Voer Review Porta 21 Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
7 min

Review Porta 21 kattenbrokken voor volwassen katten

7 min

Porta 21 heeft zes kattenbrokken, waarvan vijf bedoelt zijn voor volwassen katten en eentje is voor kittens. Dit review gaat dieper in op de brokken voor volwassen katten. Bevat het voldoende eiwit en niet te veel koolhydraten? Hoe zit het met het vet en de andere ingrediënten?


Als je erover nadenkt Porta 21 te voeren aan je kat, lees dan verder.


Porta 21 Feline Finest Sensible Graanvrij

Porta 21 Feline Finest Sensible GraanvrijIngrediënten: Gemalen kipvlees (64%), kipvlees (9,15%), kipvet, gedroogde aardappel, gedroogde biergist, suikerbietendroogsnijdsel (ontsuikerd), cellulose, MOS (mannan-oligosacharide), FOS (fructooligosaccharid), gedroogde vossebessen, groene thee extract.


Toevoegingen (per kilo): Vitaminen: vitamine A [retinylacetaat] (24.570 IE/kg), vitamine C [ascorbyl monophosphaat] (43,76 mg/kg), vitamine A D3 [cholecalciferol] (1.706 IE/kg), vitamine E [alpha-tocopherolacetaat] (157,50 IE/kg), vitamine B1 [thiamine] (17,85 mg/kg), vitamine B2 [riboflavine] (12,75 mg/kg), vitamine B6 [pyridoxine] (5,78 mg/kg), vitamine B12 [cobalamine] (110,25 mg/kg), vitmaine B3 [Niacine] (30,45 mg/kg), vitamine B5 [pantotheenzuur] (9,24 mg/kg), foliumzuur (1,63 mg/kg), biotine (325,50 mg/kg) Mineralen: Choline chloride (240 mg/kg), calciumjodaat (1,64 mg/kg), natriumseleniet (0,53 mg/kg), ijzersulfaat-monohydraat (321,36 mg/kg), ijzeraminozuurchelaat-hydraat (21,33 mg/kg), kopersulfaat-pentahydraat (42,24 mg/kg), koperaminozuurchelaat-hydraat (52,80 mg/kg), zinkaminozuurchelaat-hydraat (355,73 mg/kg), zinksulfaat-monohydraat (296,49 mg/kg), mangaansulfaat-monohydraat (116,95 mg/kg) Aminozuren: DL-methionine (840 mg/kg), taurine (875,25 mg/kg).


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit47%50,5%43%
Vet21,5%23,1%47%
Koolhydraten111,5%12,4%10%
Vezels2,5%
Ruwe as10,5%Kcal/100gram: 387,52

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract) = 100% – vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant. DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten komen uit het gemalen kipvlees (64%) en kipvlees (9,15%). Hieruit is weinig af te leiden over hoe het is toegevoegd (vers of gedroogd?), maar de voeding bevat volgens de analyse veel eiwitten.


Op natte basis bevat het maar liefst 47% eiwit, tegenover 34% voor een gemiddelde brok. Dit komt neer op 50,5% op droge basis.


Op basis van het energieprofiel komt 42% van de calorieën uit eiwit. Dit is hoger dan de 40% minimum die ik aanhoudt voor gecastreerde katten, een goed punt dus. Het betekent dat een gecastreerde kat van 4 kilo die 49 gram mag eten, er 23 gram aan eiwit binnenkomt (het minimum is 22,1 gram).


De vetten

Het vet komt waarschijnlijk deels uit het toegevoegde vlees en de toegevoegde kippenvet. Helaas zijn beiden relatief hoog in omega-6 vetzuren en laag in omega-3 vetzuren, met een verhouding van 19:1.


Alhoewel dit niet tegen de regels is (hierover zijn geen regels), lijkt het erop dat een lagere verhouding (10:1 tot 5:1) beter is om de bevorderende ontstekingsfunctie van omega-6 af te zwakken.


Helaas zit hier niet iets in van visolie of algenpoeder om dit effect te neurtraliseren. Zonder cijfers van de fabrikanten zijn dit slechts speculaties, maar ik denk dat deze verhoudingen beter hadden gekund.


Kippenvet

De koolhydraten

Deze brok is, zoals de naam ook zegt, graanvrij en tevens glutenvrij. De koolhydraten bestaan uit gedroogde aardappel. Aan de ingrediëntenlijst kun je echter zien dat er minder dan 9,15% is toegevoegd. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het gedroogd is, en dus geconcentreerd.


De analyse is echter vrij goed. Slechts 10% van de energie komt uit koolhydraten. Verwilderde katten halen ongeveer 2% van hun energie uit koolhydraat, maar in een onderzoek waarbij huiskatten zelf mochten selecteren, kwam dit uit op 12%. Daardoor stel ik dat deze brok voor een verder gezonde kat prima is.


Andere ingrediënten

Gedroogde biergist – Vaak een bron van mineralen.


Suikerbietendroogsnijdsel en Cellulose – Een bron van plantaardige vezels. Met 2,5% is deze brok lager dan de 3% die gemiddeld is, maar in het wild eten katten amper plantaardige vezels.


MOS en FOS – Vezels die vaak als prebiotica worden toegevoegd. Ze voeden de (gezonde) darmbacteriën en zouden op die manier zorgen voor een sterker immuunsysteem.


Groene thee extract – Zou mogelijk een positief effect hebben op diverse genen en vetmetabolisme, alhoewel voor zover ik weet dit alleen bij honden getest is.[1] Bij overgewicht producten vaker als supplement gebruikt.


De toevoegingen

Vitaminen – Er zijn veel vitaminen toegevoegd, wat mij vertelt dat er te weinig overbleef uit natuurlijke bronnen na het koken. Omdat er mogelijk geen organen zijn gebruikt (‘kipvlees’ doet vermoeden dat het om spiervlees gaat), mis je al snel de benodigde vitaminen.


Mineralen – Chelaten lijken beter opgenomen te worden. Sommige hierin hebben een chelaat verbinding, maar niet allemaal.


Natriumseleniet – Velen zien liever een organische vorm van selenium, omdat deze beter opgenomen wordt en de dosering minder precies is. Daardoor zou het minder snel leiden tot over- of onderdosering. Daarmee zeg ik overigens niet dat dat hierin het geval is, maar dat je een persoonlijk voorkeur kunt hebben voor het ene of andere.


DL-methionine – Een aminozuur die in veel brokken wordt toegevoegd. Methionine is een essentieel aminozuur, maar wordt ook vaak gebruikt als verzuurder. De hoeveelheid hierin is aan de lage kant (ik zie vaker 1.500mg/kg). DL-methionine in overschot kan schadelijk zijn (Lees hier meer over DL-methionine).


De calorieën

De producent geeft geen meting van kcal per 100 gram, dus bereken ik die zelf aan de hand van de modified Atwater methode. Hiervoor reken je 3,5kcal per gram eiwit en per gram NFE, en 8,5kcal per gram vet.


Hierdoor kun je berekenen hoeveel gram je kat van deze voeding mag. Een gecastreerde kat van 4 kilo mag 190kcal per dag, wat neerkomt op 49 gram. Een intacte kat van 4 kilo mag 253kcal per dag, wat neerkomt op 65 gram per dag.


De aanbevelingen van Porta 21 liggen veel hoger. Voor een kat tussen de 3,5 tot 5 kilo zo’n 90 tot 115 gram. Dit betekent óf dat het voer niet zo goed vult, óf dat zij hun porties flink overschatten. Kijk goed naar je kat wat hij nodig heeft.


Porta 21 No Grain Sensible brokjes

Conclusie: Aanbevolen

Sensible graanvrij is hoog genoeg in eiwitten en laag in koolhydraten. Ik ben ervan overtuigd dat dit de gezondheid van katten ten goede komt.   De vetten neigen meer naar de omega-6 kant, wat je zou kunnen opheffen door af en toe (eens per 3-4 dagen) een visbrok te geven, bijvoorbeeld die van Celtic Connection Zalm (zie review).


De DL-methionine is het enige minpunt. Het voordeel is dat er minder is toegevoegd dan normaal, maar het blijft erin zitten. Dit kán handig zijn als je kat risico loopt op blaasgruis. Als je afwisselt van voeding zal het effect ook minder sterk zijn.


Porta 21 Feline Finest Cats Heaven

Ingrediënten: Gemalen kippevlees (41%), kippevlees (20,53%), aardappel, kipvet, gedroogde biergist, bietendroogsnijdsel (suikervrij), mineraalstoffen, cellulose, MOS (Mannan-OligoSaccharide), FOS (Fructo-OligoSaccharide), vossebessen (0,04%), groene thee extract (0,01%), glucosamine, chondroitinesulfaat.


Toevoegingen: Gelijk aan Sensible(zie hierboven).


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit38%40,9%35%
Vet20%21,5%44%
Koolhydraten123,1%24,8%21%
Vezels2%
Ruwe as9,9%Kcal/100gram: 383,852

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant. DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


Porta 21 Feline Finest Cats Heaven


De eiwitten – Alhoewel de bron hetzelfde is (kip), zit hier minder eiwit in. Op basis van energie is dit 35%, wat geschikt is voor intacte katten die meer mogen eten, maar voor gecastreerde katten is dit te weinig.


De vetten – Net als bij de Sensible is hier kippenvet toegevoegd. Omdat er ook hier geen omega-3 tegenhanger is toegevoegd, geldt hetzelfde als wat ik zei bij Sensible.


De koolhydraten – Er zit meer gedroogde aardappel in. De ingrediëntenlijst vertelt me dat het minder moet zijn dan 20,53% en ervaring leert me dat kippenvet meestal rond de 5% zit. Simpel optellen vertelt me dat er eerder richting de 20% gedroogde aardappel inzit dan richting de 5%.   Dit zie je ook terug in het energieprofiel, waarbij 21% van de calorieën uit koolhydraten komt. Als je bedenkt dat 25% het gemeten koolhydratenplafond is (kan per kat uiteraard verschillen), zit het er wel erg dicht tegenaan.   Dit kan een goede voeding zijn als overgang naar een betere voeding, zoals Sensible. Het is wat mij betreft niet geschikt voor suikerkatten of katten die daarop een verhoogd risico hebben (zoals bij overgewicht).


Glucosamine en Chondroïtine – Dit zijn twee stoffen die mogelijk helpen bij gezonde gewrichten. Echter wordt 500mg/kg als minimum hiervoor gesteld. Omdat hier geen aantallen bij staan, vermoed ik dat het minder is, en dan lijkt het niet tot weinig werkzaam te zijn.


Conclusie – Cat’s Heaven is oké wanneer je kat intact is of wanneer je het combineert met een natvoer dat hoger is in eiwit (zie hier mijn topselectie). Op die manier kan je gecastreerde kat toch voldoende eiwitten eten.


Porta 21 Feline Finest Adult Cat

Ingrediënten: Gemalen gevogeltevlees (34%), gemalen vis, zilvervliesrijst (20%), kippenvet (12,1%), gemalen gierst, gemalen haver, suikerbietensnippers (suiker onttrokken), gedroogde alfalfa (0.46%), gedroogd biergist, lijnzaad, gedroogd ei, gedroogde tomaten, gedroogde veenbessen (0,09%), Yucca schidigera poeder, MOS (Mannan-Oligosaccharide), FOS (Fructo-Oligosaccharide), kruidenmengsel bestaat uit: tijm, oregano, peterselie, salie

Toevoegingen: Gelijk aan Sensible (zie hierboven)


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit32%34,4%29%
Vet21%22,6%47%
Koolhydraten126,5%28,5%24%
Vezels3,%
Ruwe as10%Kcal/100gram: 383,252

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)

2Op basis van modified Atwater. Niet vermeld door fabrikant.

DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten – Bestaande uit kippenvlees, maar een stuk minder. De calorieën uit eiwit zijn slechts 29%, wat ik zelfs voor een intacte kat op het randje vind (minimum 30%). Hierdoor kan zeker een gecastreerde kat die minder mag eten, zijn spiermassa kwijtraken, maar ook zijn organen en huid niet goed onderhouden.


De vetten – Uit het vlees, maar vooral de flinke hoeveelheid kippenvet. Het wordt aangevuld met lijnzaad, welke relatief veel omega-3 vet bevat. Dit is wel met name ALA, en niet het meer gewenste EPA en DHA, maar het is iets. De hoeveelheden meegenomen die in het voer zit, is de verhouding grofweg n3:n6 van 1:6,3, wat best redelijk is. Er zit ook nog gemalen vis in wat meer omega 3 vetten bevat, maar zonder bron is het lastig te achterhalen hoeveel.


Tabel: Verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren in Porta 21 Adult Cat

In voedingOmega-3Omega-6Verhouding
Kippenvet12,1%0,121 gram2,36 gram1:19,5
Lijnzaad0,265 gram0,07 gram3,8:1
0,386 gram2,43 gram1:6,3


De koolhydraten – Bestaand uit zilvervliesrijst, gierst en haver. Haver is een graan dat gluten bevat, dus dit is geen graanvrije kattenvoeding. Het valt nog wel net onder het maximum dat ik hanteert voor de energie die uit koolhydraten komt (24%).


Yucca Schidigera – Kan zowel luchtjes in de kattenbak verminderen, maar bevat ook voedingsstoffen. Dierenarts Jean Hofve heeft hier een artikel over geschreven (klik hier).


Conclusie Ik raad de Feline Finest Adult Cat niet aan, vanwege het te lage eiwitgehalte.


Porta 21 Holistic Cat

Porta 21 heeft ook nog Holistic Cat met de smaken ‘Kip en rijst’ en ‘Eend en rijst’. Over beiden ben ik niet enthousiast.


De eiwitten – Bestaande uit kip met vis of uit eend en kip. Helaas komen ze beiden op slechts 29% van de calorieën uit eiwit, wat ik te laag vind.


De vetten – Uit kippenvet, lijnzaad en zalmolie of uit kippenvet en lijnzaad. Ik geef de voorkeur aan zalmolie, omdat hierin ook EPA en DHA inzit (en niet alleen ALA). Het komt uit op 45% van de calorieën.


De koolhydraten – Uit biorijst, aangevuld met haver. Alhoewel biologisch, wat iets betere voedingsstoffen geeft, blijft het plantaardig. Het komt uit op 26% van de calorieën, wat mij betreft te hoog is.


Conclusie – Ik raad deze holistische brokken niet aan, voornamelijk op basis van het lage eiwitgehalte.


Waar kun je Porta 21 kopen en wat is de prijs?

Porta 21 is online te koop bij Zooplus.


De prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Elk voer verschilt minimaal in calorieën, waardoor elk voer in ongeveer dezelfde hoeveelheid gegeven kan worden. Hieronder zie je de prijzen per dag voor katten van 3, 4 en 5 kilo.


Feline FinestHolistic Cat
Per kilo€5,00€6,50
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal = 41gr)€0,21€0,27
4 kilo (190kcal = 50gr)€0,25€0,33
5 kilo (220kcal = 58gr)€0,29€0,38


Ten opzichte van de gemiddelde prijs per kilo (€9,11) en per dag (€0,46) is Porta 21 erg goedkoop.   Omdat de Sensible Graanvrij hoog scoort, maar niet zo heel duur is, denk ik dat Sensible Graanvrij een van de beste opties is voor mensen met een kleine portemonnee. Ook wanneer je de kosten wat omlaag wil/moet brengen kun je het mengen met een wat duurder goed merk.


Conclusie: Sensible aanbevolen, Cat’s Heaven Oké

De Sensible is hoog genoeg in eiwitten om eventueel als enige voeding gegeven te worden. Bij de Cat’s Heaven raad ik aan het te combineren met een voeding die hoger is in eiwitten. Beiden zijn verkrijgbaar bij Zooplus.


Het liefst zie ik altijd dat er minimaal 50% van het dieet uit natvoer bestaat. Menig natvoer – zelfs de ‘slechtere’ merken – bevatten meer (dierlijke) eiwitten dan menig brok. Bovendien bevat het het vocht wat je kat zo hard nodig heeft voor gezonde nieren, blaas en urinewegen.   De Feline Finest Cat Adult en beiden smaken van Holistic Cat zou ik lekker laten liggen bij de winkel.


 Porta 21 heeft ook natvoer. Mijn review vind je hier.


Bronnen

[1] Goday en Swanson (2013) Nutrigenomics: Using gene expression and molecule biology data tot understand pet obesity.