Voer review Eden Holistic Brok
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
8 min

Merk Review Eden Holistic kattenbrokken

8 min

Eden is een Brits familie bedrijf met een natuurlijke holistische aanpak. Ze richten zich op het “ancesteral diet”: dat wat de wilde equivalent van onze kat (en hond) ook eten. Hiermee willen ze de gezondheid van dieren ondersteunen, iets wat ik alleen maar toejuich.


Om te kijken of het ook voldoet aan mijn eisen, heb ik de ingrediënten en analyses verder geanalyseerd.


Eden Holistic Original Cuisine


Ingrediënten: 23% gedroogde kip, 19% verse kip, 15% verse zalm, 12% gedroogde haring, 11% aardappel, 6% kippenvet, 4% gedroogde eend, 2% gedroogd heel ei, 2% kippenbouillon, 2% verse witte vis, luzerne, mineralen, vitaminen, erwtenvezel, wortel, spinazie, appel, zeewier, rozebottels, kamille, kliswortel, anijs, fenegriek, cranberries, fructooligosacchariden (460 mg / kg ), Glucosamine (340 mg / kg), methylsulfonylmethaan (340 mg / kg), chondroïtinesulfaat (240 mg / kg), oregano, marjolein, salie, peterselie, tijm.


Toevoegingen:

Vitaminen: Vitamine A (als retinylacetaat) 24.000 IE / kg, Vitamine D3 (als cholecalciferol) 1500 IE / kg, Vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 600 mg / kg.

Sporenelementen: Ferrochelaat van aminozuren hydraat 440 mg / kg, zinkchelaat van aminozuren hydraat 580 mg / kg, mangaan chelaat van aminozuren hydraat 175 mg / kg, koperchelaat van aminozuren hydraat 44 mg / kg, kalium jodide 1 mg / kg, organisch selenium S. cerevisiae CNCM 1-3060 125 mg / kg

Aminozuren: L-carnitine 105 mg / kg, DL-methonine 2000 mg / kg, taurine 1900 mg / kg.


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit43%46,2%38%
Vet23%24,7%49%
NFE114,5%15,6%13%
Vezels2%
Ruwe as10,5%Kcal: 3972

1Koolhydraten als NFE (Nitrogen Free extract)
2 Per 100 gram. Op basis van modified Atwater. Gelijk aan wat Eden zelf vermeld.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

De eiwitten bestaan uit gedroogde en verse kip, verse zalm, gedroogde haring, gedroogde eend, gedroogd heel ei en verse witte vis. Dit zijn allen kwalitatieve ingrediënten. Vis is echter altijd wat dubieus vanwege de oceaan vervuiling, maar bevat wel goede omega-3 vetten.


In totaal bevat het 43% eiwit op natte basis. Een gemiddelde brok komt uit op slechts 34%. Op basis van het energieprofiel is dit 38%.


Voor een gecastreerde kat, die ongeveer 75% van de hoeveelheid mag eten van een intacte kat van hetzelfde gewicht, is het eiwitpercentage aan de lage kant. Voor een kat van 4 kilo (gecastreerd) komt het neer op 20,6 gram eiwit, terwijl 21,1 gram het minimum is.[1]


De vetten

De vetten komen deels uit het vet, maar er is ook kippenvet toegevoegd. De omega-3 en omega-6 vetten zijn de essentiële vetzuren.


Kippenvet is vooral rijk aan omega-6 vetzuren en bevat weinig tot geen omega-3 vetzuren. Echter, vette vis zoals zalm, bevat juist veel omega-3 vetzuren. Hieronder horen ook EPA en DHA.


Volgens de analyse van Eden zit er 1,02% omega-3 vet in en 4,19% omega-6 vet. Dit is een verhouding van 1:4,1. Het streven is tussen de 1:10 en 1:5, dus dit is uitstekend. Over het algemeen kun je zeggen dat omega 3 en 6 samenwerken in een balans tussen het bevorderen van ontstekingen om een immuunreactie uit te lokken (omega-6) en om de ontstekingen te beperken (omega-3).


De koolhydraten

De koolhydraten zijn beperkt tot 11% aardappel en kleine hoeveelheden groenten en fruit (luzerne, spinazie, appel). Deze voeding is graanvrij.


Ook is deze voeding redelijk koolhydraatarm: slechts 13% van de energie komt uit koolhydraten. Verwilderde katten eten ongeveer 2% van hun energie uit koolhydraten, maar wanneer huiskatten zelf mogen selecteren is dit ongeveer 12%. Hun maximum lijkt te liggen op ongeveer 25% (mogelijk individueel bepaald).


Andere ingrediënten


Cranberries – Gebruikt als ondersteuning voor gezonde urinewegen. Wetenschappelijk is ontkracht dat cranberries helpen met verzuring van de urine, alhoewel de d-mannose hierin wel de e.coli bacterie uit de blaas lijkt te verdrijven.


Fructo-oligosacchariden (FOS) – Vaak gebruikt als prebiotica. Dit is voeding voor de goede darmbacteriën.


Glucosamine, methylsulfonylmethaan (MSM), chondroïtinesulfaat – Vaak gebruikt als stof ter ondersteuning van gezonde gewrichten. Richtlijnen schrijven echter voor dat van glucosamine en chondroïtine er minstens 500mg/kg in moet zitten om resultaat te boeken, dus ik twijfel enigszins aan de werkzaamheid van deze mindere hoeveelheden.


Diverse kruiden

Eden is een holistische kattenvoeding, wat betekent dat ze gebruik maken van kruiden in plaats van synthetische toevoegingen. Het is lastig hiervoor wetenschappelijk bewijs te vinden (het wordt amper onderzocht, laat staan in dierenvoeding, laat staan specifiek voor katten) en er is ook nog een verschil tussen rauw/licht gekookt en doorgekookt, maar ik zal de holistische zienswijze verwoorden.


Rozebottel [Rosehips] – Zou een bevorderende werking hebben voor de spijsvertering, een diuretica, ondersteunend bij artritis en helpen om sterke botten te krijgen.[2]

Kamille [Chamomilla recultita]– Kan helpen de spijsvertering te verbeteren en bij stress.[3]

Kliswortel [Burdock Root]– Ondersteunt de lever en urinewegen, ondersteunt bij artritis en huidproblemen en helpt het immuunsysteem om infecties te voorkomen.[4]

Anijs – Zou helpen bij maagpijn, darmgas, de eetlust stimuleren en obstipatie verminderen.[5]

Fenegriek [Trigonella foenum graecum] – Rijk aan fosfor, ijzer en zwavel. Het beschermt de darmslijmvliezen, stimuleert de darmbeweging en de spijsvertering.[6]

Oregano [Origanum vulgare of wilde marjolein]  & Marjolein – Antiseptische werking (bacteriedodend), ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen.[7] Marjolein lijkt hierop, maar werkt minder sterk.

Salie [Salvia officinalis] – Ontstekingsremmend, antibacterieel, antiviraal.[8]

Peterselie – Rijk aan calcium, ijzer, vitamine A, C en E. Het zou helpen bij de vertering. Ondersteunt urinewegen, omdat het schimmels en infectie bestrijdt.[9]

Tijm [Thymus vulgaris] – Maakt het darmmilieu onaantrekkelijk voor parasieten, helpt tegen darmkramp en darmgassen.[10]


Let op: Deze opsomming is een sterk versimpelde weergave. Experimenteer niet zelf met kruiden als je je hier niet in verdiept hebt, maar raadpleeg een holistisch dierenarts om te kijken of kruiden een toevoeging zijn voor jouw kat.


Toevoegingen

Mineralen – De sporenelementen worden als chelaten toegevoegd. Deze organische verbindingen (niet te verwarren met organisch zoals met fruit en groente overigens) zou beter opneembaar zijn door het lichaam dan inorganische verbindingen.

Selenium – Selenium wordt uit organische gist gehaald (S. cerevisiae). Hiervan wordt gedacht dat het beter is dat natriumseleniet, waarbij de dosering veel nauwkeurig is en verschilt in opname en werking in het lichaam.

L-carnitine – Essentieel aminozuur. Onderzoek laat zien dat het mogelijk helpt om het metabolisme te verbeteren, wat een boost kan zijn voor katten die moeten afvallen. Het beschermt daarbij mogelijk ook tegen leververvetting tijdens het afvallen.[11]

DL-methionine – Een essentieel aminozuur die verzurend werkt. “DL” geeft aan dat het de synthetische variant is. De hoeveelheid (2.000mg/kg) is meer dan wat ik normaal zie (1.500mg/kg). DL-methionine kán negatieve gezondheidsgevolgen hebben (lees hier meer).


Conclusie: Een mogelijke optie

De kwaliteit van de eiwitten is goed, maar ik had liever meer dan 40% op basis van het energieprofiel gezien om het écht goed te maken. Daarom zou deze brok alleen aanraden als het in combinatie met een kattenvoeding wordt gebruikt dat hoger is in eiwit, zodat de kat aan zijn minimale behoefte kan voldoen.


Verder is het goed dat omega 3:6 vetzuren goed zijn. Ook zijn de koolhydraten laag genoeg. De toegevoegde kruiden bieden over het algemeen een toegevoegde waarde in de spijsvertering, ondersteuning van urinewegen en antibacteriële eigenschappen.


Een nadeel naast de eiwitten, is het DL-methionine. Deze stof kan nare gezondheidsgevolgen hebben. Bij katten die gevoelig zijn voor blaasgruis (struviet) is dit mogelijk wel behulpzaam. Als je afwisselt van voeding (zonder DL-methionine) wordt de impact ook vermindert.


Wat ik overigens zeer positief vind, is de manier van ingrediëntenweergave met percentages. Hierdoor krijg je werkelijk een idee van wat gebruikt wordt en hoeveel. Ook ben ik erg blij dat omega 3 en 6 verzuren worden vermeld.


Eden Holistic Country Cuisine


Ingrediënten: 42% verse eend, 15,5% vers lam, 15,5% gedroogde eend, 8% zoete aardappel, 8% vers hert, 2% vers konijn, 2% tapioca, 2% kikkererwten, 2% gedroogd heel ei, 2% gedroogd lam, 1,5% gehydroliseerde eendenlever, 0,24% erwtenvezel, 0,24% kokosolie, wortel, spinazie, luzerne, rozenbottel, kliswortel, kamille, zeewier, cranberry, anijs, fenegriek, marjolein, oregano, peterselie, salie, tijm, mineralen en vitamines, fructooligosacchariden 460 mg / kg, glucosamine 340 mg / kg, methylsulfonylmethaan 340 mg / kg, chondroïtinesulfaat 240 mg / kg.


Toevoegingen:

Vitaminen: Vitamine A (als retinylacetaat) 24.000 IE / kg, Vitamine D3 (als cholecalciferol) 1500 IE / kg, Vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 600 mg / kg.

Mineralen: Ferrochelaat van aminozuren hydraat 440 mg / kg, zinkchelaat van aminozuren hydraat 580 mg / kg, mangaan chelaat van aminozuren hydraat 175 mg / kg, koperchelaat van aminozuren hydraat 44 mg / kg, kalium jodide 1 mg / kg , natriumseleniet 0,6 mg / kg

Aminozuren: L-carnitine 105 mg / kg, DL-methonine 2000 mg / kg, taurine 1900 mg / kg.


Analyse

Vocht7%DMME
Eiwit38%40,9%34%
Vet22%23,7%48%
NFE119,5%21%18%
Vezels2%
Ruwe as11,5%Kcal: 3882

1Koolhydraten als NFE (Nitrogen Free extract)
2 Per 100 gram. Op basis van modified Atwater. Eden vermeld zelf 385kcal/100 gram
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


Beoordeling

De eiwitten – Kwalitatieve eiwitten van verse en gedroogde afkomst, van eend, lam, hert, konijn en ei. Helaas wel lager in eiwitten op basis van het energieprofiel (34%). Een gecastreerde kat van 4 kilo krijgt 18,6 gram eiwitten binnen (minimum: 21,1 gram), wat naar mijn mening te weinig is.


De vetten – Zowel uit het vlees, als een klein gedeelte uit kokosolie. Dit is vooral rijk aan omega-6 vetten. Sommigen gebruiken dit voor de huid, spijsvertering en ontstekingsremmende werking.


De omega 3:6 verhouding is 0,3% : 3,8%, oftewel 1:12,7. Idealiter komt deze niet boven de 1:10 uit, maar ten opzichte van andere brokken is het niet slecht.


De koolhydraten – Bestaande uit tapioca (2%) en kikkererwten (2%). Ondanks dat dit minder lijkt dan de 11% aardappel in de Original, komt het koolhydratenpercentage hoger uit: 18% op basis van het energieprofiel. Alhoewel dit lager is dan het koolhydratenplafond (25%), zie ik het liever onder de 12%.


Gehydrolyseerde eendenlever – ‘Gehydrolyseerd’ betekent een heftige bewerking waarbij de proteïnen uit elkaar worden geknipt. Alhoewel het maar 1,5% is, zie ik het liever gewoon niet. (Lees hier meer over gehydrolyseerde eiwitten).


Conclusie – Alhoewel de ingrediënten niet slechts zijn op de gehydrolyseerde eendenlever en DL-methionine na, vind ik het erg jammer dat het nog minder eiwit bevat dan de Original. Als je deze voeding wil gebruiken, raad ik daarom met klem aan iets erbij te gebruiken wat hoger is in eiwit om dit goed te maken. Ook vind ik de 18% koolhydraten aan de hoge kant (zeker voor wat er uit de ingrediënten blijkt).


Hoeveel voer je van Eden Holistic brok?

Uitgaande van de modified Atwater berekeningen voer je een gecastreerde kat van 4 kilo 48,5 gram en een intacte kat ongeveer 64 gram.


Eden zelf adviseert aantallen die iets hoger zijn dan mijn inschatting voor intacte katten. Tussen de 3,5 en 4,5 kilo adviseren zij 55 tot 65 gram.


Let op dat gecastreerde katten slechts 75% mogen eten van wat intacte katten mogen, door hormonale veranderingen.


Waar kun je Eden Holistic kattenbrokken kopen en wat is de prijs?

Eden Holistic droogvoer is te koop bij:


Cool4Pets.be – In België betaal je €6,50 verzendkosten, naar Nederland €8,50. Als je het zelf ophaalt (in plaats van thuislevering) is het goedkoper). Je kunt betalen met iDeal.

VoerOnline.nl – Verzenden vanaf €19 in Nederland voor €4,95 en in België voor €6,95. Gratis verzending als je meer dan €49 bestelt.


Bij beide partijen kun je zakken kopen van 400 gram, 1,5kilo of 4 kilo. De prijzen zijn gelijk bij beide webshops.


Prijs

Deze cijfers zijn gebaseerd op een gecastreerde kat, die ongeveer 25% minder mogen eten in calorieën dan intacte katten. Ik heb de kiloprijs van 1,5 kilo genomen.

OriginalCountry
Per kilo€12,67€15,33
Prijzen per dag:
3 kilo (157kcal = 40gr)€0,50€0,61
4 kilo (190kcal = 48,5gr)€0,61€0,74
5 kilo (220kcal = 56gr)€0,71€0,86

Prijzen op webshops zijn altijd leidend.


Eden brokjes zijn wat duurder dan de gemiddelde brok, die per kilo €9,11 zijn en per dag €0,46 (kat 4 kilo).


Conclusie: Ingrediënten best goed, analyse minder

De ingrediënten en de holistische aanpakwijze bevallen me goed (behalve de DL-methionine). Mogelijk moeten ze wat meer gedroogde vleestoevoegingen gebruiken, zodat het totale eiwitgehalte wat hoger uitvalt.


De Original raad ik aan in combinatie met een voeding die hoger is in eiwitten. Natvoer is hier bij uitstek geschikt voor, en biedt ook de vocht die katten hard nodig hebben.


De Country ben ik niet zo’n fan van, maar is ook mogelijk als het gebruikt wordt bij intacte katten die meer mogen eten en in combinatie met natvoer. Ik raad het in ieder geval niet met klem af.


Bronnen

  • Website van Eden: Edenpetfoods.com of edenfood.pet (bij deze laatste kun je samples bestellen voor €5 voor 3 zakjes van 100 gram).

[1] Gebaseerd op de onderzoeksresultaten van Laflamme & Hannah (2013): Discrepancy betrween use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirement for adult cats.

[2] Health benefits of Rosehips (artikel)

[3] NML Health: Kamomille

[4] 10 Herbs To Help Keep Your Cat Healthy & Happy (artikel)

[5] Anise, Fennel, Licorice – What’s the Difference? (artikel)

[6] NML health: Fenegriek

[7] NML health: Wilde marjolein

[8] NML health: Salie

[9] Parsley for cats (artikel)

[10] NML health: Tijm

[11] Dr. Karen Becker: “New help for heavy cat: A safer way to slim down” (artikel)