Gedrag en Verzorging
Marilyn [Catmoneo]
Gedrag en Verzorging
3 min

Waarom je moet stoppen met free feeding van je kat

3 min
KatEen kat in het wild eet wel 10 tot 14 keer per dag. Hij heeft een ritme van slapen – jagen – eten. Daarom lijkt het logisch om de hele dag voer te hebben staan voor je kat. Dit is free feeding: het bakje bijvullen zodra hij leeg is. Zo kan hij immers een hapje nemen als hij honger heeft.   Alhoewel sommige katten zelf beperken hoeveel ze eten, eten de meesten meer dan nodig. Als je bedenkt dat 35% van de katten tegenwoordig te dik is, is dit zeker iets om op te letten!

De nadelen van free feeding

Free feeding verstoort het natuurlijke patroon In het wild hebben katten een slapen – jagen – eten patroon. Als er continu voedsel beschikbaar is, verandert dit naar slapen – eten – nog wat meer slapen patroon. Ze hoeven niet meer te wachten; alleen naar hun bakje lopen is genoeg. En anders kunnen ze altijd nog even bij je schooien, want dan loop jij direct naar de keuken.   Bij free feeding eten veel katten te veel In verreweg de meeste gevallen staat droogvoer de hele dag klaar. Deze kibbles zijn overgoten met een lekker smaakje, waardoor het eten heerlijk smaakt. Echter zijn brokjes vaak gevuld met plantaardig materiaal in plaats van vlees, waardoor een carnivoor niet het seintje krijgt ‘ik ben vol’. Tot slot eten veel (indoor)katten teveel uit verveling.   Sommige katten bepalen zelf goed hoeveel ze nodig hebben. Maar velen niet. Het belangrijk hier rekening mee te houden, zodat we zo goed mogelijk kunnen zorgen voor onze lieverds. Dikke kat Free feeding is een grote factor in obesitas Zoals je misschien uit de voorgaande reden wel hebt kunnen opmaken, leidt smakelijkheid zonder een verzadigd gevoel tot te veel eten. Een beetje zoals wij een zak chips wegkanen zonder je vol te voelen.   Bovendien zijn onze katten veel minder actief dan vroeger: ze hoeven niet meer te jagen op hun prooi. Deze inactiviteit gecombineerd met een onbeperkt eten buffet zorgt al snel voor overgewicht. En overgewicht is een risicofactor voor allerlei andere ziekten, zoals hartfalen, suikerziekte en gewrichtspijn (artritis).

Afgewogen maaltijden

Een alternatief voor het vrij voeren van je kat is het geven van geplande (afgewogen!) maaltijden. Hiermee voorkom je overgewicht bij je kat én het biedt andere voordelen.

#1 Je weet precies hoeveel je kat eet

Met afgewogen maaltijden weet je precies hoeveel je kat eet – jij schotelt het immers voor. Door 2 tot 4 keer een (afgewogen!) maaltijd aan te bieden, kun je veel beter reguleren hoeveel je kat eet. Zo voorkom je dat hij veel te veel krijgt.

#2 Je ziet snel of je kat stopt met eten

Als je kat stopt met eten, wil je dat zo snel mogelijk weten. Bij free feeding zie je dat vaak pas na een paar dagen, terwijl met geplande maaltijd het direct opvalt als het schaaltje niet leeg is. Een kat die een dag niet eet moet in de gaten gehouden worden, een kat die twee dagen niet eet heeft een probleem. Hoe sneller je dit opmerkt, hoe sneller je kunt reageren.

#3 Je kat heeft een ritme (en stopt met schooien)

Door je kat op regelmatige tijden te voeren, weet je kat precies wanneer hij eten krijgt. Krijgen ze elke dag om 10:00, 16:00 en 23:00 hun eten, dan wachten ze daar rustig op. Hun biologische klok vertelt hun wel wanneer het tijd is om jou een seintje te geven – vaak net voordat het voertijd is.   Bijkomend voordeel is dat ze daarom niet meer hoeven te schooien om eten, alhoewel dit aan te begin wat tijd en discipline vergt. Bovendien hebben ze minder stress over wanneer hun volgende maaltijd komt. Bedenk dat in het wild ze misschien vaker eten, maar nooit de zekerheid hebben wánéér dat precies zal zijn.   Tip: Geef je kat niet al direct eten zodra je uit bed komt. Dan komt ie je voortaan rond dat tijdstip wekken en dat wil je niet. Doe eerst je ochtendritueel (ontbijt, koffie, tandenpoetsen, douchen) en geef je kat dan pas eten.

#4 Geplande maaltijden passen bij hun natuurlijke patroon

Een kat die jaagt weet nooit wanneer hij zijn volgende prooi vangt. Soms zal hij moeten wachten totdat hij een prooi ziet. Hierdoor passen geplande maaltijd goed bij dit natuurlijk patroon: Soms met je kat gewoon even wachten. Zolang hij weet dat hij wel eten krijgt, is hier niets mis mee.

#5 Geplande maaltijden maakt natvoer geven makkelijker

Bij free feeding hebben we vaak brokjes staan. Dit is ongeschikt voor een carnivoor. Maar natvoer geven en dat de hele dag laten staan is niet aantrekkelijk: het droogt uit, trekt vliegen aan en op warme dagen kan het gaan stinken. Kleinere maaltijden op geplande momenten zijn veel geschikter bij natvoer. Zo sla je twee vliegen in één klap: een passender eetpatroon én passender voer.

Conclusie: Stop met free feeding

Het vrij voeren van je kat kan makkelijk leiden tot overgewicht. Aangezien overgewicht invloed heeft op allerlei anderen ziekten (suikerziekte, gewrichtspijn, hartfalen), is het belangrijk dit te voorkomen. Door te stoppen met free feeding en over te stappen naar geplande maaltijden, ben je op de goede weg!   Meer lezen over overgewicht: Calorie arm (light) voer bij overgewicht Pootje PurrfectCat PhotoCredit: EgoAltere, QuinTheIslander