Kattensnacks die de gezondheid boosten - waar of niet?
Snacks
Marilyn [Catmoneo]
Snacks
4 min

De gezondheidsvoordelen van kattensnoepjes: Echt waar of niet?

4 min

Toen ik onderzoek ging doen naar kattensnoepjes, zag ik vaak dat kattensnoepjes werden gepresenteerd als ‘gezond voor je kat’. Het zou goed zijn voor de vacht, huid en ogen.


Maar er zijn nog meer snoepjes met gezondheidsvoordelen: met vitaminen voor een goed immuunsysteem, voor het gebit, tegen haarballen, als gewrichtsondersteuning en snoepjes tegen blaasgruis. Volgens de makers zijn ze allemaal ‘gezond’ en kun je ze zonder schuldgevoel voeren. Ik dook er dieper in: Kloppen deze beweringen wel?


Kattensnoepjes met vitaminen

In sommige kattensnoepjes zitten vitaminen of andere aanvullingen verwerkt. Toevoegingen zoals vitamine (A, B, E, H), taurine, omega-3 en omega-6 vetzuren. Erbij vermeld staat vaak dat het goed is voor de vacht, huid en ogen - of in het algemeen 'goed voor de gezondheid van je kat'. Het immuunsysteem zou versterkt worden.


Het marketingsverhaal vertelt dat deze aanvullingen nodig zijn om je kat gezond te houden. Maar in het algemeen geldt dat als je kat al goede voeding krijgt, dat deze aanvullingen niet nodig zijn.


Ook moet je oppassen voor een overdosis. Een voorbeeld is vitamine A; teveel hiervan kan leiden tot verharden van zacht weefsel.


Sommige katten kunnen wel voedingssupplementen gebruiken. Als je kat net een operatie heeft ondergaan, als ze ziek is of ouder wordt. En soms blijkt uit bloedonderzoek dat extra's nodig zijn. Voordat je snoepjes met voedingssupplementen gaat geven, overleg dit dan altijd eerst met de dierenarts.


Snoepjes voor het gebit

Kattensnoepjes voor het gebit zijn bedoeld om tandsteen tegen te gaan en voor een frisse adem. Echter, als brokjes niet helpen tegen tandsteen, waarom zouden snoepjes dat dan wel doen?


Ook weet ik niet wat ik moet denken van ‘een frisse adem’ voor een kat. Nee, het ruikt meestal niet ‘fris’ naar mijn mensenstandaarden. Maar stinken doet het ook niet. En als het wel echt stinkt, dan is er waarschijnlijk meer mis. Ga naar de dierenarts voor een gebit controle.


Anti-haarbal kattensnoepjes

Als katten zichzelf wassen, krijgen ze haar binnen. Zeker bij langharige katten, maar ook tijdens de rui (verharen), kunnen katten veel haren binnenkrijgen. Als deze samenklonteren, kan dit leiden tot een haarbal. Deze kan in sommige gevallen het maag-darmstelsel verstoppen.


Om dit te voorkomen kun je anti-haarbal snoepjes geven. Deze zorgen ervoor dat de verwerking ervan makkelijker is. Zo kun je ook moutsnoepjes of pasta’s proberen. Deze maakt de haarballen zachter en werkt licht laxerend, zonder diarree op te wekken. Probeer verschillende varianten uit om te zien wat je kat lekker vindt en wat de symptomen verlicht bij jouw kat.


Deze van Smilla vind ik een goede. Lapje krijgt 2x per week een centimeter. Het kan iets vaker gegeven worden als je kat dat nodig heeft.


Voor katten die vaak haarballen hebben kan het ook helpen een andere voeding met meer vezels te kiezen. Ook kan het helpen met een microvezel doek de dode haren te verwijderen. Vraag eventueel ook een trimmer om vachtadvies.


❌ Tip: Ga niet met een Furminator of iets soortgelijks aan de gang! Dit verpest de hele vachtcyclus en maakt het op termijn alleen maar erger. Vraag liever goed advies over de vacht van jouw kat.


Kattensnoepjes bij gewrichtspijn

Glucosamine en chondroïtinesulfaat zouden een ondersteunende werking hebben voor het kraakbeen, waardoor gewrichtspijn minder wordt. Dit kan helpen bij katten met overgewicht of met artrose.


Het probleem is echter dat hiervoor er 500mg per kilo voer in moet zitten. Dat is gebaseerd op compleet kattenvoer met deze ingrediënten. Ik denk niet dat als je 1-2 snoepjes per dag geeft dat dit dan een verschil maakt. Ik heb zelf Flexadin uitgeprobeerd, maar dat gaf eigenlijk geen verschil helaas.


Bij artrose is het veel belangrijker dat je pijnstilling bespreekt met je dierenarts. Weet je niet goed hoe artrose eruit ziet? Bekijk dan ook eens dit filmpje.


Anti-vlooien kattensnoepjes: met knoflook

In knoflook zit de stof Alliine. Deze blijkt een afwerend effect te hebben op bloedzuigende insecten, zoals vlooien en teken.


Eerlijk is eerlijk: ik ben enigszins verbaast over knoflooktoevoegingen. Knoflook is giftig voor je kat en leidt tot de afbraak van rode bloedcellen. Vervolgens zie ik snoepjes waarin knoflook verwerkt is als afwering tegen teken en vlooien. In de uitleg van Biofoods verwijzen ze naar onderzoek die dit zou bevestigen, maar dat gaat over de werking bij mensen, kippen en varkens.


Omdat ik zelf dit risico niet wil lopen, zou ik deze snoepjes zelf niet proberen. En ik raad ze om die reden ook af.


Kammen helpt beter. Zelf ontvlooi ik niet regelmatig, maar doe dat zeker wel als dat nodig is. Vraag je dierenarts naar een goed vlooienmiddel (Stronghold is nu vaak aanbevolen) en vraag hoe je dit juist toepast. Wassen op 60 graden en stofzuigen is ook nodig.


Kattensnoepjes voor katten met blaasgruis

Blaasgruis zijn kleine steentjes in de blaas. In sommige gevallen krijgt je kat hiervoor speciaal voer om de stenen te laten verdwijnen. Een kattensnoepje is dan niet toegestaan, omdat dit het effect van het voer vermindert of teniet doet. Het enige snoepje dat ik vond is Trovet MFT – maar overleg altijd even met je dierenarts.


Vaak wordt er DL-methionine toegevoegd. Dit zorgt voor een verzuring van de urine waardoor de pH waarde van de urine daalt. Daardoor lost struviet blaasgruis op. Echter bestaat de kans dat de urine té zuur wordt, waardoor de kans op oxalaat stenen vergroot. Deze kunnen alleen operatief verwijderd worden. Aangezien het aantal gevallen oxalaat stenen de laatste jaren flink gestegen is, is dit een reëel risico.


Om eerlijk te zijn: Ik denk dat je beter een lekkere natvoer kunt kiezen als snack, dan deze droge snacks. Blaasproblemen zijn gebaat bij vocht, dus zorg dat je kat dat extra krijgt.


De ingrediënten van deze kattensnoepjes

Naast dat de meeste snoepjes dus geen gezondheidsvoordelen hebben, kun je je rot schrikken van de ingrediënten. Granen staan bij velen als nummer 1 ingrediënt.


De belofte van ‘veel vlees’ wordt ook niet nagekomen naar mijn mening. ‘Vlees en dierlijke bijproducten’ staan soms pas als 3de op de ingrediëntenlijst. Omdat er geen manier is om te achterhalen van welk dier het komt of welke onderdelen dit zijn, kan ik er alleen maar van uitgaan dat dit de slechtste delen zijn zoals kippenpoten.


Verder zitten er ingrediënten in als plantaardige eiwitten, graan, tarwe, suiker, kaas en melkproducten. Dit is niet geschikt voor een carnivoor.


Conclusie: Kies een goede snack voor de 'lekker'

In mijn optiek zijn deze kattensnoepjes in de meeste gevallen overbodig. Alleen de haarballen pasta zou ik proberen bij een kat die veel last heeft van het uitkotsen van haarballen. De rest is wat mij betreft pure marketing - en velen zijn alleen al door de ingrediënten niet goed voor je kat.


Ben jij op zoek naar de beste kattensnoepjes, lees dan hier verder!