Tips & Uitleg: Hoe poets je de tanden van je kat?

Hoe poets je de tanden van je kat

Wist je dat meer dan 70% van de katten op hun derde leeftijd al gebitsproblemen hebben?

Zeker, de ene heeft meer aanleg dan de andere, maar tandplak bouwt zich vrij snel op tot een probleem.

Tandenpoetsen is de beste methode om de tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Dit helpt weer een heel scala aan andere problemen voorkomen, zoals tandvleesontstekingen en gaatjes.

Maar hoe poets je in vredesnaam de tanden van je kat?!

Met dit simpele stappenplan leer je je kat wennen aan tandpoetsen, zodat je zijn gebit zo goed mogelijk kan verzorgen!

Video: Hoe je de tanden van kat poetst

Het tandenpoetsen bij je kat hoeft geen groot drama te worden, maar je moet er wel de tijd voor nemen.

Laat je kat wennen aan de beweging en het ritueel. Begin daarom nooit direct met een tandenborstel en tandpasta. Bouw het rustig op en beloon je kat voor zij medewerking.

In deze video zie je een korte demonstratie. Ik raad aan dit te kijken, zodat je ziet hoe dierenarts Karen Becker het stappenplan toepast.

Stap 1: Begin met het masseren van de wangen

Door te aaien over het kopje, de wangen en het kinnetje laat je je kat wennen dat je aan zijn hoofd zit. Aai en masseer het rustig. Sommige katten vinden dit prima, bij anderen kan het iets meer tijd in beslag nemen.

Heb je net een kitten gekregen? Doe dit dan direct. Hoe eerder ze eraan gewend zijn, hoe makkelijker het proces wordt.

Stap 2: Laat je kat wennen aan je vinger in zijn mond

Je begint niet met een tandenborstel, maar met je vinger. Bij de wangetjes kun je vaak makkelijk de lip omhoog trekken en je vinger over de tanden strijken. Een paar seconden is al genoeg: twee minuten poetsen zoals bij ons is niet nodig.

Als je kat hieraan gewend is, kun je een gaasje (zo’n verbandgaasje) om je vinger binden en daarmee de achterste kiezen ‘poetsen’. Je hoeft alleen over de buitenkant te wrijven. Twee keer heen en weer is voldoende.

Je kat moet voldoende gewend zijn aan iets in zijn mond (je vinger). Als hij zover is, kun je wat tandpasta toevoegen (aan je vinger of het gaasje). Laat je kat hierin eerst ruiken en likken.

Kat tandenborstel en tandpasta

Gebruik nooit! mensentandpasta, dit is giftig! Speciale kattentandpasta is te koop bij onder andere MedPets – met kipsmaak!

Stap 3: Gebruik een vingertandenborstel

Vingertandenborstel katten

Als je kat gewend is aan het gaasje, kun je overstappen naar een vingertandenborstel. Dit is een soort vinger-handschoentje van microvezel. Deze verwijdert de plak beter dan het gaasje. Ook hier kun je de tandpasta aan toevoegen.

Stap 4: Gebruik een kattentandenborstel

Tot slot stap je over naar een speciale tandenborstel voor de kat. Gebruik geen mensentandenborstel. Deze is vaak te hard en te groot, wat kan leiden tot schade aan het gebit.


Blog advertentie Via Natura

Tips voor het tandenpoetsen

Het koppie vasthouden

Neem je kat op schoot en duw met je duim de lip wat omhoog. Op de foto kun je zien hoe. Je moet nog wel iets verder in het bekkie voor de achterste kiezen.

Zoals je hier ziet is het tandvlees behoorlijk rood. Toch is dit katje er met tandenpoetsen, dentisept tandklevende tandpasta en anti tandplak druppels voor in het water weer bovenop gekomen. Anders hadden alle tanden getrokken moet worden!

Neem de tijd

Neem de tijd voor elke stap. Aan het begin moet je hem misschien een paar keer vangen voor het ritueel, maar houdt vol.

Maak het positief en kort

Maak de sessies kort. Je hoeft niet het hele gebit in één keer te doen (dat mag wel als je kat dat oké vind). Je kunt ook de linker en rechter kant afwisselen of elke dag 2-3 tanden doen. Nadat je klaar bent kun je hem belonen met een snoepje.

Wrijf van het tandvlees af

De bovenste tanden wrijf je van boven naar onder, de onderste tanden van onder naar boven. Zo komen ook de stukjes die vastzitten in het tandvlees los.

Twee tot drie keer wrijven aan de buitenkant is voldoende

De twee minuten regel geld niet voor katten. Even snel heen en weer over de tanden is voldoende voor de kat. Dat hoeft niet hard. Je hoeft ook alleen de buitenkant te poetsen. De tong en tandpasta (controleer etiket) doen de rest.

Poets in elk geval één keer per twee dagen

Beter is om elke dag te poetsen (dit maakt het vaak ook een makkelijker ritueel), maar in ieder geval 1 keer per 2 dagen. Dan is de tandplak nog niet gemineraliseerd.

Mix de tandpasta met wat lekkers

Laat je kat vooraf ruiken aan de tandpasta. Gebruik wat natvoer- of tonijnvocht om het poetsen aangenamer te maken. Je kunt ook de tandpasta eerst mixen met wat lekkers.

Gebruik nooit mensentandpasta of –tandenborstel

De fluoride is giftig en een grote, harde tandenborstel kan schade aanrichten in het gebit.

Gebitsproblemen bij je kat: wat zijn de symptomen?

Eerder noemde ik al dat de meeste katten op 3 jarige leeftijd al gebitsproblemen hebben. Maar katten zijn echte binnenvetters en laten niet altijd zien dat ze pijn hebben.

Of je nu tandenpoetst of niet, er kunnen altijd problemen ontstaan. Symptomen zijn:

 • Problemen met eten (of alleen met een kant eten), zeker bij brokjes
 • Veel kauwen
 • Steeds met het pootje bij de bek zitten
 • Felrode tandvlees
 • Grote gelige/bruine stukken op de tanden/kiezen
 • Geïrriteerdheid en zelfs depressie
 • Een vieze geur uit het bekje

Denk je dat er een probleem is met je kat? Raadpleeg dan de dierenarts.

Gebitsreiniging bij de dierenarts

Tandplak kun je verwijderen met de borstel, maar tandsteen niet. Dat moet de dierenarts verwijderen. Daarvoor moet je kat vaak onder narcose, wat zeker bij oudere dieren een risico is. Dat is nog een reden om het tandenpoetsen om zijn minst te proberen.

Ga jij het tandenpoetsen proberen?

Pootje PurrfectCat

Bronnen

PhotoCredits: TRfotos

13 reacties:

 1. Hoi, ik vroeg mij af hoe je denkt over een product zoals ‘ProDen PlaqueOff Cat’. Dit gaven we aan onze vorige kat. Ze is 16 jaar geworden en had nooit problemen met haar gebit. Maar toch vraag ik me af of dit door dit product is gekomen of omdat ze wellicht goede genen had op dit gebied. Voor de duidelijkheid: we hebben dus nooit haar tanden gepoetst. Nu hebben we 2 kittens en ben ik dit wel van plan te gaan doen. Maar vraag me af wat verder ondersteunend kan zijn. Ik zag dat je ook mondwater kan kopen voor katten, zou dat ook helpen?

  • Marilyn [Catmoneo]

   Mondwater en veel van die producten tegen tandplak zit vaak veel jodium. Das voor de schildklier niet echt handig.
   Beter kun je zelf gaan tandenpoetsen met een gaasje bijvoorbeeld, dat werkt vele malen effectiever tegen tandplak.

 2. Ik heb 2 zwerfkatten geadopteerd, ze zijn nu 1 jaar en hebben helaas ontstoken tandvlees. Omdat ze nog niet genoeg gesocialiseerd zijn, is tandenpoetsen nog onmogelijk, zelfs de zelfklevende dentisept in hun bekje doen is elke keer stress voor ze. Je hebt het bij de foto over anti tandplak druppels voor in het water, welke zijn goed? Daar kan ik natuurlijk wel alvast mee beginnen.

 3. Dankjewel voor dit artikel, helder!
  Welke tandpasta zou jij aanraden? Onze kat heeft snel last van geïrriteerd tandvlees, dierenarts is op de hoogte.
  Mvg.

  • Helaas heb ik momenteel nog geen specifieke variant die ik aanraad.
   Zelf heb ik die van Virbac, maar Lapje vind hem zo lekker dat het meer weggeslikt wordt dan tanden gepoetst haha.
   De Bogadent kan ik niet aanraden, Lapje deinsde echt weg door de geur.

 4. Bedankt voor de tips! Mijn Roosje is vijf. Haar gebit is onlangs schoon gemaakt en een kiesje is getrokken. Ze had flink ontstoken tandvlees. Nu dus spulletjes gekocht om te gaan poetsen. Ze is altijd al heel angstig geweest, dus ik die het rustig aan. Punt is, ik heb precies de tandpasta die hierboven afgebeeld staat. Ik heb haar laten proeven en ze vindt het zó lekker dat ze zich in allerlei bochten wringt om het van mijn vinger of de vingertandenborstel af te likken. Ergens een luxeprobleem, maar het is toch wel de bedoeling dat ik ermee kan poetsen. Heb je daar een tip voor?

  • Dat heb ik met Lapje ook gemerkt helaas… Ben nog aan het proberen met een paar anderen, maar nog niet echt iets goeds gevonden helaas. Als je echter het poetsen voor elkaar krijgt zonder tandpasta, dan kan dat natuurlijk ook.

 5. Mijn kat heeft ook last van tandsteen en mijn dierenarts raadde mij daarom aan om zijn tanden te poetsen. In het begin is het even worstelen, maar nu is hij er aan gewend geraakt. Zorg er inderdaad voor dat je het snel en effectief doet.

 6. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van deze goede tips om de tanden van mijn kat te poetsen. Hij heeft veel last van tandsteen, dus de dierenarts heeft mij aangeraden om het regelmatig te doen. Ik denk inderdaad dat het goed is om het kort te houden en hem een beloning te geven wanneer het klaar is. Hij zal het waarschijnlijk niet zo leuk vinden.

 7. in de natuur poetsen dieren geen tanden (mensen vroeger ook niet) en gebitten waren oke!
  Wel aten ze natuurlijk, wij mensen ook, groenten fruit noten vlees vis wild..
  Voor mens en dier zijn kant en klare bewerkte produkten niet oke, wekt alle ziektes in de hand ook huid gedrag en gebitsproblemen.
  Onze katten hebben praktisch nooit iets met gebit, hoog uit een scherp botje dat vast zit dat haal ik los en doe zilverwater in de bek of even over het rauwe vlees. Nooit ontstoken geweest.
  De oudste hier is 18 geworden met eigen gebit.. Op rauw vlees oervoer. com bestel ik pakketten katten zijn nooit ziek, mooie vacht, gebit enz.. Vroeger hadden we er wel problemen mee toen kregen ze blikjes en brokjes jonge katten stonken al uit de bek, idd massage langs gebit vinden ze lekker, met 6 jaar gebitsreiniging onder narcose 2 katten 550,- ? Zijn ook eerder overleden 16 en 17 jaar.
  De katten die we nu hebben krijgen alleen rauw af en toe Orijen of Acana brokjes het is ook veel afwisselender en zeker niet moeilijk. Wel 100% natuurlijk.. Kauwen gebit schoon op het vlees! ben blij dat ik het ooit ontdekt heb, blijf dicht bij de natuur met je voeding! in brokjes en blikjes zitten suikers en toevoegingen zo betaal je met je gezondheid… Kom eigenlijk nooit bij de dierenarts alleen voor bloedtesten of een chip maar geen entingen..

  • Het argument “het is de natuur” is nietszeggend. Salmonella is natuurlijk, doch niet wenselijk voor je gezondheid. Antibiotica is niet natuurlijk, maar in sommige gevallen ga ik dat toch echt slikken. Ook het feit dat men iets vroeger al dan niet deed, is niet relevant. Vroeger had men slechtere behuizing dan we nu hebben, betekent dat dat we daarnaar terug moeten?

   Bij tanden gezondheid zijn de genen ontzettend belangrijk. Sommige katten hebben pech, anderen hebben geluk. Dit kunnen we helaas niet van te voren weten of inschatten. Als je tandenpoetsen op vroege leeftijd aanleert, kan dat helpen tandproblemen in een vroeg stadium op te pikken, mede omdat je er geregeld mee bezig bent. Rauwe voeding kan hierbij mogelijk helpen (het knaagwerk dan althans), maar toch zijn er ook katten op volledig ‘BARF’ die toch tandproblemen krijgen.

   Bedenk ook dat een hard koekje (vergelijkbaar met brok) of een stuk vlees (barf voeding) ook bij ons mensen waarschijnlijk bij de meerderheid onvoldoende zou helpen om tandplak goed te verwijderen.

   Door met enige regelmaat de tanden en tandvlees te checken, waarbij je net zo goed even een gaasje erover kunt halen om tandplak weg te halen, kun je de gezondheid van je kat verbeteren.

 8. Ik wist niet dat een paar seconden genoeg is om met een vinger de tanden van een kat te poetsen! Ik heb een kat gekocht, en ik heb geen idee hoe ik zijn tanden moet poetsen! Nu heb ik er geen tijd voor omdat ik op een zakenreis ga, daarom ben ik op zoek naar een kattenpension. Zodra ik terug kom, probeer ik deze tips te volgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.