Reviews: Natvoer
Marilyn [Catmoneo]
Reviews: Natvoer
4 min

Merk Review: Applaws kattenbrokken voor volwassen katten

4 min

Applaws heeft een interessante filosofie om diervoeding te maken. Ze beloven geen “goedkope en onnodige vullers” te gebruiken, alleen de beste stukken vlees en vis te nemen en ook daadwerkelijk te gebruiken wat op de ingrediëntenlijst staat.

Applaws heeft brokjes en natvoer. In dit review behandel ik de kattenbrokken voor adults.

Applaws Adult Kip met Lam brokjes

Ingrediënten: Gedroogde kip (48%), gedroogd lam (20%), gedroogde aardappel, kipgehakt zonder bot (12%), bietenpulp, jus van kip, zalmolie, vitaminen en mineralen, gedroogd ei, cellulose plantenvezels (0,03%), natriumchloride, calciumcarbonaat, zeealgen/zeewier, cranberry, DL-methionine, kaliumchloride, Yucca-extract, citrusextract, rozemarijnextract.

Toevoegingen: Vitaminen: Vitamine A (retinylacetaat) 27.850 IE / KG, Vitamine D3 (cholecalciferol) (IE / kg): 1200 IE / KG, Vitamine E (alfa tocoferolacetaat): 615 IE / KG.

Spoorelementen: Selenium uit natriumseleniet 0,13 mg / kg, jodium uit Calcium Jodaat watervrij 1,5 mg / kg, ijzer uit ijzer (II) sulfaatmonohydraat 80 mg / kg, koper uit koper (II) sulfaat-penthydraat 48 mg / kg, magaan uit mangaansulfaatmonohydraat 38 mg / kg, zink uit zinksulfaatmonohydraat 135 mg / kg.

Technologische additieven: E1705 enterococcus faecium cernelle 68 (SF68; NCIMB 10415) 1.000.000.000 cfu als hulpmiddel bij het behoud en herstel van een uitgebalanceerde darmflora bij katten. Natuurlijk antioxidant, gemengd tocoferol en rozemarijnextract.

Analyse

Vocht 10%* DM ME
Eiwit 37% 41,1% 37%
Vet 17% 18,9% 41%
NFE 22,6% 25,1% 22%
Vezels 2,5% 2,8%  
Ruwe as 10,9% 12,1% Kcal: 354,5

*Niet vermeld op de website, dus neem ik 10% aan als uitgangspunt.
NFE = Nitrogen free extract, oftewel de koolhydraten zonder vezels
DM = Droge basis ; ME = metaboliseerbare energie
Kcal: Energie per 100 gram op basis van gemodificeerde Atwater.

De eiwitten

De vleesbronnen zijn gedroogd. In een brok kan dat prima, want het vocht verdwijnt toch tijdens het proces. Hierdoor is het geconcentreerder in eiwit. De grootste bron is kip (gedroogde kip en kipgehakt zonder bot) en daarnaast is er lam toegevoegd.

In totaal komt er 37% van de energie uit eiwitten. Voor een brok is dat best hoog – de gemiddelde brok zit op 33%. Echter is het voor een gecastreerde kat mogelijk onvoldoende om de spiermassa goed te onderhouden. Het onderzoek van Laflamme en Hannah zette dit op ongeveer 40%ME.[1]

Vetten

De vetten komen uit het vlees, de jus van kip en zalmolie. De brok is wat vetter dan de gemiddelde brok: 41% versus 38,6%ME. Het zit echter tussen wat katten in het wild eten en wat ze zelf kiezen in een experiment in. Houd er rekening mee dat je van deze brok iets minder kunt voeren.

Applaws verschaft ook informatie over de omega 3 en 6 vetzuren. Hier zit respectievelijk 1% en 3,3% van in. Dit zegt weinig over de omega-3 vetzuren EPA en DHA, alhoewel we kunnen aannemen dat hier wel iets van in zit door de zalmolie.

De koolhydraten

De koolhydraten komen met name uit de gedroogde aardappel. Met 22% van de energie uit koolhydraten is deze brok zo slecht nog niet, alhoewel voor een kat dit nog best veel is.

Overige ingrediënten

Onderstaande besproken ingrediënten zitten maar héél weinig van in (minder dan 0,03% van het gewicht, gebaseerd op de cellulose cijfers). Ik bespreek ze even kort, maar onthoud dat zo weinig hiervan mogelijk niets uithaalt en vooral er mooi uitziet.

Zeealg / zeewier – Dit is vaak voor omega-3 verzuren EPA en DHA.

Cranberry – Vaak toegevoegd vanwege de ondersteunende rol voor de blaas en urinewegen. Helpt echter niet per se bij verzuring van de urine.

Yucca extract – Dit maakt mogelijk de geur van de ontlasting minder.

Citrusextract en rozemarijnextract – Gebruikt als natuurlijke anti-oxidanten.

Enterococcus faecium – Dit is probiotica. Ook hierbij moet je je afvragen of dit werkzaam is, na blootstelling aan verhitting en zuurstof.

Dan is er ook nog een twijfelachtiger ingrediënt, vooral voor een merk dat “natuurlijk” hoog in het vaandel heeft.

DL-methionine – Methionine is een aminozuur (eiwit) die essentieel is voor katten. Vaak is dit een van de limiterende aminozuren, oftewel hier is het minste van aanwezig in vlees. “DL” geeft aan dat dit synthetisch is.

In hoge hoeveelheden wordt DL-methionine gebruikt om de urine te verzuren. Sommige katten kunnen hiervan gaan overgeven. Op lange termijn kan het ook gezondheidsgevolgen hebben. Lees meer: DL-methionine.

Beoordeling Applaws

Al met al vind ik het niet slecht voor een brok. De ingrediënten zijn prima, het is graanvrij mocht je dat belangrijk vinden en de koolhydraten lopen niet extreem hoog. De eiwitten hadden wat hoger gemogen, maar ook dat is voor een brok te overzien. Verder is het niet al te prijzig, wat ook fijn is.

De andere varianten

Hieronder vind je het energieprofiel van alle smaken van Applaws brokjes. De calorieën staan per 100 gram weergegeven.

SmaakEiwitVetNFEKcal
Adult Kip met lam 37% 41% 22% 354,50
Adult Kip 35% 46% 19% 378,00
Adult Kip en Zalm 35% 46% 19% 370,00
Adult Zeevis met Zalm 36% 38% 26% 334,00
Adult Kip en Eend 36% 46% 18% 370,00

Alhoewel ik de eiwitten liever boven de 40%ME zie, is voor een brok boven de 35%ME nog niet slecht. De koolhydraten zie ik liever niet boven de 25%ME vanwege het koolhydratenplafond, maar dan valt alleen de zeevis met zalm af.

De kip, kip/zalm en kip/eend zijn wat lager in NFE, maar let goed op dat dit leidt tot meer vet en niet meer eiwit. Als je kat overgewicht heeft (of hiertoe neigt) is dat niet handig.

Qua ingrediënten lijken ze allemaal op elkaar. Het is graanvrij.

Smaak Eiwitbron KH bron

Adult Kip met lam

Kip, lam, ei Aardappel
Adult Kip Kip, ei Aardappel
Adult Kip en Zalm Kip, zalm, ei Aardappel
Adult Zeevis met Zalm Witvis, haring, zalm, gehydrolyseerde viseiwit Erwten, linzen, alfalfa
Adult Kip en Eend Kip, eend, ei Zoete aardappel, aardappel

De zeevis met zalm zou ik laten liggen vanwege de gehydrolyseerde viseiwit. Het is onduidelijk wat voor vis en gehydrolyseerde eiwitten sterk bewerkt.

Alle andere varianten bevatten kip. Denk hierom als je kat hier een allergie of gevoeligheid voor heeft.

Waar kun je Applaws kopen en hoeveel kost het?

Zooplus heeft Applaws in zakken van 400 gram, 2 kilo en 7,5 kilo. Neem alleen de bulkverpakking als je meerdere katten hebt – lees hier meer over houdbaarheid van brokjes.

Hoeveel betaal je voor Applaws brokjes?

  Kip met lam Zeevis met zalm Overige 3
Prijs per kilo €7,50 €8,33 €8,00
Prijs per dag* €0,40 €0,47 €0,41

*Dagprijs gebaseerd op een gecastreerde kat van 4 kilo.

De gemiddelde kiloprijs van brok is €9,23 en €0,47 per dag. Applaws scoort hierin dus ongeveer net zo. Qua ingrediënten doen ze het best oké en denk ik dat de prijs-kwaliteit best goed is.

Conclusie: Applaws is het overwegen waard

Met beste goede ingrediënten en een redelijke analyse voor een brok zij Applaws adult kattenbrokken het overwegen waard. Heeft je kat last van overgeven, dan is dat mogelijk de DL-methionine en kun je beter een brok vinden zonder (Orijen en Celtic Connection zijn voorbeelden).

Pootje Catmoneo
Bronnen

[1] Laflamme en Hannah (2013) Discrepancy between use of lean body mass or nitrogen balance to determine protein requirements for adult cats