Voer review Celtic Connection Brokjes
Reviews: Brokjes
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Brokjes
6 min

Merk review Celtic Connection kattenbrokken

6 min

Celtic Connection is voortgekomen van iemand die zelf de voeding samenstelde voor de honden en katten. Het probleem was: niemand snapte de verhoudingen of waarom iets werd toegevoegd, behalve de bedenker. Op advies van iemand is de sprong naar Celtic Connection dierenvoeding gemaakt.


Voeding voor carnivoren, waar geen granen, gluten of vulmiddelen aan te pas komen.


Natuurlijk maakt dit verhaal mij nieuwsgierig naar de ingrediënten en analyses! Hierbij mijn review en beoordeling.


Celtic Connection Kip met eend en kalkoen

Celtic Connection


Ingrediënten: Kip, Eend en Kalkoen (80% inclusief: 27% gedroogde kip, 22% vers bereide kip, 12% gedroogde kalkoen, 7% kippenvet, 5,5% vers bereide eend, 5,5% vers bereide kalkoen, 2% kippenjus), zoete aardappelen (14%), luzerne, vitaminen & mineralen, gedroogde algen (schizochytrium limacinum), erwten, pompoen (5,000 mg/kg), glucosamine (1900 mg/kg), chondroïtinesulfaat (1500 mg/kg), methylsulfonylmethaan (MSM) (1500 mg/kg), gedroogde veenbessen (500 mg/kg), appel, gemengde tocoferolen- en rozemarijnextract, paardebloem, yucca schidigera-extract (500 mg/kg), engelwortel, artisjok (400 mg/kg), kurkuma (125 mg/kg), mariadistelzaadpoeder (100 mg/kg), gedroogde peer, spinazie.


Toevoegingen (per kilo):

Antioxidanten: tocoferol rijke extracten van natuurlijke oorsprong 480 mg;

Vitaminen: vitamine A (retinylacetaat) 19.670 IE, vitamine D3 (cholecalciferol) 1.573 IE, vitamine E (alfa-tocoferolacetaat) 90 mg, foliumzuur 1,7 mg;

Sporenelementen:, zinkchelaat van aminozuren, gehydrateerd 583 mg, ijzerchelaat van aminozuren, gehydrateerd 437 mg, mangaanchelaat van aminozuren, gehydrateerd 175mg, cuperichelaat van aminozuren, gehydrateerd 44 mg, organisch selenium (S. cerevisiae) 114 mg

Aminozuren: L-carnitine 480 mg, taurine 900 mg


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit45%50%40%
Vet23%25,6%50%
Koolhydraten211,25%13,1%10%
Vezels1,5%
Ruwe as8,75%Kcal/100gram: 394 3

1Niet vermeld op de website, dan is 10% de standaard aanname.
2Koolhydraten als NFE (Nitro Free extract) = 100% - vocht – eiwit – vet – ruwe as – vezels; De koolhydraten die energie leveren.
3Dit is gebaseerd op modified Atwater (dit beïnvloedt ook het energieprofiel). Volgens CC zelf is het 382kcal/100 gram.
DM = dry matter (droge basis); ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)


De eiwitten

Deze voeding bestaat uit kip, eend en kalkoen. Dit wordt zowel in verse als gedroogde vorm toegevoegd, een van de beste manieren om het eiwitgehalte hoog en goed te krijgen in brok.


Er zit dan ook maar liefst 45% eiwitten in op natte basis, terwijl de gemiddelde brok slechts op 34% uitkomt.


Omgerekend naar wat katten binnen krijgen wanneer ze deze voeding eten (het energieprofiel), komt dit neer op 40%. Het is iets hoger wanneer ik hun eigen metaboliseerbare energie aanhoudt (41%). Dit betekent dat er net voldoende eiwitten inzitten voor een gecastreerde kat.


De vetten

Alhoewel de vleestoevoegingen een klein gedeelte aan vet leveren, komt het meeste van de kippenvet en kippenjus. Beiden zijn relatief hoog in omega 6 en laag in omega 3, met een verhouding van ongeveer n6:n3 van 20:1.


De ideale verhouding van n6:n3 is 10:1 tot 5:1.


Volgens de analyse van Celtic Connection zit er 3,87% omega 6 in en 1,96% omega 3 in. Dit is een verhouding n6:n3 van 2:1.


Dit komt waarschijnlijk door de gedroogde algen. Deze leveren relatief veel omega 3 en trekken mogelijk daardoor de verhouding rechter.


Koolhydraten

Deze brok is gluten en graanvrij. Het bevat zoete aardappel (14%). Daarnaast bevat het in mindere mate luzerne en erwten. Deze peulvruchten kunnen mogelijk zorgen voor een verminderde opname van voedingsstoffen, alhoewel onderzoek nog niet compleet is. Ook bevat het pompoen (5gr/kg).


In totaal is dit 11,8% op natte basis, of 13,1% op droge basis. Op energieprofiel komt het uit op 10% - wat betekent dat dit van 10% van hun calorieën uit koolhydraten komen.


Katten in het wild eten ongeveer 2% van hun calorieën uit koolhydraten. Als katten zelf mogen kiezen, is dit ongeveer 12%. Koolhydraten zijn makkelijkere energieleveranciers dan eiwitten, maar katten kunnen niet te veel hebben. Deze voeding blijft ruim onder dit koolhydratenplafond.


Andere ingrediënten

Glucosamine, chondroïtine, MSM: Deze stoffen worden vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten. Alhoewel ik nog geen (sluitend) bewijs heb dat het werkt, zit er in ieder geval voldoende in om mogelijk een voordelige werking te hebben.

Yucca schidigera: Vermindert de kattenbak geurtjes, maar bevat ook een hoop voedingsstoffen. Dit artikel van dierenarts Jean Hofve vertelt er meer over.

Spoorelementen: Mineralen die als chelaat worden toegevoegd blijken beter te worden opgenomen door de darmen.

Selenium: Wordt als een organisch gist (S. cerevisiae) toegevoegd. Alhoewel meningen verschillen, is dit mogelijk beter dan natriumseleniet, waarbij de dosering veel preciezer is en overdosering daardoor makkelijker is. Selenium uit gist heeft dit probleem minder.


Celtic Connection Eend met kwartel en fazant

Wat betreft samenstelling lijkt deze erg op de kip-smaak. Uiteraard zijn de eiwitbronnen anders (eend, kwartel en fazant), zowel vers als gedroogd toegevoegd. Toegevoegd vet bestaat uit eendenvet en jus.


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit40%44,4%38%
Vet20%22,2%46%
Koolhydraten18%20%17%
Vezels1,5%
Ruwe as10,5%Kcal/100gram: 373 2

1Niet vermeld op de website, dan is 10% de standaard aanname.
2Op basis van modified Atwater. Volgens CC zelf 365kcal/100gram.


Wat opvalt is dat het eiwitgehalte en vetgehalte lager zijn in deze brok, terwijl het koolhydratengehalte hoger is. Mogelijk komt dit omdat er iets meer zoete aardappel inzit, als ook luzerne en erwt. Het percentage komt nog niet aan het koolhydratenplafond (25%ME), maar is hierdoor niet geschikt voor katten die suikerziekte hebben of hier gevoelig voor zijn (zoals bij overgewicht).


Het eiwitgehalte is net onder het minimum dat ik hanteer. Een gecastreerde kat van 4 kilo heeft 22,1 gram per dag nodig heeft. Hij mag 51-52 gram van dit voer, waardoor hij 20,4 tot 20,8 gram eiwit binnenkrijgt. Omdat ik 22,1 al als écht minimum neem, is dit een minpuntje voor deze variant.


Het vetgehalte is prima. De omega vetten bestaan zijn n6:n3 van 2,8%:2,1%, wat een verhouding is van 1,3:1. Als je kat last heeft van pijnlijke gewrichten, dan is dit mogelijk behulpzaam.


Celtic Connection Zalm met haring en forel

Celtic Connection zalmOok deze lijkt op de kipvariant. De eiwitten zijn vervangen door zalm, haring en forel – zowel in verse als gedroogde vorm toegevoegd. Naast het vet dat vis zelf levert, zit er ook nog een klein percentage zalmjus in.


Analyse

Vocht10%1DMME
Eiwit45%50%42%
Vet20%22,2%46%
Koolhydraten13%16,1%12%
Vezels1,5%
Ruwe as10,5%Kcal/100gram: 373 2

1Niet vermeld op de website, dan is 10% de standaard aanname.
2Op basis van modified Atwater. Volgens CC zelf 365kcal/100gram.


Deze is hoog genoeg in eiwitten om te voldoen aan de minimum eiwit vereisten die ik stel. Waar de kip variant nog net op het randje zat, afhankelijk van hoeveel je mag voeren, zit deze er netjes boven. Een gecastreerde kat mag 51-52 gram voer, wat neerkomt op 23 tot 23,5 gram eiwit per dag (22,1 gram was het minimum).


Een puntje van kritiek is vis. Ik raad af om dagelijks vis te voeren, vanwege diverse gifstoffen (alles wat in de oceaan drijft, van plastic tot olie en nucleair afval) en duurzaamheid (overbevissing) en antibiotica bij kweekvis (bij zalm heel erg). [Lees hier meer over waarom geen vis].


Toch bevat vis ook voordelen. Zo is vis rijker aan omega 3 vetzuren. De n6:n3 is 0,72% : 4,21%, wat een verhouding is van 0,2:1. Als je een andere voeding hebt dat hoog is in omega 6 vetzuren, is dit een interessante tegenhanger om eens per bijvoorbeeld 5-7 dagen te voeren.


De koolhydraten bestaan met name uit zoete aardappel en luzerne. Zoals ik eerder al zei, kiezen katten er zelf voor om tot 12% koolhydraten te eten. Hun plafond ligt op ongeveer 25% op basis van het energieprofiel. Deze brok is daarin dus prima voor gezonde katten.


Waar kun je CC kopen en wat is de prijs?

Celtic Connection is te koop bij Via-Natura in pakken van 400 gram, 2,5 kilo en 6,5 kilo.


Bol.com heeft ook twee varianten te koop (de kip en de zalm) in 2,5 kilo zakken, maar is per kilo ietsjes duurder.


Een Belgische webshop is Food4Pets, welke 400 gram, 2,5 en 6,5 kilo zakken verkoopt, maar ook qua kiloprijs ietsjes duurder is dan Via-Natura.

Gemiddeld
Per kilo€11,85
Prijzen per dag:
Kat 3 kilo (157kcal)€0,49
Kat 4 kilo (190kcal)€0,58
Kat 5 kilo (220kcal)€0,78

De prijs van de webshop is leidend.

Prijzen per kilo dalen naarmate je een grotere zak neemt, maar als een zak langer dan 4-6 weken openstaat vermindert de voedingswaarde (onder andere taurine en vitaminen verminderen drastisch).


Conclusie: Celtic Connection voor gezonde katten

Deze brokken bevatten goede ingrediënten en de analyse is redelijk tot goed. Deze brokken zijn daarom wat mij betreft prima voor gezonde katten.


Bij katten die last hebben van hun gewrichten, zoals bij artritis, is deze brok mogelijk ook een uitkomst, door voldoende omega 3 vetten en de ondersteunende stoffen glucosamine, chondroïtine en MSM.


Voor suikerkatten is dit mogelijk een goede overgang, zeker als ze van een brok met 30%+ koolhydraten komen. Daarna kan worden overgegaan naar een brok met nóg minder koolhydraat. De enige twee opties zijn Power of Nature ‘Natural Cat’ (2 smaken) (review) en Wildcat Etosha (review).


Wel raad ik aan, zoals altijd, minstens 50% natvoer te voeren voor het vocht. Helaas heeft Celtic Connection geen natvoer, maar er zijn voldoende andere merken die goed zijn (zie hier mijn topselectie).


Pssst. Nieuwsgierig naar andere goede brokken? Neem hier een kijkje.