Voer review Sam's Field Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
5 min

Merkreview Sam’s Field kattenbrokken

5 min

De makers van Sam's Field zijn onderdeel van Johnsons Petfoods, die ook Riverwood en Profine maakt. Sam's Field niet graanvrij (het bevat rijst) maar wel tarwevrij. Ook gebruiken ze prebiotica en hebben ze cijfers over de omega 3 en 6 vetzuren als ook over een aantal macromineralen. Tijd om eens verder te kijken naar de ingrediënten en analyse in een review van Sam's Field Adult kattenbrokken.


Sam’s Field Adult Sterilised

Sam's fieldIngrediënten: Kip 42% (vers bereid 20%), rijst, pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen, een bron van vitamine E), aardappel, gedroogde appel 6%, bakkersgist, zalmolie, kippenlever, tomaten 1%, wortel 1%, yucca, mineralen, prebiotica (MOS & FOS 200 mg/kg), kamille (Matricaria chamomilla, 50 mg/kg).

Toevoegingen: Vitamine A 22.000 IE, vitamine D3 900 IE, vitamine E 600 mg, taurine 2000 mg, vitamine C 300 mg, cholinechloride 2000 mg, L-carnitine 60 mg, niacine 40 mg, biotine 1,7 mg, vitamine B1 2,5 mg, vitamine B2 3,5 mg, vitamine B6 2 mg, vitamine B12 0,02 mg, calciumpanthotenaat 5,2 mg, foliumzuur 0,2 mg, organisch mangaan 55 mg, ijzer 45 mg, organisch zink (zinkchelaat van aminozuren, gehydrateerd) 150 mg, organisch koper (koper(II)chelaat van aminozuren, gehydrateerd) 11 mg, jodium 3,5 mg, organisch selenium (organische vorm van selenium verkregen met Saccaromyces cerevisiae CNCM I-3060, met selenium verrijkte gist, geïnactiveerd) 0,20 mg.


Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit37%41,1%39%
Vet11%12,2%28%
NFE130,5%33,9%32%
Vezels4,5%  
Ruwe as7% Kcal: 3302

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)
2Per 100 gram. Op basis van modified Atwater. Sam’s Field vermeld 360kcal/100 gram.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De Sterilised versie is gebaseerd op kip, waarvan een gedeelte vers is. Vers betekent dat er ook nog vocht bij inzit, waardoor de concentratie van eiwit minder is dan bijvoorbeeld gedroogde kip of kippenmeel.


Desalniettemin bevat deze variant 39%ME eiwitten (oftewel 39% van de energie komt uit eiwitten). Ik zie 40% als het minimum, en deze komt daar dus redelijk in de buurt.


De vetten

De vetten komen uit pluimvee vet en zalmolie. De eerste is rijk aan omega-6 vetzuren, de zalmolie juist aan omega-3 vetzuren.


Gelukkig vermeld Sam’s Field de hoeveelheden van deze omega 3 en 6 vetzuren: 0,45% en 1,55%. Dit is een verhouding van 1:3,4. Gesteld wordt dat 1:5 tot 1:10 de beste verhouding is.


Het totaal aantal vetten zijn best laag met slechts 28%ME. In het wild is dit tot wel 46%ME en als katten in experimenten zelf mochten kiezen was dit rond de 36%ME.


De koolhydraten

Rijst, aardappel en gedroogde appel zijn het leeuwendeel van het koolhydratengehalte. Er komt maar liefst 32% van de energie (ME) uit koolhydraten, wat aan de hoge kant is.


In het wild eten katten slechts 2% van hun energie uit koolhydraten. Als katten brok of natvoer voor geschoteld kregen (waarbij de koolhydraten dus bruikbaar zijn gemaakt voor vertering), kozen ze voor ongeveer 10-15%ME koolhydraten. Echter bleek ook dat 25%ME het limiet was en ze dan stopten met eten. De Sterilised versie is hoger dan dit.


Overige ingrediënten

Prebiotica (MOS en FOS): Deze zouden de goede darmbacteriën voeden om te zorgen dat het immuunsysteem vanuit de darmen ondersteunt wordt.


Kamille: Kan rustgevend werken bij stress en ondersteunend zijn bij de spijsvertering.


Organisch selenium: Sommigen geven hieraan de voorkeur ten opzichte van natriumseleniet, waarbij de dosering nauwkeurig is, zie ook dit artikel.


Afwijkende kcal/100 gram: Mogelijk is het meer verteerbaar dan de schatting volgens Modified Atwater. Daardoor kun je minder voeding geven. Zie ook dit artikel over verteerbaarheid van voeding.


Conclusie: Misschien

De eiwitten halen het bijna met de hoeveelheid die ik voor ogen heb. Het is een single-eiwit van kip, wat voor katten met gevoeligheden handig kan zijn. De vetten zijn wat laag, maar de omega 3:6 verhouding ziet er goed uit. De hoeveelheid koolhydraten zijn wel aan de hoge kant en bovendien reageert niet elke kat goed op aardappel.


Als je kat het er goed op doet is het best redelijk, maar persoonlijk zou ik liever kiezen voor een voeding met een stuk minder koolhydraten.


Sam’s Field Adult Vis


Ingrediënten: Witvis 25%, zalm 18% (vers bereid), rijst, pluimveevet (geconserveerd mettocoferolen, een bron van vitamine E), aardappel, gedroogde appel 6%, bakkersgist, zalmolie, kippenlever, tomaten 1%, wortel 1%, yucca, mineralen, prebiotica (MOS & FOS 200 mg/kg), kamille (Matricaria chamomilla, 50 mg/kg).

Toevoegingen: Gelijk aan de Sterilised.


Analyse

Vocht10%DMME
Eiwit35%48,9%37%
Vet11%12,2%28%
NFE134%37,8%36%
Vezels3,5%  
Ruwe as6,5% Kcal: 3352

1Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract)
2Per 100 gram. Op basis van modified Atwater. Sam’s Field vermeld 400kcal/100 gram.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De beoordeling

Eiwitten – Uit witvis en zalm. Vis is vaak verontreinigd, zeker zalm. Met 37%ME niet slecht ten opzichte van andere brokken, maar ik had het liever hoger gezien.


Vetten – Uit de vis, het pluimveevet en zalmolie. De verhouding omega 3:6 is 0,50% : 1,95% oftewel 1:3,9. Dit is goed. Ook hierin komt niet heel veel energie uit vetten.


Koolhydraten – Rijst, aardappel en gedroogde appel zijn ook hier de hoofdbron van de koolhydraten. Helaas zijn deze nog iets hoger dan in de Sterilised.


De conclusie: Liever niet

De ingrediënten zijn best oké. Helaas is de hoeveelheid eiwitten lager dan gehoopt en de koolhydraten hoger dan gewenst. Alhoewel de kiloprijs niet heel duur is, zijn er varianten met betere analyses die rond dezelfde prijs zitten.


Persoonlijk zou ik liever kiezen voor een voeding met minder koolhydraten en meer eiwitten. Ook geef ik liever niet elke dag vis (zie hier waarom niet), maar een enkele keer per week zou kunnen.


Adult ‘Kip’ en ‘Wild Delicious’

De kip variant is qua ingrediënten exact gelijk aan de sterilised, maar toch zijn de eiwitten en koolhydraten lager en de vetten hoger.


De ‘Wild Delicious’, waarin zwijn zou verwachten, bestaat eigenlijk uit eend en kip. De andere ingrediënten zijn min of meer gelijk met de andere adult varianten, alhoewel soms iets meer of minder toegevoegd.


Analyse van ME

 KipWild Delicious
Eiwit34%31%
Vet36%42%
NFE30%27%
Kcal/100 gram359367

Percentages op basis van de energie die ze leveren.
Kcal volgens Sam’s Field zelf: 390 en 405.


Alhoewel de koolhydraten wat minder zijn, leveren deze varianten ook in op eiwitten. Dat is erg jammer. De vetten worden hierdoor wel hoger, waarbij de Wild Delicious het hoogste zit. Hierdoor zie je dat ook de kcal per 100 gram omhoog schieten. Dit is een vrij energiedichte brok en daardoor moet je oppassen dat je niet te veel voert.


Conclusie: Ik zou persoonlijk kiezen voor een brok die een betere analyse laat zien (meer eiwit en nog minder koolhydraten).


Waar kun je Sam’s Field kopen en hoeveel kost het?

Sam’s Field kattenbrokken kun je kopen bij Pets Place.


Prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Ik heb de kiloprijs van 6 blikjes van 200 gram genomen.

 SterilisedKipVisWild
Per kilo€8,60€8€8€8,60
Prijzen per dag:    
3 kilo (157kcal)€0,41€0,37€0,35€0,37
4 kilo (190kcal)€0,49€0,45€0,42€0,45
5 kilo (220kcal)€0,57€0,53€0,49€0,52

Prijzen op webshops zijn altijd leidend.


De kiloprijs van alle varianten is wat lager dan het gemiddelde (~€9,20). De dagprijs is ongeveer gelijk. Alhoewel niet erg duur, denk ik dat er betere brokken verkrijgbaar zijn voor ongeveer dezelfde prijs, zoals Power of Nature, Wildcat, Celtic Connection en Purizon (zie ook: Wat zijn de beste brokken?).


Conclusie: Redelijk ingrediënten, jammer van de analyse

De eiwitten liggen aan de lage kant, waarbij de Sterilised versie nog het hoogste uitkomt. Helaas hebben ze gekozen voor meer koolhydraten en minder vetten, waardoor de koolhydraten boven het koolhydratenplafond uitkomt. Alhoewel de brok niet erg duur is, kies ik persoonlijk liever voor een brok die €1 tot €2 duurder is per kilo, maar lager zit in koolhydraten.


Website van Sam's Field: www.samsfielddiervoeding.nl