gekeken naar prijs/kwaliteit is Purizon mogelijk een optie. De Porta 21 (specifiek: “Cats Heaven” en “Sensible Graanvrij”) zijn ook ok.
   Maar dan neem ik de behoeften van je kat dus totaal niet mee.

 166. Wat een ontzettend fijne site! Je informatie heeft me veel geholpen bij het uitzoeken van de beste voeding voor de kittens die ik binnenkort krijg!

  Degene van wie ik mijn kittens overneem geeft ze nu brokjes van Grandorf (Kitten, lam & bruine rijst). Ik ben erg benieuwd wat je hiervan vind (https://grandorf.eu/nl/product/lamb-brown-rice-kitten/).
  34% eiwitten lijkt me echt te laag eigenlijk.

  • Het zal aan het minimum voldoen maar daar is het ook mee gezegd.
   Ik vind het laag in eiwit (wat je al aangeeft). Met 24,3% van de calorieën uit koolhydraten welke van volkoren bruine rijst ook wel wat hoog.

   • Mijn vermoedens klopte dus.. Dankjewel voor je reactie!

   • Hey Marilyn,
    Heel leuke site! Proficiat!
    Ik ging met veel interesse op zoek naar Grandorf voeding en ben nu met verstomming geslagen door de score die hier tevoorschijn komt. 4 is de slechtste score die je kan geven, maar dit vind ik echt zeer eigenaardig.
    Grandorf haalt hun eiwitten voor zover ik kan zien quasi volledig uit vlees & dierlijke ingrediënten (zie website)… ik vind het raar dat je bv hogere eiwit percentages belangrijker vindt dan de bron waar deze vandaan komen? Katten zijn carnivoren dus zoveel mogelijk vlees is dan toch het belangrijkste , of niet?
    Andere merken voegen bv bietenpulp, erwten e.d. toe om het eiwitgehalte op te trekken … dat zijn plantaardige eiwitten voor een carnivoor?
    De koolhydraatbron van Grandorf is volkoren bruine rijst … dat kan je toch niet vergelijken met bv witte rijst, mais, … ed. Iedereen weet toch dat volkoren producten veel gezonder zijn dan gewone, denk maar aan wit brood vs bruin brood, of volkoren pasta vs gewone witte … Ik ben akkoord dat er vrij veel koolhydraten inzitten, maar dat geeft energie dus niet echt iets mis mee lijkt me.
    Zoals je kan lezen heb ik ook wel kritisch gekeken naar welke voeding ik aan mijn katten geef. Ik heb me even verdiept in wat er belangrijk is en nu ben ik in de war, ik begrijp de score van 4 niet voor Grandorf, mijn 2 katten zijn extreem goed met deze voeding: glanzende vacht, gezond energielevel, bruisend van de energie, perfecte stoelgang … ik kan me geen betere brok indenken…
    Aanvullend geef ik ook nog natvoer van Grandorf, pure tonijn en garnalen (ik heb ze zelf ook al geproefd 🙂 en goedgekeurd) … zo krijgen ze inderdaad voldoende water binnen, heel belangrijk heb ik al op verschillende sites gelezen.

   • De score van Grandorf heeft met name te maken met de erg hoge hoeveelheid koolhydraten. Deze komen voor alle adult varianten boven de 30% uit, en daar trekken we een grens.

    Overigens kijken we zeker niet enkel naar de hoeveelheid eiwitten, maar ook in welke mate deze dierlijk of plantaardig zijn. Dat neemt echter niet weg dat ze een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig hebben, en Grandorf hier (zeker bij de indoor varianten) simpelweg niet aan voldoet.

    Laten we ook geen gezondheidsclaims voor mensen doortrekken naar katten, daarvoor werken we toch net even iets te verschillend.

 167. Dankjewel voor dit artikel, ik gebruik deze informatie als begeleiding naar nieuw en beter voer voor mijn 2 katten. Het is namelijk nogal een zoektocht…..
  Ik ben zelf op Purizon uitgekomen, hij stond bij je favorieten en hij is betaalbaar en goed beschikbaar.
  In het stukje favorieten merken staat deze dikgedrukt omdat het merk bij jou onder meest favoriet valt, maar bij de ‘Ja’ categorie staat hij niet beschreven, wel bij de ‘met verruimende eisen’ met een beschrijving dat er toch dingen in zitten die niet helemaal wenselijk zijn. Kan je me dit uitleggen waarom het merk dan toch een van je favorieten is?
  Ik heb probeerpakketten gekocht en ik hoop dat ze in de smaak vallen, ik hoop dat ik de brokken zonder zorgen kan geven als gezond voer voor mijn beestjes
  Ik hoor graag reactie! 🙂

  • Met name om de DL-methionine en gehydrolyseerde eiwitten.
   Echter moet ik er ook bij zeggen dat de lijst ondertussen aan een update toe is waar ik aan werk!

   • Goede avond
    We hebben 2 sphinx poezen beide gesteraliseerd
    Met 1 vd 2 hebben we al lang problemen namelijk constant diaree heel soms een hard drolleke maar niet wat t moet zijn we hebben al vanalles geprobeerd hils macs etc etc geven nu al geruime tijd rc intestinal gastro nat en droge vorm niks lijkt te helpen ook probiotica geeft geen effect
    Onlangs nogmaals laten testen op giardia maar negatief
    Kunt u mij advies geven wat ik kan proberen sls alternatief voor royal canin ??
    Bvd

   • Mogelijk kampt je kat met geïrriteerde darmen / IBD.
    Iets met wat meer vezels helpt mogelijk.
    Als je graag een persoonlijk advies wil, kun je dat hier aanvragen: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

 168. Fijne analyse, dit is tenminste in redelijk normale mensentaal zodat ook de gewone kattenliefhebber weet waarop de keuze voor voeding gebaseerd wordt.

  Mijn kat heeft een vrij gevoelig maag-darmstelsel, dus ingrediënten zijn wat mij betreft enorm belangrijk. Zelf ben ik op zoek gegaan naar een goede brok als aanvulling op KVV en kwam op Acana, Orijen en Carnilove uit (eenvoudig bij ons in de dierenzaak te koop). Orijen (ongeacht de smaak) vond hij niet lekker, van Acana (Grasslands) krijgt hij enorm diarree ook al vindt hij het helemaal geweldig.

  Uiteindelijk bleef alleen Carnilove over ( Grain Free Duck & Pheasant Adult Hairball). De Duck & Turkey Adult Large Breed krijgt hij als snoepje. Daar reageert hij goed op. Sinds ik jouw site heb gelezen, geef ik hem ook Wildcat Etosha en Karoo, om te kijken of hij ook daar goed tegen kan. De voortekenen zijn goed, dus dat wil ik even doorzetten. Ik vraag me nu wel een beetje af of hij daarmee weer niet té veel eiwitten binnenkrijgt. Ik wissel in elk geval tussen de smaken en merken brokjes, zodat dit niet te eenzijdig wordt.

  Ik zorg er daarbij wel voor dat er bij zijn KVV extra water zit: ik meng het er gewoon door tot het een soort dikke soep is (deed ik sowieso al). Buiten drinkt hij ook water uit een bakje, iets wat hij binnen niet doet.

 169. Wauw, wat een fijn artikel. Precies waar ik naar opzoek was! Ik vond het gisteravond, en ben vanmorgen meteen naar ViaNatura gereden om de Celtic Kip te kopen.
  Mijn gezonde kat zet ik nu over van Cat Lovers Gold naar Celtic. En mijn kat met struviet/IBD van Hills C/D naar Celtic.
  Ik ben al sinds februari bezig met ander voer omdat ik meer natvoer wil geven, het liefst volledig maar in de praktijk niet haalbaar. Ik heb van alles geprobeerd; barfmenu, carnibest, allerlei soorten pate, carnilove, carny ocean, carny, almo nature, bandit, renske, supermarktmeuk. Maar qua natvoer kom ik steeds weer uit op almo nature. Ze willen niets wat lijkt op paté. Nu las ik in een andere blog dat je niet zo fan bent van almo..ik schrok ervan. Ik dacht dat dit kwalitatief nog oke was. Ze krijgen hier 2 blikjes per dag van in alle smaken+ aangevuld met wat brokjes. Ik las in je reactie dat almo daily compleet is, dus dan kan ik als mijn voorraadje op is beter daar op over stappen.
  Mijn ene kat was in februari opgegeven door de dierenarts, door Tannetje Koning + wat supplementen, het geven van natvoer (almo dus) haar weer op de rails gekregen. Nu dus perfectioneren en helemaal af van die dierenartsmeuk (hills). Meet iedere 2 weken de PH van de urine, en dit gaat ondanks dat de DA zegt ‘absoluut geen natvoer geven’, juist hartstikke goed! Hopelijk blijft dit met de overstap naar Celtic + almo daily ook goed gaan.

 170. Hallo, onze mc kater van 1.5 jaar oud loopt nu ongeveer 3 maanden met blaasproblemen. Hij heeft blaasgruis gehad, dit is inmiddels verholpen. Alleen hij blijft onrustig en bij zijn urine kweken blijft er steeds een onsteking zitten, ondanks hij meerdere malen nu antibiotica heeft gehad. We hebben vanuit de dierenarts Royal Canin s/o voer gekregen en zij adviseren ons om op dit voer te blijven. Hier zitten wij zelf niet op te wachten omdat het vele male kleinere brokjes zijn (waardoor zijn tandvlees rood wordt). Heb jij tips voor ons? We willen graag stoppen met antibiotica geven omdat dit niet goed is om zovaak te geven.. We zijn een beetje ten einde raad..

  • Bij alle blaasproblemen raad ik aan om natvoer te geven, zoveel als mogelijk is, liefst 100% van het dieet. Eventueel urinary, of als de blaasproblemen weg zijn een gewone. Eventueel kun je dan een klein deel (10%) brokjes geven van welke soort dan ook die iets groter zijn, bv Carnilove Large Breed. Als je echt een specifiek advies wil over voeding, kun je een persoonlijk advies aanvragen.

   Is er een kweek gemaakt van de urine om te kijken of er een bacterie is die de ontsteking veroorzaakt? Dit zou namelijk voor de antibiotica kuur kunnen helpen een specifiekere soort te kiezen ipv een algemene antibiotica.

   Verder kun je kijken naar stressfactoren in de omgeving die leiden tot blaasproblemen. Het boek van Anneleen Bru (I love Happy Cats) is super om hiervoor te lezen.

 171. Hoi,

  Na het lezen van je site besloten om Power of nature brokken Fee’s Favorite te geven. De katten vinden het heerlijk maar hun ontlasting stinkt best wel, daar had ik bij de Carocroc en Royall Canin geen last mee. Maar goed gezien Power of Nature beter uit je test kwam en in verhouding niet duurder is besloot ik over te stappen.
  Ik heb ca 5 tot 6 weken gemengd RC met PON gegeven. Sinds een week of 1 -2 eten ze nu volledig PON.
  Op internet lees ik dat stank van ontlasting kan komen door verkeerde eiwitten. Dus nu twijfel ik of PON wel zo goed is voor mijn katten.

  • Het kan zijn dat jouw katten dit minder goed kunnen hebben. Dan kun je beter iets minderen in eiwitten. Bijvoorbeeld Orijen Fit en Trim of Orijen Cat en Kitten kan daarin voldoen.
   Soms hebben de darmen ook nog wat tijd nodig voor de aanpassing.

  • Zelfde ervaring en dezelfde twijfels. Onze kat eet ook rauwvoer en dan is er geen stank maar bij de PON is het vreselijk

 172. Goedendag een tijdje geleden ben ik me gaan verdiepen in de kattenvoer,ik heb in het verleden altijd Royal canin geven omdat ik altijd heb gedacht dat dat goede brokken waren,uiteindelijk kwam ik op deze zeer mooie site,ik heb hier veel van geleerd,ik geef mijn 3 katten nu Power of nature meadowmix,ik heb dat langszaam gemengd met de RC,en dat gaat prima,nu heb ik een kitten erbij nu 10 weken , ik geef hem nu rc kitten,ik wil nu gaan overstappen op Pon,ik haal mijn Pon bij ‘eerlijkdierenvoer.nl,zij gaf mij aan dat alleen de pon active geschikt is voor kitten en bij heimfutterservice gaven zij dat ook aan,de fee en meadowmix waren niet geschikt voor kittens,echter hier vertel jij dat alle varianten Pon geschikt zijn voor kittens,ik ben een beetje in de war nu,welke variant Pon kan ik mijn kitten gaan geven

  • De voedingen van PoN zijn “voor alle levensfasen”. Dat betekent dat ze gemaakt zijn voor de levensfase die de hoogste voedingseisen nodig zijn, oftewel kittens.
   (Uitzondering is de voeding van PoN voor senioren).

 173. Wat fijn dat er onderzoek is gedaan! Ik heb vanuit een winkel het advies gekregen van Carocroc, omdat deze weinig rotzooi zou bevatten en erg natuurlijk zou zijn. Ik schrik daarom erg van de klasse 5-beoordeling. Ook ben ik verbaasd te lezen dat Royal Canin zo slecht scoort, terwijl zo ongeveer elke dierenarts hem aanbeveelt. Hoe zit dat precies? Je zou verwachten dat zij hier kritisch naar kijken. Mijn belangrijkste vraag is voor nu: welke brokken kan ik het beste aanschaffen binnen dezelfde prijsklasse als Carocroc voor onze twee kittens van nu 11 maanden oud. Ze krijgen op dit moment Indoor voeding, omdat ze al zijn behandeld.

 174. Hoi,

  Ik heb een kitten van 12 weken oud en die kreeg bij de fokker Royal canin.
  Ik wil overstappen op andere brokken icm natvoer. Ik twijfel erg tussen Orijen kitten en vigor en sage kitten.
  Kan iemand mij adviseren of ervaringen delen.
  Groetjes

 175. Hi,

  Ik ben heel blij dat ik deze blog heb gevonden! Zeer goede informatie met uitgebreide omschrijvingen.

  Ik heb een kitten (Toyger) van 6 maanden. Dierenarts raad Royal Canin (kitten en gesteriliseerd) aan en heeft hij ook altijd gehad. Ik ben sinds kort naar Edgar & Cooper kitten brokjes veranderd (gedurende 10 dagen lang elke keer een beetje bij) maar hij heeft nu 2 weken lang hele zachte poep en nu dat hij alleen Edgar & Cooper krijgt eet hij ook aanzienlijk minder.

  Ik overweeg om dus weer terug te gaan naar Royal Canin (tijdelijk) voordat ik naar Orijen brokjes overstap door zijn gevoeligheid. Ik zou dan ook s’avonds voor Jarrah pate gaan. Ik heb voor die twee gekozen omdat ze die bij petsplace naast mijn huis verkopen.

  Vindt jij dit een goede overstapping? Eerst terug naar royal canin, en dan de andere twee uitproberen?

  Dank!
  Isabelle

  • Klinkt goed. Neem de tijd, geef hem 6-8 weken eerst terug op RC indien mogelijk. Probeer daarna de nieuwe voedingen rustig te introduceren over 2 à 3 week. Begin met de Orijen brokjes en als dat goed blijft gaan, introduceer dan ook de Yarrah natvoeding. Het is beter dit niet tegelijk te doen, want mocht er dan iets mis gaan (diarree bijv) dan weet je niet welke van de voeding de boosdoener is. Succes!