Review Cat Lovers Gold: natvoer en brok

Cat Lovers Gold natvoerCat Lovers Gold is onderdeel van Dog Lovers Gold. Zij hebben één natvoer en twee varianten droogvoer voor katten. Ze hebben een duidelijke filosofie die de gezondheid van katten (en honden) voorop zet. Hier is ook het voer op gebaseerd.

 

Cat Lovers Gold Natvoer

Ingrediënten: Kippenvlees (33%), Lamsvlees (24%), Kippenvleesbouillon (24%), Zalm (15%),Cranberries (1.5%), bruine Rijst (1.5%), Mineralen (1.0%), Vit. A: 3000 IU/kg, Vit. D3: 200 IU/kg, Vit. E: 30 mg/kg en Taurine: 1500 mg/kg.

Toevoegingen: zinksulfaat monohydraat: 15 mg/kg, mangaansulfaat monohydraat: 3 mg/kg, kaliumjodide: 0.75 mg/kg, natriumseleniet: 0.03 mg/kg

 

Analyse

Vocht 80% DM ME
Eiwit 10,7% 80% 40%
Vet 6,2% 10,7% 57%
NFE1 0,8% 4% 3%
Vezels 0,3%
Ruwe as 2% Kcal: 932

1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. CLG zegt zelf: 110kcal/100gram.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten

De eiwitten in Cat Lovers Gold bestaan uit kip (33%), lam (24%) en zalm (15%). Dat is in totaal 72% vlees. In totaal komt 40% van de energie van eiwitten. Voor gecastreerde katten is dit net voldoende eiwitten voor het optimale onderhoud van spieren, organen en huid.

 

De vetten

De vetten komen uit het vlees en zijn niet als olie toegevoegd. Kip en lam is hoger in omega-6 vetten, terwijl de zalm een goede tegenhanger is door de omega-3 vetten.

 

Het totale vetgehalte is wel wat hoog met 57%ME. In het wild eten ze ongeveer 46% van hun calorieën uit vet, en als ze zelf mochten kiezen werd dit verlaagd naar 36% (en wat meer koolhydraten). Zoveel vet is op zich niet zo erg, maar maakt de voeding caloriedichter. Daarom is het handiger deze te laten staan als je kat wat moet afvallen.

 

De koolhydraten

De koolhydraten blijven mooi laag op 3% op energiebasis. Dit komt van de cranberries en bruine rijst. Door de lage hoeveelheid kun je aannemen dat deze zijn toegevoegd voor hun voedingswaarde en niet voor de vulwaarde.

Zo bevat cranberry diverse mineralen (zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium) en vitaminen (A, C en diverse van B). Ook wordt gedacht dat het mogelijk de urine wat verzuurd, alhoewel ik hiervoor alleen anekdotisch bewijs en geen wetenschappelijk bewijs heb gevonden.

Rijst bevat diverse mineralen (waaronder fosfor en kalium) en B vitaminen, en daarnaast wat vezels.

 

Overige ingrediënten

Verder zie ik hier geen opmerkelijke ingrediënten in. De enige is natriumseleniet. Ik zie dit liever uit de natuurlijke vorm (uit gist). Ik heb begrepen onlangs dat natriumseleniet kan opbouwen in het lichaam van je kat, wat ongezond (/giftig) is. Hier kun je er meer over lezen.

 

Verder vind ik het positief dat alle ingrediënten voorzien zijn van een percentage hoeveel erin zit. Dat maakt de ingrediëntenlijst nóg duidelijker.

Cat Lovers Gold natvoer

Droogvoer Cat Lovers Gold

Original Formula

Ingrediënten: kippenmeel: 36.2%, bruine rijst: 34.2%, zalm 10%, kippenvet: 6%, gedroogde eieren: 5%, lijnzaad: 3.7%, biergist: 2.5%, mineralen: 1.2%, zalmolie 0.8%, inuline(FOS): 0.3%, gedroogde appel: 0.05%, gedroogde wortel: 0.05%, probiotica: enterococcus faecium 0.02%.

Toevoegingen: Vitamine A (alfa-retinylacetaat): 18.000 IE/kg, Vitamine D3 (cholecalciferol): 1.800 IE/kg, Vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat): 200 IE/kg, Koper (Koper(II)sulfaat pentahydraat): 5 mg/kg, Zink (Zinksulfaat-monohydraat): 65 mg/kg, IJzer (IJzer(II)sulfaat-monohydraat): 100 mg/kg, Mangaan (Mangaan(II)oxide): 30 mg/kg, Jodium (calciumjodaat, watervrij): 1.5 mg/kg, Taurine: 1.000 mg/kg.

 

Analyse

Vocht 10%* DM ME
Eiwit 32% 35,6% 30%
Vet 18% 20,0% 41%
NFE1 31,5% 35% 29%
Vezels 1,5%
Ruwe as 7% Kcal: 3752

*Niet vermeld op de website, 10% is de vaste aanname voor brokken
1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. CLG zegt zelf: 422kcal/100gram.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten – In de brok zit niet heel veel vlees: de kippenmeel en zalm samen komen uit op een vleespercentage van 46,2%. De eieren kun je nog meerekenen als dierlijke eiwitten. Echter komt de totale hoeveelheid eiwitten vrij laag uit met slechts 30% op energiebasis. Dat is net genoeg voor intacte katten, maar onvoldoende voor gecastreerde katten.

 

De vetten – De vetten komen grotendeels uit de kippenvet en lijnzaadolie. De eerste bevat voornamelijk omega 6 vetten, de twee bevat omega-3 vetten (grotendeels ALA). De gemiddelde brok bevat 39% vet op energie basis, dus heel vet is deze brok niet. Ook zit het tussen wat een kat in het wild eet en wat ze zelf kozen.

 

De koolhydraten – Door de bruine rijst – dat maar iets beter is dan witte rijst – komen de koolhydraten in deze brok ook hoog uit met 31,5%. Op energiebasis is dat maar liefst 29%. Over 250+ brokken gemeten was het gemiddelde 28%, dus deze zit vrij hoog. Ik streef naar in ieder geval minder dan 25%ME, maar liever minder dan 10%ME.

 

Conclusie – Qua analyse is dit een vrij doorsnee brok. Het voordeel van deze brok is wel dat er beter nagedacht lijkt te zijn over de ingrediënten (met uitzondering van de hoeveelheid bruine rijst). Zo zijn er geen gehydrolyseerde eiwitten toegevoegd, zie ik geen planteiwitten of DL-methionine toegevoegd. Dat is al winst op vele andere brokken. Echter vind ik het totaal aantal eiwitten wel erg mager en zijn de koolhydraten veel te hoog. Op basis daarvan kies ik liever een andere brok.

Cat Lovers Gold Original Formula

 

Passion Ocean Fish

Ingrediënten: 42.5% vis (zalm 20%, zalmmeel 20%, zalmolie 2.5%), doperwten 19.9%, gedroogde aardappel 19.8%, kippenvet 7.6%, johannesbrood 2.5%, lijnzaad 2.5%, biergist 2.5%, inuline(FOS) 0.3%, mineralen 0.3%, wortel 0.25%, echinacea 0.25%, tomaat 0.2%, appel o.2%, mango 0.2%, pruimen 0.2%, banaan 0.2%, spirulina 0.2%, cranberry 0.15%, selderij 0.15%, glucosamine 0.02%, chondroïtine 0.02%, probiotica: enterococcus faecium 0.02%.

Toevoegingen: Vitamine A (alfa-retinylacetaat): 18.000 IE/kg, Vitamine D3 (cholecalciferol): 1.800 IE/kg, Vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat): 300 IE/kg, Koper (Koper(II)sulfaat pentahydraat): 3.5 mg/kg, Koper (Koper(II)chelaat van glycinehydraat): 1.5 mg/kg, Zink (Zinksulfaat-monohydraat): 45 mg/kg, Zink (Zink chelaat van glycinehydraat): 20 mg/kg, IJzer (IJzer(II)sulfaat-monohydraat): 50 mg/kg, IJzer (IJzer(II)chelaat van glycinehydraat): 25 mg/kg, Mangaan (Mangaan(II)oxide): 20 mg/kg, Mangaan (Mangaanchelaat van glycinehydraat): 10 mg/kg, Jodium (calciumjodaat, watervrij): 1.5 mg/kg, Taurine: 1.000 mg/kg.

 

Analyse

Vocht 10%* DM ME
Eiwit 32% 35,6% 31%
Vet 18% 20,0% 42%
NFE1 28,7% 31,9% 27%
Vezels 4,5%
Ruwe as 6,8% Kcal: 3652

*Niet vermeld op de website, 10% is de vaste aanname voor brokken
1 NFE: Nitro Free extract, de koolhydraten die energie leveren.
2 Per 100 gram. Gebaseerd op modified Atwater. CLG zegt zelf: 422,8kcal/100gram.
DM = Dry Matter (droge basis), ME = metaboliseerbare energie (energieprofiel)

 

De eiwitten – De eiwitten komen uit de toegevoegde zalm (42,5%), wat bestaat uit zalm en zalmmeel. Daarnaast vermoed ik dat de doperwten ook eiwitten leveren, aangezien deze hoog in plantaardige eiwitten zijn. Het totale eiwitanalyse komt op een schamele 31% op energie basis, wat ik te weinig vind.

 

De vetten – De zalmolie, kippenvet en lijnzaadolie leveren een diversiteit aan omega 6 en omega 3 vetzuren. Ook hier zijn de totale vetten gemiddeld ten opzichte van andere brokken en wat katten in de natuur eten.

 

De koolhydraten – De koolhydraten zijn net zo hoog als in de Original brok. De dopererwten en gedroogde aardappel zijn hiervan de grootste leverancier, alhoewel het fruit ook wel een klein gedeelte zal toevoegen.

 

Overige ingrediënten – Wel is er probiotica toegevoegd, en prebiotica in de vorm van FOS.

 

Conclusie – Ook voor deze brok geldt: vrij gemiddeld in analyse, maar iets beter in ingrediënten. Ik ben in principe niet voor vis voor katten, maar in geval van allergieën kan dit misschien werken. Ook hier geldt wel dat het laag is in eiwitten en te hoog in koolhydraten.

Cat Lovers Gold Passion Ocean Fish

Positieve punten

 • Het natvoer heeft een mooie verhouding in eiwit, vet en koolhydraat.
 • In het natvoer wordt verse kip, lam en zalm gebruikt (geen vleesmeel)
 • Het droogvoer bevat probiotica en redelijk goede ingrediënten
 • Elk ingrediënt wordt gespecificeerd met een percentage

 

Negatieve punten

 • De bruine rijst in de Original en de erwten en aardappel in de Passion verhogen de koolhydraten in deze brok tot meer dan het koolhydratenplafond van katten (25%ME).
 • Het vleespercentage in de brok is vrij laag en het totale eiwitpercentage is daardoor minder dan gewenst. Voor intacte katten kan dat nog, maar voor gecastreerde katten raad ik meer eiwitten aan, omdat zij minder grootte porties mogen.

 

Cat Lovers Gold: kopen en prijs

De verkoper is te vinden op Dog Lovers Gold. Zij hebben verschillende fysieke verkoopadressen (zie hier). Ook hebben ze hun eigen webshop waar je zowel het natvoer als droogvoer kunt bestellen. (Hier kun je mogelijk ook per mail vragen om een proefzakje).

Cat Lovers Gold Logo

 

Een andere webshop waar je zowel CLG droogvoer als natvoer kunt kopen is via-natura.nl (let op: je moet het dan afhalen in een winkel).

 

Prijs

Natvoer: Omgerekend betaal je €4,50 per kilo. Bij een kat van 4 kilo word 230 gram per dag aangeraden, wat neerkomt op €1,04 per dag. Dat maakt CLG natvoer goedkoop.

Droogvoer: Voor Orginal betaal je €6,64 per kilo; voor Passion €7,75. Voor een kat van 4 kilo komt dat neer op €0,48 en €0,56 per dag. De gemiddelde brok kost €0,54 per dag (gemeten over 250+ brokken).

 

Conclusie: Natvoer zeker een aanrader, droogvoer minder

Het natvoer ziet er erg goed uit qua ingrediënten en analyse. Deze kun je zeker gebruiken, zeker in combinatie met andere merken (wat ik overigens altijd aanraad). Bij overgewicht is het mogelijk iets minder geschikt door het hogere vetgehalte.

 

De brokken daarentegen ben ik iets minder enthousiast over door de analyse (weinig eiwit en veel koolhydraat). De ingrediënten lijken wel redelijk goed, alhoewel de rijst, erwten en aardappel minder mogen. Voor beiden soorten brokken zou ik liever een andere keuze maken, die meer eiwitten hebben en minder koolhydraten. Andere opties kun je hier vinden.

Pootje PurrfectCat

Vond je dit artikel interessant?
Meld je dan aan voor meer tips en de nieuwste blogs.
Plus de download "In 4 stappen kattenvoer beoordelen".

*Geen spam!

Wist je dat... Je kunt Catmoneo ook volgen op Facebook!

6 reacties:

 1. Hartelijk dank voor je snelle antwoord en toelichting.
  Ik probeer met de verkregen kennis een “goede” keuze te maken in het doolhof van aangeboden voer voor carnivoren, maar het duizelt me vaak nog in mijn hoofd.

  De mooie plaatjes op de verpakking over het toegevoegde mooie vlees berusten vaak op schaamteloze leugens en als de consumenten te lastige vragen stellen, dan vermelden ze het gewraakte ingrediënt gewoon niet meer op de verpakking terwijl het er nog altijd in zit.

  Toegevoegde zalm kan namelijk ook bestaan uit alleen maar de zalmkoppen, die de meeste verontreinigingen bevatten en afgeschraapt visgraatvlees…want de mooie zalmmoten zijn voor de mens.
  Susan Thixton ontleedt de mooie plaatjes op de etiketten en aangezien de Nederlandse EFSA heel nauw luistert naar de USDA en ook vaker hun adviezen overneemt, wordt het er niet echt gemakkelijker op.

  Ik heb ook al via je link besteld.
  Bedankt weer voor je uitstekende uitleg en al je tijd en lieve moeite om ons wegwijs te maken.

  ♥️🌹

  • Je hebt het vast over dit filmpje.
   De alternatieve benamingen voor diervoeding ingrediënten
   En daar wordt je zeker niet blij van!

   • Klopt! Dit is de video.
    Er is wel wetgeving welk vlees, vleesresten en organen verwerkt mogen worden in diervoeding, maar wie ziet hierop toe?
    De kok (fabrikant) keurt zijn eigen waar en er is geen onafhankelijke instantie die bij tijd en wijle de inhoud controleert. (te duur)
    We moeten de fabrikant maar op zijn blauwe ogen geloven…
    En er wordt al genoeg gesjoemeld met al het voedsel.

    Mickey wordt in april 2019 een senior, 10 jaar oud en ik heb gelezen, dat senioren behoefte hebben aan hoogwaardige eiwitten.
    HOE kan ik dit controleren….

    Groetjes en een pootje van Mickey 😻

   • Dit blijft altijd lastig als iemand anders het eten maakt: je moet er maar op vertrouwen dat ze doen wat ze zeggen.

    Als je het écht helemaal in de hand wil houden, zul je zelf moeten samen stellen. Dat raad ik alleen aan als er goed verdiept wordt in hoe je dan het dieet compleet kunt maken. Dat is niet per se zo moeilijk als vele denken, maar ook niet zo makkelijk als elke dag een kipfilet met biefstukje voorzetten.

 2. Hi Marilyn,

  Helaas is er maar 1 uitvoering van het natvoer verkrijgbaar waarin altijd dus die 15% zalm wordt toegevoegd. Misschien komt er in de toekomst wel een andere smaak erbij (telefonisch contact).

  Ik heb een andere uitkomst op Droge Basis wat betreft de koolhydraten en dit is slechts 4%. De rest van de berekening klopt wel.
  Eiwit 10,7 %+ Vet 6,2% + Vezels 0,3% + As 2% + Vocht 80% = 99,2% (TGA = Totaal Percentage Gegarandeerde Analyse)
  100 – 99,2 = 0,8 koolhydraten
  100 – 80 Vocht = 20 Droog Matter Deler (DMD)
  Eiwit 10.7 : 20 = 53,3 %
  Koolhydraten 0,8 : 20 = 4 %
  Vet 6,2 : 20 = 31 %

  Het advies op het etiket van mijn blik (natuurlijk ruim geschat) :”Een volwassen kat heeft circa 1 blikje per dag nodig”. Dit is dus 400 gram per dag!
  Volgens de fabrikant kan men ook een gedeelte invriezen, wanneer het te veel is of als men ook nog brokken erbij voert.
  Nou geef ik voornamelijk natvoer aan mijn katerman, maar gezien de hoeveelheid die ik moet geven, lijkt me dit natvoer minder voedzaam, dan andere merken en is men volgens mij duurder uit.
  Hoe kom jij aan het advies van 230 gram natvoer per dag voor een kat van 4 kg?

  Mijn kater, 9 jaar oud nu, is heel groot en mag van de dierenarts ca. 6,5 kg wegen.
  In 2016 woog hij 8,6 kg en op dit moment 6,6 kg en blijft stabiel.
  Mijn ogen en handen vertellen mij, dat zijn gewicht nu “gezond” is voor hem.
  Door de zomerse hitte eet hij wat minder en zal hij zeker nog wat afvallen, maar ik kan dit goed opvangen.

  Groetjes

  • Hoi,

   De berekening voor KH komt anders uit omdat ik de vezels (0,3%) er niet vanaf trek. Ook deze leveren een deel energie, alhoewel minder dan de andere bestandsdelen van koolhydraten.

   Wat betreft de hoeveelheid:
   Op hun site staat dat er 440kcal/400gram (1 blik) in zit, oftewel 110kcal/100 gram. Een kat van 4 kilo mag per dag 253kcal (ongecastreerd). Dan geldt 253 / 110 * 100 = 230 gram.

   Ik ben het met je eens dat het verschil heel erg groot is. Er kunnen twee redenen zijn: of zij schatten het aantal kcal dat een kat van 4 kilo veel hoger in, of de verteerbaarheid van de voeding is heel slecht. Wat ik me met deze ingrediënten (die vrij gemiddeld zijn) niet echt kan voorstellen, maar zonder cijfers niet kan bevestigen.

   Dit is natuurlijk ook een inschatting op basis van wiskunde, en niet op basis van een voedingstest. Misschien dat er dan wel meer uit komt voor gewichtsbehoud. Maar als het inderdaad 400 gram per dag is, in plaats van 230, dan wordt dit voer een stuk duurder!

   Groetjes,
   Marilyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *