Review Porta 21 kattenbrokken voor volwassen katten

Porta 21 KattenbrokkenPorta 21 heeft zes kattenbrokken, waarvan vijf bedoelt zijn voor volwassen katten (eentje is voor kittens). Dit review gaat dieper in op de brokken voor volwassen katten. Bevat het voldoende eiwit en niet te veel koolhydraten? Hoe zit het met het vet en de andere ingrediënten?

 

Als je erover nadenkt Porta 21 te voeren aan je kat, lees dan verder.

 

Porta 21 Feline Finest Sensible Graanvrij

Porta 21 Feline Finest Sensible GraanvrijIngrediënten: Gemalen kipvlees (64%), kipvlees (9,15%), kipvet, gedroogde aardappel, gedroogde biergist, suikerbietendroogsnijdsel (ontsuikerd), cellulose, MOS (mannan-oligosacharide), FOS (fructooligosaccharid), gedroogde vossebessen, groene thee extract.

 

Toevoegingen (per kilo):

Vitaminen: vitamine A [retinylacetaat] (24.570 IE/kg), vitamine C [ascorbyl monophosphaat] (43,76 mg/kg), vitamine A D3 [cholecalciferol] (1.706 IE/kg), vitamine E [alpha-tocopherolacetaat] (157,50 IE/kg), vitamine B1 [thiamine] (17,85 mg/kg), vitamine B2 [riboflavine] (12,75 mg/kg), vitamine B6 [pyridoxine] (5,78 mg/kg), vitamine B12 [cobalamine] (110,25 mg/kg), vitmaine B3 [Niacine] (30,45 mg/kg), vitamine B5 [pantotheenzuur] (9,24 mg/kg), foliumzuur (1,63 mg/kg), biotine (325,50 mg/kg)

Mineralen: Choline chloride (240 mg/kg), calciumjodaat (1,64 mg/kg), natriumseleniet (0,53 mg/kg), ijzersulfaat-monohydraat (321,36 mg/kg), ijzeraminozuurchelaat-hydraat (21,33 mg/kg), kopersulfaat-pentahydraat (42,24 mg/kg), koperaminozuurchelaat-hydraat (52,80 mg/kg), zinkaminozuurchelaat-hydraat (355,73 mg/kg), zinksulfaat-monohydraat (296,49 mg/kg), mangaansulfaat-monohydraat (116,95 mg/kg)

Aminozuren: DL-methionine (840 mg/kg), taurine (875,25 mg/kg).

 

Analyse

Vocht 7% DM ME
Eiwit 47% 50,5% 43%
Vet 21,5% 23,1% 47%
Koolhydraten1 11,5% 12,4% 10%
Vezels 2,5%    
Ruwe as 10,5%   Kcal/100gram: 387,52

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten komen uit het gemalen kipvlees (64%) en kipvlees (9,15%). Hieruit is weinig af te leiden over hoe het is toegevoegd (vers of gedroogd?), maar de voeding bevat volgens de analyse veel eiwitten.

 

Op natte basis bevat het maar liefst 47% eiwit, tegenover 34% voor een gemiddelde brok. Dit komt neer op 50,5% op droge basis.

 

Op basis van het energieprofiel komt 42% van de calorieën uit eiwit. Dit is hoger dan de 40% minimum die ik aanhoudt voor gecastreerde katten, een goed punt dus. Het betekent dat een gecastreerde kat van 4 kilo die 49 gram mag eten, er 23 gram aan eiwit binnenkomt (het minimum is 22,1 gram).

 

De vetten

Het vet komt waarschijnlijk deels uit het toegevoegde vlees en de toegevoegde kippenvet. Helaas zijn beiden relatief hoog in omega-6 vetzuren en laag in omega-3 vetzuren, met een verhouding van 19:1.

 

Alhoewel dit niet tegen de regels is (hierover zijn geen regels), lijkt het erop dat een lagere verhouding (10:1 tot 5:1) beter is om de bevorderende ontstekingsfunctie van omega-6 af te zwakken.

 

Helaas zit hier niet iets in van visolie of algenpoeder om dit effect te neurtraliseren. Zonder cijfers van de fabrikanten zijn dit slechts speculaties, maar ik denk dat deze verhoudingen beter hadden gekund.

Kippenvet

 

De koolhydraten

Deze brok is, zoals de naam ook zegt, graanvrij en tevens glutenvrij. De koolhydraten bestaan uit gedroogde aardappel. Aan de ingrediëntenlijst kun je echter zien dat er minder dan 9,15% is toegevoegd. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het gedroogd is, en dus geconcentreerd.

 

De analyse is echter vrij goed. Slechts 10% van de energie komt uit koolhydraten. Verwilderde katten halen ongeveer 2% van hun energie uit koolhydraat, maar in een onderzoek waarbij huiskatten zelf mochten selecteren, kwam dit uit op 12%. Daardoor stel ik dat deze brok voor een verder gezonde kat prima is.

 

Andere ingrediënten

Gedroogde biergist – Vaak een bron van mineralen.

 

Suikerbietendroogsnijdsel en Cellulose – Een bron van plantaardige vezels. Met 2,5% is deze brok lager dan de 3% die gemiddeld is, maar in het wild eten katten amper plantaardige vezels.

 

MOS en FOS – Vezels die vaak als prebiotica worden toegevoegd. Ze voeden de (gezonde) darmbacteriën en zouden op die manier zorgen voor een sterker immuunsysteem.

 

Groen thee extract – Zou mogelijk een positief effect hebben op diverse genen en vetmetabolisme, alhoewel voor zover ik weet dit alleen bij honden getest is.[1] Bij overgewicht producten vaker als supplement gebruikt.

 

De toevoegingen

Vitaminen – Er zijn veel vitaminen toegevoegd, wat mij vertelt dat er te weinig overbleef uit natuurlijke bronnen na het koken. Omdat er mogelijk geen organen zijn gebruikt (‘kipvlees’ doet vermoeden dat  het om spiervlees gaat), mis je al snel de benodigde vitaminen.

 

Mineralen – Chelaten lijken beter opgenomen te worden. Sommige hierin hebben een chelaat verbinding, maar niet allemaal.

 

Natriumseleniet – Velen zien liever een organische vorm van selenium, omdat deze beter opgenomen wordt en de dosering minder precies is. Daardoor zou het minder snel leiden tot over- of onderdosering. Daarmee zeg ik overigens niet dat dat hierin het geval is, maar dat je een persoonlijk voorkeur kunt hebben voor het ene of andere.

 

DL-methionine – Een aminozuur die in veel brokken wordt toegevoegd. Methionine is een essentieel aminozuur, maar wordt ook vaak gebruikt als verzuurder. De hoeveelheid hierin is aan de lage kant (ik zie vaker 1.500mg/kg). DL-methionine in overschot kan schadelijk zijn (Lees hier meer over DL-methionine).

 

De calorieën

De producent geeft geen meting van kcal per 100 gram, dus bereken ik die zelf aan de hand van de modified Atwater methode. Hiervoor reken je 3,5kcal per gram eiwit en per gram NFE, en 8,5kcal per gram vet.

 

Hierdoor kun je berekenen hoeveel gram je kat van deze voeding mag. Een gecastreerde kat van 4 kilo mag 190kcal per dag, wat neerkomt op 49 gram. Een intacte kat van 4 kilo mag 253kcal per dag, wat neerkomt op 65 gram per dag.

 

De aanbevelingen van Porta 21 liggen veel hoger. Voor een kat tussen de 3,5 tot 5 kilo zo’n 90 tot 115 gram. Dit betekent óf dat het voer niet zo goed vult, óf dat zij hun porties flink overschatten. Kijk goed naar je kat wat hij nodig heeft.

Porta 21 No Grain Sensible brokjes

 

Conclusie: Aanbevolen

Sensible graanvrij is hoog genoeg in eiwitten en laag in koolhydraten. Ik ben ervan overtuigd dat dit de gezondheid van katten ten goede komt.

 

De vetten neigen meer naar de omega-6 kant, wat je zou kunnen opheffen door af en toe (eens per 3-4 dagen) een visbrok te geven, bijvoorbeeld die van Celtic Connection Zalm (zie review).

 

De DL-methionine is het enige minpunt. Het voordeel is dat er minder is toegevoegd dan normaal, maar het blijft erin zitten. Dit kán handig zijn als je kat risico loopt op blaasgruis. Als je afwisselt van voeding zal het effect ook minder sterk zijn.

 

Porta 21 Feline Finest Cats Heaven

Ingrediënten: Gemalen kippevlees (41%), kippevlees (20,53%), aardappel, kipvet, gedroogde biergist, bietendroogsnijdsel (suikervrij), mineraalstoffen, cellulose, MOS (Mannan-OligoSaccharide), FOS (Fructo-OligoSaccharide), vossebessen (0,04%), groene thee extract (0,01%), glucosamine, chondroitinesulfaat.

 

Toevoegingen: Gelijk aan Sensible (zie hierboven).

 

Analyse


Blog advertentie Via Natura
Vocht 7% DM ME
Eiwit 38% 40,9% 35%
Vet 20% 21,5% 44%
Koolhydraten1 23,1% 24,8% 21%
Vezels 2%    
Ruwe as 9,9%   Kcal/100gram: 383,852

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

Porta 21 Feline Finest Cats Heaven

De eiwitten – Alhoewel de bron hetzelfde is (kip), zit hier minder eiwit in. Op basis van energie is dit 35%, wat geschikt is voor intacte katten die meer mogen eten, maar voor gecastreerde katten is dit te weinig.

 

De vetten – Net als bij de Sensible is hier kippenvet toegevoegd. Omdat er ook hier geen omega-3 tegenhanger is toegevoegd, geldt hetzelfde als wat ik zei bij Sensible.

 

De koolhydraten – Er zit meer gedroogde aardappel in. De ingrediëntenlijst vertelt me dat het minder moet zijn dan 20,53% en ervaring leert me dat kippenvet meestal rond de 5% zit. Simpel optellen vertelt me dat er eerder richting de 20% gedroogde aardappel inzit dan richting de 5%.

 

Dit zie je ook terug in het energieprofiel, waarbij 21% van de calorieën uit koolhydraten komt. Als je bedenkt dat 25% het gemeten koolhydratenplafond is (kan per kat uiteraard verschillen), zit het er wel erg dicht tegenaan.

 

Dit kan een goede voeding zijn als overgang naar een betere voeding, zoals Sensible. Het is wat mij betreft niet geschikt voor suikerkatten of katten die daarop een verhoogd risico hebben (zoals bij overgewicht).

 

Glucosamine en Chondroïtine – Dit zijn twee stoffen die mogelijk helpen bij gezonde gewrichten. Echter wordt 500mg/kg als minimum hiervoor gesteld. Omdat hier geen aantallen bij staan, vermoed ik dat het minder is, en dan lijkt het niet tot weinig werkzaam te zijn.

 

Conclusie – Cat’s Heaven is oké wanneer je kat intact is of wanneer je het combineert met een natvoer dat hoger is in eiwit (zie hier mijn topselectie). Op die manier kan je gecastreerde kat toch voldoende eiwitten eten.

 

Porta 21 Feline Finest Adult Cat

Ingrediënten: Gemalen gevogeltevlees (34%), gemalen vis, zilvervliesrijst (20%), kippenvet (12,1%), gemalen gierst, gemalen haver, suikerbietensnippers (suiker onttrokken), gedroogde alfalfa (0.46%), gedroogd biergist, lijnzaad, gedroogd ei, gedroogde tomaten, gedroogde veenbessen (0,09%), Yucca schidigera poeder, MOS (Mannan-Oligosaccharide), FOS (Fructo-Oligosaccharide), kruidenmengsel bestaat uit: tijm, oregano, peterselie, salie

 

Toevoegingen: Gelijk aan Sensible (zie hierboven)

 

Analyse

Vocht 7% DM ME
Eiwit 32% 34,4% 29%
Vet 21% 22,6% 47%
Koolhydraten1 26,5% 28,5% 24%
Vezels 3,%    
Ruwe as 10%   Kcal/100gram: 383,252

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten – Bestaande uit kippenvlees, maar een stuk minder. De calorieën uit eiwit zijn slechts 29%, wat ik zelfs voor een intacte kat op het randje vind (minimum 30%). Hierdoor kan zeker een gecastreerde kat die minder mag eten, zijn spiermassa kwijtraken, maar ook zijn organen en huid niet goed onderhouden.

 

De vetten – Uit het vlees, maar vooral de flinke hoeveelheid kippenvet. Het wordt aangevuld met lijnzaad, welke relatief veel omega-3 vet bevat. Dit is wel met name ALA, en niet het meer gewenste EPA en DHA, maar het is iets. De hoeveelheden meegenomen die in het voer zit, is de verhouding grofweg n3:n6 van 1:6,3, wat best redelijk is. Er zit ook nog gemalen vis in wat meer omega 3 vetten bevat, maar zonder bron is het lastig te achterhalen hoeveel.

 

Tabel: Verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren in Porta 21 Adult Cat

  In voeding Omega-3 Omega-6 Verhouding
Kippenvet 12,1% 0,121 gram 2,36 gram 1:19,5
Lijnzaad <0,5% 0,265 gram 0,07 gram 3,8:1
    0,386 gram 2,43 gram 1:6,3

 

De koolhydraten – Bestaand uit zilvervliesrijst, gierst en haver. Haver is een graan dat gluten bevat, dus dit is geen graanvrije kattenvoeding. Het valt nog wel net onder het maximum dat ik hanteert voor de energie die uit koolhydraten komt (24%).

 

Yucca Schidigera – Kan zowel luchtjes in de kattenbak verminderen, maar bevat ook voedingsstoffen. Dierenarts Jean Hofve heeft hier een artikel over geschreven (klik hier).

 

Conclusie Ik raad de Feline Finest Adult Cat niet aan, vanwege het te lage eiwitgehalte.

 

Porta 21 Holistic Cat

Porta 21 heeft ook nog Holistic Cat met de smaken ‘Kip en rijst’ en ‘Eend en rijst’. Over beiden ben ik niet enthousiast.

 

De eiwitten – Bestaande uit kip met vis of uit eend en kip. Helaas komen ze beiden op slechts 29% van de calorieën uit eiwit, wat ik te laag vind.

 

De vetten – Uit kippenvet, lijnzaad en zalmolie of uit kippenvet en lijnzaad. Ik geef de voorkeur aan zalmolie, omdat hierin ook EPA en DHA inzit (en niet alleen ALA). Het komt uit op 45% van de calorieën.

 

De koolhydraten – Uit biorijst, aangevuld met haver. Alhoewel biologisch, wat iets betere voedingsstoffen geeft, blijft het plantaardig. Het komt uit op 26% van de calorieën, wat mij betreft te hoog is.

 

Conclusie – Ik raad deze holistische brokken niet aan, voornamelijk op basis van het lage eiwitgehalte.

 

Waar kun je Porta 21 kopen en wat is de prijs?

Porta 21 is online te koop bij Zooplus.

 

De prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Elk voer verschilt minimaal in calorieën, waardoor elk voer in ongeveer dezelfde hoeveelheid gegeven kan worden. Hieronder zie je de prijzen per dag voor katten van 3, 4 en 5 kilo.

 

  Feline Finest Holistic Cat
Per kilo €5,00 €6,50
Prijzen per dag:    
3 kilo (157kcal = 41gr) €0,21 €0,27
4 kilo (190kcal = 50gr) €0,25 €0,33
5 kilo (220kcal = 58gr) €0,29 €0,38

 

Ten opzichte van de gemiddelde prijs per kilo (€9,11) en per dag (€0,46) is Porta 21 erg goedkoop.

 

Omdat de Sensible Graanvrij hoog scoort, maar niet zo heel duur is, denk ik dat Sensible Graanvrij een van de beste opties is voor mensen met een kleine portemonnee. Ook wanneer je de kosten wat omlaag wil/moet brengen kun je het mengen met een wat duurder goed merk.

 

Conclusie: Sensible aanbevolen, Cat’s Heaven Oké

De Sensible is hoog genoeg in eiwitten om eventueel als enige voeding gegeven te worden. Bij de Cat’s Heaven raad ik aan het te combineren met een voeding die hoger is in eiwitten. Beiden zijn verkrijgbaar bij Zooplus.

 

Het liefst zie ik altijd dat er minimaal 50% van het dieet uit natvoer bestaat. Menig natvoer – zelfs de ‘slechtere’ merken – bevatten meer (dierlijke) eiwitten dan menig brok. Bovendien bevat het het vocht wat je kat zo hard nodig heeft voor gezonde nieren, blaas en urinewegen.

 

De Feline Finest Cat Adult en beiden smaken van Holistic Cat zou ik lekker laten liggen bij de winkel.

Pootje PurrfectCat

Porta 21 heeft ook natvoer. Mijn review vind je hier.

Bronnen

[1] Goday en Swanson (2013) Nutrigenomics: Using gene expression and molecule biology data tot understand pet obesity.

15 reacties:

  1. Hi Marilyn,

    Volgens mij is de samenstelling van Sensible Graanvrij veranderd.
    Ik zie in ieder geval andere ingrediënten staan als ik kijk op de website van Zooplus.

    Dank voor al jouw werk over kattenvoeding. Het is niet makkelijk om goede informatie hierover te vinden. Bedankt 🙂

  2. Hoi Marilyn,
    Ik ben op zoek naar een betere, maar nog steeds betaalbare, brok voor mijn twee katten, van 2 (gecastreerde kater, 4,5 kg) en 3 jaar (gesteriliseerde poes, 3,2 kg) oud. Ze krijgen momenteel Vitalstyle rund brokken, en animonda carny adult natvoer. Ik vroeg mij af of de Porta 21 feline finest sensible een goede vervanging is voor de brokken. Ik merk vooral bij mijn poes dat ze regelmatig (ongeveer 1 keer per week) moet braken na het eten. Is het ook mogelijk om de Porta 21 brokken aan te vullen met een beetje zalmolie, zodat de vettenverhouding beter is?

  3. Hoi Marylin,

    Sinds een paar maanden heeft onze kat van 6 suikerziekte, hij heeft geen overgewicht. Heeft met ketoacidose in de kliniek gelegen. Heb me daarna verdiept in de voeding van onze katten (we hebben er 4). Heb nu als brokjes Power of Nature en blikvoeding van Almo Nature en voor de suikerkat Kattovit. Zijn suiker zakte enorm en daarom werd hij weer opgenomen met een veel te laag bloedsuikergehalte. Insuline gestopt en een paar dagen had hij prima waardes.
    Nu stijgt zijn bloedsuiker toch weer.
    Ze krijgen in de ochtend natvoer en in de avond. Nu vinden ze de brokjes niet lekker en wil ik Porta21 geven, wat ze wel lusten. Natvoer vinden ze heel snel ook niet lekker, het blijft dus erg zoeken. Is Porta21 een goede vervanger voor PON?

    Met vriendelijke groet

    • Marilyn [Catmoneo]

      Porta 21 heeft meerdere varianten. De sensible vind ik redelijk goed. Maar qua KH kan die niet op tegen PoN.
      Misschien kun je Feringa Koudgeperst (op Zooplus) eens proberen. Ik denk dat dat een betere vervanger is.

  4. Kan iemand mij vertellen wat het gehalte aan calcium en fosfor is van porta 21 finest sensible? Dat kan ik echt nergens vinden en is heel erg belangrijk voor de belasting van de nieren.

    • Marilyn [Catmoneo]

      Dat geven ze helaas niet vrij. Om die reden zou ik Porta21 niet kiezen voor oudere 12+ katten en/of bij nierfalen.

  5. Beste Marilyn,
    Onze gecastreerde kater is 6 maanden. Hij kreeg bij ons dezelfde brokken als bij de cattery, Animonda. Bij ons krijgt hij ook dagelijks Animonda Carny natvoer. Hij bleek erg onrustige darmen volgens de DA, mogelijk giardia. Na twee kuren bleek het waarschijnlijk toch de Animonda brokken te zijn, want na twee dagen Royal canin gastro kitten was het weg, stonk hij niet meer en geen diaree meer. Na een pak RC terug naar de Animonda geprobeerd te gaan maar gelijk weer platte poep. Nu het select voer van eigen merk Welkoop. Na 5 dagen weer problemen met de ontlasting. Ik wil graag goede brokken geven waar hij met zijn gevoelige darmen tegen kan. Daarom dacht ik aan de Porta21 sensible. Maar hij is nog maar 6 maanden. Heeft u een goed advies voor ons?
    Vriendelijke groet,
    Marloes

    • Dit zijn altijd lastige problemen.
      Het kan een eiwitbron zijn waar hij niet goed tegen kan (bv kip, rund, vis) of een koolhydraatbron (graan, aardappel, erwt).
      Dus controleer daar ook op.

      Anders kan ik je mogelijk helpen met een persoonlijk advies: Advies: Help me de beste voeding voor mijn kat te kiezen!

      • Bedankt voor je reactie. Op de RC gastro doet hij het nu heel goed. Binnenkort wel weer proberen om over te gaan op andere voeding met meer vlees. Porta 21 sensible is hij nog te jong voor dus misschien de kitten variant. Daar lees ik helaas nog niet veel ervaringen over.
        Groet Marloes

  6. Hallo Marilyn,

    Ik ben sinds kort papa van 2 kittens van 6 maanden oud.
    Over een paar weken worden de dametjes gesteriliseerd.

    Denk jij dat de Porta 21 Feline Finest Sensible Graanvrij een goede brok is om ze dan te gaan geven ?.

    Ze hebben nu nog de kitten brokken van Almo nature, maar ik las dat hun sterilized brok niet zo goed is.

    Ik zie eerlijk gezegd de bomen door het bos niet meer wat betreft de beste voeding.
    Je website is zeer behulpzaam, maar bevat voor mij misschien teveel informatie…ik moet mijn weg nog wat vinden in mijn nieuwe rol.

    Dankjewel alvast voor je reactie.

    Gr Dennis.

    • Voor zover ik weet is Porta 21 voor adult katten, niet voor kittens. Dus zolang ze nog in de groei zijn vind ik dat niet zo’n goed idee.
      Orijen Cat en Kitten, Purizon Kitten of Wellness Core Kitten zijn brokjes die je kunt proberen.
      En vergeet ook niet dagelijks natvoer te geven, bv Animonda Carny Kitten of Feringa Kitten.

  7. Beste,
    Onze kat is nu 18 dagen bij ons en al een kleine week over op Porta 21 cats heaven(gekozen uit jouw vergelijking). Echter maak ik me zorgen. Hij poept ineens veel minder (1x per 1,5 dag) dan eerst. Drinkt veel en bedelt zich suf.

    Hij kreeg bij zijn vorige baas smorgens brok (Jumbo huismerk 1,53/kg) en savonds nat. Dat de overgang van verhuizen en geen natvoer meer, en daarna een andere brok in 4 dagen overgang mogelijk te snel is, ben ik achter. Maar wat nu? Terug naar de budget brokken? Porta doorzetten? Weer 50/50?

    Het is een gecastreerde kater kruising langhaar van 5kg. De dierenarts geeft helaas weinig advies…

    • Oei, dat ging inderdaad dan waarschijnlijk een beetje te snel.
      Dit kan mogelijk ook zorgen voor minder ontlasting.
      Het feit dat hij nu alleen nog brokjes krijgt en geen natvoer meer, kan ook leiden tot meer drinken (alhoewel dat bij lange na niet compenseert voor het vocht uit vochtrijke voeding, zie ook dit artikel: Waarom katten niet zonder vochtrijke voeding kunnen

      Er zijn echter geen super heftige problemen als ik dit zo lees. Ik zou daarom doorzetten met Porta eerst, en een natvoer weer toevoegen (zie hier mijn voorkeuren: Het beste natvoer voor je kat. Nadat je dat weer hebt gedaan, kun je eens overdenken om toch een andere brok nog te proberen, bijvoorbeeld Purizon. Doe echter niet alles tegelijk, maar geef het even tijd (2-3 week per verandering minimaal). Dan heeft je kat ook tijd zich aan te passen en kun je beter beoordelen of iets wel/niet passend is voor JOUW kat.

      Succes!

Reageren is niet mogelijk