Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
6 min

Merk review: Thrive kattenbrokken

6 min
Thrive brok Review

Thrive heeft drie varianten kattenbrokjes: ‘kip’, ‘zalm & haring’ en ‘kip & kalkoen’. Ze beloven een “0% nonsense” ingrediëntenlijst en dat is terug te zien in hun ingrediëntenlijst: kort en krachtig. Deze brokjes zijn me al eerder positief opgevallen, dus tijd om hier iets dieper op in te duiken.

Thrive PremiumPlus: Kip

Ingrediënten: Gedroogd kippenvlees (64,5%), verse kip (16,5%), kippenvet (6%), zoete aardappelen, aardappelen, kippenjus (3%), vitaminen en mineralen, zalmolie.

Toevoegingen: Vitamine A (retinylacetaat) (21,635 IU/kg), vitamine D3 (cholecalciferol) (1,730 IU/kg), vitamine E (alpha-tocoferol acetaat) (82 IU/Kg), natriumseleniet (0,64 mg/kg), ijzersulfaat monohydraat (240 mg/kg), kopersulfaat pentahydraat (19 mg/kg), mangaansulfaat monohydraat (90 mg/kg), zinksulfaat monohydraat (267 mg/kg), L-carnitine (480 mg/kg), DL-methionine (1865 mg/kg), taurine (2385 mg/kg).

Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit51%51,6%43%
Vet20%23,7%48%
NFE110,5%11,3%9%
Vezels1,5%  
Ruwe as11% Kcal: 3922

Cijfers komen direct van Thrive zelf via de mail.
1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

De eiwitten

De eiwitten komen ook daadwerkelijk van kip, zoals de smaak zegt. Door gedroogde kippenvlees te gebruiken, zorgen ze ervoor dat de eiwitten ook daadwerkelijk hoog uitkomen. Verse kip bevat namelijk een hoop water, die verdampt na het extrusie proces.

Het totaal komt uit op 51% op natte basis, of 43% op basis van het energie profiel. Dit is hoog genoeg voor een gecastreerde kat om te voorzien in de eiwitbehoefte.

Single protein

Dit is een enkelvoudige eiwitbron. Dat kan het mogelijk geschikt maken als hypoallergene voeding bij allergieën of intoleranties. Echter, kip is wel één van de top 3 allergenen (eiwitten waarop katten reageren), dus is mogelijk niet handig om als eerste stap te proberen.

De vetten

De verse kip, maar vooral het kippenvet en kippenjus leveren de vetten voor deze voeding. Hierin zitten vooral omega-6 vetten. Als tegenhanger zit er ook zalmolie in, welke juist de omega 3 vetten bevat. Zo blijven de omega 6 en omega 3 vetten beter in balans.

De koolhydraten

De koolhydraten bestaan uit zoete aardappelen en aardappelen. Beide ingrediënten zijn ergens tussen de 3 en 6% van het totale gewicht, wat vergeleken met andere voedingen weinig is. De koolhydraten vallen dan ook laag uit in deze voeding: slechts 11% op natte basis. Dit is 9% op energie basis.

Uit onderzoek bleek dat wilde katten slechts 2% energie halen uit koolhydraten, maar dat katten die zelf mochten kiezen dit opvoerden naar 12%. Deze voeding voldoet daar dus mooi aan.

Graanvrij

Deze voeding is graanvrij. Overigens maakt het mij weinig uit of de koolhydraten van graan, aardappel of erwten komen (ze hebben allen hun eigen nadelen), zolang de koolhydraten maar laag genoeg zijn.

Suikerziekte

Deze voeding is ook laag genoeg in koolhydraten om te overwegen bij een suikerkat. De gemiddelde brok bevat 28% energie uit koolhydraten en Thrive kip slechts 9%. Let op dat wanneer je kiest voor een lage koolhydraat brok bij suikerziekte, je mogelijk de insuline hoeveelheden moet aanpassen.

Overige ingrediënten

Taurine – In deze brok is taurine apart toegevoegd om zeker te weten dat er voldoende in zit. De kip zelf levert waarschijnlijk ook een deel.

DL-methionine – Dit is een synthetische verzuurder die gebruikt wordt ter preventie van struviet stenen. Het nadeel in regulier voer is dat niet elke kat dit nodig heeft en er oververzuring kan plaats vinden. Dit kan leiden tot vervelende gevolgen, die ik in dit artikel beschrijf. (Niet elke kat hoeft hier gevoelig voor te zijn, maar het is belangrijk om het te weten).

L-carnitine – Een mogelijk ondersteunende stof voor de gewrichten. Echter is onderzoek er niet over uit hoeveel er toegevoegd moet worden om werkelijk verschil te maken; wat ik weet moet dit minimaal 500mg/kg zijn. Deze komt daar bijna aan.

Natriumseleniet – De synthetische vorm van selenium. Sommigen zien liever organische gist als bron voor selenium. Hier kun je meer lezen hierover.

Thrive PremiumPlus Zalm en Haring

Ingrediënten: Gedroogde zalm (26%), gedroogde haring (20%), verse zalm (17%), zoete aardappelen, aardappelen, zalmolie (6%), zalmsaus (2%), erwtenvezels, vitaminen en mineralen.

Toevoegingen: Vitamine A (retinylacetaat) (21,635 IU/kg), vitamine D3 (cholecalciferol) (1,730 IU/kg), vitamine E (alpha-tocoferol acetaat) (82 IU/Kg), natriumseleniet (0,64 mg/kg), ijzersulfaat monohydraat (240 mg/kg), kopersulfaat pentahydraat (19 mg/kg), mangaansulfaat monohydraat (90 mg/kg), zinksulfaat monohydraat (267 mg/kg), L-carnitine (480 mg/kg), DL-methionine (1865 mg/kg), taurine (2385 mg/kg).

Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit39%41,9%38%
Vet17%18,3%40%
NFE123,5%25,3%23%
Vezels2%  
Ruwe as11,5% Kcal: 3632

Zie voor notities 1 en 2 bij de tabel bij de kip variant.

De beoordeling

De eiwitten – De gedroogde zalm en haring zorgen voor de gros van de eiwitten. Alhoewel 38% op energiebasis wat lager is dan gewenst voor gecastreerde katten (doel: 40%ME), is dit best te combineren met een voeding die wel hoger in eiwitten is.

De vetten – Uit de vis en zalmolie komen goede omega 3 vetten. Deze brok zal wel lager zijn in omega 6 vetten. Tevens zal de verhouding doorslaan naar de omega 3 vetten. Wanneer je andere voeding geeft die wel hoog is in omega 6 vetten, kun je dit mooi combineren.

De koolhydraten – Uit zoete aardappelen en aardappelen. Alhoewel 23% op energie basis aan de hoge kant is, zit het nog onder het vastgestelde koolhydratenplafond van katten (25%ME). Echter, voor suikerkatten of katten met gevoelige darmen is dit niet aan te bevelen.

Andere ingrediënten – Ook hierin zit DL-methionine en natriumseleniet.

Conclusie – Ik ben geen fan van vis elke dag (zie hier waarom) en raad deze voeding dan ook niet aan als hoofdmaaltijd. Echter kan het wel een mooie aanvulling zijn voor de omega-3 vetten om door andere brokken te mixen of om 2-3 keer per week als afwisseling te dienen. Bij artritis of stijve gewrichten kan dit mogelijk ook ondersteunend werken, alhoewel je in zo’n geval eventueel ook kan kiezen voor visoliecapsules.

Thrive PremiumPlus Kip en Kalkoen

Thrive PremiumPlus Zalm en Haring

Ingrediënten: Gedroogde kip (52%), gedroogde kalkoen (13%), verse kip (13%), kippenvet (6%), aardappel, zoete aardappel, verse kalkoen (4%), kippenjus (3%), mineralen, vitaminen, zalmolie

Toevoegingen: Vitamine A  (21.635 IE), Vitamine E  (80 IE), Vitamine D3  (1.700 IE), Zink als zinksulfaat monohydraat  (265 mg), IJzer als ijzer (II) sulfaat, monohydraat  (240 mg), Mangaan (II) sulfaat-monohydraat  (90 mg), Kopersulfaatpentahydraat  (20 mg), Natriumseleniet  (0.64 mg), Taurine (2300 mg), DL-Methionine  (1850 mg), L-carnitine  (480 mg).

Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit51%54,8%47%
Vet20%21,5%45%
NFE19,5%10,2%9%
Vezels1,5%  
Ruwe as11% Kcal: 2

Zie voor notities 1 en 2 bij de tabel bij de kip variant.

De beoordeling

De eiwitten – Voornamelijk uit de gedroogde kip en kalkoen, en daarnaast deels uit de verse kip en kalkoen. Het is goed om te zien dat de hoeveelheid eiwitten makkelijker het minimum overschrijdt van 40%ME, zodat je kat voldoende krijgt voor het onderhoud van organen, huid en spieren.

De vetten – Voornamelijk door de kippenvet en zalmolie. Net zoals bij de kipvariant is deze wat zwaar in de omega-6 vetten, maar nog niet overdreven ver.

De koolhydraten – Net zoals de vorige uit aardappel en zoete aardappel. De hoeveelheid koolhydraten is wel mooi laag met 9%ME. Dit betekent dat het tevens geschikt is voor katten met suikerziekte.

De andere ingrediënten – Ook hierin worden DL-methionine en natriumseleniet gebruikt.

Conclusie - Deze voeding is net als de Kip variant hoog genoeg in eiwitten, heeft een prima vetpercentage en weinig koolhydraten. Een brok die ik aanbeveel.

Waar zijn Thrive brokken te koop en wat is de prijs?

Nadat ze er een tijdje uit waren, kun je Thrive Kip en Thrive Zalm/Haring weer bij Zooplus kopen. (Natvoer van Thrive is ook bij Zooplus verkrijgbaar).

Je kunt alle smaken kopen bij Zoobio.nl in verpakking van 1,5 kilo.

Prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten.

 KipZalm &
Haring
Kip &
Kalkoen
Per kilo€9,15€9,49€9,49
Prijzen per dag:   
Kat 3kg (157kcal)€0,37€0,41€0,39
Kat 4kg (190kcal)€0,44€0,50€0,47
Kat 5kg (220kcal)€0,51€0,58€0,55

De gemiddelde kiloprijs van brokken is €9,15 en per dag €0,54 voor een kat van 4 kilo. Thrive is rond dezelfde kiloprijs. Per dag zijn alle varianten iets goedkoper dan de dagprijs. Dit betekent ook dat ze gemiddeld minder van deze voeding nodig hebben om voldoende te krijgen. Ik denk dat Thrive een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft, zeker omdat er zoveel eiwitten in zitten die je kat hard nodig heeft.

Conclusie: Prima brokken van Thrive

De kip en kip&kalkoen smaken zijn mooi hoog in eiwitten door de gedroogde vleestoevoegingen. De zalm variant is iets lager, maar nog niet extreem laag. Aangezien is vis toch niet als hoofdmaaltijd aanbeveel, kun je deze makkelijk combineren met een andere voeding (brok, natvoer) die wel hoger is in eiwitten.

Verder is de prijs-kwaliteit goed, en ik denk zelfs dat deze brok voor deze prijscategorie (€10/kg) een van de besten is.

Pootje PurrfectCat

Pssst: Nieuwsgierig naar het natvoer van Thrive? Je kunt hier mijn review lezen.

Website: Thrive Pet Food
(Vernoemde analyses heb ik via de mail opgevraagd).